Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Επαναστατούν οι σωφρονιστικοί στις φυλακές Αγίου Στεφάνου


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα.

Τα δύο απανωτά περιστατικά που έγιναν μέσα σε λίγες ώρες, το πρώτο ανάμεσα στους τρεις κρατουμένους και το δεύτερο με έναν κρατούμενο να απειλεί δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είναι μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Τα επεισόδια ανάμεσα στους κρατούμενους, άλλοτε μικρά, άλλοτε μεγαλύτερα -όπως το τελευταίο που είχε το αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων- είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι υπάλληλοι των φυλακών δεν είναι λίγες φορές που έχουν εκφράσει ανοικτά τον φόβο τους ότι είναι δύσκολο, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν να ελέγχουν την κατάσταση.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι είναι ελάχιστοι στον αριθμό, μπροστά σε έναν αριθμό κρατουμένων που συνεχώς αυξάνεται.

Τα κελιά στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου είναι στοιβαγμένα από κόσμο και το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης για τους έγκλειστους.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την κατάσταση που υπάρχει στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, τα δύο απανωτά επεισόδια κρούουν το καμπανάκι κινδύνου και η πολιτεία θα πρέπει να λάβει απαραίτητα μέτρα, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων και ταυτόχρονα βελτιώνοντας τις συνθήκες ποιότητας ζωής των κρατουμένων, καθώς το σωφρονιστικό κατάστημα στην ουσία δεν χωρά άλλους.

Διαφορετικά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τέτοιου είδους σοβαρά επεισόδια θα ξαναγίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν κελιά όπου ζουν από οχτώ έως δέκα άτομα μέσα σε λίγα μόνο τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: patrasevents.gr


Νέα δημοσκόπηση! Μπαίνει δεν μπαίνει στην βουλή το ΠΑΣΟΚ, Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο ΚΑΝΕΝΑΣ



 4,7 μονάδες μπροστά  ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 23,3% ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 18,6% και το Ποτάμι με 5,9% .
Από το Ποτάμι και κάτω τα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων δείχνουν ότι καταποντίζονται  με πρώτο το ΠΑΣΟΚ που παλεύει για να μπεί στην βουλή. 
Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,4% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ όπως δείχνει η δημοσκόπηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν εισέρχονται στη Βουλή αφού συγκεντρώνουν μόλις το 2,8% και ακολουθούν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΛΑΟΣ που συγκεντρώνουν από 1,3%.
Για την  εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 51% των πολιτών προτιμά να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, ενώ το 44% θέλουν πρόωρες εκλογές.
Πρώτος και καταλληλότερος Πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ με ποσοστό 35% και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 34% και τρίτος  ο Αλέξης Τσίπρας με  18%.


Οι τζιχαντιστές εκτελούν τους ξένους μαχητές που λιποτακτούν



Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συλλαμβάνουν, φυλακίζουν αλλά και εκτελούν τους επίδοξους λιποτάκτες, δηλαδή τους ξένους ισλαμιστές που αποφάσισαν να ενταχθούν στις τάξεις του κινήματος, αλλά στο δρόμο άλλαξαν γνώμη.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν μαχητές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με αυτούς αλλά και μία συριακή μη κυβερνητική οργάνωση οι «πιθανοί λιποτάκτες» είναι γενικά νέοι που προέρχονται από μη αραβικές χώρες, οι οποίοι μετάνιωσαν για την ένταξή τους στις τάξεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης που σπέρνει τον τρόμο στις περιοχές που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ.
Χθες, ένας 19χρονος τζιχαντιστής «πιθανόν Τσετσένος» συνελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος σε ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, έπειτα από μία επικοινωνία που είχε με την οικογένειά του στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
«Οι τζιχαντιστές τον ξυλοκόπησαν και κατέσχεσαν τα προσωπικά του αντικείμενα. Ο μεταφραστής του περιέγραψε στους φίλους του ότι είχε μιλήσει με την οικογένειά του σχετικά με τους τρόπους για να επιστρέψει στην πατρίδα του» σημείωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Από την πλευρά του ο Νάελ Μουστάφα, ένας μαχητής στη Ράκα που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, ανέφερε μία άλλη περίπτωση.
«Συνάντησα ένα νεαρό Γερμανό τζιχαντιστή από το Αμβούργο, ηλικίας 19 ετών, που προφανώς μετάνιωσε για την εμπειρία που είχε με το Ισλαμικό Κράτος» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω του Διαδικτύου.
Οι τζιχαντιστές «το αντιλήφθηκαν και όταν αποφάσισε να φύγει (...) τον έστειλαν στο μέτωπο» συνέχισε ο ίδιος.
«Την επόμενη ημέρα, άκουσα να λένε ότι είχε σκοτωθεί, τον είχαν σκοτώσει με μια σφαίρα στην πλάτη».
Σύμφωνα με τον ίδιο μαχητή, που δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των «λιποτακτών», «πολλοί τζιχαντιστές, η πλειονότητα από αυτούς από τη δυτική Ευρώπη, το έσκασαν όταν ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο οι βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
«Ορισμένοι κατάφεραν» να ξεφύγουν, όμως το Ισλαμικό Κράτος σύντομα «ανέκτησε τον έλεγχο της κατάστασης» διευκρίνισε ο μαχητής, που εξήγησε ότι το Ισλαμικό Κράτος «θεωρεί ότι ο όρκος της πίστης είναι ιερός και απαραβίαστος».


Πηγή : ethnos.gr


ΛΟΝΔΙΝΟ: ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΝΙΑΣ ΗΛΙΑ


Στο Εφετείο του Λονδίνου εκδικάστηκε η υπόθεση έκδοσης στην Ελλάδα της πρώην δικαστικού Τόνιας Ηλία.
Η δίκη κράτησε περίπου έξι ώρες ενώ η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αναμένεται να βγει τις επόμενες εβδομάδες.
Η Τόνια Ηλία δεν βρισκόταν στην αίθουσα καθώς, όπως εξήγησε ο συνήγορός της, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μάτια της. Παρόλα αυτά η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε κανονικά.
Στο δικαστήριο κατατέθηκε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι η εκζητούμενη θα κρατηθεί στην νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Αυτή η επιστολή - εγγύηση την οποία υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου κρίθηκε απαραίτητη γιατί επανειλημμένα έχουν αμφισβητηθεί οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Παράλληλα, όπως τονίζεται, η νέα πτέρυγα πληρεί όλα τα διεθνή στάνταρ.
Πρώτος κατέθεσε μέσω βιντεοτηλεφώνου από την Αθήνα, ο επίκουρος καθηγητής Σωφρονιστικής Πολιτικής στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νικόλαος Κουλούρης. Ο κ. Κουλούρης αμφισβήτησε την νομική δεσμευτικότητα της εν λόγω εγγύησης. Όπως υπογράμμισε η τοποθέτηση κρατουμένων σε συγκεκριμένους χώρους είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο του συμβουλίου της φυλακής. «Αυτή είναι μια πολιτική βεβαίωση και όχι μια βεβαίωση η οποία βασίζεται στον νόμο», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, όπως τόνισε, οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές αλλάζουν συνεχώς και συνεπώς πρακτικά είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δώσει τέτοιου είδους εγγυήσεις. Τέλος παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν περισσότερους φυλακισμένους από ότι είναι προβλεπόμενο να «φιλοξενούν».
Δεύτερος κατάθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης και αυτός μέσο βιντεοτηλεφώνου, αλλά από την Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσιτσελίκης που εξειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε με τη σειρά του ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να ορίσει τον τόπο κράτησης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. «Δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα», επεσήμανε ο κ. Τσιτσελίκης. Μιλώντας για τις συνθήκες κράτησης επεσήμανε ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα. Από την μια η πληθώρα τροφίμων και από την άλλη η έλλειψη σωφρονιστικών υπαλλήλων. Όπως υπογράμμισε ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει επισημάνει αυτά τα προβλήματα και μάλιστα με δημόσια ομιλία του.
Το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε στα επιχειρήματα της υπεράσπισης για «τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές». Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος της κ. Ηλία η υγεία της πελάτισσάς του κινδυνεύει να κλονιστεί ακόμη παραπάνω αν τελικά εκδοθεί στην Ελλάδα. Επίσης επανέλαβε πολλές φορές την θέση των δύο εμπειρογνώμων καθηγητών που κατέθεσαν στην υπόθεση για την νομική υπόσταση της επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης.
Η έκδοση της Τόνιας Ηλία στην Ελλάδα εκκρεμεί από το 2011. Τότε είχε συλληφθεί στο Μπράιτον της Αγγλίας και όταν οδηγήθηκε στο βρετανικό δικαστήριο για πρώτη φορά είχε αρνηθεί την ταυτότητά της. «Με λένε Αντωνία Ζαμίν και είμαι Γαλλίδα», είχε πει τότε. Αφού εξακριβώθηκε ποια είναι τελικά προφυλακίστηκε στις φυλακές του Χόλογουεϊ για 19 μήνες. Αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2012. Από τότε ζει με αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ένα μικρό δωμάτιο στο βόρειο Λονδίνο και όπως η ίδια λέει «προσπαθεί να αποτρέψει την έκδοσή της στην Ελλάδα, με κάθε τρόπο».
Είναι αξιοσημείωτο επίσης πως εκτός των άλλων η Τόνια Ηλία έχει ζητήσει και πολιτικό άσυλο από τις βρετανικές αρχές πράγμα εξαιρετικά σπάνια για υπήκοο της ΕΕ και ακόμη σπανιότερο, αν όχι μοναδικό, για πρώην δικαστή.
Υποστηρίζει ότι είναι αθώα καθώς όλοι οι συγκατηγορούμενοι στην Ελλάδα έχουν πλέον αθωωθεί. Κατά την φυγόδικο πρώην δικαστικό η δίωξή της οφείλεται στην εμπάθεια κάποιων συναδέλφων της.
Πρόσφατα, ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, γνωστός από τη θέση που πήρε μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου με την οποία του ζητάει να αποκατασταθούν όσες αδικίες έχουν γίνει εις βάρος της. Η ίδια απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι θα κάνει σε περίπτωση που οι βρετανικές αρχές την αναγκάσουν να επιστρέψει στην Ελλάδα είπε «θα σεβαστώ απόλυτα την απόφαση του βρετανικού κράτους».


Πηγή : newsbomb.gr


Πυροβολισμοί μέσα στο ΑΠΘ




Ένα περίεργο περιστατικό έγινε αργά το απόγευμα στους χώρους του ΑΠΘ. Οπως καταγγέλθηκε στις αστυνομικές αρχές από μάρτυρες, έγινε συμπλοκή με πυροβολισμούς ενώ υπήρξε και τραυματίας κοντά στο χώρο της Κτηνιατρικής Σχολής.

Στο σημείο πήγαν αστυνομικοί της ασφάλειας και βρήκαν στο σημείο που τους υπέδειξαν ότι έγινε το περιστατικό, κάλυκες και κηλίδες αίματος

Στους αστυνομικούς δόθηκε περιγραφή των δραστών, οι οποίοι όπως είπαν μάρτυρες, πιθανότατα ήταν αλλοδαποί και ήδη γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.

Αυτό το περιστατικό έχει θορυβήσει τους φοιτητές που βλέπουν το πανεπιστήμιο ξέφραγο αμπέλι με διάφορους κακοποιούς να ενεργούν ανεξέλεγκτα στους χώρους.


Με πληροφορίες απο το seleo.gr


Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει ο Γιώργος



Οριστικοποιείται το χάσμα στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά την επιστολή που έστειλε ο δεύτερος στον πρόεδρο του Κινήματος, αποστασιοποιούμενος ολοκληρωτικά και κάθετα από την πορεία που έχει χαράξει ο νυν αρχηγός.
Ο κ. Παπανδρέου ζητά να γίνει έκτακτο συνέδριο και να υπάρξει εκλογή προέδρου από τη βάση, ενώ αφήνει να διαφανεί ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με το σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης, που συγκροτεί ο κ. Βενιζέλος, καθώς διαφωνεί με την επιλογή αυτή.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Η πρότασή μου, αφορά στην πορεία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικού φορέα που έχει ταυτιστεί με τους αγώνες του Ελληνικού λαού, για τη Δημοκρατία και την Αλλαγή του τόπου - και τα τελευταία χρόνια, με την ανάληψη του βάρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, που σε κάθε περίπτωση δεν του αναλογούσε.
Στις δημόσιες παρεμβάσεις μου έχω διατυπώσει επανειλημμένα τις απόψεις μου για τα ζητήματα που αφορούν το Κίνημά μας. Και εδώ και πολύ καιρό, έχω εκφράσει με παρρησία τις θέσεις μου, τόσο για το τι χρειάζεται το Κίνημά μας στην πορεία του προς το μέλλον, όσο και τις ενστάσεις και διαφωνίες μου για τις οβιδιακές μεταμορφώσεις που επιχειρούνται κατά καιρούς στο Κίνημα.
Ωστόσο, στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται το Κίνημά μας, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ και σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πορεία του τόπου, κοινοποιώντας τις σκέψεις μου και την πρότασή μου γραπτώς, μακριά από ενδιάμεσους και ψιθύρους.
Με απόλυτη καθαρότητα, με απόλυτη διαφάνεια.
Όπως έκανα πάντα.
Ως εκ τούτου, θέλω να είμαι σαφής και συνοπτικός:
1. Οι όποιες διεργασίες συντελούνται σήμερα στο Κίνημα, ελάχιστη σχέση έχουν με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Η ενασχόληση με το κομματικό «καπέλο», με την ονοματολογία, αλλά και με τις όποιες μεταμορφώσεις του Κινήματος, σκοτώνει την ουσία.
2. Η ουσία είναι η Πολιτική. Η πολιτική είναι θέσεις. Από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ και στις καλύτερές του στιγμές, έθετε - και χωρίς φόβο - τα ουσιαστικά διακυβεύματα για τη χώρα. Μπορούσε έτσι και ένωνε πλατιά στρώματα του Ελληνικού λαού που διψούσαν για αλλαγές.
Την περίοδο 2009-2011, το ΠΑΣΟΚ έκανε το πατριωτικό του καθήκον. Μόνο του, χωρίς τη στήριξη καμιάς άλλης πολιτικής δύναμης, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Όμως, το διακύβευμα ήταν βαθύτερο. Το φάσμα της χρεοκοπίας προήλθε από τη γιγάντωση ενός μοντέλου πελατειακού καπιταλισμού. Από την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών.
Η διακυβέρνηση της χώρας, με αποκορύφωμα την περίοδο 2004-2009, συνέβαλε ώστε να κυριαρχήσουν αντιλήψεις και πρακτικές, που επέτρεψαν, πόροι και πλούτος του Ελληνισμού, να γίνουν βορά ισχυρών ιδιοτελών συμφερόντων.
Επέτρεψαν, δηλαδή, να σπαταληθούν και εν τέλει να χαθούν, με ζημία για την οικονομική ανάπτυξη, το κοινό καλό και τον Έλληνα πολίτη.
Θεωρώ αυτονόητο ότι, μπροστά σε αυτό το διακύβευμα απαιτούνται θέσεις που να υπηρετούν αρχές και αξίες, θέσεις - και αγωνιστική διάθεση για αυτές - που να ανταποκρίνονται στις δημοκρατικές και σοσιαλιστικές μας ρίζες.
Θέσεις, δηλαδή, που να διασφαλίζουν έμπρακτα το δημόσιο συμφέρον και το συλλογικό καλό, με κοινούς κανόνες για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και γκρίζες περιοχές.
Καθαρές θέσεις, συνεχείς πρωτοβουλίες και μάχες για θεσμούς και πρακτικές που να προωθούν την ισονομία, την διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία.
Αυτή και μόνο μπορεί να είναι η βάση για μια βιώσιμη οικονομία και για την εμπέδωση κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικού κράτους δικαίου.
Αυτή είναι η μάχη που πρέπει και αξίζει να δοθεί.
Αυτή η μάχη μπορεί να ενώσει ευρύτατα στρώματα του Ελληνικού λαού.
Και αυτή η μάχη, απαιτεί και Συμμετοχή του κόσμου.
Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων πονάνε πραγματικά για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες που εξέφρασε, λένε ότι, τα όσα γίνονται στο Κίνημα δεν οδηγούν πουθενά. Κάθε μέρα που συνεχίζονται όλες αυτές οι πρακτικές και οι διαδικασίες, το Κίνημα αιμορραγεί. Μερικοί λένε, μάλιστα, ότι πλέον ψυχορραγεί. Ούτε Θέσεις υπάρχουν, ούτε Συμμετοχή.
Είναι προφανές ότι, τα όποια σχήματα έπονται.
Όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί.
3. Είτε το θέλουμε είτε – κάποιοι – όχι, το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η θεσμική έκφραση της Παράταξης, των ευρύτερων δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει, λοιπόν, να το σεβαστούμε όλοι. Ο σεβασμός αυτός δεν είναι ζήτημα συμβόλων ή ονομάτων. Είναι ζήτημα σεβασμού των αρχών του, και εντέλει, όσων αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να αγωνίζονται, παλαιότερων και νεότερων, εμάς των ίδιων, αν θέλουμε να πάμε παρακάτω συντεταγμένα και με προοπτική.
4. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κόσμος του. Υπαρξιακά ζητήματα του Κινήματος τα λύνει ο κόσμος του, κανένας άλλος. Αν το ΠΑΣΟΚ σταματήσει να υπάρχει, ή συνεχίσει να υπάρχει, ή μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, ή μετονομαστεί σε οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι θέμα του κόσμου του, κανενός άλλου.
Εν τέλει, η μετεξέλιξη είναι μέρος της ζωής, αλλά είναι και μια πολιτική - παιδευτική διαδικασία, ένα εργαστήρι ιδεών και προτάσεων, που δεν πραγματοποιείται ερήμην όσων πίστεψαν και πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες του Κινήματος.
Γιατί η πραγματική μετεξέλιξη έχει νόημα, όταν δεν είναι φραστική αλλά όταν γίνεται ευθύνη του καθενός μας και συλλογικά όλων μας. Και αυτό είναι εφικτό μόνο εάν η διαδικασία είναι συμμετοχική - βαθιά δημοκρατική.
5. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο. Όλα από την βάση. Τώρα.
6. Η πρότασή μου:
α) Προκηρύσσεται Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις.
β) Η προκήρυξη συνοδεύεται με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι.
Ανοιχτό σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ριζικής αλλαγής της χώρας με προοδευτικό πρόσημο και με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Όλους όσοι είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τις δουλείες του παρελθόντος.
Ανοιχτό στην κατάθεση και συλλογική επεξεργασία καινοτόμων προτάσεων από όλους όσοι αντιλαμβάνονται την πρόκληση της Μεταπελατειακής Ελλάδας.
Με ανοιχτό μητρώο, για να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους όσους ενδιαφέρονται.
Το σύνολο των μελών του Κινήματος που θα προκύψουν μετά από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης που επιβάλεται να δρομολογηθούν, στο πλαίσιο του προσκλητηρίου που θα απευθυνθεί και προκειμένου η συμμετοχή τους να είναι και ουσιαστική, θα κληθούν να εκλέξουν με άμεση εκλογή και την Οργανωτική Επιτροπή, που θα καθορίσει και τους κανόνες διεξαγωγής του Συνεδρίου - με βάση τη δημοκρατική παράδοση και συγκρότηση του Κινήματος.
γ) Στις ανοιχτές διαδικασίες προς και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα πάντα: στίγμα, φυσιογνωμία, θέσεις, σύμβολα, δομή, πρόσωπα.
δ) Αμέσως μετά το Συνέδριο, εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση.
7. Οι πρωτοβουλίες αυτές, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πολιτικό και δημοκρατικό ΣΟΚ που χρειάζεται, το Κίνημα, η χώρα - που χρειαζόμαστε όλοι. Άμεσα. Είναι πρωτοβουλίες που υπηρετούν την πολιτική, τις δημοκρατικές αποφάσεις, τη συλλογική δράση. Είναι πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται και υπηρετούν τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποστολή του ΠΑΣΟΚ να υπηρετεί τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Και μπορούν να κινητοποιήσουν κόσμο, να προκαλέσουν και πάλι το ενδιαφέρον του.
Μόνο με κινηματικού χαρακτήρα ενέργειες μπορεί να κινητοποιηθεί ξανά η βάση της Παράταξής μας - που σήμερα αποστασιοποιείται, αδιαφορεί, αισθάνεται πολιτικά άστεγη.
8. Προσωπικά, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσω μέχρι τέλους την αποστολή που μου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Και δεσμεύομαι να στηρίξω ένα πραγματικό εγερτήριο ΣΟΚ στο Κίνημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ενδιαφέρομαι για καμία καρέκλα. Το μόνο που θέλω - και γι' αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, είναι να συμβάλλω στην αναγέννηση του Κινήματος, αλλά και στην ανόρθωση της χώρας - για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαίου και για την ενδυνάμωση της προοπτικής του λαού μας προς την ευημερία.
9. Είναι προφανές, κατόπιν όλων αυτών, πως αν, επιτέλους, αναληφθούν πρωτοβουλίες που σέβονται τις αρχές, τις αξίες και τον κόσμο του Κινήματος, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση μάχης, στο εγχείρημα αυτό.
10. Στην κρίσιμη αυτή φάση που περνά η χώρα μας, οι δυνάμεις της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν και πάλι την ατμομηχανή που θα πάει την χώρα μπροστά. Σπάζοντας κατεστημένες αντιλήψεις, κτίζοντας ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες, με στόχο θεσμούς και πρακτικές που θα εδράζονται σε προοδευτικές αξίες και αρχές, ώστε να καταστήσουν δυνατή μια νέα Προοδευτική Διακυβέρνηση για μια Νέα Αλλαγή.
Όσο δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, το πολιτικό σκηνικό θα βυθίζεται στην αστάθεια, με αρνητικές επιπτώσεις για τη γενικότερη ισορροπία και πρόοδο της χώρας, που τώρα πια, όλοι αντιλαμβάνονται – ακόμα και όσοι πρωταγωνίστησαν στην ισοπέδωση του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, ο ένας μετά τον άλλο δικαιώνουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, πολιτικοί σχηματισμοί – παλαιοί και νεοπαγείς - ιδιοποιούνται μέρος των θέσεων του, πολλοί καρπώνονται αδιάντροπα το έργο του, και όλοι μαζί το απαξιώνουν.
Εμείς, οφείλουμε πια να το σεβαστούμε και να το υπερασπιστούμε.
Η ιστορία, η προσφορά, η πορεία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, όπως και η όποια αλλαγή του, δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση και απόφαση δική μας, όλων μας.
Από τη βάση, κινηματικά, δημοκρατικά, συμμετοχικά.
Η ευθύνη για την σφυρηλάτηση της ουσιαστικής ενότητάς μας, με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό στις αρχές μας, ανήκει σε όλους μας και στον καθένα χωριστά.
Έτσι διασφαλίζεται ο ιστορικός ρόλος και η αποστολή του Κινήματός μας, να ανταποκρίνεται στα πραγματικά διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Η ευθύνη για να δρομολογηθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ανήκει στην ηγεσία του Κινήματος, που απαιτείται να λειτουργήσει με πνεύμα δημιουργικό.


Πηγή: matrix24.gr


Μελάς: Να πάρει πίσω ο Καμμένος όσα είπε για «βρώμικα μαξιλάρια της κυβέρνησης»


Να πάρει πίσω όσα είπε για «βρώμικα μαξιλάρια της κυβέρνησης» κάλεσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ο βουλευτής του κόμματος, Παναγιώτης Μελάς.
«Να πάρει πίσω αυτές τις εκφράσεις, είναι απαράδεκτες. Δεν επιτρέπονται να λέγονται. Στους ΑΝΕΛ, μπήκα για το καλό του λαού. Ούτε για καρέκλα, ούτε για τίποτα άλλο. Είμαι αντιμνημονιακός. Ό,τι είναι ενάντια στον ελληνικό λαό, το καταψηφίζω», σημείωσε ο κ. Μελάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».
Ο κ. Μελάς δήλωσε πως υπάρχουν κάποιοι βουλευτές στο κόμμα, περί τους 4-5, που σκέφτονται να ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστικά είπε: «Είχα κάνει μια τέτοια συζήτηση με κάποιους βουλευτές στη Βουλή» σημειώνοντας: «Δεν ξέρω τι τελικά θα πράξουν».
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δέχτηκαν πιέσεις από το κόμμα.
Σχετικά με το συνέδριο των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι σκέφτεται να παραστεί: «Θα πάω στο συνέδριο του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Δεν αισθάνομαι ότι είμαι εκτός του κόμματος».


Πηγή : imerisia.gr


Κουτρουμάνης: Μείωση ως και 20% στις συντάξεις με τα μέτρα που προτείνει η τρόικα


«Αν εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξης από 10-12 έως 18-20%», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Μείωση σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 20%, ακόμα και για τις κύριες συντάξεις, προβλέπουν οι αλλαγές που προτείνει η τρόικα, όπως δήλωσε στο MEGA ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Αν εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξης από 10-12 έως 18-20%», τόνισε ο πρώην υπουργός εξηγώντας πως οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νέους συνταξιούχους.

Τόνισε πως θα πληγούν πρωτίστως οι προοπτικές και οι συντάξεις των νεότερων εργαζόμενων.

Πηγή: skai.gr


ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ : ΕΛ.ΑΣ: «Συναγερμός» για ύποπτο δίκυκλο έξω από την οικία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη



Μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών

Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, μετά τον εντοπισμό «ύποπτου» δίκυκλου κοντά στο παλιό σπίτι του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην οδό Αραβαντινού.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μηχανή έχει κλαπεί από το 2013, ενώ, είναι παρατημένη εδώ και τρεις ημέρες έξω από το σπίτι του κ. Μητσοτάκη, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο.


imerisia.gr


Σ.Ράμφος - Mία διαχρονική επικαιρότητα (TED-X)



Η απομαγνητοφώνηση από την Καθημερινή:

Οι διαιρέσεις και οι φαγωμάρες είναι διαχρονική επικαιρότητα της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής. Mαταιώνουν συστηματικά τον βηματισμό προς το μέλλον, που μας καλεί να το μοιραστούμε με τους συνανθρώπους μας. Tην αυτοκαταστροφική διχόνοια και ματαίωσι αιμοδοτεί μια δηλητηριώδης καχυποψία, πηγή έντονου αρνητισμού. H δυσπιστία συνδυάζεται με εγκλωβισμό στις συμβάσεις ταυτότητος (δεσμοί συγγενείας, εντοπιότητος, ομοδοξίας) και αποτελεί αρνητική μορφή πίστεως. Aν πίστι είναι πνευματική παράδοσι (άνευ όρων) σε κάποια βεβαιότητα, υπάρχει και η μετά λόγου θετική της εκδοχή, εκτός συμβάσεων ταυτότητος. Στην τελευταία περίπτωσι μιλούμε για εμπιστοσύνη. Δυσπιστία και εμπιστοσύνη είναι μορφές της πίστεως εν σχέσει προς το μέλλον. Tις συνδέει με το μέλλον η ελπίδα ως παθητική απαντοχή είτε ως προσπάθεια και άνοιξη. Στην απαντοχή η επιθυμία υποκαθίσταται στα πράγματα, καλλιεργούνται οι ψευδαισθήσεις και τραυματίζεται η αυτοπεποίθησι. Στην προσπάθεια επιχειρούμε στο παρόν με την πραγματικότητα προ οφθαλμών και την εσωτερική ευστάθεια που προκαλεί το πνεύμα της αξιοπιστίας.

H δυσπιστία πηγάζει εν πολλοίς από ανασφάλεια απέναντι στο ασυνήθιστο και το διαφορετικό. O δύσπιστος τα αντιμετωπίζει ως απειλή και επομένως καταλαβαίνει την ταυτότητά του σαν σωσίβιο και όχι σαν εφαλτήριο, οπότε εμπνέεται από το οικείο και το δεδομένο, ποτέ από το ερχόμενο και το δημιουργικό! Tο παρελθόν δεσπόζει στην ψυχή του σαν αιωνιότητα και γι’ αυτό τίποτε στη ζωή του και τη δράσι του δεν έχει έκπληξι. H επιθυμία για σταθερότητα επιβάλλεται στην ανάγκη της πραγματικότητος να κινηθή, ενώ το υποκείμενό της βιώνει την προσδοκία του μέλλοντος σαν εμμονή με περιεχόμενο τον απράγμονα εαυτό της.

Oι Eλληνες είμαστε εύπιστοι και καχύποπτοι. Πώς γίνεται κάποιοι να πιστεύουν, τυφλά, όντας από καταβολής δύσπιστοι; Nα είναι ευκολόπιστοι και απατημένοι κατ’ εξακολούθησιν; Aυτό μπορεί να συμβή όταν η πίστι εξαντλείται στην επιθυμητική ελπίδα ως παθητική εμμονή. Tότε η δυσπιστία ενδίδει στις φαντασιώσεις της παθητικής επιθυμίας, η οποία περιβάλλεται με φωτοστέφανο θρησκευτικής αλήθειας, ασχέτως πού καταλήγει. Για να διαφυλάξουμε επί πλέον την ψυχολογική υπεροχή της επιθυμίας έναντι της πραγματικότητος, κάνουμε ασύνειδα το παν να μην ταράξουμε τις ψευδαισθήσεις μας και ζητούμε από τους πολιτικούς να μας κοιμίζουν με παραμύθια. Eμείς, τα μεγάλα λαϊκά ακροατήρια, δεν θέλουμε την αλήθεια· οι πολιτικοί προκειμένου να αδράξουν την εξουσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανταποκρίνονται. Oταν μάλιστα η πίεσι των πραγμάτων υποχρεώση κάποιους από αυτούς να αντιμετωπίσουν κατάματα την σκληρή πραγματικότητα τότε ξεσηκωνόμαστε και ψάχνουμε για καινούργιο, «άφθαρτο» ψεύτη.

Tο κρίσιμο είναι ότι παίρνουμε εικόνα εαυτού από την επιθυμητική ελπίδα, ότι υπάρχουμε γι’ αυτήν εξιδανικεύοντας την αγωνία μας και την ματαίωσί μας. Eπειδή ακριβώς δεν μας δίνουν ταυτότητα οι πράξεις μας αλλά οι ευσεβείς μας πόθοι, θα ήταν θεμιτό να αναρωτηθούμε μήπως εδώ κρύβεται το μυστικό του άναρχου συναισθηματισμού μας. Πάντως, με τις οραματικές φαντασιώσεις μας σκοτώνουμε το μέλλον. Aν, λόγου χάριν, αντικαθιστώ στην άμεση ζωή την ασύνειδη ριζική ανασφάλεια με το αίσθημα ενός απαράμιλλου εθνικού μεγαλείου, τότε δεν έχω να διδαχθώ από κανένα και από πουθενά, ούτε υπάρχει επάνω μου κάτι να διορθώσω. Δεν χρειάζομαι αναστοχασμό και αυτογνωρισμό· μου αρκεί η ιδέα που έχω για τον εαυτό μου. Aυτή την ιδέα-νοοτροπία δεν μπορεί να καλύψη εις βάθος κανένας θεσμός διότι είναι «λόγος» διαβρωμένος από την φαντασίωσι.

H μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας ήταν πίσω από την μεγάλη ιδέα για την Eλλάδα. Kαι πίσω από την σημερινή δοκιμασία τού οικοδομήματος των αξιών με κατ’ εξοχήν θύματα την αξιοπιστία, την αξιοκρατία, την αξιολόγησι – την συνεκτική λειτουργία της πολιτείας. H κρίσι πρώτα είμαστε εμείς και μετά όλα τα άλλα. Θα την ξεπεράσουμε όταν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αντί να τις φορτώνουμε σε άλλους.

Θα διδαχθούμε από την κρίσι, εάν το πνεύμα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας αποκτήση ειδικό βάρος στη ζωή μας. Eάν διαπλάση συνειδήσεις και συμπεριφορές, οι οποίες θα δώσουν την θέσι της καχυποψίας και του κλειστοφοβικού αρνητισμού της σε ένα τρόπο αέναης υπερβάσεως στο πεδίο των αξιών. Oταν περιεχόμενο της ελπίδος αντί της παθητικής αναμονής γίνει η υπέρβασι. Oι αξίες δεν αναφέρονται στα πράγματα· αναφέρονται στο νόημα των πραγμάτων. Bάζουν πάνω από τις υλικές συνθήκες και τον μη ανατρέψιμο ιστορικό τους χρόνο, το κριτήριο της έγνοιας των ανθρώπων για την δική τους ζωή και την ζωή των άλλων. Eξ ου και όταν λέω «αξία» δεν σκέπτομαι κάποιο αφηρημένο πρότυπο τελειότητος, όπως η αρετή είτε το αγαθό, αλλά ένα πνευματικό συντελεστή που ενεργοποιεί εξυψωτικά τα άτομα και το σύνολο (π.χ. η καθιέρωσι της έρευνας ως τρόπου εργασίας στα AEI, αντί αποστηθίσεως του ενός συγγράμματος). Oταν, πάλι, λέω «υπέρβασι» σκέπτομαι όχι κάποιο μηχανικό ξεπέρασμα αλλά την παλιγγενεσία των πραγμάτων στην άνοιξί τους, την ύπαρξι και την λειτουργία τους στην έγνοια για τον συνάνθρωπο και τον φυσικό κόσμο. Στην προοπτική της αντιλαμβάνομαι τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας σαν αγαθό πλατειά συνεκτικό, με αξιοκρατική ενέργεια #οπωσδήποτε, όχι όμως διακριτική των ανθρώπων σε προνομιούχους και παρίες. Δεν έχει νόημα η αποκατάστασι των αξιών σε ένα κόσμο ο οποίος τις ευτελίζει. H κρίσι των αξιών δεν οφείλεται πρωτίστως σε κακοήθεια: Συνδέεται με την περιπέτεια της ατομικότητος. H συνείδησι του ατόμου αρχικά ανεπτύχθη επί μακρόν στο πεδίο του ομαδικού ψυχισμού (οικογένεια, φυλή, εθνότης) ενσωματωμένη στην ασφάλεια της κοινοτικής βιοτής, ενώ μετά τον 17ο αιώνα και ιδίως μετά τα μέσα του 20ού, άρχισε να αναπτύσσεται καθ’ εαυτήν χωρίςνα παρακολουθούν το πέταγμά της τα θεσμικά συστήματα. Eπος σπαρακτικό και συναρπαστικό.

Mε τούτο το κεκτημένο έρχεται και το ζητούμενο. Zητούμενο είναι ν’ αφήσουμε πίσω το πνεύμα της μερικότητος και της αντιπαραθέσεως, ώστε να συμμετάσχουμε ενεργά στο εγχείρημα της διαμορφώσεως ενός πεδίου σχέσεων περιχωρητικής συνυπάρξεως αποστάσεων και διαφορών με στόχο το καλό όλων. Mας ενώνει το έργο της δικαιοσύνης σε συνθήκη ελευθερίας και όχι η ιδέα της ενότητος. Στην εποχή του Διαδικτύου και της Πληροφορικής αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται ως πρώτο βήμα ένα λόγο επικοινωνίας με την ετερότητα, ένα ιδίωμα και ήθος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με επίγνωσι πως όταν δεν χωρή όλους το αγαθό, είμαστε καταδικασμένοι.



* Ο κ. Στέλιος Ράμφος είναι φιλόσοφος. Πλήρες κείμενο της ομιλίας του στο TED-X Academy.

by antikleidi.com


Ο νέος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι έκτρωμα κύριοι της κυβέρνησης




Γράφει η Ζαχαρούλα Γκριέλα Δικηγόρος 

Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια δημοκρατική εκτροπή, την οποία παρατηρούμε αδρανείς, παρά τα παράπονα που εκφράζουμε και τις γρίνιες. Πρώτοι απ'όλους εμείς οι δικηγόροι, περιμέναμε από τον κλάδο μας, εκφραζόμενο από το Συνδικαλιστικό μας φορέα (Δ.Σ.Α.) να βάλει "πλάτη" και να στηρίξει την κοινωνία που πλήττεται αλλά δεν έχει τις γνώσεις, τα μέσα, ούτε τα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε εμείς, για να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Μέχρι σήμερα τίποτε δεν είχε γίνει, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε οι περισσότεροι από εμάς, ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το κοινωνικό μας ήθος και η επαγγελματική μας αξιοπρέπεια. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις απόψεις των αρμόδιων φορέων (Δικηγόρων και Δικαστών που είναι σύσσωμα αντίθετοι στο περιεχόμενό του), πλήττονται για άλλη μία φορά Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και συγκεκριμένα: αυξάνονται ΠΑΛΙ τα δικαστικά έξοδα, με αποτέλεσμα να αποστερείται ο πολίτης της δυνατότητας να παραστεί στο Δικαστήριο είτε για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του είτε για να υποστηρίξει τις θέσεις του, καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, δηλαδή η διαδικασία θα γίνεται μόνο με έγγραφα, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις δίκαιης δίκης για τον πολίτη, οι οποίες (προϋποθέσεις) υπάρχουν μόνο μέσα από τη "ζώσα" διαδικασία και το κυριότερο: έρχονται εξελίξεις ραγδαίες στους πλειστηριασμούς, αφού πλέον ΘΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΛΩΝ των πιστωτών, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!!!

Οι Δικηγόροι αντιλαμβανόμενοι το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες, απέχουν από τα καθήκοντά τους σε βάρος της ίδιας της επιβίωσής τους, διαμαρτυρόμενοι για την κατ'επανάληψη θέσπιση νομοθετημάτων με γνώμονα τη βούληση ή την εικαζόμενη βούληση της Τρόικας, με γνώμονα τη σκοπιμότητα και την άσκηση εισπρακτικής πολιτικής, σε βάρος κάθε έννοιας δημοκρατίας, ελευθερίας, απονομής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας.















Ζαχαρούλα Γκριέλα
       Δικηγόρος


Ο ένας απαγωγέας έψαχνε «ζεστό χρήμα» για τον ΟΑΕΕ, ο άλλος σκεφτόταν την... προίκα της φοιτήτριας


του Βασίλη  Λαμπρόπουλου

«Έχεις σκεφθεί μήπως παίρνουμε λεφτά από την προίκα του κοριτσιού;» Αυτό το ερώτημα φέρεται -σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα- να υπέβαλε ο ένας απαγωγέας στον άλλον σχετικά με την απαίτηση λύτρων ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την απελευθέρωση της 27χρονης φοιτήτριας που έπεσε
θύμα αρπαγής στις 31 Οκτωβρίου και αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από δέκα ημέρες ομηρίας. Ο πατέρας της νεαρής απαχθείσας, που τελικώς κατέβαλε 82.500 ευρώ, στους δράστες ήταν γαμπρός συνιδιοκτήτη ΠΑΕ της επαρχίας.

Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» υπάρχουν αναφορές στην πολυήμερη προετοιμασία της απαγωγής με παρακολουθήσεις της κοπέλας σε μπιραρία στο Χαλάνδρι αλλά και σε εμπλοκή του 25χρονου Αλβανού που εργαζόταν παλιότερα στη μάντρα αυτοκινήτων ενός από τους δράστες και ο οποίος φαίνεται να κλήθηκε από τη γειτονική χώρα ειδικά για αυτήν την αρπαγή.

Περιγράφεται ότι οι απαγωγείς είχαν εξετάσει να απαγάγουν και άλλα μέλη της οικογένειας του συνιδιοκτήτη της ΠΑΕ αλλά βρήκαν εμπόδιο τα μέτρα ασφαλείας που είχαν.

Υπήρχε και σχέδιο απαγωγής την καλοκαιρινή περίοδο, όμως τους εμπόδισε το ότι στο εξοχικό στη Λούτσα που είχε ορισθεί ως χώρος κράτησης της ομήρου θα πήγαινε συχνά για αναψυχή η ανυποψίαστη πεθερά του δράστη.

Ακόμη στη δικογραφία της υπόθεσης περιέχεται αναλυτική κατάθεση της φοιτήτριας για τον τρόπο απαγωγής και κράτησής της στη Λούτσα και για την «κρίση πανικού» που έπαθε. Ανάμεσα στα άλλα περιγράφει και συζήτηση που είχε επιχειρήσει να πιάσει μαζί της ένας από τους δράστες σχετικά με… παλιότερη ερωτική περιπέτειά του στη Μύκονο, με ταξίδια του στη Φλωρεντία, στη Βαρκελώνη αλλά και στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Εντυπωσιάζει ακόμη το γεγονός ότι στο πλαίσιο των ερωτήσεων που της υπέβαλαν οι αστυνομικοί ήταν να τους περιγράψει ευκρινώς ποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς άκουγε στον χώρο κράτησής της.

Η απολογία του 48χρονου δράστη

Ως δράστες της απαγωγής συνελήφθησαν δύο άτομα, 48 και 53 ετών, εκ των οποίων ο πρώτος φέρεται να στόχευσε την 27χρονη μέσω μίας μεταφορικής εταιρείας όπου εργαζόταν περιστασιακά και στην οποία έδινε το «παρών» ο πατέρας της.

Όπως αναφέρει ο 48χρονος στην απολογία του, εργαζόταν ως οδηγός ταξί, διατηρεί ακόμη και σήμερα σιδηρουργείο στη λεωφόρο Τατοΐου αλλά αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Συμπλήρωσε ότι χρωστούσε 30.000 ευρώ από μη καταβληθείσες εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Έτσι όπως χαρακτηριστικά μνημονεύει, «έψαχνα ζεστό χρήμα που μπορούσα να αποκτήσω μέσα από την παρανομία. Αυτό το ζεστό χρήμα δεν μπορούσα να το αποκτήσω από ληστείες γιατί δεν έβρισκα όπλο. Έτσι αποφάσισα να κάνω απαγωγή»!

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο δράστης είχε προσληφθεί στην εταιρεία μεταφορών επειδή είχε συγγενική σχέση με τη σύζυγο του ιδιοκτήτη της μεταφορικής, ο οποίος εκτός της γνωριμίας του με τον πατέρα της νεαρής είχε και άλλους δεσμούς με την επαρχιακή ΠΑΕ, αφού εκεί αγωνιζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένας στενός συγγενής του.

Επιπλέον στη δικογραφία της υπόθεσης μνημονεύεται ότι τα περασμένα Χριστούγεννα υπάλληλοι της εν λόγω μεταφορικής εταιρείας (συνολικά απασχολούσε τρία άτομα) είχαν πάει ξύλα για το τζάκι στην κατοικία του πατέρα της 27χρονης, χωρίς ωστόσο να προκύπτει αν ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο μετέπειτα απαγωγέας.

Η επίμονη παρακολούθηση

Ο 48χρονος περιγράφει πώς άρχισε την περασμένη άνοιξη -μετά τις στιχομυθίες που άκουσε στο γραφείο- την επίμονη παρακολούθηση της φοιτήτριας στην κατοικία της στην Κυψέλη και στον χώρο όπου εργαζόταν τότε στο Χαλάνδρι, λέγοντας ότι «σε κάποιες από αυτές τις παρακολουθήσεις την είχα πάντως χάσει».

Την ίδια ώρα συνέχιζε να παρακολουθεί τις αναρτήσεις της αλλά και άλλων συγγενών της στο facebook. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην απαγωγή ήταν κλεμμένο και για την απόκτησή του φέρεται να είχε απευθυνθεί σε άγνωστη μέχρι σήμερα συμμορία Αλβανών.

Στη συνέχεια περιγράφει την αρπαγή της και την ομηρία της λέγοντας ότι «κάποια στιγμή έφαγα… φλασιά με όσα μου έλεγε ο πατέρας της και αποφάσισα να την παραδώσω»!

Στην κατοχή του οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τα 80.000 ευρώ. Ο συλληφθείς υποστήριξε ότι με τα υπόλοιπα χρήματα αγόρασε μία τηλεόραση «για σύνδεση με τον υπολογιστή μέσω Skype για να επικοινωνεί με συγγενή του στη Γερμανία» ενώ πλήρωσε και ορισμένα χρέη του. Ακόμη σε δεύτερο χρόνο στην τσέπη του παντελονιού του οι αστυνομικοί ανακάλυψαν, κατόπιν υπόδειξης του, άλλα 700 ευρω από τα λύτρα.

Ο αντιδήμαρχος

Ο 53χρονος δράστης διατηρούσε μάντρα αυτοκινήτων στο Μενίδι όπου είχε γνωρίσει προ δεκαετίας τον 48χρονο. Στο κατάστημα αυτό εργαζόταν επί χρόνια ο καταζητούμενος 40χρονος αλβανός συνεργός του. Παρ' ότι πιέσθηκε από αστυνομικούς και τους δικαστικούς λειτουργούς, αρνήθηκε να προσδιορίσει την ταυτότητά του, λέγοντας ότι «έχασα το κινητό του, δεν θυμάμαι πού έμενε» και άλλους παρόμοιους ισχυρισμούς. Όμως οι αστυνομικοί με βάση τις περιγραφές και με το δεδομένο ότι ο Αλβανός έχει συγγενείς που διαμένουν ακόμη και σήμερα στην περιοχή των Αχαρνών θεωρούν «ζήτημα χρόνου τον εντοπισμό της ταυτότητάς του».

Ο 53χρονος, που είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος σε θέματα περιβάλλοντος στο Μενίδι, υποστήριξε ότι πίεσε τον συνεργό του να απελευθερώσουν την κοπέλα και ότι «αφού δεν έδινε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο τα λεφτά ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ να μην επιμείνουν στην απαιτήσεις τους επειδή μπορεί να χάνονταν λεφτά από την προίκα του κοριτσιού».

«Αν μπορούσα θα τα έπαιρνα πίσω και θα ζητούσα συγνώμη από όλους» συμπλήρωσε στην απολογία του.

Μάλιστα για την υπεράσπισή του παρουσίασε αναφορά ιερέα στο Μενίδι ότι ήταν από τους πιο θρησκευόμενους πολίτες της περιοχής και ότι ακολουθούσε πολυήμερες νηστείες.

Οι 22 σελίδες κατάθεση της φοιτήτριες

Στη δικογραφία περιέχονται αλλεπάλληλες καταθέσεις του πατέρα της 27χρονης που αναλύει τις συζητήσεις του με τους απαγωγείς και την επιμονή τους «να δώσει τα λεφτά ο συγγενής ποδοσφαιρικός παράγοντας της κοπέλας».

Ιδιαίτερα σημαντικά έγγραφα του δικαστικού φακέλου είναι οι τέσσερις συνολικά καταθέσεις της απαχθείσας, έκτασης 22 σελίδων που αναλύει την αρπαγή και την πολυήμερη ομηρία της.

Αναφέρει για τη στιγμή της απαγωγής: «Ο ένας με έπιασε από την πλάτη. Μου έκλεισε το στόμα μου και μου γύρισε το κεφάλι μου για να με πιάσει. Όπως πάλευα για να ξεφύγω φώναξα "βοήθεια", έπεσα κάτω και τότε ο άλλος με έπιασε από τα πόδια. Ένιωσα να με σηκώνουν στο αέρα και με έβαλαν σε αυτοκίνητο τζιπ, χρώματος σκούρου όπου έπεσα κάτω και καθόμουν σε εμβρυακή στάση, ενώ ένας από τους δράστες με πίεζε στο χέρι».

Από την επίθεση αυτή η 27χρονη είχε εκδορές στην πλάτη και μάλιστα παρουσίασε αιμορραγία στη διάρκεια της κράτησής της.

Οι δράστες φέρεται να πέταξαν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων το κινητό τηλέφωνο της κοπέλας και άλλα αντικείμενά της κρατώντας μόνο μια μεταλλική ταυτότητα και ένα γράμμα φίλου της.

Η φοιτήτρια αναφέρει ότι στη διάρκεια της διαδρομής προς το κρησφύγετο, το αυτοκίνητο έκανε δύο στάσεις, όπου προσπάθησε να δει πού βρισκόταν και είδε μόνο δύο πινακίδες που έγραφαν «ΟΠΑΠ» και «Κατασκευές».

Όσον αφορά την κράτησή της η νεαρή ανέφερε ότι αρχικά οι απαγωγείς της είχαν βάλει στο κεφάλι μαύρη σακούλα και μετά «μάσκα ύπνου». Όμως σε κάποια στιγμή την είχαν αφήσει χωρίς κάλυμμα στα μάτια. Κάτι που της επέτρεψε να δώσει στην ΕΛ.ΑΣ. ακριβή περιγραφή του διοπτροφόρου δράστη με τα μαύρα μαλλιά που αντιστοιχεί στον 48χρονο απαγωγέα της. Και αυτό πολλές ημέρες πριν από τη σύλληψη του.

Επιπλέον περιγράφει μία «κρίση πανικού» που έπαθε και την προσπάθεια για να ηρεμήσει που κατέβαλε ο αλβανός δεσμώτης της.

Σκαλάκια, κοντοσούβλι, σαμπουάν και τρία βιβλία

Στην κατάθεσή της οι αστυνομικοί ζητούσαν πληροφορίες για τη διαρρύθμιση του σπιτιού όπου έμενε, με συνεχείς ερωτήσεις για τα «οκτώ σκαλάκια που ανέβηκε». Ερωτήσεις αφορούσαν από τις σακούλες σουπερμάρκετ που έβλεπε, για ένα κοντοσούβλι που της σερβιρίστηκε, για τη μάρκα του σαμπουάν και της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιούσε αλλά και για την προετοιμασία που έκαναν οι απαγωγείς για να δουν αγώνα του Ολυμπιακού με τη Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Εντυπωσιάζει ακόμη ότι οι απαγωγείς έδωσαν στην 27χρονη όμηρο -όπως περιγράφεται στην απολογία της- να διαβάσει τρία βιβλία. Πρόκειται για τα: «Για το όνειρο πότε να μιλήσω» της Ελένης Πριοβόλου (αφορά την έρευνα για τον θάνατο ενός φοιτητή το 1944), «Σαν τα φύλλα του καπνού» της Λίας Ζώτου και του Θοδωρή Καραγεωργίου (αφορά τη ζωή ενός εργαζομένου το 1928 στις καπναποθήκες και στα καπνοχώραφα της Καβάλας) καθώς και το… μυστηριακό «Ιnferno» του Νταν Μπράουν που εξελίσσεται στη Φλωρεντία με την αποκρυπτογράφηση αρχαίων κωδίκων, όπως και στο βιβλίο «Κώδικας Ντα Βίντσι» ή στο «Ιλουμινάτι».

Όπως ακόμη περιγράφεται, η 27χρονη είχε δραματική τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους της λίγες ώρες πριν από την απελευθέρωσή της, ενώ στα χέρια της τελικά έμεινε ένα γράμμα που είχε γράψει για τον αγαπημένο της, κατόπιν υπόδειξης των απαγωγέων.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι πάντως η τελευταία κατάθεση της απαχθείσας που έγινε λίγο μετά την επίσκεψή της, συνοδεία αστυνομικών, στο κρησφύγετο της Λούτσας όπου αναγνώρισε τους διάφορους χώρους στους οποίους κρατείτο όμηρη για δέκα ημέρες.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος κ. Ευστάθιος Κουκούτσης που εκπροσωπεί νομικά τον 48χρονο, «η υπόθεση αυτή θα εξετασθεί αναλυτικά στην ανάκριση αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, οπότε θα συνεκτιμηθεί η πράξη αλλά και η καλή συμπεριφορά του πελάτη μου προς την 27χρονη».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Λάγγας που εκπροσωπεί τον 53χρονο κατηγορούμενο σημειώνει: «Ο πελάτης μου ανέφερε ότι παρασύρθηκε να συμμετάσχει, ύστερα από προτροπές του συγκατηγορούμενού του και υπό το βάρος σοβαρότατων οικονομικών και οικογενειακών προβλημάτων και ιδίως από το γεγονός ότι πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος είχαν μπει εγγυητές σε επιχειρηματικά του δάνεια, τα οποία αδυνατούσε πλέον να εξυπηρετήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την προσωπική τους περιουσία μέσω πλειστηριασμών από τις δανείστριες τράπεζες. Η συμμετοχή του αποφασίστηκε μόνο υπό τον ρητό όρο ότι θα περιοριστεί στην οδήγηση του οχήματος και μόνο...»


Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ


Βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον Σαμαρά να «ξηλώσει» τον Άδωνι;


Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα βουλευτών της ΝΔ η στάση του Άδωνι Γεωργιάδη και ήδη έχουν σταλεί μηνύματα στο Μαξίμου.

Πρώτος ξεκίνησε το «ξήλωμα» του κ. Άδωνι Γεωργίαδη ο βουλευτής κ. Ταμήλος ο οποίος ξεκαθάρισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι δεν τους εκφράζει με αυτά που κάνει και λέει.

Ο κ. Ταμήλος επισήμανε ότι αυτό το κλίμα εναντίον του κ. Γεωργιάδη υπάρχει και μεταξύ άλλων βουλευτών της ΝΔ.

Οι αποκαλύψεις για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη συνέβαλαν στο να διογκωθεί το κλίμα δυσαρέσκειας που υποβόσκει εδώ και καιρό εναντίον του κ. Γεωργιάδη.

Όλο και πιο συχνά ακούγεται στο καφενείο της Βουλής ότι ένας στενός συνεργάτης του κ. Καρατζαφέρη δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπεί την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Προσθέτουν μάλιστα ότι η παρουσία του κ. Γεωργιάδη στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ δεν αποσκοπεί να εκφράζει τη θέση του κόμματος αλλά γίνεται με αποκλειστικό στόχο την προσωπική του προβολή και την εξασφάλιση του για επανεκλογή στη Β περιφέρεια της Αθήνας όπου αναμένεται σφαγή το βράδυ των εκλογών.

Το θέμα Γεωγιάδη έχει φτάσει ήδη στο γραφείο του κ. Σαμαρά από τους βουλευτές της ΝΔ και οι φωνές διαμαρτυρίας προστεθήκαν σε αυτές του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που είπε στον πρωθυπουργό ότι του » δημιουργεί σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα» με αυτά που λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Μόλις ο κ. Σαμαράς «δέσει» τους 180 βουλευτές όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν και πάλι στο τραπέζι στο Μαξίμου για επίλυση τους και τότε θα αποφασιστεί και το πολιτικό μέλλον του κ. Γεωργιάδη όπως και του κ. Χαρδούβελη για άλλους φυσικά λόγους.


Πηγή : usay.gr


Περιορισμένη χρήση χημικών έξω από το υπουργείο Παιδείας




Ένταση στην κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου μαθητές και φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Πριν από λίγη ώρα η αστυνομία προχώρησε σε περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ νωρίτερα είχε κάνει χρήση κρότου λάμψης. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε δύο προσαγωγές.

Σημειώνεται πως φοιτητών συναντήθηκε με τον καθηγητή και σύμβουλο του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Χριστόφορο Σκαμνάκη, ενώ η αντιπροσωπεία των μαθητών έγινε δεκτή από τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου.


Πηγή : newsbeast.gr


Προϋπολογισμός 2015: Ξεχάστε τις φοροελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Στον προϋπολογισμό οι 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές


- Η κυβέρνηση έβαλε με το έτσι θέλω την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τις 100 δόσεις
- Υποτίθεται ότι από το 2015 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των συντελεστών των επιχειρήσεων από το 26% ώστε το 2017 οι επιχειρήσεις να φορολογούνται με 15%
- Δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό ούτε μείωση για τον φορολογικό συντελεστή των φυσικών προσώπων








Η αφόρητη πίεση της τρόικα πέτυχε τελικά το σκοπό της. Οι φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ με τον περιορισμό του από το 1,43% του ΑΕΠ στο 1% πήγαν περίπατο.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα φαίνεται που είναι ακόμα η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι είχε διακηρυχθεί πως από το 2015 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των συντελεστών των επιχειρήσεων από το 26% ώστε το 2017 οι επιχειρήσεις να φορολογούνται με 15%.

Επίσης, για τα φυσικά πρόσωπα είχε διακηρυχθεί πως από το 42% ο υψηλότερος συντελεστής θα περιοριζόταν σταδιακά στο 30%. Ομως, προς το παρόν στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και τώρα ο στόχος μετατίθεται για το 2016.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις της τρόικας στη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, η κυβέρνηση την συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα στο κείμενο παρουσίασης του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι ”στο Σχέδιο ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση - από εφέτος - των ασφαλιστικών εισφορών, η σημαντική βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας”.

Οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων το μόνο που απομένει η έκδοση ως την ερχόμενη Δευτέρα, της εγκυκλίου για τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Κατ. Σαββαϊδου και το άνοιγμα της πύλης στο TAXIS.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Πηγή : newsit.gr



Κηδεία αεροπόρων ...72 χρόνια μετά τον θάνατό τους!


Τρεις βρετανοί αεροπόροι της RAF και ένας καναδός αεροπόρος της RCAF, οδηγήθηκαν στην τελευταία κατοικία τους με στρατιωτικές τιμές, σε κηδεία που πραγματοποιήθηκε, ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά ...72 χρόνια μετά τον θάνατό τους, που συνέβη το 1942!

Ο ανθυποσμηναγός Τσαρλς Τζορτζ Φοξ από το Λονδίνο της Αγγλίας, 31 ετών, ο Ανθυποσμηναγός Άντονυ Γουίλλιαμ Λόρενς, 21 ετών από το Σάρρευ της Αγγλίας, ο Λοχίας Ρόμπερτ Έρνεστ Λάκοκ, 21 ετών από το Έσσεξ της Αγγλίας, ο Λοχίας Γουίλλιαμ Μπέιρντ, 25 ετών από το Κάλγκαρι του Καναδά παρέμεναν αγνοούμενοι από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, όταν το αεροσκάφος τους τύπου Avro Anson είχε εξαφανισθεί καθώς πετούσε πάνω από την περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά.

Το πλήρωμα άνηκε στη Μονάδα 32 Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης της Βασιλικής Καναδικής Αεροπορίας. Είχε αναχωρήσει για εκπαιδευτική πτήση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Σύμφωνα με την Καναδική Αεροπορία, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από 100 ιπτάμενοι έχασαν τη ζωή τους πάνω από την περιοχή Patricia Bay του Βανκούβερ όπου κατέπεσε το Avro Anson.


Ο Καναδάς διαθέτει δασικές περιοχές όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι σπάνια. Έτσι, τα συντρίμμια του Avro Anson εντόπισε τον Οκτώβριο του 2013, ακριβώς 71 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, μια εταιρεία υλοτομίας, που πραγματοποιούσε εργασίες υλοτόμησης στο νότιο νησί του Βανκούβερ. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους παρέμεναν ασύλητα, όπως και οι σοροί των αεροπόρων.

Εξαιτίας όμως των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά τη διάρκεια του καναδικού χειμώνα, οι σοροί των αεροπόρων ανασύρθηκαν από το καναδικό τμήμα Εθνικής Άμυνας και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, μήνες μετά, την άνοιξη του 2014.

Ο Υπουργός Άμυνας του Καναδά, Ρομπ Νίκολσον, δήλωσε πως “ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που έχει περάσει, και ίσως εξαιτίας αυτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό και λυτρωτικό να μπορούμε επιτέλους να μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους άντρες που πρόσφεραν τη ζωή τους την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τόσο αξίζουν", συνεχίζοντας, “αυτή η τελετή αποδεικνύει στις οικογένειες (των στρατιωτικών) πως η θυσία των δικών τους ποτέ δεν θα ξεχαστεί.”


Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν να οδηγήσουν από κοινού στον τελευταίο τόπο κατοικίας τους, τους τέσσερις ήρωες του Β' Παγκοσμίου, με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.
Οι αεροπόροι, τάφηκαν στις 10 Νοεμβρίου του 2014, με έξοδα της Κοινωφελούς Επιτροπής Μνημείων Πολέμου σε στρατιωτικό νεκροταφείο της Βικτόριας στην Βρετανική Κολομβία. Σε μια συγκινητική τελετή, ο αιδεσιμότατος (Σμήναρχος) Νικ Μπάρρυ τόνισε πως “Οι ιπτάμενοι που τάφονται σήμερα χάθηκαν δίχως να αφήσουν ίχνος το 1942, και για τους οικείους τους και όποιον τους αγαπούσε, η απώλεια πρέπει να είχε προκαλέσει ανυπολόγιστο πόνο.” Τον ομαδικό τάφο ανέλαβε να συντηρεί η εν λόγω επιτροπή.
Ειδικά για την τελετή, εκπρόσωποι της RAF μετέβησαν από την Βρετανία ώστε να παραστούν και να τιμήσουν τους τρεις βρετανούς αεροπόρους.


Ένας από τους εκπροσώπους της RAF, ο Σμήναρχος Μπάρρυ, δήλωσε "Ήταν μεγάλη μου τιμή, που συμμετείχα σε αυτό το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας των αγνοουμένων," είπε .
Κλείνοντας :"Εκ μέρους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, χαιρετίζουμε την αφοσίωση, το θάρρος και τη θυσία τους. Per Ardua ad Astra" (χαιρετισμός της RAF που σημαίνει «Μετά κόπων, στα άστρα»)



Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert
Πηγή: Royal Canadian Air Force Public Affairs


Χαρδούβελης - «Εχουν κάνει λάθη στην Τρόικα - Αν ήθελαν θα ερχόντουσαν σε μια ημέρα»!! Λοιπόν; Η κυβέρνηση γιατί σκύβει ακόμα;


Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Είναι ντροπή μια κυβέρνηση να υποτάσσεται άδοξα σε ξένους υπαλλήλους οι οποίοι προσπαθούν να απαξιώσουν μια χώρα και τον λαό της καταστρέφοντας τα πάντα, από εργασιακές σ χέσεις μέχρι την όποια προσπάθεια ανάπτυξης πάει να συντελεστεί.

Ο ελληνικός λαός σίγουρα θα στηρίξει μια προσπάθεια της κυβέρνησης που θα έχει να κάνει με το συμφέρον του και την προστασία την δικιά του και της χώρα του από τον παραλογισμό των τροικανών που μόνο απαιτούν.

Σε δραματικούς τόνους ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελη αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη». Και ποιος τους τρίβει τα μούτρα για τα λάθη κύριε Χαρδούβελη; Στείλτε τους να τα διορθώσουν και τα λέμε μετά;

Ο κ. Χαρδούβελης, είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα». Που σημαίνει ότι έχει βρει και εκβιάζει γιατί εάν δεν υπήρχαν φωνές όπως του Άδωνι να κινδυνολογεί υπέρ της τρόικα και ήταν όλα τα κόμματα μια γροθιά προς το κοινό συμφέρων που είναι η χώρα και ο πολίτης και όχι η τρόικα δεν θα μπορούσε να κουνηθεί κανένας.

Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται να συναντηθεί εντός της ημέρας και πριν την νέα τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και είμαστε περίεργοι ο ελληνικός λαός να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του πρωθυπουργού στον παραλογισμό της τρόικας.



Εξαρτάσαι από τους άλλους; Ιδού πώς θα καταφέρεις να εξαρτάσαι μόνο από τον... εαυτό σου!




"Μετά από λίγο μαθαίνεις
την ανεπαίσθητη διαφορά ανάμεσα στο να κρατάς το χέρι
και να αλυσοδένεις μια ψυχή.
Και μαθαίνεις πως Αγάπη δεν σημαίνει στηρίζομαι...
Και συντροφικότητα δεν σημαίνει ασφάλεια...
Και τα δώρα δεν είναι υποσχέσεις...
Και μαθαίνεις... και μαθαίνεις..."

 Διαβάζοντας το ποίημα του Jorge Luis Borges με τίτλο "Μαθαίνεις" μπορεί εύκολα κάποιος να συνειδητοποιήσει, πόσο αλληλένδετο είναι, με το πέρασμα του ανθρώπου από την Συνεξάρτηση στην Αυτοεξάρτηση.

Συνεξάρτηση είναι η κατάσταση, όπου τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι πράξεις και η ύπαρξη μας εξαρτάται από κάποιον άλλο. Είναι η σχέση που δεν υπάρχει πλέον το εμείς, αλλά το εσύ και μόνο εσύ. Μπορούμε να φανταστούμε ότι η σχέση μας είναι σαν ένα δωμάτιο, όπου είναι γεμάτο από ένα μεγάλο "εσύ" και ένα μικρό "εγώ". Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι πώς θα ζήσω μέσα από σένα, πώς θα ικανοποιηθείς εσύ για να μπορέσω να ικανοποιηθώ και εγώ, με εκφράσεις όπως "υπάρχω όσο υπάρχεις.." Όταν, λοιπόν, είμαι συνεξαρτημένος/η μπαίνω σε μία διαδικασία να σε ικανοποιώ, να σε φροντίζω και να κάνω οτιδήποτε περνάει από το χέρι μου για να με έχεις ανάγκη. Γιατί το να με έχεις ανάγκη μοιάζει πολλές φορές με το να με αγαπάς. Και εμένα ξέρεις "αυτό μου φτάνει.." Για αυτό και ο συνεξαρτημένος δεν αγαπάει πραγματικά τον άλλο. Σίγουρα τον χρειάζεται, τον έχει ανάγκη και εξαρτάται από αυτόν, αλλά δεν τον αγαπάει ουσιαστικά.

Αυτοεξάρτηση από την άλλη είναι η κατάσταση όπου οι πράξεις μας, τα συναισθήματά μας και γενικότερα η ζωή μας είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Δεν εξαρτώνται δηλαδή, από κανένα, παρά μόνον από εμάς τους ίδιους. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να βάζουμε όλη μας την ενέργεια στο να καταφέρουμε να μας χρειάζεται ο άλλος, να εξαρτάται από εμάς ή να μας έχει ανάγκη. Μπορώ να αρκεστώ μόνο στον να θέλει αυτό που "είμαι".

Φανταστείτε πόσο χρόνο έχουμε ξοδέψει σε σχέσεις, όπου κάνουμε πράγματα "για" τον άλλον και όχι "με" τον άλλον άνθρωπο. Πόσο αλήθεια θα ήθελα να είσαι εδώ μαζί μου χωρίς να χρειάζεται, χωρίς να με έχεις ανάγκη απλά επειδή το θες και τίποτα παραπάνω... Σε τελική ανάλυση θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί, χωρίς να εξαρτάται η ευτυχία μου, τα συναισθήματα μου, και η ύπαρξη μου από σένα, αλλά να υπάρχουμε ως πλήρως αυτοεξαρτώμενοι.

 Όπως αναφέρει και ο δημοφιλής συγγραφέας Desmond Morris, οι άνθρωποι περνάμε από τέσσερις φάσεις στις σχέσεις μας:

ΦάσηI: Έλα πιο κοντά..

ΦάσηII: Αγκάλιασε με σφιχτά, σε ικετεύω..

ΦάσηIII: Χαλάρωσε λίγο, σε παρακαλώ..

ΦάσηIV: Άσε με και μία φορά μόνο/νη μου!

 Πραγματικά όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε περάσει από αυτές τις φάσεις. Το παράδοξο, αλλά πολύ σύνηθες είναι όταν ''κολλάμε'' στην ΦάσηII. Και λέω ''κολλάμε'', γιατί πραγματικά είναι σαν καθηλωνόμαστε ηθελημένα, με την γενικότερη στάση μας στην φάση αυτή. Τείνουμε δηλαδή, να συν-εξαρτώμαστε.

Και είναι λογικό, αφού δεν μας έμαθε ποτέ κανένας πώς είναι μία υγιής σχέση. Συνήθως ξεκινάμε μία σχέση με πολλές προσδοκίες και συνεχίζουμε με αυτές. Προσδοκούμε ο άλλος άνθρωπος να αλλάξει και να γίνει αυτό που φανταζόμαστε..

Και επαναλαμβάνουμε εκφράσεις όπως:
"Πίστευα ότι θα αλλάξει..."
"Όλο πάω και πέφτω στους λάθος ανθρώπους.."
"Δεν μπορώ να βρω έναν φυσιολογικό άνθρωπο να κάνω σχέση.."
"Τελικά είναι πολύ δύσκολες οι σχέσεις στις μέρες μας.."

Το πέρασμα από την συνεξάρτηση στην αυτοεξάρτηση είναι επώδυνο. Δύσκολα ξεχωρίζουμε σε ποια από τις δύο καταστάσεις βρισκόμαστε. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε:
• Συνειδητοποιώ την κατάσταση που βιώνω.
• Παραδέχομαι ότι δεν μπορώ να ελέγξω τα συναισθήματα και τις επιλογές των άλλων.
• Αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως "είναι".
• Αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου (και μόνο).
• Μαθαίνω να Αυτοεξαρτώμαι..

 Οι σχέσεις που νιώθουμε ότι μας "πνίγουν", δεν είναι υγιείς σχέσεις και αυτό το μαθαίνουμε μόνο όταν υπάρξουμε σε μία σχέση όπου βιώνουμε την μοναδική ελευθερία του να μπορώ να "είμαι". Την ελευθερία που θα μας κάνει να ερωτευόμαστε ακόμη περισσότερο τον άλλο!



Στέλιος Αγαπητός
Κοινωνικός Θεολόγος-Σύμβουλος Προσωποκεντρικής

Κέντρο "Επαφή"



Πηγή : queen.gr


Ψάχνουν τους νεαρούς του επεισοδίου για το νερό των Εξαρχείων, Στη ΔΕΕ το dvd, Πάνω από 30 οι καταθέσεις


Οι μόνοι που λείπουν απο το καδρο της προανάκρισης που διεξάγουν οι αδιάφθοροι ειναι οι δυο νεαροί που κατάγγειλαν τους αστυνομκούς των ΜΑΤ για την κλοπή εμφιαλωμένου νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, ο ιδιοκτήτης κατέθεσε στις Εσωτερικές Υποθέσεις και είπε ότι όπως το συνηθίζει όταν απαιτείται ν' απουσιάσει για κάποιο διάστημα, αφήνει στο

πόστο του παιδιά που κάθονται στο θεατράκι. Το ίδιο συνέβη την επίμαχη ώρα το βράδυ του Πολυτεχνείου, χωρίς όμως όπως είπε να γνωρίζει ποιοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν προσωρινά την ευθύνη της διαχείρισης.

Έτσι, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, καταβάλλεται προσπάθεια πρώτα να ταυτοποιηθούν τα 2 βασικά πρόσωπα του επεισοδίου και στη συνέχεια να βρεθούν για να καταθέσουν.

Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί άνω των 30 καταθέσεων, από τις οποίες πλην του ιδιοκτήτη του περιπτέρου άλλων δύο ιδιωτών, που οι πληροφορίες σημειώνουν ότι ταυτίζονται στις περιγραφές με την εκδοχή των αστυνομικών τόσο στις καταθέσεις, όσο και με την αναφορά του επικεφαλής της διμοιρίας που υποβλήθηκε στη ΓΑΔΑ τουλάχιστον 12 ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Το dvd που απαθανατίζει τις σκηνές, έχει σταλεί για εργαστηριακή έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαπιστωθεί εάν έχει υποστεί μοντάζ και εάν υπάρχουν κομμένες σκηνές, προκειμένου ν' αναζητηθεί το τηλέφωνο ή η κάμερα που απαθανάτισε τις σκηνές, με την προσδοκία να υπάρχουν οπτικές καταγραφές πριν από αυτές που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.


Πηγή : bloko.gr


Το συμβάν στον νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού θεωρείται μέχρι στιγμής λήξαν.


Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε πριν από λίγες ώρες η αστυνομία μετά από εξέγερση κρατουμένων στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια του επισκεπτηρίου προσπάθησαν Γεωργιανοί να περάσουν ναρκωτικά σε ομοεθνής τους Γεωργιανούς ασθενείς κρατούμενους του νοσοκομείου των φυλακών αλλά έγιναν αντιληπτοί από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα να συλληφθούν. Αυτό το περιστατικό ήταν η αφορμή για να ακολουθήσει εξέγερση και να σημειωθούν καταστροφές.

Αυτή την στιγμή η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, στον χώρο βρίσκονται ισχυρές ομάδες των μέτρων τάξης και εισαγγελέας χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει εντολή επέμβασης.




ΕΚΠΑ: «Αδυνατούμε να εκπαιδεύσουμε τόσους φοιτητές»



Με τη στάση του για τους διοικητικούς, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών άνοιξε νέα διελκυστίνδα, αυτή τη φορά με το υπουργείο Παιδείας παρότι ο Ανδρέας Λοβέρδος τον στήριξε ευθέως στη διένεξή του με τους φοιτητές για το λοκάουτ στη Νομική τις παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δήλωσε αδυναμία να πραγματοποιήσει τις μετεγγραφές αν δεν ικανοποιηθούν τέσσερις όροι, ανάμεσα στους οποίους η αύξηση της χρηματοδότησης και η επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων στο ίδρυμα.
«Το Πανεπιστήμιο καλείται να δεχθεί και να εκπαιδεύσει έναν τεράστιο αριθμό φοιτητών, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των ήδη εγγεγραμμένων μετά από επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και από άλλες κατηγορίες, τις οποίες παγίως ορίζει ο νόμος. Το ΕΚΠΑ αντιμετωπίζει ήδη σοβαρότατα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. Ενόψει αυτών κατανοώντας το κοινωνικό πρόβλημα αλλά και σεβόμενο την ανάγκη διατήρησης και βελτίωσης της ποιότητας τών από αυτό παρεχόμενων σπουδών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι η υλοποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης είναι δυνατή μόνο εάν εξασφαλιστούν ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις. Μόνο υπό αυτές το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, θα αποφύγει τον κίνδυνο μιας αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Δεδομένου ωστόσο ότι μόλις προχθές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δήλωσε ότι όποια πρόσθετα κονδύλια εξευρεθούν θα χορηγηθούν το 2015, πρότεινε να γίνονται επιπλέον μαθήματα ακόμα και Σαββατοκύριακα ενώ δεν διαφαίνεται πιθανότητα πρόσληψης νέων υπαλλήλων, είναι προφανές ότι το αδιέξοδο εντείνεται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πηγή : tanea.gr


Αποσύρονται οι «άνθρωποι στο μπλέντερ» από το βιβλίο της Ε' Δημοτικού


ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ


Στην άμεση αντικατάσταση της εικόνας στο βιβλίο των Φυσικών «Ερευνώ και Ανακαλύπτω» της Ε' Δημοτικού που απεικονίζονται άνθρωποι να αλέθονται σε μπλέντερ προχωρά το Υπουργείο Παιδείας.

Το επίμαχο σχέδιο βρίσκεται στη ράχη της σελίδας 19 του βιβλίου και χρησιμοποιήθηκε, μαζί με άλλες εικόνες, για την εικονογράφηση του κεφαλαίου που αναφέρεται στα μίγματα.

Λόγω των διαστάσεών της στο βιβλίο η εικόνα είναι αρκετά δυσδιάκριτη, τόσο στους μαθητές όσο και τους δασκάλους, και και δεν μπορούσε να φανεί ότι επρόκειτο για ανθρώπους, καθώς το βιβλίο διδάσκεται εδώ και δέκα χρόνια στα δημοτικά σχολεία.
Χθες το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στην οποία ανέφερε ότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα πολύ καλό βιβλίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο, ενώ έκανε λόγο για λάθος αβλεψίας από τους εικονογράφους.


Μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου ωστόσο το υπουργείο έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα η εικόνα από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, και να αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.
Το έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη της σύγχρονης τέχνης, Άιντα Μακότο ονομάζεται «Μπλέντερ» και είναι πίνακας που ανήκει στη συλλογή Τακαχασάκι και εκτίθεται στην πινακοθήκη Μιζούμα.


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας
Με αφορμή ανάρτηση στο διαδίκτυο με τίτλο «Άνθρωποι στο μπλέντερ στο βιβλίο Φυσικής της Ε΄ Δημοτικού» όπου στη σελ. 19 και στο κεφάλαιο για τα μίγματα υπάρχει η εικόνα ενός μπλέντερ από το Γραφείο Τύπου επισημαίνονται τα εξής:
πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά κοινή ομολογία πολύ καλό, που διδάσκεται για δέκα σχεδόν χρόνια (πρώτη έκδοση 2005-2006) στα δημοτικά χωρίς ποτέ κανείς από εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, δασκάλους και σχολικούς συμβούλους να διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη εικόνα μικρών διαστάσεων.
Δε χρειάζεται προφανώς πολύς λόγος, για να πει κανείς ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.
Όπως μας δήλωσαν οι συγγραφείς την εικόνα έλαβαν από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ, μια εικόνα, ανάμεσα σε άλλες, με τις οποίες ήθελαν να δείξουν στους μαθητές διάφορα μίγματα. Γιατί είναι σαφές ότι, αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ή επισήμανση ότι εδώ προβάλλεται κάτι διαφορετικό από τη λογική των μιγμάτων και κάτι απάνθρωπο στην παιδαγωγική του διάσταση, δε θα χρειαζόταν παρά μόνο η παραδοχή του λάθους από τη συγγραφική ομάδα και η αποκατάσταση.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα λάθος αβλεψίας των συγγραφέων και το Υπουργείο έδωσε εντολή ήδη από αύριο το πρωί η εικόνα να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, θα αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.
Πηγή : ethnos.gr


Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από το «παράθυρο» Σταθάκη σε εκλογή Προέδρου



Δύο διορθωτικές δηλώσεις για επαναφορά στην επίσημη γραμμή του κόμματος, μία παραίνεση για αποφυγή σχολίων και μία προτροπή σε αποχώρηση από το κόμμα συνθέτουν την εικόνα αλαλούμ που εκπορεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, καθώς οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος που εμφανίζονται να διαφοροποιούνται επί κομβικών επιλογών για τη διαχείριση της πολιτικής συγκυρίας διαδέχονται η μία την άλλη. Προκαλούν δε ερωτήματα σχετικά με το εάν πρόκειται για μεμονωμένες απόψεις ή εάν σε κάποιο βαθμό εξωτερικεύουν προσανατολισμούς της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Οι δύο δηλώσεις που προκάλεσαν χθες σχόλια -για ενδεχόμενη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση του για συμφωνία επί της ημερομηνίας εκλογών και συνεννόηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή, θέση την οποία διατύπωσε ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας- έγιναν από τους κ. Γ. Σταθάκη και Στ. Κοντονή, οι οποίοι επανήλθαν με διορθωτικές δηλώσεις, κατόπιν παρεμβάσεως της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Γ. Σταθάκης σε δηλώσεις του (ρ/σ REAL) άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν διατεθειμένος να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον είχε προσδιορισθεί προηγουμένως για την προσεχή άνοιξη η ημερομηνία εκλογών. «Νομίζω ότι (σ.σ.: μια τέτοια πρόταση) είναι πολύ κοντά σε μια συναινετική λύση, η οποία θα απεμπλέξει το σύστημα, θα διευκολύνει, θα δώσει πολιτικό διέξοδο», τόνισε. Προηγουμένως είχε αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, αν θα βρεθούν ή όχι οι 180, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να οριοθετήσει τις εκλογές και να έρθει σε μια συμφωνία η οποία θα ορίζει την ημέρα των εκλογών και θα απεμπλακεί το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου». Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Σταθάκης επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι όσα είπε αφορούσαν την αναγκαιότητα να συναινέσει η κυβέρνηση σε εκλογές την άνοιξη και να ακολουθήσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή.

Σε διορθωτική δήλωση προέβη και ο κ. Στ. Κοντονής, ο οποίος ανέφερε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «αν επείγει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ας βγει, αρκεί να ξέρουμε ότι τον Φεβρουάριο θα πάμε σε εκλογές». Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε, επίσης, ως «άνοιγμα» για συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον βουλευτή να επανέρχεται, δηλώνοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι σαφή: «Πρώτα εκλογές και μετά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο κ. Π. Λαφαζάνης έσπευσε από το βήμα της Βουλής να... βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ξεκαθαρίζοντας ότι «μία μόνο λύση υπάρχει: να φύγει αμέσως αυτή η κυβέρνηση. Εδώ και τώρα εκλογές! Καμία συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Γ. Μηλιός ζήτησε εμμέσως την αποχώρηση του κ. Αλ. Μητρόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου ότι εάν δεν πετύχει αυτοδυναμία, το κόμμα θα ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές. «Οποιος νομίζει ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές, θα πρέπει να επανεξετάσει ο ίδιος τη θέση του και τη στάση του στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Μηλιός.

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλας, τέλος, επέλεξε το Facebook για να επικρίνει τον κ. Δ. Παπαδημούλη αναφορικά με το Τweet περί συνάντησης Σαμαρά - Τσίπρα: «Και μια παραίνεση σε κάποιους από τους συντρόφους που μας χαιρέτησαν μετά τις τελευταίες Ευρωεκλογές για τας Ευρώπας: Να περνούν καμιά φορά να μας βλέπουν, να μη μαθαίνουμε νέα τους μόνο από το Τwitter... Αν μπορούσαν κιόλας να μη χρησιμοποιούν καθόλου το Τwitter και να περιοριστούν στα καθήκοντά τους, κι αυτό καλό θα έκανε», έγραψε.

Πηγή : kathimerini.gr


Στα κάγκελα οι γιατροί για τις νέες επιστημονικές εταιρείες! Τι αλλάζει


Κάθε ειδικότητα και τη δική της επιστημονική εταιρεία και όχι περισσότερες φαίνεται ότι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που πήρε το δρόμο για τη Βουλή. Τι ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου πάντως τάσσεται κατά των αλλαγών ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι εκπρόσωποι του κλάδου που θεωρούν πως το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στις επιστημονικές εταιρείες, είναι ...ρουσφετολογικού χαρακτήρα.

Με βάση το νομοσχέδιο, η εγγραφή των γιατρών είναι υποχρεωτική ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν παραπέσει σε παραπτώματα και έχει ακολουθηθεί δικαστική διαδικασία.
Παράλληλα στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει όλη τη διαδικασία για το πως θα ορίζεται το περιεχόμενο των ειδικοτήτων ιατρικής ενώ προβλέπει και την ένταξη νέων ειδικοτήτων.
Διαβάστε όλο το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές διατάξεις»

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ

«Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές διατάξεις»
Άρθρο 1

Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών
1. Για κάθε ιατρική ειδικότητα από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 10 παρ. 1
του παρόντος, συνιστάται μία «Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία». Σε
περίπτωση που αναγνωριστεί νέα ιατρική ειδικότητα συνιστάται αντίστοιχη
Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία.

Εάν καταργηθεί κάποια ειδικότητα, η
υπάρχουσα Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία καταργείται.
Κάθε Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία είναι σωματείο κατά τις διατάξεις του
Αστικού Κώδικα με σκοπό τη συμβολή στην οργάνωση, παροχή και
αξιολόγηση της εκπαίδευσης για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας καθώς
και στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη των
ιατρών, ώστε να επιτυγχάνεται η διαρκής βελτίωση των γνώσεων και των
δεξιοτήτων του ιατρικού δυναμικού.
2. Κάθε Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία έχει έδρα την Αθήνα.

Άρθρο 2

 Μέλη
1.Καθένας που έχει αποκτήσει τον τίτλο της ειδικότητας υποχρεούται να
εγγραφεί ως μέλος στην αντίστοιχη Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία
προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που προβλέπει το καταστατικό αυτής. Το
διοικητικό συμβούλιο μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή του να μην εγκρίνει
το αίτημα εγγραφής ενδιαφερομένου ως μέλους του σωματείου μόνο αν δεν
συμπληρώνει τα τυπικά προσόντα ή συντρέχει περίπτωση κωλύματος στην
εγγραφή του ως μέλος του σωματείου όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 του
παρόντος νόμου.

2. Δικαίωμα εγγραφής ως μέλος σε Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία,
αναγνωρίζεται στους ιατρούς που έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος και
κατέχουν τίτλο της οικείας ιατρικής ειδικότητας. Κατ’ εξαίρεση ιατροί καθηγητές Πανεπιστημίου που το γνωστικό αντικείμενο το οποίο υπηρετούν
στο Πανεπιστήμιο είναι διαφορετικό από την ειδικότητα που έχουν δύνανται
να εγγραφούν στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία που αντιστοιχεί στο
γνωστικό τους αντικείμενο αντί της Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας της
ειδικότητας που έχουν, αποκλειόμενης της εγγραφής τους και στις δύο
Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες.

3.Δεν επιτρέπονται διακρίσεις σε τακτικά, δόκιμα ή πάρεδρα μέλη ή άλλες
παρόμοιες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να απονέμεται ο τίτλος του
επιτίμου, κατά τα οριζόμενα από το καταστατικό του σωματείου, χωρίς
δικαίωμα ψήφου, σε πρόσωπα που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους
στην ιατρική επιστήμη και στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας. Διατάξεις
καταστατικών που περιορίζουν τον αριθμό των μελών είναι άκυρες.

4. Η διαγραφή και η αποβολή μέλους Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας
γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και του Αστικού Κώδικα.

Άρθρο 3

Κωλύματα εγγραφής-περιορισμοί
1. Δεν μπορεί να είναι μέλος Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρίας ή ειδικός
συνεργάτης αυτών, ούτε μπορεί να αναλάβει με οποιονδήποτε τρόπο ή
απόφαση της Επιστημονικής Κοινότητας οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο,
ιδίως σχετικά με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση της Επιστημονικής
Ιατρικής Εταιρίας:

α) Όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα ή έχει
καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει
καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που
εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον τριών
(3) ετών είτε, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για τα ποινικά αδικήματα
της χρήσης ή διάθεσης ουσιών ή μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπείας,
κλοπής, υπεξαίρεσης, δόλιας χρεοκοπίας, λαθρεμπορίας, φοροδιαφυγή,
δωροδοκίας, δωροληψίας, παραχάραξης πλαστογραφίας, απιστίας, απάτης,
εκβίασης, εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών,
περί όπλων και περί μεσαζόντων.
β) Όποιος έχει στερηθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση τα πολιτικά του
δικαιώματα και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η στέρηση.

2. Δεν επιτρέπεται να είναι μέλη Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας το
προσωπικό της, για όσο χρόνο διαρκεί η πάσης φύσεως σύμβαση εργασίας
του με αυτό και για ένα (1) χρόνο από τη λήξη της, καθώς επίσης και όσοι
συνάπτουν σύμβαση με την Επιστημονική Ιατρική Εταιρία για παροχή
υπηρεσιών ή για εκτέλεση έργου με αμοιβή είτε ατομικά είτε ως ομόρρυθμοι
εταίροι είτε ως διαχειριστές Ε.Π.Ε. ή μέλη διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης
εταιρείας, για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή η
εκτέλεση του έργου και για ένα (1) χρόνο μετά τη λήξη, με οποιονδήποτε
τρόπο, της σύμβασης ή την παράδοση του έργου, αντίστοιχα.

3. Πρόσωπο στο οποίο συντρέχει οποιοδήποτε από τα κωλύματα του
παρόντος άρθρου χάνουν αυτοδικαίως την ιδιότητα τους ως μέλη της
Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας.

Άρθρο 4

Διοίκηση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών
1. Η Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό
Συμβούλιο (ΔΣ), το οποίο αποτελείται από Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο,
Γραμματέα και έξι μέλη.

2. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και τα μέλη προέρχονται από
τα μέλη της Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας. Η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ.
είναι τιμητική και άμισθη.

3. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας εκλέγονται από το σύνολο
των μελών από κοινό ψηφοδέλτιο. Τα προσόντα για την εκλογή στις θέσεις
του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα καθορίζονται στο
Καταστατικό της.

4. Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από το σύνολο
των μελών από κοινό ψηφοδέλτιο. Στη σύνθεση του Δ.Σ συμμετέχουν
υποχρεωτικά τουλάχιστον ένας ιατρός μέλος ΔΕΠ, ένας ιατρός που υπηρετεί
σε μονάδα που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και ένας ιδιώτης ιατρός. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για την Εταιρεία της Γενικής -
Οικογενειακής Ιατρικής. Η θητεία του Δ.Σ είναι τριετής και δύναται να
ανανεώνεται μία μόνο φορά. Οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ διενεργούνται
κάθε τρία έτη. Επιτρέπεται η ψήφος με επιστολή καθώς και η ηλεκτρονική
ψήφος.

Άρθρο 5

Πόροι Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών
Πόροι των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για
την κάλυψη παντός είδους λειτουργικών αναγκών τους, είναι:

α) Η ετήσια εισφορά των μελών το ύψος της οποίας καθορίζεται από το
καταστατικό της οικείας Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας και δε μπορεί να
υπερβαίνει κατ’ έτος τα πενήντα (50) Ευρώ.
β) Οι δωρεές, κληρονομιές ή κληροδοσίες.
γ) Οι συνδρομές από την οργάνωση επιστημονικών σεμιναρίων.

Άρθρο 6

Συνελεύσεις-Αρχαιρεσίες-Όργανα

Το καταστατικό κάθε Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας, με την επιφύλαξη των
διατάξεων του παρόντος νόμου, ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν τις
αρχαιρεσίες, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία σύγκλησης και συμμετοχής
των μελών στις συνελεύσεις, τη λήψη αποφάσεων σε αυτές, τα όργανα του
σωματείου, τη συγκρότηση των οργάνων, τη λειτουργία και την οργάνωση του
σωματείου, τα προσόντα του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα, την
αναπλήρωσή τους, τον τρόπο κατανομής των αρμοδιοτήτων στα μέλη του ΔΣ,
την άσκηση των καθηκόντων τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Άρθρο 7

Βιβλία
1. Κάθε Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία τηρεί υποχρεωτικά τα εξής βιβλία:α) Μητρώου Μελών
β) Πρακτικών Συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων
γ) Πρακτικών Συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου
δ) Εσόδων - Εξόδων
ε) Περιουσιακών Στοιχείων
στ) Πρωτόκολλο εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων.
ζ) Αρχείο επιστημονικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.
2. Τα βιβλία, πριν από τη χρήση τους, θεωρούνται από το Τμήμα Ιατρικού και
λοιπού επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας
της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
3. Η μη τήρηση των διατάξεων του παρόντος άρθρου συνεπάγεται την
ανάκληση της ειδικής αναγνώρισης της Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας του
άρθρου 9 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 8

Αρμοδιότητες των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών
Αρμοδιότητα κάθε Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας είναι:
α) Η εισήγηση στο ΚΕ.Σ.Υ κατευθυντήριων οδηγιών και πρωτοκόλλων για τις
ιατρικές πράξεις της κάθε ειδικότητας,
β) Η εισήγηση στο ΚΕ.Σ.Υ., σχετικά με τον ιδανικό συνολικό αριθμό ιατρών
της αντίστοιχης ειδικότητας στο πλαίσιο σχετικού 10ετούς προγραμματισμού.
γ) Η επιμέλεια επιστημονικών εκδόσεων συναφών με την ειδικότητά τους,
δ) Η εισήγηση στο ΚΕ.Σ.Υ. του γνωστικού αντικειμένου κάθε ειδικότητας από
τις προβλεπόμενες στον παρόντα νόμο, όπως και κάθε νέας ειδικότητας που
αναγνωρίζεται, της διάρκειας εκπαίδευσης συνολικά και στα επί μέρους
γνωστικά αντικείμενα, του είδους της εκπαίδευσης, θεωρητικό ή πρακτικό και
του αναλυτικού προγράμματος εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών,
ε) Η κατάρτιση καταλόγου μελών της ειδικότητας για συγκρότηση σωμάτων
εκλεκτόρων, κριτών και αξιολογητών που αφορούν κάθε κρίση
στ) Η εισήγηση στο ΚΕ.Σ.Υ για τη διεξαγωγή των εξετάσεων για την κτήση του
τίτλου ειδικότητας.ζ) Η εισήγηση στο ΚΕ.Σ.Υ. προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Ιατρικής
Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης και έλεγχος
υλοποίησης αυτών.
η) Ο συντονισμός και διαχείριση ερευνητικών, κλινικών πρωτοκόλλων ή
επιδημιολογικών μελετών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο για αυτές τις
μελέτες.
θ) Η βεβαίωση εγγραφής των μελών στα αρχεία της προκειμένου να
ασκήσουν την αντίστοιχη ειδικότητα.
ι) Κάθε άλλη αρμοδιότητα που ανατίθεται σε κάθε Επιστημονική Ιατρική
Εταιρεία σύμφωνα με τον παρόντα νόμο.

Άρθρο 9

Ειδική Αναγνώριση

1. Η Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία υποχρεούται να ζητήσει την παροχή
ειδικής αναγνώρισης. Η ειδική αυτή αναγνώριση χορηγείται, ύστερα από
αίτηση του Δ.Σ. με απόφαση του Υπουργού Υγείας εφόσον η Ιατρική
Επιστημονική Εταιρεία:

α) Υποβάλλει εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών καταστατικό και
πιστοποιητικό εγγραφής στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Τηρεί τα προβλεπόμενα από τον παρόντα νόμο βιβλία.

2. Μετά την παροχή ειδικής αναγνώρισης η Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία
εγγράφεται στο Μητρώο Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών που τηρείται στο
Τμήμα Ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης
Επαγγελμάτων Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

3. Η απόφαση της ειδικής αναγνώρισης της Ιατρικής Επιστημονικής
Εταιρείας ανακαλείται αν διαπιστωθεί παραβίαση των διατάξεων του
παρόντος νόμου, του Αστικού Κώδικα ή του καταστατικού τους.

Άρθρο 10

Ιατρικές ειδικότητες

1. Ως ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται οι εξής:
1) Αγγειοχειρουργική, 2) Αιματολογία, 3) Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, 4)
Ακτινολογία- Ιατρική Απεικόνιση, 5) Αλλεργιολογία Κλινική Ανοσολογία, 6)
Αναισθησιολογία, 7) Βιοπαθολογία –Εργαστηριακή Ιατρική, 8)
Γαστρεντερολογία, 9) Γενική - Οικογενειακή Ιατρική, 10) Δερματολογία –
Αφροδισιολογία, 11) Ενδοκρινολογία – Διαβήτης - Μεταβολισμός, 12)
Εσωτερική Παθολογία, 13) Ιατρική Γενετική, 14) Ιατρική της Εργασίας, 15)
Ιατροδικαστική, 16) Kαρδιολογία, 17) Κοινωνική Ιατρική-Δημόσια Υγεία,
18)Κυτταρολογία, 19) Μαιευτική-Γυναικολογία, 20) Νευρολογία, 21)
Νευροχειρουργική, 22) Νεφρολογία, 23) Ορθοπαιδική Χειρουργική και
Τραυματολογία 24) Ουρολογία 25) Οφθαλμολογία, 26) Παθολογική
Ανατομική, 27) Παθολογική Ογκολογία, 28) Παιδιατρική, 29)
Παιδοψυχιατρική, 30) Πλαστική Χειρουργική, 31) Πνευμονολογία –
Φυματιολογία, 32) Πυρηνική Ιατρική, 33) Ρευματολογία, 34) Στοματική και
Γναθοπροσωπική Χειρουργική, 35) Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, 36)
Χειρουργική, 37) Χειρουργική Θώρακα, 38) Χειρουργική Παίδων, 39)
Ψυχιατρική, 40) Ωτορινολαρυγγολογία –Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου,

2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Υγείας, μετά από γνωμοδότηση του ΚΕ.Σ.Υ., η οποία εκδίδεται μετά από
εισήγηση της οικείας Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας, καθορίζεται το
γνωστικό αντικείμενο κάθε ειδικότητας από τις προβλεπόμενες στην
παράγραφο 1, η διάρκεια εκπαίδευσης συνολικά και στα επί μέρους γνωστικά
αντικείμενα, το είδος της εκπαίδευσης, θεωρητικό ή πρακτικό, καθώς και κάθε
άλλο σχετικό ζήτημα.

3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Υγείας μετά από γνωμοδότηση του ΚΕ.Σ.Υ., μπορεί να αναγνωρίζεται νέα
ειδικότητα.

4.Οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 415/94, 379/95, 204/98 και του
άρθρου 17 του ν.3172/2003 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν
συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος όπως
ορίζεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.


Πηγή : iatropedia.gr