Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová. Ακολουθούν, σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την έναρξη της συνάντησής τους:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πάντα χαρά μου να σας καλωσορίζω στην Αθήνα, αγαπητή Věra. Έρχεστε σε μια στιγμή σημαντικών γεωπολιτικών αναταραχών στην περιοχή. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν μια καίρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχομένως πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.

Τώρα, όσον αφορά στα δικά μας ζητήματα, βρισκόμαστε λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αποφασιστικότητα που επιδείξατε, αναδεικνύοντας τη σημασία της προστασίας της ακεραιότητας της εκλογικής διαδικασίας. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ήμασταν μαζί και στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, τονίζοντας την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση σε μια εποχή που πολλοί παράγοντες με κακόβουλα συμφέροντα θα ήθελαν να παρέμβουν στην εκλογική μας διαδικασία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που έχω θέσει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ελπίζω ότι στα συμπεράσματα του επόμενου Συμβουλίου θα έχουμε τουλάχιστον μια αναφορά στον κίνδυνο που εγκυμονεί η παραπληροφόρηση, και ειδικότερα στον αναδυόμενο κίνδυνο των deep fakes.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη δουλειά που κάνετε και εσείς προς αυτή την κατεύθυνση. Ασφαλώς, όπως γνωρίζετε, όσον αφορά στα θέματα του κράτους δικαίου, συνεχίζουμε να έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Πιστεύω ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οποία αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λαμβάνουμε πάντοτε ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και προσπαθούμε να συμμορφωνόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά είμαι ευτυχής για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, και οι ομάδες μας είναι πάντα στη διάθεσή σας για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες των ζητημάτων που έχετε θέσει και να διασφαλίσουν ότι θα ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό. Επομένως και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ και σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά στην Αθήνα.

Věra Jourová: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, και εκ μέρους της ομάδας μου. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που με καλείτε ξανά εδώ, στον τόπο σας. Θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντάς σας για την αποφασιστική νίκη στις εκλογές, η οποία μου επιτρέπει να συνεχίσω τον διάλογό μας σήμερα.

Σας ευχαριστώ, επίσης, για την συμβολή σας στη Συμφωνία του Μονάχου κατά των deep fakes που χρησιμοποιούνται στις προεκλογικές εκστρατείες. Πιστεύω ότι ήταν μια καλή στιγμή αυτή που είχαμε στο Μόναχο με τις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας (big tech), διότι η προσέγγισή τους -δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς- είναι νευραλγική και επηρεάζει το αν θα δούμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και προεκλογική εκστρατεία που θα επιτρέψει στους πολίτες να ψηφίσουν αυτόνομα ή αν θα έχουμε προεκλογική εκστρατεία γεμάτη κρυφές χειραγωγήσεις. Ασφαλώς, πιστεύουμε το πρώτο. Απευθύνομαι επίσης στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα για να αποφύγουν τη χρήση των deep fakes.

Πράγματι, την τελευταία φορά είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση. Συνεχίζουμε επίσης μια πολύ καλή και γόνιμη συζήτηση με τους Υπουργούς σας για τα θέματα του κράτους δικαίου. Αναφερθήκατε στην έκθεση για το κράτος δικαίου. Προετοιμάζουμε τώρα την έκδοση που θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουλίου.

Θέλω να επισημάνω την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τις ελληνικές αρχές. Γνωρίζετε ότι και τα τέσσερα θέματα που καλύπτουμε στην έκθεση για το κράτος δικαίου είναι ουσιώδη για τα δημοκρατικά μας συστήματα, είτε πρόκειται για τη Δικαιοσύνη και το στάδιο της άσκησης δίωξης, είτε για τη νομοθετική διαδικασία, είτε για την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και συνολικά το σύστημα θεσμικών ελέγχων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σύνολο παραγόντων ή πεδίων που θα θέλαμε να δούμε να λειτουργούν καλά σε όλα τα κράτη μέλη.

Όπως γνωρίζετε, η έκθεση για το κράτος δικαίου είναι ένα κοινό έργο. Δεν πρόκειται για μονομερή αξιολόγηση των Βρυξελλών. Είναι κάτι που κάνουμε από κοινού.

Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ και για τα μέτρα που λαμβάνετε προκειμένου να υλοποιήσετε τις συστάσεις, τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Θα μιλήσω σήμερα με την ειδική ομάδα σας για τα μέσα ενημέρωσης για να καταλάβω τι έχει γίνει για την προστασία των δημοσιογράφων, αλλά θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω πώς θα εφαρμοστούν καλύτερα οι νέοι κανόνες για την προστασία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Θα μιλήσω επίσης με τις αρχές και τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) και στο μέλλον της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (Media Freedom Act), με στόχο την αντιμετώπιση της ξένης προπαγάνδας – μπορεί να είναι ρωσική, αλλά υπάρχουν και άλλοι φορείς που προσπαθούν να επηρεάσουν τον χώρο των πληροφοριών μας.

