Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Καλύτερα το "e-mail Χαρδούβελη" λέει ένας στους δύο πολίτες που δείχνει ότι ο Τσίπρας έχει χάσει πλήρως την λαϊκή εντολή



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Τσίπρας εξαπάτησαν με άλλο ένα ψέμα τους Έλληνες πολίτες κατηγορώντας το e-mail Χαρδούβελη για να γίνουν κυβέρνηση και να καταστρέψουν με την ανικανότητα τους την χώρα.

Ένας στους δύο πολίτες λέει πως τελικά θα ήταν προτιμότερο να είχε εφαρμοσθεί το "e-mail Χαρδούβελη" αντί να ζούμε την απόλυτη παρακμή που έχει φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (6-8 Απριλίου 2017) παρουσιάζεται καθαρά ότι οι Έλληνες πλέον έχουν καταλάβει ότι εξαπατήθηκαν από τον Τσίπρα με τα εκατοντάδες ψέματα που ξεστόμισε και το κάνει ακόμα χωρίς ίχνος ντροπής.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", ο ένας στους δυο πολίτες εκτιμά πως θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είχε κλείσει την αξιολόγηση εφαρμόζοντας το "e-mail Χαρδούβελη" παρά να προχωρήσει στην στρατηγική που τελικά ακολούθησε. 

Την άποψη αυτή στηρίζει ακόμα και ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας την ανικανότητα και ανεπάρκεια του Τσίπρα, των στελεχών και των εταίρων της κυβέρνησης του. 

Η ακολουθούμενη στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δικαιώνεται ούτε από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μόνο το 25,5% εξ αυτών υποστηρίζει την ορθότητά της.

Επίσης, 7 στους 10 Έλληνες έχουν πάρει χαμπάρι την ανικανότητα και τα παιχνίδια του Τσίπρα εκτιμούν πως η διαπραγμάτευση καθυστερεί επειδή ο πρωθυπουργός υπολογίζει το πολιτικό κόστος και θέλει να εξαντλήσει την τετραετία. 

Μόλις το 18% των ερωτηθέντων εκτιμά πως πρόκειται για σκληρή διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται με γνώμονα το καλό της χώρας δείχνοντας ότι έχει πάρει χαμπάρι όλη η Ελλάδα τον Τσίπρα και την ανίκανη τακτική του.


Κανέλλη: Βγαίνει η Αριστερά και σου λέει είδες μ@λ@κ@, είναι Πάσχα και έχει λιακάδα!!!



«Μου την έχει δώσει στο κεφάλι να ακούω τον Τσίπρα να λέει έχει ο Θεός! Επικαλούνται τον πανάγαθο Θεό ως αγαθιάρη! Κάνεις μήνυση στον Τσίπρα για συκοφάντηση του θείου!» εξερράγη η Λιάνα Κανέλλη

Σφόδρα επικριτική για όσα είπε στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον Σκάι η κυρία Κανέλλη τόνισε: «Μου την έχει δώσει στο κεφάλι να ακούω τον Τσίπρα να λέει έχει ο Θεός! Επικαλούνται τον πανάγαθο Θεό ως αγαθιάρη! Κάνεις μήνυση στον Τσίπρα για συκοφάντηση του θείου! Επικαλούνται τον Θεό όποτε γουστάρουν! Αλλά δεν μπορείς να τον μπαινοβγάζεις απ' το συρταράκι σαν να είναι μέτρο της Λαγκάρντ, δεν μπορώ, πώς να στο πω!». 

Ερωτηθείσα τι άλλο την ενόχλησε από την τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Ant1, η Λιάνα Κανέλλη δεν συγκρατήθηκε: «Τι με ενόχλησε από τη συνέντευξη; Το ύφος. Βγήκατε έξω! Είναι η αξιοποίηση η καπιταλιστική από αριστερής σκοπιάς. Βγαίνει η Αριστερά και σου λέει είδες μ@λ@κ@, είναι Πάσχα και έχει λιακάδα!!!». 

Και συνέχισε η κυρία Κανέλλη «είναι αριστούργημα, είναι αναπτυξιακό».

«Αυτό δεν είναι ούτε ήθος, ούτε ύφος, είναι παρέλκυση στη μάχη των εντυπώσεων, είναι θέαμα έναντι άρτου άρτος, δεν μπορείς να σωθείς πεθαίνοντας...» εκτίμησε η βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η επόμενη μέρα; Ποια είναι η επόμενη μέρα; Έχω κουραστεί με τις διαπιστώσεις» συμπλήρωσε η κυρία Κανέλλη. «Αν περιμένεις τη σωτηρία απ' αυτούς με τα μνημόνια, απ'αυτούς που σου λένε καμμένη γη, αλληλοβαφτίζουν τα μνημόνια... Αν ο εργαζόμενος δεν πάρει τα πράγματα στα χέρια του τελείωσε» επισήμανε

Δείτε το βίντεο:




Πηγή : protothema.gr


Guardian:«Το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης: Οι καταυλισμοί προσφύγων στη Χίο»



Οι περιπτώσεις αυτοτραυματισμού, τα ψυχολογικά προβλήματα και οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί δραματικά - Φόβοι για ριζοσπαστικοποίηση.

Τις απαράδεκτες συνθήκες και τις ζοφερές καταστάσεις στα κέντρα κράτησης προσφύγων στη Χίο σχολιάζει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian.   «Oι ροές προσφύγων μέσω της Ελλάδας προορίζονταν να σταματήσουν όταν η ΕΕ και η Τουρκία ανακοίνωσαν αυτό που θεωρήθηκε ως μια πρωτοποριακή συμφωνία τον Μάρτιο του 2016. 

Στη Χίο, όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου, οι κάτοικοι αρχικά επικρότησαν τη συμφωνία. Ήταν βραχύβια. Η εισροή - η οποία έφερε στη χώρα περισσότερους από 850.000 πρόσφυγες - αντικαταστάθηκε σύντομα από μια σταθερή ροή, με τους αιτούντες άσυλο να φτάνουν σε ομάδες που μερικές φορές ήταν μικρές, μερικές φορές μεγάλες, αλλά πάντα προωθούνται από την ίδια φιλοδοξία: Να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των νότιων ακτών της», αναφέρει το δημοσίευμα.   «Στη Χίο, περισσότεροι από 825 αιτούντες άσυλο, κυρίως Συρίοι, έφθασαν από την Τουρκία τον Μάρτιο. Αυτό το μήνα έχουν έρθει περίπου 600 άτομα. 

Με τουλάχιστον 3.000, σύμφωνα με τις αρχές, να στεγάζονται σε δύο υπερπλήρεις καταυλισμούς - έναν αυτοσχέδιο και ένα κέντρο κράτησης σε ένα πρώην εργοστάσιο γνωστό ως Vial - ο θυμός είναι ορατός. Τα νησιά του Αιγαίου της Ελλάδας έχουν γίνει de facto εγκαταστάσεις κράτησης για περίπου 14.000 χιλιάδες ψυχές, που δεν μπορούν να κινηθούν έως ότου επεξεργαστούν οι άδειες και φοβούνται τι θα αντιμετωπίσουν», προσθέτει ο Guardian.   «Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί γιατί όλα κρέμονται από μια κλωστή», λέει ο Μάκης Μυλωνάς, σύμβουλος πολιτικής στο δημαρχείο. «Η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος, η Κως, η Λέρος θυσιάστηκαν στο όνομα της ευρωπαϊκής εμμονής να κρατήσει μακριά τους μετανάστες», ισχυρίζεται, αναφέροντας τα νησιά που συνεχίζουν να δέχονται το κύμα των ροών. 

Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις συμφωνούν. «Αν ανησυχούμε; Φυσικά και ανησυχούμε. Το να μιλάμε για ένταση είναι απλώς το να αναγνωρίζουμε το προφανές», λέει εκπρόσωπος του ΟΗΕ.    «Οι αρχές παλεύουν να διαχειριστούν τις αυξανόμενες εντάσεις. Μια ομάδα ακροδεξιών έχει κάνει την εμφάνισή της και έχουν σημειωθεί επιθέσεις στα κέντρα κράτησης προσφύγων. Την περασμένη εβδομάδα, νεοναζί πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς σε πρόσφυγες που ζουν στη Σούδα. Την ίδια στιγμή, αυξανόμενη είναι και η ένταση μεταξύ των προσφύγων που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να περιμένουν τις αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου, που κωλυσιεργούν. Τον Μάρτιο ένας πρόσφυγας αυτοπυρπολήθηκε», σημειώνει το δημοσίευμα.  

 «Πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα νησιά χρειάζονται ανακούφιση αλλά κι εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Από την στιγμή που βρισκόμαστε εδώ, τοποθετημένοι ιστορικά και γεωγραφικά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα», λέει ο δήμαρχος της Χίου, Εμανουήλ Βουρνούς. Για τον ίδιο,τα μέτρα περιλαμβάνουν την δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου κράτησης αλλά οι κάτοικοι φοβούνται πως όι νέες δομές θα λειτουργήσουν σαν μαγνήτης και απορρίπτουν την πρόταση. Ο τουρισμός, που κάποτε αποτελούσε οικονομικό πόρο, έχει μειωθεί δραματικά καθώς οι πάλαι ποτέ πτήσεις τσάρτερ έχουν σταματήσει», αναφέρει το δημοσίευμα.   Με το βασικό κέντρο κράτησης προσφύγων της Χίου να ασφυκτιά και τις καθημερινές αφίξεις να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις απελάσεις ή τις μετεγκαταστάσεις στην ΕΕ, οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να ζουν στη Σούδα, με αποτέλεσμα οι σκηνές να έχουν εξαπλωθεί πλέον εκτός κάστρου, στις παραλίες γύρω από την πόλη της Χίου. 

Σε συνθήκες που καταδικάζουν έντονα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι περιπτώσεις αυτοτραυματισμού, τα ψυχολογικά προβλήματα και οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί δραματικά, εγείροντας ανησυχίες πως αν το πρόβλημα δεν λυθεί γρήγορα, ενδέχεται να αυξηθούν και οι περιπτώσεις ριζοσπαστικοποίησης.    Σύμφωνα με την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, οι πρόσφυγες μπορούν να κάνουν αίτηση για άσυλο δύο φορές πριν απελαθούν στην Τουρκία. Πολλοί από αυτούς λένε βέβαια πως θέλουν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, όπου φιλοξενούνται στα κέντρα κράτησης συνολικά περίπου 46.000 πρόσφυγες, καθώς ακούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι πολύ καλύτερες.    

Η σουηδική οργάνωση Be Aware and Share δημιούργησε στη Χίο, το πρώτο σχολείο για προσφυγόπουλα, τα οποία δεν έγινε δυνατό να ενσωματωθούν στα τοπικά σχολικά συγκροτήματα. Το σχολείο λειτουργεί σε μια παλιά ταβέρνα και εκεί φοιτούν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 200 παιδιά προσφύγων, ανάμεσά τους και μερικά ασυνόδευτα από τη Συρία. το Αφγανιστάν και το Ιράκ, και παρακολουθούν μαθήματα από διεθνείς δασκάλους, που έφτασαν εκεί μέσω μιας έκκλησης στα social media.

 «Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πραγματικής μεταμόρφωσης. Είναι καταπληκτικό να βλέπεις τα παιδιά να είναι παιδιά σε ένα περιβάλλον όπως τους αρμόζει, ένα περιβάλλον που τους δίνει αγάπη, φροντίδα και ασφάλεια», λέει ο Νικ Μιλέτ, Βρετανός εθελοντής.    «Ένα ακόμη μεγάλο κύμα προσφύγων από την Τουρκία και μετά θα είναι αδύνατο να τα βγάλουμε πέρα», λέει ο Μάκης Μυλωνάς. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν όλα», προσθέτει από την πλευρά του ο Νικ Μιλέτ.   


Πηγή: lifo.gr


Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνουν το νέο μνημόνιο με αντικοινωνικά αντιλαϊκά μέτρα ΣΟΚ!!





Όπως διαβάζουμε στο protothema.gr έρχονται νέα καταστροφικά για την κοινωνία αντιλαϊκά μέτρα με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Όλη η συμφωνία των 128 σελίδων που έστειλαν ΕΕ και ΔΝΤ - Νέο ψαλίδι 450 εκατ. ευρώ από το 2018 στις φοροαπαλλαγές - Μείωση των επιδομάτων ανεργίας, φτώχειας και θέρμανσης - Στοπ στις προσλήψεις από το παράθυρο

Το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει τα τέσσερα κείμενα των μνημονίων, συνολικής έκτασης 128 σελίδων, οι όροι των οποίων θα περιληφθούν στα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή για να κλείσει η συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ. Η κυβέρνηση προγραμματίζει το κοινοβουλευτικό crash test στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, έτσι ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να υπάρχει τουλάχιστον η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement). 

Τα κείμενα βρίσκονται στη μορφή του τελικού σχεδίου (έχουν σχεδόν συμφωνηθεί) και δεν προβλέπεται να αλλάξουν σημαντικά, παρότι κάποια σημεία τους αποτελούν ίσως ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο «Hilton». Τα κείμενα είναι τα εξής:

■ Το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (MEFP) του ΔΝΤ και το τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει (TMU). 

■ Το συμπληρωματικό μνημόνιο της ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) και αντίστοιχα το τεχνικό του σκέλος (TMU). Τα νέα μνημόνια περιλαμβάνουν τα πάντα: Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της τριετίας 2018-2020 (επιδόματα - συντάξεις - αφoρολόγητο), τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων, την πολιτική για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Υπάρχει επίσης η λίστα με τα αντίμετρα και ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργοποιούνται. Τα βασικά σημεία, με πρώτα αυτά που τώρα έρχονται στο φως, είναι τα εξής:

1. Μέτρα 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

2. Δημόσιο: μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα. Με αίτημα του ΔΝΤ επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους όχι απλώς δεν επιτρέπεται να αυξηθεί, αλλά πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα το μνημόνιο του ΔΝΤ απαιτεί νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (άρα νέες περικοπές) για τα ειδικά μισθολόγια. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

3. Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%! Σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα, το τεχνικό κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται όχι όταν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μόνο αν υπάρχει ένα περιθώριο 0,2% πάνω από το 3,5%. Αρα ο πήχης ανεβαίνει αυτομάτως στο 3,7%. 




Περισσότερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο


Ο Καμίνης στέλνει λογαριασμό νερού 15.000 € σε Μουζάλα και Τόσκα για κτίριο υπό κατάληψη



Το καλύτερο θα ήταν να πάει ο λογαριασμός στα σπίτια και των δύο με δικαστικό επιμελητή!!

Πρόκειται για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, ύψους 15.000 ευρώ, από κτίριο σχολείου στον πεζόδρομο της οδού Πρασσά, στο Κολωνάκι που τελεί παράνομα υπό κατάληψη με την ανοχή του υπουργείου που είναι ο υπουργός ο κ. Τόσκας και με γνώση του υπουργού μετανάστευσης κ. Μουζάλα.

Ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε πως στέλνει τον λογαριασμό στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη και μάλιστα , ανακοίνωσε ότι ο δήμος με αγωγή θα ζητήσει το χρηματικό ποσό, σημειώνοντας ότι «ο καθένας θα πρέπει να διεκδικεί τα δικαιώματά του αλλά και να επιμερίζονται οι ευθύνες».


Έγκλημα στην Κομοτηνή: Ποινή 18 ετών στον δολοφόνο του 6χρονου





Σε 18 χρόνια ποινικού σωφρονισμού καταδικάστηκε ο δράστης της δολοφονίας του 6χρονου Μεχμέτ Αλή Σεζάλ στην Κομοτηνή. Η δίκη με κατηγορούμενο τον 15χρονο και συνήγορο υπεράσπισής του τον Δημήτρη Μήλιογλου, διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής 28 Απριλίου κεκλεισμένων των θυρών, με αστυνομικά μέτρα ασφαλείας και σε ήρεμο κλίμα. 

Εντός της αίθουσας του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων βρέθηκε μόνο ο δράστης με τον συνήγορό του και ειδική διερμηνέας από την Κόρινθο, ο δικηγόρος της οικογένειας του 6χρονου Νότης Χαραλαμπίδης, και οι μάρτυρες, ανάμεσά τους αστυνομικός, οι γονείς του 6χρονου θύματος, η αδερφή του 15χρονου δράστη και ένας ακόμα άνδρας από τον οικισμό του τέρμα Αδριανουπόλεως.

Στεναχωριέμαι, ψέλλισε ο δράστης όταν τον ρώτησε ο εισαγγελέας για την απώλεια του 6χρονου Μεχμέτ Αλή Σεζάλ. Υπήρξε ομολογία της πράξης, με τον κατηγορούμενο να περιγράφει στο δικαστήριο τα όσα διέπραξε σε βάρος του 6χρονου.

Η επιβληθείσα ποινή αναλυτικά είναι 10 έτη για ανθρωποκτονία, 4 έτη για τον βιασμό και 4 έτη για την αποπλάνηση ανηλίκου, δηλαδή 18 έτη ποινικού σωφρονισμού, εκ των οποίων είναι εκτιτέα τα 10 έτη επειδή είναι ανήλικος.

Ο 15χρονος δράστης θα παραμείνει έγκλειστος στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Κορίνθου. Αυτή είναι η ανωτέρα των ποινών που μπορεί να επιβληθεί σε ανήλικο για την πράξη αυτή, σύμφωνα με τη νομοθεσία. "Αυτή η ποινή είναι στα πλαίσια του ποινικού του σωφρονισμού. Επιβλήθηκε μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στο δικαστήριο την αντιμετώπιση ανηλίκων. Δεν προβλέπει αυστηρότερες ποινές", σχολίασε ο κος Μήλιογλου. Όσο για το ενδεχόμενο της έφεσης αυτή πρέπει να ασκηθεί από την μητέρα του ανήλικου δράστη, η οποία δεν ήταν παρούσα στην χθεσινή δίκη. 
Σχολιάζοντας την απόφαση ο δικηγόρος της οικογένειας του 6χρονου Νότης Χαραλαμπίδης είπε τα εξής: "Σε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούν σε ανήλικους δράστες, όπως το συγκεκριμένο, το οποίο είναι ένα ειδεχθές έγκλημα της ανθρωποκτονίας, του βιασμού και της ασέλγειας σε ανήλικο κάτω από δώδεκα ετών, θα έλεγα ότι το δικαιϊκό μας σύστημα με τις διατάξεις του στέκει μάλλον αμήχανο απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικότητα. 

Η ποινή η οποία επιβλήθηκε ήταν η μέγιστη δυνατή, οπότε με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος επετεύχθη στα πλαίσια της νομιμότητας. Οι δικαστές έκαναν το καθήκον τους και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο".




Πηγή: xronos.gr


Άλλη μια καταστολή της ελευθερίας του λόγου στο Ίντερνετ από τον Ερντογάν



Το μπλοκάρισμα του ιστότοπου της Wikipedia σε όλες τις γλώσσες εντοπίστηκε σήμερα στις 8:00 π.μ., ανέφερε στον ιστότοπό του ο οργανισμός επιτήρησης του Ίντερνετ Turkey Blocks

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε άλλη μια καταστολή της ελευθερίας του λόγου στο Ίντερνετ μπλοκάροντας σήμερα την πρόσβαση στην online εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, ανακοίνωσε ένας οργανισμός επιτήρησης του Ίντερνετ.

Το μπλοκάρισμα του ιστότοπου της Wikipedia σε όλες τις γλώσσες εντοπίστηκε σήμερα στις 8:00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε στον ιστότοπό του ο οργανισμός επιτήρησης του Ίντερνετ Turkey Blocks.

«Το γεγονός ότι ο ιστότοπος δεν είναι πλέον διαθέσιμος οφείλεται σε ιντερνετικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται στην Τουρκία για να λογοκρίνεται περιεχόμενο», πρόσθεσε.

Οργανισμοί επιτήρησης του Ίντερνετ έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι Twitter και Facebook, ιδιαίτερα έπειτα από επιθέσεις μαχητών.

Η κυβέρνηση έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι μπλοκάρει το Ίντερνετ, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα πέφτει λόγω μεγάλης χρήσης έπειτα από μείζονα γεγονότα.

Ωστόσο τεχνικοί εμπειρογνώμονες σε οργανισμούς παρακολούθησης του Ίντερνετ υποστηρίζουν πως τα μπλακάουτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εσκεμμένα και έχουν εν μέρει στόχο να σταματήσουν τη διάδοση προπαγάνδας.



Πηγή : protothema.gr


Αναρχικός, υπήκοος Πακιστάν, κατηγορείται για επιθέσεις κατά των ΜΑΤ στους Αμπελοκήπους



Ένας υπήκοος Πακιστάν κατηγορείται από την ΕΛ.ΑΣ., ως μέλος της ομάδας αναρχικών που συνεπλάκη με άνδρες των ΜΑΤ, τον Οκτώβριο του 2016, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ταυτοποιήθηκε από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες φθορές, επικίνδυνη σωματική βλάβη και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Φέρεται να συμμετείχε σε ομάδα αντιεξουσιαστών που το πρωί της 31ης Οκτωβρίου συγκρούστηκε αρχικά με υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια με αστυνομικούς των ΜΑΤ στα στενά γύρω από τις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στους  Αμπελόκηπους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 28χρονος έμενε σε κατειλημμένο από αναρχικούς σπίτι, στην οδό Καλλιδρομίου 74 στα Εξάρχεια και δραστηριοπιούνταν ενεργά στον αναρχικό - αντιεξουσιαστικό χώρο.



Πηγή : kathimerini.gr


Το σχέδιο αναζήτησης φίλων και ψήφων. Η Κυβέρνηση ετοιμάζει το απόλυτο περιβαλλοντολογικό έγκλημα



Το σχέδιο αναζήτησης… φίλων (και ψήφων) είναι σε πλήρη εξέλιξη από την Κυβέρνηση, έστω κι αν οι πρακτικές τους επηρεάζουν στο σύνολό τους πολίτες, όπως συμβαίνει με το περιβάλλον και την ασφάλεια των δρόμων.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κος Σπίρτζης, είναι έτοιμος να υπογράψει παράταση της υποχρεωτικής ανανέωσης οχημάτων ταξί, από τα 15 έτη στα 22!

Ο κάτοχος ενός ταξί λοιπόν, του οποίου το όχημα κάνει τουλάχιστον 100.000km το χρόνο, θα μπορεί να κρατήσει το αυτοκίνητό του για 22 χρόνια (!) δηλαδή για πάνω 2.200.000 km, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είναι κάτω από τα 10 χρόνια. Σημειώστε πως η μέγιστη επιτρεπόμενη ηλικία των ταξί από το 2002 ως το 2007 ήταν 10 χρόνια για αυτοκίνητα κυβισμού μέχρι 1.950cc και 12 χρόνια για πάνω από αυτά τα κυβικά, καθώς το 2002-2004 είχαν δοθεί κίνητρα αντικατάστασης /απόσυρσης, λόγω των ολυμπιακών αγώνων.

Το 2007 (επι Κυβερνήσεως Καραμανλή) το δωράκι ήταν μία πενταετία, όπου με τα χρόνια αυτά να αυξάνονται στα 12 και 14. Το 2012 (επί Κυβερνήσεως Σαμαρά) δόθηκαν ακόμα λίγα χρόνια (15 και 18) .

Η Κυβέρνηση ΣυριζΑΝΕΛ, θέλοντας την πολυπληθέστατη τάξη των ταξιτζήδων κοντά της (και τις ψήφους της), την οποία έχασαν με την εφαρμογή του μνημονίου που υπερψήφισαν, όπου και απελευθερώθηκε το επάγγελμά τους, είναι έτοιμοι να καταθέσουν το νομοσχέδιο για επέκταση στα 22 έτη ανεξαρτήτως κυβισμού!

Εκτός των θεμάτων ασφαλείας, πρόκειται για ένα περιβαλλοντολογικό σκάνδαλο που πάει να περάσει με πρόσχημα την κρίση και την οικονομική δυσπραγία των επαγγελματιών του κλάδου, αφού τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι τεχνολογίας EURO1 – EURO2. Τονίζουμε πως σήμερα η Ε.Ε. επιβάλει την πώληση αυτοκινήτων τεχνολογίας EURO6 και μόνο, σε όλη την Ευρώπη. Σημειώστε πως τα ταξί (και λόγω του σταμάτα, ξεκίνα) είναι υπαίτια κατά 50% της συνολικής περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης που γίνεται στις μεγαλουπόλεις από τα αυτοκίνητα.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (και) του συγκεκριμένου κλάδου έχουν κλονιστεί οικονομικά από τον φορολογικό πόλεμο που έχει ανοίξει η σημερινή Κυβέρνηση με το σύνολο των ελευθέρων Επαγγελματιών.

Όμως το περιβάλλον και η ασφάλεια των δρόμων αφορά όλη την κοινωνία. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει ένα μικρό κομμάτι από τα τεράστια κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται ώστε να δοθούν μεγάλα οικονομικά κίνητρα στους κατόχους ταξί των οποίων το όχημα είναι κοντά στην 15ετία, να ανανεώσουν τα αυτοκίνητά τους και όχι να παρατείνουν την κυκλοφορία των σαράβαλων, κάτι που και ως εικόνα προς τους τουρίστες μας, δεν είναι και η ιδανική.

Αλήθεια ποια θα είναι η αντίδραση  απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, των Δημάρχων -κυρίως- Καμίνη και Μπουτάρη; Τι έχει να πει επ’ αυτού ο Υπουργός Περιβάλλοντος κος Σταθάκης, αλλά και η Υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά;



ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ
Πηγή : newsauto.gr


Νέο σοκ με περικοπές για το 30% των σημερινών συνταξιούχων



Νέο σοκ τουλάχιστον για το 30% των σημερινών συνταξιούχων - όπως παραδέχθηκε χθες το υπουργείο Εργασίας - και με περικοπές έως 280 ευρώ, φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019. Μεγάλα θύματα εκτιμάται ότι θα είναι όσοι λαμβάνουν σήμερα συντάξεις από 1.000 έως 1.300 ευρώ!

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα με παραδείγματα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που βασίζονται σε πραγματικές περιπτώσεις σημερινών συνταξιούχων, τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά, η οποία θα περικοπεί προκειμένου να προκύψουν οι νέες μειωμένες συντάξεις που θα ισχύσουν από το 2019. Οι νέες αυτές μειώσεις στις συντάξεις που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς ανά περίπτωση θα πλήξουν, όπως παραδέχθηκε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τον έναν στους τρεις συνταξιούχους.

Οπως προκύπτει, τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περίπου 900.000 σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν από το 2019 το σύνολο ή μέρος της προσωπικής διαφοράς. Πρόκειται για το ποσό που προκύπτει όταν από τη σύνταξη, όπως αυτή πληρώνεται σήμερα, αφαιρεθεί το νέο ποσό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό της με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το πρώτο κύμα επανυπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Αντίθετα υπάρχει στις υψηλότερες συντάξεις.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύνταξης χηρείας (με 10.945 ημερομίσθια) όπου το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό είναι 1.407 ευρώ, ενώ το νέο ποσό μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης και την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς πέφτει στα 1.169,96 ευρώ (απώλεια 238 ευρώ). Σε άλλη περίπτωση σύνταξης γήρατος (με 12.000 ημερομίσθια), όπου το σημερινό καταβαλλόμενο ποσό είναι 1.017,95 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό της και την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς το νέο ποσό μειώνεται στα 875,03 ευρώ (απώλεια 142,92 ευρώ).


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν ολόκληρη τη προσωπική διαφορά, ενώ άλλοι θα υποστούν περικοπές. Το θέμα αυτό βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι τη διαπραγμάτευσης, καθώς η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές να υπάρξει ένα «ταβάνι προστασίας» των συντάξεων από τις περικοπές αυτές. Συγκεκριμένα ζητά οι περικοπές να μην αφαιρούν πάνω από το 22% των συντάξεων, αλλά συγκεκριμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμη. Επίσης, ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση προτείνει να μην υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά οι θεσμοί από την πλευρά τους ζητούν να περικοπούν και αυτές σε περίπτωση που δεν μπορεί να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ από το Συνταξιοδοτικό.

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ. Από τις επικείμενες περικοπές οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι:

* Οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ. Ο επανυπολογισμός εκτιμάται ότι θα βγάλει γι' αυτούς προσωπικές διαφορές πάνω και από τα 400 ευρώ, καθώς πρόκειται κατά κύριο λόγο για συνταξιούχους που είχαν δουλέψει πάνω από 35 χρόνια.

* Οι ένστολοι και οι γιατροί του ΕΣΥ με 35ετία. Μικρότερη προσωπική διαφορά θα έχουν όσοι αποχώρησαν με 28-32 έτη ασφάλισης, ενώ μικρή ή και καθόλου θα δουν όσοι αποχώρησαν με 25ετία και κάτω.

* Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Οι προσωπικές τους διαφορές υπολογίζονται από 153 έως και 240 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι  η επερχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η μείωση του αφορολογήτου μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Εκτιμάται ότι η συνολική μνημονιακή απώλεια για τους συνταξιούχους από τις μειώσεις, τη φορολογία και τις εισφορές θα φθάσει - μετά τις νέες περικοπές - το 65%. Κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010 - 2016) οι συνταξιούχοι  έχασαν 50 δισ. ευρώ, λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους κατά 35% έως 50%.

Η ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ. Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» επισήμανε σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ότι με τον καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς που επιδιώκει να θεσπίσει η κυβέρνηση θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων. Η εφαρμογή των μέτρων, υποστήριξε η υπουργός, θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει το 30% των συνταξιούχων. «Διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην έχουμε μεγάλες μεταβολές» είπε και εκτίμησε ότι στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις. Η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ζήτημα επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων έχει λυθεί με τον ασφαλιστικό νόμο του 2016, όπου έχει καθιερωθεί όριο προστασίας στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων στα 1.300 ευρώ. Υποστήριξε ότι εφόσον η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) προκύψει από τις προσωπικές διαφορές, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις.



Ηλίας Γεωργάκης  
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ


«Γκάφα» στην καταμέτρηση των ψήφων για την τροπολογία υπέρ Σαββίδη




Σε κοινοβουλευτική παρωδία εξελίχθηκε η υπόθεση με την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ που διαγράφει πρόστιμα λαθρεμπορίου, καθώς διαπιστώθηκε πως έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανάγνωση του αποτελέσματος από το προεδρείο. Τελικά, η ανακοίνωση των επίσημων, τελικών αποτελεσμάτων έγινε από το γραφείο του κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, το προεδρείο ανακοίνωσε ότι ψήφισαν συνολικά 256 βουλευτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόσες έλαβαν τα άρθρα του νομοσχεδίου και οι δύο υπουργικές τροπολογίες. Όμως, – σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του προεδρείου – η επίμαχη βουλευτική τροπολογία έλαβε 149 «ΝΑΙ» και 97 «ΟΧΙ», δηλαδή 246!

Σε ερώτηση δημοσιογράφων προς την νομοθετική υπηρεσία για την «απώλεια» 10 ψήφων στο αποτέλεσμα της τροπολογίας, οι αρμόδιοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχει «πρόβλημα και πως αναζητούν τις αιτίες.

Λίγα λεπτά αργότερα, από το γραφείο τύπου της Βουλής ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα.

Συνολικά ψήφισαν 255 – και όχι 256 βουλευτές -, το νομοσχέδιο επι της αρχής έλαβε 151 «ΝΑΙ», 88 «ΟΧΙ» και 16 «ΠΑΡΩΝ» ενώ η επίμαχη τροπολογία για το λαθρεμπόριο 149 «ΝΑΙ» και 106 «ΟΧΙ».



Πηγή : eleftherostypos.gr


Βαρουφάκης: Τσίπρας σε κατάθλιψη οι Σαγιάς, Παππάς, Δραγασάκης και Χουλιαράκης ακολουθούν την στρατηγική της Τρόικας



Το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη “Adults in the Room” κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα στην αγγλική γλώσσα και στις αρχές του καλοκαιριού και στα ελληνικά με τον τίτλο “Ανίκητοι Ηττημένοι”.

Το thepressproject.gr προδημοσιεύει μέρος προς το τέλος του βιβλίου και συγκεκριμένα του 15ου κεφαλαίου με υπότιτλο “Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση”.  Σε αυτό το απόσπασμα ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζει έναν πρωθυπουργό σε κατάθλιψη που έχει παραδοθεί στην στρατηγική της Τρόικας, την οποία φέρεται να εκφράζουν  

Το απόσπασμα τελειώνει με τον Γιάνη Βαρουφάκη να εξιστορεί στην Έλενα Παναρίτη μια έντονη λογομαχία με τον Σπύρο Σαγιά που έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου του 2015.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Adults in the Room»:

Στις αρχές Μαΐου, κατά τη διάρκεια άλλης μιας σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης,  ο Νίκος Παππάς με κατηγόρησε λέγοντας περιφρονητικά ότι έχω πάθει "εμμονή" με το δημόσιο χρέος.

"Φυσικά και έχω" του απάντησα. «Όταν είσαι αιχμάλωτος είναι καθήκον σου να αναπτύξεις εμμονή με την απόδραση».

Το ότι γινόταν καν αυτή η συζήτηση μεταξύ μας αποδείκνυε πόσο προχωρημένη ήταν η κατάρρευση του κοινού μας μετώπου. Σημειωτέον ότι ο Παππάς ήταν εκείνος που με είχε πλησιάσει στα τέλη του 2010 λόγω της προσωπικής μου σταυροφορίας υπέρ της άμεσης και μεγάλης αναδιάρθρωσης του χρέους. Αργότερα επέμεινε να αναλάβω τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακριβώς λόγω των συγκεκριμένων προτάσεών μου για την αναδιάρθρωση χρέους και της τακτικής που θα ακολουθούσαμε για να την πετύχουμε. Τώρα, ξάφνου, ο στόχος της αναδιάρθρωσης του χρέους είχε γίνει... εμμονή μου.

Ο Σαγιάς προσέτρεξε σε βοήθεια του Παππά χρησιμοποιώντας το απίστευτο επιχείρημα ότι το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα όσο η Τρόικα χρηματοδοτεί την αποπληρωμή του. Βλέποντας ότι ο Αλέξης άκουγε καταβεβλημένος χωρίς να απαντά μου κατέστη προφανές ότι είχε πλέον αποκηρύξει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει ήδη από το 2011.

Το σχέδιο τους ήταν πλέον φανερά η αποδοχή της μνημονιακής διαδικασίας και η επαναδιάταξη της κυβέρνησής μας ως μια εκδοχή λάιτ της πολιτικής Σαμαρά. Θυμάμαι να καθόμαστε με τον Ευκλείδη στο Μαξίμου, χαμογελώντας πικρά ο ένας στον άλλον, περιμένοντας την έναρξη κάποιας σύσκεψης, την ώρα που σε διπλανό δωμάτιο οι Σαγιάς και Χουλιαράκης, συνεπικουρούμενοι από τον Δραγασάκη, έκοβαν και έραβαν, έγραφαν και έσβηναν, ακόμα ένα προσχέδιο Συμφωνίας Τεχνικών Κλιμακίων (SLA) που θα παρέδιδαν στην τρόικα: στην πραγματικότητα ενός νέου, οικονομικά μη βιώσιμου, Μνημονίου, πανομοιότυπο με το προηγούμενο, πέραν κάποιων ελάχιστων φύλλων συκής και -το σημαντικότερο- πολύ λιγότερο δημοσιονομικά βιώσιμο. Το όλο σκηνικό εξέπεμπε θλίψη.

Κάποια στιγμή, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, είπα στον Αλέξη ότι δεν θα μπορούσε να «πουλήσει» την SLA του Σαγιά ούτε στον εαυτό του, όχι απλά στην κοινοβουλευτική μας ομάδα. Συμφώνησε με αφοπλιστικό τρόπο και αμέσως έδειξε ακόμα πιο θλιμμένος απ’ όσο ήταν ήδη. Στο μεταξύ ο Jeff Sachs μου έστελνε επείγουσες προειδοποιήσεις: «Απαιτούν πρώτα τεχνική συμφωνία, υποσχόμενοι ότι θα συζητήσουν ελάφρυνση του χρέους μετέπειτα. Αλλά λένε ψέματα! Μόλις τους δώσετε την SLA θα αρνηθούν ακόμα και ότι σας υποσχέθηκαν οτιδήποτε. Μην την πατήσετε!» Πώς να έλεγα στον Jeff ότι πλέον ο Αλέξης δεν με άκουγε; Πως φαινόταν πλέον ταγμένος, από επιλογή ή παράλυση, να διαβεί ανόρεχτα αυτό το καταστροφικό μονοπάτι; 

Καθώς πλησίαζε το τέλος Μαΐου ο Αλέξης εμφανιζόταν όλο και πιο νωχελικός, σε σημείο που έπαψε να κυριαρχεί, όπως προηγουμένως έκανε, των συσκέψεών μας. Το κενό έσπευσε, με την σιωπηλή συναίνεση των Δραγασάκη και Παππά, να καλύψει ο Σαγιάς. Μακρυγορώντας στην γλώσσα αλλά και το πνεύμα της SLA της Τρόικας, έμοιαζε να προεδρεύει. Η πλευρά μας είχε δώσει ήδη τα πάντα -δημοσιονομικούς στόχους που ισοδυναμούσαν με βαριά λιτότητα, αποδοχή των φορολογικών μοντέλων των δανειστών, αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, και ιδιωτικοποιήσεις χωρίς όριο και λογική - μη παίρνοντας τίποτα ως αντάλλαγμα. Κάθε φορά που επεσήμαινα ότι αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε λάμβανα απαντήσεις που πάνω-κάτω θύμιζαν ολική επαναφορά των επιχειρημάτων της εποχής Σαμαρά: Εφόσον λαμβάναμε νέα δάνεια το χρέος δεν αποτελούσε πρόβλημα γιατί αργά η γρήγορα θα αναδιαρθρωνόταν!

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσω την προσοχή του Αλέξη συνέταξα, με τη βοήθεια του Glenn Kim, μια ακόμα πιο ήπια και μετριοπαθή εκδοχή της πρότασης μου για ανταλλαγές χρέους (Debt Swaps) και πρότεινα στον Αλέξη να την παρουσιάσει στην επερχόμενη ανεπίσημη τριμερή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Πρόεδρο Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε τεχνική συμφωνία στη βάση του σχεδίου Σαγιά θα αποτελούσε πολιτικό δηλητήριο για τον ίδιο αν δεν συμπεριλάμβανε τουλάχιστον την μετριοπαθέστατη αναδιάρθρωση για το χρέος που του πρότεινα. Ο Αλέξης συμφώνησε και μου τηλεφώνησε αργότερα έχοντας «καλά νέα». Η συνάντηση είχε πάει αρκετά καλά, με πληροφόρησε: «Η Άγκελα είπε ότι ήταν προετοιμασμένη να μελετήσει την πρότασή μας για το χρέος και με ρώτησε αν υπάρχει κάποιος να τη συζητήσει με τον Wieser».

Δυστυχώς τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά αν κρίνει κανείς από ένα μήνυμα που μου έστειλε ο Ευκλείδης την ίδια μέρα: «Η τριμερής πήγε άσχημα, οπότε θα χρειαστεί να... δώσουμε ακόμα περισσότερα!»

«Αλέξη», είπα, «κατάλαβες ότι η Μέρκελ σε παρέπεμψε στον νεκροθάφτη μας, τον Thomas Wieser, που δεν έχει καν την εξουσιοδότηση να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους μαζί μας; Και μου λες ότι αυτά είναι καλά νέα;»

Παρόλα αυτά έστειλα τον Glenn Kim στις Βρυξέλλες να συναντήσει τον Wieser μήπως και… Ο Glenn ήταν εξαιρετικός, όπως πάντα, εξηγώντας στον Wieser πόσο απλή, σύμφωνη με τους κανόνες του ESM, και αποτελεσματική ήταν η ανταλλαγή χρέους που προτείναμε, με ελάχιστο μάλιστα πολιτικό κόστος για την Καγκελάριο. Ο Wieser αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί την αξία της πρότασής μας. Όμως η Μέρκελ δεν είχε κανένα λόγο να την συζητήσει καν καθώς δεν αντιμετώπιζε πλέον καμία αξιόπιστη απειλή, ή έστω πίεση, από την πλευρά μας. Έτσι η επιτυχία του Glenn απεδείχθη άκαρπη. 

Σε σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης την 30ή Μαΐου οι Σαγιάς και Χουλιαράκης πρότειναν στον Αλέξη να κανονιστεί ακόμα μια συνάντηση με τον Wieser. Τότε παρενέβην. Ένιωσα ότι ίσως ήταν η τελευταία μου προσπάθεια, γι’ αυτό επέλεξα τις λέξεις μου πολύ προσεκτικά:

«Δεν έχω πρόβλημα να μιλήσουμε ξανά στον Wieser, αν το επιθυμείτε. Αλλά να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Η μόνη μας ελπίδα ανάκτησης του ελέγχου της μοίρας μας είναι αν ο πρωθυπουργός μας, το πολύ μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη, παρουσιάσει το δικό μας αντι-Μνημόνιο -τη δική μας μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική πρόταση για το πώς πρέπει να κλείσει η τρέχουσα δανειακή συμφωνία και ποια πρέπει να είναι η λογική και η μορφή ενός νέου μακροπρόθεσμου συμβολαίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να εγκλωβιστείς Αλέξη στο πλαίσιο της Τεχνικής Συμφωνίας της τρόικας, να επιμείνεις να συζητήσεις στη βάση ενός νέου Σχεδίου για την Ελλάδα στο οποίο το χρέος να είναι προαπαιτούμενο. Ναι, το ξέρω ότι επαναλαμβάνομαι επ'αυτού εδώ και δύο μήνες. Όμως είναι μονόδρομος και τώρα πια είναι έτοιμο ένα τέτοιο Σχέδιο, αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς με τον Jeff Sachs, τον Larry Summers και πολλούς άλλους».

Όσο μιλούσα, ο Σαγιάς, που καθόταν δίπλα μου, άρχισε να επαναλαμβάνει ρυθμικά και σαρκαστικά την ίδια φράση: «Πρόταση ρήξης, πρόταση ρήξης, πρόταση ρήξης. Αυτό κάνεις. Προτείνεις την σύγκρουση.»

Έφτασα στα όρια της υπομονής μου. Χτύπησα το χέρι μου στο τραπέζι και του είπα «Άκου να σου πω. Δεν θα με ξαναδιακόψεις. Ούτε θα ξαναβάλεις λόγια στο στόμα μου διαστρέφοντας το νόημα των λεγόμενών μου. Η Τρόικα και τα κανάλια της τα καταφέρνουν πολύ καλά σε αυτό. Δεν χρειάζονται την βοήθειά σου. Αλλά ως εδώ. Αν διαφωνείς, να περιμένεις μέχρι να έρθει η σειρά σου για να εκφράσεις τις σκέψεις σου».

«Τώρα με τρόμαξες!» είπε ο Σαγιάς με περίσια ειρωνική επιθετικότητα.

«Σπύρο, πρόσεχε, ολισθαίνεις στη σφαίρα της πολιτικής αλητείας.»

Ο Σαγιάς άρχισε να φωνάζει «Επί σαράντα χρόνια παλεύω σε αυτή τη χώρα, όχι σαν μερικούς που είδαν την ευκαιρία τους να γυρίσουν από το εξωτερικό και να κάνουν καριέρα».

«Χαίρομαι που επιτέλους πέφτουν οι μάσκες και μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ποιος υπονομεύει τον υπουργό Οικονομικών εκ των έσω», του απάντησα.

Αργότερα, μιλώντας με την Έλενα Παναρίτη, παρουσία της Δανάης, περιέγραφα την δυσάρεστη και χαώδη ατμόσφαιρα που ακολούθησε μετά από τη λογομαχία: «Για μια ακόμη φορά έφτασα μερικά εκατοστά από το να παραιτηθώ σήμερα. Αλλά δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη. Ο Αλέξης προσπάθησε να με υπερασπιστεί αλλά το έκανε πολύ άτσαλα».

«Του έχουν κάνει μάγια» είπε η Έλενα.

«Όχι, δεν είναι αυτό», απάντησα. «Έχει παραιτηθεί εσωτερικά. Έχει κουραστεί και έχει χάσει το ηθικό του. Αλλά είναι η τελευταία μας ελπίδα. Θα παραμείνω μέχρι αυτή η ελπίδα να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά».



Πηγή: thepressproject.gr, newsit.gr