Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Νέα σημαντική υποχώρηση της ανεργίας το β΄ τρίμηνο του έτους

 



Νέα σημαντική μείωση των ανέργων και αύξηση των απασχολούμενων σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επιβεβαιώνουν τη σταθερή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας αλλά και την επιμονή της κυβέρνησης της ΝΔ στις πολιτικές της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, των καλύτερων μισθών και της αύξησης της απασχόλησης.

  • Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 533.341 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 1,7% και ξεπέρασαν τα 4,23 εκατομμύρια.
  • Χάρη σε αυτές τις εξελίξεις το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 11,2% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, δηλαδή 1,2 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία μηνιαία μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Ιούλιο, τοποθέτησε την ανεργία στο 10,8%, που σημαίνει πως η πτωτική δυναμική συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του έτους, χάρη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Σημαντικό στοιχείο είναι η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης έναντι της μερικής.
    • Οι ημιαπασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 11,1% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να περιοριστεί στο 7,4% των εργαζόμενων. Στον αντίποδα, οι απασχολούμενοι με πλήρες ωράριο αυξήθηκαν κατά 2,8% το ίδιο χρονικό διάστημα.
    • Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει αφενός ότι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά σχεδόν 110.000, ενώ οι συμβάσεις για μερικό ωράριο μειώθηκαν κατά περίπου 39.000. Μολονότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι ευμετάβλητες και κάθε τρίμηνο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες (πχ λόγω της επίδρασης του τουρισμού τα καλοκαίρια ή του λιανεμπορίου τις εορταστικές περιόδους), τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται να αντικατοπτρίζουν μία ευρύτερη τάση προς πιο σταθερές και συνεπώς πιο ασφαλείς θέσεις.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου