Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με κορυφαίους Συνταγματολόγους



7 κορυφαίοι Συνταγματολόγοι καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ: το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος θα το καθορίσει η επόμενη και όχι αυτή η βουλή.

Συνάντηση με τους Συνταγματολόγους κ. Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο, είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τασούλα.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καινοφανής θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους.

Την πρωτοφανή αυτή άποψη σημειώνεται ότι υποστήριξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενοι ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη Βουλή. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη αλλαγή του καταστατικού χάρτη.

Οι Συνταγματολόγοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκτενώς για την καινοφανή αυτή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα συμφώνησαν ότι «η επόμενη βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων». Επιπλέον δε επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση».

Υπογραμμίζεται ότι την άποψη αυτή που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν και οι δύο ακόμη γνωστοί Συνταγματολόγοι -οι κ. Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης- οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στη σημερινή σύσκεψη, αλλά συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Κατόπιν τούτου η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Να εγκαταλείψει έστω μια φορά τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία.




Πρόστιμο-μαμούθ σε Έλληνα ιδιοκτήτη Mercedes με βουλγάρικες πινακίδες



Πρόστιμο πάνω από 20.000 ευρώ θα πληρώσει Έλληνας κάτοχος πολυτελούς αυτοκινήτου το οποίο διατηρούσε σε κυκλοφορία στην Ελλάδα με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ απέρριψε το αίτημα ακύρωσης των προστίμων για παράνομη κυκλοφορία στην Ελλάδα μιας Mercedes-ML 400 Cdi με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας από Έλληνα ο οποίος είναι φορολογικός κάτοικος της χώρας μας αλλά διαθέτει και βουλγάρικη εταιρεία στο όνομά του η οποία όπως αποδείχθηκε όμως δεν είχε καμία απολύτως εμπορική δραστηριότητα!

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το υπέρογκο πρόστιμο που καλείται να καταβάλει ο παραβάτης ιδιοκτήτης του πολυτελούς αυτοκινήτου με βουλγάρικες πινακίδες αλλά και η άμεση συνεργασία των Αρχών της Βουλγαρίας φαίνεται ότι θα βάλουν ένα φρένο στην αλόγιστη χρήση των οχημάτων με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα ιδρύοντας εικονικές προσωπικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα η χρήση των βουλγάρικων πινακίδων κυκλοφορίας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα «ακριβές» για τον παραβάτη καθώς το κόστος απόκτησης του συγκεκριμένου αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσε δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ και τώρα θα αναγκαστεί να πληρώσει πάνω από 20.000 ευρώ σε πρόστιμα…

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ /12.06.2018 οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΚΑΒΑΛΑΣ, επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα, για το οικ. έτος 2013, κύριος φόρος 4.709,39 ευρώ πλέον προστίμου άρθρου 58 και τόκων άρθρου 53 του ν.4174/2013 ποσού 4.211,14 ευρώ εισφοράς αλληλεγγύης ποσού 544,33 ευρώ και φόρου τεκμηρίου πολυτελούς διαβίωσης 2.086,00 ευρώ ήτοι συνολικό ποσό 11.550,86 ευρώ.

Με την υπ’ αριθ /12.06.2018 οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΚΑΒΑΛΑΣ, επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα, για το οικ. έτος 2014, κύριος φόρος 4.376,02 ευρώ πλέον προστίμου άρθρου 58 και τόκων άρθρου 53 του ν.4174/2013 ποσού 3.913,04 ευρώ και εισφοράς αλληλεγγύης ποσού 280,64 ευρώ ήτοι συνολικό ποσό 8.569,70 ευρώ.

Με την υπ’ αριθ /12.06.2018 πράξη επιβολής προστίμου άρθρου 54 ν.4174/2013 του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΚΑΒΑΛΑΣ, επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα, για το φορολογικό έτος 2017, πρόστιμο ποσού 250,00 ευρώ, λόγω μη ανταπόκρισης στο υπ’ αριθ. πρωτ /20.06.2017 αίτημα της φορολογικής αρχής για προσκόμιση στοιχείων και παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα αλλοδαπής επιχείρησης ιδιοκτησίας του προσφεύγοντος, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 14 παρ. 1 και 2 του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), που επισύρει την κύρωση των παρ. 1δ και 2 γ του άρθρου 54 του ίδιου νόμου.

Ο φορολογούμενος κατέθεσε προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ και ζήτησε να ακυρωθούν τα πρίστιμα, προβάλλοντας τους ισχυρισμούς ότι η επιχείρηση με έδρα στη Βουλγαρία, της οποίας είναι μοναδικός εταίρος και διαχειριστής, είναι αληθής και ενεργή, το Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο με πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρίας βρισκόταν σε ουσιαστική ακινησία λόγω οικονομικής αδυναμίας και τέλος, δεν υπήρχε πρόθεση απόκρυψης του Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Η ΔΕΔ, με την υπ.αριθμ. 1940/14/12/2018 απόφασή της, απέρριψε την προσφυγή και καλεί τον φορολογούμενο να πληρώσει τον φόρο που του καταλογίστηκε με τον έλεγχο, καθώς: «Από τα διαθέσιμα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων είναι διαχειριστής και μοναδικός εταίρος της προαναφερθείσας αλλοδαπής εταιρείας στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται και το Ε.Ι.Χ., τύπου Mercedes ML 400 CDI, που εντόπισε το Τελωνείο Καβάλας. Εν συνεχεία, με το υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΟΣ/Γ/ ΕΞ2018ΕΜΠ/30.03.2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κατόπιν ανταλλαγής πληροφοριών με τις φορολογικές αρχές της Βουλγαρίας, κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ (ν.4170/2013), ενημερώθηκε η ελεγκτική αρχή ότι η βουλγάρικη επιχείρηση ουδεμία δραστηριότητα είχε τα έτη 2012 και 2013. Από τον διενεργηθέντα έλεγχο της Δ.Ο.Υ. ΚΑΒΑΛΑΣ διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις κατηγορίες προσώπων που δικαιούνται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες. Επιπροσθέτως, ο προσφεύγων ουδέν στοιχείο προσκόμισε για την απόδειξη του ισχυρισμού του ότι το όχημα ήταν σε ακινησία»…

Γιώργος Κ. Ανδρής
Πηγή : newsauto.gr


Ντόρα :Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μισθοδοσία συμβασιούχων αντί για αναπτυξιακές δράσεις


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη

Θέμα: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μισθοδοσία συμβασιούχων αντί για αναπτυξιακές δράσεις

Τη στιγμή που όλες οι διεθνείς εκθέσεις αναδεικνύουν τις αναπτυξιακές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κονδύλια του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλύψει το κόστος μισθοδοσίας συμβασιούχων του Δημοσίου, σε κλίμακα που δεν έχει προηγούμενο.

Για παράδειγμα, με το άρθρο 9 του ν. 4574/2018 δεσμεύονται 53,8 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ για την πληρωμή συμβασιούχων για τις ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας. Όμως, πολύ μεγαλύτερα ποσά έχουν δεσμευθεί από το εθνικό ΠΔΕ για να καλύψουν μισθολογική δαπάνη. Δηλαδή, αντί να κατευθυνθούν πόροι σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την αγορά και θα δημιουργήσουν υγιείς θέσεις εργασίας, χρησιμοποιούνται για μισθοδοσία συμβασιούχων και μάλιστα υπό το μανδύα των έργων του ΕΣΠΑ. Για να χρηματοδοτηθεί η πρόσληψη συμβασιούχων εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση» πλειάδα έργων. Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες του σχολικού έτους 2018 – 2019 έχουν ενταχθεί έργα ύψους 610 εκατομμυρίων ευρώ.

Από αυτά τα ποσά, συγχρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους μόνο τα 98 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα 512 εκατομμύρια ευρώ πληρώνονται αποκλειστικά από το εθνικό ΠΔΕ. Συνολικά, ένα δυσθεώρητο ποσό, περίπου 565 εκατομμυρίων ευρώ, διατίθεται από το ΠΔΕ 2018-2019 για να καλυφθεί η μισθοδοσία προσωπικού. Και αυτό αφορά μόνο το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο βεβαίως χρειάζεται προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στα σχολεία.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει πόρους του ΠΔΕ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τονωθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Στην ουσία, αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό την πραγματική αύξηση του μισθολογικού κόστους και την επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Κράτους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κονδύλια του ΠΔΕ για την πληρωμή συμβασιούχων του Δημοσίου και όχι για αναπτυξιακές δράσεις; Σχεδιάζει συγκεκριμένες δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω του ΠΔΕ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη


88χρονη αντιστάθηκε στους ληστές και αυτοί τη σκότωσαν στο ξύλο!


Κακοποιοί κλέβουν, ληστεύουν, σκοτώνουν, απειλούν, χτυπάνε και η αστυνομία είναι ανήμπορη να προστατέψει τον πολίτη.

Αποτέλεσμα της ανομίας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να χάσει την ζωή της μια ηλικιωμένη από αδίστακτους κακοποιούς. Η προσπάθειά της να αντισταθεί στους κακοποιούς που εισέβαλαν στο πρατήριο υγρών καυσίμων , που βρίσκεται στη Ζήρο του δήμου Σητείας, ήταν αποτέλεσμα να χάσει η 88χρονη γυναίκα την ζωή της! Η ηλικιωμένη κατάφερε να δαγκώσει στο δάχτυλο σε έναν από τους ληστές, και εκείνος αδίστακτος τη χτύπησε στο κεφάλι προκαλώντας της μοιραία εγκεφαλική αιμορραγία!

Οι τρεις άγνωστοι δράστες της επιτέθηκαν στην ηλικιωμένη μέσα στο πρατήριο το Σάββατο το βράδυ και ένας από αυτούς τη φίμωσε με μία κουβέρτα για να μη φωνάξει βοήθεια. Όμως, εκείνη τον δάγκωσε με αποτέλεσμα να την γρονθοκοπήσει άγρια.Οι κακοποιοί αφού την άφησαν αιμόφυρτη άρπαξαν 6.000 ευρώ και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, αφήνοντας δεμένη και την λιπόθυμη γυναίκα. 

Η 88χρονη συνήλθε, κατάφερε να λυθεί και τηλεφώνησε σε συγγενείς της και πρόλαβε να πει: «Έλα, Στεφανούλα, γιατί με κατασκοτώσανε…».  Μετά την ληστεία του Σαββάτου, το βράδυ της Κυριακής η 88χρονη αισθάνθηκε αδιαθεσία και τη μετέφεραν σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο της Σητείας, όπου λίγες ώρες μετά άφησε την τελευταία της πνοή, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εγκεφαλική αιμορραγία από τα κτυπήματα του κακοποιού.


"Μάχη" στην βουλή η Παπακώστα και Βάκη τα έβαλαν με την Βούλτεψη



Στο πλαίσιο της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση η Παπακώστα και η Βάκη τα έβαλαν με την Βούλτεψη.

Η  Βούλτεψη  χωρίς να αναφέρει το όνομα της Παπακώστα είπε στην ομιλία της: «Δηλωσίες είναι όπως έκαναν δηλώσεις κάποιοι άλλοι σε άλλες εποχές. Σε παρακαλώ πάρα πολύ άντε τώρα μην αρχίσουμε. Κάνατε δήλωση ό,τι θα ψηφίζετε εδώ ότι σας φέρνει ο Τσίπρας».

Η Παπακώστα απάντησε : «Η τοποθέτηση της κ, Βούλτεψη ήταν άσχετη με το αντικείμενο το οποίο κουβεντιάζουμε. Εγώ δεν μιλώ στη Βουλή με τρόπο που συνάδει με λογική «τσακώνομαι για την μπουγάδα» μιλώ θεσμικά. Οσοι θέλουν να το κάνουν θα το κάνουν έξω από την αίθουσα και όχι παρουσία μου. Αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται που βρίσκεται δεν νομιμοποιείται να στρέφεται εναντίον των εκπροσώπων του λαού.

Η προλαλήσασα συνάδελφος έκανε το ολίσθημα να αποκαλέσει δηλωσίες βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου αν και ο πατέρας της πολέμησε απέναντι σε εκείνους που επέβαλαν δηλώσεις μετανοίας.
Να σταματήσει η σπέκουλα και η στοχοποίηση. Πρέπει να προστατευτεί ο θεσμός του βουλευτή από κακοήθειες, από δημαγωγίες και από βουλευτές που δεν κατανοούν την θέση τους μέσα στη Βουλή».

Η Βούλτεψη ανταπάντησε: «Αυτός που κάνει δήλωση είναι δηλωσίας, δεν αναφέρθηκε το όνομά της κυρίας από δω. Αυτή έκανε δήλωση εμείς όχι. Εγώ θα μιλάω για ό,τι θέλω και δεν θα σας δίνω λογαριασμό, το καταλάβατε; Λογαριασμό δίνω στον ελληνικό λαό όχι σε σας. Τρομάζετε μόλις σας λέμε ότι θα λογοδοτήσετε. Θα λογοδοτήσετε και για την Μακεδονία και για τη Θράκη».

Για να βάλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη το κερασάκι στην τούρτα λέγοντας: «Ακούμε για δηλωσίες, για ρετάλια, για κουρελούδες. Όλη αυτή η φρασεολογία το μόνο που καταφέρνει είναι να δηλητηριάζει και να γεμίσει με τοξικότητα το χώρο της Βουλής. Η Βουλή απαρτίζεται από βουλευτές που ψηφίζουν κατά συνείδηση».

Για να της απαντήσει η Βούλτεψη στην Βάκη : «Μας λέγατε το 2014 μνημονιακούς εγκληματίες και ότι έχουμε χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα. Δεν θα μου κάνετε εμένα μαθήματα κοινοβουλευτισμού είστε οι τελευταίοι, οι πιο ανίκανοι και οι πιο άχρηστοι».


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση πλαστογράφησης χαρτονομισμάτων



Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Παιονίας κατάφεραν να συλλάβουν 7 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία από τα υπόλοιπα 3 μέλη της οργάνωσης.

Πρόκειται για άνδρες ημεδαπούς ηλικίας από 40 έως 64 ετών, οι οποίοι με διακριτούς ρόλους δραστηριοποιούνταν σε επιμέρους δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης και κυρίως στην κατάρτιση, προμήθεια και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και συγκεκριμένα δολαρίων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας διακινήσει πλαστά χαρτονομίσματα σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται στοιχεία που υποδηλώνουν ότι σχεδίαζαν να διακινήσουν πλαστά χαρτονομίσματα σε Βουλγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κύπρο.

Για την επίτευξη των σκοπών της εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της είχαν μετατρέψει αποθήκη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων.

Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

6 εκτυπωτικά μηχανήματα για την κατάρτιση των πλαστών χαρτονομισμάτων,
μεταλλική μήτρα και μεταλλικές πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις,
μηχανήματα συμπίεσης, μεταξοτυπίας και εμποτισμού χρώματος,
συσκευές ελέγχου γνησιότητας και καταμέτρησης χαρτονομισμάτων,
πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας πάνω από 50.000 δολάρια Αμερικής και
διάφορα άλλα εργαλεία και σύνεργα για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων.
Σημειώνεται ότι η πληρότητα του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του εργαστηρίου αναδεικνύει την επαγγελματικού τύπου λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης και την εξειδίκευση των μελών της στο πεδίο της κατάρτισης πλαστών χαρτονομισμάτων.

Επιπλέον, σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:











εκατοντάδες πλαστά δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με συνολική ονομαστική αξία που ανέρχεται στα 150.000 δολάρια,
χαρτονομίσματα διαφόρων νομισμάτων και αξιών,
τμήματα μετάλλου που απεικονίζουν χαρτονόμισμα δολαρίου,
στυλό ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων και
μεγεθυντικοί φακοί.
Επίσης στην οικία ενός από τους συλληφθέντες βρέθηκε και κατασχέθηκε μαρμάρινη επιγραφή ρωμαϊκών χρόνων, η οποία εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.


Επιβράβευσαν τον… υπόδικο αρχηγό του Λιμενικού



Στις 4 Μαρτίου ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, θα περάσει την πόρτα των Δικαστηρίων του Πειραιά για να δικαστεί. Θα είναι ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία του Σώματος που ενώ είναι υπόδικος για παράβαση καθήκοντος, σε ένα μήνα θα κρίνει αντιναυάρχους και αξιωματικούς του Σώματος.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο οποίος τον παραπέμπει σε δίκη, «παρενέβη, με πρόθεση τα υπηρεσιακά του καθήκοντα διακόπτοντας παρανόμως την καθ’ όλα νόμιμη ρυμούλκηση και μεταφορά πλοίου με σκοπό να προασπίσει παράνομα όφελος της εταιρίας ΟΛΠ». Συγκατηγορούμενοί του είναι ο αντιπλοίαρχος Παντελής Προκοπίου, αρχηγός Επιφυλακής των δύο επιχειρησιακών κέντρων του Λιμενικού και ο νυν και ο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΛΠ, Chengqiu FU και Γιώργος Ανωμερίτης για την υπόθεση του πλοίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», το οποίο με εντολή αρχηγού γύρισε πίσω με τη συνοδεία του ΠΑΘ080 από τα διεθνή ύδατα πριν φτάσει στην Τουρκία.

Από τις 9 Γενάρη ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών παρέπεμψε σε δίκη τον αρχηγό, Σταμάτη Ράπτη ασκώντας ποινική δίωξη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Οπως ορίζει ο πειθαρχικός έλεγχος των στελεχών, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών είναι υποχρεωμένος να ανακοινώνει αμέσως στον υπουργό Ναυτιλίας κάθε ποινική δίωξη που ασκείται κατά στελέχους του Λιμενικού.

Τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα οφείλουν εντός 20 ημερών μετά την ενημέρωσή τους να αποφαίνονται αιτιολογημένα για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του στελέχους. Μόνο ερωτήματα, συνεπώς, γεννώνται για το πώς είναι δυνατόν στις 9 Γενάρη ο νυν αρχηγός να γίνεται κατηγορούμενος και στις 25 Ιανουαρίου το ΚΥΣΕΑ να τον κρίνει «άριστο» παρατείνοντας τη θητεία του για 4ο χρόνο, με τον αντιναύαρχο να μπαίνει στην πολύ μικρή λίστα με τους μακροβιότερους αρχηγούς στην 100χρονη και πλέον ιστορία του Σώματος.

Μάλιστα για να γίνει αυτό υπογράφηκε Προεδρικό Διάταγμα με φωτογραφική διάταξη μόνο για το Λιμενικό Σώμα ώστε να μπορέσει να πάρει 4ο χρόνο θητείας, καθώς ο μέχρι πρότινος νόμος όριζε ότι η θητεία του αρχηγού του Λιμενικού είναι 2 χρόνια και μπορεί να παραταθεί μόνο ακόμα ένα, πράγμα που ήδη είχε γίνει στην περίπτωση του αντιναυάρχου Σταματίου Ράπτη. Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας σημειώνουν ότι ο υπουργός Φώτης Κουβέλης δεν γνώριζε για την εισαγγελική πράξη να παραπεμφθεί ο αρχηγός σε δίκη

Ερωτήματα:

– Συμπεριλήφθηκε ως όφειλε η πράξη του εισαγγελέα στο φάκελο του κ. Ράπτη;

– Το ΚΥΣΕΑ όταν αποφάσισε την παράταση της θητείας είχε λάβει γνώση ότι ο αρχηγός παραπέμπεται σε δίκη για παράβαση καθήκοντος;

Ενα ακόμα κρίσιμο σημείο σχετίζεται με το άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στις καταστάσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Σε αυτό γίνεται λόγος ότι για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στα οποία ασκείται σε βάρος τους ποινική δίωξη για ποινικό αδίκημα το οποίο έχει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 3 μηνών, τότε ή διατάσσεται ΕΔΕ για πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο απειλείται με απόταξη ή αργία με προσωρινή απόλυση ή αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα με απόφαση του αρχηγού. Και αν αυτά ισχύουν για όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τι θα έπρεπε να ισχύει για τον ίδιο τον αρχηγό;

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι το πλοίο ορθώς πήρε άδεια απόπλου παρά την κατάσχεση, επειδή είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνο και επιβλαβές και όπως ορίζει ο νόμος 2881 με το άρθρο 9, παράγραφος 2, για αυτά τα πλοία, υπερτερεί το δημόσιο συμφέρον να απομακρυνθεί έναντι της κατάσχεσης.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Ράπτης αρνείται απολύτως κάθε κατηγορία, υπερασπίζεται την απόφασή του εξαπολύοντας επίθεση στον τότε λιμενάρχη. Μάλιστα σε ΕΔΕ που πραγματοποίησε το Λιμενικό τον Φεβρουάριο του 2018 κατά του κεντρικού λιμενάρχη Πειραιά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κακώς έδωσε άδεια απόπλου με αποτέλεσμα την αποστρατεία του λίγο καιρό μετά.

ΠΛΟΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: ΟΙ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ

Επικίνδυνη «βόμβα» στο λιμάνι από το 2013

Σαν απόσπασμα κινηματογραφικής ταινίας είναι το χρονικό της υπόθεσης στην οποία ο αρχηγός θα καθίσει στο ειδώλιο του κατηγορουμένου. Οπως αναφέρει ο εισαγγελέας στο κατηγορητήριο, από τον Μάρτιο του 2013 το πλοίο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» βρισκόταν παράνομα αγκυροβολημένο στον Πειραιά, χωρίς να φυλάσσεται μετατρέποντάς το σε μία επικίνδυνη «βόμβα» όπως και αποδείχτηκε τον Δεκέμβρη του 2017. Λίγες μέρες πριν αλλάξει ο χρόνος το πλοίο παρασύρεται από θυελλώδεις ανέμους και από τον Πειραιά φτάνει και προσαράζει σε παραλία της Σαλαμίνας. Είναι αξιοπερίεργο ότι από το 2013, που το πλοίο είναι αγκυροβολημένο στο ίδιο σημείο, το περιστατικό αυτό σημειώθηκε όταν ξεκίνησε η εταιρία τις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης για το ρυμουλκήσει μέχρι την Τουρκία. Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη οι πραγματογνώμονες βρήκαν ότι οι αλυσίδες δεν είχαν κοπεί από τριβή όπως θα αναμενόταν λόγω των ανέμων, αλλά κόπηκαν ταυτόχρονα σε σημείο που δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Το πλοίο είχε από το 2009 κατασχεθεί 2 φορές αρχικά για χρέη περίπου 43.000 ευρώ, με την αξία τότε του πλοίου στα 3.500.000. Στον τελευταίο διαγωνισμό τα χρέη είχαν εκτοξευτεί στα 2.140.000 ευρώ με την αξία του να είναι στα 1.038.000 ευρώ.

Στις 31 Γενάρη του 2018 το πλοίο ρυμουλκούμενο αναχωρεί και στις 17.25 ο ΟΛΠ στέλνει στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος έγγραφο με το οποίο αναφέρει ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά παράνομα έδωσε άδεια απόπλου. Ο αρχηγός αναγκάζει προφορικά το ρυμουλκό ενώ είναι στα διεθνή ύδατα να γυρίσει πίσω στέλνοντας και το ΠΑΘ 080 σε διεθνή ύδατα να το συνοδεύσει μέχρι το λιμάνι των Ψαρών. Η εταιρία που το ρυμουλκούσε έστειλε εκείνη την ώρα στο θάλαμο επιχειρήσεων:  «Η καθυστέρηση του “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” στον τελικό του προορισμό φέρει απροσδιόριστο κίνδυνο τόσο για το ρυμουλκό όσο και για το πλήρωμα[…] Αδυνατούμε να καταλάβουμε το λόγο που βάζουμε σε κίνδυνο τα παραπάνω» ενώ τη στιγμή πoυ το Λιμενικό διατάζει το πλοίο να γυρίσει πίσω έπνεαν άνεμοι που ξεπερνούσαν τα 9 μποφόρ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Σχεδόν 1 εκατ. ασθενείς από σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα



Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των ατόμων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο, ανέρχονται σε 965.293, σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1 (ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΣ): 48.837

2. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2: 930.750

3. ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ: 8.621

4. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ: 6.075

5. ΝΕΟΓΝΙΚΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: 16

6. ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΠΕΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: 102

Όπως επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της, «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».

Πηγή : healthpharma.gr


Νέα Δημοκρατία: « Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης-κουρελού δεν έχει πλέον όρια»



Μετά τα παιχνίδια ευτελισμού των θεσμών από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία απάντησε στο Μαξίμου μιλώντας για «αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης-κουρελού που δεν έχει πλέον όρια».

Η απάντηση της Ν.Δ. :
«Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει».


Αδίστακτος Πολάκης απειλεί τον νεκρό Μπεσκένη με έφεση



«Πήγε τον πήχη της ξεφτίλας στα Τάρταρα»

Ο Παύλος Πολάκης αδίστακτος και προκλητικός έφτασε στο να απειλεί τον νεκρό δημοσιογράφο Βασίλη Μπεσκένη, αντιδρώντας έτσι στην καταδικαστική για τον ίδιο δικαστική απόφαση με την οποία επιδικάζεται χρηματική αποζημίωση στη χήρα και το ανήλικο παιδί του Βασίλη Μπεσκένη για την εξύβριση του δημοσιογράφου.

Η ανάρτηση του αχαρακτήριστου Πολάκη στο facebook :



Παυλος Πολακης
14 ώρες πριν
Οργίασαν πάλι σημερα τα γνωστά ΜΜΕ για την καταδίκη μου και τη "μετα θανατον δικαίωση του δημοσιογράφου Βασιλη Μπεσκενη" υπευθύνου του Γραφειου τύπου του Αδωνη Γεωργιαδη οταν ηταν Υπ υγείας .
Μην βιάζεστε .Δεν ασχολήθηκα επισταμένα με την αγωγή που μου εκανε λογω του τραγικού γεγονότος του θανάτου του(οπως σταμάτησα να ασχολούμαι και με εναν εκδότη οταν εμαθα πως έπασχε απο κακοήθεια) .
Απο τη στιγμη ομως που κάποιοι το συνεχίζουν θα το κάνω στο εφετείο !
Εκει που μας χρώσταγαν δεν θα μας παρουν και το βόδι......
Μονο αυτο ως απαντηση ,τα αλλα εκει που πρεπει ...


Το BBC διαμαρτυρήθηκε στον Λευκό Οίκο για την επίθεση που δέχθηκε κάμεραμαν του βρετανικού δικτύου


Το BBC διαμαρτυρήθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο μετά την επίθεση που δέχθηκε ένας από τους εικονολήπτες του βρετανικού δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε μια προεκλογική συγκέντρωση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση την επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας γύρω από τη δημοσιογραφική κάλυψη της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρον Σκινς δέχθηκε επίθεση την Δευτέρα το βράδυ από έναν υποστηρικτή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελ Πάσο, ενώ ο Σκινς βρισκόταν στην ειδική ζώνη που τοποθετούνται τα μέσα ενημέρωσης.

Ο δημοσιογράφος δεν τραυματίστηκε από τον δράστη της επίθεσης ο οποίος φορούσε το κόκκινο καπέλο με το γνωστό σύνθημα της καμπάνιας Τραμπ «Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά» (Make America Great Again), ενώ παράλληλα εκτόξευε ύβρις εναντίον μέσων ενημέρωσης καθώς άνδρες ασφάλειας τον απομάκρυναν από τον χώρο της συγκέντρωσης.

Ο επικεφαλής του γραφείου του BBC στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πολ Ντάναχαρ με tweet του ζήτησε από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, «μια συνολική επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας μετά την χθεσινοβραδινή επίθεση».

«Η πρόσβαση στη ζώνη των μέσων ενημέρωσης ήταν ανεξέλεγκτη, κανένας αστυνομικός δεν παρενέβη πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την επίθεση», επισήμανε.

Αυτό ήταν «βίαιο και δυσάρεστο, αλλά δεν έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή» του εικονολήπτη, είπε ο Ντάναχαρ σε άλλη του ανάρτηση. «Ωστόσο, φοβάμαι ότι αυτό είναι ένα βήμα προς κάτι πιο σοβαρό εναντίον δημοσιογράφων εάν συνεχιστεί η συκοφαντία εναντίον των μέσων ενημέρωσης», προειδοποίησε.

Ένας ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, ο Γκάρι Ο' Ντονοχιου, ο οποίος κάλυπτε την προεκλογική συγκέντρωση στο Ελ Πάσο, τόνισε ότι ο δράστης προσπάθησε να σπάσει την κάμερα «μετά αφότου ο πρόεδρος είχε φανατίσει το κοινό με επανειλημμένες αναφορές του σε υποτιθέμενα μεροληπτικά μέσα ενημέρωσης».

Μετά την επίθεση, ο Τραμπ διέκοψε την ομιλία του και ρώτησε τον δημοσιογράφο: «Είστε καλά; Όλα καλά;».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ καταδίκασε σήμερα την επίθεση, τονίζοντας ότι δεν είναι ποτέ αποδεκτό όταν δημοσιογράφοι και εικονολήπτες δέχονται επιθέσεις απλά και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.

Ο Σύνδεσμος Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου κάλεσε παράλληλα τον Αμερικανό πρόεδρο να «καταστήσει σαφές στους υποστηρικτές του ότι η βία εναντίον δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη».

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας επιτίθεται τακτικά σε μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία κατηγορεί ότι είναι «εχθροί του λαού» που διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» (Fake News) για εκείνον και την κυβέρνησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Π. Καμμένος: Άκυρη η ορκωμοσία του Τέρενς Κουίκ



Άκυρη υποστηρίζει ότι είναι η ορκωμοσία του Τέρενς Κουίκ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Η επιστολή του ο Πάνου Καμμένου στον Νίκο Βούτση αναφέρει: 

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, κατά το άρθρο 1 παρ. 1, 2, 3, του Συντάγματος η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αποτελεί το πολίτευμα της Ελλάδας, μέσω του οποίου ο λαός και άπαντες οι εξουσίες που πηγάζουν από αυτόν, συναποτελώντας την λαϊκή κυριαρχία, πρέπει απαρέγκλιτα και άφευκτα να εκφράζονται.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 52 του Συντάγματος, η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργιών της πολιτείας, δηλαδή, και της νομοθετικής εξουσίας αυτής, έχοντας υποχρέωση να διασφαλίζουν την ανόθευτη και ελεύθερη έκφρασή της σε κάθε περίπτωση.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 και 2 του Κανονισμού της Βουλής «1. Κάθε βουλευτής μπορεί …………….. να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα………… 2. Η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν στη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας».

Επίσης, με το άρθρο 60 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος ορίζεται, ότι «1. οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, 2. Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή και συντελείται μόλις ο βουλευτής υποβάλλει γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής …………….».

Περαιτέρω το άρθρο 53 παρ, 2 του Συντάγματος καθορίζει, ότι «βουλευτική έδρα που κενώθηκε μέσα στο τελευταίο έτος της περιόδου δεν συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλογή ………………. εφόσον οι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από το 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών»

Κατά το άρθρο 15 παρ. 6 ορίζεται ότι «οι βουλευτικές έδρες, που χηρεύουν από οποιαδήποτε αιτία θεωρούνται, εάν δεν έχουν πληρωθεί νομίμως, ότι ανήκουν στην δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία μετείχαν οι κάτοχοί τους».

Από τα ανωτέρω συνάγονται τα εξής, σχετικά με δύο κρίσιμα ζητήματα:

A) Σχετικά με την ελευθερία συνείδησης του βουλευτή και το εάν αυτή συνάδει με ενδεχόμενη προκαταβολική διάθεση και προσδιορισμό της βουλευτικής ψήφου για το μέλλον και

B) Σχετικά με τα κοινοβουλευτικά στάδια, που ακολουθούν την παραίτηση ενός βουλευτή από το αξίωμά του.

Πορίσματα με βάση τις ανωτέρω διατάξεις σε σχέση με τα πιο πάνω ζητήματα:

Α) Από τις προεκτεθείσες διατάξεις προκύπτει με βεβαιότητα, ότι η ελευθερία συνείδησης και έκφρασης γνώμης αλλά και ψήφου του βουλευτή διαδραματίζει κρίσιμο και κομβικό ρόλο στην λειτουργία της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του συστατικού στοιχείου αυτής , που είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Γεγονός είναι ότι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας προσδίδει, χαρακτηρίζει και περιχαρακώνει με την μέγιστη σοβαρότητα και ευθύνη την έκφραση της βούλησης του εκπροσωπούντος το Λαό βουλευτή. Και για αυτό το λόγο, ο τελευταίος οφείλει με την μέγιστη δυνατή περίσκεψη, σοβαρότητα και αφού έχει λάβει πλήρη πληροφόρηση για κάθε ζήτημα, για το οποίο καλείται να εκφράσει την γνώμη του, να καταλήγει στην συγκεκριμένη και πλήρως αιτιολογημένη απόφασή του.

Από τα ανωτέρω παρέπεται, ότι η διατύπωση από πριν, ήτοι προκαταβολικά, μίας γνώμης αόριστης, ακαθόριστης, αναιτιολόγητης και ατεκμηρίωτης ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ μπορεί να εκφράσει με ευθύνη, συνέπεια, αιτιολόγηση και εξειδίκευση την βάση της νομιμοποίησης της εξουσίας προς έκφραση γνώμης του βουλευτή, δηλαδή την Λαϊκή Κυριαρχία. Αντιθέτως, η εκ προοιμίου δήλωση μάλλον ευτελίζει την δημοκρατική νομιμοποίηση του κοινοβουλευτισμού και θέτει εκποδών την συνεπή ελευθερία έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας.

Όπως κατανοείτε, μετά τα ανωτέρω ανακύπτει μείζον ζήτημα Αντιδημοκρατικής, Αντικοινοβουλευτικής και Αντισυνταγματικής υφής για τις επιστολές, που φέρεται να ζητήθηκαν και να δόθηκαν από βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι, θέλουμε να πιστεύουμε, παρασυρόμενοι και χωρίς πλήρη επίγνωση των πραττομένων τους, προήλθαν σε ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΓΝΟΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗΣ ΓΝΩΜΗΣ!

Το προεκτεθέν συμβάν αφενός είναι πρωτόγνωρο στα κοινοβουλευτικά χρονικά, αφετέρου ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΑ.

Β) Από τον συνδυασμό των πιο πάνω διατάξεων προκύπτει, ότι μετά την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα ενός βουλευτή υφίστανται τα εξής βήματα:

1. Εφαρμόζεται η εκλογική νομοθεσία.

2. Τυγχάνει εφαρμογής ο πίνακας αποτελεσμάτων από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, που εκδόθηκε κατά την φάση ανακήρυξης των βουλευτών αμέσως μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

3. Στον ανωτέρω πίνακα αποτελεσμάτων υφίσταται αρίθμηση με σειρά κατάταξης ανά κομματικό σχηματισμό αναλόγως του πλήθους των σταυρών προτιμήσεως, τους οποίους συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος.

4. Ο κομματικός σχηματισμός, μετά την παραίτηση βουλευτή, που ανήκε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προβαίνει σε επιλογή μεταξύ δύο εκδοχών. Η μία εκδοχή είναι να αποφασίσει την πλήρωση της κενής θέσης του παραιτηθέντος βουλευτή, ενώ η δεύτερη εκδοχή είναι η απόφαση περί άρνησης πλήρωσης της θέσης αυτής.

Για το λόγο αυτό, η παράγραφος 6 του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής κρατάει την ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΗ της θέσης, που χήρευσε.

5. Εφόσον ο κομματικός σχηματισμός επιλέξει να αντικαταστήσει και να πληρώσει την κενή θέση του βουλευτή, προβαίνει σε σχετική δήλωση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να ακολουθήσει η ορκωμοσία του νέου βουλευτή.

Εάν τέτοια δήλωση δεν έγινε ποτέ, τότε τυχόν ορκωμοσία νέου βουλευτή καθίσταται εξ επαρχής και αυτοδικαίως άκυρη, δεδομένου ότι ο κομματικός σχηματισμός έχει επιλέξει στην περίπτωση αυτή να ΜΗΝ πληρώσει την κενή θέση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μη πλήρωση βουλευτικής θέσης αποτελεί πολιτική πράξη και επιλογή, που ενδεχόμενα, ευθυγραμμιζόμενη και με άλλες αντίστοιχες πράξεις περί μη πλήρωσης, να μπορούν να προκαλέσουν κατά το άρθρο 53 παρ. 2 του Συντάγματος πρόωρες εθνικές εκλογές, έστω στις περιφέρειες που βρίσκονται τα κενά.

Κατόπιν των ανωτέρω, η ορκωμοσία νέου βουλευτή, χωρίς τη συναίνεση του κομματικού σχηματισμού με τον οποίον εξελέγη και στον οποίο ανήκε ο παραιτηθείς βουλευτής, ελέγχεται ως απολύτως και εξ υπαρχής άκυρη και ανυπόστατη, αφού απουσιάζει κρίσιμος και ουσιώδης τύπος της διαδικασίας αντικατάστασης και πλήρωσης βουλευτή.

Για τους πιο πάνω λόγους, στους οποίους εξαντλητικά αναφερθήκαμε, αναφορικά με τα δύο προεκτεθέντα ζητήματα, δια του Προέδρου της Βουλής ζητούμε την άμεση διαβίβαση σχετικών Ερωτημάτων προς την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, προς τον σκοπό της αποσαφήνισης των ομιχλωδών, καινοφανών και περίεργων πρακτικών που συνεχίζετε να ακολουθείτε ως Πρόεδρος Βουλής, πρακτικές που έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα περί δημοκρατικής συνείδησης του Λαού.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ


Ληστεία με πυροβολισμούς και 2 τραυματίες



Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε πριν εχθές το βράδυ στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε κατάστημα ψιλικών στην οδό Μοναστηρίου 93Α, απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Πάντων.

Οι δύο ληστές, ήταν μετρίου αναστήματος και άρχισαν να πυροβολούν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο άτομα. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι ληστές εγκατέλειψαν τη μοτοσικλέτα τους και κινήθηκαν προς την οδό Αγίων Πάντων.


Οι τραυματίες παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πόλης (δύο στον «Άγιο Δημήτριο», ένας στο «Παπανικολάου»).







Τα Σκόπια αλλάζουν πινακίδες




Σε ισχύ αρχίζει να τίθεται στην επικράτεια των Σκοπίων το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και αλλάζουν πινακίδες και σημάνσης σε κτίρια και δρόμους, από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». 

Η σημαία του ΝΑΤΟ θα υψωθεί στο κυβερνητικό κτίριο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια σύντομη τελετή, στην οποία θα αναρτηθούν οι ενδείξεις και οι ταμπέλες με τη νέα ονομασία. .

 Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών Αθήνας και Σκοπίων θα πρέπει να στείλουν κοινή επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, στον οποίο και θα κοινοποιούν τη μεταξύ τους συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέχεια, τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία) θα πρέπει να ενημερώσει τον ΟΗΕ και όλους τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει για την αλλαγή της ονομασίας και τις υπόλοιπες μεταβολές που επέρχονται βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Η Μόσχα διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών και το υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ λέγοντας : «Αυτό που αναμφίβολα δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι η ένταξη ακόμη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ. H διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας έγινε με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μιας από τις χώρες. Το δημοψήφισμα για το όνομα εκεί απέτυχε. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας». Και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –και το ονοματολογικό βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1993– επισημαίνει το γεγονός ότι παραβιάστηκε η νομική καθαρότητα των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας».


Συνταγματικό «μπάχαλο» στη Βουλή με πολιτικά παίγνια να προκαλούν ευτελισμό της διαδικασίας


Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Βουλή, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα… σοβαρότητας. Με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε τακτικισμούς και σε παιχνίδια με το Σύνταγμα μόνο και μόνο για να περάσει τις δικές της θέσεις.

Μια τόσο σοβαρή διαδικασία έχει μετατραπεί σε φαρσοκωμωδία.

Το νέο ανδραγάθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εξετάζει το ενδεχόμενο οι βουλευτές του να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία ώστε να μην περάσει η πρότασή του για την αλλαγή του άρθρου 32 που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προέκυψε από τα όσα ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δημοσιογράφους σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και τις πιθανές αντιδράσεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η ΝΔ τάχθηκε υπέρ της υπερψήφισης του άρθρου, επομένως θα έπαιρνε πάνω από 180 ψήφους, κάτι που το καθιστά αναθεωρήσιμο από την επόμενη Βουλή ακόμη και με 151 ψήφους και κατ’ επέκταση άμεσα εφαρμόσιμο από τις επόμενες διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφαιρώντας το όπλο της «δεξιάς παρένθεσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας επανάληψης της εκλογής του 2014.

Με τη δήλωση του Γ.Κατρούγκαλου να προκαλεί σάλο και τη ΝΔ να τη χαρακτηρίζει «μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να μιλήσει για διαστρέβλωση και fake news, τονίζοντας πως τίποτε δεν αλλάζει στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το άρθρο 32.

Τη σκυτάλη πήρε το Μαξίμου κατηγορώντας τη ΝΔ ότι προσπαθεί να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος.

Και η κόντρα καλά κρατεί για μια διαδικασία που θα έπρεπε να είναι γιορτή της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς δεν αφορά μια επιμέρους ρύθμιση αλλά το γενικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν οι θεσμοί στη χώρα μας.

Σε μια εποχή μεταβατική, όπως, είναι η δική μας, μια τέτοια διαδικασία αποκτά ξεχωριστεί βαρύτητα. Και αυτό γιατί έχουν προκύψει πολύ σημαντικές προκλήσεις για τις σύγχρονες δημοκρατίες, από την αυξανόμενη διεθνοποίηση της οικονομίας και το ειδικό θεσμικό πρωτείο που αποκτούν σε ορισμένες πλευρές της ζωής μας οι υπερεθνικοί οργανισμοί όπως η ΕΕ μέχρι τις νέες απαιτήσεις για την κατοχύρωση της ισότητας και την καταπολέμηση όλων των διακρίσεων και από τα ερωτήματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης έως τον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της όποιας ασυλίας διαθέτουν οι φορείς εξουσίας.

Την ίδια στιγμή, η ίδια η φύση του Συντάγματος και της αναθεώρησής του περνούν μέσα από τη διαμόρφωση συναίνεσης, με την έννοια της ύπαρξης ενός ισχυρού πολιτικού (και κατ’ επέκταση κοινωνικού) μπλοκ που υποστηρίζει τις συγκεκριμένες προτάσεις αναθεώρησης.

Αυτό αποτυπώνει και η ίδια η διαδικασία ψηφοφορίας, όπως αυτή ορίζεται ως διαδικασία που απλώνεται σε δύο διαδοχικές βουλές και όπου το κλειδί παραμένει η επίτευξη πλειοψηφίας τριών πέμπτων επί του συνόλου του βουλευτών (180 ψήφοι).

Στο στοιχείο της συναίνεσης είναι κρίσιμο, γιατί διαφορετικά το ενδεχόμενο είναι να οδηγηθούν τα πράγματα σε μια ελλιπή αναθεώρηση όπως έγινε το 2007-2008. Θυμίζουμε ότι τότε παρότι αρχική η διαδικασία έδειχνε να πηγαίνει σε μια ευρεία συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη φοιτητική έκρηξη κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος οδήγησε στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την αναθεώρηση και άρα στην αναθεωρητική Βουλή να υπερψηφιστούν μόνο επιμέρους διατάξεις.

Η τακτική της κυβέρνησης

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είχε κομβική βαρύτητα σε μια ορισμένη εκδοχή αριστερής στρατηγικής το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, στη Βενεζουέλα, ο Ούγκο Τσάβες είχε δώσει αρχικά μεγαλύτερη βαρύτητα στο να εξασφαλίσει στην αλλαγή του συντάγματος παρά σε άλλες πλευρές της πολιτικής, θεωρώντας ότι εκεί βρισκόταν το κλειδί για μια διαδικασία κοινωνικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ σε γενικές γραμμές δεν υιοθετούσε τέτοιες απόψεις. Μόνο ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Κατρούγκαλος είχε υποστηρίξει εν μέσω «αντιμνημονιακού κινήματος» ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα πρέπει να συμπεριφερθεί ως εάν η Βουλή να είναι Συντακτική και να προχωρήσει σε ευρείες θεσμικές ανατροπές. Ωστόσο, φαίνεται πώς πρυτάνευσαν πιο μετρημένες απόψεις.

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το 2016 τη διαδικασία αναθεώρησης ως μια κομβική πλευρά της πολιτικής του, στην πραγματικότητα για δύο χρόνια δεν τροφοδότησε τη δημόσια σφαίρα με κάποιες ιδιαίτερες παρεμβάσεις. Το ζήτημα φάνταζε να μην είναι μεγάλη προτεραιότητα. Όμως, τελικά –και στο πλαίσιο της λογικής της εξόδου από τα μνημόνια και της επιστροφής της πολιτικής– η πρόταση κατατέθηκε.

Στην πραγματικότητα είναι ένα μείγμα προτάσεων που απηχούν είτε κοινούς τόπους με άλλα κόμματα, όπως είναι οι αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, είτε πάγιες αριστερές θέσεις, όπως είναι η απλή αναλογική και η συχνότερη καταφυγή σε δημοψηφίσματα ή οι συμβολισμοί σε σχέση με την μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ εκκλησίας και κράτους (με την υπογράμμιση της θρησκευτικής ουδετερότητας), είτε είναι αρκετά μακριά από τις παραδόσεις της αριστεράς όπως για παράδειγμα η πρόταση για «εποικοδομητική» πρόταση δυσπιστίας (δηλαδή την ανάγκη η πρόταση δυσπιστίας να συνδυάζεται με «εποικοδομητική» πρόταση πρωθυπουργού).

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε και μια ερμηνευτική πρόταση για την όλη διαδικασία με την οποία δεν συμφωνεί κανένα άλλο κόμμα. Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα η τωρινή Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα τεθούν σε αναθεώρηση αλλά ως προς το περιεχόμενο.

Υποστηρίζει δηλαδή ότι η επόμενη Βουλή θα μπορεί να τοποθετηθεί (υπέρ ή κατά) μόνο επί του περιεχομένου που θα έχει προταθεί από την πλειοψηφία της προηγούμενης. Όλα τα άλλα κόμματα υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι η τωρινή Βουλή απλώς αποφασίζει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, το περιεχόμενο και η κατεύθυνση της αναθεώρησης είναι υπόθεση της επόμενης Βουλής.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Η Νέα Δημοκρατία, που αρχικά είχε υποστηρίξει ότι δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία αναθεώρησης, τελικά κατέθεσε ένα μεγάλο αριθμό διατάξεων που θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν.

Ιδιαίτερη έμφαση είχε δώσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με σκοπό τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ένα θέμα που αποτελεί «ιδεολογική σημαία» της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι αρνούμενη να το συμπεριλάβει στις αναθεωρητέες διατάξεις ουσιαστικά διαιωνίζει το σημερινό κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση.

Έχει προτείνει επίσης αλλαγές σε ένα μεγάλο αριθμό άρθρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Συνολικά, είναι μια πρόταση που προσπαθεί να αποτυπώσει αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση ορίζει ως φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην ανάγκη να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε αυτή να αποσυνδεθεί κατά το δυνατόν από την προσφυγή στις κάλπες.

Αντίστοιχα συμφωνούν στην ανάγκη τροποποίησης των προβλέψεων για την ευθύνη των υπουργών και στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την παραγραφή των αδικημάτων.

Συμφωνούν επίσης στην ύπαρξη βουλευτών εκ των αποδήμων, στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά σε αδικήματα σχετιζόμενα με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων και στην αλλαγή της πλειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων για τον ορισμό των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Η συμφωνία αυτή εάν καταγραφεί και στην Ολομέλεια σημαίνει ότι ένας αριθμός διατάξεων θα φτάσουν στην επόμενη Βουλή έχοντας πάρει πάνω από 180 ψήφους σε αυτή τη Βουλή, οπότε η επόμενη θα μπορεί να τις τροποποιήσει ακόμη με 151 ψήφους

Από την άλλη μεριά εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ επέμειναν σε όλη τη διαδικασία στην ανάγκη καμία διάταξη να μην πάρει από αυτή τη Βουλή 180 ψήφους ώστε όλη η διαδικασία διαμόρφωσης συναίνεσης να λάβει χώρα στην επόμενη Βουλή και αφού έχει υπάρξει πρόσφατη έκφραση της λαϊκής θέλησης.

Το ΚΚΕ, που διατύπωσε μια συνολική ιδεολογική αντίθεση και στα δύο σχέδια αναθεώρησης που κατατέθηκαν έχει επιφυλαχθεί συνολικά.

Μια χαμένη ευκαιρία

Ούτως ή άλλως, εξαρχής η διαδικασία αυτή ξεκίνησε σε ναρκοθετημένο έδαφος. Η Βουλή που φέτος ολοκληρώνει το βίο της χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από έντονη πόλωση και αμφισβήτηση.

Σε αυτό συνετέλεσε και η στάση της ίδιας της κυβέρνησης που σε μεγάλο βαθμό χειρίστηκε μια πλειοψηφία που δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ως λευκή επιταγή για τις δικές της επιλογές.

Συνετέλεσε και η στάση της αντιπολίτευσης που από πολύ νωρίς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε μειωμένη νομιμοποίηση και ότι χρειαζόταν άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σε ένα τέτοιο τοπίο μεγάλα περιθώρια συναίνεσης δεν υπήρχαν. Σε αυτό συνέβαλε και ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής δεν επεδίωξε το διακομματικό διάλογο στο όνομα ενός ασαφούς –και τελικά απραγματοποίητου– «διαλόγου με την κοινωνία».

Ιδίως όταν αποφάσισε να καταθέσει τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις έγινε σαφές ότι ο βασικός ορίζοντας των προτάσεων ήταν προεκλογικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να πάει σε εκλογές όπου ένα από τα διλήμματα που θα έθετε για να συσπειρώσει ένα δικό του κοινό, θα ήταν και η επικύρωση της δικιάς του αναθεωρητικής πρότασης, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η τακτική της πόλωσης στο συγκεκριμένο απλώς σημαίνει ότι καμιά πρόταση δεν μπορεί να συγκεντρώσει την αναγκαία ενισχυμένη πλειοψηφία.

Μόνο που από μόνη της αυτή η μεθόδευση είναι μια «εργαλειοποίηση» της συνταγματικής αναθεώρησης στο όνομα ενός βραχυπρόθεσμου προεκλογικού σχεδιασμού.

Και αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μια διαδικασία αναθεώρησης που τελικά θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Πηγή : in.gr