Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

«Χρυσά» πληρώνουν οι Έλληνες γαλακτοκομικά και αυγά


Στη δεύτερη θέση της λίστας με τις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αβγά βρίσκεται η Ελλάδα το 2015. Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο είναι στην Ελλάδα και οι τιμές στο ψωμί, τα δημητριακά και άλλα τρόφιμα, καθώς και στα αλκοολούχα ποτά.

Τη στιγμή που το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 25% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης είναι υψηλότερες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά στην Ελλάδα είναι ακριβότερα κατά 31% από τον μέσο κοινοτικό όρο. Επίσης, οι τιμές στη χώρας είναι κατά 14% είναι υψηλότερες στο ψωμί και τα δημητριακά, ενώ τα αλκοολούχα ποτά είναι ακριβότερα κατά 17%.

Φθηνότερα πάντως από τον κοινοτικό μέσο όρο είναι τα κρέατα, κατά 12%, και φρούτα και τα λαχανικά κατά 17%, αλλά και ο καπνός κατά 24%.

Στα ψάρια, η Ελλάδα είναι κατά 13% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και μάλιστα είναι η τέταρτη ακριβότερη ύστερα από χώρες όπως η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία. 

Επίσης, η Ελλάδα, ελαιοπαραγωγός χώρα, και με εγχώριες μονάδες παραγωγής βουτύρου και μαργαρινών, είναι ακριβότερη κατά 16% σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο στην κατηγορία των ελαίων και λιπών. 

Μάλιστα, είναι η όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» και η ακριβότερη μεταξύ των ελαιοπαραγωγών χωρών της ΕΕ. Στα αναψυκτικά η Ελλάδα είναι 8% ακριβότερη, επίδοση που την καθιστά όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» στην κατηγορία αυτή προϊόντων.

Η χώρα μας πάντως δεν συγκαταλέγεται στις τρεις φθηνότερες χώρες σε καμία κατηγορία αγαθών ανάμεσα σε 28 ώρες. 

Τα πιο ακριβά αλκοολούχα ποτά πωλούνται στην Ιρλανδία, ενώ οι καπνιστές θα βρουν τα ακριβότερα τσιγάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βάσει των στοιχείων οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Δανία, φθάνοντας στο 145% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ ακολούθησαν Σουηδία (124%), Αυστρία (120%), Ιρλανδία και Φιλανδία (119%) και Λουξεμβούργο.

Όσο για τις φθηνότερες χώρες σε αυτές περιλαμβάνονται Πολωνία (63%), Ρουμανία (64%), Βουλγαρία (70%), Λιθουανία (78%), Δημοκρατία της Τσεχίας και Ουγγαρία (79%).




Newsroom ΔΟΛ


Βενεζουέλα: Λεηλασίες σούπερ μάρκετ λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα! Και εκεί είναι εχθροί της χώρας οι διαδηλωτές




Οι αντιδράσεις του Μαδούρο και οι κατηγορίες "φταίνε οι άλλοι άλλα όχι εγώ" θυμίζουν καρμπόν την δικιά μας καθεστωτική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Και για τους ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ εχθροί της χώρα είναι όσοι διαδηλώνουν εναντίον τους και κατά της άθλιας πολιτικής τους.

Ευχόμαστε να είναι καρμπόν μόνο λεκτικά και στις καθεστωτικές τους ανακοινώσεις γιατί με την καταστροφική τους πολιτική οι ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ οδηγούν την χώρα στην απόλυτη καταστροφή.

Διαβάζουμε στο gr.euronews.com

Δεν έχουν τέλος οι λεηλασίες σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε τρόφιμα.

Οι αρχές ασφαλείας συνέλαβαν τουλάχιστον 400 ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο 24ωρο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε ταραχές που δημιουργήθηκαν λόγω λεηλασιών σε σούπερ μάρκετ.

Συνολικά τέσσερις σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τη Βία της Βενεζουέλας, περισσότερες από 10 λεηλασίες καταστημάτων τροφίμων γίνονται καθημερινά λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για πλήρη αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής και προωθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Ο πρόεδρος Μαδούρο όμως υποστηρίζει ότι οι εχθροί του διεξάγουν εναντίον του οικονομικό πόλεμο και θέλουν, όπως λέει, να καταλάβουν την εξουσία με πραξικόπημα.


Μητσοτάκης: «Μεγαλύτερο από τις εκλογές το κόστος παραμονής της κυβέρνησης»



«Το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από τις εκλογές. Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και ζητούμε τη λύση να τη δώσει ο λαός. Από τον Σεπτέμβριο αυτό το μήνυμα θα γίνει απόλυτα πλειοψηφικό στην κοινωνία γιατί τα υφεσιακά μέτρα θα φανούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές και εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «42 λεπτά» ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί εθνικά συμφέροντα και γι' αυτό πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα και πιεστικά προβλήματα. Ήδη, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές τις υποχρεώσεις. Σε όλα τα μέτωπα δεν μπορεί να ανταποκριθεί, όπως π.χ. στην παιδεία και υγεία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας πως η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα με τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η συζήτηση για τον συνδικαλιστικό νόμο θα δυσκολέψει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είπε πως δεν είναι καθόλου επιβεβλημένη μια συζήτηση για περικοπή 13ου και 14ου μισθό. Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων.

Κληθείς να σχολιάσει την συγκέντρωση στο Σύνταγμα τόνισε πως ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση, επεσήμανε όμως πως «μόνο και μόνο η εξαγγελία της συγκέντρωσης παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα και έδειξε το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ήταν ακομμάτιστη συγκέντρωση καθώς η ΝΔ, όπως είπε, δεν είχε καμία διάθεση να την «καπελώσει».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να καταφέρεσαι με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για πολίτες που ασκούν το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται», επισημαίνοντας πως η ΝΔ δεν θα υποστηρίξει ποτέ τη βία και τους προπηλακισμούς. «Εμείς θέλουμε να εκτονώνεται η κοινωνική οργή, θέλουμε να ενώνουμε και όχι να διχάζουμε. Θα καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας που θα στρέφεται κατά κυβερνητικών στελεχών» τόνισε χαρακτηριστικά κατηγορώντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ πως κρατούσε διαφορετική στάση όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όταν παρέλαβε τη ΝΔ το κόμμα είχε χάσει τις εθνικές εκλογές με 7 μονάδες. «Σήμερα η ΝΔ είναι μπροστά 7 με 8 μονάδες. Είναι η μεγαλύτερη δημοσκοπική ανατροπή που έχουμε δει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται του Πρωθυπουργού για πρώτη φορά. Η φθορά της κυβέρνησης έχει να κάνει και με την στάση της αντιπολίτευσης» τόνισε επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι μια οικονομία που θα είναι σε ύφεση και το 2016. «Χάσαμε τρία χρόνια. Το πακέτο Τσίπρα θα έχει πολύ δυσάρεστο αποτύπωμα. Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν ενεργοποιείται ο κόφτης» τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του προς τους δανειστές προτάσσοντας το γεγονός ότι , όπως είπε, ο ίδιος είναι αξιόπιστος.

«Είμαι αξιόπιστος κι αυτό το δείχνει όλη η πολιτική μου διαδρομή. Γι' αυτό θα πείσω τους δανειστές. Μπορώ να υλοποιήσω μεταρρυθμίσεις, ξέρω πώς να το κάνω. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τη χώρα και δεν χρειάζεται να μας τις επιβάλουν οι δανειστές».

«Δεν διαμορφώνουμε θετικό κλίμα για τις επενδύσεις εάν απλώς αναγκαζόμαστε να το κάνουμε χωρίς να το πιστεύουμε. Οι συνθήκες για να έρθουν κεφάλαια στη χώρα δεν είναι ευνοϊκές. Οι επενδυτές δεν ξέρουν τι τους περιμένει με αυτήν την κυβέρνηση».

«Μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2%.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών, καθώς όπως είπε αυτό θα τροφοδοτήσει τον αναπτυξιακό κύκλο.

«Θα προτείνουμε συμπληρωματικό πακέτο περικοπής δαπανών» τόνισε διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει η δυνατότητα αύξησης συντάξεων το επόμενο διάστημα. «Δεν θα πω αυτά που έλεγαν οι προηγούμενοι» είπε τονίζοντας πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι η αρχή.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι η απόλυτη ισοπέδωση προς τα κάτω για να διασώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι του έχει απομείνει από τους υποστηρικτές του» ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού.

«Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: ένας αυταπατώμενος Πρωθυπουργός ή ένας Πρωθυπουργός που λέει συνειδητά ψέματα. Από την κυβέρνηση ειπώθηκαν τερατώδη ψέματα, συνειδητά» είπε επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εξεταστική επιτροπή.

«Έχουμε ζητήσει εξεταστική για την ολέθρια περίοδο Τσίπρα – Βαρουφάκη. Είναι ανήκουστο η δική μας πρόταση που κατατέθηκε πρώτη να μην συζητείται και να συζητιέται η πρόταση του ΣΥΡΙΑ που κατατέθηκε μετά απο τη δική μας.

«Αυτός δεν είναι τροπος να λειτουργεί μια Βουλή».

«Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει υιοθετήσει όλα τα χειρότερα της μεταπολίτευσης χωρίς κανένα απο τα θετικά της. Περιμένω απο τον κ. Βούτση να απαντήσει στην επιστολή μου και να διασφαλίσει ότι το Κοινοβούλιο λειτουργεί δημοκρατικά» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως τις αλλαγές ο κ. Τσίπρας τις προωθεί επειδή βλέπει πως χάνει.

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο νόμο που τις κέρδισε. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται σε ουδέτερο χρόνο (...). Έχω ζητήσει εκλογές. Το μόνο που συζητάμε για αλλαγή εκλογικού νόμου είναι κατάτμηση εκλογικών περιφερειών. Δεν νομίζω ότι τα μικρότερα κόμματα θα εξαγοραστούν με μικρότερο τυράκι».

«Πιστεύω ότι δεν θα βρεθούν οι 200 για να αλλάξει και να εφαρμοστεί τώρα ο εκλογικός νόμος . Εάν ο κ. Τσίπρας επιμείνει με αυτό θα αναδειχθεί η ΧΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα εσωκομματικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν τον απασχολεί η προσχώρηση άλλων κομμάτων στη Νέα Δημοκρατία. «Τα στελέχη ενδεχομένως να ακολουθήσουν. Δεν είμαι ενθουσιώδης με τις μεταγραφές πολιτικών. Με ενδιαφέρει η πολιτική διεύρυνση, να κυριαρχήσουν οι θέσεις και οι ιδέες μας».

«Δεν με ενδιαφέρουν οι μεταγραφές στελεχών αλλά θέλω να αναδείξω νέα πρόσωπα. Θα πρέπει και τα ΜΜΕ να ενδιαφερθούν για τα νέα στελέχη ώστε να τους γνωρίσει ο κόσμος».

«Η ανανέωση θα είναι αποτέλεσμα διαδικασίας αξιολόγησης. Έχει γίνει ήδη πολλή μεγάλη ανανέωση στελεχών της τάξης του 65%» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν είναι υπέρ ενώ για το ενδεχόμενο Βrexit, εκτίμησε ότι θα πρόκειται για μεγάλο τραύμα για την Ευρώπη.




Έντυπη Καθημερινή




Αύξηση της ανεργίας στο 24,9% στο α' τρίμηνο 2016



Στο 24,9% αυξήθηκε η ανεργία το α' τρίμηνο του έτους, από 24,4% στο δ' τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) την Πέμπτη.

Από την τριμηνιαία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν τα εξής:

Ο αριθµός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και µειώθηκε κατά 6,1% σε σχέση µε το α΄ τρίµηνο του 2015.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,5% το α' τρίμηνο 2016 από 30,6% το α' τρίμηνο 2015) είναι σηµαντικά υψηλότερο από των ανδρών (21,2% από 23,5%).

Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (50,9% το α' τρίμηνο 2016 από 51,9% το α' τρίμηνο 2015) και 25- 29 ετών (35,9% από 39,7%).

Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (23,4% από 25,7%), 45- 64 ετών (αμετάβλητο στο 20,4%) και 65 ετών και άνω (12,3% από 9,3%).

Σε επίπεδο περιφερειών, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Μακεδονία (33,3% το α' τρίμηνο 2016 από 29% το α΄ τρίμηνο 2015), η Δυτική Ελλάδα (30% από 29%) και η Κρήτη (28,3% από 27,2%). 

Ακολουθούν, η Θεσσαλία (27,8% από 26,8%), η Στερεά Ελλάδα (27,7% από 26,4%), η Ήπειρος (25,7% από 25,5%), η Κεντρική Μακεδονία (25,4% από 27,4%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (23,9% από 24,8%), η Αττική (23,4% από 26,7%), το Νότιο Αιγαίο (21,2% από 25,4%), η Πελοπόννησος (20,6% από 23,9%), οι Ιόνιοι Νήσοι (19,6% από 28,9%) και το Βόρειο Αιγαίο (18,5% από 20,2%).

Η κατανοµή της ανεργίας, λαµβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν τελειώσει µερικές τάξεις δηµοτικού (46,2%). Τα χαµηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή µεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (18,4%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν µισθωτή απασχόληση, το 12% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 83,3% αναζητεί πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθειµένο να εργαστεί και µε µερική απασχόληση. Τέλος, το 4,7% είτε αναζητεί µερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται εάν θα βρει µερική ή πλήρη απασχόληση.

Ένα ποσοστό ανέργων (6,4%) απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή: δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (30,3%), δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (22,7%), δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (15,8%).

Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 21,1% του συνόλου των ανέργων ενώ οι µακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 µήνες και άνω, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εργαστεί στο παρελθόν), αποτελούν αντίστοιχα το 70,3%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόµων µε ξένη ιθαγένεια είναι µεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (34,1% έναντι 24,2%). Επίσης, το 72,2% των ξένων υπηκόων είναι οικονοµικά ενεργό, ποσοστό σηµαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51%.

Σε επίπεδο απασχόλησης, το α' τρίμηνο εφέτος ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.606.344 άτοµα και η απασχόληση µειώθηκε κατά 1% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και αυξήθηκε κατά 2,9% σε σχέση µε το α' τρίµηνο του 2015.

Το α'  τρίµηνο φέτος βρήκαν απασχόληση 139.609 άτοµα, τα οποία δήλωσαν ότι ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. 

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστηµα, 41.847 άτοµα µετακινήθηκαν από τον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσµό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 122.574 άτοµα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούµενα, σήµερα είναι άνεργα και άλλα 53.430 άτοµα που ήταν απασχολούµενα είναι πλέον οικονοµικά µη ενεργά.

Επιπλέον, 107.454 άτοµα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσµό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση αλλά είναι άνεργα.

Ανά τοµέα της οικονοµίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή τοµέα υπάρχει µείωση 6,5% στον αριθµό των απασχολούµενων, στον δευτερογενή τοµέα παρατηρείται αύξηση 3,9% και στον τριτογενή αύξηση 4,5%.

Το ποσοστό της µερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,8% του συνόλου των απασχολουµένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζοµένων, το 69,1% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν µπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 7,6% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,2% διότι εκπαιδεύεται, το 2,5% διότι φροντίζει µικρά παιδιά ή εξαρτώµενους ενήλικες και το 16,6% για διάφορους άλλους λόγους.

Το ποσοστό των µισθωτών, το οποίο εκτιµάται σε 65,8%, εξακολουθεί να είναι το χαµηλότερο σε όλη την ΕΕ, στην οποία ανέρχεται στο 83,9 του συνόλου των απασχολουµένων (εκτίµηση 2015).




Newsroom ΔΟΛ


Euronews : Διαμαρτυρία στην Αθήνα για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ



Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας καλώντας την αριστερή κυβέρνηση της χώρας να παραιτηθεί.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος με πανό που έλεγαν '' Παραιτηθείτε και «Go Home".

Η εκδήλωση διοργανώθηκε μετά  από ένα κύμα πρόσφατων μέτρων λιτότητας που εγκρίθηκε από το κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων των συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Τα μέτρα αυτά τα απαιτούσαν οι δανειστές της χώρας σε αντάλλαγμα για ζωτικής σημασίας κεφαλαίου διάσωσης.

«Οι άνθρωποι ήρθαν εδώ αυθόρμητα, είναι όλοι δυσαρεστημένοι με αυτή την κυβέρνηση τους δήθεν αριστερούς που έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο δεξιοί από τους κανονικούς», είπε μια γυναίκα.

«Οι άνθρωποι αντιδρούν στα ατελείωτα ψέματα και την εξαπάτηση τους από τους πολιτικούς αυτής της κυβέρνησης. Πήραν την εξουσία με τίποτα, με ψέματα, ψέματα, ψέματα, "είπε ένας άλλος διαδηλωτής.

'' Ψήφισα δύο φορές για Τσίπρα δεν έχει πραγματοποιήσει καμία από τις υποσχέσεις του μου έκοψε τη σύνταξή μου στο μισό. Τι άλλο μπορώ να κάνω ? Δήλωσε άλλος διαδηλωτής.

Ο ανταποκριτής μας για το Euronews στην Αθήνα Σταμάτης Γιαννίσης, δήλωσε:« Μόνο εννέα μήνες μετά την δεύτερη διαδοχική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές εκλογές, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ταχεία μείωση της δημοτικότητας της ριζοσπαστικής αριστεράς και του κυβερνώντος κόμματος. Και με περισσότερη λιτότητα στον ορίζοντα, αυτή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση συνασπισμού του, από την άποψη ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. ''


Επιμέλεια : NewsOtherWise.gr
Πηγή : euronews.com


Τα μαντρόσκυλα του καθεστώτος


Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, πήγε την Τρίτη στο Mega και πιθανώς και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια και ζητούσε να μάθει από τις οικονομικές υπηρεσίες ποιοι είχαν κόψει τα τιμολόγια της καμπάνιας υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα του περυσινού καλοκαιριού. Κανένα ενδιαφέρον δεν έδειξε το ΣΔΟΕ για το ποιοι έκοψαν τιμολόγια για τα σποτάκια υπέρ του «Οχι». Και μετά παραπονιούνται ότι δεν είναι καθεστώς και δεν έχουν καθεστωτική συμπεριφορά. Και κάτι ακόμα. Κατά σύμπτωση προχθές το Σώμα Ειδικών Επιθεωρητών των κ.κ. Κατρούγκαλου και Νεφελούδη έστειλε στον ΔΟΛ τα δικά του μαντρόσκυλα να ερευνήσουν δήθεν εάν τηρείται η εργασιακή νομοθεσία. Και αφού δεν βρήκαν τίποτε μεμπτό άρχισαν να ερωτούν γιατί δεν προβλέπεται στις συμβάσεις... ωράριο για τους δημοσιογράφους. Τόσο άσχετοι και τόσο στημένοι. Να τους χαίρεστε, κύριε Τσίπρα (φωτογραφία).

Το παραμύθι της Δίκαιης Ανάπτυξης

Ενα πουλάκι, απ' αυτά που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, με πληροφόρησε ότι ένας από τους γνωστούς των «καλών» δημοσκοπήσεων είχε εμπνευστεί τη «Δίκαιη Ανάπτυξη». Την «πούλησε» πρώτα στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά δεν συγκινήθηκε εκείνος. Αφού είδε και απόειδε πήρε των ομματιών του και την ξαναπούλησε στον «ανταγωνιστή» του. Και εκείνος, ω του θαύματος, την αγόρασε. Και την παρουσιάζει την Πέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην πολιτική, όπως αντιλαμβάνεστε, όλα γίνονται...

nnn

Κάθισα όμως και έψαξα ιστορικά το όλο ζήτημα. Ανακάλυψα ότι για τη «Δίκαιη Ανάπτυξη» είχε γίνει λόγος από πολλά σοσιαλιστικά κόμματα στη δεκαετία του '80. Συνδύαζαν δηλαδή μια ισομερή ανάπτυξη με κοινωνικού χαρακτήρα ψήγματα, πλην όμως ήταν τόσο ασαφής η έννοια που γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Τώρα τη βρήκε ο κ. Τσίπρας και προσπαθεί να την αξιοποιήσει γελοιοποιώντας ένα ακόμα σύνθημα των σοσιαλιστών. Αλλά για ποια «Δίκαιη Ανάπτυξη» μιλάμε; Με 1.250.000 ανέργους; Με χιλιάδες λουκέτα; Με υπέρμετρη φορολογία; Με ξεπούλημα των «ασημικών» της χώρας; Με ύφεση (και πάλι);

Ενα νέο ρεύμα γεννιέται

Ενας πράκτοράς μου από τη Λάρισα μου σφύριξε τούτο. Πριν από μερικές ημέρες εμφανίστηκε στην πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου ο άλλοτε υφυπουργός Ανάπτυξης και πρώην διευθυντής της ΝΔ (επί Αντ. Σαμαρά) Αθ. Σκορδάς συνοδευόμενος από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Αγγελάκα. Οργάνωσε εκδήλωση του φιλελεύθερου ρεύματος που είχε συγκροτήσει. Η συζήτηση αφορούσε την οικονομικο-πολιτική κατάσταση και το μέλλον της χώρας. Την παρακολούθησαν περίπου 40 επιλεγμένα άτομα...

nnn

Μαθαίνω επίσης ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη εκδήλωση στην Κόρινθο. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ο κ. Σκορδάς έχει συγκροτήσει ένα είδος think tank επιχειρηματιών, στελεχών επιχειρήσεων και πολιτών, με σκοπό να δημιουργήσει, εάν όλα πάνε κατ' ευχήν, ένα σύγχρονο φιλελεύθερο σχηματισμό, ικανό να παρουσιάσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και για τη χώρα και για την οικονομία. Ο κ. Σκορδάς, που θεωρείται γέννημα-θρέμμα του καραμανλισμού, φιλοδοξεί να δημιουργήσει κάτι καινούργιο, γιατί δεν πιστεύει την ομάδα που συνοδεύει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ούτε έχει να περιμένει κάτι από τον Κ. Καραμανλή. Σας ενημερώνω ότι στην πρώτη μυστική συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, επίσημος πρώτος καλεσμένος ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας. Εφυγε κατενθουσιασμένος από τη συζήτηση. Τώρα για τη συνέχεια αυτού του ρεύματος, δεν μπορώ ακόμα τίποτα να προβλέψω.

Η έκπληξη των Συριζαίων με την Τσατάνη

Η συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατέδειξε, όπως πληροφορήθηκα, ότι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν να ακουστεί διά ζώσης η καταγγελία από την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη. Προφανώς κάποιοι πίστευαν ότι η άρνησή της να διαβιβάσει αντίγραφο της δικογραφίας που χειρίστηκε για την υπόθεση Βγενόπουλου θα κρατούσε και την ίδια μακριά από την επιτροπή. Εις μάτην όμως... Η εισαγγελέας ήταν συνεπής στο ραντεβού της με την επιτροπή συνοδευόμενη από δύο δικηγόρους. Είναι αλήθεια ότι όλα τα μέλη της επιτροπής επισήμαναν ότι δεν προβλέπεται και δεν επιτρέπεται η τυπική παράσταση δικηγόρων στην επιτροπή. Για να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα παρίστανται οι δύο δικηγόροι χρειάστηκε να διευκρινίσει προφορικά η κυρία Τσατάνη ότι θα την συνεπικουρούν στην ταξινόμηση των εγγράφων.  Ωστόσο για να διευθετηθεί ένα τόσο απλό διαδικαστικό ζήτημα χρειάστηκε να περάσουν δύο ώρες. Το αποτέλεσμα; Επετράπη η παρουσία τους με τον όρο ότι δεν θα έχουν ουσιαστικό ρόλο. Αλλά φευ... η ώρα είχε περάσει και έτσι η επί της ουσίας ακρόαση της εισαγγελέως μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Η Ανεφορίτσα καλόν κορίτσ' 

Η σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού  Κ. Καραμανλή, Νατάσα Παζαϊτη έβγαλε ασπροπρόσωπη τον σύζυγό της, στο γάμο του Γιώργου Σαββίδη, γιου του μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή στους γάμους συνήθως χορεύουν. Ο κ. Καραμανλής δεν θέλησε να χορέψει, προτίμησε την ψιλοκουβέντα με ανέκδοτα και αναμνήσεις από το παρελθόν με τους Πάνο Καμμένο και με τον μεγαλοεφοπλιστή Δ. Μελισσανίδη (με τον οποίο κάθισαν μαζί στο τραπέζι). Μάλιστα με τον μεγαλοεφοπλιστή έγινε συζήτηση και περί... ΑΕΚ, με τον κ. Καραμανλή να συγχαίρει τον κ. Μελισσανίδη για την εφετινή της πορεία και να παραδέχεται (παρ΄ότι παναθηναϊκών αισθημάτων) τη μελλοντική ηγεμονία της. Αλλά η Νατάσα δεν είχε όρεξη ούτε για ποδόσφαιρο, ούτε για ανέκδοτα και σηκώθηκε να χορέψει ποντιακούς χορούς.. Χόρεψε περίφημα,  το «Ανεφορίτσα» με στητό το σώμα, τα πόδια ελαφρά ανοιχτά και τα χέρια άλλοτε υψωμένα και άλλοτε με λυγισμένους  τους αγκώνες .Την συνόδευσε ο  βουλευτής της ΝΔ (Β΄Θεσσαλονίκης) Σάββας Αναστασιάδης. Η Νατάσα πραγματικά κέρδισε τις εντυπώσεις.

Ο Μητσοτάκης και ο Πολάκης

Ξέρετε πότε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης απέσπασε το ηχηρότερο χειροκρότημα από τους βουλευτές του κατά την εμφάνισή του στη Βουλή μιλώντας για τον Αναπτυξιακό Νόμο; Τότε που αναφέρθηκε στον Π. Πολάκη. Το χαρακτήρισε ως τον πιο ανίκανο υπουργό που πέρασε ποτέ από το Υγείας. Αλλά όπως είπε «ποτέ δεν θα του πούμε καλά σου κάνανε», όταν τον προπηλακίζουν συνεχώς και παντού με κάθε δημόσια εμφάνισή του.

«Τσίπρα και Μαδούρο στο ίδιο μπαλαούρο»

Υπήρχαν πολλά συνθήματα στη συγκέντρωση «Παραιτηθείτε», την οποία το Μέγαρο Μαξίμου και οι υπουργοί επιχείρησαν πολλάκις να υπονομεύσουν. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν : «Τσίπρα και Μαδούρο στο ίδιο μπαλαούρο», «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρε τη χούντα σου και μπρος», ένα... αγγλόφωνο πλακάτ που έγραφε «Tsipras go home» και ένα άλλο με σύνθημα... σιδηρόδρομος: «Οτι και να πω είναι λίγο. Λυπηθείτε μας. Παραιτηθείτε, Γυρίστε στη φωλιά σας. Δεν είμαστε η λεία σας». Από τα μεγάφωνα ακούγονταν αποσπάσματα από παλαιότερες ομιλίες του Αλ. Τσίπρα, με έμφαση στις υποσχέσεις που ποτέ δεν τήρησε...


Βηματοδότης
tovima.gr


«Πολύ καλά» στην υγεία τους όλο και λιγότεροι Έλληνες




Πολύ καλή ή καλή υγεία δηλώνει ότι έχει το 74,8% του πληθυσμού της χώρας ηλικίας 15 ετών και άνω. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την έρευνα υγείας για το 2014 της ΕΛΣΤΑΤ. Παρόλα αυτά, στην προηγούμενη έκθεση του 2009 το ποσοστό όσων δήλωναν σε πολύ καλή υγεία ήταν μεγαλύτερο!

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 18,2% δηλώνει µέτρια υγεία και το 7% κακή ή πολύ κακή υγεία. Σε σχέση µε τα αποτελέσµατα της έρευνας του 2009, καταγράφεται µικρή µείωση (0,7%) στο ποσοστό του πληθυσµού που δηλώνει πολύ καλή ή καλή υγεία, αύξηση (9,6%) στο ποσοστό του πληθυσµού που δηλώνει µέτρια υγεία και µείωση (13,6%) στο ποσοστό όσων δηλώνουν κακή ή πολύ κακή υγεία.

Παράλληλα, ένας στους δύο (49,7%) δηλώνει ότι έχει κάποιο χρόνιο πρόβληµα ή χρόνια πάθηση (χρόνιο θεωρείται το πρόβληµα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει περισσότερους από 6 µήνες, µε ή χωρίς φαρµακευτική αγωγή).

Χρόνιο πρόβληµα ή χρόνια πάθηση δηλώνουν πέντε στις δέκα γυναίκες (54,1%) και τέσσερις στους δέκα άνδρες (44,8%). Από το σύνολο όσων δηλώνουν ότι έχουν κάποιο χρόνιο πρόβληµα υγείας ή χρόνια πάθηση, έξι στους δέκα (61,8%) είναι ηλικίας 55 ετών και άνω. Μάλιστα, αύξηση 25,2%, σε σχέση µε το 2009 καταγράφεται στον πληθυσµό που δηλώνει ότι πάσχει από κάποιο χρόνιο πρόβληµα υγείας ή χρόνια πάθηση.

ΕΛΣΤΑΤ για το κάπνισμα

Επτά στους δέκα Έλληνες δεν καπνίζουν, ενώ σε μία πενταετία (2009-2014) μειώθηκε το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών. Το συγκεκριμένο στοιχείο προκύπτει από μία νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2014, σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των πολιτών (όπως το κάπνισμα και η διατροφή).

Ειδικότερα:

- Τρεις στους δέκα (27,3%) ηλικίας 15 ετών και άνω καπνίζουν καθημερινά.

- Ένας στους 20 (5,3%) καπνίζει περιστασιακά.

- Επτά στους 10 (67,4%) δεν καπνίζουν. Από αυτούς, το 51,4% δεν έχει καπνίσει ποτέ, ενώ το 16% κάπνιζε στο παρελθόν και το έχει διακόψει για περισσότερο από έξι µήνες.

Σε σχέση με το 2009, µείωση 14,4% καταγράφεται στο ποσοστό των καθηµερινών καπνιστών (από 31,9% σε 27,3%) και αύξηση 11,7% στο ποσοστό όσων καπνίζουν περιστασιακά (από 6% σε 5,3%).

Ως προς το φύλλο, καπνίζουν, καθηµερινά ή περιστασιακά: Τέσσερις στους δέκα (39,4%) άνδρες ηλικίας 15 ετών και άνω και περίπου τρεις στις δέκα (26,4%) γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω.




Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Εντοπίστηκε η σορός του δίχρονου που άρπαξε αλιγάτορας στη Disney World





Ορλάντο, Φλόριντα

Χρησιμοποιώντας βάρκες, δύτες, ακόμα και ελικόπτερο, η αστυνομία της Φλόριντα κατάφερε να εντοπίσει και ανέσυρε τη σορό του δίχρονου αγοριού στο οποίο επιτέθηκε αλιγάτορας που αναδύθηκε ξαφνικά από λίμνη εντός του θεματικού πάρκου της Disney World στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Νωρίτερα, ο σερίφης της κομητείας Όραντζ, Τζέρι Ντέμινγκς, είχε δηλώσει έπειτα από περίπου 15 ώρες ερευνών ότι χωρίς αμφιβολία το άτυχο αγοράκι ήταν νεκρό και η όλη επιχείρηση ήταν πλέον ανάκτησης της σορού του παιδιού.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι αυτό το παιδί ηλικίας δύο ετών έπαιζε στις όχθες της λίμνης και βρισκόταν σε βάθος περίπου 30 εκατοστών μέσα στο νερό όταν ο αλιγάτορας εμφανίστηκε και επιτέθηκε στο παιδί» είχε δηλώσει ο Τζέρι Ντέμινγκς.

«Ο πατέρας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, προσπάθησε να σώσει το παιδί, μάταια» προσέθεσε.

Η διεύθυνση του πάρκου Walt Disney World στην Φλόριντα αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση του κοινού στις παραλίες του, καθώς οι δυνάμεις της αστυνομίας αναζητούν τα ίχνη του άτυχου αγοριού, όπως επισήμαναν αστυνομικοί και μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στελέχη της υπηρεσίας προστασίας άγριας ζωής αιχμαλώτισαν και έκαναν ευθανασία σε 4 αλιγάτορες από τη λίμνη προκειμένου να τους υποβάλλουν σε εξετάσεις για να εντοπίσουν τυχόν ίχνη του δίχρονου, ωστόσο δεν κατάφεραν να βρουν αποδείξεις ότι κάποιο από τα ζώα είχε εμπλακεί στο περιστατικό, δήλωσε ο Νικ Ουίλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Προστασίας Άγριας Ζωής και Θαλάσσιας Πανίδας της Φλόριντα.

Το αγόρι, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τις Αρχές, δέχθηκε επίθεση από το ερπετό στη λίμνη Seven Seas στο Disney's Grand Floridian Resort & Spa στη Λίμνη Μπουένα Βίστα κοντά στο Ορλάντο, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Όραντζ.

Η οικογένειά του, που επισκέπτεται την περιοχή από τη Νεμπράσκα, ξεκουραζόταν σε κοντινή απόσταση, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του σερίφη Τζεφ Ουίλιαμσον.

Ο πατέρας του παιδιού όρμηξε στο νερό αφού ο αλιγάτορας άρπαξε το παιδί και έδωσε μάχη για να το απελευθερώσει, είπε ο Ουίλιαμσον. Από τη μάχη με το ερπετό, ο άνδρας υπέστη μικροεκδορές στο χέρι του. Και η μητέρα του παιδιού προσπάθησε επίσης να του σώσει την ζωή.

Αλλά κι ένας ναυαγοσώστης που βρισκόταν σε υπηρεσία δεν κατάφερε να προσεγγίσει το αγοράκι εγκαίρως, σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου.

«Ο αλιγάτορας απομακρύνθηκε κολυμπώντας μαζί με το παιδί».

Η Disney έκλεισε τις παραλίες της για λόγους ασφαλείας, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπου Τύπου της Disney.

Περισσότεροι από 60 στελέχη, βοηθοί σερίφη και αξιωματούχοι των υπηρεσιών προστασίας άγριας ζωής αναζητούσαν το παιδί με τη βοήθεια ηχοεντοπιστικών συστημάτων, ελικοπτέρων και δυτών.

Ο σερίφης Τζέρι Ντέμινγκς ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι το ερπετό είχε μήκος μεταξύ 1,2 και 2 μέτρων.

Οι αλιγάτορες δεν συνηθίζουν να κολυμπούν στα νερά της τεχνητής λίμνης Seven Seas, σύμφωνα με τον ίδιο.

Από την πλευρά της εκπρόσωπος Τύπου του θερέτρου της Disney δήλωσε ότι όλοι έχουν καταρρακωθεί από το τραγικό συμβάν. «Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και της προσφέρουμε βοήθεια» υπογράμμισε η ίδια.

Στις εικόνες που προέβαλαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται ένα ελικόπτερο να ίπταται πάνω από την περιοχή όπως επίσης πολλές βάρκες να συμμετέχουν στις έρευνες.

Στη λίμνη δεν επιτρέπεται η κολύμβηση. Ωστόσο δεν υπάρχουν πινακίδες που να προειδοποιούν τους επισκέπτες για την παρουσία των μεγάλων ερπετών στο νερό.

Ο Νικ Ουίλεϊ δήλωσε στην εφημερίδα Orlando Sentinel ότι οι επιθέσεις αυτού του είδους είναι «πολύ σπάνιες» πόσο μάλιστα εναντίον παιδιών.

Η Φλόριντα, όπου ο πληθυσμός των αλιγατόρων είναι πολύ μεγάλος, είχε γνωρίσει μόνο μία φονική επίθεση αλιγάτορα το 2015, την πρώτη από το 2007, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της επιτροπής.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Βαρουφάκης: Προ των πυλών χυδαίες και κτηνώδεις κατασχέσεις σπιτιών



Για έκρηξη στους αριθμούς των αστέγων στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Οι κατασχέσεις θα αρχίσουν τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες και θα είναι ταχείες, χυδαίες και κτηνώδεις. Και το πρόβλημα της αστεγίας στην Ελλάδα θα γίνει ακόμα χειρότερο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Διεθνή Συνάντηση Περιοδικών Δρόμου.

«Η κυβέρνησή μας παραδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και το αποδέχτηκε. Πήρε πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων από τον φίλο μου υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, που προσπαθούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτό, αλλά τώρα λύγισε και εκείνος».

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, η διαδικασία που οδηγεί σήμερα σε μια μοντέρνα εκδοχή της αστεγίας αποτελεί «κομμάτι της άρνησης της Ευρώπης ότι υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική του οικονομικού συστήματος, ότι χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία σε ισχύ σε μακροοικονομικό επίπεδο, όπως αυτή που εισηγήθηκε ο Ρούσβελτ το 1933».

Αναφερόμενος στις περσινές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι, ως υπουργός Οικονομικών, δεν είχε τη δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξεις ή οτιδήποτε άλλο.

«Αντίθετα προσπαθούσα να κόψω όσα περισσότερα μπορούσα, όχι από τις συντάξεις, αλλά από τα έξοδα του κράτους», είπε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά πως ο ενδοκυβερνητικός διχασμός οδήγησε σε μία «θεαματική παραίτηση» με αποτέλεσμα «όλες οι ελπίδες να διαψευστούν», προκαλώντας στους Έλληνες πολίες «κατάθλιψη, οικονομική και ψυχολογική, και θυμό».

Το ερώτημα είναι κατά τον κ. Βαρουφάκη πώς μπορεί να μετατραπεί η κατάθλιψη και ο θυμός σε μια πολιτική διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα.

«Πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας στην Ελλάδα. Φοβάμαι και ελπίζω ότι αυτή είναι μια συστημική κρίση σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μια ελληνική κρίση. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε εδώ στην Ελλάδα να συνασπιστούμε με πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, ώστε να πιέσουμε το πολιτικό σύστημα να παραδώσει μια νέα συμφωνία».

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι είχε προτείνει τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», ένα μοντέλο που εφαρμόζει και η Γερμανία από το 2008, που θα χρηματοδοτούνταν από το Δημόσιο «και θα έβγαζε τα βαθιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια χρέους -ή κόκκινα δάνεια όπως τα αποκαλούμε- από τα βιβλία των τραπεζών ώστε να καθαρίζουν τα βιβλία ενεργητικού τους και να τους επιτρέπουν να δανείζουν ξανά πιθανά επικερδείς επιχειρήσεις».Όμως η τρόικα δεν είχε «κανένα απολύτως ενδιαφέρον ούτε να ακούσει τις προτάσεις αυτές», κατέληξε.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Αυτός είναι ο 'θρόνος του Αγαμέμνονα'




Παρά τις αντιρρήσεις της Αρχαιολογικής Εταιρείας ο καθηγητής αρχαιολογίας επιμένει και επανέρχεται στη διαπίστωση πως βρέθηκε ο 'θρόνος του Αγαμέμνονα'

Το σύνολο των τεκμηρίων, τα οποία συνδυαστικά συνηγορούν στην διαπίστωση της εύρεσης του "θρόνου του Αγαμέμνονα", παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής αρχαιολογίας Χριστοφίλης Μαγγίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην ΕΣΗΕΑ.

Ο κ. Μαγγίδης μίλησε για την αρχαιολογική ανακάλυψη και κυρίως, για την ταύτιση του ευρήματος με τον ανακτορικό θρόνο των Μυκηνών:

"Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα τα οποία συνδυαστικά δείχνουν ότι το εύρημα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά κάθισμα και μάλιστα θρόνος. Υπάρχουν επιχειρήματα μορφολογικά του τύπου του σχήματος, εκπληκτικές ομοιότητες με το θρόνο της Κνωσού και άλλα καθίσματα μινωικής και μυκηναϊκής εποχής. Είναι το υλικό κατασκευής και η σημειολογία του, είναι ο χώρος εύρεσης, είναι η μελέτη των φθορών και των ρηγμάτων στο θραύσμα που δηλώνουν από πού έπεσε και πως παρασύρθηκε μέσα στο Χάβο. Είναι 10-12 διαφορετικά κριτήρια, τα οποία συνδυαστικά με το σημείο εύρεσης, κατά τη γνώμη μου δηλώνουν κατηγορηματικά, ότι δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά ο θρόνος των Μυκηνών" δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής αρχαιολογίας και προσέθεσε: "Δεν θα μπορούσε να είναι λεκάνη, λόγω του βάρους του, λόγω του ρηχού βυθίσματος, λόγω του ότι το βύθισμα είναι επικλινές προς τα πίσω, καμία λεκάνη δεν είναι επικλινής προς τα πίσω, είναι μόνο προς το κέντρο. Επίσης ο τύπος του υλικού δεν απαντά σε λεκάνες αλλά απαντά μόνο σε ανακτορική αρχιτεκτονική και ανακτορικά υλικά. Αποκλείσαμε και την πιθανότητα να είναι βωμός". 

Ο κ. Μαγγίδης παρουσίασε αναλυτικά το χρονικό της αρχαιολογικής ανακάλυψης τονίζοντας ότι "στις 12 Ιουνίου 2014, κατά τη διάρκεια παλαιο-υδρολογικών μετρήσεων στην κοίτη και τις όχθες του Χάβου στο πλαίσιο της συστηματικής γεωφυσικής έρευνας στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών, εντοπίσθηκε από μέλη της επιστημονικής ομάδος μεγάλο θραύσμα ογκώδους λίθινου καθίσματος που, αφού φωτογραφήθηκε και μετρήθηκε επί τόπου, μεταφέρθηκε αμέσως στο Μουσείο Μυκηνών για να περισωθεί και να μελετηθεί, όπου και εισήχθη στον κατάλογο της ανασκαφής της Κάτω Πόλης ως επιφανειακό εύρημα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης (Αύγουστος 2015) ενημερώθηκε με σύντομη έγγραφη αναφορά μου ο γ.γ. της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η έφορος αρχαιοτήτων Αργολίδας, η ηγεσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η γ.γ. του ΥΠΠΟ και ο υπουργός Πολιτισμού. Το σημαντικό αυτό εύρημα εξετάσθηκε από διεπιστημονική ομάδα μελετητών επί δύο χρόνια, αναγνωρίσθηκε και τεκμηριώθηκε ως τμήμα του θρόνου του ανακτόρου των Μυκηνών. Το εύρημα παρουσιάζεται επίσημα πρώτα στην Αθήνα, κατόπιν δε, θα παρουσιασθεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, και διεξοδικά σε εκτενές επιστημονικό άρθρο σε διεθνές αρχαιολογικό περιοδικό".

Όσο για τον όρο "θρόνος του Αγαμέμνονα", ο κ. Μαγγίδης τόνισε ότι χρησιμοποιήθηκε όπως χρησιμοποιούνται οι όροι "Θησαυρός του Ατρέως", "Παλάτι του Μίνωα", "ανάκτορο του Νέστωρα", "θρόνος του Μίνωα" και σημείωσε ότι "ο τόπος συνδέεται με την αρχαιολογία και τον μύθο - και το εύρημα προέρχεται από την τελευταία φάση της μυκηναϊκής περιόδου. Άρα ο τελευταίος βασιλιάς των Μυκηνών κάθονταν εκεί".

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2015, ένα δημοσίευμα που αναφερόταν στην ανακάλυψη του "Θρόνου του Αγαμέμνονα" στο πλαίσιο των ανασκαφών στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών, τάραξε για άλλη μια φορά την αρχαιολογική κοινότητα. Ακολούθησε η αντίδραση της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται οι έρευνες, η οποία, μετά από συγκρότηση ειδικής επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επίμαχο λίθινο τμήμα είναι "τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους", δηλαδή "λεκάνης".

Ο κ. Μαγγίδης είπε ότι η υπόθεση πως το εύρημα είναι λεκάνη "στερείται βάσης", ότι αυτοί που το είπαν "είναι μη ειδήμονες" και έκανε λόγο για "προσπάθεια θεσμικού φορέα να παρέμβει, να αλλοιώσει και να εκφοβίσει τον επιστήμονα πριν μιλήσει", χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή "αντιδεοντολογική".

Τόνισε ότι σέβεται την αρχαιολογική εταιρεία ως θεσμό και ότι ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και θα πρυτανεύσει η λογική της επιστήμης και όχι οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντιζηλίες και συμπλήρωσε: "Βέβαια, ζήτησα από την εταιρεία να μας επιτρέψει να σκάψουμε στον Χάβο, ώστε να βρούμε τα υπόλοιπα κομμάτια και αυτό δεν εγκρίθηκε".




(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
Πηγή : News247.gr



Ξεπουλήθηκαν τα airbus 340-300 της Ολυμπιακής




H Turboshaft FZE ανακηρύχθηκε αγοραστής, στο διαγωνισμό για την πώληση των δύο Airbus A340-300, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την Τετάρτη.


Τα δύο αεροσκάφη πωλήθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 4,2 εκατ. δολάρια, 7 Ιουνίου, αποσφραγίσθηκαν ενώπιον του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών των εταιρειών Magellan Aviation Services Limited και Turboshaft FZE. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ελεγχθούν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών και να συνεδριάσει εκ νέου για την κατακύρωση του διαγωνισμού.


Η Turboshaft FZE υπέβαλε την υψηλότερη οικονομική προσφορά και ανακηρύχτηκε ως προτιμητέος αγοραστής, σε συμφωνία με τους όρους και τα προβλεπόμενα της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών.








Μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεφτίλισε όσους έλεγαν αθλιότητες! Παραιτηθείτε !



Πάνω από 10.000 κόσμος μαζεύτηκε εχθές στο Σύνταγμα με το σύνθημα Παραιτηθείτε διαδηλώνοντας ειρηνικά κατά της κυβέρνησης.



Αυτή η συμπεριφορά των διαδηλώτων εξευτέλισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που για μία εβδομάδα έλεγαν τα απίστευτα φτάνοντας στο σημείο να δηλώνουν ότι η συγκέντρωση κινείτε στα όρια της αντισυνταγματικότητας.



Η χθεσινή ημέρα έδωσε άλλο ένα μάθημα στην κυβέρνηση δείχνοντας της τον δρόμο της εξόδου γιατί δεν ταιριάζει ούτε με την Ελλάδα και ούτε με τους σοβαρούς Έλληνες πολίτες κάποια στιγμή η χώρα θα πρέπει να σοβαρευτεί και να πάει μπροστά κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ με την παρούσα κυβέρνηση.

Πιστεύουμε να πήραν ένα μάθημα και όσοι έβγαιναν και έλεγαν τα απίστευτα καθεστωτικά και άθλια για όσους τόλμησαν κατά την κυβέρνηση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώσουν εναντίον της πολιτικής της.


Πεδίο μάχης η Πατησίων - Αντιεξουσιαστές πυρπόλησαν λεωφορείο και τρόλεϊ



Μπήκαν και στο Πολυτεχνείο απ' όπου πετούσαν πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ - Κλειστό το ρεύμα καθόδου της Πατησίων

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τη 1 μεσάνυχτα στο κέντρο της Αθήνας όταν ομάδα αντιεξουσιαστών προερχόμενη από την πλατεία Εξαρχείων πυρπόλησε ένα λεωφορείο, ένα τρόλεϊ και αφού έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων μπήκε στο Πολυτεχνείο όταν άρχισαν να αναπτύσσονται διμοιρίες των ΜΑΤ για να σταματήσουν τους βανδαλισμούς.



Μέσα από τον χώρο του Πολυτεχνείου οι αναρχικοί άρχισαν να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Στο σημείο όπου έβαλαν φωτιά στο λεωφορείο και στο τρόλεϊ έσπευσε κλιμάκιο της πυροσβεστικής για να κατασβέσει τις πυρκαγιές. 

Κλειστή παρέμενε η οδός Πατησίων από το ύψος της Πανεπιστημίου έως την οδό Ιουλιανού ενώ λίγο αργότερα οι ταραξίες αποχώρησαν από το σημείο. 

Ηρεμία επικρατεί στην περιοχή τώρα, ενώ κλειστό είναι το ρεύμα καθόδου προς την Πατησίων. 







Πηγή : protothema.gr