Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Νεντ Πράις : «Τιμή μου να περιλαμβάνομαι στις κυρώσεις της Ρωσίας»

 


Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Ρωσία σε προσωπικότητες των ΗΠΑ είναι «τιμή» για τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, όπως δήλωσε ο ίδιος, επειδή του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία.

«Πρέπει να πω ότι αποτελεί τιμή να προκαλείς την οργή μιας κυβέρνησης που ψεύδεται στον ίδιο τον λαό της, κακομεταχειρίζεται τους γείτονες και επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η ανεξαρτησία και η ελευθερία θα βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το γεγονός ότι μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων.

Την είσοδο στο έδαφός της σε 29 Αμερικανούς πολιτικούς αξιωματούχους, προσωπικότητες των ΜΜΕ και επιχειρηματίες απαγόρευσε σήμερα η Ρωσία στο πλαίσιο αντιποίνων για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μεταξύ των προσώπων που στοχοθετούνται από το μέτρο αυτό, τον κατάλογο των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκονται ο επικεφαλής του διαδικτυακού κολοσσού Meta (facebook) Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.



Ανοίγει ο δρόμος για ολική ανασυγκρότηση στο Μάτι


 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε θετικά όσον αφορά το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Μάτι, που επιμελήθηκε το ΤΕΕ και έτσι η Διοίκηση μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Το εγκεκριμένο πλέον ΕΠΣ είναι ο «οδηγός» για το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής -που βρίσκεται σε εξέλιξη εκπόνησης από το ΤΕΕ- ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης η αστική ανάπλαση, η περιβαλλοντική προστασία και η αντιμετώπιση των συνεπειών από τη μεγάλη φυσική καταστροφή όλης της μαρτυρικής περιοχής.

Με τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή των κοινωνικών κατοικιών για τους πυροπαθείς.

Το ΕΠΣ για το Μάτι θα αποτελέσει «πιλότο» για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων και για άλλες περιοχές της χώρας με αντίστοιχες χωρικές στρεβλώσεις, καθιστώντας τες περισσότερο ανθεκτικές σε φυσικές καταστροφές.




Πιστώθηκαν άμεσες ενισχύσεις 104,39 εκατ. ευρώ σε 63.588 δικαιούχους αγρότες

 


Πραγματοποιήθηκε η πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων για το έτος 2021, καθαρού ποσού 104.396.404,30 ευρώ όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από αυτά, τα 97.935.551,88 ευρώ αφορούν «σε συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι οποίες καταβάλλονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των πληρωμών για τις αιτήσεις 2021. Συγκεκριμένα πιστώθηκαν:


51.557.374,37ευρώ σε 37.864 δικαιούχους στον τομέα του αιγοπροβείου κρέατος

33.030.827,45 ευρώ σε 8.734 δικαιούχους στον τομέα του βόειου κρέατος

5.186.643,95 ευρώ σε 5.469 δικαιούχους στην καλλιέργεια πορτοκαλιών προς χυμοποίηση

2.796.839,15 ευρώ σε 919 δικαιούχους στην καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας

2.711.910,75 ευρώ σε 8.031 δικαιούχους στην καλλιέργεια ροδάκινων προς χυμοποίηση

2.651.956,21 ευρώ σε 1.387 δικαιούχους στην καλλιέργεια σπόρων προς σπορά.

Επίσης κατατέθηκε συμπληρωματική πληρωμή για τα καθεστώτα ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια βαμβακιού ύψους 5.254.204,33 ευρώ σε 1.184 δικαιούχους. Το ποσό των 2.099.156,77 ευρώ αφορά σε συμπληρωματικές πληρωμές για: βασική ενίσχυση, πράσινη ενίσχυση, γεωργούς νεαρής ηλικίας, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, βρώσιμα όσπρια, σκληρό σίτο, καρπούς με κέλυφος, μήλα, ζαχαρότευτλα, σπαράγγια και για διάφορες καλλιέργειες των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους.




Έκτακτη επιχορήγηση έως 18.000 ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία

 


Υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και μετά από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, νέα δράση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την απρόσκοπτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 και, ταυτόχρονα, επλήγησαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του έτους 2021.

Η δράση, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, απευθύνεται στις επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής που λειτουργούν νομίμως και δραστηριοποιούνται στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές των νομών Εύβοιας, Λαρίσης και Ηρακλείου.

Η δράση έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της απόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία COVID-19 React EU και αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η επιχορήγηση προς κάθε επιχείρηση ανέρχεται σε σταθερό ποσοστό 50% επί των λειτουργικών δαπανών της όπως αυτές εξάγονται από τα πρόσφατα φορολογικά της στοιχεία.

Ειδικότερη μέριμνα λαμβάνεται για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εν μέσω πανδημίας ή εντός του έτους 2021.

Το ανώτατο ύψος επιχορήγησης ανέρχεται σε ποσό 18.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Η εκταμίευση της επιχορήγησης γίνεται εντός δέκα ημερών αμέσως μετά την έγκριση της υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης χωρίς υποχρέωση υποβολής δεύτερου κατά σειρά σχετικού Αιτήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως και σε όλες τις προηγούμενες σχετικές δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει και εδώ ήδη θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο της δικαιούμενης επιχορήγησης ώστε μέσω της δράσης να χρηματοδοτείται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και όχι η κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς το κράτος ή προς τρίτους.



Τι αλλάζει στα σχολεία μετά το Πάσχα

 



Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων φέτος επιλέχθηκαν ο τακτικός προγραμματισμένος έλεγχος και η συστηματική ιχνηλάτηση επαφών. Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της ενδοσχολικής διασποράς του ιού. Από το 33% του συνόλου των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο- στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον- φτάσαμε στο 20% λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία. 

Στη νέα φάση, ο έλεγχος- όχι μόνο στα παιδιά αλλά γενικά στην κοινότητα- θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα. Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. 

Παραμένουν σε ισχύ όλα τα βασικά μέτρα και μέτρα συστηματικής ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος. Εάν δηλαδή εντοπίζεται με Covid ένα παιδί- ανεξάρτητα με το από πού κόλλησε- θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.



Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό

 


Βρισκόμαστε σε μία διαφορετική φάση διαχείρισης της πανδημίας. Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος, σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

Περνάμε, ουσιαστικά, σε μία συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν.

Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί και υλικοτεχνικά και σε επίπεδο ανθρώπων. Έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με θεσμικές αλλαγές  για  ένα πιο ανθρωποκεντρικό Σύστημα, αλλά  και πόρους, τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 



Στα 50 ευρώ τον μήνα η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου

 


Την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα προσδιόρισε και επίσημα το απόγευμα της Μ. Τετάρτης ο πρωθυπουργός. Μετά και τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως αυτή φθάνει στα 50 ευρώ τον μήνα από την 1η Μαΐου 2022. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

Από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021.

Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους.




Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου στο Λευκό Οίκο

 


Για τις 16 Μαΐου θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης η Τζεν Ψάκι. 

Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, οι κ. Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα συζητήσουν το ουκρανικό, την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. 

Η δήλωση Ψάκι για τη συνάντηση Μπάιντεν - Μητσοτάκη 

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσβλέπει στην υποδοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα εορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές».

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού 

«Στις 16 Μαΐου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Joe Biden».

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και την επικείμενη συνάντηση 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) αναφέρθηκε νωρίτερα ο Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη σημαντική βοήθεια που η νατοϊκή σύμμαχος Ελλάδα έχει παράσχει στην Ουκρανία, καθώς και για άλλους τρόπους για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Μόσχας. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες και πιο σημαντικές».