Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ - Πολάκης καλούν ακροαριστερούς συντρόφους στον Άρειο Πάγο για τον Βαξεβάνη

 


Επιτίθενται στην δικαιοσύνη και στην αστυνομία, δεν υπολογίζουν το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, προκαλούν και γίνονται επικίνδυνοι στην ΣΥΡΙΖΑ.

Για να προκαλέσουν περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάλεσμα ακροαριστερών έξω από τον Άρειο Πάγο, με αφορμή το κάλεσμα του Παύλου Πολάκη για συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο ως διαμαρτυρία για την κλήση σε απολογία του Κώστα Βαξεβάνη για την υπόθεση της Novartis.

Η Νέα Δημοκρατία, πολύ σωστά κάνει λόγο, για επικίνδυνο δρόμο για τη δημοκρατία και συνέχιση των επιθέσεων κατά της Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση της ΝΔ 

«Ο κ. Πολάκης μετά την επίθεση κατά της Δικαιοσύνης, την οποία συνέχισε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, καλεί αύριο σε συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καλέσει σε απολογία τον κ. Βαξεβάνη.

»Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κλιμακώνει την επίθεση κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου αμφισβητώντας ευθέως την ανεξαρτησία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας σε πρακτικές που θυμίζουν τις χειρότερες μέρες της διακυβέρνησής τους, ακολουθούν έναν δρόμο επικίνδυνο για τη δημοκρατία».



Βρυξέλλες: Η στιγμή που άνδρας σπρώχνει γυναίκα στις ράγες του μετρό


 

Τα πλάνα από την κάμερα κλειστού κυκλώματος δείχνουν τον επικίνδυνο κακοποιό να περιφέρεται πίσω από τη γυναίκα καθώς περιμένει το τρένο πριν απλώσει το χέρι του και την σπρώξει στις γραμμές καθώς ο συρμός πλησιάζει. 

Ο οδηγός του τρένου μπόρεσε να τραβήξει έγκαιρα το φρένο έκτακτης ανάγκης για να αποφύγει το θανατηφόρο ατύχημα, ανακοίνωσε η εισαγγελία των Βρυξελλών.

Ο 23χρονος κακοποιός, συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετά το περιστατικό στο σταθμό του μετρό Rogier το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου.

Το θύμα, τραυματίστηκε ελαφρά και χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο το βράδυ της Παρασκευής.





Επεισόδια ακροαριστερών κακοποιών με την αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ


 

Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα έξω από την ΑΣΟΕΕ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα περίπου 30 κακοποιών κουκουλοφόρων έβαλαν φωτιά σε κάδους  και εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους άνδρες των ΜΑΤ, με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. να απαντούν με ρίψη χημικών.

 Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Πατησίων από το ύψος της Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς Πατήσια.





Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές και διέθεταν στην κατοχή τους βαρύ πολεμικό οπλισμό


 


Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές και διέθεταν στην κατοχή τους βαρύ πολεμικό οπλισμό.

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 14-1-2022, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης σε Αχαρνές και Άνω Λιόσια, -4- ημεδαποί μέλη της, ηλικίας 25, 39, 40 και 42 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές, ληστεία, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, οι ανωτέρω είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που προέβαινε σε διακεκριμένες κλοπές και διέθεταν στην κατοχή τους βαρύ πολεμικό οπλισμό

Σε έρευνα που διενεργήθηκε, σε προγενέστερο χρόνο, σε κλειστό χώρο στάθμευσης στις Αχαρνές, που χρησιμοποιούσε η οργάνωση ως χώρο φύλαξης και είχε ενοικιάσει χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:









-2- πολεμικά τυφέκια Kalashnikov

ημιαυτόματο υποπολυβόλο

-2- πιστόλια

περίστροφο

πλήθος φυσιγγίων και γεμιστήρων

λαστιχένιες ολοπρόσωπες μάσκες

μπουφάν και καπέλα τύπου τζόκεϊ με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ.

κλεμμένο αυτοκίνητο μεγάλης ιπποδύναμης, με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας

Από έρευνες σε οικίες των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-3- αεροβόλα

πλήθος φυσιγγίων και γεμιστήρων

μαχαίρι

στιλέτο

-3- αναλογικοί ασύρματοι

-2- συσκευές ενδοεπικοινωνίας

πλήθος εξαρτημάτων αυτοκινήτων

-9- κινητά τηλέφωνα

φορητός υπολογιστής

συσκευή GPS

-2- κροτίδες

πολυεργαλείο

ζεύγος γαντιών

-750- ευρώ και -151- δολάρια Η.Π.Α.

-4- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα



Από την μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάστηκαν κλοπή αυτοκινήτου, κλοπή μοτοσυκλέτας και απόπειρα ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή της Μαγνησίας.

Επιπρόσθετα, οι κατηγορούμενοι έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για πλήθος αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες, για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, συνεχίζονται.




Καταδρομική κακοποιών αντιεξουσιαστών στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ

 



Συνεχίζονται οι προκλήσεις κακοποιών αντιεξουσιαστών.

Επίθεση στο φυλάκιο του κτιρίου διοίκησης της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας ακροαριστεροί κακοποιοί.

Ομάδα ακροαριστερών κακοποιών που συμμετείχε στην πορεία που ξεκίνησε από το Δικαστικό Μέγαρο όταν έφτασε στην πρυτανεία του Ιδρύματος έσπασε την τζαμαρία του δώματος της υπηρεσίας ασφάλειας που βρίσκεται στο ισόγειο.

Στη συνέχεια αποχώρησαν από το σημείο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του κράτους και υπέρ των κακοποιών συλληφθέντων για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου.



Συνελήφθη 33χρονη που δεν έστελνε το παιδί της για 1,5 χρόνο στο σχολείο


 

Αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη είναι μια 33χρονη γυναίκα, η οποία διαπιστώθηκε ότι έχει να στείλει την ηλικίας 6 ετών κόρη της στο σχολείο, από τον Ιούνιο του 2020 και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τους μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, η γυναίκα ζει μόνη με την ηλικίας 6 ετών κόρη της, της οποίας έχει την επιμέλεια και συνελήφθη χθες το πρωί στο σπίτι της, διότι δεν έστελνε το παιδί στο σχολείο.

Η ανεύθυνη μητέρα και αρνήτρια, οδηγήθηκε χθες στα Δικαστήρια για να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, αλλά ζήτησε και πήρε προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία της και αφέθηκε ελεύθερη. Η δίκη της προσδιορίστηκε να γίνει αύριο Τετάρτη, στο ίδιο Δικαστήριο.



Συνάντηση του πρωθυπουργού με την προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola

 


Κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο Στρασβούργο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείπνο με την προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με την εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σημειώνεται ότι μοιράζονται κοινές θέσεις στα μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η ΝΔ στήριξε ενεργά εντός του ΕΛΚ την υποψηφιότητα της κ. Metsola για την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. H Μαλτέζα πολιτικός έχει λάβει επισήμως το χρίσμα του ΕΛΚ για την θέση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη, 18 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.

Στο δείπνο παρέστησαν ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου και ο επικεφαλής του γραφείου της κ. Metsola, Matthew Tabone.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου κατ’ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Manfred Weber και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΛΚ Antonio Lopez Isturiz.



ΝΔ: «Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό»

 


«Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό», σχολιάζουν και σωστά στην Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento, ένα άθρο στήριξη στον Βαξεβάνη.

«Μετά το άρθρο στήριξης του κ. Τσίπρα στον κ. Βαξεβάνη και την υιοθέτηση επί της ουσίας της γραμμής Πολάκη και την πλήρη κάλυψή του, είναι πια ξεκάθαρο πως Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό… », αναφέρουν στην Νέα Δημοκρατία.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε δήλωσή του για το ίδιο θέμα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για απόψεις «που δεν ταιριάζουν με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής χώρας και συνιστούν εκτροπή».

«Ο κ. Τσίπρας επιλέγει ενσυνείδητα, με ένα εξαχρειωμένο και επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας άρθρο του στο Documento, να στηρίξει πολιτικά και ηθικά την επίθεση Πολάκη στην ελληνική δικαιοσύνη, με αφορμή την κλήση του κ. Βαξεβάνη προκειμένου να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για μια σειρά από σοβαρές αξιόποινες πράξεις. Με τον τρόπο αυτό πλήττει άμεσα το σκληρό πυρήνα της ελληνικής Πολιτείας: τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία. Οι απόψεις του δεν ταιριάζουν με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής χώρας και συνιστούν εκτροπή».



Ο Λακόπουλος κατά του Παύλου Πολάκη «Ο ηγέτης οφείλει να προφυλάσσει το κόμμα του και από τους σαλεμένους»



Με ένα άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου, μέσα από το σάιτ anoixtoparathyro, το οποίο στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, μιλά έξω από τα δόντια για τον Παύλο Πολάκη και την ανοχή που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας στην άθλια συμπεριφορά του.

«Ο ηγέτης οφείλει να προφυλάσσει το κόμμα του και από τους σαλεμένους»

Το άρθρο του Γ. Λακόπουλου

«Κάθε μέρα που περνάει ο Πολάκης ξεφεύγει όλο και περισσότερο και γίνεται όλο και πιο αγαπημένη μασκότ του Μητσοτάκη.

Αυτή τη φορά πήγε να κάνει έλεγχο σε αστυνομικούς που… έκαναν έλεγχο σε εστιατόριο. Προφανώς για να δείξει τον καταστηματάρχη- τον οποίο διαφήμισε κιόλας- ότι είναι κάποιος. Και μετά το έκανε βούκινο και έδωσε μια ακόμη πάσα στον Οικονόμου και τα αντι-Τσίπρα ΜΜΕ.

Από πότε είναι δουλειά των βουλευτών να επεμβαίνουν στο αστυνομικό έργο; Αν κάτι δεν γίνεται καλά ο εμπλεκόμενος πολίτης μπορεί να προσφύγει στην υπηρεσία τους ή στη Δικαιοσύνη.

Δεν πάει άλλο. Ό,τι χτίζει ο Τσίπρας το γκρεμίζει ο Πολάκης, πότε με τον ελεεινό λόγο του και την πολιτική παραφροσύνη του και τώρα παριστάνοντας των Ρομπέν των ταβερνών.

Αλίμονο αν κάθε βουλευτής περιφέρεται σαν δεκανέας υπηρεσίας και ελέγχει τον αστυνομικό, τον τροχονόμο, τον έφορο, τον πυροσβέστη, τον δημόσιο υπάλληλο την ώρα που κάνουν τη δουλειά τους.

Υπάρχει η Βουλή για να ζητήσουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, αν νομίζουν ότι κάτι δεν γίνεται σωστά.

Ο άνθρωπος, αν δεν το κάνει επίτηδες, χρειάζεται φροντίδα.

Κάποιος να τον μαζέψει. Δεν νοείται ο αγώνας για να φύγει η ΝΔ να ανατινάζεται κάθε τόσο από τον ''τρελό του χωριού''.

Πρώτος ο Τσίπρας πρέπει να καταλάβει: δεν έχει δικαίωμα να θυσιάζει το κόμμα του κρατώντας στις γραμμές του κάποιον με προβληματική συμπεριφορά.

Η ανισορροπία δεν είναι πολιτική δραστηριότητα.

Αν δεν τον απομακρύνει θα μείνει μόνο με το ''φαν κλαμπ'' του Πολάκη -που στο τέλος θα τον καταπιεί.

Ο ηγέτης οφείλει να προφυλάσσει το κόμμα του -και από τους σαλεμένους. Από αυτή την άποψη δεν είναι πρόβλημα Πολάκη, αλλά ζήτημα του Τσίπρα. Όλοι ξέρουν ότι ο Πολάκης έχει ξεφύγει και είναι επιζήμιος.

Όσο τον ανέχεται, τόσο του δίνει την εντύπωση ότι είναι ο φόβος και ο τρόμος της ΝΔ -τρομάρα του. Δεν βλέπει ότι η κυβέρνηση κάνει πάρτι κάθε φορά με τη συμπεριφορά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει όλη την εξουσία να λύσει το πρόβλημα -για να ανασάνει το κόμμα του και οι πολίτες που τον ψηφίζουν.

Αλλιώς όσοι τον στηρίζουν στον αγώνα κατά της πολιτικής Μητσοτάκη βλέπουν ότι ματαιοπονούν και οργίζονται. Ήδη στη Δημοκρατική Παράταξη όλο και περισσότεροι παίρνουν τις αποφάσεις τους: '''Η ο Πολάκης ή εμείς''».



Αλλοδαποί έκλεψαν αμάξι την ώρα που ο ιδιοκτήτης το πάρκαρε τραυματίζοντας τον


 

Βίντεο ντοκουμέντο από την κλοπή ενός ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο καταγράφεται η προσπάθεια του ιδιοκτήτη να τους σταματήσει.

Το βίντεο παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, και φαίνεται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που κρεμάστηκε από το καπό του οχήματός του, στην προσπάθειά του να σταματήσει τους αλλοδαπούς ληστές που του το έκλεψαν στην οδό Λένορμαν.

Ο άτυχος ιδιοκτήτης, έπεσε τραυματισμένος στην άσφαλτο. Περαστικοί έσπευσαν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Οι κακοποιοί έβγαλαν τον άνδρα έξω από το αυτοκίνητο με τη βία την ώρα που στάθμευε.

Στην προσπάθειά τους οι αλλοδαποί κακοποιοί, να ξεφύγουν ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα και λίγα μέτρα παρακάτω προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα, καθώς συγκρούστηκαν με δύο αυτοκίνητα.

Το κλεμμένο όχημα ακινητοποιήθηκε και οι ληστές προσπάθησαν να ξεφύγουν πεζοί, όμως τους καταδίωξαν άνδρες της ΔΙΑΣ και συνέλαβαν τον έναν εκ των δύο. Ο συλληφθείς είναι 21 ετών από τη Σομαλία, ενώ οι Aρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δεύτερου.






Αύριο έρχονται τα Rafale πετώντας πρώτα πάνω απο την Ακρόπολη

 


Η Πολεμική Αεροπορία προετοιμάζεται πυρετωδώς καθώς αύριο αναμένονται στην Ελλάδα τα πρώτα έξι μαχητικά. 

Τα πρώτα Rafale με την ελληνική σημαία αναμένονται στη χώρα μας το μεσημέρι της Τετάρτης, γύρω στις 12:30, με τελικό προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. 

Προτού όμως προσγειωθούν στην Τανάγρα για την προγραμματισμένη τελετή θα πραγματοποιήσουν διέλευση πάνω από την Ακρόπολη.





Κτήνη στην Βούλα πέταξαν σκύλο στην θάλασσα μέσα σε σακκούλα.


 

Άλλο ένα περιστατικό κτηνωδίας σε βάρος ενός σκύλου, καταγράφηκε σε παραλία της Βούλας.

Μέσα στη θάλασσα, βρέθηκε το άτυχο σκυλάκι και μάλιστα μέσα σε μία μαύρη δεμένη σακούλα, για να πνιγεί.

Οι κακοποιοί από την πράξη τους φαίνεται το πόσο επικίνδυνοι είναι για την δημόσια ασφάλεια.



Παρουσία του Πρωθυπουργού στην τελετή εις μνήμην του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σήμερα στην τελετή στη μνήμη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.

Στα λίγα λόγια που έγραψε, εκ μέρους του ελληνικού λαού, στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής σε έναν «πραγματικό Ευρωπαίο ηγέτη», σημειώνοντας ότι ο εκλιπών «πάντοτε αγωνιζόταν για την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός μίλησε σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Ένιωσα πως ήταν υποχρέωσή μου να αποτίσω φόρο τιμής στον David Sassoli. Θυμάμαι με συγκίνηση την παρουσία του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, όταν βρέθηκε μαζί μας για να γιορτάσει την 40ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία και τις προοπτικές που φέρνει το 2022.

Περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημερινή «είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία ισχύει η επιβολή προστίμων για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η στρατηγική μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Έχουμε αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανακοινώσαμε τη στρατηγική, άρα πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν», είπε στους ευρωβουλευτές.

Ποτέ δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις μέσα στην πανδημία

Αναφερόμενος στην Οικονομία τόνισε πως αναμένει ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%. Είχαμε επίσης μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού και στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, τόνισε τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και ζήτησε την διερεύνηση λήψης μέτρων από την Επιτροπή. «Πρόκειται για ένα πεδίο που μας απασχολεί και, φυσικά, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών-μελών», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αποδείξαμε ότι η προστασία των συνόρων με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στρατηγική που αποδίδει

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει «αποδείξει ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων με απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι μία στρατηγική που μπορεί πραγματικά να αποδώσει», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτή είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος».

«Ένας από τους τομείς στους οποίους πρέπει να εργαστούμε πολύ πιο συστηματικά είναι το ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Αλλά συνολικά, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι η στρατηγική που εφαρμόσαμε λειτουργεί στην πράξη», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ευχαρίστησε παράλληλα τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ για τη στήριξή τους προς την Ελλάδα. «Και θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη που μας παρείχατε, ειδικά όταν κατηγορούμαστε για υποτιθέμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ένα, θα έλεγε κανείς, «λαμπρό ιστορικό» όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι βεβαίως στην Τουρκία», είπε.

Κλειδί για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης η Ανατολική Μεσόγειος

Αναφερόμενος στην ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ελληνογαλλική στρατηγική συνεργασία, τονίζοντας ότι για την Ελλάδα «έχει σημασία ότι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα, σε αυτή την περίπτωση φρεγάτες, αντί να κοιτάξουμε πέρα ​​από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες».

Σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η προσέγγιση δύο επιπέδων που ακολουθήσαμε, τείνοντας χέρι φιλίας ενώ ταυτόχρονα έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο εξακολουθεί να είναι -κατά τη γνώμη μου- η σωστή προσέγγιση», προσέθεσε, ενώ υπογράμμισε πως η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και στον ενεργειακό χάρτη.

«Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο. Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομα tête-à-tête με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Draghi, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Xavier Bettel, τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Robert Abela και την Πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ, Manfred (Weber). Σε ευχαριστώ που με καλωσορίζεις στην ομάδα (EPP Group). Ένιωσα πως ήταν υποχρέωσή μου να αποτίσω φόρο τιμής στον David Sassoli. Θυμάμαι με συγκίνηση την παρουσία του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, όταν βρέθηκε μαζί μας για να γιορτάσει την 40ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Αυτή είναι -όπως γνωρίζετε- μια πολύ δύσκολη στιγμή. Αφενός, αποτίουμε φόρο τιμής σε έναν μεγάλο Ευρωπαίο, αφετέρου, θα έχουμε το προνόμιο να εκλέξουμε τη Roberta (Metsola) ως νέα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της εύχομαι καλή τύχη στα νέα της εγχειρήματα.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια εν συντομία, συνεχίζοντας τα όσα ανέφερε ο Andrej νωρίτερα. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την οικονομία και τον COVID. Αναμένω κι εγώ σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021. Αναμένω ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%. Είχαμε επίσης μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία.

Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), τα οποία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ορθά, τόσο τις επιχορηγήσεις, όσο και τα δάνεια. Εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες να διοχετεύσουν τα δάνεια του RRF στην ελληνική οικονομία. Επομένως, είμαι αρκετά αισιόδοξος για τις προοπτικές μιας διαρκούς ανάκαμψης ώστε να αφήσουμε πίσω μας οριστικά μια ουσιαστικά πολύ οδυνηρή δεκαετία.

Στο ζήτημα του Covid, θα είχε ίσως ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι σήμερα είναι στην πραγματικότητα η πρώτη μέρα που εφαρμόζουμε, στην πράξη, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για άτομα άνω των 60 ετών. Και αυτή είναι η πρώτη μέρα που επιβάλλουμε πρόστιμα σε όσους αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η στρατηγική μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Έχουμε αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανακοινώσαμε τη στρατηγική, άρα πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν. Ένας από τους λόγους ήταν, πιστεύω, το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αποφασίσαμε να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά για άτομα άνω των 60 ετών. Γνωρίζω ότι αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη συζήτηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ήθελα απλώς να μοιραστώ την εμπειρία μας μαζί σας.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα σημαντικά ζητήματα για το 2022. Ο Andrej έθιξε τον πληθωρισμό, ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Αλλά φυσικά, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις τιμές της ενέργειας. Επιδοτούμε σε μεγάλο βαθμό τόσο επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά για να διασφαλίσουμε ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος είναι διαχειρίσιμες, και ουσιαστικά ανακυκλώνουμε κεφάλαια από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (ETS) για να διαχειριστούμε αυτήν την πολύ, πολύ περίπλοκη και πολύ ξαφνική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για ένα πεδίο που μας απασχολεί και, φυσικά, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών-μελών.

Και ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα δεν θα πάρουν άσχημη τροπή στο μέτωπο της Ουκρανίας, διότι αυτό θα αποτελέσει μια πραγματικά διαρκή πρόκληση όσον αφορά την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά δύο ζητήματα που γνωρίζω ότι σας ενδιαφέρουν. Ο Andrej αναφέρθηκε στη μετανάστευση. Νομίζω πως ναι, έχουμε αποδείξει ότι μπορεί μια χώρα να έχει ταυτόχρονα μια αυστηρή αλλά και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα, τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα, ταυτόχρονα σεβόμενη πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό έχουμε κάνει. Μειώσαμε τις ροές μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα κατά 90% από τότε που αναλάβαμε την εξουσία. Επίσης, συνεργαστήκαμε με την Επιτροπή για την κατασκευή νέων, υπερσύγχρονων κέντρων υποδοχής. Το πρώτο λειτουργεί ήδη στη Σάμο και αναμένουμε ότι άλλα τέσσερα να τεθούν σε πλήρη λειτουργία σε άλλα νησιά που συνορεύουν με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, προφανώς γνωρίζουμε -το γνωρίζει και ο Μαργαρίτης (Σχοινάς)- πως πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα. Θέλω όμως να τονίσω το γεγονός ότι έχουμε αποδείξει ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων με απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι μία στρατηγική που μπορεί πραγματικά να αποδώσει, αλλά αυτή είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος όπως γνωρίζετε. Και ένας από τους τομείς στους οποίους πρέπει να εργαστούμε πολύ πιο συστηματικά είναι το ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Αλλά συνολικά, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι η στρατηγική που εφαρμόσαμε λειτουργεί στην πράξη.

Ασφαλώς απομένουν πολλά να γίνουν όσον αφορά τη διασφάλιση ότι θα έχουμε περισσότερη υποστήριξη από την Τουρκία όσον αφορά την οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής σχέσης στο χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης. Όπως γνωρίζετε, κάποιες φορές η Τουρκία συνεργάζεται, ενώ κάποιες άλλες όχι. Αλλά αυτό που καταλαβαίνει αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι ότι πρέπει επίσης να προστατεύσει τα ανατολικά της σύνορα. Διότι η ιδέα ότι θα μπορούσε απλώς να αποτελεί έναν «ιμάντα μεταφοράς» για να μετακινεί ουσιαστικά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν είναι πια εφαρμόσιμη ως στρατηγική.

Και θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη που μας παρείχατε, ειδικά όταν κατηγορούμαστε για υποτιθέμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ένα, θα έλεγε κανείς, «λαμπρό ιστορικό» όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι βεβαίως στην Τουρκία.

Και ένα τελευταίο σημείο. Θα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον όλη τη συζήτηση σχετικά με την “Στρατηγική Πυξίδα” (Strategic Compass). Στηρίζουμε τη Γαλλία στη φιλοδοξία της να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση για αυτό το θέμα. Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει με τη Γαλλία συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία θεωρούμε ότι συμπληρώνει απολύτως τη διατλαντική σχέση και τα μέσα του NATO που αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά για εμάς έχει σημασία ότι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα, σε αυτή την περίπτωση φρεγάτες, αντί να κοιτάξουμε πέρα ​​από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες.

Και ένα τελευταίο σημείο για τη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου: η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με πολλές χώρες με τις οποίες είχε μια πολύ δύσκολη σχέση. Tαυτόχρονα, υπάρχει ακόμη πολλή επιθετική ρητορική που εκπέμπεται από την Τουρκία όσον αφορά την απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Δεν θέλω να πιστέψετε ότι, επειδή οι τόνοι έχουν εν μέρει αλλάξει, ότι δεν συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία φυσικά στερείται σοβαρότητας. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η προσέγγιση δύο επιπέδων που ακολουθήσαμε, τείνοντας χέρι φιλίας ενώ ταυτόχρονα έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτή εξακολουθεί να είναι -κατά τη γνώμη μου- η σωστή προσέγγιση.

Και φυσικά η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο. Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο, κάτι που πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν θέλουμε να εισάγουμε πραγματικά φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

Και νομίζω ότι αυτά τα έργα έχουν μεγάλη σημασία για τη συνολική σταθερότητα του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σταματήσω εδώ και να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση. Και πάλι, επιτρέψτε μου να ευχηθώ καλή τύχη στη Roberta ​​στο νέο της ρόλο. Ευχαριστώ πολύ.





Παραδόθηκε ο "άντρας" που σακάτεψε την σύντροφο του στην Αργυρούπολη

 


Ο 46χρονος "άντρας", εμφανίστηκε, ψύχραιμος σαν να μην έχει κάνει τίποτα, μαζί με τον δικηγόρο του μπροστά στους αστυνομικούς όπου και παραδόθηκε. 

Σήμερα το πρωί θα οδηγηθεί στον Ανακριτή για να απολογηθεί. Εκεί είναι που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το γιατί προχώρησε στις αποτρόπαιες αυτές πράξεις.

Ο 46χρονος, παραδέχθηκε τον ξυλοδαρμό αλλά υποστήριξε πως δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει τόσο σοβαρή βλάβη στη 40χρονη, η οποία υπενθυμίζουμε πως νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σε σοβαρή κατάσταση.

«Τη χτύπησα αλλά δεν ήθελα ούτε να τη στείλω στο νοσοκομείο, ούτε να τη σκοτώσω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο 46χρονος "άντρας", που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπάει σύντροφο του.

Από τα λόγια που είπε στους αστυνομικούς, προκύπτει πως όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο καυγά ο οποίος εν τέλει εξελίχθηκε στον άγριο ξυλοδαρμό. Όπως είπε, είχαν συχνούς καυγάδες με τη σύντροφό του ωστόσο την ημέρα του ξυλοδαρμού η κατάσταση ξέφυγε και τη χτύπησε βάναυσα.



Έκρηξη σε συγκρότημα κατοικιών στη Γλυφάδα



Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στην οδό Οινόης στη Γλυφάδα.

Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε τρία αυτοκίνητα και την είσοδο χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας.

Οι δράστες, τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του συγκροτήματος, τον ενεργοποίησαν και εξαφανίστηκαν και οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιος είναι ο στόχος και τα κίνητρα.

Οι αστυνομικοί ερευνούν τις κάμερες, στην περιοχή για να διαπιστώσουν το δρομολόγιο διαφυγής των δραστών.

Φωτογραφίες από το protothema.gr:







Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο


 

Σκοπός των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών και της χορήγησης κινήτρων σε στοχευμένες δραστηριότητες για την εξωστρέφεια, για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τη στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, καθώς και για την ενίσχυση των περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.


Εισάγονται αποτελεσματικές και αποδοτικές διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και προβλέπεται αξιολόγηση εντός 45 ημερών από τη λήξη του καθεστώτος, ή εντός 30 ημερών για τις περιπτώσεις της άμεσης αξιολόγησης.

Με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις θεσπίζονται 13 καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, με θεματική στόχευση αντί μίας οριζόντιας διάστασης και τα οποία δύνανται να υπάγονται σε μια ή περισσότερες κατηγορίες.

Εξειδικεύονται τα είδη, το περιεχόμενο και ο τρόπος καταβολής των προβλεπόμενων ενισχύσεων [φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου], οι εντάσεις και τα ύψη αυτών αναλόγως του χαρακτήρα τους ως περιφερειακού ή μη, καθώς και τα ανώτατα ποσά των ενισχύσεων. Επιπροσθέτως, προσδιορίζονται οι πηγές χρηματοδότησης για το σύνολο των ανωτέρω ειδών ενίσχυσης πλην της φορολογικής απαλλαγής [κάλυψη από ΠΔΕ από εθνικούς πόρους ή Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) ή από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς]. Σε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπόμενων όρων για τα ποσά ενίσχυσης, προβλέπεται επιστροφή ή και ανάκτηση καθώς και επιβολή κυρώσεων.




Ο Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας

 



Στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεό της BB.  Σύμφωνα με τον οίκο:

Η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα στηρίξουν μία ταχύτερη από το αναμενόμενο μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του σημερινού και του αναμενόμενου χαμηλού κόστους δανεισμού.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, μειώνοντας πολύ το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPL) και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2021 κατά 8,3%, πολύ περισσότερο από την πρόβλεψη για αύξηση 4,3% που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο. Για το 2022 αναμένει να συνεχισθεί η ανάκαμψη, καθώς η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιταχυνθεί, με την οικονομία να αναπτύσσεται περαιτέρω 4,1%, ενώ αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει και για το 2023.

Η πανδημία αποτελεί έναν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα.

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 198,4% το 2021 από 206,3% το 2020, ενώ προβλέπει ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 190,3% φέτος και στο 185,3% στο τέλος του 2023.

Η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιόχρεο ΒΒ ή ΒΒΒ, ενώ οι επιδόσεις της όσον αφορά τη διακυβέρνηση και τους δείκτες ανθρώπινου δυναμικού είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε ελαφρά το 2021 στο 9,7% του ΑΕΠ από 10,1% το 2020, ενώ προβλέπει τη δραστική μείωσή του στο 4,1% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 2,9% του ΑΕΠ το 2023.




133.082 περισσότερες θέσεις μισθωτής απασχόλησης το 2021

 



Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το 2021  -μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- οι αναγγελίες προσλήψεων ήταν κατά 133.082 περισσότερες από τις αποχωρήσεις. Συγκεκριμένα:

Για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2021, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.395.429. Την ίδια περίοδο, οι  αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.262.347. Από αυτές οι 1.287.005 ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και οι 975.342 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του έτους 2021 είναι θετικό κατά 133.082 θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι το 53,45% των νέων συμβάσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης, το 39% μερικής απασχόλησης και το 7,54% εκ περιτροπής.



Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων-επιχειρήσεων


 

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο λαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.

Από την 1η/1/2022 και έως τις 31/1/2022, έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους: Νυχτερινά κέντρα και μπαρ, Αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022, επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους: Τέχνες του θεάματος και θέατρα, Χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων, Διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων, Παιδότοποι.

Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022, επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους: Εστίαση, Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων, Κινηματογράφοι, Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, Γυμναστήρια, Αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες, Σχολές χορού, Φυσική ευεξία, Πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα, Καζίνο.

Το κόστος της επέκτασης του μέτρου εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του μηνός Ιανουαρίου.

Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων, που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, Οργάνωση εκδηλώσεων, Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), Σχολές χορού,  Νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Προϋποθέσεις εφαρμογής: Μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%.

Ύψος ενίσχυσης: 8% επί του τζίρου του 2019. Ανώτατο όριο ενίσχυσης: 400.000 ευρώ.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 42 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ-REACT EU.

Αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή.

Στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά, (σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ, των οποίων το 100% των εργαζομένων δύναται να τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας ως ανωτέρω), παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Για τους εργαζόμενους ανά την επικράτεια, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Το κόστος εκτιμάται σε 8 εκατ. ευρώ.



Ομαλή η επαναλειτουργία των σχολείων


 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μας, η οποία κύλησε ομαλά.


Με το μαζικότερο έλεγχο κατά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, που έγινε ήδη 3 φορές την εβδομάδα σε 1,6 εκατ. του πληθυσμού, μέσα σε μόλις 24 ώρες κάθε φορά. Με πάνω από 31.000 κρούσματα, τα οποία εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν, διακόπτοντας την πορεία διασποράς του ιού.

Με τη δρομολόγηση άνω των 4.000 πρόσθετων προσλήψεων εκπαιδευτικών, για την αναπλήρωση των νοσούντων εκπαιδευτικών για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαίδευση.

Τα κλειστά τμήματα λόγω κρουσμάτων μαθητών αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα είναι μόλις 3 σε πάνω από 80.000.

Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο:

Τα δύο πλέον εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται τόσο από τους εμβολιασμένους μαθητές όσο και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε πρωτύτερα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.