Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια το 8,5

 


Τουλάχιστον 8,5 θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που υπάρχουν με βάση τις χθεσινές γενικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Τίποτα βεβαίως δεν είναι σίγουρο, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τις τελικές αποφάσεις της υπουργού και των ΑΕΙ. Ειδικότερα, χθες η υπουργός Παιδείας παρουσίασε νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει σειρά θεμάτων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι θα έχουν όριο εισαγωγής.

Συγκεκριμένα, η ΕΒΕ για κάθε τμήμα ή σχολή θα προκύπτει ως εξής:

• Θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.

• Με βάση το επιστημονικό πεδίο στο οποίο θα είναι ενταγμένο το τμήμα ή η σχολή, «κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων. Το υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του μέσου όρου). Για παράδειγμα, εάν ο μέσος όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 12/20, και το ποσοστό επ’ αυτού που όρισε το κάθε τμήμα είναι 90%, τότε η ΕΒΕ θα είναι 10,8», όπως ανέφερε το υπουργείο. 

Με βάση τους μέσους όρους που προέκυψαν πέρυσι από τις επιδόσεις των υποψηφίων και εάν πάρουμε το 80% που έφερε ως παράδειγμα το υπουργείο, ο μέσος όρος για τους υποψηφίους του 1ου πεδίου θα είναι 8,8, του 2ου 9,15, του 3ου 9,25 και του 4ου 7,85. Δεν αποκλείεται εντούτοις η ΕΒΕ να μειωθεί, στην περίπτωση αντιδράσεων.

Οι συντελεστές βαρύτητας των δύο εξεταζόμενων μαθημάτων παραμένουν για φέτος ως έχουν (1,3 για το πρώτο μάθημα βαρύτητας και 0,7 για το δεύτερο). Αντίθετα, από το 2022 οι συντελεστές θα καθορίζονται από κάθε τμήμα. 

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά οι δύο φάσεις υποβολής μηχανογραφικού δελτίου. Στην α΄ φάση, οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών, έως 10% του συνόλου των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου για τους υποψηφίους από γενικό λύκειο και έως 20% για τους υποψηφίους από επαγγελματικό λύκειο. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της α΄ φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη β΄ φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την α΄ φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος. 

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ.


Πηγή



Σοκάρει διαστικό έγγραφο για Καπιτώλιο:Οι ταραξίες είχαν στόχο να δολοφονήσουν αξιωματούχους

 


Η ομοσπονδιακή εισαγγελία των Ηνωμένων Πολιτειών προέβη σε μια δυσοίωνη νέα αξιολόγηση της πολιορκίας την περασμένη εβδομάδα του Καπιτωλίου από οπαδούς του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σε χθεσινό δικαστικό έγγραφο σημειώνει ότι οι ταραξίες είχαν στόχο «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους».

Οι εισαγγελείς το αναφέρουν αυτό σε έγγραφο με το οποίο ζητείται από δικαστή να τεθεί υπό κράτηση ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, ο άνδρας από την Αριζόνα και οπαδός θεωριών συνωμοσίας του QAnon, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από τη φωτογραφία στην οποία εικονίζεται φορώντας κέρατα στο κεφάλι να στέκεται στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην αίθουσα της Γερουσίας.

Το υπόμνημα για την κράτησή του, το οποίο συνέταξαν δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αριζόνα, υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στην έρευνα του FBI για τον Τσάνσλεϊ, αποκαλύπτοντας ότι αυτός άφησε σημείωμα στον Πενς, στο οποίο τον προειδοποιεί ότι "είναι μόνο θέμα χρόνου, η δικαιοσύνη έρχεται".

"Ισχυρά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται λόγια και πράξεις του ιδίου του Τσάνσλεϊ στο Καπιτώλιο υποστηρίζουν ότι η πρόθεση των ταραξιών του Καπιτωλίου ήταν να συλλάβουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους στην κυβέρνηση των ΗΠΑ", αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Δημόσιος συνήγορος που εκπροσωπεί τον Τσάνσλεϊ δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση αυτή. Ο Τσάνσλεϊ προβλέπεται να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου σήμερα.

Η αξιολόγηση αυτή των εισαγγελέων γίνεται την ώρα που εισαγγελείς και ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να απαγγέλλουν πιο σοβαρές κατηγορίες σε σχέση με τις βιαιότητες της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που αποκαλύφθηκαν χθες για έναν άνδρα, τον συνταξιούχο πυροσβέστη Ρόμπερτ Σάνφορντ, ο οποίος κατηγορείται ότι πέταξε έναν πυροσβεστήρα στο κεφάλι ενός αστυνομικού και έναν άλλο, τον Πίτερ Στάγκερ, που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό άλλου αστυνομικού με κοντάρι με την αμερικανική σημαία.

Στην υπόθεση του Τσάνσλεϊ, οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι στις κατηγορίες "περιλαμβάνεται ενεργή συμμετοχή σε στάση σε μια απόπειρα βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ", και προειδοποιούν ότι "η στάση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη" καθώς οι δυνάμεις της τάξης προετοιμάζονται για περισσότερες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και πολιτειακές πρωτεύουσες.

Επίσης υποδηλώνουν ότι ο Τσάνσλεϊ πάσχει από προβλήματα τοξικομανίας και ψυχική νόσο και δηλώνουν στον δικαστή ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φυγοδικίας του.

"Ο Τσάνσλεϊ έχει μιλήσει ανοιχτά για την πεποίθησή του ότι είναι ένας εξωγήινος, ένα ανώτερο ον, και (έχει πει) ότι βρίσκεται εδώ στη Γη για να περάσει σε μια άλλη πραγματικότητα", γράφουν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποβάλει περισσότερες από 80 ποινικές υποθέσεις σε σχέση με τις βίαιες ταραχές στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα, κατά τις οποίες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο, λεηλάτησαν γραφεία και σε ορισμένες περιπτώσεις επιτέθηκαν στην αστυνομία.

Πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν εύκολα από το FBI, το οποίο καταζητεί περισσότερους από 200 υπόπτους, χάρη ως επί το πλείστον στα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μάικλ Σέργουιν, ο ασκών χρέη εισαγγελέα της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, δήλωσε ότι μολονότι πολλές από τις αρχικές υποθέσεις μπορεί να έδειχναν ήσσονος σημασίας, αναμένει ότι θα απαγγελθούν πολύ πιο σοβαρές κατηγορίες καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει την έρευνά του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Μητσοτάκης γλεντάει Τσίπρα στην βουλή: Μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε τα εμβολιόδεντρα

 


Είναι αποδεδειγμένο και πιστοποιημένο ότι η έλλειψη ευφυίας και IQ του Αλέξη Τσίπρα, του στοιχίζει και δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που είχε κάνει πριν λίγες ημέρες όταν επισκέφθηκε την ΠτΔ, να αναλάβει δηλαδή η  χώρα πρωτοβουλία και να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να μπορεί η κάθε χώρα να παράγει τις δόσεις που χρειάζονται για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών της. 

Ο πρωθυπουργός είπε γλεντώντας τον Τσίπρα «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο. Μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα»

Την πρόταση Τσίπρα είχε σχολιάσει τις προηγούμενες ημέρες και ο Πρόεδρος των Ελλήνων Φαρμακοβιοηχάνων Θεόδωρος Τρύφωνος, ο οποίος είχε πει ότι σαν διαδικασία θα καθυστερούσε πολύ να υπάρξει παραγωγή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν ξεκινούσαμε την 1η Φεβρουαρίου θα είχαμε ελληνικό εμβόλιο τον Σεπτέμβριο του 2022.




Εξωφρενικό πανό από ακροαριστερούς συμμορίτες που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια

 


Τέτοιες ενέργειες δείχνουν το πόσο απαραίτητοι είναι για τα πανεπιστήμια οι 1.000 αστυνομικοί.

Ακροαριστεροί συμμορίτες κακοποιοί, επέλεξαν έναν χυδαίο τρόπο που χαρακτηρίζει τους αριστερούς και τους ακροαριστερούς, για να στηρίξουν τον εκτελεστή τρομοκράτη της 17Ν  Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Για να δείξουν πόσο απόβλητα είναι για την κοινωνία, και πόσο επικίνδυνοι να βρίσκονται στους χώρους των πανεπιστημίων, στο πανό προκάλεσαν και τον Κώστα Μπακογιάννη που θύμα του εκτελεστή Κουφοντίνα ήταν και ο πατέρας του Παύλος Μπακογιάννης.

Η κίνηση τους αυτή προκάλεσε το κοινό αίσθημα και έκανε την κοινωνία να επικροτήσει περισσότερο τα μέτρα προστασίας των πανεπιστημίων από ακροαριστερούς συμμορίτες.

Το πανό γράφει χαρακτηριστικά: «Κούλη πονάς; Κωστάκη πού είναι ο μπαμπάς; Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα».






Ο Μπάιντεν αγνόησε τον Ερντογάν

 



Λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αγνόησε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, μια ασυνήθιστη κίνηση έναντι ενός ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Το γραφείο του Ερντογάν ζήτησε να μιλήσει με τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά ενώ έχουν περάσει εβδομάδες από τότε, ποτέ δεν έγινε η συνομιλία μεταξύ των δύο.

Η επιλογή του Μπάιντεν να μην σηκώσει το τηλέφωνο, δεν προκαλεί και μεγάλη έκπληξη, αν ληφθούν υπόψιν οι δηλώσεις που έκανε πέρσι στους New York Times, πως κατά τη διακυβέρνησή του θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση έναντι της Άγκυρας.

Άλλωστε και ο Ερντογάν δεν έσπευσε να συγχαρεί αμέσως τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη στις 3 Νοεμβρίου, καθώς οι σχέσεις του με την διακυβέρνηση Τραμπ ήταν ιδιαίτερα καλές. Ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν μάλιστα ένας από τους τελευταίους ηγέτες παγκοσμίως που έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στον Μπάιντεν.





Γείτονες και συγγενής οι δράστες της φονικής ληστείας με θύμα 91χρονο ηλικιωμένο

 



Οι δράστες νόμιζαν ότι είχαν τελειώσει μαζί τους και τους άφησαν πεθαμένους, αλλά για κακή τους τύχη η 85χρονη γυναίκα, η οποία βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα στο κρεβάτι της δίπλα στον 91χρονο σύζυγό της που είχε ξεψυχήσει και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Αγρινίου, φέρεται να κατονόμασε τους αδίστακτους κακοποιούς.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να βρουν την άκρη του νήματος που οδηγεί στην εξιχνίαση της ανατριχιαστικής εισβολής στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα να ανακρίνουν τρεις υπόπτους.

Ένας από τους δράστες ομολόγησε ότι μπήκαν στη μονοκατοικία των γερόντων για να αρπάξουν το κομπόδεμα που γνώριζαν ότι είχαν στην άκρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε ότι έθαψαν τα χρήματα σε ένα χωράφι όπου οι αστυνομικοί ερευνούν για να τα εντοπίσουν!

Για τα περίπου 14.000 ευρώ που βρέθηκαν άθικτα στο σπίτι, ο δράστης ισχυρίστηκε ότι σταμάτησαν να ψάχνουν όταν βρήκαν το κομπόδεμα και πίστεψαν ότι δεν υπήρχαν άλλα λεφτά στο σπίτι.

Ο αδίστακτος δράστης ισχυρίστηκε επίσης ότι φίμωσαν τον άτυχο 91χρονο επειδή φώναζε και  παραδέχθηκε πως πίστεψαν πως είχαν πεθάνει και οι δυο ηλικιωμένοι και έτσι προσπάθησαν να εξαφανιστούν.



Μητσοτάκης: Και τον Φεβρουάριο κάλυψη ενοικίου κατά 80%, δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας και 500 ευρώ πρόστιμο στους παραβάτες των μέτρων

 



«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε, δείχνοντας και συγκεκριμένα διαγράμματα, σε στοιχεία. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, «αυτή η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είναι σαν να οδηγεί σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα, έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο η κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών κατά 80%, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Επίσης θα επεκτείνονται και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για 2 μήνες ακόμη τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει. Επίσης προανήγγειλε αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ, «για να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με τρίτο κύμα της πανδημίας», όπως είπε.

Για την αγορά της πατέντας για τα εμβόλια προκειμένου αυτά να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, μία πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «πάλι καλά που που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο». «Μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Γλιτώσαμε απο τον ακροδεξιό Κασιδιάρη μας έμεινε ο ακροαριστερός Πολάκης

 


Με ακροαριστερό τρόπο, όπως επιβάλλεται στα άκρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μέσω Facebook το στίγμα της ομιλίας του κόντρα στον Μάκη Βορίδη.

Με μια ιδιαίτερη ακροαριστερή φωτογραφία, τύπου όπως ανέβαζε ο ακροδεξιός Κασιδιάρης και στην οποία διακρίνεται ο Παύλος Πολάκης να κρατάει όπλο και να φοράει ζώνη με φυσίγγια, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να προαναγγείλει  ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. 

«Σε τρεις τέσσερεις ομιλητές μιλάω στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπ Εσωτερικών. Υπουργος ο Βορίδης, μην το χάσετε!!!!» ανέφερε ο κ. Πολάκης. 

Δείτε την ανάρτησή του:

app-facebook
Παυλος Πολακης
την Τετάρτη

Σε τρεις τέσσερεις ομιλητές μιλάω στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπ Εσωτερικών .
Υπουργος ο Βορίδης ,μην το χάσετε!!!!

1.001
38
88


Φρίκη στη Βραζιλία : Πεθαίνουν από ασφυξία στα νοσοκομεία και αβοήθητοι στα σπίτια τους

 


Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 67.758 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 1.131 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Κορεσμός στο σύστημα υγείας

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα που ανακοινώθηκαν πάνω από 1.100 θάνατοι και πάνω από 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κοροναϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει τους 207.095 νεκρούς επί συνόλου 8.324.294 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Πτώματα σε φορτηγό ψυγείο έξω από το νοσοκομείο 28 de Agosto στη Μανάους (φωτογραφίες Reuters)

Αυτό που οι αρχές αποκαλούν το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει κορεσμό του συστήματος υγείας σε πολλές περιοχές.

Το σύστημα των νοσοκομείων στην πόλη Μανάους, στην πολιτεία Αμαζόνας, καταρρέει, καθώς υπάρχουν πλέον τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου, παραδέχθηκε χθες ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου.

Ζητούν οξυγόνο από τις ΗΠΑ

Μιλώντας κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης, με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο δίπλα του, ο Παζουέλου τόνισε ακόμα πως τα νοσοκομεία στην πόλη αντιμετωπίζουν πλέον έλλειψη προσωπικού.

Η πολιτειακή κυβέρνηση στην Αμαζόνας απηύθυνε νωρίτερα χθες δραματική έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να στείλει οξυγόνο με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν από ασφυξία, διότι τα αποθέματα οξυγόνου εξαντλούνται.

Ασθενείς αποσυνδέονται από τις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής λόγω έλλειψης οξυγόνου

«Αποσύνδεσαν το οξυγόνο του πατέρα μου», είπε η Χαΐσα Φλοριάνου έξω από το νοσοκομείο 28 de Agosto στη Μανάους, όπου έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συγγενείς που καταγγέλλουν πως ασθενείς σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση αποσυνδέονται από τις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής διότι δεν υπάρχει οξυγόνο.

Ψάχνει μια φιάλη για να σώσει τον πατέρα της

Η κυρία Φλοριάνου είπε, ανάμεσα σε λυγμούς, ότι ψάχνει μια φιάλη οξυγόνου για να σωθεί ο πατέρας της.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί σε αρκετά νοσοκομεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν κορεστεί σε τέτοιο βαθμό που ασθενείς μεταφέρονται αεροπορικώς σε άλλες πολιτείες.

Ασθενείς με την COVID-19 πεθαίνουν ξανά, όπως στην κορύφωση της πανδημίας, αβοήθητοι στα σπίτια τους.

Ο κυβερνήτης Νέλσον Λίμα ανακοίνωσε ότι επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 ως τις 18:00 για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση.

Διαμαρτυρία συγγενών έξω από το νοσοκομείο 28 de Agosto στη Μανάους

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, παραλλαγμένο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε την Κυριακή στην Ιαπωνία σε τέσσερις ανθρώπους που είχαν μεταβεί στη χώρα από την Αμαζόνας.

Ερευνητές λένε ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο μολυσματικό, ή πόσο θανάσιμο, είναι αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2.

Τραγικές αφηγήσεις

Ωστόσο, το κέντρο Fiocruz τόνισε ότι εντοπίστηκε σε 29χρονη που είχε ήδη μολυνθεί μια φορά από τον νέο κοροναϊό εννιά μήνες νωρίτερα.

Η γειτονική πολιτεία Παρά ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι απαγορεύει να εισέρχονται σε αυτήν πλοία που κινούνται στο ποτάμι από την Αμαζόνας, επικαλούμενη την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού και τον εντοπισμό του παραλλαγμένου στελέχους.

Ο υπουργός Υγείας της Αμαζόνας, ο Μαρσέλους Καμπέλου, τόνισε ότι η πολιτεία έχει ανάγκη τριπλάσια ποσότητα οξυγόνου από αυτή που μπορεί να παράγει η ίδια και απηύθυνε έκκληση στις άλλες πολιτείες της Βραζιλίας να στείλουν άμεσα όσες ποσότητες μπορούν.

Ακόμη και όσοι καταφέρνουν να επιβιώσουν «υφίστανται μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες»

Γιατροί και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κάνουν φρικιαστικές αφηγήσεις για ανθρώπους που πεθαίνουν σε ΜΕΘ εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου στη Μανάους, όπου τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «θαλάμους ασφυξίας», όπως το έθεσε ένας εξ αυτών.

Ακόμη κι όσοι καταφέρνουν να επιβιώσουν «υφίστανται μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες», υπογράμμισε ο ερευνητής Τζεζέμ Ορελάνα στην εφημερίδα Folha de S. Paulo.


Πηγή: ΑΠΕ

in.gr



Μοναχικός και θλιμμένος στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ

 



«Απομονωμένος, αγέλαστος, εκδικητικός». Με αυτές τις λέξεις περιέγραφε η Washington Post την ψυχική διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ την επομένη της παραπομπής του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για «υποκίνηση σε ανταρσία», ενώ απομένουν ελάχιστα εικοσιτετράωρα μέχρι την ορκωμοσία του διαδόχου του, Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου. Ο αριθμός των πιστών συνεργατών του φθίνει εντυπωσιακά τις τελευταίες ημέρες. Αρχικά ο Τραμπ εξοργίστηκε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, γιατί δεν στήριξαν στο Κογκρέσο την προσπάθειά του να αμφισβητήσει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν. Υστερα όμως από τα έκτροπα που προκάλεσαν οπαδοί του στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα, έχει ψυχρανθεί ακόμη και με τους πιο στενούς συμμάχους του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, ο Τραμπ διεμήνυσε σε συνεργάτες του να μην καταβάλουν οφειλόμενες αποζημιώσεις στον προσωπικό του δικηγόρο, Ρούντολφ Τζουλιάνι, αν δεν τις ελέγξει ο ίδιος, γιατί τις βρίσκει υπερβολικές.

Από τους ελάχιστους συμμάχους που του έχουν μείνει πιστοί, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ συνόδευσε τον Τραμπ στο Τέξας, όπου επιθεώρησε το Τείχος εναντίον των μεταναστών σε μία από τις τελευταίες, αν όχι την τελευταία δημόσια εμφάνισή του ως πρόεδρος. Ο Γκράχαμ προσπάθησε, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, να ηρεμήσει τον πρόεδρο και βάλθηκε να τηλεφωνεί σε γερουσιαστές ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη προς το πρόσωπό του όταν αρχίσει η δίκη του από τη Γερουσία. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την παραπομπή του με 232 ψήφους έναντι 197, καθώς 10 Ρεπουμπλικανοί συντάχθηκαν με την πρόταση των Δημοκρατικών. Την οργή τού προέδρου προκάλεσε ιδιαίτερα η Λιζ Τσένι, νούμερο τρία στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, αλλά και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος ναι μεν καταψήφισε την παραπομπή, αλλά επέρριψε ευθύνες στον Τραμπ για τα επεισόδια. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να προσλάβει τον καθηγητή Νομικής Τζον Ιστμαν, ο οποίος είχε μιλήσει στη συγκέντρωση του Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο, στις 6 Ιανουαρίου, στην ομάδα των δικηγόρων που θα τον υπερασπιστούν όταν αρχίσει η δίκη του στη Γερουσία.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν ανησυχεί για τον κίνδυνο να επισκιάσει η δίκη του Τραμπ, η οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από την ορκωμοσία του, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του και τα σημαντικά μέτρα που σκοπεύει να εξαγγείλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη της οικονομίας. Μετά την απόφαση της Βουλής για παραπομπή, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ευχή «να βρεθεί ένας τρόπος να συνδυάσει η Γερουσία τις συνταγματικές ευθύνες της για εκδίκαση της παραπομπής με τις εργασίες της για άλλα, επείγοντα προβλήματα που απασχολούν το έθνος».

Χθες, ο εκλεγμένος πρόεδρος αναμενόταν να ανακοινώσει πακέτο επειγόντων μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που υφίστανται τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. Γίνεται λόγος για μέτρα συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολ., που περιλαμβάνουν τσεκ 1.400 δολαρίων σε κάθε εργαζόμενο και σημαντική ενίσχυση των μειονοτικών κοινοτήτων.


REUTERS, WASHINGTON POST

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ειδικό σώμα της αστυνομίας στις συγκοινωνίες Αττικής- Οι δράστες της επίθεσης στον σταθμάρχη ταυτοποιήθηκαν

 



Τη σύσταση ειδικού σώματος της αστυνομίας για το σύνολο του συγκοινωνιακού δικτύου στην περιφέρεια Αττικής προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στην Ομόνοια από αρνητές της μάσκας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εικόνες που καταγράφηκαν προχθες στο μετρό της Ομόνοιας σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα περιστατικό μη ανεκτό. «Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι στα θέματα νόμου και τάξης, ειδικά στα μέσα μεταφοράς, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Δεν είναι αρκετό να ακούμε απλά φραστικές καταδίκες για τον ξυλοδαρμό ενός υπαλλήλου, ο οποίος δεν ήταν εν ώρα υπηρεσίας και είπε το προφανές: να φοράμε τη μάσκα και να σεβόμαστε τον χώρο που βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Καραμανλής οι κάμερες του σταθμού κατέγραψαν πεντακάθαρα τα πρόσωπα των δραστών και έχουν βοηθήσει την ΕΛΑΣ να τους ταυτοποιήσει. «Το υλικό έχει παραδοθεί στην αστυνομία και όπως έχω ενημερωθεί φαίνονται πεντακάθαρα τα πρόσωπα των δραστών και σύντομα θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Στο μετρό υπήρχε αστυνομική παρουσία ωστόσο δεν πρόλαβε να πιάσει τους δράστες», υπογράμμισε.

Σχετικά με τη σύσταση του ειδικού σώματος αστυνόμευσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, επισήμανε ότι ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε πέσει στο τραπέζι αυτή η πρόταση, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε. «Λέμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα της ελληνικής αστυνομίας που θα έχει αρμοδιότητα στο σύνολο όλου του συγκοινωνιακού δικτύου στην περιφέρεια Αττικής. Ένα σώμα που θα έχει στη δικαιοδοσία του τον έλεγχο και την ασφάλεια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικά στο μετρό, θα δώσει τη λύση που περιμένουμε. Άλλωστε είναι κάτι που γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και είναι ευθύνη της πολιτείας να υπάρχει νόμος και τάξη», δήλψσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Συμπλήρωσε ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στόχος είναι το σώμα αυτό να δημιουργηθεί εντός του έτους. «Μέχρι τότε τα μέτρα αστυνόμευσης σε όλους τους σταθμούς θα αυξηθούν», κατέληξε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Με ευρεία πλειοψηφία τα Rafale θα φοράνε τα ελληνικά χρώματα

 


Με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. 

Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, αντεθνικά πάντα και με διαφορετικό σκεπτικό το κάθε ένα, καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία συναίνεση που προκαλεί το “ΝΑΙ” του ΣΥΡΙΖΑ.





Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% βγήκε μπροστά μην χάσουν οι σύντροφοι τις γιάφκες στα πανεπιστήμια

 



Δεν θα περιμέναμε τίποτα περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά τον ακροαριστερό Νίκο Φίλη, που δεν τον νοιάζει τα ελληνόπουλα να σπουδάσουν, αυτό που τον νοιάζει είναι να αλωνίζει η αριστερά και η ακροαριστερά στα πανεπιστήμια αφήνοντας τους συντρόφους κακοποιούς ανεξέλεγκτους μέσα στους χώρους των ιδρυμάτων.

Ο ακροαριστερός τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης τόνισε για να δικαιολογήσει την στάση του υπέρ των ακροαριστερών συντρόφων του που χάνουν την ανομία που υπάρχει στα πανεπιστήμια, ότι η κυβέρνηση επιλέγει μια «αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων».

Ο Φίλης υπογράμμισε πως «αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια» και εννοεί από αριστερές και ακροαριστερές ομάδες,  υποσχέθηκε πως «θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη» και δεσμεύθηκε πως «τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά» από την εξουσία.

Δηλαδή ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται και ο Φίλης νομίζει ότι η ακροαριστερά θα ξαναγυρίσει να τελειώσει το έργο της που είναι να εδραιώσει καθεστώς.



Άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες «βλέπει» ο Δερμιτζάκης

 


Στο μεταξύ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, αλλά αυστηρά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Το εάν και εφόσον θα αποφασισθεί σε τρεις εβδομάδες, εξηγώντας ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι».

Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, την εστίασην δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε.



Δεν μπορεί να ελέγξει την πανδημία η Γερμανία: Πάνω από 1.100 κρούσματα - 1.113 νεκροί σε 24 ώρες

 



Αδυνατεί η κυβέρνηση να ελέγξει την πανδημία στη Γερμανία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υγειονομικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Η Γερμανία κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 22.368 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 2.000.958.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν άλλοι 1.113 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 44.994 νεκρούς.







Συνελήφθη ο οδηγός του Μιχαλολιάκου για την επίθεση στην «Φαβέλα»

 


Συνελήφθη ο Σωτήρης Δεβελέκος, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες και οδηγός του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

O Δεβελέκος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή της Ραφήνας μετά από επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής.

Ο 34χρονος κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή, και του εμπρησμού κατά συναυτουργία, εκ του οποίου προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο.

Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα για την αιματηρή επίθεση εις βάρος του αυτοδιοαχειριζόμενου χώρου «Φαβέλα», στον Πειραιά, στις 25 Φεβρουαρίου του 2018.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχε τραυματιστεί μεταξύ άλλων η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου και χρειάστηκε να κάνει ράμματα στο κεφάλι.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Συνελήφθη σήμερα το απόγευμα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 34χρονος ημεδαπός με Ένταλμα Σύλληψης του Ανακριτή Πειραιά, με το οποίο κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή, και του εμπρησμού κατά συναυτουργία, εκ του οποίου προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, πράξεις που έλαβαν χώρα την 25-2-2018 στον “Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα” στην περιοχή του Πειραιά.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα».