Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

«Οχι» από Πορτογαλία σε διάσκεψη για το ελληνικό χρέος



«ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ»

Την έντονη αντίθεσή του στην ιδέα να διοργανωθεί μια ευρωπαϊκή διάσκεψη την οποία εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση και θα άνοιγε τον δρόμο για να προχωρήσει η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

«Δεν θα υποστήριζα καμιά διάσκεψη που θα πρότεινε την διαγραφή ή την αναδιάρθρωση του χρέους κάνοντας έκκληση στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πάσους Κουέλιου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Κοινοβούλιο της χώρας του.
«Αυτό αντιβαίνει στα συμφέροντα της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη Λισαβόνα, η οποία μόλις έχει αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας τα οποία είχε επιβάλει στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, από το οποίο βγήκε τον περασμένο Μάιο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να διοργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος για το κρατικό χρέος -όχι μόνο αυτό της Ελλάδας- κατά το υπόδειγμα εκείνης η οποία είχε γίνει στο Λονδίνο το 1953 και είχε οδηγήσει στην διαγραφή του συνόλου του κρατικού χρέους της Γερμανίας, που βγήκε κατεστραμμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Σέβομαι τις αποφάσεις του ελληνικού λαού, όπως θα σεβαστώ και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και ελπίζω ότι οι αποφάσεις του λαού και της κυβέρνησης της Πορτογαλίας θα τύχουν επίσης σεβασμού στην Ελλάδα», σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
Την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα «παραμύθια». Ο Πάσους Κουέλιου έχει εκδηλώσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη της κατάστασης της Ελλάδας για τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
«Οι χώρες αυτές γνωρίζουν ότι έχουν ένα δημόσιο χρέος αυξημένο, αλλά βιώσιμο. Ξέρουν τι τους έχει κοστίσει η διαπραγμάτευση πολύ σκληρών προγραμμάτων υπό πολύ δυσχερείς συνθήκες. Δεν πιστεύω ότι οι Πορτογάλοι θα ήθελαν να το ξαναζήσουν αυτό», διαπίστωσε ο Κουέλιου.



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου