Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Δεν άντεξε τις αιτήσεις ανάπτυξης το Ανάπτυξης και έπεσε το ταβάνι




Λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα σήμερα το πρωί σε γραφείο υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης στο κτήριο της πλατείας Κάνιγγος.

Είναι τέτοια η ροή των αιτήσεων για ανάπτυξη μετά το σύνθημα του κύριου Τσίπρα που δεν άντεξε το ταβάνι από τους φακέλους επενδυτών!



Πάλι καλά που δεν έχουν υποβάλει ακόμα αιτήσεις οι λαθρομετανάστες επενδυτές που έβλεπε ο Μάρδας!



Σε ένα γραφείο έπεσε τμήμα του ταβανιού με μεγάλα κομμάτια ψευδοροφής, μπογιάς και σοβά να πέφτουν πάνω σε ένα γραφείο.



Ευτυχώς την ώρα εκείνη στο συγκεκριμένο γραφείο δεν ήταν κάποιος μέσα και έτσι αποφεύχθηκαν τραυματισμοί άτυχων υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται σε ασυντήρητα κτίρια.

Οι φωτογραφίες που ανέβασαν χρήστες των social media δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.


Αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 για τον Μαρινόπουλο


Αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε η αλυσίδα σουπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος»

Η αιτηση πρόκειται να συζητηθεί στο δικαστήριο σήμερα το απόγευμα.

Με αυτή την κίνηση η αλυσίδα προστατεύεται από τους πιστωτές της καθώς αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του.

Το ζητούμενο βεβαίως είναι τι θα προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρίας προκειμένου η «Μαρινόπουλος» να επανέλθει σε τροχιά βιωσιμότητας

Στην κρισιμότερη στιγμή της 54χρονης ιστορίας της βρίσκεται η μεγαλύτερη –από πλευράς δικτύου καταστημάτων πλέον και όχι τζίρου– αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ο Μαρινόπουλος, καθώς οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην αρχή της χρονιάς ότι η εταιρεία όχι μόνο θα διασωθεί αλλά σταδιακά θα εισέλθει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο γίγαντας του ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων εξακολουθεί να στηρίζεται σε πήλινα πόδια, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τις πιέσεις από τους προμηθευτές να γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές.

Πηγές, πάντως, που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις της εταιρείας Μαρινόπουλος με τις πιστώτριες τράπεζες εκτιμούν ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει κατάληξη αυτών, με πιθανότερο και στη φάση αυτή ίσως και πιο επιθυμητό σενάριο την ύπαρξη συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας με τους πιστωτές της με άμεση επικύρωση από το δικαστήριο (κατά το άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα) ή κάποιας παρόμοιας μορφής συμφωνίας. Με αυτό τον τρόπο και βάσει όσων ισχύουν μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν πέρυσι και φέτος, η εταιρεία θα επωφεληθεί από τη νέα διάταξη που προβλέπει αυτόματη, χωρίς δηλαδή την προηγούμενη έκδοση προσωρινής διαταγής, αναστολή των ασφαλιστικών μέτρων και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του οφειλέτη. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκαν αρκετές διαταγές πληρωμής εις βάρος της εταιρείας Μαρινόπουλος.

Η συμφωνία εξυγίανσης, εάν τελικά υιοθετηθεί αυτή η «λύση», είναι πιθανό να περιλαμβάνει επιμήκυνση της αποπληρωμής των οφειλών, αναπροσαρμογή των επιτοκίων, ενώ εξαιρετικά δύσκολο –με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία– είναι το ενδεχόμενο της πρόβλεψης για «κούρεμα» μέρους των απαιτήσεων. Προκειμένου, πάντως, να μπορέσει να ανταποκριθεί η εταιρεία στις υποχρεώσεις της δεν θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να προχωρήσει και στην πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων. Η συμφωνία θα εποπτεύεται αυστηρά από τις τράπεζες.

Κατά έναν παράδοξο τρόπο, το μεγαλύτερο μειονέκτημα της αλυσίδας αυτή τη στιγμή, δηλαδή το υπέρμετρο ύψος των οφειλών της, είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της ή μάλλον το μεγαλύτερο «όπλο» της, καθώς εάν αφεθεί να καταρρεύσει, θα συμπαρασύρει στο διάβα της πολλές άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι πιστωτές της (προμηθευτές, τράπεζες, ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνει η εταιρεία Μαρινόπουλος για τη στέγαση των καταστημάτων της) επιθυμούν την ύπαρξη λύσης που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας και όχι πτώχευση αυτής.

Ο Σκλαβενίτης

Εάν γίνει το βήμα αυτό, που θεωρείται ότι μπορεί να επαναφέρει την ομαλότητα στην εταιρεία Μαρινόπουλος, τότε μπορεί να προχωρήσει και το σχέδιο για την ύπαρξη κοινοπραξίας με τον Σκλαβενίτη, στην οποία θα μεταβιβασθούν τα 33 υπερμάρκετ της πρώτης. Ο Σκλαβενίτης φέρεται να μην έχει εγκαταλείψει το σχέδιο, καθώς αυτό θα του επιτρέψει την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα, όμως αναμένει την επίλυση των νομικών, τεχνικών και οικονομικών ζητημάτων. Το γεγονός, πάντως, ότι το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί ούτε από τις δύο εταιρείες ούτε, βεβαίως, από τις τράπεζες φέρεται να ενισχύει η πληροφορία ότι ο Μαρινόπουλος έχει προχωρήσει σε όλες εκείνες τις αλλαγές που έχει ζητήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μεταξύ αυτών και η μη συμμετοχή στο δ.σ. της κοινοπραξίας μελών της οικογένειας Μαρινόπουλου.

Λανθασμένοι χειρισμοί

Θα ήταν μάλλον άδικο αν υποστήριζε κάποιος ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά από το 2012, όταν εξαγόρασε από την Carrefour και το υπόλοιπο 50% της εταιρείας, δεν συνέβαλε με σημαντικά κεφάλαια στην εταιρεία. Τότε «έριξε» στην εταιρεία 348 εκατ. ευρώ, ενώ μες στα επόμενα χρόνια συνέβαλε με κεφάλαια ή ακόμη και με προσωπικά δάνεια. Οι λανθασμένοι χειρισμοί και οι αποφάσεις για διεύρυνση σε μια αγορά που βρισκόταν και βρίσκεται σε ύφεση και χωρίς να υπάρχει η «ασφάλεια» που παρέχει ένας πολυεθνικός όμιλος, φαίνεται να είναι οι κυριότερες αιτίες που έχουν οδηγήσει την εταιρεία Μαρινόπουλος σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Από την άλλη, πάντως, το σχέδιο που εκπονήθηκε στις αρχές του χρόνου και στηρίζεται στη δημιουργία τεσσάρων νέων τύπων καταστημάτων εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει, καθώς φέρεται να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.




Έντυπη Καθημερινή


Ντόρα Μπακογιάννη : Ώρα για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα



Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για την ανάγκη ενός νέου Ευρωπαϊκού Οράματος.

Ντόρα :

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο σοκ πρωτίστως για την ίδια τη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη. Η Ευρώπη που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ένωσης αποχωρεί.

Υπήρχε πάντα ένας μύθος στην Ευρώπη, εκείνος του ποδηλάτου: αρκεί να κάνεις πετάλι για να πάει μπροστά. Η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά πισωγυρίσματα στη διάρκεια της πορείας της, άλλοτε μικρά κι άλλοτε μεγάλα. Το βρετανικό δημοψήφισμα αποτελεί μετά βεβαιότητας το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχθηκε η Ένωση από την εποχή της ίδρυσής της. Θα είναι μεγάλο σφάλμα να διαβάσουμε λανθασμένα το μήνυμα του βρετανικού λαού. Είναι βέβαιο ότι σ’ ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει πλέον μία έντονη δυσφορία που εκφράζεται με σταθερά αυξανόμενη αντισυστημική ψήφο. Οφείλουμε να στραφούμε προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που κάνουν αυτή την επιλογή. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ο ξύλινος ευρωπαϊκός πολιτικός λόγος δεν τις αγγίζει πια.

Το ερώτημα είναι απλό: τι κάνουμε τώρα;

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κουρασμένη Ευρώπη άφησε το όραμά της ανυπεράσπιστο και επέτρεψε να δημιουργηθούν ακραίες λαϊκιστικές τάσεις σε ολόκληρη την ήπειρο; Να κλαίμε πάνω απ’ το χυμένο γάλα ή μήπως να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το τι έφταιξε και να δουλέψουμε για μια άλλη Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο αλληλέγγυα και λιγότερο γραφειοκρατική; Μετά βεβαιότητας, χρειαζόμαστε μια Ευρώπη περισσότερο  αποτελεσματική.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε ότι όταν συγκρούονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Πρέπει με απόλυτη νηφαλιότητα και ψυχραιμία να αναλύσουμε τα νέα δεδομένα, να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους και το ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και, κυρίως, να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας με ομοψυχία, υπευθυνότητα και δυναμισμό. Εμείς που πιστεύουμε στις αξίες της ενωμένης Ευρώπης, πρέπει να πολεμήσουμε το λαϊκισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η Ευρώπη έχει μέλλον. Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για να το κερδίσουμε


ΕΚΠΑ: Ενημέρωση για τα μεταδιδόμενα νοσήματα από μολυσμένα έντομα



Επιστημονική εκδήλωση για τα μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές (κουνούπια, σκνίπες κ.ά.), οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιχειρώντας να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να διαλύσει προκαταλήψεις. 

Ειδικοί επιστήμονες σε θέματα Λοιμώξεων, Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Βιολογίας και Εντομολογίας, έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως αν κινδυνεύει η χώρα μας από τον ιό Zika, ή αν η λοίμωξη που προκαλείται από το δήγμα μολυσμένου εντόμου είναι σοβαρή στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς και τι πρέπει να προσέχουν όσοι ταξιδεύουν σε περιοχές που η ιογενής νόσος είναι σε έξαρση. 

Είναι υποχρέωση των Πανεπιστημίων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία ή πρέπει να τύχουν προσοχής, είπε κατά το χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Α. Δημόπουλος, ενώ ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γ. Παπαδούλης, επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας όλων των επιστημονικών φορέων για την αντιμετώπιση σύνθετων ζητημάτων, όπως το συγκεκριμένο. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δ/ντής του ΠΜΣ (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών) "Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας" και Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ, εξήρε την «στροφή» του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τα κοινωνικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό ή το ζήτημα των νόσων από ξενιστές. Μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές (κουνούπια, σκνίπες κ.ά.) «Τα νοσήματα αυτά, δεν έχουν σύνορα», τόνισε κατά την ομιλία του κ. Ρόζενμπεργκ, και αναφέρθηκε σε «ξεχασμένα» νοσήματα που επανακάμπτουν, τονίζοντας τη σημασία του «One health approach» που εισάγει η σημερινή ημερίδα, δηλαδή της συνολικής αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας από διαφορετικές ειδικότητες και επιστήμες. 

Μιλώντας για το ιό Ζίκα και στα προβλήματα που προκαλεί, ο Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, είπε ότι «είναι και σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα». Στην ομιλία του με θέμα «Νοσήματα μεταδιδόμενα με διαβιβαστές» ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι χρειάζεται ενημέρωση, επικοινωνία και τακτικός έλεγχος διαβιβαστών. Ιδιαιτέρως ευπαθής ομάδα θεωρούνται οι έγκυες και τα νεογνά. 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ιστορία των μεταδιδόμενων νοσημάτων από ξενιστές στη χώρα μας και παρουσίασε τις σχετικές δράσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. «Τα κουνούπια συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Εμμανουήλ στην ομιλία του με θέμα «Τα κουνούπια και άλλα αρθρόποδα ως διαβιβαστές παθογόνων στον άνθρωπο και τα αγροτικά ζώα», παρουσιάζοντας αναλυτικά τους πιθανούς διαβιβαστές παθογόνων παραγόντων. Αναφέρθηκε στις κατσαρίδες, τους κοριούς και τους ψύλλους, που μεταδίδουν μηχανικά πολλά σοβαρά νοσήματα. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ τα κουνούπια αποτελούν μεγάλο πληθυσμό για τη μετάδοση νοσημάτων. Επίσης και οι σκνίπες. 

Τα τσιμπούρια αποτελούν, μετά τα κουνούπια, τα κυριότερα αρθρόποδα στη μετάδοση νοσημάτων. Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες προφύλαξης.



Πηγή : dikaiologitika.gr


Μαύρη επέτειος σήμερα και ποιος ξεχνάει τις δηλώσεις Νίκου Μάρδα



Κώστας Βουκελάτος

Όπως ο Νίκος Παππάς έτσι και ο Νίκος Μάρδας είναι ακόμα υπουργοί και σήμερα και δυστυχώς χαράζουν την πορεία της χώρας μας προς τα βράχια!!

Ο Μάρδας μας έχει συνηθίσει σε τραγικές δηλώσεις που φέρνουν γέλια και κλάματα στους πολίτες για την κατάντια μας.

Ποιος ξεχνάει το ότι πρόσφατα έψαχνε επενδυτές για την χώρα μέσα στους μετανάστες, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες ο Μάρδας σε τέτοια σύγχυση βρίσκεται το μυαλό του.

Πάμε τώρα στην τραγική επέτειο και στις δηλώσεις Μάρδα :

Νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών την τραγική επέτειο Δημήτρης Μάρδας : Τα capital controls δεν αποτελούν πρόβλημα αφού ακόμα και οι τουρίστες τα έχουν ξεχάσει. Ο υπουργός όμως γιατί αυτού του επιπέδου υπουργούς έχουμε ξέχασε τότε η δεν ήξερε η απλά ήθελε να εξαπατήσει και να παραπλανήσει τους αφελής ότι οι τουρίστες δεν έχουν λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες!

Ο ίδιος υπουργός Δημήτρης Μάρδας είχε πει δέκα ημέρες πριν την τραγική επέτειο σε ραδιοφωνική εκπομπή : «Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί capital control, δεν είμαστε ίδια περίπτωση με την Κύπρο».

Με αυτούς πορευόμαστε ακόμα!! Τα σχόλια δικά σας!!




Ο Έλληνας γίγαντας που ξετρέλανε το ΝΒΑ!



Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι πλέον μέλος του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου και το gazzetta.gr κάνει μια μίνι σύνοψη της πορείας του στο μπάσκετ, αλλά και στο πως έφτασε να γράψει ιστορία στο εφετινό ντραφτ.

«Μην του κάνεις παγίδα. Είναι 14αρης!» είπε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο Αργύρης Πεδουλάκης στις 6 Ιανουαρίου του 2012, όταν ο τότε «άγνωστος» Γιώργος Παπαγιάννης έμπαινε στις... ζωές των απανταχού μπασκετικών.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών και 6 μηνών ο Παπαγιάννης έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Α1 Κατηγορίας, όταν ντεμπούταρε κόντρα στον Παναθηναϊκό με τη φανέλα του Περιστερίου και σήμερα, 4 χρόνια (και κάτι) αργότερα, γράφει ιστορία ξανά, καθώς ετοιμάζεται να γίνει μέλος του μαγικού κόσμου του ΝΒΑ.

Τα... οδοιπορικά που τον... πήραν από τον Ολυμπιακό

Πριν ο Παπαγιάννης πάει στο Περιστέρι, είχε δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία από τον Ολυμπιακό και οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει για να γίνει ο μικρός μέλος των «ερυθρολεύκων».


Κάτι τέτοιο, εν τέλει δεν έγινε ποτέ, καθώς τροχοπέδη στάθηκαν τα... οδοιπορικά. Η οικογένεια Παπαγιάννη κατοικεί στα Μέγαρα και ο πατέρας του Γιώργου, Κανέλλος, έβαλε... θέμα στην διοίκηση των «ερυθρολεύκων» τα έξοδα της καθημερινής μετακίνησης του γιου του για να πηγαίνει στις προπονήσεις.

Ο Ολυμπιακός, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε και έτσι ο θηριώδης μικρός γίγαντας κατέληξε στο Περιστέρι, όπου βρήκε τον... μέντορά του, Αργύρη Πεδουλάκη και άρχισε σιγά σιγά να βάζει τα πρώτα θεμέλια της μετέπειτα πορείας του, η οποία τον... πήγε πρώτα στην Φιλαντέλφια και στη συνέχεια στον Παναθηναϊκό.

Η ατυχής επιλογή του σχολείου στις ΗΠΑ

Ο Παπαγιάννης πέρασε τον Ατλαντικό, βρέθηκε στην Φιλαντέλφια και στο λύκειο Westtown με σκοπό να αρχίσει τη σταδιοδρομία του πριν το NCAA, αλλά και το μεγάλο του όνειρο, το ΝΒΑ.

Παρόλα αυτά τα πράγματα εκεί δεν ήταν όπως τα περίμενε. Γι' αυτό και έμεινε για μόλις 1 χρόνο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπογράψει στον Παναθηναϊκό.

Οι προπονητές του έλεγαν τότε ότι ο Γιώργος στάθηκε άτυχος στην επιλογή του αυτή, καθώς το σχολείο δεν ήταν υψηλού επιπέδου μπασκετικά, οπότε ο ανταγωνισμός ήταν χαμηλός (έπαιζε με πολύ κοντούς αντιπάλους), με αποτέλεσμα ουσιαστικά να γυρίσει με μηδέν βελτίωση.

Παρόλα αυτά, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών αναλυτών από τότε, οι οποίοι τον είχαν χαρακτηρίσει τον καλύτερο ψηλό της πολιτείας και έναν από τους καλύτερους σε όλη τη χώρα.


Η επιστροφή στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό

Κάθε εμπειρία είναι διδακτική με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην περίπτωση του Παπαγιάννη και της εμπειρίας του από τις ΗΠΑ βέβαια, τα μειονεκτήματα είναι αρκετά περισσότερα. Ο Παπαγιάννης (ορθώς) επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό και έγινε μέλος των «πράσινων».

Μαζί με τους άλλους ελπιδοφόρους νέους των κυπελλούχων Ελλάδος, ο Παπαγιάννης αποτελούσε το «αύριο» του συλλόγου και ταίριαζε άψογα στο γενικότερο προφίλ της ελληνοποίησης, στο οποίο ήθελαν να χτίσουν στον Παναθηναϊκό.

Η συμφωνία του Παπαγιάννη ωστόσο εμπεριείχε και NBA out option μετά τον πρώτο χρόνο, δείγμα του ότι στο μυαλό του διεθνούς με τις μικρές Εθνικές ομάδες, σέντερ, υπήρχε πάντα.

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν και προσλήφθηκε ο Τζόρτζεβιτς στον Παναθηναϊκό, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να καθίσει και να κάνει μια συζήτηση με τον νεαρό παίκτη.

Ο Σέρβος τεχνικός τον έπεισε να μείνει στον Παναθηναϊκό από το να πάει σε κάποιο κολέγιο, λέγοντάς του ότι τον υπολογίζει και τον πιστεύει πολύ. Κάτι το οποίο δεν φάνηκε, καθώς ο Παπαγιάννης, ελέω Κούζμιτς, έπαιζε ελάχιστα.

Έναν χρόνο μετά ο 19χρονος ψηλός δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ και κόντρα στα προγνωστικά, επιλέχθηκε πολύ ψηλά.

Το μυστικό της επιτυχίας του ντραφτ

Ακόμη και 10 μέρες πριν την βραδιά του ντραφτ οι αναλυτές «έδιναν» τον Παπαγιάννη μετά βίας στο τέλος του πρώτου γύρου, ωστόσο όπως αποδείχθηκε έπεσαν κι αυτοί πολύ έξω.

Ο Παπαγιάννης επιλέχθηκε στο νούμερο 13 από τους Σανς (ήταν προσυμφωνημένη επιλογή από τους Κινγκς και παραχωρήθηκε εκεί με trade) και η επιλογή αυτή, εν πολλοίς, οφείλεται και στον ατζέντη του.

Ο Μάριος Ολύμπιος, ο οποίος δεν είναι απλά ατζέντης του Παπαγιάννη, αλλά έχουν αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση συμβούλεψε πολύ σωστά τον νεαρό σέντερ να δηλώσει συμμετοχή στο φετινό ντραφτ και όχι στο επόμενο.

Ο λόγος; Το επίπεδο του φετινού ήταν χαμηλότερο, οπότε ένα καλό πλασάρισμα στον πρώτο γύρο ήταν πιο εφικτό. Η δουλειά του Ολύμπιου όμως, δεν σταματά εκεί, καθώς κανόνισε τα workouts με τις ομάδες που είχαν τα πρώτα picks πάρα πολύ σωστά.

Βοήθησαν φυσικά και οι εμφανίσεις του Παπαγιάννη εκεί, καθώς ο 19χρονος παίκτης εντυπωσίασε τόσο με τα σωματικά προσόντα του, όσο και με την αντίληψή του.

Bonus το πολύ καλό μακρινό σουτ που διαθέτει, κάτι που δεν έχει βρει την ευκαιρία να δείξει στις εμφανίσεις του τόσο στον Παναθηναϊκό, όσο και στις μικρές Εθνικές, όπου μετρά πάρα πολλές διακρίσεις και μετάλλια, όντας από τους πλέον σημαντικούς συντελεστές των.


«Welcome to Sacramento»

Ο Άνταμ Σίλβερ ανέβηκε (ξανά) στο βήμα την ώρα που οι Σανς ήταν στο ρολόι και από τα χείλη του βγήκε το όνομα του Γιώργου Παπαγιάννη από τα Μέγαρα. 

Άπαντες εξεπλάγησαν με την επιλογή των Κινγκς να επιλέξουν τον Παπαγιάννη τόσο ψηλά. Ακόμα κι ο ίδιος χρειάστηκε αρκετές ώρες προκειμένου να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Το επίτευγμά του γιγαντώνεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο, είχε επιλεγεί στο νούμερο 15.

Το νούμερο 13 είναι πιο ψηλά από κάθε άλλο στην ιστορία των... Ελλήνων του ντραφτ και μάλιστα είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει μπει στα lottery picks (14 πρώτες επιλογές).

Όπως και να 'χει ένα καινούριο κεφάλαιο στην καριέρα του διεθνούς σέντερ ανοίγει, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής και εκείνος καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες της νέας του ομάδας.

Ακόμη κι αν το μεγάλο αστέρι, ΝτεΜάρκους Κάζενς, ζητά δύναμη από τον Θεό για να... αντέξει τις επιλογές των Κινγκς στο φετινό ντραφτ, ο Παπαγιάννης έχει την απόλυτη στήριξη και πίστη των διοικούντων την ομάδα.

Από κει και πέρα είναι στο χέρι του να κάνει ότι χρειάζεται για να πετύχει και να γράψει για ακόμη μια φορά... ιστορία.



Πηγή :  gazzetta.gr 





Από τα μερίσματα και το ΕΚΑΣ ξεκινά η «σφαγή» των συνταξιούχων



284.000 συνταξιούχοι θα δουν την Τετάρτη μειωμένα τα μερίσματα που εισπράττουν - Ακολουθεί τον Αύγουστο η πρώτη μείωση των επικουρικών

Οι 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που εισπράττουν μέρισμα θα είναι οι πρώτοι που θα δουν - από την Τετάρτη - τις μειώσεις στις αποδοχές του λόγω του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου.

Θα ακολουθήσουν με την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου οι περικοπές σε ΕΚΑΣ ενώ ακολουθεί τον Αύγουστο το «χτύπημα» στις επικουρικές.

Η μείωση του μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων θα ξεκινά από το 11% και θα φτάνει έως το 63%, που πρακτικά σημαίνει ότι οι χιλιάδες αυτοί συνταξιούχοι θα δούν τις αποδοχές τους μειωμένες από 66 έως 88 ευρώ το μήνα.

Ακόμα μεγαλύτερες, όπως γράφουν Τα ΝΕΑ, θα είναι οι μειώσεις στα μερίσματά τους θα διαπιστώνουν οι δικαιούχοι στις καταβολές των ερχόμενων μηνών Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι οι περικοπές στα μερίσματα θα είναι αναδρομικές, από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Δεύτερο χτύπημα στους συνταξιούχους η κατάργηση του ΕΚΑΣ που τίθεται σε εφαρμογή με τις συντάξεις Ιουλίου ενώ εκκρεμεί και η αναδρομική επιστροφή των χρηματων που καταβλήθηκαν τον Ιουνιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μειώσεις θα δουν, αλλά απο τις συντάξεις του Αυγούστου, και οι περιπου 260.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τους κυμαίνονται από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. 

Μειωμένα εισοδήματα και συντάξεις από παρακράτηση και εισφορά αλληλεγγύης


Εκατομμύρια μισθωτοί, αλλά και συνταξιούχοι άρχισαν ήδη να νιώθουν ή θα αρχίσουν να νοιώθουν στο... πετσί τους τις επόμενες ημέρες τις βαριές επιπτώσεις των μέτρων που προκύπτουν από την α' αξιολόγηση του νέου μνημονίου.

Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους μειώνονται λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που προκαλεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η νέα φορολογική κλίμακα.

H νέα παρακράτηση φόρου προκύπτει από τη μείωση της έκπτωσης φόρους για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τις 2.100 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2015 σε
1.900 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά, 1.950 για όσους έχουν ένα παιδί και 2.000 για όσους έχουν δυο παιδιά.

Παραμένει στις 2.100 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά ενώ η έκπτωση φόρου δίνεται και στους δυο συζύγους στις περιπτώσεις έγγαμων ζευγαριών ή μερών συμφώνου συμβίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, o ελάχιστος συντελεστής φόρου διαμορφώθηκε πλέον στο 22%, ενώ το ανώτατο ποσό της έκπτωσης φόρου παρέχεται σε όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ετήσιες αποδοχές μέχρι 20.000 ευρώ από 25.000 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη κλίμακα.

Στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 20.001 έως τα 25.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου αυξήθηκε από το 22% στο 29%, ενώ στο 29% (από 32%) διαμορφώθηκε ο συντελεστής και για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 25.001 έως τα 30.000 ευρώ.

Από τα 30.001 και μέχρι τα 40.000 ευρώ ισχύει συντελεστής φόρου 37% αντί 25%-32%. Στο υπερβάλλον των 40.000 ευρώ τμήμα του ετησίου εισοδήματος επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 45%, αντί 32%-42%.

Η έκπτωση φόρου των 1.900 - 2.100 ευρώ μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ πρόσθετο εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης υπάρχουν επιβαρύνσεις.





Πηγή : protothema.gr


Μαύρη επέτειος σήμερα και ποιος ξεχνάει τις δηλώσεις του Νίκου Παππά.


Κώστας Βουκελάτος

Μαύρη επέτειος σήμερα για την χώρα και την οικονομία της μετά τα capital controls που επέβαλε η ανίκανη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα οποία ήρθαν τελικά για να μείνουν.

Όλοι ξέρουμε τι έγινε και πώς μας έχει επηρεάσει αλλά θέλω να θυμηθούμε τον τιμητή σήμερα των πάντων και καθεστωτικό Νίκο Παππά το νούμερο 2 του Μαξίμου τι έλεγε, πώς παραπλανούσε και πώς αντιμετώπιζε αυτή την οικονομική καταστροφή που έχει τεράστιες συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Πάμε λοιπόν : 

Νίκος Παππάς για capital controls: H κατάσταση θα εξομαλυνθεί μέχρι την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα!

Την νύχτα πριν την  επιβολή τους είπε : 

"Υπάρχει μια πρόταση των θεσμών στο τραπέζι, η οποία είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και το ομαλό μέλλον της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. Συνεπώς νομίζω, ότι είναι μια πολύ καλή νύχτα σήμερα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη ημέρα για τον ελληνικό λαό. Σε λίγες ημέρες ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει με ψυχραιμία εάν αυτή η πρόταση μπορεί να γινει αποδεκτή". 

Η αθλιότητα και η έλλειψη σοβαρότητας σε όλο της μεγαλείο on camera :



Στις 29 Ιουνίου ημέρα Δευτέρα, μετά την επιβολή της τραπεζικής αργίας και πάλι ο Νίκος Παππάς χωρίς καμία σοβαρότητα έκανε δηλώσεις στο Mega και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κατάσταση στις τράπεζες θα έχει εξομαλυνθεί μέχρι την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα!

"Ο λαός μας με υποδειγματική ψυχραιμία αντιμετωπίζει το πρόβλημα που προέκυψε, πρόβλημα που κάποιοι επέλεξαν να προκαλέσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέχρι την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα".

Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι ένα "όχι" την ερχόμενη Κυριακή θα συμβάλει ώστε να έχουμε καλύτερη συμφωνία αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γίνει αν συμβεί το αντίθετο και η κυβέρνηση... πέσει στα βράχια.

Για την συμφωνία με τους δανειστές είχε πει: "Το υπουργικό συμβούλιο δεν εξελέγη για να εφαρμόσει μνημόνια".

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν ο λαός πει "ναι", τόνισε πως σε μια τέτοια περίπτωση ο λαός "θα έχει πει ναι σε ένα μνημόνιο τρις χειρότερο από εκείνα που έχουν εφαρμοστεί" και σημείωσε: "Υπήρχαν υπουργοί που ήταν σοσιαλιστές, μετά έγιναν εκσυγχρονιστές και μετά μνημονιακοί. Εμείς δεν είμαστε αυτής της παράδοσης. Το υπουργικό συμβούλιο δεν εξελέγη για να εφαρμόσει μνημόνια".


Για να θυμόμαστε με ποιους έχουμε να κάνουμε, ακόμα δυστυχώς επειδή κάποιοι εξαπατημένοι και παραπλανημένοι ψήφισαν κακός έναν άνθρωπο και ένα κόμμα που δεν έπρεπε ούτε έξω από το Μαξίμου να περνάει.


Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει τη «μαύρη επέτειο» από την επιβολή των «capital controls» στην ελληνική αγορά



Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι στις 28/6 κλείνουμε ακριβώς ένα χρόνο με «capital controls», δηλαδή με μία ακόμα θηλιά στον λαιμό της επιχειρηματικότητας, που ευτυχώς έχει χαλαρώσει, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει, να ενοχλεί  να περιορίζει την εμπορική δραστηριότητα και να τρομάζει τους προμηθευτές μας στο εξωτερικό. Τα λουκέτα σε αυτό το διάστημα είναι τα γνωστά 15.409 από την αρχή του 2016 και συνολικά 25.990 μέχρι σήμερα, από την επιβολή των capital controls. 

Το ανησυχητικό δεν είναι, όμως, μόνο τα λουκέτα, αλλά και η μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ 12.486 νέες  επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013. Η πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%, η ύφεση στο -1,3%, η αποεπένδυση -2,7%, η χρηματοδότηση -1,9%, η κατανάλωση -4,3% και η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 89,7 είναι τα αποτελέσματα των capital controls. Η απώλεια έξι θέσεων στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών, είναι επίσης αποτέλεσμα των capital controls. Ανάπτυξη με capital controls δεν θα έρθει στην αγορά, ούτε βεβαίως και νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 121,5 δις ευρώ. 

Το όραμα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά.

Τα capital controls ήρθαν πέρυσι στις 28 Ιουνίου δυστυχώς για να μείνουν, άγνωστο πόσο. Ένα χρόνο μετά, άπαντες οφείλουν να αναγνωρίσουν την ψυχραιμία και την ευελιξία που έδειξαν οι μικρομεσαίοι της αγοράς στην αντιμετώπιση του αρχικού σοκ, αλλά και στη μετέπειτα διαχείρισή τους, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν. Το μόνο ίσως «θετικό» που μπορεί κανείς να πει ότι επέβαλαν τα capital controls είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών, επιβεβαιώνοντας πόσο γρήγορα οι Έλληνες μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε. Φυσικά τα capital controls, όπως επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία έτσι δημιουργούν προβλήματα στις εισαγωγές και γενικότερα στις πληρωμές του ηλεκτρονικού εμπορίου για αγορές προϊόντων από το εξωτερικό. 

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που επαναφέρει το waiver για την πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων είναι μια θετική ένδειξη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, ώστε να συμμετάσχει η χώρα μας τους επόμενους μήνες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της Ε.Κ.Τ. για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. 


Πηγή : esee.gr


Έκπτωση 15% στο λογαριασμό της ΔΕΗ από την Παρασκευή - Οι δικαιούχοι





Έκπτωση 15% θα δικαιούνται στον λογαριασμό της ΔΕΗ από την Παρασκευή 1η Ιουλίου οι πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, εφόσον εξοφλούν εμπρόθεσμα τους τρέχοντες λογαριασμούς ή τηρούν τους διακανονισμούς των οφειλών τους.

Η έκπτωση του 15% αφορά πέντε εκατομμύρια καταναλωτές που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, ενώ είναι «ανοιχτή» και στους υπόλοιπους 2,1 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 380 εκατ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις (υψηλή τάση), 260 εκατ. από το Δημόσιο και 1,85 δισ. από μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά (χαμηλή και μέση τάση). Δηλαδή, προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Την ίδια ώρα, περίπου 1,3 εκατ. καταναλωτές οφείλουν μέχρι 500 ευρώ (συνολικά 150 εκατ.), άλλες 280.000 οφείλουν από 500 -1.000 ευρώ (άλλα 150 εκατ.), ενώ, μέχρι στιγμής, έχουν διακανονισθεί χρέη ύψους 575 εκατ. ευρώ από 180.000 καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή, λήγει στις 31 Ιουλίου και, αυτήν τη στιγμή, δεν τίθεται θέμα παράτασης.


Ξεκίνησε η διαδικασία επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμανε την έναρξη της διαδικασίας για την διοργάνωση του συνεδρίου επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 – 16 Οκτωβρίου 2016 και θα συμπέσει με την συμπλήρωση 42 ετών από την ίδρυση της οργάνωσης που έγινε στις 17 Οκτωβρίου του 1974.

Η επταμελής επιτροπή αποτελείται από τους Νίκο Σωτηρόπουλο, Κατερίνα Οικονόμου, Γιάννη Δελακουρίδη, Βασίλη Τσιατσιάμη, Πάρι Σκιαδόπουλο, Άκη Θεοχάρη και Δήμητρα Λυγούρα και στόχος είναι να οργανωθεί ένα συνέδριο με άλλη πολιτική φιλοσοφία και λογική από αυτήν που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τα μέλη της Διοικούσας που δεν δικαιούνται να θέσουν υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και δήλωσε: «Σήμερα ξεκινάμε την επανίδρυση της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε από την αρχή μια σύγχρονη, ανοιχτή, δημοκρατική, ευρωπαϊκή πολιτική Νεολαία». 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις νέες και όλους τους νέους της Ελλάδας, είτε ζουν εδώ είτε στο εξωτερικό, να έρθουν μαζί με το κόμμα σε αυτό το νέο ξεκίνημα, ώστε να γίνει πράξη το άνοιγμα στη νέα γενιά. «Οι νέοι που βλέπουν άλλους να αποφασίζουν για αυτούς χωρίς αυτούς, που νιώθουν ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί το ταλέντο τους και δεν επενδύει στο μέλλον τους, οι νέοι που θέλουν να αλλάξουν την πολιτική, πρέπει τώρα να βγουν μπροστά»,  τώρα είναι η στιγμή για κάθε νέο που εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, που πιστεύει στην αξία της Δημοκρατίας, να αποδείξει ότι η νέα γενιά δεν είναι απαθής, αλλά σηκώνεται από τον καναπέ και μπαίνει στην πολιτική για να αλλάξει πράγματα. 





Τετράωρη στάση εργασίας σε δημόσιες δομές υγείας και ΕΚΑΒ την Τετάρτη



Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί έως και τις 15:00 μετά το μεσημέρι, έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 29 Ιουνίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αντιδρώντας «διάλυση του ΕΣΥ, της Πρόνοιας και του ΕΚΑΒ, καθώς και στις μεσαιωνικές συμβάσεις έργου».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές, τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ να λάβουν μέρος στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 11:30 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα στα προαύλια των Νοσοκομείων ή τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούν μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της Πρόνοιας, δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση, απόσυρση του ασφαλιστικού νόμου και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.


Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr


Πρεμιέρα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα



Την ευκαιρία να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους και να κυκλοφορούν για ένα με τρεις μήνες, προκειμένου να κάνουν οδικώς τις ​διακοπές ​τους ​το καλοκαίρι, έχουν πλέον χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ

Την ευκαιρία να πάρουν πίσω τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους και να κυκλοφορούν για ένα με τρεις μήνες, προκειμένου να κάνουν οδικώς τις διακοπές τους το καλοκαίρι, πληρώνοντας μόνον το 1/6 ή το 1/3 των τελών που θα πλήρωναν κανονικά για έναν ολόκληρο χρόνο, έχουν πλέον χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ.

Ενόψει των μαζικών καταθέσεων πινακίδων, λόγω οικονομικής αδυναμίας, η ΓΓΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο (ΠΟΛ 1083/2016) παρέχονται οδηγίες για την είσπραξη των αναλογικών τελών κυκλοφορίας, εξαιρετικά και μόνον για το 2016, στην περίπτωση άρσης ακινησίας ΙΧ οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 117 του ν. 4387/2016, δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, και μόνον για το έτος 2016, να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα καταβάλλοντας, πριν την άρση, τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος αυτό, ως εξής:

- Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

- Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

- Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2016), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.



Πηγή: newmoney.gr


Εως 15 Ιουλίου οι φορολογικές δηλώσεις



Η χαμηλή ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει κατά 15 ημέρες την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών-λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν θα παραταθεί η διαδικασία των υποβολών πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Ιουλίου.


Yπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία και πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα. Πρόστιμο 500 ευρώ, επιβάλλεται εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.




Συγνώμη Ερντογάν στον Πούτιν για το αεροπλάνο, μετά από 8 μήνες. Τυχαίο;



Ζητά συνεργασία με τη Μόσχα για θέματα τρομοκρατίας - Μόλις πριν δύο ημέρες, η Τουρκία ανακοίνωσε την ομαλοποίηση των σχέσεών της και με το Ισραήλ

Περίπου 8 μήνες μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα συγνώμη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ελπίδα να... τα ξαναβρούνε.

″Ο πρόεδρος Ερντογάν έγραψε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να εκφράσει τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου να μας συγχωρήσει", δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Ερντογάν.

"Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον ρώσο ομόλογό του να αποκαταστήσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν περιφερειακές κρίσεις και να καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.  

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως στην επιστολή του προς τον Πούτιν ο Ερντογάν ανέφερε: "Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη συμπάθειά μου και βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του ρώσου πιλότου και να πω: 'συγγνώμη'". Ωστόσο, το Reuters επισημαίνει πως ο Καλίν στη δήλωσή του δεν μιλάει ρητά για συγγνώμη. Αναφέρει πως ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του στην επιστολή και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου "να μας συγχωρήσει". 

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά παραδέχεται πως ήταν λάθος το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος. 

«Η επιστολή σημειώνει ιδίως ότι η Ρωσία είναι φίλη της Τουρκίας και στρατηγικός εταίρος της και ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. Παράλληλα,  ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για τον φερόμενο ως ύποπτο για το θάνατο του ρώσου πιλότου Πεσκόφ, ο οποίος διώκεται από την τουρκική Δικαιοσύνη. 

Η χρονική στιγμή πάντως που ο Ερντογάν διάλεξε να ζητήσει συγνώμη - οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ είναι παγωμένες -έως και ανύπαρκτες αυτή τη στιγμή – αφήνει πολλά ερωτηματικά. 

Επίσης, μόλις πριν δύο ημέρες, η Τουρκία ανακοίνωσε την ομαλοποίηση των σχέσεών της με το Ισραήλ, οι οποίες είχαν πληγεί πολύ σοβαρά το 2010, όταν Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν στο τουρκικό πλοιάριο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο ηγείτο στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά την επιχείρηση είχαν σκοτωθεί δέκα Τούρκοι ακτιβιστές μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης.



Πηγή : news.gr


Αλέξης Τσίπρας: Ο «μικρός» που θέλει να γίνει αυτοκράτορας



Ξεκινώντας από μια ταράτσα στη Θράκη πριν από δέκα χρόνια έφτασε να σχεδιάζει τη μετάλλαξη του πολιτεύματος και τη μονιμοποίηση της Αριστεράς στην εξουσία

«Θα τους ταράξω στις εκλογές και στα δημοψηφίσματα όπως έκανε ο Τσάβες» είπε ο Ελλην Ηγεμών («Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης» τον έχουν αποκαλέσει ορισμένοι υπερόπτες αντίπαλοί του...). Η εκμυστήρευση έγινε πολύ πριν από το δημοψήφισμα του Brexit, πριν ακόμη και από το ελληνικό δημοψήφισμα, στην αρχή της πρωθυπουργίας του, σε έναν εξ απορρήτων συνομιλητή του. «Να προσέξεις γιατί άλλο είναι τα σώβρακα και άλλο οι γραβάτες...» ήταν η απάντηση που εισέπραξε. Ο συνομιλητής του εκκολαπτόμενου εξουσιαστή ήθελε με αυτή την παραστατική παρομοίωση να μεταδώσει το μήνυμα ότι ο «τσαβισμός» δύσκολα εισάγεται αυτούσιος από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα. Ο γελαστός ηγεμών όμως, ακολουθώντας το παράδειγμα του καθεστώτος Τσάβες (και Μαδούρο...), δεν γνωρίζει από γραβάτες και έτσι μάλλον δεν πτοείται από τέτοιες προειδοποιήσεις. Περίπου την ίδια εποχή που έγινε αυτός ο διάλογος εξελισσόταν η διαπραγμάτευση-περίγελος με βάση τη θεωρία της σύγκρουσης της χώρας με τον τοίχο (!), την οποία είχε αναπτύξει μια... ελληνική θεότητα των «ψυχιατρικών οικονομικών» που το επώνυμό της περιέχει (ίσως όχι τυχαία...) σαφή αναφορά στην ύπαρξη των UFO.

Καθώς λοιπόν τον χειμώνα και την άνοιξη του 2015 προχωρούσε η συσσώρευση εθνικής ζημίας (σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση Ρέγκλινγκ...) ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την εξαέρωση των συσσωρευμένων θυσιών πέντε ετών και τη διαγραφή των προσδοκώμενων κερδών των δύο επόμενων (δηλαδή μιλάμε για 10.000 ευρώ για κάθε πολίτη...), ο νεοφώτιστος ηγέτης, στο περιθώριο μιας σύσκεψης στο γραφείο του, ευρισκόμενος σε εξουσιαστική αταραξία, εκμυστηρεύθηκε σε κορυφαίο υπουργό του.

- Εχω μια ιδέα που θέλω να συζητήσουμε.

- Πείτε μου, κύριε Πρόεδρε.

- Θα μπορούσαμε να ξαναγράψουμε ολόκληρο το Σύνταγμα από την αρχή;

- Αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορεί να το κάνει η Βουλή. Υπάρχουν κανόνες μέσα στο ίδιο το Σύνταγμα που υπαγορεύουν με αυστηρότητα την αναθεώρησή του...

- Το ξέρω... Αλλά δεν θα ήταν γοητευτικό αν το κάναμε;

Πόσο «γοητευτικό» είναι μια χώρα να διακινδυνεύει εθνική καταστροφή και διάλυση των θεμελίων της οικονομίας της στο όνομα μιας ανύπαρκτης και προσχηματικής διαπραγμάτευσης και ο επικεφαλής της να αναζητεί «πατέντες» για να κάνει bypass στον Κοινοβουλευτισμό και να προκαλέσει μετάλλαξη στο θεμέλιο της Δημοκρατίας, δηλαδή το Σύνταγμα; Και με ποιον σκοπό; Πρόκειται απλώς για ένα αφελές παίγνιο ή για το ψυχρό (αλλά και βαθιά παράδοξο) σχέδιο εδραίωσης μιας μονολιθικής εξουσίας σε μια χώρα που μέσα στο επόμενο έτος θα έχανε ό,τι είχε απομείνει από την κυριαρχία της επί των εσόδων, των δαπανών, των συνόρων και της περιουσίας της;

Εκείνοι που παρακολουθούν και αφουγκράζονται συστηματικά, σιωπηλά και υπομονετικά τις δράσεις και τα λόγια που αντηχούν στο φθαρμένο, αλλά καλογυαλισμένο παρκέ και στα διπλά τζάμια του Μεγάρου της εξουσίας, διαβεβαιώνουν πως έχουν από σήμερα την απάντηση. Αλλά, προτού την αποκαλύψουμε, ας κάνουμε μια χρήσιμη αναδρομή στο παρελθόν.

Το Ναυτικό και η γραβάτα
Ολα ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια, όταν ένας πρώην κομμουνιστής νεολαίος με πίστη στον εαυτό του μεγαλύτερη από την πίστη του στον κομμουνισμό αποδέχθηκε την πρόσκληση κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς. Ηταν ένας ταλαντούχος πρόεδρος δεκαπενταμελούς που διέπρεψε στις σχολικές καταλήψεις του 1991 και ίδρυσε λίγο αργότερα τη δική του φοιτητική παράταξη, ένα πολιτικό start up που προκάλεσε «σεισμό» στο Πολυτεχνείο εξασφαλίζοντας ποσοστά άνω του 20%. Ποιος λοιπόν θα ήταν καλύτερος για επικεφαλής της Νεολαίας αυτού του αριστερού κόμματος που είχε μόλις κατορθώσει, στις εκλογές του 1996, να επιστρέψει στη Βουλή; Στη Νεολαία επήλθε η «ζύμωση» του νεολαίου με τον «άλλο κόσμο» που ήταν «εφικτός» και τις πρωτοβουλίες κατά της παγκοσμιοποίησης. Είχε προηγηθεί η ευμενής μετάταξη του νεολαίου στο Ναυτικό για την οποία φρόντισε το «σύστημα» ενός υπουργού Αμυνας-θρύλου του ΠαΣοΚ έπειτα από αίτημα των επικεφαλής του μικρού κόμματος.

Ως ναύτης, το κομματικό στέλεχος, που αρνήθηκε να γίνει «επαγγελματικό στέλεχος» (αρνήθηκε δηλαδή να πληρώνεται από το κόμμα διότι εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός), ήταν υποχρεωμένο να φορά συνεχώς γραβάτες. Οι φωτογραφίες με γραβάτα από τη θητεία στο Ναυτικό εξαφανίστηκαν αργότερα (και αν εμφανιστούν τώρα ίσως να σβηστεί η γραβάτα κατά το πρότυπο της σταλινικής επεξεργασίας του παρελθόντος).

Ο νεαρός αριστερός αστήρ ξεχώρισε γιατί δεν χαρακτηριζόταν ούτε από το βαρύ ύφος του απόμακρου διανοουμένου (που άλλωστε δεν ήταν), ούτε από την εικόνα του κακοντυμένου και απεριποίητου καπνιστή ουσιών. Πηγαία καλοσύνη, σχολικό χιούμορ, χαρά της ζωής, όχι άγχος, επώνυμα πόλο, τζελ στα μαλλιά και ποτά στα Εξάρχεια με τους κολλητούς. Επιτέλους ένα «κανονικό» παιδί ανάμεσα στα «φρικιά των κινημάτων», ένας αριστερός με εικόνα μέλους της ΠΑΣΠ (της φοιτητικής οργάνωσης του ΠαΣοΚ). Στις εσωκομματικές εκλογές του 2004 για τη διαδοχή στην προεδρία του κόμματος ο γελαστός νέος υποστήριξε τον εκλιπόντα σήμερα υποψήφιο των ανανεωτικών και όχι τον επί χρόνια ευρωβουλευτή υποψήφιο του «αριστερού ρεύματος», ο οποίος κέρδισε. Ο οξυδερκής νέος πρόεδρος όμως κάλεσε αμέσως στο γραφείο του τον νεολαίο της άλλης πλευράς.

- Θα έρθεις μαζί μου. Θα δουλέψουμε μαζί.

- Μα εγώ δεν σε υποστήριξα στις εκλογές.

- Δεν με νοιάζει. Με εσένα θέλω να ξαναχτίσω το κόμμα. Ολοι οι άλλοι είναι πεθαμένοι.

Η «υιοθεσία» και η «πατροκτονία»
Ανάμεσα στους «πεθαμένους» ήταν και όσοι σε δέκα χρόνια θα «ανασταίνονταν» ως πρωτοκλασάτοι υπουργοί του πρώην νεολαίου. Διότι ο νεολαίος είχε και διατηρεί το ταλέντο να «τζογάρει» επάνω στα συναισθήματα όλων και να ελίσσεται υποδειγματικά μεταξύ «ζωντανών» και «πεθαμένων», χωρίς διακρίσεις. Ασύγκριτη είναι επίσης η ικανότητά του να δημιουργεί «πατροθεσίες», να τοποθετεί δηλαδή στον ρόλο του πατέρα πολιτικούς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ιερωμένους και τεχνοκράτες πολύ μεγαλύτερης ηλικίας από τον ίδιο. Να τον υιοθετούν εθελοντικά, να τον αντιμετωπίζουν σαν παιδί τους, να θέλουν να τον προστατεύουν. Δεν είναι η πειθώ των πολιτικών θέσεων. Είναι ο καλοδουλεμένος συνδυασμός μιας ανυπόκριτης συστολής με μια εφηβική επιπολαιότητα. Ιδίως στις ηλικίες μεταξύ 55-75 η επιτυχία του είναι εντυπωσιακή. Οι «πατέρες του μικρού» νομίζουν ότι αποφασίζουν μόνοι τους να τον «υιοθετήσουν», αλλά είναι ο ίδιος που έντεχνα τους το καλλιεργεί για να εξασφαλίζει την υποστήριξή τους. Και τα παραδείγματα είναι πολλά, αφού ακόμη και πρώην πρωθυπουργός της αντίπαλης παράταξης τον αποκαλεί στοργικά «ο μικρός» και σχεδόν καθημερινά ασχολείται μαζί του θέλοντας να μαθαίνει τι κάνει. Ισως βέβαια αυτό να συμβαίνει επειδή χρειάζεται μια νέα νίκη του «μικρού» για να εξασφαλίσει την πολιτική εξαφάνιση του νυν προέδρου του συντηρητικού κόμματος που θεωρεί ιδιοκτησία του.

Ορισμένοι επιφανείς συντηρητικοί πολιτειακοί παράγοντες φτάνουν ακόμη και σε γονυκλισίες προκειμένου να εισακουστούν οι προσευχές τους και να προσέχει ο Θεός τον άθεο «μικρό». Ολοι οι «πατέρες» νομίζουν ότι τον ελέγχουν, ότι είναι το «δικό τους» παιδί και ενοχλούνται πολύ όταν εντοπίζουν έκπληκτοι άλλους «πατεράδες» να κυκλοφορούν στους διαδρόμους της εξουσίας και να αλληλοκοιτάζονται με καχυποψία. Πολύ λίγοι διαισθάνονται τον ψυχρό εκτελεστή πίσω από το αξιαγάπητο και ευαίσθητο προσωπείο. Ηδη το 2006 ο «ιδανικός υιός», που δεν είχε φτάσει ακόμη στην ηλικία του Ιησού, αξιοποιήθηκε από τον αριστερό πρόεδρο και νέο μέντορά του ως υποψήφιος για τον δήμο της πρωτεύουσας. Ο «πατήρ πρόεδρος» του τηλεφώνησε ένα καλοκαιρινό πρωινό, αλλά το κινητό του «μικρού» δεν «έπιανε» καλά.

- Πού είσαι;

- Σε μια ταράτσα οικοδομής στη Θράκη.

- Ελα στο γραφείο μου. Θα σε ανακοινώσω υποψήφιο δήμαρχο της πρωτεύουσας. 

(γελώντας) - Εμένα με ρώτησες;

- Δεν χρειάζεται να σε ρωτήσω.

Πράγματι, δεν χρειαζόταν να τον ρωτήσει. Ο «υιός» δεν έχασε την ευκαιρία. Ο «πατήρ» δεν ήταν τόσο άδολος. Υπό το πρόσχημα της «ανανέωσης» ήθελε να παραμερίσει άλλους εσωκομματικούς αντιπάλους του που διεκδικούσαν το χρίσμα. Και το πέτυχε, ενώ η εκλογική επιτυχία του «θετού υιού» (απέσπασε πάνω από 10%) άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο. Μετρ στις ασκήσεις επί χάρτου (αλλά όχι στη γνώση της ετερογονίας των σκοπών...) ο τότε «πατήρ» εφηύρε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο που θα εξίσωνε και θα συνένωνε το κόμμα του με όλα τα ριζοσπαστικά «κινήματα» της Αριστεράς.

Πρόσφερε λοιπόν τη δική του θέση, τη θέση του κομματικού προέδρου, στον ευνοούμενο «υιό» και μετακινήθηκε ο ίδιος στον μεγάλο ομοσπονδιακό θρόνο. Η πατροκτονία δεν άργησε να ακολουθήσει, αφού ο «υιός» αποσπώντας τα «κλειδιά» του μοναδικού κοινοβουλευτικού κόμματος μέσα στο ομοσπονδιακό μόρφωμα (και ως «κλειδιά» εννοούμε την κρατική επιχορήγηση, τις κομματικές δομές και τις προνομίες της κοινοβουλευτικής συμμετοχής...) απομόνωσε τον μεσόκοπο μέντορα από όλους τους συμμάχους του και, χωρίς ποτέ να κάνει κάτι ανάρμοστο, απλώς τον άφησε να ηττηθεί μόνος του, από τον ίδιο του τον εαυτό, από τις οργισμένες αντιδράσεις του εξαιτίας της αντιλαμβανόμενης «προδοσίας» που υπέστη.

Οι λεγόμενες «συνιστώσες», οι οποίες οσμίζονταν τη μετατόπιση της ισχύος μέσα στο μικροσκοπικό αριστερό βασίλειο, συνέπραξαν στην «πατροκτονία» του 2008-2009, για να απομονωθούν και αυτές λίγα χρόνια αργότερα, να εκτοπιστούν και να αφομοιωθούν στο νέο «όλον». Ο νέος πρόεδρος, στην ηλικία των 40 (η οποία στη γεροντοκρατούμενη Ελλάδα θεωρείται ηλικία εφήβου), ήταν πλέον έτοιμος για τη μεγαλύτερη κατάληψη της ζωής του, αυτήν του Μεγάρου της εξουσίας.

Υπό το βλέμμα του Αντενάουερ
Βερολίνο, Δεκέμβριος 2014: Ηταν ένας από τους πιο συννεφιασμένους μήνες για τη γερμανική πρωτεύουσα. Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2014 η γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι το Κοινοβούλιο του «απροσάρμοστου εταίρου» της ευρωζώνης δεν θα κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα προκληθούν εκλογές που θα τις κερδίσει ο... «μικρός πρίγκιπας» της Αριστεράς. Μελετά τον σχετικό φάκελο επάνω στο μεγάλο παραλληλόγραμμο τραπέζι του γραφείου της, εκεί που προτιμά να εργάζεται, υπό το βλέμμα του Κόνραντ Αντενάουερ αριστερά της, σε ένα πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο Οσκαρ Κοκόσκα μια ανοιξιάτικη ημέρα του 1966 στη Villa Collina της λίμνης Κόμο, τόπο διακοπών του Αντενάουερ. Εκείνη τη συννεφιασμένη και βροχερή ημέρα έχει επισκεφθεί ανεπίσημα την Καγκελαρία μια προσωπικότητα με σημαίνουσα παρουσία στα κυβερνητικά δρώμενα του ευρωπαίου εταίρου, ιδίως μεταξύ 2009-2011, ο οποίος παράλληλα επικοινωνούσε μυστικά με τους νεοφώτιστους αριστερούς. Η κυρία Μέρκελ συνομίλησε για λίγο μαζί του.

- Εσείς τι πιστεύετε; Ο επόμενος νεαρός ηγέτης σας θα χτυπήσει τη διαπλοκή;

- Μπορεί να επιτύχει θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς.

- Εμείς θα βοηθήσουμε τη χώρα σας. Δεν μπορούμε όμως να απομακρυνθούμε από το υφιστάμενο πλαίσιο.

Το μήνυμα της καγκελαρίου μεταφέρθηκε στον παραλήπτη, αλλά αγνοήθηκε. Ισως γιατί ο «μικρός» πίστευε ότι θα εγκλωβίσει την Ευρώπη σε ατέρμονες διαβουλεύσεις σαν αυτές που συνηθίζονται στο κόμμα του. Ισως γιατί υπολόγιζε ότι θα «υιοθετηθεί» από ηγέτες εκτός Ευρώπης και θα πλεύσει σε «νέες θάλασσες», όπως δήλωσε στις 19 Ιουνίου 2015 στην Αγία Πετρούπολη. Μέσα σε εκείνους τους μήνες η υπομονετική γερμανίδα πολιτικός ολοκλήρωσε τις δικές της διαβουλεύσεις με τον υποψήφιο κηδεμόνα του «μικρού», ο οποίος τον εγκατέλειψε στα στοργικά χέρια της. Σαν άτεγκτη παιδαγωγός τον τιμώρησε και του επέβαλε... «να διαβάσει όλα τα μαθήματά του». Η συμμόρφωση δεν ήρθε σύντομα. Ακολούθησαν άλλοι δέκα μήνες παρελκυστικής και προσχηματικής «διαπραγμάτευσης» για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, μια που ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για το Grexit, δεν έφυγε από το μυαλό του ευρωπαίου «τσαβίστα».

Και εκεί που δεν ήξερε τι να κάνει για να ανατινάξει την ετοιμόρροπη συμφωνία, ένα «βαλιτσάκι» παρακολουθήσεων, ως από μηχανής θεός στην τραγωδία, εμφανίστηκε έξω από ξενοδοχείο διεθνούς αλυσίδας και άρχισε να καταγράφει από μόνο του (!) τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ. Σύμφωνα με μια εκμυστήρευση, δύο πρόσωπα με πλούσια δημοσιογραφική εμπειρία παρέλαβαν το ευαίσθητο «υλικό» και ταξίδευσαν στο Λονδίνο για να το παραδώσουν «χέρι με χέρι» σε άνθρωπο των wikileaks.

Η δημοσιοποίηση των διαλόγων λίγο έλειψε να προκαλέσει νέους κραδασμούς στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Δύση. Ομως οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι το ΔΝΤ ήδη γνώριζε πως τα στελέχη του παρακολουθούνταν και είχε προετοιμάσει έναν έξυπνο ελιγμό. Δεν ήταν η μοναδική πρόνοια των μεγάλων δυνάμεων, που παραμένουν πάντοτε ενεργές στην Ελλάδα. Εγκυρες διπλωματικές πηγές ομονοούν στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη Συρία, άρπαξε την ευκαιρία της προσφυγικής κρίσης για να επισφραγίσει ότι το Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητος «νατοϊκός χώρος». Σημειώνουν επίσης και το γεγονός ότι ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα θα είναι ο κ. Τζέφρι Πάιατ. Ερχεται απευθείας από το Κίεβο όπου είχε τοποθετηθεί για να συμβάλει στην αποδυνάμωση της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία. Προφανώς το State Department έκρινε ότι η εμπειρία του είναι χρήσιμη για τη χώρα μας. Και ίσως δεν είναι τυχαίο που οι ζωηρές κυβερνητικές φαντασιώσεις για ένα νέο δημοψήφισμα για τη δραχμή τερματίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη στην Αθήνα του αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών κ. Νέιθαν Σιτς στις 11 Μαΐου. Μάλλον οι πανεπόπτες Αμερικανοί, γνώστες της πολυπραγμοσύνης των αριστερών Ηρακλειδών, μπόρεσαν να είναι περισσότερο «πειστικοί» από τον απότομο κ. Σόιμπλε που εκείνες τις ημέρες δήλωνε μονότονα ότι η Ελλάδα, αν θέλει, μπορεί να ανακτήσει το νόμισμά της.

Το «συμβουλευτικό» δημοψήφισμα
Αποτυγχάνοντας (προς το παρόν...) να αλλάξει νόμισμα, ο «μικρός» ανέσυρε το μυστικό σχέδιο μετάλλαξης του πολιτεύματος σε τέσσερα βήματα.

Πρώτον: Τουλάχιστον πενήντα βουλευτές προτείνουν αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προτείνει (μεταξύ άλλων) αναθεώρηση του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αριστερή «πρεμούρα» για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών μάλλον έχει υποχωρήσει αφού πολλοί υπουργοί έχουν προλάβει να συσσωρεύσουν πολλές... «ευθύνες». Δεν ισχύει το ίδιο για την επιβολή της απλής αναλογικής αφού υπολογίζεται ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί στο διηνεκές η αριστερή παραμονή στην... Κόλαση της εξουσίας (και φυσικά η απαραίτητη ακυβερνησία).

Δεύτερον: Ολες οι παραπάνω ευρεσιτεχνίες (και ό,τι άλλο σκεφτούν την τελευταία στιγμή...) θα μετατραπούν σε ένα ωραίο «συνταγματικό μπουκέτο» και θα τεθούν σε «συμβουλευτικό δημοψήφισμα» που θα προκηρυχθεί με το ακαταμάχητο πρόσχημα της «εξυγίανσης της δημόσιας ζωής».

Τρίτον: Οι κήρυκες της εξυγίανσης κερδίζουν το δημοψήφισμα και αξιοποιούν τη δυναμική της νίκης για να ψηφιστεί η απλή αναλογική με πάνω από 200 βουλευτές (προκειμένου να εφαρμοστεί αμέσως). Μέσα σε λίγες ημέρες προκηρύσσουν εκλογές απέναντι σε μια ηττημένη αντιπολίτευση του «παλιού» και της «διαπλοκής» που αντιστέκεται στην «αλλαγή». Αλλωστε, ο Τσάβες αλλά και ο Ντε Γκωλ ήξεραν ότι τα δημοψηφίσματα αναδιατάσσουν τις πολιτικές ισορροπίες και γίνονται καταλύτες για να εξασφαλιστεί αμέσως μετά μια νέα νίκη σε εκλογές.

Τέταρτον: Η νέα Βουλή αναθεωρεί το Σύνταγμα στο πλαίσιο του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος», θεσμοθετεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και ανοίγει τον δρόμο για μια «α λα γαλλικά» διακυβέρνηση όπου ο «μικρός» θα μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να κυβερνά με τα κόμματα ως προεδρικές μαριονέτες. Το σύστημα που δεν τόλμησε να θεσμοθετήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τον εαυτό του το 1975 (ίσως γιατί θύμιζε Παλάτι...) ορέγονται τώρα οι «μικροί» αριστεροί. Δεν μπορεί να προβλεφθεί αν το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί ή θα εγκαταλειφθεί στη μέση. Αυτό είναι όμως το «όνειρο καλοκαιρινής (και φθινοπωρινής) νυκτός» ενός «μικρού» με την ανομολόγητη φιλοδοξία να γίνει ο μεγαλύτερος όλων.


Μεγαλεία
Το σύστημα που δεν τόλμησε να θεσμοθετήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τον εαυτό του το 1975 (ίσως γιατί θύμιζε Παλάτι...) ορέγονται τώρα οι «μικροί» αριστεροί.

Οι «θαυμαστές»
Ορισμένοι επιφανείς συντηρητικοί πολιτειακοί παράγοντες φτάνουν ακόμη και σε γονυκλισίες προκειμένου να εισακουστούν οι προσευχές τους και να προσέχει ο Θεός τον άθεο «μικρό». Ολοι οι «πατέρες» νομίζουν ότι τον ελέγχουν, ότι είναι το «δικό τους» παιδί και ενοχλούνται πολύ όταν εντοπίζουν έκπληκτοι άλλους «πατεράδες» να κυκλοφορούν στους διαδρόμους της εξουσίας και να αλληλοκοιτάζονται με καχυποψία. Πολύ λίγοι διαισθάνονται τον ψυχρό εκτελεστή πίσω από το αξιαγάπητο και ευαίσθητο προσωπείο.





Παπαδόπουλος Παύλος 
το Βήμα



Αιφνίδιος πόλεμος Μαξίμου-ΚΚΕ -Για τι κατηγορεί ο Κουτσούμπας τον Τσίπρα

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Μέγαρο Μαξίμου και ΚΚΕ κονταροχτυπιούνται με αφορμή τις δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα για τα όσα του είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή τους για τον εκλογικό νόμο.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως ο Αλέξης Τσίπρας τού αποκάλυψε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκε. Η απάντηση από την κυβέρνηση ήταν άμεση, υποστηρίζοντας πως δεν ισχύουν τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κουτσούμπας και κάλεσε το ΚΚΕ να πάρει θέση για την απλή αναλογική, αναφέροντας «στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του».

Η απάντηση από τον Περισσό ήρθε λίγη ώρα αργότερα, με το ΚΚΕ να υποστηρίζει πως έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο και επανέλαβε πως τα όσα είπε ο κ. Κουτσούμπας για τον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό «ισχύουν απόλυτα». 

Το χρονικό των δηλώσεων και των ανακοινώσεων ανάμεσα σε Μαξίμου και ΚΚΕ

Κουτσούμπας: Ο Τσίπρας μού είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκε

Ο  γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, είπε πως ο πρωθυπουργός τού αποκάλυψε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκε.

«Ο Τσίπρας μου το είπε ξεκάθαρα: "Δεν μπορώ να κάνω τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκα αφού υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το 3ο Μνημόνιο. Σκέφτομαι λοιπόν μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να αφήσω κάτι ως Αριστερά, γιατί από τα άλλα δεν θα κατορθώσω να κάνω τίποτα"».

Μαξίμου: Αυτά που είπε ο Κουτσούμπας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Οργισμένη απάντηση στα όσα αποκάλυψε ο κ. Κουτσούμπας για τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό έδωσε το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση τονίζει πως «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και επί της ουσίας καλεί τον Περισσό να απαντήσει «αν στο θέμα της απλής αναλογικής το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του».

Το σχόλιο του Μαξίμου:

«Αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα, ότι ελέχθησαν από τον Πρωθυπουργό στην μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή. Το επί της ουσίας ερώτημα είναι, αν στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του».

ΚΚΕ: Το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις -Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις

«Το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν. 
Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ τον Μάρτη του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα. Όσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ισχύουν απόλυτα». 



Πηγή: iefimerida.gr