Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Επίθεση κατά αστυνομικών από Ρομά κακοποιούς στη διάρκεια εφόδου σε καταυλισμό στον Ασπρόπυργο

 


Επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια το 90% των Ρομά, αδίστακτοι πράττουν και λειτουργούν σαν ζώα, έχοντας φτάσει την εγκληματικότητα στα ύψη.

Σφοδρή επίθεση με ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα δέχθηκε ομάδα ΟΠΚΕ που περιπολεί στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου όταν μετέβη σε οικία στον καταυλισμό Ρομά για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Μετά τις επιθέσεις ένας από τους αστυνομικούς φέρει ράμματα στο κεφάλι, και οι τραυματίες αστυνομικού συνολικά είναι τέσσερις.

Η ομάδα αστυνομικών που δέχτηκε την επίθεση ενισχύθηκε με τρεις ομάδες ΟΠΚΕ και προσέγγισαν εκ νέου την οικία όπου συνέλαβαν δύο εμπλεκόμενους κακοποιούς Ρομά, ένα 31χρονο και μία 38χρονη ημεδαπή, χωρίς να γνωρίζουμε εάν θα συλληφθούν η συνελήφθησαν και όσοι προκάλεσαν τους τραυματισμούς των αστυνομικών.

Φθορές προκλήθηκαν στο υπηρεσιακό όχημα ενώ προανάκριση διενεργεί το ΑΤ Ασπροπύργου.



Η βία συνιστά ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο.

 


Οι Archer & Browne (1989) προσδιορίζουν τη βία ως μία κατάσταση άσκησης φυσικής πίεσης η σωματικής επενέργειας σε άλλο άτομο, η οποία μπορεί να οδηγήσει είτε στον τραυματισμό του, είτε στον περιορισμό της προσωπικής του ελευθερίας.

Η βία περιγράφεται από πολλούς μελετητές ως μία κατάσταση χρησιμοποίησης της δύναμης ή κατάχρησης αυτής, προς την κατεύθυνση του καταναγκασμού των ατόμων η της επιβολής συγκεκριμένης θέλησης σε αυτά.

Η σωματική βία συνιστά εκδήλωση η απειλή εκδήλωσης βίαιης ή/και προσβλητικής συμπεριφοράς του δράστη πάνω στο θύμα μέσω της σωματικής επαφής.

Παράδειγμα για αυτή την περίπτωση είναι το γηροκομείο στα Χανιά με κατηγορούμενους την 67χρονη ιδιοκτήτρια της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, την 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, τον 50χρονο γιατρό υγειονομικό υπεύθυνο της μονάδας, ένα 70χρονο ψυχίατρο, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονο διοικητικό υπάλληλο που ασκούσε και χρέη νοσηλευτή.

Η τυπολογία των θυμάτων του γηροκομείου είναι :

Ηλικιωμένοι, 

Τελείως αθώο θύμα, 

Αδύναμο θύμα.

Τα θύματα είναι ηλικιωμένοι, αδύναμοι και ανίσχυροι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου ήταν το τελείως αθώο θύμα, που δεν προκαλεί ούτε διευκολύνει μια άδικη συμπεριφορά σε βάρους τους. Δεν φέρει κανένα μερίδιο ευθύνης για το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του. 

Με λίγα λόγια το εύκολο θύμα ηλικιωμένοι αδύναμοι, γενικά απομονωμένα άτομα που έγιναν εύκολα στόχοι δραστών όπως οι κακοποιητές νοσηλευτές, γιατροί και ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου γηροκομείου.

Οι συνέπειες των πράξεων των δραστών και του διευθυντικού προσωπικού στους ηλικιωμένους έχουν σοβαρές συνέπειες.

Οι συνέπειες είναι κυρίως Σωματικές και ψυχολογικές.

Η θυματοποίηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο θύμα, στην οικογένεια του που έχει εμπιστευθεί το γηροκομείο, στον κοινωνικό του περίγυρο που ακούει για το έγκλημα που έχει συντελεστεί, και στην κοινωνία που μαθαίνει αυτό το έγκλημα και το δράμα που έζησαν τα θύματα.

Η συμπεριφορά των δραστών επιφέρει σωματικές βλάβες και κακώσεις, καρδιακές παθήσεις, αναπηρία. Όπως και ψυχολογικές, σοκ, φόβος του εγκλήματος, θυμός, λύπη, άγχος, ντροπή, κρίσει πανικού, ανασφάλεια, απομόνωση, σύνδρομο μετατραυματικού στρες.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από την διοίκηση του γηροκομείου, δράστες είναι οι νοσηλευτές, και οι γιατροί. Όσο αφορά τους νοσηλευτές μιλάμε για χαμηλόμισθους υπάλληλους, οι οποίοι πρέπει να ενεργήσουν, ακόμα και εάν διαφωνούν, σύμφωνα με τις αποφάσεις τις διοίκησης. 

Αν μπορούσαμε να διεισδύσουμε λίγο στις σκέψεις τους θα μπορούσαμε ίσως να διακρίνουμε τον φόβο της απώλειας της εργασίας του σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις εγκληματικές πρακτικές τις εταιρίες. 

Εν τούτοις, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι ο χαμηλόμισθος υπάλληλος πάντα εξαναγκάζεται, ενώ ο υψηλόβαθμος ενεργεί οικειοθελώς με δική του πρωτοβουλία.

Τα εταιρικά αδικήματα / εγκλήματα τελούνται σε μεγάλο βαθμό από φαινομενικά «σοβαρές» επιχειρήσεις.

Εταιρικό έγκλημα νοείται οποιαδήποτε πράξη, η οποία τελείται από επιχειρήσεις και τιμωρείται από το κράτος, ανεξαρτήτως αν αυτή η τιμωρία επιβάλλεται από την διοικητική, αστική η ποινική νομοθεσία.

Οι δράστες στην συγκεκριμένη περίπτωση, συνιστούν μεν τον κυρίαρχο παράγοντα στην πραγματοποίηση του, παράλληλα όμως η τέλεση του εταιρικού εγκλήματος συνδέεται με την δομή, την κουλτούρα και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση εταιρικού εγκλήματος τα δομικά χαρακτηριστικά είναι μιας οργάνωσης (εδώ ως οργάνωση νοείται η επιχείρηση) που προσδιορίζει την συμπεριφορά της.

Ο δράστης της συγκεκριμένης περίπτωσης εταιρικού εγκλήματος είναι πρώτα τα υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, όπως οι ιδιοκτήτες οι οποίοι εκτός από οικονομική επιφάνεια, έχουν δύναμη και εξουσία ώστε να αποφασίζουν, να οργανώνουν και να εφαρμόζουν μέσω εντολών στους υφιστάμενους τους, τις επιλογές της επιχείρησης.

Και δεύτερον οι υπάλληλοι που ενεργούν έστω και εάν διαφωνούν σύμφωνα με τις αποφάσεις της διοίκησης με τον φόβο της απώλειας της εργασίας του σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις πρακτικές της εταιρίας. 

Η βία περιγράφεται από πολλούς μελετητές ως μία κατάσταση χρησιμοποίησης της δύναμης ή κατάχρησης αυτής, προς την κατεύθυνση του καταναγκασμού των ατόμων η της επιβολής συγκεκριμένης θέλησης σε αυτά.

Η σωματική βία συνιστά εκδήλωση η απειλή εκδήλωσης βίαιης ή/και προσβλητικής συμπεριφοράς του δράστη πάνω στο θύμα μέσω της σωματικής επαφής.

Τα εταιρικά αδικήματα τελούνται σε μεγάλο ποσοστό από τις φαινομενικά «σοβαρές» επιχειρήσεις. Η εταιρική εγκληματικότητα είναι εκτεταμένη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αναδείχθηκαν αδικήματα διοικητικού χαρακτήρα, αδικήματα ψυχολογικά και σωματικά, αδικήματα κατά της προσβολής της προσωπικότητας.


Κώστας Βουκελάτος





Εξαφανίστηκε 17χρονη από την Καλλιθέα

 


Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού», στις 13/09/2024, εξαφανίστηκε η Μαρία Μ., 17 ετών. Συγκεκριμένα, η ανήλικη έφυγε από την Καλλιθέα και δεν επέστρεψε στο χώρο φιλοξενίας στον οποίο και διαμένει, στην περιοχή της Νέα Σμύρνης. Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της και άμεσα προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της, καθώς ενδέχεται να συντρέχουν λόγοι που θέτουν τη ζωή της σε κίνδυνο. Η Μαρία Μ. έχει ύψος 1.55 μ., είναι αδύνατη, έχει μαύρα μαλλιά και μαύρα μάτια. Είναι άγνωστο τι φορούσε την ημέρα που εξαφανίστηκε.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής Missing Alert app οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση.



Δικαιοσύνη : Παράταση του χρόνου εργασιών της ομάδας εργασίας για την τροποποίηση του ΚΠολΔ


 

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ.Γ.Φλωρίδη, παρατείνεται ο χρόνος εργασίας της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έως και την 31η Ιανουαρίου 2025.

Δείτε το έγγραφο εδώ



3η Ημερίδα Συνεργασίας της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας & της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας



Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η 3η Ημερίδα της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε, υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Θέμα της Ημερίδας: «Οι προκλήσεις στη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών».

Την έναρξη των εργασιών σήμανε με την ομιλία του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσιος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γεώργιος Πατούλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος (ΥΓ) Αθανάσιος Μπαδέκας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου.

Η Ημερίδα αναπτύχθηκε σε διακριτές ενότητες που κάλυψαν τις θεματικές:  Μαζικές Καταστροφές Επιπτώσεις και Διαχείριση Κρίσεων, Ο ρόλος και η συμβολή της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας στην καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας, Πανδημίες & Παγκόσμια Διαχείριση Κρίσεων Υγείας, Από την Κρίση στην Ανάκαμψη: Πρότυπα και Καλές Πρακτικές στη Διαχείριση Κρίσεων και Στρατηγική Επικοινωνία και νέες τεχνολογίες στη διαχείριση κρίσεων.

Στόχος της Ημερίδας ήταν η διερεύνηση των προκλήσεων στη διαχείριση κρίσεων που προκύπτουν από καταστροφές, καθώς και η ανάδειξη των καλών πρακτικών και των σύγχρονων τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τον μετριασμό των επιπτώσεων. Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και τη συμβολή των ψηφιακών μέσων και της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας για την έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση κρίσεων.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση που συντονίστηκε από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγο (ΥΓ) Αθανάσιο Μπαδέκα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, Παναγιώτη Ευσταθίου και εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων, τα οποία επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των φορέων υγείας και ασφαλείας για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων.



