Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

«Κυνηγοί παιδόφιλων»: Πολιτοφυλακές ξυλοκοπούν παιδόφιλους στην Ολλανδία

 



Ο 73χρονος συνταξιούχος Γιαν ήταν αγαπητός στη γειτονιά όπου έμενε στο Αρνχάιμ στην Ολλανδία. Ο τρόμος στην περιοχή ήταν μεγάλος όταν σωριάστηκε μπροστά στο σπίτι του, τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους, μετά από ξυλοδαρμό. Ο πρώην δάσκαλος υπέκυψε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο στα τραύματά του. Γείτονες τοποθέτησαν μπροστά από το σπίτι του λουλούδια και κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Οι έξι ύποπτοι συνελήφθησαν γρήγορα, ο νεότερος ήταν 15 ετών. Τον σκότωσαν οι λεγόμενοι "κυνηγοί παιδόφιλων". Είχαν στήσει παγίδα στον άνδρα, όπως παραδέχθηκαν. Σε ένα chatroom για ομοφυλόφιλους στο διαδίκτυο παρουσιάστηκαν με ψεύτικο προφίλ παριστάνοντας ένα ανήλικο αγόρι, δίνοντας ραντεβού με τον 73χρονο, με ξεκάθαρα σεξουαλικό χαρακτήρα. Στο σημείο συνάντησης θα τον εξανάγκαζαν να παραδεχτεί τα κίνητρά του, όπως κατέθεσαν αργότερα. Η αντιπαράθεση έληξε όμως με το θάνατο του συνταξιούχου.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση: Πολιτοφυλακές κυνηγών παιδοφίλων, όπως αποκαλούνται, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 η αστυνομία κατέγραψε 250 τέτοιες υποθέσεις. «Ένας αριθμός εξαιρετικά μεγάλος», σύμφωνα με τον Σίμεν Κλοκ, εκπρόσωπο της αστυνομίας για την ανατολική Ολλανδία.

Παίρνουν το νόμο στα χέρια τους

Μόνο μέσα σε μια εβδομάδα η αστυνομία κατέγραψε τρεις υποθέσεις. Οι άντρες ήταν πάντα κάποιοι που ήθελαν να συνευρεθούν ερωτικά με παιδιά, οι δράστες τούς έστηναν παγίδα και τους ξυλοκοπούσαν. Ο αριθμός των περιπτώσεων που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι πιθανώς πολύ υψηλός, καθώς πολλά θύματα δεν μιλάνε από ντροπή, φόβο ή επειδή εκβιάζονται.

Οι λόγοι για την αύξηση της αυτοδικίας λόγω της παιδοφιλίας είναι πολλοί. Τον περασμένο Αύγουστο μια ανακοίνωση πάρτυ για παιδόφιλους προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Τότε αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, όπως για πράδειγμα ότι μια ομάδα ελίτ χρησιμοποιεί παιδιά σε σατανιστικές τελετές. «Εκτός αυτού, οι άνθρωποι έχουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού περισσότερο χρόνο και βαριούνται», δήλωσε ο δικηγόρος υπεράσπισης ενός από τους φερόμενους ως δράστες.

Ο τρόπος δράσης των "κυνηγών παιδοφίλων" είναι σταθερός: αναζητούν ομοϊδεάτες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ομάδες ονομάζονται pedohunter 2.0, pedohuntgooi ή jager030. Μερικές ομάδες έχουν χιλιάδες ακόλουθους και τα βίντεο που αναρτούν μεταδίδονται αστραπιαία. Κίνητρό τους είναι η προστασία των παιδιών, όπως λένε. «Για εμάς το σημαντικό είναι τα παιδιά», λέει ο 27χρονος Μαξ Βίγνεν, ο οποίος δραστηριοποιείται σε μια ομάδα στο Άμστερνταμ. «Κάτι τέτοιοι τύποι καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών», τονίζει ο νεαρός, πατέρας και ο ίδιος δυο παιδιών.  

Όποιος έχει υποψίες να πηγαίνει στην αστυνομία

Σε διάφορα βίντεο, οι ομάδες αυτές εμφανίζονται με στρατιωτικές στολές να περικυκλώνουν τα θυματά τους και να τα εξαναγκάζουν να μιλήσουν. Επικαλούνται υποτιθέμενα δικαιώματα να συλλαμβάνουν δράστες. Κάποιοι καλούν μετά την αστυνομία. Όλα αυτά τα βιντεοσκοπούν και τα ανεβάζουν στο διαδίκτυο.

Η παιδοφιλία είναι αξιόποινη πράξη όταν πράγματι ενήλικες κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά ή βλέπουν βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου με παιδιά. Όσο όμως όλα αυτά παραμένουν ως σκέψη, δεν υπάρχει καμία αξιόποινη πράξη, άρα και κανένα έγκλημα.

Σύμφωνα παρόλα αυτά με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι ομάδες αυτές των πολιτών στήνουν εύκολα παγίδες μέσω διαδικτύου - και πολλές φορές όχι για «καλό σκοπό», αλλά για να εκβιάσουν και να αποσπάσουν χρήματα από μία "εύκολη λεία". Η αστυνομία έρχεται συχνά αντιμέτωπη με ομάδες που επιχειρούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Τις περισσότερες φορές οι υποτιθέμενες αποδείξεις που διαθέτουν είναι άχρηστες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικστήριο. Ο Τζον Λούκας, ανώτερος εισαγγελέας, τονίζει πως όποιος έχει υποψίες για αξιόποινες πράξεις θα πρέπει να προσφεύγει στην αστυνομία.

  


Πηγή: DW - Ανέτ Μπίρσελ/ Μαρία Ρηγούτσου

skai.gr



30 εκατ. ευρώ είναι τα απλήρωτα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τη μη τήρηση μέτρων

 


…30.000.000 ευρώ από απλήρωτα πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού έχουν βεβαιωθεί στην εφορία. Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί μέρος των… ληξιπρόθεσμων οφειλών από παραβάσεις που έχει βεβαιώσει η ΕΛ.ΑΣ. από τον περασμένο Μάιο, χρήματα που θα είχαν διατεθεί βάσει σχεδιασμού για ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και των υποδομών Υγείας.

Το 57% των συνολικών προστίμων, που έχουν επιβάλει οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σε παραβάτες των μέτρων τους τελευταίους 8 μήνες, δεν έχει πληρωθεί και έχει καταλήξει στην εφορία. Συνολικά, όπως επεσήμανε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το σχέδιο διαχείρισης συναθροίσεων, έχουν πραγματοποιηθεί 8,5 εκατομμύρια έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, με τους αστυνομικούς να βεβαιώνουν 232.000 παραβάσεις.

Το συνολικό ποσό από τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν γι’ αυτές τις παραβάσεις φτάνει τα 52.000.000 ευρώ, με μόνο τα 22.000.000 από αυτά είτε να έχουν πληρωθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία από τους παραβάτες είτε βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία ενστάσεων. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για πρόστιμα των 300 ευρώ που αφορούν είτε τη μη χρήσης μάσκας είτε παράνομες μετακινήσεις, καθώς συνολικά έχουν καταγραφεί 168.996 παραβάσεις. Υπάρχουν όμως και μεγαλύτερα, απλήρωτα πρόστιμα που σχετίζονται με την παράνομη λειτουργία καταστημάτων, και που πολλές φορές το ποσό είναι πενταψήφιο, ανάλογα με την παράβαση. Συνολικά, οι ελεγκτικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 798 αναστολές λειτουργίας καταστημάτων, βεβαιώνοντας τα αντίστοιχα πρόστιμα, με αρκετά από αυτά να έχουν μείνει απλήρωτα.

Το είδος της παράβασης και το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου καταγράφονται σε ειδικό έντυπο, στο οποίο καταχωρίζονται, μεταξύ άλλων, ο ΑΦΜ, η ΔΥΟ και ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου του παραβάτη. Οσοι έχουν δεχθεί πρόστιμο μετά από έλεγχο, έχουν προθεσμία 5 εργάσιμων ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας για να υποβάλουν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους στον προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Τα πρόστιμα πρέπει να εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησής τους. Σε αντίθετη περίπτωση καταλήγουν στην εφορία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Προκλητικό το ακροαριστερό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Λάμπρου για Κουφοντίνα : «Φυσικά δεν θα βγάλουμε τον σκασμό»

 


Έχει παγώσει η κοινωνία με το θράσος των προκλητικών ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ του αμετανόητου εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μετά τις αντιδράσεις το προκλητικό ακροαριστερό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου και γνωστός για το φιλοτρομοκρατικά του αισθήματα στα φυλακισμένα μέλη της 17Ν είπε πρός το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «Όποιοι θέλουν να σιγήσουν ας το κάνουν. Δικαίωμα τους είναι άλλωστε...» Ο ακροαριστερός Πάνος Λάμπρου, είναι Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αυτός που συνυπέγραψε ο ίδιος με άλλα 14 στελέχη του κόμματος, ζητώντας σεβασμό στα δικαιώματα του αμετανόητου εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η νέα προκλητική ανάρτηση του ακροαριστερού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Λάμπρου:

«Κι όμως, αυτή είναι η ώρα

Άλλος λέει "δικαιωματιστές βγάλτε το σκασμό", άλλοι, ευτυχώς λίγοι, σχολιάζουν εναντίον μας, υιοθετώντας το σύνολο της επιχειρηματολογίας της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Θέτουν μάλιστα αυτό το ανόητο ερώτημα, "αν ήταν ένας ακροδεξιός θα λέγατε τα ίδια;" Και όταν απαντάς, "ναι τα ίδια γιατί τα δικαιώματα δεν έχουν σύνορα, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου" τότε μπερδεύονται και κάτι ψελλίζουν για την ώρα, που δεν είναι.... κατάλληλη.

Όπως τότε με τη συμφωνία των Πρεσπών. "Μα καλά είναι ώρα αυτή να ανοίξουμε τέτοιο ζήτημα;" έλεγαν και τότε. Όπως με το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια ή τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ή με τον Νίκο Φίλη, που είχε ανοίξει ως υπουργός το ζήτημα με την εκκλησία. Ή με το νόμο Παρασκευόπουλου για τις φυλακές. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις καταλήψεις και την αστυνομοκρατία. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για τους ρομά (κάνουν φασαρία βρε αδελφέ), για τους ανάπηρους, τους άστεγους...

Δεν είναι η ώρα, δεν είναι η ώρα, δεν είναι η ώρα. Μονότονες, εκνευριστικά μονότονες ατάκες.... Χαλάνε την εικόνα μας στο κέντρο, μας γυρνάτε στο 3%. Ίδια επιχειρήματα με αυτά του Μπογδάνου, ο οποίος δίνει.... συμβουλές στον Α. Τσίπρα να μας διαγράψει για να γίνει το κόμμα μας "κανονικό", δηλαδή συστημικό, δηλαδή ένα από όλα τα άλλα, χωρίς ψυχή, χωρίς άποψη, χωρίς ανατροπές.

Μας κουνάνε το δάχτυλο και μας προτρέπουν να ασχοληθούμε με άλλα, τα μεγάλα.... Μα καλά, ποια είναι αυτά; Μην είναι η ανεργία, ο μισθός, η φτώχεια, η πείνα; Μα οι ίδιοι άνθρωποι, αυτοί που υπέγραψαν το κείμενο, φυσικά και εκατοντάδες ή και χιλιάδες άλλοι και άλλες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία του, είναι στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Ή μήπως όχι;

Αλλά ναι, είναι η ώρα -πάντα ήταν η ώρα-, να μιλήσεις για δικαιώματα και ανθρωπιά. Πάντα ήταν η ώρα -και είναι και σήμερα- να υπερασπιστείς το κράτος δικαίου απέναντι σε αυτούς, που επιχειρούν να το καταλύσουν.

Α, φυσικά δεν θα βγάλουμε τον σκασμό. Όποιοι θέλουν να σιγήσουν ας το κάνουν. Δικαίωμα τους είναι άλλωστε...».

Panos Lambrou
2 ώρες πριν

Κι όμως, αυτή είναι η ώρα

Άλλος λέει "δικαιωματιστές βγάλτε το σκασμό", άλλοι, ευτυχώς λίγοι, σχολιάζουν εναντίον μας, υιοθετώντας το σύνολο της επιχειρηματολογίας της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Θέτουν μάλιστα αυτό το ανόητο ερώτημα, "αν ήταν ένας ακροδεξιός θα λέγατε τα ίδια;" Και όταν απαντάς, "ναι τα ίδια γιατί τα δικαιώματα δεν έχουν σύνορα, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου" τότε μπερδεύονται και κάτι ψελλίζουν για την ώρα, που δεν είναι.... κατά...

Δείτε περισσότερα
127
18



Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ)

 


Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο την παράταση της θητείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ομοφώνως, αποφάσισε:

-Την παράταση της θητείας του Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ).

-Την παράταση της θητείας του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.



