Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Κρύος ιδρώτας στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις – Επιχειρούν ρελάνς με σκανδαλολογία



Πανικός καταλαμβάνει τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου καθώς συνειδητοποιούν ότι η οργή του κόσμου δεν πρόκειται να εξαερωθεί με τις προεκλογικές παροχές που ανακοινώνουν. Έτσι σχεδιάζουν ρελάνς με τη γνωστή συνταγή της σκανδαλολογίας και της λάσπης στους αντιπάλους ως ύστατο μέτρο ανατροπής του αρνητικού κλίματος.

Ούτε τα ψίχουλα που δόθηκαν από το υπερπλεόνασμα που δημιουργήθηκε με αίμα και ιδρώτα, ούτε οι υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού ή για χιλιάδες διορισμούς αποδεικνύονται ικανά για να μειώσουν έστω την ψαλίδα με τη ΝΔ. Κι αυτήν την πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρύψει με «εναλλακτική» δημοσκόπηση που θέλει ντέρμπι την κάλπη των εθνικών εκλογών. Μάλιστα, βλέπει τη διαφορά στις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Με αυτήν την δημοσκόπηση που βλέπει την πραγματικότητα με παραμορφωτικά γυαλιά, σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να τονώσει ψυχολογικά τους ΣΥΡΙΖΑιους και να συγκρατήσει δυνάμεις από την δεξαμενή των ψηφοφόρων του. Γιατί τα αποτελέσματα όλων των άλλων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι η ΝΔ όχι μόνο είναι σταθερά μπροστά και μάλιστα με διψήφια ποσοστά, αλλά πλέον έχει αγγίξει και την αυτοδυναμία.

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυτοδυναμία της ΝΔ

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα» δείχνει τη ΝΔ να έχει εκτοξεύσει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 12 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 37,2% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 9,1% και ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7% και ΚΚΕ με 6,1%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κόμματα από τα οποία προέρχονται τα «πολιτικά ρετάλια» που στηρίζουν την κυβέρνηση – κουρελού καταποντίζονται. Όπως το Ποτάμι που λαμβάνει 1,9% και οι ΑΝΕΛ 1,3%. Παράλληλα, στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση (του Κυριάκου Βελόπουλου).

Με μια ματιά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι:

Νέα Δημοκρατία: 37,2%

ΣΥΡΙΖΑ: 25,1%

Χρυσή Αυγή: 9,1%

Κίνημα Αλλαγής: 7,0%

ΚΚΕ: 6,1 %

Το Ποτάμι: 1,9%

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1,3%

Ένωση Κεντρώων: 2,7 %

Λαϊκή Ενότητα: 1,5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3 %

Ελληνική Λύση: 2,8%

Άλλο: 4.0 %

Συμπερασματικά, με βάση αυτά δημοσκοπικά στοιχεία, θεωρείται πιο πιθανό η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική, σενάριο το οποίο αν ισχύσει τελικά μπορεί οδηγήσει τη ΝΔ στην αυτοδυναμία με 160 έδρες.

Δεν είναι όμως μόνο η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δείχνει κάτι τέτοιο. Πρόσφατα, σε ανάλογα αποτελέσματα κατέληξε και η έρευνα που δημοσιοποίησε το Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτήν η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 14 ποσοστιαίες μονάδες .

Συγκεκριμένα, η έρευνα, που έγινε αξιοποιώντας τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνει στην Νέα Δημοκρατία ποσοστό 39,2% και στον ΣΥΡΙΖΑ 25% και αφορά βασικά τις ευρωεκλογές. Αλλά τα στοιχεία δεν αλλάζουν, πόσο μάλλον που στην Ελλάδα πιθανώς οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις να συμπέσουν.

Η Ευρωβουλή, δίνει τις προβλέψεις της για τα ελληνικά κόμματα που αναμένεται να κερδίσουν, αλλά και να μην κερδίσουν, έδρες.

Το υψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό ότι στην επόμενη Βουλή, με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, δεν φαίνεται πιθανό να εκπροσωπηθούν περισσότερα από 5 κόμματα, φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Η έρευνα δίνει μόνο την Χρυσή Αυγή, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ να ξεπερνούν το όριο του 3% των εθνικών εκλογών, ενώ ακολουθούν η Λαϊκή Ενότητα, η Ενωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Η έρευνα δεν δίνει ποσοστό για το Ποτάμι.

Με μια ματιά τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου:

Ν.Δ. 39.2%

ΣΥΡΙΖΑ. 25.0%

Χρυσή Αυγή 7.0%

ΚΙΝΑΛ 6.8%

ΚΚΕ 6.4%

ΛΑΕ 2.6%

Ένωση Κεντρώων 2.3%

ΑΝΕΛ 1.3%

Άλλο 9.2%

Παγιωμένη είναι και η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στο 10,5%, ενώ αυξάνεται η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρίας Pulse.

H Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 33% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με διαφορά 10,5 μονάδων, συγκεντρώνοντας το 22,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% και το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι που λαμβάνουν από 1% αντίστοιχα.

Στην παράσταση νίκης το 59% του δείγματος ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει, εκτιμά πως πρώτη θα βγει η Νέα Δημοκρατία, ενώ μόλις το 22% θεωρεί πως πρώτος θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια εικόνα και στη μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το in.gr από την εταιρία RASS. Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με το συντριπτικό 75% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις με 17,2%. Στο ερώτημα αν οι εκλογές γίνονταν την Κυριακή, στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ότι πάμε σε πεντακομματική βουλή.

Η ΝΔ λαμβάνει 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,6% δηλαδή η διαφορά είναι σχεδόν 10 μονάδες (συγκεκριμένα 9,8% η διαφορά). Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ εκτός μένουν Ενωση Κεντρώων (2,4%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (1,6%) και Ελληνική Λύση (1,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,1%.

Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2015, παρατηρούμε ότι ποσοστό 11,7% κατευθύνεται στη ΝΔ, 3,7% στο Κίνημα Αλλαγής, 2,2% στο ΚΚΕ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αυτών που στήριξαν το 2015 ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 17,7%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 49,2%.

Ειδικά, αυτό το τελευταίο, η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και οι μετακινήσεις πρώην ψηφοφόρων του προς τη ΝΔ είναι αυτό που «καίει» τον Αλέξη Τσίπρα. Για τον λόγο αυτό επιχειρεί να ελιχθεί με κάθε τρόπο, επιχειρώντας να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ, ώστε να έχει μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με αυτό το κριτήριο θα αποφασίσει πότε θα προκηρύξει τις εκλογές.

Από τα στοιχεία, όμως, γίνεται φανερό σε όλους, εντός κι εκτός Μαξίμου, ότι η εθνική κάλπη δεν φαίνεται καθόλου να εξελίσσεται σε ντέρμπι, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα και των φίλων…

Ξεπαγώνοντας την Novartis
Κι αφού οι προεκλογικές παροχές δεν δείχνουν να έχουν το αποτέλεσμα που ήλπιζε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση κάνει στροφή στην αγαπημένη συνταγή της σκανδαλολογίας. Η γνωστή τακτική της λεγόμενης πάταξης της διαφθοράς με ατού το «ηθικό πλεονέκτημα» της πρώτης φοράς αριστεράς στην κυβέρνηση. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, λάσπη στον ανεμιστήρα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται το ξεπάγωμα της υπόθεσης της Novartis. Την «ανακοίνωση» έκανε στα μέσα ενημέρωσης ο εκτελών χρέη άτυπου εκπροσώπου του Αλέξη Τσίπρα, Παύλος Πολάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε στην ΕΡΤ, όπου ήταν καλεσμένος, ότι πρέπει να γίνουν μία σειρά από θεσμικές τομές στη Δικαιοσύνη, καθώς μεγάλες υποθέσεις καθυστερούν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εκτίμησε ότι έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για Novartis. «Διαβάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα» ανέφερε.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να πτοείται από τα όσα κωμικοτραγικά έχουν συμβεί με τους «προστατευόμενους μάρτυρες» και τους εισαγγελείς της υπόθεσης και αποφάσισε να παίξει τα ρέστα του εκεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στον Φεβρουάριο, η Εισαγγελία Διαφθοράς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις κατά ορισμένων πολιτικών προσώπων από τους 10 που συνολικά ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τις καταθέσεις των τριών «προστατευόμενων μαρτύρων».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι διώξεις δεν  θα αφορούν χρονικά το σύνολο της υπόθεσης, αλλά τη διετία 2010- 2012 ή την τετραετία 2009 – 2013 -κάτι που παραπέμπει σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Και οι διώξεις θα ασκηθούν, παρά το γεγονός ότι χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών ή συγγενών τους δεν έχουν βρεθεί, όπως διαβεβαιώνουν εισαγγελικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, αλλά βάσει των καταθέσεων που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Και βάσει αυτών των στοιχείων, οι εισαγγελείς θα στείλουν στη Βουλή σχετικό έγγραφο που να ζητά την άρση της ασυλίας όποιων από τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται είναι εν ενεργεία βουλευτές. Όπως είναι αναμενόμενο, η Βουλή θα μετατραπεί για άλλη μια φορά σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Αλλά αυτός είναι και ο απώτερος στόχος του Αλέξη Τσίπρα. Να βαδίσει προς τις κάλπες, καταγγέλλοντας το «διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό», θεωρώντας ότι θα αποκομίσει οφέλη. Η αλήθεια είναι όμως, ότι εάν πραγματικά στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων δεν υπάρχουν, θα έχει διαπράξει ένα ακόμη πολιτικό έγκλημα, ευτελίζοντας την πολιτική ζωή του τόπου.


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου