Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Επανάσταση του 1821 ήταν αγώνας για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη.



Η Επανάσταση του 1821 ήταν αγώνας για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη.

H σημερινή μέρα μας θυμίζει ότι οι Έλληνες μπορούμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας ακόμη και στις πιο σκοτεινές συνθήκες.

Δεν μας αρκεί, όμως, να είμαστε υπερήφανοι μόνο για το παρελθόν μας.

Η κληρονομιά των προγόνων μας ας γίνει  εφαλτήριο να προχωρήσουμε μπροστά.

Σήμερα, χρειαζόμαστε πίστη στην επανάσταση της λογικής, στην επανάσταση του αυτονόητου.

Για να αφήσουμε στο χθες τα λάθη, τα ψέματα και τις αυταπάτες, που μας οδήγησαν στην κρίση και  στην παρακμή.

Πρέπει να βρούμε ξανά τις αξίες της εργατικότητας, της γνήσιας αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας.

Να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές στο Κράτος και στην οικονομία.

Να σταθούμε δίπλα σε όσους δοκιμάζονται σκληρά. Κυρίως, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια Ελλάδα πιο δυνατή, πιο ασφαλή.

Χρειαζόμαστε μια εθνική επανεκκίνηση.

Οι Έλληνες έχουμε τη δύναμη να την πετύχουμε. Θα ξανακερδίσουμε το μέλλον.

Με περηφάνια και με αυτοπεποίθηση. Με γενναιότητα, αλλά και με σωφροσύνη.

Αυτό που δεν πεθαίνει, ξαναγεννιέται. Και αυτό είναι η ανάγκη του λαού μας, να μην χάσει τον εθνικό του προορισμό.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους, σε κάθε ελληνική οικογένεια, για τη σημερινή εθνική και θρησκευτική γιορτή, Χρόνια Πολλά!





Τέλος στις ανώνυμες ηλεκτρονικές πληρωμές



H ονομαστικοποίηση και η ταυτοποίηση του κατόχου του μέσου πληρωμής από το πρώτο ευρώ είναι πλέον απαραίτηση προϋπόθεση κατά τις συναλλαγές με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την ενεργοποίηση (στις 23 Μαρτίου 2017) του συνόλου των άρθρων που αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.Πλέον, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η χρήση μη-ονομαστικοποιημένων και μη-ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών δεν επιτρέπεται, ενώ πιθανές εξαιρέσεις θα εξετασθούν στο μέλλον και μετά την καθολική ανταπόκριση των παρόχων στο νέο μέτρο.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει τα ακόλουθα:

«Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του Ν. 4446/2016 για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα ορατά αποτελέσματα από την ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη θετική επίπτωση στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την εντατικοποίηση της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενεργοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2017, το σύνολο των άρθρων που αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στο εξής, κατά τις συναλλαγές με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής -ενδεικτικά μέσω μεταφοράς από λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής, μέσω χρήσης κάρτας πληρωμής καθώς και μέσω οποιουδήποτε άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμών (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ηλεκτρονικό χρήμα, κουπόνι, voucher)- καθίσταται υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση και η ταυτοποίηση του κατόχου του μέσου πληρωμής από το πρώτο ευρώ, με συλλογή των στοιχείων και εγγράφων που πιστοποιούν την ταυτότητα των κατόχων τους. Πλέον, η χρήση μη-ονομαστικοποιημένων και μη-ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών δεν επιτρέπεται, ενώ πιθανές εξαιρέσεις θα εξετασθούν στο μέλλον και μετά την καθολική ανταπόκριση των παρόχων στο νέο μέτρο.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν οι προβλέψεις του Νόμου που απαγορεύουν τη διανομή και την καθ' οιονδήποτε τρόπο διάθεση ηλεκτρονικού χρήματος καθώς και την είσπραξη έναντι τρίτου εν γένει, τόσο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όσο και μετρητά, από παντός είδους οντότητες του ν. 4308/2014, που δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών ή Αντιπροσώπους ή τραπεζικά υποκαταστήματα εκτός αν άλλως ορίζεται ήδη ρητά στην οικεία ισχύουσα νομοθεσία (πχ. πρακτορεία ΟΠΑΠ, εισπράξεις αντικαταβολών κλπ.).

Εξοφλήσεις λογαριασμών θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα από τις τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, καθώς και από Ιδρύματα Πληρωμών και Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος και τους Αντιπροσώπους τους. Σημεία λιανικής και λοιπά σημεία πώλησης, μπορούν επίσης να εξοφλούν λογαριασμούς και να πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων, με την προϋπόθεση ότι θα καταστούν Αντιπρόσωποι σε ένα από τα 469 Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος που δραστηριοποιούνται νομίμως στη χώρα ή σε όσα δραστηριοποιηθούν νομίμως στο μέλλον.

Τα ανωτέρω έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ χωρίς την προϋπόθεση έκδοσης άλλων διευκρινιστικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Ο Νόμος 4446/2016 για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα, και με ένα ολοκληρωμένο και αναπόσπαστο πλαίσιο παρεμβάσεων θα επιτύχει καίριο πλήγμα στην παραοικονομία, και το ξέπλυμα χρήματος, με τη συμβολή των φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας, που με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό στρέφεται στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για τις καθημερινές συναλλαγές της».





(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)
kathimerini


Γρηγόρης Ψαριανος: «Μονταζιέρες» η Βουλή και το Αθηναϊκό Πρακτορείο



Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιοποίησε αποσπασματικά και δια της μεθόδου της μονταζιέρας τοποθετήσεις των εκπροσώπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, στο επίκαιρο θέμα της μονιμοποίησης μετακλητών υπαλλήλων, επισημαίνει ο βουλευτής του Ποταμιού

Για μεθόδους μονταζιέρας κατηγορεί την Βουλή και το Αθηναϊκό Πρακτορείο το Ποταμι, με αφορμή - όπως υποστηρίζει- αποσπασματικές διαρροές απο "κλειστή" συνεδρίαση προκειμένου να φανεί πως οι πρόσφατες "μονιμοποιήσεις" ημερερων μετακλητών είχαν διακομματική στήριξη.

Σε ανακοίνωση του, ο Γρήγορης Ψαριανός επισημαίνει πως "το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιοποίησε αποσπασματικά και δια της μεθόδου της μονταζιέρας τοποθετήσεις των εκπροσώπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, στο επίκαιρο θέμα της μονιμοποίησης μετακλητών υπαλλήλων, με ευθύνη του ΠτΒ Νίκου Βούτση.

Το θέμα, μεταξύ άλλων, ετέθη στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής και «διέρρευσε υπηρεσιακώς» συρραφή της τοποθέτησης των κ.κ. Παπαθεοδώρου (ΔΗ.ΣΥ), Τραγάκη (ΝΔ), Μ.Γεωργιάδη (Εν.Κεν) και Γ.Ψαριανού (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), με τρόπο τέτοιο ώστε να παρουσιάζεται η θέση τους ως στήριξη στις ενέργειες και την πολιτική ταχυδακτυλουργία του Προέδρου της Βουλής και της Επιτροπής Κανονισμού κ. Νίκου Βούτση".

Ο βουλευτής του Ποταμιου υπογραμμίζει πως «η "φιλοκυβερνητική διαρροή" έγινε -άγνωστο πώς- παρότι η συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής ήταν κλειστή, όχι δημόσια και εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, ακόμα και του καναλιού της Βουλής. Από αυτό το τελευταίο προκύπτει ευθέως το σοβαρό πολιτικό και ηθικό θέμα του πώς έγινε αυτή η διαρροή και ποιος έκανε το "μοντάζ για το ΑΠΕ" και προσθέτει "Όσον αφορά δε στην ουσία του πράγματος, στη διαστρέβλωση των τοποθετήσεων και την παραπληροφόρηση, προκύπτει ακόμα σοβαρότρο ζήτημα αξιοπιστίας και εγκυρότητας του ΑΠΕ και απόλυτη ευθύνη του ΠτΒ. Στον δρόμο που χάραξαν κανάλια, εφημερίδες και άλλα μέσα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση, ορντίναντσες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όπως γλαφυρά περιγράφονται, στον δρόμο αυτής της δόξας και το ιστορικό και άλλοτε έγκυρο ΑΠΕ. Τώρα θα πρέπει αν το λέμε ΒΠΕ!»



Πηγή : protothema.gr


Παραίτηση με σοβαρές καταγγελίες από την εισαγγελέα διαφθοράς, Ε. Ράικου



Με μια πολυσέλιδη, έγγραφη αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου στην οποία περιλαμβάνει καταγγελίες για σχέδιο ηθικής της εξόντωσης της και στοχοποίησής της από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου με αφορμή σοβαρές εξελίξεις στην έρευνα για μίζες από την εταιρία Νοβάρτις, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου, ζητεί την άμεση αντικατάστασή της από τη θέση. 

Η κα Ράικου, η οποία ήταν η πρώτη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στη χώρα, επέλεξε χρονικά να υποβάλλει παραίτηση (από τη θέση της όχι από το εισαγγελικό σώμα) λίγες μέρες, πριν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η ανανέωση της θητείας της για 3η φορά. Συμπίπτει χρονικά δε (και αιτιολογικά όπως καταγγέλλει) με δημοσίευμα της εφημερίδας Ντοκουμέντο, στο οποίο , όπως η ίδια αναφέρει, περιγράφεται αναφορά ανακρίτριας κατά της διαφθοράς που εστάλη στον εισαγγελέα επόπτη δικαστηρίων κ. Δασκαλόπουλο και σε αυτή περιγράφονται "παραλείψεις και καθυστερήσεις" στην υπόθεση Λιακουνάκου- Παπαντωνίου καθώς "υπήρξαν στοιχεία για συγκεκριμένη υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων που - εκ παραδρομής- είχαν ξεχαστεί και δεν είχαν σταλεί στην ανακρίτρια". Σύμφωνα με πληροφορίες δε η συγκεκριμένη αναφορά είχε παραμείνει επι μακρόν στα χέρια του κου Δασκαλόπουλου. 

Η επιστολή

Η κυρία Ράικου με το έγγραφό της που αριθμεί, σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 4 σελίδες, καταγγέλλει σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που θίγονται από τα νέα στοιχεία τα οποία, όπως λέει, έχουν συγκεντρωθεί από την συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis την οποία η ίδια χαρακτηρίζει "κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας".

Η αιφνίδια παραίτηση της, όπως σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό της προκλήθηκε από διαφημιστικό σποτ κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο θεωρεί συκοφαντικό, ανυπόστατο και "ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα" καθώς φέρεται να υποστηρίζει πως "έχει στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας ( Nοvartis ) και όχι μόνο".

Αφήνει αιχμές ότι τα συμφέροντα που βάλλουν εναντίον της δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις, καθώς  όπως αναφέρει ότι η ίδια "δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται" και ως εκ τούτου ζητά την άμεση αντικατάστασή της. Αρνείται δε όπως φέρεται να λέει, "να μετατραπεί σε "Ιφιγένεια" στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει,  ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική της εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνας της".

Μίζες 28 εκατομμυρίων

Στο έγγραφό της συνδέει την επίθεση που δέχεται με το γεγονός ότι τελευταίες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων ( κυρίως γιατρών δημοσίων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά και ότι διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Η κυρία Ράικου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμά, ότι είναι πιθανή η ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, και σημειώνει πως ως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκ. εύρω.

Απαντά στις καταγγελίες

Απαντώντας ουσιαστικά στις καταγγελίες της ανακρίτριας για ολιγωρία στις υποθέσεις Λιακουνάκου και Παπαντωνίου αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμαία, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για την αποκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες είχαν ερευνηθεί.



Του Παναγιώτη Στάθη 
Πηγή : capital.gr


Γελάει ο κόσμός για το ότι η ΕΡΤ έκανε γκάλοπ για την ΕΡΤ που μετέδωσε η ΕΡΤ


Νομίζοντας ότι θα θολώσει τα νερά της κατάντιας της και ξέροντας ότι είναι λίγες η ημέρες της κυβέρνησης και με τον φόβο ότι με την εικόνα που δείχνει αυτά τα δύο χρόνια θα έχει σίγουρα περιπέτειες για τα χάλια της είπε να κάνει ένα γκάλοπ η ΕΡΤ για την ΕΡΤ που θα μεταδώσει η ΕΡΤ.

Έλα όμως που ο Ελληνικός λαό δεν τρώει το σανό που του σέρβιρε η ΕΡΤ αυτά τα δυόμιση χρόνια και δεν έχει σταματήσει να γελάει με τα δήθεν αποτελέσματα της έρευνας.

Η ΕΡΤ πληρώνει την καθεστωτική νοοτροπία που την κατέβαλε νομίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιβιώσει όσα χρόνια επιβιώνουν τα καθεστώτα με πρώτο την Βόρεια Κορέα αλλά δεν της βγήκε γιατί εδώ τριτοκοσμική χώρα δεν θα γίνουμε παρά της φιλότιμες προσπάθειες και της ΕΡΤ.

Το δελτίο τύπου της ΕΡΤ για το γκάλοπ :          

Η μεγάλη έρευνα της ALCO για την ανταπόκριση των πολιτών στο περιεχόμενο και στις υπηρεσίες που παρέχει η ΕΡΤ, θα παρουσιαστεί αναλυτικά απόψε στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 21.00 με το Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει η ευρύτατη αποδοχή του κοινού στον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει η ΕΡΤ στην προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και στην κάλυψη της ειδησεογραφίας από την Περιφέρεια.

Παράλληλα, καταγράφεται η μαζική διαφωνία στην απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και η θετική ανταπόκριση στην επαναλειτουργία της.

Επίσης, η έρευνα καταγράφει την τοποθέτηση του κοινού για την αντικειμενικότητα και αξιοπιστία των δελτίων Ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών, τόσο της ΕΡΤ όσο και των ιδιωτικών καναλιών.

Έλα και γελάει ο κόσμος ΕΛΕΟΣ!!!


Αγνωστος ο χρόνος επιστροφής των θεσμών - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις




Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση των συζητήσεων.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων από τη βάση τους, με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, στα δύσκολα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα εργασιακά υπήρξε σύγκλιση, με την ελληνική πλευρά να δέχεται τις περισσότερες απαιτήσεις των θεσμών αλλά στα θέματα της ενέργειας η πρόοδος που καταγράφηκε ήταν πολύ μικρή. Ενδεικτικό της αισιοδοξίας ήταν το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις παραβρέθηκε την Πέμπτη για λίγες ώρες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν καθώς είχε συμφωνηθεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν υπάρξει αρκετή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης και Τετάρτης.

Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι δύσκολο να υπάρξει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, καθώς είναι εβδομάδα διακοπών στην Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να μην μπορεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να συνεχιστούν από την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Οσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, όπως σχολιάζουν ευρωπαϊκές πηγές στην «Κ» είναι κάτι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Ενώ η ελληνική πλευρά ήλπιζε να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε στην «Κ» πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, αλλά χωρίς να είναι σαφές το πώς θα συνεχιστεί η συζήτηση και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων δεν συνδέεται με την στάση της Αθήνας απέναντι στη Διακήρυξη της Ρώμης, προσέθετε η ίδια κυβερνητική πηγή. «Η διαδικασία των Βρυξελλών ολοκληρώνεται εντός της ημέρας ή αύριο, απομένουν να ρυθμιστούν δύο - τρεις λεπτομέρειες» έλεγε κυβερνητική πηγή. Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση, αργά μετά τα μεσάνυχτα, των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτές δεν συνιστούν εμπλοκή της διαδικασίας.



ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Πηγή : kathimerini.gr


Δέκα χρόνια για μια δικαστική απόφαση... Ώρα για αλλαγές



Η απόφαση για το Βατοπέδι από την ελληνική Δικαιοσύνη βγήκε σχεδόν μετά από 10 χρόνια. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι. Και έτσι ένα από τα πλέον πολύκροτα πολιτικά, οικονομικά θέματα της σύγχρονης ιστορίας έκλεισε... 

Όμως, με την υπόθεση του Βατοπεδίου καταστράφηκαν καριέρες και ζωές και ταυτόχρονα χτίστηκαν νέες καθώς αναδείχθηκαν πολιτικοί, δημοσιολόγοι και δημοσιογράφοι. Θεσμοί και σύμβολα, χτυπήθηκαν. Ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα μοναστήρια του Αγίου Όρους βρεθηκε στο "μάτι του κυκλώνα". 

Ίσως στον κυνισμό της εποχής μας, στην εποχή της ταχύτητας του διαδικτύου και της ρηχότητας να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία για κάποιους.

Σε κάθε περίπτωση μια ολόκληρη χώρα, η δημόσια σφαίρα της, η οικονομική σταθερότητα δηλητηριάστηκαν από την αχλύ του λεγόμενου σκανδάλου -  καθώς πλέον με την βούλα της Δικαιοσύνης δεν υπήρξε- και αντί να παράγεται πολιτική και η οικονομία να αναπτύσσεται, η τότε κυβέρνηση σπαταλούσε το κεφάλαιο και τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει το επικοινωνιακό τσουνάμι που την έπληττε.

Είναι προφανές ότι διαφορετική προοπτική θα υπήρχε και για την ποιότητα της Δημοκρατίας, αφού οι αντιπαρατιθέμενες πολιτικές δυνάμεις πριόνιζαν με την σκανδαλολογία το κλαδί του Δημοκρατικού τόξου στο οποίο κάθονταν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η παραμικρή καταγγελία, υπόνοια για σκάνδαλο ότι θα πρέπει να ερευνάται σε βάθος.

Η ταχύτητα της έρευνας και της απονομής της Δικαιοσύνης όμως αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. 

Και αυτός είναι ο λόγος που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Οφείλουν οι πολιτικοί να εκσυγχρονίσουν το πλαίσιο για να διευκολύνουν τη Δικαιοσύνη και να ελέγχει υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται.

Πρέπει οι πολιτικοί να καταργήσουν την παραγραφή τυχόν αδικημάτων τους λόγω προκήρυξης εκλογών.

Πρέπει στη Δικαιοσύνη να θεσμοθετηθούν "ειδικότητες", εξειδικευμένοι εισαγγελείς και δικαστές όπως για παράδειγμα στο οικονομικό έγκλημα, για να ερευνούν και δικάζουν γρήγορα υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

Θα πρέπει η Δικαιοσύνη να δικάζει με ταχύτητα για να μην παρέρχεται χρόνος που βλάπτει ή ευνοεί πρόσωπα.

Kαι τέλος αλλά όχι τελευταίο, όπως πάντα, θα πρέπει να είναι σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας.




Ανδρέας Παναγόπουλος 
Πηγή : Cnn.gr


Λουκέτο στο Νοσοκομείο Νάουσας λόγω ελλείψεων




Όταν λείπουν οι παθολόγοι και οι καρδιολόγοι, το νοσοκομείο δεν μπορεί παρά να είναι κλειστό. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα δημόσιο ίδρυμα που εξυπηρετούσε κανονικά 50.000 κατοίκους με πληρότητα που δεν έπεφτε ποτέ κάτω από το 100%!

Διαβάστε εδώ την σχετική ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ του εν λόγω νοσοκομείου.

Όπως αναφέρουν από την ΠΟΕΔΗΝ, οι λόγοι που κλείνει το νοσοκομείο είναι σαφείς:

Παθολογική Κλινική:

Υπηρετούν δύο παθολόγοι, ο ένας εκ των δύο είναι επικουρικός που κρίθηκε ως επιμελητής Β΄ στο Νοσοκομείο της Κοζάνης. Φεύγει από ημέρα σε ημέρα. Οι γιατροί κάνουν πάνω από 10 εφημερίες το Μήνα. Δεν αντέχουν άλλο. Μένουν εφημερίες ακάλυπτες. Παθολογική Κλινική 27 κλινών με πληρότητα 100% χωρίς Παθολόγους Ιατρούς.

Καρδιολογική Κλινική:

Υπηρετούν δύο καρδιολόγοι. Δεν φθάνουν παρ’ ότι κάνουν πάνω από 10 εφημερίες το μήνα. Δεν αντέχουν άλλο. Αναβάλλονται χειρουργεία εξαιτίας της έλλειψης καρδιολόγων.

Καρδιολογική Κλινική 11 κλινών με πληρότητα 100% χωρίς καρδιολόγους .

Με απόφαση Διοικητή που σας κοινοποιούμε, το Νοσοκομείο κλείνει Πέμπτη 23/3/2017 και την Κυριακή 26/3/2017. Φυσικά θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες αποφάσεις του Διοικητή.

Η παθολογική και η καρδιολογική Κλινική θα είναι ακάλυπτες από γιατρούς. Τους νοσηλευόμενους ασθενείς (ειδικά της καρδιολογικής) ποιος θα τους βλέπει;

Και καταλήγουν:

Τι λένε οι λαλίστατοι υπουργοί Υγείας; Πάμε μήπως για κατάργηση του νοσοκομείου;

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ





Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Michael Linhart,




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Michael Linhart, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε το κοινό ενδιαφέρον για την ειρήνη, την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και, παράλληλα, η ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. 

Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της ευαίσθητης αυτής περιοχής, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς της εκπλήρωσης των σχετικών κριτηρίων και προαπαιτουμένων της ενταξιακής διαδικασίας. 



Κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, παρέχεται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ένα βασικό κίνητρο για να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προτύπων και των κοινών αξιών της Ένωσης. Αξιών που βασίζονται, μεταξύ άλλων, στο Κράτος Δικαίου, την ανεκτικότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. 

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Linhart αντάλλαξαν απόψεις επί του ζητήματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ενώ συνομίλησαν και για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Linhart τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας επί των εσωτερικών, πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα.


Απομονωμένος ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Ε.Ε.


Με υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθεί απομονωμένη σε μια υψηλού συμβολισμού διαδικασία για την Ε.Ε., προσέρχεται η Αθήνα στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιμένει στο αίτημα να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της επετειακής Διακήρυξης αναφορά στο κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο της Ευρώπης, συνδέοντας έτσι το περιεχόμενό της με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από αργά χθες στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, «δυνάμει δυσάρεστη» για την Ε.Ε. μπορεί να αποδειχθεί η επιμονή της Ελλάδας να μην υπογράψει την κοινή διακήρυξη της Ρώμης, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ενότητα των 27 ενόψει του Brexit. «Μόνο η Ελλάδα έχει επιφύλαξη επί της αρχής στο κείμενο», δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή της Ε.Ε., αναγγέλλοντας πως η διακήρυξη έχει οριστικοποιηθεί. Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται άλλο διπλωμάτη στις Βρυξέλλες, ο οποίος ανέφερε πως το ζήτημα θα επιλυθεί μόνο σε ανώτατο επίπεδο, από τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ετερος Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε εξάλλου ότι πρέπει να αποτύχει η προσπάθεια της Αθήνας να εξασφαλίσει ειδικό βάρος στις διαπραγματεύσεις της για το χρέος, μπλοκάροντας τη Ρώμη. «Δεν πρόκειται να μας εκβιάσει ένα κράτος-μέλος που συνδέει ένα ζήτημα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά. Την απειλή της μη υπογραφής επέσεισε και η Πολωνία, αν και οι διπλωμάτες υποβάθμισαν στην περίπτωση της Βαρσοβίας τον κίνδυνο. Φοβούμενη την προοπτική της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, η πολωνική κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει το κείμενο, αν και αναλυτές θεωρούν ότι οι σχετικές απειλές εκτοξεύτηκαν από την πρωθυπουργό Μπεάτα Σζίντλο μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει στη Ρώμη προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του και εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας. Συνεργάτες του δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, στο περιθώριο του προγράμματος της επετειακής Συνόδου να έχει την ευκαιρία κάποιων επαφών με ομολόγους του, δεδομένης της παρατεταμένης εκκρεμότητας, όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ως προς τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, ο οποίος μετατίθεται για τον Μάιο και μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (20 - 23 Απριλίου).

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε χθες προγραμματισμένη ομιλία σε εκδήλωση του δικτύου transform! Europe, με θέμα «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό», πρόκειται να έχει σήμερα κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους της ιταλικής Αριστεράς, ενώ το απόγευμα θα συμμετέχει στην ακρόαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Το βράδυ θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι εργασίες της Συνόδου και η τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν προγραμματισθεί για αύριο.

Διαπραγμάτευση

Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει, πάντως, διαρκώς παρόν ως εκκρεμότητα και εμμέσως ετέθη χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τη Γερμανία και με όλους τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να χτίσουμε μια Ευρώπη ευημερούσα, αναπτυσσόμενη ανταγωνιστικώς, μια Ευρώπη που να σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε, δηλαδή της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και τις Κοινωνικής Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος, επιπλέον, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της κρίσιμης συγκυρίας στην ευρύτερη περιοχή, στην φύλαξη και υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αλλά και στον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης. Ο κ. Γκάμπριελ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια ώστε στη νότια Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ιταλία και Ισπανία, οι νέοι να έχουν ξανά ευκαιρίες για να βρουν δουλειά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάρκεια της συνάντησης στην τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

Η διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα απασχόλησε και τη συνάντησης της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, με τον κ. Γκάμπριελ. «Ζήτησα η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρώπη συνολικά να επιδείξουν την υψηλότερη δυνατή ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε η κ. Γεννηματά. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, σε ομιλία του σε κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Αννας Διαμαντοπούλου, ανέφερε ότι είναι υπερβολικό να ζητάει κανείς δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα σε βάθος ετών και ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα έπρεπε να αφορά διάστημα 3 ετών.

Κοτζιάς - Γκάμπριελ

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Γκάμπριελ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό αλλά και το προσφυγικό. Ο κ. Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει εδώ και καιρό στις πλάτες του μεγάλα βάρη: «Αν αναλογιστούμε το τι ζήσατε εσείς εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εμείς στη Γερμανία δεν έχουμε ζήσει τίποτε παρόμοιο» είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι το προσφυγικό και τα θέματα που προκύπτουν με την Τουρκία «μας αφορούν όλους», ενώ υπογράμμισε ότι η συζήτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη έχει λήξει οριστικά.



ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Ανοίγει το 'κουτί της Πανδώρας' για τις καταθέσεις



Ανησυχία για τις εκροές καταθέσεων και την επάνοδο των τραπεζών στον πανάκριβο ELA. Πληγή οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

Ταξίδι... στο χρόνο και συγκεκριμένα στο παρελθόν, θυμίζει τις τελευταίες ημέρες το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Τα χθεσινά επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορούν παρά να επιβεβαιώσουν την αρνητική συγκυρία: για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια, η κεντρική τράπεζα της χώρας ζήτησε για λογαριασμό των ελληνικών τραπεζών αυξημένη χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ ευρώ από τον ELA,τον  Έκτακτο Μηχανισμό Άντλησης Ρευστότητας. Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονταν μεν, αλλά, με μειωμένο ρυθμό χρηματοδότησης

 Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία, παρά το ακριβό κόστος άντλησης κεφαλαίων από τον ELA, λόγω της εκροής καταθέσεων από το σύστημα που φαίνεται να υπερβαίνουν τα 3,5 δις ευρώ, αν όχι 4 δις ....στο διάστημα ενός τριμήνου, από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Μια από τις σοβαρές επιπτώσεις της καθυστέρησης της αξιολόγησης, που θα φανεί στα αποτελέσματα α ´ τριμήνου των τραπεζών .

Από την περίοδο των capital controls, το καλοκαιρι του 2015 έως τώρα, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να αποδεσμευθούν σταδιακά από τον ακριβό δανεισμό του ELA και μάλιστα πραγματοποιούσαν πράξεις repos για τη χρηματοδότησή τους. Για να μην θυμίσουμε το Δεκέμβριο του 2014 που ο δανεισμός από αυτόν τον Έκτακτο Μηχανισμό είχε σχεδόν  μηδενίσει...( περίπου 1 εκ ευρώ).

Μια άλλη "σκοτεινή" στιγμή για την προσφυγή των τραπεζών στον ELA ήταν όταν με απόφαση του Επικεφαλης της Ευρωπαίκης Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εξαιρέθηκε η χώρα από το waiver, τη δυνατότητα  δηλαδή  να γίνονται αποδεκτά  για χρηματοδότηση από τους κόλπους της ΕΚΤ, ελληνικά ομόλογα, με τους ίδιους όρους και μηχανιςμούς που ισχύουν για τα άλλα κράτη μέλη. Έκτοτε, ισορροπήθηκε η κατάσταση και ο δανεισμός από τον ΕLA σταδιακά μειωνόταν. Ως χθες....

Ανατροπή λοιπόν στην ομαλοποίηση και την -με λογικό κόστος - χρηματοδότηση  του τραπεζικού τομέα, ως άμεσο αποτέλεσμα της εκροής καταθέσεων, για τρίτο συνεχή μήνα και σε αυξανόμενο ρυθμό. Επίσης αναπόφευκτη συνέπεια της εκκρεμότητας των διαπραγματεύσεων.

Το σίγουρο είναι, όπως σχολιάζουν μεταξύ τους, τραπεζικοί παράγοντες , ότι δυστυχώς, για άλλη μια φορά ανοίγει το "κουτί της Πανδώρας " και ό, τι αρνητικό αυτό περίεχει για την εμπιστοσύνη, που είναι αναγκαία συνθήκη για τη σταθερότητα των καταθέσεων. Όμως ήδη, η ανοιχτή πια διαπραγμάτευση δεν είναι απαισιόδοξη εκτίμηση η μακρινό σενάριο , αλλά πραγματικότητα, μετά την πρόσφατη αποτυχία του Eurogroup να δώσει ένα αίσιο τέλος.

Οπότε, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δημιουργείται ένας εντονότατες προβληματισμός για τα εξής θέματα:

1. Πώς να μπει ένα φρένο στις καταθέσεις που φεύγουν και που ήδη προσεγγίζουν τα 4 δις ευρώ
2. Πώς να μην ενταθούν οι αναλήψεις, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε περαιτέρω 
αυστηροποίηση των capital contros ( ήδη υπάρχουν προτάσεις επ αυτού, αν παραστεί ανάγκη)

3. Πώς να υπαρξει λελογισμένη χρήση της Έκτακτης Χρηματοδότησης από ELA γιατί κάθε εκατομμύριο ευρώ κοστίζει παρά πολύ στις τράπεζες, επιπλέον του κόστους της απώλειας από τις καταθέσεις

4. Πώς να δελεάσουν το αποταμιευτικό κοινό να μην επιστρέψει τα κεφάλαια που έχει επιστρέψει , κυρίως από ρευστοποίησεις ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων, ξανά σε επενδύσεις εκτός Ελλάδος.
Και εδώ, ανοίγει μια άλλη μεγάλη κουβέντα για τα περίπου 4 δις ευρώ που με την προοπτική μιας αξιολόγησης που θα έκλεινε από πέρυσι το φθινόπωρο ( μάλιστα είχαν ξεκινήσει οι πρώτες θεωρητικές συζητήσεις για ελάφρυνση των capital contros και για ένταξη στο πρόγραμμα ποσό ποσοτικής χαλάρωσης του QE) επέστρεψαν στην χώρα. Όχι αναγκαία ως καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς , γιατί πολλά έξω αυτών "πακεταρίστηκαν " σε συνολικές αναλήψεις, αλλά ένα πάσει περιπτώσει επαναπατρίστηκαν ως νέο χρήμα.

Και εκτός αυτού, άρχισε και μια κινητικότητα από τις τράπεζες, να προσελκύσουν καταθέτες σε προθεσμιακές καταθέσεις, υποσχόμενες το "κάτι παραπάνω".

Τώρα αυτά τα 4 δις ευρώ,- πρόϊόν επενδυτικών ρευστοποιήσεων - ξανάφλερτάρουν με το εξωτερικό, με δέλεαρ τη μεγαλύτερη σιγουριά που εμπνέουν για κάποιους τα αμοιβάια κεφάλαια ξένων οίκων, κυρίως τα Διαθεσίμων. Ακόμη κι αν σήμερα οι σποδοσεις τους δεν είναι ελκυστικές.




Λίλυ Σπυροπούλου
Πηγή : news247.gr


Όλα τα είχε η Ελλάδα το κόμμα της Ραχήλ Μακρή της έλειπε




Η πρώην Βουλευτής των ΑΝΕΛ και μετά του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά κ. Ραχήλ Μακρή θα μεταβεί στο Ηράκλειο για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Mαρτίου και από εκεί θα κάνει και την επίσημη ανακήρυξη του πολιτικού φορέα που έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό του οποίου το όνομα θα είναι "Μέτωπο Νίκης".






Ότι θέλουν κάνουν στο ΜΕΤΡΟ αδιαφορώντας για τους πολίτες



Σε αιφνιδιαστική στάση εργασίας προχώρησαν σήμερα, Παρασκευή (24/03/2017) οι ηλεκτροδηγοί του Μετρό.

Η στάση εργασίας θα έχει διάρκεια 12:00 το μεσημέρι έως τις 4:00 το απόγευμα και θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες.



Βίασαν 15χρονη Aμερικανίδα και το μετέδωσαν live στο Facebook



Φοβισμένη να επιστρέψει στο σπίτι της δηλώνει μια 15χρονη κοπέλα από τις ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές βιάστηκε από αγνώστους που εκείνη τη στιγμή έκαμναν live μετάδοση στο Facebook. 

Η κοπέλα, η οποία μένει προς το παρόν με συγγενείς της, είχε πέσει θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης μέσω του Facebook. Όπως δήλωσε η μητέρα της, μια ομάδα χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης απείλησαν ότι «θα πάρουν» την κόρη της.

Περίπου 40 χρήστες παρακολούθησαν την απευθείας μετάδοση του βιασμού της κοπέλας μέσω του Facebook Live, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν ανέφερε το περιστατικό.

Η μητέρα της κοπέλας δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι πολλά παιδιά βρίσκουν διασκεδαστικό το όλο συμβάν, πηγαίνοντας συχνά στην κατοικία της οικογένειας, χτυπώντας επανειλημμένα το κουδούνι της πόρτας και στη συνέχεια τρέπονται σε φυγή, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να σκέφτεται κανείς ότι πολλά παιδιά θεωρούν ότι είναι αστείο», δήλωσε η 32χρονη μητέρα, προσθέτοντας ότι πλέον αναζητά άλλη κατοικία για την οικογένειά της. «Δεν μπορούμε να μείνουμε πλέον εδώ», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές του Σικάγο εντόπισαν το κορίτσι μία μέρα αφότου η μητέρα της είχε δηλώσει την εξαφάνισή της, ενώ παράλληλα επικοινώνησαν με το Facebook προκειμένου να κατεβάσει το βίντεο. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε συλλήψεις, ωστόσο εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές ανακρίσεις πιθανών υπόπτων και ότι υπάρχει θετική εξέλιξη στις έρευνες.

«Παίρνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη μας να κρατούμε τους χρήστες του Facebook ασφαλείς και αφαιρούμε οποιαδήποτε βίντεο απεικονίζουν σεξουαλική κακοποίηση και διαμοιράζονται με σκοπό την προώθηση της βίας», δήλωσε εκπρόσωπος της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.



Πηγή : Cnn.gr


Διόδια – φωτιά στους νέους δρόμους! Οι τιμές



Πολλές περιοχές θα... αλλάξουν αιώνα με την παράδοση των νέων οδικών δικτύων, όμως οι νέοι δρόμοι θα είναι... στρωμένοι από χρυσάφι, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος των διοδίων. Η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη γίνεται πανάκριβη, ενώ πολλαπλασιάζονται τα διόδια και στα άλλα οδικά δίκτυα προς Πάτρα, Ιωάννινα και Τρίκαλα.

Την πρώτη γεύση θα την πάρουν οι εκδρομείς του Πάσχα που εκτός από νέα τμήματα αυτοκινητόδρομου θα βρουν μπροστά τους και νέους σταθμούς διοδίων.

Αναλυτικά, στη διαδρομή Αθήνα – Πάτρα οι οδηγοί θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 11,50 ευρώ. Θα υπάρχουν σταθμοί σε Ελευσίνα (2,10 ευρώ0, Ισθμός (1,80 ευρώ), Ζευγολατιό (2,40 ευρώ), Ρίο (2,40 ευρώ), ενώ θα υπάρχουν και πλευρικοί σταθμοί σε Νέα Πέραμο, Αγ. Θεοδώρους και Πάχη με τιμές 1,40, 0,50 και 0,90 ευρώ αντίστοιχα.

Από το Αντίρριο ως τα Ιωάννινα το κόστος των διοδίων θα είναι στα 12,45 ευρώ και θα υπάρχουν σταθμοί σε Κλόκοβα, Αγγελόκαστρο, Μενίδι και Τέροβο, αλλά και πλευρικοί σταθμοί διοδίων σε Γαυρολίμνη, Μεσολόγγι, Κουβαρά, Άρτα και Γοργόμυλο.

Στη διαδρομή από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθούν νέοι σταθμοί διοδίων σε Μακρυχώρι (2,50 ευρώ) και Λεπτοκαρυά (3,20 ευρώ) και το συνολικό κόστος της διαδρομής θα είναι 30,45 ευρώ.

Στη θεσσαλία ο νέος δρόμος Ξυνιάδα – Τρίκαλα θα έχει κόστος διοδίων 5,05 ευρώ με δυο σταθμούς σε Τρίκαλα και Σοφάδες ενώ σε δεύτερη φάση θα προστεθούν άλλοι δυο σταθμοί σε Λιανοκλάδι και Οξύνεια με κόστος 7,95 ευρώ.



Πηγή : newsit.gr


Αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που εγκαταλείπουν την Ελλάδα



Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
            
«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την αντοχή και τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών και επαγγελματιών εγκαταλείπουν την Ελλάδα, μεταφέροντας την έδρα τους ή ιδρύοντας νέες εταιρείες σε άλλες χώρες, ώστε να ευνοηθούν από τη χαμηλότερη φορολογία, τις πιο λογικές ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα τη λιγότερη “γραφειοκρατία” και τα εμπόδια. 
             
Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, υπερβολικών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και σχεδόν παραλυτικής γραφειοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς κεφαλαίου, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα μας, συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
           
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σήμερα είναι: α) η παραοικονομία, β) η πολιτική αστάθεια, γ) το υψηλό ενεργειακό κόστος, δ) το αναποτελεσματικό Κράτος, ε) η διαφθορά, στ) οι τηλεπικοινωνίες και ζ) το πρόβλημα της χρηματοδότησης.
             
Εντυπωσιακά είναι, μάλιστα, τα ευρήματα έγκυρων ερευνών για το οικονομικό κλίμα στη χώρα:

-  Η Ελλάδα είναι 5η στη λίστα των χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις (PwC).

- Στην Ελλάδα, ο φόρος επιχειρήσεων είναι 29%, όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, στην Κύπρο 12,5%, στη Ρουμανία 16% και στην Τουρκία 20%.,

-  Στην Ελλάδα, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) το 2016 ήταν σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%), ενώ και ο Φ.Π.Α. ήταν τρεις μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.

-  Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18 μονάδες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών.

- Η Ελλάδα είναι 1η στην Ε.Ε. στην αποεπένδυση, με το ύψος των επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας να μην φτάνει ούτε το 10% του Α.Ε.Π. Η αξία των επενδύσεων βρίσκεται κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 60 και πλέον δισ. την προηγούμενη δεκαετία (ΙΟΒΕ).

- Η Ελλάδα είναι 33η στο δείκτη καινοτομίας (μεταξύ 50 χωρών), 49η στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης και 40ή στις δαπάνες για έρευνα και εξέλιξη (Bloomberg)».







«Βόμβα» Τόμσεν: Σε 20 χρόνια θα ανακάμψει το ΑΕΠ



Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, ενώ όλοι νόμιζαν ότι μετείχε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, «πετάχτηκε» στην Οξφόρδη και μίλησε σε φοιτητές με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα - «Θα χρειαστεί πολλά χρόνια βοήθεια από τους εταίρους της για να ορθοποδήσει ξανά» προέβλεψε...

Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι ο κ. Πολ Τόμσεν βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, εν τω μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς κ.κ. Ευκ. Τσακαλώτο και Εφ. Αχτσιόγλου, ο Δανός... παράτησε τη δουλειά στη μέση και βρέθηκε στην Οξφόρδη για μία ομιλία σε φοιτητές με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα.

Η συμβολική αυτή κίνηση ερμηνεύτηκε από κάποιους παράγοντες ως μία ακόμη ενέργεια του Ταμείου από τη μία πλευρά να θέσει νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και από την άλλη να τονίσει τις θέσεις αλλά και τις ενστάσεις στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.

Ο Δανός πρώην ελεγκτής φρόντισε να τονίσει το παράδοξο της ελληνικής περίπτωσης, καθώς έχουν κλείσει μόνο οι πέντε από τις 16 αξιολογήσεις των προγραμμάτων και αμέσως μετά ακολουθούσε, σχεδόν πάντα, πολιτική κρίση καθώς τα μέτρα αποδυνάμωναν τις κυβερνήσεις. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι εκτός από οικονομική κρίση η ελληνική περίπτωση ήταν μία πολιτική κρίση και κρίση ιδιοκτησίας του προγράμματος, λόγω των παρενεργειών από τα μέτρα αλλά και της πλήρους έλλειψης συναίνεσης. Βεβαίως παρέλειψε να τονίσει τον ρόλο του ΔΝΤ στην επιβολή των μέτρων λιτότητας σε τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2010...

Κατακεραύνωσε το ελληνικό φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι άνω του 50% των μισθωτών δεν καταβάλλουν φόρους, καθώς εξαιρούνται, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο την πάγια απαίτηση του ΔΝΤ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Το ενδιαφέρον ρεπορτάζ ήρθε στο φως από τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ, κ. Νίκο Φιλιππίδη.

Ο κ. Τόμσεν συνομιλώντας με τους φοιτητές του βρετανικού πανεπιστημίου επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξουν εκ βάθρων αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και κυρίως στις κρατικές δαπάνες για τη συντήρησή του, υπογραμμίζοντας ότι αυτές ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ ενώ την ίδια ώρα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φθάνει στο 2%.

Απόλυτα αμετακίνητος παρέμεινε και σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επίτευξης, μακροπρόθεσμα, πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, επαναφέροντας την πρόταση του Ταμείου αυτό να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο, που έκανε ο κ. Τόμσεν παρουσιάζοντας και σχετικό γράφημα, για υπερβολική προσαρμογή στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια ώρα που χαρακτήρισε την Ελλάδα τη μοναδική χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται περισσότερο από αυτούς που απασχολούνται στον περισσότερο ανταγωνιστικό και αποδοτικό ιδιωτικό τομέα.

Ο Δανός είχε έναν καλό λόγο ακόμη και για τον... κ. Τσίπρα, καθώς τόνισε ότι αυτή η αριστερή κυβέρνηση έχει λάβει γενναίες αποφάσεις, που δεν συμβαδίζουν, πάντοτε, με το ακροατήριό της.

Όσο για το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι είναι μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι δεν φθάνουν μόνο οι μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει αυτό, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα του Ταμείου για δραστική αναδιάρθρωση του χρέους.

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο κ. Τόμσεν για τις αντιστάσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τονίζοντας ότι έχουν πια χρονίσει και χρειάζεται διπλασιασμός της προσπάθειας για να ανοίξει μία κλειστή οικονομία.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια βοήθεια από τους εταίρους της για να ορθοποδήσει ξανά» ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, προβλέποντας εμμέσως ένα νέο Μνημόνιο...

Όσο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας; Ο κ. Τόμσεν έκλεισε την ομιλία του με τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από 20 χρόνια!




Σοφία Ζαφείρη, Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή: newmoney.gr


Το μεγάλο κόλπο με τα ναρκωτικά στα σχολεία του Ηρακλείου - Τα "άγουρα" βαποράκια



Ιδιαίτερα επιθετικά είναι φέτος τα κυκλώματα, αποκαλύπτει ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Μαθητές ακόμα και Γυμνασίου έχουν μπει στο στόχαστρο διακινητών ναρκωτικών ουσιών στο Ηράκλειο. Οι θύτες μπορεί να κάθονται ακόμα και στο ίδιο θρανίο με το θύμα, αφού σε ρόλο διακινητή βρίσκονται ακόμα και οι ίδιοι οι μαθητές που σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνουν μετεγγραφή από σχολείο σε σχολείο για να αποκτήσουν νέο πελατολόγιο! «Φέτος τα κυκλώματα είναι ιδιαίτερα επιθετικά στο Ηράκλειο. 

Υπήρξαν κρούσεις διακίνησης ουσιών και σε Γυμνάσια», αναφέρει στην «Π» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Νίκος Γιγουρτάκης. «Οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στον έφηβο και όχι απέναντι», συνιστά η ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, κ. Μαρία Παναγιωτάκη.

Μαθητές “βαποράκια” παίρνουν μετεγγραφή από σχολείο σε σχολείο

Μαθητές- διακινητές ναρκωτικών παίρνουν μετεγγραφή από σχολείο σε σχολείο για να αποκτήσουν νέο πελατολόγιο! Τα δίκτυα του κυκλώματος των ναρκωτικών έχουν απλωθεί τόσο πολύ στα σχολεία του Ηρακλείου που τα μέλη του ανακαλύπτουν συνεχώς νέες προσοδοφόρες ιδέες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ανήλικοι στη λίστα με τα θύματά του. Μητέρα που επικοινώνησε με την «Π», σε μία προσπάθεια το θέμα να αγγίξει τους αρμόδιους, καταγγέλλει ότι τόσο η κόρη της, μαθήτρια Λυκείου, όσο και ο γιος της, μαθητής Γυμνασίου, έχουν αποτελέσει στόχους διακινητών.

Άτομα μέσα από το ίδιο το σχολείο τους, συμμαθητές τους, μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, τους πλησιάζουν και τους πλασάρουν την πραμάτεια τους ενώ τους τάζουν ότι οι ουσίες θα τους κάνουν να αισθανθούν ακόμα καλύτερα. Σοκάρει ακόμα το γεγονός ότι οι διακινητές δεν αναζητούν μονάχα νέους χρήστες αλλά και νέα βαποράκια, ηλικίας από 13- 14 ετών και άνω. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών εντός του σχολικού περιβάλλοντος είναι πιο έντονο ενώ η χρήση ουσιών αφορά ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας: “Φέτος τα κυκλώματα είναι ιδιαίτερα επιθετικά”

Ως το Υπουργείο Παιδείας έχει φτάσει το θέμα των αυξημένων κρουσμάτων διακίνησης ουσιών στα σχολεία. Γι’ αυτό έχει φροντίσει ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Νίκος Γιγουρτάκης, ο οποίος καλεί όσους γονείς πληροφορούνται ότι τα παιδιά τους γίνονται στόχοι ή αντιλαμβάνονται περίεργες κινήσεις στο σχολείο των παιδιών τους, να επικοινωνούν με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. 

Αν φοβούνται να το κάνουν, μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στον ίδιο και εκείνος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Φέτος τα κυκλώματα είναι ιδιαίτερα επιθετικά στο Ηράκλειο, έχουμε κρούσεις διακίνησης ουσιών και σε Γυμνάσια.

Άτομα έρχονται επί τούτου στο σχολείο, παίρνουνε μετεγγραφές για να βρουν νέα άτομα, είναι ένας σχεδιασμός και από πίσω ένα δίκτυο δυστυχώς», περιγράφει ο κ. Γιγουρτάκης. Αναφέρει πως σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα δεν γίνεται γνωστό καθώς οι γονείς φοβούνται ότι το παιδί τους θα στοχοποιηθεί. Ο κ. Γιγουρτάκης , όμως, τονίζει πως ο χειρισμός στις συγκεκριμένες υποθέσεις είναι πολύ διακριτικός.

Την περασμένη χρονιά μία μαθήτρια Λυκείου ζήτησε μετεγγραφή σε άλλο σχολείο καθώς είχε μπλέξει σε λεγόμενες κακές παρέες και οι γονείς της ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι.

«Πάντα βρίσκουμε λύσεις όταν υπάρχει σοβαρό θέμα», τονίζει ο κ. Γιγουρτάκης.

Μ. Παναγιωτάκη: “Οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στο παιδί”

«Ένα τεράστιο ζήτημα, ένα κοινωνικό, πολυσύνθετο πρόβλημα, που ανησυχεί βαθιά γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι εκείνο της χρήσης ουσιών», αναφέρει στην «Π» η ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ηρακλείου, κ. Μαρία Παναγιωτάκη. 

« Όπως αντιλαμβάνεσθε, οι διακινητές αναζητούν υποψήφιους "πελάτες" σε χώρους συνάθροισης νέων ανθρώπων. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν νομίζω ότι ωφελεί η οποιαδήποτε προβολή μιας τέτοιας πρακτικής», αναφέρει. Η κ. Παναγιωτάκη τονίζει πως εκείνο στο οποίο χρειάζεται να επικεντρωθούμε, ως οικογένεια και σχολείο, είναι η ενδυνάμωση των εφήβων, η καλλιέργεια της ψυχικής τους ανθεκτικότητας και η ανάπτυξη μιας διεκδικητής συμπεριφοράς. Το να μπορούνε τα παιδιά μας να πούνε “όχι”, το να μην ταυτίζουν την ουσία με "μαγκιά", το να μην χρειάζονται την ουσία για να διαχειριστούν τα προβλήματά τους και να αντιμετωπίσουν τη ζωή. Από την πλευρά των γονέων, δίχτυ ασφάλειας αποτελεί το να διατηρούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με το παιδί τους, να είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι, δίπλα στον έφηβο και όχι απέναντι, με αγάπη και όρια και με συνέπεια στο προσωπικό τους παράδειγμα. «Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια ηλικία πειραματισμών, αμφισβήτη- σης της όποιας εξουσίας, αυτονόμησης και συγκρότησης μιας ταυτότητας. Έχουν μια ροπή στις επικίνδυνες συμπεριφορές, είναι γεγονός αυτό. Η κατανόηση, η ενημέρωση, η ενδυνάμωση των παιδιών βοηθούν. Και μέσω πολλών δράσεων, γίνονται πράξη στο σχολείο», εξηγεί. 

Σημειώνεται πως ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων, που έχει ως έργο του τη ψυχοκοινωνική στήριξη των σχολικών μονάδων του νομού, πραγματοποιεί παρεμβάσεις με σκοπό την πρόληψη -που θωρακίζει τα παιδιά- και την ορθή ενημέρωση των μαθητών. Γίνονται βιωματικές παρεμβάσεις -με τρόπο συμμετοχικό δηλαδή ενεργοποιούνται τα παιδιά- με στόχο την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων όπως η αυτοεκτίμηση, η ψυχική ανθεκτικότητα, οι υγιείς σχέσεις μεταξύ εφήβων, η διεκδικητική συμπεριφορά. Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται σε μικρές ομάδες μαθητών, σε επίπεδο τμήματος, σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Επίσης, σε συνεργασία με τον διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών τον κ.Καρανδινό, γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις σε μαθητές Λυκείων. Οι παρεμβάσεις αυτού του είδους έχουν διαδραστικό χαρακτήρα και αγγίζουν τις ψυχές των παιδιών. Η εμπειρία του κ.Καρανδινού και ο άμεσος λόγος του έχει θετική επίδραση στα παιδιά. 

Επιπλέον, η καθιέρωση φέτος της "Θεματικής Εβδομάδας" στα Γυμνάσια, κατά την οποία ένας από τους άξονες προσέγγισης είναι η πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, δίνει την ευκαιρία και στους εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν με ζητήματα πρόληψης, τα οποία βέβαια επεξεργάζονται και μέσα από αντίστοιχα προγράμματα. Σχετικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή δράσεων κατά τη "Θεματική Εβδομάδα" έχουν υλοποιηθεί από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων. Σε σχέση με τους γονείς τώρα, λειτουργούν συχνά κύκλοι σχολών γονέων, όπου οι γονείς ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την εφηβεία, την αποτελεσματική επικοινωνία στην οικογένεια, τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και τις επικίνδυνες εφηβικές συμπεριφορές.



Πηγή : Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" - flashnews.gr


Η επιστολή Τσίπρα «τερμάτισε» το Brussels Group



«Σκοτάδι» στις διαπραγματεύσεις για ομαδικές απολύσεις, συντάξεις, αφορολόγητο και ΔΕΗ - Επιστρέφει η ομάδα Τσακαλώτου παρά τις προσδοκίες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Χωρίς «λευκό καπνό» ή, έστω, κάποιο non paper του Μαξίμου, αλλά με μια επιστολή-«βέτο» του πρωθυπουργού για τα εργασιακά η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, έπεσε η αυλαία στις τριήμερες διαπραγματεύσεις των υπουργών της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς.

Προφανώς το timing δεν ήταν τυχαίο και δείχνει πως τα παζάρια για τα εργασιακά δεν είχαν αποδώσει... Η επιστολή Τσίπρα δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα ακριβώς που οι υπουργοί κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ολοκλήρωναν 12 ώρες διαπραγματεύσεων κλεισμένοι σε μια αίθουσα του κτιρίου «Καρλομάγνος» και η γενική εντύπωση ήταν -ακόμα και σε στελέχη των θεσμών στις Βρυξέλλες που παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις- πως προγραμματιζόταν για την Παρασκευή και ένας ακόμη τελικός γύρος διαβουλεύσεων σε επίπεδο Τόμσεν-Κερέ, η ελληνική αποστολή ανακοίνωσε πως αναχωρεί για Αθήνα.

Έτσι ούτε η χθεσινή συνάντηση κατέληξε σε αποτέλεσμα καθώς η συζήτηση μεταφέρθηκε, βάσει του σχεδίου της Αθήνας, σε επίπεδο Κορυφής, με τον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα να κάνει «σημαία» του τα εργασιακά, να κατηγορεί τους Ευρωπαίους πως έχουν παραδώσει την Ευρώπη στο ΔΝΤ, να θέτει θέμα αναδιανομής των πλεονασμάτων από τον πλούσιο Βορρά προς τις χώρες του Νότου, να επικρίνει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για ανόητα σεξιστικά σχόλια, αλλά και να ευχαριστεί εν τέλει τους Ευρωπαίους για τη στήριξη που θα δώσουν στην Ελλάδα για να διατηρήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εκείνο που απομένει να φανεί τις επόμενες ώρες είναι αν η κίνηση αυτή θα διασπάσει Ευρωπαίους και ΔΝΤ, καθώς και αν θα διευκολύνει να κλείσουν με συμφωνία τα εργασιακά και η δεύτερη αξιολόγηση ή θα οδηγήσει σε άλλα αποτελέσματα.

Επί του παρόντος η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων παραμένει άγνωστη, καθώς και το εύρος των υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει η κάθε πλευρά, για να μην ναυαγήσει και το επόμενο κρίσιμο ραντεβού της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

«Σκοτάδι» στις διαπραγματεύσεις


Στελέχη της κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών πάντως ανέφεραν ότι δεν θα υπήρχαν διαρροές προς τον Τύπο όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Και αυτό παρότι λίγες ώρες νωρίτερα το ΔΝΤ, δια των κυρίων Τόμσεν και Ράις είχαν βάλει «πάγο» στις προσδοκίες για σύγκλιση.

Η απαιτούμενη προ-συμφωνία δεν φαίνεται να υπήρξε για τα κρίσιμα ζητήματα των συντάξεων, των εργασιακών και της ΔΕΗ που θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα από Δευτέρα.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούσαν ως χθες να καταφέρουν στις Βρυξέλλες ό,τι δεν κατάφεραν μισό χρόνο στην Αθήνα: να βγει «καπνός» από το Brussels Group, που θα δείξει το αποτέλεσμα των «εκτός έδρας» διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Ωστόσο στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θέλουν να κρατήσουν κάπως τις ισορροπίες και χαμηλώνουν τους τόνους. «Από τη Δευτέρα είχαμε έτοιμα τα εισιτήρια επιστροφής» για να μην χαθεί το momentum πως οι συζητήσει συνεχίζονται ("μιλάνε και, άρα, δεν τα σπάσανε"). Στόχος είναι, υπό ιδανικές συνθήκες, να επιστρέψει από την ερχόμενη Δευτέρα ξανά η Τρόικα, για να ανατραπεί η εικόνα εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί και να καλλιεργηθεί αισιοδοξία για μια τελική συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου -αν όχι στις 7 Απριλίου που μάλλον χάνεται και μετά ακολουθεί το Πάσχα.

Επί της ουσίας, θα πρέπει ακόμα να ξεκαθαρίσει αν το ΔΝΤ θα επιμείνει στις απαιτήσεις  για μείωση αφορολογήτου στις 6.000-7.000 ευρώ, περικοπές σε 1 ή 2 δόσεις το πολύ της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις (αντί για 3-5 χρόνια που επιθυμεί η κυβέρνηση) και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι θέτουν και πώληση μονάδων της ΔΕΗ.



Πηγή : protothema.gr


Tο πρόβλημα της χώρας είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Gerry Rice, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του κ. Rice επιβεβαιώνουν, άλλη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο πρόγραμμα. Άρα, θα πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέλος στα ψέματα του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας.

Είναι επίσης σαφές ότι ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. δηλώνει ότι δεν είμαστε κοντά στο στάδιο της συμφωνίας. 

Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επιβαρύνει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας τους πολίτες. 

Επομένως, να μην ζητούν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση καμία συνευθύνη. 

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της Αντιπολίτευσης.

Είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης».


Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα και αίτημα να ανακληθούν οι διορισμοί υπαλλήλων της Βουλής



Μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που έφερε την υπόθεση στο φως το γραφείο Τύπου της Βουλής έκανε λόγο για “ανακρίβειες” χωρίς όμως να αναφέρει κάτι για τις τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπαλλήλων των οποίων το χαρακτηριστικό είναι η διαδοχική πρόσληψη αρχικά ως μετακλητού και στη συνέχεια ως ΙΔΑΧ – κάτι το οποίο επί της ουσίας απαγορεύεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο πρώτος διορισμός , έγινε σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου" για πρόσωπο το οποίο το προηγούμενο διάστημα εργαζόταν ως μετακλητή στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Βουλής Κ. Βασιλάκη.

Ο διορισμός με την ιδιότητα μετακλητού-βοηθητικού προσωπικού έγινε στις 22/11/2015. Στις 13/3/2017 (μετά, δηλαδή από τον διορισμό ως ΙΔΑΧ) εκδόθηκε η "διαπιστωτική πράξη" του Προέδρου της Βουλής για την "αυτοδίκαιη παραίτηση" του εν λόγω προσώπου από τη θέση του μετακλητού.

Ο δεύτερος σε θέση ΙΔΑΧ έγινε με ημερομηνία 14/3/2017. Το πρόσωπο αυτό αρχικά εμφανίζεται να έχει προσληφθεί ως μετακλητή στο γραφείο της τέως Προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου , στις 21/4/2015.

Στην συνέχεια εκδίδεται διαπιστωτική πράξη απόλυσής της στις 14/10/2015, όταν έχουμε πλέον και τη λήξη της θητείας της τέως Προέδρου. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 24/10/2015 η ίδια υπάλληλος επαναπροσλαμβάνεται εκ νέου ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο αυτή τη φορά του νέου Ειδικού Γραμματέα, όπου και φαίνεται να παραμένει μέχρι να γίνει ΙΔΑΧ.

Ο τρίτος διορισμός αφορά υπάλληλο που εμφανιζόταν να είναι ως τις 14/10/2015 μετακλητή στο γραφείο του τέως γ.γ. Γ. Θαλάσση. Στις 30/10/2015 τοποθετήθηκε μετακλητή εκ νέου στο γραφείο πλέον του τότε νέου Προέδρου της Βουλής. Στις 17/6/2016 εμφανίζεται πρόσληψή της ως Ειδική Σύμβουλος πια στο γραφείο του γ.γ. της Βουλής. Στις 22/2/2017 δημοσιοποιείται πρόσληψή της πλέον ως Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, και στις 13/3/2017 εκδίδεται η διαπιστωτική πράξη παραίτησής της από τη θέση της Ειδικού Συμβούλου

Στον Κανονισμό της Βουλής - Μέρος β', και στο άρθρο 36 §1α, τονίζεται ότι : "Απαγορεύεται η μετατροπή της εργασιακής σχέσης του μετακλητού υπαλλήλου που επάγεται διορισμό σε οργανική ή προσωποπαγή θέση μονίμου ή ιδιωτικού δικαίου προσωπικού της Βουλής".

Παντός το γραφείου Τύπου της Βουλής, υποστηρίζει ότι “δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή”.

Όμως το έγγραφο της Βουλής για τον έναν από τους τρεις διορισμούς αλλα αναφέρει “Η ….. η οποία κατείχε θέση μετακλητού υπαλλήλου, παραιτήθηκε αυτοδίκαια από τη θέση αυτή, λόγω πρόσληψής της σε άλλη θέση” – δηλαδή της προτάθηκε να τοποθετηθεί σε θέση αορίστου χρόνου και τότε πήρε την απόφαση να παραιτηθεί.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Βουτσης μιλάει και για προσπάθεια ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων της Βουλής.

Όμως με βάση την ενημέρωση της Βουλής, οι μετακλητοί αντί να μειώνονται αυξάνονται. Στις 31/5/2015 ήταν 110, στις 31/6/2016 ήταν 139, και την 1/1/2017 ήταν ακόμα λίγο περισσότεροι: 142 μετακλητοί υπάλληλοι.

Αναλυτικά η απάντηση του προέδρου της Βουλής:

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Εάν είχε γίνει μια ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα, οι συντάκτες που γράφουν ή αναπαράγουν εν γνώσει τους ανακρίβειες θα είχαν αντιληφθεί ότι σε καμία περίπτωση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή.

'Επίσης θα είχαν ανακαλύψει ότι σήμερα στη Βουλή υπάρχουν 111 κενές οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων, 201 κενές θέσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και 24 κενές θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τη δυνατότητα που έχει για να καλύψει αυτές τις θέσεις όπως επανειλημμένως είχε γίνει στο παρελθόν. Αντιθέτως εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται».

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Πάντως το όλο θέμα ετέθη, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής από τους κ. Θ.Παπαθεοδώρου και Γρ. Ψαριανό ενώ ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος σχολίασε: «Οι προσλήψεις από το ΣΥΡΙΖΑ μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή με συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι παράνομες βάση του Κανονισμού της Βουλής, Μέρος Β΄, άρθρου 36, παρ. 1α , όπως τροποποιήθηκε το 2013, οπότε και η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία νομοθέτησε την απαγόρευση αυτή. Πρέπει να αντιδράσουν όλα τα κόμματα και ο Πρόεδρος της Βουλής να ανακαλέσει την υπογραφή του».



Πηγή:  iefimerida.gr