Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Δήλωση του Πρωθυπουργού για την υπογραφή AOZ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου



«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας.

Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.

Μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας.

Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».





Γελάει ο κόσμος με τις ανακοινώσεις των τίποτα της βουλής ΜεΡΑ 25 και Ελληνική Λύση

 


Βαθιά νυχτωμένοι και παντελώς ανίκανη να αντιληφθούν την διπλωματία και το καλό της χώρας, οι τίποτα της Βουλής ΜέΡΑ 25 και Ελληνική λύση έβγαλαν ανακοίνωση κατά της εθνικής επιτυχίας που αφορά την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.

Γέλοιο προκάλεσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης : Όταν υπογράφεις συμφωνία με την οποία απεμπολείς τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών σου, κατά 10% για την Κρήτη, 50% για τη Ρόδο και εξαφανίζεις πλήρως το Καστελλόριζο κατά τα πρότυπα του "κείται μακράν", δεν καταγράφεις "επιτυχία" αλλά εθνική μειοδοσία τύπου Πρεσπών», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Λύση.«Αποκόπτεις, δε, την ελληνική από την κυπριακή ΑΟΖ, παίζοντας το παιχνίδι της Τουρκίας», καταλήγει η Ελληνική Λύση νιώθωντας υπερήφανοι για αυτή την ανακοίνωση

Και πρίν συνέλθουμε απο τα γέλια της Ελληνικής Λύσης ήρθε το ΜέΡΑ25 για να μας αποτελειώσει με την ανακοίνωση να είχαμε να λέγαμε : Tη θέση ότι οι διμερείς συμφωνίες δεν επιλύουν τις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις εντάσεις διατυπώνει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Όπως τονίζει ο κ. Κριθαρίδης, το ΜέΡΑ25 είχε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να καλέσει η ελληνική κυβέρνηση περιφερειακή διάσκεψη όλων των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την πολυμερή διευθέτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδες, χωρίς επιδιαιτησίες τρίτων χωρών/συμφερόντων και χωρίς φυσικά την «προοπτική» των καταστροφικών εξορυκτικών διαδικασιών.

Αυτό, άλλωστε, υπενθυμίζει ο κ. Κριθαρίδης, είχε επισημάνει και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό πριν από δύο εβδομάδες. «Εμείς», σημειώνει ο εκπρόσωπος του κόμματος, «επαναφέρουμε την πρότασή μας για περιφερειακή διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς συνιστά τη μόνη προοπτική για ειρηνική επίλυση».



Την νέα εθνική επιτυχία της κυβέρνησης προσπαθεί με λάσπη να απαξιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή απλά δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο



Η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, και η ανεπάρκεια του Αλέξη Τσίπρα είναι αποδεδειγμένη, με αποτέλεσμα κάθε επιτυχία της κυβέρνησης και ειδικά οι εθνικές επιτυχίες να πονάνε την Κουμουνδούρου.

Οι ανακοινώσεις λάσπης για να απαξιώσουν την εθνική επιτυχία δείχνουν τον πανικό που υπάρχει στο κόμμα «Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την υπογραφείσα συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ και γελάει ο κόσμος μαζί τους.

«Ειδικά δε», προσθέτει για να γελάσουμε περισσότερο, «καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Αναφέρει ότι «αντ' αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει κάνοντας ότι ξέρει τι του γίνεται πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι περιμένει άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας.



Καταδίωξη ληστών Ρομά με τρεις τραυματίες αστυνομικούς από την Δάφνη στο Μενίδι

 


Καταδίωξη ληστών Ρομά κατά την οποία τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί, έγινε νωρίτερα από τη Δάφνη μέχρι τις Αχαρνές, όπου συνελήφθηκαν δύο άνδρες Ρομά ενώ αναζητείται μία γυναίκα.

Οι δύο Ρομά επιχείρησαν να ληστέψουν το σπίτι της ηλικιωμένης γυναίκας, στη Δάφνη, αλλά τους αντιλήφθηκε γειτόνισσα, η οποία ενημέρωσε την Άμεση Δράση.

Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά και μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά οι κακοποιοί επιβιβάστηκαν σε ΙΧ αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν. Τότε ξεκίνησε καταδίωξη κατά τη διάρκεια της οποίας σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες προσπάθησαν να εμβολίσουν μοτοσικλέτες της ΔΙΑΣ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι τρεις αστυνομικοί. 

Στις Αχαρνές το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο άνδρες Ρομά ενώ η γυναίκα επίσης Ρομά κατάφερε να διαφύγει και να κρυφτεί σε καταυλισμό με αποτέλεσμα να αναζητείται μέχρι αυτή την ώρα.



Συνελήφθη στο Καβούρι πρωτοπαλίκαρο της ρωσικής μαφίας

 


Συνελήφθη, την 5-8-2020 στην Αθήνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μέλος της Ρώσικη μαφίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Ισπανικών Αρχών, για τα αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράνομης κατοχής όπλων, της πλαστογραφίας, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, ύστερα από διερεύνηση πληροφοριών εντοπίσθηκε ο ανωτέρω τις πρωινές ώρες της 4-8-2020 στο Καβούρι Αττικής, δηλώνοντας ψευδώς υπήκοος διαφορετικής χώρας, επιδεικνύοντας σχετικό διαβατήριο και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. 

Εν συνεχεία, έπειτα από συνεργασία της ανωτέρω Υπηρεσίας με ομόλογες Υπηρεσίες του εξωτερικού και την αποστολή σχετικής αλληλογραφίας, επιτεύχθηκε η ταυτοποίησή του ως διωκόμενου με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης .

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής μαφίας, που έφερε μάλιστα τον τίτλο του «Vor V Zakone», (Κλέφτης του Νόμου). Όπως εξακριβώθηκε τα τελευταία χρόνια διέμενε μόνιμα στη Βάρκιζα και χρησιμοποιούσε διαφορετικά στοιχεία, είτε ως Ρώσος είτε ως Γεωργιανός, με ηλικία 36, 37, ή 39 ετών.

Από τον φάκελο του προκύπτει ότι ο συλληφθείς το 2004, λόγω της δράσης του, «στέφθηκε» Vor V Zakone, που θεωρείται από τους ιδιαίτερα τιμητικούς τίτλους του ρωσόφωνου οργανωμένου εγκλήματος. Για τη «στέψη» του είχαν συναινέσει δύο ηγετικά στελέχη της Ρωσικής μαφίας, οι οποίοι λίγα χρόνια αργότερα κατέλαβαν τις θέσεις του αρχηγού και του υπαρχηγού της οργάνωσης.


Ο συλληφθείς οδηγήθηκε κατά σειρά στους αρμόδιους Εισαγγελείς.



Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα λόγω κορωνοϊού


Ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραπέμποντας και στις σχετικές κατευθύνσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Ειδικότερα, το CDC συστήνει την αποφυγή ταξιδιών προς την Ελλάδα εάν αυτά δεν είναι αναγκαία, δεν αφορούν δηλαδή την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ή επείγοντα οικογενειακά περιστατικά.

Μάλιστα, το CDC καλεί τους ταξιδιώτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να αναβάλλουν ακόμη και τα ταξίδια που κρίνονται απαραίτητα. Όπως εξηγεί, ο κίνδυνος για να προσβληθεί κάποιος από COVID-19 στην Ελλάδα είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι.

Οσοι πάντως πρόκειται να ταξιδέψουν, καλούνται να ενημερωθούν μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ή του υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην είσοδό τους στη χώρα και τους περιορισμούς που ενδέχεται να υπάρχουν για όσους φτάνουν στην Ελλάδα, όπως τα υποχρεωτικά τεστ ή η επιβολή καραντίνας.

Το CDC διευκρινίζει επίσης ότι εάν κάποιος βγει θετικός στο τεστ ενδέχεται να μην του επιτραπεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ έως ότου αναρρώσει πλήρως από την ασθένεια. Επίσης, εάν κάποιος έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε νοσήσει από Covid-19 ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, ίσως να κληθεί να μπει σε καραντίνα ή να μην του επιτραπεί να επιστρέψει για διάστημα 14 ημερών από την επαφή του με τον ασθενή.

Τέλος, το CDC ενημερώνει τους ταξιδιώτες ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποβολής σε τεστ πριν από το ταξίδι τους.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Σε πλήρη παράκρουση η Τουρκία μετά την συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου


Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τουρκία στεναχωρήθηκε, θορυβήθηκε και έπαθε παράκρουση για τις συνεχείς επιτυχίες της Ελληνικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία χαμένη κατά κράτος και σε πανικό και στόματος Τσαβούσογλου μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως για την Τουρκία η συμφωνία είναι ανύπαρκτη και η Άγκυρα θα το αποδείξει. Προηγήθηκε οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αλλά και NAVTEX η οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του από την Μάλτα ο Μεβλούτ Tσαβούσογλου δήλωσε προκλητικά  «κοιτάξαμε τις συντεταγμένες όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Όμως από τις συντεταγμένες διαπιστώσαμε πως παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης»

«Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη για εμάς είναι ανύπαρκτη» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας πως ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση  το Ισραήλ ή Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας την Τουρκία. 

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως η πρόθεση της Τουρκίας είναι να συνεχίσει, πέρα από τις σεισμικές έρευνες, τις γεωτρήσεις, χαρακτηρίζοντας τες κινήσεις στις οποίες προβαίνει προκειμένου να υποστηρίξει τα δικαιώματα της.

«Είπα η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη» επανέλαβε τονίζοντας πως αυτό η Τουρκία θα το αποδείξει και θα συνεχίσει να το αποδεικνύει και στο μέτωπο και στο τραπέζι.

 «Θα το δείξουμε και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο.  Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της όπως και γύρω από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» κατέληξε.



Ηλικιωμένος Τρικαλινός κινητοποίησε τις Αρχές …κατά λάθος!

 


Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών για τον εντοπισμό ηλικιωμένου στα ορεινά των Τρικάλων

Σύμφωνα με πληροφορίες του TV10.gr το πρωί της Πέμπτης ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, δέχτηκε κλήση από τα ορεινά των Τρικάλων, με το στίγμα του να εντοπίζεται μεταξύ Χαλικίου – Ανθοχωρίου και Ανηλίου.

Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και αμέσως στήθηκε επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν τα ΑΤ Καλαμπάκας και Μετσόβου, οι δύο Κινητές Αστυνομικές Μονάδες των Τρικάλων καθώς και η Πυροσβεστική.

Στην περιοχή επικράτησε αναστάτωση και μάλιστα με το που έγινε γνωστό το περιστατικό, στις έρευνες για τον εντοπισμό του ατόμου που βρισκόταν σε ανάγκη συμμετείχαν και κτηνοτρόφοι με τα αγροτικά τους οχήματα καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Τελικά, μετά από πολύωρες έρευνες, άντρες της νεοσυσταθείσας δεύτερης ΚΑΜ εντόπισαν το άτομο στο …σπίτι του. Επρόκειτο για 82χρονο Τρικαλινό, ο οποίος ήταν καλά στην υγεία του, δεν διέτρεχε κάποιο κίνδυνο, ενώ κάλεσε το 112 …κατά λάθος, αφού ήταν καταχωρημένος ο αριθμός στο κινητό του!

Πηγή: tv10.gr



Έκρηξη στη Βηρυτό: Εντοπίστηκε στην Λεμεσό ο ιδιοκτήτης του πλοίου με την νιτρική αμμωνία



Οι Αστυνομικές Αρχές εντόπισαν σήμερα Πέμπτη, τον 43χρονο Ρώσο ο οποίος φέρεται να ήταν ο ιδιοκτήτης του πλοίου με τη νιτρική αμμωνία που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό σκορπώντας το θάνατο.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου,  ο Ρώσος εντοπίστηκε μετά από αίτημα της Ιντερπόλ.

O 43χρονος έδωσε κατάθεση σχετικά με την υπόθεση και οι απαντήσεις του θα αποσταλούν στο Λίβανο.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας.

To Rhosus αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους.

Όμως οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του – πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τον Fleetmon. Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ





Πάνω από 2.000 νεκροί σε 24 ώρες στις ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών πάνω από 2.000 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Πέμπτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας).

Η χώρα, αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού από τα τέλη Ιουνίου, κατέγραψε 2.060 θανάτους, καθώς και πάνω από 58.000 νέα κρούσματα μόλυνσης, σε μια ημέρα. Η προηγούμενη φορά που είχε ξεπεραστεί το όριο των 2.000 θανάτων σε 24 ώρες εξαιτίας της COVID-19 ήταν την 7η Μαΐου.

Συνολικά, ο απολογισμός στις ΗΠΑ πλησιάζει τους 160.000 νεκρούς, ενώ οι μολύνσεις είναι πάνω από 4,87 εκατομμύρια.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων καταγράφουν ταχεία άνοδο από τα τέλη Ιουνίου, με τη χώρα να καταγράφει ως και 70.000+ επιβεβαιωμένες μολύνσεις στα μέσα Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ ευφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, τόσο ως προς τους θανάτους όσο και ως προς τις μολύνσεις και ακολουθεί η Βραζιλία.



Η ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου



Σε συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών κατέληξαν Ελλάδα και Αίγυπτος. Η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τις ίδιες πηγές, με τη συμφωνία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

«Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες»

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. «Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» ανέφεραν, συμπληρώνοντας πως «κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, μεταξύ άλλων.

«Η συμφωνία επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν και δεν απειλούν. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η συμφωνία, κατά τις ίδιες πηγές, συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης.

«Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές» συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, παρατηρώντας η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος).

«Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων» πρόσθεσαν.

Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ιστορική μέρα, σημειώνοντας πως μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης έχει καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων

Υπενθυμίζεται ότι κ. Δένδιας μετέβη στο Κάιρο, ενώ είχε προηγηθεί ολονύχτιο παζάρι και το πρωί απέμεναν ελάχιστες εκκρεμότητες.

Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις αυτήν την περίοδο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



13 νέα κρούσματα στον Πόρο 153 σε όλη την Ελλάδα



Ανησυχητική διάσταση λαμβάνει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον Πόρο, καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν επιβεβαιωθεί 13 νέα κρούσματα.

Ο ΕΟΔΥ εχθές Πέμπτη 6 Αυγούστου, ανακοίνωσε 153 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα «εισαγόμενα» ήταν μόλις 18.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν 40 και 38 νέα κρούσματα κορωνοϊού αντίστοιχα. Στον Πόρο βρίσκεται από την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο συνεχίζει τους ελέγχους και τα διαγνωστικά τεστ. Λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης με τον κορωνοϊό στον Πόρο και τα νέα κρούσματα, ετοιμάζονται περιοριστικά μέτρα, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών.

Τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν τόσο την κυκλοφορία και την πρόσβαση των πολιτών σε συγκεκριμένους χώρους (π.χ. παιδικές χαρές) όσο και τη λειτουργία επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι εν όψει Δεκαπενταύγουστου δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης στο ωράριο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων και μπαρ, προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά κορωνοϊού.