Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Βρέθηκε ομαδικός τάφος με 180 σορούς που άφησαν οι ΡώSSοι


 

Οι ουκρανικές αρχές εντόπισαν νέο ομαδικό τάφο στην πόλη Λίμαν, που ανακαταλήφθηκε το περασμένο Σάββατο από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο χθες Παρασκευή μέσω Telegram, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές πόσα πτώματα περιέχει.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας, πως ο τάφος αυτός περιείχε 180 πτώματα.

Την προηγούμενη φορά έγινε εκταφή 436 πτωμάτων στη βορειοανατολική πόλη Ιζιούμ μετά την ανακατάληψή της από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για ανθρώπους που βρήκαν βίαιο θάνατο, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο κ. Κιριλένκο, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Ντανιέτσκ, ανέφερε στην ανάρτησή του ότι στον ομαδικό τάφο θεωρείται πως κείτονταν «τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες» και ότι «ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη».



Συνελήφθη 67χρονο ΚΤΗΝΟΣ που βασάνιζε σκυλί προκαλώντας του απανωτά ηλεκτροσόκ

 



Συνελήφθη χθες 7/10 το βράδυ 67χρονο ΚΤΗΝΟΣ που καταγράφηκε να βασανίζει ένα σκυλί προκαλώντας του απανωτά ηλεκτροσόκ και το ΚΤΗΝΟΣ γέλαγε.

Αστυνομικοί του Α.Τ. Μαλεβιζίου προχώρησαν στην σύλληψη του άνδρα αργά χθες το βράδυ. Κατηγορείται  για παράβαση της νομοθεσίας για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Είχε προηγηθεί η προβολή βίντεο σε τηλεοπτική εκπομπή, που απεικόνιζε τον 67χρονο να έχει δεσμεύσει ζώο συντροφιάς με ηλεκτροφόρο κολάρο και να του προκαλεί ηλεκτροσόκ.



Με έρευνα της αστυνομίας ταυτοποιήθηκε ο δράστης, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι για το ζώο συντροφιάς δεν τηρούνταν οι κανόνες ευζωίας, δεν έφερε κωδικό ηλεκτρονικής αναγνώρισης και στερείτο βιβλιαρίου υγείας.

Σε βάρος του 67χρονου ΚΤΗΝΟΥΣ σχηματίστηκε δικογραφία στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 15.600 ευρώ.



Αστυνομικός πυροβολεί αθώο έφηβο, που έτρωγε χάμπουργκερ στο αυτοκίνητό του




Ασυνείδητος, ανεπαρκής και επικίνδυνος αστυνομικός στο Τέξας πυροβόλησε 17χρονο νεαρό που θέλησε να φάει ένα χάμπουργκερ.

Το περιστατικό συνέβη στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όταν άρχισαν να πέφτουν οι σφαίρες βροχή, καθώς ένας αστυνομικός, που τον πέρασε για άλλο άτομο, άρχισε να πυροβολεί κατά του σταθμευμένου αυτοκινήτου του στο πάρκινγκ ενός υποκαταστήματος των McDonald’s.


Στο βίντεο διακρίνεται ο αστυνομικός Τζέιμς Μπρέναντ να πλησιάζει το παρκαρισμένο αυτοκίνητο, να ανοίγει την πόρτα και να διατάζει τον νεαρό Έρικ Κάντου, που κατάπινε εκείνη την ώρα αμέριμνος μια μπουκιά από το χάμπουργκερ του, να κατεβεί από το όχημα.

Εμφανώς τρομαγμένος ο έφηβος προσπαθεί να βάλει μπροστά για να απομακρυνθεί και τότε ο αστυνομικός ανοίγει πυρ και ρίχνει συνολικά δέκα σφαίρες προς το αυτοκίνητο. Κάποιες από τις σφαίρες πέτυχαν τον 17χρονο, που διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο. 

Η φίλη του, που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού, ευτυχώς δεν τραυματίστηκε.

Ο νεαρός αιφνιδιάστηκε όταν ο αστυνομικός άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου του και του ζήτησε να κατεβεί όπως θα έκανε κάθε αθώος που απειλείται.



Όπως αποδείχθηκε αργότερα ο αστυνομικός είχε πάει στο ταχυφαγείο έχοντας δεχθεί κλήση για διατάραξη της ησυχίας. Πλησίασε το σταθμευμένο αυτοκίνητο, επειδή την προηγούμενη μέρα ένα παρόμοιο του ξέφυγε σε καταδίωξη και νόμισε ότι ήταν το ίδιο.

Ο νεαρός, όμως δεν είχε καμία σχέση με το συμβάν εκείνο και αρχικά του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα διαφυγής σύλληψης και επίθεσης κατά αστυνομικού, οι οποίες λίγο αργότερα αποσύρθηκαν. 

Όταν οι προϊστάμενοί του είδαν το βίντεο από τη στολή του αστυνομικού, που απέδειξε ότι πυροβόλησε εναντίον ενός αθώου, τον απέλυσαν.



Η στιγμή της έκρηξης στη γέφυρα του Κερτς


 


Τη στιγμή της έκρηξης στη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας δείχνει κάμερα ασφαλείας.

Η ώρα είναι 6:02 λεπτά, όταν στο οδικό τμήμα της γέφυρας βρίσκονται αυτοκίνητα. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, μέχρι που κάποια στιγμή εκδηλώνεται έκρηξη σε παγιδευμένο φορτηγό. 

Στα πλάνα εκτός από το φορτηγό, από το οποίο φαίνεται ότι προήλθε η έκρηξη, περνά και ένα άλλο αυτοκίνητο. Άγνωστο παραμένει αν υπάρχουν θύματα.

Το φορτηγό προκάλεσε φωτιά σε δεξαμενές καυσίμων εντός τρένου, που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Σε μια πρώτη αντίδραση από το Κίεβο, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, έγραψε στο twitter: «Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, ό,τι έχει κλαπεί πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει».





Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής και η Αμερικανίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι

 


Τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφθηκε την Πέμπτη η Αμερικανίδα πολιτικός και Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn B. Maloney), συνοδευόμενη από την πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Δρ Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, καθώς και την πρόεδρο του Ευρωαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών (EAWC) Λούλα Λόη – Αλαφογιάννη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής του δίκαιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ζήτημα για το οποίο παρέθεσαν και σχετική συνέντευξη τύπου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κ. Αυγερινοπούλου, στην οποία επίσης παρατίθενται δηλώσεις της Κάρολιν Μαλόνι.

«Ο δυτικός πολιτισμός οφείλει ένα χρέος από ευγνωμοσύνη στον ελληνικό πολιτισμό που δεν μπορούμε ποτέ να το ξεπληρώσουμε πλήρως. Κάθε φορά που τα ηνία της κυβέρνησης αλλάζουν ειρηνικά χέρια οπουδήποτε στη Δύση, θα πρέπει να είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στους Έλληνες για την εφεύρεση της Δημοκρατίας».

Επισήμανε ότι θέλει να ενώσει τη φωνή της με τη φωνή εκείνων που ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους: τον λαό της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η Μαλόνι ενημέρωσε ακόμη ότι ήρθε σε επαφή με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council), Εντι Ζεμενίδη, και ότι οι δύο τους θα συνεργαστούν ώστε να ιδρυθεί μία παναμερικανική επιτροπή για να δραστηριοποιήσει τους Αμερικανούς υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Η Μαλόνι προσκάλεσε την κα Αυγερινοπούλου να παραστεί σε Επιτροπή στο Κογκρέσο προς υποστήριξη του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Τόσο η κα Μαλόνι όσο και η κα Αυγερινοπούλου είναι Μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών.


protothema.gr



Ακροαριστεροί κακοποιοί επιτέθηκαν με μολότοφ σε αστυνομικούς στο ΑΠΘ

 



Ομάδα περίπου 20 ακροαριστερών κακοποιών πέταξε μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ.

Επίθεση κατά διμοιρίας των ΜΑΤ με βόμβες μολότοφ πραγματοποίησαν ακροαριστεροί κακοποιοί το μεσημέρι της Παρασκευής στο ΑΠΘ.

Η ομάδα των κακοποιών βγήκε από τον πανεπιστημιακό χώρο όπου είχε μπεί παράνομα και παρέμενε παράνομα και κινήθηκε προς τους αστυνομικούς που φυλάσσουν την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη στο πρώην στέκι του Βιολογικού.

Οι ακροαριστεροί κακοποιοί έριξαν συνολικά επτά βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς και μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή.

Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι ακόμα και σήμερα μέσα στο ΑΠΘ, κρύβονται ακροαριστεροί κακοποιοί που έχουν μολότοφ και κάνουν επιθέσεις όποτε και όταν θέλουν.





Ακροαριστεροί με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση δημιούργησαν επεισόδια στην Αθήνα

 


Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (7/10) στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης για την ενεργειακή ακρίβεια.

Η πρωτοβουλία «Ρεύμα για Όλους» διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας με πανό και συνθήματα, ζήτησαν να τεθεί πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο, να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, να εθνικοποιηθεί η ΔΕΗ, να διαγραφούν τα χρέη των καταναλωτών προς τις εταιρείες και να μη μείνει κανένας χωρίς ρεύμα.



Η συγκέντρωση των διαδηλωτών έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στην Πανεπιστημίου. 

Ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν και ακροαριστερές συμμορίες αντιεξουσιαστών και δημιούργησαν επεισόδια πετώντας μία φωτοβολίδα κατά των αστυνομικών.

Επικράτησε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν και σε χρήση χημικών.

Οι διαδηλωτές μαζί με ακροαριστερούς, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος, συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς όταν επιχείρησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα στην οδό Σταδίου.



Τώρα ζητάει συγνώμη ο ανήλικος τραμπούκος του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω

 



Μετά τα όσα δημιούργησε ο ίδιος και οι συνεργοί του, ο ανήλικος 16χρονος τραμπούκος του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ζητάει συγγνώμη από όλους τόσο για την συμπλοκή όσο και για την αναστάτωση του προκλήθηκε

Ο ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος, από τον ανακριτή μετά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για ληστρική κλοπή, για το αδίκημα της διακεκριμένης φθοράς και για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1, τώρα ζητά συγγνώμη από όλους. «Δήλωσα μεταμέλεια από τη δικιά μου την πλευρά και είπα συγγνώμη για ό,τι έγινε, μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο, για το κατά πόσο ευθύνομαι εγώ ή όχι. Ζητήσαμε συγγνώμη από όλους τους καθηγητές, από τη δευτεροβάθμια», δήλωσε ο 16χρονος τραμπούκος.

«Γενικά μας κακοχαρακτήριζε, όπως όταν έπιανε τους φίλους μου, μια συγκεκριμένη κοπέλα ας πούμε και τους έλεγε να μην με κάνουν παρέα, να με κάνουν στην άκρη γιατί είμαι τρελός, χαζός. Όταν δέχομαι βία, είναι πάνω στην αυτοάμυνα μου. Δεν πήγα εγώ και ξεκίνησα να τον κλωτσάω. Δεν έγινε έτσι. Πρώτα ένιωσα μια απειλή, ένα χέρι να με ακουμπάει και μετά πήγα και του έριξα μπουνιά πάνω στη συμπλοκή», είπε ο 16χρονος κατηγορούμενος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο τραμπούκος 16χρονος μαζί με άλλους μαθητές είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο και έβαζαν κάδους στους διαδρόμους για να κάνουν κατάληψη. Αυτή η άτυπη κατάληψη, σύμφωνα με τους καθηγητές του σχολείου, ήταν η αφορμή για όσα ακολούθησαν.



Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας

 



Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση  από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

Εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή μεγάλου μέρους του «κοινωνικού πακέτου» που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.. Συγκεκριμένα, εισάγεται η ρύθμιση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού. Επίσης, ρυθμίζεται η επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες (από έξι) και τα κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Αντιμετωπίζονται ζητήματα ίσης μεταχείρισης, όπως σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος οροθετικών στον HIV στο χώρο εργασίας.

Περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων όπως: Η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20). Ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12). Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας  Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους.

Οι βασικές κατευθύνσεις των προτεινόμενων ρυθμίσεων εστιάζουν σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, στην προώθηση προστατευτικών διατάξεων για ευάλωτες ομάδες.

Δεύτερον,  στον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων.

Και τρίτον, στην προστασία της μητρότητας και την προώθηση της ισότητας και της κατάργησης των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.



Η Κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και μεθοδευμένο βηματισμό, στην αντιμετώπιση της ανομίας στα Α.Ε.Ι.

 


H Κυβέρνηση, με συγκεκριμένα βήματα και μεταρρυθμίσεις έχει προχωρήσει σε μεγάλες προοδευτικές αλλαγές στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Και συνεχίζει με σταθερότητα αποφασιστικότητα και σχέδιο να ενισχύει και να αναβαθμίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τα φαινόμενα ανομίας και αποδίδει τα Πανεπιστήμια σε αυτούς που ανήκουν, στους καθηγητές, στους φοιτητές, στο διοικητικό προσωπικό. Συγκεκριμένα:

Βήμα 1ο - Ρύθμιση του ασύλου: Η Κυβέρνηση, με τον πρώτο νόμο που έφερε στη Βουλή, αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια. Ο νόμος αυτός αντιμετώπισε την κατάχρηση του ασύλου, την εργαλειοποίησή του, τη μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Πριν από αυτό, ήταν πολύ δύσκολο να επέμβουν οι Αρχές σε χώρους των ΑΕΙ. Πλέον στα Πανεπιστήμιά μας, όπως και σε όλους τους δημόσιους χώρους, οι δημόσιες Αρχές μπορούν να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης στο πλαίσιο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Βήμα 2ο – Σχέδια ασφαλείας: Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τα Πανεπιστήμια κλήθηκαν και ετοίμασαν αναλυτικά σχέδια ασφαλείας.

Βήμα 3ο – Επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ.: Χάρη στη διάταξη του ασύλου, έχουν γίνει δεκάδες επεμβάσεις της αστυνομίας και έχουν λήξει δεκάδες καταλήψεις. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση ΑΠΘ, όπου δόθηκε τέλος στη συνεχιζόμενη 34 χρόνια κατάληψη κτιρίου στο οποίο δημιουργείται τώρα βιβλιοθήκη. Και φυσικά η αστυνομική επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη της Ζωγράφου, όπου εξαρθρώθηκαν συμμορίες κοινών κακοποιών, που επιδίδονταν σε ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών.

Βήμα 4ο – Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ξεκίνησαν να λειτουργούν οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία) σε 4 Πανεπιστήμια της χώρας, με βασική αποστολή τους την αποτροπή τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε χώρους των ΑΕΙ και γεγονότων έκτακτης ανάγκης, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των Α.Ε.Ι. και τις συναρμόδιες εθνικές Αρχές και υπηρεσίες.



Προστασία για το περιβάλλον και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών

 


Ξεκίνησε στις 05 Οκτωβρίου 2022 η επίσημη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του κεφαλαίου ΣΤ’ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ του ν.4685/2020 (άρθρα 50-55), η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2022. Υπενθυμίζουμε ότι:

Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει σχετικά, όμως ο Νόμος που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, κατέπεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η τωρινή Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση τον παραπάνω Νόμο 4685/2020 για την προσεκτική ρύθμιση του θέματος αυτού που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ως προϊόν λεπτομερούς και προσεκτικής εργασίας μηνών της επί τούτου συσταθείσας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, οι κάτοχοι κτηρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και να τακτοποιήσουν τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησίας τους για 30 χρόνια. Κατόπιν της υποβολής αίτησης υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, η οποία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, συνοδεύεται από παράβολο των 250€, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων. Σχετικά με τις αιτήσεις και τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις διευκρινίζονται τα παρακάτω:


Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να δηλώσουν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί πριν από την 28η Ιουλίου 2011 σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Θα δηλώσουν πού ακριβώς βρίσκεται, τα τετραγωνικά, αν είναι πρώτη κατοικία ή όχι, αν είναι κατοικία ή άλλου είδους κτίριο. 

Δεν μπορούν να δηλωθούν όσα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές Natura, σε υγροτόπους, σε περιοχές που καλύπτονται από τη Συνθήκη Ramsar. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας είναι περιοχή Natura. Εξαιρούνται της ρύθμισης όλα τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε περιοχές οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η ελληνική Πολιτεία τις έχει θέσει σε κάποιο καθεστώς προστασίας. Τέλος, δεν μπορεί να δηλωθεί αυθαίρετο που βρίσκεται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής ή υπάρχει δυσκολία να περάσει όχημα της Πυροσβεστικής.

Με τα 250 ευρώ δεν υπάρχει νομιμοποίηση, ούτε τακτοποίηση, ούτε σώζεται το αυθαίρετο. Απλά ο ιδιοκτήτης ανεβάζει τα στοιχεία στην πλατφόρμα. Ο ιδιοκτήτης μπαίνει στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει στο site του Κτηματολογίου, πληρώνει παράβολο 250 ευρώ για να έχει δικαίωμα να εγγραφεί, όχι για να τακτοποιήσει το αυθαίρετο, αλλά για να δηλώσει τα στοιχεία του ακινήτου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου, στη συνέχεια θα εκπονηθούν οικονομοτεχνικές μελέτες και θα σταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ θα ορίσει τις περιοχές στις οποίες θα πρέπει να κατεδαφιστούν τα δασικά αυθαίρετα και στη συνέχεια θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Δεν ισχύει «δήλωσέ το, για να το σώσεις», ισχύει «δήλωσέ το για να σου πω αν σώζεται και σε περίπτωση που σώζεται με ποιους όρους».

Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι εξής περιπτώσεις:

Δεν έχουν το χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία.

Έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011.

Βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε αιγιαλό, ζώνη παραλίας, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους κ.λπ.

Βρίσκονται εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες κι έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης.

Η διατήρησή τους παρακωλύει τη διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.

Η τακτοποίηση θα γίνει και με χρηματικά πρόστιμα και με εισφορά σε γη. Το πρόστιμο της τακτοποίησης θα υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο, βάσει της αξίας, της παλαιότητας, της επιφάνειας και της κατηγορίας του ακινήτου.

Ο ιδιοκτήτης μαθαίνει την έγκριση της αίτησης του, με ηλεκτρονικό μήνυμα, εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης.




Η Ελλάδα δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα

 


Η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική, αλλά και τα επιχειρήματα του σχεδίου που έγκαιρα εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός ως την αποτελεσματικότερη λύση απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, αλλά και την απόλυτη δικαίωση της επίμονης προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποδεικνύεται έτσι ότι, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και ιδεών  για την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Η Ελλάδα δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα, η Ελλάδα είναι μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων. Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε την άνοιξη του 2020, στην αρχή της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με ακόμη 8 χώρες. Το Ταμείο δημιουργήθηκε και πρόσφερε τεράστια βοήθεια στα κράτη και τις κοινωνίες.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε, με δική της πρωτοβουλία, την ίδια περίοδο τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και αυτό έγινε πράξη.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον Covid-19 το 2021, ώστε να επαναλειτουργήσει η τουριστική αγορά. Η πρόταση υιοθετήθηκε, εφαρμόστηκε και η τουριστική αγορά επαναλειτούργησε.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε την Άνοιξη του 2021 την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με self test και αυτό έγινε αμέσως αποδεκτό.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε το Φεβρουάριο του 2022 την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και σήμερα η πρόταση αυτή υιοθετείται από την Πρόεδρο της Κομισιόν, ελπίζουμε να γίνει και πράξη.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε το Μάιο του 2022 τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας και έγινε ήδη ευρωπαϊκός κανονισμός, όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρίες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης.

Με κινήσεις σαν και αυτές η Κυβέρνηση αντέστρεψε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την παγκόσμια σκηνή, αναβαθμίζοντας τη χώρα. Και αυτό έχει πολλαπλή σημασία. Γιατί αυτή την αναβάθμιση διεθνούς κύρους της χώρας μας, η Ελλάδα την εισπράττει και στην εξωτερική μας πολιτική, και στην εθνική άμυνα, και στις επενδύσεις και στον τουρισμό.




Άμεση απάντηση του Πρωθυπουργού στον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν στη διάρκεια του δείπνου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα

 


Χθες Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.


Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το δείπνο, ο Τ. Ερντογάν:

Προσπάθησε να μαζέψει την φράση «θα έρθουμε νύχτα». Είπε ότι ως έκφραση «το λέμε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους», «όποια χώρα μας απειλήσει, πάντα απαντάμε ότι μπορεί να έρθουμε μέσα στη νύχτα».

Και σε αντίθεση με όσα επιθετικά λέει από την Τουρκία για την Ελλάδα, στην Πράγα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί εντάσεις με τους γείτονες, κατηγορώντας ξανά την Ελλάδα ότι είναι εκείνη που καλλιεργεί την ένταση. Έριξε δε ευθύνες και στην Ευρώπη.

Αυτή η συμπεριφορά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Τ. Ερντογάν στα μάτια των ευρωπαίων ηγετών. Το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας θα τεθεί από τον Πρωθυπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.




Τι έχει αποκτήσει η Ελλάδα σε τριάμισι χρόνια στην Εξωτερική Πολιτική - Άμυνα - Ασφάλεια Συνόρων

 



Μετά από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, η χώρα μας έχει αποκτήσει αυξημένη διπλωματική, στρατιωτική και γεωπολιτική ισχύ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπουμε τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου. Η κυβέρνηση με συστηματικές προσπάθειες αναβαθμίζει την Εθνική Άμυνα κι ενισχύει τη θωράκιση των συνόρων. Συνοπτικά, οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι οι εξής:

 

Συμφωνίες Αμυντικής Συνεργασίας

Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Συμφωνία «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και Κοινή Διακήρυξη για τη δημιουργία Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Η.Α.Ε.).

Αμυντική Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Συμφωνία με το Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα.

Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Σύναψη Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ  για το έτος 2022, με το οποίο διευρύνεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού αμυντικού τους συντονισμού.

Σύναψη κοινού σχεδίου δράσης των ενόπλων δυνάμεων  Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου για το έτος 2022, στο πλαίσιο του κοινού αμυντικού συντονισμού.

Σύναψη προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το έτος 2022.

Σύναψη του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος-Αρμενίας για το έτος 2022 καθώς και του κοινού σχεδίου δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων  Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2022.

Μνημόνιο κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

43 συμφωνίες για διακρατικές συνεργασίες στον τομέα της Άμυνας, έναντι συνολικά 55 συμφωνιών κατά την 5ετία 2014-2019.

 

Συμφωνίες Αστυνομικής Συνεργασίας

Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας.

Μνημόνιο Κατανόησης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με τη Συνεργασία για την Ασφάλεια, την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας.

Συνομολόγηση Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία.

Μνημόνιο Κατανόησης με την Τσεχία για χρήση οικονομικής βοήθειας προς την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Επικύρωση και θέση σε ισχύ Συμφωνιών Αστυνομικής Συνεργασίας με Ισραήλ και Γεωργία.

Τελικές διαδικασίες προς υπογραφή Συμφωνιών με Μαυροβούνιο και Σερβία.

Σε επεξεργασία σχέδια Συμφωνιών Αστυνομικής Συνεργασίας με Βουλγαρία (αναθεώρηση), Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ιταλία και Μολδαβία.

 

Συμφωνίες Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών

Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας.

Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

 

Προγράμματα για την Ενίσχυση και Αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνάφθηκαν συμβάσεις-συμφωνίες επί σημαντικού αριθμού προγραμμάτων αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικής αξίας πάνω από́ 10 δισ. €.

Πραγματοποιείται η προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, με την παράδοση των έξι πρώτων να έχει ήδη υλοποιηθεί και τη διαδικασία για την παραλαβή των υπολοίπων να συνεχίζεται.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση 83 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην πολύ υψηλών δυνατοτήτων έκδοση Viper, με τα δύο πρώτα αεροσκάφη να έχουν ήδη παραληφθεί.

Αποκτώνται τρεις νέες υπερσύγχρονες φρεγάτες FDI ΗΝ (Belharra).

Προωθούνται οι διαδικασίες για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO-200HN.

Υλοποιείται το πρόγραμμα απόκτησης ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου MH-60R για το ΠΝ.

Με την παραλαβή της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) «Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ» από τα ναυπηγεία Ελευσίνας, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ναυπήγησης επτά ΤΠΚ τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ.

Υλοποιείται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τεσσάρων Α/Φ Ναυτικής Συνεργασίας τύπου P-3.

Επιτεύχθηκε η χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο του EDIDP 2019-2020 δέκα αμυντικών προγραμμάτων ύψους 95 εκ.€ (Συμμετοχή ΥΠΕΘΑ 7 εκ.€) από τα οποία τα 23 εκ.€ διατίθενται σε εγχώριους φορείς (Εταιρείες, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Φορείς του Υπουργείου) και δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για συμμετοχή τους σε μελλοντικά προγράμματα στο πλαίσιο του EDF (European Defence Fund). Στο πρόγραμμα του EDF για το 2021, εκτιμάται ότι από τα 670 εκ.€ προτάσεων στις οποίες συμμετείχαν ελληνικοί φορείς, επιστρέφουν στη χώρα μας περί τα 50 εκ.€ (με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΘΑ 5.5 εκ.€ περίπου).

Έχουν παραληφθεί άνω των 400 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως τύπου Μ1117 και συνεχίζεται η διαδικασία για τα υπόλοιπα, από τα συνολικά 1.200 που παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ.

Παραλήφθηκαν από το ΠΝ τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου τύπου Mark V.

Συνάφθηκε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με αντικείμενο την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ανατολικογερμανικής προέλευσης τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία και την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό νεότερων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου MARDER.

Συνάφθηκε συμφωνία με το Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει τη χρονομίσθωση  Unmanned Aerial System (UAS) τύπου HERON.

Δωρεά τριών Πλοίων Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΙΑΣ) στο ΠΝ, από το Ίδρυμα  Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Δωρεά είκοσι σύγχρονων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και επιτήρησης παντός εδάφους προς το  ΓΕΣ, από την Επιτροπή "Ελλάδα 2021" για τις δυνάμεις φύλαξης των συνόρων του Έβρου.

 

Ασφάλεια

Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης και ανανέωση στόλου και επιχειρησιακών μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.).

Προπαρασκευαστικές ενέργειες επέκτασης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής λειτουργίας του φράχτη στον Έβρο (ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης).

Συνεχίζεται το πρόγραμμα ανάπτυξης του «Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης» (ΕΣΟΘΕ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Διαδικασίες σε εξέλιξη αναφορικά με την ανάπτυξη Κέντρου Κυβερνοασφάλειας στην Ε.Υ.Π. και θεσμοθέτηση Παρατηρητηρίου Υβριδικών Απειλών Κυβερνοχώρου στο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Ενεργειακή διπλωματία

 

Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ενέργειας της Μεσογείου.

Διακρατική Συμφωνία για τον EastMed.

Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector.

Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Μνημόνιο  Συνεργασίας για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου  στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμφωνία για ίδρυση κοινής επιχείρησης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας με 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC).

 

Βαλκάνια

 

Η χώρα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια προωθώντας την επίλυση διαφορών στην περιοχή με την προοπτική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.