Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Τον εκμεταλλεύονται; Το έχει αποφασίσει μόνος του; Όπως και να έχει τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού για μερικά like


 

Nεαρός από την Καβάλα, καθημερινά καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φαγητού κάνοντας live, για μερικά like και με αρνητικά σχόλια κάτω απο τις εγκληματικές για την υγεία του αναρτήσεις.

Ο λόγος για τον Χρήστο γνωστό και ως «Chris ASMR, MUKBANG FOOD», ο οποίος εδώ και καιρό ανεβάζει τέτοιους είδους βίντεο, με αποτέλεσμα να γίνονται viral στα social media, και σε βάρος της υγείας του, εφόσον είναι υπέρβαρος και σε δικές του δηλώσεις σε ποστάρισμα για το φαγητό, είπε ότι οι εξετάσεις αίματος που έχει κάνει δεν ήταν και τόσο καλές και πώς να είναι!!

Μέχρι στιγμής ο Χρήστος έχει 34,7 χιλιάδες εγγραφές στο κανάλι του στο YouTube και πολλά βιντεάκια που κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, και αναρωτιόμαστε τον εκμεταλλεύονται κάποιοι για να διαφημιστούν; Το έχει αποφασίσει ο ίδιος με τις όποιες συνέπειες για την υγεία του;

Το Mukbang -όπως λέγεται η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων φαγητού ή αλκοόλ- φαίνεται να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού όλο και περισσότεροι νέοι δοκιμάζουν την τύχη τους προκειμένου να αποκτήσουν δημοτικότητα, βάζοντας σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία τους.

Δεν γνωρίζουμε εάν η οικογένεια του έχει κάποιο ενδιαφέρον για αυτό που κάνει ώστε να ανησυχήσει και να τον σταματήσουν, αλλά κάποιοι θα πρέπει για το καλό του να ασχοληθούν μαζί του.





Χάλκινο μετάλλιο για το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο 2024

 


Στις κορυφές της παγκόσμιας κατάταξης των χρηματιστηριακών αγορών βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Ιανουάριο του 2024. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέλαβε την τρίτη θέση με κέρδη 5,74%, μετά τον τουρκικό BIST 100 (+13,74%) και τον Nikkei (+8,43%).

Ο ελληνικός δείκτης υπεραπέδωσε των μεγαλύτερων παγκοσμίων αγορών. Οι δείκτες στη Wall Street με άνοδο, ο Dow Jones (+1,22%), o S&P (+1,58%) και ο Nasdaq (+1,02%), ενώ οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν ο Dax-30 (+0,91%), o Cac-40 (+1,51%), ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,29%. H συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 4,182 δισ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τον Ιανουάριο με κέρδη 11,35%.

Ιστορικά ο θετικός Ιανουάριος αποτελεί ... οιωνό για ολόκληρη την χρονιά.

Οι πρώτοι μήνες των δύο τελευταίων ετών ήταν θετικοί για την ελληνική αγορά, καθώς είχε καταγράψει κέρδη 4,8% και 10% αντιστοίχως, με την αγορά να κλείνει θετικά και το 2022 και το 2023.

Οι προοπτικές για το νέο έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ευοίωνες για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς τροφοδοτούνται από τις θετικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της χώρας, τα μεγέθη των Εισηγμένων Εταιρειών, αλλά και την προοπτική επιστροφή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές

Μία από τις τέσσερις κορυφαίες επιλογές της Goldman Sachs μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, βλέπει άνοδο της τάξεως του 15% στους επόμενους 12 μήνες και διατηρεί την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.550 μονάδες . Ο δείκτης αποτίμησης P/E για την εγχώρια αγορά εκτιμάται στις 7,6 φορές σε τρέχουσες αξίες και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) σε 1,1 φορές, στοιχεία που κατατάσσουν την εγχώρια αγορά στις πλέον ελκυστικά αποτιμημένες. Οι αντίστοιχοι δείκτες των αναδυόμενων αγορών είναι 11,5 φορές σε όρους Ρ/Ε και 1,6 φορές σε όρους λογιστικής αξίας, με το discount να προσεγγίζει το 35% σε όρους Ρ/Ε και να ξεπερνά το 30% σε όρους P/BV.

Σύμφωνα με τη Citi οι ελληνικές μετοχές, οι οποίες παρά το ισχυρό ράλι που κατέγραψαν το 2023, έχουν από τις φθηνότερες αποτιμήσεις τόσο στην περιοχή της Ευρώπης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε επίπεδο αποτιμήσεων πάντως, η ελληνική αγορά ξεχωρίζει διεθνώς, καθώς συγκαταλέγεται στις φθηνότερες σε όρους P/E ανάμεσα σε συνολικά 104 αγορές. Ειδικότερα, το P/E του 2024 τοποθετείται στο 7,1. Αυτό έρχεται να συγκριθεί με P/E 12,9x στην Ευρώπη, 20,2x στις ΗΠΑ, 17,5 στις ανεπτυγμένες αγορές και 11,7 στις αναδυόμενες.

Αισιόδοξη για την πορεία τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2024 εμφανίζεται η Optima Bank, τονίζοντας ότι οι «ένδοξες ημέρες» θα συνεχιστούν και τονίζοντας ότι οι κυρίαρχοι κίνδυνοι προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και κυρίως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Μ. Ανατολή, Ουκρανία - Ρωσία αλλά και από τις αμερικανικές εκλογές.

Η Ελλάδα μπορεί να εδραιώσει περαιτέρω την πιστοληπτική της ικανότητα, (πιθανή αναβάθμιση από την Moody's), να επιτύχει χαμηλότερα spreads στα ελληνικά ομόλογα, να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική (στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024) και να διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Επιπλέον, προβλέπει το ελληνικό χρηματιστήριο να συμπεριληφθεί το 2024 στη λίστα παρακολούθησης του MSCI για αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά το 2025.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα ισχυρό και ανθεκτικό story ανάπτυξης και θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης στα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η ελβετική τράπεζα UBS και βάζει στο 3% τον πήχη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, της κυβέρνησης, αλλά και των διεθνών αναλυτών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Optima Bank οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το ράλι του ΧΑ το 2023, με τον Γεν. Δείκτη να διαπραγματεύεται 8 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή για το 2024, δηλαδή με discount 36% σε σύγκριση με την Ευρώπη και 5,6 φορές τα EV/EBITDA, εκ νέου με discount 30% σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities το 2024 θα είναι «χρονιά του Δράκου» (σύμβολο δύναμης) και για το ελληνικό χρηματιστήριο, ακόμη και μετά τις ισχυρές αποδόσεις του 2023, δίνοντας για τον Γενικό Δείκτη τιμή - στόχο στις 1622 μονάδες .

Σαφή ένδειξη ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο με υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα, ευρύτερη επενδυτική βάση και υψηλότερες αποτιμήσεις αποτελούν οι ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Alpha Finance, "βλέπει" περαιτέρω άνοδο 15 με 25%, ως αποτέλεσμα μίας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία, ενώ οι εισηγμένες εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν ισχυρά κέρδη και τη νέα χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα της αναπτυξιακής τους δυναμικής. Επιπρόσθετα, η αποτίμηση σε επίπεδο ΓΔ παραμένει ελκυστική, παρουσιάζοντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και η προοπτική αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς , θα παράσχουν το απαραίτητο «καύσιμο» για την περαιτέρω αύξηση των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων. Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει, επίσης, η εκτεταμένη ατζέντα για IPOs/placements εντός του έτους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Δημόσια Προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη καθώς και τα placements των συστημικών τραπεζών.

Οι αποδόσεις του Ιανουαρίου

Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Frigoglass (+45,11%), Q&R (+41,33%), Moda Bango (+34,72%) Minerva (+33,02%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κέκροψ (-16,67%), Ακρίτας (-12,90%), 'Αβαξ (-11,83%) και Κλουκίνας- Λάππας (-11,43%).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές: Elvalhalcor (+29,19%), Viohalco (+20,72%), Πειραιώς (+17,19%), Εθνική (+11,76%), Τιτάν +11,19%) και Eurobank (+11,18%). Μικρότερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές: ΔΕΗ (+9,68%), Aegean Airlines (+8,29%), ΟΛΠ (+7,76%), Alpha Bank (+7,21%), Motor Oil (+6,40%), ΓΕΚ (+5,93%), Autohellas (+4,85%), Σαράντης (+4,52%), ΟΠΑΠ (+4,23%), Mytilineos (+3,54%), Jumbo (+3,50%), Lamda (+3,25%), Coca Cola HBC (+2,73%) και ΕΛΠΕ (+1,79%).

Αντιθέτως με πτώση έκλεισαν τον Ιανουάριο οι τίtλοι: Τέρνα Ενεργειακή (-5,41%), ΕΥΔΑΠ (-4,96%) Quest (-4,51%), Ελλάκτωρ (-3,14%) και ΟΤΕ (-0,39%).


Πηγή: skai.gr



Στα μπλόκα των αγροτών της Θεσσαλίας ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Β. Μεϊμαράκης



Στα μπλόκα των αγροτών της Θεσσαλίας βρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και «άκουσε τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους, τα οποία του εξέφρασαν με επιχειρήματα», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με αγρότες στο Βόλο, στη Λάρισα και στην Καρδίτσα και, αφού συνομίλησε μαζί τους, «τους ενημέρωσε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό τους, αντιλαμβανόμενο τις επιπτώσεις που θα δημιουργούσε ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπτώσεις από το απότομο πέρασμα στην πράσινη μετάβαση, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι συνθήκες, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ανακούφισης».

Απευθυνόμενος «στο σύνολο του αγροτικού κόσμου, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, που αποτελούν τη βάση της ελληνικής οικονομίας», όπως σημειώνεται, «τους εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή έχει προχωρήσει, μέσα στα περιθώρια που του επιτρέπει ο Προϋπολογισμός, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Θεσσαλία, μια περιοχή η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από φυσικές καταστροφές». Τους διαβεβαίωσε δε, ότι «ο ίδιος θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια από τις θέσεις ευθύνης που έχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους».

Η ανακοίνωση καταλήγει, «τους υπενθύμισε ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πρόταση του ΕΛΚ, ύστερα από δική του παρέμβαση, υπερψήφισε την ενίσχυση των κονδυλίων του Ταμείου Αλληλεγγύης και του Αποθεματικού Επείγουσας Βοήθειας της ΕΕ, και ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε ορισμένους από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί για το 2024 στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας».



4 ανήλικοι κακοποιοί έστησαν ενέδρα σε 13χρονο στην Καλλιθέα - «Πάρε τηλέφωνο τον πατέρα σου να τον σκοτώσουμε»

 


Στιγμές τρόμου στα χέρια τεσσάρων ανηλίκων κακοποιών έζησε το απόγευμα της Παρασκευής στη Καλλιθέα ένας 13χρονος μαθητής.

Σύμφωνα με την κατάθεση του 13χρονου στις αστυνομικές αρχές, όλα ξεκίνησαν όταν επέστρεφε από το φροντιστήριο. Εκεί τον προσέγγισαν ένας 16χρονος κακοποιός και τρεις άλλοι ανήλικοι κακοποιοί.

Ο 16χρονος κακοποιός του ζήτησε να πάνε λίγα μέτρα παρακάτω και εκεί του είπε χαρακτηριστικά «πάρε τηλέφωνο τον πατέρα σου να τον σκοτώσουμε».

Ο ανήλικος τρομοκρατημένος έβγαλε το κινητό του τηλέφωνο και τότε ένας από τους άλλους τρεις κακοποιούς που παραμόνευαν, άρχισαν να τον χτυπούν με μανία προκειμένου να του πάρουν το κινητό. 

Ο 13χρονος πρόλαβε και το έβαλε στη τσέπη και προσπάθησε να διαφύγει και τότε ο 16χρονος κακοποιός συνέχισε να τον χτυπά στο κεφάλι με μανία προκαλώντας του τραύματα. 



Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο»- Το μόνο μέτωπο είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί

 


Για τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, την εξεταστική στα Πανεπιστήμια, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που τέθηκε σε εφαρμογή από την Πέμπτη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στον καθιερωμένο κυριακάτικο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Πρωθυπουργού:

 

«Καλημέρα! Πρώτη κυριακάτικη ανασκόπηση του Φεβρουαρίου και θέλω να ευχηθώ καλό μήνα σε όλες και όλους. Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να σας το πω από τώρα, αλλά αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αναρτήσεις μου. Ελπίζω να μην σας αποθάρρυνα! Κάθε Κυριακή έχουμε πολλά να πούμε, αλλά οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας είναι πάρα πολλές και πολύ σημαντικές. Πάμε λοιπόν να τις δούμε. 

Και ξεκινώ με τους αγρότες μας. Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα. Γι’ αυτό και από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Τι επιπλέον ανακοινώσαμε λοιπόν αυτή την εβδομάδα; Αναγνωρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες είναι το ενεργειακό κόστος, καταφέραμε να προσφέρουμε ένα γενναιόδωρο πακέτο 8 μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει: την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, έκπτωση κατά 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες του έτους, δεκαετή ρύθμιση χρεών όλων των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της χώρας και κρατική κάλυψη του 75% των χρεών ειδικά στην Θεσσαλία, την επιδότηση μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών αλλά και ειδικά κίνητρα με μειωμένα ενεργειακά κόστη για τα σχήματα της Συμβολαιακής γεωργίας που συνάπτουν μακροχρόνια συμβόλαια με τη ΔΕΗ, και μείωση του ενεργειακού κόστους για την αγροτική άρδευση με το πρόγραμμα Απόλλων -το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με παραγωγή καθαρής ενέργειας. 

Αυτά τα μέτρα είχα την ευκαιρία να τα ανακοινώσω την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής. Την Τρίτη, ανακοινώσαμε την επιτάχυνση της εκταμίευσης των τελικών αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, δίνοντας τη δυνατότητα να κατατεθούν αιτήσεις πλημμυροπαθών έως τέλος Φεβρουαρίου για επιπρόσθετα 5.000-10.000 ευρώ, αναλόγως της ζημιάς που υπέστησαν. Η ειδική πλατφόρμα arogi.gov.gr για το β’ κύκλο θα έχει ανοίξει έως την Τρίτη. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύνολο περίπου 31.000 δηλώσεων, έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους μόλις 4.400 φάκελοι ώστε να καταβληθούν τα χρήματα. Επίσης, ανακοινώσαμε ότι οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος -η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, ομολογώ με καθυστέρηση- και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Δηλαδή πρόκειται για μια επταετή ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Το συζητήσαμε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, συμφωνώντας ότι η στήριξη των αγροτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της ΕΕ με φόντο την νέα φιλοπεριβαλλοντική ΚΑΠ. 

Να έρθω τώρα στο ζήτημα της εξεταστικής στα Πανεπιστήμια, που εξαιτίας των καταλήψεων σε ορισμένα τμήματα κινδύνευε να χαθεί. Χαιρετίζω την απόφαση των Πρυτάνεων να προχωρήσουν σε ένα απαραίτητο μέτρο: όπου συνεχίζονται οι καταλήψεις, γιατί σε αρκετά τμήματα τερματίστηκαν, οι εξετάσεις να γίνουν εξ αποστάσεως. 

Οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου. Ακούω μια κριτική περι του «αδιάβλητου» των τηλέ-εξετάσεων, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι  αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση. Επομένως εκλαμβάνω αυτά τα επιχειρήματα ως προφάσεις κάποιων -ελπίζω λίγων- καθηγητών που δεν σκέφτονται ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που αγωνιούν για το συμφέρον των φοιτητών τους. Και να σκεφτούν και κάτι ακόμη: υπάρχουν φοιτητές που περιμένουν με αγωνία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τώρα τον Φεβρουάριο γιατί έχουν ήδη άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία.

Θα το ξαναπώ - η πολιτική μας, και η προσωπική μου προτεραιότητα, είναι η στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου που παρά τις δυσκολίες, πιστεύω ότι σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα μόνο στοιχείο - το ύψος της χρηματοδότησης. Σήμερα, μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, διαθέτουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για την ανώτατη εκπαίδευση, όταν έως το 2019 οι πόροι δεν ξεπερνούσαν τα 200 εκ. ευρώ, ενώ αυξήσεις έχουν δει και οι καθηγητές των ΑΕΙ. 

Θέλω να επισημάνω και το εξής: η οικονομική στήριξη είναι δεδομένη, όμως και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν.  Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων θα ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως.

Συνεχίζω με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Η είδηση εδώ είναι πως τη φέρνουμε νωρίτερα, να ισχύσει δηλαδή από την 1η Απριλίου, ώστε να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Κατατέθηκε ήδη η ρύθμιση για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Έτσι, το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου θα υποβληθεί η σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος μας είναι να πετύχουμε να έχουμε εντός της τετραετίας ως κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ. Με την ευκαιρία, να αναφέρω πως ξεκίνησε να εφαρμόζεται η ρύθμιση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών -ήδη καταβλήθηκε η προσαύξηση σε χιλιάδες μισθωτούς που δικαιούνται επίδομα προϋπηρεσίας.

Δεν θα σταματήσουμε να υλοποιούμε πολιτικές για τη στήριξη των εργαζομένων αλλά και για την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας. Και χαίρομαι που οι προσπάθειές μας αποδίδουν. Η ανεργία έπεσε στο 9,2% τον Δεκέμβριο 2023, δηλαδή 3 μονάδες (!) χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο 2022. Στις γυναίκες μειώθηκε κατά 4,5 μονάδες από πέρυσι και είναι στο 11,7%, ενώ στους νέους έπεσε 8,1 μονάδες (!!) από πέρυσι, στο 22,3%. Συνολικά, το 2023 δημιουργήθηκαν 102 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και οι άνεργοι ήταν 146 χιλιάδες λιγότεροι. Σε αυτά τα αποτελέσματα, καθοριστική είναι η συμβολή των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ που μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 περιλαμβάνουν δράσεις για 115.500 άτομα εκτός απασχόληση, συνολικής αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: την τριετία 2020-2023 στα προγράμματα της ΔΥΠΑ συμμετείχαν 143.971 άνεργοι, ενώ μεταξύ 2015-2019 μόλις 42.000. Επιβεβαίωση της βελτίωσης είναι και ο σχεδόν τριπλασιασμός του ποσοστού των επιχειρήσεων -από το 15,6% το 2020 στο 45% το 2023- που αποτιμούν ως ικανοποιητικές τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ. 

Αλλάζω θέμα, για να περάσω στην Υγεία και στην καταλυτικής σημασίας για το ΕΣΥ, αλλά πρωτίστως για τους ασθενείς, Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που τέθηκε σε εφαρμογή από την Πέμπτη. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Και όπως δεσμεύτηκα, αυξάνονται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2024 κατά 20% οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Η σχετική διάταξη κατατέθηκε σε διαβούλευση. Εκτός από τη βελτίωση των υποδομών, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε -όσο μας το επιτρέπει η οικονομία- και τις απολαβές του ιατρικού προσωπικού. 

Στα νεότερα τώρα ως προς το μεταναστευτικό. Αξιοσημείωτη ήταν η μείωση των αφίξεων αιτούντων άσυλο τον Ιανουάριο. Συνολικά είχαμε μείωση 30% στις αφίξεις σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 και 70% από τον Σεπτέμβριο του 2023. Η μεταναστευτική πίεση έχει υποχωρήσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στον Έβρο και, δευτερευόντως, στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο χάρη στην απόδοση της πίεσης που ασκήσαμε για καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές αλλά και τους αυξημένους ελέγχους στα σύνορα μας. 

Περνάω τώρα σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη. Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πιλοτική εφαρμογή του «Εργαλείου Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων» στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ένα ακανθώδες ζήτημα που επείγει να αντιμετωπιστεί γιατί θίγει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρόνου. 

Τι είναι  αυτό το εργαλείο; Δεν είναι τίποτα άλλο πάρα καινοτόμες μέθοδοι για την αποσυμφόρηση των μεγαλύτερων πρωτοδικείων της χώρας και την πρόληψη των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Στο έργο συμμετέχουν Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ειδικοί τεχνικοί σύμβουλοι, Δικαστές και Δικαστικοί Υπάλληλοι, με αρωγό την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Θα παραμείνω στη Θεσσαλονίκη για ένα άλλο κρίσιμο θέμα που αφορά τη ζωή της πόλης. Ύστερα από 17 χρόνια, δόθηκαν πάλι στην κυκλοφορία τα τμήματα της Εγνατίας και της Βενιζέλου που παρέμειναν κλειστά λόγω των έργων του Μετρό. Οι δύο κεντρικοί δρόμοι επανήλθαν στη μορφή που είχαν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για το Μετρό με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση στην Εγνατία και τρεις λωρίδες σε όλο το μήκος της Βενιζέλου. Η εξέλιξη αυτή, μετά από μια μακροχρόνια ταλαιπωρία, μας φέρνει πιο κοντά στην παράδοση του έργου. Οδηγοί και πεζοί θα έχουν διαπιστώσει ήδη τη μεγάλη αλλαγή στις καθημερινές μετακινήσεις τους, μια αλλαγή που σηματοδοτεί και την είσοδο στην τελική φάση του εμβληματικού αυτού έργου που θα δώσει νέα πνοή στη Θεσσαλονίκη. 

Μια ακόμη «πονεμένη» ιστορία -η Αμβρακία Οδός, στο άλλο άκρο της Ελλάδας- έλαβε τέλος μετά από τις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησής μας για να ξεμπλοκάρει το έργο, διαχρονικό αίτημα τριών Περιφερειών: της Δυτικής Ελλάδος, της Ηπείρου, αλλά και των Ιονίων Νήσων. Παραδόθηκε λοιπόν στην κυκλοφορία ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος σχεδόν 50 χιλιομέτρων Αμβρακία-Άκτιο, προϊόν της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ένας δρόμος που περιορίζει κατά 45 λεπτά την πρόσβαση στη Λευκάδα αλλά και στην Πρέβεζα, ανοίγοντας καινούργιες αναπτυξιακές προοπτικές για μία πανέμορφη περιοχή της Ελλάδος η οποία σε μεγάλο βαθμό παρέμενε αναξιοποίητη. Αυτό σημαίνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα εισοδήματα για τους πολίτες. Ίσως δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά στην περιοχή κατασκευάζεται ένα ακόμη εμβληματικό έργο, η μονάδα αντλησοταμίευσης Αμφιλοχίας, η μεγαλύτερη επένδυση αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, ύψους 650 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχει στόχο την υποστήριξη της περαιτέρω διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το εργοτάξιο και ομολογώ εντυπωσιάστηκα.

Ακούω συχνά να λέγεται ότι στην Ελλάδα μερικά πράγματα -όπως η παραοικονομία για παράδειγμα- δεν πρόκειται να αλλάξουν. Όμως λέγεται και κάτι ακόμα: ποτέ μην λες ποτέ. Γιατί σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, η λεγόμενη «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα, μια διαχρονική παθογένεια της χώρας μας που είχε φτάσει το 30% του ΑΕΠ το 2013, μειώθηκε στο 16% το 2021! Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στην Αττική και στην Κρήτη. 

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αποδίδουν ευθέως αυτήν την πρόοδο στην εκτεταμένη ψηφιοποίηση στη χώρα μας και υπολογίζουν ότι η αύξηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες οδηγεί κατά μέσο όρο σε μείωση της άτυπης οικονομίας κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία αλλά και επιτυχία όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων αποτελεί και η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο ποσό από το 2010-  και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν το ποσό ρεκόρ των 35 δισεκατομμυρίων (!) με το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού για 10ετές, γύρω στο 3,5%. 

Επιτυχής ήταν και η διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ μετοχών του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον υπερκάλυψε κατά 12 φορές την προσφορά, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου στα 785 εκ. ευρώ. Η εισαγωγή του Αεροδρομίου στο ελληνικό χρηματιστήριο συνιστά ένα ακόμη βήμα μπροστά για την ελληνική οικονομία και ενισχύει σημαντικά την ελληνική κεφαλαιαγορά. Έρχεται μάλιστα σε συνέχεια πολλών άλλων πρωτοβουλιών το τελευταίο 7μηνο, όπως η αποεπένδυση από την Eurobank, την Alpha και την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση μετοχών της HELLENiQ energy, οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος) και η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Όλες αυτές οι κινήσεις βρήκαν πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές και τις αγορές, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.

Πιο πρόσφατη απόδειξη η απόφαση των ομίλων Inter IKEA και Fourlis να δημιουργήσουν στον Ασπρόπυργο ένα υπερσύγχρονο διεθνές κέντρο διανομής προϊόντων, 50.000 τετραγωνικών μέτρων και κόστους 70 εκ. ευρώ. Το νέο κέντρο θα εφοδιάζεται και μέσω του λιμανιού του Πειραιά και θα εξυπηρετεί τις αγορές της ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τις ανάγκες των καταστημάτων IKEA σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιορδανία, Ισραήλ και Κύπρο. Θα δημιουργηθούν περίπου 100 μόνιμες θέσεις εργασίας και υψηλής ειδίκευσης στα πεδία της μηχανογράφησης, της ανάλυσης δεδομένων, των logistics και της τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, θέλω να θυμίσω αυτό που λένε οι επιστήμονες: ότι το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, όπως η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση. Όμως μαζί με την πρόληψη, πολύ μεγάλη σημασία έχει και η έγκαιρη διάγνωση. Στη χώρα μας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Ήδη έχουν διενεργηθεί 302.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί με ευρήματα πάνω από 20.000 γυναίκες, στις οποίες δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσουν έγκαιρα τη θεραπεία τους με αυξημένες πιθανότητες πλήρους ίασης. Θα ακολουθήσουν ανάλογα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κλείνω τη σημερινή (ομολογουμένως πολύ εκτεταμένη!) ανασκόπηση με μια είδηση που αφορά ένα ιδιαίτερο τοπόσημο πολιτισμού: το νέο αρχαιολογικό μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης, για το οποίο εργάστηκε παθιασμένα ο αείμνηστος Πέτρος Θέμελης, αυτός ο φωτισμένος αρχαιολόγος που χάσαμε αιφνιδίως τον περασμένο Οκτώβριο. Εγκρίθηκε προ ημερών ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού η μουσειολογική προμελέτη για το νέο κτίριο με καθαρό εκθεσιακό χώρο 1000 τ.μ . Θα ανεγερθεί μεταξύ του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης και του παλαιού μουσείου, το οποίο πια δεν αρκεί για να στεγάσει τον τεράστιο πλούτο από τις ανασκαφές που έκανε πάνω από τρεις δεκαετίες στην περιοχή ο καθηγητής Θέμελης και πριν από αυτόν άλλοι εξέχοντες αρχαιολόγοι. Μιλάμε για 19.000 κινητά ευρήματα!

Δεν θα σας κουράσω άλλο, νομίζω τελικά πως όντως, αυτή ήταν η πιο μακροσκελής ανασκόπηση που έχω κάνει. Όσο κι αν προσπάθησα να την κάνω πιο σύντομη, δεν μου πήγε η καρδιά να αφαιρέσω καμία δράση! Σας ευχαριστώ λοιπόν για τον χρόνο σας, όπως κάνω κάθε βδομάδα, αλλά σήμερα σας ευχαριστώ ακόμη πιο θερμά! Να έχετε μια όμορφη Κυριακή!»

Καλημέρα! Πρώτη κυριακάτικη ανασκόπηση του Φεβρουαρίου και θέλω να ευχηθώ καλό μήνα σε όλες και όλους. Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να σας το πω από τώρα, αλλά αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αναρτήσεις μου. Ελπίζω να μην σας αποθάρρυνα! Κάθε Κυριακή έχουμε πολλά να πούμε, αλλά οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας είναι πάρα πολλές και πολύ σημαντικές. Πάμε λοιπόν να τις δούμε.

Και ξεκινώ με τους αγρότες μας. Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που ...

Δείτε περισσότερα
560
77
84


Εξιχνιάστηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2023 σε πάρκο σε περιοχή της Αθήνας

 


Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας, που έλαβε χώρα απογευματινές ώρες  της  27-08-2023 σε πάρκο στην περιοχή της Αθήνας.

Ως δράστης ταυτοποιήθηκε 35χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024, το πρωί μαζί με έναν 30χρονο αλλοδαπό, καθώς επιπλέον στην οικία τους βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- απόπειρα ανθρωποκτονίας, αντίσταση, απείθεια, καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών περί εξαρτησιογόνων ουσιών και για τα όπλα.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 35χρονος ευρισκόμενος στο πάρκο μαζί με 33χρονο οικείο του, διαπληκτίστηκε με έτερο άτομο, λόγω οικονομικών διαφορών που είχε με οικείο πρόσωπο του τελευταίου.  Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο 35χρονος πυροβόλησε επανειλημμένα με όπλο που έφερε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 20χρονη ημεδαπή, η οποία διερχόταν τυχαία από το σημείο, καθώς και ο 33χρονος οικείος του.

Ο 35χρονος προσήχθη την Πέμπτη (1/2/2024) και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όχημά του εντοπίστηκαν μεταλλική σιδερογροθιά και 2,2 γραμμάρια κάνναβης. Σε επακόλουθη έρευνα στην οικία, όπου διαμένει με τον 30χρονο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 40 κιλά και 879,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης καθώς και 13.235 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Πλήγματα ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των ανταρτών Χούθι

 


ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πως προχώρησαν χθες Σάββατο σε νέους βομβαρδισμούς, πλήττοντας δεκάδες «στόχους», θέσεις και εγκαταστάσεις των Χούθι της Υεμένης, σε ανταπόδοση για τις δεκάδες επιθέσεις των ανταρτών, που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν, εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι αμερικανοβρετανικές επιδρομές στην Υεμένη καταγράφονται την επομένη σειράς αμερικανικών βομβαρδισμών εναντίον ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί την 28η Ιανουαρίου.

Με βάση όσα είναι γνωστά, η χθεσινή ήταν η τρίτη κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Χούθι. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μόνες αρκετές άλλες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών, που από την πλευρά τους συνεχίζουν παρ’ όλ’ αυτά να προχωρούν σε επιθέσεις.

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί έπληξαν «36 στόχους» σε «13 τοποθεσίες στην Υεμένη σε ανταπόδοση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας καθώς και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων έξι χωρών (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία) που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες, ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις.

Σε χωριστό δελτίο Τύπου, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σημείωσε πως τα πλήγματα σκοπό είχαν να μειώσουν «τις δυνατότητες των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών Χούθι να διεξάγουν ανεύθυνες και αποσταθεροποιητικές επιθέσεις»,

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού έβαλαν στο στόχαστρο 13 τοποθεσίες αποθήκευσης όπλων βαθιά θαμμένες, πυραυλικά συστήματα και εκτοξευτήρες, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ», πρόσθεσε.

Ούτε στην ανακοίνωση του κ. Όστιν, ούτε στην κοινή ανακοίνωση των οκτώ χωρών διευκρινίζονται οι ακριβείς τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν. Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα των Χούθι ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως βομβαρδίστηκαν τοποθεσίες «στις επαρχίες Σανάα, Χάτζα, Νταμάρ, αλ Μπάιντα, Τάιζ και Χοντάιντα».

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε σε δικό του χωριστό δελτίο Τύπου ότι αεροσκάφη της RAF έπληξαν δυο εγκαταστάσεις από τις οποίες γινόταν ο τηλεχειρισμός drones αναγνώρισης και επίθεσης.

Νωρίτερα χθες Σάββατο, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως προχώρησαν σε πλήγματα στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρο έξι αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούθι «έτοιμους να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Και επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες, στις 04:00 (ώρα Σανάα· 03:00 ώρα Ελλάδας), καταστράφηκε πύραυλος κρουζ κατά πλοίων επιφανείας των Χούθι που ήταν «έτοιμος να εκτοξευθεί» προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας, γνωστοποίησε η CENTCOM.

Ακόμη, ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε την Παρασκευή οκτώ drones στα ανοικτά της Υεμένης και άλλα τέσσερα στο έδαφος για να «προστατεύσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και να αποτρέψει νέες επιθέσεις.

Οι Χούθι, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης από το 2014, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.

Μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι αντάρτες διεμήνυσαν πως θεωρού πλέον τα πλοία αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων, όπως και τα πολεμικά πλοία στην περιοχή, θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους.

Μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς, εκπρόσωπος των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμέρ, διεμήνυσε μέσω X: «Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας».

«(Θα απαντήσουμε) με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Επίθεση ακροαριστερών κακοποιών με μολότοφ τα ξημερώματα σε διμοιρία των ΜΑΤ απέναντι από το ΑΠΘ

 


Επίθεση με βόμβες μολότοφ από ακροαριστερούς κακοποιούς του αντιεξουσιαστικού χώρου, δέχθηκε τα ξημερώματα η στατική διμοιρία των ΜΑΤ επί της οδού Γεωργίου Βιζυηνού, απέναντι από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα, όταν ομάδα ατόμων πέταξε βόμβες μολότοφ προς τη διμοιρία των αστυνομικών.

Για την επίθεση έγιναν 10 προσαγωγές από την ΕΛΑΣ. Δύο από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, αλλά κανένα για το κακούργημα της ρίψης μολότοφ.



Χρυσοχοΐδης : «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την τρομοκρατία να αναβιώσει»

 


«Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση (της τρομοκρατίας) να αναβιώσει , δεν θα το επιτρέψουμε» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας χθες τα ξημερώματα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Ο υπουργός μίλησε για σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης, την ώρα που κυκλοφορούσαν παιδιά για διασκέδαση.

«Κάποιοι θρασείς και επικίνδυνοι προχωρήσαν σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα κάνουμε οτι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.




ΑΠΘ: Έληξε η κατάληψη στην Ιατρική

 


Με απόφαση των φοιτητών του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, η κατάληψη της Σχολής έληξε κι έτσι τη Δευτέρα οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης και όχι ψηφιακά, σύμφωνα με το makthes.

Υπέρ της συνέχισης της κατάληψης ψήφισαν 196 φοιτητές, κατά 234.

Υπερίσχυσε το πλαίσιο του Συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων από το οποίο αφαιρέθηκε το αίτημα της κατάληψης για να συζητηθεί σε δεύτερη ψηφοφορία. (Πλαίσιο Συντονιστικού Φ.Σ. 212 , Πλαίσιο ΔΑΠ 186 , Πλαίσιο ΚΦΙ 29). Επρόκειτο σύμφωνα με πληροφορίες, για την πιο μαζική φοιτητική γενική συνέλευση των τελευταίων ετών.

Συνολικά ψήφισαν 442 φοιτητές Ιατρικής, όπου η διαδικασία ξεκίνησε στις 7:00 εχθές το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1:00 τα μεσάνυχτα. Σε γενικές γραμμές η διαδικασία κύλησε ομαλά χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις ενώ στην αρχή έκανε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Τριαρίδης παροτρύνοντας τους φοιτητές να στηρίξουν την δια ζώσης εξεταστική.

Σημειώνεται ότι υπό κατάληψη παραμένουν 22 τμήματα του ΑΠΘ, στα οποία από τη Δευτέρα η εξέταση των μαθημάτων της εξεταστικής θα γίνει διαδικτυακά.

Υπενθυμίζεται ότι δια ζώσης θα διεξαχθούν οι εξετάσεις και στη Νομική του ΑΠΘ όπου οι φοιτητές αποφασίσανε τη Δευτέρα, τη λήξη της κατάληψης.



Του έκλεψαν το αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας ενώ ήταν μέσα η γυναίκα του που πάσχει από άνοια

 



Απίστευτο το θράσος των αδίστακτων κακοποιών που κυκλοφορούν ανάμεσα μας.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας γυναίκας που βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο εκλάπη το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κακοποιοί έκλεψαν το όχημα ενός ηλικιωμένου που είχε παρκάρει έξω από το κατάστημα για να αγοράσει κάτι. Μέσα στο όχημα βρισκόταν όμως η σύζυγός του άνδρα, η οποία πάσχει από άνοια.

Αμέσως ο ηλικιωμένος δήλωσε την κλοπή, αναφέροντας ότι σε αυτό βρίσκεται και η σύζυγός του.

Η αστυνομία άρχισε να αναζητά το όχημα, το οποίο εντοπίστηκε γρήγορα στη λεωφόρο Ιωνίας. Οι δράστες, που κινούνταν προς τη δυτική Αττική, φαίνεται ότι το εγκατέλειψαν όταν διαπίστωσαν ότι μέσα είναι η γυναίκα.

Γρήγορα εντοπίστηκε σώα και η γυναίκα που περιφερόταν κοντά στο όχημα.



Ευαγγελία Πλατανιώτη: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην καλλιτεχνική κολύμβηση στην Ντόχα

 



Η Ευαγγελία Πλατανιώτη έγραψε ιστορία, και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο στην καλλιτεχνική κολύμβηση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα.

Η 29χρονη Ελληνίδα αθλήτρια μπήκε στον τελικό με την καλύτερη επίδοση του προκριματικού (270,1901) και στον τελικό το εκτέλεσε ακόμα καλύτερα, βαθμολογήθηκε με 272,9633, στο καλλιτεχνικό κομμάτι έλαβε 101.6500 βαθμούς και στην εκτέλεση 171.3133. Την δεύτερη θέση κατέκτησε η Καναδή Ζακλίν Σιμονό με 269.2767 πόντους, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Κινεζα Χουιγιάν Σου με 262.3700 βαθμούς.


Η κατάταξη στον τελικό


1.Ευαγγελία Πλατανιώτη (Ελλάδα) 272,9633

2.Ζακλίν Σιμονό (Καναδάς) 269,2767

3.Χουγιάν Ζου (Κίνα) 262,3700

4.Βασιλίνα Καντόσκα (Λευκορωσία) 261,7466

5.Κλάρα Μπλέγιερ (Γερμανία) 237,1333

6.Βασιλική Αλεξανδρή (Αυστρία) 234,4984

7.Κίρα Χέβερτζ (Αρούμπα) 227,1683

8.Μαρί Αλαβίτζε (Γεωργία) 216,7634

9.Σουζάνα Πεντότι (Ιταλία) 215,0833

10.Μάρλοες Στίνμπεκ (Ολλανδία) 210,9300

11.Μόνικα Αράνγκο Εστράδα (Κολομβία) 201,3300

12.Καρίνα Μαγκρούποβα (Καζακστάν) 199,9433




Η βόμβα στην Αθήνα επιβάλει την τοποθέτηση καμερών και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο

 



Πολλές πόλεις στον κόσμο επιτηρούνται με κάμερες ειδικά στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αυστραλία και στην Ινδία κτλπ.

Τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης (CCTV) που παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο για να προλαμβάνουν κυρίως το έγκλημα έχουν σώσει ζωές και έχουν μειώσει την εγκληματικότητα.

Η ζωντανή ροή (streaming) βίντεο μπορεί να είναι διαθέσιμη μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης και οι πληροφορίες να αποθηκεύονται στο διαδίκτυο. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου καθιστά δυνατή σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς τον άμεσο έλεγχο της ταυτότητας του καθενός που καταγράφεται.

Η αυξημένη συχνότητα και οι δυνατότητες της βιντεοεπιτήρησης μπορούν να κάνουν την κοινωνία ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική, με ένα νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει και να μην καταπατά τα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών, καθώς η ευρεία χρήση της βιντεοεπιτήρησης επεκτείνεται και επηρεάζει όλους μας.

Οκτώ από τις 10 πόλεις με τις περισσότερες κάμερες είναι στην Κίνα, με 168 έως 73,8 κάμερες/1000 κατοίκους.

Το Λονδίνο (68,4 κάμερες ανά 1000 κατοίκους) και η Ατλάντα (15,6 κάμερες ανά 1000 κατοίκους) ήταν οι μόνες πόλεις εκτός Κίνας στο top 10.

Στην Αθήνα υπάρχουν μόλις 10.612 κάμερες για 3.154.152 κατοίκους δηλαδή 3,36 κάμερες ανά 1.000 κατοίκους και αυτό δεν δίνει το αποτέλεσμα ασφάλειας που θέλει ο πολίτης.

Οι 20 πόλεις με τις περισσότερες κάμερες στον κόσμο

Με βάση τον αριθμό των καμερών ανά 1.000 άτομα, αυτές είναι οι 20 πόλεις με τις περισσότερες κάμερες στον κόσμο:

Τσονγκτσίνγκ, Κίνα – 2579890 κάμερες για 15.354.067 άτομα = 168,03 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Σεντζέν, Κίνα – 1929600 κάμερες για 12.128.721 άτομα = 159,09 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Σαγκάη, Κίνα – 2985984 κάμερες για 26.317.104 άτομα = 113,46 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Τιεντσίν, Κίνα – 1244160 κάμερες για 13.396.402 ανθρώπους = 92,87 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Τζινάν, Κίνα – 540.463 κάμερες για 7.321.200 ανθρώπους = 73,82 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – 627.707 κάμερες για 9.176.530 ανθρώπους = 68.40 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Γουχάν, Κίνα – 500.000 κάμερες για 8.266.273 ανθρώπους = 60,49 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Κουανγκτσόου, Κίνα – 684.000 κάμερες για 12.967.862 ανθρώπους = 52.75 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Πεκίνο, Κίνα – 800.000 κάμερες για 20.035.455 ανθρώπους = 39,93 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Ατλάντα, Τζόρτζια, ΗΠΑ – 7.800 κάμερες για 501.178 άτομα = 15.56 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Σιγκαπούρη – 86.000 κάμερες για 5.638.676 ανθρώπους = 15.25 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Αμπού Ντάμπι, ΗΑΕ – 20.000 κάμερες για 1.452.057 ανθρώπους = 13.77 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Σικάγο, Ιλινόις, ΗΠΑ – 35.000 κάμερες για 2.679.044 ανθρώπους = 13.06 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Ουρούμκι, Κίνα – 43.394 κάμερες για 3.500.000 ανθρώπους = 12.40 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Σίδνεϊ, Αυστραλία – 60.000 κάμερες για 4.859.432 ανθρώπους = 12.35 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Βαγδάτη, Ιράκ – 120.000 κάμερες για 9.760.000 ανθρώπους = 12,30 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Ντουμπάι, ΗΑΕ – 35.000 κάμερες για 2.883.079 ανθρώπους = 12.14 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Μόσχα, Ρωσία – 146.000 κάμερες για 12.476.171 ανθρώπους = 11.70 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Βερολίνο, Γερμανία – 39.765 κάμερες για 3.556.792 ανθρώπους = 11.18 κάμερες ανά 1.000 άτομα

Νέο Δελχί, Ινδία – 179.000 κάμερες για 18.600.000 ανθρώπους = 9,62 κάμερες ανά 1.000 άτομα


Κώστας Βουκελάτος



Δεν ενημέρωσε κανένας τον Κασσελάκη ότι ο Τσίπρας πλήρωσε τον λαικισμό και τον ανέβασαν και αυτόν στα τρακτέρ

 


Ποιος θα ξεχάσει τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα επάνω στα τρακτέρ, να υπόσχεται εξαπατώντας τα πάντα στους αγρότες που τελικά κορόιδεψε όπως όλους τους Έλληνες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν βάλει μυαλό και με ένα ποσοστό 10% που θα κινηθεί σύντομα και σε μονοψήφια, έβαλαν τον τουρίστα Στέφανο Κασσελάκη να κάνει το ίδιο, και αυτός επειδή δεν ζει στην Ελλάδα του τελευταίους 4 μήνες, το έκανε γιατί δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις του λαϊκισμού. 

Συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο μπλόκο των αγροτών στην Κουλούρα, όπου τους υποστήριξε στις διαμαρτυρίες τους. Έπειτα ανέβηκε σε τρακτέρ, τους χαιρέτησε και έταξε όπως ο Αλέξης Τσίπρας τα πάντα, καθώς τους είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των αιτημάτων τους και προτείνει μια δέσμη μέτρων για τον αγροτικό τομέα.

Επειδή όμως οι αγρότες ξέρουν και γνωρίζουν, δεν ήρθαν τουρίστες στην Ελλάδα, τον επέκριναν και τον κορόιδευαν, όχι μόνο διότι θυμήθηκαν ότι τα ίδια γραφικά έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά διότι το συγκεκριμένο μπλόκο που επισκέφθηκε είναι ένα μικρό μπλόκο που εκφράζει συμφέροντα μεγάλων γεωργικών μονάδων και μεγάλων συμφερόντων που δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. 

Τα λάθη πληρώνοντας, τα πλήρωσε ο Τσίπρα, σκεφτείτε ο Κασσελάκης που δεν είναι Τσίπρας.




Γελάει ο κόσμος με τον ακροαριστερό Πολάκη που ξεφτιλίστηκε ανεβάζοντας fake news

 


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ακροαριστερός συνεργάτης του τουρίστα Στέφανου Κασσελάκη, Παύλος Πολάκης υιοθετεί η στήνει ο ίδιος fake news για να κάνει αντιπολίτευση.

Γελάει ο κόσμος με τον Παύλο Πολάκη, με μια ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών στο Παρίσι.

Θέλοντας να αναδείξει τις κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γαλλία, ο Παύλος Πολάκης μοιράστηκε μια φωτογραφία φτιαγμένη με την τεχνητή νοημοσύνη, που δείχνει τους δρόμους του Παρισιού γεμάτους με σανό και τρακτέρ και στο βάθος τον Πύργο του Άιφελ.

Αυτή την φωτογραφία το Συριζαίικο μυαλό του την πήρε για αληθινή, γράφοντας «Οι αγρότες στο Παρίσι», υποστηρίζοντας ότι «έτσι κέρδισαν».

Νομίζοντας ο ακροαριστερός πως είναι πραγματικό, ανέβασε ένα στιγμότυπο από το Παρίσι που έδειχνε δεμάτια από σανό μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, κοροιδεύοντας και εξαπατώντας τον κόσμο

Φυσικά και τα σχόλια από κάτω τον ξεφτίλισαν, αλλά ένας γνήσιος Συριζαίος δεν ιδρώνει με την ξεφτίλα την κάνει φίλη του και συνεχίζει.

Λίγο αργότερα, μετά από σχεδόν δύο ώρες, έσπευσε να κάνει τη σχετική διόρθωση: «Η φωτογραφία από τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα», είπε χωρίς ίχνος ντροπής.