Σεισμός στην Κύπρο: Η στιγμή που διακόπτεται η συζήτηση στη Βουλή

 



Ο ισχυρός σεισμός που ταρακούνησε την Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή της Ολομέλειας της Βουλής και σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (21/1), ο οποίος έγινε αισθητός σε όλες τις περιοχές της Κύπρου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,4 στη κλίμακα Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 40 χιλιόμετρα 42 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και 13 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα. 

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κύπρο. 

Όπως θα δείτε και στο βίντεο διακόπηκαν οι εργασίες στην βουλή της Κύπρου, και οι βουλευτές προχώρησαν σε εκκένωση της αίθουσας. 

Δείτε το βίντεο:





Χρυσοχοΐδης: Με το νέο νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στη δράση των προβοκατόρων

 


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε για το νέο σχέδιο για τις συναθροίσεις αναφέροντας πώς με αυτό τον τρόπο θα μπει τέλος στη δράση των προβοκατόρων.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε επεξηγήσεις σχετικά με τους στόχους του νέου νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο», ενώ τόνισε ότι θα μπει τέλος στη δράση των προβοκατόρων.

Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης και η αναλογική αντίδραση της ελληνικής αστυνομίας, προβλέπονται μεταξύ άλλων στο νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συναθροίσεων, που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε επεξηγήσεις σχετικά με τους στόχους του νέου νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο», ενώ τόνισε ότι θα μπει τέλος στη δράση των προβοκατόρων.

Αναφέρθηκε στις πράξεις βίας εντός του πανεπιστημίου που οδήγησαν στην πανεπιστημιακή αστυνομία με σκοπό να μπει τέλος «στην ατιμωρισία των θρασύδειλων», ενώ σχετικά με το αίτημα μεταφοράς του Δημήτρη Κουφοντίνη έκανε λόγο για «αίτημα διακριτικής μεταχείρισης».

Πιο αναλυτικά, ανέφερε πως: «Τα τελευταία χρόνια δέχθηκα πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους που τους δείραν, ξυλοκοπόθηκαν και ζητούσαν προστασία. Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος», επεξηγώντας σχετικά με την οριοθέτηση του χώρου των δημοσιογράφων.

«Είναι κάποιες βασικές αρχές και κανόνες που διέπουν την αστυνομία σε σχέση με τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

«Σε περίπτωση που υπάρχουν πολύ μεγάλα επεισόδια και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να σε κάποιο σημείο φυλλασόμενοι για να κάνουν τη δουλειά τους».

«Μπήκαν οι κάμερες ήδη στα ΜΑΤ και οι κάμερες στο σώμα των αστυνομικών σε κάποιες άλλες ομάδες. Αυτό το υλικό… υπάρχει ένας νόμος, ένα προεδρικό διάταγμα, έγκριση της επιτροπής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα πηγαίνει σε μια ψηφιακή αποθήκη και σε περίπτωση που χρειαστεί άντλησει δεδομένων γιατί σε κάποια διαδήλωση έχουμε επεισόδια τότε με άδεια του εισαγγελέα…

Η αστυνομία διαχειρίζεται αυτή την στιγμή πολλά στοιχεία κάτω από κανόνες, τους κανόνες τηρεί και εποπτεύει η ανεξάρτητη αρχή για την προστασία προσωπικών δεδομένων η οποία και σήμερα δουλεύει και επιπτεύει», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ποιος θα αξιολογεί το μέγεθος και την επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης, τόνισε: «Θα αξιολογούνται από τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, από τον διαμεσολαβητή μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, και τελικά ανάλογα με το πλήθος, ο στόχος είναι να διαδηλώσουν όλοι, να μη διαλύονται οι συγκεντρώσεις από διάφορους προβοκάτορες, να ξεκινάν από κάπου και να φτάνουν κάπου αυτοί που θέλουν να διαδηλώσουν… με μια βασική προϋπόθεση όταν ο αριθμός είναι μικρός να πηγαίνουν από το πεζοδρόμιο, αν είναι λίγο περισσότεροι να πηγαίνουν και σε μια λωρίδα του δρόμου, αλλά δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο, αυτή η κατάχρηση τελείωσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει άλλη διαδικασία για τις περιπτώσεις που δεν θα γίνει μια διαδήλωση.

«Αυτός ο νόμος προστατεύει τα δικαιώματα όσων διαδηλώνουν»

«Εμείς θέλουμε να γίνονται οι διαδηλώσεις, ο νόμος αυτός προστατεύει το δίκαιωμα κάποιων να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν, να πορεύονται. Εάν υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με προβοκάτορες, με καταστροφές, που απειλούνται με επεισόδια τότε αυτά πρέπει να αξιολογούνται όλα και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, διαλύονται συγκεντρώσεις από πέντε προβοκάτορες, καταστρέφονται πόλεις, σπάζουν βιτρίνες και δεν έχει πληρώσει ούτε ένας, αυτό τελειώνει».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Όταν είσαι απελπισμένος, βλέπεις πολλά όνειρα…και όταν είσαι μια τόσο απογοητευτική αντιπολίτευση γεννάς θεωρίες συνωμοσίας. Το νομοσχέδιο είπαν ότι θα καταργηθεί στην πράξη, το νομοσχέδιο δουλεύει, σε ένα ποσοστό 85-90% οι συγκετρώσεις γίνονται στα πεζοδρόμια…Ο νόμος εφαρμόζεται. Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση η δημοκρατία επιχειρεί να ορίσει το δικαίωμα του συναθροίζεστε κι αυτό είναι μια κατάκτηση».

«Στον συνήγορο του Πολίτη οι καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας»

Αναφορικά στις εικόνες από τη Θεσσαλονίκη και την κατάχρηση εξουσίας από άνδρες της αστυνομίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε:

«Αν υπάρχει ζήτημα, την έρευνα θα την κάνει ο συνήγορος του πολίτη και θα αξιολογήσει αν υπάρχει υπέρβαση. Για πρώτη φορά με δικό μας νόμο με πειθαρχικό δίκαιο πρωτοπόρο όλες οι καταγγελίες πηγαίνει όχι στην αστυνομία αλλά στον συνήγορο του πολίτη.

Δεν θέλω να πω τίποτα. Εγώ δεν θέλω βλέποντας ένα περιτατικό να βγάζω συμπεράσματα. Ολη αυτή η βία που ασκήθηκε γιατί δέχθηκε αυτή την επίθεση η αστυνομία, γιατί οι διαδηλωτές έκαναν αυτή την επίθεση.  Αυτά τα περιστατικά θα πάνε στον συνήγορο του πολίτη, όλοι θα καταθέσουν υπάρχουν εικόνες».

«Η αντιπολίτευση που πολέμησε τον νόμο για το άσυλο, δέχεται πια ότι μπορεί να μπει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν μια γεγονότα που είναι τόσο βίαια και γίνονται τόσο γρήγορα… Η μανία των παιδιών.. Υπάρχουν καθηγητές που χτίστηκαν, έχουμε 20 περιστατικά τα τελευταία 3 χρόνια.

Όλα αυτά [που αιτούνται τα πανεπιστήμια] είναι πολύ καλά αλλά δεν έχουν σχέση με το σύνταγμά μας, με τους νόμους και τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Ποιος θα λύσει το πρόβλημα όταν πάει κάποιος να χτίσει έναν καθηγητή; ποιος θα αποτρέψει τις παράνομες πράξεις. Σε καμια χώρα του κόσμου δεν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν εδώ. Έχει βγει κανείς από όσους διαμαρτύρονται να καταδικάσει όσα γίνονται τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα ανεχτούμε τη βία σε έναν χώρο που κινούνται ιδέες και η ακαδημαϊκή ελευθερία. Ο ρόλος της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, μιας ομάδας άοπλης…

Αν υπάρξει ζήτημα παράνομης πράξης θα συλλαμβάνεται κάποιος προσάγεται και πάει στον εισαγγελέα, δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο. Ο ρόλος μας είναι η αποτροπή… Σας προτείνω να με καλέσετε σε έναν χρόνο από σήμερα, δεν θα υπάρχει το φαινόμενο πια, όλοι αυτοί είναι θρασύδειλοι κι έχουν το αίσθημα της ατιμωρισίας.

«Όταν θα συλληφθεί θα το ανακοινώσω και θα συλληφθεί», υπογράμμισε σχετικά με τον καταδικασθέντα Χρήστο  Παπά.

Ενώ τέλος, αναφορικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, σημείωσε: «Υπάρχει υπέρμετρη αντίδραση για ένα θέμα πολύ μικρό. Δεν εξετάζω για ποιο λόγο ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή. Εξετάζω μόνο ότι ένας κρατούμενος ζητά να έρθει στην Αθήνα, το 50% των κρατουμένων θελουν να έρθουν στην Αθήνα γιατί ο κ. Κουφοντίνας να έχει ξεχωριστή μεταχείριση; Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Αυτό που γίνεται δεν μπορεί να ικανοποιηθεί είναι αίτημα για διακριτική μεταχείριση».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Φάουτσι για Τραμπ : Μου έφυγε ένα βάρος

 



Ο αμερικανός ανοσολόγος Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κοροναϊού, παραδέχθηκε χθες Πέμπτη ότι το γεγονός πως δεν είναι πια υποχρεωμένος να αντικρούει τον Ντόναλντ Τραμπ τον ανακουφίζει κάπως.

Την επομένη της ορκωμοσίας του Δημοκρατικού νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο διευθυντής του εθνικού ινστιτούτου λοιμωδών νόσων έκανε την επιστροφή του στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου.

Συχνά παρών σε αυτή για να απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων το πρώτο διάστημα μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, τέθηκε στο περιθώριο τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου. «Πάντα ήμουν ειλικρινής κι αυτό μερικές φορές δημιουργούσε προβλήματα», εξήγησε.

«Ορισμένες δηλώσεις με έκαναν να αισθάνομαι άβολα, διότι δεν βασίζονταν στην επιστήμη», συνέχισε ο 80χρονος επιστήμονας, που χαίρει εκτίμησης και είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα του.

Διευκρίνισε ότι αν κάτι τον ενόχλησε περισσότερο, αυτό ήταν η προβολή από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάρτιο του 2020, της υδροξυχλωροκίνης, ανθελονοσιακού φαρμάκου που αποδείχθηκε ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ως προς την αντιμετώπιση της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

«Δεν μου έδινε καμία ικανοποίηση το να αντικρούω τον πρόεδρο», είπε, και πάντως «δεν είχα σχηματίσει την εντύπωση πως μπορούσε κανένας να εκφράζεται χωρίς να αντιμετωπίζει επιπλοκές».

«Η ιδέα ότι μπορώ να έρχομαι εδώ και να μιλάω γι’ αυτά που γνωρίζω, για τα στοιχεία, για την επιστήμη — είναι απελευθερωτική αίσθηση».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

in.gr



ΕΕ: Η Pfizer «ψαλιδίζει» τις παραδόσεις εμβολίων- Μειωμένες κατά 50% σε ορισμένες χώρες

 



Η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την ώρα που αυξάνεται η δυσφορία για τις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου με τις παραδόσεις να επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα, είπε στο Ρόιτερς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αντρέι Μπάτσου.

Παρόμοια η κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις, μια μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε, λένε οι αρχές.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών.

«Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοικτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι σε δημοσιογράφους σήμερα, με τις παραδόσεις της Pfizer να μειώνονται κατά περίπου 15% αυτήν την εβδομάδα και έως 30% για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ορισμένες χώρες εκτιμούν πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η Νορβηγία έχει διαθέσιμο απόθεμα έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να χορηγεί τις δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έγινε γνωστό από το σώμα δημόσιας υγείας της κυβέρνησης.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε στη Βουλγαρία και την Πολωνία ότι θα αντικαταστήσει τις παραλειπόμενες δόσεις, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Όμως, το ινστιτούτο Serum της Δανίας επισήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο.

Με τις κυβερνήσεις στην περιοχή να προσπαθούν να διαχειριστούν τις αιφνίδιες περικοπές, αξιωματούχοι λένε πως οι μειώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να τιθασεύσουν την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Χθες, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer.

Στην Ουγγαρία, όπου οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer και άλλους κατασκευαστές.

«Θα ήμασταν χαρούμενοι εάν η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή λάμβανε μέτρα το συντομότερο για να διασφαλίσει ότι η Pfizer και άλλοι κατασκευαστές θα αλλάξουν τις παραδόσεις», είπε ο Γκέργκελι Γκούλιας, ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Λονδίνο: Λεωφορεία μετατρέπονται σε ασθενοφόρα

 



Δύο κόκκινα λεωφορεία -από τα χαρακτηριστικότερα σύμβολα του Λονδίνου- έχουν μετατραπεί σε ασθενοφόρα, προκειμένου να καλύψουν την έλλειψη που παρουσιάζεται στο σύστημα υγείας.

Η εταιρία που τα διαχειρίζεται, αναφέρει ο Γκάρντιαν, τα δάνεισε στο εθνικό σύστημα υγείας για την μεταφορά ασθενών στο έκτακτο νοσοκομείο Ναιτινγκέιλ.

Τα λεωφορεία μπορούν να μεταφέρουν έως και τέσσερις ασθενείς, καθώς αφαιρέθηκαν όλες οι θέσεις επιβατών απ’ αυτά και έχουν εξοπλιστεί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, από αναπνευστήρες έως φιάλες οξυγόνου και μόνιτορ.

Το ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό που θα τα στελεχώσει ανήκει στο τακτικό προσωπικό μονάδων εντατικής θεραπείας του ΕΣΥ ωστόσο οι οδηγοί είναι οδηγοί λεωφορείων που είχαν ειδική εκπαίδευση και έχουν εμβολιαστεί ώστε να μην κινδυνεύουν να νοσήσουν από CoViD-19.

Η βοήθεια θα είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη στις υπηρεσίες υγείας — και ιδιαίτερα των ασθενοφόρων, που το δεύτερο κύμα των μολύνσεων δοκίμασε τις αντοχές τους.

Εμβολιασμός

Έως τώρα έχουν εμβoλιαστεί 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή 2,64 εκατομμύρια περισσότεροι από την τελευταία εβδομάδα, πραγματοποιώντας 200 εμβολιασμούς το λεπτό, όπως είπε ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ.

Εξήντα πέντε νέα κέντρα εμβολιασμού έχουν ανοίξει στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου ενός τζαμιού στο Μπέρμινγχαμ και ενός κινηματογράφου στο Έιλσμπερι.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ο ανισομερής εμβολιασμός ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, καθώς αρκετοί άνω των 80 ετών ακόμη περιμένουν να εμβολιαστούν, όπως προχωρά ο εμβολιασμός σε άνω των 70 και νεότερους σε ευάλωτες ομάδες.

Εν τω μεταξύ, μελέτη του Ιμπέριαλ Κόλετζ δείχνει ότι το τρίτο λοκντάουν της Αγγλίας δεν λειτουργεί. Η μελέτη μαζικής δοκιμής REACT-1 υπολόγισε ότι το 1,58 τοις εκατό του πληθυσμού της Αγγλίας είχε ήδη κορονοϊό τις πρώτες 10 ημέρες του λοκντάουν και προκάλεσε φόβους ότι οι ισχύοντες περιορισμοί δεν είναι αρκετά σκληροί για τον περιορισμό των μολύνσεων από το έως και 70% πιο μεταδοτικό στέλεχος της Αγγλίας.


Πηγή



«Μέτωπο» Μητσοτάκη - Κουρτς - Φρέντερικσεν για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων νέων εμβολίων

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε εχθές Πέμπτη μέρος στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz και την Πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.

Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.



Κατά των 15 που είναι υπέρ Κουφοντίνα ο Γιώργος Τσίπρας τους λέει να κρύβονται να μην δείχνονται

 


Αιχμές για τη στάση των στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις υπογραφές 15 στελεχών για τα δικαιώματα του Δημήτρη Κουφοντίνα, προσπάθησε να τους καλύψει λέγοντας δήθεν ότι δεν παίρνουν το μέρος του εκτελεστή τρομοκράτη, αλλά στηρίζουν τα δικαιώματα οποιουδήποτε κρατούμενου, τόνισε πως "δεν έπρεπε να γίνει τόση φασαρία, δεν έπρεπε να υπάρχουν 15 υπογραφές", προσθέτοντας μάλιστα πως "δεν πρέπει να βγαίνει προς τα έξω η εικόνα ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει με τον Κουφοντίνα".

Δηλαδή με λίγα λόγια να κρύβουν τα στελέχη τα φιλικά προς τον εκτελεστή τρομοκράτη Κουφοντίνα για να μην τους καταλαβαίνει ο κόσμος αυτό καταλάβαμε με το "δεν πρέπει να βγαίνει προς τα έξω η εικόνα ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει με τον Κουφοντίνα".

Παράλληλα, σχολίασε και τις τάσεις που εμφανίζονται μέσα στο κόμμα τον τελευταίο καιρό, λέγοντας ότι "γενικά αυτό που εκπέμπεται δεν είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ". Και εξήγησε, "ζούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, ο κόσμος μέσα σε αυτές τις συνθήκες θέλει πολιτικές όχι κείμενα επί κειμένων και ομαδοποιήσεις".