Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Συγκινήθηκε ο Τσίπρας στην τελευταία ομιλία του ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Δευτέρα αρχίζει η αποκαθήλωση

 



Τέλος εποχής ξημερώνει την Δευτέρα για τον υπερτιμημένο Αλέξη Τσίπρα, που αρχίζει δύο ημέρες πριν την κάλπη να το εμπεδώνει, και εχθές αυτό φάνηκε στην τελευταία του ομιλία στο Σύνταγμα.

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της ομιλίας του χθες το βράδυ στο Σύνταγμα, ξέροντας ότι την Δευτέρα πρέπει να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει,  δεν θέλει, να πάει παρακάτω γιατί ο ίδιος έχει απαξιωθεί με το ψέμα και την απάτη που πορεύτηκε.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στο Twitter εμφανίζεται να συγκινείτε καθώς γυρνά στη σκηνή από την οποία εκφώνησε την τελευταία προεκλογική του ομιλία ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα και χαιρετά τους λίγους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Συντάγματος.

Ο Αλέξης Τσίπρα δυστυχώς θα μείνει στην ιστορία για τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα και ψεύτη στην ιστορία της Ελλάδας, και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά.




Μητσοτάκης: «Θα βάλω στη θέση του τον Ερντογάν, ακούγοντας τον Τσίπρα ήταν σα να τον ακούω»

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ξεκινώντας τη συνέντευξη του στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν στις εκλογές και να μην απέχουν.

Τα βασικά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι :

Όλοι εστιάζουν στο ανώτατο άκρο της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ενώ το κατώτατο είτε δε δίνει αυτοδυναμία είτε δίνει οριακή αυτοδυναμία, τόνισε. Γι αυτό και κάλεσε όλους τους πολίτες να πάνε στις κάλπες επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν προσμετράται. Δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας που προσμετράται το σκορ του πρώτου αγώνα.

«Η δικιά μου έκκληση είναι να πάνε όλοι να ασκήσουν και πάλι το εκλογικό τους δικαίωμα», είπε.

Λυπάμαι που είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να ξαναπάνε στις κάλπες όπως επίσης λυπάμαι και για το ότι η νέα Βουλή μόνο πολυφωνική μπορεί να μην είναι ακόμη κι αν μπουν πολλά κόμματα.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν και τι θα πάρουν την επόμενη μέρα», τόνισε γιατί «κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι».

Στόχος είναι μια άνετη λειτουργική πλειοψηφία επεσήμανε αντικρούοντας τα περί αλαζονικής διακυβέρνησης και παντοδυναμίας του αν λάβει υψηλό ποσοστό. Πρόσθεσε ότι στην πράξη η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν συνεπής στις εξαγγελίες της ξεκινώντας με 158 και καταλήγοντας με 156 βουλευτές. Είπε ότι ανάλογος είναι και τώρα ο στόχος ώστε να μην υπάρχει οριακή αυτοδυναμία των 151-152 βουλευτών.

«Όσο μεγαλύτερη η εντολή του λαού τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη και οι απαιτήσεις» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ..

Μίλησε για άλλη μια φορά για το rotation υπογραμμίζοντας ότι και υπουργοί που θα παραμείνουν στο υπουργικό συμβούλιο θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο ενώ κάποιοι μπορεί να κάτσουν στον πάγκο. «Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ανέφερε ότι η κυβερνητική λειτουργία δεν σταματάει και ότι η δουλειά συνεχίζεται ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και στις διακοπές.

Αναφέρθηκε στα πρώτα νομοσχέδια που θα δρομολογηθούν σε περίπτωση που η ΝΔ είναι και πάλι κυβέρνηση και τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς μία νέα τετραετία. Ο ένας είναι απλή διαχείριση του πολιτικού χρόνου κι ο δεύτερος να είναι μία τετραετία αλμάτων για τη χώρα κάτι που σημαίνει συγκρούσεις ή και ρήξεις ακόμη.

Μίλησε για την Υγεία και τις αναγκαίες αλλαγές που θα δρομολογηθούν ενώ είπε ότι υπήρξαν και διοικητές νοσοκομείων που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν νοσοκομεία στην περιφέρεια που δεν λειτουργούν άρτια και μίλησε για σειρά αλλαγών που θα δρομολογηθούν άμεσα με γνώμονα πάντα τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Τόνισε την αξία των προληπτικών εξετάσεων και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τη λειτουργία του κράτους συνολικά, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι από κει και πέρα θα γίνονται και επείγουσες κινήσεις κατά περίπτωση όπου απαιτείται.

Τόνισε ότι στο χώρο της υγείας θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μια αποτυπωμένη αξιοπιστία.

Μίλησε για παρεμβάσεις που θα γίνουν με προτεραιότητα τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όσα έχει εξαγγείλει στο πρόγραμμά του και για τον ιδιωτικό τομέα.

Επανέλαβε ότι σε ορίζοντα τετραετίας θα πάει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

Πρόσθεσε ότι αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο τουρισμός μας κινδυνεύει από την υπερεκμετάλλευση και την αυθαίρετη δόμηση, είπε ακόμη τονίζοντας ότι εφαρμόστηκε ο νόμος στη Μύκονο αλλά και ότι ο νόμος ισχύει για όλους και πρωτίστως για τους ισχυρούς.

Για τα εξοπλιστικά και την πολιτική ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ενίσχυσης καθώς η Ελλάδα είναι πρωτίστως μία αμυντική δύναμη.

Είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν έχει καμία δουλειά ο Ερντογάν να υποδεικνύει στην Ελλάδα πώς θα εξοπλίζεται. Μίλησε ξεκάθαρα για το ποιο είναι το αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Ερντογάν ως προς τη γεωπολιτική του διάσταση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα θέσει το θέμα της Ροδόπης στον Τούρκο πρόεδρο και αναφέρθηκε στον κίνδυνο οι υποψήφιοι σήμερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή να κάνουν ενδεχομένως μία δήλωση που θα δημιουργήσει εντάσεις και πρόβλημα. Είπε επίσης ότι άκουσε δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα και νόμιζε ότι άκουγε τον Ερντογάν.

Επεσήμανε ότι μπορούμε να πάμε σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης ακόμη και χωρίς να έχουμε οριστικά λύσει την κεντρική μας διαφορά δηλαδή χωρίς να έχουμε οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες. Επανέλαβε βεβαίως ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την κυριαρχία των νησιών και την αποστρατιωτικοποίηση.

Σχετικά με τη δεύτερη προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο τέλος κάθε τέτοιας περιόδου μένει μια γλυκιά κούραση. Τόνισε ότι προσέγγισε πολίτες και μίλησε μαζί τους, τους άκουσε, ακόμη και σε κάποιες περιοχές που δεν είχε προλάβει στην πρώτη προεκλογική περίοδο.

Το Tik ToK του έδωσε τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη δημόσια εικόνα του και σε άλλες πτυχές του χαρακτήρα του επισημαίνοντας ότι του αρέσει ακόμη και να αυτοτρολάρεται. 

Για το όραμά του είπε ότι θέλει να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί, φιλοδοξεί να είμαστε μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί σε σημαντικούς τομείς και πως προτεραιότητές του είναι η αύξηση των μισθών σε επίπεδα ευρωπαϊκά και η μείωση των ανισοτήτων.

Ενότητα και σύμπνοια της κοινωνίας ανέφερε ως βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδο και είπε πως την επόμενη μέρα αν εξασφαλίσει εντολή για μια νέα τετραετία θα είναι πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες.

Για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα είπε ότι αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν τη σημασία τους και είναι μια ένδειξη κινητοποίησης μέχρι την τελευταία στιγμή.

Την Κυριακή η ευθύνη περνά στο λαό είπε κλείνοντας και τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού.





Θα μας ξεκάνετε σατανάδες - Γιώργος Τσίπρας η Καλιφόρνια είναι χώρα της Ε.Ε.


 

Γελάει όλη η Ελλάδα και οι ΗΠΑ με τους Συριζαίους που δεν λένε να μας αφήσουν να ηρεμήσουμε και προσφέρουν πολύ γέλιο.

Άδωνις: Υπάρχει άλλη χώρα στην Ε.Ε με προστασία 1ης κατοικίας;

Ξάδερφος: Πολλές

Άδωνις: Μπείτε στο google και βρείτε μου μια.

Ξάδερφος: Στην Καλιφόρνια





Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό τέσσερις νέες συλλήψεις ανάμεσα και ο 63χρονος


 

Σε τέσσερις νέες συλλήψεις για την υπόθεση μαστροπείας και βιασμού με θύμα το 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό προχώρησαν οι Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων στους 34.

Τα τέσσερα, νεα εντάλματα, προέκυψαν μετά την έβδομη, συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε το κορίτσι κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνώρισε τα συγκεκριμένα πρόσωπα ως άτομα που είχαν συναντηθεί μαζί της και την είχαν βιάσει έναντι αμοιβής.

Ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες βρίσκεται και ο 63χρονος παιδόφιλος της Ομόνοιας ο οποίος φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά μια 14χρονη μαθήτρια και την 15χρονη φίλη της και πριν από μερικές ημέρες συνελήφθη στο Κιάτο για κατοχή ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες είναι ένας 82χρονος, ελληνικής καταγωγής, καθώς και 2 Πακιστανοί, ηλικίας 43 και 46 ετών αντίστοιχα, τους οποίους υπέδειξε η 12χρονη στους Αστυνομικούς ως βιαστές της.

Όπως προκύπτει, ακόμη, από το ρεπορτάζ, ο 63χρονος παιδόφιλος της Ομόνοιας φέρεται να διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον 82χρονο στον οποίο και γνώρισε την ανήλικη.

Συνολικά, έχουν συλληφθεί 34 άτομα, για τα οποία βρέθηκαν στοιχεία ότι εμπλέκονται στην πολύκροτη αυτή υπόθεση.





Η Ελλάδα έχει ένα μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσει με την Τουρκία και αυτό είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών


 

Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου:

Θα έλεγα ότι και η Τουρκία πρέπει να επαναξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο κινείται στη Θράκη. Το ζήτημα αυτό θα το συζητήσω ανοιχτά με τον Πρόεδρο Erdoğan μετά τις εκλογές. Το τι γίνεται στη Θράκη και το τι γίνεται με τη μουσουλμανική μειονότητα είναι ζήτημα το οποίο αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Το Προξενείο ξέφυγε σε αυτές τις εκλογές. Πάντα υπήρχαν παρεμβάσεις, αυτή τη φορά ξέφυγαν τελείως και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είμαι διατεθειμένος να το ανεχτώ από εδώ και στο εξής.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός, όπως τουλάχιστον εγώ τον βίωσα την τελευταία τετραετία, πράγματι δημιουργεί μεγάλα ζητήματα, διότι έρχεται και θίγει ευθέως την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

  • Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχω εξηγήσει επανειλημμένως στον κ. Erdoğan και του έχω επαναλάβει ότι η Ελλάδα έχει ένα μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσει με την Τουρκία και αυτό είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ, δηλαδή, και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να λυθεί με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, έστω και αν χρειαστεί να καταλήξουμε τελικά στη Χάγη για να μπορέσει κάποιος τρίτος να το επιλύσει για λογαριασμό μας.
  • Όμως, αυτή η άποψή μου με αναγκάζει να ξεκαθαρίσω στον Πρόεδρο Erdoğan όταν τον συναντήσω ότι εάν επιμείνει σε αυτή τη ρητορική δεν έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε. Καθώς δεν πρόκειται ποτέ να δεχτώ να διευρυνθεί η ατζέντα σε ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση, ή όπως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Αυτά τα ζητήματα δεν πρόκειται ποτέ να τα συζητήσω με τον Πρόεδρο Erdoğan, είναι εκτός ατζέντας.

Αν λοιπόν η Τουρκία, για να το πω πολύ περιληπτικά, θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη, θέλει να κάνει ένα καινούριο άνοιγμα στη Δύση, όπως φαίνεται να θέλει ο Πρόεδρος Erdoğan, πρέπει να καταλάβει ότι και αυτό το άνοιγμα περνάει μέσα από την επαναφορά του διαλόγου Ελλάδος και Τουρκίας στη μία βασική διαφορά … 



Αύξηση 52,5% των τουριστών και 38% των εσόδων από τον τουρισμό στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου

 



Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι τα πρώτα μηνύματα σε ό,τι αφορά την πορεία του τουρισμού τη φετινή χρονιά. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό παρουσίασαν αύξηση κατά 38%, ενώ ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 52,5% στο τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.  Τα έσοδα ανήλθαν  στο 1,5 δισ. ευρώ και  ο αριθμός των τουριστών στα 3,2 εκατομμύρια.

  • Αναλυτικά η αύξηση των εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-27 κατά 20,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 703,9 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της Ε.Ε.-27 κατά 59,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 748 εκατ. ευρώ.
  • Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ταξιδιωτική κίνηση προήλθε σε ό,τι αφορά τις  χώρες της Ε.Ε. από τη Γαλλία (34,5%) και τη Γερμανία (18,7%), ενώ σε ό,τι αφορά τις χώρες εκτός Ε.Ε. προήλθε από  τις Η.Π.Α. (108,1%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (26,1%).
  • Όσον αφορά στην τουριστική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυτή αυξήθηκε κατά 40,7%, ενώ μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 88%.


Για πρώτη φορά στα επίπεδα του 2011 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

 


Άλλη μια εξέλιξη γκρεμίζει τα μαύρα αφηγήματα ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν αντεργατική πολιτική  της Νέας Δημοκρατίας και δικαιώνει τις πολιτικές της κυβέρνησής της  για τόνωση της απασχόλησης.

  • Για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2011, στην αρχή της μεγάλης κρίσης,  ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)  υποχώρησε τον περασμένο Μάιο κάτω από τις 900.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ διαμορφώθηκε στα 854.181 και είναι μειωμένος κατά 72.263 άτομα (-7,8%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και κατά 73.612 άτομα (-7,9%) σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο. Από αυτά 507.209 (ποσοστό 59,4%) άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 346.972 (ποσοστό 40,6%) είναι εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 292.389 άτομα (ποσοστό 34,2%) και οι γυναίκες σε 561.792 άτομα (ποσοστό 65,8%).
  • Τα στοιχεία της ΔΥΠΑ έρχονται να προστεθούν σε αυτά του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το πρώτο τετράμηνο του έτους σύμφωνα με τα οποία το ισοζύγιο απασχόλησης κατέγραψε θετικό  ρεκόρ, ενώ και τον Απρίλιο ήταν το δεύτερο υψηλότερο από το 2001 που καταγράφονται στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 929.112 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 748.546 με το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης να είναι θετικό κατά 180.566 θέσεις εργασίας, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2001.


Συνεχίζεται η ανευθυνότητα τουριστών στην Σκιάθο - Κανένα μέτρο ασφάλειας από τις αρχές


 

Καμία αλλαγή στη συμπεριφορά των ανεύθυνων που αγαπούν να βιντεοσκοπούν από απόσταση αναπνοής τα αεροπλάνα να απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Δέν φτάνουν οι ανεύθυνοι τουρίστες, που παρά τα ατυχήματα που έχουν συμβεί συνεχίζουν την ίδια συμπεριφορά με κίνδυνο την ίδια τους την ζωή.

Το τελευταίο ατύχημα έγινε τον Ιούλιο του 2022 όταν τουρίστρια εκτινάχθηκε από τα αέρια αεροσκάφους και υπέστη βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Σκιάθου παραμένει η ίδια,  με τους ανεξέλεγκτους ανεύθυνους και τις αρχές του νησιού να μην κάνουν τίποτα για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση.



Capital Economics: Η Νέα Δημοκρατία διασφαλίζει μεταρρυθμίσεις και πολιτική συνέχεια

 


«Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών με σαφή τρόπο και αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρξει συνέχιση της μετριοπαθούς δημοσιονομικής πολιτικής και των φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων, όπως η αυξημένη ψηφιοποίηση και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις», εξηγεί η Capital Economics.

Αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα για το ορατό μέλλον. Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές ως ποσοστό των κρατικών εσόδων και η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι η υψηλότερη από την αναδιάρθρωση του 2012. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογά της, εάν και όταν ενεργοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάβασης.

Ο βρετανικός οίκος εκτιμά ήπια ανάπτυξη 0,8% φέτος και 1,8% το 2024, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία σε 12,1% φέτος και 11,6% το 2024. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 4,2% από 12,5% το 2022 και στο 2,5% το 2024, ενώ το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται στο 165% φέτος και στο 161% το 2024, από το 206% που είχε φτάσει στο τέλος του 2020.

«Η έντονη ανάκαμψη της Ελλάδας από την Covid-19 έφτασε σε απότομο τέλος, με την οικονομία να συρρικνώνεται ελαφρώς το α’ τρίμηνο, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα προ της πανδημίας επίπεδα και δεδομένου του αντίκτυπου της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη συνολικά, προβλέπει μια συρρίκνωση και στο δεύτερο τρίμηνο», προβλέπει o οίκος προβλέψεων.

Από την άλλη, η CE εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χώρα θα υπεραποδόσει σε σχέση με τις χώρες προς σύγκριση φέτος αλλά και το επόμενο έτος. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις, όπως ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και υποδηλώνουν ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί. Αυτό αντανακλά διαρθρωτικές βελτιώσεις όπως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ελλάδα έχει ανακάμψει από την κρίση της ευρωζώνης», επισημαίνει ο οίκος.




newmoney.gr



Ο Ομπάμα : «Η δημοκρατία μπορεί να δουλέψει αν της δοθεί η δυνατότητα»

 


Στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference, με θέμα το μέλλον της δημοκρατίας.

«Η δημοκρατία μπορεί να δουλέψει αν της δοθεί η δυνατότητα», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη συζήτηση που είχε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, για τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.

«Η δημοκρατία είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, «διότι σημαίνει ότι πρέπει να ζεις πλάι-πλάι με κάποιον που έχει όχι μόνο διαφορετικές ιδέες από σένα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μια εντελώς αντίθετη κοσμοθεωρία».

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι βλέπουμε κάποια από τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να δίνουν την αίσθηση ότι θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν και θα καταρρίψουν τις νόρμες, τα εμπόδια, θα χειραγωγήσουν τους κανόνες ψηφοφορίας», επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τόνισε δε πως η ανισότητα επιταχύνεται, σε πολλές περιπτώσεις από τις νέες τεχνολογίες.

Το πνεύμα της δημοκρατίας «που γεννήθηκε εδώ στην Αθήνα, συνεχίζει να παρακινεί και να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε

«Αν μπορέσουμε να τους δώσουμε φωνή και να τους δώσουμε μια θέση στο τραπέζι, τότε, όχι μόνο μπορούμε να ενισχύσουμε τη δημοκρατία, αλλά και να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά θα είναι δύσκολα», σημείωσε.

«Υπάρχει λόγος που έδωσα την τελευταία μου επίσημη ομιλία εδώ στην Αθήνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. «Γιατί όταν σκέφτομαι τι με παρακίνησε να ασχοληθώ με τα κοινά - ήταν η έμπνευση που είχα αντλήσει από κινήματα σε όλο τον κόσμο στα οποία οι απλοί άνθρωποι επέμεναν ότι έπρεπε να έχουν λόγο στο πώς κυβερνώνται. Και ότι, αν δεσμευόμασταν σε μορφές διοίκησης που αναγνώριζαν την αξία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τη φτώχεια, τις διακρίσεις και τις συγκρούσεις. Και αυτή η ιδέα ξεκίνησε εδώ».

Μπορεί να ξεκίνησε ατελώς, όπως και το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας ήταν ατελής - επεσήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα - όμως γεννήθηκε η ιδέα ότι «κάθε άνθρωπος έχει αξία και πρέπει να έχει λόγο για το πώς εξελίσσεται η ζωή του και πώς χτίζονται οι κοινότητές του και στους κανόνες που διέπουν την κοινωνά μας».

Ομπάμα: Οι νέοι έχουν απογοητευθεί αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν στη δημοκρατία

«Η δημοκρατία είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. «Διότι σημαίνει ότι πρέπει να ζεις πλάι-πλάι με κάποιον που έχει, όχι μόνο διαφορετικές ιδέες από σένα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μια εντελώς αντίθετη κοσμοθεωρία.

Επεσήμανε δε ότι αυτό που είναι επικίνδυνο, είναι ότι βλέπουμε ιδιαίτερα κάποια από τα ακροδεξιά λαϊκίστικα κόμματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να δίνουν την αίσθηση ότι θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν και θα καταρρίψουν τις νόρμες, τα εμπόδια, θα χειραγωγήσουν τους κανόνες ψηφοφορίας - και αυτή η προσέγγιση νομίζω ότι είναι επικίνδυνη.

«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Ομπάμα, λόγω των περιβαλλοντικών προκλήσεων, της διεύρυνσης των ανισοτήτων που επιταχύνονται, σε πολλές περιπτώσεις, από τις νέες τεχνολογίες, τη μετανάστευση. Υπογράμμισε πως ένας από τους λόγους που το Ίδρυμα Ομπάμα επικεντρώνεται στους νέους, είναι ότι εξακολουθούν να πιστεύουν στη δημοκρατία, αλλά έχουν απογοητευθεί από τους θεσμούς, την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης, και τώρα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ώστε να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά στο σημερινό περιβάλλον.

«Το μεγαλύτερο καθήκον μας αυτή τη στιγμή, είναι να ενθαρρύνουμε αυτή τη νέα γενιά ηγετών και να δώσουμε τη σκυτάλη, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο».

«Επειδή πολλές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου, είναι τόσο αδιέξοδες και πολωμένες, υπάρχουν κάποιοι που λένε 'γιατί δεν υιοθετούμε απλά το μοντέλο της Κίνας; Είναι πιο αποτελεσματικό. Η ελευθερία είναι υπερεκτιμημένη. Αυτή τη στιγμή θέλουμε απλώς να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν να φάνε και ότι αναπτυσσόμαστε οικονομικά γρήγορα'», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα έχουμε ακούσει αυτά τα επιχειρήματα, ότι 'τα τρένα πάνε στην ώρα τους', νομίζω ότι αυτό συνήθιζε να λέει ο Μουσολίνι. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν στιγμές όπου οι αυταρχικές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικές. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην ιστορία της ανθρωπότητας, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει ποτέ μαζικό λιμό σε δημοκρατία - γενικά δεν βλέπουμε γενοκτονίες σε δημοκρατίες, όπου όλοι έχουν φωνή. Μπορεί να είναι απογοητευτικό, μπορεί να είναι αργό, αλλά επειδή το ίδιο το σύστημα επιμένει ότι όλοι έχουν αξία και αξιοπρέπεια, δημιουργεί ένα ρυθμιστικό αποτέλεσμα. Και μακροπρόθεσμα, νομίζω ότι είναι ο πιο ελπιδοφόρος δρόμος για τη ζήτηση. Αξίζει να αγωνιστούμε γι' αυτό».

«Δεν πρόκειται ποτέ να πετύχουμε την τελειότητα στη δημοκρατία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και είναι αυτή η αργή διαδικασία: να γινόμαστε καλύτεροι κάθε φορά που υπάρχουν πισωγυρίσματα με αποτυχίες, αλλά μετά να συνεχίζουμε να προχωράμε», επεσήμανε. «Είναι αυτή η διαδικασία που τελικά είναι μια μεγάλη ευθύνη για όλους μας, αλλά είναι επίσης ένα αξιοσημείωτο προνόμιο να το κάνουμε να λειτουργήσει».

Αυτό μάλιστα, σημείωσε, είναι κάτι που σκεφτόταν όταν επισκέφθηκα την Ακρόπολη: ότι αυτό είναι μια υπενθύμιση, ότι ναι μεν τα πράγματα καταστρέφονται, αλλά στη συνέχεια ξαναχτίζονται. «Και αυτό είναι που μας επιτρέπει η δημοκρατία να κάνουμε. Μερικές φορές θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά αν δούμε την ιδιοφυΐα σε όλους τους ανθρώπους και το έργο όλων των ανθρώπων και ενωθούμε και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε, τότε μπορούμε να την ξαναχτίσουμε».

Όπως επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, «μια από τις κεντρικές ιδέες πίσω από τη δημοκρατία, είναι ότι συμφωνούμε σε ένα σύνολο κανόνων και μέσα σε αυτούς τους κανόνες έχουμε ανταγωνισμό».

«Θα συζητήσουμε, θα διαφωνήσουμε, αλλά θα έχουμε επίσης κάτι που λέγεται ανοχή. Θα έχουμε, θα αναγνωρίσουμε ότι δεν θα συμφωνούν όλοι μαζί μας, και θα ανταγωνιζόμαστε, αλλά στο τέλος της ημέρας θα γίνουν εκλογές. Και οι νικητές, θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν με την υλοποίηση της ατζέντας τους. Οι ηττημένοι θα αντέξουν, θα ξαναετοιμαστούν, θα ανανεώσουν το μήνυμά τους».

«Υπάρχει συνεργασία μέσα στον ανταγωνισμό. Αυτή η αίσθηση, ότι μπορούμε να διαφωνήσουμε χωρίς να δαιμονοποιούμε την άλλη πλευρά, που είναι κεντρικό στοιχείο της δημοκρατικής ιδέας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιρετικές, δεν είναι στην πραγματικότητα το μέγεθος του στρατού μας. Αυτό που μας κάνει μοναδικούς, είναι ότι είμαστε μία από τις λίγες μεγάλες χώρες που είναι πολυφυλετικές, πολυεθνικές, πολυθρησκευτικές. Και μέχρι στιγμής, τουλάχιστον έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε αυτό το πείραμα που λέει ότι μπορούμε να τα βρούμε και να ζήσουμε μαζί, αν και το έχουμε κάνει ατελώς».

«Πρέπει να ξαναμάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον και να καταλαβαίνουμε τις ιστορίες τους», σημείωσε ο κ. Ομπάμα. Στο ίδιο πλαίσιο, αντιπαρέβαλε τη δημοκρατία με άλλα καθεστώτα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε όταν ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ακόμα ενεργός, καταλάβαμε ότι ο αυταρχισμός, ο ολοκληρωτισμός που υπήρχε πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, ήταν αντίθετος με το ανθρώπινο πνεύμα». Επεσήμανε δε, ότι ακόμα ανακαλεί την εποχή που έπεσε το τείχος του Βερολίνου ή τότε που απελευθερώθηκε ο Μαντέλα, και την αίσθηση που του έδωσε να συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι αποβάλλουν αυτά τα παλιά, καταπιεστικά συστήματα, ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε στην άλλη πλευρά του κόσμου. 

 Ο κ. Ομπάμα συνεχάρη τη Σοφία Κουβελάκη, ιδρύτρια και γενική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης 'The HOME Project,΄ που φροντίζει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα, για το έργο της. Η κα Κουβελάκη, η οποία συμμετείχε το 2020 στο πρόγραμμα «Obama Foundation Leaders», είχε νωρίτερα προλογίσει τη συζήτηση του κ. Ομπάμα με τον κ. Δρακόπουλο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως το υπάρχον περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης δυσκολεύει πολύ περισσότερο να ζήσουμε δίπλα-δίπλα, ελεύθερα και να ακούσουμε ο ένας τον άλλον. Όπως ανέφερε άλλωστε, αυτό είναι κάτι που είδε να γίνεται κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, καθώς η ψηφιακή εποχή προέκυψε παράλληλα.

Αναφέρθηκε ακόμη στην παραπληροφόρηση και χειραγώγηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που υπονομεύει σε τεράστιο βαθμό τη δημοκρατία και τόνισε την ανάγκη να βρούμε νέους τρόπους να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας, ώστε να είναι σε θέση να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα και να αναζητήσουν προοπτικές και απόψεις που δεν συμφωνούν με τις δικές τους.

   «Μια από τις ειρωνείες της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας, είναι ότι αν έχεις ιδιαίτερο ταλέντα, αν είσαι ιδιαίτερα επιτυχημένος, έχεις μια παγκόσμια αγορά. Αλλά αυτό που έκαναν επίσης, είναι να καταστήσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους, εργαζόμενους που είναι λιγότερο εύκολο να μετακινηθούν, να έχουν λιγότερη επιρροή και να παίρνουν μικρότερο μερίδιο από την πίτα από ποτέ».

   «Αυτό δημιουργεί διαφορές που είναι πιο δύσκολο να γεφυρωθούν για τη δημοκρατία. Το κάνει πιο δύσκολο εντός των εθνών και το κάνει πιο δύσκολο μεταξύ των εθνών. Έχει γίνει πιο δύσκολο να γεφυρώσεις τις διαφορές», επεσήμανε. Σημαντικό πρότζεκτ για τη δημοκρατία μας, είναι το πώς να εντάξεις αυτούς που έχει αφήσει πιο πίσω η παγκοσμιοποίηση, τόνισε.

   Θέλοντας να υπογραμμίσει τις ανισότητες που υπάρχουν στην κοινωνία, έφερε ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει αυτή την εβδομάδα, με μια πιθανή τραγωδία που εκτυλίσσεται με τους αγνοούμενους στο ναυάγιο του Τιτανικού. «Υπάρχει ένα υποβρύχιο που παίρνει λεπτό προς λεπτό κάλυψη σε όλο τον κόσμο. Και είναι κατανοητό, γιατί προφανώς όλοι θέλουμε και προσευχόμαστε να διασωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά είναι γεγονός ότι αυτό πήρε πολύ περισσότερη προσοχή από 700 ανθρώπους που πνίγηκαν [κοντά στην Πήλο]», σημείωσε.

   Η τεχνολογική ανάπτυξη και η τεχνητή νοημοσύνη, έρχεται - και έρχεται γρήγορα. «Δεν νομίζω ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις, οι περισσότερες επιχειρήσεις, είναι εξοπλισμένες για να επωφεληθούν από τα οφέλη αλλά και να προφυλαχθούν από τις διαταραχές και τις ζημιές που θα έρθουν» παρατήρησε ο κ. Ομπάμα. Σημείωσε δε, ότι είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι που σχεδιάζουν αυτά τα μοντέλα εκφράζουν ανησυχία ή επιφυλάξεις, «σε τέτοιο βαθμό, που κάποιοι από αυτούς είπαν 'παρακαλώ ρυθμίστε μας'».

   «Σε ορισμένες περιπτώσεις θα ενισχύσει την ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά θα καταργήσει πολλές θέσεις εργασίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχετε υπόψη σας, ότι αν είστε ο καλύτερος σε αυτό που κάνετε, η ανθρώπινη κρίση θα εξακολουθεί να είναι πιο ισχυρή από ό,τι μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές. Όμως για τις εργασίες ρουτίνας - και πολλοί άνθρωποι απασχολούνται σε εργασίες ρουτίνας - αυτές θα αντικατασταθούν». Ακόμη επεσήμανε, πως όπως είδαμε και στις εκλογές στις ΗΠΑ και στον πόλεμο στην Ουκρανία, εντείνεται το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν κυρίως με τη μορφή κειμένου, αλλά τώρα έρχεται και σε μορφή βίντεο.

   «Δεν μπορούμε να βάλουμε τη γνώση πίσω στο μπουκάλι, το τζίνι απελευθερώθηκε», σημείωσε. «Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αναγνωρίσουμε ότι [η τεχνολογική νοημοσύνη] είναι πανίσχυρη και να ενωθούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα αντί να μας καταστρέψει».

   «Θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην τεχνητή νοημοσύνη αν εφαρμόζουμε τις δημοκρατικές αρχές που λένε ότι όλοι μετράνε. Αυτό δεν είναι ένα εργαλείο μόνο για να ενισχύσει κάποιους ή να πλουτίσει κάποιους, αλλά για να κάνει τη ζωή όλων μας καλύτερη.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο και χαρακτήρισε «σπουδαίο εταίρο στις προσπάθειες του Obama Foundation». Επεσήμανε μάλιστα, πως χάρη στη συμμετοχή και στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Ομπάμα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει έναν κόμβο δημοκρατίας, το Democracy in Action Lab (DIAL), στο προεδρικό κέντρο στο Σικάγο.

   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, υπογράμμισε ότι στο τελευταίο του επίσημο ταξίδι ως Πρόεδρος, το 2016, ο κ. Ομπάμα «έδωσε εδώ μια πραγματικά υπέροχη ομιλία, εκφράζοντας τις σκέψεις του για την δημοκρατία και την σημασία που έχει η φροντίδα και η ενδυνάμωσή της».

   «Όσο η Ελλάδα βρισκόταν σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση, καταστρεπτική για τους πολίτες της επί μια δεκαετία, κι ενώ οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - οι φίλοι και οι εταίροι της εξαφανίστηκαν, ο Πρόεδρος Ομπάμα συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της όσο κανείς άλλος. Και γι' αυτό σας ευχαριστούμε, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά.

   Επεσήμανε δε, ότι «δεν είναι μυστικό πως τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και γίνονται ισχυρότερες όσο περνάει ο καιρός».

   «Τολμώ να πως στον πυρήνα αυτής της σχέσης, συνειδητά και υποσυνείδητα, είναι η εκτίμηση που τρέφουν οι έλληνες πολίτες για τον τρόπο που ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε την Ελλάδα στις πολύ δύσκολες στιγμές», τόνισε.

   Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

   Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Νιάρχος έχει υποστηρίξει, τόσο την κατασκευή του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα στο Σικάγο, όσο και την υλοποίηση του προγράμματος «Obama Foundation Leaders.»

   Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται το Κέντρο Πολιτισμού, μετά την τελευταία διεθνή επίσκεψή του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του το 2016, οπότε είχε εκφωνήσει από το βήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μια ομιλία - ορόσημο για το ιδεώδες της Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται το Κέντρο Πολιτισμού, μετά την τελευταία διεθνή επίσκεψή του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του το 2016, οπότε είχε εκφωνήσει από το βήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μια ομιλία-ορόσημο για το ιδεώδες της Δημοκρατίας.





Μικροψυχία και κακομοιριά από Τσίπρα - Παυλόπουλο που απέφυγαν να χαιρετήσουν Μητσοτάκη



Εντάξει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ένας μικρόψυχος τελειωμένος πολιτικός που το έχει τελειώσει η Μητσοτάκης, ο άλλος; Γιατί; Προέρχεται από την Νέα Δημοκρατία, ήταν τυχερός που έγονε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και δυστυχώς δεν έχει ίχνος σεβασμού.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference.

Πρώτος στην αίθουσα της ομιλίας του ΚΠΙΣΝ έφθασε ο Αλέξης Τσίπρας και κάθισε δίπλα στον Προκόπη Παυλόπουλο, που τα βρίσκουνε. Λίγα λεπτά αργότερα έφθασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη μικρή κόρη του, Δάφνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκείνη την ώρα χωρίς ίχνος ντροπής και σεβασμού ενώ τον είδε, ασχολούνταν με το κινητό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε την πορεία του προς τη θέση του και κάπως έτσι... αποφεύχθηκαν οι χειραψίες.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στον διάδρομο των καθισμάτων, χαιρέτησε και μίλησε για λίγο με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, και πήρε τον διάδρομο των καθισμάτων προς τη θέση του. 

Ακολούθησαν και άλλες χειραψίες, ώσπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στη θέση του. Λίγα καθίσματα πιο πέρα καθόταν ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι απέφυγαν επιμελώς να μιλήσουν ή να χαιρετήσουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, και αυτό έδειξε την ποιότητα των ανθρώπων.

Απλά ντροπή για τον Παυλόπουλο, ο άλλος έτσι είναι και έτσι θα είναι, μικρόψυχος.