Με την παρουσία τους τίμησαν την Ημερίδα ο Βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ. και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος συμμετείχε στην Ημερίδα με ομιλία στη θεματική «Ισλάμ και Δύση», ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Φώτιος Ντουίτσης, ο οποίος συμμετείχε στην Ημερίδα με ομιλία στο θέμα «Στρατηγική Εσωτερικής Ασφάλειας – Προκλήσεις και Προοπτικές», ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος  Σπυρίδων Λάσκος, οι Διοικητές των Διευθύνσεων Υγειονομικού του  Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Παναγιώτης Κωστόπουλος και του Λιμενικού, Υποναύαρχος Γεώργιος Κωνσταντέλος, εκπρόσωπος του Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού ΓΕΣ, Συνταγματάρχης Μπασέας Διονύσιος, η διευθύντρια του Γραφείου κ. Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομική Διευθύντρια Αρχοντούλα Τουρλομούση,  η Ταξίαρχος Αντωνία Λεούση, εκπροσωπώντας τον προϊστάμενο του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, ο  Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαβατηρίων, Ταξίαρχος Αθανάσιος Ασβεστάς,  ο Διοικητής της ΕΚΑΜ, Αστυνομικός Διευθυντής Πέτρος Τζεφεράκος, πλήθος Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας από Υπηρεσίες του Αρχηγείου και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων, ιατροί του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Πρόεδρος του ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ Χατσίκας Δημήτριος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ANTISEL Θεόδωρος Σελίδης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Μεγάλος χορηγός της Ημερίδας ήταν η εταιρεία ANTISEL, διανομέας επιστημονικών προϊόντων και πάροχος επιστημονικών λύσεων στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.





Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων

 



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος 54χρονου, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 71χρονου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, έπειτα από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ψηφιακή ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια -2- διαδικτυακοί χρήστες, οι οποίοι κάνοντας χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησαν πρόσβαση σε διαδικτυακή εφαρμογή και έλαβαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και ο τόπος διαμονής των εμπλεκόμενων ατόμων.

Ακολούθησαν έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των κατηγορουμένων όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2- συσκευές κινητής  τηλεφωνίας, κάρτα sim και εξωτερικός σκληρός δίσκος.

Μάλιστα, από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα κατασχεμένα ψηφιακά πειστήρια στην οικία του 54χρονου βρέθηκαν σε αυτά αρχεία (φωτογραφίες) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων εφηβικής ηλικίας, λόγος για τον οποίο συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD


Δημοσκόπηση GPO για το ΠΑΣΟΚ προβάδισμα Ανδρουλάκη, δεύτερη η Διαμαντοπούλου, τρίτος ο Δούκας


 

Προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη με 33,8%  για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ δίνει νέα δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά». 

Το ερώτημα που έθεσε η εφημερίδα ήταν  «ποιον/α είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», οι ερωτώμενοι (μόνο όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν) απάντησαν ως εξής:

-Νίκος Ανδρουλάκης: 33,8%

-Άννα Διαμαντοπούλου: 22,3%

-Χάρης Δούκας: 22,0%

-Παύλος Γερουλάνος: 15,4%

-Μιχάλης Κατρίνης: 2,2%

-Νάντια Γιαννακοπούλου: 1,8%

-Αναποφάσιστοι: 2,3%

-Δξ/δα: 0,2%







Συνελήφθη 39χρονος αλλοδαπός για διακεκριμένες κλοπές από οικίες

 



Συνελήφθη, πρωινές ώρες της 20-9-2024, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, στον Άγιο Παντελεήμονα, 39χρονος αλλοδαπός, για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία.

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πρωινές ώρες της 20-9-2024 εντόπισαν τον 39χρονο να κινείται πεζός στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και τον κάλεσαν σε έλεγχο.

Κατά τον έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και -14- πασπαρτού κλειδιά οικίας και οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα.

Εκεί κατόπιν προανάκρισης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως τα ανωτέρω αντικείμενα είχαν αφαιρεθεί λίγες ώρες πριν από οικία στην περιοχή της Αργυρούπολης.

Σε έρευνα εντός της οικίας του βρέθηκε πλήθος κλοπιμαίων ενώ μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:





  • -6- φορητοί υπολογιστές,
  • -5- διαβατήρια,
  • -3- tablet,
  • -3- κινητά τηλέφωνα,
  • -6- ρολόγια,
  • -46- κλειδιά,
  • εργαλεία για την κατασκευή κλειδιών,
  • -2- φωτογραφικές μηχανές,
  • ηλεκτρική κιθάρα,
  • -13- κολόνιες,
  • -17- ζευγάρια γυαλιά και
  • παιχνιδομηχανή με -6- χειριστήρια.

Τα κλοπιμαία αποδόθηκαν στο νόμιμο ιδιοκτήτη ενώ εξιχνιάστηκαν επιπλέον -2- περιπτώσεις κλοπών από οικίες σε Καλλιθέα και Κυψέλη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό των ιδιοκτήτων και των υπολοίπων αφαιρεθέντων συνεχίζεται.



Συνελήφθη 67χρονη αλλοδαπή που διέπραξε τηλεφωνική απάτη σε βάρος 13χρονου

 



Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, απογευματινές ώρες της 20-9-2024 στην περιοχή του Ζωγράφου, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, 67χρονη αλλοδαπή που διέπραξε απάτη μέσω τηλεφώνου σε βάρος 13χρονου. Αναζητείται και έτερος συνεργός.

Ειδικότερα, η 67χρονη, με τη συνδρομή έτερου συνεργού, επικοινώνησε μέσω τηλεφωνικής κλήσης με 13χρονο και με πρόφαση εμπλοκής συγγενικού του προσώπου σε τροχαίο ατύχημα, επιχείρησε να τον εξαπατήσει προκειμένου να αποσπάσει χρηματικό ποσό.

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για την περίπτωση απάτης μέσω τηλεφώνου που βρισκόταν σε εξέλιξη και κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης σε συνεργασία με το κέντρο της Άμεσης Δράσης, συνέλαβαν την 67χρονη σε καθορισμένο ραντεβού που είχε συμφωνήσει για να παραλάβει το χρηματικό ποσό και την οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ζωγράφου.

Επιπρόσθετα, από αστυνομικούς τους Τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου διερευνάται η συμμετοχή της 67χρονης και σε έτερη περίπτωση τηλεφωνικής απάτης που διαπράχθηκε την ίδια ημέρα σε βάρος του 13χρονου.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



31χρονος δραπέτης φυλακών έκλεψε 14 οχήματα από επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης στην περιοχή των Εξαρχείων

 


Συνελήφθη πρωινές ώρες της 20-9-2024 στην περιοχή του Ζωγράφου, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 31χρονος, για κλοπές οχημάτων κατ’ εξακολούθηση και απόδραση κρατουμένου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης κλοπών οχημάτων από επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης στην περιοχή των Εξαρχείων, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης εντόπισαν στην περιοχή του Ζωγράφου, σταθμευμένο έξω από οικία, όχημα το οποίο απασχολούσε ως κλεμμένο από την περιοχή των Εξαρχείων από την 17-9-2024.

Στη συνέχεια εντόπισαν τον 35χρονο να εξέρχεται από την ανωτέρω οικία, ο οποίος στη θέα των αστυνομικών επιχείρησε να διαφύγει όμως οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων.

Εκεί κατά τον έλεγχο των στοιχείων του, διαπιστώθηκε ότι ο 31χρονος αναζητούνταν ως δραπέτης καθώς είχε αποδράσει την 11-7-2024 από Κατάστημα Κράτησης, στο οποίο ήταν έγκλειστος, εκτίοντας ποινή φυλάκισης.

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων, εξιχνιάστηκαν συνολικά -14- περιπτώσεις κλοπών οχημάτων που διαπράχθηκαν τις τελευταίες -8- ημέρες, ενώ η τρέχουσα αξία των οχημάτων υπολογίζεται συνολικά σε χρηματικό ποσό άνω των -300.000- ευρώ.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης, ο 31χρονος εισερχόταν, με τη συνδρομή έτερων συνεργών, σε επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης στην περιοχή των Εξαρχείων και ακολούθως παραβίαζε τους χώρους γραφείων, αποκτώντας πρόσβαση στα κυτία αποθήκευσης των κλειδιών των σταθμευμένων αυτοκινήτων και εν συνεχεία αφαιρούσε τα εν λόγω οχήματα.

Στην κατοχή του βρέθηκε πλήθος κλειδιών οχημάτων και -2- ασύρματοι τους οποίους χρησιμοποιούσε για την επικοινωνία με τους συνεργούς του κατά τη διάπραξη των κλοπών.






Ο κακοποιός είχε προτίμηση κυρίως σε Porsche Cayenne και Range Rover αλλά μια λάθος κίνηση οδήγησε το πρωί τους Αστυνομικούς στα ίχνη του.

Συγκεκριμένα, πριν από δύο ημέρες ένα θύμα του δραπέτη κάλεσε στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης και ανέφερε πως του έκλεψαν το αυτοκίνητο Porsche Cayenne, και μάλιστα το βλέπει παρκαρισμένο σε δρόμο των Εξαρχείων.

Ο δράστης εκεί που είχε παρκάρει το κλεμμένο όχημα είναι τοποθετήσει και ένα εμπόδιο ώστε να μην μπορεί να παρκάρει άλλο όχημα.

Στο σημείο κατέφθασε η ομάδα ΔΙΑΣ και από τον έλεγχο στην πινακίδα κυκλοφορίας διαπιστώθηκε πως για το συγκεκριμένο όχημα είχε δηλωθεί κλοπή και έτσι οι Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης της Δ’ Αλλαγής έστησαν καρτέρι στον 31χρονο έξω από την πολυκατοικία που διέμενε, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Μόλις τον είδαν να κατευθύνεται προς το κλεμμένο SUV του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων.

Από την προανάκριση προέκυψε πως ο 31χρονος ήταν δραπέτης των αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης για κλοπές αυτοκινήτων.

Παράλληλα, ομολόγησε πως είναι ο δράστης ακόμη έξι κλοπών ΙΧ υποδεικνύοντας στους Αστυνομικούς που έχει σταθμεύσει τα κλεμμένα οχήματα.


Κ.Β.



Οι νέοι προϊστάμενοι στις εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθήνας


 

Εξελέγησαν οι νέοι προϊστάμενοι στις εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της Αθήνας, οι οποίοι θα έχουν διετή θητεία και θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα: 

Nέα προϊσταμένη στο Εφετείο της Αθήνας εξελέγη η πρόεδρος εφετών Σοφία Λιγνού και μέλη της διοίκησης οι εφέτες Δημήτρης Κοντόπουλος και Κωνσταντίνος Σαργιώτης

Στην Εισαγγελία Εφετών εξελέγη για τη θέση του προϊσταμένου ο εισαγγελέας εφετών Γιώργος Καντζίδης.

Στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών οι εισαγγελείς εξέλεξαν τον Αριστείδη Κορρέα.

Να σημειωθεί ότι στο Πρωτοδικείο της Αθήνας παραμένει για ένα ακόμα χρόνο ο προϊστάμενος Χριστόφορος Λινός λόγω της εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη.


Κ.Β.



Θανάσης Πετράκος για πατέρα Έλενας Ακρίτα : Το παιδί με το τρύπιο πιθανον σώβρακο ..


 

Απάντηση στην Έλενα Ακρίτα και όσα είπε για τον «γιο της πλύστρας με το τρύπιο σώβρακο» με φωτογραφία την πισίνα της δίνει, μέσω Facebook, ο Θανάσης Πετράκος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος του κόμματος Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25.

Ο κ. Πετράκος αναπαράγει ανάρτηση του ποιητή-πεζογράφου Άρη Σταματάκη, ο οποίος αναφέρεται στον πατέρα της Έλενας Ακρίτα, Λουκή, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Όταν ο πατέρας σου ο Λουκής αποφάσισε να βρεί την τύχη του στην Αθήνα, ο παππούς σου στην Κύπρο πούλησε το βόδι του...».

Πιο συγκεκριμένα, ο Θανάσης Πετράκος γράφει: 

Η ΠΙΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ κ. ΕΛΕΝΑ,ΑΚΡΙΤΑ,

Απο τον αγαπημενο σύντροφο Αρη Aris Stamatakis Μπράβο Άρη!!!

"Η κ.'Ελενα Ακρίτα μίλησε για το γιό της πλύστρας με το τρύπιο σώβρακο και τους ..χορτάτους . Το γιό της πλυστρας λέει να φοβόμαστε...

- Κρείττον σιγάν κ. Έλενα.

Να σου θυμίσω λοιπόν:

Όταν ο πατέρας σου ο Λουκης αποφάσισε να βρεί την τύχη του στην Αθήνα ,ο παππούς σου στην Κύπρο πούλησε το βόδι του κι έδωσε όλα τα χρήματα στον πατέρα σου που με αυτά επιχείρησε το ξεκίνημά του.

Όταν το ποσό εξανεμίστηκε κάθισε μια μέρα απελπισμένος στο Βασιλικό Κήπο. Κοίταζε ένα πανυψηλο δένδρο κι έκανε μαύρες σκέψεις.

- Αν ανέβω στην κορυφή και πέσω με το κεφάλι... Τέτοιες σκέψεις έκανε ο νεαρός Λουκής εκείνη τη μέρα.Η τύχη του χαμογέλασε όμως και βρήκε την πρώτη του πρόχειρη δουλειά. Στου Λαμπράκη αν θυμάμαι καλά.

- Στις δύσκολες μέρες τής ζωής μου θυμόμουνα πάντα το νεαρό Λουκη, το πάμφτωχο παιδί από την Κύπρο κι έπαιρνα κουράγιο. Το παιδί με το τρύπιο πιθανον σώβρακο .. Το νεαρό Λουκη που έφτασε εκεί που έφτασε.

- Μην υποτιμάτε λοιπόν κ. Ακρίτα αυτούς που δεν είναι χορτάτοι. Εντελώς κατά σύμπτωση, απ αυτούς ακριβώς κατάγεστε...".





«Η Ελλάδα είναι ο μεγάλος αδελφός μας», είπε ο Ιταλός ομόλογός της Λίνα Μενδώνη

 


Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήταν από τους επίσημους προσκεκλημένους, χθες και σήμερα, στην Νάπολη, στην Σύνοδο «G 7 του Πολιτισμού».

Οι εργασίες της συνόδου, κατά την σημερινή ημέρα, αφιερώθηκαν στην συνεργασία με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου στον τομέα του πολιτισμού, ενώ χθες, μεταξύ των άλλων, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στα δημιουργικά επαγγέλματα, η καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης έργων τέχνης και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στην πολιτιστική κληρονομιά. Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της Συνόδου, η κ. Μενδώνη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για την χώρα μας, το ότι προσκλήθηκε στην Σύνοδο αυτή του G7 και, πραγματικά, είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη και για τις διμερείς επαφές, όπως και για την συζήτηση που έγινε κατά την διάρκεια της Συνόδου, για την συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής σε θέματα πολιτισμού. Αυτό το οποίο επανέλαβα, είναι η κατεύθυνση ότι σεβόμαστε τον πολιτισμό των χωρών αυτών. Οφείλουμε να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε τις αφρικανικές κυβερνήσεις, μέσα από τους δικούς τους οργανισμούς, να αναπτύξουν τις πρωτοβουλίες τους. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει. Είναι φανερό ότι οι αφρικανικές χώρες είναι εκείνες που πρέπει να είναι μπροστά και εμείς να τις στηρίζουμε, σε όλες τους τις πρωτοβουλίες».

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς συναντήσεις που είχε στην Σύνοδο της Νάπολης, η υπουργός πολιτισμού πρόσθεσε:

«Είδα σχεδόν όλους τους συναδέλφους μου. Είχαμε, για παράδειγμα, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού του Καναδά, για την ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων στα θέματα του πολιτισμού. Υπάρχει ένα τεράστιο υπόβαθρο που μπορούμε να συζητήσουμε. Με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού, Αλεσάντρο Τζούλι, είχαμε μια επίσης εξαιρετικά θετική συνομιλία.

Τον επόμενο μήνα πρόκειται να εγκαινιαστεί, στο Μουσείο της Ακρόπολης, μια μεγάλη έκθεση για την περιφέρεια του ιταλικού νότου Μπαζιλικάτα και τον προσκάλεσα να την εγκαινιάσουμε μαζί. Θα δει το πρόγραμμά του, διότι μόλις ανέλαβε. Συνομιλήσαμε και με την Γαλλίδα υπουργό, είχα συναντήσεις με όλους τους συναδέλφους, και των αφρικανικών χωρών».

Ερωτηθείσα, τέλος, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την στάση των άλλων χωρών προς την Ελλάδα, η οποία τιμήθηκε ιδιαιτέρως από την πρόσκληση της ιταλικής προεδρίας της ομάδας G 7, η Λίνα Μενδώνη απάντησε:

«Ήταν εξαιρετικά συγκινητική η τοποθέτηση του Ιταλού υπουργού Πολιτισμού, του κυρίου Τζούλι, ότι, στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι "ο μεγάλος αδελφός τους" και ότι σε αυτό βασίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το οικοδόμημα του δυτικού πολιτισμού. Κάτι που, φυσικά, έγινε αποδεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό και από όλα τα άλλα κράτη μέλη της G 7».



Έφοδος Ισραηλινών στρατιωτών στο Al Jazeera της Δυτικής Όχθης

 


Έφοδο στα γραφεία του Al Jazeera στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης πραγματοποίησαν ξημερώματα Κυριακής ισραηλινές δυνάμεις, επιβάλλοντας το κλείσιμο του μέσου για 45 ημέρες.

Σύμφωνα με το αραβικό μέσο, βαριά οπλισμένοι, μασκοφόροι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στο κτίριο και παρέδωσαν την εντολή κλεισίματος στον Walid al-Omari, τον επικεφαλής του δικτύου στη Δυτική Όχθη, χωρίς να εξηγήσουν την απόφαση αυτή.

«Υπάρχει δικαστική απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera για 45 ημέρες», είπε ένας στρατιώτης στον al-Omari καθώς το Al Jazeera Arabic μετέδωσε ζωντανά τη συνομιλία. «Σας ζητώ να πάρετε όλες τις κάμερες και να φύγετε από το γραφείο αυτή τη στιγμή» αναφέρει το δημοσίευμα του Al Jazeera.

Η επιδρομή αυτή έρχεται λίγους μήνες αφότου η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε τον Μάιο στο Al Jazeera να λειτουργεί εντός του Ισραήλ.



Καρφί Πολάκη σε Κασσελάκη : Το δικό μου πόθεν έσχες είναι γνωστό εδώ και χρόνια


 

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Παύλος Πολάκης λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του πόθεν έσχες είπε ότι στην πρόταση που έκανε ο ίδιος είπε ότι η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές, ευρωβουλευτές. «Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν τον θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια» κατέληξε.



Νίκη των 87 του ΣΥΡΙΖΑ για το χρονοδιάγραμμα - Αντιδράσεις των Κασσελίστας για την κατάθεση πόθεν έσχες



Με την έγκριση του χρονοδιαγράμματος που είχε εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία για έκτακτο συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και β΄γύρο την 1η Δεκεμβρίου εφόσον χρειαστεί, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση υπερψηφίστηκε με 112 ψήφους έναντι 62 ψήφων που έλαβε η πρόταση που είχε καταθέσει η Θεοδώρα Τζάκρη (πλευρά Κασσελάκη) και έναντι 9 ψήφων που έλαβε η πρόταση του Παύλου Πολάκη, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά. 

Η πλευρά Κασσελάκη είχε προτείνει έκτακτο συνέδριο 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και 9 Νοεμβρίου εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου. 

Η πλευρά Πολάκη προέβλεπε διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) στις 5 Οκτωβρίου και ψηφοφορία για πρόεδρο στις 3 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες υπερψηφίστηκε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της ΚΕ η εξής προσθήκη: «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε ‘κουκουλοφόρους', ‘πραξικοπηματίες', ‘εκτροπές', όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά».

Επιπλέον, με 87 ψήφους υπέρ έναντι 84 κατά, υπερψηφίστηκε η πρόταση που είχε καταθέσει ο Χρήστος Σπίρτζης για υποβολή «πόθεν έσχες» από τους υποψήφιους προέδρους. 

Σύμφωνα με κομματικές πηγές η εισήγηση της ΚΕ προς το Συνέδριο είναι στα έγγραφα για την έγκριση της υποψηφιότητας να συμπεριληφθεί και η υποβολή πόθεν έσχες. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «αρμόδιο για την έγκριση ή απόρριψη είναι μόνο το Συνέδριο». Από την πλευρά του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι «δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και πόθεν έσχες».

Το ζήτημα των λεπτομερειών γύρω από το θέμα του «πόθεν έσχες» προκάλεσε αντιδράσεις από όσους υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη γιατί είναι γνωστό το θολό οικονομικό παρελθόν και κανένας δεν γνωρίζει τίποτα, Όσοι υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη εξερχόμενη της αίθουσας διαμαρτυρόμενοι και φωνάζοντας συνθήματα: «Πρόεδρε προχώρα άλλαξε τα όλα», «η νομενκλατούρα ψυχορραγεί, η βάση θα φέρει την ανατροπή», «η βάση μπορεί να φέρει ανατροπή», «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το φέουδο σας ούτε το μέλος υποτακτικός σας».



Διαγράφεται ο Σαλμάς από τη ΝΔ

 



Ο Μάριος Σαλμάς προκαλούσε εδώ και καιρό λές και ήθελε με κάθε τρόπο την διαγραφή του απο την Κ.Ο. της Ν.Δ.

Ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. είχε μετωπικά αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη φορτισμένη Κ.Ο. του κόμματος, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προκαλώντας όχι μόνο την άμεση απάντηση του πρωθυπουργού, αλλά και την έντονη ενόχλησή του.

«Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» είπε τότε ο κ. Σαλμάς. «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς» είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός διεμήνυε μέσω συνεργατών του ότι, στο επόμενο «φάλτσο», ο κ. Σαλμάς θα δει την πόρτα της εξόδου.

Ο Σαλμάς συνυπέγραψε και την ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια και ως εκ τούτου εκλήθη σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου και βρήκε ευκαιρία να κάνει καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των υπουργείων. Μάλιστα, το θέμα είχε θέσει εγγράφως ο κ. Σαλμάς, με ερώτηση στην κυρία Μενδώνη, η οποία του είχε απαντήσει στο τέλος Ιουλίου, και παρόλα αυτά ο μέχρι αύριο όπως δείχνουν τα πράγματα βουλευτήςτης Ν.Δ., επανήλθε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερέβη το όριο ανοχής του ως προς τη συμπεριφορά του κ. Σαλμά, εξ ου και τον παραπέμπει τη Δευτέρα στις 12:00 στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (όχι από το κόμμα), κάτι που φαίνεται ότι επεδίωκε ο Μάριος Σαλμάς. Από τις ΗΠΑ, όπου έφτασε για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να προβούν στα δέοντα και να λήξει η εκκρεμότητα με τον κ. Σαλμά.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάριος Σαλμάς ανέφερε στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Γιάννη Τραγάκη που τον ενημέρωσε τηλεφωνικά, ότι τη Δευτέρα θα πάει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την πολιτική κριτική που άσκησε.



Ξεκίνησαν οι καταβολές των ειδικών σχημάτων στήριξης επιχειρήσεων στη Θεσσαλία

 



Ξεκίνησαν οι πληρωμές των επιχορηγήσεων των ειδικών σχημάτωντου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023. Πρόκειται για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), mybusinesssupport και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της Περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

Συγκεκριμένα, αν και η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή για τη β' φάση των σχημάτων μέχρι και την 27η Σεπτεμβρίου, καταβλήθηκαν 10.019.657 ευρώ σε 1.081 επιχειρήσεις για το σύνολο των ειδικών σχημάτων, εκ των οποίων 9.968.727 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.065 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 50.930 ευρώ καταβλήθηκαν σε 16 επιχειρήσεις του Έβρου.

Το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:

  • Επιχειρήσεις -πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων- που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον Δήμο Παλαμά και στον Δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες.
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοπούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων.
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων.
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων.
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας.

Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του Δήμου Σουφλίου και της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

 

 



Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης Δημοσίων Νοσοκομείων

 



Την έκδοση της Πρόσκλησης για ένταξη στο ΕΣΠΑ, και ειδικότερα στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-27», της ολοκλήρωσης των έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Δημοσίων Νοσοκομείων, ανακοινώνουν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Στο πλαίσιο της εκδοθείσας πρόσκλησης, η οποία αφορά 67 Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας,  δύνανται να ενταχθούν πράξεις προϋπολογισμού 247,396 εκ. ευρώ.

H δράση εντάσσεται στην κατηγορία «Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων» -μεγάλα δημόσια κτίρια, κτίρια κεντρικής διοίκησης, δημαρχεία, νοσοκομεία, κ.α. - και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας, όπως, για παράδειγμα, προσθήκη μόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αντικατάσταση συστήματος καυστήρα-λέβητα-σωληνώσεων με σύστημα που επιτρέπει χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αντικατάσταση παλαιού συστήματος κλιματισμού, παθητικά ηλιακά συστήματα.
  • Επιδεικτικές δράσεις εγκατάστασης μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας, και δράσεις  αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Παρεμβάσεις αντικατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στην περίπτωση των νοσοκομείων σε συνδυασμό με  δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.


Η Ελλάδα αποκτά και 4η φρεγάτα Belharra


 

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του:

«Καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη φρεγάτα Belharra και την ημέρα που στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient καθελκύεται η δεύτερη ενώ κατασκευάζεται η τρίτη, ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια και τέταρτου σκάφους αυτού του τύπου. Γίνεται, έτσι, πράξη το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που εξαρχής είχα προσωπικά εξαγγείλει.

Η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια. Κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη αφού η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Η Ελλάδα όλο και πιο ισχυρή.» 



Κ. Μητσοτάκης : Ο Νόμος περί Επιτελικού Κράτους, είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά στο να γίνουμε πραγματικά ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος


 

Ο Νόμος περί Επιτελικού Κράτους, είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά της κυβέρνησής μας στο να γίνουμε πραγματικά ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος

Κ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση:

Ο Νόμος 4622, ο νόμος περί Επιτελικού Κράτους, που θυμίζω ότι ήταν ο πρώτος νόμος ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το 2019. Και αποτελούσε ουσιαστικά, στο δικό μου το φτωχό μυαλό, το software, το manual του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησής μας. Η επιλογή αυτή της πλήρους τυποποίησης και κανονικοποίησης διαδικασιών που προβλέπονται στο ελληνικό Σύνταγμα, πλην όμως ουδέποτε είχαμε μπει στη βάσανο να ακολουθήσουμε ένα τέτοιο συγκεκριμένο εγχειρίδιο, είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά, πιστεύω, της κυβέρνησής μας στο να γίνουμε πραγματικά ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

  • Λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Φαίνεται απλό και προφανές και απολύτως λογικό σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάζει τακτικά, με ατζέντα, προγραμματισμό και να είναι ένα συλλογικό όργανο στο οποίο να γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Δεν συνέβαινε αυτό συχνά.
    • Από το 2019 έχουμε τακτικά Υπουργικά Συμβούλιακάθε μήνα, ενίοτε και δύο φορές το μήνα. Είναι πολύ πιθανόν πια σύντομα να έχουμε Υπουργικά Συμβούλια κάθε 15 ημέρες.
    • Τα Υπουργικά αυτά Συμβούλια δεν είναι απλά Υπουργικά Συμβούλια τυπικής επικύρωσης αποφάσεων που μπορεί να έχουν ληφθεί σε κάποιο άλλο επίπεδο εξουσίας. Είναι πραγματικά συλλογικά όργανα διαβούλευσης. 
    • Η αποκατάσταση, λοιπόν, του Υπουργικού Συμβουλίου ως του ανώτατου συλλογικού οργάνου της κυβέρνησης είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση του ελληνικού κράτους. Κανονικοποιήθηκε για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο μέσα από τον Νόμο 4622.
  • Ο κεντρικός πυρήνας τού επιτελικού κράτους, ως προς το Μέγαρο Μαξίμου θα έλεγα ότι πατάει σε δύο πόδια, αφενός στη Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων καιαφετέρου στη Γραμματεία η οποία υπό τον Άκη Σκέρτσο και τον Θανάση Κοντογιώργη έχει την αρμοδιότητα του κεντρικού συντονισμού της πολιτικής. Αποτελεί και αυτή με τη σειρά της, πιστεύω, μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα και για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Υπάρχει, δηλαδή, ένας μηχανισμός διακυβερνητικής λογοδοσίας και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, τον οποίον προσωπικά θεωρώ απολύτως απαραίτητο και απολύτως συνυφασμένο με τις βασικές αρχές της χρηστής διοίκησης, του management. Και μου φαίνεται πολύ παράξενο πώς η ελληνική διοίκηση, το ελληνικό κράτος λειτουργούσε χωρίς να υπάρχει ένας τέτοιος ισχυρός μηχανισμός παρακολούθησης, σε επίπεδο του πρωθυπουργικού γραφείου, του κυβερνητικού έργου.
  • Τρίτο … είναι τα ζητήματα που αφορούν την καλή νομοθέτηση και νομίζω ότι εκεί ο καθένας θα αναγνωρίσει ότι πράγματι έχει συντελεστεί μια τεράστια πρόοδος. Μια πρόοδος η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς οργανισμούς, αλλά, κυρίως, αφορά πρωτίστως τον τρόπο λειτουργίας της ίδιας της Βουλής, αλλά και την προετοιμασία η οποία γίνεται πριν εισαχθεί ένα νομοσχέδιο στη Βουλή προκειμένου να τύχει νομοθετικής επεξεργασίας και τελικά κοινοβουλευτικής έγκρισης.
  • Η δημόσια διαβούλευση. Σε μια εποχή όπου η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτικού συστήματος γενικά δοκιμάζονται, η δυνατότητα που δίνεται μέσα από τη διαβούλευση στους πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενός νομοθετήματος είναι εξαιρετικά σημαντική.
  • Η ίδια η διαδικασία της νομοθέτησης στη Βουλή και της πειθαρχίας η οποία έχει επιβληθεί από τον Πρόεδρο ως προς τις κοινοβουλευτικές παρεκκλίσεις, οι οποίες στο παρελθόν έτειναν να γίνουν κανόνας.