Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Νέα προθεσμία ο τράπερ Ricta - Φώναζε ότι λένε ψέματα οι δημοσιογράφοι

 


Νέα προθεσμία πήρε ο 25χρονος τράπερ Ricta ο οποίος κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό του 23χρονου φοιτητή, στη Θεσσαλονίκη που τον έστειλε στην εντατική.

Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού. Ο κατηγορούμενος δεν απολογήθηκε σήμερα στην 7η τακτική ανακρίτρια γιατί ζήτησε να προετοιμάσει την υπεράσπιση του καθώς ο δικηγόρος του σήμερα έλαβε γνώση της δικογραφίας.

Κατά την είσοδό του ο τράπερ, μετά από ερώτηση δημοσιογράφων για το αν έχει επικοινωνήσει με την οικογένεια του θύματος, είπε: «έχω μιλήσει προφανώς, σταματήστε να γράφετε ψέματα».

Κατά την έξοδο του ανέφερε τα εξής: «Επειδή υπάρχουν οικογένειες σταματήστε να γράφετε ψέματα. Θα πάρετε τη δικογραφία και θα δείτε τι έγινε. Έχω μιλήσει στην οικογένεια, εσύ δεν είσαι κάτι για να σου μιλήσω».

Ο 22χρονος φοιτητής μετά τον σοβαρό ξυλοδαρμό του εξακολουθεί να βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ. Μάλιστα οι γιατροί περιμένουν την στιγμή που ο νεαρός θα ανταποκριθεί θετικά στην αγωγή που του χορηγείται.





Φτωχές δηλώσεις της Αθήνας για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Φιντάν


 

Επαναφέρει το θέμα των νησιών του Αιγαίου ο προκλητικός Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του: «Υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίηση και ο εναέριος χώρος» είπε και πρόσθεσε: «Με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία».

Ο Τούρκος δήλωσε: «Μετά τη νίκη του προέδρου μας στις εκλογές ελήφθη μια απόφαση με τον κ. Μητσοτάκη μα προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με θετική ατζέντα. Yπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία προέρχονται απο το παρελθόν. Ολα δεν είναι της δικής μας γενιάς τα παραλάβαμε αυτά. Εμείς ως υπεύθυνη γενιά πως μπορούμε να τα τρἐξουμε; Ως ώριμα κράτη αυτά τα προβλήματα να βάλουμε σε παρένθεση και να δουμε σε ποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό το είδαμε ως μια μέθοδο.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα μεταξύ μας ζητήματα που χρονίζουν. Κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, της αποστρατιωτικοποίησης και τoy εναέριου χώρου εδώ αναζητούμε πως μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία. Έχουμε αυτή την προσπάθεια , αυτό μιλάμε συχνά μαζί με τον ομόλογο μου. Υπάρχει μια συμφωνία και των δυο πλευρών για τη μείωση της στρατιωτικής έντασης.

H Κύπρος είναι ένα μεγάλο θέμα προσπαθούμε να μην αντικατοπτρίζει το θέμα αυτό τις μεταξύ μας σχέσεις και κοιτάζουμε τα θέματα του Αιγαίου και της κατάστασης των ομογενών μας.

«Εμείς αναπτύσσουμε αντιαεροπορικά συστήματα. Αν μας βάλουν όρους για τα F-35 θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές» είπε ο Φιντάν.

Ο Φιντάν δήλωσε: «Το θέμα της παραχώρησης των F-35 στην Ελλάδα, όπως ξέρετε επειδή η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ ήταν ήδη στις χώρες που βρισκόταν στη λίστα της παραχώρησης των F-35. Προβλέπεται η παράδοση των. F-35 στην Ελλάδα μετά το 2030. Πρέπει να παρακολουθήσουμε το τι μπορεί να συμβεί μέχρι τότε, πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες.

Όμως εμείς πρέπει να δούμε πώς θα εξελίξουμε τις δυνατότητες μας στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και στις δυνατότητες μας στα μαχητικά. Εδώ τώρα υπάρχει η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος Hisar. To χερσαίο αντιαεροπορικό σύστημα. Διότι μέχρι σήμερα η αντιαεροπορική μας άμυνα ήταν τα F-16 δηλαδή σε μια επίθεση η απάντηση ήταν τα F-16».

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ποια είναι η άποψη σας για την επιστροφή μας στο πρόγραμμα των F-35;

Φιντάν: «Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μιλήσουν οι ειδικοί και οι στρατιωτικοί μας. Ωστόσο αυτή είναι μια δυνατότητα, και αν δεν θα χάσουμε άλλες δυνατότητες μας κι αν θα είναι μια επιπλέον δυνατότητα φυσικά γιατί να μην συμβεί; Θα είναι κάτι που θα θέλουμε να αποκτήσουμε. Όμως αν υπάρχουν όροι να αποχωριστούμε άλλες δυνατότητες και να προσαρμοστούμε σε άλλες πολιτικές κι αν οι όροι είναι ασυμβίβαστοι τότε θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις».

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν η Αθήνα περιορίστηκε φτωχά να πει : «Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα».«Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή, αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη Διακήρυξη των Αθηνών», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.





Νέα σύλληψη τράπερ που προσπάθησε να κλέψει βαλίτσες στο Ελευθέριος Βενιζέλος

 


Νέα σύλληψη γνωστού τράπερ.

Χειροπέδες σε γνωστό τράπερ πέρασαν οι αστυνομικές Αρχές το απόγευμα της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η σύλληψη έγινε έπειτα από διαπίστωση ότι ο άνδρας προσπαθούσε να κλέψει δύο βαλίτσες γυναικών επιβατών. Οι κινήσεις του όμως καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας και ο τράπερ κακοποιός ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Όπως διαπιστώθηκε από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας έβαλε δύο βαλίτσες σε καρότσι τις οποίες κάλυψε με μία σακούλα σκουπιδιών με σκοπό να τις κλέψει.




Μαραντζίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας τελείωσε είναι μόνο για τα «πρωινάδικα» - Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πείθει την κοινή γνώμη

 


Συνέντευξη στο Dnews έδωσε ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Μαραντζίδης. 

Σε αυτήν μιλά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του Στεφάνου Κασσελάκη,αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας έχει τελειώσει οριστικά ενώ ισχυρίζεται ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για παραγωγή πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα απασχολεί πλέον μόνο ως κοσμικό γεγονός στις πρωινές εκπομπές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί πλέον την κοινή γνώμη περισσότερο ως κοσμικό γεγονός παρά ως πολιτικό φαινόμενο. Ελάχιστοι έχουν απομείνει που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ως παραγωγό πολιτικών προτάσεων. Ως κοσμικό γεγονός, μια χαρά καλύπτεται θαυμάσια από τις πρωινές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης». Επιπλέον θεωρεί ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει ακόμα και από το ΚΚΕ: « Ήδη δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη θεωρεί πιο αξιόπιστη αντιπολίτευση το ΚΚΕ από το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτό καθόλου δεν του εξασφαλίζει μια προοπτική επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία σε ορατό χρονικό διάστημα».

Θεωρεί μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καλύτερες προοπτικές να κατακτήσει τη δεύτερη θέση και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, διότι ανεβαίνει αργά μεν αλλά σταθερά. Ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να πάρει με το μέρος του το σύνολο όσων ψηφοφόρων φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους: Πρώτον διότι στρίβει περισσότερο προς την κεντροδεξιά και όχι την αριστερά και δεύτερον διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πείθει την κοινή γνώμη. Για το τελευταίο θεωρεί ότι μπορεί να διορθωθεί με το καιρό, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει την «ακτινοβολία» του Τσίπρα.

Ο Μαρατζίδης δήλωσε επίσης πώς τον θλίβει που βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να είναι άπραγος με την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ: «Το να παρακολουθεί σιωπηλός ο Τσίπρας την απόλυτη ακύρωση και γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπει απαθής το πολιτικό κόμμα που υπό την δική του ηγεσία πριν μερικά χρόνια συγκλόνισε τη χώρα να μετατρέπεται σε κοσμικό γεγονός και να βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, εμένα προσωπικά με βρίσκει αντίθετο». Ενώ αναρωτιέται: «Ο Τσίπρας στα 50 του χρόνια αποφάσισε να γίνει συνταξιούχος; αποφάσισε να γίνει συγγραφέας; Για να γράψει τι; ένα βιβλίο που θα έχει τίτλο "γιατί άφησα να ξεφτιλιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ";»

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο Αλέξης Τσίπρας είναι σημείο αναφοράς στην λαϊκή συνείδηση του κόσμου της αριστεράς και υπογραμμίζει γεμάτο νόημα ότι «Το χαμόγελο του Τσίπρα μπορεί να γεννήσει χαμόγελα σε έναν ολόκληρο κόσμο που βρίσκεται σε διαρκές πένθος και θλίψη εδώ και πολύ καιρό αρκεί να το θέλει ο ίδιος βεβαίως».

Τέλος θεωρεί ότι αν η Νέα Αριστερά καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή, θα κάνει το πρώτο βήμα για ένα ευοίωνο πολιτικό μέλλον ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στις ευρωεκλογές θα ενισχυθεί η ακροδεξιά. 




14χρονος ξυλοκόπησε συμμαθητή του στο σχολείο αυτόπτες μάρτυρες γελούσαν και τραβούσαν βίντεο καθηγητές αδιαφορούσαν

 


Θύμα ξυλοδαρμού από 14χρονο συμμαθητή του έπεσε μαθητής στο Γυμνάσιο της Ανδραβίδας με τη μητέρα του θύματος να καταγγέλλει σχεδιασμένη επίθεση καθώς παιδιά φέρονται να τραβήξαν βίντεο από όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή.

«Του επιτέθηκαν μέσα στο σχολείο, ο γιος μου δεν αντέδρασε, έφαγε ξύλο… Κάποια άλλα παιδιά τραβούσαν βίντεο και στη συνέχεια το μοίρασαν στα social media…», τόνισε στην εφημερίδα Πατρίς η μητέρα του 14χρονου μαθητή η οποία καταγγέλλει τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου για αδιαφορία.

Τόνισε παράλληλα την εγκληματική αδιαφορία των καθηγητών του σχολείου και του ίσου του διευθυντή λέγοντας «Ο Διευθυντής και οι δύο καθηγητές που ήταν στο διάλειμμα δεν βοήθησαν το παιδί μου… Ο διευθυντής δεν με ενημέρωσε καν για το συμβάν που έγινε… Το παιδί ήρθε χτυπημένο στο σπίτι και έτσι το έμαθα… Ο γιος μου γύριζε στο προαύλιο με τον πάγο στο πρόσωπο και κανείς δεν του έδωσε σημασία… Όλοι ήταν αδιάφοροι και δεν με ειδοποίησε κανένας από το σχολείο…», υποστηρίζει η μητέρα του θύματος με την ίδια να ζητά να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τους οποίους ισχυρίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούν πρόβλημα στη σχολική κοινότητα.

«Όταν ήρθε το παιδί μου χτυπημένο στο σπίτι, τρόμαξα… Έφυγα από το σπίτι και πήγα να βρω τους γονείς των παιδιών για να ζητήσω εξηγήσεις… Εγώ έχω πάει και στην αστυνομία… Θέλω να τιμωρηθούν αυτά τα παιδιά γιατί έχουν δημιουργήσει ξανά προβλήματα στο σχολείο…» είπε η μητέρα του 14χρονου.

Η ίδια κάνει λόγο για προσχεδιασμένο περιστατικό: «όλο αυτό το είχαν στήσει, είχαν σχεδιάσει να πάρουν το παιδί στο πίσω μέρος του σχολείου, να το χτυπήσουν και να το τραβήξουν βίντεο».

Η εφημερίδα «Πατρίς» επικοινώνησε με τον διευθυντή του σχολείου ο οποίος δήλωσε πως δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να τοποθετηθεί, επικαλούμενος τον βαθμό της καλύτερης ενημέρωσης που πρέπει να έχει για το συγκεκριμένο θέμα.



Νεκρός 56χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης

 


Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στις 00:25, στον παράδρομο της λεωφόρου Βουλιαγμένης 138 στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Βούλα.

Μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας 56χρονος εξετράπη για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο της πορείας της και ανατράπηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο μετέφερε τον 56χρονο άνδρα με χτύπημα στο κεφάλι στο Ασκληπιείο Βούλας όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Για το τραγικό συμβάν, διενεργείται προανάκριση από τις αρχές.



Μπροστά σε παιδιά η τραμπούκικη συμπεριφορά του πατέρα επειδή επιβλήθηκε ποινή στον γιο του

 


Ομόφωνη, από όλο τον σύλλογο διδασκόντων, ήταν η απόφαση για λήψη παιδαγωγικών μέτρων στον μαθητή από τα Καλύβια που προκάλεσε την τραμπούκικη επίθεση και τις ύβρεις του πατέρα του σε βάρος εκπαιδευτικών αλλά και της διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου της περιοχής.

Όπως, μάλιστα, εξήγησε στο MEGA μέλος της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής που προχώρησε σε στάση εργασίας την περασμένη Παρασκευή μετά το σοβαρό αυτό επεισόδιο, όλα συνέβησαν από τον τραμπούκο πατέρα του μαθητή μπροστά στα παιδιά του σχολείου.

«Η ποινή που επιβλήθηκε στο μαθητή για ένα πειθαρχικό ζήτημα επιβλήθηκε ομόφωνο από όλο τον σύλλογο διδασκόντων. Επέβαλαν τη ποινή και στην συνέχεια είχαμε αυτά τα γεγονότα με τον πατέρα να εισβάλλει στο σχολείο και να κλείνει την πρώτα χτυπώντας τη συνάδελφο στον ώμο και στη συνέχεια προχώρησε στο γραφείο των καθηγητών και εξύβρισε άλλες συναδέλφους μεταξύ των οποίων και την διευθύντρια. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα παιδιά» είπε ο Σεραφείμ Σωτηρόπουλος.

«Γι’ αυτό κηρύξαμε στάση εργασίας της Παρασκευή ώστε το θέμα να δημοσιοποιηθεί κι να υπάρχει μία αντίδραση. Παρά τος διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα είναι πως δεν θα πρέπει να γίνει αιτία σύγκρουσης μεταξύ γονέων και καθηγητών. Εμείς ως σωματείο δηλώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές» πρόσθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Το επεισόδιο στα Καλύβια έγινε γνωστό μετά από ανοιχτή επιστολή των διδασκόντων προς τους γονείς και μαθητές στην οποία, μεταξύ άλλων, περιγραφόταν όσα συνέβησαν την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου: « Πατέρας μαθητή στον οποίο νωρίτερα είχαν επιβληθεί παιδαγωγικά μέτρα επειδή εξύβρισε καθηγήτρια του μπροστά στα έκπληκτα μάτια συμμαθητών του εισέβαλε στο χώρο σχολείου, όρμησε στη σχολική αίθουσα, απείλησε και εξύβρισε την καθηγήτρια, έκλεισε την πόρτα πάνω της χτυπώντας την στον ώμο. Κατόπιν κατευθύνθηκε στο γραφείο της διεύθυνσης όπου και επιχείρησε να υποκαταστήσει τη διευθύντρια. Έδινε και αφαιρούσε το λόγο από μαθητές οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι συμβαίνει, πρόσβαλέ και εξύβρισε συναδέλφους που βρέθηκαν στο γραφείο».

Δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες για την ποινική μεταχείριση του τραμπούκου πατέρα.



Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές

 



Η αποτελεσματική και με κανόνες αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι βασικοί στόχοι του σχεδίου νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση(http://www.opengov.gr/minfin/?p=12325).

Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου εκσυγχρονίζεται η διαδικασία των παραχωρήσεων με διαγωνισμούς που θα διεξάγονται ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία, τίθεται ελάχιστο τίμημα και εισάγονται όρια εμβαδού και ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων.

Οι νέες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία διαρθρώνονται σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:

  1. Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.
  2. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία.
  3. Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας
  5. Αυστηρές ποινές (πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Προχωρούμε με αποφασιστικότητα στην θέσπιση και εφαρμογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού πλαισίου που βάζει κανόνες στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και προστατεύει το περιβάλλον.

  • Πλέον θα υπάρχουν «απάτητες παραλίες». Οι παραχωρήσεις των παραλιών θα γίνονται με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς. Οι παραχωρησιούχοι στις παραλίες θα έχουν αυστηρές υποχρεώσεις. Οι έλεγχοι θα γίνονται με drones και όλα τα εξελιγμένα μέσα που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Οι ποινές θα είναι αυστηρότατες και θα οδηγούν ακόμα και σε σφράγιση των επιχειρήσεων.
  • Βάζουμε λοιπόν κανόνες για να συνδυάσουμε την προστασία του περιβάλλοντος με τη λελογισμένη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Και δεσμεύομαι ότι θα κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για την εφαρμογή τους.
  • Πέρυσι το καλοκαίρι με τους αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους δείξαμε τη βούλησή μας. Φέτος θα κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά!».


Αυξάνονται οι αποζημιώσεις για εφημερίες και το ανώτατο όριο αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ

 



Αυξάνονται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2024 κατά 20% οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται ότι:

  • Η αποζημίωση για τις εφημερίες θα καταβάλλεται και στους νόμιμους αναπληρωτές των δικαιούχων.
  • Αυξάνεται επίσης κατά 20%, από 530 σε 636 ευρώ, το μηνιαίο ποσό που καταβάλλεται στους διευθυντές γιατρούς που απαλλάσσονται από τις εφημερίες.
  • Αυξάνεται κατά 5 % το ανώτατο όριο αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του ιατρικού προσωπικού του  Εθνικού Συστήματος Υγείας -τόσο στην κρίσιμη περίοδο της της πανδημίας, όσο και διαχρονικά- λαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου και των ανθρώπων που τον υπηρετούν. 

Η στήριξη της δημόσιας υγείας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η συγκεκριμένη ρύθμιση. 



Έκτακτη Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Πρόσθετοι πόροι για τους αγρότες μας

 



Στα βασικά σημεία των αποφάσεων για τους αγρότες, περιλαμβάνονται:

  • Τροποποιήσεις για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήδη από το 2020. 
    • Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες, για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν.
  • Ξεκινά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας βαθύς και στρατηγικός διάλογος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλει στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για την πράσινη μετάβαση.
    • Το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τα οποία πρέπει να συζητηθούν.
  • Από το Ταμείο Αλληλεγγύης, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, καταφέραμε και αποσπάσαμε κάποιους πρόσθετους πόρους για αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν τις ζημιές οι οποίες έγιναν στη Θεσσαλία.
    • Η μεγάλη πλειονότητα των ποσών για τις αγροτικές αποζημιώσεις θα προέρχονται πάντα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκταμιευθεί παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε ενισχύσεις σε αγρότες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ζημιών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Το ποσό αυτό είναι το διπλάσιο από το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν οι αγρότες για να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών μέσω του ΕΛΓΑ.

Πετύχαμε ως κυβέρνηση να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με σημαντικούς πρόσθετους πόρους”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός




Έκτακτη Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 συμφώνησαν οι «27» της ΕΕ

 



Στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 που περιλαμβάνει και τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2024-2027, συμφώνησαν την Πέμπτη οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Η αύξηση του προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε από τα 27 κράτη-μέλη είναι η ίδια με την οποία είχαν συμφωνήσει τα 26 κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και στην οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε ασκήσει βέτο, λόγω της άρνησής του να χορηγηθεί η οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, για την περίοδο 2021-2027 προβλέπεται η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ως εξής:

  • 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας (17 δισ. ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας στήριξης και 33 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων)
  • 2 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων
  • 7,6 δισ. ευρώ για την πολιτική γειτονίας
  • 1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο 'Αμυνας, μέσω της πλατφόρμας Στρατηγικές Τεχνολογίες για την Ευρώπη (STEP)
  • 2 δισ. ευρώ για το μέσο ευελιξίας
  • 1,5 δισ. ευρώ για το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Έκτακτης Βοήθειας (SEAR).

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε στην αύξηση του προϋπολογισμού κατά 64,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021 - 2027, εκ των οποίων 33 δισ. ευρώ σε δάνεια και 10,6 δισ. ευρώ σε ανακατανομές κονδυλίων. Το νέο χρήμα ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ, δηλαδή τρεις φορές λιγότερο από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο.



Τραγικό τέλος για τον 41χρονο που αγνοούνταν - Η σορός του βρέθηκε στον Άλιμο


 

Τραγικό τέλος είχε η επιχείρηση εντοπισμού του 41χρονου τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου από την περιοχή του Ελληνικού.

Όπως ανακοινώθηκε από το «Χαμόγελο του Παιδιού» η σορός του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε σήμερα, Κυριακή (4/2) στον Άλιμο. Τα αίτια του θανάτου του διερευνώνται από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο 41χρονος εξαφανίστηκε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου από την περιοχή του Ελληνικού. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνισή του τη Δευτέρα (29/1) και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του, κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς του, καθώς συνέτρεχαν λόγοι, οι οποίοι έθεταν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Με ανακοίνωσή του, το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΡΕΚΑ, 41 ΕΤΩΝ

Τα αίτια του θανάτου του διερευνώνται από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Χρήστου Γκρέκα, και θα βρίσκεται δίπλα τους για οτιδήποτε χρειαστούν.



Αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμούς Ρομά για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας

 


Αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πρωινές ώρες σήμερα, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής καθώς και δυνάμεις της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.) της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:




κυνηγετική καραμπίνα,

περίστροφο,

δίκυκλη μοτοσικλέτα για την οποία έχει δηλωθεί κλοπή,

γεμιστήρα με 33 φυσίγγια,

159 φυσίγγια, 435 κάλυκες καθώς και συσκευασίες φυσιγγίων.

Οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αποσκοπώντας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.