Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Η Ελλάδα δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα

 


Η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική, αλλά και τα επιχειρήματα του σχεδίου που έγκαιρα εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός ως την αποτελεσματικότερη λύση απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, αλλά και την απόλυτη δικαίωση της επίμονης προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποδεικνύεται έτσι ότι, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και ιδεών  για την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Η Ελλάδα δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα, η Ελλάδα είναι μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων. Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε την άνοιξη του 2020, στην αρχή της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με ακόμη 8 χώρες. Το Ταμείο δημιουργήθηκε και πρόσφερε τεράστια βοήθεια στα κράτη και τις κοινωνίες.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε, με δική της πρωτοβουλία, την ίδια περίοδο τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και αυτό έγινε πράξη.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον Covid-19 το 2021, ώστε να επαναλειτουργήσει η τουριστική αγορά. Η πρόταση υιοθετήθηκε, εφαρμόστηκε και η τουριστική αγορά επαναλειτούργησε.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε την Άνοιξη του 2021 την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με self test και αυτό έγινε αμέσως αποδεκτό.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε το Φεβρουάριο του 2022 την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και σήμερα η πρόταση αυτή υιοθετείται από την Πρόεδρο της Κομισιόν, ελπίζουμε να γίνει και πράξη.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε το Μάιο του 2022 τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας και έγινε ήδη ευρωπαϊκός κανονισμός, όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρίες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης.

Με κινήσεις σαν και αυτές η Κυβέρνηση αντέστρεψε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την παγκόσμια σκηνή, αναβαθμίζοντας τη χώρα. Και αυτό έχει πολλαπλή σημασία. Γιατί αυτή την αναβάθμιση διεθνούς κύρους της χώρας μας, η Ελλάδα την εισπράττει και στην εξωτερική μας πολιτική, και στην εθνική άμυνα, και στις επενδύσεις και στον τουρισμό.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου