Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Νέο φορτίο με όπλα και αντιεροπορικούς πυραύλους έστειλε η Τουρκία στους τζιχαντιστές



Σύμφωνα με ανάρτηση του RojNews, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε τις τελευταίες ημέρες όπλα και πυρομαχικά στους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, στη βορειοδυτική Συρία, που πλήττονται από τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και αμύνονται στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Τα φορτία με όπλα και πυρομαχικά μεταφέρθηκαν στους τζιχαντιστές από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία στην επαρχία Αφρίν και συγκεκριμένα από το στρατόπεδο που έχει στήσει η Τουρκία σε συριακό έδαφος στο χωριό Ατμέχ.

Υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο έδαφος της βορειοδυτικής Συρίας, σε εδάφη που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, από το συνοριακό πέρασμα του συριακού χωριού Ατμέχ (το χωριό προφέρεται Atme, Atma, Atima, Atmeh).

Σύμφωνα με ακτιβιστές η τουρκική δύναμη που πέρασε τα σύνορα ήταν μια τεθωρακισμένη τουρκική ταξιαρχία. Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, οι Τούρκοι πήραν θέσεις στα όρη Αλ Χαλάκα με σκοπό να χτίσουν ένα τείχος μέσα στη Συρία κατά μήκος των συνόρων.

Όπως αποδεικνύεται όμως, οι Τούρκοι έστησαν μια βάση σε συριακό έδαφος για να ανεφοδιάζουν την Αλ Κάιντα.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά παραδόθηκαν, σύμφωνα με το RojNews, στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Αλ Νούσρα.

Τα φορτία με τα όπλα και τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου και κατέληξαν στο Χαλέπι, στα χέρια της Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα. Δεν τα πήγε μέχρι το τέλος της διαδρομής ο τουρκικός στρατός, ενδιάμεσα παραδόθηκαν στους τζιχαντιστές.

Οι Τούρκοι έδωσαν στην Αλ Κάιντα πολεμοφόδια, αντιαρματικές ρουκέτες, αντιαεροπορικούς πυραύλους Cruise, ένα μεγάλο αριθμό ελαφρών όπλων και πυρομαχικών.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν ξεκίνησαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Διεθνή Κοινότητα να εξοπλίσει τη «μετριοπαθή» συριακή αντιπολίτευση στη βορειοδυτική Συρία, όπου αυτή η «μετριοπαθής» αντιπολίτευση δεν είναι άλλη από την Αλ Κάιντα.

Η Δύση δεν ανταποκρίθηκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την επομένη κιόλας των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, όπου το ισλαμιστικό του κόμμα κέρδισε αυτοδύναμο τις εκλογές, ένιωσε ισχυρός να εξοπλίσει τους τζιχαντιστές μόνος του.

Προφανώς και σε αυτό τον οπλισμό οφείλονται οι «επιτυχίες» που σημείωσαν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) τις τελευταίες ημέρες ενάντια στα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα, ενώ το μόνο που απομένει να δούμε είναι να εκτοξεύονται αντιαεροπορικοί πύραυλοι κατά ρωσικών αεροσκαφών.


Πηγή : tribune.gr


Εξωτερική μετανάστευση από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης




Λόης Λαμπριανίδης 
Γ.Γ. Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, Οικονομικός γεωγράφος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πρόκειται για μια μελέτη που πραγματοποίησα και η οποία χρηματοδοτήθηκε από το LSE, με την εμπειρική της έρευνα να ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου. Σκοπός της μελέτης, η βαθύτερη κατανόηση και διερεύνηση του φαινομένου της εξωτερικής μετανάστευσης από την Ελλάδα στον καιρό της κρίσης. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα υπάρχουν σήμερα 190.000 Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι φεύγουν γιατί: α) δεν έχουν δουλειά, β) υποαπασχολούνται, γ) ετεροαπασχολούνται κλπ. (50% αυτών που μετανάστευσαν μετά το 2010 ήταν άνεργοι).
Αναμφίβολα στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει μια αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης εργασίας πτυχιούχων η οποία και οδηγεί κάποιους από αυτούς στη μετανάστευση. Η αναντιστοιχία αυτή δεν οφείλεται στην υπερβάλλουσα προσφορά πτυχιούχων: το ποσοστό των πτυχιούχων στο σύνολο του πληθυσμού είναι χαμηλότερο από τον μ.ό. τόσο της ΕΕ όσο και του ΟΟΣΑ*. Η αναντιστοιχία προκύπτει από την περιορισμένη ζήτηση της ελληνικής οικονομίας για πτυχιούχους. Είναι λοιπόν ένα διαρθρωτικό πρόβλημα και συνεπώς για να λυθεί θέλει βασικές αλλαγές στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα θα πρέπει να μετατεθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες.

Διαχρονικά αλλάζει ο χαρακτήρας της μετανάστευσης από την Ελλάδα: για πάρα πολλά χρόνια ήταν μετανάστευση ανειδίκευτων εργατών ενώ στη συνέχεια κυρίως από το 1990 και μετά είναι κυρίως πτυχιούχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας μας 68% από αυτούς που ήταν στο εξωτερικό μέχρι το 1970 είχαν σπουδάσει μέχρι το γυμνάσιο και μόλις 12% είχαν πτυχίο πανεπιστημίου. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αντιστραφεί: 6% μέχρι γυμνάσιο και 63% πανεπιστήμιο.

Στην περίοδο της κρίσης επειδή ολοένα και περισσότεροι πτυχιούχοι φεύγουν λόγω των αδιεξόδων που συναντούν, δεν μπορούν πλέον να είναι επιλεκτικοί. Έτσι, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των χωρών στις οποίες μετανάστευαν οι Έλληνες (πάνω από 95), υπάρχει δηλαδή αυτό που ο Vertovec ονομάζει "superdiversity". Βέβαια παρ' όλα αυτά το 80% των μεταναστών κατευθύνεται σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς και μάλιστα το 50% των μεταναστών έχει μεταναστεύσει είτε σε Αγγλία είτε σε Γερμανία. Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί πως φεύγουν όλοι αυτοί οι πτυχιούχοι παρ' όλο που και στις χώρες υποδοχής δεν είναι πολύ καλή η κατάσταση για τους μετανάστες (αγορά εργασίας κλπ), ακόμη και τους πτυχιούχους.

Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την τεράστια σημασία του ανθρώπινου δυναμικού, και ιδιαίτερα του υψηλά εκπαιδευμένου, για την ανάπτυξη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανειλημμένα τόνισε τη σημασία του ζητήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Συνιστά μια αναγνώριση της σημασίας τους και ταυτόχρονα μια πρόσκληση να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.

Είναι κατανοητό πως πολλοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Κάποιοι ζουν πολλά χρόνια στο εξωτερικό και έχουν στρώσει τη ζωή τους εκεί (έχουν οικογένεια, έχουν σύντροφο που δεν είναι Έλληνας/ίδα, έχουν θέσεις ευθύνης με υψηλό κοινωνικό κύρος και αμοιβή κλπ. Όμως, ακόμη και αυτοί παραμένοντας στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να συνεργάζονται με τη χώρα (με επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια κλπ) και είναι σίγουρο πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να υποβοηθηθεί μια τέτοια κατάσταση.

Είναι δεδομένο πως θα πρέπει να αποτραπεί κατά το δυνατόν η περαιτέρω αφαίμαξη της ελληνικής κοινωνίας από ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της. Παρ' όλο ότι είναι απολύτως κατανοητό γιατί ο καθένας και η καθεμιά αποφασίζει να φύγει, θα πρέπει να είναι εξίσου αντιληπτό ότι επειδή το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μαζικές διαστάσεις (δηλαδή 190.000 Έλληνες πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης εργάζονται στο εξωτερικό -αυτοί αποτελούν το 15%** του συνόλου των 1.274.000 πτυχιούχων ΑΕΙ στην Ελλάδα) οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ενώ υπάρχει μια διογκούμενη φυγή επιστημόνων, κυρίως νέων -αλλά μόνο το 21% είναι πάνω από 35 ετών- από τη χώρα μας ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποιοι, δυστυχώς λίγοι, οι οποίοι επιστρέφουν έχοντας δουλέψει στο εξωτερικό για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα και συχνά σε πολύ σημαντικές θέσεις. Αυτοί, παρόλο που είναι λίγοι, μπορεί να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο γιατί έχουν εμπειρία ζωής και εργασίας σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Έτσι, ερχόμενοι στην Ελλάδα μπορούν, με τις διασυνδέσεις που έχουν από το προηγούμενο εργασιακό τους περιβάλλον, να συμβάλλουν πολλαπλά.

Η κυβέρνηση ήδη με πολλούς τρόπους ενισχύει τους νέους επιστήμονες μέσα από δράσεις μικρής κλίμακας που προσφέρονται μέσω του ΕΠΑΝΕΚ, της ΓΓΕΤ, του ΙΚΥ κλπ. Αυτό που θα επιδιώξουμε μέσα από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που τώρα ολοκληρώνουμε είναι να επιτύχουμε μια συνολικότερη στροφή της οικονομίας προς παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Έτσι, θα ενισχύονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν πτυχιούχους, θα ενισχύσουμε την Ε&Α στη χώρα κλπ. Τέλος, να σημειώσω εδώ πως υπάρχουν πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις που, αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων, θέλουν να φέρουν τμήματα Ε&Α στην Ελλάδα.



                                                          Τι δείχνει η έρευνα


                                         Υπολογισμός μεταναστευτικού πληθυσμού

                                                   Μετανάστευση από την Ελλάδα.




  • Οπότε σύμφωνα με τη EUROSTAT έφυγαν από την Ελλάδα 223.885 άτομα τη περίοδο 2010-2013. Σύμφωνα με την έρευνά μας από LSE έφυγαν 192.403 άτομα την πενταετία 2010-2014 ή 203.758 άτομα τη περίοδο 2010-2015 όταν έγινε η έρευνα. Από αυτά τα άτομα 174.125 παραμένουν στο εξωτερικό.
  • Σε επίπεδο νοικοκυριού, μια στις 18 οικογένειες έχει μετανάστη που έφυγε μετά το 2010.


Χώρες προορισμού


  • Στην περίοδο της κρίσης υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των χωρών στις οποίες μετανάστευαν οι Έλληνες.
  • Το 80% των μεταναστών κατευθύνεται σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς.
  • Το 50% των μεταναστών έχει μεταναστεύσει είτε σε Αγγλία είτε σε Γερμανία. Οι δύο χώρες απορροφούν παρόμοιο αριθμό μεταναστών ( περίπου το 25% ή καθεμία).
  • Οι ΗΠΑ και Αυστραλία παρουσιάζονται ως η τρίτη και τέταρτη χώρα προορισμού όχι όμως με μεγάλη διαφορά από τους αμέσως επόμενους Ευρ. προορισμούς (Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία).


Εκπαίδευση και μετανάστευση

Αν δούμε την κατανομή των μεταναστών ανά εκπαιδευτικό επίπεδο ανά δεκαετία μετανάστευσης φαίνεται ότι η σχετική αύξηση της μετανάστευσης ατόμων μεσαίας εκπαίδευσης κατά την περίοδο της κρίσης έλαβε μεν χώρα αλλά είναι λιγότερο έντονη από ό,τι θεωρούσαμε. Τέλος, μόνο λίγα άτομα με πολύ χαμηλή εκπαίδευση μεταναστεύουν τη περίοδο της κρίσης που είναι και πιο λογικό δεδομένης και της συνολική αύξησης του εκπαιδευτικού επιπέδου στη χώρα


nternational Standard Classification of Education

Άρα: 0-2= μέχρι (και) γυμνάσιο/ 3-4=Λύκειο ή και τεχνική μη πανεπιστημιακή εκπαίδευση/ 5-6=τουλάχιστον πανεπιστημιακή εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένων των ΤΕΙ)

Σύνθεση επιπέδου εκπαιδευσης μεταναστευτικού πληθυσμού ανα δεκαετία (%)


Εάν κάποιος εξετάσει την εξέλιξη της μετανάστευσης από την Ελλάδα μετά τον Πόλεμο τότε παρατηρεί ότι από το 1990 και μετά είναι περισσότεροι οι πτυχιούχοι που φεύγουν.

Μεταναστευτικές προθέσεις

3% του δείγματος σκεφτόταν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό μέσα στον επόμενο χρόνο και με αναγωγή αντιστοιχεί σε 363,126 άτομα. Σε επίπεδο νοικοκυριών 7,5% του συνόλου έχουν τουλάχιστο ένα άτομο το οποίο σκέφτεται να μεταναστεύσει μέσα τον επόμενο χρόνο.

Πτυχιούχοι στο εξωτερικό (Brain drain 1)


  • Σύμφωνα με προβολές από τα δεδομένα της βάσης του LSE οι έλληνες πτυχιούχοι που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι 187.422. Οι 135.495 από αυτούς μετανάστευσαν μετά το 2010! Στο βιβλίο μου είχα εκτιμήσει ότι το 2010 που είχε ολοκληρωθεί η έρευνα, υπήρχαν περίπου 120.000 έλληνες επιστήμονες που εργάζονταν στο εξωτερικό.
  • Το ποσοστό των πτυχιούχων επί των μεταναστών που παραμένουν στο εξωτερικό και έφυγαν μετά το 1980 είναι 71% (και ανά δεκαετία: 1980-1989=25%/ 1990-1999=44%/ 2000-2009=69%/ 2010-2019=80%).


Μετανάστευση των "very highly skilled" (Brain drain 2)


  • Oρίζοντας τους very highly skilled ως τους κατόχους μεταπτυχιακών/διδακτορικών τίτλων και τους απόφοιτους πολυτεχνείου (θεωρούνται κάτοχοι μεταπτυχιακού στην Ευρώπη) και ιατρικής προκύπτει ότι: Το 64% των μεταναστών με αυτά τα πτυχία έφυγαν μετά το 2010!


Επαγγέλματα ανά χώρα


  • Προς την Αγγλία μετακινούνται σχεδόν αποκλειστικά άτομα υψηλής εκπαίδευσης ενώ στην Γερμανία δεν ισχύει αυτό. Η Γερμανία συγκεντρώνει και ένα υψηλό αριθμό ατόμων με μεσαία και χαμηλή εκπαίδευση τα οποία ίσως χρησιμοποιούν τη δυνατότητα που έχουν να μεταναστεύσουν στην εν λόγω χώρα λόγω δικτύων από παλιότερες μεταναστεύσεις.

Ανεργία


  • Οι μισοί από τους μετανάστες που έφυγαν μετά το 2010 ήταν άνεργοι στην Ελλάδα πριν την αποχώρησή τους. Έχει ενδιαφέρον ότι το ποσοστό αυτό δεν ισχύει μόνο για το σύνολο αλλά και για όλες της (οικογενειακές) εισοδηματικές κατηγορίες ξεχωριστά! Το ίδιο ισχύει και για τα εκπαιδευτικό υπόβαθρο των μεταναστών με εξαίρεση αυτούς με δευτεροβάθμια εκπαίδευση (οι περισσότεροι ήταν άνεργοι πριν μεταναστεύσουν).
  • Το ποσοστό των ανέργων δεν φαίνεται να «πιέζει» περισσότερο άτομα κάποιας εκπαιδευτικής ή εισοδηματικής κατηγορίας καθώς το ποσοστό ανεργίας (πριν τη μετανάστευση) είναι μοιρασμένο για όλες της εισοδηματικές και εκπαιδευτικές κατηγορίες.

Ηλικία μεταναστών


  • Το ποσοστό των μεταναστών άνω των 35 ετών είναι 21% - ποσοστό συγκρίσιμο μόνο με αυτό της προηγούμενης δεκαετία (2000-2010). Όμως στη μετανάστευση μετά το 2010 υπάρχει και ένα 12% μεταναστών ηλικίας 40-49 που είναι μοναδικό στη μεταναστευτική εμπειρία της Ελλάδας έτσι τουλάχιστο όπως φαίνεται από τα δεδομένα του LSE.
  • Ίσως πιο ενδεικτικό τις αλλαγής της ηλικίας των μεταναστών είναι αν κοιτάξουμε το 30 έτος. 51% των μεταναστών μετά το 2010 είναι πάνω από 30 χρονών (για τη προηγούμενη δεκαετία το ποσοστό ήταν 43% για 2000-2009 και για τις προηγούμενες 21%, 17%, 6%, 4% !!).

Δουλειά στο εξωτερικό


  • Η πλειοψηφία των ατόμων εργάζονται σε δουλειές ανάλογες των δεξιοτήτων (72%). ένα 21% δουλεύει σε πιο χαμηλές δουλειές και ένα 6% είναι άνεργοι.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκει δουλειά άμεσα στο εξωτερικό 0- 6 μήνες (81%).


Δίκτυα


  • Τα δίκτυα των μεταναστών αποτελούνται κυρίως από φίλους (46%) και δευτερευόντως από συγγενείς (35%). Η κύρια βοήθεια που παρέχουν στο μετανάστη είναι η εξεύρεση στέγης (52%) και λιγότερο συχνά εξεύρεση δουλειάς 17,5%.



Λόγοι μετανάστευσης


  • Αναμενόμενα οι λόγοι μετανάστευσης κατά τη περίοδο της κρίσης σχετίζονται συντριπτικά με οικονομικές αιτίες (72%). Αυτό διαφοροποιείται σαφώς με τις προηγούμενες δεκαετίες.


Εμβάσματα


  • Το πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό εύρημα εδώ είναι το γεγονός ότι το συντριπτικά μεγαλύτερα μέρος των μεταναστών ούτε στέλνει ούτε δέχεται χρήματα (68%). Άρα προκύπτει ότι η μετανάστευση συντελεί, κυρίως, στο βιοπορισμό (ή την κοινωνικο-οικονομική πρόοδο, ανάλογα με τις απολαβές της μετανάστευσης και τις στοχεύσεις του μετανάστη) των μεταναστών αυτών καθαυτών.



  • Ένα 19% των μεταναστών στέλνει χρήματα στην Ελλάδα και ένα 13% δέχεται χρήματα. Προφανώς συμβαίνει ότι τα άτομα που στέλνουν χρήματα είναι κυρίως από χαμηλές και πολύ χαμηλές εισοδηματικές κλάσεις. Σε ό,τι αφορά τα άτομα που λαμβάνουν χρήματα είναι κυρίως από τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Το πλέον σημαντικό παραμένει ότι για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών ούτε δέχεται ούτε λαμβάνει χρήματα.

«Κέντρο» - «Περιφέρεια»:

Ελλάδα ως Περιφέρεια: Μετανάστευση Eλλήνων πτυχιούχων προς «Κέντρο»
Ελλάδα ως Κέντρο: Μετανάστευση προς Ελλάδα από Βαλκάνια, Ασία, Αφρική κλπ + buffer zone - storage house (αποθετήριο μεταναστών της ΕΕ)

Από το 2007 ως το 2014 10πλασιάστηκε ο αριθμός αυτών που καταθέτουν τα βιογραφικά τους στο Portal της ΕΕ για να βρουν δουλειά

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές Πειραματικών σχολείων της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν για πολύ υψηλά ποσοστά που έφτασαν στο 40,5% για μαθητές της Α' Λυκείου που είχαν «Υψηλή ή πολύ υψηλή πρόθεση μετανάστευσης». Οι μαθητές αυτοί είχαν υψηλά ποσοστά γονέων με μεταναστευτική εμπειρία και πτυχία κυρίως των μητέρων (Λαμπριανίδης Συκάς, Έρευνα σε 373 μαθητές Λυκείου Πειραματικών σχολείων Θεσ/νίκης, Ιαν- Απρίλιος 2014)


Πολιτικές

Η σημερινή κυβέρνηση έχει επανειλημμένως επισημάνει τη μεγάλη συμβολή του ανθρώπινου κεφαλαίου και ιδιαίτερα του επιστημονικού δυναμικού, στην οικονομική ανάπτυξη και για αυτό πως η διαρροή του συνιστά μεγάλη πληγή για τη χώρα.

Υπάρχουν δυο τρόποι, για να αξιοποιήσει κανείς τους πτυχιούχους της χώρας του που εργάζονται στο εξωτερικό.

- Ο ένας είναι να στοχεύσει στην επιστροφή τους (return option),

-Ο άλλος να προσπαθήσει να αξιοποιήσει το ανθρώπινο αυτό κεφάλαιο θεωρώντας ότι θα παραμείνει στο εξωτερικό (diaspora option).

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι εθνικές και διεθνείς πολιτικές στόχευαν στην επιστροφή προσφέροντας κίνητρα (όπως φορολογικές ελαφρύνσεις) σε αυτούς που επέστρεφαν. Όμως, τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά. Υπήρξαν βέβαια και επιτυχημένα παραδείγματα όπως κάποιων νέων βιομηχανοποιημένων χωρών (Σιγκαπούρη και Δημοκρατία της Κορέας) και κάποιων μεγάλων χωρών, όπως η Κίνα και η Ινδία που έδωσαν κίνητρα, δημιούργησαν αξιόλογες δομές για Ε&Α κυρίως όμως είχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

- Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διευκολύνει την απρόσκοπτη πραγματοποίηση κάθε δυνατής συνεργασίας αυτών των ανθρώπων με την Ελλάδα τόσο από τη χώρα στην οποία βρίσκονται όσο και διευκολύνοντας τους να εργαστούν κατά διαστήματα στην Ελλάδα. Έτσι, θα μεταφέρουν τις ιδέες, τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους, μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες με πανεπιστήμια, με ερευνητικά κέντρα αλλά και με ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και με την ίδρυση δικών τους επιχειρήσεων.

- Μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου θα ενισχύσουμε γενικά την απασχόληση αλλά θα μοριοδοτήσουμε ιδιαίτερα την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης θα ενισχύουμε ιδιαίτερα, κυρίως τα άϋλα κόστη, των μονάδων Ερευνας & Ανάπτυξης (R&D) επιχειρήσεων καθώς και την δημιουργία ερευνητικών Κέντρων και μπορώ να διαβεβαιώσω πως υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από πολύ σημαντικές πολυεθνικές επιχειρήσεις που, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ενός πολύ αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού καθώς και το εξαιρετικό κλίμα της Ελλάδας κλπ, θέλουν να δημιουργήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Επίσης, θα ενισχύουμε

-Νεοφυείς (start ups) καινοτόμες επιχειρήσεις.

- Πριμοδότηση ερευνητικών προτάσεων όταν συμμετέχουν έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό

- Διευκόλυνση της δυνατότητας να  εργάζεται κανείς ταυτόχρονα σε παν/μιο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Dual appointments)

Αυτό, ίσως αποτελέσει και τη «γέφυρα», η οποία κάποια στιγμή, αργότερα, θα τους φέρει πίσω, με αναμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.



*Στις ηλικίες 15-69 ετών ο μ.ό. στην Ε.Ε. είναι 22% και στην Ελλάδα 19%, στις ηλικίες 25-64 ο μ.ό. στις χώρες ΟΟΣΑ είναι 31% και στην Ελλάδα 28%


**Εάν σε αυτούς προσθέσουμε και τους πτυχιούχους ΑΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ισότιμων σχολών τότε το σύνολο των πτυχιούχων ανέρχεται σε 1.719.000 οπότε το ποσοστό αυτών που εργάζονται στο εξωτερικό μειώνεται στο 11,1% - ΕΛΣΤΑΤ 2011).


Πηγή : huffingtonpost.gr


Ο κίνδυνος για τη δημοκρατία και η… ιερότητα του Καταστατικού της ΝΔ




του Γιώργου Κοντογιάννη

Τα θέματα της επικαιρότητας που καίνε είναι η εμπλοκή στις διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης των 2 δις ευρώ από τους δανειστές η οποία ίσως είναι η απαρχή νέων δυσμενών εξελίξεων για την οικονομία μας και εξέλιξη των απίστευτων καταγγελιών Πανούση για συνεργασία μελών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκρατικές οργανώσεις.


Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποιος κάνει τις καταγγελίες, αφού ο Γιάννης Πανούσης είναι ένας εκ των σοβαροτέρων πολιτικών προσώπων που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα και είναι και καθηγητής εγκληματολογίας.

Έτσι λοιπόν αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα οι καταγγελίες του, ιδιαίτερα δε η δήλωσή του μετά την έξοδό του από τον εισαγγελέα ότι «είναι η ώρα  της Δικαιοσύνης να στηρίξει τη δημοκρατία από το παρακράτος και τα καρκινώματα». Δηλαδή ο πρώην υπουργός του κ. Τσίπρα στην ευαίσθητη θέση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως καλεί την Δικαιοσύνη, έναν από τους τρεις θεσμούς του κοινοβουλευτικού μας συστήματος, να προστατεύσει τη δημοκρατία από το παρακράτος και τα καρκινώματα που ο ίδιος ο κ. Πανούσης προσδιορίζει ότι ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις που θα προκαλέσει αυτή η υπόθεση σε συνδυασμό με την επιδείνωση των οικονομικών αναμένεται να είναι ραγδαίες και θυμίζουν την περίοδο που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στην κυβέρνηση Καραμανλή, μόνο που σήμερα, επειδή ο πολιτικός χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κάθε ημέρα ίσως αντιστοιχεί σε μήνα, στη σημερινή περίοδο.

Ο συνδυασμός έντασης της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα με την έλλειψη ρευστότητας, με την πολιτική απαξίωση της κυβέρνησης και η ανάμιξή της σε καταστάσεις που προκαλούν τουλάχιστον καχυποψία για τις σχέσεις της με τα πιο περιθωριακά στοιχεία της κοινωνίας και του συστήματος, οδηγούν σε ταχεία κατάρρευσή της, πολύ περισσότερο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις κοινωνικές συνθήκες, όπου η έκρηξη δεν αργεί και πλέον κανείς δεν την αποκλείει.

Και ενώ όλα αυτά απαιτούν μια ικανή και ισχυρή αντιπολίτευση, η ΝΔ χάνεται και καθημερινά απαξιώνεται στο κυνήγι της διαδοχής. Ταυτόχρονα ο κίνδυνος να περιπέσει η ίδια η ΝΔ σε ακόμη μεγαλύτερη φάση απαξίωσης σε περίπτωση επικράτησης του εξωκοινοβουλευτικού κ. Τζιτζικώστα, είναι ορατή. Και τούτο την ώρα που όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι το πολιτικό «παιχνίδι» θα παιχτεί εντός Βουλής, αφού εκεί πρέπει να προασπισθεί η δημοκρατία, κι εκεί θα πρέπει να λογοδοτήσουν εκείνοι που κορόιδεψαν το λαό και κατέστρεψαν κάθε ελπίδα του.

Η σημερινή αναφορά μου θα μπορούσε να κλείσει εδώ. Ωστόσο δεν μπορώ να μη σχολιάσω την επιχειρηματολογία του υποψηφίου για την ηγεσία της ΝΔ κ. Τζιτζικώστα στα επιχειρήματα δύο εκ των επιφανεστέρων Συνταγματολόγων οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι δεν μπορεί ως εξωκοινοβουλευτικός να μπει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης αν η ΝΔ κερδίσει υπό την ηγεσία του τις προσεχείς εκλογές.

Στην ομιλία του στις Σέρρες ο Απόστολος Τζιτζικώστας προσπαθώντας και πάλι να αντικρούσει τους συνταγματολόγους που υποστηρίζουν ότι αν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ δεν θα μπορεί ως εξωκοινοβουλευτικός να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αν η ΝΔ εκλεγεί πρώτο κόμμα, είπε τα εξής:

"Το παλιό και τα συμφέροντα του χθες που το εκφράζουν τελειώνουν οριστικά στις 22 Νοεμβρίου. Και επειδή βλέπω πολλούς έτοιμους να κάνουν σημαία την μία ή την άλλη γνώμη, αγνοώντας το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, ξεχνώντας σκόπιμα την πρόσφατη ιστορία της χώρας.
Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Κανένα ασυμβίβαστο για τον Πρωθυπουργό της χώρας. Είναι τόσο σαφές, είναι τόσο ξεκάθαρο. Καταλαβαίνω την αγωνία των μηχανισμών της ακινησίας, αλλά δεν θα κάνουμε κουρέλι και το Σύνταγμα για να ησυχάσουν. Κάποιοι μάλιστα δεν σέβονται ούτε το καταστατικό της ΝΔ. Είναι τόσο μεγάλη η σύγχυσή και η αγωνία τους που σε λίγο θα φτάσουν να βγάλουν ανακοίνωση, ότι ο επόμενος Πρόεδρος της ΝΔ θεσμικά δεν θα πρέπει να ονομάζεται Απόστολος και να είναι από τη Μακεδονία.
Είτε το θέλουν, είτε όχι ο επόμενος αρχηγός της Νέα Δημοκρατίας θα είναι από τη Μακεδονία".

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Τα επιχειρήματα που προτάσσει ο κ. Τζιτζικώστας νομικά είναι για τα... μπάζα!!! Δεν υπάρχει ούτε μια επιστημονική τεκμηρίωση. 

Άλλο τα πολιτικά επιστημονικά επιχειρήματα κι άλλο τα επιστημονικά.

Και όσον αφορά την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας, θα πρέπει να θυμάται ότι οι δύο εξωκοινοβουλευτικοί πρωθυπουργοί από το 1974 και μετά (Ζολώτας και Παπαδήμος), προέκυψαν είτε μετά από σύσκεψη είτε μετά από συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών και πάντως η περίπτωση Παπαδήμου όχι μετά από εκλογές όπου είναι επιβεβλημένη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ενώ στην περίπτωση Ζολώτα είχε προηγηθεί.

Όσον αφορά την ιερότητα του καταστατικού της ΝΔ, μήπως θέλει να του θυμίσουμε πώς παραβιάσθηκε και πώς έγινε κουρελόχαρτο στην προηγούμενη εκλογή του 2009 προκειμένου να περάσει η πρόταση των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου που προώθησαν την εκλογή από τη βάση;

Αλλά ο κ. Τζιτζικώστας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι γενικά το Καταστατικό της ΝΔ δεν έχει καλό ιστορικό ως προς την εγκυρότητά του και την προβλεψιμότητά του να προσαρμόζεται ή να καλύπτει τα πολιτικά δεδομένα. Αρκεί να θυμίσουμε ότι στο πρώτο Καταστατικό της ΝΔ προεβλέπετο ότι "αντιπρόεδρος της ΝΔ είναι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης". Και είχε διατυπωθεί η συγκεκριμένη διάταξη θέλοντας να καλύψει το δεδομένο ότι νούμερο δύο στο κόμμα έπρεπε να είναι ο τότε νούμερο δύο στην κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου.

Το παράδοξο της διατύπωσης διαπιστώθηκε όταν το 1981, μετά την ήττα της ΝΔ διαπιστώθηκε ότι σύμφωνα με το Καταστατικό της ΝΔ αντιπρόεδρος του κόμματος θα έπρεπε να είναι ο... Μένιος Κουτσόγιωργας ή ο Γιαννης Χαραλαμπόπουλος οι οποίοι είχε ορισθεί αντιπρόεδροι της τότε Κυβέρνησης με τη μόνη διαφορά ότι επρόκειτο για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!!! (της δεύτερης Κυβέρνησης Παπανδρέου)

Συνεπώς, ας μείνουμε στο Σύνταγμα, γιατί αν το Καταστατικό της ΝΔ ήταν σοβαρό θα έπρεπε εκείνοι που το συνέταξαν να το έχουν εναρμονίσει με το Σύνταγμα και να προβλέπει ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι πρόσωπο που θα προέρχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκτός βέβαια αν οι συντάκτες του Καταστατικού και ορισμένοι υποψήφιοι θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν πρόεδροι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα αφού- κατά την άποψή τους- η ΝΔ δεν πρόκειται να εκλεγεί πρώτο κόμμα... Αλλά ας καταλάβουν ότι τα κόμματα εξουσίας αν απομακρυνθούν από την προοπτική να γίνουν κυβέρνηση τότε διαλύονται... Βλέπε ΠΑΣΟΚ!


Πηγή : apopseis.gr


Ένας νεκρός, δύο τραυματίες σε πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στο μετρό του Μανχάταν



Ένας άνδρας ηλικίας 43 ετών σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν το πρωί, τοπική ώρα, στη Νέα Υόρκη, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ εντός ενός σταθμού του μετρό κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Penn Station στο Μανχάταν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την αστυνομία.

Ο ένοπλος φαίνεται πως διαπληκτίστηκε με τα τρία θύματα που έπιναν καφέ σε ένα εστιατόριο McDonald’s και τους ακολούθησε μόλις εισήλθαν στο σταθμό του μετρό, στη διασταύρωση της 35ης Οδού με την 8η Λεωφόρο. Άνοιξε πυρ ενώ εκείνοι κατέβαιναν με τις σκάλες στο σταθμό, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Ένα πρόσωπο δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και ο θάνατός του δηλώθηκε επί τόπου» διευκρίνισε ο επικεφαλής των ερευνητών της Νέας Υόρκης Ρόμπερτ Μπόις κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου. Τα άλλα δύο θύματα, ηλικίας 45 και 48 ετών, τραυματίστηκαν στο λαιμό και την κοιλιακή χώρα ο πρώτος και στο μηρό ο δεύτερος. Ο 45χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ένοπλος άνδρας, που διαφεύγει της σύλληψης, πυροβόλησε συνολικά τέσσερις φορές. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 06.00 τοπική ώρα.

Τα δύο τουλάχιστον από τα τρία θύματα σύχναζαν σε ένα κέντρο μεθαδόνης, σύμφωνα με τη New York Post.

Η αστυνομία επισημαίνει ότι εξακολουθεί να αναζητά τα ίχνη του δράστη όπως επίσης και άλλων δύο προσώπων με τα οποία διέφυγε με αυτοκίνητο.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, σύμφωνα με τον Μπόις, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αστυνομική έρευνα.


Πηγή 


Rolex του... Τζέιμς Μποντ πουλήθηκε 335.000 ευρώ σε δημοπρασία!




To ρολόι μάρκας Rolex Submariner που φόραγε ο Ρότζερ Μουρ όταν ενσάρκωνε τον θρυλικό πράκτορα Τζέιμς Μποντ στην ταινία «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν» (Live and Let Die) πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Γενεύη έναντι του ποσού των 335.000 ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών Phillips.

Το ρολόι αυτό που χρονολογείται από το 1972 και είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι δημοπρατήθηκε στο νέο του ιδιοκτήτη για το ποσό των 365.000 ελβετικών φράγκων, ήτοι 335.000 ευρώ, επισήμανε ο οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Η αξία του ρολογιού εκτιμάται από τους ειδικούς μεταξύ 150.000 έως 250.000 ελβετικά φράγκα. Τα ονόματα του προσώπου που το έδωσε προς δημοπράτηση και του νέου ιδιοκτήτη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Το ρολόι είχε βγει στο σφυρί και πωληθεί έναντι 219.000 ελβετικών φραγκών (ήτοι 182.000 ευρώ) τον Νοέμβριο του 2011 από τον οίκο δημοπρασιών Christie's στη Γενεύη.

Στην ταινία, ο Ρότζερ Μουρ χρησιμοποιεί το ρολόι του, που ήταν εξοπλισμένο με δοντάκια, ως δυσκοπρίονο προκειμένου να πολεμήσει εναντίον των αντιπάλων του. Το ρολόι περιλαμβάνει επίσης ένα μαγνήτη που δημιουργούσε ένα μαγνητικό πεδίο, με το οποίο εξέτρεπε τις σφαίρες που είχαν ρίξει οι εχθροί του Μποντ εναντίον του.

Ο Τζέιμς Μποντ στην ταινία χρησιμοποίησε μάλιστα αυτό το μαγνήτη για να γδύσει μια γυναίκα.
Την Τετάρτη θα είναι η σειρά ενός εκ των διασημότερων Τζέιμς Μποντ, του ηθοποιού Σον Κόνερι, που θα βγάλει στο σφυρί δύο κοσμήματα σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, ένα διαμάντι 15,4 καρατίων, με κοκκινο-πορτοκαλί χρώμα, η αξία του οποίο υπολογίζεται μεταξύ 1,2 και 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως επίσης και ενός διαμαντένιου δακτυλιδιού 5,18 καρατίων, η αξία του οποίου εκτιμάται μεταξύ 150.000 και 250.000 δολαρίων.



Πηγή


Παύση έξι μηνών και στέρηση αποδοχών για την πρώην πρόξενο της Ελλάδας στη Γενεύη -Η απίστευτη ιστορία με την Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό της



Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε μερικώς δεκτή την προσφυγή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία απαλλάχθηκε η γενική πρόξενος μας στη Γενεύη την περίοδο 2001-2005, από σειρά παρατυπιών, αναφορικά με τη Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό.

Ο κ. Ρακιντζής ζητούσε από το ΣτΕ να τής επιβληθεί η οριστική απόλυση, αλλά οι σύμβουλοι Επικρατείας τής επέβαλαν την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών, με πλήρη στέρηση των αποδοχών της.

Ειδικότερα, το 2001 η πρέσβης έλαβε εντολή να πάει στο Γενικό Προξενείο μας στη Γενεύη. Πριν φύγει από την Ελλάδα συμφώνησε με τη Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό που είχε στο σπίτι της, να τη συνοδεύσει στη Γενεύη, με μηνιαίο μισθό 800 ελβετικών φράγκων, δωρεάν τροφή και διαμονή στην προξενική κατοικία.

Όταν εγκαταστάθηκαν στη Γενεύη τον Μαΐου του 2001, η πρέσβης ζήτησε, μέσω της πρεσβείας μας, από τις ελβετικές αρχές, άδεια εισόδου και χορήγηση κάρτας διαμονής για την οικιακή βοηθό. Όμως, οι ελβετικές αρχές απέρριψαν το αίτημα, καθώς η τοπική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής σε οικιακές βοηθούς-μέλη διπλωματικών αποστολών εφόσον είναι παντρεμένες, ενώ παράλληλα αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα χορήγησης άδειας παραμονής για τον επιπρόσθετο λόγο ότι «ήδη στην προξενική κατοικία προσέφερε υπηρεσίες ως ιδιωτική οικιακή βοηθός» και άλλη, δεύτερη.

Αργότερα η πρόξενος υπέβαλε νέο αίτημα προς τις ελβετικές αρχές για θεώρηση εισόδου με τον χαρακτήρα του επειγόντως, καθώς -όπως επικαλέστηκε- θα έφθανε στη Γενεύη ο γιος της Φιλιππινέζας οικιακής βοηθού.

Στη συνέχεια η πρόξενος ζήτησε «με ρηματική διακοίνωση της πρεσβείας» την έκδοση ταυτότητας της Φιλιππινέζας, ως οικιακής βοηθού της.

Όλες αυτές οι ιδιωτικές, όπως χαρακτηρίζονται από το ΣτΕ, ενέργειες που έκανε υπηρεσιακά η πρέσβης, τελούσαν εν αγνοία της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Δεκέμβριο του 2005 η Φιλιππινέζα εγκατέλειψε την προξενική κατοικία και ζήτησε να τής καταβληθούν διαφορές αποδοχών, κ.λπ., ενώ παράλληλα κατέθεσε μήνυση για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Προσέφυγε και στο Εργατοδικείο της Γενεύης για παραβιάσεις της ελβετικής εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Όταν οι ελβετικές αρχές κοινοποίησαν την αγωγή της Φιλιππινέζας, τότε το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκε το γεγονός και διετάχθη Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Τον Αύγουστο του 2007 το Εργατοδικείο της Γενεύης με αμετάκλητη απόφασή του υποχρέωσε το ελληνικό δημόσιο και την πρέσβη να καταβάλλουν στη Φιλιππινέζα το ποσό των 181.845 ελβετικών φράγκων συν τους νόμιμους τόκους (5%) για διαφορές αποδοχών, υπερωρίες και απασχόληση κατά τις αργίες (Κυριακές, εορτές, κ.λπ.).

Η πρόξενος παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών με την κατηγορία ότι οι πράξεις της και οι παραλείψεις της συνιστούν τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της αμέλειας περί την εκτέλεση των καθηκόντων της και της ασυμβίβαστης «με την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας συμπεριφορά».

Το πειθαρχικό συμβούλιο την απήλλαξε από κάθε πειθαρχική κατηγορία.

Στη συνέχεια ο κ. Ρακιντζής ζήτησε από το ΣτΕ να ακυρωθεί η απαλλακτική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου και να επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η πρέσβης υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα και παραλείψεις που της αποδίδονται, αλλά αναφέρει ότι με τα εν αγνοία του Υπουργείου Εξωτερικών διαβήματά της προέβη σε ενέργειες για «την πρόσληψη ιδιωτικής οικιακής βοηθού».

Ακόμη αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι οι ενέργειες της είχαν ως αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να βρεθεί «εκτεθειμένο έναντι του αλλοδαπού κράτους κατηγορούμενο για παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Έγγραφο - φωτιά! Παρά τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου παραμένει υπάλληλος ο Λάμπρου στο υπουργείο του!


Ένα έγγραφο της Διαύγειας με ημερομηνία 30/10 διαψεύδει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος το πρωί στην εκπομπή του MEGA υποστήριξε ότι ο κ. Παναγιώτης Λάμπρου που το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση Πανούση, δεν είναι από το τέλος του καλοκαιριού μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου του.

Όπως θα δείτε στο έγγραφο με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2015, το οποίο αναρτήθηκε στην Διαύγεια, εγκρίθηκαν για τον κ. Λάμπρου έξοδα μετακίνησης σιδηροδρομικώς από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη για υπηρεσιακούς λόγους!

Το πρωί μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν ρωτήθηκε αν είναι ακόμα υπάλληλος του υπουργείου του ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «νομίζω με το τέλος του καλοκαιριού έληξε η θητεία του». Ωστόσο το έγγραφο άλλα αποδεικνύει...


Παναγιώτης Λάμπρου: Προφανώς και ενημερώθηκαν για τις φυλακές Τύπου Γ' - Οι άνθρωποι έπρεπε να είναι ενήμεροι

«Ειλικρινά δεν κατανοώ τι έχει συμβεί. Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολούμαι με τα δικαιώματα και θα συνεχίσω να το κάνω σε όλη μου την ζωή», είπε ο κ. Λάμπρου και όταν ρωτήθηκε για τους διαλόγους που δημοσιοποίησε το Mega είπε: «δεν ξέρω πως έφτασαν στο κανάλι οι διάλογοι», ενώ όταν ρωτήθηκε αν μιλούσε και με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς είπε: «Δεν θέλω να επεκταθώ».Ο κ. 
Παναγιώτης Λάμπρου υπεύθυνος δικαιωμάτων της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο newsit.gr και απόρησε με τον θόρυβο που έχει προκληθεί.

Ο κ. Λάμπρου είπε ακόμα ότι ασχολείται με τα δικαιώματα των φυλακισμένων εδώ και 20 χρόνια. «Γνωρίζει ο κόσμος ότι έχω επικοινωνία με κρατουμένους γυναίκες και άνδρες. Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά τους», ενώ στο ερώτημα αν είχε συνομιλίες και με τους Πυρήνες είπε: «Μένω εκεί». Ο κ. Λάμπρου είπε ακόμα ότι δεν κάνει καμία διάκριση με ποιούς κρατουμένους μιλάει. «Δεν με αφορούν τα αδικήματα που υπάρχουν. Είναι θέμα της δικαιοσύνης. Ο δικός μου ρόλος είναι άλλος. Δεν είμαστε ούτε δικηγόροι, ούτε κατήγοροι. Είναι υποχρέωσή μας. Οι κρατούμενοι έχουν τρόπο επικοινωνίας. Στερούνται μόνο της ελευθερίας τους. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.

Όταν ρωτήθηκε για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αρχικά είπε ότι δεν έχει δει τους διαλόγους, όμως στην συνέχεια και αναφερόμενος στο ρεπορτάζ του MEGA, είπε: «απ' ότι είδατε στο MEGA δεν είναι διάλογοι αυτοί. Τι διάλογος είναι αυτός; Εδώ έχουμε μονόλογο.
Για τον διάλογο του Ελεύθερου Τύπου είπε: «Αυτό ειναι δημόσιο. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ ήταν προεκλογική δέσμευση. Προφανώς και θα το είπε (το στέλεχος) γιατί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι ενήμεροι...»


Μίλτος Σακελαρίδης
Πηγή : newsit.gr





ΝΔ: Ο πρωθυπουργός να πάρει ξεκάθαρη θέση στις αποκαλύψεις Πανούση



Να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις αποκαλύψεις Πανούση καλεί τον πρωθυπουργό, η ΝΔ. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος σχετικά με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για τα όσα έχει πει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπεκφεύγει με προσωπικές επιθέσεις που εξαπολύουν τα μέλη της για όσα αποκάλυψε ο κ. Πανούσης.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει αυτές τις επιθέσεις ως «απόδειξη πανικού» και καλεί τη δικαιοσύνη να προχωρήσει την έρευνα το ταχύτερο δυνατό.

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για την ουσία της υπόθεσης, για τους ισχυρισμούς του Γ. Πανούση ότι τον απομάκρυνε για να τον προστατεύσει, για τις αποκαλύψεις που αφορούν στις σχέσεις με την τρομοκρατία, τη δημιουργία παρακράτους και την ύπαρξη νοσηρών κυκλωμάτων» τονίζεται στην ανακοίνωση.


Πηγή in.gr


«Ξήλωσαν» το διοικητή των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ




Την ώρα που ερευνώνται οι καταγγελίες Πανούση, η κυβέρνηση "ξηλώνει" το διοικητή των Εσωτερικών Υποθέσεων. Για "εκκαθαρίσεις συγκάλυψης" μιλά ο πρώην υπουργός.

Επιστολή “καθαίρεσης” του διοικητή της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ Δημήτρη Σταυρόπουλου έστειλε ο αν. Υπουργός ΠΡΟΠΟ Νίκος Τόσκας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η απόφασή του έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Γ. Πανούση ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της συγκεκριμένη υπηρεσία πρέπει να θεωρηθεί ως απόπειρα συγκάλυψης.

Ως πραξικοπηματική, εξωθεσμική, ενδεχομένως και παράνομη κρίνουν τη συγκεκριμένη απόφαση κύκλοι της Αστυνομίας. Την ίδια ώρα το περιβάλλον του πρώην υπουργού κάνει λόγο για εκκαθαρίσεις συγκάλυψης. “Θα κριθεί η φαυλότητα και εντιμότητα των κινήσεών τους. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του”.

Αύριο αναμένεται να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την επιλογή του νέου διοικητή Εσωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τόσκα είναι ο ταξίαρχος Αναστάσιος Αναστασάκος που μέχρι σήμερα υπηρετούσε σε οικονομικές υπηρεσίες στο αρχηγείο.


Πηγή : thetoc.gr


Άρης Βελουχιώτης: ο διεστραμμένος δολοφόνος που βαφτίστηκε «ήρωας»




Στις 16 Ιουνίου 1945 ο Ριζοσπάστης με τίτλο «Η Προδοσία του Άρη» δημοσίευε την απόφαση της 11ης ολομέλειας της Κ.Ε. για τον Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια):

...«Ο Θανάσης Κλάρας αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατί λύγισε μπροστά στη τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στο καιρό του απελευθερωτικού αγώνα να εξαγοράσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που ανεγνώρισε και κατεδίκασε.
Το ΚΚΕ του ’δωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί (απειθούσε στην εφαρμογή των συμφωνιών της Βάρκιζας) πάλι ξαναπροδίνει το ΚΚΕ με τη τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του που μονάχα τον εχθρό ωφελεί.
Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας, οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία»...

Βέβαια, σε εσωκομματικό επίπεδο οι οργανώσεις του KKE είχαν ενημερωθεί σχετικά με εμπιστευτικό γράμμα που είχε σταλεί πολύ νωρίτερα, (λίγο μετά την 11ηΟλομέλεια της 5-10 Απριλίου 1945) ώστε να απομονωθεί ο Βελουχιώτης: «Ούτε ψωμί ούτε νερό στον δηλωσία Μιζέρια–Άρη» ήταν το σύνθημα.

Λίγες ημέρες μετά την «επίσημη» αποκήρυξη του Άρη από τους «συντρόφους», ο «Ριζοσπάστης» θα επιβεβαιώσει την είδηση του θανάτου.
Το δημοσίευμα της Τρίτης 19 Ιουνίου στη δεύτερη σελίδα, έφερε τον τίτλο: «Ο Άρης αυτοκτόνησε αφού τραυματίστηκε σε συμπλοκή με Άγγλους, Εθνοφύλακες και μοναρχικούς ληστοσυμμορίτες».
H ανταπόκριση από τη Λάρισα σημείωνε ότι: «κατά τη διάρκεια της μάχης ο Άρης τραυματίστηκε και για να μη συλληφθεί αιχμάλωτος αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα της οποίας προκάλεσε την έκρηξη».
Και κατέληγε:
«Με την ίδια χειροβομβίδα σκοτώθηκε και ο Τζαβέλλας. Τα κεφάλια του Βελουχιώτη και του Τζαβέλλα τα έκοψαν με μαχαίρια και τα μετέφεραν στα Τρίκαλα, όπου τα κρέμασαν στους φανοστάτες της κεντρικής πλατείας» (Βήμα 18/6/2006)

Να θυμίσουμε ότι ο Θανάσης Κλάρας-Μιζέριας (ο μετέπειτα φόβος και τρόμος για την εγκληματική και ληστρική του δράση, Άρης Βελουχιώτης, αυτοχρισθείς «υποστράτηγος» του ΕΛΑΣ «Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» και σημαντικό στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος), συμπλήρωνε το 1/3 της ποινής του στις φυλακές της Αίγινας, όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου υπέγραψε στις 8 Ιουνίου 1939 δήλωση μετανοίας.
Όμως ο τότε υφυπουργός Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκης την επέστρεψε ως ανεπαρκή απαιτών «ινα συμπληρωματικώς αποκηρύξη τον κομμουνισμόν ως καταστρεπτικόν και ολέθριον πολιτικόν σύστημα δια την Ελληνικήν πραγματικότηταν».

Έτσι, μετά και τη συμπληρωματική δήλωση που υπέγραψε στις 27 Ιουνίου 1939, ο Άρης Βελουχιώτης, γόνος αστικής οικογένειας της Λαμίας με πατέρα και αδελφό δικηγόρο, τελικά αποφυλακίστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1939, με τη «στάμπα» του δηλωσία.

Ο Γ. Ιωαννίδης εκ των ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ την εποχή εκείνη, αναφέρεται στον χαρακτήρα του Βελουχιώτη (στο βιβλίο του «Αναμνήσεις», εκδόσεις Θεμέλιο, 1979).
...«Ο Άρης πάντα ήταν νταής, ωσότου να κάνει τη δήλωση. Όταν ένιωθε την πλάτη του εξασφαλισμένη, σ’ αυτά τα πράγματα πάντα ήταν εντάξει. Όμως πάντα είχε το αλήτικο στοιχείο πάνω του. Τον ξέραμε, είχε μια τάση προς την αλητεία.
Μ’ αυτόν γνωριστήκαμε αργότερα όταν μπήκα στο Πολιτικό Γραφείο. Αυτούς τους ήξερε καλά ο Ζαχαριάδης από τη νεολαία. Κάτι τέτοιους τύπους τους μάζευε ο Ζαχαριάδης, γιατί μ’ αυτούς μπορούσε να κάνει και φασαρίες κτλ. Αυτός τους κρατούσε…
Τον χρησιμοποιούσαμε σε ορισμένες παράνομες δουλειές. Να παρακολουθήσουν κανέναν για τον οποίον είχαμε υποψίες ότι είναι χαφιές για να τον πιάσουν στα πράσα. Η δουλειά αυτή ήταν μέσα στη φύση του, μέσα στο αίμα του…
Τον πιάσαν, τον βάλανε φυλακή (1936), έκανε τη δήλωση και βγήκε. Τάκανε δηλαδή μούσκεμα.
Αυτός ο άνθρωπος τώρα, βρέθηκε στο βουνό, επικεφαλής του αντάρτικου. Μπορούσες νάχεις εμπιστοσύνη; Δεν μπορούσες…»...

Έχοντας υπηρετήσει στο Βαρύ Πυροβολικό ως στρατιώτης, ο Θανάσης Κλάρας ή Μιζεριας, αυτοπροβιβάσθηκε σε «Ταγματάρχη» και με τη συγκατάθεση του Γ. Σιάντου τον Μάιο 1942, συγκρότησε ανταρτικό στη Φθιώτιδα με το ψευδώνυμο Άρης Βελουχιώτης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της θηριώδους και σαδιστικής φύσης του Άρη, ήταν το βάπτισμα του πυρός στην «εθνική αντίσταση».
Συνέλαβε και έσφαξε (ειδικότητα του) στις 11/7/1942 τον μεγαλοκτηματία Ν. Μαραθέα, στο χωριό Νέο Μοναστήρι της Δομοκού.
Στη συνέχεια πυρπόλησε το πλούσιο κονάκι και απήγαγε τον δεκατριάχρονο γιο του δολοφονηθέντος, Γεώργιο Μαραθέα, απαιτώντας λύτρα για την απελευθέρωση του.
Παρά την καταβολή των λύτρων που δόθηκαν από τη μητέρα Κλεοπάτρα Μαραθέα, το κακοποιημένο πτώμα του μικρού ομήρου βρέθηκε σε μια χαράδρα κοντά στο χωριό Κολοκυθιά.

Ήταν η έναρξη της «εθνικής αντίστασης» του Άρη, που με αυτήν τη «χαρισματική» προσωπικότητα και τα πειστικά «επιχειρήματα» της τρομοκρατίας, επεβλήθη σ’ όλη τη Ρούμελη.

Στις 14 Μαΐου 2005, δημοσιεύτηκαν στην Εστία αποσπάσματα από τον απόρρητο φάκελο του Άρη Βελουχιώτη, στα Βρετανικά Αρχεία, όπως τα μετέφερε μετά από δραστήρια έρευνα, ο δικηγόρος Πέτρος Στ. Μακρής–Στάικος.

Ο λοχαγός Νάτ Μπάρκερ αξιωματικός σύνδεσμος με τον Άρη Βελουχιώτη, περιγράφει τον Άρη ως εξής:
...«Είναι γενναίος και σε ήρεμη συζήτηση συμπαθής. Όμως όπως παραδέχθηκε σ’ εμένα είναι ομοφυλόφιλος (έχει πάντοτε μαζί του ένα μικρό αγόρι που κρατάει τα χαρτιά του και είναι υπασπιστής του.)…
Στις 26 Ιανουαρίου 1943, ο Βελουχιώτης έφθασε στο Γαρδίκι. Έφερε μαζί του τον γνωστό Αθηναίο μουσικό Λεωνίδα Μακρίδη, την γυναίκα του, άλλους οκτώ άνδρες και τέσσαρες γυναίκες. Το ίδιο πρωί κάλεσε τον Μπαρκερ να επισκεφθεί το κτίριο του σχολείου, όπου τους κρατούσε, για να δει πώς τιμωρεί τους προδότες.
Ο Μπάρκερ αντίκρυσε τους άντρες και τις γυναίκες ολόγυμνους και χτυπημένους σε όλο τους το σώμα προκειμένου να ομολογήσουν κάτι που όμως δεν έπραξαν. Οταν έπεσαν αναίσθητοι έριξαν καυτό λάδι στις πληγές τους και τους άφησαν έτσι για 24 ώρες. Μόνον ένας άνδρας δεν υπέστη αυτό το μαρτύριο. Αυτόν τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ο Θάνος, ο υπαρχηγός του Αρη.
Την επομένη ζούσαν μόνο δύο άνδρες που πυροβολήθησαν χωρίς άλλη σκέψη. Τότε ο Βελουχιώτης διέταξε να πεταχθούν τα σώματα έξω από το νεκροταφείο και απαγόρευσε στους χωρικούς να τα θάψουν…»..

Βεβαίως δεν έχει έννοια να απαριθμήσουμε ένα-ένα τα φρικώδη εγκλήματα αυτού του ανθρωπόμορφου σαδιστικού θηρίου.
Ούτε τη διάλυση των Εθνικών αντάρτικων ομάδων στη Θεσσαλία, τη Ρούμελη (κορύφωμα των οποίων ήταν η στυγνή σφαγή του συνταγματάρχη της ΕΚΚΑ Δημήτριου Ψαρού).
Ούτε τη γενοκτονία των μη στρατευμένων με το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ στην Πελοπόννησο, το Βαλτέτσι, τον Μελιγαλά (όπου χίλιοι πεντακόσιοι κάτοικοι της περιοχής ρίχτηκαν ημιθανείς, ακρωτηριασμένοι, στη γνωστή Πηγάδα).
Εφόσον ο αυτοπροαχθείς σε «υποστράτηγο» του ΕΛΑΣ, εφάρμοζε κατά γράμμα την αρχή του ΚΚΕ για την «εθνική αντίσταση», ακριβώς όπως την είχε διατυπώσει το ΚΚΕ: «όποιος δεν προσχωρεί στο ΕΑΜ θα θεωρείται Γκεσταπίτης».

Το ότι στο φύλλο του ανερυθρίαστου Ριζοσπάστη (18/06/2015) γράφονταν ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που η ίδια εφημερίδα – γνωστή εξ άλλου για τη δίψα της για την «αλήθεια» – έγραφε 70 χρόνια πριν, καλώντας τον «λαό» της σε «τριήμερες εκδηλώσεις, στις 19 – 20 – 21 Ιούνη, ενόψει της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το θάνατο του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη» είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτής της παραχάραξης.

Ό,τι δεν τολμούσε να γράψει ο Ριζοσπάστης και να ισχυριστούν οι κομμουνιστές τότε που τα εγκλήματα και η διεστραμμένη μανία τους ήταν ακόμη νωπά και οι συγγενείς των θυμάτων ζούσαν, τα γράφει τώρα, που το έγκλημα της παραχάραξης έχει ήδη ολοκληρωθεί.




Αυτό που περισσότερο μας φοβίζει και μας λυπεί δεν είναι το θράσος του ανερυθρίαστου ΚΚΕ και της ΡΟΖ ΠΟΥΑ κυβερνώσης συνοδοιπορίας του, αλλά η δειλία και η αναξιότητα των πολιτικών μας, που με την εγκληματική ανοχή τους, επέτρεψαν να συντελεσθεί η παραχάραξη της ιστορίας μας.
Έγκλημα μεγαλύτερο απ’ όσα διέπραξαν όλοι οι διεστραμμένοι δολοφόνοι του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΔΕΣ/ΚΕΕ μαζί.

Διότι κατέστη στο διηνεκές το ψέμα, «αλήθεια». Και η αλήθεια, συκοφαντία!



Πηγή : FreeWill.gr, eyedoll.gr


Οι συνομιλίες φυλακισμένων «πυρήνων» με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ





Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Μην ανησυχείς. Εμείς το είπαμε, θα φέρουμε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Να τα τελειώνουμε όλα αυτά. Και για τον Σάββα (Ξηρό) και για το θέμα με το DNA.

Ηγετικό μέλος Πυρήνων: Εμείς θα συνεχίσουμε την απεργία πείνας και θα το πάμε μέχρι τέρμα.

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Είπαμε, θα γίνει νομοθέτημα. Αυτό έχει τελειώσει.

Ο "Ελεύθερος Τύπος" δημοσιεύει αυτή τη συνομιλία, η οποία εμπεριέχεται στο φάκελο που παρέδωσε ο Γιάννης Πανούσης στη Δικαιοσύνη, και καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2015, από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., όταν μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς ξεκίνησαν απεργία πείνας, αιτούμενοι την κατάργηση μιας σειράς νόμων, των φυλακών τύπου Γ, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση της διάταξης για βίαιη λήψη του DNA. Σχεδόν παράλληλα εξελισσόταν η κατάληψης της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντίστοιχα αιτήματα.

Μερικές μέρες αργότερα ακολουθεί νέα συνομιλία ανάμεσά τους, μετά την αθέτηση… υποσχέσεων, όπου ξεκινά η απόδοση ευθυνών για την καθυστέρηση στον τότε υπουργό Γιάννη Πανούση.

Ηγετικό μέλος Πυρήνων (εκνευρισμένος): Τι γίνεται, γιατί δεν προχωράμε; Δεν γίνεται τίποτα.

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπεις, δεν είμαστε μόνοι μας. Εχουμε και τον… υπερ-υπουργό (Πανούσης). Και αυτός δεν είναι και δικός μας.

Ηγετικό μέλος Πυρήνων (βρίζει ακατάπαυστα τον Γιάννη Πανούση, εκτοξεύοντας και απειλές κατά της ζωής του). 

Στις αρχές Απριλίου σταματά η απεργία πείνας, ενώ μερικές μέρες μετά λήγει και η κατάληψη της πρυτανείας με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Ηγετικό μέλος Πυρήνων: Μας κοροϊδέψατε, ρε αλήτες. Πουλημένοι είστε κι εσείς και αυτός ο π… ο Πανούσης κάνει ό,τι θέλει.

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ (συνεχίζει να αποδίδει ευθύνες για την καθυστέρηση των «συμφωνηθέντων» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και τις προσπάθειες που γίνονται για την απομάκρυνσή του). 

Ποιοι είναι οι «πολιτικοί»;

Ο "Ελεύθερος Τύπος" αναφέρει ότι το συγκεκριμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με πολιτικές και δικαστικές πηγές, στα στοιχεία που κατέθεσε χθες ο καθηγητής κ. Γιάννης Πανούσης στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Πρόκειται για ένα δραστήριο μέλος της Κ.Ε., που συμμετέχει σε κινήματα κοινωνικής αμφισβήτησης, για τους ανέργους, τους μετανάστες, τους Ρομά, τους άστεγους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, είναι μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενώ συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία για τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο.

Σε επίσκεψή του στις φυλακές Δομοκού, τον περασμένο Μάρτιο, μαζί με πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δουν ποινικούς κρατουμένους και έγκλειστους για υποθέσεις τρομοκρατίας, δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου.

Στα συγκεκριμένα στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, συμπεριλαμβάνεται η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε επισκεφθεί τις φυλακές Δομοκού μαζί με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση με το μέλος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος», ξεκίνησε τη διαδρομή της συμμετέχοντας σε φοιτητικά κινήματα και κατηγορήθηκε για βομβιστική επίθεση και κατοχή εκρηκτικών υλών τη δεκαετία του ’80.

Η πρώην βουλευτής, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επίσκεψή της στις φυλακές, είχε δηλώσει ότι στόχος της ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που απασχολούσαν εργαζόμενους και κρατούμενους, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες για σχέσεις με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Λίγες ημέρες αργότερα, από το βήμα της Βουλής, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τις αναφορές της σε θύμα της 17Ν.

Ένα άλλο ιδρυτικό μέλος συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ και του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, φαίνεται να είναι ανάμεσα στα «ονοματεπώνυμα» των στοιχείων που κατέθεσε ο κ. Πανούσης, μαζί με ένα ακόμη δραστήριο μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος έκανε την «επαφή»;

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως η επαφή των φυλακισμένων Πυρήνων με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ή τουλάχιστον η «σύσφιγξη» των σχέσεων- προήλθε από τον 67χρονο ιδιώτη, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στελέχη της ΕΥΠ, που ελέγχονται για τη διασύνδεση με τα κυκλώματα δουλεμπόρων.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, που εμφάνιζε «μεγάλη πολιτική επιρροή» και διασυνδέσεις με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, τον περασμένο Μάρτιο φερόταν σε συνομιλίες που είχαν καταγραφεί από τον «κοριό», να κάνει λόγο για «τελείωμα» του Γιάννη Πανούση μέσα σε 4 μήνες! Σε άλλες συνομιλίες φερόταν να παρεμβαίνει στις κρίσεις και τοποθετήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με «επιθυμίες» που φαίνεται ότι υλοποιήθηκαν.

Σημειώνεται ότι για αυτή την υπόθεση ο κ. Πανούσης κλήθηκε από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου, προκειμένου -με επιπλέον στοιχεία- να βοηθήσει τις ανακριτικές έρευνες.

Ο 67χρονος, στην κατάθεσή του σε αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, φαίνεται να παραδέχθηκε την πολύχρονη επαφή του με τον ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., όχι όμως και τις συνομιλίες του με το «χοντρό», δηλαδή τον αξιωματικό στο Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, κάτι που διαψεύδεται από τις δεκάδες τηλεφωνικές επαφές τους, οι οποίες εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου.

Υποστήριξε ότι είχε μία «συνεργασία» με το Αλλοδαπών, προκειμένου οι μετανάστες, για τους οποίους ενδιαφερόταν, να βρουν δουλειά στην εταιρία του. «Εγώ το έκανα για ανθρωπιστικούς λόγους. Μάλιστα τους έδινα δουλειά στην κατασκευαστική εταιρία μου. Τον κ. Κ… (αξιωματικός Αλλοδαπών) δεν τον ξέρω. Εχω δει μόνο την υπογραφή του σε ένα χαρτί απέλασης αλλοδαπού» υποστηρίζει στην κατάθεσή του.



Πηγή: Eλεύθερος Τύπος, real.gr


Διαλύθηκε η παιδεία στην χώρα : Κλειστά για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια τα δημόσια ΙΕΚ



Επειδή δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια δεν έχουν προσληφθεί 7.000-8.000 εκπαιδευτές - «Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει εκπαιδευτική βαθμίδα που το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου παραμένει ανενεργή;» το ερώτημα του συλλόγου των εκπαιδευτών στον Φίλη

Κλειστά παραμένουν από την 1η Οκτωβρίου - οπότε και θα έπρεπε να ξεκινήσει η λειτουργία τους - τα δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να προσληφθούν οι 7.000-8.000 εκπαιδευτές που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης που έχει την ευθύνη για τα δημόσια ΙΕΚ το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τα 30 εκατ. ευρώ που δεν εξασφαλίστηκαν εγκαίρως ενώ οι ίδιες πηγές που μίλησαν στο Έθνος αναφέρουν οτι στους εκπαιδευτές οφείλονται και τα δεδουλευμένα του προηγούμενου εξαμήνου.

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ με επιστολή της ζητά την παρέμβαση του Νίκου Φίλη υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στην υποβάθμιση του θεσμού της κατάρτισης. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει τα δημόσια σχολεία και τα Δημόσια ΙΕΚ να είναι ακόμα κλειστά. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει εκπαιδευτική βαθμίδα που το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου παραμένει ανενεργή; Μόνο τα ελληνικά ΙΕΚ και έτσι οδηγούνται οι καταρτιζόμενοι στα αντίστοιχα ιδιωτικά» αναφέρουν στην επιστολή-κόλαφο προς το υπουργείο Παιδείας.


Πηγή : protothema.gr



Τα εφιαλτικά σενάρια για τις συντάξεις - Ποιες θα περικοπούν, με ποια κριτήρια



Πρώτα θα πληγούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό υποστήριξε μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως τόνισε, εάν εφαρμοστεί ολόκληρη η ατζέντα του ασφαλιστικού, "τότε θα πάμε σε μεγάλες μειώσεις για όλους τους συνταξιουχους" για "μικρές, μεσαίες και ανώτερες" συντάξεις ενώ συμπλήρωσε ότι "με τις επτά ρυθμίσεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του τρίτου μνημονίου, οι πρώτες που θα πληγούν και θα πληγούν περισσότερο είναι οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ".
Ανέφερε πως "το ασφαλιστικό ισορροπεί πάνω σε σχοινί, έχουμε ισορροπία τρόμου" σημειώνοντας ότι οι εκκρεμούσες συντάξεις χρηματοδοτούν τις καταβαλλόμενες.

Τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια πάγωσε η καταβολή του εφάπαξ "όπου εκκρεμούν 61.000 ή κόστους 1,8 δισ. ευρώ", ενώ μίλησε για 4,5 δισ. ευρώ που αναλογούν στις 391.000 εκκρεμούσες συντάξεις -κύριες, επικουρικές, μεριματικές και εφάπαξ- ποσά τα οποία ζητούνται αλλά δεν καταβάλλονται.

Επισήμανε ότι υπάρχει πίεση των δανειστών να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τόσο στις επικουρικές όσο και στις κύριες συντάξεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα «Νέα» ο επανυπολογισμός των συντάξεων από την αρχή θα φέρει εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ αλλά και μεγάλες μειώσεις. Το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό θα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα ονομάζεται κοινωνικός συντελεστής και θα λαμβάνει υπόψιν του 3 κριτήρια για τις περικοπές συντάξεων τα οποία θα είναι τα εξής:

Την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι

Τον χρόνο ασφάλισης που είχαν.

Το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν λίγα έτη ασφάλισης, αλλά και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία.

Παράλληλα όμως, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται και όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ειδικά ταμεία και παίρνουν υψηλούς μισθούς, έχοντας όμως λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Στόχος πάντως της κυβέρνησης παραμένει η μνημονιακή δέσμευση για μείωση των δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ.



Πηγή : imerisia.gr


Ποιοι φοβούνται τον Πανούση για τα ονόματα που έδωσε;



Δύο 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις του τέως υπουργού στο Πρώτο Θέμα αντί για απαντήσεις υπουργοί επιδίδονται μόνο σε επιθέσεις - Παρά τις παραδοχές για «διαπραγματεύσεις» συμβούλου του υπ. Δικαιοσύνης με κρατουμένους ο Κατρούγκαλος μιλά για «μυθιστόρημα», ο Δρίτσας για «αστυνομικές ιστορίες» και η Σία δηλώνει αδιάφορη για τις καταγγελίες

Πανικό φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει σε κυβέρνηση και Μαξίμου οι αποκαλύψεις του Γιάννη Πανούση στο Πρώτο Θέμα και τη Δικαιοσύνη για πρόσωπα που απειλούν τη ζωή του και που συνομιλούν με κρατούμενους και τρομοκράτες.

Ενώ το πρώτο 24ωρο μετά τα όσα συνταρακτικά είπε στο Πρώτο Θέμα ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη για πολιτικούς που έχουν σχέση με τρομοκράτες και απειλούν τον ίδιο η κυβέρνηση αρκέστηκε με σύντομες ανακοινώσεις να τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του κ. Πανούση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τα ονόματα που έδωσε στην κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη η κατάσταση άλλαξε άρδην. Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν σε μια ανηλεή επίθεση, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις, σε βάρος του Γιάννη Πανούση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αποκαλύψεις συνεχίζονται καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος παραδέχεται ότι ο σύμβουλός του και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου συνομιλούσε με κρατουμένους. Βέβαια ο υπ. Δικαιοσύνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις λέγοντας ότι είναι θεμιτό μεν να συνομιλεί το υπουργείο με κρατούμενους αλλά «δεν επιτρέπεται το αλισβερίσι».

Έτσι στη γραμμή που χάραξε από το βράδυ της Δευτέρας η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπουργοί της κυβέρνησης επιτέθηκαν στον Γιάννη Πανούση τηρώντας εκκωφαντική σιωπή για την ουσία των καταγγελιών του τέως υπουργού αλλά και για τα όσα ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε για συνομιλίες με κρατουμένους ανάμεσα στους οποίους και μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», όπως φαίνεται στους διαλόγους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε ερώτηση δημογράφων κατά πόσον έχουν βάση οι καταγγελίες Πανούση, δήλωσε: «Γράφει ένα μυθιστόρημα και εχει καταθέσει τα ονόματα στον συμβολαιογράφο».

Για το ίδια θέμα, η αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σημείωσε ότι η πολιτική της άποψη είναι πως αυτές οι καταγγελίες έχουν ενδιαφέρον όταν κάποιος είναι υπουργός.

«Όταν έχει φύγει από υπουργός, δεν με ενδιαφέρουν οι καταγγελίες αυτές» , ανέφερε η κυρία Αναγνωστοπούλου, για να προσθέσει ότι είναι ζήτημα που θα ερευνήσει η δικαιοσύνη.

«Αστυνομικές ιστορίες» ήταν το σχόλιο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 Fm τόνισε για τις καταγγελίες Πανούση: «Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Θεωρώ το χειρισμό μη σοβαρό, μου κάνει εντύπωση η συγκυρία στην οποία βγαίνουνε αυτά, είναι μια ούτως ή άλλως αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Δεν ξέρω επιπολαιότητα είναι, σκοπιμότητα είναι, ανευθυνότητα είναι δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Δεν μπορεί ένας πρώην υπουργός, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, ο προϊστάμενος της ΕΥΠ να βγαίνει και να μιλάει με τον τρόπο που μιλάει».



Πηγή : protothema.gr



Παραδέχονται τις επαφές με τρομοκράτες - Παρασκευόπουλος: «Δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι οι τρομοκράτες»



- Παρασκευόπουλος: «H Πολιτεία συζητά με τους κρατούμενους, κάτι που οφείλει να κάνει, ωστόσο δεν μπορεί να εκβιάζεται ή να μπαίνει στη λογική της διαπραγμάτευσης»
- Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι ο κ. Λάμπρου ήταν μέχρι πρότινος υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης
- Τι δηλώνει ο Παναγιώτης Λάμπρου στο newsit.gr και για τις επαφές που έχει με τους κρατούμενους

Ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις του Γιάννη Πανούση και τα όσα κατέθεσε στην εισαγγελέα ακόμα και για επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες, δεν λέει να κοπάσει. Σήμερα, και μετά τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, όσο και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λάμπρου παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν επαφές ακόμα και με τρομοκράτες στις φυλακές.

«Το να μιλούν με έναν κρατούμενο στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή του υπουργείου Δικαιοσύνης με κρατούμενο είναι θεμιτό», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο. «Και πάλι θα σας πω ότι δεν αναφέρομαι στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά το να μιλούν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης ή και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αστυνομικοί με οποιοδήποτε κρατούμενο, εγκληματία και λοιπά σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται αναγκαίο διότι μπορεί μια τέτοια συνομιλία, ένας τέτοιος διάλογος να οδηγήσει στην αποκατάσταση της νομιμότητας, στο να αποφθεχθούνε εγκλήματα που αλλιώς θα γίνονταν και έτσι ο διάλογος αυτός σε αναγκαίες περιπτώσεις γενικά είναι αναγκαίος», είπε ακόμα. Στο ερώτημα αν μπορούν να μιλούν με τρομοκράτες, ο υπουργός είπε ότι αλισβερίσι με τρομοκράτες δεν επιτρέπεται αλλά αν από την συνομιλία μπορεί να σωθεί μια ζωή, τότε είναι θεμιτό. Στο ερώτημα αν οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία είναι πολιτικοί κρατούμενοι είπε: «ασφαλώς και όχι».

Παναγιώτης Λάμπρου: Προφανώς και ενημερώθηκαν για τις φυλακές Τύπου Γ' - Οι άνθρωποι έπρεπε να είναι ενήμεροι

Το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση Πανούση. Ο κ. Παναγιώτης Λάμπρου υπεύθυνος δικαιωμάτων της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο newsit.gr και απόρησε με τον θόρυβο που έχει προκληθεί.

«Ειλικρινά δεν κατανοώ τι έχει συμβεί. Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολούμαι με τα δικαιώματα και θα συνεχίσω να το κάνω σε όλη μου την ζωή», είπε ο κ. Λάμπρου και όταν ρωτήθηκε για τους διαλόγους που δημοσιοποίησε το Mega είπε: «δεν ξέρω πως έφτασαν στο κανάλι οι διάλογοι», ενώ όταν ρωτήθηκε αν μιλούσε και με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς είπε: «Δεν θέλω να επεκταθώ».

Ο κ. Λάμπρου είπε ακόμα ότι ασχολείται με τα δικαιώματα των φυλακισμένων εδώ και 20 χρόνια. «Γνωρίζει ο κόσμος ότι έχω επικοινωνία με κρατουμένους γυναίκες και άνδρες. Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά τους», ενώ στο ερώτημα αν είχε συνομιλίες και με τους Πυρήνες είπε: «Μένω εκεί». Ο κ. Λάμπρου είπε ακόμα ότι δεν κάνει καμία διάκριση με ποιούς κρατουμένους μιλάει. «Δεν με αφορούν τα αδικήματα που υπάρχουν. Είναι θέμα της δικαιοσύνης. Ο δικός μου ρόλος είναι άλλος. Δεν είμαστε ούτε δικηγόροι, ούτε κατήγοροι. Είναι υποχρέωσή μας. Οι κρατούμενοι έχουν τρόπο επικοινωνίας. Στερούνται μόνο της ελευθερίας τους. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.

Όταν ρωτήθηκε για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αρχικά είπε ότι δεν έχει δει τους διαλόγους, όμως στην συνέχεια και αναφερόμενος στο ρεπορτάζ του MEGA, είπε: «απ' ότι είδατε στο MEGA δεν είναι διάλογοι αυτοί. Τι διάλογος είναι αυτός; Εδώ έχουμε μονόλογο.

Για τον διάλογο του Ελεύθερου Τύπου είπε: «Αυτό ειναι δημόσιο. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ ήταν προεκλογική δέσμευση. Προφανώς και θα το είπε (το στέλεχος) γιατί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι ενήμεροι...»




Πηγή : newsit.gr


Πότε θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα



Την ερχόμενη Παρασκευή 13/11/2015 πρόκειται να πιστωθεί στους λογαριασμούς 166.000 δικαιούχων τα προνοιακά επιδόματα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Να σημειωθεί ότι ήδη ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την σχετική απόφαση με την κατανομή 109.029.404,21 € σε Δήμους της χώρας. Στην ίδια απόφαση οι δικαιούχοι Δήμοι παρακαλούνται να γνωρίσουν έως την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015 τα ποσά που απαιτούνται προκειμένου να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2015.


Δωρεάν διαβητικός έλεγχος στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»



Δωρεάν διαβητικός έλεγχος στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» Δωρεάν κλινικές εξετάσεις, καθώς και διαγνωστικές εξετάσεις με χρήση του ασφαλιστικού φορέα, προσφέρει το Νοσοκομείο ″Ερρίκος Ντυνάν″, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Στο πλαίσιο αυτό και με κεντρικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, από το Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου παρέχεται -κατόπιν ραντεβού- ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαβητολογικού ελέγχου, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν κλινική εξέταση, που καλύπτει:

- Ατομικό, Κληρονομικό Ιστορικό.
- Υπολογισμός ΒΜΙ.
 - Φυσική εξέταση θώρακα, κοιλίας, κάτω άκρων και περιφερικών αγγείων.
- Stick γλυκόζης (προϋποθέτει 2ωρη νηστεία).

Επί ευρημάτων που καθιστούν επιβεβλημένο τον περαιτέρω έλεγχο, σε όσους εξεταστούν παρέχονται μόνο με τη χρήση του ασφαλιστικού τους φορέα:
αιματολογικός έλεγχος (γενική αίματος, γλυκόζη νηστείας, λιπιδαιμικό προφίλ, HbA1c, κρεατινίνη κ.λπ.), γενική εξέταση ούρων.

Επιπλέον, με χρήση του ασφαλιστικού φορέα, όπου κριθεί απαραίτητο από τον αρχικό έλεγχο, μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ΕΝHC καμπύλη γλυκόζης, βυθοσκόπηση, triplex καρδιάς, triplex καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών, καθώς και triplex αρτηριών κάτω άκρων.

Για τον προγραμματισμό των ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210 69 79 091, από την Τρίτη 10/11 έως και την Παρασκευή 13/11 (ώρες 08.00 - 15.00) ή να διαβιβάσουν αίτημα για ραντεβού στην ηλεκτρονική διεύθυνση apathology@dunant.gr




Πηγή : dikaiologitika.gr


Δολοφόνοι αθώων ψυχών οι Τζιχαντιστές εκτελούν 200 παιδάκια! - ΒΙΝΤΕΟ


Φρικιαστικό βίντεο φαίνεται να δείχνει άνδρες του Ισλαμικού Κράτους να εκτελούν εν ψυχρώ 200 παιδάκια!


Το βίντεο που ανέβασε ακτιβιστής στην Υεμένη, δείχνει τα παιδάκια να είναι δεμένα και να έχουν ξαπλώσει μπρούμυτα στο χώμα, μετά από υπόδειξη των τζιχαντιστών!

Στη συνέχεια, όπως φαίνεται και στο βίντεο, οι δολοφόνοι ανοίγουν πυρ, με αυτόματα όπλα, σκορπώντας τον θάνατο.
Η γνησιότητα του βίντεο, που έχει προκαλέσει κύμα οργής στο διαδίκτυο, δεν έχει επιβεβαιωθεί.
“Ο Αλλάχ να σας κάψει για αυτό που κάνετε σε μικρά παιδιά”, είναι ένα από τα σχόλια των χρηστών του διαδικτύου που δηλώνουν σοκαρισμένοι.






Πηγή: mirror.co.uk


Δεν έχει πληκτρολόγιο η ζωή για να πατάς escape.





Σήμερα λοιπόν....

Ενα "Σήμερα" που μοιάζει με χθες και σίγουρα αγκαλιάζει το αύριο...Στο ίδιο μοτίβο, ένα έργο σε επανάληψη, σε μία ατελείωτη "μέρα της Μαρμότας" σαν την παλιά ταινία με τον Μπιλ Μάρει...
Ο "κυρίαρχος" λαός που πάντα άρχεται και ποτέ δεν άρχει σε έναν ατέρμωνα κύκλο ηττοπάθειας και κακομοιριάς διανθησμένο με βαρύγδουπες αναφορές σε ένα ένδοξο παρελθόν και μια χαμένη μαγκιά..

Πάντα μας άρεσε να κατασκευάζουμε σωτήρες για να μπορούμε αμέσως μετά με λύσσα να τους αποκαθηλώνουμε κραυγάζοντας συνθήματα και υψώνοντας μια σφιγμένη γροθιά που λίγο πριν προσγειωνόταν, και θα συνεχίσει να προσγειώνεται, στα μούτρα μας....

Η Δεξιά και η Αριστερά.. Οι δεξιοί και οι αριστεροί.. Προδότες και πατριώτες.. Δοσίλογοι και επαναστάτες.. Εμείς με τα λόγια τα παχιά, τα πανό και τις ντουντούκες..
Εμείς που κάπου έχουμε κάποιον "γνωστό" να μας τακτοποιήσει για να μπορούμε μετά να καταγγείλουμε εκ του ασφαλούς το σάπιο σύστημα...

Εμείς, που για όλα φταίνε "οι άλλοι" που δεν ξεσηκώνονται..

Εγώ.... Εγώ δεν μπορώ... Δεν απεργώ..Δεν έχει νόημα..Εε και??

Έβαλαν στη χώρα μου επικυρίαρχους και στη ζωή μου σωματέμπορους και δεν μίλησα....Έβαλαν στα πόδια μου αλυσίδες και στη φωνή μου φίμωτρο κι εγώ έψαχνα τις πολιτικές ευθύνες..
Εγώ που παλεύω να ταίσω τους πεινασμένους αλλά δεν πολεμάω για την πείνα τους.... Εγώ που πέταξα την ελπίδα μου γιατί μου φάνηκε ότι πάλιωσε και παίρνοντας μια άλλη πιό καινούργια πιό λαμπερή βγήκα στο δρόμο να την χαρώ και έπεσα με τα μούτρα στον τοίχο που μου στερεί την ελευθερία...

Το πράσινο μνημόνιο, το γαλάζιο το μνημόνιο, το μνημόνιο το τρίτο το πολύχρωμο.. Ανάπτυξη, σκισμένα χαρτιά, διαπραγμάτευση, νόμοι, κόκκινες γραμμές, κόκκινες χαρακιές, η Ελλάδα μπροστά, για το καλό σας,αναγκαστήκαμε να σας πουλήσουμε...

Η Ευρώπη των λαών, των καλών, των κακών, των Γερμανών, των πλούσιων, των φτωχών, των μεταναστών, των δόσεων, των προαπαιτούμενων, με γραβάτα ή χωρίς...

Μη μιλάς,μη μιλάς... Κάτσε να δούμε, κάτσε θα σωθούμε, τώρα σε λίγο, σφίξου, υπομονή, κάνα χρόνο, μετά όλα καλά, θα δεις κι αν δεν δεις, σου υποσχόμαστε ένα καλύτερο ψέμα... Θα σου αρέσει πιό πολύ, μη σε νοιάζει για τη ζωή, δεν θα είναι πια δική σου...
Θα είμαστε εμείς, θα έρθουν άλλοι, οι πρώην, οι επόμενοι, όλοι μαζί, για το καλό σου, τα είπαμε αυτά...

Χαζεύω την οθόνη του υπολογιστή... Θέλω τόσα να γράψω ακόμα.. Έχω ένα βάρος στο στήθος, ένα μυαλό ζαλισμένο και μια γεύση πικρή στο στόμα... Γράφω, γράφω να σας πω, να μου πείτε..Έχω τόσα να σκεφτώ.. Πλατιάζω, είμαι στο θέμα, χάνω το θέμα, χάνω τις λέξεις, βρίσκω μπερδεμένες σκέψεις.. Να σας πω.. Να μιλήσουμε,έτσι από εδώ,μέσα από τα καλώδια  γιατί φοβόμαστε να συναντηθούμε, φοβόμαστε να αγκαλιαστούμε.. Βαρύ πράμα η επανάσταση και ποιός να την σηκώσει..

Θα το κλείσω το ρημάδι.. Θα βγω έξω.. Θα έρθει κάνεις.. Μία, μία οι φωνές να γίνουν μία...
Σήκω, πάμε.. Δεν έχει πληκτρολόγιο η ζωή για να πατάς escape....


του Πάνου Παπαγιαννόπουλου




Σύζυγος πρώην υπουργού υποσχέθηκε διορισμό και απέσπασε χιλιάδες ευρώ





Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ζήτησε από το «θύμα» της να μην καταφύγει στη δικαιοσύνη, υποσχόμενη... και πάλι διορισμό, στη Βουλή

Σε φυλάκιση 3,5 ετών καταδικάστηκε γυναίκα δικηγόρος, σύζυγος πρώην υπουργού, με θητεία μεταξύ 2009 και 2011, για πρωτοφανή απάτη. Η εν λόγω δικηγόρος, «αξιοποιώντας» τις... άκρες που είχε μέσω του συζύγου της, υποσχόταν διορισμούς στο Δημόσιο έναντι αδράς αμοιβής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, η υπόθεση ήρθε στο φως μέσα από το διορισμό μιας υποψήφιας σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πτυχιούχου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος. Όπως αναφέρεται, η δικηγόρος ανέλαβε την υπόθεση της κοπέλας το 2006, όταν εκείνη απέτυχε σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Μέχρι το 2014 την εξαπατούσε και της αποσπούσε χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να προσφεύγει εξ ονόματός της στη δικαιοσύνη. Η δικηγόρος και σύζυγος πρώην υπουργού, είχε στήσει τόσο καλά την απάτη, που παρουσίαζε στην κοπέλα μέχρι και πλαστές δικαστικές αποφάσεις, πλαστά έγραφα του ΑΣΕΠ, ακόμη και παραποιημένο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Η απάτη της δικηγόρου αποκαλύφθηκε από συνάδελφό της, τον οποίο εξουσιοδότησε η κοπέλα την άνοιξη του 2014 και αφού προηγουμένως υπάλληλος του ΑΣΕΠ τη διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε φάκελος με την υπόθεσή της. Η υπόθεση πήρε άλλη τροπή από τον Μάιο του 2014, όταν η μητέρα της γυναίκας πήγε στο ΑΣΕΠ και συνάντησε μια αρμόδια υπάλληλο. Η τελευταία δήλωσε παντελή άγνοια για το θέμα και ζήτησε να καταφύγουν με καταγγελία στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης. Κατόπιν έρευνας, αποκαλύφθηκε η απάτη.

Όταν μίλησε με τη δικηγόρο, εκείνη πρότεινε στη νεαρή γυναίκα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, να μην προχωρήσει σε καταγγελία στη Δικαιοσύνη και της έταξε άλλον διορισμό! Συγκεκριμένα της υποσχόταν ότι θα μεσολαβούσε, ώστε να διοριστεί ως υπάλληλος στη Βουλή.



Πηγή : protothema.gr


Ερώτηση Κακλαμάνη για τις ανείσπρακτες οφειλές στη ΔΕΗ



Ερώτηση Κακλαμάνη για τις ανείσπρακτες οφειλές στη ΔΕΗ Ερώτηση κατέθεσε (09/11) στη Βουλή ο δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής συμφωνα με το real.gr , Νικήτας Κακλμάνης, σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, περί ανείσπρακτων οφειλών ύψους 2,5 δις ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Στην ερώτηση του ο κ. Κακλαμάνης, αναφέρεται πιό συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο ύπαρξης μεγαλο-οφειλετών προς την ΔΕΗ που όμως έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν για να γίνει η αποπληρωμή των οφειλών αυτών.

Επιπροσθέτως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας διερωτάται για το αν θα υπάρξει νομοθέτικη ρύθμιση έτσι ώστε οι μεγαλοφειλέτες να μην μπορούν να ηλεκτροδοτούνται από άλλες εταιρείες εαν δεν έχουν πρώτα αποπληρώσει τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ. Η ερώτηση του απευθύνεται προς του συναρμόδιους υπουργούς, Πάνο Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αναλυτικότερα: «Η από (04/11) ραδιοφωνική συνέντευξη του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κυρίου Γιώργου Αδαμίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά στη κοινή γνώμη, ειδικά όσον αφορά στις απαντήσεις που έδωσε για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της εταιρείας.

Συγκεκριμένα ο κύριος Πρόεδρος ανέφερε ότι «οι ανείσπρακτες οφειλές αγγίζουν 2,5 δισ. ευρώ και τα "φέσια" από τους απλήρωτους λογαριασμούς ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα δάνεια της ΔΕΗ σε τράπεζες φθάνουν τα 5 δισεκατομμύρια.» Επιπλέον, αποκάλυψε ότι υπάρχουν καταναλωτές - ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών και επιχειρήσεων που άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά η ΔΕΗ αδυνατούσε όλα αυτά τα χρόνια να τους διακόψει την ηλεκτροδότηση, με "άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις", επειδή "φουσκωτοί" -όπως λέει- παρεμπόδιζαν και απειλούσαν τους υπαλλήλους των συνεργείων.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε καταγγελίες επισημαίνοντας πως υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ οι οποίοι όταν η εταιρεία τους "κόβει" το ρεύμα και αφαιρεί τον μετρητή υπογράφουν συμβόλαιο με μια από τις ιδιωτικές εταιρείες - παρόχους και ηλεκτροδοτούνται κανονικά χωρίς να πληρώσουν το προηγούμενο χρέος, εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό που υπάρχει. Ειδικότερα, εξήγησε ότι «Πηγαίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες και αφήνουν "φέσι" στη ΔΕΗ. Τα "φέσια" στη ΔΕΗ αυτή την ώρα είναι πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτές οι εταιρείες παίρνουν τον πελάτη αδιαφορώντας αν χρωστούσε στη ΔΕΗ».

Μετά από μία προσεκτική ανάγνωση των παραπάνω δηλώσεων, είναι εύκολα κατανοητό πως ο κύριος Πρόεδρος εξαπέλυσε πολύ βαριές καταγγελίες, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και απαντήσεων. Στη σημερινή εποχή, που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγκάζεται να πληρώνει τους φόρους της και τους λογαριασμούς σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, κάνοντας βαριές θυσίες και στερούμενοι άλλα αγαθά, είναι προκλητικό να υπάρχουν εύποροι συμπατριώτες μας, που αρνούνται να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και οι οποίοι ουσιαστικά μετακυλούν τα χρέη τους στην κοινωνία.»




Πηγή : dikaiologitika.gr




Προς Εθνική Συνδιάσκεψη η Νέα Δημοκρατία πριν τις εσωκομματικές εκλογές



Το αυτονόητο θα γίνει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, στη Νέα Δημοκρατία ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 22ας Νοεμβρίου. Μετά από παλινωδίες, εσωτερικές συγκρούσεις και υπεκφυγές, θα γίνει τελικά πολιτική συζήτηση στη Ν.Δ., μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης.
Η Ν.Δ., μπροστά στο ενδεχόμενο να μην γίνει ούτε μια κομματική διαδικασία εσωκομματικού πολιτικού διαλόγου, μια εξέλιξη πρωτόγνωρη για την κεντροδεξιά, αλλάζει ρότα. Μπορεί ντιμπέιτ να μην γίνει, αλλά είναι σίγουρο πλέον ότι θα γίνει μια τουλάχιστον Εθνική Συνδιάσκεψη.

Η δήλωση του προέδρου και ταυτόχρονα υποψηφίου αρχηγού της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι συμφωνεί στη διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης και καλεί τον αρμόδιο (σ.σ. τον γραμματέα και πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο) για να προχωρήσει, συνιστά μια νέα εξέλιξη στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η επιστολή του έτερου υποψήφιου αρχηγού της Ν.Δ. Απόστολου Τζιτζικώστα προς τον κ. Παπαμιμίκο, ζητώντας του να ορίσει τη διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης για την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου.

Επί της ουσίας, κερδισμένοι είναι και οι έτεροι υποψήφιοι αρχηγοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης που τόνιζαν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη να συνεδριάσει, αφού συμφωνία δεν προκύπτει για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ, είτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε η Πολιτική Επιτροπή για να συζητήσει πολιτικά ενόψει των εκλογών.

Ο κ. Τζιτζικώστας με την επιστολή του επιχείρησε να απαντήσει με την επιστολή του σε όσοι τον κατηγορούν ότι κρύβεται και αποφεύγει τον απευθείας διάλογο με τους συνυποψήφιούς του.

«Ο διάλογος θα βοηθήσει, τόσο στην καλύτερη παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων, όσο και στην τόνωση του ενδιαφέροντος για τις εσωκομματικές μας διαδικασίες» σημειώνει ο κ. Τζιτζικώστας που είχε προτείνει από την αρχή τη διεξαγωγή πέντε θεματικών εκδηλώσεων. Μάλιστα, ζητεί αυτές να ενσωματωθούν στο πλαίσιο της Κεντρικής Συνδιάσκεψης.

«Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε προτείνει δύο εθνικές συνδιασκέψεις, στις οποίες, με βάση το Καταστατικό, μετέχουν οι νομαρχιακές συνελεύσεις και τα κομματικά στελέχη» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης το μεσημέρι της Δευτέρας, ανοίγοντας το δρόμο στη διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης.

«Έστω και με καθυστέρηση, χαίρομαι που ένας εκ των υποψηφίων αποδέχεται μέρος της πρότασής μας» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Συμφωνώ και αναμένω ο αρμόδιος να καλέσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων για τα τεχνικά θέματα και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» θετικοί είναι και οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης που επέμεναν σε όλες τις ομιλίες και παρεμβάσεις τους να θέτουν το ζήτημα του πολιτικού διαλόγου ενόψει των εκλογών.



Ραβανός Αρης
Πηγή : tovima.gr



Υπουργείο Οικονομικών: Δεν θα φορολογηθούν τα μετρητά στο «στρώμα»



Είδε και απόειδε το οικονομικό επιτελείο και διαπιστώνοντας ότι οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν στις τράπεζες, έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες διαβεβαιώνοντας ότι το μετρητό που θα βγει από τα... στρώματα δεν κινδυνεύει με φορολόγηση, εκτός αν πρόκειται για «μαύρο» χρήμα.

Στην πραγματικότητα, με ειδική εγκύκλιο που έστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες η ΓΓΔΕ, προσπαθεί να προλάβει τους... βιαστικούς ελεγκτές, που θα σπεύσουν να... πυροβολήσουν και να επιβάλουν φόρο 33% σε όσες καταθέσεις χαρακτηριστούν με ευκολία «προσαύξηση περιουσίας», χωρίς να ελεγχθεί ποια είναι η προέλευση τους ήτοι αν αυτά τα χρήματα που μπαίνουν στην τράπεζα είχαν βγει υπό το φόβο της κρίσης και των capital controls.

Είναι άλλωστε ενδεικτική η επισήμανση που γίνεται ότι "δεν αντίκειται στη φορολογική νομοθεσία η ανάληψη χρηματικών ποσών και η αποδεδειγμένη επανακατάθεση μέρους ή του συνόλου αυτών και ούτε προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την διαδικασία κίνησης χρηματικών κεφαλαίων".

Ποιο είναι το σημείο- κλειδί στους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει στις τραπεζικές καταθέσεις, αρχής γενομένης από τη λίστα των μεγαλοκαταθετών και των εμβασμάτων; Εάν πρόκειται ή όχι για «πρωτογενείς καταθέσεις», δηλαδή για ποσά που προέρχονται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και δεν προέρχονται από αναλήψεις από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ, η προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς, καθόσον αναλήψεις / καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές-κινήσεις που δεν συνιστούν κατ' ανάγκη φορολογητέο εισόδημα. Περαιτέρω μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών εξετάζονται και διερευνάται ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές μεταφοράς των ποσών αυτών αφού προσκομίσει ο φορολογούμενος τα σχετικά έγγραφα.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αυτό που πρέπει να εξετάζεται είναι αν τα αναληφθέντα ποσά υπερκαλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών, έτσι ώστε να μην δικαιολογούνται μεταγενέστερες καταθέσεις ίσου ή άλλου ποσού στον ίδιο ή άλλο λογαριασμό.

Σ' αυτήν την περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί και να τεκμηριωθεί από τον έλεγχο ότι, οι συγκεκριμένες αναλήψεις που έγιναν από τον φορολογούμενο από έναν ή περισσότερους λογαριασμούς δαπανήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί εφικτή η επανακατάθεση των ποσών αυτών σε ίδιους ή άλλους λογαριασμούς


Γιώργος Παππούς
Πηγή: iefimerida.gr 


Δουλέμποροι με θαλαμηγούς





Με πολυτελή θαλαμηγό μεταφέρθηκαν σήμερα στη βόρεια Λέσβο από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια, περισσότεροι από 200 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το σκάφος εντοπίστηκε από τις αρχές στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην παραλία Τσόνια.  Στελέχη του Λιμενικού Σώματος και διασώστες μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων μετέφεραν με ασφάλεια τους πρόσφυγες στην ακτή.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η τιμή για το πολυτελές σκάφος για κάθε πρόσφυγα ήταν 2.500 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός του παραμένει ασύλληπτος.

Οι πρόσφυγες μετά την άφιξή τους χρειάστηκε να διανύσουν με τα πόδια μεγάλη απόσταση μέχρι το Μανταμάδο, όπου βρίσκεται το κοντινότερο κέντρο υποδοχής.

Η θαλαμηγός που μετέφερε περισσότερους από 200 πρόσφυγες

Στο μεταξύ οι λιμενικές αρχές έκαναν φύλλο και φτερό το πολυτελές σκάφος που αποτελεί μια... πρωτότυπη επιλογή μεταφοράς από πλευράς των αδίστακτων δουλεμπόρων.

Όπως όλα δείχνουν, δεδομένου και των πολυάριθμων τραγικών ναυαγίων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι διακινητές αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα «δρομολόγια του θανάτου» με βάρκες και πλοιάρια και επιλέγουν πιο ασφαλείς (και πολυτελείς) τρόπους μετακίνησης των δύστυχων προσφύγων.



Φωτογραφία: emprosnet.gr
Πηγή : zougla.gr