Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Πώς θα κερδίσετε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα με βάση το εισόδημά σας



Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την  υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.idika.gr/kot/.

Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2019 ενώ όσοι έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, εντός ενός μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος που φέτος ήταν η 30η Ιουλίου.

Για  να ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών θα πρέπει να ακολουθήσετε 6 βήματα:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.


Πηγή


Ασύλητο τάφο του 1ου αιώνα π.Χ έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κοζάνη




Μοναδικό για τον βορειοελλαδαδικό χώρο θεωρείται το εύρημα της χάλκινης νεκρικής κλίνης που εντοπίστηκε σε ασύλητο τάφο κατά τη διάρκεια ανασκαφής στη Μαυροπηγή Κοζάνης.

Σε σχετική ανακοίνωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κοζάνης σημειώνεται:

«Κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο λιγνιτωρυχείο Μαυροπηγής, της ΔΕΗ Α.Ε., εντός του εν μέρει κατεδαφισθέντος σύγχρονου οικισμού της Μαυροπηγής, συγκεκριμένα κάτω από τη θεμελίωση οικίας, αποκαλύφθηκε λακκοειδής τάφος, των υστεροελληνιστικών χρόνων (προς τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ.), με πλούσια κτερίσματα. Ο τάφος εντοπίστηκε ασύλητος από την αρχαιότητα και αδιατάρακτος από τη σύγχρονη δόμηση.


Είναι ορθογώνιος, στον τύπο του λακκοειδούς, ενώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν έφερε κάποιο είδος κάλυψης. Πρόκειται για γυναικεία ταφή. Η νεκρή ήταν τοποθετημένη πάνω σε περίτεχνη χάλκινη νεκρική κλίνη, με προσανατολισμό βόρεια – νότια.

Ήταν κτερισμένη με πέντε πήλινα αγγεία (μυροδοχεία και αμφορέα) και ένα γυάλινο, καθώς και κάποια άλλα μικροαντικείμενα. Στην κεφαλή της διατηρήθηκαν χρυσά ελάσματα που πιθανόν κοσμούσαν κάποιο ύφασμα ή κόσμημα κεφαλής από άλλο υλικό. Στο στόμα της βρέθηκε πεπιεσμένο χρυσό έλασμα – πιθανόν επιστόμιο, ενώ πάνω στο δεξί της χέρι διατηρήθηκαν χρυσές ίνες και μικρό χρυσό αντικείμενο, πιθανόν από διακοσμημένο ύφασμα.


Η ανασκαφή στην περιοχή είναι εξέλιξη. Σημειώνουμε, ωστόσο, τη μοναδικότητα του ευρήματος της χάλκινης νεκρικής κλίνης, για τον βορειοελλαδικό τουλάχιστον χώρο και ως ακέραιο αντικείμενο για το σύνολο του ελλαδικού χώρου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δημοσιευμένα αρχαιολογικά δεδομένα, που αναφέρονται μόνο σε κτιστές ή λαξευτές κλίνες. Παράλληλα, το εύρημα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο για την επίπλωση της περιόδου την περιοχή και το ανεπτυγμένο επίπεδο της  μεταλλοτεχνίας, αλλά και για τα ταφικά έθιμα και την κοινωνική διαστρωμάτωση του οικισμού στον οποίο ανήκει η ταφή.


Θεωρούμε πολύ πιθανή τη σύνδεσή της με τον σημαντικό και ανασκαμμένο εν μέρει τη δεκαετία του ’80 ελληνιστικό οικισμό στη θέση Κάστρο, στον οποίο φαίνεται να ανήκουν και τα οικιστικά και άλλα ταφικά κατάλοιπα που φέρνει σταδιακά τα τελευταία χρόνια στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην επέκταση του λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Στραγγάλισε την αδελφή του για τον κωδικό του wi-fi


Σε ισόβια καταδικάστηκε ένα αγόρι από την Τζόρτζια των ΗΠΑ που είχε στραγγαλίσει την αδελφή του στη διάρκεια καβγά για τον κωδικό του Wi-Fi.

Ο Kevon Lamar Watkins, που ήταν μόλις 16 ετών τον μοιραίο Φεβρουάριο του 2018, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, όπως αναφέρει η New York Post.

Εκείνο το τραγικό απόγευμα, ο Kevon έπαιζε παιχνίδια στο Xbox και άλλαξε τον κωδικό του ίντερνετ όταν η σύνδεση άρχισε να γίνεται πολύ αργή λόγω των πολλών χρηστών που τη χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα.

Αρχικά η μητέρα του αγοριού επιχείρησε να βγάλει την κονσόλα από το δωμάτιο του αγοριού και στη συνέχεια ο 16χρονος άρχισε να τσακώνεται με την αδελφή του Alexus Breanna Watkins, μέχρι που ο καβγάς βγήκε εντελώς εκτός ελέγχου και είχε τραγικό τέλος. Ούτε ο 13χρονος αδελφός θύτη και θύματος, που προσπάθησε να σταματήσει τον 16χρονο, δεν κατάφερε να σταματήσει τον στραγγαλισμό της αδελφής τους.

«Την έπνιγε επί έντεκα λεπτά. Σε κάποια στιγμή πρέπει να σταμάτησε το κορίτσι να κινείται αλλά εκείνος δεν το κατάλαβε, επειδή ήταν ακόμα εξοργισμένος» περιέγραψε η δικαστής.

Το επόμενο πρωί ανακοινώθηκε σε τοπικό νοσοκομείο ο θάνατος της Alexus από ασφυξία.

Την ώρα της ανακοίνωσης της ποινής ο Kevon έκλαιγε με λυγμούς και έλεγε «συγγνώμη».

«Νομίζω όλοι καταλαβαίνουν» πρόσθεσε η δικαστής. «Όπως και το δικαστήριο».

Ο νεαρός είχε καταθέσει πως τσακώνονταν σχεδόν κάθε μέρα με την αδελφή του.

Η δικαστής επισήμανε πως θα έπρεπε ο Kevon να είχε βοηθηθεί ώστε να διαχειρίζεται τον θυμό του και χαρακτήρισε την απόφασή της να καταδικαστεί σε ισόβια την πιο δύσκολη που έχει λάβει στην καριέρα της.


Πηγή : newsbeast.gr


Αυτή είναι η 34χρονη Αγγλίδα επιστήμονας που εξαφανίστηκε στην Ικαρία



Την εξαφάνιση της 34χρονης ανέφερε ο Κύπριος σύντροφός της, με τον οποίο η γυναίκα έκανε διακοπές στην Ικαρία. 

Το ζευγάρι έφτασε στο νησί στις 3 Αυγούστου και επρόκειτο να αναχωρήσουν χθες για Κύπρο, μέσω Αθήνας, κάτι το οποίο επίσης ελέγχουν οι Αρχές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρωί όταν ξύπνησε ο σύντροφός της δεν τη βρήκε και αφού της τηλεφώνησε στις 10 π.μ., εκείνη του είπε ότι είχε βγει για τρέξιμο από Άγιο Κήρυκο προς Φάρο. Ο 38χρονος επανέλαβε τις κλήσεις χωρίς να είναι εφικτή η επικοινωνία τους, με το τηλέφωνο της αστροφυσικού να κλείνει λίγο αργότερα.

Ο Κύπριος σύντροφος της 34χρονης δήλωσε την εξαφάνισή της στις 12.40 της Δευτέρας στις Αρχές και από εκείνη την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ενώ στις έρευνες συμμετέχει και ένα ελικόπτερο.

Το σήμα από το κινητό τηλέφωνο της 34χρονης τουρίστριας εντοπίστηκε από την κεραία της κινητής τηλεφωνίας των Φούρνων, ωστόσο οι έρευνες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.


Ξεφτίλα ΣΥΡΙΖΑ! New York Times : Δεν ξέραμε ότι εργαζόταν στο γραφείο Τύπου του Τσίπρα...



Νέα ΞΕΦΤΊΛΑ στον ΣΥΡΙΖΑ που κάθε μέρα ξεφτιλίζεται περισσότερο στην προσπάθεια του να πλήξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Διαβάζουμε στο protothema.gr ότι ο δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έγραψε άρθρο στους NY Times για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως ξέχασε να δηλώσει ότι μέχρι τις εκλογές εργαζόταν στο γραφείο Τύπου του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Φωτιά» πήραν την Δευτέρα τα Social Media, για άρθρο των New York Times για την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο υπέγραφε ως δημοσιογράφος ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Ματθαίος Τσιμιτάκης. Πραγματικά εάν αυτός ο Ματθαίος Τσιμιτάκης είχε ηθική θα είχε εξαφανιστεί σε λαγούμι μετά την ξεφτίλα.

Το άρθρο του Ματθαίου Τσιμιτάκη φιλοξενήθηκε στις «απόψεις» της εφημερίδας New York Times με τον τίτλο «Οι ενήλικες επέστρεψαν στην διακυβέρνηση της Ελλάδας και είναι πραγματικά δεξιοί» («The Adults are Back in Charge in Greece. And they are Really Right Wing»). Ωστόσο, διέφυγε στην αμερικανική εφημερίδα να εξακριβώσει το εργασιακό παρελθόν του δημοσιογράφου, με αποτέλεσμα δεκάδες χρήστες του Twitter να αντιδράσουν. Στις επισημάνσεις των χρηστών του τουίτερ -κυρίως- αναφερόταν ότι ο κ. Τσιμιτάκης έχει κάθε δικαίωμα να σχολιάζει και να χαρακτηρίζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση, πλην όμως -σημείωναν- οι παρατηρήσεις του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορούν να παρουσιάζονται σαν αντικειμενικές, δεδομένου ότι ο συντάκτης του άρθρου από το 2016 εργαζόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο ως μετακλητός και κατά συνέπεια μισθοδοτούνταν από το ελληνικό δημόσιο μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου...

Η εφημερίδα New York Times μετά το σάλο που προκλήθηκε στο τέλος του κειμένου διευκρινίζει ότι δεν είχε εξακριβώσει πλήρως το εργασιακό παρελθόν του συντάκτη, προτού δημοσιεύσει το άρθρο, γνωστοποιώντας ότι εργαζόταν στο Γραφείο Τύπου του κ. Τσίπρα. «A previous version of this article failed to identify fully the author's work history. He worked in the press office for the previous prime minister of Greece, Alexis Tsipras».

Στο άρθρο, υπό τον τίτλο, «Οι ενήλικες επέστρεψαν στην διακυβέρνηση της Ελλάδας και είναι πραγματικά δεξιοί» («The Adults are Back in Charge in Greece. And they are Really Right Wing»), ο δημοσιογράφος, που εργάστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη Νέα Δημοκρατία ως «δεξιό κόμμα με εμφανείς αυταρχικές τάσεις», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ακολούθησε διχαστικές και πολωτικές πολιτικές».



Πολυτελές ξενοδοχείο θα γίνουν τα ιστορικά γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης



Ένα πολυτελές ξενοδοχείο θα ανοίξει τις πόρτες του στο ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης που στεγαζόταν επί χρόνια η ΝΔ.

Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», ενοικιάζεται για 50 χρόνια στην ξενοδοχειακή εταιρεία Τhe Margi A.E.

To επενδυτικό πρόγραμμα για την ανακατασκευή του κτιρίου θα ανέλθει σε 1,68 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο αναμένεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες.

«Το σπίτι της οδού Ρηγίλλης δεν είναι από τα συνηθισμένα της περιοχής, έστω κι αν αυτή είναι η εντύπωση που δίνει το μορφολογικό ύφος του ύστερου νεοκλασικισμού στην πρόσοψη. Οι κατόψεις του ακολουθούν την τυπική διάταξη των hôtels privés της Γαλλίας και της Αγγλίας: μαρμάρινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο κεντρικό χολ που οδηγεί στο κεντρικό ξύλινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο και σε τρεις μεγάλους χώρους υποδοχής, σαλόνια και τραπεζαρία. Ο πρώτος όροφος ακολουθεί και πάλι τις βασικές αρχές του γαλλικού hôtel privé. Αυτό όμως που ξαφνιάζει στην κατοικία Διομήδη είναι η πίσω, προς τον κήπο όψη, με το στοιχείο του πύργου στην αριστερή της πλευρά και την επίσης υπερυψωμένη δεξιά πλευρά, στοιχεία που συναντάμε στις εξοχικές επαύλεις της Κηφισιάς και του Νέου Φαλήρου». Το κτίριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1862 και πέθανε το 1937. Ο Αναστάσιος Μεταξάς ήταν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής, συναγωνιζόμενος επάξια τον Τσίλλερ, αλλά και δύο φορές Ολυμπιονίκης ως σκοπευτής, σύμφωνα με την επίτιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και συγγραφέα βιβλίων που έχουν σχέση με ιστορικά κτίρια της Αθήνας, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη.

Με δικά του αρχιτεκτονικά σχέδια κατασκευάστηκαν, επεκτάθηκαν ή αναμορφώθηκαν πολλά ιστορικά κτίρια στην Αθήνα, όπως:

Το Μέγαρο Χαροκόπου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινό Μουσείο Μπενάκη).
Η Οικία Ορφανίδη στη λεωφόρο Αμαλίας (Ίδρυμα Ωνάση).
Το ανάκτορο του πρίγκιπα Νικολάου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινή
Ιταλική Πρεσβεία).
Το Παλάτι στην οδό Ηρώδου του Αττικού (νυν Προεδρικό Μέγαρο).
Τα νοσοκομεία Συγγρού και Αιγινήτειο.
Το κτίριο της Ιονικής Τράπεζας (νυν Alpha Bank) στην οδό Πεσμαζόγλου.
Τo Μέγαρο Μέρλιν-Ντουέ στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινή Γαλλική
Πρεσβεία).
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πευκακίων επί της οδού Ασκληπιού.


Πηγή: tornosnews.gr


Η ΕΛ.ΑΣ. σκανάρει πλέον αυτόματα τις πινακίδες των οχημάτων


Νέο «Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Απασχολούντων Οχημάτων» έχει εγκαταστήσει σε κάποια από τα τελευταία οχήματα, που έχει αποκτήσει, η Ελληνική Αστυνομία.

Το σύστημα διαθέτουν περίπου 50 περιπολικά, με σήματα της ΕΛ.ΑΣ αλλά και με «πολιτική περιβολή», έχουν εξοπλιστεί με το εν λόγω σύστημα, με απόλυτη μυστικότητα αναφορικά με το ποια είναι αυτά για να μπορούν να εντοπίζουν και να ελέγχουν.

Τόσο ο εντοπισμός κλεμμένων οχημάτων όσο και εκείνος των οχημάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες, υπαγορεύει τις βασικές λειτουργίες του νέου συστήματος. Επίσης θα μπορούν να εντοπίζουν οχήματα με επιβεβαιωμένες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί ή με οικονομικές εκκρεμότητες, όπως απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.

Ιδιαίτερα έμφαση, έχει δοθεί στο γεγονός ότι πολύ σύντομα με το εν λόγω σύστημα θα είναι εφικτός και ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς ολοκληρώνεται η διασταύρωση στοιχείων των εμπλεκόμενων Υπουργείων με τον κεντρικό υπολογιστή της ΕΛ.ΑΣ.

Το νέο σύστημα διαθέτει δυνατότητα ανάγνωσης μέχρι και 15.000 πινακίδες την ώρα ενώ μπορεί να τις «διαβάσει» ακόμα και σε ταχύτητες άνω των 170 χιλιομέτρων την ώρα.




Ζεσταίνουν νερό σε κατσαρόλες στο νοσοκομείο Καρπενησίου!


Ξέμειναν από ζεστό νερό στο νοσοκομείο Καρπενησίου, λόγω έλλειψης χρημάτων, με αποτέλεσμα, όποιος ασθενής χρειάζεται ζεστό νερό, να το ζεσταίνει το νοσηλευτικό προσωπικό με τον παραδοσιακό τρόπο!

“Είναι λυπηρό, αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Εδώ και περίπου δέκα μέρες είμαστε χωρίς πετρέλαιο κίνησης, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ζεστού νερού. Το ζεστό νερό χρειάζεται για να κάνουν μπάνιο οι ασθενείς, να πλυθούν οι ασθενείς, να γίνεται ο καθαρισμός στην κουζίνα, στα πλυντήρια, στο χειρουργείο, χώροι που είναι βασικό να καθαρίζονται με ζεστό νερό. Συν το ότι έχουμε ασθενείς οι οποίοι είναι ευαίσθητοι, όταν, για παράδειγμα, κάποιος είναι χειρουργημένος, δεν μπορεί να πλυθεί με κρύο νερό. Είτε χειμώνας είναι, είτε καλοκαίρι. Έτσι, οι συνάδελφοι ζέσταιναν με κατσαρόλες νερό, για τα απαραίτητα. Για να κάνουμε μια τοπική πλύση, γιατί εδώ υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι λερώνονται, έχουν πληγές. Ζέσταιναν, λοιπόν, το νερό με τον παραδοσιακό τρόπο. Πώς κάναμε παλιά στα χωριά; Έτσι. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια” εξηγεί στο Newsit.gr ο Χρήστος Κοζώρης, αντιπρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Καρπενησίου.

Προσωρινή λύση με “δώρο” από την Περιφέρεια
Από τις διαμαρτυρίες των ασθενών και του προσωπικού, ευαισθητοποιήθηκε η Διοικητική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και δώρισε 600 λίτρα πετρέλαιο στο νοσοκομείο, ποσότητα η οποία έλυσε προσωρινά το πρόβλημα.

“Τις τελευταίες δύο μέρες μας δάνεισε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 600 λίτρα πετρέλαιο. Αυτό είναι μια προσωρινή λύση, Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Παρακαλέσαμε την Περιφέρεια, το έμαθε η Περιφέρεια, μπόρεσε να εξοικονομήσει 600 λίτρα πετρέλαιο και μας το έδωσαν. Είναι μηδαμινή ποσότητα”, λέει ο Χρήστος Κοζώρης και αναρωτιέται τι θα γίνει τον ερχόμενο χειμώνα, που στο Καρπενήσι έρχεται σε σχεδόν έναν μήνα.

Μειωμένος κατά 25% ο προϋπολογισμός, χωρίς πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Καρπενησίου μειώθηκε 25% το έτος 2019, σε σχέση με το έτος 2018. Έτσι, στις 21 Ιουλίου τελείωσε το πετρέλαιο κίνησης, που παράγει το ζεστό νερό του νοσοκομείου και δεν μπορεί να γίνει άλλη προμήθεια πετρελαίου μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί τελείωσαν και τα χρήματα για τη συγκεκριμένη δαπάνη.

“Τελείωσαν τα λεφτά του προϋπολογισμού στο συγκεκριμένο κωδικό και δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους. Ο προϋπολογισμός του 2019 για το νοσοκομείο ήταν μειωμένος κατά 25%. Δυστυχώς όμως, οι ανάγκες στο νοσοκομείο αυξάνονται, δεν μειώνονται. Από τις αρχές του 2019 ξέραμε ότι θα είχαμε πρόβλημα με τις προμήθειες. Εάν δεν ληφθεί μέριμνα, έτσι ώστε να δοθεί μία έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν αυτά τα κενά, σίγουρα θα έχουμε σοβαρότερα θέματα.. Εδώ, επειδή είναι Καρπενήσι, υψόμετρο 1000 μέτρων, ο χειμώνας ξεκινάει νωρίς και τελειώνει πολύ αργά. Ξεκινάει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως το Μάιο. Όλους αυτούς τους μήνες χρειαζόμαστε καύσιμα για να ζεσταθούμε και όχι μόνο στο νοσοκομείο, αλλά και στα σπίτια μας. Η Περιφέρεια μας βοήθησε, αλλά έχει άλλες αρμοδιότητες. Εμείς, ως νοσοκομείο, ανήκουμε στο υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Υγείας είναι αυτό που διαχειρίζεται τις τύχες μας” λέει ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ξέμειναν από ζεστό νερό στο νοσοκομείο Καρπενησίου, λόγω έλλειψης χρημάτων, με αποτέλεσμα, όποιος ασθενής χρειάζεται ζεστό νερό, να το ζεσταίνει το νοσηλευτικό προσωπικό με τον παραδοσιακό τρόπο!

“Είναι λυπηρό, αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Εδώ και περίπου δέκα μέρες είμαστε χωρίς πετρέλαιο κίνησης, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ζεστού νερού. Το ζεστό νερό χρειάζεται για να κάνουν μπάνιο οι ασθενείς, να πλυθούν οι ασθενείς, να γίνεται ο καθαρισμός στην κουζίνα, στα πλυντήρια, στο χειρουργείο, χώροι που είναι βασικό να καθαρίζονται με ζεστό νερό. Συν το ότι έχουμε ασθενείς οι οποίοι είναι ευαίσθητοι, όταν, για παράδειγμα, κάποιος είναι χειρουργημένος, δεν μπορεί να πλυθεί με κρύο νερό. Είτε χειμώνας είναι, είτε καλοκαίρι. Έτσι, οι συνάδελφοι ζέσταιναν με κατσαρόλες νερό, για τα απαραίτητα. Για να κάνουμε μια τοπική πλύση, γιατί εδώ υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι λερώνονται, έχουν πληγές. Ζέσταιναν, λοιπόν, το νερό με τον παραδοσιακό τρόπο. Πώς κάναμε παλιά στα χωριά; Έτσι. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια” εξηγεί στο Newsit.gr ο Χρήστος Κοζώρης, αντιπρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Καρπενησίου.

Προσωρινή λύση με “δώρο” από την Περιφέρεια

Από τις διαμαρτυρίες των ασθενών και του προσωπικού, ευαισθητοποιήθηκε η Διοικητική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και δώρισε 600 λίτρα πετρέλαιο στο νοσοκομείο, ποσότητα η οποία έλυσε προσωρινά το πρόβλημα.


“Τις τελευταίες δύο μέρες μας δάνεισε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 600 λίτρα πετρέλαιο. Αυτό είναι μια προσωρινή λύση, Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Παρακαλέσαμε την Περιφέρεια, το έμαθε η Περιφέρεια, μπόρεσε να εξοικονομήσει 600 λίτρα πετρέλαιο και μας το έδωσαν. Είναι μηδαμινή ποσότητα”, λέει ο Χρήστος Κοζώρης και αναρωτιέται τι θα γίνει τον ερχόμενο χειμώνα, που στο Καρπενήσι έρχεται σε σχεδόν έναν μήνα.

Μειωμένος κατά 25% ο προϋπολογισμός, χωρίς πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Καρπενησίου μειώθηκε 25% το έτος 2019, σε σχέση με το έτος 2018. Έτσι, στις 21 Ιουλίου τελείωσε το πετρέλαιο κίνησης, που παράγει το ζεστό νερό του νοσοκομείου και δεν μπορεί να γίνει άλλη προμήθεια πετρελαίου μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί τελείωσαν και τα χρήματα για τη συγκεκριμένη δαπάνη.

“Τελείωσαν τα λεφτά του προϋπολογισμού στο συγκεκριμένο κωδικό και δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους. Ο προϋπολογισμός του 2019 για το νοσοκομείο ήταν μειωμένος κατά 25%. Δυστυχώς όμως, οι ανάγκες στο νοσοκομείο αυξάνονται, δεν μειώνονται. Από τις αρχές του 2019 ξέραμε ότι θα είχαμε πρόβλημα με τις προμήθειες. Εάν δεν ληφθεί μέριμνα, έτσι ώστε να δοθεί μία έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν αυτά τα κενά, σίγουρα θα έχουμε σοβαρότερα θέματα.. Εδώ, επειδή είναι Καρπενήσι, υψόμετρο 1000 μέτρων, ο χειμώνας ξεκινάει νωρίς και τελειώνει πολύ αργά. Ξεκινάει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως το Μάιο. Όλους αυτούς τους μήνες χρειαζόμαστε καύσιμα για να ζεσταθούμε και όχι μόνο στο νοσοκομείο, αλλά και στα σπίτια μας. Η Περιφέρεια μας βοήθησε, αλλά έχει άλλες αρμοδιότητες. Εμείς, ως νοσοκομείο, ανήκουμε στο υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Υγείας είναι αυτό που διαχειρίζεται τις τύχες μας” λέει ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου.


Έφη Κουλοχέρη
Πηγή : newsit.gr


Κομπίνα με πλαστά πιστοποιητικά Αγγλικών στη Μυτιλήνη


Το Cambridge Assessment English, σημειώνει πως «φέρεται να έχει πέσει θύμα σειράς ποινικά κολάσιμων πράξεων.

Καταγγελίες που αφορούν τη χορήγηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας αμφιβόλου γνησιότητας σε σπουδαστές στη Λέσβο διερεύνησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας, σε 95 περιπτώσεις πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, που χορηγήθηκαν σε σπουδαστές ξένης γλώσσας την τελευταία πενταετία στη Λέσβο, διαπιστώθηκαν στοιχεία πλαστότητας.

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν το ΑΣΕΠ, σε δειγματοληψία που πραγματοποίησε για την πιστοποίηση πτυχίων στα αγγλικά που του είχαν υποβληθεί ως δικαιολογητικό σε προκήρυξη θέσης, διαπίστωσε ότι ήταν πλαστό. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στις αρμόδιες Αρχές και η έρευνα κατέληξε στην ανακοίνωση της αστυνομίας περί 95 πλαστών πιστοποιητικών.

Η σχηματισθείσα δικογραφία, που περιλαμβάνει τα αδικήματα της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης, τελούμενα κατ' εξακολούθηση, υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Με αφομή αυτήν την υπόθεση, το κέντρο Cambridge Assessment English, σε ανακοίνωσή του, ενημέρωσε «περί πιθανά πλαστών πιστοποιητικών ή παραποιημένων αποτελεσμάτων της εξέτασης BULATS, στη Λέσβο, από άγνωστο σε εμάς πρόσωπο», όπως αναφέρει. Το Cambridge Assessment English, σημειώνει πως «φέρεται να έχει πέσει θύμα σειράς ποινικά κολάσιμων πράξεων, σχετικών με την παραποίηση των αποτελεσμάτων που απέστειλε σε σχετικές εξετάσεις από άγνωστο/α σε εμάς πρόσωπο/α». «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και διαβεβαιώνουμε ότι θα πράξουμε τα δέοντα», καταλήγει.

ΑΠΕ
protothema.gr


Σώνει και καλά να μείνει η Θάνου δεν θέλει να φύγει "δεν τον ξέρει" τον Τσίπρα



Είναι τραγικός ο έρωτας για την καρέκλα, ότι καρέκλα και να έχεις, και για τον έρωτα αυτό μπορείς να απαρνηθείς και όσους σε έβαλαν εκεί!!!

Με θράσος και κάνοντας ότι δεν είδε δεν άκουσε, συγνώμη κύριε ποιος είστε; Αβάσιμη χαρακτήρισε την κριτική που δέχεται η κυρία Βασιλική Θάνου για την πολιτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη που την «αποκαθηλώνει» από την επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Μας φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα. Δεν είναι λογικά και νομικά βάσιμο να υποστηρίζει κανείς πως αν κάποιος προσέφερε τις υπηρεσίες του σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο παίρνει και την κομματική ταμπέλα αυτού του προσώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ακρόαση φορέων στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου.



Στο αρχείο η στημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση NOVARTIS για λάσπη σε πολιτικούς όπως ο Σαμαράς



Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης αποφασίστηκε από την εισαγγελέα διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη και ήταν μονόδρομος  καθώς από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης δεν προέκυψε η παραμικρή ένδειξη αξιόποινης πράξης από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πρόκειται για μια ακόμη στημένη επιχείρηση λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ για να παρουσιάσει την  υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.

Η υπόθεση είχε στηθεί από έναν ελεγχόμενο όπως φάνηκε προστατευόμενο μάρτυρα και η σχετική δικογραφία είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, τώρα μένει να απολογηθεί και ο προστατευόμενος μάρτυρας αλλά και όσοι έστησαν την υπόθεση.

Ο Σαμαράς από την πρώτη στιγμή είχε κάνει λόγο για σκευωρία και έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση στην οποία έκανε λόγο για μεθοδεύσεις.




Στον εισαγγελέα μηχανικός για την μπασκέτα στη Χίο



Με πολύ γρήγορους ρυθμούς προχωράει η επείγουσα έρευνα για τον τραγικό θάνατο 19χρονου φοιτητή, επισκέπτη της Χίου, από πτώση μπασκέτας σε υπαίθριο αθλητικό χώρο στη Δασκαλόπετρα.

Με επικεφαλής την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, ελέγχονται τα αρχεία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Χίου και συγκεκριμένα του πρώην Δήμου Ομηρούπολης, στα όρια του οποίου ανήκε ο αθλητικός χώρος όπου βρήκε τον θάνατο ο 19χρονος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έχουν κατασχεθεί έγγραφα και αναφορές της περιόδου 1998-2002, οπότε φέρεται να έχει κατασκευαστεί το συγκεκριμένο έργο. Ανάμεσα στα έγγραφα και τεχνική έκθεση που αναφέρεται σε αυτό.

Δεδομένης αυτής της έκθεσης, έχει συλληφθεί από χθες το βράδυ και οδηγείται σήμερα στην Εισαγγελία, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, εν ενεργεία μηχανικός του Δήμου Χίου, ο οποίος υπηρετούσε την επίμαχη περίοδο στην τεχνική εταιρεία του τότε Δήμου Ομηρούπολης.

Όπως έγινε γνωστό, ο μηχανικός υποστηρίζει ότι το έργο δεν φέρει την υπογραφή του και δεν αναγνωρίζει τον γραφικό χαρακτήρα του στην έκθεση που έχει κατασχεθεί και του υποδείχθηκε.

Τέλος, χθες αναχώρησαν για την Αθήνα οι φίλοι του άτυχου 19χρονου, με τους οποίους βρισκόταν στο γήπεδο το βράδυ του δυστυχήματος. Σήμερα, μετά την διενέργεια σχετικής ιατροδικαστικής εξέτασης, αναμένεται η μεταφορά της σορού του 19χρονου στην Αθήνα, προκειμένου να παραδοθεί στην οικογένειά του.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: politischios.gr
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Εθνική Ομάδα Αστέγων



Τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Αστέγων ποδοσφαίρου υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ημέρα μετά την επιστροφή τους από το Κάρντιφ του Ηνωμένου Βασιλείου όπου συμμετείχαν στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που ξαναβρισκόμαστε» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και ευχαρίστησε τα μέλη της ομάδας για την επίσκεψη. «Θέλω να σας συγχαρώ για ό,τι έχετε κάνει και για το γεγονός ότι δεν το βάζετε ποτέ κάτω. Για εμάς είστε φάρος αισιοδοξίας και μας δείχνετε πως όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζει κάποιος μπορεί με θέληση να τις ξεπεράσει. Πραγματικά χίλια μπράβο όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές διακρίσεις αλλά συνολικά για τη δουλειά σας» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Η κοινωνική ένταξη και η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί για μένα προσωπικά ένα μεγάλο στοίχημα, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς η οποία θα δίνει ευκαιρίες σε όλους» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σας εύχομαι να παίξετε την καλύτερη μπάλα για την επόμενη τετραετία», είπε από την πλευρά της Εθνικής Ομάδας Αστέγων ο Γιάννης, προσφέροντάς στον Πρωθυπουργό μια μπάλα με τις υπογραφές όλων των παικτών, μια φανέλα της ομάδας καθώς και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως φροντίζει κάθε μήνα να αγοράζει το περιοδικό και θυμήθηκε την τελευταία φορά που είχε συναντήσει την Ομάδα Αστέγων στο γήπεδο. «Κάποιοι από σας θυμούνται ότι είχαμε παίξει μαζί τον Δεκέμβριο του 2016, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς. Θυμάμαι πολύ έντονα τη ζεστή ατμόσφαιρα εκείνου του αγώνα, παρότι ήταν μια πολύ κρύα χειμωνιάτικη ημέρα». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναλάβουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα του 2016.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε το νεαρότερο μέλος της ομάδας, η 16χρονη Αγγελική, η οποία αναδείχθηκε δύο φορές πολυτιμότερη παίκτρια αγώνα κατά τη διάρκεια του φετινού τουρνουά. Η Αγγελική χαρακτήρισε αξέχαστη εμπειρία τη συμμετοχή της σημειώνοντας ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού είναι και οι κανόνες της ζωής».

«Έδωσα τη ψυχή μου και είχα να το κάνω δέκα χρόνια αυτό» ήταν η επισήμανση του Γιώργου, ο οποίος εργάζεται ως διανομέας.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εξαιρετική δουλειά της «Σχεδίας» και αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ομάδας Αστέγων να επισκεφθεί ο ίδιος το φιλόξενο χώρο εστίασης που έχει ανοίξει τις πόρτες του εδώ και δύο μήνες.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, τέλος, πως η κυβέρνηση θα καταβάλει όποια προσπάθεια απαιτηθεί έτσι ώστε η χώρα μας να φιλοξενήσει τη διοργάνωση ενός επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Υφυπουργός για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης.


Από σήμερα, 06/08, η ηλεκτρονική διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ.


Ηλεκτρονική Διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας

Με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, τη βελτίωση της ποιότητας των τηρούμενων στοιχείων, τη μείωση του διοικητικού κόστους και την απελευθέρωση ανθρώπινων πόρων για την επικέντρωση τους σε ουσιαστικές εργασίες και καθήκοντα, η ΑΑΔΕ ανακοινώνει ότι από αύριο, Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική διασύνδεση του Φορολογικού Μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με το Μητρώο Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση των δύο Μητρώων απαλλάσσει τους πολίτες από την υποχρέωση των χρονοβόρων επισκέψεων και συναλλαγών στις ΔΟΥ.

Η διασύνδεση αυτή αποτελεί υλοποίηση της απόφασης Α.1164/2019 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή και του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το οποίο είχε υπογραφεί με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με τη διασύνδεση αυτή, η ΑΑΔΕ ενημερώνεται αυτόματα για τις μεταβολές στα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας (έκδοση, αντικατάσταση, απώλεια και επανέκδοση). Ο πολίτης, δηλαδή, δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτεται τη ΔΟΥ, αλλά λαμβάνει σχετικό μήνυμα στην ηλεκτρονική του θυρίδα στο TAXISnet, που τον ενημερώνει για το γεγονός της αυτόματης μεταβολής.

Σε περίπτωση, που ο πολίτης, εντός δεκαημέρου, δεν λάβει σχετικό μήνυμα μέσω TAXISnet, τότε θα πρέπει να προσέλθει στη αρμόδια ΔΟΥ.






Αλλοδαποί κτύπησαν και λήστεψαν άντρα στην Θεσσαλονίκη



Τρεις αλλοδαποί χτύπησαν και άρπαξαν τσαντάκι από άλλον αλλοδαπό, το οποίο σύμφωνα με τον παθόντα περιείχε το ποσό των 500 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή.

Θύμα ληστείας κατήγγειλε πως έπεσε νωρίτερα ένας αλλοδαπός στην οδό Πτολεμαίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, τρεις ομοεθνείς του τον χτύπησαν και του άρπαξαν τσαντάκι, το οποίο περιείχε σημαντικό χρηματικό ποσό.

Αστυνομικοί διεξάγουν έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών.


Πηγή: voria.gr



Βαρουφάκης κατά Τσίπρα: Επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν και οι υπουργοί!


Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε υποκριτική την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διάρθρωση της ΕΥΠ ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάργησε το ΣΔΟΕ με εντολή της τρόικα . 

Χαρακτήρισε μάλιστα υποκριτική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την διάρθρωση της ΕΥΠ καταγγέλλοντας ότι επί προηγούμενης κυβέρνησης παρακολουθούνταν ακόμα και οι υπουργοί. «Μη μιλάτε για την ΕΥΠ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη σαν να ήταν η χρυσή περίοδος. Δεν ήταν όμως. Προσωπικά έχω γνώση ότι λειτουργούσε εις βάρος ακόμα και της κυβέρνησής μας. Ας έρθει να με μηνύσει για όσα έγραψα στο βιβλίο για τον κ. Ρουμπάτη. Είχατε 4 χρόνια για να βάλετε την ΕΥΠ στην θέση της. Να βάλετε το ΣΔΟΕ σε λειτουργία και στην θέση του τον κ. Λάτση».


Τι σχεδιάζει η Τουρκία στην περιοχή του Καστελλόριζου;


Το σημερινό άρθρο για τις δραστηριότητες της Τουρκίας, με έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, γράφεται με αφορμή δημοσίευμα της «Κ» στις 28/7/2019, όπου ο έγκριτος δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος, κάτω από τον τίτλο «Η Αγκυρα σχεδιάζει έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου», παρουσιάζει τα σχέδια της Τουρκίας να επιχειρήσει μέσα στον Αύγουστο σεισμικές έρευνες, με το νέο σεισμογραφικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου. Με την παρέμβασή μου θέλω να ενισχύσω το δημοσίευμα και να παραθέσω στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία, μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO), έχει ήδη διεξαγάγει σεισμικές έρευνες στην επίμαχη περιοχή, έχει ήδη αξιολογήσει τα ευρήματά τους και τώρα προχωρεί σε συμπληρωματικές έρευνες για να επιλέξει γεωτρητικούς στόχους.

Από το 2010, που έχω τη δυνατότητα να εκφράζω δημόσια τις θέσεις μου, έχω αναλύσει την τακτική και τις συμπεριφορές της Τουρκίας στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως αυτές καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών – Montego Bay -1982). Η τακτική αυτή συνοψίζεται ως εξής:

α) Εκδοση χαρτών παραχωρήσεων στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου με ανακοινώσεις σε διεθνή φόρουμ, περιοδικά κ.λπ., δημιουργώντας αρχικά σύγχυση και αμφισβητήσεις για την κυριαρχία επί των περιοχών.

β) Στο επόμενο στάδιο, για να εδραιώσει τη θέση της, προχωρεί σε σεισμικές έρευνες για προσδιορισμό θέσεων γεωτρήσεων. Γνωρίζοντας την άρνηση των διεθνών εταιρειών σεισμικών καταγραφών να επιχειρήσουν σε αμφισβητούμενες περιοχές έχει προμηθευτεί δικά της σεισμογραφικά σκάφη, εξοπλίζοντας την TPAO.

γ) Το προτελευταίο στάδιο είναι οι γεωτρήσεις, τις οποίες διεξάγει πάλι με ιδιόκτητα γεωτρητικά σκάφη για τους ίδιους λόγους. Αυτό συντελείται σήμερα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα ιδιόκτητα γεωτρύπανα της TPAO, «Φατίχ» και «Γιαβούζ». Απώτερος στόχος, εφόσον υπάρξει ανακάλυψη υδρογονανθράκων είναι η οριστικοποίηση των τετελεσμένων με εγκατάσταση εξεδρών παραγωγής, για 25-30 τουλάχιστον χρόνια.

Οι παραπάνω δραστηριότητες της TPAO συνοδεύονται πάντα με πολυάριθμα πολεμικά πλοία για να δημιουργείται σκηνικό φόβου, τρόμου και έντασης, για άσκηση πίεσης επί των νόμιμων ιδιοκτητών των περιοχών, αλλά και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στις περιοχές που επιβουλεύεται η Τουρκία. Στη χειρότερη περίπτωση για την Τουρκία, ζητείται επίμονα από τους γείτονές της αρχικά να «παγώσουν» τις δραστηριότητές τους και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, (οι οποίοι όμως με βάση το διεθνές δίκαιο δεν της ανήκουν  «Kazan-kazan»).

Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει σήμερα στην περιοχή Ρόδου-Καστελλόριζου, έχοντας υπόψη τα ανωτέρω. Το πρώτο στάδιο με την έκδοση χαρτών παραχωρήσεων και εκχώρηση δικαιωμάτων ερευνών στην TPAO έχει γίνει προ πολλού. Προς απόδειξη παρουσιάζω τον Χάρτη 1 με τις παραχωρήσεις που χορήγησε η τουρκική κυβέρνηση στην κρατική της εταιρεία πετρελαίου (TPAO), στις οποίες περιλαμβάνονται και οι περιοχές μεταξύ Ρόδου –Καστελλόριζου και ανατολικότερα μέχρι την Κύπρο. Πέραν αυτού φρόντισε, μέσω του ελεγχόμενου ψευδοκράτους της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, να εκχωρηθεί και το μεγαλύτερο μέρος της νότιας ΑΟΖ της Κύπρου στην TPAO. Ως γνωστόν, στην περιοχή αυτή ενεργούν διεθνείς εταιρείες πετρελαίου με συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Οι αλληλοεπικαλύψεις και παράνομες δραστηριότητες της TPAO δημιούργησαν σκηνικό σύγχυσης και αβεβαιότητας. Παρ’ όλα αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Η αδράνεια της Ελλάδας να αντιδράσει στο πρώτο στάδιο, έφερε το δεύτερο, που είναι οι σεισμογραφικές έρευνες για διερεύνηση της περιοχής και εντοπισμό γεωτρητικών στόχων. Και αυτό ξεκίνησε προ ολίγων ετών. Για να μην έχουμε αμφιβολία παρουσιάζω τον επόμενο Χάρτη 2, τον οποίο δανείζομαι από το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Marine Geology τεύχος 395, όπου ο έμπειρος συνάδελφος A.E. Aksu και η ομάδα του αναλύουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της TPAO στην περιοχή του Καστελλόριζου, (την TPAO αναφέρουν και ευχαριστούν για τη συνεισφορά της σε πολλά σημεία του κειμένου).

Για τους γνωρίζοντες την επιστήμη των ερευνών υδρογονανθράκων παραθέτω ένα από τα σεισμικά προφίλ της περιοχής Καστελλόριζου που έγιναν από την TPAO, όπου φαίνεται ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις για ύπαρξη ολοκληρωμένων πετρελαϊκών συστημάτων, έχει διαφυγές υδρογονανθράκων σε λασποηφαίστεια και τέλος έχει ανάλογα γνωρίσματα με περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έγιναν ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, άρα έχει μεγάλες πετρελαιοδυνατότητες.

Από τη στιγμή που η TPAO πιστοποίησε τις πετρελαιοδυνατότητες της περιοχής, είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει συμπληρωματικά σεισμικά ή ακόμα και σεισμικά τριών διαστάσεων (3D) για να προσδιορίσει γεωτρητικούς στόχους. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι πληροφορίες του κ. Βασίλη Νέδου για επικείμενες σεισμικές έρευνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού θα πρέπει να αναφέρονται στον σχεδιασμό της TPAO για συμπληρωματικές σεισμικές έρευνες, αναγκαίες για τον προσδιορισμό θέσεων γεωτρήσεων. Οι γεωτρήσεις θα ακολουθήσουν επί των στόχων που θα προσδιοριστούν και τα τετελεσμένα θα συντελεστούν όπως τα σχεδίασε η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την αδράνεια της Ελλάδας (αν φυσικά συνεχίσει να αδρανεί).

Ανάλογος σχεδιασμός έχει γίνει και στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου αφού προηγήθηκαν οι χάρτες και οι σεισμικές έρευνες,(αρχικές και συμπληρωματικές), ξεκίνησαν(;) οι γεωτρητικές εργασίες του «Φατίχ» και του «Γιαβούζ» στις συγκεκριμένες θέσεις (Χάρτης 3), ενώ το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει με νέες έρευνες για προσδιορισμό νέων γεωτρητικών στόχων.

Γνωρίζοντας την επιστήμη και τις διαδικασίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων μπορούμε να προβλέψουμε τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Αυτό είχα κάνει και δημοσιεύσει από το 2010, ξεκινώντας από την «Κ». Η Τουρκία είναι απόλυτα εξαρτημένη από εισαγωγές φυσικού αερίου, αναγκαίου για να κινήσει την τεράστια βιομηχανία της και να στηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη. Το θέμα της ασφάλειας του ενεργειακού της εφοδιασμού και η πάγια επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική που τη διέπουν, την οδηγούν στην παρατηρούμενη επιθετική πολιτική στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων.

Αρχικά ξεκίνησε στο Αιγαίο και κατάφερε να «παγώσει» τις έρευνες πέραν των 6 μιλίων. Συνέχισε στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων, με τον πιο αδύναμο κρίκο της περιοχής, την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας κατέχει στρατιωτικά το βόρειο τμήμα. Τώρα θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελληνικής Δημοκρατίας στην περιοχή Ρόδου-Καστελλόριζου. Ας έχουμε κατά νου ότι η Τουρκία σχεδιάζει μακροχρόνια και ξέρει να υλοποιεί τους στόχους της, όσο χρόνο και να χρειαστεί, περιμένοντας ευκαιρίες, που συνήθως προσφέρουν οι αντίπαλοί της. Η TPAO είναι πολύ καλή εταιρεία πετρελαίου, άριστα στελεχωμένη και κατάλληλα εξοπλισμένη. Ας μην την υποτιμούμε, αλλά και ας μην υποχωρούμε.

Η 45ετής εμπειρία μου στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, η προϋπηρεσία μου σε θέσεις ευθύνης και τα ιδιαίτερα «μαθήματα» από τις επιπτώσεις της τουρκικής πολιτικής και από τα λάθη και τις παραλείψεις της ελληνικής πλευράς, στο Αιγαίο και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου Κύπρο, με αναγκάζουν «να κρούω συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου».

του Κωνσταντίνου Νικολάου γεωλόγου πετρελαίων - ενεργειακός οικονομολόγος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ντυμένος Δόν Κορλεόνε ο Τσίπρας εμφανίστηκε προκλητικός και αλλαζόνας



Δεν θα αναλωθούμε στα όσα ασόβαρα είπε γιατί δεν θέλουμε να σας εκνευρίσουμε. Ο άνθρωπος αυτός δεν νιώθει και δεν έχει καταλάβει ότι τον έστειλε ο κόσμος στην αντιπολίτευση αν και έπρεπε ακόμα παρά πέρα και εμφανίζεται χωρίς ίχνος μεταμέλειας.

Ο Τσίπρας δεν διαθέτει κανένα προτέρημα για να είναι ούτε αρχηγός της αντιπολίτευσης και αυτό η κεντροαριστερά πρέπει να το καταλάβει καλά.

Παρακολουθώντας την ομιλία του ανεκδιήγητου χθες στη Βουλή διαπίστωσα ότι το τερμάτισε εντελώς για να αποφύγει τις εσωκομματικές σοβαρές συζητήσεις της ήττας γιατί απλά δεν έχει καμία σοβαρότητα ρίχνει και ως αντιπολίτευση τις «ευθύνες» στα ΜΜΕ.

Αμετανόητος, αλαζόνας και προκλητικός κάνει φθηνή αντιπολίτευση κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι τον έριξαν.

Ποιός; 

Αυτός που καθεστωτικά έκανε κάθε προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και να φιμώσει κανάλια και δημοσιογράφους.

Αυτός που δεν δίστασε να κλείσει εφημερίδες και ηλεκτρονικά sites και να βάλει δικούς τους να τα ελέγχουν και να δίνουν την καθεστωτική γραμμή.

Αυτός που έστησε διαγωνισμούς με επιχειρηματίες από πίσω για να ελέγξει κανάλια.

Μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα ανυπόληπτη στα μάτια όλης της γης και τώρα κουνάει το δάκτυλο κατηγορώντας χωρίς να έχει ίχνος φιλότιμου, αλλά δεν φταίει αυτός όσοι τον παρακολουθούν από τον κόμμα φταίνε που δεν τον στέλνουν σπίτι του.