Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Αναδιατάσσεται η μαφία λόγω της διεθνούς καραντίνας


Τα καρτέλ των ναρκωτικών και οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες σε Ελλάδα και διεθνώς αναδιατάσσονται εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της κίνησης. Στελέχη της Ασφάλειας που έχουν πρόσβαση σε ένα κλειστό φόρουμ με πληροφορίες για κατασχέσεις ναρκωτικών ανά τον κόσμο διαπιστώνουν με έκπληξη ότι τον τελευταίο ένα μήνα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία κατάσχεση ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, ενώ διεθνώς υπάρχουν μόλις δύο καταγεγραμμένες κατασχέσεις κοκαΐνης σε τελωνεία αεροδρομίων. Η μία από αυτές κατεγράφη στις 13 Μαρτίου στο Περού. Η τοπική αστυνομία βρήκε ένα κιλό κοκαΐνη κρυμμένη σε δέμα με ιατρικές μάσκες, που είχαν προορισμό το Χονγκ Κονγκ.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στην «Κ» το αρχηγείο της Αστυνομίας, τον Μάρτιο του 2020 οι υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών μειώθηκαν λόγω των μέτρων περιορισμού της κίνησης κατά 23% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συλλήψεις διακινητών κατά 25%. Οι κατασχέσεις ηρωίνης και κοκαΐνης πανελλαδικά κατέγραψαν μείωση 93% και 84% αντίστοιχα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αξιωματικοί της Ασφάλειας, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψαν στην «Κ» ότι στην Αθήνα η τιμή για ένα κιλό ινδικής κάνναβης από την Αλβανία έχει αυξηθεί από τα 1.500 στις 2.000 ευρώ. Αντίστοιχα, η τιμή ενός γραμμαρίου κοκαΐνης έχει αυξηθεί κατά 10 ευρώ και ενός γραμμαρίου ηρωίνης κατά 5 ευρώ. «Υπάρχει έλλειψη σε αποθέματα, κυρίως όμως ο περιορισμός της κίνησης και η αύξηση των αστυνομικών ελέγχων έχουν κάνει τη διακίνηση πιο ριψοκίνδυνη», εξήγησε αρμόδιος αξιωματικός.

Παρόμοια φαινόμενα διαπιστώνονται και στο εξωτερικό. Σε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνεται ότι στους δρόμους του Βερολίνου το ένα γραμμάριο χασίς πωλείται πλέον έως και 30 ευρώ αντί για 10 που κόστιζε το διάστημα πριν από την έναρξη της καραντίνας. Στο ρεπορτάζ, πάντως, επισημαίνεται ότι είναι πιθανό τα κυκλώματα να επωφελούνται της κρίσης, ώστε να αυξήσουν τις τιμές τους. Σε έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Brookings με ημερομηνία 3 Απριλίου επισημαίνεται ότι «το κλείσιμο των συνόρων και η αναστολή των διεθνών πτήσεων έχουν καταστήσει τη μεταφορά ναρκωτικών σημαντικά δυσκολότερη, ενώ τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχουν περιορίσει και το λιανεμπόριο».

Αξιωματικός από υπηρεσία του κέντρου της Αθήνας επισημαίνει ότι οι γνωστές πιάτσες των ναρκωτικών όπως είναι για παράδειγμα αυτή στην οδό Αντωνιάδου στην ΑΣΟΕΕ δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα με την προ πανδημίας εποχή. «Οι διακινητές εμφανίζονται μία ώρα το πρωί και μία ώρα το απόγευμα και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση στους δρόμους και επομένως χρήστες και βαποράκια αντιμετωπίζουν κίνδυνο να ελεγχθούν από την αστυνομία», επισημαίνει. «Αρκετοί μάλιστα ντίλερ φροντίζουν να στέλνουν sms στο πενταψήφιο νούμερο που διαχειρίζεται η Πολιτική Προστασία πριν βγουν για να πουλήσουν ναρκωτικά».

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η πρόσφατη σύλληψη του 42χρονου Τσεζάρε Αντόνιο Κόρντι, αρχηγού της περιβόητης Ντραγκέτα στην κωμόπολη Λόκρι της νότιας Ιταλίας. Εντοπίστηκε στο πλαίσιο ελέγχων των καραμπινιέρι για την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας που ισχύουν στη γειτονική χώρα.

Προ δεκαημέρου μυστικοί αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν μέσα σε αυτοκίνητο στα Πατήσια δύο νεαρούς άνδρες, οι οποίοι μετέφεραν 18 συσκευασίες με συνολικά 13 γραμμάρια κοκαΐνης. Σε έρευνα στα σπίτια τους βρέθηκε ακόμα μικρή ποσότητα χασίς. «Είχαμε πληροφορίες ότι ήταν πιο ισχυροί στη διακίνηση. Μιλώντας μαζί τους μετά τη σύλληψη παραδέχθηκαν ότι το τελευταίο διάστημα είχαν πράγματι δυσκολία να προμηθευτούν ναρκωτικά» περιέγραψε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή.

Δεν είναι μόνο οι μικρής και μεσαίας κλίμακας διακινητές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Σε πρόσφατη έκθεσή του το διεθνές δίκτυο εμπειρογνωμόνων Global Initiative επισημαίνει ότι τα καρτέλ του Μεξικού δυσκολεύονται να τροφοδοτήσουν την αγορά των ΗΠΑ με φαιντανύλη, ένα ισχυρό συνθετικό οπιοειδές. Λόγω αναστολής των πτήσεων αδυνατούν να εισάγουν τις πρόδρομες ουσίες από την Κίνα και την Ινδία.

Μαζεύουν αντισηπτικά!

Ενα από τα πιο σκληρά καρτέλ με έδρα την επαρχία Μιτσοακάν του Μεξικού φέρεται –σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Brookings– να συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες αντισηπτικού υγρού.

Σύμφωνα με μια εκδοχή προτίθεται να το πουλήσει στη «μαύρη» αγορά για να καλύψει τα χαμένα έσοδα από τη μείωση της διακίνησης ναρκωτικών.

Τη Δευτέρα η Ασφάλεια εντόπισε 11 τόνους αντισηπτικού τζελ μέσα σε αποθήκη στην Ελευσίνα. Το ακίνητο είχε μισθώσει ένα από τα αρχηγικά μέλη της επονομαζόμενης «μαφίας των Ρομά», με δεκάδες μέλη και πάνω από 400 διαρρήξεις στο ενεργητικό της.

Και στη γειτονική Ιταλία, που επλήγη όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τον κορωνοϊό, υπάρχουν φόβοι ότι οι παραδοσιακές εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως η Κόζα Νόστρα και η Καμόρα θα επιδιώξουν ή έχουν ήδη πετύχει να πατήσουν πόδι στις προμήθειες υγειονομικού υλικού.

«Η μαφία μπορεί να μετατρέψει κάθε απειλή σε ευκαιρία» δήλωσε προ ημερών στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος και ειδικός για τη μαφία Τζουζέπε Γκοβερνάλε.

Κάτι παρόμοιο αναμένεται να ισχύσει και στην περίπτωση του αλβανικού καρτέλ ναρκωτικών, που διατηρεί ισχυρά ερείσματα στη χώρα μας. Στην έκθεση του Global Initiative επισημαίνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία στην Αλβανία ασχολείται αποκλειστικά με την τήρηση των μέτρων περιορισμού της κίνησης. Καθώς όμως ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι ιδανικοί μήνες για τη σπορά της κάνναβης εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με εκείνη τον περασμένων ετών.

Τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας παρακολουθούν τις εξελίξεις και εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης προσπαθούν να προβλέψουν τα επόμενα βήματα των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με την Αλβανία, για παράδειγμα, είναι πιθανό να ωθήσει τα κυκλώματα εισαγωγής ναρκωτικών στη διά θαλάσσης μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν. Η διακοπή των πτήσεων από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη είναι πιθανό να αυξήσει τις προσπάθειες εισαγωγής κοκαΐνης, μέσα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο.

Οι έλεγχοι εξάλλου στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπου απασχολείται προσωπικό ασφαλείας έχουν καταστεί πιο δυσχερείς, ενώ οι ξένες διωκτικές αρχές που συνήθως συνδράμουν με πληροφορίες τις αντίστοιχες ελληνικές έχουν –λόγω της πανδημίας– περιορίσει τη δράση τους...

Το «σήμα» προς τα περιπολικά

Στη χαρτογράφηση των εγκληματικών ομάδων που δρουν στην Αττική προχωράει αθόρυβα τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία. Στις 9 Απριλίου, ενδεικτικά, υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε διαταγή με την οποία καλεί τους αστυνομικούς να καταγράφουν με πλήρη λεπτομέρεια τα στοιχεία ταυτότητας, τα ψευδώνυμα, ακόμη και τον μοναδικό αριθμό (ΙΜΕΙ) των κινητών τηλεφώνων όσων ελέγχονται, προσάγονται ή συλλαμβάνονται στις συνοικίες της δυτικής Αττικής με υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας. «Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε να μοιραστεί στα πληρώματα των περιπολιών σας προκειμένου να συμπληρώνεται σε κάθε έλεγχο, προσαγωγή ή σύλληψη», αναφέρεται στο «σήμα» που τέθηκε υπ’ όψιν της «Κ». Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι παράλληλα με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις θα ανακάμψουν εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών, στις ληστείες και στο λαθρεμπόριο. «Οι κακοποιοί που έχουν αναστείλει τη δράση τους θα θελήσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος», τονίζουν.  


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου