Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ψηφίστηκε ο νόμος για τη Δικαστική Αστυνομία

 


Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας. Με τον νέο νόμο επιταχύνεται η διαδικασία για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία είχε δρομολογηθεί και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής υλοποίησής της.

  • Η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνηςμε εξειδικευμένα στελέχη που θα πλαισιώσουν τα δικαστήρια σε όλη την Ελλάδα.
  • Σημειώνεται ότι για τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας προβλέπονται συνολικά 800 νέες προσλήψεις, εκ των οποίων οι 630 θα είναι ένστολο προσωπικό και οι 170 διοικητικό προσωπικό.


Στις 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Υouth Pass


 

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth Pass με στόχο την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους 18 και 19 ετών. Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Αυτά ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

  • Δικαιούχοι του Youth Pass είναι: φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.
  • Τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
  • Για τη φετινή ενίσχυση, μπορούν να κάνουν αίτηση, οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος, είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2022 έως και 31.12.2022. Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Επομένως, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει φέτος αίτηση για το Youth Pass θα λάβει φέτος 150 ευρώ και το 2024 επιπλέον 150 ευρώ χωρίς να κάνει νέα αίτηση. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.
  • Οι νέοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ενώ οι ενισχύσεις θα έχουν καταβληθεί μέχρι την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023.

Τονίζεται ότι το Youth Pass αποτελεί μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Συνεπώς, από το 2024 και εφεξής η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.



Market Pass: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

 



Ανοίγει σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του Market Pass. Αξίζει να σημειωθεί ότι αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οι νέοι δικαιούχοι, αφού για τους παλαιούς το σύστημα θα κάνει αυτόματα νέες αιτήσεις.

  • Για την χορήγηση του επιδόματος θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα που προκύπτουν από τις φετινές δηλώσεις και όσοι έχουν κάνει αίτηση (παλαιοί και νέοι) θα ειδοποιηθούν για το αν η αίτησή τους έγινε η όχι δεκτή.
  • Να σημειωθεί ότι το Market Pass 2, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται, αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τα ποσά θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται σταδιακά από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίουανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων και το χρόνο υποβολής των αιτήσεων και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.
  • Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 και όπως προβλέπεται όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση στον πρώτο κύκλο δεν χρειάζεται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση ενώ για το εισοδηματικό κριτήριο θα ληφθούν υπόψη οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.
  • Για τους παλαιούς δικαιούχους, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης από ψηφιακή χρεωστική κάρτα σε τραπεζικό λογαριασμό, και αντίστροφα ή έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους.
  • Η νέα κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Για όσους είχαν λάβει την ενίσχυση δεν θα εκδοθεί νέα κάρτα καθώς η ισχύς της κάρτας τους παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Όσοι είχαν επιλέξει ή θα επιλέξουν την καταβολή του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης που δικαιούνται. Δηλαδή 17,60 - 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 - 240 ευρώ για το τρίμηνο. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση χρησιμοποιείται από τους δικαιούχους χωρίς περιορισμούς.
  • Το Market Pass κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα εφόσον η καταβολή του επιδόματος γίνει σε άυλη ψηφιακή κάρτα. Για το τρίμηνο τα ποσά ανέρχονται σε 66 - 300 ευρώ.
  • Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα γίνουν:
    • Έως 29 Σεπτεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 και για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
    •  Έως 5 Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και έως 31 Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου


Νέα σημαντική υποχώρηση της ανεργίας το β΄ τρίμηνο του έτους

 



Νέα σημαντική μείωση των ανέργων και αύξηση των απασχολούμενων σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επιβεβαιώνουν τη σταθερή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας αλλά και την επιμονή της κυβέρνησης της ΝΔ στις πολιτικές της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, των καλύτερων μισθών και της αύξησης της απασχόλησης.

  • Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 533.341 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 1,7% και ξεπέρασαν τα 4,23 εκατομμύρια.
  • Χάρη σε αυτές τις εξελίξεις το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 11,2% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, δηλαδή 1,2 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία μηνιαία μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Ιούλιο, τοποθέτησε την ανεργία στο 10,8%, που σημαίνει πως η πτωτική δυναμική συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του έτους, χάρη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Σημαντικό στοιχείο είναι η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης έναντι της μερικής.
    • Οι ημιαπασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 11,1% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να περιοριστεί στο 7,4% των εργαζόμενων. Στον αντίποδα, οι απασχολούμενοι με πλήρες ωράριο αυξήθηκαν κατά 2,8% το ίδιο χρονικό διάστημα.
    • Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει αφενός ότι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά σχεδόν 110.000, ενώ οι συμβάσεις για μερικό ωράριο μειώθηκαν κατά περίπου 39.000. Μολονότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι ευμετάβλητες και κάθε τρίμηνο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες (πχ λόγω της επίδρασης του τουρισμού τα καλοκαίρια ή του λιανεμπορίου τις εορταστικές περιόδους), τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται να αντικατοπτρίζουν μία ευρύτερη τάση προς πιο σταθερές και συνεπώς πιο ασφαλείς θέσεις.


Πρώτη Αρωγή: Με ταχείς ρυθμούς κινείται το σύνολο της διαδικασίας


 

Από τη Δευτέρα έχουν υποβληθεί  6.764  οριστικές αιτήσεις, καθώς και  3.513 προσωρινές αιτήσεις. Μάλιστα, στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης για οικοσκευή και πρώτες ανάγκες είναι αυτοματοποιημένη και γίνεται χωρίς αυτοψία και υποβολή αίτησης. Σύντομα οι πληγέντες θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται. Οι αιτήσεις αφορούν:

  • την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών ως 6.600 ευρώ.
  • την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ως 10.000 ευρώ.
  • την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ως 4.000 ευρώ.


50 εκατομμύρια ευρώ από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Daniel


 

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο και την γενική διευθύντρια της Ένωσης κα Χαρούλα Απαλαγάκη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεισφορά των τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. 

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, το Δ.Σ. της ΕΕΤ αποφάσισε:

  • Πρώτον, όλες οι τράπεζες μέλη της Ένωσης:
    • Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους. 
    • Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023. 
    • Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή που έχουν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας στην εξωστρέφεια αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, είναι έτοιμες να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. 
  • Τέλος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να συμβάλουν στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα κατανεμηθούν και θα διατεθούν για υποδομές κυρίως, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Κοινωνικούς και Οικονομικούς Φορείς της περιοχής.

Από την πλευρά του ο Υπουργός:

  • Ευχαρίστησε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη σημαντική, κοινωνική συνεισφορά της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς καταιγίδας Daniel
  • Έκανε προσκλητήριο προς όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕΤ


Διμέτωπος της κυβέρνησης για αναιτιολόγητες αυξήσεις στην αγορά και αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας


 

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις συνέπειες που θα έχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα και συνεπώς στις τιμές της αγοράς σε όλη τη χώρα η καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία. Οποιαδήποτε ανατιμητική κίνηση θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη και αδικαιολόγητη.

  • Με βάση τα στοιχεία, χθες, Τετάρτη, έχουν δηλωθεί ως νεκρά 4.186 βοοειδή, όταν με την απογραφή του 2021 στο σύνολο της χώρας υπήρχαν περισσότερα από 766.000. Έχουν δηλωθεί ως νεκρά 49.050 αιγοπρόβατα, όταν είναι καταγεγραμμένα πανελλαδικά πάνω από 12 εκατομμύρια. Και επίσης οι νεκροί χοίροι στη Θεσσαλία είναι 19.295, όταν στο σύνολο της χώρας είναι πάνω από 664.000. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αριθμοί δεν δικαιολογούν φαινόμενα ανατιμήσεων στο κρέας. Το ίδιο ισχύει και σε πολλούς τομείς του φυτικού κεφαλαίου.
  • Επίσης, για τα απαράδεκτα φαινόμενα αισχροκέρδειας που διαπιστώνονται στις πληγείσες περιοχές, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης:
    • Προχώρησε:
      • Στην επιβολή ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό.
      • Σε συνεχείς επιτόπιους ελέγχους από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό, το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους και τις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
      • Στην αποστολή επιστολής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας για εντατικοποίηση -σε καθημερινή βάση- των ελέγχων στις λαϊκές αγορές και στα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.
    • Ζήτησε από τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία.  Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.


Νέος έκτακτος μηχανισμός από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την ταχεία αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel»

 



Νομοθετική διάταξη, με την οποία εισάγεται νέος έκτακτος μηχανισμός ταχείας αντίδρασης της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel», κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Με τη σχετική τροπολογία προβλέπεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων αποκατάστασης στις περιοχές, όπου έχει συντελεστεί η φυσική αυτή καταστροφή και οι οποίες έχουν – συνεπακόλουθα – κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στο εξής δίπτυχο:

  • Αφενός, στην ανάληψη δυνατότητας σχεδιασμού, ανάθεσης, εκτέλεσης και παρακολούθησης υλοποίησης επειγόντων έργων που δεν ανήκουν σήμερα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με τον τρόπο αυτό η Κεντρική Διοίκηση γίνεται άμεσος αρωγός επίλυσης ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών.
  • Αφετέρου, στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην εκκίνηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης. Η ανάληψη των έκτακτων αυτών αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα γίνεται - κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών - με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και για έργα τα οποία θα περιγράφονται συνοπτικά στην Πράξη αυτή.  Οι συνέργειες και η συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και Κεντρικής Διοίκησης, αποτελούν το ακριβέστερο εργαλείο ανάδειξης και ιεράρχησης των στρατηγικών έργων για την αποκατάσταση των κομβικών υποδομών των πληγεισών περιοχών και για την επαναφορά της αναγκαίας κανονικότητας στην κοινωνική, οικονομική και παραγωγική ζωή των περιοχών που δοκιμάστηκαν.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εν λόγω τοπολογία, με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα εξειδικεύονται τα προς εκτέλεση έργα που είναι κατεπείγοντα, τελούν σε άμεση συνάφεια και είναι αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές.



Η πραγματικότητα για τη στήριξη της ΕΕ με 2,25 δισ. ευρώ

 


Ψέμα και παραπληροφόρηση, από δημοσιογράφους μεγάλων καναλιών που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και κάθε λογής ανεύθυνους για τα 2,25 δισ που πήρε το Ελληνικό κράτος για να αντιμετωπίσει την καταστροφή της πρόσφατης θεομηνίας.

Η αλήθεια παρακάτω :

Στο Στρασβούργο, η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν όχι μόνο τη ρητή πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την άμεση έμπρακτη ενεργοποίηση της Επιτροπής για την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων για τη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία.

Η αντιπολίτευση, σε μία επίδειξη μικροκομματικής σκοπιμότητας, προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε τίποτα ουσιαστικό αφού πήρε πόρους που ήδη είχε στη διάθεσή της. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Στη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με την Επιτροπή στο Στρασβούργο, η Ελλάδα εξασφάλισε χρήματα που μέχρι χθες δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την ανακούφιση των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών. Πόρους που δεν θα απορροφούνταν, δηλαδή χρήματα χαμένα, ή κονδύλια που μόνο με την ανακατανομή τους καθίστανται αξιοποιήσιμα για τον συγκεκριμένο σκοπό.

  • Κατ΄ αρχάς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς, (υπολογίζονται σε ύψος 250 εκατ. ευρώ), θα χάνονταν για την Ελλάδα.
  • Η Ε.Ε. δέχεται την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών. Ανακατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν μπορεί να γίνει υπό κανονικές συνθήκες καθώς απαιτεί αλλαγή ευρωπαϊκών κανονισμών που εγκρίνονται από 27 χώρες. Ανακατανομή μπορεί να γίνει μόνο από υπό έκτακτες συνθήκες μεγάλων φυσικών καταστροφών σαν αυτές που ζούμε τώρα. Γι΄ αυτό η Ελλάδα ζήτησε ανακατανομή κάποιων κονδυλίων και το αίτημά της έγινε δεκτό.
  • Δέχθηκε επίσης  ανακατεύθυνση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.
  • Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η Ελλάδα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Η αντιπολίτευση ματαίως επιχειρεί να μιλήσει για κενά στην απορρόφηση. Στο τρέχον ΕΣΠΑ η κυβέρνηση της ΝΔ απορρόφησε όχι μόνο τον αρχικό προϋπολογισμό,  αλλά επιπλέον 3,2 δισ ευρώ, (2 δις reactEU και 1,2 δισ. Αποθεματικό Επίδοσης). Άρα φαίνεται να περισσεύουν 250 εκ. ευρώ από τα πρόσθετα 3,2 δισ. ευρώ κι όχι από τον αρχικό προϋπολογισμό. 

 



Πως ο 32χρονος Τούρκος οδήγησε στην… ενέδρα θανάτου τους Τούρκους μαφιόζους

 


Στο κάθισμα του οδηγού του μπλε Focus, του αυτοκινήτου των θυμάτων της Λούτσας, καθόταν ο… 32χρονος Suleyman D., ο Τούρκος υπήκοος που συνελήφθη δύο ώρες μετά το αιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η θέση του ταυτοποιείται εργαστηριακά μέσω DNA και αποτυπωμάτων και εικονοληπτικά από βίντεο καμερών ασφαλείας της οικίας που διέμεναν τα θύματα.

Ο 32χρονος φέρεται να είναι αυτός που έστειλε SMS σε κάποιο από τα θύματα, αναφέροντας ότι έχει «προδοθεί η τοποθεσία τους και πρέπει να φύγουν γιατί θα τους σκοτώσουν». Με αυτόν τον τρόπο τους παρέσυρε στη δική του «παγίδα» θανάτου, με πρόφαση ότι θα τους μετέφερε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα. 

Όπως αναφέρουν τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ο 32χρονος Suleyman D, ήταν πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τουρκίας και είχε διαγραφεί ως… γκιουλενιστής, με αποτέλεσμα εκείνος να διαφύγει στη Λέσβο για να μη συλληφθεί.

Ο πήγε στο οίκημα των θυμάτων στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στη Λούτσα λέγοντας στα θύματα πως πρέπει να τους πάρει για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο γιατί… κινδυνεύουν. Φαίνεται πως εκείνος προμήθευσε τα θύματα με τις πλαστές γαλλικές ταυτότητες, ενδεχομένως για να τους πείσει για το… ταξίδι τους. Μάλιστα έκατσε εκείνος στη θέση του οδηγού καθώς «ήξερε τη διαδρομή». Οταν τα θύματα φέρεται να είπαν ότι ήταν πολλοί για να μπουν στο ίδιο αυτοκίνητο, εκείνος τους απάντησε ότι το αεροδρόμιο είναι σε κοντινή απόσταση.

Οι αστυνομικοί έχουν στοιχεία ότι υπήρχε και δεύτερο άτομο «δούρειος ίππος», που λειτουργούσε για λογαριασμό των εκτελεστών. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που προπορευόταν του αυτοκινήτου των θυμάτων.

Μετά τη σύλληψη του 32χρονου Τούρκου στο αεροδρόμιο οι αστυνομικοί κατάσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο έστειλαν άμεσα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Μετά το ξεκλείδωμά του, με έκπληξη διαπίστωναν οι αστυνομικοί ότι ο 32χρονος φαίνεται να έχει διαγράψει με έναν μη ανακτήσιμο τρόπο όλα τα αρχεία του κινητού του τηλεφώνου.



Συριζαίκη κωλοτούμπα απο Γιαννούλη προσπαθεί να μαζέψει την αθλιότητα του για το 112

 



Εκτός, από την απάτη και το ψέμα, οι Συριζαίοι είναι γνωστοί και για τις εύκολες κωλοτούμπες.

Αυτή τους η απάθεια στην ξεφτίλα και στο κράξιμο, είναι χαρακτηριστική και προκλητική.

Μετά τα όσα άθλια είπε ο Χρήστος Γιαννούλης κοροιδεύοντας το 112, τώρα με μπόλικη φαιδρότητα προσπαθεί να βγάλει άπαντες τρελούς , υποστηρίζοντας ότι παραποιήθηκαν τα λεγόμενά του στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. 

Είναι δε τόσο προκλητικός που οι δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρες και κοροιδεύει χωρίς ίχνος αμφιβολίας το 112, αλλά μετά το κράξιμο και την ξεφτίλα προσπαθεί να ρίξει σε άλλους το ατόπημα του, ότι δήθεν κατασκευάστηκε.

Για να στηρίξει ο Γιαννούλης όσα λέει επιτέθηκε και στην «Ομάδα Αλήθειας» που τον ξεφτίλησε και τον ξεμπρόστιασε, αναφέροντας την ως «ημιεπίσημο παρακρατικό δίκτυο παραπληροφόρησης» και κάλεσε τους οικονομικούς εισαγγελείς να προβούν σε έρευνα των οικονομικών τους, για να «βρεθεί πως χρηματοδοτούνται οι βούρκοι της παραπληροφόρησης».

Τι δήλωσε ο Γιαννούλης : «Παραποίησαν τα λεγόμενά μου κύριε Τάκη. Μίλησα για "φρου-φρου κι αρώματα" για το θέμα της επικοινωνίας, που περιελάβανε τον τρόπο που παρουσιάζουν το 112, κι εμφάνισαν ότι εγώ αποκάλεσα το 112 "φρου-φρου κι αρώματα", ενώ μιλούσα στον κύριο Λαζαρίδη, για την επικοινωνία της Νέας Δημοκρατίας».

Στην προχθεσινή του συνέντευξη στον Real FM, ο Γιαννούλης δεν εξόργισε με αυτό που είπε μόνο τον Λαζαρίδη, αλλά και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα, που του την είπαν επίσης, αυτό όμως δεν το αναφέρει ρίχνει την μπάλα γενικώς όπως κάνει κάθε γνήσιος Συριζαίος μόλις ξεφτιλιστεί.

 Μάλιστα, όταν ο Λαζαρίδης τον προέτρεψε επανειλημμένως να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη δήλωση, ο κ. Γιαννούλης απάντησε ότι «με δηλώσεις μετανοίας, δε γίνεται διάλογος», κάνοντας ξεκάθαρο ότι κορόιδεψε συνειδητά το 112. 

Το ξεκάθαρο ηχητικό της αθλιότητας στο 0:54



Δρυμιώτης: Ο Κασσελάκης δεν κάνει για πρόεδρος, πιθανή η διάσπαση του κόμματος


 

Διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ο ειδικός αναλυτής εκλογών και συγγραφέας Ανδρέας Δρυμιώτης, μιλώντας για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο κ. Δρυμιώτης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο από μια πιθανή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκύψουν δύο κόμματα, το ένα από αυτά πιο κεντροαεριστερό, του οποίου θα ηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης. 

«Ο Κασσελάκης δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να φανταστείτε τον Κασσελάκη να ηγείται της πορείας της 17 Νοέμβρη προς την αμερικανική πρεσβεία και να φωνάζει φονιάδες των λαών Αμερικάνοι;» δήλωσε στο Mega ο κ.Δρυμιώτης.

Τα δύο πιθανά σενάρια που θα επικρατήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία παρουσίασε ο ειδικός αναλυτής εκλογών είναι τα εξής: «Είτε θα βγει ο Κασσελάκη και θα φύγουν οι παραδοσιακοί Αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ και θα βγει ένα κόμμα που θα προσπαθήσει να καλύψει τον χώρο της κεντροαριστεράς και να πάρει το κενό από το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο κενό, ή θα φύγει αυτός, παίρνοντας μαζί του ορισμένους πιο προοδευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα οδηγήσει σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσουν ένα κόμμα που αυτήν τη στιγμή λείπει από την Ελλάδα».

«Πριν από τον Κασσελάκη, το φαβορί ήταν η Αχτσιόγλου, οι άλλοι τρεις δεν είχαν ελπίδα» συμπλήρωσε.

«Θα υπάρξει πιθανόν διάσπαση. Ένα πιο αριστερό και ένα πιο κεντροαριστερό κόμμα. Ο Κασσελάκης ταιριάζει πιο πολύ στο δεύτερο μέρος και πιθανόν να δούμε και την επάνοδο Τσίπρα σε ένα ενδεχόμενο νέο κόμμα» τόνισε δε ο κ. Δρυμιώτης.



Παραπέμπεται σε τακτική δικάσιμο ο Φρέντι Μπελέρης - Παρέμβαση Ντόρας Μπακογιάννη


 

Σε τακτική δικάσιμο παραπέμπεται οριστικά η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς στα Τίρανα, όπου είχε προσφύγει η πλευρά Μπελέρη με αίτημα την άρση της προφυλάκισής του.

Ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης δεν ορίστηκε και έως τότε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας θα συνεχίσει να κρατείται στις φυλακές Δυρραχίου.

Το θέμα της παρατεταμένης κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Taulent Balla, στο υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος χώρας, σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Οικονόμου στην πλατφόρμα X.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας υπουργός, μίλησε στον Αλβανό ομόλογό του κυρίως για το γεγονός ότι ο Φρέντι Μπελέρης στερείται αυτή τη στιγμή «του δικαιώματός του να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος, κάτι που εκτός από τα υπόλοιπα, παραβιάζει και το τεκμήριο της αθωότητας και είναι αντίθετο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Παράλληλα αναφορά στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να είναι αλληλένδετο με το δημοκρατικό μετασχηματισμό αυτών των χωρών. «Ο πλήρης και άνευ όρων σεβασμός, μεταξύ άλλων, του κράτους δικαίου, των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι υποχρεωτικός όχι προαιρετικός για την Ευρωπαϊκή προοπτική τους» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός χαρακτήρισε την υπόθεση Μπελέρη ως το κρισιμότερο τεστ για την ανθεκτικότητα του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία, κι ως εκ τούτου του ευρωπαϊκού της μέλλοντος. Επίσης ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης να καταδικάσει τις πράξεις της Αλβανικής κυβέρνησης εναντίον ενός εκλεγμένου δημάρχου εθνικής μειονότητας, καθώς και την άμεση εμπλοκή της στις εκλογικές διαδικασίες που αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές αξίες, και αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της υπόθεσης υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι πολιτικά υποκινούμενο και είναι διοικητικό και όχι δικαστικό.