Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΛΑΣ: Μεγάλη απάτη μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με δόλωμα «ποινικές εκκρεμότητες»

 


Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία ενημερώνει τους πολίτες για μεγάλη απάτη που είναι σε εξέλιξη μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με σκοπό των δραστών να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή και κωδικούς ασφαλείας εξέδωσε η ΕΛΑΣ την Παρασκευή με αφορμή καταγγελίες που έχει δεχθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται περιπτώσεις προσπαθειών εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με σκοπό να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή και κωδικούς ασφαλείας.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους, όπως υποθέσεις ναρκωτικών και trafficking.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. :

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται περιπτώσεις προσπαθειών εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με σκοπό να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή και κωδικούς ασφαλείας.


Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους.


Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες:


να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις,

να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει,

να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος,

να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες,

να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.

να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.

Σημειώνεται ότι, οι πολίτες μπορούν να αντλούν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ) καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:


Facebook: https://www.facebook.com/CyberAlertGR

Instagram: https://www.instagram.com/cyberalert.gr/

Twitter: https://twitter.com/CyberAlert

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSECtiscTH8tkxzBzX8gVcQΤούρκοι ψεύτες παραπληροφορούν ανιστόρητα για την Μικρασιατική καταστροφή

 


Είναι τρομερό, ότι τα καθεστώτα πορεύονται με ψέματα, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Νέα πρόκληση με πρωτοφανή ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, που μιλά για «μη ρεαλιστικές δηλώσεις» της Ελλάδας για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ επαναφέρει τη συζήτηση για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού και το σημείο στο οποίο έχει φτάσει πλέον η εκστρατεία των fake news στη γείτονα, που δεν έχει πάτο και παραποιεί την ιστορία και όχι μόνο.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι λέει ψέματα για την Μικρασιατική Καταστροφή και ότι ήταν αυτή που έχει προχωρήσει και στο παρελθόν αλλά και τώρα σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και δεν ντρέπεται που ξεφτιλίζεται με τα ψέματα που λέει διεθνώς.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ξεκινά κάνοντας λόγο για «μη ρεαλιστικές και παράλογες δηλώσεις και ενέργειες» από τις ελληνικές αρχές για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Μέσω αυτών προσπαθούν να κάνουν τους πολίτες να ξεχάσουν την ήττα του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια της "εισβολής" στην Ανατολία και τα βάρβαρα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας και να διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα και την άποψη της κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας. Παρατηρούμε ότι προσπαθούν να παραπληροφορήσουν την κοινωνία με ψέματα» συνεχίζει η προκλητική ανακοίνωση γεμάτη ψέμα από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το φαιδρό τουρκικό ΥΠΕΞ του καθεστώτος Ενρογάν επιχειρεί να κάνει για άλλη μια φορά επιλεκτική ανάγνωση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία πολλάκις έχει διαστρεβλώσει, επικαλούμενο το άρθρο 59 στο οποίο αναφέρεται, σύμφωνα με την Άγκυρα, ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πράξεις του ελληνικού στρατού στην Ανατολία αντίθετα με το Πολεμικό Δίκαιο» κάνοντας λόγο οι άθλιοι Τούρκοι για μαζικές δολοφονίες και καταστροφές στην Ανατολία.

«Όργιο» διαστρέβλωσης: «Η Ελλάδα δέχθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας»

«Θυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημιώσεις» υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.Μπροστά η ΝΔ με 9,4% σε νέα δημοσκόπηση -Παλεύει με τον ΚΑΝΕΝΑ ο απαξιωμένος Τσίπρας


 

Προβάδισμα 9,4 ποσοστιαίων μονάδων έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Opinion Poll για το mononews.gr.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 33,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8% και το ΚΙΝΑΛ 12,2%.
Το σήριαλ Ν. Ανδρουλάκη με την λάθος διαχείρηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, είναι χαμηλά στην αξιολόγηση των βασικών προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Σημειώνεται ότι η έρευνα υλοποιήθηκε μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι είναι η πρώτη πολιτική έρευνα που γίνεται μετά από αυτά τα γεγονότα που διαμορφώνουν και αυτά προφανώς τα αποτελέσματα και δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει απαξιωμένος στους πολίτες.

Η ΝΔ να διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα (8,9%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεντρώνει το 31,5% στην πρόθεση ψήφου (-0,2% σε σχέση με την έρευνα Ιουλίου), την ίδια απώλεια (-0,2%)  όμως έχουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει το 22,6%, όσο και το ΚΙΝΑΛ με 11,6%. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25, εμφανίζοντας όλα οριακές απώλειες της τάξης του 0,1%- 0,3%, συγκεντρώνουν 4,8%, 4,7% και 2,2% αντίστοιχα.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων οι επιδόσεις γίνονται: ΝΔ 33,2%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,2%, ΚΚΕ 5,1%, Ελληνική Λύση 5%, ΜέΡΑ 25 2,3%, Ελληνες Εθνικό Κόμμα 2%, Άλλο Κόμμα 3,2% και οι Αναποφάσιστοι είναι 13,3%.Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 44,6%, ακολουθεί ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 27,7% και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα προβλήματα που απασχολούν κυρίαρχα τους πολίτες είναι: 

Ακρίβεια / ανατιμήσεις 57,6%, 

Ενεργειακή κρίση/ Τιμολόγια 34,2%, 

τα εθνικά θέματα / τουρκική προκλητικότητα 25,1%, 

το Μεταναστευτικό 3,5%, 

ο πόλεμος στην Ουκρανία 3,3%, 

η υπόθεση των υποκλοπών 2,6%, 

η πανδημία 2,4%, 

η εγκληματικότητα 2,4% 

Από την συνολική αξιολόγηση των μέτρων που έχει πάρει η Κυβέρνηση όλους τους τελευταίους μήνες για την ακρίβεια και την στήριξη της κοινωνίας προκύπτει ότι το 50% τα αξιολογεί θετικά , με το 49.2% να τα αξιολογεί αρνητικά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι θετική αξιολόγηση γίνεται από από το 78.8% της Ν.Δ, το 64.2% του ΠΑΣΟΚ  , το 29.3% του ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π Ασφαλώς το 44.6% απαντά ότι από την κατάσταση που υπάρχει έχει αναγκαστεί να περικόπτει δαπάνες ενώ το 13,8% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ( το 9.7% δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα και το 31.7% απαντά ότι η κατάσταση του δημιουργεί δυσκολίες) και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.

Στην ερώτηση αν μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις , θετικά απαντά μόλις το 21.4% με το 71.7% να έχει αρνητική άποψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 31,4% του ΣΥΡΙΖΑ δίνει αρνητική απάντηση, ενώ στο ΠΑΣΟΚ το 10.3% θεωρεί ότι μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα, με το 83.9% να απαντά αρνητικά. 

Το 47.2% πιστεύει ότι ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα Οικονομίας/ Ανάπτυξης με 22,9%, να επιλέγει μετά τον Μητσοτάκη τον ΚΑΝΕΝΑ, και τρίτο τον Αλέξη Τσίπρα με 22.5%.

Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των ασθενέστερων ο Κ. Μητσοτάκης έρχεται πρώτος 39.8%, ακολουθεί ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 35.2% και τρίτος με 22.7% ο Αλέξης Τσίπρας.

Το 38.6% δηλώνει ικανοποιημένο από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού με το 50.6% να έχει αντίθετη άποψη. Σημειώνεται, ότι το 38.6% δεν είναι μια χαμηλή επίδοση στις συνθήκες πολιτικής πόλωσης που έχουν ήδη διαμορφωθεί, απο την φαιδρότητα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. 

Το 59.3% δηλώνει πολύ και αρκετά ανήσυχο από την πιθανότητα μιας επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, κάποιου θερμού επεισοδίου. Τον Ιούλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47.8%. 

Ο Κ.Μητσοτάκης θεωρείται από το 53.3% ότι μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με τον ΚΑΝΕΝΑ στο 22,9% και πάλι τρίτο τον Α. Τσίπρα με 21.1%.

Το 83.1 % κρίνει πως παρακολουθήσεις γίνονταν από όλες τις Κυβερνήσεις των κομμάτων που κυβέρνησαν , με ένα μόλις 10.6% να θεωρεί ότι η παρακολούθηση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη είναι κάτι πρωτόγνωρο. 

Μόλις το 19% θεωρεί ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα καταφέρει να φέρει όλη την αλήθεια στο φως ενώ το 74% δεν φαίνεται να περιμένει κάποιο αποτέλεσμα. 

Ο Κ. Μητσοτάκης κρίνεται από το 37.6% μπορεί να χειριστεί τα ζητήματα των θεσμών και της διαφάνειας, το 30,3% επιλέγει τον ΚΑΝΕΝΑ, και το 26.9% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.

Το συνολικό έργο της Κυβέρνησης αξιολογείται θετικά από το 39.9% με το 59.8% να έχει αντίθετη άποψη. Τον Ιούλιο το αντίστοιχο ποσοστό ικανοποίησης ήταν 39.1%. Τα μεγαλύτερα δε ποσοστά ικανοποίησης βρίσκονται στην Ν.Δ με 75%, στο ΠΑΣΟΚ με 50.7% και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 61.3%. Την ίδια ώρα η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται στο 15.6%.

Υπάρχει ικανοποίηση του έργου του Πρωθυπουργού από το 42.4% , με το 56.8% να έχει αντίθετη άποψη ( 2.5% πάνω από την ικανοποίηση του κυβερνητικού έργου). Την μεγαλύτερη ικανοποίηση βρίσκουμε στην Ν.Δ με 76.5% και στο ΠΑΣΟΚ με 51.5%. Ταυτόχρονα εμφανίζεται ο πιο δημοφιλής αρχηγός κόμματος με θετικές απόψεις 46% έναντι 52.9% αρνητικές .Ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με 38.4% έναντι 52.8% , τον Α. Τσίπρα με 30.6% έναντι 67.7% , τον Δ. Κουτσούμπα με 30% έναντι 62.6% , τον Γ. Βαρουφάκη με 21.7% έναντι 74.3% και τον Κ. Βελόπουλο με 16.3% έναντι 77.9%.

Ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται 44.6%, δεύτερος ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 27,7%, και τρίτος ο Α. Τσίπρας με 25.3% του Α. Τσίπρα.

Μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί το 66.5% δηλώνει ότι θέλει εκλογές στην λήξη της τετραετίας, με το 25.4% να ζητάει άμεσα πρόωρες εκλογές. Σημειώνεται ότι ή άποψη για εκλογές με την λήξη της τετραετίας εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένη, αφού τον Ιούλιο την υιοθετούσε 52%.

Όσο αφορά την Κυβέρνηση που θέλουν να προκύψει, πρώτη επιλογή εμφανίζεται με 29.7% η άποψη για αυτοδύναμη Ν.Δ ( 26.6% τον Ιούλιο) και ακολουθούν Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με 15.3% ( 11.7% τον Ιούλιο), 8.7% αυτοδύναμη ΣΥΡΙΖΑ με 8.7% ( 11%) , Κυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ με 8% ( 8.9%) κ.λ.π
ΥΠΕΞ σε Άγκυρα για τα περί «μειονότητας» της Θράκης: «Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία»

 


Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει το πόσο ανθελληνικά κινείται και δεν βγάζει ούτε μία ανακοίνωση για την προκλητικότητα του βουλευτή του στην Θράκη, το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά στην προκλητικότητα και του ΣΥΡΙΖΑ και της Άγκυρας.

Απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη: «Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς.

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία. Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε τον ανθέλληνα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος για ακόμη μια φορά έκανε λόγο για «τουρκική» μειονότητα στη δυτική Θράκη και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από τον προκλητικό ΣΥΡΙΖΑ.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπερασπίζεται τον ανθέλληνα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ προκλητική αφωνία
Πέφτουν οι μάσκες για τον βρώμικο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα με τον Ερντογάν και την Τουρκία.

Οποιοδήποτε άλλο κόμμα που δεν έχει και δεν ακολουθεί ανθελληνική πολιτική, θα τον είχε διαγράψει και θα τελείωνε μαζί του καταγγέλοντας την στάση του, αλλά επειδή έχουμε να κάνουμε με τους δηλωμένους ανθέλληνες στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν βγάλει ούτε ανακοίνωση.

Αντίθετα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίζεται τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος για ακόμη μια φορά ανθελληνικά και επιζήμια για την Ελλάδα έκανε λόγο για «τουρκική» μειονότητα στη δυτική Θράκη και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από τον προκλητικό ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη η οποία αναφέρει: «Στεκόμαστε πίσω από την τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκαταλείπει τον αγώνα για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα, παρόλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσει το σοβαρό γεγονός και να εντοπίσει τους δράστες».
Ξεπέρασαν τα 3.000.000 οι εγγραφές πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό

 Οι εγγραφές των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό ξεπέρασαν τα 3.000.000 και οι γιατροί που συμμετέχουν στο θεσμό τους 3.200. Και αυτό μόλις ενάμιση μήνα από τότε  που άνοιξε η πλατφόρμα -πλην Αττικής και Ν. Αιγαίου- και μόλις 15 μέρες από τότε που άνοιξε και για τις περιοχές αυτές. Έτσι, για πρώτη φορά -όπως επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης- γίνεται πράξη ο δωρεάν γιατρός για τον κάθε πολίτη που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης μπορεί εγγράφεται σε Προσωπικό Γιατρό με 3 διαφορετικούς τρόπους:

Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής, όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Αυτοπροσώπως σε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και  έγγραφο ταυτοποίησης.

Στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και έγγραφο ταυτοποίησης.

Οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον γιατρό τους από όσους συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί στην περιοχή όπου διαμένουν. Οι υπηρεσίες που θα έχουν θα είναι δωρεάν. Έτσι θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους, θα παίρνουν κατευθύνσεις, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας χωρίς να πληρώνουν.Συμφωνία Εκκλησίας - ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση έκτασης στο Σχιστό

 


Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχιστό για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση Κτήματος που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Σήμερα Μακαριότατε, κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ΄ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει.

Η δε δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο, φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά.

Εκτός από την αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα ξεδιπλωθεί σε αυτό το χώρο, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος.

Εμείς θέλουμε η Εκκλησία να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της και μέσα από τα έσοδα από αυτήν την ακίνητη περιουσία, να μπορεί να στηρίζει το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό κοινωφελές της έργο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.
Στο πλαίσιο που ήδη εφαρμόζει η Ελλάδα οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

 Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη από την Πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητας του μηχανισμού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν από τον Μάρτιο. Έχει επίσης αναφερθεί κατ’ επανάληψη στην ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων  ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ. Όλα αυτά γίνονται τώρα επίσημες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθούν σε έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα βασικά στοιχεία των προτάσεων είναι:

Έκτακτα μέτρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη -μέλη την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τουλάχιστον 5% στις επιλεγμένες ώρες αιχμής. Παράλληλα συνιστά να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Μέτρα για την ανακατανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα. Ένα μέτρο που ήδη έχει λάβει προ πολλού η Ελλάδα και υιοθετεί τώρα και η Ε.Ε.  Η Κομισιόν προτείνει την προσωρινή επιβολή πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνολογίες με χαμηλότερο κόστος (ΑΠΕ, λιγνίτης και πυρηνική ενέργεια). Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι τα κράτη μέλη θα κερδίσουν 117 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορέσουν να διαθέσουν για τη στήριξη των καταναλωτών.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης πάνω στα υπερκέρδη που παράγονται από δραστηριότητες στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων τα οποία δεν καλύπτονται από την εφαρμογή ανώτατου ορίου. Θα εισπραχθεί από τα κράτη μέλη επί των κερδών του 2022 τα οποία υπερβαίνουν κατά 20% την αύξηση του μέσου όρου των κερδών των τριών προηγούμενων ετών. Η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να αποφέρει κατ' εκτίμηση δημόσια έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ, αναφέρει η Κομισιόν.

Τα έσοδα θα εισπράττονται από τα κράτη-μέλη και θα ανακατευθύνονται σε καταναλωτές ενέργειας, ιδίως σε ευάλωτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Κυρ. Μητσοτάκης: «Τον έναν αιώνα ισχύος της Συνθήκης της Λωζάννης θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη»

 


Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί και ότι "τον έναν αιώνα ισχύος της Συνθήκης θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη", έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στα εγκαίνια της εκδήλωσης «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

Η Συνθήκη της Λωζάννης διέπε, τη συνύπαρξή μας με τους γείτονες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία την έχει παραβιάσει ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Αλλά και εξακολουθεί να υπονομεύει τις σαφείς ρυθμίσεις της, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα πρέπει να αντιληφθεί, ωστόσο, η άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα. Γι' αυτό και την τήρησή της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα, με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της, αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων της Δυνάμεων. Κυρίως, όμως, με την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο. Γιατί η πραγματική αναμέτρηση μιας χώρας είναι με το παρελθόν και το μέλλον της.

Οι επιλογές των Ελλήνων δείχνουν ότι τα ίχνη της εμπειρίας γίνονται γι' αυτούς οδηγοί μιας καλύτερης πορείας. Πως την κάθε μεγάλη υποχώρηση μπορεί να τη διαδέχεται μια μεγαλύτερη εθνική επιτυχία. Και ότι, σήμερα, η «Μεγάλη Ιδέα» δεν συνδέεται με γεωγραφικές κτήσεις. Αλλά με την Μεγάλη Ελλάδα. Την ισχυρή και αυτοδύναμη πατρίδα του μέλλοντός μας. Αυτή που δεν λησμονεί επειδή, ακριβώς, θέλει να προχωρεί.
Εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης


 

Εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

Μετράμε πλέον 2,5 χρόνια αλλεπάλληλων, σφοδρών, εξωγενών κρίσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο, η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές και προβάλλει αντιστάσεις, αναπτύσσοντας, παράλληλα, μια ισχυρή δυναμική. Στέκεται όρθια, πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική, πιο εξωστρεφής. Εκπέμπει ασφάλεια, σταθερότητα και αυτοπεποίθηση. Συγκεκριμένα:

 Το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά.

 Στην «καρδιά» της ενεργειακής κρίσης, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς

ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

 Η εκτίμηση αναθεωρείται ανοδικά, πλέον στο 5,3% για το 2022, από αρχική εκτίμηση

3,1%. Και προβλέπεται στο 2,1% για το 2023. Την ίδια περίοδο, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1% για το 2022 και στο 0,9% για το 2023. Συνεπώς, η Ελλάδα αναπτύσσεται πολύ πιο ισχυρά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

 Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας μας θα υπερβεί, εφέτος, τα 200 δισ. ευρώ, και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 δισ. ευρώ!

 Η ανάπτυξη στηρίζεται, κυρίως, στην εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

 Εφέτος, εκτιμάται ότι θα έχουμε ιστορικό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

 Εξαγωγές που διαμορφώθηκαν στο 41% του ΑΕΠ το 2021, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Σήμερα η Ελλάδα εξάγει περισσότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

 Το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, και η ανάπτυξη αποκτά χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας.

 Παράλληλα, βιομηχανική παραγωγή, οικοδομική δραστηριότητα, ταξιδιωτικές εισπράξεις, ηλεκτρονικές συναλλαγές, καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όλα κινούνται ανοδικά!

 Η ανεργία συρρικνώνεται.

 Έχει ήδη υποχωρήσει πάνω από 6 μονάδες σε σχέση με το 2019, και βρίσκεται στο

χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

 Ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 4,2 εκατ. πολίτες!

 Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται.

 Η Ελλάδα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ήταν σε αυτό το καθεστώς από το 2018.

 Η χώρα αναβαθμίστηκε 11 φορές μέσα στην τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, και βρίσκεται κοντά στην επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

Τα παραπάνω σημαντικά και καθόλου αυτονόητα επιτεύγματα, απόρροια των θυσιών της κοινωνίας και της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, έχουν αντίκτυπο στη ζωή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, αλλά και στην ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται, αποτελεσματικά, στις μεγάλες απαιτήσεις της περιόδου.

Ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για συνεχή και ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των πολιτών, κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, στη ΔΕΘ, μία νέα δέσμη μόνιμων και παροδικών μέτρων για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

 Τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, ανέρχονται πλέον στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022, από 8,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσαμε τον Ιούνιο. Από αυτά, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 4,3 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 2% του ΑΕΠ για όλο το έτος. Καθίσταται έτσι, εξαιτίας της καλής συνολικής εικόνας και πορείας της οικονομίας, εφικτός ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022. Από τα 13,2 δισ. ευρώ, τα 10,6 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνεται στην γενναία επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς. Από αυτά, τα 4,1 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά, και τα 6,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

 Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, μόνιμα και μη, είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ.

 Από αυτά, 3,65 δισ. ευρώ είναι μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν τόσο

μειώσεις φόρων και εισφορών, όσο και αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Ενώ, 1,85 δισ. ευρώ είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

 Τα δημοσιονομικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν προχθές, ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ για το 2022. Διαμορφώνονται στα 3,2 δισ. ευρώ για το 2023, και στα 3,6 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα.

Για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, κατατίθεται σήμερα συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Κάτι που καθίσταται εφικτό χάρη στη μεθοδική και υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Σήμερα, ως Οικονομικό Επιτελείο, ερχόμαστε να εξειδικεύσουμε τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Παρεμβάσεις που εδράζονται σε 6 άξονες, και οι οποίες αποδεικνύουν ότι καλύπτουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, πάντα με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

1ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου.

 Εφάπαξ ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δικαιούχοι είναι:

 1 εκατ. συνταξιούχοι, έναντι 634.000 τον Απρίλιο, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο.

 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.

 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ. Επιπλέον:


 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο.  800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα δουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Συνολικά, δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. συμπατριώτες μας. Το κόστος ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

 Αύξηση, κατά 200.000, των δικαιούχων του Προγράμματος «Ανακυκλώνω / Αλλάζω Συσκευή». Το κόστος ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί από Συγχρηματοδοτούμενους Πόρους.

 Επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων. Το κόστος ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.

 Επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές. Το κόστος ανέρχεται στα 89 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί από Συγχρηματοδοτούμενους Πόρους.

 Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτοντας 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, αυτά αυξάνονται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο, και από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επιπλέον, αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, σε 350 ευρώ. Επίσης, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά εφέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος. Το κόστος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 174 εκατ. ευρώ το 2021.

 Μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ύψους περίπου 25 λεπτών. Το κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

 Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2023. Το κόστος ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ.

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα καλύψει 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά, για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το κόστος ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί από Συγχρηματοδοτούμενους Πόρους.

2ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

 Νέα, τρίτη, αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με τη νέα

χρονιά ξεκινά η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του, με εφαρμογή από τον Μάιο του

2023. Αναμένεται να επηρεαστεί το μισθολόγιο 1 εκατ. εργαζομένων.

 Μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και

το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις. Το κόστος ανέρχεται στα 871 εκατ. ευρώ.

 Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Μέτρο που αυξάνει το

διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατ. εργαζομένων. Το κόστος ανέρχεται στα 765 εκατ. ευρώ. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, για το έτος που συντελείται η αύξηση. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο. Αφορά, δυνητικά, 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Η απώλεια εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αντισταθμίζεται από

αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών.

 Κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση, για επιχειρήσεις

με υψηλά ποσοστά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Από προχθές και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, για συμβάσεις εργαζομένων τους που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου και μετατραπούν από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται, για 1 έτος, από το 40% των ασφαλιστικών


εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Αφορά περίπου 290.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν

2,2 εκατ. εργαζομένους.

 Επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, για 32.000 γυναίκες, από τους 6 στους 9

μήνες, από το 2023. Το κόστος ανέρχεται στα 64 εκατ. ευρώ.

3ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 855 εκατ. ευρώ, για τους δημοσίους υπαλλήλους.

 Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους. Το μέτρο αυτό καλύπτει 500.000 συμπατριώτες μας. Το κόστος ανέρχεται στα 202 εκατ. ευρώ.

 Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 συμπατριώτες μας. Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

 Άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είναι: Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ένστολων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού. Η έκδοση απόφασης για καταβολής της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων. Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

 Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Ε.Σ.Υ., από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσο-σταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%. Το κόστος ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.

 Αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό καλύπτει περίπου 600.000 συμπατριώτες μας. Το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

4ος Άξονας: Μέτρα, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, για τους συνταξιούχους.

 Όπως ήδη ανέφερα, εφάπαξ ενίσχυση σε 1 εκατ. συνταξιούχους, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ. Το κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

 Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε 1 εκατ. συνταξιούχους. Το κόστος ανέρχεται στα 274 εκατ. ευρώ.

 Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023. Η αύξηση αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Υπολογίζεται, στο πρώτο έτος εφαρμογής, η αύξηση να υπερβεί το 6%. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ για το 2023.

5ος Άξονας: Πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης.

 Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως, και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Αυτό το μέτρο αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των ΙΕΚ. Το κόστος ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ.

 Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Εξοικονομώ» για νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιχορήγησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και ανακαίνισης της κατοικίας τους. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 40.000 νέους ανθρώπους. Το κόστος ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Ενοικιάζω» για Κενά Σπίτια. Με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών, επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν. Αυτό το μέτρο αφορά έως 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές. Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

 Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων, μέσω συγχρηματοδότησης. Δημιουργούμε ένα νέο ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 25.000 δικαιούχους. Το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.


 Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας, αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 8.150 δικαιούχους. Το κόστος ανέρχεται στα 540 εκατ. ευρώ.

 Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την «κοινωνική αντιπαροχή». Προσφέρουμε ακίνητα του Δημοσίου σε ιδιώτες κατασκευαστές με στόχο να κατασκευάσουν, με δικά τους έξοδα, σύγχρονα κτίρια κατοικίας, στα οποία θα έχουν την υποχρέωση να μισθώνουν το 50% με χαμηλά ενοίκια σε νέους δικαιούχους και να αξιοποιούν εμπορικά τα υπόλοιπα. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 10.000 συμπατριώτες μας.Δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος.

 Ενεργοποίηση Προγράμματος «Εστία 2», όπου το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους. Το μέτρο αφορά 1.000 – 2.500 δικαιούχους. Το κόστος ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.

 Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας Golden VISA στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ.

6ος Άξονας: Άλλα αναπτυξιακά μέτρα, ύψους 240 εκατ. ευρώ.

 Κίνητρα για επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψουμε 200.000 νέους δικαιούχους, και ενός νέου προγράμματος συν-διαφήμισης του ΕΟΤ, σε συνεργασία με Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες. Το κόστος ανέρχεται στα 51 εκατ. ευρώ.

 Αύξηση ΚΑΠ των ΟΤΑ, από το 2023. Το κόστος ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ.

 Αναστολή ισχύος του ΦΠΑ στο 24% για νέες οικοδομές, έως τέλος του 2024 Το κόστος

ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.

 Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας κεφαλαιαγοράς, έως το τέλος του 2023, με σημαντικά

επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, όπως είναι: Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, από το 0,5% στο 0,2%. Η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών. Η κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε επιχειρηματικά και κρατικά ομόλογα. Το κόστος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το συνεκτικό και ρεαλιστικό νέο πλέγμα μέτρων, που καλύπτει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, ότι λειτουργεί υπεύθυνα, ψύχραιμα και δυναμικά. Αποδεικνύει:

 Ότι μπορεί να συνεχίζει να στηρίζει, γενναία και αποτελεσματικά, τους πολίτες απέναντι στο

μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας – πανευρωπαϊκά – των τελευταίων πολλών δεκαετιών.

 Ότι μπορεί να συνεχίζει να υλοποιεί αναπτυξιακές πολιτικές, που αυξάνουν τον πλούτο της

χώρας, δημιουργώντας ευκαιρίες και δουλειές για όλους.

 Ότι μπορεί να συνεχίζει να μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως για τη μεσαία

τάξη.

 Ότι μπορεί να συνεχίζει να ασκεί κοινωνική πολιτική, με πρόνοια για τους πιο αδύναμους,

ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Και όλα αυτά, διότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης εκπέμπει συνέπεια, έχει συνέχεια και αποπνέει σταθερότητα. Εκπέμπει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και προοπτική.

Τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη

Από τα 2,9 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που καταθέτουμε σήμερα, ένα πολύ μεγάλο ποσό, περίπου 1,7 δισ. ευρώ θα πάει -δυστυχώς αυτή είναι η πρόβλεψη- για ηλεκτρικό ρεύμα για το 2022. Αυτό, δείχνει και το βάρος, που σηκώνει η εθνική οικονομία από τις εξωφρενικές τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και το βάρος που σηκώνει ο προϋπολογισμός για να


προστατεύσει την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προπαντός τις μικρές, από αυτήν την εξωγενή εξέλιξη, που αποτελεί και την κινητήριο δύναμη του πληθωρισμού που βιώνουμε. Από τα υπόλοιπα ποσά:

 500 εκατ. ευρώ είναι περίπου το επίδομα Δεκεμβρίου για ευάλωτους συμπολίτες μας,

 300 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης,

 140 εκατ. ευρώ η αύξηση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ»,

 149 εκατ. ευρώ η στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα κονδύλια,

που αφορούν στις υπόλοιπες δράσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο στόχος, για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 παραμένει. Όπως παραμένει και η πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης για φέτος, φτάνοντας σε επίπεδα κάτω του 2019 (που ήταν με τα σημερινά δεδομένα στο 180,7% του ΑΕΠ). Πώς συνέβη αυτό; Πώς, δηλαδή, περάσαμε αυτή τη φοβερή πανδημία, και ενώ είμαστε σε ενεργειακή κρίση, καταφέρνουμε να έχουμε χαμηλότερο χρέος, παρά τα τεράστια ποσά, τα οποία αναγκαστικά δαπάνησε ο προϋπολογισμός; Η απάντηση είναι, εν μέρει, εξαιτίας των εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά προπαντός, διότι έχουμε μια πάρα πολύ υψηλή ανάπτυξη. Το ονομαστικό ΑΕΠ, φέτος, υπολογίζουμε ότι, αντί για 197 δισ. ευρώ, που υπήρχε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, πριν 4-5 μήνες, θα πάει τελικά, στα 205 δισ. ευρώ.

Και για το μέλλον οι προοπτικές είναι θετικές. Παρά το γεγονός ότι θα περάσουμε αυτή την ενεργειακή κρίση για τους επόμενους, αρκετούς μήνες -δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει- είναι θετική η προοπτική. Το 2019 είχαμε αυτό το χρέος, χωρίς να έχουμε μπροστά μας την προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης. Τώρα, έχουμε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι μπροστά μας, να πρόκειται να μπει στην οικονομία τα επόμενα χρόνια, με όλο και ταχύτερες απορροφήσεις. Αυτό προφανώς θα επηρεάσει, θετικά, όλες τις οικονομικές μεταβλητές, μεταξύ των οποίων και το δημόσιο χρέος και το ρυθμό ανάπτυξης.

Κάποια συμπληρωματικά θέματα, σε σχέση με την εξειδίκευση των μέτρων.

Επίδομα θέρμανσης

 Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης, είναι αρκετά μεγαλύτερο από πέρσι. Υπολογίζουμε σε

300 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τη δυναμική που εξελιχθεί.

 Στο επίδομα θέρμανσης δίνουμε κίνητρα, για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πάρα πολύ ακριβή τιμή, αυτή τη στιγμή. Η μετάβαση μακριά από το φυσικό αέριο είναι προσωρινή, αφορά το φετινό επίδομα, δεν είναι κάτι μόνιμο και αφορά στη συγκεκριμένη

συγκυρία του πολέμου της Ουκρανίας.

 Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους

δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες. Και ο λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι ότι αυτοί που είναι στον ηλεκτρισμό καταναλώνουν -κατά βάση- ως οριακό καύσιμο το φυσικό αέριο.

Μισθολογικά Δημοσίου

Αναφορικά με την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Εδώ, οι παρεμβάσεις αφορούν, κατά ένα μέρος, αύξηση του βασικού μισθού κατά 5%, την αύξηση του επιδόματος της νοσοκομειακής απασχόλησης κατά 120 ευρώ και την αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%. Εδώ, είναι σημαντικό ότι το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης δεν θα συγχωνευτεί με την προσωπική διαφορά, δηλαδή όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, θα δουν


την αύξηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης. Μιλάμε για 20.000 γιατρούς του Ε.Σ.Υ. και η μεσοσταθμική αύξηση – όπως προαναφέρθηκε – είναι 10%, περίπου 200-300 ευρώ και αυτό μας κοστίζει 53 εκατ. ευρώ.

Συνοψίζοντας, όλες οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν, με τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, και της σοβαρότητας που έχει η δημοσιονομική πολιτική. Στο δημοσιονομικό μας σχεδιασμό, έτσι όπως είναι αυτή η περίοδος της ακραίας αβεβαιότητας, ακολουθούμε δύο αρχές:

 Η πρώτη είναι ότι λαμβάνουμε μέτρα, με βάση τις άμεσες ανάγκες και αποφεύγουμε να δεσμευτούμε σε μέτρα που έχουν πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα και μπορούν να ανατραπούν από τις εξελίξεις. Διότι, δεν ξέρεις σ’ αυτές τις περιόδους αβεβαιότητας εάν μία υπόθεση που κάνεις, μπορεί να ανατραπεί από τη μία ημέρα στην άλλη. Θυμίζω ότι το φυσικό αέριο, πριν από 10 ημέρες, ήταν στα 340 ευρώ η μεγαβατώρα. Σήμερα, είναι στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα. Μπορεί, σε 10 ημέρες να είναι στα 250 ή στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα νούμερα είναι τεράστια. Έχουν σοβαρή επίπτωση ακόμη και στο ίδιο το ΑΕΠ της χώρας, 100 ευρώ η μεγαβατώρα επηρεάζει κατά 7 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή αλλάζουν, στην ουσία, το μακροοικονομικό σχεδιασμό. Πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνουμε αποφάσεις -όσο υπάρχει αυτή η ακραία αβεβαιότητα- διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ευελιξία της πολιτικής.

 Η δεύτερη αρχή που ακολουθούμε είναι ότι κάνουμε ένα συντηρητικό σχεδιασμό, δηλαδή διαλέγουμε το δυσμενέστερο, ρεαλιστικό σενάριο και δεν κάνουμε αισιόδοξες ή υπεραισιόδοξες προβλέψεις, διότι σε περίπτωση ανατροπής τους, κινδυνεύουμε με εκτροχιασμό. Αντίθετα, σε περίπτωση που έχουμε θετικότερες εξελίξεις – όπως είχαμε με την ανάπτυξη – τότε μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις, προσθέτοντας πόρους, που χρειάζεται η κοινωνία – εκεί που τους χρειάζεται η κοινωνία.

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασε τις νέες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μάλιστα σε μόνιμη βάση, από το

φορολογικό έτος 2023.

 Προχωράμε σε ένα ουσιαστικό μέτρο με μεγάλο αντίκτυπο, που ωφελεί σχεδόν 3 εκατομμύρια φορολογούμενους, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

 Υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε μετατρέψει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε μόνιμο φόρο, υπερδιπλασιάζοντας τους φορολογικούς συντελεστές αυτής.

 Η Κυβέρνησή μας ήδη από το 2021 είχε προχωρήσει στην απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.

 Από το 2023 και εφεξής, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται μόνιμα για όλους. Ωφελούμενοι αυτού του μέτρου θα είναι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Για να γίνει κατανοητό, θα σας αναφέρω κάποια παραδείγματα της φορολογικής ωφέλειας που θα προκύψει για τους φορολογούμενους λόγω της μόνιμης κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:

Πρώτο παράδειγμα

Συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.


Δεύτερο παράδειγμα

Μισθωτός του δημοσίου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ωφέλεια κατά 376 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τρίτο παράδειγμα

Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ από δύο πηγές, 24.000 ευρώ από μισθούς και 6.000 από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 676 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

Τέταρτο παράδειγμα

Ελεύθερος επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ, από δύο πηγές, 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα, θα έχει ωφέλεια κατά 1.001 ευρώ ήδη από το τρέχον έτος και για πάντα.

 Απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

 Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο, μόνιμου όπως ανέφερα, χαρακτήρα που συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. Το μέτρο αυτό τίθεται σε άμεση εφαρμογή.

 Για να γίνει κατανοητό, επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.

 Παρατείνεται για άλλα δύο έτη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, ένα από τα βασικά φορολογικά μέτρα που λάβαμε ως Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας μας για την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Το καθεστώς είναι προαιρετικό και αφορά οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2006 και μετά. Το μέτρο έτυχε θερμής υποδοχής από την αγορά και έχει ήδη συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της κτηματαγοράς.

 Παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο, και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023, η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

 Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων, αντισηπτικά μαντηλάκια, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς, καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης).

Όπως προανέφερα, εδώ και τρία χρόνια αυτή η Κυβέρνηση μειώνει διαρκώς τις φορολογικές επιβαρύνσεις που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Στις μειώσεις αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

 Η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% στα φυσικά πρόσωπα, παρά την αναπροσαρμογή των

αντικειμενικών αξιών το 2022. Σε απόλυτους αριθμούς μιλάμε για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ στα Φυσικά Πρόσωπα της τάξης των 920 εκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλάβαμε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τη μείωση αυτή την είδαν φέτος οι πολίτες στα εκκαθαριστικά τους.


 Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

 Η μείωση του συντελεστή φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

 Η μόνιμη, επίσης, μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές

οντότητες από το 100% στο 80% από το φορολογικό έτος 2021.

 Η επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική

δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.

 Η θέσπιση για τα φυσικά πρόσωπα εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αντί του 22% που ίσχυε για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα, μειώσαμε κατά 1 μονάδα όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές για τα

φυσικά πρόσωπα.

 Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ανεξάρτητα από τον αριθμό

των προστατευόμενων τέκνων.

 Η αύξηση από την 1η/10/2021 του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για δωρεές και

γονικές παροχές.

Την πρόσφατη, κορυφαία φορολογική μεταρρύθμιση του ν. 4935/2022, με την οποία

προβλέπεται η απαλλαγή, για πρώτη φορά, από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το φορολογικό αυτό κίνητρο στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Με την αφορμή αυτή, υπενθυμίζω ότι έχουν προηγηθεί σημαντικές ευνοϊκές παρεμβάσεις μας για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, όπως:

 η παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας,

 η μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%, καθώς και

 η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στη γεωργία για το 2022.

Ήδη, στις 31 Αυγούστου 2022, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ποσό ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο.Συνεχίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την ανθελληνική στάση του στην Θράκη

 


Τον ανθέλληνα βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεΐμπέκ καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, καθώς ο πρώτος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας πως «θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας».

Οι προκλητικές δηλώσεις του προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με τον βουλευτή του κόμματος και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος Τάσος Χατζηβασιλείου σε ανάρτηση του την οποία συνοδεύει και από το σχετικό βίντεο σημειώνει: «Ο βουλευτής Ξάνθης του @syriza_gr Χουσεΐν Ζεΐμπέκ δηλώνει στην τουρκική τηλεόραση: «Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας». Επιτέλους, γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;»

«Επιτέλους, γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;», καταλήγει ο κ. Χατζηβασιλείου.


Ντράπηκε και η ντροπή με τον Τσίπρα ακόμα να κατεβάσει την ανάρτηση του για τον Έβρο

 Ντράπηκε και η ντροπή με τον Αλέξη Τσίπρα για ακόμα μία φορά.

Εθισμένος στο ψέμα ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον ενδιαφέρει εάν αυτό που λέει η γράφει δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, δεν τον ενδιαφέρει εάν θα αποκαλυφθεί το ψέμα, δεν ντρέπεται για οτιδήποτε έχει πει και έχει κάνει στην πολιτική του καριέρα.

«Ψέματα για τις υποκλοπές, ψέματα για τους ‘ανύπαρκτους’ του Εβρου. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό 5χρονο παιδί. Κυβερνούν με ψέματα και παράνομες παρακολουθήσεις. Αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα “παρακολουθήσουν”. Και σήμερα ούτε συγγνώμη. Καμιά τύψη, καμιά νύξη ανθρωπιάς».

Δείτε την ανάρτηση του φαιδρού Αλέξη Τσίπρα στις 16 Αυγούστου:

Αυτή ήταν η ανθελληνική ανάρτηση του φαιδρού Αλέξη Τσίπρα στις 16 Αυγούστου στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. Ηταν τότε που οι Τούρκοι, διεθνείς και ελληνικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό και γνωστά διεθνή πρακτορεία, κατηγορούσαν την Ελλάδα ότι δήθεν άφηνε 400 ανθρώπους αβοήθητους σε νησίδα του Εβρου που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, όπου μάλιστα ήταν νεκρό ένα 5χρονο παιδί.

Ένα μήνα μετά τα πάντα αποκαλύφθηκαν και ήταν ψέματα, η υπόθεση πλέον βρίσκεται στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η εμπλεκόμενη ΜΚΟ ζητάει συγνώμη. 

Η παραδοχή-ανάρτηση της ΜΚΟ που είχε πρωτοστατήσει στις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, της ΜΚΟ Human Rights 360, ότι έκανε λάθος, αφήνει εκτεθιμένο κάθε Συριζαίο που προσπάθησε με ανθελληνική στάση να κάνει κακό στην Ελλάδα, πρός όφελος της Τουρκίας.

 Η ανάρτηση του φαιδρού ανθέλληνα Αλέξη Τσίπρα είναι ακόμα στο λογαριασμό του, δεν την κατέβασε και δεν έχει ζητήσει συγνώμη για την ανθελληνική στάση του που πήγε να κάνει κακό. 

Η συνειδητή επένδυση στο ψέμα απο τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν σταματά ούτε ενώπιον των ευαίσθητων και κρίσιμων εθνικών θεμάτων και αδιαφορούν εάν κάνουν κακό στην χώρα.
Κοντολέων: Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε για εθνικούς λόγους, όχι για προσωπικούς

 O τέως διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, κατέθεσε πως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε για εθνικούς λόγους.

Οι λόγοι για τους οποίους παρακολουθήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εθνικοί και όχι προσωπικοί, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο τέως διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων.

Ο πρώην διοικητής κατέθεσε πως όλες οι επισυνδέσεις που έγιναν επί των ημερών του ήταν νόμιμες και πως δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ούτε τον Γρηγόρη Δημητριάδη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Ο κ. Κοντολέων σημείωσε, επίσης, πως η ΕΥΠ δεν είχε καμία συνεργασία με τις εταιρείες intelexa και Kriker.Δεμίρης στην Εξεταστική: Νόμιμες οι επισυνδέσεις Κουκάκη-Ανδρουλάκη

 Την ώρα που καθημερινά γίνονται αποκαλύψεις για παράνομες παρακολουθήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, απο τον Αλέξη Τσίπρα, και δεύτερος διοικητής της ΕΥΠ λέει ξεκάθαρα πώς ήταν νόμιμες οι επισυνδέσεις Κουκάκη-Ανδρουλάκη.

Στην επισήμανση πως η ΕΥΠ δεν διαθέτει το κακόβουλο σύστημα παρακολούθησης Predator, προχώρησε ο διοικητής Υπηρεσίας, Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατά την κατάθεσή του στην Eξεταστική Eπιτροπής της Βουλής. Σημείωσε δε πως ο εκάστοτε διοικητής δεσμεύεται από το απόρρητο, επισημαίνοντας πως, όταν τα αιτήματα επισύνδεσης αφορούν πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να ασκείται διπλός και τριπλός έλεγχος.

Ο διοικητής της ΕΥΠ, φέρεται να είπε ακόμα, πως δεν έχει υπογράψει συμβάσεις με τις εταιρίες Krikel & Intellexa και πως η ΕΥΠ δεν χρησιμοποίησε παράνομα λογισμικά.

Ανέφερε επίσης πως κάθε επισύνδεση που φέρει υπογραφή εισαγγελέα, είναι νόμιμη, σημειώνοντας πως η νόμιμη διαδικασία ακολουθήθηκε και στην υπόθεση Ανδρουλάκη και στου Κουκάκη.O Σι Τζινπίνγκ απέφυγε να να πάει σε δείπνο με δικτάτορα Πούτιν και Ερντογάν και να φωτογραφηθεί

 Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν παρέστη σε ένα δείπνο με τους ηγέτες 11 χωρών που μάζεψε ο δικτάτορας Πούτιν για να δείξει ότι δεν είναι εντελώς απομονωμένος.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, βρήκε την δικαιολογία ότι προσέψει τον COVID-19, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters μία πηγή από την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν.

Ο Σι πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας και λαμβάνει μέρος αυτή την εβδομάδα σε μία διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, εντός του οποίου, έχουν ηγετικό ρόλο η Κίνα και η Ρωσία.

Ο Κινέζος πρόεδρος απουσίασε και από τις ομαδικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργά χθες το βράδυ, όταν οι ηγέτες των χωρών της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων του δικτάτορα Βλαντίμιρ Πούτιν και τους αρχηγού του καθεστώτος της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγαν στο δείπνο.

Μία πηγή της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε την απουσία του Σι και δήλωσε ότι η κινεζική αντιπροσωπεία επικαλέστηκε την πολιτική που εφαρμόζει για την COVID-19, δικαιολογώντας την απουσία του προέδρου Σι.