Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Πώς στήθηκε το κόλπο της «πλαστής» αποφυλάκισης


Μπαίνοντας στο εργαστήριο της Μελέτης Υπνου του «Ευαγγελισμού» όπου εργάζεται, ο 48χρονος τεχνικός διαπίστωσε ότι επικρατούσε μια ασυνήθιστη για την εποχή ακαταστασία. Ηταν το πρωινό της 28ης Αυγούστου και παρότι το προσωπικό του εργαστηρίου απουσίαζε με καλοκαιρινή άδεια, δύο από τους υπολογιστές ήταν –περιέργως– αναμμένοι. Για να καταλάβει τι είχε συμβεί άνοιξε τα βίντεο από τις εξετάσεις των ασθενών και διαπίστωσε ότι: «στον υπολογιστή Νο 2 όπου θα έπρεπε να βρίσκεται η εξέταση του Αριστείδη Φλώρου υπήρχε η εξέταση του Μ. Ι., ενώ στον υπολογιστή Νο 1 που αντιστοιχούσε στο κρεβάτι που είχε κοιμηθεί το βράδυ της εξέτασης ο Μ. Ι., υπήρχε το όνομα του κ. Φλώρου».

Αποθήκευσε τις καταγραφές σε ένα «στικάκι» και ενημέρωσε τον διευθυντή του Κέντρου Μελέτης Υπνου, Σπύρο Ζακυνθινό. Ετσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι στην υπόθεση αποφυλάκισης, το περασμένο καλοκαίρι, του διευθύνοντος συμβούλου της Energa Αρη Φλώρου, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών για υπεξαίρεση 256 εκατ. ευρώ. Εξι μήνες μετά, 16 άτομα που ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και στην αποφυλάκιση του ισοβίτη Δημήτρη Ναστούλη καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Ο Φλώρος αποφυλακίστηκε στα μέσα Αυγούστου, έχοντας διαγνωστεί από επιτροπή ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67%. Ανάμεσα στις ιατρικές γνωματεύσεις που υπήρχαν στον φάκελό του ήταν μία πλαστή σπιρομέτρηση και μία επίσης πλαστή μελέτη ύπνου (και οι δύο από την πνευμονολογική κλινική του «Ευαγγελισμού») σύμφωνα με τις οποίες ο κρατούμενος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υπνικής άπνοιας. Σε μηνυτήρια αναφορά του, που βρίσκεται στον φάκελο της υπόθεσης, ο διευθυντής της κλινικής κ. Ζακυνθινός περιγράφει ότι μαζί με συνεργάτες του ανέτρεξαν στα βίντεο από την εξέταση του Αριστείδη Φλώρου και διαπίστωσαν ότι τη νύχτα της 19ης προς 20 Οκτωβρίου 2017 υπήρχαν όχι μία αλλά δύο καταγραφές με στοιχεία ασθενή «Αριστείδης Φλώρος». «Στη μία απεικονίζεται πράγματι ο Αριστείδης Φλώρος, στην άλλη δε, η οποία επίσης έχει καταχωριστεί υπό στοιχεία “Αριστείδης Φλώρος” απεικονίζεται άλλος ασθενής, που την ίδια ημέρα υποβαλλόταν επίσης σε μελέτη ύπνου σε διαφορετικό θάλαμο (σ.σ. έπασχε από βαριά υπνική άπνοια)». Από το βίντεο προέκυψε ότι ο γιατρός που, τη νύχτα της εξέτασης, συνόδευε τον Αριστείδη Φλώρο ήταν ο ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Γ. Κ.

Ο τελευταίος, μερικά εικοσιτετράωρα μετά τον θόρυβο που είχε προκαλέσει η αποκάλυψη της «Κ» για την πρόωρη αποφυλάκιση του επιχειρηματία, παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην Εισαγγελία Διαφθοράς και ομολόγησε ότι αυτός είχε χορηγήσει τις δύο πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις στον Φλώρο. Οπως ισχυρίστηκε, το έκανε από οίκτο στη μητέρα του κρατουμένου, η οποία τον επισκεπτόταν συχνά στο νοσοκομείο και κλαίγοντάς του περιέγραφε το δράμα της οικογένειάς της. «Η μητέρα Φλώρου με επισκέφθηκε στο νοσοκομείο και ικέτευε να τη βοηθήσω ευχόμενη να είμαι πάντα καλά, κλαίουσα συνεχώς και οδυρόμενη. Αληθές είναι ότι η όλη συμπεριφορά της μου προκαλούσε έντονα συναισθήματα οίκτου και δεδομένου ότι ήδη οι αρμόδιοι είχαν αποφανθεί περί της διπολικής διαταραχής του, έκρινα ότι η αναβάθμιση του βαθμού απνοιών θα βοηθούσε μόνο επικουρικά» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά του προς τον Ιατρικό Σύλλογο ο εμπλεκόμενος ΩΡΛ. Ο συνήγορός του Θρασύβουλος Κονταξής πρόσθεσε ότι ο γιατρός δεν γνώριζε ότι οι πλαστές γνωματεύσεις θα υποβάλλονταν σε επιτροπή ΚΕΠΑ, δεν απαίτησε οικονομικό αντάλλαγμα και επανέλαβε ότι ο εντολέας του αυτοβούλως κατέθεσε ενώπιον των εισαγγελέων, αμέσως μόλις ανέκυψε το θέμα.

Επιληπτικές κρίσεις

Με την ιδιότητα του υπόπτου έχει κληθεί να δώσει αύριο Δευτέρα εξηγήσεις και νευρολόγος του «Ευαγγελισμού» Α. Τ., που φέρεται να χορήγησε γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία ο Αριστείδης Φλώρος αντιμετωπίζει επιληπτικές κρίσεις. Το όνομά του αναφέρεται στο πόρισμα ΕΔΕ που συνέταξε ο γιατρός Νικόλαος Γεωργακούλιας εντοπίζοντας «βαριά παράβαση καθήκοντος» και «μεθόδευση» στις ενέργειες του νευρολόγου. Τι απαντά αυτός; Μέσω του συνηγόρου του, Χρήστου Μυλωνόπουλου, επισημαίνει ότι το πιστοποιητικό που χορήγησε στον Αριστείδη Φλώρο βασίστηκε σε προηγούμενη ιατρική γνωμάτευση θεράποντος ιατρού του, καθώς οι επιληπτικές κρίσεις δεν διαγιγνώσκονται κλινικά. Γι’ αυτό και στο επίμαχο πιστοποιητικό, τονίζει ο κ. Μυλωνόπουλος, ο νευρολόγος χαρακτηρίζει τις επιληπτικές κρίσεις «αναφερόμενες» και όχι «πραγματικές».

Η τρίτη ιατρική γνωμάτευση στην οποία βασίστηκε η επιτροπή ΚΕΠΑ προέρχεται από τον ψυχίατρο Α. Δ. Ο τελευταίος, μολονότι τυπικά δεν ήταν ο θεράπων ιατρός του Φλώρου συνέταξε τον εισηγητικό φάκελο προς την επιτροπή ΚΕΠΑ, διαγιγνώσκοντας ότι ο έγκλειστος επιχειρηματίας πάσχει από «υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή». Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του δήλωσαν στην «Κ» ότι ο ψυχίατρος δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 16 υπόπτων για την «υπόθεση Φλώρου». Δεν ισχύει το ίδιο για τους τρεις γιατρούς που συγκροτούσαν την επιτροπή ΚΕΠΑ, καθώς και έναν κύκλο ατόμων που, όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, είχαν συμμετοχή στην αποφυλάκιση –λόγω προβλημάτων υγείας– ενός ακόμα εγκλείστου, του καταδικασμένου σε δις ισόβια Δημήτρη Ναστούλη.

Ο υπάλληλος του ΙΚΑ και η ΕΥΠ

Hδη από το 2017 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατέγραφε τις τηλεφωνικές συνομιλίες υπαλλήλου του ΙΚΑ, που μετέχει σε επιτροπές ΚΕΠΑ και μαζί με συνεργούς του χορηγεί –αντί αμοιβής– πιστοποιητικά αναπηρίας, κυρίως σε αλλοδαπούς υπηκόους. Οπως προέκυψε από την άρση απορρήτου, στον κύκλο των επαφών του συγκαταλέγονται δικηγόροι, μία πρόεδρος Πρωτοδικών αλλά και η σύζυγος του βαρυποινίτη Δημήτρη Ναστούλη. Ο τελευταίος, αν και κρίθηκε ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες, η πρώτη το 2001 και η δεύτερη το 2002, είχε καταφέρει να βγει από τη φυλακή εξαιτίας αιματολογικού προβλήματος που φέρεται να αντιμετωπίζει. Oπως επισημαίνεται στο 12σέλιδο διαβαθμισμένο έγγραφο της ΕΥΠ, η σύζυγος του ισοβίτη είχε τακτικές τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και συναντήσεις σε καφετέρια στου Ζωγράφου με τον υπάλληλο του ΙΚΑ. Κουβέντιαζε μαζί του το ενδεχόμενο έγκλειστοι των φυλακών να περάσουν, με τη διαμεσολάβησή τους, από επιτροπές ΚΕΠΑ και να αποφυλακιστούν με –δήθεν– υψηλά ποσοστά αναπηρίας. Σε μία από τις επικοινωνίες τους η γυναίκα αναφέρεται στην υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, τον οποίο μάλιστα φέρεται να επισκέφθηκε στον Κορυδαλλό. Ο υπάλληλος την ενημερώνει ότι η ταρίφα για τις αποφυλακίσεις, λόγω ποσοστών αναπηρίας, κυμαίνεται από 70.000 έως 90.000 ευρώ, ωστόσο προσθέτει ότι «η διαδικασία γίνεται με άλλους, όχι εμάς». Η συνήγορος του Ναστούλη Βάσω Πανταζή υποστήριξε ότι οι συνομιλίες έχουν καταγραφεί παράνομα από την ΕΥΠ, καθώς αφορούν το έτος 2017, ενώ το σχετικό εισαγγελικό βούλευμα έχει εκδοθεί το 2018.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


19 νεκροί και 426 στην Αττική από τροχαία τον Ιανουάριο



Μέσα σε ένα μήνα και πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο 19 άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα στην Αττική  και 442 τραυματίστηκαν, από τους οποίους 16 σοβαρά και 426 ελαφρά.

Οι αιτίες αυτών των ατυχημάτων και δυστυχημάτων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Βεβαιώθηκαν 15.463 παραβάσεις, οι 67 σε βαθμό πλημμελήματος, κατά τους ελέγχους της Τροχαίας.

462 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος από τις οποίες οι 56 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος

1.746 για υπέρβαση ορίου ταχύτητας

156 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

282 για χρήση κινητού τηλεφώνου

529 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και

543 για μη χρήση προστατευτικού κράνους


Βρέθηκε το αεροπλάνο, με νεκρούς τον Εμιλιάνο Σάλα και τον πιλότο



Βρέθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους  «Piper Malibu», στο οποίο επέβαινε ο Εμιλιάνο Σάλα και ο πιλότος Ντέιβιντ Ιμποτσον. Οι δυο άνδρες θεωρούνται νεκροί, όπως ανακοίνωσε και ο υπεύθυνος των ερευνών, David Mearns. 


Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ κοντά στα νησιά της Μάγχης στις 22 Ιανουαρίου και η ειδική ομάδα με δυο σκάφη είχε μειώσει την περιοχή αναζήτησης σε μόλις τέσσερα τετραγωνικά μίλια. 




Επίθεση Ρουβίκωνα με μπογιές στην ιταλική πρεσβεία στο Κολωνάκι



Επίθεση με μπογιές έκαναν μέλη του Ρουβίκωνα το απόγευμα του Σαββάτου. Η αστυνομία μετά την επίθεση έχει προχωρήσει σε δεκατέσερις προσαγωγές. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην κρατική ασφάλεια για να διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με την ενέργεια αυτή .

Όπως ανάρτησε γνωστό μέλος της συλλογικότητας στο Facebook: 

«Επίθεση με μπογιές στην πρεσβεία της Ιταλίας στο κολωνάκι απο τον Ρουβίκωνα. Σύντροφοι κατάφεραν και εισέβαλαν και στο εσωτερικό της πρεσβείας πηδώντας τα κάγκελα. Αλληλεγγύη στους ιταλούς συντρόφους που διώκονται απο το Ιταλικό κράτος για την παρουσία τους στην Ροζάβα» 

Σε κείμενό του ο Ρουβίκωνας αναφέρει: 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΠΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο δείχνει να είναι μια πραγματική και επικίνδυνη για τις κοινωνικές βάσεις συνθήκη. Πράγματι σε μια σειρά ισχυρά κράτη, κάποια από αυτά περιφερειακές υπερδυνάμεις την εξουσία καταλαμβάνουν κόμματα και πολιτικοί που εκπροσωπούν έναν μεταμοντέρνο (και για την ώρα light) φασισμό. Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Ινδία, Βραζιλία, Φιλιππίνες κι ο κατάλογος μεγαλώνει. Μια από τις ποιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η Ιταλία.

Αυτό που συνέβη εκεί είναι ίσως το μοντέλο για την ακροδεξιά πλημμυρίδα στην Ευρώπη. Το πρώτο που πρέπει να αντιληφθούμε είναι η πολιτική και προπαγανδιστική παρακμή της αστικής δημοκρατίας ως μέσο κοινωνικού ελέγχου και καναλιζαρίσματος της βάσης στις βολικές για το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας κατευθύνσεις. Ο δημοκρατικός μύθος του ελέγχου της εξουσίας από τους ψηφοφόρους έχει καταρρεύσει. Η περίοδος της κρίσης ανέδειξε την αδυναμία του πολιτικού συστήματος αντιπροσώπευσης να αντιπαλέψει την επιβολή των προαποφασισμένων επιλογών της ντόπιας και διεθνούς κυριαρχίας.

Η ψήφος έχει χάσει οριστικά το κύρος της ως εργαλείο των πολλών, είναι οριακά στα πλαίσια της επιλογής μικρότερου κακού και μάλισταμε όρους marketing πολιτικών προϊόντων. Αυτή η συνθήκη βρέθηκε να υφίσταται σε μια περίοδο κρίσης και προλεταριοποίησης. Οι κοινωνικές βάσεις, τα εργατικά και μικροαστικά στρώματα μόλις είδαν τις αναθέσεις τους (που κάποιες απο αυτές όπως στην μνημονιακή Ελλάδα συνδυάστηκαν με κοινωνικούς αγώνες) σε καθεστωτικά αριστερά σχήματα (όπως ο Σύριζα) να εξευτελίζονται. Το χάος αυτό αποτελεί το υπόστρωμα για την ανάθεση από μαζικοποιημένους και άβουλους ψηφοφόρους σε ακροδεξιές συσκευασίες.

Η αλήθεια είναι ότι ο μανιχαϊσμός τους (φταίνε οι ξένοι, νόμος και τάξη, επιστροφή στην θαλπωρή εθνικών/θρησκευτικών παραδόσεων) είναι πολύ θελκτικός σε αυτό το υποκείμενο. Δεν του ζητάει τίποτα άλλο από το να κάτσει στην άκρη ενώ η πατρική εξουσία θα τσακίζει τους πλέον αδύναμους καθησυχάζοντας έτσι το φόβο του ότι είναι ο επόμενος στην λίστα. Σε αυτό να προσθέσουμε ότι η πείρα έχει δείξει ότι οι ακροδεξιές ηγεσίες αποδεικνύονται πολύ πιο αποφασιστικές και μάχιμες από τα ανέκδοτα της καθεστωτικής αριστεράς τύπου Σύριζα, Ποδέμος κλπ. Και είναι λογικό. Ο ακροδεξιός λόγος έχει πολύ λιγότερες αντιφάσεις όταν λειτουργεί συστημικά, όταν οι αλλαγές γίνονται από τα πάνω σε αντίθεση με την αριστερά που αρέσκεται σε εξωσυστημικές πομφόλυγες, απραγματοποίητες χωρίς πλατιά λαϊκή συμμετοχή. Για να το πούμε απλά, με την βάση σε ρόλο χειροκροτητή, ευκολότερα «σκίζει μνημόνια» ένας «Σαλβίνι» παρά ένας «Τσίπρας».

Φυσικά πίσω από την ακροδεξιά, αυτή την για την ώρα light και δημοκρατική ακροδεξιά, υπάρχουν πτέρυγες των εθνικών αστικών τάξεων και των πολιτικών ελίτ που επιθυμούν να αντιπαλέψουν το μπλοκ συμφερόντων άλλων καπιταλιστικών/πολιτικών μπλοκ που είναι προσανατολισμένα στην τάξη πραγμάτων της παγκοσμιοποίησης. Αυτό είναι μια από τις συνέπειες του πολυπολικού κόσμου στον οποίον πλέον ζούμε και θα πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψη ακόμα και για μικρότερες δυνάμεις στον χάρτη όπως η Ελλάδα, γιατί είναι ένας παράγοντας που θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια και θα λειτουργήσει σαν διαχρονικός τροφοδότης ακόμα και του original φασισμού που καιροφυλακτεί.

Για να δούμε την φύση της ακροδεξιάς πλημμυρίδας αρκεί μια λίστα με το τι έκανε ο Σαλβίνι στην Ιταλία τον τελευταίο καιρό. Χιλιάδες μετανάστες, άντρες, γυναίκες και παιδιά καταλήγουν είτε στον πάτο της μεσογείου είτε περιπλανιούνται στην θάλασσα μέχρι να φιλοτιμηθεί κάποια άλλη χώρα να τους σώσει την ζωή. Οργάνωσε μια εξαιρετικά επιτυχημένη επικοινωνιακή φούσκα αντίθεσης με την ΕΕ προσανατολισμένης στην εθνική κυριαρχία για να καταλήξει στις προσυμφωνημένες με την ΕΕ επιλογές. Στηρίζει και καλύπτει ανοιχτά τον εξωθεσμικό φασισμό και τις οργανώσεις του όπως αυτές των ναζιστών της casapound. Στέκεται ενάντια σε κάθε περιβαλλοντική προστασία και στηρίζει ανοιχτά κάθε περιβαλλοντικά βρώμικη μπίζνα όπως αυτές των ορυκτών καυσίμων. Διατηρεί ένα επικοινωνιακό προφίλ τηλεοπτικού σταρ πρωινάδικων πουλώντας την προσωπική του ζωή και εμπλεκόμενος διαρκώς σε κατασκευασμένα σκάνδαλα για να διατηρεί την εικόνα του στον αφρό. Καταργεί αντιρατσιστικούς νόμους και συνταυτίζεται με τον γηπεδικό φασισμό. Υποστηρίζει ανοιχτά συνωμοσιολογικές θεωρίες όπως αυτή του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» που ήδη έχει πολλαπλασιάσει τους θανάτους κυρίως παιδιών σε όλη την Ευρώπη. Απειλεί, κατά το πρότυπο Ερντογάν, όποιον εκφράζεται υπέρ αντισυστημικών ενεργειών στο Ιντερνέτ. Προαναγγέλλειμαζική ρατσιστική καταγραφή των Ρομά και άλλων μειονοτήτων στην Ιταλία. Επαναφέρει τις κατασταλτικές στοχεύσεις του Ιταλικού κράτους τις δεκαετίας του 70 αρχίζοντας κυνήγι μαγισσών σε όλο τον κόσμο για καταζητούμενους απο το μαζικό κίνημα εκείνης της δεκαετίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απαγωγή στην Βολιβία του αγωνιστή Τσέζαρε Μπατίστι που επι 26 χρόνια ζούσε με πολιτικό άσυλο στην Βραζιλία κατόπιν συνεννόησης του με τον νεοκλεγέντα φασίστα πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρο (αλλά και με τον αριστερό αστέρα Εβο Μοράλες της Βολιβίας).

Το τελευταίο του κατόρθωμα είναι η άσκηση διώξεων για πολυετείς φυλακίσεις σε αγωνιστές που πολέμησαν στην Συρία στο πλευρό των κούρδων ενάντια στο Ισλαμικό κράτος. Αντιφατικό θα έλεγε κανείς αν πάρει σοβαρά την αντι-ισλαμική ρητορική των φασιστών, την αντικατάσταση των εβραίων με τους μουσουλμάνους στην θέση του μεγάλου παγκόσμιου φόβου. Κι όμως. Όποιος καταλαβαίνει τον φασισμό γνωρίζει πως όλο αυτό είναι μια επίφαση. Ο εξωτερικός εχθρός δαιμονοποιείται για να κατασταλεί ο εσωτερικός. Πολύ περισσότερα χωρίζουν τον κάθε Σαλβίνι με τους επαναστάτες που από όλο τον κόσμο πήγαν στην Συρία να ρισκάρουν την ζωή τους στο όνομα του διεθνισμού και της ελευθερίας, από ότι τον χωρίζουν με το φονταμενταλιστικό σκοτάδι του κάθε Ισλαμικού κράτους. Φασίστες και Τζιχαντιστές μοιράζονται πολλά κοινά και λίγες διαφορές. Τελικά οι εχθροί τους είναι κοινοί.

Είμαστε κι εμείς μέρος αυτών των εχθρών τους. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, καθένας και καθεμιά που αγαπάει την ελευθερία και την ισότητα είναι εχθρός τους όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο. Η σύγχρονη ακροδεξιά διαθέτει πλέον μια δύναμη που της την δίνει η αστικοδημοκρατική ανάθεση και η διάχυτη κοινωνική αγωνιστική αποστράτευση. Η απάντηση σε αυτή δεν μπορεί να δοθείαπό την μήτρα που τους γεννάει. Δεν δίνεται στις εκλογές, δεν δίνεται στο κοινοβούλιο, δεν δίνεται στα τηλεοπτικά πάνελ. Δίνεται στο πεζοδρόμιο, δίνεται με την επαναστατική οργάνωση, στον πολιτικό αγώνα, τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τους χώρους εκπαίδευσης, τα γήπεδα, τους στρατώνες, παντού. Δίνεται με την αδιάκοπη πολεμική με τον λόγο και τις αποφασιστικές πράξεις που ναι, διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη, την ειρήνη του επεκτεινόμενου ακροδεξιού νεκροταφείου.

Ακόμα και οι πιο πιστοί δημοκράτες πρέπει να αναρωτηθούν: θα αρκεστούν σε αυτά που ήδη έχουν οι φασίστες; Θα αφήσουν την εξουσία όσο χαλαρά την πήραν; Θα αφήσουν το αστικοδημοκρατικό πεδίο ως έχει ή θα το νοθεύσουν προς όφελός τους; Τι θα γίνει όταν από την κορυφή αρχίσουν να κινητοποιούν, με τα μέσα που τους δίνει το κράτος τα πιο αντιδραστικά κομμάτια της βάσης; Τι θα γίνει δηλαδή όταν το ρούχο της αστικής νομιμότητας αρχίσει να τους στενεύει; Ο δημοκράτες θα βρεθούν ενώπιων των αυταπατών τους και θα χρειαστεί να κάνουν δύσκολες επιλογές.

Εμείς πάλι που δεν είμαστε δημοκράτες αλλά αναρχικοί αυτές τις επιλογές τις έχουμε κάνει από καιρό. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, από το Κουρδιστάν ως το Μεξικό, από την Ουκρανία έως την Χιλή. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες στον αγώνα 302 κούρδων απεργών πείνας –με την υγεία πολλών απο αυτών σε οριακή κατάσταση - για την άρση του ειδικού καθεστώτος απομόνωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Χτυπάμε τον φασισμό χωρίς τις αυταπάτες της αστικής νομιμότητας ακόμα και στο συμβολικό επίπεδο. Είμαστε εδώ όχι μόνο για να σταματήσουμε αυτό το ακροδεξιό γέννημα αλλά για βάλουμε το χέρι μας ώστε οι κοινωνικές βάσεις να ξεπαστρέψουν μια ώρα αρχίτερα την σκύλα που το γεννάει: το κράτος και το κεφάλαιο.

ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας




Κρύος ιδρώτας στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις – Επιχειρούν ρελάνς με σκανδαλολογία



Πανικός καταλαμβάνει τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου καθώς συνειδητοποιούν ότι η οργή του κόσμου δεν πρόκειται να εξαερωθεί με τις προεκλογικές παροχές που ανακοινώνουν. Έτσι σχεδιάζουν ρελάνς με τη γνωστή συνταγή της σκανδαλολογίας και της λάσπης στους αντιπάλους ως ύστατο μέτρο ανατροπής του αρνητικού κλίματος.

Ούτε τα ψίχουλα που δόθηκαν από το υπερπλεόνασμα που δημιουργήθηκε με αίμα και ιδρώτα, ούτε οι υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού ή για χιλιάδες διορισμούς αποδεικνύονται ικανά για να μειώσουν έστω την ψαλίδα με τη ΝΔ. Κι αυτήν την πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρύψει με «εναλλακτική» δημοσκόπηση που θέλει ντέρμπι την κάλπη των εθνικών εκλογών. Μάλιστα, βλέπει τη διαφορά στις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Με αυτήν την δημοσκόπηση που βλέπει την πραγματικότητα με παραμορφωτικά γυαλιά, σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να τονώσει ψυχολογικά τους ΣΥΡΙΖΑιους και να συγκρατήσει δυνάμεις από την δεξαμενή των ψηφοφόρων του. Γιατί τα αποτελέσματα όλων των άλλων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι η ΝΔ όχι μόνο είναι σταθερά μπροστά και μάλιστα με διψήφια ποσοστά, αλλά πλέον έχει αγγίξει και την αυτοδυναμία.

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυτοδυναμία της ΝΔ

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα» δείχνει τη ΝΔ να έχει εκτοξεύσει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 12 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 37,2% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 9,1% και ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7% και ΚΚΕ με 6,1%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κόμματα από τα οποία προέρχονται τα «πολιτικά ρετάλια» που στηρίζουν την κυβέρνηση – κουρελού καταποντίζονται. Όπως το Ποτάμι που λαμβάνει 1,9% και οι ΑΝΕΛ 1,3%. Παράλληλα, στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση (του Κυριάκου Βελόπουλου).

Με μια ματιά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι:

Νέα Δημοκρατία: 37,2%

ΣΥΡΙΖΑ: 25,1%

Χρυσή Αυγή: 9,1%

Κίνημα Αλλαγής: 7,0%

ΚΚΕ: 6,1 %

Το Ποτάμι: 1,9%

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1,3%

Ένωση Κεντρώων: 2,7 %

Λαϊκή Ενότητα: 1,5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3 %

Ελληνική Λύση: 2,8%

Άλλο: 4.0 %

Συμπερασματικά, με βάση αυτά δημοσκοπικά στοιχεία, θεωρείται πιο πιθανό η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική, σενάριο το οποίο αν ισχύσει τελικά μπορεί οδηγήσει τη ΝΔ στην αυτοδυναμία με 160 έδρες.

Δεν είναι όμως μόνο η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δείχνει κάτι τέτοιο. Πρόσφατα, σε ανάλογα αποτελέσματα κατέληξε και η έρευνα που δημοσιοποίησε το Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτήν η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 14 ποσοστιαίες μονάδες .

Συγκεκριμένα, η έρευνα, που έγινε αξιοποιώντας τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνει στην Νέα Δημοκρατία ποσοστό 39,2% και στον ΣΥΡΙΖΑ 25% και αφορά βασικά τις ευρωεκλογές. Αλλά τα στοιχεία δεν αλλάζουν, πόσο μάλλον που στην Ελλάδα πιθανώς οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις να συμπέσουν.

Η Ευρωβουλή, δίνει τις προβλέψεις της για τα ελληνικά κόμματα που αναμένεται να κερδίσουν, αλλά και να μην κερδίσουν, έδρες.

Το υψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό ότι στην επόμενη Βουλή, με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, δεν φαίνεται πιθανό να εκπροσωπηθούν περισσότερα από 5 κόμματα, φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Η έρευνα δίνει μόνο την Χρυσή Αυγή, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ να ξεπερνούν το όριο του 3% των εθνικών εκλογών, ενώ ακολουθούν η Λαϊκή Ενότητα, η Ενωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Η έρευνα δεν δίνει ποσοστό για το Ποτάμι.

Με μια ματιά τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου:

Ν.Δ. 39.2%

ΣΥΡΙΖΑ. 25.0%

Χρυσή Αυγή 7.0%

ΚΙΝΑΛ 6.8%

ΚΚΕ 6.4%

ΛΑΕ 2.6%

Ένωση Κεντρώων 2.3%

ΑΝΕΛ 1.3%

Άλλο 9.2%

Παγιωμένη είναι και η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στο 10,5%, ενώ αυξάνεται η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρίας Pulse.

H Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 33% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με διαφορά 10,5 μονάδων, συγκεντρώνοντας το 22,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% και το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι που λαμβάνουν από 1% αντίστοιχα.

Στην παράσταση νίκης το 59% του δείγματος ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει, εκτιμά πως πρώτη θα βγει η Νέα Δημοκρατία, ενώ μόλις το 22% θεωρεί πως πρώτος θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια εικόνα και στη μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το in.gr από την εταιρία RASS. Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με το συντριπτικό 75% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις με 17,2%. Στο ερώτημα αν οι εκλογές γίνονταν την Κυριακή, στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ότι πάμε σε πεντακομματική βουλή.

Η ΝΔ λαμβάνει 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,6% δηλαδή η διαφορά είναι σχεδόν 10 μονάδες (συγκεκριμένα 9,8% η διαφορά). Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ εκτός μένουν Ενωση Κεντρώων (2,4%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (1,6%) και Ελληνική Λύση (1,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,1%.

Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2015, παρατηρούμε ότι ποσοστό 11,7% κατευθύνεται στη ΝΔ, 3,7% στο Κίνημα Αλλαγής, 2,2% στο ΚΚΕ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αυτών που στήριξαν το 2015 ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 17,7%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 49,2%.

Ειδικά, αυτό το τελευταίο, η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και οι μετακινήσεις πρώην ψηφοφόρων του προς τη ΝΔ είναι αυτό που «καίει» τον Αλέξη Τσίπρα. Για τον λόγο αυτό επιχειρεί να ελιχθεί με κάθε τρόπο, επιχειρώντας να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ, ώστε να έχει μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με αυτό το κριτήριο θα αποφασίσει πότε θα προκηρύξει τις εκλογές.

Από τα στοιχεία, όμως, γίνεται φανερό σε όλους, εντός κι εκτός Μαξίμου, ότι η εθνική κάλπη δεν φαίνεται καθόλου να εξελίσσεται σε ντέρμπι, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα και των φίλων…

Ξεπαγώνοντας την Novartis
Κι αφού οι προεκλογικές παροχές δεν δείχνουν να έχουν το αποτέλεσμα που ήλπιζε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση κάνει στροφή στην αγαπημένη συνταγή της σκανδαλολογίας. Η γνωστή τακτική της λεγόμενης πάταξης της διαφθοράς με ατού το «ηθικό πλεονέκτημα» της πρώτης φοράς αριστεράς στην κυβέρνηση. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, λάσπη στον ανεμιστήρα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται το ξεπάγωμα της υπόθεσης της Novartis. Την «ανακοίνωση» έκανε στα μέσα ενημέρωσης ο εκτελών χρέη άτυπου εκπροσώπου του Αλέξη Τσίπρα, Παύλος Πολάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε στην ΕΡΤ, όπου ήταν καλεσμένος, ότι πρέπει να γίνουν μία σειρά από θεσμικές τομές στη Δικαιοσύνη, καθώς μεγάλες υποθέσεις καθυστερούν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εκτίμησε ότι έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για Novartis. «Διαβάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα» ανέφερε.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να πτοείται από τα όσα κωμικοτραγικά έχουν συμβεί με τους «προστατευόμενους μάρτυρες» και τους εισαγγελείς της υπόθεσης και αποφάσισε να παίξει τα ρέστα του εκεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στον Φεβρουάριο, η Εισαγγελία Διαφθοράς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις κατά ορισμένων πολιτικών προσώπων από τους 10 που συνολικά ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τις καταθέσεις των τριών «προστατευόμενων μαρτύρων».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι διώξεις δεν  θα αφορούν χρονικά το σύνολο της υπόθεσης, αλλά τη διετία 2010- 2012 ή την τετραετία 2009 – 2013 -κάτι που παραπέμπει σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Και οι διώξεις θα ασκηθούν, παρά το γεγονός ότι χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών ή συγγενών τους δεν έχουν βρεθεί, όπως διαβεβαιώνουν εισαγγελικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, αλλά βάσει των καταθέσεων που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Και βάσει αυτών των στοιχείων, οι εισαγγελείς θα στείλουν στη Βουλή σχετικό έγγραφο που να ζητά την άρση της ασυλίας όποιων από τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται είναι εν ενεργεία βουλευτές. Όπως είναι αναμενόμενο, η Βουλή θα μετατραπεί για άλλη μια φορά σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Αλλά αυτός είναι και ο απώτερος στόχος του Αλέξη Τσίπρα. Να βαδίσει προς τις κάλπες, καταγγέλλοντας το «διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό», θεωρώντας ότι θα αποκομίσει οφέλη. Η αλήθεια είναι όμως, ότι εάν πραγματικά στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων δεν υπάρχουν, θα έχει διαπράξει ένα ακόμη πολιτικό έγκλημα, ευτελίζοντας την πολιτική ζωή του τόπου.


Πηγή : in.gr