Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Δεν τα βρήκαν στην τηλεδιάσκεψη Αθήνα-τρόικα


Βασικό αγκάθι παραμένει το δημοσιονομικό κενό. Εμπλοκή και με την κατάθεση της απόφασης για τις 100 δόσεις. Παράταση μνημονίου αν δεν βρεθεί λύση βάζουν στο τραπέζι οι Βρυξέλλες. Χωρίς έγκριση κατατίθεται ο προϋπολογισμός. Τι προβλέπει.

Σε τείχος προσέκρουσε η προσδοκία της ελληνικής πλευράς για άμεση επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα. Μετά από τετράωρη τηλεδιάσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε στις 2.55 τα ξημερώματα της Παρασκευής, η τρόικα δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει σήμερα στη Βουλή, χωρίς την έγκρισή της, τον προϋπολογισμό του 2015.

Το μεγαλύτερο αγκάθι δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό κενό του 2015. «Εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα με το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» έλεγε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας «θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «φαίνεται να υποχωρούν σε σχέση με τις αρχικές τους εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό, αλλά επιμένουν…»

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία για έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου με πρώτη προτεραιότητα «να κλείσουμε το review».

Μετά και τις χθεσινοβραδυνές εξελίξεις σαφές είναι ότι η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της ρύθμισης των εκατό δόσεων, με την έκδοση της σχετικής απόφασης της Κ. Σαββαϊδου, μόνο διαδικαστικού χαρακτήρα δεν είναι. Στις αρχικές της εκτιμήσεις η τρόικα αύξανε το δημοσιονομικό κενό του 2015 από τα 2,6 δισ. ευρώ στα 3,6 δισ. ευρώ, εξαιτίας των αρνητικών κατά την άποψή της επιπτώσεων στη ροή είσπραξης των δημοσίων εσόδων.

Στα μεγάλα αγκάθια, πέραν του ασφαλιστικού, συγκαταλέγονται το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην τηλεδιάσκεψη εκλήθησαν εκτάκτως συνεργάτες τόσο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα.

Το κλίμα στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου ήταν θετικό, πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης. Πηγές του οικονομικού επιτελείου ήλπιζαν ότι μετά και την αποστολή των τελευταίων προτάσεων της ελληνικής πλευράς, η τρόικα θα έβγαζε εισιτήρια επιστροφής.

Λίγο μετά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, στις 11 το βράδυ, πηγές της τρόικας έδιναν κλίμα στην αντίθετη κατεύθυνση, προδιαγράφοντας δυσκολίες επιστροφής, στη βάση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης που δεν ικανοποιούν τους δανειστές.

Μίνι θρίλερ

Προηγήθηκε ένα μίνι… θρίλερ, με την τρόικα να αναζητά στο εσωτερικό της τη γραμμή την οποία θα τηρήσει στη διαπραγμάτευση. Η τηλεδιάσκεψη είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 8 το βράδυ της Πέμπτης. Γύρω στις 7 στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη έφτασαν ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης για τις τελικές συνεννοήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Μισή ώρα αργότερα αποχώρησαν λέγοντας πως θα επιστρέψουν για την έναρξη της τηλεδιάσκεψης η οποία όμως δεν ξεκίνησε τελικά πριν τις 11:00 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 02:55. Αιτία για την καθυστέρηση έναρξης, σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφωνίες της τρόικας στο εσωτερικό της με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιο ελαστική ήταν η πλευρά της Ε.Ε και το ΔΝΤ διατηρούσε τη σκληρή γραμμή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι νωρίτερα το απόγευμα κοινοτικός αξιωματούχος εμφανιζόταν αρχικά αισιόδοξος αναφορικά με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, σημειώνοντας όμως πως αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό θα χρειαστεί παράταση του ισχύοντος προγράμματος τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα». Πρόκειται για θέμα στο οποίο εκτενώς αναφέρθηκε το Euro2day.gr τόσο χθες όσο και προχθές.

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2015, χωρίς νέα μέτρα αλλά και χωρίς νέες φοροελαφρύνσεις όπως αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί η κυβέρνηση.

Με τον προϋπολογισμό, ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα του επομένου έτους μπαίνει ακριβώς στο 3% του ΑΕΠ όσο προβλέπει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής ενώ καλύτερα από το αναμενόμενο προβλέπεται ότι θα κλείσει το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,8% του ΑΕΠ (από 1,5%).

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μετά την εφαρμογή του ESA 2010 (το νέο σύστημα εθνικών λογαριασμών της Ε.Ε) το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 διευρύνεται σε 1,2% του ΑΕΠ από 0,8%, με θετικές επιπτώσεις και στο 2014.


Στο μέτωπο της ανάπτυξης, προβλέπεται επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9% το 2015, μετά από αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος.

Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου