Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ένδεκα νέοι με διαβήτη τύπου 1 ανέβηκαν στα Λευκά Όρη





Στις 27 Αυγούστου 2015 μια διεθνής ομάδα 11 νέων με διαβήτη τύπου 1 από τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ινδία και 8 Ευρωπαϊκές χώρες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την T1D YOUTH Challenge. Η ομάδα αποτελούταν αποκλειστικά από νέους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1,  ηλικίας 15-20 ετών, που είχαν ως στόχο να τονίσουν τη σημασία της ενδυνάμωσης και της συναισθηματικής υποστήριξής που έχουν ανάγκη τα άτομα που ζουν με διαβήτη, κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενήλικης ζωής.

Για την υποστήριξη της ενέργειας “T1D YOUTH Challenge” στα Λευκά Όρη της Κρήτης, ο τομέας Διαβήτη της Sanofi ένωσε τις δυνάμεις του με τους διοργανωτές της αποστολής, “SWEET e.V.” και “World Diabetes Tour”, επιδιώκοντας έτσι να ευαισθητοποιήσει, να δώσει ελπίδα στους νέους με διαβήτη τύπου 1 και να αποδείξει ότι τα προβλήματα που προκαλεί ο διαβήτης μπορούν να ξεπεραστούν.
"Η πεζοπορία ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την ομάδα των νέων φέτος. Οι περισσότεροι από την ομάδα δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία πεζοπορίας, πόσο μάλλον διαχείρισης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα τους σε συνθήκες υψηλής φυσικής αντοχής και υψηλών θερμοκρασιών. Όλα τα μέλη της ομάδας στο σύνολό τους επέδειξαν πολύ θετική στάση στη διαχείριση του διαβήτη, εξαιρετική ομαδικότητα και κατάφεραν να πετύχουν όλους τους προσωπικούς τους στόχους. Ήταν χαρά μου να ζήσω αυτή την εμπειρία με όλους και να αποδείξουμε στον κόσμο ότι αν καταφέρεις να ελέγξεις τον διαβήτη σου μπορείς να ζήσεις τα όνειρά σου", δήλωσε η καθηγήτρια Όλγα Κορδονούρη, Γιατρός Παιδιατρικού Διαβήτη του δικτύου SWEET η οποία συνόδευσε την ομάδα στην πεζοπορία.

Με τη βοήθεια μίας έμπειρης ιατρικής ομάδας από το δίκτυο SWEET, και δύο αρχηγούς που συμμετείχαν και στις προηγούμενες αποστολές της T1D YOUTH Challenge, οι 11 νεαροί πεζοπόροι ξεκίνησαν στις 24 Αυγούστου 2015 μία 4ήμερη απαιτητική πεζοπορία κατά μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς σε δύσβατο έδαφος κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. Τελικά έφτασαν στην κορυφή του βουνού Γκίγκιλος, στα 2.080 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Οι συνθήκες της πεζοπορίας ήταν δύσκολες για τους νέους, αλλά όλοι τους ολοκλήρωσαν την πεζοπορία, ενώ ταυτόχρονα ρύθμισαν με επιτυχία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, αποδεικνύοντας στους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη ότι η νόσους τους δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων και των φιλοδοξιών τους.

Το SWEET e.V. είναι ένα διεθνές δίκτυο Πρότυπων Κέντρων για την παιδιατρική φροντίδα του διαβήτη, που υποστηρίζεται από τη Sanofi εδώ και αρκετά χρόνια. Το SWEET ιδρύθηκε το 2006 και κύριος στόχος του είναι να ενισχύσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών και των νέων που ζουν με διαβήτη στην Ευρώπη, βελτιώνοντας τη δευτερογενή πρόληψη, βοηθώντας την έγκαιρη διάγνωση και συμβάλλοντας στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου. Το SWEET e.V. ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συστάσεων, προωθώντας την ίδρυση Πρότυπων Κέντρων για τον Παιδικό Διαβήτη. Η World Diabetes Tour είναι μια ένωση ασθενών που προωθεί μια  θετική στάση  για τον διαβήτη τύπου 1, επιδιώκοντας να υποστηρίξει τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 και  να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη νόσο.


Πηγή


Γιατί οι άντρες πρέπει να φοράνε μπόξερ εσώρουχο και να κοιμούνται γυμνοί



Οι άνδρες που θέλουν να γίνει πατέρες θα πρέπει να φορούν εσώρουχο τύπου μπόξερ και όχι στενά εσώρουχα, ενώ είναι προτιμότερο να ξαπλώνουν για ύπνο χωρίς να φοράνε τίποτα απολύτως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιλογή εσωρούχων ενός άντρα κάνει μια μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του σπέρματός του. Φαίνεται ότι τα πιο χαλαρά εσώρουχα που επιτρέπουν καλύτερο αερισμό και ψύξη στην ευαίσθητη περιοχή του άντρα, συμβάλλουν στη διαφύλαξη τω ζωτικών αναπαραγωγικών κυττάρων.
Και τη νύχτα, το να μην φοράει καθόλου εσώρουχα ο άντρας δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο γονιμότητας.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε 501 άνδρες που προσπαθούσαν να γίνουν πατέρες. Από αυτούς, όσοι φορούσαν χαλαρά εσώρουχα τύπου μπόξερ κατά τη διάρκεια της ημέρας και καθόλου εσώρουχα στο κρεβάτι όταν κοιμόντουσαν είχαν κατά 25% μικρότερα επίπεδα κατεστραμμένου DNA στο σπέρμα τους σε σύγκριση με εκείνους που φορούσαν στενά εσώρουχα, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και τη νύχτα, όταν κοιμόντουσαν.

Οι ερευνητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο επικείμενο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Βαλτιμόρη, υποστηρίζουν ότι η θερμότητα είναι η αιτία γι' αυτό το αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την δρ Katherine Sapra, αναφέρουν: Μεταξύ των ανδρών στο γενικό πληθυσμό που προσπαθούν να γίνουν πατέρες, το είδος των εσωρούχων που φορούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο κρεβάτι συνδέεται με την ποιότητα του σπέρματός τους (...) Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να φορούν εσώρουχα μπόξερ κατά τη διάρκεια της ημέρας και απολύτως τίποτα στο κρεβάτι”.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνδρες που κάθονται με τους φορητούς υπολογιστές στα γόνατά τους για παρατεταμένες χρονικές περιόδους είναι πιο πιθανό να έχουν κακή ποιότητα σπέρματος, κάτι που επίσης πιστεύεται ότι συνδέεται με τη θερμότητα.



Πηγή : dailymail.co.uk, iatropedia


Τα 11 επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες αμοιβές και το λιγότερο άγχος



Το να διατηρείς μία ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας, είναι πλέον σπάνιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και ιδανικά επαγγέλματα.

Η ιστοσελίδα «Glassdoor» ύστερα από κριτικές πρώην και νυν υπαλλήλων σε διάφορα επαγγέλματα, μας παρουσιάσει το top11 χώρων εργασίας όπου οι μισθοί είναι καλοί και δεν κυριαρχεί το άγχος.

Η βαθμολογία είναι με καλύτερο το 5 και χειρότερο το 1 και ο μισθός υπολογίζεται ανά έτος.

1. Αναλυτής δεδομένων (βαθμολογία 3,7-μισθός 30.000 δολ.)
2.Προσωπικός βοηθός (βαθμολογία 3,7-μισθός 25.632 δολ.)
3.Διευθυντής/Υπεύθυνος Μάρκετινγκ (βαθμολογία 3,8-μισθός 40.000 δολ.)
4.Επιστημονικός συνεργάτης (βαθμολογία 3,9- μισθός 32.000 δολ.)
5.Ειδικός ανθρώπινων πόρων (βαθμολογία 3,8- μισθός 43.500 δολ.)
6. Διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού (βαθμολογία 3,8- μισθός 45.000 δολ.)
7.Στέλεχος μάρκετινγκ (βαθμολογία 3,8-μισθός 25.000 δολ.)
8.Υπεύθυνος προϊόντων (βαθμολογία 3,8- μισθός 49.500 δολ.)
9.Αναλυτής επιχειρήσεων (βαθμολογία 3,8- μισθός 48.000 δολ.)
10.Βοηθός έρευνας (βαθμολογία 4- μισθός 26.500 δολ.)
11.Προγραμματιστής (βαθμολογία 4,1- μισθός 28.000 δολ.)





Πηγή


Προκλητικός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΦΠΑ στα σχολεία δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας



Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είναι κυβέρνηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλου του ελληνικού λαού. Όπως για παράδειγμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης ο οποίος μιλώντας στο Mega και αναφερόμενος στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε ότι το μέτρο δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι, σε σχέση με το κοινό του, από τη δυσαρέσκεια των γονέων των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων. Επομένως δεν έχει και κανένα λόγο να το πάρει πίσω», είπε ο βουλευτής στη γραμμή και του υπουργού Παιδείας. Ο Νίκος Φίλης δήλωσε σήμερα πως είναι πρόβλημα των (εργαζόμενων στην πλειοψηφία τους) γονιών, που αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά και όχι δημόσια σχολεία, όπως κάνει εκείνος.

«Η επιλογή που κάνουν οι γονείς για ιδιωτική εκπαίδευση είναι απόλυτα σεβαστή», είπε ο Νίκος Φίλης αλλά, συνέχισε, «η επιλογή αυτή έχει κόστος, το οποίο δεν μπορεί να συμμεριστεί η πολιτεία και πρέπει να το αναλάβει η οικογένεια! "Εγώ στέλνω το παιδί του στο δημοτικό της γειτονιάς».

Από το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν εξαιρείται κανένα σχολείο, εκτός από εκείνα των πρεσβειών, τα οποία ανήκουν στο δίκαιο των χωρών τους. Κάποια από τα πιο... φημισμένα ιδιωτικά σχολεία, στα οποία φοιτούν πολλά Ελληνόπουλα, κυρίως "καλών" οικογενειών.

Σε λίγο, γονείς προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Λεόντειο Λύκειο στα Πατήσια, θέλοντας να διατρανώσουν ότι δεν αντέχουν καμία επιπλέον επιβάρυνση, ενώ εξετάζουν, όπως και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, και την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ακύρωση του μέτρου.



Πηγή : newsit.gr



235 εκατομμύρια ευρώ κόστισε στο δημόσιο ιστοσελίδα με ταινίες



Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη του δημοσίου, από τον μη καταβληθέντα φόρο εισοδήματος, αλλά και από τη μη απόδοση ΦΠΑ, από τη λειτουργία ιστοσελίδας
με ταινίες.

Ύστερα από σχετική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, η ιστοσελίδα έδινε την δυνατότητα στους χρήστες της να παρακολουθούν τις ταινίες, κυρίως τελευταίας κυκλοφορίας, σε πραγματικό χρόνο και απευθείας μετάδοση (video streaming), μέσω ανακατεύθυνσης σε υπηρεσίες φιλοξενίας περιεχομένου (Hosting Sites), παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι δράστες άλλαζαν συχνά το όνομα χώρου, προκειμένου να αποκρύπτεται η ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητά του, που υπολογίζεται ότι είχε φτάσει περίπου στις 930.000 προβολές την ημέρα.
Οι ασατυνομικοί ανέλυσαν τα ψηφιακά ίχνη και έφθασαν στη σύλληψη του 32χρονου διαχειριστή της σελίδας, ενώ αναζητούν και τον 28χρονο συνδιαχειριστή.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μέσω της συγκεκριμένης παράνομης δραστηριότητας οι διαχειριστές της ιστοσελίδας αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ για όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας της, η συνολική ζημία των δικαιούχων ανέρχεται στα 465.000.000 ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου στα 230.000.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, προς διενέργεια ελέγχων αρμοδιότητας τους (φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κτλ).



Πηγή : bloko.gr


διοκτήτης καφετέριας στο Χαλάνδρι προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί μετά από πρόστιμο 8.500 ευρώ που του έβαλε ο Δήμος



Την τελευταία στιγμή άνδρες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής απέτρεψαν απόπειρα αυτοκτονίας ιδιοκτήτη καφετέριας στο Χαλάνδρι. Ο 60χρονος περιέλουσε τον εαυτό του με βενζίνη
 έξω από την καφετέρια στη συμβολή των οδών Γκίνη και Παλαιολόγου και απειλούσε να αυτοπυρποληθεί.

Η αιτία που τον οδήγησε στην απεγνωσμένη αυτή ενέργεια ήταν το πρόστιμο που του επέβαλε ο Δήμος ύψους 8.500 ευρώ για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο πεζοδρόμιο.
Τελικά οι αστυνομικοί τον πρόλαβαν και ο 60χρονος απλώς τραυματίστηκε, ενώ από τη φωτιά καταστράφηκαν κάποια τραπεζοκαθίσματα.






Πηγή : iefimerida.gr


Ο Ρουβίκωνας ετοίμαζε έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ!!! Οι ακτιβιστές θα έβγαζαν στον αέρα αντιμνημονιακό διάγγελμα στην ΕΡΤ



Πολύ διαφορετικό επρόκειτο να ήταν σήμερα το "ανθρωπομορφικό" πρόσωπο της ηγεσίας της ΓΑΔΑ της Αστυνομίας, ενδεχομένως και της πολιτικής ηγεσίας, στην περίπτωση που οι ακτιβιστές του Ρουβίκωνα κατόρθωναν χθες να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, στην κατοχή σε κάποιους από τους 9 προσαχθέντες που προετοίμασαν και παραλίγο να πετύχουν την κατάληψη γραφείων της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, βρέθηκαν κείμενα- μπροσούρες τις οποίες σκόπευαν να διαβάσουν σε μορφή διαγγέλματος σε απευθείας μετάδοση!

Στόχος ήταν δηλαδή να μπουν σε στούντιο που εκείνη την ώρα πρόβαλε ζωντανή δημοσιογραφική εκπομπή και να πειθαναγκάσουν τους εργαζόμενους να μεταδώσουν το διάγγελμα τους με το οποίο επρόκειτο να καταγγείλουν τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων κυβερνήσεων.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί πως στην περίπτωση που αδρανούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αστυνομικοί της κρατικής Ασφάλειας, η εικόνα αυτή θα ταξίδευε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου, με αποτέλεσμα όλοι οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ ν' αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα "ύπαρξης" εντός του Σώματος.


Πηγή : bloko.gr


Κυρ. Μητσοτάκης: Να καταργηθεί πλήρως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση



«Σε περίπτωση που εγώ εκλεγώ πρόεδρος της Ν.Δ., δεσμεύομαι ότι θα κάνω το παν ώστε το ΦΠΑ αυτό να καταργηθεί πλήρως»

Υπέρ της πλήρους κατάργησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τάχθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: "Η απαντητική επιστολή του κ. Μοσκοβισί στους βουλευτές μας Μ. Σπυράκη και Θ. Φορτσάκη ξεσκεπάζει την Κυβέρνηση και αποκαλύπτει ότι η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν μια επιλογή της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Ουδέποτε επιβλήθηκε από τους πιστωτές και καταδεικνύει ότι αυτή η εμμονή στη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μια ιδεολογική προσέγγιση, την οποία δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει συνολικά στα ζήτημα της Παιδείας".


"Σε περίπτωση που εγώ εκλεγώ πρόεδρος της Ν.Δ., δεσμεύομαι ότι θα κάνω το παν ώστε το ΦΠΑ αυτό να καταργηθεί πλήρως. Και αν χρειάζεται να αντικατασταθεί από κάποιο ισοδύναμο μέτρο - επειδή είναι εύκολο να μιλάμε σήμερα για κατάργηση φόρων αλλά πρέπει να μπορούμε να προτείνουμε και ισοδύναμα - προτιμώ χίλιες φορές από το να επιβάλλω ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση να έχουμε μια μικρή αύξηση στη φορολόγηση των τσιγάρων και των ποτών, η οποία θα μπορεί να έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θετικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.

Σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με εθελοντές-υποστηρικτές της υποψηφιότητας του, ο κ. Μητσοτάκης τους μίλησε για το όραμα του για τη Ν.Δ. και υπογράμμισε: "Ονειρεύομαι μια Νέα Δημοκρατία, η οποία θα αλλάξει από κάτω προς τα πάνω, θα δώσει πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν και αυτές ένα λόγο για την επιλογή των υποψηφίων και όλοι θα αξιολογούνται συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, θεσπίζοντας θητεία στον αρχηγό. Θέλω ένα συμμετοχικό κόμμα που δεν θα κάνει κουμάντο ο Πρόεδρος και η παρέα του".


Πηγή : protothema.gr


Διαψεύδει το Βατικανό δημοσίευμα που θέλει τον Πάπα να έχει διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο



Διέψευσε σήμερα το Βατικανό δημοσίευμα του ιταλικού Τύπου σύμφωνα με το οποίο ο πάπας Φραγκίσκος έχει διαγνωστεί με καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Βατικανού αναφέρει: «Ο πάπας πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του εντατικά όπως πάντα. Είναι πολύ ανεύθυνη η διασπορά αβάσιμων ειδήσεων και ανάξια προσοχής».

Σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Quotidiano Nazionale  αναφέρει ότι Ιάπωνας γιατρός και η ομάδα του μεταφέρθηκαν μυστικά από την Τοσκάνη στο Βατικανό, με ελικόπτερο που έφερε την κίτρινη και λευκή σημαία του Βατικανού, για να εξετάσουν τον Πάπα «λίγους μήνες πριν».

Η εφημερίδα έγραψε ότι ο Αργεντίνος ποντίφικας διαγνώστηκε με έναν «μικρό, σκουρόχρωμο όζο στον εγκέφαλο», ο οποίος είναι ιάσιμος.

Ο Πάπας δείχνει καλά στην υγεία του τους τελευταίους μήνες παρά τους πόνους στα πόδια εξαιτίας της ισχιαλγίας από την οποία υποφέρει, για την οποία υποβάλλεται τακτικά σε φυσιοθεραπεία στο Βατικανό.



Πηγή : tanea.gr


Δέσμευση Γεροβασίλη ότι δεν θα θιχτούν τα κεκτημένα των ατόμων με αναπηρία



Αποχώρησε πριν από λίγη ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου η αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, αφού συναντήθηκε με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη. Τα οκτώ μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, ζητώντας κυρίως την μη περικοπή επιδομάτων, συντάξεων και μισθών τους αλλά και τη μη κατάργηση του αφορολόγητου για τα άτομα που έχουν πάνω από 80% αναπηρία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αθανάσιο Βίγλα, υπάρχει ικανοποίηση από την πλευρά των παραπληγικών, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος δεσμεύτηκε ότι δεν θα θιχτούν τα κεκτημένα τους.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Βίγλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένουν σήμερα να λάβουν ημερομηνία συνάντησης με τον πρωθυπουργό. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό γιατί αυτή τη φορά, θα μπορέσει απευθείας να ακούσει τα προβλήματά μας», τόνισε ο κ. Βίγλας.

Η κινητοποίηση των παραπληγικών ατόμων ξεκίνησε με διαμαρτυρία στο Σύνταγμα. Αρχικά, αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή στη Βουλή, όπου συναντήθηκε με μέλη του προεδρείου.

Στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και σταμάτησαν μπροστά από το μπλόκο των ΜΑΤ. Λίγη ώρα αργότερα επετράπη στην οκταμελή αντιπροσωπεία τους να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τη διαβεβαίωση ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα έχει κοινωνικό πρόσημο και ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης, παρέσχε η Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Δεν είναι μόνο στον ιδεολογικό μας πυρήνα, αλλά κυρίως στάση ζωής η άρση των διακρίσεων και των αποκλεισμών, για ένα κοινωνικό σύνολο χωρίς αποκλεισμούς», επισήμανε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στη διαχρονική έλλειψη ενιαίας και ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής για τα Άτομα με Αναπηρία και επισήμανε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους βίωσαν με σκληρό τρόπο τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες των μνημονίων, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται λόγω της αναπηρίας τους για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής τους.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για συνέχιση του διαλόγου.


Πηγή : newsbeast.gr


Εργαζόμενοι στα Ταμεία κατά Κατρούγκαλου: Βρίσκεται σε ακραίο νεοφιλελεύθερο παροξυσμό



Με ανακοίνωση κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου απάντησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Η ΠΟΠΟΚΠ κάνει λόγο για «ακραίο νεοφιλελεύθερο παροξυσμό» στον οποίο βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας. Η ομοσπονδία "στεγάζει" συνδικαλιστικά τους εργαζομένους όλων των ασφαλιστικών φορέων πλην ΙΚΑ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως ο κ. Κατρούγκαλος "μετερχόμενος αδίστακτα κάθε μέσο επικοινωνιακής χειραγώγησης, αφορίζει, συκοφαντεί και διαστρεβλώνει ό,τι βρεθεί στο δρόμο του, προκειμένου να φέρει σε πέρας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πρόσφατη προσωπική εντολή της Λαγκάρτ για "τελικό ξεκαθάρισμα".

Η ΠΟΠΟΚΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τύχη του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) κατηγορώντας τον κ. Κατρούγκαλο πως αυθαίρετα και δημαγωγικά επικαλέστηκε τη δήθεν τεράστια χρηματοδοτική εξάρτηση του Ε.Τ.Ε.Α. από τον κρατικό προϋπολογισμό όταν η σημερινή πραγματικότητα, που υποχρεούται να γνωρίζει και να καταθέτει δημόσια, είναι η εξής:

Παρά τις τεράστιες απώλειες ( 2,5 δις σε ονομαστικές αξίες από το PSI και 200 εκ. ετησίως από τόκους, 1 δις τουλάχιστον από εθελούσιες – προσυνταξιοδοτικά τραπεζών, 125 εκατ. ετησίως από κατάργηση κοινωνικών πόρων) η μόνη χρηματοδότηση που έλαβε το ενιαίο ταμείο ήταν 120 εκατ. (50 εκατ. το 2014 και 70 εκατ. το 2015) από τον λογαριασμό Ειδικής Εισφοράς, στον οποίο η ετήσια συνεισφορά των συνταξιούχων του ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ.

Η αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων ξεπερνά το 2/1 και τα αποθεματικά του ξεπερνούν τα 2 δις, ενώ οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης. Η οικονομική του αυτάρκεια θα ήταν δεδομένη αν εξέλειπαν έστω και μερικώς οι υφεσιακές μνημονιακές πολιτικές που επιβαρύνουν το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, σημειώνουν οι εργαζόμενοι στα Ταμεία.

Η ΠΟΠΟΚΠ κατηγορεί τον Υπ. Εργασίας ότι φρόντισε να καταργήσει άρον – άρον τη διάταξη του ν. 4325/15 που αφορούσε στη συνέχιση της στήριξης του Ε.Τ.Ε.Α. και του Μ.Τ.Π.Υ. από τον ανωτέρω λογαριασμό – νόμο που ο ίδιος σε συνεννόηση με το Δ. Στρατούλη είχε εισηγηθεί λίγους μήνες πριν στη Βουλή των Ελλήνων . Η ΠΟΠΟΚΠ κατηγορεί τον κ. Κατρούγκαλο ότι αδιαφορεί ακόμη και την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος από το οποίο προέρχεται, η οποία αναφέρεται "στη διατήρηση των δύο αυτοτελών πυλώνων της σύνταξης, κύριας και επικουρικής " (11/10/2015).

Ο συγκεκριμένος υπουργός αποτελεί πλέον "κόκκινο πανί" για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ενσαρκώνοντας περισσότερο από κάθε άλλο κυβερνητικό στέλεχος τη συνέχιση της εφαρμογής των ανάλγητων, αντικοινωνικών και καταστροφικών πολιτικών των τελευταίων ετών, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ.



Πηγή:  iefimerida.gr


Αυτό θεωρείται θητεία η κοροϊδία; ΤΕΛΟΣ Η ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΑΚΗ! Μετά από… 40 μέρες πήρε απολυτήριο



Μετά από σαράντα ημέρες θητείας ο Τάσος Κορωνάκης είναι πια …πολίτης, καθώς ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις!!! Ναι καλά διαβάζεται 40 ολόκληρες ημέρες έκανε θητεία ο Κορωνάκης και εσύ φορολογούμενε, εργαζόμενε και ταλαίπωρε Έλληνα γονέα στείλε το παιδί σου στα χειρότερα στρατόπεδα της χώρα με τις χειρότερες συνθήκες στράτευσης λόγω της οικονομικής κρίσης και παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων αξιωματικών .

Ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,  πήρε το απολυτήριο στα χέρια του μόλις, χθες, Δευτέρα, από το κέντρο Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα (ΚΕΤΘ) μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα εντός Αττικής και μόλις για 40 ημέρες.

Ο ίδιος όπως ενημερωθήκαμε, είναι αρκετά ευδιάθετος καθώς όπως αναφέρουν άνθρωποι από το φιλικό του περιβάλλον «ολοκλήρωσε την υποχρέωσή του» έκανε δηλαδή 40 ημέρες φαντάρος, ενώ από δω και μπρος μένει να φανεί αν θα επιστρέψει στα πολιτικά δρώμενα και από ποια θέση.

Τώρα αυτό που μένει είναι να ανεχτεί ο ελληνικός λαός και πάλι της "πολιτικές" του ικανότητες περιμένοντας φυσικά πρώτα να ξαναφυτρώσει η κοτσίδα γιατί δεν είχαμε εικόνα εάν ο στρατός τον είχε υποχρεώσει να την κόψει.


Γιάννης Αθανασίου


Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις κινητοποιήσεις



Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Μαξίμου για τις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις, καθώς για πρώτη φορά η κυβέρνηση της αριστεράς θα βρεθεί αντιμέτωπη με απεργίες, συλλαλητήρια, με ισχυρή πιθανότητα να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ, αλλά και τα στελέχη της να δεχθούν προσωπικές επιθέσεις.

Ήδη το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις της χώρας αύριο Πέμπτη, με κορυφαία αυτά σε Αθήνα, (Ομόνοια, στις 18:30), Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου, 18:30), Πάτρα (πλατεία Γεωργίου, 18:30) και Ηράκλειο (πλατεία Ελευθερίας στις 19:00).

Τα πλοία δένουν στις 2 έως 4 Νοεμβρίου, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε 48ωρη απεργία, οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ για τον Νοέμβριο, ενώ κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και στο λιμάνι.

Στις 12 Νοεμβρίου, λίγο πριν από την ψήφιση του ασφαλιστικού, αλλά και του προϋπολογισμού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 24ωρη απεργία, «ζεσταίνοντας» τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και τις καταλήψεις που έχουν αρχίσει στα σχολεία.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τα συνδικάτα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει ρήγματα - αν όχι στο εσωτερικό της, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που με την εύθραυστη πλειοψηφία τη στηρίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό:

- Ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής έλαβε αποστάσεις από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, ενώ έγινε ένα βήμα για τη μη θέσπιση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

- Το Μαξίμου θα επιμείνει παρά τις αντιδράσεις ακόμα και από πολιτικά κόμματα (π.χ. το Ποτάμι) στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες το Σάββατο στη Βουλή, περιμένοντας μάλιστα να δει τι θα πράξει κυρίως η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Δεν αποκλείεται το Σάββατο να μιλήσει στη Βουλή ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα θα επισπευστούν και νομοσχέδια, όπως αυτό της Θεανώς Φωτίου, για την ανθρωπιστική κρίση.

- Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο την επίσκεψη Ολάντ, τις οικονομικές συμφωνίες που θα επιτευχθούν, αλλά και τη θέση του Γάλλου Προέδρου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.



Πηγή : real.gr



Τι είπες πάλι ρε Φίλη; «Πενταροδεκάρες» για τον Φίλη το 6% και 13% ΦΠΑ στην εκπαίδευση



Η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά μπορεί να φτάσει και τα 1.690 ευρώ το χρόνο - «Θα μπλοκάρουμε το νόμο στα δικαστήρια» το μήνυμα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων - Κρίσιμη συνάντηση Φίλη με ΟΙΕΛΕ - Γονείς προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από τη Λεόντειο

«Πενταροδεκάρες» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης την επιβάρυνση με 6% και 13% της ιδιωτικής εκπαίδευσης που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα βάρη σε ετήσια βάση έως και 1.690 ευρώ σε μια οικογένεια.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη η επιβάρυνση αυτή δεν αφορά την πλειοψηφία της κοινωνίας που στέλνει τα παιδιά του σε δημόσια σχολεία. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

«Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε, επίσης, «συμβολική» την επιβάρυνση με 6% της φορολόγησης των φροντιστηρίων, των ΙΕΚ και των σχολών χορού καθώς, όπως είπε, οι κλάδοι αυτοί καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους η επιβάρυνση για τις οικογένειες μπορεί να φτάσει έως και τα 1.690 ευρώ το χρόνο για σχολεία με υψηλά δίδακτρα.

Συγκεκριμένα:

- στα ιδιωτικά δημοτικά με μέση τιμή διδάκτρων τα 4.217 ευρώ, το κόστος αυξάνεται στα 4.826 ευρώ

- στα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια με μέση τιμή διδάκτρων τα 5.064 ευρώ, το κόστος αυξάνεται στα 5.722 ευρώ

Ειδικότερα στα χαμηλά δίδακτρα από 2.500 έως 3.000 ευρώ, με το ΦΠΑ 13% οι τιμές διαμορφώνονται στα 2.825-3.390 ευρώ. Στα μεσαία δίδακτρα το κόστος από 3.000 έως 7.000 ευρώ αυξάνεται στα 3.390 έως 7.910 ευρώ ενώ στις περιπτώσεις σχολείων με υψηλά δίδακτρα από 7.000 έως 13.000 ευρώ οι νέες τιμές διαμορφώνονται στα 7.910 έως 14.690 ευρώ.

Αντίστοιχα από τον ΦΠΑ 6% επιβαρύνονται τα φροντιστήρια της Α΄ Λυκείου από τα 100-150 ευρώ στα 106-159 ευρώ, της Β΄ Λυκείου από τα 200-250 ευρώ στα 212-265 ευρώ και της Γ΄ Λυκείου από τα 300-400 ευρώ στα 318-424 ευρώ.

Αναβρασμός για γονείς και εκπαιδευτικούς

Η εκπαιδευτική κοινότητα περνά κρίσιμες ώρες ενώ χιλιάδες γονείς περιμένουν με «κομμένη ανάσα» για να δουν πόσο βαθιά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Η αναστάτωση έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα από  την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο μηδενικός ΦΠΑ διατηρήθηκε μόνο για τα  νηπιαγωγεία και τους  παιδικούς σταθμούς  ενώ στο 6%  είναι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία  και ΙΕΚ και 13% σε ιδιωτικά σχολεία.

«Θα μπλοκάρουμε τον νόμο στα δικαστήρια» είναι η άμεση απάντηση στο protothema.gr  του εκ νέου εκλεγέντος προέδρου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαρ. Κυραιλίδη.

Ο πρόεδρος χαρακτηρίζει  ως  επιπολαιότητα την κατάσταση που  έχει διαμορφωθεί και κάνει λόγο για «εμπαιγμό και επιπολαιότητα», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυραιλίδης λέει χαρακτηριστικά ότι η ιδιωτική εκπαίδευση «βρίσκεται υπό ιδεολογικό δωγμό» και τονίζει ότι χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση για το 13% , καθώς αναφέρεται το 23% στη νέα δανειακή σύμβαση του Αυγούστου.

«Δεν θα μα χρυσώσουν το χάπι» τονίζει ο πρόεδρος, ο οποίος επισημαίνει ότι ο κλάδος θα κινηθεί νομικά για να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου.

Αναστάτωση επικρατεί και στα φροντιστήρια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Φροντιστών Ελλάδας Γιάννης Βαφειαδάκης, ο οποίος αφού επισημαίνει τη χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης εστιάζει στη μέση ελληνική οικογένεια που ήδη «σηκώνει» πολλά βάρη για να σπουδάσει τα παιδιά της.

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός αναφέρεται ως πρώτο σχόλιο στην αδυναμία της ελληνικής οικογένειας να πληρώσει περισσότερα χρήματα στα ιδιωτικά σχολεία καθώς όπως τονίζει δεν στέλνουν σε αυτά τα παιδιά τους  μόνο οι έχοντες.

Ο κ.Κουρουτός κάνει λόγο και για τα ΙΕΚ τα δίδακτρα των οποίων θα αυξηθούν κατά 6%  και στα οποία φοιτούν εργαζόμενοι συνήθως νέοι.  Σήμερα πάντως πραγματοποιείται συνάντηση    ανάμεσα στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη.

Η συνάντηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το φλέγον ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 Από την πλευρά τους οι γονείς  έχουν προγραμματίσει και σήμερα  συγκέντρωση διαμαρτυρίας  έξω  από το  συγκρότημα της Λεοντείου  στα Πατήσια.

«Η απόφαση για επιβολή 13% στα ιδιωτικά σχολεία απογοητεύει και βρίσκει κάθετα αντίθετους  τους γονείς των 85.000 μαθητών που φοιτούν σε αυτά.Η διάκριση των σχολείων από τις υπόλοιπες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι άδικη και αυθαίρετη, αφού :τα ιδιωτικά σχολεία καλύπτουν τα κενά και τις ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και τα φροντιστήρια και τα νηπιαγωγεία. Στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά σκληρά εργαζόμενων και ήδη βαριά φορολογημένων πολιτών», επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας και ζητεί την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, όπως την ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του δέσμευση.


Πηγή



ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ; Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε στον Σόιμπλε



«Οι γερμανικές οφειλές αποτελούν αποδεδειγμένο δημόσιο χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ύψους 278-340 δισ. ευρώ»

Απάντηση μέσω Twitter, στα ελληνικά και τα αγγλικά, έδωσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στα όσα είπε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Προς κ. Β. Σόιμπλε: Οι γερμανικές οφειλές αποτελούν αποδεδειγμένο δημόσιο χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ύψους 278-340 δισ. ευρώ», ήταν η πρώτη ανάρτηση της πρώην προέδρου της Βουλής στο λογαριασμό της, ενώ συνέχισε γράφοντας «Προς κ.Σόιμπλε: Ανοησία, εθνικισμός και έγκλημα είναι η άρνηση αποζημίωσης και η εξόντωση του ελληνικού λαού για ένα χρέος που δεν οφείλει». Μάλιστα έγραψε το ίδιο μήνυμα και στα αγγλικά για να είναι πιο πιθανό να... φτάσει στον παραλήπτη.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, για τα όσα ειπώθηκαν προεκλογικά και μετεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αυτό θα απορροφούσε το σύνολο του δημόσιου χρέους. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του, δεν εκπληρώνει το καθήκον του που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες, μπορούν να στραφούν μόνο ενάντια όσων τις λένε. Γιατί αν ήμουν Έλληνας θα έλεγα: Με δεδομένο ότι υπάρχει κάποιος που μας χρωστά τόσα πολλά χρήματα, γιατί θα έπρεπε εγώ να κάνω οικονομίες; Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει την πολιτική στην Ελλάδα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ζήτημα, στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE.



Πηγή 


Πανεπιστήμια σε διάλυση Σία Αναγνωστοπούλου: Σε συνθήκες πολέμου τα Πανεπιστήμια



Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπ. Παιδείας γίνονται συζητήσεις για να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών

Σε συνθήκες πολέμου βρίσκονται τα ελληνικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία σε νέες δηλώσεις της την Τετάρτη, εξέφρασε την ανησυχία της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η κυρία Αναγνωστοπούλου είπε ότι οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο προκειμένου να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών.

«Προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη μεριά να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές που καθορίζουν τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου και αν στην Ελλάδα έχουμε περάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουμε περάσει πολλές «κόκκινες γραμμές», «όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, αλλά για τα νοσοκομεία και για τα πάντα».

Επισήμανε δε, ότι τα ιδρύματα λειτουργούν στο ύψος, που αντιστοιχεί σε διεθνείς προδιαγραφές, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που απασχολούνται (καθηγητές, διοικητικοί, κ.ά).

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, είπε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προκηρύξει 9.500 υποτροφίες, από τις οποίες θα επωφεληθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνητών, για τρία χρόνια και κάθε χρόνο θα επαναπροκηρύσσονται, μέσω του ΕΣΠΑ.

Είπε ακόμα, ότι σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να ενταχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στους λεγόμενους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν μειωμένα τιμολόγια.

«Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τα πανεπιστήμια. Έχουμε συζητήσει επίσης τι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κάνουμε, για να έχουν κάποια ευελιξία οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια με διαφορετικούς κωδικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων», τόνισε.


Πηγή : protothema.gr


Παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η πρώην βουλευτής Ηρώ Διώτη




Σε συνεδρίαση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, η πρώην βουλευτής Ηρώ Διώτη παραιτηθηκε και από το κόμμα, προβλέποντας ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει.

Την παραίτησή της από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε η Ηρώ Διώτη. Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε καταψηφίσει τη συμφωνία του Ιουλίου και δεν είχε συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος, παρευρέθηκε στη συνέλευση μελών του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Λάρισας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο ξενοδοχείο Μετροπόλ και ενώπιον των συντρόφων της ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήθελα την απόφασή μου να την ανακοινώσω σε αυτό το όργανο και να μην την μάθετε μέσω επιστολής μου», είπε η κα Διώτη, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα μπορούσε να γίνει ένα συνέδριο πριν τις εκλογές όπου θα μπορούσαμε εκεί να εκφράσουμε τις διαφωνίες μας. Δεν έγινε αυτό, στις εκλογές επέλεξα να μην εκφράσω μέσω κειμένων ή ανακοινώσεων τη σαφής διαφοροποίησή μου αλλά να περιμένω να συνεδριάσει το όργανο αυτό και να έρθω εδω να θέσω την παραίτησή μου».

Ενώ παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι « αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να βγει. Από την εμπειρία που απόκτησα τα προηγούμενα χρόνια και από όσα μπορώ να ξέρω αυτό το σχέδιο θα αποτύχει. Εύχομαι να μην επιβεβαιωθώ».

Ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το ποιο θα είναι το μέλλον της αναφορικά με την παράταξη που ηγείται στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας και πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.




Πηγή: onlarissa.gr


Το επικό τρέιλερ της νέας ταινίας Star Wars



Δύο μήνες πριν από την πρεμιέρα της ταινίας, στις 18 Δεκεμβρίου, το επίσημο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης συνέχειας του Star Wars δόθηκε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.

Είναι η έβδομη ταινία της σειράς του «Πολέμου των Άστρων» και η πρώτη μετά την «Εκδίκηση των Σιθ» (2005).

Το επίσημο τρέιλερ, διάρκειας δυόμιση λεπτών, χαρακτηρίστηκε ήδη ως «υπερπαραγωγή» της Walt Disney και της Lucasfilm.




Αχμέτ Νταβούτογλου: Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης! Και είναι η Ελλάδα ρε φίλε;




Δώστε μας χρήματα και θα παραμείνουν στην Τουρκία"...

H Τουρκία δεν είναι "στρατόπεδο συγκέντρωσης" και απορρίπτει το ενδεχόμενο να φιλοξενεί σε μόνιμη βάση στην επικράτειά της...

τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που δεν επιθυμεί να υποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Δε μπορούμε να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα βασίζεται στην αρχή: "Δώστε μας χρήματα και θα παραμείνουν στην Τουρκία".
 Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης", υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber TV, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

"Το είπα στη Μέρκελ. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου θα παραμένουν όλοι οι πρόσφυγες" επέμεινε.

"Ωστόσο η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να ελεγχθεί" προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

"Πρέπει επομένως να τεθούν σε ισχύ κοινοί μηχανισμοί (για να επιτευχθεί αυτό)", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πηγή: skai.gr


«Η Ελλάδα θυμίζει χώρα της Λατινικής Αμερικής προ 30 ετών»



Είναι η Ελλάδα το... Πουέρτο Ρίκο της Ευρώπης ή μήπως το νησί της Καραϊβικής είναι το κοινωνικό και οικονομικό αντίστοιχο της χώρας μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού;

Οι συγκρίσεις έχουν απασχολήσει ουκ ολίγα ξένα ΜΜΕ που προσπάθησαν να κάνουν τις ανάλογες συσχετίσεις, θεωρώντας πως αν υπάρχουν δύο χώρες που ακολουθούν παράλληλες πορείες, καίτοι γεωγραφικά απέχουν πολύ, αυτές δεν μπορούν να είναι άλλες από την Ελλάδα και το Πουέρτο Ρίκο.

Μιλώντας στο αμερικανικό «Truthout», η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Mills στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, Ντέμπορα Μπέρμαν-Σαντάνα, ειδικευμένη στην αποικιοκρατία και τις επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού, αναφέρει πως η Ελλάδα, όντως, μοιάζει με μια χώρα της Λατινικής Αμερικής προ 20-30 ετών. Μια σύγκριση που αν μη τι άλλο σοκάρει, έστω και αν, εξαρχής, φαντάζει υπερβολική.

Ωστόσο, το σκεπτικό της Μπέρμαν-Σαντάνα είναι συγκεκριμένο: «Μιλώντας ως άνθρωπος που βρίσκεται εκτός του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έχω να πω ότι ουσιαστικά υφίσταται τις παγιδεύσεις μιας κυρίαρχης χώρας. Μου θυμίζει τη Λατινική Αμερική πριν από 20-30 χρόνια, όπου αντιμετώπισε αυτού του είδους τις παγιδεύσεις της κυριαρχίας της. Η πραγματική διακυβέρνηση ήταν πολύ αποικιακή, με μια ολιγαρχία που επωφελούνταν από αυτή την κατάσταση και βρισκόταν πάντα στην ευχάριστη θέση να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εξωτερικών δυνάμεων».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτού του είδους οι εξωτερικές δυνάμεις βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης.

Κατά την Μπέρμαν-Σαντάνα, η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ δημιουργεί μια άνιση Ένωση. «Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει μεγάλο μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Ευρώπη, έτσι δεν μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Αν ήθελε να βοηθήσει την οικονομία της, θα έπρεπε να μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ελέγξει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να το πράξει όσο παραμένει μέλος της Ευρωζώνης».

Μάλιστα, σε συμβολικό επίπεδο, η παρουσία της ΕΕ είναι συνολική και καθολική στην ελληνική επικράτεια. Αναφέρει η Αμερικανίδα καθηγήτρια: «Η σημαία της ΕΕ είναι παντού στην Ελλάδα – δίπλα από την ελληνική. Αυτό το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Στο Πουέρτο Ρίκο, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να βάζουν τη σημαία των ΗΠΑ δίπλα στη δική τους. Μάλιστα, αποκαλούν την αμερικανική σημαία ''la pecosa'' που σημαίνει ''αυτή με τις φακίδες''. Βλέποντας κανείς τη σημαία της ΕΕ θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει κι άλλη σημαία με... φακίδες».

Στη συνέχεια αναφέρεται στους κοινούς φόβους που έχουν οι πολίτες της Ελλάδας και του Πουέρτο Ρίκο, μήπως οι χώρες τους επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση. Η Ελλάδα στις «κακές ημέρες της δραχμής και το Πουέρτο Ρίκο στις εποχές που τα πορτοφόλια των ανθρώπων δεν είχαν αμερικανικά δολάρια.




Πηγή: iefimerida.gr


Σαρώνει το διαδίκτυο ο νάνος ζιχαντιστής Al-Chihuahua - Έχει ύψος μόλις 92 εκατοστά




Ο νάνος τζιχαντιστής, στον οποίο Λιβανέζος δημοσιογράφος έδωσε το παρατσούκλι Al-Chihuahua έχει γίνει viral στα social media.

O τζιχαντιστής είναι μέλος της τρομοκρατικής ομάδας Jabhat Al-Nusra, η οποία έχει σχέσεις με την Al Qaeda και πολεμά τόσο το καθεστώς του Άσαντ, όσο και το ισλαμικό κράτος.

Οι φωτογραφίες του μικροσκοπικού τζιχαντιστή δημοσιοποιήθηκαν στον λογαριασμό στο Twitter του δημοσιογράφου, Leith Abou Fadel, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης του αγγλόφωνου σάιτ Al-Masdar news.

Σε μία φωτογραφία ο ισλαμιστής εμφανίζεται να κρατά αυτόματο όπλο και να φορά γυαλιά ηλίου, ενώ σε άλλη είναι οπλισμένος και ντυμένος με ρούχα παραλλαγής.

Ο Fadel τον ονομάζει "Abu Ahmad Al-Chihuahua."


Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, μιλώντας στην Mail Online: "Προσπάθησα να μάθω και άλλα γι αυτόν, όμως οι πληροφορίες ήταν περιορισμένες".


"Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είναι μέλος του συριακού παρακλαδιού της al Qaeda, Jabhat Al-Nusra", αναφέρει.




Πηγή : newmoney.gr


Βρέθηκαν χειροβομβίδες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών



Λήξη συναγερμού - Ανοιχτή η οδός Λουκάρεως - Από την πρώτη εξέταση φαίνεται να μην υπάρχει πυροκροτητής ή περόνη

Συναγερμός σήμανε νωρίς το πρωί στην ΕΛ.ΑΣ όταν εντοπίστηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως δύο αντικείμενα που μοιάζουν με χειροβομβίδες.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών με ειδικοούς σκύλους Κ-9.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πρώτο αντικείμενο βρέθηκε στα σκαλιά του πρώτου ορόφου, το οποία εντοπίστηκε από υπάλληλο και το δεύτερο σε αίθουσα του δεύτερου ορόφου.

Από την πρώτη εξέταση φαίνεται να μην υπάρχει πυροκροτητής ή περόνη ενώ αυτή την ώρα είναι ανοιχτή η οδός Λουκάρεως.


Πηγή





Η κυρία Πρόεδρος, μέλος της Επιτροπής Σοφών, εισπράττει… Σύνταξη «Αγάμου Κορασίδος»



του Χρήστου Κώνστα

Σιγά –σιγά, η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση αυτής της χώρας, συνειδητοποιεί ότι τελικά το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι ιδεολογικό, δεν είναι πολιτικό, είναι απλώς ταμειακό.
Λείπουν λεφτά από το Σύστημα και πρέπει να βρεθεί τρόπος να μπει χρήμα στα Ταμεία.

Με την γνωστή τακτική του «λαγού», διάφορα κυβερνητικά στελέχη βγαίνουν και προαναγγέλλουν διάφορα συστήματα επιβολής νέας «έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης» επιπλέον όλων των υπολοίπων «έκτακτων εισφορών» που ήδη επιβάλλονται σε μόνιμη βάση. Κατόπιν οι …»διαρροές» διαψεύδονται για να αντικατασταθούν με νέες «ιδέες» που οδηγούν στο ίδιο ταμειακό αποτέλεσμα.

Αναζητώντας άλλοθι στην επιβολή νέων εισφορών, η ΠΦΑ Κυβέρνησή μας ζήτησε από μία Επιτροπή 12 Εμπειρογνωμόνων να υποβάλουν προτάσεις που να τρομοκρατούν επαρκώς την κοινή γνώμη ώστε να φανεί «χάδι» το τελικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει.

Ανάμεσα στους «12 Σοφούς» που επέλεξε ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος για να μελετήσουν το πρόβλημα του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται και μία κυρία, πρόεδρος του φορέα που εκπροσωπεί, η οποία ακόμη και σήμερα, παρά την επαγγελματική της άνοδο και οικονομική αυτοτέλεια, συνεχίζει να εισπράττει «επίδομα άγαμης θυγατέρας» επιπλέον όλων των υπολοίπων αποδοχών της από το Δημόσιο…

Προφανώς αυτό το επίδομα «άγαμης θυγατέρας» που συνεχίζει να εισπράττει η Πρόεδρος του Φορέα, αποτελεί ένα από τα πολλά «κεκτημένα» μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας για τη διατήρηση των οποίων αγωνίσθηκαν με πάθος οι συνδικαλιστές της Αριστεράς από την εποχή του Στέφανου Μάνου, του Τάσου Γιαννίτση και του Γιάννη Σπράου.

Σήμερα, ο πρώην Κνίτης,  παλαίμαχος αγωνιστής της Αριστεράς και σήμερα επαγγελματικά και κοινωνικά καταξιωμένος Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, χωρίς δυσκολία ανακοινώνει την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και άλλων βοηθημάτων αφού στόχος πλέον είναι «να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις (σ.σ.: κυρίες, επικουρικές, κλπ) του κράτους σε μια σύνταξη».

Είναι τόσο απλό. Σήμερα η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τα σχέδια των «σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που κατέστρεψαν την κοινωνική ασφάλιση» στον 21ο αιώνα…

Γιατί μόνον αυτή μπορεί …


Πηγή : toxrima.gr


Γιατί κλαίνε οι γυναίκες όταν συναντούν τον Κιμ στη Βόρειο Κορέα;



Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι επί γης θεός για τους «πολίτες» της χώρας του. Ειδικά οι γυναίκες κλαίνε όταν τον συναντούν.

Σε κάθε του βήμα, τα αφοσιωμένα μέλη του εργατικού κόμματος (το μοναδικό που υπάρχει) τρέχουν να τον αγγίξουν και να τον δουν από κοντά. Συχνά ξεσπούν σε κλάματα. Η ερμηνεία που δίνουν οι σύντροφοί του είναι ότι πρόκειται για δάκρυα χαράς και ενθουσιασμού.

Ο ηγέτης τους ενσαρκώνει το απόλυτο ανδρικό πρότυπο που όλες οι γυναίκες της χώρας θα ήθελαν για σύντροφο. Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε μία συλλογή φωτογραφιών από τις εκδηλώσεις υπέρμετρης αγάπης του γυναικείου φύλου προς τον ηγέτη Κιμ....













Πηγή : mixanitouxronou.gr


Κόκκινα δάνεια: Ποιοι χάνουν το σπίτι τους – Τα κριτήρια των τραπεζών



Με τους δανειολήπτες να είναι σε απόγνωση οι πλειστηριασμοί φαίνεται ότι απειλούν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Έλληνες. Το να “κοκκινίσει” ωστόσο ένα δάνειο είναι θέμα και της τράπεζας και εδώ υπάρχει “κλειδί” με μια σειρά από όρους που μπορούν να σώσουν τον δανειολήπτη.

Ουσιαστικά οι τράπεζες έχουν θεσπίσει ένα “point system” με στόχο να διαχωρήσουν τους καλούς από τους κακούς δανειολήπτες. Ήδη 20.000 δανειολήπτες βρίσκονται στο... κόκκινο και θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις επιπτώσεις.
Οι τράπεζες λοιπ΄ν για να κρίνουν έναν δανειολήπτη υπολογίζουν πρώτα απ' όλα τον σκοπό χορήγησης του δανείου. Ύστερα το νόμισμα στο οποίο είναι το δάνειο, αλλά και το επιτόκιο. Παράλληλα μπαίνουν γεωγραφικά κριτήρια, τόσο σε ό,τι αφορά στην περιοχή που βρίσκεται το κάθε ακίνητο, αλλά και στην περίπτωση του επιχειρηματικού δανείου ο τόπος της δραστηριότητας του επιχειρηματία.

Σημαντικό ρόλο παίζει το εάν υπάρχουν καταθέσεις, εάν υπάρχουν άλλα δάνεια, αλλά και η συμπεριφορά του ίδιου του δανειολήπτη, όπως για παράδειγμα εάν έχει μπει σε ρύθμιση στο παρελθόν και πως συμπεριφέρθηκε.



Πηγή



Απρόθυμα τα κράτη της ΕΕ να ενισχύσουν την Frontex με συνοριοφύλακες


Σε ενίσχυση του οργανισμού Frontex με 291 επιπλέον συνοριοφύλακες οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στα λεγόμενα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία, προέβησαν 19 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στις 2 Σεπτεμβρίου η Frontex ζήτησε 775 συνοριοφύλακες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και των χωρών που συμμετέχουν στην Σένγκεν, έτσι ώστε να μεταφερθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία και να συνδράμουν στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών στα σύνορά τους.

Ωστόσο, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, μόνον έξι χώρες είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για ανθρώπινο δυναμικό με 48 συνοριοφύλακες.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε τα κράτη-μέλη να «εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους» και να ανταποκριθούν στο αίτημα.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Η Frontex ζήτησε από τα κράτη-μέλη, για πρώτη φορά, να παράσχουν ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό συνοριοφυλάκων. Εκτιμώ ότι έχουν ανταποκριθεί με το μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων που έχει προσφερθεί ποτέ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, ευελπιστώντας πως θα επιτευχθεί τελικά και ο στόχος των 775 συνοριοφυλάκων.

«Τα κράτη-μέλη μπορούν να εξακολουθήσουν να συνδράμουν, ακόμη και αν η προθεσμία έχει περάσει», κατέληξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσον αφορά τις ώρες εργασίας, η ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της Frontex.


Πηγή : tanea.gr


Για υποκίνηση μίσους δικάζεται η Μαρίν Λεπέν



Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, η οποία δικάζεται σήμερα επειδή συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στον δρόμο με τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας, υποστήριξε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, που πρόσφατα διέγραψε τον πατέρα της από το κόμμα με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες φραστικές παρεκτροπές του, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και σε πρόστιμο 45.000 ευρώ εφόσον κριθεί ένοχη για "υποκίνηση μίσους".

Κατά την άφιξή της στο δικαστήριο της Λιόν κατηγόρησε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας για το γεγονός ότι δικάζεται τώρα. "Δεν σας κάνει εντύπωση αυτός ο χρόνος; Έναν μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές ενώ αυτή η υπόθεση χρονολογείται πριν από πέντε χρόνια;"

Η Μαρίν Λεπέν, που είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Εθνικού Μετώπου στην περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδίας στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, θεωρείται φαβορί για τη νίκη, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

Η κατηγορία αφορά δηλώσεις που είχε κάνει το 2010, κατά την περίοδο της εκστρατείας της για να διαδεχτεί τον πατέρα της στην ηγεσία του κόμματος, τον ιστορικό ηγέτη της ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν. Σε μια δημόσια συγκέντρωση ενώπιον υποστηρικτών του κόμματος στη Λιόν συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στον δρόμο επειδή δεν έχουν ένα τζαμί στην περιοχή τους για να πάνε, με τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας μεταξύ 1940-44.

"Πρόκειται για μια κατοχή εδάφους, για συνοικίες στις οποίες εφαρμόζεται ο θρησκευτικός νόμος, είναι μια κατοχή. Ασφαλώς, δεν υπάρχουν τεθωρακισμένα, ούτε στρατιώτες όμως παρ' όλ' αυτά είναι μια κατοχή που καταπιέζει τους κατοίκους" είχε δηλώσει τότε.

Σήμερα, η Λεπέν υπεραμύνθηκε των δηλώσεων αυτών. "Οι προσευχές στον δρόμο είναι παράνομες. Είναι ένας τρόπος καταπάτησης (...) εδάφους για την επιβολή ενός θρησκευτικού νόμου. Είναι δικαίωμά μου, ως πολιτικού, να αναφερθώ σε αυτό το θεμελιώδες ζήτημα. Είναι καθήκον μου", κατέληξε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δικάζεται η Μαρίν Λεπέν για υποκίνηση μίσους. Ο πατέρας της είχε καταδικαστεί κατ' επανάληψη για τις ρατσιστικές ή αντισημιτικές δηλώσεις του.




Πηγή: topontiki.gr


Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης την 28η Οκτωβρίου



Ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο θα είναι το Μουσείο της Ακρόπολης την 28η Οκτωβρίου από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Παράλληλα, το Μουσείο θα διοργανώσει εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά. Με τη βοήθεια των αρχαιολόγων - μουσειοπαιδαγωγών του, το Μουσείο απαντά στις απορίες τους και αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες.

Τα παιδιά θα κληθούν να αποτυπώσουν με τη φαντασία τους σε πολύχρωμες κάρτες εικόνες της φύσης και των πλασμάτων του ζωικού βασιλείου, ενώ στη συνέχεια θα αναζητήσουν μύθους και πλάσματα ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου.

Οι αρχαιολόγοι - μουσειοπαιδαγωγοί θα περιμένουν τα παιδιά και τους συνοδούς τους από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα στο δεύτερο όροφο του Μουσείου, στον εξώστη με θέα στην Αρχαϊκή Αίθουσα.


Τεράστια πτώση στις πωλήσεις PC στην Ελλάδα λόγω capital controls




Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντική πτώση στο 3ο τρίμηνο του 2015, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της IDC, μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2014.

Η IDC εκτιμά ότι βασική αιτία είναι η επιβολή των capital controls, που έριξε τις πωλήσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Παρόλα αυτά, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση στη γενική εικόνα του πλανήτη, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) βρέθηκαν σε καθοδική τροχιά, με ποσοστό 23%, το 3ο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2015, στην περιοχή της ΕΜΕΑ, διατέθηκαν συνολικά 18,4 εκατ. συσκευές, ενώ την αντίστοιχη περίοδο είχαν πωληθεί 23,8 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Οι παράγοντες που επηρέασαν την αγορά γενικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας, ήταν οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και η πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Στη δυτική Ευρώπη η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 18,4%, στη Μέση Ανατολή και Αφρική υπέστη μείωση κατά 28,4%, ενώ η πτώση εντάθηκε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου διαμορφώθηκε στο 31,3%.

Όσον αφορά στους κατασκευαστές, στην κορυφή της αγοράς, από πλευράς πωλήσεων (τεμάχια), βρέθηκε η HP, με μερίδιο 23,7%, αλλά πωλήσεις μειωμένες κατά 17,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Lenovo, που υπέστη μείωση πωλήσεων κατά 20,1%, ενώ το μερίδιο αγοράς της κινήθηκε, επίσης, στο 20,1%. Dell, Acer Group και Asus κατέλαβαν, αντίστοιχα, την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση της αγοράς στην περιοχή ΕΜΕΑ με μερίδια 10,1%, 9,6% και 8,2% (η μείωση των πωλήσεων ήταν αντίστοιχα 11,3%, 38% και 25,5%).




Πηγή: skai.gr


Ο ΟΛΠ ζητεί πίσω τις εισφορές από ασφαλιστικά ταμεία



Πίσω τα χρήματα που έδωσε για ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων που αποχώρησαν το 2010 με εθελούσια έξοδο ζητεί με προσφυγή του στο ΣτΕ η ΟΛΠ ΑΕ θεωρώντας πως ουσιαστικά  εξαναγκάστηκε να καταβάλλει υψηλότερο ποσό δεδομένου πως ακουλούθως μειώθηκαν οι συντάξεις με μνημονιακούς νόμους.

Η προσφυγή έχει την ιδιαίτερη σημασία πως ουσιαστικά μπορεί να ανοίξει δικαστικούς δρόμους διεκδίκησης και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις δεδομένου πως το 2010 υπήρξε μεγάλο κύμα αποχωρήσεων με εθελούσιες εξόδους απο διάφορους οργανισμούς.  Η ΟΛΠ ζητεί ουσιαστικά να  ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προσδιόρισε τον Ιούλιο τα ποσά και τον τρόπο επιβάρυνσής της απέναντι στο ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ για την αποχώρηση 131 υπαλλήλων της στα μέσα του 2010 με εθελουσία έξοδο. Η δαπάνη της ΟΛΠ ΑΕ προσδιορίστηκε περίπου σε 14 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των σχετικών εισφορών που αφορούσαν την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης του προσωπικού.

Με τη προσφυγή η ΟΛΠ υποστηρίζει ότι έχει καταβάλλει μεγαλύτερο ποσόν από αυτό που έπρεπε γιατί με διάφορους νόμους του 2011 και του 2012 έγιναν οι γνωστές μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων και συνεπώς τα ταμεία έχουν καταβάλλει σαφώς μικρότερα ποσά από εκείνα με τα οποία επιβαρύνθηκε η ΟΛΠ Α.Ε.



Παναγιώτης Στάθης
Πηγή : capital.gr


Χαριτολογώντας με την Χαριτίνη





της Χαριτίνη Δημητρίου

<<Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει  τα μυστικά της πατρίδας στους
εχθρούς , αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα ,
εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει
το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει ...>>
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ .

Αγαπημένοι μου η εβδομάδα που πέρασε είχε ...και τί δεν είχε ...!!
Με όσα γίνονται στο πολιτικό στερέωμα της χώρας μας  έχω πάθει
ένα deja vu ( ντεζαβού - κάτι που έχω ξαναζήσει ) .
Ναι ,ναι καλά καταλάβατε..Λές και δεν τα έχουμε ξαναπεράσει όλα αυτά!
Λιτότητα , φόρους , και ξανά φόρους τώρα και στο σπίτι της Barbie,
αλλά και στα κοτέτσια !

Την περασμένη Παρασκευή ψήφισαν στην βουλή το κουστουμάκι που
προσπαθούν να μας φορέσουν  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ .
Πιό σκληρή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση απο την αριστερά δεν υπάρχει !
Όσο και να μας χρυσώνουν το χάπι ....!

Μέχρι να ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου
κάλλους μεταξύ Χ.Αυγής και ΚΚΕ . Μαλλιά , κουβάρια έγιναν ο βουλευτής της
Χ.Αυγής Γ.Λαγός με ερώτηση που έκανε προς το Κ.Κ για την συχνότητα του
902 που πήγαν τα χρήματα και ποιός τον αγόρασε ! Εκεί να δείς ..γλέντια ...
Τώρα βέβαια ...εμένα δεν μου πέφτει κανένας λόγος αλλά , απ' ότι ξέρω ο 902
έγινε το κανάλι ΕΨΙΛΟΝ ! Πως πωλήθηκε , τί έγινε ...Τα συμπεράσματα δικά σας !
Καλά λέω ότι εχω πάθει deja vu ! Το κουστουμάκι που μας  έραψαν πάλι η μεσαία
τάξη θα το πληρώσει ! Ποινές- χάδια για τους φοροφυγάδες !

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που ..ξέχασαν να δηλώσουν
κάτι εκατομμυριάκια ευρουλίτσες ! Πολλοί εκατομμυριούχοι αριστεροί μαζεύτηκαν !
Ε ! Βρέ φουκαρά Έλληνα πόσο σκληρά πληρώνεις τις επιλογές απόγνωσης που κάνεις .
Όλα αυτά βέβαι τα είχαν υπογράψει απο το πρώτο μνημόνιο , και ήρθε η αριστερή κυβέρνηση
να το εφαρμόσει . Τώρα κατά πόσο θα μπορεσει να κάνει πράξη τη γενοκτονία του Ελληνικού
Λαού , απο εμάς εξαρτάται . Είχαμε και τους 12...... σοφούςπου έφτιαξαν ένα ασφαλιστηκό για
πολλά χάπια !Όλες αυτές οι μειώσεις που έγιναν στους μισθούς και τις συντάξεις απο την
αρχή των μνημονίων που πήγαν ? Δεν θα έπρεπε να είναι εύρωστα τώρα τ' ασφαλιστηκα
ταμεία ώστε να μην γίνουν άλλες μειώσεις ?

Σ όλο αυτό το σκηνικό αγωνίας και τρόμου , η Β.Σταμάτη αποφυλακίστηκε με πρόστιμο
50.000 ευρώ . Τα capital condrol  έκαναν το ...θαύμα τους γιατί δεν μπορούσε να τα μαζέψει.
Έτσι βγήκε και θα τα... πάει σε ένα μήνα . Και μέσα σε όλα αυτά είχαμε και την σύνοδο κορυφής
την περασμένη εβδομάδα που είχε πάει ο Πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό .

Κουβέντα στη κουβέντα οι αγαπημενοι μας εταίροι , θέλουνε να κάνουν περιπολία και οι Τούρκοι
μαζί μας στο Αιγαίο .Η Ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε ...Ο χρόνος θα δείξει ...Τι δεν καταλάβατε..?
Δεν πάμε καθόλου καλά ! Καλά λέει ο Λιακόπουλος .. Το Δελφικό οδηγό επιβοίωσης θελουμε..
Το κουαρτέτο έρχεται να μας ..ξετινάξει...Οι μετανάστες  σίγουρα θα κάνουν παρέλαση στην
Εθνική μας εορτή..γιατί τώρα κάνουν παρέλαση στο κέντρο  της Αθήνας και τις γύρω περιοχές !
Τόσο το μένος της Γερμανίας  που θέλει να μας εξολοθρεύσει..Και μας το δάχτυλο
αλλά οι ίδια όπου σκάνδαλο οικονομικό είναι μέσα ...Τώρα και στο ποδόσφαιρο !

Καλά δεν μιλάμε για την Ν.Δημοκρατία...Καλέ ..που πήγαν ...για χόρτα?
Ελάτε Κύριοι στη πραγματικότητα ! Εδώ γίνεται το έλα να δείς , να κλάψεις και να την κάνεις !
Τι λέω τώρα ! Αυτά λέγαμε και πρίν !
Ας ανοίξουμε τα ματια και τα αυτιά μας ,με όσα γινονται για εμάς  χωρίς εμάς !
Και κλείνωντας θα πώ...,
<< Δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα , προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα ! >>
Κ.ΒΑΡΝΑΛΗΣ .


Είδαμε , ακούσαμε , κουτσομπολεύουμε !
Κοντοχωριανοί μου οι τηλεστέρες χαμπάρι δεν παίρνουν απο  την κρίση , λες και ζούνε σε άλλο πλανήτη
Σε λίγο δεν θα έχουμε ψωμί να φάμε  κι αυτοί το..διασκεδάζουν  και καϊμός τους είναι να γίνουν
<< Κεντρικιές >>. Στην πρεμιέρα της εκπομπής του ΑΛΦΑ << Λόγω TiVis >>  η Κ.Καινούργιου με το
καλησπέρα , μας είπε ότι τις έφαγε όλες και έγινε επιτέλους << Κεντρικιά >> .
Τι να πώ ? Πρώτη ημέρα είναι ..ας τη συγχωρέσουμε ..Αλλά η εκπομπή ...μια απο τα ίδια !
Το ενδιαφέρον της εκπομπής ειχε στραφεί μόνο στο Γ. Λιάγκα ! Κατερινα πάρτο αλλιώς !
Θα φας μεγάλο κράξιμο απο τον Λιάγκα !!!!...
Στα νουμερα τηλεθέασης την εβδομάδα που πέρασε έφερε πρώτο το πρωινό του ΑΝΤ1 ,
δεύτερο το MEGA με τα << Καλημερούδια >>  Είναι πολύ νωρίς ακόμα  θα δείξει έχουμε πολύ καιρό
μπροστά μας .
Το Σάββατο που μας πέρασε ο Κ .Μπογδάνος  δημοσιογράφος , ποιητής , τραγουδιστής , παρουσιαστής
διασκέδαζε σε γνωστο νυχτερινό μαγαζί της παραλιακής .Πρίν δυο εβδομάδες τραγουδούσε
στη Μύκονο ! Έχει μία τρέλα με την δημοσιότητα νομίζω....
Πρεμιέρα έκανε και Τ.Μπαλατσινού στην εκπομπή << Jenny Jenny >> .Μας υποδέχτηκε με τους συνεργάτες της στο ομορφο πλατό  του MEGA . Τα νουμερα τηλεθεασης την έφεραν πρώτη ,
δεύτερη την Κ.Σπυροπούλου  , και τρίτη την Κ.Καραβάτου ! Μιλάμε κανά δύο μονάδες διαφορά !
Προβλέπεται ..Βαρύς χειμώνας !
Μάθαμε ότι μετά το συνεναιτικό διαζύγιο του Ν.Ευαγγελάτου απο το MEGA , όλα είναι
έτοιμα για το ΕΨΙΛΟΝ ! Τι έγινε καλέ ? Όλοι στο ΕΨΙΛΟΝ ?
Το tip της Εβδομάδας !
Ο καιρός άλλαξε . Προτείνω σινεμά ! Παρέα με καλούς  φίλους και περάστε όμαρφα !
Και μην ξεχνάτε η ζωή μας είναι στιγμές ευτυχίας ,

Αυτά και άλλα χαριτωμενα την άλλη
εβδομάδα με την Χαριτίνη !



O Ολυμπιακός πέρασε (1-0) από το Ζάγκρεμπ




Επίδειξη δύναμης και αυτοσυγκέντρωσης από τους παίχτες του Σίλβα - Ο Ολυμπιακός πλέον ισοβαθμεί με την Μπάγερν στην κορυφή του ομίλου - Στα πόδια των ερυθρολεύκων η πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League μετά το γκόλ που πέτυχε ο Νιγηριανός Ιντέγκε και την χθεσινή μεγάλη νίκη.

Το τέλος της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League βρίσκει τον Ολυμπιακό σε θέση... πρόκρισης! Οι «ερυθρόλευκοι» με τα δύο σπουδαία διπλά σε Λονδίνο και Ζάγκρεμπ είναι σε θέση ισχύος! Τι πρέπει να κάνει από εδώ και στο εξής;

Λαμβάνουμε ως δεδομένο την ήττα από την Μπάγερν στο Μόναχο, που αποτελεί και το ρεαλιστικότερο σενάριο. Αν βέβαια συνυπολογίσουμε το εκπληκτικό πρόσωπο του Ολυμπιακού στη φετινή διοργάνωση και το ότι υπάρχει πιθανότητα οι Βαυαροί να είναι βαθμολογικά... σχεδόν αδιάφοροι την προτελευταία αγωνιστική, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα!

Με νίκη απέναντι στην Ντιναμό και και ισοπαλία με την Άρσεναλ στο «Γ. Καραϊσκάκης», η ομάδα του Σίλβα φτάνει τους 10 βαθμούς και... κλειδώνει πρόκριση. Κι αυτό γιατί το μάξιμουμ των βαθμών που μπορούν να συγκεντρώσουν οι «Κανονιέρηδες» σε αυτό το σενάριο είναι 10, αλλά ο Ολυμπιακός θα τους «έχει» στην ισοβαθμία.

Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός χάσει από την Άρσεναλ και νικήσει την Ντιναμό, θα μείνει στους εννιά βαθμούς. Αν συμβεί αυτό, θα παίξει ρόλο το σκορ της ήττας. Αν το ματς έρθει 1-2 ή 0-1, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το πάνω χέρι στην ισοβαθμία. Αν χάσουν όμως 0-2, για παράδειγμα, τότε μένουν πίσω, καθώς το κριτήριο της καλύτερης επίθεσης στα μεταξύ τους προϋποθέτει ίδια διαφορά τερμάτων. Σε περίπτωση που νικήσει η Άρσεναλ με 2-3, όπως νίκησαν οι Πειραιώτες στο πρώτο ματς, μετράει 1) η συνολική διαφορά τερμάτων και 2) η καλύτερη επίθεση στον όμιλο.

 Φυσικά, αυτό το δεδομένο αλλάζει σε περίπτωση που οι Λονδρέζοι κάνουν διπλό στο Μόναχο την επόμενη αγωνιστική. Το πρόγραμμα βολεύει τους «ερυθρόλευκους», καθώς η ομάδα του Γκουαρδιόλα θέλει μόνο νίκη.

Ουσιαστικά λοιπόν, ο Ολυμπιακός κρατάει την τύχη στα χέρια του. Αρκεί την επόμενη αγωνιστική να πάρει την εντός έδρας νίκη στο ματς-κλειδί με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και στη συνέχεια να μπει στην τελική ευθεία μεταφέροντας το άγχος στους συνδιεκδικητές του!




Καπέλο στα τέλη των ΙΧ για τις τρύπες του ΦΠΑ στα σχολεία


Ισοδύναμα, άμεσα εισπράξιμα με αποδοτικότητα ύψους τουλάχιστον 120-130 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016 ψάχνει η κυβέρνηση. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.

Την αδυναμία της κυβέρνησης να εντοπίσει αξιόπιστα και εισπράξιμα ισοδύναμα που θα επιτρέψουν την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση κατέδειξε η χθεσινή απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Το ισοδύναμο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ήταν ο … ΦΠΑ στην εκπαίδευση με μειωμένους συντελεστές ώστε να γλυκάνει ο… πόνος εκατοντάδων χιλιάδων γονιών.

Μόνο που η συγκεκριμένη απόφαση, άφησε και… ουρά: μέχρι την Παρασκευή πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, άμεσα εισπράξιμα και ικανά να πείσουν την τρόικα για την αποδοτικότητά τους ύψους τουλάχιστον 120-130 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016 και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η «τρύπα» που αφήνει στον φετινό προϋπολογισμό η ιστορία με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Για να καλύψει την τρύπα των 120-130 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση συνέταξε έναν μακρύ κατάλογο με εναλλακτικά μέτρα τα οποία συγκεντρώθηκαν από ομάδα εργασίας υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Πολλές από τις προτάσεις –επιβολή φόρου κατοχής στα ακίνητα εξωτερικού, αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, πλήρης κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης- φαίνεται να έχουν μπει προς ώρας στο περιθώριο ενώ πάνω στο τραπέζι παραμένουν «παραδοσιακά» μέτρα άμεσης απόδοσης:

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Τέλη κυκλοφορίας. Παρά το γεγονός ότι κανονικά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να έχουν ήδη λάβει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των τελών για περισσότερα από έξι εκατομμύρια οχήματα, προς το παρόν δεν έχει γίνει τίποτα.

Οι αναλύσεις πάνε και έρχονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν από τον κωδικό των τελών μπορούν να εισπραχθούν έστω μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι και –τουλάχιστον- να κλείσει η ιστορία με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τι δείχνουν οι μετρήσεις του υπουργείου Οικονομικών; Ότι τα «ακριβά» αυτοκίνητα στα οποία ποντάριζε η κυβέρνηση για να βρει επιπλέον έσοδα (σ.σ όπου ακριβά εννοούνται τα μεγάλου κυβισμού καθώς στοιχεία στη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών για να αξίες δεν υπάρχουν) είναι και λίγα και ήδη υπερφορολογημένα. Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας, θα μπορούσε να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας ένα νέο κύμα απόσυρσης πινακίδων.

Έτσι, στο τραπέζι μπήκαν ακόμη δύο σενάρια:

1.Η μείωση του ορίου απαλλαγής των αυτοκινήτων από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Με το ισχύον καθεστώς, αυτοκίνητα που εκπέμπουν λιγότερα από 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, δεν πληρώνουν τέλη. Συζητείται η μείωση αυτού του ορίου. Και πάλι όμως, τα αυτοκίνητα που θα επιβαρυνθούν δεν ξεπερνούν τα 30-40.000 και κατά κύριο λόγο είναι μικρού κυβισμού. Το μέτρο δύσκολα θα αποδώσει πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

2. Η επιβολή φόρου στα πετρελαιοκίνητα επίσης συζητείται με την έννοια ότι η κατανάλωση πετρελαίου αντί βενζίνης στερεί έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Μπορεί τα πετρελαιοκίνητα να αποσπούν μερίδιο άνω του 60% στις νέες πωλήσεις, ωστόσο ο «στόλος» παραμένει μικρός. Και αυτό το μέτρο θα αποδώσει ελάχιστα.

Στελέχη του κλάδου φοβούνται μια «οριζόντια» αύξηση για να κλείσει το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το αν τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι τελικώς αυτά που θα πληρώσουν τον λογαριασμό του χαμηλότερου ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις καθώς τόσο ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση με τους νέους συντελεστές του όσο και τα όποια νέα μέτρα αποφασιστούν θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή.



Πηγή : thetoc.gr


Κοροϊδία για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση η κυβέρνηση δεν πήρε πίσω το μέτρο, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει



«Πόλεμος» κυβέρνησης - γονέων για τον ΦΠΑ

Ως ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, έστω και με πιο μικρούς συντελεστές. Η κυβέρνηση δεν πήρε πίσω το μέτρο, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει, και πρότεινε τρεις διαφορετικούς και μειωμένους -σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό του ενιαίου 23%- συντελεστές.

Βέβαια, απαιτείται και το «πράσινο φως» των Θεσμών προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί, καθώς πρέπει να εξεταστούν τα προαπαιτούμενα που προτείνει η κυβέρνηση για να καλυφθούν οι εισπρακτικοί στόχοι που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί με βάση το συντελεστή του 23%.

Η απόφαση προκαλεί την έντονη αντίδραση τόσο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αλλά και των γονέων. Παράλληλα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο, καθώς ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί πήρε θέση στο ζήτημα, ρίχνοντας το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά για την οριστική απόφαση.

Τρεις ταχύτητες ΦΠΑ-Εξαιρούνται μόνο παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία

Ενώ αρχικά η κυβέρνηση προσανατολίζονταν οριστική κατάργηση του μέτρου του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τελικά χθες εξήγγειλε ότι θα υπάρξουν τρεις διαφορετικοί συντελεστές:

• Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ (0%).

• Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.

• Στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13% .

Συνάντηση Φίλη με την ΟΙΕΛΕ

Κρίσιμη συνάντηση θα έχει σήμερα στις 09:30 ο υπουργός Παιδείας με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Χθες συνεδρίασε το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ όπου διατυπώθηκε ομόφωνα η αντίθεση όλων των παρατάξεων για το μέτρο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι η στάση του κλάδου θα καθοριστεί μετά από το διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας.

Φροντιστήρια, εκπαιδευτήρια και εργαζόμενοι σε ιδιωτικά σχολεία εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης. Παράλληλα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο «για εξίσωση προς τα κάτω» που αποτελεί τον τελικό στόχο της «Αριστεράς του Τίποτα».

«Η αλήθεια δεν κρύβεται. Οι ίδιοι πρότειναν φόρο 23%, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μοσχοβισί», τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ αναφέρει: «Φορτώνει νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια που με την παραπαιδεία καλύπτει ελλείψεις του δημόσιου σχολείου».

Έντονες οι αντιδράσεις και από τους γονείς

Την κατάργηση του μέτρου ζητούν οι γονείς, καθώς πλήττει περισσότερες από 170.000 οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας για το σχολείο, αλλά και σε ιδιωτικά ΙΕΚ.

Ο Σύλλογος Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων που εκπροσωπεί περίπου 85.000 μαθητές υποστηρίζει ότι η απόφαση για επιβολή 13% στα ιδιωτικά σχολεία διαχωρίζει την εκπαίδευση σε δυο ταχύτητες, θέτοντας την ιδιωτική σε δεύτερη μοίρα έναντι της δημόσιας με αυθαίρετο τρόπο.

Σύμφωνα με τους γονείς των παιδιών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης στοχοποίηση των ιδιωτικών σχολείων, ενώ τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια καλύπτουν τα κενά και τις ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά σκληρά εργαζόμενων και ήδη βαριά φορολογημένων πολιτών.


Πηγή : real.gr


Δεν εκταμιεύεται η δόση των δύο δισ. ευρώ - Αναβλήθηκε το EuroWorking Group



Οι θεσμοί δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση εντός της εβδομάδας - Ισοδύναμα για «τρύπα» έως και 3,5 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει νέα μέτρα - Νέο «έλλειμμα» 150 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ «τριών ταχυτήτων» στην Παιδεία - Αναζητούνται 100 εκατ. ευρώ για να μην αυξηθεί από το 13% στο 20% ο φόρος στους αγρότες

Aναβλήθηκε το Euro Working Group της Τετάρτης, με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλες να μην βλέπουν εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν φαίνεται πιθανό χρονικά για τα κλιμάκια των θεσμών να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση τους και έπειτα οι εταίροι να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος της εβδομάδας.

Στο Euro Working Group θα συζητούνταν τα θέματα της Ελλάδας, προκείμενου να εξετάστει η πρώτη δόση των προαπαιτούμενων, κάτι που θα γίνει σε μερικές μέρες.

Όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Άννικα Μπρέιντχαρτ, τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής θα παραμείνουν στην Αθήνα ως την Παρασκευή, αξιολογώντας την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης. Η ίδια κοινοτική πηγή, δεν παρατηρεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και εκτιμά πως σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας με τους θεσμούς.

Υψίστης σημασίας είναι επίσης για τους Θεσμούς η πλήρης εφαρμογή των μέτρων με τη μεγαλύτερη βαρύτητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως φαίνεται, το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, η δομή του οποίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, θα περιέχει μέτρα κυρίως γύρω από το χρηματοπιστωτική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τα οποία θα έχουν προτεραιότητα στην ανάγκη υλοποίησης τους έναντι των άλλων.

Στους τομείς αυτούς «ποντάρουν» οι Θεσμοί καθώς η ίδια πηγή εκτιμά πως είναι η έγκαιρη εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων θα προσδώσει αξιοπιστία στην ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις αγορές και εταίρους, αλλά και θα επιτρέψει στην Επιτροπή να διατηρήσει ένα ρόλο «ισορροπιστή» απέναντι στις διάφορες πλευρές.


Ισοδύναμα για «τρύπα» έως και 3,5 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, σε «κυνήγι» ισοδύναμων βρίσκεται η κυβέρνηση, για να αποφύγει σκληρότερα μέτρα, με το λογαριασμό να φθάνει τα 3-3,5 δισ. ευρώ και το χρόνο να πιέζει, καθώς το Κουαρτέτο των ελεγκτών-δανειστών βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και ζητά τήρηση των προαπαιτούμενων.

Ήδη, ανακοινώθηκε ο ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση, ωστόσο η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια ανοίγει μια νέα «τρύπα», της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί το ασφαλιστικό, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε το τέλος των επικουρικών συντάξεων και τη θέσπιση βασικής σύνταξης στα 390 ευρώ και σειρά παίρνουν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτών, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μην συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.

Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως την αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη, αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, εκπτώσεις λόγω δαπανών και ειδικά φορολογικά κίνητρα για την πρώτη τριετία των νέων αγροτών.

Περι τα 200 εκατ. ευρώ θα χαθούν από τη φορολόγηση των ενοικίων, καθώς, μετά τις έντονες αντιδράσεις, αποσύρθηκε η συγκεκριμένη διάταξη, ενώ για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.



Πηγή : protothema.gr