Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Δείπνο στον ουρανό




Dinner in the Sky, ένα εστιατόριο 50 μέτρα πάνω από το έδαφος

Ποιο είναι το πιο περίεργο μέρος που δείπνησες τελευταία; Δίπλα στο κύμα, σε μια ταβέρνα στους πρόποδες ενός βουνού ή σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών; Οποια κι αν είναι η απάντηση, σίγουρα δεν συγκρίνεται με την εμπειρία του Dinner in the Sky. Εχοντας ως βάση την Τεχνόπολη, μία πλατφόρμα - τραπέζι εστιατορίου «απογειώνεται» 50 μέτρα πάνω από το έδαφος και φιλοξενεί 22 άτομα για να δειπνήσουν με θέα σε όλη την πόλη.


Η ίδεα δεν είναι αποκλειστικά ελληνική, καθώς έχει ήδη υλοποιηθεί σε 45 μεγάλες πόλεις από το Las Vegas μέχρι το Παρίσι και από το Λονδίνο μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Μπορεί να ανταπεξέλθει και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως βροχή ή αέρα, καθώς καλύπτεται από τέντα, ενώ διαθέτει και θερμάστρες για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Οπως υποστηρίζουν βέβαια οι εμπνευστές του «πιστέψτε μας, η εμπειρία θα σας συναρπάσει και το κρύο θα είναι το τελευταίο που θα σας απασχολεί».


Ηλικιακοί περιορισμοί δεν υπάρχουν για τους… επιβάτες, αν και το Dinner in the Sky δεν μπορεί να φιλοξενήσει άτομα ύψους μικρότερου από 1,50 μέτρο. «Άρα, ναι, μπορείς να φέρεις τα παιδιά σου, με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι ψηλότερα από 1,50m». Οσο για την τουαλέτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όπως σε ένα κανονικό εστιατόριο: ρωτάς τον σερβιτόρο και… κατεβαίνεις. Είναι λιγότερο διακριτικό, γιατί έχεις συνοδεία 22 ατόμων, αλλά είναι εξαιρετικά σύντομο.


Αναφορικά με την ασφάλεια, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αισθάνοται και πολύ ασφαλείς με την ιδέα του να τρώνε σε ύψος 50 μέτρων, οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν πως έχουν ληφθεί τα πιο αυστηρά μέτρα. Κι αυτό γιατί η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 13814 το οποίο αφορά την κατασκευή και λειτουργία των ψυχαγωγικών πάρκων. Η TUV Rheinland έχει πιστοποιήσει όλα τα στάδια κατασκευής. Το Dinner in the Sky έχοντας παρουσία σε πάνω από 45 χώρες έχει περάσει με απόλυτη επιτυχία όλους τους ελέγχους ασφαλείας σε όλες τις χώρες.

Το νέο εστιατόριο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες τους στις 14 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις αρκεί ένα κλικ εδώ.


Πηγή : protothema.gr


Οι... περγαμηνές του κ. Ντάισελμπλουμ




Του Νικου Χρυσολωρα
       'Εντυπη Καθημερινή

«Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική». Αυτή ήταν η μεταπτυχιακή εργασία στην οποία «συμμετείχε» ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πανεπιστημιακό κολέγιο του Κορκ της Ιρλανδίας, όπως ενημέρωσαν οι αρχές του πανεπιστημίου την «Κ». Μολονότι το υπονοεί σαφώς στο επίσημο βιογραφικό του, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα «Μάστερ» από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Η μοναδική ακαδημαϊκή του περγαμηνή επομένως είναι το πτυχίο «αγροτικής οικονομίας», που ολοκλήρωσε σε διάστημα έξι ετών στο περιφερειακό πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν, το οποίο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, «είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της Ολλανδίας που ειδικεύεται αποκλειστικά στην υγιεινή διατροφή και στο περιβάλλον που ζούμε». Πάντως, στο Κορκ «γνώρισε πολύ καλά τις παμπ της περιοχής», όπως χαριτολογώντας είχε διαβεβαιώσει ξένους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, τον περασμένο Ιανουάριο.

Εκτός από την έλλειψη κατάρτισης στα μακροοικονομικά, συγκριτικά με οποιονδήποτε από τους ομολόγους του στο Εurogroup, ο άνθρωπος που επελέγη να διαχειρίζεται τις τύχες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δεν είχε καν προηγούμενη εμπειρία διοίκησης. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, η καριέρα του πριν γίνει βουλευτής περιοριζόταν αποκλειστικά σχεδόν σε συμβουλευτικές και βοηθητικές θέσεις στα γραφεία άλλων βουλευτών και υπουργών, σε τομείς μάλιστα άσχετους περί τα οικονομικά. Εχοντας μόλις τρεις μήνες συνολική υπουργική εμπειρία (!), επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του Εurogroup, μόνο και μόνο επειδή όλοι οι άλλοι περισσότερο καταρτισμένοι και έμπειροι υποψήφιοι αποκλείστηκαν λόγω εθνικότητας. Η Αυστρία εκπροσωπείτο ήδη από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Εurogroup (ΕWG), η Γερμανία από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Φινλανδία από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, η Ιταλία από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Γαλλία στόχευε σε μία καλύτερη θέση μετά τις ευρωεκλογές του 2014 και ούτω καθ' εξής...

Μέσα στους πρώτους δύο μήνες της θητείας του, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατάφερε να θέσει εν αμφιβόλω την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη, με την καταστροφική απόφαση του Εurogroup της 16ης Μαρτίου, για «κούρεμα» από το πρώτο κιόλας ευρώ. Στη συνέχεια ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για εκείνη την απόφαση, μιλώντας ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς όμως να προχωρήσει και στο επόμενο λογικό βήμα της παραδοχής εκείνης. Στις «επιτυχίες» του πιστώνεται επίσης ότι για πρώτη φορά από συστάσεως Ευρωζώνης επιβλήθηκαν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων σε ένα κράτος-μέλος της. Ταυτόχρονα, με συνέντευξή του στους Financial Times και στο Reuters, κατάφερε να βάλει στο «κάδρο» της κρίσης και την πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, το Λουξεμβούργο, προκαλώντας την μήνιν του προκατόχου του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Με την ίδια συνέντευξη, προκλήθηκε «μίνι κραχ» στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, αφού υπονόησε ότι το παράδειγμα της Κύπρου, όπου όλα τα ταμειακά διαθέσιμα εταιρειών και οι λογαριασμοί φυσικών προσώπων, άνω των 100.000 ευρώ, εξαϋλώθηκαν, θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Οταν εξέδωσε διορθωτική δήλωση ήταν πλέον αργά, ενώ η δικαιολογία ότι δεν κατάλαβε τι σημαίνει η λέξη «template» (πρότυπο), που χρησιμοποίησαν οι δημοσιογράφοι, δεν έπεισε κανένα. Διότι μπορεί να είναι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους αξιωματούχους που δεν μιλάει καθόλου γαλλικά, αλλά είναι σαφές ότι είναι γνώστης τουλάχιστον της αγγλικής.

Εξίσου λαμπρές είναι και οι επιδόσεις του στο εσωτερικό της χώρας του, που βρίσκεται σε ύφεση, την ώρα που η «φούσκα» στην αγορά ακινήτων σκάει και οι δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζές της έχουν κρατικοποιηθεί. Οπως παραδέχεται και ο ίδιος, δεν θα πετύχει φέτος τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος στην Ολλανδία. Ωστόσο, νέα δημοσιονομικά μέτρα για να διορθωθεί η απόκλιση δεν θα ληφθούν, ενώ οι καταθέτες των ολλανδικών τραπεζών που διασώθηκαν δεν έχασαν τα χρήματά τους. Κάπως έτσι κυβερνάται η Ευρωζώνη, από τότε που αποχώρησε από το τιμόνι της και ο τελευταίος ηγέτης με ευρωπαϊκό όραμα...




Χάρης Θεοχάρης: Παραιτήθηκα γιατί με απειλούσαν ότι θα μου σπάσουν τα πόδια!



«Το γραφείο μου δεχόταν τηλεφωνήματα στα οποία άγνωστοι απειλούσαν: Πείτε του ότι κοστίζει μόνο 5.000 ευρώ για να του σπάσουμε τα πόδια» δηλώνει ο νυν βουλευτής του Ποταμιού

Απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας δηλώνει ότι δεχόταν την εποχή που ήταν Γενικός Γραμματέας Εσόδων ο νυν βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Όπως δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα Telegraph λίγους μόνο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ξεκίνησαν να δέχεται απειλές ότι θα του σπάσουν τα πόδια και τότε, όπως λέει, κατάλαβε ότι άρχισε να κάνει εχθρούς.

«Το γραφείο μου δεχόταν τηλεφωνήματα στα οποία άγνωστοι απειλούσαν: Πείτε του ότι κοστίζει μόνο 5.000 ευρώ για να του σπάσουμε τα πόδια» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Θεοχάρης.

«Έλαβα επίσης και γράμματα με απειλητικό περιεχόμενο. Έπρεπε να αποκτήσω αστυνομική συνοδεία την οποία ακόμα διατηρώ» προσθέτει.

Αναφερόμενος στα όσα έζησε στη θητεία του ως ΓΓ Εσόδωνκ υποστηρίζει ότι «ήθελαν να είμαι υπάκουος. Αντιστάθηκα μέχρι ενός σημείου αλλά τότε έπρεπε να φύγω. Πιστεύω ότι ο Τσίπρας είναι ειλικρινής και αποφασισμένος αλλά υποτιμά το ρίσκο του τι διακυβεύεται. Υποτιμά την πολυπλοκότητα των επόμενων βημάτων. Είναι ναρκοπέδιο».


Πηγή : protothema.gr


Νέος πρόεδρος της Ιταλίας ο Σέρτζιο Ματαρέλα - Who is who



Εξελέγη πριν από λίγο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, μετέδωσαν το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.
O Σέρτζιο Ματαρέλα εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία όπου αρκούσε η απλή πλειοψηφία των 505 ψήφων.
Μόλις καταμετρήθηκαν οι απαραίτητες ψήφοι, οι 1.009 βουλευτές, γερουσιαστές και περιφερειακοί αξιωματούχοι που μετέχουν στο εκλεκτορικό σώμα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα είναι ο 12ος πρόεδρος της Ιταλίας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η εκλογή του σηματοδοτεί μια πολιτική νίκη για τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι, που τον πρότεινε.
Who is who
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1941 στο Παλέρμο της Σικελίας. Γιος χριστιανοδημοκράτη πολιτικού και υπουργού, σπούδασε νομική και δίδαξε κοινοβουλευτικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο του Παλέρμο.
Στις 6 Ιανουαρίου του 1980, ο αδελφός του, Πιερσάντι Ματαρέλα, περιφερειάρχης της Σικελίας, δολοφονήθηκε από την Κόζα Νόστρα, εξαιτίας της ισχυρής στράτευσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Η ενασχόληση του Σέρτζιο Ματαρέλα με την πολιτική αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της τραγικής αυτής δολοφονίας. Εξελέγη βουλευτής (1983 - 2008), αρχικά με την προοδευτική πτέρυγα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, κατόπιν με το Ιταλικό Λαϊκό Κόμμα και τη Μαργαρίτα.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο Ματαρέλα ασφαλώς δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στους «πολιτικούς οι οποίοι πρόσκεινται στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι», καθώς το 1990 είχε παραιτηθεί από το θώκο του υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Αντρεότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έγκριση του νόμου που χορήγησε επίσημα την άδεια για να αποκτήσουν εθνική εμβέλεια τα τρία τηλεοπτικά κανάλια του.
Το 1993 ήταν ο εισηγητής του νέου εκλογικού νόμου – που ονομάσθηκε, ακριβώς, Mattarellum. Έπειτα από τη σχετική υπόδειξη λαϊκού δημοψηφίσματος, ο νόμος προέβλεπε ότι για τα τρία τέταρτα των εδρών θα ίσχυε ενισχυμένη αναλογική και για το υπόλοιπο τέταρτο απλή αναλογική.
Το 1994, μετά την διάλυση της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ο Σέρτζιο Ματαρέλα συμμετείχε στην ίδρυση της κεντρώας πολιτικής δύναμης Ιταλικό Λαϊκό Κόμμα. Το 1995 στήριξε την υποψηφιότητα του Ρομάνο Πρόντι ως επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας της Ελιάς. Από το 1998 μέχρι το 1999 χρημάτισε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας του Μάσιμο Ντ' Αλέμα.
Στην συνέχεια ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, επί των ημερών της δεύτερης κυβέρνησης Ντ' Αλέμα, διατηρώντας την θέση αυτή και επί των ημερών της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο. Η απόφαση για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις και για σύσταση επαγγελματικού στρατού, φέρει την υπογραφή του.
Το 2007 συμμετείχε στην συγγραφή της ιδρυτικής διακήρυξης αξιών του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος καιτο 2008, αποφάσισε να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές.
Το 2011 αναδείχθηκε από το ιταλικό κοινοβούλιο ανώτατος δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, ενώ το όνομά του συμπεριελήφθη στις προτεινόμενες υποψηφιότητες και κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, τον Απρίλιο του 2013 – όταν επανεξελέγη όμως τελικά ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.


Πηγή : imerisia.gr


Δεν θέλω ρήξη, αλλά χρόνο να καταθέσω ένα πρόγραμμα, χωρίς λιτότητα, λέει τώρα ο Τσίπρας



Καμία πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση - Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του χρέους - Θα αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε ΕΚΤ-ΔΝΤ - Είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας θα δεχθούν τη συμφωνία που προτείνουμε.

Δεν είναι στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αλλά να λάβει χρόνο, ώστε να καταθέσει το δικό του μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του στο Bloomberg, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί στην Αθήνα την τρόικα και να ολοκληρώσει το μνημονιακό πρόγραμμα.

«Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ» λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη».

«Χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Ολόκληρη η δήλωσή του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων έχει ως εξής:

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.
Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.
Αλέξης Τσίπρας».


Πηγή: protothema.gr






Ο Γιάννης Ρουμπάτης νέος διοικητής της ΕΥΠ



Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης τοποθετείται με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα νέος διοικητής της ΕΥΠ.

Ο Γ. Ρουμπάτης γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1948 στα Ιωάννινα, σπούδασε στις ΗΠΑ, και είναι διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ουάσινγκτον.

Υπήρξε ανταποκριτής της εφημερίδας Το Βήμα στην Ουάσινγκτον. Μετά την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1981, ο Γιάννης Ρουμπάτης έγινε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Διεθνών ΜΜΕ.

Τον Μάρτιο του 1987 τοποθετήθηκε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, παραμένοντας μέχρι τον Ιούνιο του 1988, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να επαναφέρει στη θέση αυτή τον Δημήτρη Μαρούδα.

Από το 1994 ως το 1999 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξελέγη από τους συναδέλφους του και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το διάστημα 1995 - 1999.

Το 1987 εξέδωσε το βιβλίο Δούρειος Ίππος: Η αμερικανική διείσδυση στην Ελλάδα, 1947-1967, βασισμένο στην διδακτορική διατριβή του για το Johns Hopkins, στο οποίο καταγγέλλει τόσο τις τότε αμερικανικές κυβερνήσεις όσο και την ελληνική μετεμφυλιακή Δεξιά για την διαπλοκή της με αμερικανικές υπηρεσίες.


Πηγή : kathimerini.gr


Aντιφασιστική συγκέντρωση κόντρα στη ΧΑ, κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα



Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην πλατεία Ομονοίας, ως «απάντηση» σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για την επέτειο των Ιμίων.

Οι αστυνομικοί είναι άοπλοι, με τις θήκες των όπλων τους άδειες.

Η αντιφασιστική πορεία, στην οποία συμμετέχουν περίπου 4.000 με 5.000 άτομα σύμφωνα με τους διοργανωτές, ξεκίνησε λίγο πριν από τις 6.00 το απόγευμα και αναμένεται να κατευθυνθεί προς την πλατεία Συντάγματος.

Η πορεία βρίσκεται αυτή την ώρα μπροστά στη Βουλή και το κλίμα είναι ήρεμο. Νωρίτερα, είχε κλείσει η οδός Σταδίου και οι παρακείμενοι δρόμοι, καθώς και η οδός Πειραιώς μέχρι το ύψος της οδού Κολωνού.

Στην ίδια την πλατεία Συντάγματος δεν υπάρχει ορατή παρουσία των ΜΑΤ, παρά μόνο διμοιρίες σε επιφυλακή, χωρίς κράνη και μάσκες, στα πλάγια της Βουλής.

Ανοιχτοί παραμένουν οι σταθμοί του Μετρό.

Η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής έχει προγραμματισθεί για τις 19.00 μπροστά από το μνημείο των Ιμίων στην πλατεία Ρηγίλλης.

Οι δύο συγκεντρώσεις αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο κρας-τεστ για την νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική, ενώ δεν πρόκειται να κλείσουν σταθμοί του μετρό, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα σε ανάλογες συγκεντρώσεις.

Έχουν τοποθετηθεί δύο φραγμοί με κλούβες της Αστυνομίας: Ο πρώτος είναι στα λουλουδάδικα και ο δεύτερος πιο κοντά στο σημείο της συγκέντρωσης της ΧΑ.


Πηγή : tovima.gr



Καραγκούνης: Ο Τσίπρας ετοιμάζει νέο μνημόνιο




Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα", σχολίασε ο Κώστας Καραγκούνης με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, τις οποίες όμως - πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνη - δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο που ο ίδιος το βαφτίζει Μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Καραγκούνης σημειώνει ότι την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δηλώνει πλέον αποφασισμένος να αποπληρώσει, μέσω του νέου Μνημονίου μόνο τα δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ και όχι τις υποχρεώσεις μας προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους από τους οποίους όμως ζητά την αλληλεγγύη τους.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ εξήγησε ότι για την αποπληρωμή των δανείων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η καταβολή της δόσης των 7,5 δις την οποία ο πρωθυπουργός δεν θέλει.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται για ριζικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στο πελατειακό κράτος, και για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που σημαίνει, υπογράμμισε, νέο δάνειο για την αποπληρωμή των τόκων.

"Πως όμως θα πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όταν μόνο οι άμεσες παροχές του ξεπερνούν τα 12 δις; Πως θα καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος όταν καταργεί την αξιολόγηση και ανακοινώνει την πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα χωρίς ΑΣΕΠ και αξιοκρατία; Τι είδους μεταρρυθμίσεις υπόσχεται όταν ήδη έχει ανακοινώσει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, την ακύρωση του ανοίγματος επαγγελμάτων, την επαναφορά των αιωνίων φοιτητών και τόσα άλλα;", αναρωτήθηκε ο κ. Καραγκούνης.


Πηγή : real.gr


«Οχι» από Πορτογαλία σε διάσκεψη για το ελληνικό χρέος



«ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ»

Την έντονη αντίθεσή του στην ιδέα να διοργανωθεί μια ευρωπαϊκή διάσκεψη την οποία εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση και θα άνοιγε τον δρόμο για να προχωρήσει η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

«Δεν θα υποστήριζα καμιά διάσκεψη που θα πρότεινε την διαγραφή ή την αναδιάρθρωση του χρέους κάνοντας έκκληση στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πάσους Κουέλιου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Κοινοβούλιο της χώρας του.
«Αυτό αντιβαίνει στα συμφέροντα της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη Λισαβόνα, η οποία μόλις έχει αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας τα οποία είχε επιβάλει στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, από το οποίο βγήκε τον περασμένο Μάιο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να διοργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος για το κρατικό χρέος -όχι μόνο αυτό της Ελλάδας- κατά το υπόδειγμα εκείνης η οποία είχε γίνει στο Λονδίνο το 1953 και είχε οδηγήσει στην διαγραφή του συνόλου του κρατικού χρέους της Γερμανίας, που βγήκε κατεστραμμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Σέβομαι τις αποφάσεις του ελληνικού λαού, όπως θα σεβαστώ και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και ελπίζω ότι οι αποφάσεις του λαού και της κυβέρνησης της Πορτογαλίας θα τύχουν επίσης σεβασμού στην Ελλάδα», σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
Την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα «παραμύθια». Ο Πάσους Κουέλιου έχει εκδηλώσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη της κατάστασης της Ελλάδας για τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
«Οι χώρες αυτές γνωρίζουν ότι έχουν ένα δημόσιο χρέος αυξημένο, αλλά βιώσιμο. Ξέρουν τι τους έχει κοστίσει η διαπραγμάτευση πολύ σκληρών προγραμμάτων υπό πολύ δυσχερείς συνθήκες. Δεν πιστεύω ότι οι Πορτογάλοι θα ήθελαν να το ξαναζήσουν αυτό», διαπίστωσε ο Κουέλιου.



Πηγή : ethnos.gr


Τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε η Νάντια Βαλαβάνη




Τις παραιτήσεις του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου Εμμανουήλ Κονδύλη και του διευθύνοντος συμβούλου Πασχάλη Μπουχώρη του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε το απόγευμα της Παρασκευής η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, τουλάχιστον με τη μορφή που ίσχυε μέχρι σήμερα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Newsroom ΔΟΛ


Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Ομπάμα-Τσίπρα: Δεν τα είπαμε έτσι ακριβώς...



Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο, Τζος Έρνεστ

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες ηγέτες και τον ελληνικό λαό, για να εφαρμοστούν πολιτικές που είναι προς το συμφέρον της χώρας, καθώς και προς το συμφέρον της ευρύτερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας»

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σήμερα ο Λευκός Οίκος.


Κατά λέξη, στο σχετικό «readout» που εκδόθηκε από το Λευκό Οίκο σχετικά με την επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ και του Έλληνα πρωθυπουργού, αναφερόταν: «Ο πρόεδρος μίλησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα σήμερα για να τον συγχαρεί για την πρόσφατη εκλογική νίκη του. Ο πρόεδρος (σ.σ. των Ηνωμένων Πολιτειών) επισήμανε πως οι ΗΠΑ, ως μακροχρόνιος φίλος και σύμμαχος της χώρας, ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Οι δύο ηγέτες επανεξέτασαν τη στενή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ σχετικά με ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του Μαξίμου «διέρρευσε» ωστόσο ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Ευρώπη πρέπει να φύγει από τη λιτότητα και να ξεκινήσουν προγράμματα, με στόχο την ανόρθωση της οικονομίας της «Γηραιάς Ηπείρου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι θα υπάρξει άμεση συνεργασία των ΗΠΑ με τη χώρα μας και μάλιστα προσδιόρισε ότι αυτό θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών.

Ο κ. Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, πρότεινε στον κ. Τσίπρα να ξεκουραστεί μετά την επίπονη προεκλογική προσπάθεια, για να μην ασπρίσουν τα μαλλιά του, όπως έγινε με τα δικά του, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι είναι δύσκολο, αφού υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις μπροστά.

Σήμερα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επανήλθε στη συνομιλία Ομπάμα - Τσίπρα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «... Δεν πιστεύω ότι στη διάρκεια της συζήτησής τους επικεντρώθηκαν στην ελληνική πολιτική (σκηνή). Ως επί το πλείστον, επικεντρώθηκαν κυρίως στα είδη των μέτρων που μπορούν να πάρουν, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, για να είναι προς το συμφέρον των λαών τους».

«Και ο πρόεδρος (σ.σ. των ΗΠΑ) κατέστησε σαφές, όπως αναφέραμε και στην ανακοίνωση, ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες ηγέτες και τον ελληνικό λαό, για να εφαρμοστούν πολιτικές που είναι προς το συμφέρον της χώρας, καθώς και προς το συμφέρον της ευρύτερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας» συμπλήρωσε ο κ. Έρνεστ.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές, ο κ. Έρνεστ υπογράμμισε: «Δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο επ' αυτού. Αυτό που μπορώ να σας πω, εν γένει, είναι ότι ο πρόεδρος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, επειδή, γνωρίζετε, οι ΗΠΑ επί σειρά ετών δουλεύουν στενά με την ΕΕ και τους Έλληνες, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην οικονομική αστάθεια που βλέπουμε στην Ευρώπη. Αυτό σαφώς έχει επιπλοκές και επίδραση τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».


Πηγή : protothema.gr


Η σύγκρουση με την τρόικα βύθισε το ΧΑΑ



Με πτώση 1,59% υποδέχθηκε  το ελληνικό Χρηματιστήριο τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Νταισενμπλουμ με το «γύρισμα» του δείκτη σε αρνητικα επίπεδα να πραγματοποιείται με την έναρξη των συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλίμα στην αγορά άλλαξε δραματικά μετά μάλιστα και το σκηνικό ρήξης που διεφάνη από τις δηλώσεις των συνομιλητών. Οι τράπεζες αρχικά κινήθηκαν έντονα ανοδικά έως +13%, όμως σταδιακά έχασαν τα κέρδη τους και έκλεισαν με απώλειες έως -5,26%. Στα ομόλογα το 3ετές εκτινάχθηκε έως το 19,8% και το CDS στις 2000 μονάδες βάσης... η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον απόλυτης αστάθειας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -1,59% στις 722 μονάδες, έχοντας υψηλό ημέρας στις 748,59 μονάδες (+2,04%). Ο τζίρος κλιμακώθηκε μετά τις 16:30 και διαμορφώθηκε  στα 144 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος διαμορφώνεται στα 273 εκατ. τεμάχια, με τα 246 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και τα 12,6 εκατ. στα warrants.

Βεβαίως, μετά την πτώση έως και -48% το πρώτο μετεκλογικό τριμήμερο η χθεσινή  αντίδραση δεν αρκεί για να αποκαταστήσει την... τάξη στις αποτιμήσεις και στις ισορροπίες τραπεζικών μετοχών και δεικτών ενώ η σημερινή πτώση αποδεικνύει πόσο εύθραυστο είναι το κλίμα.

Θυμίζουμε ότι στις συνεδριάσεις από την περασμένη Δευτέρα έως την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση -15,39%, ο FTSE 25 έχασε -21,20% ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση - συντριβή -43,81%!

Πηγή : Κέρδος online   


ΝΑΤΟ: Δεν αρκούν οι βομβαρδισμοί για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος




Oι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν προκειμένου να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που θα βοηθούσε είναι η περαιτέρω ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από τις χώρες της Δύσης.

Οι ΗΠΑ ηγούνται των χωρών που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό ο οποίος διεξάγει αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Το ΝΑΤΟ ως διεθνής οργανισμός δεν εμπλέκεται, ωστόσο κράτη μέλη του συμμετέχουν στο συνασπισμό.
«Χαιρετίζω αυτήν τη (συμμετοχή) και νομίζω ότι είναι κάτι σημαντικό παρότι δεν πιστεύω ότι οι αεροπορικές επιδρομές μπορούν από μόνες τους να επιλύσουν το πρόβλημα» τόνισε ο επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε μία συνέντευξη Τύπου.

Σε μια άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι τους βομβαρδισμούς θα μπορούσε να συμπληρώσει η συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση με στόχο να τη βοηθήσουν να αποκτήσει ισχυρότερες δυνάμεις ασφαλείας.
Ορισμένες χώρες της Δύσης έχουν στείλει στρατιώτες στο Ιράκ προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να παράσχουν συμβουλές στον ιρακινό στρατό, όμως οι χώρες αυτές διστάζουν να αναπτύξουν μάχιμες δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Βαγδάτης ζήτησε από το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας αφού ο ιρακινός στρατός κατέρρευσε στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος πέρυσι.


Πηγή: naftemporiki.gr


Τσίπρας προς υπουργούς: Θα μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου



Αμετακίνητος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις θα παραμείνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση των επισκέψεων Σουλτς και Ντάισεμπλουμ.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε στους συνεργάτες του ότι «Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει την σταθερή πολιτική θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά έναντι των δανειστών.

Η σύσκεψη διήρκησε περίπου τρεις και συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πλέον, το βάρος πέφτει στην προετοιμασία των επισκέψεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε Παρίσι και Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή : antenna


Τελικά τι ψιθύρισε ο Ντάισελμπλουμ στον Βαρουφάκη




Η αποκωδικοποίηση της αντίδρασης Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.

Ο ένας ισχυρισμός φέρεται να λέει ότι ο Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, ψιθύρισε στον κ. Βαρουφάκη, μετά το τέλος της συνέντευξης και το «όχι» στην τρόικα, ότι «αυτό ήταν μεγάλο λάθος».

Ενώ η άλλη εκδοχή, ότι ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι «σήμερα σκότωσες την τρόικα»...

Πάντως αργά το βράδυ ο Γιάνης Bαρουφάκης μιλώντας στο BBC2 απέδωσε στη μετάφραση τον θόρυβο που προκάλεσε η αντίδραση Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής. Επανέλαβε την επιθυμία της Ελλάδας να συζητήσει με τους εταίρους της και απαντώντας σε ερώτημα επανέλαβε πως εμπιστεύεται τη Γερμανία.

Ωστόσο επισήμανε ακόμη μια φορά τη θέση που διατύπωσε και ενώπιον του επικεφαλής του Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μιλά με τους υπαλλήλους της Τρόικας.

Στη συνέντευξη ερωτηθείς για τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων είπε ότι θέλουμε να τις συνεχίσουμε και να τις εμβαθύνουμε.

Όταν ρωτήθηκε για τις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα για το λιμάνι του Πειραιά ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «προσωπικά σας διαβεβαιώνω ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση (σ.σ. Cosco) έχει την πλήρη στήριξη μου» αν και επισήμανε ότι οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία σήμερα έχουν γίνει αντί πινακίου φακής και τα κέρδη έχουν πάει στην αποπληρωμή χρέους.


Πηγή : sofokleousin.gr