Ελπίζω, μάλλον είμαι σίγουρη ότι θα έχω μια γεμάτη και εποικοδομητική ημέρα στην Ελλάδα, στην Αθήνα σήμερα. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβω την ετοιμότητα της Ελλάδας για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Βεβαίως, συζητάμε κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου για τη δημοκρατία στα κράτη μέλη για τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά είναι σημαντικό να θωρακίσουμε αυτό το σύστημα για κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Θα προσθέσω ότι έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η διοργάνωση των εκλογών αποτελεί εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα των κρατών μελών. Έρχομαι στα κράτη μέλη εκφράζοντας την διαθεσιμότητά μου να συνεισφέρω, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια δυσκολία, στην επικοινωνία με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Μπορώ να βοηθήσω, μπορώ να γεφυρώσω την επικοινωνία. Μπορώ να γίνω ο αγγελιοφόρος, γιατί αυτό που ακούω από τις πλατφόρμες είναι ότι μερικές φορές δεν κατανοούν τις ευαισθησίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν συμπληρώνοντας τον χώρο πληροφοριών σε κάθε κράτος.

Η απάντηση που μας δίνουν πάντα, όταν τους ασκώ κριτική, είναι ότι δεν κάνουν την κατάλληλη εποπτεία περιεχομένου και στις 24 γλώσσες των κρατών μελών. Η απάντησή τους είναι πάντα ότι «θα θέλαμε να έχουμε κάποια στενότερη επαφή με τους φορείς, με τα φυσικά πρόσωπα, με τους πολίτες σε κάθε κράτος μέλος που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να διακρίνουμε τι είναι πληροφορία, τι είναι απλώς ρητορική μίσους, και να εποπτεύουμε το περιεχόμενο με τον κατάλληλο τρόπο».

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι πάντα σημαντικό η εποπτεία του περιεχομένου να μην σκοτώνει την ελευθερία του λόγου. Επικεντρωνόμαστε μόνο στο παράνομο περιεχόμενο, την παιδική πορνογραφία, τη ρητορική μίσους, την τρομοκρατία. Στην περίπτωση της παραπληροφόρησης, εστιάζουμε πάντα ή θέλουμε εκείνοι να εστιάζουν στην παραπληροφόρηση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή κάποιο άλλο δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι το ελάχιστο που χρειάζεται να επιμείνουμε ότι θα πρέπει να κάνουν στο πλαίσιο της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act).

Αναφέρθηκα ήδη στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ανάγκη να προετοιμαστούμε για μεγαλύτερο αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Εδώ, πιστεύω ότι έχουμε επίσης ένα καλό πεδίο για συνεργασία.

Τελευταίο σχόλιο, ίσως δύο τελευταία σχόλια. Την προηγούμενη φορά συζητήσαμε για τη χρήση του λογισμικού υποκλοπής (spyware), το οποίο απασχολεί πολλά κράτη – μέλη. Σας υπόσχομαι δύο πράγματα: ότι θα συμπεριλάβουμε τη χρήση του λογισμικού spyware στα κράτη – μέλη στην έκθεσή μας για το κράτος δικαίου, ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα για το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Το δεύτερο είναι ότι θα εκδώσουμε νομική γνωμοδότηση σχετικά με τη χρήση του spyware από την πλευρά των δημόσιων αρχών, αλλά και των ιδιωτικών φορέων. Αυτό βρίσκεται στα σκαριά. Προτίθεμαι να εκδώσω τη γνωμοδότηση κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας.

Να σημειώσω ότι δεν έχω πολύ χρόνο. Σήμερα, αναλαμβάνω το χαρτοφυλάκιο του κ. Reynders. Θα είναι η κύρια ευθύνη μου να ολοκληρώσω τη διαδικασία. Θυμάμαι ότι σας υποσχέθηκα, όχι μόνο σε εσάς, αλλά και σε αρκετούς άλλους πρωθυπουργούς, ότι θα παράσχουμε τη νομική γνωμοδότηση και επίσης θα απαντήσουμε στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να διευκρινίσουμε πλήρως ποιες είναι οι νομικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε χρήση των λογισμικών υποκλοπής (spywares).

Τελευταίο σχόλιο, μάλλον ερώτηση ή έκκληση: έχουμε ακόμα σε εξέλιξη την Δέσμη Μέτρων για την Προάσπιση της Δημοκρατίας (Defence of Democracy Package), που σχεδιάζει, προτείνει την δημιουργία ενός δημόσιου μητρώου συμβάσεων, τις οποίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν συνάψει με κυβερνήσεις τρίτων χωρών. Τις συμβάσεις με βάση τις οποίες οι εταιρείες στην ενιαία αγορά αναλαμβάνουν να κάνουν κάποιου είδους lobbying ή να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και τις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Η Οδηγία αυτή βρίσκεται τώρα στη νομοθετική διαδικασία. Η Βελγική Προεδρία υποσχέθηκε ή υπέδειξε ότι μπορεί ακόμη και να υπάρξει γενική προσέγγιση τον Ιούνιο. Θα ήθελα να ζητήσω να υποστηρίξετε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για τέτοιες συμβάσεις, για τέτοιες επαφές, για τέτοιες ξένες επιρροές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ειδικά μετά την αποκάλυψη των περιπτώσεων Ευρωπαίων πολιτικών που φέρονται να χρηματοδοτούνται από τους Ρώσους, οι οποίες ήρθαν στο φως πριν από δύο εβδομάδες από τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας και της Πολωνίας. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για τέτοιου είδους συμβάσεις και απόπειρες από τις χώρες αυτές. Αυτή ήταν η ενημέρωση από την πλευρά μου.

Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ καλή συνεργασία σε όλους τους διαφορετικούς τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα του κράτους δικαίου, και θέλω απλώς να εκφράσω την ευχή να συνεχιστεί στο μέλλον, ίσως κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας, όποιος και αν αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο.



Δέκα μήνες φυλακή με αναστολή και δήμευση του οχήματος σε οδηγό μοτοσυκλέτας

 



Όταν θέλει πέφτει βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης, όπως έγινε σε οδηγό μοτοσυκλέτας, ο οποίος είχε συλληφθεί από αστυνομικούς της Τροχαίας στις 4 Απριλίου για παραβίαση του άρθρου 290 του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνίας στους δρόμους.

Ο οδηγός καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή και δήμευση της μοτοσικλέτας, που σημαίνει ότι δεν θα την ξαναδεί.




Ανήλικος γρονθοκόπησε αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου


 

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής (14/4) στα Ιωάννινα, ανάμεσα σε ανήλικους και αστυνομικούς, με έναν εκ των μαθητών να επιτίθεται και να γρονθοκοπεί αστυνομικό.

Συγκεκριμένα, οι δύο αστυνομικοί βλέποντας 4 ανήλικους, 16 ετών, τους είπαν την ιδιότητα τους και παράλληλα τους έδειξαν τις ταυτότητες τους, με στόχο να τους ελέγξουν. Οι τέσσερις 16χρονοι, μαθητές του 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ήταν με το σχολείο τους εκδρομή στα Ιωάννινα.

Ένας από αυτούς κατά τον έλεγχο, ξεκίνησε να γρονθοκοπεί, τον έναν από τους δύο αστυνομικούς και στη συνέχεια και οι τέσσερις τράπηκαν σε φυγή. Ωστόσο οι αστυνομικοί τους ακολούθησαν και τελικά τους ακινητοποίησαν με τη συνδρομή και συναδέλφων τους. Οι τέσσερις ανήλικοι συνελήφθησαν για βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και σωματική βλάβη.

Επίσης συνελήφθη ο 58χρονος υπεύθυνος του σχολείου που ήταν στην εκδρομή για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και ενημερώθηκαν και οι γονείς των τεσσάρων μαθητών προκειμένου να πάνε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.



Στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ο Φρέντι Μπελέρης

 


Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου παρουσιάζει στις 18.30 ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ωδείο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Φρέντι Μπελέρης αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού και η υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές θα είναι αναμφίβολα ένα πολύ ισχυρό όπλο για τη Νέα Δημοκρατία, μιας και το ζήτημα της φυλάκισης του εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις.




Οικογενειοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης κατεβάζει υποψήφιο τον ξάδελφο του Βασίλη Κασσελάκη απο δεξιά οικογένεια


 

Τον εξάδελφό του Βασίλη, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές στα Χανιά, προωθεί για την Ευρωβουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

«Εμείς αγαπάμε την Ευρώπη, είμαστε μέρος της αλλά και εκείνη είναι μέρος της Ελλάδας. Ταυτιζόμαστε με το όραμα του προέδρου να δημιουργήσει μια κοινότητα που δραστηριοποιείται για τα προβλήματα των ανθρώπων. Εγώ θέλω να εκπροσωπήσω τη νέα γενιά, οι νέοι επηρεάζονται άμεσα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη και πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτές τις αποφάσεις, όχι να αποφασίζουν άλλοι για εμάς», δήλωσε ο υποψήφιος Βασίλης Κασσελάκης, σύμφωνα με το τοπικό Zarpanews των Χανίων.

Όταν ρωτήθηκε πώς έλαβε την απόφαση να συμμετάσχει στα κοινά με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο πατέρας του, Γιάννης Κασσελάκης, μόλις πρόσφατα διετέλεσε βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος ξανά με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Βασίλης Κασσελάκης απάντησε ως εξής:

«Μεγαλώσαμε σε μια δημοκρατική οικογένεια όπου υπήρχε πάντοτε η ελευθερία της άποψης, και το μήνυμα του πατέρα μου όταν του ανακοίνωσα την απόφασή μου ήταν "παιδί μου, πήγαινε μπροστά"».

Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κασσελάκης είναι θείος του Στέφανου και συγκεκριμένα πρώτος ξάδελφος με τον πατέρα του.

Ο Γιάννης Κασσελάκης είναι γιατρός, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια Χανίων και υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά. Σημειώνεται πως ο Γιάννης Κασσελάκης δεν είχε εκλεγεί βουλευτής, αλλά ήταν δεύτερος επιλαχών και δέχτηκε να αναλάβει τη θέση του εκλιπόντος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανούσου Βολουδάκη στο βουλευτικό αξίωμα μετά την εκδημία του τον Φεβρουάριο του 2023.





Εντοπίστηκε ο δράστης που πυροβόλησε έξω από το γήπεδο στη Νέα Σμύρνη

 



Μέσα από καταθέσεις και άλλα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους, κατάφεραν εντοπίσουν και να συλλάβουν τον 40χρονο δράστη των πυροβολισμών, σε βάρος 30χρονου, έξω από το γήπεδο Ανδρέας Βαρίκας, στη Νέα Σμύρνη.

Ο συλληφθείς έφτασε στο σημείο με μία μαύρη μοτοσικλέτα KRISTAR, ιδιοκτησίας άλλου ατόμου.

Οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει σε έρευνα στο σπίτι του 40χρονου, στη Νέα Σμύρνη, κατά την διάρκεια της οποίας δεν είχε βρεθεί ο ίδιος όμως είχε εντοπιστεί μία μαύρη θήκη και 1 μαχαίρι, συνολικού μήκους 56 εκατοστών με μήκος λάμας σαράντα 42 εκατοστά.

Τόσο το μαχαίρι, όσο και τα ρούχα του θύματος αλλά και το τμήμα μεταλλικού θραύσματος που αφαιρέθηκε από τον 30χρονο, κατασχέθηκαν από τα στελέχη της αθλητικής βίας, ενώ έγιναν έρευνες και στο σημείο για βιολογικό υλικό από κλιμάκιο της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών.




Αδέσποτα: Όποιος τα πετάει στον δρόμο ή τα σκοτώνει, εντοπίζεται πλέον από το DNA

 


Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση θανάτωσης δύο νεογέννητων κουταβιών που βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων στην περιοχή των Μεγάρων. Για πρώτη φορά τα ζώα ταυτοποιήθηκαν με τη μητέρα τους και κατά συνέπεια με τον κηδεμόνα της, μέσω DNA. Η διαδικασία έγινε κατόπιν εισαγγελικής εντολής, τα δείγματα του βιολογικού υλικού ελέγχθηκαν και η ταυτοποίηση έγινε στο εργαστήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το πόρισμα αναμένεται να ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζει το Αστυνομικό Τμήμα των Μεγάρων και να υποβληθεί στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εγκατάλειψη και θανάτωση ζώων αποτελεί κακούργημα και επισύρει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Η περίπτωση της υπόθεσης των Μεγάρων ενεργοποιεί για πρώτη φορά τη δυνατότητα ταυτοποίησης ζώων με τους γεννήτορές τους και οδηγεί ενώπιον των (ποινικών) ευθυνών τους τους κηδεμόνες τους, οι οποίοι ενώ έχουν επιλέξει να μη στειρώσουν τα ζώα τους ξεφορτώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη τα νεογέννητα.

Ολα ξεκίνησαν όταν προ ημερών βρέθηκαν σε ένα κουτί σε κάδο απορριμμάτων στα Μέγαρα δύο κουταβάκια που δεν είχαν καν ανοίξει τα μάτια τους, το οποίο σημαίνει ότι αυτός που τα πέταξε εκεί δεν τους είχε δώσει την παραμικρή ευκαιρία να επιβιώσουν. Τα δύο κουταβάκια παραδόθηκαν σε ανθρώπους της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδέσποτος Παλμός», που προσπάθησαν να τα κρατήσουν στη ζωή χωρίς να τα καταφέρουν. Παράλληλα, άρχισαν να αναζητούν τον άνθρωπο που είχε πετάξει τα σκυλάκια. Οι υποψίες έπεσαν σε συγκεκριμένο πρόσωπο, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο. Εγινε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα των Μεγάρων και, όπως λένε άνθρωποι που πήραν μέρος στην επιχείρηση που ακολούθησε, η κινητοποίησή τους ήταν υποδειγματική.

Ψευδείς ισχυρισμοί

Με δεδομένες τις υποψίες σε βάρος του συγκεκριμένου προσώπου, δόθηκε εντολή από τον εισαγγελέα να ληφθεί δείγμα DNA από τα ζώα που είχε στο κτήμα του αυτός ο άνθρωπος. Με την εποπτεία του επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας Ζώων του Αρχηγείου της Αστυνομίας Θεόδωρου Καμπούρη και του διοικητή του Τμήματος Μεγάρων Δημήτρη Βανάκα, δύο αστυνομικοί μαζί με εθελοντές και τον κτηνίατρο που είχε οριστεί από τον εισαγγελέα μετέβησαν στο κτήμα. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κτηνίατρος που συνεργάζεται με τον τοπικό δήμο είχε αρνηθεί να κάνει εκείνος τη λήψη των δειγμάτων.

Ο αστυνομικός και διασώστης ζώων της οργάνωσης Zero Stray Academy Αλέξης Μαντζώρος έστησε την παγίδα ώστε να μπορέσουν να πάρουν δείγμα αίματος από τις σκυλίτσες που βρίσκονταν στον χώρο. Ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποστηρίξει ότι η σκυλίτσα που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν η μητέρα των δύο κουταβιών δεν ήταν δική του, αλλά μπαινόβγαινε στο κτήμα του γιατί έβρισκε τροφή. Ο ισχυρισμός του, όμως, αποδείχθηκε ψευδής, αφού το ζώο ήταν τσιπαρισμένο και καταγεγραμμένο, με την ταυτότητά του να οδηγεί σε εκείνον.

Στη διάρκεια της επιχείρησης για τη λήψη αίματος, όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες, ο ιδιοκτήτης του κτήματος και ο γιος του, ο οποίος, κατά πληροφορίες, ήταν ο αρχικός ιδιοκτήτης των σκύλων που άφησε στη συνέχεια στο κτήμα του πατέρα του, άφησαν ελεύθερο ένα αστείρωτο αρσενικό, που ήταν ιδιαίτερα επιθετικό. Το ζώο επιτέθηκε σε αστυνομικό και στον κτηνίατρο δαγκώνοντάς τους. Χάρη, όμως, στον διασώστη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τα σκυλιά στο κτήμα του υπόπτου παραδόθηκαν στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), και ειδικότερα στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ), μαζί με δείγματα βιολογικού υλικού των δύο νεκρών κουταβιών. Ο έλεγχος και ο επανέλεγχος που ακολούθησε απέδειξαν χωρίς αμφιβολία ότι μητέρα των δύο κουταβιών που πετάχτηκαν στον κάδο ήταν μία από τις σκυλίτσες στο συγκεκριμένο κτήμα. Μέσα στις επόμενες ημέρες, καθαρογραμμένο, το πόρισμα του ΕΦΑΓΥΖΣ αναμένεται να περιληφθεί στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία.

Η προσπάθεια των διασωστών να κρατήσουν στη ζωή τα σκυλάκια δεν είχε αποτέλεσμα

Υποχρεωτική στείρωση ή DNA

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όπως λέει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Μάρσα Δημοπούλου, ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, οι κηδεμόνες κάθε σκύλου και γάτας έως τα τέλη του Ιουνίου έχουν το περιθώριο είτε να τα στειρώσουν, είτε να δώσουν δείγμα DNA στο ΕΦΑΓΥΖΣ, ώστε να μπορεί να γίνεται ταυτοποίηση εκείνων που θα βρεθούν στον δρόμο. Αλλωστε, αποτελεί βασική παραδοχή ότι το μεγαλύτερο μέρος των αδέσποτων ζώων προέρχεται από δεσποζόμενα. Οπως εκτιμάται, μάλιστα, ειδικά στην περιφέρεια, το 45% των αδέσποτων είναι τσοπανόσκυλα και το 35% κυνηγόσκυλα. Εως τώρα, στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν περιληφθεί περίπου 1 εκατομμύριο ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα. Πόσα ζώα βρίσκονται πραγματικά στον δρόμο κανείς δεν μπορεί να πει σε ασφάλεια, εκτιμάται πάντως ότι είναι πάνω από 2 εκατομμύρια.

Η υποχρεωτική στείρωση σκυλιών και γατιών συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις. Ετσι θεσμοθετήθηκε η επιλογή της τράπεζας DNA, που συναντά επίσης αντιδράσεις και μάλιστα από τους κτηνιάτρους. Εως τώρα αρνούνται τη λήψη δειγμάτων, ακόμη και από τα ζώα πολιτών που συναινούν και κάνουν αυτή την επιλογή έναντι της στείρωσης. Οι κτηνίατροι χαρακτηρίζουν εκβιαστικό το δίλημμα «στείρωση ή DNA» και προχωρούν σε απεργία στις 17 Απριλίου. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, μάλιστα, οι εκπρόσωποι των κτηνιάτρων επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου, ξεναγήθηκαν από τους υπευθύνους και έθεσαν σειρά ερωτημάτων στηρίζοντας την απόφασή τους να μην κάνουν λήψη δειγμάτων DNA, παρότι γνωμοδότηση που είναι αναρτημένη στο site των κτηνιάτρων επισημαίνει ότι ο εξοπλισμός του είναι άρτιος και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι οι ενδεδειγμένες.

Με δεδομένη την άρνηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών αναζητούν τρόπο για να μην κληθεί να πληρώσει τα (τσουχτερά) πρόστιμα ο πολίτης με τη λήξη της προθεσμίας τον Ιούνιο. Κι αν αυτές οι ρυθμίσεις είναι νέες και συναντούν αντιδράσεις, ακόμη και η παλιά υποχρέωση των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς, αυτή της σήμανσής τους με τσιπ, 21 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της, εξακολουθεί να συναντά άρνηση. «Το τσιπ είναι υποχρεωτικό για σκύλους και γάτες από το 2003», λέει η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς και εξηγεί ότι πολλοί αρνούνται για να μη συνδέονται με το ζώο και κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν συνέπειες της συμπεριφοράς τους προς αυτά, ενώ άλλοι επικαλούνται ακόμη και θρησκευτικούς λόγους αρνούμενοι το τσιπάκι.

Τα πρόστιμα

Το πρόστιμο για τη μη στείρωση σκύλου ή γάτας ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, ενώ όταν θα τεθεί σε ισχύ η υποχρέωση της αποστολής γενετικού υλικού στο ΕΦΑΓΥΖΣ η ανακριβής αποστολή υλικού από κτηνίατρο έχει συνέπεια πρόστιμο 2.000 ευρώ και, σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, αφαίρεση άδειας επαγγέλματος του κτηνιάτρου για έναν μήνα. Πρόστιμο 2.000 ευρώ προβλέπεται και στην περίπτωση της αναληθούς καταχώρησης κτηνιάτρου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς περί στείρωσης ζώου ή αποστολής γενετικού υλικού.

Το γενετικό υλικό που θα λαμβάνεται από τα ζώα θα διατηρείται για τουλάχιστον 12 χρόνια και ο κηδεμόνας πρέπει να καταβάλει ηλεκτρονικό παράβολο 135 ευρώ, καθώς και 15 ευρώ στον κτηνίατρο για τη λήψη του υλικού. Από την πληρωμή του παραβόλου απαλλάσσονται οι βοσκοί για τα τσοπανόσκυλα που χρησιμοποιούνται ως φύλακες σε κοπάδια.

«Ολα πάντως ξεκινούν από τη νοοτροπία κι αυτό πρέπει να αλλάξει», λέει η κυρία Δημοπούλου, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι πλέον αλλάζει η αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων ζώων από τους δήμους. Ωστόσο, αυτή την ώρα οι δήμοι, λόγω της ροής χρηματοδότησης, αδυνατούν να παρέχουν περίθαλψη στα αδέσποτα ζώα συνεχώς επί 12 μήνες, κι αυτό είναι ένα ζήτημα προς επίλυση από το υπουργείο Εσωτερικών. «Οι δήμοι έχουν την υποχρέωση της περισυλλογής, περίθαλψης, στείρωσης και σήμανσης των ζώων», σημειώνει η ίδια και προσθέτει: «Τα ζώα φιλοξενούνται προσωρινά στις δομές των δήμων και στη συνέχεια επανέρχονται στα σημεία όπου έγινε η περισυλλογή τους, με εξαιρέσεις όπως σημεία κοντά σε παιδικές χαρές ή σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος ατυχημάτων».

Ο νόμος

Το παράδειγμα των Μεγάρων, πάντως, δείχνει και την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία χειρίζεται και αντιμετωπίζει, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, τα αδικήματα που σχετίζονται με την προστασία των ζώων συντροφιάς. Οι αστυνομικοί μέσα από ειδικά τριήμερα σεμινάρια ενημερώνονται για τις διατάξεις του νόμου, ενώ στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει ειδικό Τμήμα Προστασίας Ζώων.

Ο νόμος 4830/2021 προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κηδεμόνα ζώου συντροφιάς:

■ Να μην εγκαταλείπει το ζώο.

■ Να στειρώνει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του.

■ Να σημάνει και να καταγράφει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

■ Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό και την κτηνιατρική εξέταση του ζώου.

■ Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του, να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου.

■ Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου, εάν πρόκειται να ταξιδέψει μαζί του στο εξωτερικό.

Οι πολίτες που αντιλαμβάνονται αδικήματα σε βάρος ζώων μπορούν να καταγγείλουν τηλεφωνώντας στην ΑμεσηΔράση. Οι αστυνομικοί του τηλεφωνικού κέντρου οφείλουν να καταγράψουν τις απαιτούμενες πληροφορίες και να αποσταλεί βοήθεια. Παράλληλα, μπορούν να απευθύνονται σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα ή στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Αστυνομίας, όπου λειτουργεί το Τμήμα Προστασίας Ζώων (τηλέφωνο επικοινωνίας 213 1520450 και e-mail genast@astynomia.gr).


Ματίνα Ηρειώτου

protothema.gr



ANTIFA καλεί σε διαδήλωση τις συμμορίες ανηλίκων κατά των μέτρων για την εγκληματικότητα

 



Μόνο στην Ελλάδα της ανοχής, θα μπορούσαν ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές να έχουν τέτοια διείσδυση, σε ανήλικα παιδιά ώστε να τους μετατρέψουν σε σκληρούς κακοποιούς και να τους ποτίσουν με μίσος.

Η αφίσα των ANTIFA καλεί σε διαδήλωση τις συμμορίες ανηλικών στην Καλλιθέα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα ανηλίκων, ούτε αυξημένη εγκληματικότητα ανηλίκων, αλλά αύξηση κρατική επιθετικότητας σε ανήλικους.



Με λίγα λόγια αυτές οι διαταραγμένες επικίνδυνες προσωπικότητες των ακροαριστερών ANTIFA δεν βλέπουν πουθενά εγκληματικότητα ανηλίκων, την οποία μάλιστα δικαιολογούν προκλητικά κατά της κοινωνίας, και της ασφάλειας των παιδιών μας. Εννοείται ότι η ανομία, και η ευκολία που οι αντιεξουσιαστές πλησιάζουν τα παιδιά μας ακόμα και μέσα στα σχολεία, είναι ένας σοβαρός λόγος για την αύξηση της εγκληματικότητας, γιατί τους μπολιάζουν με μίσος και κακία ακόμα και ο ένας εναντίον του άλλου.

Η λύση είναι μία και αυτό πρέπει να το λάβει καλά υπόψιν της η πολιτεία, όπως και στα σχολεία με τα νέα μέτρα, έτσι και στους αντιεξουσιαστές πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή την ανοχή!!!

Η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει τα παιδιά μας από ακροαριστερούς, αντιεξουσιαστές.




Καιρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψει την Ακρίτα γιατί εκνευρίζει όλους τους Έλληνες με την ελαφρότητα και την ασχετοσύνη της

 


Να μου πεις ο γέρος δεν καταλαβαίνει εύκολα και κάνει του κεφαλιού του, αλλά εδώ η γριά πηγαίνει κόντρα στο ίδιο της το κόμμα, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που πρέπει να το βουλώνει γιατί την βαρεθήκαμε.

Η λύση είναι να μην ασχολούμαστε αλλά πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός απο ποιά στελέχη αποτελείται το τσίρκο ΣΥΡΙΖΑ και να μαθαίνει για όλα τα νούμερα και την ελαφρότητα τους.

Η Ακρίτα μετά την καταδίκη του κόμματος για την επίθεση του ΙΡΑΝ που κακοποιεί και εκτελεί γυναίκες σε καθημερινή βάση, εγκαλούσε τον Άδωνι Γεωργιάδη για ανάρτησή του στην οποία δήλωνε τη στήριξή του στο Ισραήλ λόγω της επίθεσης του Ιράν την οποία συνόδευσε με δύο ενωμένες σημαίες της Ελλάδας και του Ισραήλ. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της απάντησε πως είναι εκτός γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ…

Η προκλητική Ακρίτα χωρίς ίχνος συναίσθησης του τι έχει συμβει και πόσο σοβαρό είναι, έκανε κριτική στο Facebook και ζήτησε η τίποτα εξηγήσεις, γράφοντας: «1. Με ποιο δικαίωμα Έλληνας υπουργός παραποιεί τη σημαία της χώρας μας με σύμβολα άλλων κρατών; 2. Η συστράτευση με το Ισράηλ εναντίον του Ιράν είναι η επίσημη θέση της χώρας μας; Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Άμυνας, το ερώτημα ειναι πολύ σοβαρό, σε μια τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία: έχετε εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη να παίρνει θέση σε έναν παρ’ ολίγον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν θεωρώντας ότι εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα; Υ.Γ. Πρώτος τοποθετηθηκε αυτός νυχτιάτικα, ΜΕΤΑ ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών, και το βράδυ συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ. Γραμμή τους δίνει;».



Ο Άδωνης Γεωργιάδης δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση καταλογίζοντάς της πως είναι εκτός γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει συγκεκριμένα, στην απάντησή του, ο υπουργός Υγείας σχολίασε: «Η κυρία Έλενα Ακρίτα είναι προφανώς εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ. Το ΝΑΤΟ, η «Ιερά Αμυντική Συμμαχία» κατά τον Στέφανο Κασσελάκη μόλις προχθές, έχει πάρει επίσημη θέση κατά της Ιρανικής χθεσινής επιθέσεως στο Ισραήλ. Το ίδιο όλες οι Δυτικές Χώρες και η Ελλάδα σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Φυσικά καμμία παραποίηση του Εθνικού μας Συμβόλου δεν έκανα αλλά ένωσα τις δύο σημαίες όπως πολύ συχνά γίνεται για να δείχνεις την στενή σχέση δύο Χωρών. Η κα Συνάδελφος μπορεί να μην το ξέρει αλλά την Στρατηγική Σχέση Ελλάδος/Ισραήλ που οικοδόμησε η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, την σεβάστηκε και την συνέχισε και ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός. Θα ήταν περίεργο η Ελλάδα να μην ήταν στο πλάι ενός κυριάρχου Κράτους που δέχεται πυραυλική επίθεση στο έδαφός του και μάλιστα είναι και Στρατηγικός μας εταίρος. Το ερώτημα είναι μετά την ανάρτηση της κας Ακρίτα, ο Σύριζα έχει άλλη θέση; Μήπως στηρίζουν το Ιράν στην χθεσινή του επίθεση;».

Η Ακρίτα δεν έβαλε μυαλό και συνέχισε να προκαλεί και να ξεφτιλίζεται όπως κάνει πάντα και έκανε νέα ανάρτηση το βράδυ της Κυριακής και στην οποία επικαλείτο την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ γράφοντας «έμεινε ο υπουργός με το παραποιημένο εθνικό σύμβολο αμανάτι».



Για να πάρει την απάντηση της και πάλι απο τον Άδωνη Γεωργιάδη

«Ξυπνάω και βλέπω νέα ανάρτηση της κας Ακρίτα, πιστεύω ότι μετά την ανακοινώση του ΥΠΕΞ, του ΚΥΣΕΑ, του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάρτηση του Πρωθυπουργού θα είχε απλώς πει ότι έκανε ένα λάθος από αντιπάθεια σε μένα και θα ζητούσε συγγνώμη για κάτι τόσο σοβαρό. Και όμως επέμεινε να με κατηγορεί ότι άλλα είπα εγώ άλλα όλοι οι άλλοι διότι θέλω «να ξεπλύνω» το αντισημιτικό μου παρελθόν….ας το δει λοιπόν και στα Αγγλικά δίπλα δίπλα μήπως και καταλάβει ότι στα τόσο σοβαρά θέματα δεν χώρα η συνηθισμένη της ελαφρότητα και προχειρότητα. Καλημέρα κυρία Ακρίτα» έγραψε στην απάντησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η λύση για την Έλενα Ακρίτα είναι μία, να μην την υπολογίζει κανένας σε ότι ανεβάζει, και να την μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί η ελαφρότητα έχει και όρια.



«Δεν έγινε κανένα μπάζωμα στα Τέμπη, για να τους μπερδέψουμε το είπαμε» ομολογεί πατέρας θύματων

 



Στην εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών, το δήθεν "μπάζωμα" είχε γίνει σημαία από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και ήρθαν να κολλήσουν και οι θεωρίες συνωμοσίας του επιστολογράφου του Ιησού Βελόπουλου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν την τραγωδία για να πλήξουν την κυβέρνηση και μόνο για αυτό, εργαλειοποιούν και συγγενείς θυμάτων που θέλουν την προβολή, ευτυχώς όμως η πλειοψηφία των συγγενών δεν δέχονται αυτή την εργαλειοποίηση απλά ζητάνε δικαιοσύνη.

Ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας θυμάτων, με αναρτήσεις του στο X (Twitter) τις τελευταίες ημέρες, απαντά στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του και αποκαλύπτει πως στα Τέμπη «δεν υπήρχε κανένα μπάζωμα μιας και δεν κουβαλήσανε εκεί χώματα η αλλα υλικά αυτη είναι η λέξη μπάζωμα».

Όπως λέει «εκεί έγινε ξεμπάζωμα δηλαδή πήραν γύρω στα 1500 κυβικά χώματα ,συν τα αλλα που μεταφέραν στο κουλούρι μαζί με τα βαγόνια ,και αλλα υλικά και τα μεταφέραν στην μάντρα έξω από την Λαρισα» και προσθέτει:

«Την λέξη μπάζωμα την χρησιμοποιήσαμε για να τους μπερδέψουμε για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να κάνουμε την έρευνα χωρίς να τους έχουμε στα πόδια μας για τυχών τρικλοποδιές.

«Αυτοί νόμιζαν με τι λέξη μπάζωμα ότι εννοούσαμε την πίσσα που ρίξανε εκεί και την διαμόρφωση του χώρου με το εκκλησάκι και ότι από κάτω υπήρχαν στοιχεία που μας απέκρυβαν».

Με λίγα λόγια η ομολογία αυτή κάνει ξεφτίλα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και όσους φώναζαν για "μπάζωμα" και τις θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν.



Λιγότεροι από αυτούς που ψήφισαν Κασσελάκη ψήφισαν στις προκριματικές του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο

 



Τον Στέφανο Κασσελάκη τον έβγαλαν αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ και τραβάνε τα μαλλιά τους 74.000 μέλη και φίλοι του κόμματος, στην νέα εκλογική διαδικασία για το ευρωψηφοδέλτιο προσήλθαν μόλις 60.000 μέλη και φίλοι (τουλάχιστον αυτό το νούμερο δίνουν από την Κουμουνδούρου και δεν ξέρεις εάν είναι αλήθεια, ίσως είναι πολύ λιγότεροι)

Με παράταση μίας ώρας ολοκληρώθηκε μετά τις 9 το βράδυ η διαδικασία των Προκριματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για την ανάδειξη των 35 υποψηφίων Ευρωβουλευτών του κόμματος.

Από τις 8:00 το πρωί όταν κι άνοιξαν οι κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και η διαδικτυακή ψηφοφορία, υπήρξε μαζική συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως σημειώνουν, που σημαίνει ότι ήξεραν ότι δεν θα έχουν τα νούμερα του Σεπτέμβρη που εξέλεξαν το νούμερο Στέφανο Κασσελάκη.

Συνολικά περισσότερα από 60.000 μέλη και φίλοι του κόμματος συμμετείχαν στην διαδικασία, προκειμένου να εκλέξουν τους συμμετέχοντες στο Ευρωψηφοδέλτιο.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, 15 Απριλίου με την καταμέτρηση των ψήφων και την ανάδειξη των 35 υποψηφίων που τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέλεξαν.