Τουλάχιστον 8,5 θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που υπάρχουν με βάση τις χθεσινές γενικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Τίποτα βεβαίως δεν είναι σίγουρο, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τις τελικές αποφάσεις της υπουργού και των ΑΕΙ. Ειδικότερα, χθες η υπουργός Παιδείας παρουσίασε νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει σειρά θεμάτων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι θα έχουν όριο εισαγωγής.
Συγκεκριμένα, η ΕΒΕ για κάθε τμήμα ή σχολή θα προκύπτει ως εξής:
• Θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.
• Με βάση το επιστημονικό πεδίο στο οποίο θα είναι ενταγμένο το τμήμα ή η σχολή, «κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων. Το υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του μέσου όρου). Για παράδειγμα, εάν ο μέσος όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 12/20, και το ποσοστό επ’ αυτού που όρισε το κάθε τμήμα είναι 90%, τότε η ΕΒΕ θα είναι 10,8», όπως ανέφερε το υπουργείο.
Με βάση τους μέσους όρους που προέκυψαν πέρυσι από τις επιδόσεις των υποψηφίων και εάν πάρουμε το 80% που έφερε ως παράδειγμα το υπουργείο, ο μέσος όρος για τους υποψηφίους του 1ου πεδίου θα είναι 8,8, του 2ου 9,15, του 3ου 9,25 και του 4ου 7,85. Δεν αποκλείεται εντούτοις η ΕΒΕ να μειωθεί, στην περίπτωση αντιδράσεων.
Οι συντελεστές βαρύτητας των δύο εξεταζόμενων μαθημάτων παραμένουν για φέτος ως έχουν (1,3 για το πρώτο μάθημα βαρύτητας και 0,7 για το δεύτερο). Αντίθετα, από το 2022 οι συντελεστές θα καθορίζονται από κάθε τμήμα.
Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά οι δύο φάσεις υποβολής μηχανογραφικού δελτίου. Στην α΄ φάση, οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών, έως 10% του συνόλου των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου για τους υποψηφίους από γενικό λύκειο και έως 20% για τους υποψηφίους από επαγγελματικό λύκειο. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της α΄ φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη β΄ φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την α΄ φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.
Τέλος, δίνεται η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ.