Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Μητσοτάκης: «Μεγαλύτερο από τις εκλογές το κόστος παραμονής της κυβέρνησης»



«Το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από τις εκλογές. Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και ζητούμε τη λύση να τη δώσει ο λαός. Από τον Σεπτέμβριο αυτό το μήνυμα θα γίνει απόλυτα πλειοψηφικό στην κοινωνία γιατί τα υφεσιακά μέτρα θα φανούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές και εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «42 λεπτά» ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί εθνικά συμφέροντα και γι' αυτό πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα και πιεστικά προβλήματα. Ήδη, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές τις υποχρεώσεις. Σε όλα τα μέτωπα δεν μπορεί να ανταποκριθεί, όπως π.χ. στην παιδεία και υγεία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας πως η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα με τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η συζήτηση για τον συνδικαλιστικό νόμο θα δυσκολέψει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είπε πως δεν είναι καθόλου επιβεβλημένη μια συζήτηση για περικοπή 13ου και 14ου μισθό. Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων.

Κληθείς να σχολιάσει την συγκέντρωση στο Σύνταγμα τόνισε πως ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση, επεσήμανε όμως πως «μόνο και μόνο η εξαγγελία της συγκέντρωσης παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα και έδειξε το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ήταν ακομμάτιστη συγκέντρωση καθώς η ΝΔ, όπως είπε, δεν είχε καμία διάθεση να την «καπελώσει».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να καταφέρεσαι με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για πολίτες που ασκούν το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται», επισημαίνοντας πως η ΝΔ δεν θα υποστηρίξει ποτέ τη βία και τους προπηλακισμούς. «Εμείς θέλουμε να εκτονώνεται η κοινωνική οργή, θέλουμε να ενώνουμε και όχι να διχάζουμε. Θα καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας που θα στρέφεται κατά κυβερνητικών στελεχών» τόνισε χαρακτηριστικά κατηγορώντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ πως κρατούσε διαφορετική στάση όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όταν παρέλαβε τη ΝΔ το κόμμα είχε χάσει τις εθνικές εκλογές με 7 μονάδες. «Σήμερα η ΝΔ είναι μπροστά 7 με 8 μονάδες. Είναι η μεγαλύτερη δημοσκοπική ανατροπή που έχουμε δει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται του Πρωθυπουργού για πρώτη φορά. Η φθορά της κυβέρνησης έχει να κάνει και με την στάση της αντιπολίτευσης» τόνισε επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι μια οικονομία που θα είναι σε ύφεση και το 2016. «Χάσαμε τρία χρόνια. Το πακέτο Τσίπρα θα έχει πολύ δυσάρεστο αποτύπωμα. Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν ενεργοποιείται ο κόφτης» τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του προς τους δανειστές προτάσσοντας το γεγονός ότι , όπως είπε, ο ίδιος είναι αξιόπιστος.

«Είμαι αξιόπιστος κι αυτό το δείχνει όλη η πολιτική μου διαδρομή. Γι' αυτό θα πείσω τους δανειστές. Μπορώ να υλοποιήσω μεταρρυθμίσεις, ξέρω πώς να το κάνω. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τη χώρα και δεν χρειάζεται να μας τις επιβάλουν οι δανειστές».

«Δεν διαμορφώνουμε θετικό κλίμα για τις επενδύσεις εάν απλώς αναγκαζόμαστε να το κάνουμε χωρίς να το πιστεύουμε. Οι συνθήκες για να έρθουν κεφάλαια στη χώρα δεν είναι ευνοϊκές. Οι επενδυτές δεν ξέρουν τι τους περιμένει με αυτήν την κυβέρνηση».

«Μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2%.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών, καθώς όπως είπε αυτό θα τροφοδοτήσει τον αναπτυξιακό κύκλο.

«Θα προτείνουμε συμπληρωματικό πακέτο περικοπής δαπανών» τόνισε διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει η δυνατότητα αύξησης συντάξεων το επόμενο διάστημα. «Δεν θα πω αυτά που έλεγαν οι προηγούμενοι» είπε τονίζοντας πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι η αρχή.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι η απόλυτη ισοπέδωση προς τα κάτω για να διασώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι του έχει απομείνει από τους υποστηρικτές του» ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού.

«Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: ένας αυταπατώμενος Πρωθυπουργός ή ένας Πρωθυπουργός που λέει συνειδητά ψέματα. Από την κυβέρνηση ειπώθηκαν τερατώδη ψέματα, συνειδητά» είπε επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εξεταστική επιτροπή.

«Έχουμε ζητήσει εξεταστική για την ολέθρια περίοδο Τσίπρα – Βαρουφάκη. Είναι ανήκουστο η δική μας πρόταση που κατατέθηκε πρώτη να μην συζητείται και να συζητιέται η πρόταση του ΣΥΡΙΑ που κατατέθηκε μετά απο τη δική μας.

«Αυτός δεν είναι τροπος να λειτουργεί μια Βουλή».

«Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει υιοθετήσει όλα τα χειρότερα της μεταπολίτευσης χωρίς κανένα απο τα θετικά της. Περιμένω απο τον κ. Βούτση να απαντήσει στην επιστολή μου και να διασφαλίσει ότι το Κοινοβούλιο λειτουργεί δημοκρατικά» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως τις αλλαγές ο κ. Τσίπρας τις προωθεί επειδή βλέπει πως χάνει.

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο νόμο που τις κέρδισε. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται σε ουδέτερο χρόνο (...). Έχω ζητήσει εκλογές. Το μόνο που συζητάμε για αλλαγή εκλογικού νόμου είναι κατάτμηση εκλογικών περιφερειών. Δεν νομίζω ότι τα μικρότερα κόμματα θα εξαγοραστούν με μικρότερο τυράκι».

«Πιστεύω ότι δεν θα βρεθούν οι 200 για να αλλάξει και να εφαρμοστεί τώρα ο εκλογικός νόμος . Εάν ο κ. Τσίπρας επιμείνει με αυτό θα αναδειχθεί η ΧΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα εσωκομματικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν τον απασχολεί η προσχώρηση άλλων κομμάτων στη Νέα Δημοκρατία. «Τα στελέχη ενδεχομένως να ακολουθήσουν. Δεν είμαι ενθουσιώδης με τις μεταγραφές πολιτικών. Με ενδιαφέρει η πολιτική διεύρυνση, να κυριαρχήσουν οι θέσεις και οι ιδέες μας».

«Δεν με ενδιαφέρουν οι μεταγραφές στελεχών αλλά θέλω να αναδείξω νέα πρόσωπα. Θα πρέπει και τα ΜΜΕ να ενδιαφερθούν για τα νέα στελέχη ώστε να τους γνωρίσει ο κόσμος».

«Η ανανέωση θα είναι αποτέλεσμα διαδικασίας αξιολόγησης. Έχει γίνει ήδη πολλή μεγάλη ανανέωση στελεχών της τάξης του 65%» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν είναι υπέρ ενώ για το ενδεχόμενο Βrexit, εκτίμησε ότι θα πρόκειται για μεγάλο τραύμα για την Ευρώπη.




Έντυπη Καθημερινή




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου