Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

50χρονος σκότωσε τη σύντροφό του, και την έθαψε στο μπαλκόνι με τσιμέντο


 

Στην ομολογία ότι αφού σκότωσε τη σύντροφό του και στη συνέχεια την έθαψε στο τσιμέντο που χρησιμοποίησε για το μπαλκόνι του σπιτιού του προχώρησε ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών στη Νότια Κορέα, 16 χρόνια μετά την εξαφάνιση της γυναίκας.

Ο άνδρας είπε στους αστυνομικούς ότι χτύπησε την τότε σύντροφό του με ένα αιχμηρό αντικείμενο στο κεφάλι κατά τη διάρκεια καβγά. Στη συνέχεια είπε ότι έβαλε το άψυχο κορμί της σε μια βαλίτσα την οποία έθαψε κάτω από ένα στρώμα τσιμέντου και τούβλων στο μπαλκόνι του σπιτιού του στην πόλη Geoje στα νότια της χώρας.

Το έγκλημα αποκαλύφθηκε όταν ένας εργάτης ανακάλυψε τη σορό κατά τη διάρκεια εργασιών λόγω υγρασίας με κομπρεσέρ στο μπαλκόνι της οικίας που σήμερα κατοικεί άλλος.

Ακολούθησε ταυτοποίηση μέσω αποτυπωμάτων καθώς το άψυχο κορμί είχε παραμείνει εν μέρει ανέπαφο καθώς βρισκόταν μέσα στη βαλίτσα. Η νεκροψία έδειξε ως αιτία θανάτου το χτύπημα από το αμβλύ αντικείμενο στο κεφάλι.

Αν και ο κ. Α. όπως τον αποκαλούν οι αρχές, δεν έμενε στο διαμέρισμα όταν αποκαλύφθηκε το μακάβριο εύρημα, εντοπίστηκε γρήγορα και συνελήφθη. Όπως εξομολογήθηκε, ζούσε για 5 χρόνια με τη γυναίκα που σκότωσε τον Οκτώβριο του 2008 μετά από καβγά.

Σύμφωνα την αστυνομία ο δράστης του φονικού συνέχισε να ζει στο διαμέρισμα για 8 χρόνια πριν να συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών το 2016.

Η οικογένεια της γυναίκας ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή του φονικού, κατήγγειλε την εξαφάνισή της τρία χρόνια μετά τον φονικό καβγά.

Η τελευταία ενημέρωση που είχαν όταν επισκέφθηκαν την πόλη Goje αναζητώντας την, ήταν ότι είχε χωρίσει με τον κ. Α. και είχε φύγει προς άγνωστο προορισμό.



Πέντε χρόνια ανεχόταν η 14χρονη κακοποίηση από τις ανήλικες κακοποιούς

 


Στην οδό Μαζαράκη, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Γλυφάδας, σημειώθηκε το σοβαρό περιστατικό το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά τις 9 ώρα αιχμής, και μπροστά σε κόσμο. 

Μια 14χρονη κοπέλα, που βρισκόταν μαζί με δύο φίλες της, δέχτηκε επίθεση από δύο άλλα 14χρονα κορίτσια κακοποιούς και ειδικά η μία έχει γνωστή παραβατική συμπεριφορά και έχει εκδιωχθεί από σχολεία για την συμπεριφορά της.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η ανήλικη συμμετείχε σε μια παρέα περίπου 20 ατόμων, αγόρια και κορίτσια, και φαίνεται ότι οι δράστες είχαν προηγούμενα μαζί της. Οι επιθέσεις ήταν βίαιες, καθώς την πέταξαν στο έδαφος, τη γρονθοκόπησαν και της έριξαν κλωτσιές. Όπως δήλωσε η ίδια στους αστυνομικούς, έχασε τις αισθήσεις της και δεν μπορούσε να αντιληφθεί αν υπήρχαν και άλλοι που τη χτυπούσαν.

Οι πληροφορίες λένε ότι η 14χρονη σήμερα δεχόταν αυτή την κακοποιητική συμπεριφορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η κοπέλα συνοδευόμενη από τον πατέρα της, κατήγγειλε το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της Γλυφάδας. Η κατάσταση της ήταν πολύ άσχημη, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία. Στη συνέχεια, οι δύο 14χρονες που φέρονται να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ξυλοδαρμό της συνελήφθησαν, όπως και οι γονείς τους για παραμέληση εποπτείας, και το θύμα έχει αναγνωρίσει ακόμα ένα άτομο το οποίο αναμένεται να συλληφθεί μαζί με τους γονείς της.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δραστών, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία, και οι συλληφθέντες αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι.

Αυτό που πρέπει να διερευνηθεί είναι το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα μόνιμης κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι στην 14χρονη για χρόνια, καθώς είχε προηγηθεί και άλλο περιστατικό bullying στις 7 Σεπτεμβρίου, όπου πάλι είχε δεχθεί λεκτική και σωματική επίθεση από τις δύο κοπέλες κακοποιούς και άλλες φίλες τους.




Μετά τον υπάνθρωπο ιερέα που κακοποιούσε σκυλιά έχουμε τον ανώμαλο ιερέα που αυνανίζεται με παιδιά δημοτικού


 

Δεν έχουν σίγουρα τον θεό του ορισμένοι "ιερείς" που μόνο με την αγιότητα δεν έχουν να κάνουν.

Μετά την κακοποίηση δύο σκύλων από ένα 74χρονο συνταξιούχο ιερέα στην Λευκάδα, έχουμε και τον ανώμαλο στην Νέα Φιλαδέλφεια που αυνανιζόταν κοιτάζοντας παιδάκια δημοτικού.

Συνελήφθη χθες το πρωί στη Νέα Φιλαδέλφεια ένας 65χρονος ανώμαλος ρασοφόρος τον οποίο περαστικοί τον είδαν να αυνανίζεται πίσω από ένα δέντρο, έξω από το 7ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής.

Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία και άντρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν τον 65χρονο, τον οποίο ακινητοποίησαν και συνέλαβαν με την κατηγορία της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι παλαιοημερολογίτης ιερέας. 



Η εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης


 

Πρώτη φορά τηλεοπτική κάμερα στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, και η κάμερα της εκπομπής live you του ΣΚΑΙ με τον Άρη Πορτοσάλτε επισκεύτηκε τους χώρους και τους συρμούς που είναι χωρίς οδηγό.





Συνελήφθη 74χρονος υπάνθρωπος ρασοφόρος που έσερνε δύο σκυλιά με τα αμάξι του στην Λευκάδα

 


Συνελήφθη ΚΤΗΝΟΣ  υπάνθρωπος ρασοφόρος απογευματινές ώρες, χθες (22.09.2024), κατά την αυτόφωρη διαδικασία, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Απολλωνίων.

Σε βάρος του 74χρονου υπάνθρωπου ιερέα σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων.

Πιο αναλυτικά, ο 74χρονος ιερέας συνελήφθη, μετά από σχετική καταγγελία, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα, σε περιοχή της Λευκάδας, έσερνε δεμένα με αλυσίδα δύο σκυλιά, ιδιοκτησίας του, έχοντάς τα δεμένα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου που οδηγούσε.

Προανάκριση για την υπόθεση πραγματοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Απολλωνίων, ενώ επιπλέον, σε βάρος του δράστη βεβαιώθηκε και το διοικητικό πρόστιμο των 60.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας.

Παραθέτουμε το γεγονός που έχει αναρτήσει η φιλοζωική οργάνωση ΝΕΜΕΣΙΣ:

Ταξίδι του μέλιτος έκανε νεαρό ζευγάρι στη Λευκάδα όταν είδαν ξαφνικά ένα αυτοκίνητο βαν, που το οδηγούσε ένας άνθρωπος του Θεού, παπάς δηλαδή, και πίσω είχε δεμένα με αλυσίδες δύο σκυλιά ,τα οποία έσερνε πάνω στην άσφαλτο ενώ το αίμα από τις πατούσες των δύο σκύλων έσταζε πάνω στον αυτοκινητόδρομο, όπως φαίνεται στο βίντεο.

Οι πατούσες των δύο ζώων ήταν γεμάτες πληγές από το σύρσιμο πάνω στην άσφαλτο

Αμέσως ξέχασαν τα …μέλια του ταξιδιού του μέλιτος, σταμάτησαν το παπά, πήραν τηλέφωνο στο ΑΤ της περιοχής Απολλώνιο, το οποίο πήγε αμέσως .

Οδηγήθηκαν και οι τρεις στο αστυνομικό τμήμα, όπου το νεαρό ζευγάρι έκανε τη καταγγελία, συνελήφθη ο δράστης στα πλαίσια του αυτοφώρου και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δικαστήριο.

Θέλησαν να πάρουν τα δύο σκυλιά για να τα πάνε στο κτηνίατρο αλλά εν τω μεταξύ κατέφθασε ο Αντιδήμαρχος για να υπερασπιστεί τον άνθρωπο του "Θεού" που είναι συγγενής του και τα πήρε εκείνος. Αλλά ούτε και σήμερα τους ενημέρωσαν που βρίσκονται τα δύο σκυλιά .

Η Νέμεσις ενημερώθηκε από χθες και βρίσκεται σε επικοινωνία με τα παιδιά για όλα τα περαιτέρω .

Να επισημάνουμε, ότι τα φιλοζωικά της περιοχής, που επικοινώνησε το ζευγάρι δεν βοήθησαν καθόλου διότι “είναι εθελοντές και φοβούνται”!!!!!

O ιερέας  είναι από την ορεινή Λευκάδα και συνταξιούχος.

Επικοινωνήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο οποίος  σε ερώτησή μας αν έχει παραλάβει τα σκυλιά  είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν τα πήρε εκείνος. Δόθηκαν σε συγγενή πρώτου βαθμού (ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι μακρινός συγγενής) ο οποίος υπέγραψε και σχετική πράξη για να τα παραλάβει όπου και τα έχει μέχρι και τώρα στο σπίτι του. 




Συνελήφθησαν 6 ανήλικοι έπειτα από επίθεση σε βάρος δύο ανηλίκων

 


Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν έξι (6) ανήλικους ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχημάτισαν δικογραφία για σωματική βλάβη αδυνάμων ατόμων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, βραδινές ώρες της 22-09-2024 στην περιοχή της Πολίχνης, οι ανωτέρω προσέγγισαν δύο ανήλικους (αγόρι – κορίτσι) και ένας εκ των συλληφθέντων επιτέθηκε με μεταλλικό αντικείμενο στο αγόρι, ενώ οι έτεροι ανήλικοι άσκησαν σωματική βία σε βάρος της κοπέλας.

Συνολικά κατασχέθηκαν ένας αναδιπλούμενος σουγιάς, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή του ενός συλληφθέντα, καθώς και το μεταλλικό αντικείμενο (σωλήνας) που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, το οποίο βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι άτομα, ηλικίας 14 και 15 ετών, πλησίασαν τους δύο ανήλικους και τους επιτέθηκαν με μανία. Ένας εκ των ανηλίκων κρατούσε μεταλλικό σωλήνα και επιτέθηκε με αυτόν στον 16χρονο, ενώ οι υπόλοιποι χτύπησαν το 14χρονο κορίτσι.

Μετά από καταγγελία που έγινε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα οι ανήλικοι συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σωματική βλάβη αδυνάμων ατόμων. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον σωλήνα στον τόπο του συμβάντος, καθώς και έναν σουγιά - πεταλούδα στην κατοχή ενός εκ των ανηλίκων.

Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο 16χρονος δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι με τον σωλήνα και μεταφέρθηκε ΑΧΕΠΑ. Η 14χρονη δέχθηκε χτυπήματα με τα χέρια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Το κίνητρο της άγριας επίθεσης φαίνεται πως ήταν ερωτική αντιζηλία.


Κ.Β.



Τουρκία: Ποινή φυλάκισης 18 ετών σε πατέρα που πάντρεψε την 6χρονη κόρη του με έναν 29χρονο


 

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επέβαλε οριστικές ποινές φυλάκισης σε δύο άνδρες, οι οποίοι εμπλέκονται σε μια πολύκροτη υπόθεση εξαναγκαστικού γάμου μιας 6χρονης με έναν 29χρονο, πριν από δύο δεκαετίες.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος hurriyetdailynews.com, η υπόθεση αφορά σε μια γυναίκα, η οποία σε καταγγελία που έκανε το 2020, ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της, επικεφαλής μιας κοινότητας που συνδέεται με την τουρκική θρησκευτική αίρεση İsmailağa Jamia, την εξανάγκασε να παντρευτεί ένα 29χρονο (τότε) μέλος της κοινότητας το 2004.

Ο πατέρας της την πάντρεψε με έναν 29χρονο - Ποινή φυλάκισης και για τη μητέρα της

Ο Kadir İstekli, μέλος της αίρεσης, o οποίος παντρεύτηκε το κορίτσι, καταδικάστηκε σε 36 χρόνια φυλάκισης. Ο Yusuf Ziya Gümüşel, πατέρας του θύματος, έλαβε ποινή 18 ετών και εννέα μηνών.

Σε απόφαση που είχε λάβει το δικαστήριο πέρισυ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση και η μητέρα του θύματος, Fatıma Gümüşel, συγκεκριμένα σε 16 χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκισης. Ωστόσο, μέχρι τώρα, παραμένει ελεύθερη.

Παρουσίασαν το γάμο της ως «παιδικό παιχνίδι»

Η δίκη για την υπόθεση αυτή λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο στις 6 Μαΐου ξεκίνησε μια νέα δίκη με στόχο την εξασφάλιση αυστηρότερων ποινών για τους θύτες.

Το δικαστήριο επανεκτίμησε την υπόθεση και δήλωσε ότι ο İstekli, ο οποίος είχε παντρευτεί την 6χρονη, είχε τιμωρηθεί για ένα μόνο αδίκημα, αντί να αντιμετωπίζει ξεχωριστές κατηγορίες για «σεξουαλική κακοποίηση παιδιού» από το 2004 έως το 2013 και «σεξουαλική επίθεση κατά συζύγου» αργότερα. Οι ποινές για τους γονείς του θύματος θα έπρεπε, επίσης, να αυξηθούν σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο «λόγω του ρόλου τους ως μητέρας και πατέρα», προστίθεται.

Στην κατάθεσή της, το θύμα δήλωσε ότι της παρουσίασαν το γάμο της ως «παιδικό παιχνίδι» και ότι υπέστη επί χρόνια σεξουαλική επίθεση ως ανήλικη, κάτι που μόλις ως ενήλικη συνειδητοποίησε.

«Ο Kadir χάιδευε το σώμα μου...Έκλαψα και είπε ότι ήμασταν παντρεμένοι. Είπε ότι ήμασταν παντρεμένοι, όπως ήταν οι γονείς μου. Είπε, "Εσύ είσαι η γυναίκα μου και είμαι ο άντρας σου. Οι παντρεμένοι παίζουν τέτοια παιχνίδια, αλλά είναι το μικρό μας μυστικό. Κοίτα, ο πατέρας και η μητέρα σου δεν το λένε σε κανέναν"», ανέφερε η ίδια, σύμφωνα με απόσπασμα που παραθέτει η Le Monde. 

Η πλέον 26χρονη κοπέλα έχει αλλάξει τη ζωή της και ζει κάτω από καθεστώς προστασίας με τον σύζυγο και το παιδί της.


Πηγή



Πυροβόλησαν στην Ομόνοια Αλβανό που είχε καταδικαστεί για φόνο

 


Καταδικασμένος για ανθρωποκτονία είναι ο αλλοδαπός από την Αλβανία που τον πυροβόλησαν άγνωστοι το απόγευμα, στην περιοχή της Ομόνοιας. Ο άνδρας καθόταν σε καφετέρια, όταν πλησίασαν άγνωστοι και πυροβόλησαν εναντίον του τουλάχιστον επτά φορές, αφού η αστυνομία εντόπισε επτά κάλυκες στο σημείο.  

Οι πυροβολισμοί έπεσαν σε καφετέρια, στη συμβολή των οδών Κρήτης και Ακομινάτου. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο Αλβανός, είχε καταδικαστεί για φόνο το 2000. Το 2018 είχε αποφυλακιστεί με όρους, ενώ το 2020 είχε συλληφθεί εκ νέου για παράνομα παίγνια. 





Οι αστυνομικοί, που έσπευσαν στο σημείο, έχουν εντοπίσει επτά κάλυκες.  Πλέον αναζητούνται οι δράστες και κυρίως τα κίνητρα που τους οδήγησαν να πυροβολήσουν τον άνδρα, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Λαϊκό Νοσοκομείο. 




Η ΝΔ κλείνει στις 4 Οκτωβρίου 50 χρόνια ζωής και το γιορτάζει στην ιστορική της έδρα στην Ρηγίλλης

 


Στα ιστορικά γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 4/10.

Η ΝΔ επιστρέφει στην ιστορική της έδρα, καθώς συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθήνει ομιλία την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου σε εκδήλωση για τα γενέθλια της γαλάζιας παράταξης.



Η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα σε ανάρτησή της στο instagram αφού ανέβασε την αφίσα της εκδήλωσης έγραψε στη λεζάντα:

«ΠΑΜΕ ΡΗΓΙΛΛΗΣ

4 Οκτωβρίου 1974 - 4 Οκτωβρίου 2024

50 χρόνια Νέα Δημοκρατία, 50 χρόνια ατελείωτοι αγώνες για τις αξίες και την ιδεολογία της μεγάλης λαϊκής παράταξης! Θα είμαστε όλες και όλοι εκεί! Σας περιμένουμε!»



Και εκτός κόμματος ο Μάριος Σαλμάς


 

Εκτός και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι πλέον ο Μάριος Σαλμάς.

Μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η Μαρία Συρεγγέλα ανακοίνωσε ότι ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής, διαγράφεται και από το κόμμα.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

Με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Συρεγγέλα, διαγράφεται από μέλος του κόμματος ο κ. Μάριος Σαλμάς.



ΟΗΕ: Η Ρωσία βασανίζει Ουκρανούς αιχμαλώτους, παρουσία γιατρών, χωρίς ιατροφαρμακευτική βοήθεια

 


Οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου υποβάλλονται σε βασανιστήρια, παρουσία γιατρών, και δεν τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι Ουκρανοί κρατούμενοι στερούνται εσκεμμένα ιατροφαρμακευτική φροντίδα στις ρωσικές φυλακές του δικτάτορα Πούτιν, που ακόμη και γιατροί συμμετείχαν σε βασανιστήρια σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Επιτροπή, που ιδρύθηκε για να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι γίνονται «συστηματικά» βασανιστήρια από τις κατοχικές δυνάμεις του δικτάτορα Πούτιν.

Στη σημερινή, προφορική παρουσίαση της έκθεσής της στο Συμβούλιο, υπογράμμισε πως το γεγονός ότι χρησιμοποιούνταν παρόμοιες μέθοδοι σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή «αποδεικνύει ότι τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται ως συνήθης και αποδεκτή πρακτική από τις ρωσικές αρχές, με μια αίσθηση ατιμωρησίας».

Πέρα από τα συστηματικά βασανιστήρια και τους βιασμούς στα στρατόπεδα των κρατουμένων ή τους βιασμούς γυναικών σε κατεχόμενες πόλεις και χωριά, η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι σε πολλά κέντρα κράτησης που ελέγχονταν από τις ρωσικές αρχές «δεν υπήρχε καμία επαρκής ιατρική βοήθεια για εκείνους που τη χρειάζονταν απελπισμένα».

«Σε ένα από αυτά τα κέντρα, γιατροί συμμετείχαν σε βασανιστήρια», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Έρικ Μόσε, επικαλούμενος μαρτυρίες Ουκρανών πρώην κρατουμένων στη φυλακή της Ολενίφκα, στην Ουκρανία.

Στις 29 Ιουλίου 2022, από έκρηξη σε αυτό το κέντρο κράτησης σκοτώθηκαν πολλοί Ουκρανοί κρατούμενοι. Οι Ρώσοι κατηγόρησαν τους Ουκρανούς ότι βομβάρδισαν τη φυλακή. Το Κίεβο, δυτικές χώρες και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι για την έκρηξη ευθύνεται η Ρωσία.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, «δεν παρασχέθηκε καμία ιατρική βοήθεια» σε δεκάδες ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί και κινδύνευε η ζωή τους. Στρατιωτικοί γιατροί, αιχμάλωτοι και οι ίδιοι, προσπάθησαν να βοηθήσουν τους τραυματίες, αναφέρει η έκθεση.

«Είδαν πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν εκείνη τη νύχτα, ενώ η διοίκηση της φυλακής καθόταν εκεί και τους παρακολουθούσε», είπε ο Μόσε.

Οι μαρτυρίες που συνέλεξε η Επιτροπή δείχνουν επίσης ότι οι σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες είναι τεράστιες για τους πρώην κρατουμένους.

«Με στοίχειωνε ο φόβος ότι θα με φυλάκιζαν και πάλι. Είμαι τώρα στο σπίτι μου, αλλά αισθάνομαι ακόμη κρατούμενος» είπε ένας από αυτούς, που λέει ότι βασανίστηκε από τους Ρώσους.

Πολλά θύματα είπαν ότι είναι «ζωτική ανάγκη» να αποδοθεί δικαιοσύνη και ο πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων.



Εγκληματική οργάνωση διακινούσε ναρκωτικά στις φυλακές Χανίων

 


Αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας ξεσκέπασαν την δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας φέρονταν να εισήγαγαν και να διακινούσαν ναρκωτικά στις φυλακές Χανίων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, μεταξύ των οποίων και σωφρονιστικός υπάλληλος, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2024, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτήν και προέβαιναν στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών στο κατάστημα κράτησης.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση το πρωί στη Κρήτη, όπου συνελήφθησαν σωφρονιστικός υπάλληλος και ιδιώτης, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται και δύο έγκλειστοι στο κατάστημα κράτησης.

Οι ρόλοι των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και οι κωδικοποιημένες λέξεις

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους και με συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi).

Ειδικότερα, κομβικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο σωφρονιστικός υπάλληλος, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή, μεταφορά και εισαγωγή των ναρκωτικών στο κατάστημα κράτησης, λαμβάνοντας οδηγίες από τους δύο έγκλειστους, ενώ η «αμοιβή» του ήταν 500 ή 1000 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών που εισήγαγε.

Για να πετύχει τον σκοπό του, εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και απέκρυπτε τις ποσότητες, κυρίως στον χώρο των μαγειρείων, απ' όπου τις παραλάμβαναν οι αλλοδαποί συνεργοί του.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Εσωτερικών Υποθέσεων εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ενώ φέρεται να δρούσε κατ' εντολήν δύο κρατουμένων, βαρυποινιτών.

Πρόκειται για έναν Πακιστανό και έναν Σύριο, που είναι καταδικασμένοι σε ισόβια και δις ισόβια για ανθρωποκτονίες, ενώ έχουν απασχολήσει και για άλλα αδικήματα, όπως ναρκωτικά και ληστείες.

Τα ναρκωτικά έφταναν στον σωφρονιστικό μέσω ενός Πακιστανού, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τη μεταφορά.

Παράλληλα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διατήρηση της ανωνυμίας τους, φρόντιζαν να αποκρύπτουν τη δράση τους λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης κατά τη μεταφορά χρηματικών ποσών, αλλά και στις μεταξύ τους επικοινωνίες, κατά τις οποίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις.

Ενδεικτικά, αποκαλούσαν τα ναρκωτικά «πράγματα», «καπνός», «μαύρο», «καφέ», ενώ όσον αφορά την ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, «μικρό», «μεγάλο» και τα χρήματα ως «χαρτιά».

Κατασχέθηκαν ναρκωτικά, κινητά και όπλα



Κατά την αστυνομική επιχείρηση, ο σωφρονιστικός υπάλληλος εντοπίστηκε αφού είχε παραλάβει άτομο που είχε μόλις αποβιβαστεί από πλοίο - και αφού ακινητοποιήθηκαν, προέβησαν στον έλεγχό τους.

Από την κατοχή τους και από τις έρευνες στο όχημα και στις οικίες τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:


- 29,23 γραμμάρια κάνναβης,


- 8,17 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης,


- 22,65 γραμμάρια φυτικών αποσπασμάτων ναρκωτικής ουσίας,


- 3 κινητά τηλέφωνα,


- χειρόγραφες σημειώσεις,


- 30 ευρώ,


- 3 συσκευασίες καρτών κινητής τηλεφωνίας,


- 0,09 γραμμάρια ηρωίνης,


* 3 πιστόλια και


- 12 αβολίδωτα φυσίγγια.


Παράλληλα, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Σωφρονιστικού Καταστήματος, διενεργήθηκε στους έγκλειστους εμπλεκόμενους στην υπόθεση έκτακτος έλεγχος, κατά τον οποίο βρέθηκαν μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:


- 10 αυτοσχέδια σουβλιά διαφόρων μεγεθών,


- 2 αυτοσχέδια μαχαίρια,


- αυτοσχέδιο πριόνι, αυτοσχέδιο ξυράφι και λάμα σιδηροπρίονου,


- 3 USBstick,


- 3 νάιλον συσκευασίες και στριφτό τσιγάρο που περιείχαν κάνναβη μικτού βάρους 1,36 γραμμαρίων,


- αυτοσχέδια συσκευασία με ναρκωτική ουσία μικτού βάρους 1,09 γραμμαρίων,


- 1 κινητό τηλέφωνο και χειρόγραφες σημειώσεις


Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί ότι, η εγκληματική οργάνωση εισήγαγε τουλάχιστον 6 φορές ναρκωτικές ουσίες στο κατάστημα κράτησης, ενώ ο σωφρονιστικός υπάλληλος έχει παραλάβει τουλάχιστον 3 φορές χρηματικά ποσά ύψους 500 ευρώ.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος, σε τουλάχιστον μία περίπτωση προμηθεύτηκε και εισήγαγε στο κατάστημα κράτησης μία τηλεφωνική σύνδεση. Επίσης, ενημέρωνε σύντροφο κρατουμένου για επικείμενους ελέγχους, καθώς και για θέματα μεταγωγών του.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους αφορά τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών κατ' εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ' εξακολούθηση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, παράνομη κατοχή όπλων και φυσιγγίων, ηθική αυτουργία σε προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο σε κατάστημα κράτησης, παράνομη κατοχή όπλων εντός φυλακής και προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο σε Σωφρονιστικό Κατάστημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.



Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη που σκότωσε τη μητέρα της

 


Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή καταδικάστηκε η 14χρονη Κάρλι Γκρεγκ, η οποία πυροβόλησε και σκότωσε τη μητέρα της στο σπίτι τους στο Μισσισιπί και έπειτα έστειλε μήνυμα με το κινητό της μητέρας της στον πατριό της. 

Η ποινή που της επιβλήθηκε αφορά, επίσης, και στην απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πατριού της, τον οποίο πυροβόλησε στον ώμο, όταν εκείνος επέστρεψε σπίτι. 

Η Κάρλι Γκρεγκ εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών, κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 40χρονης καθηγήτριας μαθηματικών, Άσλεϊ Σμάιλι και την απόπειρα δολοφονίας του Χιθ Σμάιλι, τους οποίους πυροβόλησε με ένα μάγκνουμ 357, στις 19 Μαρτίου φέτος. 

Η μητέρα της ήταν καθηγήτρια μαθηματικών σε τοπικό λύκειο. 

Όπως αναφέρει ο Independent, η 14χρονη (τότε) Κάρλι πυροβόλησε τη μητέρα της, επειδή η 40χρονη ανακάλυψε την «μυστική» σχέση της κόρης της με τα ναρκωτικά. Αναλυτικότερα, η Κάρλι Γκρεγκ, όπως παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, είχε στην κατοχή της διάφορα καρτοτηλέφωνα και κρυμμένα στυλό ατμίσματος που περιείχαν μαριχουάνα.

Ωστόσο, στη δίκη της σκιαγραφήθηκαν και ορισμένα ακόμα προβλήματα που αντιμετώπιζε η 14χρονη με την ψυχική της υγεία, η οποία είχε πιαστεί πολλές φορές να αντιγράφει στο σχολείο και αυτοτραυματιζόταν συχνά. 

Όσο για την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον πατριό της, η 14χρονη τον παρέσυρε σπίτι, στέλνοντάς του μήνυμα από το κινητό της μητέρας της, το οποίο έλεγε: «Πότε θα γυρίσεις σπίτι γλυκιέ μου;». Έπειτα πυροβόλησε τον Χιθ Σμάιλι στον ώμο και προσπάθησε να δραπετεύσει, ωστόσο συνελήφθη λίγο αργότερα. 



Η ομάδα υπεράσπισης της έφηβης υποστήριξε ότι αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα ψυχικής υγείας και ότι ενώ βρισκόταν σε «κατάσταση ψύχωσης σε ένα επεισόδιο τεράστιου στρες, κατά το οποίο έχασε τον εαυτό της».



Στο δικαστήριο παίχτηκε και ένα βίντεο που φαινόταν να δείχνει την έφηβη να κρύβει κάτι πίσω από την πλάτη της λίγες στιγμές πριν πάει σε μια πίσω κρεβατοκάμαρα, όπου ακούστηκαν οι ήχοι τριών πυροβολισμών και οι κραυγές της μητέρας της.

Μετά από μόλις τέσσερις ημέρες καταθέσεων, οι ένορκοι συσκέφθηκαν για δύο ώρες την Παρασκευή και έκριναν την έφηβη ένοχη για τη δολοφονία της μητέρας της, ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας του πατριού της και ένοχη για παραποίηση στοιχείων. Σε ηλικία μόλις 15 ετών, θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στη φυλακή χωρίς αναστολή.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η Κάρλι σκότωσε τη μητέρα της, αφού μια φίλη της, η οποία ανησυχούσε για τη συχνότητα με την οποία η 14χρονη έκανε χρήση μαριχουάνας και αγχωνόταν για τα «κρυφά» καρτοτηλέφωνά της, αποκάλυψε στην 40χρονη ό τι ήξερε για την κατάσταση. Όπως αναφέρθηκε, η φίλη της κοπέλας μίλησε στην Άσλεί Σμάιλ την ίδια ημέρα που η άτυχη γυναίκα δολοφονήθηκε, ενώ η ίδια φέρεται να ανακάλυψε ένα στυλό ατμίσματος στα πράγματα της Κάρλι.



Ο ψυχίατρος, Δρ, Άντριου Κλαρκ, ο οποίος κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης, είπε ότι η έφηβη αντιμετώπιζε εκείνη την ημέρα κρίση ψυχικής υγείας και ότι οι σημαντικές διακυμάνσεις της διάθεσής της επιδεινώθηκαν από τα φάρμακά της, καθώς άκουγε φωνές και είχε προβλήματα διάσπασης.

«Η Κάρλι νοιαζόταν τόσο πολύ για την έγκριση της μητέρας της, οπότε γι' αυτήν, αυτό ήταν μια κρίση», είπε ο Κλαρκ, σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της ανακάλυψης της μητέρας της στην έφηβη. «Είχε προβλήματα διάθεσης, προβλήματα διατροφικής διαταραχής, έκοβε τον εαυτό της, άκουγε φωνές και δυσκολευόταν να κοιμηθεί, όλα αυτά μέχρι τον Ιανουάριο του 2024», πρόσθεσε.

Στις 12 Μαρτίου, μόλις λίγες ημέρες πριν από τους πυροβολισμούς, της είχε χορηγηθεί νέα φαρμακευτική αγωγή, η οποία, όπως είπε, επιδείνωσε τα συμπτώματά της.

Οι εισαγγελείς παρουσίασαν επίσης στους ενόρκους ένα ημερολόγιο στο οποίο η Κάρλι κρατούσε μια γραπτή λίστα με πέντε «πεποιθήσεις», μεταξύ των οποίων «δεν υπάρχει Θεός», «δεν πειράζει να είσαι κακός» και «δεν χρειάζεσαι οικογένεια».

Το ημερολόγιο αξιολογήθηκε από ιατροδικαστή ψυχίατρο, ο οποίος χαρακτήρισε τις καταγραφές «άκρως ανησυχητικές».

Η ομάδα υπεράσπισής της υποστήριξε ότι τα ημερολόγια δίνουν την εικόνα ενός ψυχικά άρρωστου παιδιού που είχε επανειλημμένα περιγράψει λεπτομερώς πόσο πολύ πάλευε μέσα του για να επιβιώσει.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η Γκρεγκ είχε στείλει νωρίτερα μήνυμα σε μια από τις φίλες της, ζητώντας της να πάει στο σπίτι λόγω «έκτακτης ανάγκης». Όταν έφτασε, η 14χρονη φέρεται να τη ρώτησε «αν είχε ξαναδεί ποτέ νεκρό σώμα» και την οδήγησε στο πτώμα της μητέρας της.

Ο πατριός από την πλευρά του, είπε στην κατάθεσή του πως η Γκρεγκ ήταν κάποτε ένα «γλυκό κοριτσάκι», αλλά έμοιαζε εκείνη την ημέρα σαν «να είχε δει έναν δαίμονα».



Σκότωσε τη μητέρα του και ομολόγησε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση

 


Αίσθηση και αποτροπιασμό προκάλεσε, στην Ιταλία, η υπόθεση ενός 50χρονου από τη Μόντενα, ο οποίος ομολόγησε, κατά την διάρκεια συνέντευξης σε απευθείας τηλεοπτική εκπομπή, ότι δολοφόνησε την ηλικιωμένη μητέρα του.

Πρόκειται για τον Λορέντσο Καρμπόνε ο οποίος, μιλώντας σε απεσταλμένο απογευματινής εκπομπής του τηλεοπτικού ομίλου Μπερλουσκόνι, ξέσπασε σε λυγμούς και παραδέχθηκε ότι χθες, δολοφόνησε την μητέρα του, που υπέφερε από άνοια.

«Δεν ξέρω γιατί το έκανα, κάποιες φορές επαναλάμβανε τα ίδια πράγματα, δεν άντεχα άλλο», είπε χαρακτηριστικά. Ο δημοσιογράφος της εκπομπής κάλεσε αμέσως τους καραμπινιέρους, οι οποίοι συνέλαβαν τον μητροκτόνο.

Το πτώμα της ηλικιωμένης βρήκε, στο σπίτι της, η αδελφή του Λορέντσο Καρμπόνε. Ο ίδιος, στο μεταξύ, είχε απομακρυνθεί, για λίγες ώρες, πηγαίνοντας σε οικογενειακό σπίτι στην εξοχή.

Στη συνέχεια, όταν επέστρεψε στην πολυκατοικία όπου ζούσε η μητέρα του, στην είσοδο τον περίμενε ο δημοσιογράφος και ο δράστης, απαντώντας σε ερωτήσεις του, αποφάσισε να ομολογήσει ότι ευθύνεται για τον στραγγαλισμό της ογδοντάχρονης.





Συνελήφθησαν στην Γλυφάδα ανήλικες και οι γονείς τους για παραμέληση - Κακοποίησαν 14χρονη

 


Εφιαλτικές στιγμές έζησε το περασμένο Σάββατο μία 14χρονη στη Γλυφάδα, καθώς έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού έξω από γνωστό κατάστημα ένδυσης.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση που δέχεται η ανήλικη από συμμαθήτριές της μέσα σε διάστημα 15 ημερών, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας.

Μάλιστα, άνδρες του ΑΤ Γλυφάδας προχώρησαν στη σύλληψη τόσο δύο συμμαθητριών της 14χρονης όσο και των γονέων τους, έπειτα από σχετική μήνυση που κατατέθηκε από την πλευρά του κοριτσιού.

Πάνω από 25 άτομα συμμετείχαν στην επίθεση, σύμφωνα με τον πατέρα της 14χρονης

Ο πατέρας της 14χρονης περιέγραψε στο notia την επίθεση που δέχτηκε η κόρη του, υποστηρίζοντας ότι στην επίθεση συμμετείχαν πάνω από 25 άτομα, τα οποία και συνεννοήθηκαν μέσω Instagram.

Ο πατέρας της περιγράφει ως εξής την επίθεση:

«Άγριος ξυλοδαρμός μαθήτριας γυμνασίου του Δήμου Βούλας για 2η φορά σε διάστημα δυο εβδομάδων από ομάδα 25 και πλέον ανηλίκων παιδιών πρωτοστατούντων δύο μαθητριών του ίδιου γυμνασίου (γνωστό το ποιόν των παιδιών και των γονέων αυτών) στην περιοχή της Γλυφάδας χθες Σάββατο βράδυ και 07/09 το προηγούμενο.

Κλήθηκαν μέσω κλειστής ομάδας στο Instagram 25-40 άτομα από όλη την Αττική όπου εντόπισαν το κορίτσι το οδήγησαν δια της βίας σε σκοτεινό μέρος αποσπώντας το από την παρέα του και της επιτέθηκαν άνευ αιτίας από πίσω χτυπώντας την στο κεφάλι ρίχνοντάς την λιπόθυμη στο έδαφος όπου και συνέχισαν βίαια να την χτυπούν να την φτύνουν, να επιδιώκουν να την γδύσουν, να της κάψουν τα μαλλιά.

Έγιναν όλες οι ενέργειες σε συνέχεια και παλιότερων, μήνυση χθες στο ΑΤ Γλυφάδας (ποινική δίωξη) και σε όλες τις ενεχόμενες οικογένειες στις αξιόποινες αυτές πράξεις καθώς και στα ανήλικα τέκνα αυτών που συμμετείχαν με οιονδήποτε τρόπο στο συμβάν.

Φίλοι γονείς σας προτρέπω να αναλάβετε δράση σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο αντίστοιχο περιστατικό, τα παιδιά μας Κινδυνεύουν πραγματικά, το θύμα εν προκειμένω είναι μια αριστούχα μαθήτρια που δεν έχει δώσει δικαίωμα ποτέ με την συμπεριφορά της, τουναντίον και ίσως αυτό, το ότι δεν έχει δώσει δικαιώματα να είναι η αιτία των εξαιρετικά δυσάρεστων γεγονότων που βιώνει».




Με το Global Citizen 2024 βραβεύτηκε ο Μητσοτάκης

 


Με το βραβείο Global Citizen 2024 τιμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Το βραβείο απένειμε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βραβεύτηκε ως αναγνώριση για «την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία του τόσο στη δημόσια διοίκηση, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στις διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις».

«Αυτό το βραβείο ανήκει κυρίως στον ελληνικό λαό για την αντοχή και την επιμονή του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Albert, πρώτα απ’ όλα σε ευχαριστώ για τα εξαιρετικά κολακευτικά σου λόγια. Ευχαριστώ θερμά το Atlantic Council που με τιμά με το βραβείο Global Citizen. Θα ήθελα, ωστόσο, να ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Προέδρου της Γκάνας, λέγοντας ότι πραγματικά αισθάνομαι πως αυτό το βραβείο ανήκει, πάνω απ’ όλα, στον ελληνικό λαό, για την ανθεκτικότητα και την επιμονή του και για όσα έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια.

Ο Albert Bourla είχε δίκιο όταν περιέγραψε τη μεταμόρφωση μιας χώρας που θεωρήθηκε πριν από μερικά χρόνια ως ο «ασθενής» της Ευρώπης, που υπέστη βαθιά οικονομική ύφεση, που βίωσε κοινωνικές αναταραχές, που πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό, αλλά τώρα έχει ξεκάθαρα γυρίσει σελίδα και αναδεικνύεται, και πάλι, σε μια σταθερή δημοκρατία με μια αναπτυσσόμενη οικονομία.

Σκέφτηκα, στη σύντομη παρέμβασή μου, να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις σχετικά με το γιατί πιστεύω ότι η ελληνική εμπειρία μπορεί να έχει σημασία για άλλες χώρες και γιατί αυτό που πετύχαμε μπορεί να έχει απήχηση πέρα από τα σύνορά μας. Όχι μόνο για γεωπολιτικούς λόγους -διότι είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας σταθερός και προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και συνολικά ένας πυλώνας σταθερότητας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος αυτού του κόσμου. Πιστεύω ότι η ελληνική εμπειρία μάς διδάσκει και κάποια άλλα μαθήματα, τα οποία είναι, εκτιμώ, σημαντικά για τις δημοκρατίες ανά τον κόσμο, καθώς παλεύουμε με τα κύματα του λαϊκισμού και με τις νέες διαιρέσεις που τείνουν να προκαλούν ρήγματα στις κοινωνίες μας.

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μπορεί κανείς να κυβερνήσει από το πολιτικό κέντρο. Ότι μπορεί να είναι υπέρ της ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικά πειθαρχημένος. Ότι μπορεί να είναι κανείς -επιτρέψτε μου να επαναλάβω εδώ τα λόγια της καλής μου φίλης, Giorgia Meloni- πραγματικός πατριώτης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ισχυρή άμυνα και προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα, αλλά, επίσης, μπορεί να είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, εστιάζοντας στην παροχή δημόσιων αγαθών υψηλής ποιότητας αλλά και τη μείωση των ανισοτήτων.

Αυτό που αποκαλώ «νέα τριγωνοποίηση» έχει την ικανότητα να φέρει κοντά ανθρώπους που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και να δημιουργήσει έναν ευρύτερο συνασπισμό, ο οποίος αποκαθιστά τη θεμελιώδη εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Η κυβέρνησή μου έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών (policy) παρά στην πολιτική (politics). Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές, σε αυτούς τους καιρούς όπου μερικές φορές δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην καθαρή ιδεολογία από ό,τι θα έπρεπε, θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα. Το κλειδί της επιτυχίας για κάθε κυβέρνηση είναι, εν τέλει, η αποτελεσματική υλοποίηση.

Δεν είναι όλα τα ζητήματα ιδεολογικά. Νομίζω ότι είναι ευθύνη μας, ως ηγέτες, να αναζητούμε αποτελεσματικές λύσεις, όπου μπορούμε να τις βρούμε. Θα κριθούμε, τελικά, από το πόσο θα βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών. Δεν θα κριθούμε απλώς από το πόσο εύγλωττοι είμαστε στις δημόσιες ομιλίες μας, δεν είναι αυτό το μέτρο με το οποίο αξιολογεί κανείς την πολιτική επιτυχία ενός ηγέτη σήμερα.

Τέλος, σε αυτές τις εποχές έντονης πόλωσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι κρίσιμο όταν αντιμετωπίζουμε λαϊκιστές, που πιστεύουν ότι έχουν απλές λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα, να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι πίσω από αυτούς τους λαϊκιστές υπάρχουν πραγματικά παράπονα. Τα παράπονα των πολιτών που ψηφίζουν τους λαϊκιστές είναι πραγματικά, ανεξαρτήτως αν σχετίζονται με την εισοδηματική ανισότητα, με ζητήματα ταυτότητας, με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, τους νικητές και τους ηττημένους που αυτή παράγει. Αυτά είναι πραγματικά παράπονα και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή, σε καμία περίπτωση να δίνουμε την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουμε αφ’ υψηλού τις ανησυχίες του μέσου πολίτη.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μία φράση ενός ευρωπαίου ηγέτη τον οποίο σέβομαι βαθύτατα. Ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jean-Claude Juncker, είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση, πριν καν γίνω Πρωθυπουργός. Είπε ότι, μόλις εκλεγούμε, «όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, απλώς δεν ξέρουμε πώς θα επανεκλεγούμε αν κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε». Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα μάθημα από την ελληνική εμπειρία, είναι ότι ο αγαπητός μου φίλος έκανε λάθος. Επανεκλεγήκαμε κάνοντας ακριβώς αυτό που ήταν σωστό, και ο ελληνικός λαός μάς αντάμειψε γι’ αυτό.

Ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι το Atlantic Council για αυτό το βραβείο, το οποίο, θα το επαναλάβω, ανήκει στον ελληνικό λαό. Σας ευχαριστώ πολύ.



Στους 500 οι νεκροί στον Λίβανο

 


Εντείνει το Ισραήλ τις από αέρος επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 500, ενώ στους 1.645 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου. 

Οι Ισραηλινοί αναφέρουν ότι με τους βομβαρδισμούς χτυπήθηκαν υποδομές τις οποίες έστηνε επί 20 χρόνια η Χεζμπολάχ, και στόχοι εξακολουθούν να είναι τα ηγετικά στελέχη της - μάλιστα, το Νο3 της Οργάνωσης, ο Αλί Καράκι, δέχθηκε στοχευμένη πυραυλική επίθεση - αρχικά ειπώθηκε ότι σκοτώθηκε, στη συνέχεια ότι τραυματίστηκε και αργότερα η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι απλώς βρίσκεται σε ασφαλές μέρος, χωρίς να γνωρίζει κανένας εάν είναι αλήθεια.

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χέρτζι Χαλέβι ανακοίνωσε ότι το όνομα της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι «Βέλη του Βορρά». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου (2006).

Η σιιτική Οργάνωση απάντησε με την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών που είχαν στόχο το βόρειο και το κεντρικό Ισραήλ, ωστόσο οι περισσότερες εξουδετερώθηκαν από την αεράμυνα και δεν υπήρξαν ισραηλινές απώλειες. Αργά το βράδυ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν φωτογραφίες με στόχο να αποδείξουν ότι η Χεζμπολάχ κρύβει οπλισμό μέσα σε σπίτια πολιτών, στο νότιο Λίβανο. Δείτε μία από αυτές τις φωτογραφίες: 

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Λιβανέζοι επιχειρούν να διαφύγουν προς το βορρά εν μέσω βομβαρδισμών, δημιουργώντας τεράστιες ουρές και χάος στους δρόμους του νότιου Λιβάνου.