Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό

 


Βρισκόμαστε σε μία διαφορετική φάση διαχείρισης της πανδημίας. Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος, σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

Περνάμε, ουσιαστικά, σε μία συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν.

Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί και υλικοτεχνικά και σε επίπεδο ανθρώπων. Έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με θεσμικές αλλαγές  για  ένα πιο ανθρωποκεντρικό Σύστημα, αλλά  και πόρους, τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου