Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Διμέτωπος της κυβέρνησης για αναιτιολόγητες αυξήσεις στην αγορά και αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας


 

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις συνέπειες που θα έχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα και συνεπώς στις τιμές της αγοράς σε όλη τη χώρα η καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία. Οποιαδήποτε ανατιμητική κίνηση θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη και αδικαιολόγητη.

  • Με βάση τα στοιχεία, χθες, Τετάρτη, έχουν δηλωθεί ως νεκρά 4.186 βοοειδή, όταν με την απογραφή του 2021 στο σύνολο της χώρας υπήρχαν περισσότερα από 766.000. Έχουν δηλωθεί ως νεκρά 49.050 αιγοπρόβατα, όταν είναι καταγεγραμμένα πανελλαδικά πάνω από 12 εκατομμύρια. Και επίσης οι νεκροί χοίροι στη Θεσσαλία είναι 19.295, όταν στο σύνολο της χώρας είναι πάνω από 664.000. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αριθμοί δεν δικαιολογούν φαινόμενα ανατιμήσεων στο κρέας. Το ίδιο ισχύει και σε πολλούς τομείς του φυτικού κεφαλαίου.
  • Επίσης, για τα απαράδεκτα φαινόμενα αισχροκέρδειας που διαπιστώνονται στις πληγείσες περιοχές, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης:
    • Προχώρησε:
      • Στην επιβολή ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό.
      • Σε συνεχείς επιτόπιους ελέγχους από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό, το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους και τις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
      • Στην αποστολή επιστολής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας για εντατικοποίηση -σε καθημερινή βάση- των ελέγχων στις λαϊκές αγορές και στα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.
    • Ζήτησε από τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία.  Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου