Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ο Έλληνας γίγαντας που ξετρέλανε το ΝΒΑ!



Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι πλέον μέλος του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου και το gazzetta.gr κάνει μια μίνι σύνοψη της πορείας του στο μπάσκετ, αλλά και στο πως έφτασε να γράψει ιστορία στο εφετινό ντραφτ.

«Μην του κάνεις παγίδα. Είναι 14αρης!» είπε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο Αργύρης Πεδουλάκης στις 6 Ιανουαρίου του 2012, όταν ο τότε «άγνωστος» Γιώργος Παπαγιάννης έμπαινε στις... ζωές των απανταχού μπασκετικών.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών και 6 μηνών ο Παπαγιάννης έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Α1 Κατηγορίας, όταν ντεμπούταρε κόντρα στον Παναθηναϊκό με τη φανέλα του Περιστερίου και σήμερα, 4 χρόνια (και κάτι) αργότερα, γράφει ιστορία ξανά, καθώς ετοιμάζεται να γίνει μέλος του μαγικού κόσμου του ΝΒΑ.

Τα... οδοιπορικά που τον... πήραν από τον Ολυμπιακό

Πριν ο Παπαγιάννης πάει στο Περιστέρι, είχε δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία από τον Ολυμπιακό και οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει για να γίνει ο μικρός μέλος των «ερυθρολεύκων».


Κάτι τέτοιο, εν τέλει δεν έγινε ποτέ, καθώς τροχοπέδη στάθηκαν τα... οδοιπορικά. Η οικογένεια Παπαγιάννη κατοικεί στα Μέγαρα και ο πατέρας του Γιώργου, Κανέλλος, έβαλε... θέμα στην διοίκηση των «ερυθρολεύκων» τα έξοδα της καθημερινής μετακίνησης του γιου του για να πηγαίνει στις προπονήσεις.

Ο Ολυμπιακός, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε και έτσι ο θηριώδης μικρός γίγαντας κατέληξε στο Περιστέρι, όπου βρήκε τον... μέντορά του, Αργύρη Πεδουλάκη και άρχισε σιγά σιγά να βάζει τα πρώτα θεμέλια της μετέπειτα πορείας του, η οποία τον... πήγε πρώτα στην Φιλαντέλφια και στη συνέχεια στον Παναθηναϊκό.

Η ατυχής επιλογή του σχολείου στις ΗΠΑ

Ο Παπαγιάννης πέρασε τον Ατλαντικό, βρέθηκε στην Φιλαντέλφια και στο λύκειο Westtown με σκοπό να αρχίσει τη σταδιοδρομία του πριν το NCAA, αλλά και το μεγάλο του όνειρο, το ΝΒΑ.

Παρόλα αυτά τα πράγματα εκεί δεν ήταν όπως τα περίμενε. Γι' αυτό και έμεινε για μόλις 1 χρόνο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπογράψει στον Παναθηναϊκό.

Οι προπονητές του έλεγαν τότε ότι ο Γιώργος στάθηκε άτυχος στην επιλογή του αυτή, καθώς το σχολείο δεν ήταν υψηλού επιπέδου μπασκετικά, οπότε ο ανταγωνισμός ήταν χαμηλός (έπαιζε με πολύ κοντούς αντιπάλους), με αποτέλεσμα ουσιαστικά να γυρίσει με μηδέν βελτίωση.

Παρόλα αυτά, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών αναλυτών από τότε, οι οποίοι τον είχαν χαρακτηρίσει τον καλύτερο ψηλό της πολιτείας και έναν από τους καλύτερους σε όλη τη χώρα.


Η επιστροφή στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό

Κάθε εμπειρία είναι διδακτική με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην περίπτωση του Παπαγιάννη και της εμπειρίας του από τις ΗΠΑ βέβαια, τα μειονεκτήματα είναι αρκετά περισσότερα. Ο Παπαγιάννης (ορθώς) επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό και έγινε μέλος των «πράσινων».

Μαζί με τους άλλους ελπιδοφόρους νέους των κυπελλούχων Ελλάδος, ο Παπαγιάννης αποτελούσε το «αύριο» του συλλόγου και ταίριαζε άψογα στο γενικότερο προφίλ της ελληνοποίησης, στο οποίο ήθελαν να χτίσουν στον Παναθηναϊκό.

Η συμφωνία του Παπαγιάννη ωστόσο εμπεριείχε και NBA out option μετά τον πρώτο χρόνο, δείγμα του ότι στο μυαλό του διεθνούς με τις μικρές Εθνικές ομάδες, σέντερ, υπήρχε πάντα.

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν και προσλήφθηκε ο Τζόρτζεβιτς στον Παναθηναϊκό, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να καθίσει και να κάνει μια συζήτηση με τον νεαρό παίκτη.

Ο Σέρβος τεχνικός τον έπεισε να μείνει στον Παναθηναϊκό από το να πάει σε κάποιο κολέγιο, λέγοντάς του ότι τον υπολογίζει και τον πιστεύει πολύ. Κάτι το οποίο δεν φάνηκε, καθώς ο Παπαγιάννης, ελέω Κούζμιτς, έπαιζε ελάχιστα.

Έναν χρόνο μετά ο 19χρονος ψηλός δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ και κόντρα στα προγνωστικά, επιλέχθηκε πολύ ψηλά.

Το μυστικό της επιτυχίας του ντραφτ

Ακόμη και 10 μέρες πριν την βραδιά του ντραφτ οι αναλυτές «έδιναν» τον Παπαγιάννη μετά βίας στο τέλος του πρώτου γύρου, ωστόσο όπως αποδείχθηκε έπεσαν κι αυτοί πολύ έξω.

Ο Παπαγιάννης επιλέχθηκε στο νούμερο 13 από τους Σανς (ήταν προσυμφωνημένη επιλογή από τους Κινγκς και παραχωρήθηκε εκεί με trade) και η επιλογή αυτή, εν πολλοίς, οφείλεται και στον ατζέντη του.

Ο Μάριος Ολύμπιος, ο οποίος δεν είναι απλά ατζέντης του Παπαγιάννη, αλλά έχουν αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση συμβούλεψε πολύ σωστά τον νεαρό σέντερ να δηλώσει συμμετοχή στο φετινό ντραφτ και όχι στο επόμενο.

Ο λόγος; Το επίπεδο του φετινού ήταν χαμηλότερο, οπότε ένα καλό πλασάρισμα στον πρώτο γύρο ήταν πιο εφικτό. Η δουλειά του Ολύμπιου όμως, δεν σταματά εκεί, καθώς κανόνισε τα workouts με τις ομάδες που είχαν τα πρώτα picks πάρα πολύ σωστά.

Βοήθησαν φυσικά και οι εμφανίσεις του Παπαγιάννη εκεί, καθώς ο 19χρονος παίκτης εντυπωσίασε τόσο με τα σωματικά προσόντα του, όσο και με την αντίληψή του.

Bonus το πολύ καλό μακρινό σουτ που διαθέτει, κάτι που δεν έχει βρει την ευκαιρία να δείξει στις εμφανίσεις του τόσο στον Παναθηναϊκό, όσο και στις μικρές Εθνικές, όπου μετρά πάρα πολλές διακρίσεις και μετάλλια, όντας από τους πλέον σημαντικούς συντελεστές των.


«Welcome to Sacramento»

Ο Άνταμ Σίλβερ ανέβηκε (ξανά) στο βήμα την ώρα που οι Σανς ήταν στο ρολόι και από τα χείλη του βγήκε το όνομα του Γιώργου Παπαγιάννη από τα Μέγαρα. 

Άπαντες εξεπλάγησαν με την επιλογή των Κινγκς να επιλέξουν τον Παπαγιάννη τόσο ψηλά. Ακόμα κι ο ίδιος χρειάστηκε αρκετές ώρες προκειμένου να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Το επίτευγμά του γιγαντώνεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο, είχε επιλεγεί στο νούμερο 15.

Το νούμερο 13 είναι πιο ψηλά από κάθε άλλο στην ιστορία των... Ελλήνων του ντραφτ και μάλιστα είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει μπει στα lottery picks (14 πρώτες επιλογές).

Όπως και να 'χει ένα καινούριο κεφάλαιο στην καριέρα του διεθνούς σέντερ ανοίγει, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής και εκείνος καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες της νέας του ομάδας.

Ακόμη κι αν το μεγάλο αστέρι, ΝτεΜάρκους Κάζενς, ζητά δύναμη από τον Θεό για να... αντέξει τις επιλογές των Κινγκς στο φετινό ντραφτ, ο Παπαγιάννης έχει την απόλυτη στήριξη και πίστη των διοικούντων την ομάδα.

Από κει και πέρα είναι στο χέρι του να κάνει ότι χρειάζεται για να πετύχει και να γράψει για ακόμη μια φορά... ιστορία.



Πηγή :  gazzetta.gr 





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου