Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Επαναστατούν οι σωφρονιστικοί στις φυλακές Αγίου Στεφάνου


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα.

Τα δύο απανωτά περιστατικά που έγιναν μέσα σε λίγες ώρες, το πρώτο ανάμεσα στους τρεις κρατουμένους και το δεύτερο με έναν κρατούμενο να απειλεί δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είναι μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Τα επεισόδια ανάμεσα στους κρατούμενους, άλλοτε μικρά, άλλοτε μεγαλύτερα -όπως το τελευταίο που είχε το αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων- είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι υπάλληλοι των φυλακών δεν είναι λίγες φορές που έχουν εκφράσει ανοικτά τον φόβο τους ότι είναι δύσκολο, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν να ελέγχουν την κατάσταση.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι είναι ελάχιστοι στον αριθμό, μπροστά σε έναν αριθμό κρατουμένων που συνεχώς αυξάνεται.

Τα κελιά στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου είναι στοιβαγμένα από κόσμο και το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης για τους έγκλειστους.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την κατάσταση που υπάρχει στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, τα δύο απανωτά επεισόδια κρούουν το καμπανάκι κινδύνου και η πολιτεία θα πρέπει να λάβει απαραίτητα μέτρα, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων και ταυτόχρονα βελτιώνοντας τις συνθήκες ποιότητας ζωής των κρατουμένων, καθώς το σωφρονιστικό κατάστημα στην ουσία δεν χωρά άλλους.

Διαφορετικά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τέτοιου είδους σοβαρά επεισόδια θα ξαναγίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν κελιά όπου ζουν από οχτώ έως δέκα άτομα μέσα σε λίγα μόνο τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: patrasevents.gr


Νέα δημοσκόπηση! Μπαίνει δεν μπαίνει στην βουλή το ΠΑΣΟΚ, Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο ΚΑΝΕΝΑΣ 4,7 μονάδες μπροστά  ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 23,3% ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 18,6% και το Ποτάμι με 5,9% .
Από το Ποτάμι και κάτω τα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων δείχνουν ότι καταποντίζονται  με πρώτο το ΠΑΣΟΚ που παλεύει για να μπεί στην βουλή. 
Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,4% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ όπως δείχνει η δημοσκόπηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν εισέρχονται στη Βουλή αφού συγκεντρώνουν μόλις το 2,8% και ακολουθούν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΛΑΟΣ που συγκεντρώνουν από 1,3%.
Για την  εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 51% των πολιτών προτιμά να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, ενώ το 44% θέλουν πρόωρες εκλογές.
Πρώτος και καταλληλότερος Πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ με ποσοστό 35% και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 34% και τρίτος  ο Αλέξης Τσίπρας με  18%.


Οι τζιχαντιστές εκτελούν τους ξένους μαχητές που λιποτακτούνΟι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συλλαμβάνουν, φυλακίζουν αλλά και εκτελούν τους επίδοξους λιποτάκτες, δηλαδή τους ξένους ισλαμιστές που αποφάσισαν να ενταχθούν στις τάξεις του κινήματος, αλλά στο δρόμο άλλαξαν γνώμη.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν μαχητές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με αυτούς αλλά και μία συριακή μη κυβερνητική οργάνωση οι «πιθανοί λιποτάκτες» είναι γενικά νέοι που προέρχονται από μη αραβικές χώρες, οι οποίοι μετάνιωσαν για την ένταξή τους στις τάξεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης που σπέρνει τον τρόμο στις περιοχές που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ.
Χθες, ένας 19χρονος τζιχαντιστής «πιθανόν Τσετσένος» συνελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος σε ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, έπειτα από μία επικοινωνία που είχε με την οικογένειά του στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
«Οι τζιχαντιστές τον ξυλοκόπησαν και κατέσχεσαν τα προσωπικά του αντικείμενα. Ο μεταφραστής του περιέγραψε στους φίλους του ότι είχε μιλήσει με την οικογένειά του σχετικά με τους τρόπους για να επιστρέψει στην πατρίδα του» σημείωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Από την πλευρά του ο Νάελ Μουστάφα, ένας μαχητής στη Ράκα που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, ανέφερε μία άλλη περίπτωση.
«Συνάντησα ένα νεαρό Γερμανό τζιχαντιστή από το Αμβούργο, ηλικίας 19 ετών, που προφανώς μετάνιωσε για την εμπειρία που είχε με το Ισλαμικό Κράτος» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω του Διαδικτύου.
Οι τζιχαντιστές «το αντιλήφθηκαν και όταν αποφάσισε να φύγει (...) τον έστειλαν στο μέτωπο» συνέχισε ο ίδιος.
«Την επόμενη ημέρα, άκουσα να λένε ότι είχε σκοτωθεί, τον είχαν σκοτώσει με μια σφαίρα στην πλάτη».
Σύμφωνα με τον ίδιο μαχητή, που δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των «λιποτακτών», «πολλοί τζιχαντιστές, η πλειονότητα από αυτούς από τη δυτική Ευρώπη, το έσκασαν όταν ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο οι βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
«Ορισμένοι κατάφεραν» να ξεφύγουν, όμως το Ισλαμικό Κράτος σύντομα «ανέκτησε τον έλεγχο της κατάστασης» διευκρίνισε ο μαχητής, που εξήγησε ότι το Ισλαμικό Κράτος «θεωρεί ότι ο όρκος της πίστης είναι ιερός και απαραβίαστος».


Πηγή : ethnos.gr


ΛΟΝΔΙΝΟ: ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΝΙΑΣ ΗΛΙΑ


Στο Εφετείο του Λονδίνου εκδικάστηκε η υπόθεση έκδοσης στην Ελλάδα της πρώην δικαστικού Τόνιας Ηλία.
Η δίκη κράτησε περίπου έξι ώρες ενώ η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αναμένεται να βγει τις επόμενες εβδομάδες.
Η Τόνια Ηλία δεν βρισκόταν στην αίθουσα καθώς, όπως εξήγησε ο συνήγορός της, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μάτια της. Παρόλα αυτά η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε κανονικά.
Στο δικαστήριο κατατέθηκε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι η εκζητούμενη θα κρατηθεί στην νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Αυτή η επιστολή - εγγύηση την οποία υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου κρίθηκε απαραίτητη γιατί επανειλημμένα έχουν αμφισβητηθεί οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Παράλληλα, όπως τονίζεται, η νέα πτέρυγα πληρεί όλα τα διεθνή στάνταρ.
Πρώτος κατέθεσε μέσω βιντεοτηλεφώνου από την Αθήνα, ο επίκουρος καθηγητής Σωφρονιστικής Πολιτικής στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νικόλαος Κουλούρης. Ο κ. Κουλούρης αμφισβήτησε την νομική δεσμευτικότητα της εν λόγω εγγύησης. Όπως υπογράμμισε η τοποθέτηση κρατουμένων σε συγκεκριμένους χώρους είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο του συμβουλίου της φυλακής. «Αυτή είναι μια πολιτική βεβαίωση και όχι μια βεβαίωση η οποία βασίζεται στον νόμο», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, όπως τόνισε, οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές αλλάζουν συνεχώς και συνεπώς πρακτικά είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δώσει τέτοιου είδους εγγυήσεις. Τέλος παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν περισσότερους φυλακισμένους από ότι είναι προβλεπόμενο να «φιλοξενούν».
Δεύτερος κατάθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης και αυτός μέσο βιντεοτηλεφώνου, αλλά από την Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσιτσελίκης που εξειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε με τη σειρά του ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να ορίσει τον τόπο κράτησης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. «Δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα», επεσήμανε ο κ. Τσιτσελίκης. Μιλώντας για τις συνθήκες κράτησης επεσήμανε ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα. Από την μια η πληθώρα τροφίμων και από την άλλη η έλλειψη σωφρονιστικών υπαλλήλων. Όπως υπογράμμισε ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει επισημάνει αυτά τα προβλήματα και μάλιστα με δημόσια ομιλία του.
Το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε στα επιχειρήματα της υπεράσπισης για «τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές». Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος της κ. Ηλία η υγεία της πελάτισσάς του κινδυνεύει να κλονιστεί ακόμη παραπάνω αν τελικά εκδοθεί στην Ελλάδα. Επίσης επανέλαβε πολλές φορές την θέση των δύο εμπειρογνώμων καθηγητών που κατέθεσαν στην υπόθεση για την νομική υπόσταση της επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης.
Η έκδοση της Τόνιας Ηλία στην Ελλάδα εκκρεμεί από το 2011. Τότε είχε συλληφθεί στο Μπράιτον της Αγγλίας και όταν οδηγήθηκε στο βρετανικό δικαστήριο για πρώτη φορά είχε αρνηθεί την ταυτότητά της. «Με λένε Αντωνία Ζαμίν και είμαι Γαλλίδα», είχε πει τότε. Αφού εξακριβώθηκε ποια είναι τελικά προφυλακίστηκε στις φυλακές του Χόλογουεϊ για 19 μήνες. Αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2012. Από τότε ζει με αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ένα μικρό δωμάτιο στο βόρειο Λονδίνο και όπως η ίδια λέει «προσπαθεί να αποτρέψει την έκδοσή της στην Ελλάδα, με κάθε τρόπο».
Είναι αξιοσημείωτο επίσης πως εκτός των άλλων η Τόνια Ηλία έχει ζητήσει και πολιτικό άσυλο από τις βρετανικές αρχές πράγμα εξαιρετικά σπάνια για υπήκοο της ΕΕ και ακόμη σπανιότερο, αν όχι μοναδικό, για πρώην δικαστή.
Υποστηρίζει ότι είναι αθώα καθώς όλοι οι συγκατηγορούμενοι στην Ελλάδα έχουν πλέον αθωωθεί. Κατά την φυγόδικο πρώην δικαστικό η δίωξή της οφείλεται στην εμπάθεια κάποιων συναδέλφων της.
Πρόσφατα, ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, γνωστός από τη θέση που πήρε μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου με την οποία του ζητάει να αποκατασταθούν όσες αδικίες έχουν γίνει εις βάρος της. Η ίδια απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι θα κάνει σε περίπτωση που οι βρετανικές αρχές την αναγκάσουν να επιστρέψει στην Ελλάδα είπε «θα σεβαστώ απόλυτα την απόφαση του βρετανικού κράτους».


Πηγή : newsbomb.gr


Πυροβολισμοί μέσα στο ΑΠΘ
Ένα περίεργο περιστατικό έγινε αργά το απόγευμα στους χώρους του ΑΠΘ. Οπως καταγγέλθηκε στις αστυνομικές αρχές από μάρτυρες, έγινε συμπλοκή με πυροβολισμούς ενώ υπήρξε και τραυματίας κοντά στο χώρο της Κτηνιατρικής Σχολής.

Στο σημείο πήγαν αστυνομικοί της ασφάλειας και βρήκαν στο σημείο που τους υπέδειξαν ότι έγινε το περιστατικό, κάλυκες και κηλίδες αίματος

Στους αστυνομικούς δόθηκε περιγραφή των δραστών, οι οποίοι όπως είπαν μάρτυρες, πιθανότατα ήταν αλλοδαποί και ήδη γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.

Αυτό το περιστατικό έχει θορυβήσει τους φοιτητές που βλέπουν το πανεπιστήμιο ξέφραγο αμπέλι με διάφορους κακοποιούς να ενεργούν ανεξέλεγκτα στους χώρους.


Με πληροφορίες απο το seleo.gr


Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει ο ΓιώργοςΟριστικοποιείται το χάσμα στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά την επιστολή που έστειλε ο δεύτερος στον πρόεδρο του Κινήματος, αποστασιοποιούμενος ολοκληρωτικά και κάθετα από την πορεία που έχει χαράξει ο νυν αρχηγός.
Ο κ. Παπανδρέου ζητά να γίνει έκτακτο συνέδριο και να υπάρξει εκλογή προέδρου από τη βάση, ενώ αφήνει να διαφανεί ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με το σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης, που συγκροτεί ο κ. Βενιζέλος, καθώς διαφωνεί με την επιλογή αυτή.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Η πρότασή μου, αφορά στην πορεία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικού φορέα που έχει ταυτιστεί με τους αγώνες του Ελληνικού λαού, για τη Δημοκρατία και την Αλλαγή του τόπου - και τα τελευταία χρόνια, με την ανάληψη του βάρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, που σε κάθε περίπτωση δεν του αναλογούσε.
Στις δημόσιες παρεμβάσεις μου έχω διατυπώσει επανειλημμένα τις απόψεις μου για τα ζητήματα που αφορούν το Κίνημά μας. Και εδώ και πολύ καιρό, έχω εκφράσει με παρρησία τις θέσεις μου, τόσο για το τι χρειάζεται το Κίνημά μας στην πορεία του προς το μέλλον, όσο και τις ενστάσεις και διαφωνίες μου για τις οβιδιακές μεταμορφώσεις που επιχειρούνται κατά καιρούς στο Κίνημα.
Ωστόσο, στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται το Κίνημά μας, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ και σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πορεία του τόπου, κοινοποιώντας τις σκέψεις μου και την πρότασή μου γραπτώς, μακριά από ενδιάμεσους και ψιθύρους.
Με απόλυτη καθαρότητα, με απόλυτη διαφάνεια.
Όπως έκανα πάντα.
Ως εκ τούτου, θέλω να είμαι σαφής και συνοπτικός:
1. Οι όποιες διεργασίες συντελούνται σήμερα στο Κίνημα, ελάχιστη σχέση έχουν με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Η ενασχόληση με το κομματικό «καπέλο», με την ονοματολογία, αλλά και με τις όποιες μεταμορφώσεις του Κινήματος, σκοτώνει την ουσία.
2. Η ουσία είναι η Πολιτική. Η πολιτική είναι θέσεις. Από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ και στις καλύτερές του στιγμές, έθετε - και χωρίς φόβο - τα ουσιαστικά διακυβεύματα για τη χώρα. Μπορούσε έτσι και ένωνε πλατιά στρώματα του Ελληνικού λαού που διψούσαν για αλλαγές.
Την περίοδο 2009-2011, το ΠΑΣΟΚ έκανε το πατριωτικό του καθήκον. Μόνο του, χωρίς τη στήριξη καμιάς άλλης πολιτικής δύναμης, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Όμως, το διακύβευμα ήταν βαθύτερο. Το φάσμα της χρεοκοπίας προήλθε από τη γιγάντωση ενός μοντέλου πελατειακού καπιταλισμού. Από την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών.
Η διακυβέρνηση της χώρας, με αποκορύφωμα την περίοδο 2004-2009, συνέβαλε ώστε να κυριαρχήσουν αντιλήψεις και πρακτικές, που επέτρεψαν, πόροι και πλούτος του Ελληνισμού, να γίνουν βορά ισχυρών ιδιοτελών συμφερόντων.
Επέτρεψαν, δηλαδή, να σπαταληθούν και εν τέλει να χαθούν, με ζημία για την οικονομική ανάπτυξη, το κοινό καλό και τον Έλληνα πολίτη.
Θεωρώ αυτονόητο ότι, μπροστά σε αυτό το διακύβευμα απαιτούνται θέσεις που να υπηρετούν αρχές και αξίες, θέσεις - και αγωνιστική διάθεση για αυτές - που να ανταποκρίνονται στις δημοκρατικές και σοσιαλιστικές μας ρίζες.
Θέσεις, δηλαδή, που να διασφαλίζουν έμπρακτα το δημόσιο συμφέρον και το συλλογικό καλό, με κοινούς κανόνες για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και γκρίζες περιοχές.
Καθαρές θέσεις, συνεχείς πρωτοβουλίες και μάχες για θεσμούς και πρακτικές που να προωθούν την ισονομία, την διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία.
Αυτή και μόνο μπορεί να είναι η βάση για μια βιώσιμη οικονομία και για την εμπέδωση κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικού κράτους δικαίου.
Αυτή είναι η μάχη που πρέπει και αξίζει να δοθεί.
Αυτή η μάχη μπορεί να ενώσει ευρύτατα στρώματα του Ελληνικού λαού.
Και αυτή η μάχη, απαιτεί και Συμμετοχή του κόσμου.
Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων πονάνε πραγματικά για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες που εξέφρασε, λένε ότι, τα όσα γίνονται στο Κίνημα δεν οδηγούν πουθενά. Κάθε μέρα που συνεχίζονται όλες αυτές οι πρακτικές και οι διαδικασίες, το Κίνημα αιμορραγεί. Μερικοί λένε, μάλιστα, ότι πλέον ψυχορραγεί. Ούτε Θέσεις υπάρχουν, ούτε Συμμετοχή.
Είναι προφανές ότι, τα όποια σχήματα έπονται.
Όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί.
3. Είτε το θέλουμε είτε – κάποιοι – όχι, το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η θεσμική έκφραση της Παράταξης, των ευρύτερων δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει, λοιπόν, να το σεβαστούμε όλοι. Ο σεβασμός αυτός δεν είναι ζήτημα συμβόλων ή ονομάτων. Είναι ζήτημα σεβασμού των αρχών του, και εντέλει, όσων αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να αγωνίζονται, παλαιότερων και νεότερων, εμάς των ίδιων, αν θέλουμε να πάμε παρακάτω συντεταγμένα και με προοπτική.
4. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κόσμος του. Υπαρξιακά ζητήματα του Κινήματος τα λύνει ο κόσμος του, κανένας άλλος. Αν το ΠΑΣΟΚ σταματήσει να υπάρχει, ή συνεχίσει να υπάρχει, ή μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, ή μετονομαστεί σε οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι θέμα του κόσμου του, κανενός άλλου.
Εν τέλει, η μετεξέλιξη είναι μέρος της ζωής, αλλά είναι και μια πολιτική - παιδευτική διαδικασία, ένα εργαστήρι ιδεών και προτάσεων, που δεν πραγματοποιείται ερήμην όσων πίστεψαν και πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες του Κινήματος.
Γιατί η πραγματική μετεξέλιξη έχει νόημα, όταν δεν είναι φραστική αλλά όταν γίνεται ευθύνη του καθενός μας και συλλογικά όλων μας. Και αυτό είναι εφικτό μόνο εάν η διαδικασία είναι συμμετοχική - βαθιά δημοκρατική.
5. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο. Όλα από την βάση. Τώρα.
6. Η πρότασή μου:
α) Προκηρύσσεται Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις.
β) Η προκήρυξη συνοδεύεται με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι.
Ανοιχτό σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ριζικής αλλαγής της χώρας με προοδευτικό πρόσημο και με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Όλους όσοι είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τις δουλείες του παρελθόντος.
Ανοιχτό στην κατάθεση και συλλογική επεξεργασία καινοτόμων προτάσεων από όλους όσοι αντιλαμβάνονται την πρόκληση της Μεταπελατειακής Ελλάδας.
Με ανοιχτό μητρώο, για να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους όσους ενδιαφέρονται.
Το σύνολο των μελών του Κινήματος που θα προκύψουν μετά από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης που επιβάλεται να δρομολογηθούν, στο πλαίσιο του προσκλητηρίου που θα απευθυνθεί και προκειμένου η συμμετοχή τους να είναι και ουσιαστική, θα κληθούν να εκλέξουν με άμεση εκλογή και την Οργανωτική Επιτροπή, που θα καθορίσει και τους κανόνες διεξαγωγής του Συνεδρίου - με βάση τη δημοκρατική παράδοση και συγκρότηση του Κινήματος.
γ) Στις ανοιχτές διαδικασίες προς και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα πάντα: στίγμα, φυσιογνωμία, θέσεις, σύμβολα, δομή, πρόσωπα.
δ) Αμέσως μετά το Συνέδριο, εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση.
7. Οι πρωτοβουλίες αυτές, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πολιτικό και δημοκρατικό ΣΟΚ που χρειάζεται, το Κίνημα, η χώρα - που χρειαζόμαστε όλοι. Άμεσα. Είναι πρωτοβουλίες που υπηρετούν την πολιτική, τις δημοκρατικές αποφάσεις, τη συλλογική δράση. Είναι πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται και υπηρετούν τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποστολή του ΠΑΣΟΚ να υπηρετεί τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Και μπορούν να κινητοποιήσουν κόσμο, να προκαλέσουν και πάλι το ενδιαφέρον του.
Μόνο με κινηματικού χαρακτήρα ενέργειες μπορεί να κινητοποιηθεί ξανά η βάση της Παράταξής μας - που σήμερα αποστασιοποιείται, αδιαφορεί, αισθάνεται πολιτικά άστεγη.
8. Προσωπικά, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσω μέχρι τέλους την αποστολή που μου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Και δεσμεύομαι να στηρίξω ένα πραγματικό εγερτήριο ΣΟΚ στο Κίνημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ενδιαφέρομαι για καμία καρέκλα. Το μόνο που θέλω - και γι' αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, είναι να συμβάλλω στην αναγέννηση του Κινήματος, αλλά και στην ανόρθωση της χώρας - για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαίου και για την ενδυνάμωση της προοπτικής του λαού μας προς την ευημερία.
9. Είναι προφανές, κατόπιν όλων αυτών, πως αν, επιτέλους, αναληφθούν πρωτοβουλίες που σέβονται τις αρχές, τις αξίες και τον κόσμο του Κινήματος, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση μάχης, στο εγχείρημα αυτό.
10. Στην κρίσιμη αυτή φάση που περνά η χώρα μας, οι δυνάμεις της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν και πάλι την ατμομηχανή που θα πάει την χώρα μπροστά. Σπάζοντας κατεστημένες αντιλήψεις, κτίζοντας ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες, με στόχο θεσμούς και πρακτικές που θα εδράζονται σε προοδευτικές αξίες και αρχές, ώστε να καταστήσουν δυνατή μια νέα Προοδευτική Διακυβέρνηση για μια Νέα Αλλαγή.
Όσο δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, το πολιτικό σκηνικό θα βυθίζεται στην αστάθεια, με αρνητικές επιπτώσεις για τη γενικότερη ισορροπία και πρόοδο της χώρας, που τώρα πια, όλοι αντιλαμβάνονται – ακόμα και όσοι πρωταγωνίστησαν στην ισοπέδωση του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, ο ένας μετά τον άλλο δικαιώνουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, πολιτικοί σχηματισμοί – παλαιοί και νεοπαγείς - ιδιοποιούνται μέρος των θέσεων του, πολλοί καρπώνονται αδιάντροπα το έργο του, και όλοι μαζί το απαξιώνουν.
Εμείς, οφείλουμε πια να το σεβαστούμε και να το υπερασπιστούμε.
Η ιστορία, η προσφορά, η πορεία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, όπως και η όποια αλλαγή του, δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση και απόφαση δική μας, όλων μας.
Από τη βάση, κινηματικά, δημοκρατικά, συμμετοχικά.
Η ευθύνη για την σφυρηλάτηση της ουσιαστικής ενότητάς μας, με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό στις αρχές μας, ανήκει σε όλους μας και στον καθένα χωριστά.
Έτσι διασφαλίζεται ο ιστορικός ρόλος και η αποστολή του Κινήματός μας, να ανταποκρίνεται στα πραγματικά διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Η ευθύνη για να δρομολογηθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ανήκει στην ηγεσία του Κινήματος, που απαιτείται να λειτουργήσει με πνεύμα δημιουργικό.


Πηγή: matrix24.gr


Μελάς: Να πάρει πίσω ο Καμμένος όσα είπε για «βρώμικα μαξιλάρια της κυβέρνησης»


Να πάρει πίσω όσα είπε για «βρώμικα μαξιλάρια της κυβέρνησης» κάλεσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ο βουλευτής του κόμματος, Παναγιώτης Μελάς.
«Να πάρει πίσω αυτές τις εκφράσεις, είναι απαράδεκτες. Δεν επιτρέπονται να λέγονται. Στους ΑΝΕΛ, μπήκα για το καλό του λαού. Ούτε για καρέκλα, ούτε για τίποτα άλλο. Είμαι αντιμνημονιακός. Ό,τι είναι ενάντια στον ελληνικό λαό, το καταψηφίζω», σημείωσε ο κ. Μελάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».
Ο κ. Μελάς δήλωσε πως υπάρχουν κάποιοι βουλευτές στο κόμμα, περί τους 4-5, που σκέφτονται να ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστικά είπε: «Είχα κάνει μια τέτοια συζήτηση με κάποιους βουλευτές στη Βουλή» σημειώνοντας: «Δεν ξέρω τι τελικά θα πράξουν».
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δέχτηκαν πιέσεις από το κόμμα.
Σχετικά με το συνέδριο των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι σκέφτεται να παραστεί: «Θα πάω στο συνέδριο του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Δεν αισθάνομαι ότι είμαι εκτός του κόμματος».


Πηγή : imerisia.gr


Κουτρουμάνης: Μείωση ως και 20% στις συντάξεις με τα μέτρα που προτείνει η τρόικα


«Αν εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξης από 10-12 έως 18-20%», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Μείωση σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 20%, ακόμα και για τις κύριες συντάξεις, προβλέπουν οι αλλαγές που προτείνει η τρόικα, όπως δήλωσε στο MEGA ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Αν εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξης από 10-12 έως 18-20%», τόνισε ο πρώην υπουργός εξηγώντας πως οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νέους συνταξιούχους.

Τόνισε πως θα πληγούν πρωτίστως οι προοπτικές και οι συντάξεις των νεότερων εργαζόμενων.

Πηγή: skai.gr


ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ : ΕΛ.ΑΣ: «Συναγερμός» για ύποπτο δίκυκλο έξω από την οικία του Κωνσταντίνου ΜητσοτάκηΜεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών

Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, μετά τον εντοπισμό «ύποπτου» δίκυκλου κοντά στο παλιό σπίτι του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην οδό Αραβαντινού.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μηχανή έχει κλαπεί από το 2013, ενώ, είναι παρατημένη εδώ και τρεις ημέρες έξω από το σπίτι του κ. Μητσοτάκη, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο.


imerisia.gr


Σ.Ράμφος - Mία διαχρονική επικαιρότητα (TED-X)Η απομαγνητοφώνηση από την Καθημερινή:

Οι διαιρέσεις και οι φαγωμάρες είναι διαχρονική επικαιρότητα της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής. Mαταιώνουν συστηματικά τον βηματισμό προς το μέλλον, που μας καλεί να το μοιραστούμε με τους συνανθρώπους μας. Tην αυτοκαταστροφική διχόνοια και ματαίωσι αιμοδοτεί μια δηλητηριώδης καχυποψία, πηγή έντονου αρνητισμού. H δυσπιστία συνδυάζεται με εγκλωβισμό στις συμβάσεις ταυτότητος (δεσμοί συγγενείας, εντοπιότητος, ομοδοξίας) και αποτελεί αρνητική μορφή πίστεως. Aν πίστι είναι πνευματική παράδοσι (άνευ όρων) σε κάποια βεβαιότητα, υπάρχει και η μετά λόγου θετική της εκδοχή, εκτός συμβάσεων ταυτότητος. Στην τελευταία περίπτωσι μιλούμε για εμπιστοσύνη. Δυσπιστία και εμπιστοσύνη είναι μορφές της πίστεως εν σχέσει προς το μέλλον. Tις συνδέει με το μέλλον η ελπίδα ως παθητική απαντοχή είτε ως προσπάθεια και άνοιξη. Στην απαντοχή η επιθυμία υποκαθίσταται στα πράγματα, καλλιεργούνται οι ψευδαισθήσεις και τραυματίζεται η αυτοπεποίθησι. Στην προσπάθεια επιχειρούμε στο παρόν με την πραγματικότητα προ οφθαλμών και την εσωτερική ευστάθεια που προκαλεί το πνεύμα της αξιοπιστίας.

H δυσπιστία πηγάζει εν πολλοίς από ανασφάλεια απέναντι στο ασυνήθιστο και το διαφορετικό. O δύσπιστος τα αντιμετωπίζει ως απειλή και επομένως καταλαβαίνει την ταυτότητά του σαν σωσίβιο και όχι σαν εφαλτήριο, οπότε εμπνέεται από το οικείο και το δεδομένο, ποτέ από το ερχόμενο και το δημιουργικό! Tο παρελθόν δεσπόζει στην ψυχή του σαν αιωνιότητα και γι’ αυτό τίποτε στη ζωή του και τη δράσι του δεν έχει έκπληξι. H επιθυμία για σταθερότητα επιβάλλεται στην ανάγκη της πραγματικότητος να κινηθή, ενώ το υποκείμενό της βιώνει την προσδοκία του μέλλοντος σαν εμμονή με περιεχόμενο τον απράγμονα εαυτό της.

Oι Eλληνες είμαστε εύπιστοι και καχύποπτοι. Πώς γίνεται κάποιοι να πιστεύουν, τυφλά, όντας από καταβολής δύσπιστοι; Nα είναι ευκολόπιστοι και απατημένοι κατ’ εξακολούθησιν; Aυτό μπορεί να συμβή όταν η πίστι εξαντλείται στην επιθυμητική ελπίδα ως παθητική εμμονή. Tότε η δυσπιστία ενδίδει στις φαντασιώσεις της παθητικής επιθυμίας, η οποία περιβάλλεται με φωτοστέφανο θρησκευτικής αλήθειας, ασχέτως πού καταλήγει. Για να διαφυλάξουμε επί πλέον την ψυχολογική υπεροχή της επιθυμίας έναντι της πραγματικότητος, κάνουμε ασύνειδα το παν να μην ταράξουμε τις ψευδαισθήσεις μας και ζητούμε από τους πολιτικούς να μας κοιμίζουν με παραμύθια. Eμείς, τα μεγάλα λαϊκά ακροατήρια, δεν θέλουμε την αλήθεια· οι πολιτικοί προκειμένου να αδράξουν την εξουσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανταποκρίνονται. Oταν μάλιστα η πίεσι των πραγμάτων υποχρεώση κάποιους από αυτούς να αντιμετωπίσουν κατάματα την σκληρή πραγματικότητα τότε ξεσηκωνόμαστε και ψάχνουμε για καινούργιο, «άφθαρτο» ψεύτη.

Tο κρίσιμο είναι ότι παίρνουμε εικόνα εαυτού από την επιθυμητική ελπίδα, ότι υπάρχουμε γι’ αυτήν εξιδανικεύοντας την αγωνία μας και την ματαίωσί μας. Eπειδή ακριβώς δεν μας δίνουν ταυτότητα οι πράξεις μας αλλά οι ευσεβείς μας πόθοι, θα ήταν θεμιτό να αναρωτηθούμε μήπως εδώ κρύβεται το μυστικό του άναρχου συναισθηματισμού μας. Πάντως, με τις οραματικές φαντασιώσεις μας σκοτώνουμε το μέλλον. Aν, λόγου χάριν, αντικαθιστώ στην άμεση ζωή την ασύνειδη ριζική ανασφάλεια με το αίσθημα ενός απαράμιλλου εθνικού μεγαλείου, τότε δεν έχω να διδαχθώ από κανένα και από πουθενά, ούτε υπάρχει επάνω μου κάτι να διορθώσω. Δεν χρειάζομαι αναστοχασμό και αυτογνωρισμό· μου αρκεί η ιδέα που έχω για τον εαυτό μου. Aυτή την ιδέα-νοοτροπία δεν μπορεί να καλύψη εις βάθος κανένας θεσμός διότι είναι «λόγος» διαβρωμένος από την φαντασίωσι.

H μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας ήταν πίσω από την μεγάλη ιδέα για την Eλλάδα. Kαι πίσω από την σημερινή δοκιμασία τού οικοδομήματος των αξιών με κατ’ εξοχήν θύματα την αξιοπιστία, την αξιοκρατία, την αξιολόγησι – την συνεκτική λειτουργία της πολιτείας. H κρίσι πρώτα είμαστε εμείς και μετά όλα τα άλλα. Θα την ξεπεράσουμε όταν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αντί να τις φορτώνουμε σε άλλους.

Θα διδαχθούμε από την κρίσι, εάν το πνεύμα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας αποκτήση ειδικό βάρος στη ζωή μας. Eάν διαπλάση συνειδήσεις και συμπεριφορές, οι οποίες θα δώσουν την θέσι της καχυποψίας και του κλειστοφοβικού αρνητισμού της σε ένα τρόπο αέναης υπερβάσεως στο πεδίο των αξιών. Oταν περιεχόμενο της ελπίδος αντί της παθητικής αναμονής γίνει η υπέρβασι. Oι αξίες δεν αναφέρονται στα πράγματα· αναφέρονται στο νόημα των πραγμάτων. Bάζουν πάνω από τις υλικές συνθήκες και τον μη ανατρέψιμο ιστορικό τους χρόνο, το κριτήριο της έγνοιας των ανθρώπων για την δική τους ζωή και την ζωή των άλλων. Eξ ου και όταν λέω «αξία» δεν σκέπτομαι κάποιο αφηρημένο πρότυπο τελειότητος, όπως η αρετή είτε το αγαθό, αλλά ένα πνευματικό συντελεστή που ενεργοποιεί εξυψωτικά τα άτομα και το σύνολο (π.χ. η καθιέρωσι της έρευνας ως τρόπου εργασίας στα AEI, αντί αποστηθίσεως του ενός συγγράμματος). Oταν, πάλι, λέω «υπέρβασι» σκέπτομαι όχι κάποιο μηχανικό ξεπέρασμα αλλά την παλιγγενεσία των πραγμάτων στην άνοιξί τους, την ύπαρξι και την λειτουργία τους στην έγνοια για τον συνάνθρωπο και τον φυσικό κόσμο. Στην προοπτική της αντιλαμβάνομαι τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας σαν αγαθό πλατειά συνεκτικό, με αξιοκρατική ενέργεια #οπωσδήποτε, όχι όμως διακριτική των ανθρώπων σε προνομιούχους και παρίες. Δεν έχει νόημα η αποκατάστασι των αξιών σε ένα κόσμο ο οποίος τις ευτελίζει. H κρίσι των αξιών δεν οφείλεται πρωτίστως σε κακοήθεια: Συνδέεται με την περιπέτεια της ατομικότητος. H συνείδησι του ατόμου αρχικά ανεπτύχθη επί μακρόν στο πεδίο του ομαδικού ψυχισμού (οικογένεια, φυλή, εθνότης) ενσωματωμένη στην ασφάλεια της κοινοτικής βιοτής, ενώ μετά τον 17ο αιώνα και ιδίως μετά τα μέσα του 20ού, άρχισε να αναπτύσσεται καθ’ εαυτήν χωρίςνα παρακολουθούν το πέταγμά της τα θεσμικά συστήματα. Eπος σπαρακτικό και συναρπαστικό.

Mε τούτο το κεκτημένο έρχεται και το ζητούμενο. Zητούμενο είναι ν’ αφήσουμε πίσω το πνεύμα της μερικότητος και της αντιπαραθέσεως, ώστε να συμμετάσχουμε ενεργά στο εγχείρημα της διαμορφώσεως ενός πεδίου σχέσεων περιχωρητικής συνυπάρξεως αποστάσεων και διαφορών με στόχο το καλό όλων. Mας ενώνει το έργο της δικαιοσύνης σε συνθήκη ελευθερίας και όχι η ιδέα της ενότητος. Στην εποχή του Διαδικτύου και της Πληροφορικής αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται ως πρώτο βήμα ένα λόγο επικοινωνίας με την ετερότητα, ένα ιδίωμα και ήθος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με επίγνωσι πως όταν δεν χωρή όλους το αγαθό, είμαστε καταδικασμένοι.* Ο κ. Στέλιος Ράμφος είναι φιλόσοφος. Πλήρες κείμενο της ομιλίας του στο TED-X Academy.

by antikleidi.com


Ο νέος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι έκτρωμα κύριοι της κυβέρνησης
Γράφει η Ζαχαρούλα Γκριέλα Δικηγόρος 

Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια δημοκρατική εκτροπή, την οποία παρατηρούμε αδρανείς, παρά τα παράπονα που εκφράζουμε και τις γρίνιες. Πρώτοι απ'όλους εμείς οι δικηγόροι, περιμέναμε από τον κλάδο μας, εκφραζόμενο από το Συνδικαλιστικό μας φορέα (Δ.Σ.Α.) να βάλει "πλάτη" και να στηρίξει την κοινωνία που πλήττεται αλλά δεν έχει τις γνώσεις, τα μέσα, ούτε τα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε εμείς, για να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Μέχρι σήμερα τίποτε δεν είχε γίνει, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε οι περισσότεροι από εμάς, ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το κοινωνικό μας ήθος και η επαγγελματική μας αξιοπρέπεια. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις απόψεις των αρμόδιων φορέων (Δικηγόρων και Δικαστών που είναι σύσσωμα αντίθετοι στο περιεχόμενό του), πλήττονται για άλλη μία φορά Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και συγκεκριμένα: αυξάνονται ΠΑΛΙ τα δικαστικά έξοδα, με αποτέλεσμα να αποστερείται ο πολίτης της δυνατότητας να παραστεί στο Δικαστήριο είτε για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του είτε για να υποστηρίξει τις θέσεις του, καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, δηλαδή η διαδικασία θα γίνεται μόνο με έγγραφα, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις δίκαιης δίκης για τον πολίτη, οι οποίες (προϋποθέσεις) υπάρχουν μόνο μέσα από τη "ζώσα" διαδικασία και το κυριότερο: έρχονται εξελίξεις ραγδαίες στους πλειστηριασμούς, αφού πλέον ΘΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΛΩΝ των πιστωτών, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!!!

Οι Δικηγόροι αντιλαμβανόμενοι το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες, απέχουν από τα καθήκοντά τους σε βάρος της ίδιας της επιβίωσής τους, διαμαρτυρόμενοι για την κατ'επανάληψη θέσπιση νομοθετημάτων με γνώμονα τη βούληση ή την εικαζόμενη βούληση της Τρόικας, με γνώμονα τη σκοπιμότητα και την άσκηση εισπρακτικής πολιτικής, σε βάρος κάθε έννοιας δημοκρατίας, ελευθερίας, απονομής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας.Ζαχαρούλα Γκριέλα
       Δικηγόρος


Ο ένας απαγωγέας έψαχνε «ζεστό χρήμα» για τον ΟΑΕΕ, ο άλλος σκεφτόταν την... προίκα της φοιτήτριας


του Βασίλη  Λαμπρόπουλου

«Έχεις σκεφθεί μήπως παίρνουμε λεφτά από την προίκα του κοριτσιού;» Αυτό το ερώτημα φέρεται -σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα- να υπέβαλε ο ένας απαγωγέας στον άλλον σχετικά με την απαίτηση λύτρων ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την απελευθέρωση της 27χρονης φοιτήτριας που έπεσε
θύμα αρπαγής στις 31 Οκτωβρίου και αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από δέκα ημέρες ομηρίας. Ο πατέρας της νεαρής απαχθείσας, που τελικώς κατέβαλε 82.500 ευρώ, στους δράστες ήταν γαμπρός συνιδιοκτήτη ΠΑΕ της επαρχίας.

Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» υπάρχουν αναφορές στην πολυήμερη προετοιμασία της απαγωγής με παρακολουθήσεις της κοπέλας σε μπιραρία στο Χαλάνδρι αλλά και σε εμπλοκή του 25χρονου Αλβανού που εργαζόταν παλιότερα στη μάντρα αυτοκινήτων ενός από τους δράστες και ο οποίος φαίνεται να κλήθηκε από τη γειτονική χώρα ειδικά για αυτήν την αρπαγή.

Περιγράφεται ότι οι απαγωγείς είχαν εξετάσει να απαγάγουν και άλλα μέλη της οικογένειας του συνιδιοκτήτη της ΠΑΕ αλλά βρήκαν εμπόδιο τα μέτρα ασφαλείας που είχαν.

Υπήρχε και σχέδιο απαγωγής την καλοκαιρινή περίοδο, όμως τους εμπόδισε το ότι στο εξοχικό στη Λούτσα που είχε ορισθεί ως χώρος κράτησης της ομήρου θα πήγαινε συχνά για αναψυχή η ανυποψίαστη πεθερά του δράστη.

Ακόμη στη δικογραφία της υπόθεσης περιέχεται αναλυτική κατάθεση της φοιτήτριας για τον τρόπο απαγωγής και κράτησής της στη Λούτσα και για την «κρίση πανικού» που έπαθε. Ανάμεσα στα άλλα περιγράφει και συζήτηση που είχε επιχειρήσει να πιάσει μαζί της ένας από τους δράστες σχετικά με… παλιότερη ερωτική περιπέτειά του στη Μύκονο, με ταξίδια του στη Φλωρεντία, στη Βαρκελώνη αλλά και στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Εντυπωσιάζει ακόμη το γεγονός ότι στο πλαίσιο των ερωτήσεων που της υπέβαλαν οι αστυνομικοί ήταν να τους περιγράψει ευκρινώς ποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς άκουγε στον χώρο κράτησής της.

Η απολογία του 48χρονου δράστη

Ως δράστες της απαγωγής συνελήφθησαν δύο άτομα, 48 και 53 ετών, εκ των οποίων ο πρώτος φέρεται να στόχευσε την 27χρονη μέσω μίας μεταφορικής εταιρείας όπου εργαζόταν περιστασιακά και στην οποία έδινε το «παρών» ο πατέρας της.

Όπως αναφέρει ο 48χρονος στην απολογία του, εργαζόταν ως οδηγός ταξί, διατηρεί ακόμη και σήμερα σιδηρουργείο στη λεωφόρο Τατοΐου αλλά αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Συμπλήρωσε ότι χρωστούσε 30.000 ευρώ από μη καταβληθείσες εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Έτσι όπως χαρακτηριστικά μνημονεύει, «έψαχνα ζεστό χρήμα που μπορούσα να αποκτήσω μέσα από την παρανομία. Αυτό το ζεστό χρήμα δεν μπορούσα να το αποκτήσω από ληστείες γιατί δεν έβρισκα όπλο. Έτσι αποφάσισα να κάνω απαγωγή»!

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο δράστης είχε προσληφθεί στην εταιρεία μεταφορών επειδή είχε συγγενική σχέση με τη σύζυγο του ιδιοκτήτη της μεταφορικής, ο οποίος εκτός της γνωριμίας του με τον πατέρα της νεαρής είχε και άλλους δεσμούς με την επαρχιακή ΠΑΕ, αφού εκεί αγωνιζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένας στενός συγγενής του.

Επιπλέον στη δικογραφία της υπόθεσης μνημονεύεται ότι τα περασμένα Χριστούγεννα υπάλληλοι της εν λόγω μεταφορικής εταιρείας (συνολικά απασχολούσε τρία άτομα) είχαν πάει ξύλα για το τζάκι στην κατοικία του πατέρα της 27χρονης, χωρίς ωστόσο να προκύπτει αν ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο μετέπειτα απαγωγέας.

Η επίμονη παρακολούθηση

Ο 48χρονος περιγράφει πώς άρχισε την περασμένη άνοιξη -μετά τις στιχομυθίες που άκουσε στο γραφείο- την επίμονη παρακολούθηση της φοιτήτριας στην κατοικία της στην Κυψέλη και στον χώρο όπου εργαζόταν τότε στο Χαλάνδρι, λέγοντας ότι «σε κάποιες από αυτές τις παρακολουθήσεις την είχα πάντως χάσει».

Την ίδια ώρα συνέχιζε να παρακολουθεί τις αναρτήσεις της αλλά και άλλων συγγενών της στο facebook. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην απαγωγή ήταν κλεμμένο και για την απόκτησή του φέρεται να είχε απευθυνθεί σε άγνωστη μέχρι σήμερα συμμορία Αλβανών.

Στη συνέχεια περιγράφει την αρπαγή της και την ομηρία της λέγοντας ότι «κάποια στιγμή έφαγα… φλασιά με όσα μου έλεγε ο πατέρας της και αποφάσισα να την παραδώσω»!

Στην κατοχή του οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τα 80.000 ευρώ. Ο συλληφθείς υποστήριξε ότι με τα υπόλοιπα χρήματα αγόρασε μία τηλεόραση «για σύνδεση με τον υπολογιστή μέσω Skype για να επικοινωνεί με συγγενή του στη Γερμανία» ενώ πλήρωσε και ορισμένα χρέη του. Ακόμη σε δεύτερο χρόνο στην τσέπη του παντελονιού του οι αστυνομικοί ανακάλυψαν, κατόπιν υπόδειξης του, άλλα 700 ευρω από τα λύτρα.

Ο αντιδήμαρχος

Ο 53χρονος δράστης διατηρούσε μάντρα αυτοκινήτων στο Μενίδι όπου είχε γνωρίσει προ δεκαετίας τον 48χρονο. Στο κατάστημα αυτό εργαζόταν επί χρόνια ο καταζητούμενος 40χρονος αλβανός συνεργός του. Παρ' ότι πιέσθηκε από αστυνομικούς και τους δικαστικούς λειτουργούς, αρνήθηκε να προσδιορίσει την ταυτότητά του, λέγοντας ότι «έχασα το κινητό του, δεν θυμάμαι πού έμενε» και άλλους παρόμοιους ισχυρισμούς. Όμως οι αστυνομικοί με βάση τις περιγραφές και με το δεδομένο ότι ο Αλβανός έχει συγγενείς που διαμένουν ακόμη και σήμερα στην περιοχή των Αχαρνών θεωρούν «ζήτημα χρόνου τον εντοπισμό της ταυτότητάς του».

Ο 53χρονος, που είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος σε θέματα περιβάλλοντος στο Μενίδι, υποστήριξε ότι πίεσε τον συνεργό του να απελευθερώσουν την κοπέλα και ότι «αφού δεν έδινε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο τα λεφτά ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ να μην επιμείνουν στην απαιτήσεις τους επειδή μπορεί να χάνονταν λεφτά από την προίκα του κοριτσιού».

«Αν μπορούσα θα τα έπαιρνα πίσω και θα ζητούσα συγνώμη από όλους» συμπλήρωσε στην απολογία του.

Μάλιστα για την υπεράσπισή του παρουσίασε αναφορά ιερέα στο Μενίδι ότι ήταν από τους πιο θρησκευόμενους πολίτες της περιοχής και ότι ακολουθούσε πολυήμερες νηστείες.

Οι 22 σελίδες κατάθεση της φοιτήτριες

Στη δικογραφία περιέχονται αλλεπάλληλες καταθέσεις του πατέρα της 27χρονης που αναλύει τις συζητήσεις του με τους απαγωγείς και την επιμονή τους «να δώσει τα λεφτά ο συγγενής ποδοσφαιρικός παράγοντας της κοπέλας».

Ιδιαίτερα σημαντικά έγγραφα του δικαστικού φακέλου είναι οι τέσσερις συνολικά καταθέσεις της απαχθείσας, έκτασης 22 σελίδων που αναλύει την αρπαγή και την πολυήμερη ομηρία της.

Αναφέρει για τη στιγμή της απαγωγής: «Ο ένας με έπιασε από την πλάτη. Μου έκλεισε το στόμα μου και μου γύρισε το κεφάλι μου για να με πιάσει. Όπως πάλευα για να ξεφύγω φώναξα "βοήθεια", έπεσα κάτω και τότε ο άλλος με έπιασε από τα πόδια. Ένιωσα να με σηκώνουν στο αέρα και με έβαλαν σε αυτοκίνητο τζιπ, χρώματος σκούρου όπου έπεσα κάτω και καθόμουν σε εμβρυακή στάση, ενώ ένας από τους δράστες με πίεζε στο χέρι».

Από την επίθεση αυτή η 27χρονη είχε εκδορές στην πλάτη και μάλιστα παρουσίασε αιμορραγία στη διάρκεια της κράτησής της.

Οι δράστες φέρεται να πέταξαν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων το κινητό τηλέφωνο της κοπέλας και άλλα αντικείμενά της κρατώντας μόνο μια μεταλλική ταυτότητα και ένα γράμμα φίλου της.

Η φοιτήτρια αναφέρει ότι στη διάρκεια της διαδρομής προς το κρησφύγετο, το αυτοκίνητο έκανε δύο στάσεις, όπου προσπάθησε να δει πού βρισκόταν και είδε μόνο δύο πινακίδες που έγραφαν «ΟΠΑΠ» και «Κατασκευές».

Όσον αφορά την κράτησή της η νεαρή ανέφερε ότι αρχικά οι απαγωγείς της είχαν βάλει στο κεφάλι μαύρη σακούλα και μετά «μάσκα ύπνου». Όμως σε κάποια στιγμή την είχαν αφήσει χωρίς κάλυμμα στα μάτια. Κάτι που της επέτρεψε να δώσει στην ΕΛ.ΑΣ. ακριβή περιγραφή του διοπτροφόρου δράστη με τα μαύρα μαλλιά που αντιστοιχεί στον 48χρονο απαγωγέα της. Και αυτό πολλές ημέρες πριν από τη σύλληψη του.

Επιπλέον περιγράφει μία «κρίση πανικού» που έπαθε και την προσπάθεια για να ηρεμήσει που κατέβαλε ο αλβανός δεσμώτης της.

Σκαλάκια, κοντοσούβλι, σαμπουάν και τρία βιβλία

Στην κατάθεσή της οι αστυνομικοί ζητούσαν πληροφορίες για τη διαρρύθμιση του σπιτιού όπου έμενε, με συνεχείς ερωτήσεις για τα «οκτώ σκαλάκια που ανέβηκε». Ερωτήσεις αφορούσαν από τις σακούλες σουπερμάρκετ που έβλεπε, για ένα κοντοσούβλι που της σερβιρίστηκε, για τη μάρκα του σαμπουάν και της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιούσε αλλά και για την προετοιμασία που έκαναν οι απαγωγείς για να δουν αγώνα του Ολυμπιακού με τη Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Εντυπωσιάζει ακόμη ότι οι απαγωγείς έδωσαν στην 27χρονη όμηρο -όπως περιγράφεται στην απολογία της- να διαβάσει τρία βιβλία. Πρόκειται για τα: «Για το όνειρο πότε να μιλήσω» της Ελένης Πριοβόλου (αφορά την έρευνα για τον θάνατο ενός φοιτητή το 1944), «Σαν τα φύλλα του καπνού» της Λίας Ζώτου και του Θοδωρή Καραγεωργίου (αφορά τη ζωή ενός εργαζομένου το 1928 στις καπναποθήκες και στα καπνοχώραφα της Καβάλας) καθώς και το… μυστηριακό «Ιnferno» του Νταν Μπράουν που εξελίσσεται στη Φλωρεντία με την αποκρυπτογράφηση αρχαίων κωδίκων, όπως και στο βιβλίο «Κώδικας Ντα Βίντσι» ή στο «Ιλουμινάτι».

Όπως ακόμη περιγράφεται, η 27χρονη είχε δραματική τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους της λίγες ώρες πριν από την απελευθέρωσή της, ενώ στα χέρια της τελικά έμεινε ένα γράμμα που είχε γράψει για τον αγαπημένο της, κατόπιν υπόδειξης των απαγωγέων.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι πάντως η τελευταία κατάθεση της απαχθείσας που έγινε λίγο μετά την επίσκεψή της, συνοδεία αστυνομικών, στο κρησφύγετο της Λούτσας όπου αναγνώρισε τους διάφορους χώρους στους οποίους κρατείτο όμηρη για δέκα ημέρες.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος κ. Ευστάθιος Κουκούτσης που εκπροσωπεί νομικά τον 48χρονο, «η υπόθεση αυτή θα εξετασθεί αναλυτικά στην ανάκριση αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, οπότε θα συνεκτιμηθεί η πράξη αλλά και η καλή συμπεριφορά του πελάτη μου προς την 27χρονη».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Λάγγας που εκπροσωπεί τον 53χρονο κατηγορούμενο σημειώνει: «Ο πελάτης μου ανέφερε ότι παρασύρθηκε να συμμετάσχει, ύστερα από προτροπές του συγκατηγορούμενού του και υπό το βάρος σοβαρότατων οικονομικών και οικογενειακών προβλημάτων και ιδίως από το γεγονός ότι πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος είχαν μπει εγγυητές σε επιχειρηματικά του δάνεια, τα οποία αδυνατούσε πλέον να εξυπηρετήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την προσωπική τους περιουσία μέσω πλειστηριασμών από τις δανείστριες τράπεζες. Η συμμετοχή του αποφασίστηκε μόνο υπό τον ρητό όρο ότι θα περιοριστεί στην οδήγηση του οχήματος και μόνο...»


Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ


Βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον Σαμαρά να «ξηλώσει» τον Άδωνι;


Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα βουλευτών της ΝΔ η στάση του Άδωνι Γεωργιάδη και ήδη έχουν σταλεί μηνύματα στο Μαξίμου.

Πρώτος ξεκίνησε το «ξήλωμα» του κ. Άδωνι Γεωργίαδη ο βουλευτής κ. Ταμήλος ο οποίος ξεκαθάρισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι δεν τους εκφράζει με αυτά που κάνει και λέει.

Ο κ. Ταμήλος επισήμανε ότι αυτό το κλίμα εναντίον του κ. Γεωργιάδη υπάρχει και μεταξύ άλλων βουλευτών της ΝΔ.

Οι αποκαλύψεις για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη συνέβαλαν στο να διογκωθεί το κλίμα δυσαρέσκειας που υποβόσκει εδώ και καιρό εναντίον του κ. Γεωργιάδη.

Όλο και πιο συχνά ακούγεται στο καφενείο της Βουλής ότι ένας στενός συνεργάτης του κ. Καρατζαφέρη δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπεί την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Προσθέτουν μάλιστα ότι η παρουσία του κ. Γεωργιάδη στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ δεν αποσκοπεί να εκφράζει τη θέση του κόμματος αλλά γίνεται με αποκλειστικό στόχο την προσωπική του προβολή και την εξασφάλιση του για επανεκλογή στη Β περιφέρεια της Αθήνας όπου αναμένεται σφαγή το βράδυ των εκλογών.

Το θέμα Γεωγιάδη έχει φτάσει ήδη στο γραφείο του κ. Σαμαρά από τους βουλευτές της ΝΔ και οι φωνές διαμαρτυρίας προστεθήκαν σε αυτές του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που είπε στον πρωθυπουργό ότι του » δημιουργεί σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα» με αυτά που λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Μόλις ο κ. Σαμαράς «δέσει» τους 180 βουλευτές όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν και πάλι στο τραπέζι στο Μαξίμου για επίλυση τους και τότε θα αποφασιστεί και το πολιτικό μέλλον του κ. Γεωργιάδη όπως και του κ. Χαρδούβελη για άλλους φυσικά λόγους.


Πηγή : usay.gr


Περιορισμένη χρήση χημικών έξω από το υπουργείο Παιδείας
Ένταση στην κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου μαθητές και φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Πριν από λίγη ώρα η αστυνομία προχώρησε σε περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ νωρίτερα είχε κάνει χρήση κρότου λάμψης. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε δύο προσαγωγές.

Σημειώνεται πως φοιτητών συναντήθηκε με τον καθηγητή και σύμβουλο του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Χριστόφορο Σκαμνάκη, ενώ η αντιπροσωπεία των μαθητών έγινε δεκτή από τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου.


Πηγή : newsbeast.gr


Προϋπολογισμός 2015: Ξεχάστε τις φοροελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Στον προϋπολογισμό οι 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές


- Η κυβέρνηση έβαλε με το έτσι θέλω την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τις 100 δόσεις
- Υποτίθεται ότι από το 2015 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των συντελεστών των επιχειρήσεων από το 26% ώστε το 2017 οι επιχειρήσεις να φορολογούνται με 15%
- Δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό ούτε μείωση για τον φορολογικό συντελεστή των φυσικών προσώπων
Η αφόρητη πίεση της τρόικα πέτυχε τελικά το σκοπό της. Οι φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ με τον περιορισμό του από το 1,43% του ΑΕΠ στο 1% πήγαν περίπατο.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα φαίνεται που είναι ακόμα η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι είχε διακηρυχθεί πως από το 2015 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των συντελεστών των επιχειρήσεων από το 26% ώστε το 2017 οι επιχειρήσεις να φορολογούνται με 15%.

Επίσης, για τα φυσικά πρόσωπα είχε διακηρυχθεί πως από το 42% ο υψηλότερος συντελεστής θα περιοριζόταν σταδιακά στο 30%. Ομως, προς το παρόν στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και τώρα ο στόχος μετατίθεται για το 2016.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις της τρόικας στη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, η κυβέρνηση την συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα στο κείμενο παρουσίασης του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι ”στο Σχέδιο ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση - από εφέτος - των ασφαλιστικών εισφορών, η σημαντική βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας”.

Οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων το μόνο που απομένει η έκδοση ως την ερχόμενη Δευτέρα, της εγκυκλίου για τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Κατ. Σαββαϊδου και το άνοιγμα της πύλης στο TAXIS.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Πηγή : newsit.grΚηδεία αεροπόρων ...72 χρόνια μετά τον θάνατό τους!


Τρεις βρετανοί αεροπόροι της RAF και ένας καναδός αεροπόρος της RCAF, οδηγήθηκαν στην τελευταία κατοικία τους με στρατιωτικές τιμές, σε κηδεία που πραγματοποιήθηκε, ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά ...72 χρόνια μετά τον θάνατό τους, που συνέβη το 1942!

Ο ανθυποσμηναγός Τσαρλς Τζορτζ Φοξ από το Λονδίνο της Αγγλίας, 31 ετών, ο Ανθυποσμηναγός Άντονυ Γουίλλιαμ Λόρενς, 21 ετών από το Σάρρευ της Αγγλίας, ο Λοχίας Ρόμπερτ Έρνεστ Λάκοκ, 21 ετών από το Έσσεξ της Αγγλίας, ο Λοχίας Γουίλλιαμ Μπέιρντ, 25 ετών από το Κάλγκαρι του Καναδά παρέμεναν αγνοούμενοι από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, όταν το αεροσκάφος τους τύπου Avro Anson είχε εξαφανισθεί καθώς πετούσε πάνω από την περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά.

Το πλήρωμα άνηκε στη Μονάδα 32 Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης της Βασιλικής Καναδικής Αεροπορίας. Είχε αναχωρήσει για εκπαιδευτική πτήση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Σύμφωνα με την Καναδική Αεροπορία, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από 100 ιπτάμενοι έχασαν τη ζωή τους πάνω από την περιοχή Patricia Bay του Βανκούβερ όπου κατέπεσε το Avro Anson.


Ο Καναδάς διαθέτει δασικές περιοχές όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι σπάνια. Έτσι, τα συντρίμμια του Avro Anson εντόπισε τον Οκτώβριο του 2013, ακριβώς 71 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, μια εταιρεία υλοτομίας, που πραγματοποιούσε εργασίες υλοτόμησης στο νότιο νησί του Βανκούβερ. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους παρέμεναν ασύλητα, όπως και οι σοροί των αεροπόρων.

Εξαιτίας όμως των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά τη διάρκεια του καναδικού χειμώνα, οι σοροί των αεροπόρων ανασύρθηκαν από το καναδικό τμήμα Εθνικής Άμυνας και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, μήνες μετά, την άνοιξη του 2014.

Ο Υπουργός Άμυνας του Καναδά, Ρομπ Νίκολσον, δήλωσε πως “ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που έχει περάσει, και ίσως εξαιτίας αυτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό και λυτρωτικό να μπορούμε επιτέλους να μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους άντρες που πρόσφεραν τη ζωή τους την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τόσο αξίζουν", συνεχίζοντας, “αυτή η τελετή αποδεικνύει στις οικογένειες (των στρατιωτικών) πως η θυσία των δικών τους ποτέ δεν θα ξεχαστεί.”


Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν να οδηγήσουν από κοινού στον τελευταίο τόπο κατοικίας τους, τους τέσσερις ήρωες του Β' Παγκοσμίου, με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.
Οι αεροπόροι, τάφηκαν στις 10 Νοεμβρίου του 2014, με έξοδα της Κοινωφελούς Επιτροπής Μνημείων Πολέμου σε στρατιωτικό νεκροταφείο της Βικτόριας στην Βρετανική Κολομβία. Σε μια συγκινητική τελετή, ο αιδεσιμότατος (Σμήναρχος) Νικ Μπάρρυ τόνισε πως “Οι ιπτάμενοι που τάφονται σήμερα χάθηκαν δίχως να αφήσουν ίχνος το 1942, και για τους οικείους τους και όποιον τους αγαπούσε, η απώλεια πρέπει να είχε προκαλέσει ανυπολόγιστο πόνο.” Τον ομαδικό τάφο ανέλαβε να συντηρεί η εν λόγω επιτροπή.
Ειδικά για την τελετή, εκπρόσωποι της RAF μετέβησαν από την Βρετανία ώστε να παραστούν και να τιμήσουν τους τρεις βρετανούς αεροπόρους.


Ένας από τους εκπροσώπους της RAF, ο Σμήναρχος Μπάρρυ, δήλωσε "Ήταν μεγάλη μου τιμή, που συμμετείχα σε αυτό το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας των αγνοουμένων," είπε .
Κλείνοντας :"Εκ μέρους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, χαιρετίζουμε την αφοσίωση, το θάρρος και τη θυσία τους. Per Ardua ad Astra" (χαιρετισμός της RAF που σημαίνει «Μετά κόπων, στα άστρα»)Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert
Πηγή: Royal Canadian Air Force Public Affairs


Χαρδούβελης - «Εχουν κάνει λάθη στην Τρόικα - Αν ήθελαν θα ερχόντουσαν σε μια ημέρα»!! Λοιπόν; Η κυβέρνηση γιατί σκύβει ακόμα;


Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Είναι ντροπή μια κυβέρνηση να υποτάσσεται άδοξα σε ξένους υπαλλήλους οι οποίοι προσπαθούν να απαξιώσουν μια χώρα και τον λαό της καταστρέφοντας τα πάντα, από εργασιακές σ χέσεις μέχρι την όποια προσπάθεια ανάπτυξης πάει να συντελεστεί.

Ο ελληνικός λαός σίγουρα θα στηρίξει μια προσπάθεια της κυβέρνησης που θα έχει να κάνει με το συμφέρον του και την προστασία την δικιά του και της χώρα του από τον παραλογισμό των τροικανών που μόνο απαιτούν.

Σε δραματικούς τόνους ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελη αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη». Και ποιος τους τρίβει τα μούτρα για τα λάθη κύριε Χαρδούβελη; Στείλτε τους να τα διορθώσουν και τα λέμε μετά;

Ο κ. Χαρδούβελης, είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα». Που σημαίνει ότι έχει βρει και εκβιάζει γιατί εάν δεν υπήρχαν φωνές όπως του Άδωνι να κινδυνολογεί υπέρ της τρόικα και ήταν όλα τα κόμματα μια γροθιά προς το κοινό συμφέρων που είναι η χώρα και ο πολίτης και όχι η τρόικα δεν θα μπορούσε να κουνηθεί κανένας.

Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται να συναντηθεί εντός της ημέρας και πριν την νέα τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και είμαστε περίεργοι ο ελληνικός λαός να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του πρωθυπουργού στον παραλογισμό της τρόικας.Εξαρτάσαι από τους άλλους; Ιδού πώς θα καταφέρεις να εξαρτάσαι μόνο από τον... εαυτό σου!
"Μετά από λίγο μαθαίνεις
την ανεπαίσθητη διαφορά ανάμεσα στο να κρατάς το χέρι
και να αλυσοδένεις μια ψυχή.
Και μαθαίνεις πως Αγάπη δεν σημαίνει στηρίζομαι...
Και συντροφικότητα δεν σημαίνει ασφάλεια...
Και τα δώρα δεν είναι υποσχέσεις...
Και μαθαίνεις... και μαθαίνεις..."

 Διαβάζοντας το ποίημα του Jorge Luis Borges με τίτλο "Μαθαίνεις" μπορεί εύκολα κάποιος να συνειδητοποιήσει, πόσο αλληλένδετο είναι, με το πέρασμα του ανθρώπου από την Συνεξάρτηση στην Αυτοεξάρτηση.

Συνεξάρτηση είναι η κατάσταση, όπου τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι πράξεις και η ύπαρξη μας εξαρτάται από κάποιον άλλο. Είναι η σχέση που δεν υπάρχει πλέον το εμείς, αλλά το εσύ και μόνο εσύ. Μπορούμε να φανταστούμε ότι η σχέση μας είναι σαν ένα δωμάτιο, όπου είναι γεμάτο από ένα μεγάλο "εσύ" και ένα μικρό "εγώ". Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι πώς θα ζήσω μέσα από σένα, πώς θα ικανοποιηθείς εσύ για να μπορέσω να ικανοποιηθώ και εγώ, με εκφράσεις όπως "υπάρχω όσο υπάρχεις.." Όταν, λοιπόν, είμαι συνεξαρτημένος/η μπαίνω σε μία διαδικασία να σε ικανοποιώ, να σε φροντίζω και να κάνω οτιδήποτε περνάει από το χέρι μου για να με έχεις ανάγκη. Γιατί το να με έχεις ανάγκη μοιάζει πολλές φορές με το να με αγαπάς. Και εμένα ξέρεις "αυτό μου φτάνει.." Για αυτό και ο συνεξαρτημένος δεν αγαπάει πραγματικά τον άλλο. Σίγουρα τον χρειάζεται, τον έχει ανάγκη και εξαρτάται από αυτόν, αλλά δεν τον αγαπάει ουσιαστικά.

Αυτοεξάρτηση από την άλλη είναι η κατάσταση όπου οι πράξεις μας, τα συναισθήματά μας και γενικότερα η ζωή μας είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Δεν εξαρτώνται δηλαδή, από κανένα, παρά μόνον από εμάς τους ίδιους. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να βάζουμε όλη μας την ενέργεια στο να καταφέρουμε να μας χρειάζεται ο άλλος, να εξαρτάται από εμάς ή να μας έχει ανάγκη. Μπορώ να αρκεστώ μόνο στον να θέλει αυτό που "είμαι".

Φανταστείτε πόσο χρόνο έχουμε ξοδέψει σε σχέσεις, όπου κάνουμε πράγματα "για" τον άλλον και όχι "με" τον άλλον άνθρωπο. Πόσο αλήθεια θα ήθελα να είσαι εδώ μαζί μου χωρίς να χρειάζεται, χωρίς να με έχεις ανάγκη απλά επειδή το θες και τίποτα παραπάνω... Σε τελική ανάλυση θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί, χωρίς να εξαρτάται η ευτυχία μου, τα συναισθήματα μου, και η ύπαρξη μου από σένα, αλλά να υπάρχουμε ως πλήρως αυτοεξαρτώμενοι.

 Όπως αναφέρει και ο δημοφιλής συγγραφέας Desmond Morris, οι άνθρωποι περνάμε από τέσσερις φάσεις στις σχέσεις μας:

ΦάσηI: Έλα πιο κοντά..

ΦάσηII: Αγκάλιασε με σφιχτά, σε ικετεύω..

ΦάσηIII: Χαλάρωσε λίγο, σε παρακαλώ..

ΦάσηIV: Άσε με και μία φορά μόνο/νη μου!

 Πραγματικά όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε περάσει από αυτές τις φάσεις. Το παράδοξο, αλλά πολύ σύνηθες είναι όταν ''κολλάμε'' στην ΦάσηII. Και λέω ''κολλάμε'', γιατί πραγματικά είναι σαν καθηλωνόμαστε ηθελημένα, με την γενικότερη στάση μας στην φάση αυτή. Τείνουμε δηλαδή, να συν-εξαρτώμαστε.

Και είναι λογικό, αφού δεν μας έμαθε ποτέ κανένας πώς είναι μία υγιής σχέση. Συνήθως ξεκινάμε μία σχέση με πολλές προσδοκίες και συνεχίζουμε με αυτές. Προσδοκούμε ο άλλος άνθρωπος να αλλάξει και να γίνει αυτό που φανταζόμαστε..

Και επαναλαμβάνουμε εκφράσεις όπως:
"Πίστευα ότι θα αλλάξει..."
"Όλο πάω και πέφτω στους λάθος ανθρώπους.."
"Δεν μπορώ να βρω έναν φυσιολογικό άνθρωπο να κάνω σχέση.."
"Τελικά είναι πολύ δύσκολες οι σχέσεις στις μέρες μας.."

Το πέρασμα από την συνεξάρτηση στην αυτοεξάρτηση είναι επώδυνο. Δύσκολα ξεχωρίζουμε σε ποια από τις δύο καταστάσεις βρισκόμαστε. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε:
• Συνειδητοποιώ την κατάσταση που βιώνω.
• Παραδέχομαι ότι δεν μπορώ να ελέγξω τα συναισθήματα και τις επιλογές των άλλων.
• Αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως "είναι".
• Αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου (και μόνο).
• Μαθαίνω να Αυτοεξαρτώμαι..

 Οι σχέσεις που νιώθουμε ότι μας "πνίγουν", δεν είναι υγιείς σχέσεις και αυτό το μαθαίνουμε μόνο όταν υπάρξουμε σε μία σχέση όπου βιώνουμε την μοναδική ελευθερία του να μπορώ να "είμαι". Την ελευθερία που θα μας κάνει να ερωτευόμαστε ακόμη περισσότερο τον άλλο!Στέλιος Αγαπητός
Κοινωνικός Θεολόγος-Σύμβουλος Προσωποκεντρικής

Κέντρο "Επαφή"Πηγή : queen.gr


Ψάχνουν τους νεαρούς του επεισοδίου για το νερό των Εξαρχείων, Στη ΔΕΕ το dvd, Πάνω από 30 οι καταθέσεις


Οι μόνοι που λείπουν απο το καδρο της προανάκρισης που διεξάγουν οι αδιάφθοροι ειναι οι δυο νεαροί που κατάγγειλαν τους αστυνομκούς των ΜΑΤ για την κλοπή εμφιαλωμένου νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, ο ιδιοκτήτης κατέθεσε στις Εσωτερικές Υποθέσεις και είπε ότι όπως το συνηθίζει όταν απαιτείται ν' απουσιάσει για κάποιο διάστημα, αφήνει στο

πόστο του παιδιά που κάθονται στο θεατράκι. Το ίδιο συνέβη την επίμαχη ώρα το βράδυ του Πολυτεχνείου, χωρίς όμως όπως είπε να γνωρίζει ποιοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν προσωρινά την ευθύνη της διαχείρισης.

Έτσι, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, καταβάλλεται προσπάθεια πρώτα να ταυτοποιηθούν τα 2 βασικά πρόσωπα του επεισοδίου και στη συνέχεια να βρεθούν για να καταθέσουν.

Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί άνω των 30 καταθέσεων, από τις οποίες πλην του ιδιοκτήτη του περιπτέρου άλλων δύο ιδιωτών, που οι πληροφορίες σημειώνουν ότι ταυτίζονται στις περιγραφές με την εκδοχή των αστυνομικών τόσο στις καταθέσεις, όσο και με την αναφορά του επικεφαλής της διμοιρίας που υποβλήθηκε στη ΓΑΔΑ τουλάχιστον 12 ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Το dvd που απαθανατίζει τις σκηνές, έχει σταλεί για εργαστηριακή έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαπιστωθεί εάν έχει υποστεί μοντάζ και εάν υπάρχουν κομμένες σκηνές, προκειμένου ν' αναζητηθεί το τηλέφωνο ή η κάμερα που απαθανάτισε τις σκηνές, με την προσδοκία να υπάρχουν οπτικές καταγραφές πριν από αυτές που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.


Πηγή : bloko.gr


Το συμβάν στον νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού θεωρείται μέχρι στιγμής λήξαν.


Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε πριν από λίγες ώρες η αστυνομία μετά από εξέγερση κρατουμένων στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια του επισκεπτηρίου προσπάθησαν Γεωργιανοί να περάσουν ναρκωτικά σε ομοεθνής τους Γεωργιανούς ασθενείς κρατούμενους του νοσοκομείου των φυλακών αλλά έγιναν αντιληπτοί από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα να συλληφθούν. Αυτό το περιστατικό ήταν η αφορμή για να ακολουθήσει εξέγερση και να σημειωθούν καταστροφές.

Αυτή την στιγμή η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, στον χώρο βρίσκονται ισχυρές ομάδες των μέτρων τάξης και εισαγγελέας χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει εντολή επέμβασης.
ΕΚΠΑ: «Αδυνατούμε να εκπαιδεύσουμε τόσους φοιτητές»Με τη στάση του για τους διοικητικούς, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών άνοιξε νέα διελκυστίνδα, αυτή τη φορά με το υπουργείο Παιδείας παρότι ο Ανδρέας Λοβέρδος τον στήριξε ευθέως στη διένεξή του με τους φοιτητές για το λοκάουτ στη Νομική τις παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δήλωσε αδυναμία να πραγματοποιήσει τις μετεγγραφές αν δεν ικανοποιηθούν τέσσερις όροι, ανάμεσα στους οποίους η αύξηση της χρηματοδότησης και η επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων στο ίδρυμα.
«Το Πανεπιστήμιο καλείται να δεχθεί και να εκπαιδεύσει έναν τεράστιο αριθμό φοιτητών, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των ήδη εγγεγραμμένων μετά από επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και από άλλες κατηγορίες, τις οποίες παγίως ορίζει ο νόμος. Το ΕΚΠΑ αντιμετωπίζει ήδη σοβαρότατα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. Ενόψει αυτών κατανοώντας το κοινωνικό πρόβλημα αλλά και σεβόμενο την ανάγκη διατήρησης και βελτίωσης της ποιότητας τών από αυτό παρεχόμενων σπουδών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι η υλοποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης είναι δυνατή μόνο εάν εξασφαλιστούν ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις. Μόνο υπό αυτές το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, θα αποφύγει τον κίνδυνο μιας αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Δεδομένου ωστόσο ότι μόλις προχθές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δήλωσε ότι όποια πρόσθετα κονδύλια εξευρεθούν θα χορηγηθούν το 2015, πρότεινε να γίνονται επιπλέον μαθήματα ακόμα και Σαββατοκύριακα ενώ δεν διαφαίνεται πιθανότητα πρόσληψης νέων υπαλλήλων, είναι προφανές ότι το αδιέξοδο εντείνεται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πηγή : tanea.gr


Αποσύρονται οι «άνθρωποι στο μπλέντερ» από το βιβλίο της Ε' Δημοτικού


ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ


Στην άμεση αντικατάσταση της εικόνας στο βιβλίο των Φυσικών «Ερευνώ και Ανακαλύπτω» της Ε' Δημοτικού που απεικονίζονται άνθρωποι να αλέθονται σε μπλέντερ προχωρά το Υπουργείο Παιδείας.

Το επίμαχο σχέδιο βρίσκεται στη ράχη της σελίδας 19 του βιβλίου και χρησιμοποιήθηκε, μαζί με άλλες εικόνες, για την εικονογράφηση του κεφαλαίου που αναφέρεται στα μίγματα.

Λόγω των διαστάσεών της στο βιβλίο η εικόνα είναι αρκετά δυσδιάκριτη, τόσο στους μαθητές όσο και τους δασκάλους, και και δεν μπορούσε να φανεί ότι επρόκειτο για ανθρώπους, καθώς το βιβλίο διδάσκεται εδώ και δέκα χρόνια στα δημοτικά σχολεία.
Χθες το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στην οποία ανέφερε ότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα πολύ καλό βιβλίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο, ενώ έκανε λόγο για λάθος αβλεψίας από τους εικονογράφους.


Μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου ωστόσο το υπουργείο έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα η εικόνα από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, και να αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.
Το έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη της σύγχρονης τέχνης, Άιντα Μακότο ονομάζεται «Μπλέντερ» και είναι πίνακας που ανήκει στη συλλογή Τακαχασάκι και εκτίθεται στην πινακοθήκη Μιζούμα.


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας
Με αφορμή ανάρτηση στο διαδίκτυο με τίτλο «Άνθρωποι στο μπλέντερ στο βιβλίο Φυσικής της Ε΄ Δημοτικού» όπου στη σελ. 19 και στο κεφάλαιο για τα μίγματα υπάρχει η εικόνα ενός μπλέντερ από το Γραφείο Τύπου επισημαίνονται τα εξής:
πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά κοινή ομολογία πολύ καλό, που διδάσκεται για δέκα σχεδόν χρόνια (πρώτη έκδοση 2005-2006) στα δημοτικά χωρίς ποτέ κανείς από εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, δασκάλους και σχολικούς συμβούλους να διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη εικόνα μικρών διαστάσεων.
Δε χρειάζεται προφανώς πολύς λόγος, για να πει κανείς ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.
Όπως μας δήλωσαν οι συγγραφείς την εικόνα έλαβαν από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ, μια εικόνα, ανάμεσα σε άλλες, με τις οποίες ήθελαν να δείξουν στους μαθητές διάφορα μίγματα. Γιατί είναι σαφές ότι, αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ή επισήμανση ότι εδώ προβάλλεται κάτι διαφορετικό από τη λογική των μιγμάτων και κάτι απάνθρωπο στην παιδαγωγική του διάσταση, δε θα χρειαζόταν παρά μόνο η παραδοχή του λάθους από τη συγγραφική ομάδα και η αποκατάσταση.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα λάθος αβλεψίας των συγγραφέων και το Υπουργείο έδωσε εντολή ήδη από αύριο το πρωί η εικόνα να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, θα αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.
Πηγή : ethnos.gr


Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από το «παράθυρο» Σταθάκη σε εκλογή ΠροέδρουΔύο διορθωτικές δηλώσεις για επαναφορά στην επίσημη γραμμή του κόμματος, μία παραίνεση για αποφυγή σχολίων και μία προτροπή σε αποχώρηση από το κόμμα συνθέτουν την εικόνα αλαλούμ που εκπορεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, καθώς οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος που εμφανίζονται να διαφοροποιούνται επί κομβικών επιλογών για τη διαχείριση της πολιτικής συγκυρίας διαδέχονται η μία την άλλη. Προκαλούν δε ερωτήματα σχετικά με το εάν πρόκειται για μεμονωμένες απόψεις ή εάν σε κάποιο βαθμό εξωτερικεύουν προσανατολισμούς της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Οι δύο δηλώσεις που προκάλεσαν χθες σχόλια -για ενδεχόμενη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση του για συμφωνία επί της ημερομηνίας εκλογών και συνεννόηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή, θέση την οποία διατύπωσε ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας- έγιναν από τους κ. Γ. Σταθάκη και Στ. Κοντονή, οι οποίοι επανήλθαν με διορθωτικές δηλώσεις, κατόπιν παρεμβάσεως της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Γ. Σταθάκης σε δηλώσεις του (ρ/σ REAL) άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διατεθειμένος να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον είχε προσδιορισθεί προηγουμένως για την προσεχή άνοιξη η ημερομηνία εκλογών. «Νομίζω ότι (σ.σ.: μια τέτοια πρόταση) είναι πολύ κοντά σε μια συναινετική λύση, η οποία θα απεμπλέξει το σύστημα, θα διευκολύνει, θα δώσει πολιτικό διέξοδο», τόνισε. Προηγουμένως είχε αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, αν θα βρεθούν ή όχι οι 180, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να οριοθετήσει τις εκλογές και να έρθει σε μια συμφωνία η οποία θα ορίζει την ημέρα των εκλογών και θα απεμπλακεί το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου». Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Σταθάκης επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι όσα είπε αφορούσαν την αναγκαιότητα να συναινέσει η κυβέρνηση σε εκλογές την άνοιξη και να ακολουθήσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή.

Σε διορθωτική δήλωση προέβη και ο κ. Στ. Κοντονής, ο οποίος ανέφερε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «αν επείγει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ας βγει, αρκεί να ξέρουμε ότι τον Φεβρουάριο θα πάμε σε εκλογές». Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε, επίσης, ως «άνοιγμα» για συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον βουλευτή να επανέρχεται, δηλώνοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι σαφή: «Πρώτα εκλογές και μετά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο κ. Π. Λαφαζάνης έσπευσε από το βήμα της Βουλής να... βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ξεκαθαρίζοντας ότι «μία μόνο λύση υπάρχει: να φύγει αμέσως αυτή η κυβέρνηση. Εδώ και τώρα εκλογές! Καμία συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Γ. Μηλιός ζήτησε εμμέσως την αποχώρηση του κ. Αλ. Μητρόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου ότι εάν δεν πετύχει αυτοδυναμία, το κόμμα θα ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές. «Οποιος νομίζει ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές, θα πρέπει να επανεξετάσει ο ίδιος τη θέση του και τη στάση του στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Μηλιός.

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλας, τέλος, επέλεξε το Facebook για να επικρίνει τον κ. Δ. Παπαδημούλη αναφορικά με το Τweet περί συνάντησης Σαμαρά - Τσίπρα: «Και μια παραίνεση σε κάποιους από τους συντρόφους που μας χαιρέτησαν μετά τις τελευταίες Ευρωεκλογές για τας Ευρώπας: Να περνούν καμιά φορά να μας βλέπουν, να μη μαθαίνουμε νέα τους μόνο από το Τwitter... Αν μπορούσαν κιόλας να μη χρησιμοποιούν καθόλου το Τwitter και να περιοριστούν στα καθήκοντά τους, κι αυτό καλό θα έκανε», έγραψε.

Πηγή : kathimerini.gr


Εξοπλισμοί - Μίζες - Offshore! Πως μας τα "πήραν" σ΄ ένα αποκαλυπτικό κείμενο που εξηγεί τα πάντα!Για μίζες ακούμε,αλλά το χρήμα δεν το βλέπουμε να επιστρέφει στα ταμεία τουλάχιστον με την ροή που το πήραν από τις τσέπες μας. Οι υποθέσεις των εξοπλισμών είναι σκόπιμα …μπερδεμένες. Για να μην τις καταλαβαίνουμε. Ξέρουμε ότι μας έκλεψαν, αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πως. 
Ο απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ και συγγραφέας Αντώνης Κακαράς τα βάζει όλα σε μια σειρά. Με πολύ απλά λόγια διαβάστε πως μας τα πήρανε και δεν ξέρουμε πως να τα πάρουμε πίσω. 

Διαβάστε το αποκαλυπτικό του κείμενο για να καταλάβετε τους όρους του "παιχνιδιού" του μαύρου χρήματος.

Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ
Με αφορμή την υπόθεση Καρατζαφέρη και την καινούργια εμπλοκή ενός πολιτικού με τηνσκοτεινή πλευρά των εξοπλισμών της χώρας μας, κρίνεται χρήσιμη η ακόλουθη ενημέρωση με στοιχεία που έχουν κυκλοφορήσει και παλαιότερα.

Η επιλογή των οπλικών συστημάτων καθορίζεται από την συγκεκριμένη απειλή της χώρας που καθορίζει η Κυβέρνηση. Βάσει λοιπόν αυτής της απειλής εκπονούνται τα σχέδια αμύνης από τα αρμόδια επιτελικά γραφεία των ενόπλων δυνάμεων και παρουσιάζονται οι ανάγκες για την κάλυψή τους. Πόσα υποβρύχια, πόσα άρματα, πόσα αεροσκάφη, πυροβόλα,  κλπ έχουμε ανάγκη και τι δυνατοτήτων. 

Το επόμενο βήμα είναι ο κατάλογος με τα ...χρειώδη να προωθηθεί από τις διευθύνσεις εξοπλισμών των τριών Κλάδων μέσω της ηγεσίας τους (Στρατό Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία) στην πολιτική εξουσία. Και από εκεί αφού εξετασθούν οι οικονομικές δυνατότητες, αλλά και οι σκοπιμότητες κάθε είδους, να επιστρέψουν οι αποφάσεις επιλογών στις αντίστοιχες διευθύνσεις κάθε όπλου για να καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές.


Σ' αυτήν την ...ευαίσθητη φάση της διαδικασίας για την παραγγελία του όποιου οπλικού συστήματος, η μίζα πιθανότατα κάνει έγκαιρα την εμφάνισή της ήτοι πριν τον καθορισμό των προδιαγραφών.
Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εμπόρων όπλων ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, αρχίζουν να κινητοποιούνται.  Οι μεσάζοντες θα προσπαθήσουν να δικτυωθούν με τους επίμαχους αξιωματικούς στις διευθύνσεις εξοπλισμών που θα συντάξουν τις προδιαγραφές. Και θα πιέσουν -με το αζημίωτο- ώστε να σημειωθούν εκείνες του οπλικού συστήματος της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν. Μιλάμε πάντα για τις περιπτώσεις που «δουλεύει, λειτουργεί» η μίζα ως μέσον προώθησης των αντίστοιχων συμφερόντων, γιατί δεν γνωρίζουμε την έκταση το εκμαυλισμού… τουλάχιστον όχι ακόμα.


Τι είναι οι προδιαγραφές; Τα χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν το «προφίλ» ενός οπλικού συστήματος. Για παράδειγμα ένα αρματαγωγό που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι 116 μέτρων μήκους, 3,4 μέτρων βάθους για να αναπτύσσει ταχύτητα 16 κόμβων, και να  μπορεί να μεταφέρει τόσα  άρματα μάχης, τόσα οχήματα, τζιπ και πυροβόλα, να έχει  δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρου, αντιαεροπορικά πυροβόλα κ.λ.π.


Οι προδιαγραφές αυτές μπορούν να οδηγήσουν την απόφαση  στην «ανάγκη» να παραγγελθεί το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα από μία μόνον και όχι άλλη χώρα και δη σε συγκεκριμένη εταιρεία!   Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θέλει να παραγγείλει υποβρύχια. Και όπως γνωρίζουμε η συμφωνία για τα τέσσερα υποβρύχια που πληρώσαμε αλλά δεν παραλάβαμε εκτός από ένα  απαιτούσε τα τρία εξ αυτών να κατασκευαστούν στον Σκαραμαγκά και είμαστε ακόμα στο περίμενε της ολοκλήρωσης. όσο και να πασχίζουν οι εκεί εργαζόμενοι.


Στην κατασκευή τους εκτός από το σκαρί χρειάζονται εξοπλισμό από μηχανές, ηλεκτρονικά συστήματα, πυροβόλα, ραντάρ κ.λ.π. Οι κατασκευάστριες εταιρείες που θα πουλήσουν υλικό για να «οικοδομηθεί» το σκάφος είναι πολλές και διαθέτουν αντιπροσώπους για κάθε υλικό ξεχωριστά –ενώ κάποιοι μπορεί να εκπροσωπούν κάμποσα απ’ αυτά ή και άλλες εταιρείες.


Όταν η επιτροπή εκδώσει  τις προδιαγραφές, εγκρίνονται από την ηγεσία και προκηρύσσεται διαγωνισμός μετά σχετική απόφαση. Όλοι οι  εκπρόσωποι των εταιρειών σπεύδουν με τις προσφορές τους. Και φυσικά οι ενδιαφερόμενοι μεσάζοντες διαγκωνίζονται λυσσαλέα να επιτύχουν την παραγγελία. Και θα συνεχίσουν το τρέξιμο στους διαδρόμους πιέζοντας, τρομοκρατώντας, λαδώνοντας προκειμένου να πουλήσουν το υλικό του πελάτη τους. Θα χρησιμοποιήσουν διευθυντές και παρατρεχάμενους, θα φτάσουν μέχρι και στον υπουργό. Ενδεχομένως θα του πουν: "Ετοιμάζονται για Λέοπαρντ. Γιατί γερμανικά κι όχι γαλλικά; Μπορούμε να πιέσουμε τον Γάλλο Πρόεδρο που είναι διαλλακτικός με την Ελλάδα".

Μια άλλη επιτροπή, στελεχωμένη πάλι από αξιωματικούς, θα αξιολογήσει τις προσφορές του διαγωνισμού. Θα συντάξει έναν πίνακα όπου θα φαίνονται τα πλεονεκτήματα π.χ του αμερικανικού ή του γερμανικού υποβρυχίου. Η έκθεση αξιολόγησης των προσφορών, καταγράφει τις επιλογές της με βάση τις προδιαγραφές και τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, και προωθείται στην στρατιωτική ιεραρχία.


Στο τέλος ένα πολυμελές όργανο της ηγεσίας των ΕΔ προτείνει κατά σειρά τις προτιμήσεις του για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό μέσω του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση. 

Υπόψη ότι οι συμφωνίες για τις προμήθειες εξοπλισμών και για τα τρία όπλα -προκειμένου να ελέγχονται απόλυτα από τον υπουργό συντάσσονται/υπογράφονται από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) η οποία υπάγεται στον ΥΕΘΑ και ο διευθυντής της είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του. Τριγύρω κινούνται και διάφοροι που παίζουν διπλό ρόλο. Ο ένας είναι ο σύνδεσμος με το κυβερνών κόμμα -αν δεν είναι ο ίδιος ο υπουργός ή ο ίδιος ο διευθυντής όπως π.χ. κάποτε ο Σμπόκος- και άλλοι άμεσοι φίλοι υφυπουργού ή υπουργού που λειτουργούν ως «προγεφύρωμα» με τους νομότυπους μεσάζοντες, αυτούς που καταχρηστικά αποκαλούμε «εμπόρους όπλων» ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν για λογαριασμό των αφεντικών  τους όπως της γερμανικής Siemens, της HDW, κ.ο.κ..


Στο χρονικό διάστημα όπου δουλεύουν για την παραγγελία οι αρμόδιες επιτροπές, (σχεδιασμού προδιαγραφών, αξιολόγησης προσφορών, παραλαβής) ο χορός της μίζας καλά κρατεί. Ποιοι όμως παίρνουν μέρος σ’ αυτές τις επιτροπές και ποιοι εργάζονται στους επιτόπου αντιπροσώπους των κατασκευαστών; Τις επιτροπές στελεχώνουν εν ενεργεία αξιωματικοί που καλύπτουν τις θέσεις των διευθύνσεων εξοπλισμών αλλά και εκτός αυτών και στα τρία όπλα, πιθανόν δε και σχετικοί επιστήμονες εκτός ενόπλων δυνάμεων.  Και οι στρατιωτικοί όμως είναι εξαιρετικοί εξειδικευμένοι επιστήμονες, όπως ναυπηγοί απόφοιτοι του ΜΙΤ, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι όπλων κλπ. Οι περισσότεροι έχουν μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό και έχουν επιστρέψει με μεταπτυχιακά διπλώματα, με διδακτορικά που αφορούν και τις αποκαλούμενες νέες τεχνολογίες. 

Οι εν λόγω  εξειδικεύσεις αφορούν μεγάλο ποσοστό των υπηρετούντων ενώ στις διευθύνσεις που αναφέρθηκαν μπορεί να είναι τοποθετημένοι μερικές δεκάδες σε κάθε όπλο, παραμένουν δε  εκεί από ένα έως τρία χρόνια – ίσως τέσσερα σε εξαιρετικές περιπτώσεις- και στη συνέχεια μετακινούνται σε άλλες μονάδες και υπηρεσίες, σε σταδιοδρομικά καλούμενα σχολεία, σε θέσεις εξωτερικού (ΝΑΤΟ, πρεσβείες κλπ). Οι των διευθύνσεων εξοπλισμών κλπ  πάντως είναι  οι πλέον αρμόδιοι ως εκ της μόρφωσής τους να μελετήσουν κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.


Η απόφαση τελικά είναι κυρίως στα χέρια (ή στην τσέπη) του εκάστοτε υπουργού Εθνικής Άμυνας. Μπορεί για παράδειγμα να προτείνει και (συνήθως να) επιτύχει στο ανώτατο σχετικό  κυβερνητικό όργανο που είναι το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, αποτελούμενο από τον Πρωθυπουργό και υπουργούς) ότι αντί για τα γερμανικά Λέοπαρντ πρέπει να παραγγείλουμε γαλλικά άρματα μάχης με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ή να επιμείνει στα γερμανικά με διάφορα «επιχειρήματα»: η Γερμανία μάς έχει ήδη προμηθεύσει κι άλλους εξοπλισμούς, το προσωπικό είναι ήδη εκπαιδευμένο να χειρίζεται τα δικά τους συστήματα, τα εγχειρίδια είναι σ’ αυτή την γλώσσα κ.λ.π.


Και τότε χάνεται η μπάλα; Όχι στις εταιρείες και τους μεσάζοντες. Εκείνοι έχουν φροντίσει να μοιραστεί χρήμα πολύ στο κυβερνών κόμμα, σε κάποιους υπουργούς και πολιτικούς, λίγους αξιωματικούς εν ενεργεία και αποστράτους (που όμως εργάζονται κανονικά ως υπάλληλοι στις αντιπροσωπείες και πληρώνονται γι’ αυτό, το παράνομο θα είναι εάν προσληφτούν πριν κλείσει πενταετία από την αποστρατεία τους ή εκμαυλίσουν πρώην συναδέλφους τους). Τη μπάλα τη χάνουμε εμείς, στο μυαλό μας και στην τσέπη μας, και κάποτε αποκαλύπτονται μερικά απ’ αυτά που ήδη ξέρουμε. Τον καθόλου μίζερο χορό μίζας πολλών μα πάρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
 

Εξοπλισμοί πολυτελείας
 
Θυμόμαστε την σούπερ αγορά του C4I  (Σιφοράϊ ) για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων έναντι 280 εκατομμυρίων ευρώ. Θα κατηγορηθεί κάποιος σήμερα ως κακοπροαίρετος αν αρχίζει να υπολογίζει τις μίζες που κλείστηκαν με όσους προώθησαν την παραγγελία για λογαριασμό της Siemens και της SAIC;

Αλλά μήπως χρειαζόμαστε αεροπλάνα με μηχανισμούς αφέσεως πυρηνικών βομβών; Όχι. Κι όμως τα αγοράσαμε. Φιλοξενούμε άραγε ακόμα πυρηνικές βόμβες που βρίσκονταν εδώ και δεκαετίες αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση του Αράξου; Μήπως αληθεύει πως το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αρνούνται επιμόνως να διαθέσουν δωρεάν στην Ελλάδα ειδικά μαχητικά F-16, που μπορούν να φέρουν φορτίο πυρηνικών βομβών και προτιμούν να μας τα πουλάνε; Τα αεροσκάφη αυτά τα ζήτησε ή όχι για πρώτη φορά από το ΝΑΤΟ πριν από κάμποσα χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου με την αιτιολογία ότι είναι απολύτως απαραίτητα για τη μεταφορά φορτίου πυρηνικών βομβών, αφού η χώρα μας δεν διαθέτει τέτοιου τύπου μετά την οριστική απόσυρση (λόγω παλαιότητας) των F-104; Θ’ απαντήσει κανείς σ’ αυτές τις ερωτήσεις;

Τι συνέβη με τα ρώσικα αποβατικά μεταγωγικά πλοία Ζουμπρ (ZUBR); Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια γι’ αυτήν την σκανδαλώδη, όπως χαρακτηρίσθηκε, προμήθεια, αληθεύει ή όχι πως αντιδρούσε έντονα το Πολεμικό Ναυτικό ενώ ο τότε ΥΕΘΑ επέμεινε αντικαθιστώντας τη μία επιτροπή μετά την άλλη μέχρι να υπογράψουν την αναγκαιότητα; Πρόκειται για ταχείας μεταφοράς, αερόστρωμνα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες με τη βοήθεια πανίσχυρων μηχανών. Μπορούν να φορτώσουν άρματα, πυροβόλα, πεζικό και να πλεύσουν μέχρι και το πιο μακρινό νησί μας που θα κινδυνεύει και θα μπορεί να δεχτεί αυτού του είδους τα αποβατικά. Αυτό ήταν το επιχείρημα των οπαδών της προμήθειάς τους (Τσοχατζόπουλος και η παρέα του). Είναι έτσι, χρησιμοποιήθηκαν, τα έβγαλαν τα λεφτά που μας κόστισαν (κοντά διακόσια εκατομμύρια Ευρώ;)


Ή ισχύει ότι αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ απίθανοι μηχανισμοί και αποφασισμένοι για όλα λωποδύτες και κλέφτες  βρέθηκαν ιδιοκτήτες και διαχειριστές εξοπλισμών και εγκαταστάσεων μέχρι και ομάδων πλοίων και ναυπηγείων που έσπευδαν να ξεπουλήσουν σε κορόιδα και εκμαυλισμένους παράγοντες τρίτων χωρών όπως η δική μας; Πέρα από τη διόλου ευκαταφρόνητη ντόπια μίζα που οπωσδήποτε χρησιμοποιήθηκε μήπως λαδώθηκαν και Ρώσοι στρατηγοί ή ιδιώτες ενώ ο Ακης και κάθε Άκης επένδυσε προφανώς σε επόμενες μπίζνες με αναλόγου χρησιμότητας πολεμικό υλικό που διέθετε σε τεράστιες ποσότητες η τέως Σοβιετική Ένωση και έβγαινε στη διεθνή ελεύθερη αγορά ανεξάντλητο και ανεξέλεγκτο;

Και εάν κάποτε η επιλογή των οπλικών συστημάτων συνδεόταν με την εθνική μας πολιτική -ο Καραμανλής προκειμένου να αποσπάσει από την Ολλανδία θετική ψήφο για την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα προτίμησε τις ολλανδικές φρεγάτες- ο αγώνας τα τελευταία χρόνια γίνεται για την …ψήφο της μίζας. Το πονηρό  χρήμα το μετρούσε η όχι ο διευθυντής (ΓΔΑΕΕ) υπό τον έλεγχο του υπουργού βεβαίως και διοχέτευε ή όχι και στο κυβερνών κόμμα; Αυτός καθόριζε πόσα και σε ποιον κατέληγαν οι μίζες ή όπως μαθαίνουμε από τις καταθέσεις/εξομολογήσεις Ευσταθίου και Κάντα μοιραζόταν στους εμπλεκόμενους, μεγάλους και τσικό, ιδιώτες, απόστρατους και κάποιους εν ενεργεία αξιωματικούς;  Δηλαδή όσους έπαιζαν κάποιο ρόλο στις διαδικασίες προδιαγραφών, καταλληλότητας, επιλογής συστήματος και παραλαβής.
 
Μεσάζοντες
 

Τελικά ποια είναι η νόμιμη και ποια η παράνομη προμήθεια/μίζα μέσα σ’ αυτή τη χλαπαταγή ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε όλους όσους τα πήραν, πού τα πήγαν και ποιους πλήρωσαν/λάδωσαν; 

 Η προμήθεια για τους εξοπλισμούς καλύπτεται από κονδύλι του προϋπολογισμού, δηλαδή από την εργασία όλων μας. Η μίζα επομένως και η εξ αυτής  υπέρογκη υπερτιμολόγηση το ίδιο. Και οι μεσάζοντες, αυτοί που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «έμποροι όπλων» στην πραγματικότητα είναι νομότυποι εκπρόσωποι μεγάλων ξένων εταιρειών τις οποίες εκπροσωπούν στην ελληνική αγορά. Αυτοί είναι που μοιράζουν ή σε κάθε περίπτωση εισηγούνται στην προμηθεύτρια εταιρεία τη μίζα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των πελατών τους. Αν δηλαδή ένα υλικό κοστίζει 100 ευρώ οι Έλληνες φορολογούμενοι το πληρώνουν 150. Έχουμε αγοράσει ίδια ακριβώς οπλικά συστήματα με άλλες χώρες σε πολλαπλάσια τιμή; Ή θα μας πουν πως ναι αλλά οι υπάρχουσες τεχνολογικές εξελίξεις ανέβασαν την τιμή; Είναι δυνατόν να πιστέψουμε κάτι τέτοιο;


Οι υπάλληλοι που δουλεύουν στα γραφεία των αντιπροσώπων οπλικών συστημάτων είναι και απόστρατοι αξιωματικοί και ξέρουν καλά από τις διαδικασίες εξοπλισμών, γιατί έχουν υπηρετήσει στις αντίστοιχες θέσεις ως εν ενεργεία.  Ο Κάντας ήταν αξιωματικός της Αεροπορίας και υπηρέτησε παρά τω υπουργώ εθνικής άμυνας ενώ  ο Ευσταθίου υπηρέτησε ως αξιωματικός του Ναυτικού και ως απόστρατος πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους ντόπιους εκπροσώπους εταιρειών κατασκευής και πωλήσεων οπλικών συστημάτων. Για να μην επεκταθούμε στα ντόπια ναυπηγεία και   τις φοβερές διαπλοκές της HDW, τα υπέρογκα ποσά που έχουμε πληρώσει χωρίς αντίκρισμα, τις δυσθεώρητες μίζες που ακούγονται, και δυστυχώς τις επιπτώσεις στην εθνική μας άμυνα. Ή δεν υπάρχουν τέτοιες επιπτώσεις; Ποιος θα απαντήσει σ’ αυτά, τι πρέπει να περιμένουμε ακόμα;  Το παγόβουνο έχει κορυφή που φάνηκε με Τζοχατζόπουλο και σια, Καρατζαφέρη στο περίμενε (κάπου διάβασα και για Παπαντωνίου αλλά πολύ υποτονικά). Το υπό τη (λάσπη) θάλασσα όμως πότε θα το μάθουμε και υπάρχει περίπτωση να λιώσει στον παράδεισο που ζούμε;

Έχουν δικαίωμα οι απόστρατοι να εργάζονται στα συγκεκριμένα γραφεία αντιπροσωπειών αφού έχουν περάσει μερικά (πέντε;) χρόνια από την αποστρατεία τους, έτσι προβλέπει ο νόμος. Κι επειδή τώρα με τις αποκαλύψεις τούς παίρνει όλους η μπάλα, μήπως κάποιοι εξ αυτών που διασύρθηκαν με τις καταθέσεις και τα μνημόνια είναι νομότυποι; Που σημαίνει ότι τα ποσά που ακούγονται από 200 ή μέχρι και 500 χιλιάδες ευρώ για μερικούς απ’ αυτούς είναι απλά η νόμιμη αμοιβή τους. Αρκεί να καλύπτεται η πενταετία που είπαμε και να μην ανάγκασαν/ εκμαύλισαν συναδέλφους τους εν ενεργεία των «κατάλληλων» επιτροπών και διευθύνσεων των αντίστοιχων Όπλων. Αλλά εδώ υπεισέρχεται και το ηθικό ζήτημα σχετικά με την νομιμότητά τους. Η γνώση δηλαδή του αντικειμένου σε συνδυασμό με την …πιεστική επαφή που θα αναπτύξουν με τους εν ενεργεία αξιωματικούς που θα καταρτίσουν τις προδιαγραφές. Η άποψη επομένως πως δεν μας επιτρέπεται να «αυτοσχεδιάσουμε», να υποψιαστούμε τους αποστράτους που αναζητούν μια δεύτερη καριέρα στα γραφεία των αντιπροσώπων εμπόρων όπλων σηκώνει πολύ νερό..


Ο καλύτερος αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων αλλά και κάθε εταιρείας φερ’ ειπείν αμερικανικού ενδιαφέροντος δεν είναι παρά ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ο οποίος κινείται επίσημα, άνετα και αδίστακτα στο εκάστοτε υπουργικό γραφείο Εθνικής Άμυνας και ό,που χρειάζεται. Είναι μέσα στα καθήκοντα των πρέσβεων να προωθούν εκτός των άλλων και τα προϊόντα πολεμικών εξοπλισμών που παράγει η χώρα τους. Έχει συμβεί και μάλιστα κάμποσες φορές Αμερικανός πρέσβης να διαβιβάζει επιστολή έντονης διαμαρτυρίας προς τον υπουργό... Επιστολή που καταχερίζει κάπως έτσι: Παραλείψατε την αμερικανική εταιρεία και παραγγείλατε στην (τάδε χώρα), ενέργεια που θεωρούμε απαράδεκτη, προσβλητική, θίγει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις…!


Αλλά πόσο απαραίτητοι είναι οι αντιπρόσωποι εταιρειών τέτοιων συστημάτων; Στην Κύπρο πληροφορούμαστε πως δεν υπάρχουν, είναι έτσι; Μήπως η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση παραγγέλνει κατευθείαν στις εταιρείες και έτσι γλιτώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος μίζας; Το θέμα μήπως περνά κατά νόμο από τη Βουλή και ο έλεγχος της αντιπολίτευσης εμποδίζει τα παρατράγουδα; Εδώ δηλαδή είμαστε πιο ξύπνοι και επιτρέπουμε με τις ισχύουσες διαδικασίες να αλωνίζουν και εκμαυλίζουν οποιονδήποτε βρεθεί άνετος και χαλαρός/αδύναμος να πει όχι; Ποιος τα πληρώνει αυτά τα τεράστια ποσά αν όχι ο λαός μας, όλοι εμείς οι εύπιστοι, οι πάντα προδομένοι; Αυτοί οι εκμαυλισμοί με τους εξοπλισμούς και όλη εκείνη η κατάσταση με τις φοροδιαφυγές, τη φοροκλοπή, τη διαφθορά κάθε είδους δεν είναι που μας ξενέρισαν στην τόσο ντροπιαστική θέση την πρώτη απ’ όλες τις χώρες με διεφθαρμένο κυβερνητικό πολιτικό προσωπικό, με μισοδιαλυμένο και παράλυτο διοικητικό σύστημα, με τόσους ανέργους, τόση φτώχεια, τόσες αυτοκτονίες από απελπισία, μια καινούργια γενιά μεταναστών,  χαμένες ελπίδες…
 
Οffshore και η μηέρα της το Trust
 
Εδώ η μίζα, εκεί η μίζα αλλά που είναι το χρήμα; Τι να επιστρέψει ο Ακης αφού το κομπόδεμα είναι αθέατο χάρη στο εξωτικό και τόσο χρήσιμο και αναγκαίο στους απατεώνες, τους κλέφτες, στους εμπόρους ναρκωτικών, στους εμπόρους όπλων, εκτός βέβαια στους μεγάλους φοροφυγάδες αλλά και στους μεγαλοεπιχειρηματίες,  εργαλείο διεθνούς αποδοχής  που λέγεται οff shore;  Πώς περάσαμε από τα πάμπερς, τις σακούλες σκουπιδιών και τα σακβουαγιάζ σ’ αυτές τις προηγμένες «μορφές πάλης;»..


Άργησαν να καταλάβουν οι άρπαγες πώς γίνονται σωστά αυτές οι δουλειές. Οι αρμόδιοι δικηγόροι τους διαφώτισαν: φτιάξε παιδί μου μία off shore!  Με χίλια δολάρια κι ένα ευέλικτο Διοικητικό Συμβούλιο αποκτάς τη δική σου υπεράκτια σε χρόνο μηδέν βάζοντας εκεί από ένα ποδήλατο μέχρι μισό σπίτι, ένα πύργο, ένα λογαριασμό, ή ένα λίαρ τζετ, ένα κότερο…. Από πολύ ενωρίς οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο αρχικά του Πειραιά (λόγω των εφοπλιστών, αφού κάθε πλοίο απαιτεί και μία τέτοια ιδιοκτήτρια εταιρεία) και στη συνέχεια πάμπολλα ακόμα, διευκόλυναν τους ενδιαφερόμενους. Οι δικηγόροι είχαν ήδη έτοιμες τις φόρμες…


Και πρότειναν τους φορολογικούς παραδείσους: νήσοι Κέϊμαν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Παναμάς, Λιβερία, Κύπρο, Λουξεμβούργο αλλά και Ελβετία…. Χώρες που κατέχουν σε απλησίαστα δικηγορικά γραφεία τα αποκαλούμενα Minute books με τα νομιμοποιητικά έγγραφα που κρύβουν τον τεράστιο πλούτο νόμιμων και παράνομων πολυεκατομμυριούχων των οποίων το όνομα δεν φαίνεται πουθενά (εάν και εφόσον ο αντίστοιχος ιδιοκτήτης σέβεται την ιδιότητά του και φροντίζει να προστατεύεται κρυμμένος πίσω από πρόθυμους καλοπληρωμένους δικηγόρους).


Μέλη του ΔΣ είναι από νομικοί των αδιαπέραστων δικηγορικών γραφείων μέχρι ο θυρωρός της πολυκατοικίας ή ο κηπουρός της βίλας, ή ο θείος με Αλτσχάϊμερ ή η κόρη, τους οποίους προφανώς εμπιστεύονται αλλά και με το αζημίωτο. Το χρήμα μπαίνει στην οff shore, κάθεται και περιμένει συνήθως …ελάχιστα, αντίθετα με τα λοιπά κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που αναπαύονται εξυπηρετούντα τους χρυσοκάνθαρους…

Ο αθέατος ιδιοκτήτης δίνει εντολή στο ΔΣ να μετακινήσει λεφτά σε διάφορα μέρη. Και φυσικά μπορεί να έχει όσες οff shore του είναι απαραίτητες (προσοχή εδώ, κάθε περιουσιακό στοιχεία πρέπει να κατέχεται και από διαφορετική οff shore, ώστε εάν παρ’ ελπίδα κινδυνέψει το ένα, να μην παρασύρει και τον πύργο, και το κότερο και τα υπόλοιπα στην κατάσχεση). Η επιχειρηματική δραστηριότητα με τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία  εμφανίζεται σε γραφική παράσταση (έχουν δημοσιευτεί τέτοιες στις ελληνικές εφημερίδες) ως ένα δέντρο όπου τα κλαδιά του είναι πάμπολλες οff shore (πχ εφημερίδων, πλοίων, τζόγου, δημόσιων έργων, ποδοσφαιρικών ομάδων, άλλων εταιρειών αποκαλούμενων Holdings κοκ) .

Στην κορυφή του δέντρου βρίσκεται κρυμμένο σε απλησίαστο/ πλήρως ασφαλές μέρος το Trust στις περιπτώσεις πολύ μεγάλων περιουσιών (στην Ελλάδα μας προβλέπεται με ειδική ονομασία το «Ίδρυμα» με φοροαπαλλαγές κλπ), το οποίο «υπηρετούν» τρεις, τέσσερις άνθρωποι της εμπιστοσύνη αλλά κινεί όλα τα νήματα, αποφασίζει και ελέγχει απόλυτα ο κυρίαρχος και  μόνος ιδιοκτήτης. Δεν είναι γνωστή περίπτωση όπου να άνοιξαν λογαριασμοί εταιρείας off shore με δικηγόρους μέλη στο ΔΣ, χωρίς να συνηγορήσουν οι ιδιοκτήτες τους.

Από την γκρίζα περίοδο του Κοσκωτά και μετά, αλλά και αυτό το διάστημα στις τρέχουσες περιπτώσεις με αποκαλύψεις περί των εξοπλιστικών μικροί και μεγάλοι, αναλόγως το πόστο τους, λαδώνονται πάντα μέσω off shore (στις περιπτώσεις σοβαρών ποσών) από τους αντιπροσώπους ή απ’ ευθείας από τις εταιρείες κατασκευών για να διευθετηθεί και «τρέξει γρήγορα» κάθε ζήτημα της προμήθειας.

Εκμαυλισμένο δεν θα πεις αυτόν που υπηρετεί στο γραφείο του αντιπροσώπου της Χα Ντε Βε (HDW) (αυτός είναι το όργανο του εκμαυλιστή, ήτοι του αντιπροσώπου και των μετόχων της εταιρείας … που είναι οι μεγαλοεκμαυλιστές) αλλά τον αξιωματικό στην διεύθυνση προδιαγραφών που δωροδοκείται για να παραποιήσει στοιχεία και να προβάλλει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Μην ξεχνάμε ότι έμπορος είναι ο κατασκευαστής και όχι ο μεσάζων, ο Ευθυμίου για παράδειγμα ο οποίος δηλώνει την «νόμιμη» αμοιβή του στην Εφορία. «Ακούω ονόματα αλλά ποιος είναι σίγουρος; Όποιος κι αν τιμωρηθεί δεν υπάρχει περίπτωση το σύστημα να στραφεί εναντίον του. Γι’ αυτό οι αποκαλύψεις δεν με συγκινούν», έτσι δήλωσε.


Ακούστηκε αυτές τις ημέρες πως η ετήσια διαφθορά στην Ελλάδα, εκτιμάται γύρω στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ! Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έφυγαν για το εξωτερικό εμβάσματα από 22 μέχρι 25 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 7 δις είναι εξακριβωμένα αδικαιολόγητα, δηλαδή «μαύρα», επομένως φοροδιέφυγαν, ή αποτελούν προϊόν φοροκλοπής, ή απάτης, ή μίζας, άγνωστα βέβαια πόσες από τις καταθέσεις στο εξωτερικό ανήκουν σε κλέφτες, σε απατεώνες, εμπόρους ναρκωτικών κλπ

Τι μπορεί να κάνει ένας πραγματικά έντιμος υπουργός Εθνικής Άμυνας με πλήρη συναίσθηση ευθύνης και καθήκοντος, κάτω από τη συγκεκριμένη νομοθεσία που επιβάλλει αυτές τις διαδικασίες;  Κάποιοι αναρωτιούνται πώς να ξέρει από εξοπλισμούς ένας πολιτικός ο οποίος μετακινείται συνεχώς από υπουργείο σε υπουργείο; Ας θυμηθούμε ότι την περίοδο των Ιμίων ο Κώστας Σημίτης ρωτούσε τι σημαίνει «κανόνες εμπλοκής»! Δικαιούται να μη γνωρίζει; Οι στρατιωτικοί έμειναν άναυδοι όταν το πληροφορήθηκαν.


Τελικά είναι θέμα κουλτούρας  ή ισχύοντος συστήματος το να μείνει κανείς ανεπηρέαστος από τον εύκολο πλουτισμό; Πώς μπορεί να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση έτσι ώστε το σταματήσει η διαφθορά; Ρωτήθηκε πρώην αριστερός και νυν επιχειρηματίας και απάντησε: "Όταν σφυρίζουν τα εκατομμύρια στο αυτί σου θα αντέξεις μια, δυο, δέκα φορές. Την ενδέκατη θα υποκύψεις. Γιατί αλλιώς σε πετάει το σύστημα έξω". Πώς να αντιμετωπίσεις τη διαφθορά μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα; Πώς μπορεί να προστατευτεί και να προστατεύσει ένας υπουργός Εθνικής Άμυνας κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες;


Είναι πια βέβαιο ότι δεν υπήρξε προμήθεια κύριου εξοπλιστικού προγράμματος χωρίς πάρτι μίζας. Ο γράφων θυμάμαι τον Δροσογιάννη να ζει τα τελευταία χρόνια του σχεδόν φτωχός, τον Γιώτα να παραιτείται από ΥΦΕΘΑ, τον Κουρή να οργίζεται και μόνο όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Και τα χρόνια περνούν και η συντηρούμενη εξ ανατολών εσαεί απειλή οδηγεί/υποχρεώνει σ’ αυτούς τους υπέρογκους εξοπλισμούς. Όπως και την Τουρκία. Γιατί κάποιοι μεγάλοι έχουν συμφέρον να μας παίζουν και τους δυο, να κρατεί καλά η ένταση στις ελληνοτουρκικές διαφορές και κάποιοι ντόπιοι να επωφελούνται .
Κι ενώ αγοράζουμε συνεχώς πληρώνοντας αδρά κόστος και μίζες δισεκατομμυρίων, δεν τολμούν οι κυβερνήτες μας να επισημοποιήσουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως έκανε η μικρή Κύπρος, δεν τολμούν να επεκτείνουν στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά μας ύδατα όπως προβλέπει ως δικαίωμα το ναυτικό δίκαιο, και να ξεμπλέκει έτσι το θέμα του Αιγαίου.

Το κυνήγι των εξοπλισμών και μοιραία της μίζας συμφέρει όσους ελέγχουν τις δυο χώρες, Αμερικανούς, Γερμανούς, Γάλλους, Άγγλους, Ρώσους. Για να πουλούν, να θησαυρίζουν πολεμικές βιομηχανίες, αντιπρόσωποι, κυβερνώντα κόμματα, μεσάζοντες. Την μια μέρα η Μέρκελ αποκαλούσε τους Έλληνες απαράδεκτους και τρομοκρατούσε, και την επομένη έβρισκε ότι η χώρα πάει καλά. Επειδή το βράδυ έκλεισε μια παραγγελία οπλικών συστημάτων, ίσως ήταν τα Λέοπαρντ.
Συντηρούμε άραγε ακόμα το  Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης (ΕΜΠΑΕ) των 25 δις τα τελευταία χρόνια μέσα στην κρίση; Δεν υπάρχει τρόπος να τα βρούμε με τους Τούρκους χωρίς να πληγούν εθνικά συμφέροντα; Υπάρχει αλλά οι κυβερνήσεις που περιλαμβάνουν και εκμαυλισμένα πρόσωπα, ξεκάθαρα, δεν  υπηρετούν πρώτα και κύρια εθνικά συμφέροντα. Εδώ θέλουν να μετατρέψουν το στρατό 100% σε επαγγελματικό. Για να στέλνουν μισθοφόρους σε αποστολές. Που; Στην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Αφρική.


Τι κέρδισε η χώρα μας πληρώνοντας τεράστια ποσά για να στηρίξει τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και κολαούζων ομοτράπεζων σ’ αυτά τα σφαγεία; Γιατί οι πρόθυμοι πολεμοκάπηλοι που συμμετείχαν στους απαράδεκτους πολέμους, κέρδισαν; Θα μάθουμε κάποτε και για τους δικούς μας, αλλιώτικα δεν εξηγείται αυτή η εμμονή να κλοτσάμε ως χώρα τοίχους με καρφιά.


Καταλήστεψαν τον πλούτο των διαλυμένων χωρών, πήραν τις παραγγελίες για προγράμματα ανάπτυξης, συμμετείχαν στη διαχείριση των πηγών πετρελαίου, ξεζούμισαν ό,τι μπορούσαν. Εμείς ως λαός τι αποκομίσαμε; Μόνο δώσαμε και πάνω απόλα συμπράξαμε στο ρήμαγμα χωρών και λαών και μάλιστα φιλικών μας!

Οι στρατιωτικοί μας στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πατριώτες, αγαπούν τον τόπο τους, είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους, ανεξάρτητα από πολιτικοκομματικές τοποθετήσεις, ανεξάρτητα ακόμα και αν μερικοί, ελάχιστοι παρασύρονται από τη φασιστική Χρυσή Αυγή, δεν μπορώ όμως να μη στιγματίσω την απαξίωση των τελευταίων ειδικά χρόνων, το ρήμαγμα των αποδοχών τους… και μ’ όλα αυτά ξεχωρίζουν το καθήκον τους από την κάθε είδους προσβολή, όσο για τους ελάχιστους εκμαυλισμένους, δεν ισχύει η παροιμία εδώ πως και με λίγη κοπριά βρομίζει η πίτα.


Πηγή : onalert.gr