Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Συνεχίζει να ξεφτιλίζεται ο Κασσελάκης κάνοντας υποδείξεις στους δημοσιογράφους : Μην υπεραναλύετε το «θαύμα»

 Έχει τρελάνει κόσμο ο προκλητικός Στέφανος Κασσελάκης, που γελοιοποιείται καθημερινά με όσα κάνει και όσα λέει, νομίζοντας έτσι ότι κερδίζει αλλά τελικά χάνει και ξεφτιλίζεται.

Μετά το κράξιμο από όλη την κοινωνία και τους ιερείς, για τον εξευτελισμό του να μιλήσει για "θαύμα" της κολυμπήθρας, νομίζοντας ότι έτσι θα περάσει στον κόσμο ότι είναι θέλημα θεού να γίνει σπουδαίος, τώρα προσπαθεί να το μαζέψει.

Γελάει ο κόσμος και με την προσπάθεια του να μαζέψει όσα είπε για το «θαύμα» που συνέβη στη βάπτιση του -και τα οποία προκάλεσαν εκνευρισμό στους συντρόφους του και γέλια σε όλους τους υπόλοιπους- έκανε σήμερα ο ινφλουένσερ που ξεφτιλίστηκε και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην υπεραναλύουν αυτή τη δήλωση του και μίλησε να είχαμε να λέγαμε γοα το... πολιτικό θαύμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Το υπεραναλύετε. Το μόνο θαύμα που υπάρχει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναστηθεί μετά από τόσα που έχει περάσει τους τελευταίους μήνες και χρόνια και είμαι υπερήφανος για το πού βρισκόμαστε» είπε έχοντας κατασλάβει ότι έχει ξεφτιλιστεί και έχει κάνει και πάλι ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθώντας να μετριάσει την ξεφτίλα εξήγησε ότι η συζήτηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ξεκίνησε όταν είδε μια εικόνα του αγίου Ιακώβου. «Πριν αναφερθώ σε αυτό ο κ. Ελπιδοφόρος μου είπε ότι ο άγιος Ιάκωβος, ο οποίος σημειωτέον είναι ένας από τους πιο πρόσφατους αγίους, ήταν ο μέντοράς του, γι' αυτό έγινε ο διάλογος» είπε και πρόσθεσε: «Στο τέλος της ημέρας είναι κάτι που ζεσταίνει την καρδιά μου να ξέρω ότι ότι υπάρχει ένας δεσμος με έναν πρόσφατο άγιο». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να ηρεμήσει τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος που τον έχουν καταλάβει για ξεφτιλισμένο, λέγοντας ότι δεν αλλάζει η πολιτική στάση ούτε του ίδιου ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήταν ξεκάθαρη η θέση μου από την αρχή για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας» τόνισε. Το πόσους έπεισε είναι άλλη συζήτηση, αλλά αυτό που μένει είναι ότι γελάει η εκκλησία και οι πολίτες μαζί του.
Αιχμές Γιώργου Τσίπρα για Κασσελάκη που κρατιόταν να μην γελάσει : Σοκαριστική η αναφορά Κασσελάκη σε θαύματα

 


Σφοδρές αντιδράσεις φαίνεται να έχει πυροδοτήσει η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο «θαύμα της κολυμβήθρας» που γελάνε και οι εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας αφού κρατήθηκε για να μην γελάσει δήλωσε σοκαρισμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Κληθείς να σχολιάσει την στροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τη θρησκεία, κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Γιώργος Τσίπρας είπε «θαύματα η Αριστερά όχι δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο - όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχανε. Δηλαδή αυτά ανήκουν σε κάποιους ιδιαίτερους χώρους. Κάθε ορθολογιστής άνθρωπος, δεν μιλάει για τέτοια πράγματα», για να προσθέσει ότι «αυτό δεν είναι καλό στοιχείο, πάντως, με τα θαύματα. Ήταν λίγο σοκαριστικό (...) εμένα μου ήταν σοκαριστικό, με το θαύμα». Άρα, δεν σοκαρίστηκε μόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος, που απέκτησε ξαφνικά έναν αναπάντεχο ανταγωνιστή στο «εμπόριο πίστης», σοκαρίστηκαν και -ορισμένα τουλάχιστον- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, έχει η αναφορά του Γιώργου Τσίπρα, ότι «το κόμμα μας θα παραμείνει, κατά τη γνώμη μου, "κόμμα του Τσίπρα" αν θέλει να πάμε μπροστά και να ξαναεκφράσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη»

Αναλυτικά : 

Δημήτρης Οικονόμου: «Σας είχα ρωτήσει για το θέμα της αλλαγής που επιχειρεί ο πρόεδρός σας, το θέμα της θρησκείας, έκανε εντύπωση χθες».


Άκης Παυλόπουλος: «Με τη θρησκεία στη βιτρίνα, μπαίνει σε πρώτο πλάνο η πίστη, τα θαύματα λέει η Νέα Δημοκρατία».


Γιώργος Τσίπρας: «Κοιτάξτε, θαύματα η Αριστερά όχι δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο - όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχανε. Δηλαδή αυτά ανήκουν σε κάποιους ιδιαίτερους χώρους. Κάθε ορθολογιστής άνθρωπος, δεν μιλάει για τέτοια πράγματα».


Άκης Παυλόπουλος: «Τότε, γιατί το είπε ο κύριος Κασσελάκης;»


Γιώργος Τσίπρας: «Δεν ξέρω, πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος. Αυτό δεν είναι καλό στοιχείο, πάντως, με τα θαύματα. Ήταν λίγο σοκαριστικό».


Άκης Παυλόπουλος: «Ήταν σοκαριστικό;»Γιώργος Τσίπρας: «Ε, νομίζω ναι. Εμένα μου ήταν σοκαριστικό, με το θαύμα».


Άκης Παυλόπουλος: «Μάλιστα. Γιατί έδωσε λαβή στο να συνεχίσει την κριτική η κυβερνητική παράταξη και την παρομοίωσή σας με το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου, του δίδυμου Κασσελάκης - Βελόπουλος. Λέει ότι μπλέξανε οι θαυματοποιοί, αυτό είπε ο κύριος Μαρινάκης χθες».


Γιώργος Τσίπρας: «Καλά, ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να ανακαλέσει αυτό που ήταν αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τότε. Δεν έχει καμία σχέση το σήμερα με το τότε».


Δημήτρης Οικονόμου: «Πάντως, εδώ κάτι επιχειρεί ο αρχηγός σας απ' ό,τι καταλαβαίνουμε, γιατί έχουν μαζευτεί πολλά. Τον άκουσα σε ένα ποστ να αναφέρεται σε πατρίδα - θρησκεία - οικογένεια, με τον δικό του τρόπο, δεν τον κατηγορώ. Αλλά θέλω να πω, βάζει άλλα πράγματα στην Αριστερά, που αυτά η Αριστερά δεν τα συζητούσε με αυτόν τον τρόπο. Εσείς διαβλέπετε ότι κάτι πάει να αλλάξει στο κόμμα σας; Στην αντίληψή του; Στην ιδεολογία του; Στη βάση του;»


Γιώργος Τσίπρας: «Να σας το θέσω ως εξής: το κόμμα μέχρι πέρυσι μπορεί να είχε πολλά στραβά -να το πω έτσι- τα οποία πρέπει να διορθωθούν, αυτό είναι ένα πράγμα. Η μετάλλαξη η ιδεολογική, είναι κάτι άλλο. Δε νομίζω ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια μετάλλαξη ιδεολογική του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψυχή που εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας, ό,τι λάθη και να έχει κάνει, είναι μια ψυχή που αυτή είναι η ψυχή μας. Την ψυχή σου δεν την αλλάζεις».


Άκης Παυλόπουλος: «Ναι, αλλά επιχειρείται αυτή η μετάλλαξη; Γιατί είπατε, ότι η αναφορά και μόνο από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στο θαύμα που επισυνέβη στην κολυμβήθρα, ήταν σοκαριστική αναφορά».


Γιώργος Τσίπρας: «Ακούστε λίγο η οικογένεια σήμερα, αυτό που είναι η οικογένεια, βάλλεται λόγω της οικονομικής κατάστασης και της φτώχιας. Δηλαδή, το δημογραφικό κατά κύριο λόγο είναι αποτέλεσμα του ότι δεν υπάρχουν οικογένειες. Φτάνει ο άλλος 40 χρονών, για να -και αν- κάνει οικογένεια, με ένα παιδί και τα λοιπά. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Για το πατρίδα επίσης, μπορεί να το έχει αναλάβει εργολαβικά η Νέα Δημοκρατία - καλά, ιστορικά η Αριστερά είχε περισσότερη σχέση με αυτό που είναι ο πατριωτισμός και η προάσπιση συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας. Και δεν νομίζω ότι σήμερα έχει μια πατριωτική πολιτική, στο πώς χειρίζεται τα ζητήματα. Νομίζω έχει περισσότερο μια ΙΧ πολιτική για το Μαξίμου. Και εξωτερική πολιτική και εξοπλιστική. Τώρα, όλο μαζί το σύνθημα πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, είναι ένα σύνθημα το οποίο έχει σχέση με τη χούντα -για να εξηγούμαστε. Ένα κομμάτι της ΝΔ μετά τη χούντα το συνέχισε γιατί ήθελε να έχει ένα συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο-»


Άκης Παυλόπουλος: «Τότε ο αρχηγός σας, γιατί τα επικαλείται τώρα αυτά;»


Γιώργος Τσίπρας: «Δεν είπε πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, καμία σχέση με αυτό το σύνθημα, καμία σχέση. Παραπέμπει στις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας».


Άκης Παυλόπουλος: «Ένα λεπτό κύριε Τσίπρα. Ο κύριος Κασσελάκης έχει ακολουθήσει μια διαδρομή για να εισαγάγει όλα αυτά τα στοιχεία, στον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για πατριωτική Αριστερά, τώρα βλέπουμε λίγο πριν τις εκλογές το πλάνο-»


Γιώργος Τσίπρας: «Κι εγώ της πατριωτικής Αριστεράς είμαι».


Άκης Παυλόπουλος: «Εντάξει, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, το θαύμα με την κολυμβήθρα, που εσείς το λέτε σοκαριστικό».


Γιώργος Τσίπρας: «Κοιτάξτε, η θρησκεία διαπερνά οριζόντια όλα τα κόμματα. Και στην Αριστερά υπάρχουν θρησκευόμενοι, άνθρωποι που πηγαίνουν στην εκκλησία. Και με τους φορείς της εκκλησίας έχουμε πολύ καλές σχέσεις, ή προσπαθούμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις, αυτό είναι άλλο θέμα. Το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, ήταν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύνθημα που παραπέμπει στην εθνικοφροσύνη του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους, στις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας παραπέμπει. Είναι άλλο πράγμα αυτό. Το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, είναι κάτι άλλο».


Δημήτρης Οικονόμου: «Εγώ καταλαβαίνω πάντως ότι εσείς δεν πρόκειται να δεχθείτε να αλλάξετε την ψυχή σας. Δηλαδή τη βάση, την ιδεολογία, την αντίληψη της Αριστεράς».


Γιώργος Τσίπρας: «Ποιος δέχεται να αλλάξει την ψυχή του;»


Δημήτρης Οικονόμου: «Δεν ξέρω, εγώ βλέπω ότι το επιχειρεί ο πρόεδρός σας, ότι θέλει να φτιάξει ένα διαφορετικό κόμμα. Θέλει να φτιάξει κάτι άλλο από αυτό που είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή το κόμμα σας τώρα πια, μη μου πείτε ότι το αναγνωρίζετε σαν "το κόμμα του Τσίπρα";»


Γιώργος Τσίπρας: «Το κόμμα μας θα παραμείνει, κατά τη γνώμη μου, "κόμμα του Τσίπρα" αν θέλει να πάμε μπροστά και να ξαναεκφράσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τα διάφορα λάθη, στραβά τα οποία είχαμε. Και είχαμε στραβά και νομίζω ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη για αυτόν τον λόγο έγινε, για να μην υπάρχουν τα στραβά. Όχι για να μεταλλαχτούμε, όχι να αλλάξουμε την ψυχή μας».Μπεκατώρου κατά Παπανώτα

 


Αυτά παθαίνεις όταν εμπλουτίζεις σοβαρά ψηφοδέλτια με αποτυχημένους τραγουδιστές, και πανελίστες πρωινάδικων και ριάλιτι.

Εξοργισμένη εμφανίστηκε η Σοφία Μπεκατώρου όσον αφορά στο ζήτημα του Δημήτρη Παπανώτα, οι δηλώσεις του οποίου για τις κακοποιημένες γυναίκες προκάλεσε σάλο.

«Ελπίζω το κόμμα θα κάνει την κίνηση που πρέπει στο θέμα Παπανώτα», δήλωσε στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά η υποψήφια ευρωβουλευτής και Ολυμπιονίκης, που ήταν η πρώτη που άνοιξε δημόσια την υπόθεση της γυναικείας κακοποίησης στην Ελλάδα.

«Ελπίζω ότι το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει. Να κάνει την κίνηση που πρέπει. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με το κόμμα και περιμένω να τοποθετηθούν για το θέμα», ανέφερε.

Η κυρία Μπεκατώρου υπήρξε έντονα αιχμηρή κατά του συνυποψηφίου της, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι απλά να έχουν απαρχαιωμένες, αλλά να είναι και οι προσωπικές τους απόψεις. Ας διαβάσουν λίγο περισσότερο, ας ενημερωθούν, από την άλλη δεν μπορεί να εκφράζουν όλους εμάς». 

Ερωτηθείσα για το εάν ζητα την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο, η υποψήφια απάντησε: «Δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ. Όμως, σε μία ομάδα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να σταθούν με γνώση αλλά και με το αίσθημα για το κοινό καλό. Και εν πάση περιπτώσει να μην στρουθοκαμηλίζουμε». 

«Πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια» εξέφρασε η έτερη υποψήφια του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Τσαμπάζη, που μιλώντας στο Kontra ανέφερε ότι θα πρέπει να επιληφθούν του θέματος τα όργανα και συγκεκριμένα η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Σύμφωνα με την κ. Τσαμπάζη, δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση στα λεγόμενα του Δημήτρη Παπανώτα, αναφερόμενη σε όσα δήλωσε ο ίδιος περί «κοπτοραπτικής», σε δήλωση που εξέδωσε μετά την προβολή των επίμαχων δηλώσεών του.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπανώτας πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για πολιτική απρέπεια και κοπτοραπτική στις δηλώσεις του.

«Βλέπω διάφορες επιθέσεις, είμαι σίγουρος ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα στοχοποιηθούν πολύ περισσότερο και έχει και συνέχεια το πράγμα, αλλά εδώ είμαστε να τα αντιμετωπίσουμε όλα. Άλλο τα παιχνίδια μεταξύ τηλεοπτικών εκπομπών για να έχουμε θέματα και να πουλάμε και άλλο όταν ένας άνθρωπος αρθρώνει πολιτικό λόγο θα έπρεπε εκεί να γίνεται η κριτική, και όχι να κόβουμε και να ράβουμε αυτά είναι πολιτικές απρέπειες», είπε στο OPEN.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «όταν δίνεις μια απάντηση σε κάτι που σε ρωτάνε, πριν παίξει αυτό, το πεντάλεπτο έγινε ενάμιση λεπτό και οι καλοθελητές πήραν το ενάμιση λεπτό και το έκαναν πέντε δεύτερα. Δεν καταλάβαινε ο άλλος τίποτα και δεν παρεξηγώ και κάποιους που το παρεξήγησαν».

Αντίθετα, δήλωσε ενοχλημένος, καθώς ανέφερε ότι στην πορεία του έχει αποδείξει ότι ήταν «ο πρώτος που στάθηκε στις κακοποιημένες γυναίκες, και το έκαναν όταν άλλοι πετούσαν χαρταετό. Το 1993-1994 βγήκαν και υπερασπίστηκα γυναίκες που είχε δεχτεί βίαιες επιθέσεις, και πέρασα χρόνια στα δικαστήρια. Η προτροπή μου ήταν προς τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα μιλήστε και νομίζω αυτό ήταν το πρόταγμα το me too. Κάποιοι ηθελημένοι το έκοψαν. Δεν είναι ηθικό αυτό που συμβαίνει» και έκανε λόγο για χτύπημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαδικασία του. «Δεν θα τους περάσει», πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις αυτές ο κ. Παπανώτας ακούγεται να λέει: «Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα μια γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της».

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αναδημοσίευση της προ ημερών δήλωσής του, ο κ. Παπανώτας μίλησε για σκόπιμη κοπτοραπτική σε αποσπάσματα δηλώσεών του, με σκοπό «να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Απολογούμαι αν μέσα από την "κοπτοραπτική" της δήλωσής μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί. Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά», αναφέρει.

Στο παρασκήνιο κυκλοφορούν φήμες περί απόσυρσής του από το ευρωψηδοφέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο από την Κουμουνδούρου το διαψεύδουν λέγοντας ότι μετά τη διορθωτική του δήλωση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Reuters: «Η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται μετά από μια δεκαετία πόνου»


 

Με τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται μετά από μια δεκαετία πόνου» το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί επιτέλους».

«Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που σημαδεύτηκε από χρόνια λιτότητας, κακουχιών και αναταραχών. Τώρα, αξιωματούχοι και επενδυτές λένε ότι το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που η ανάκαμψή της θα ολοκληρωθεί επιτέλους», αναφέρει το άρθρο.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% φέτος, πλησιάζοντας το μέγεθος πριν από την κρίση το 2009 και ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ευρωζώνης του 0,8%.

Το κόστος δανεισμού έχει πέσει κάτω από αυτό της Ιταλίας και οι τράπεζες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες – μια κίνηση που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας θεωρούν ως ένα τελευταίο σημάδι ομαλότητας.

«Με τη συμμετοχή του κράτους εκτός, αυτό είναι ορόσημο», δήλωσε η Wim-Hein Pals της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Robeco, η οποία πρόσφατα αγόρασε μετοχές σε ελληνικές τράπεζες.

Ανάμεσα στα οικονομικά επιτεύγματα που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η χώρα είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι αναβίωσε το τραπεζικό της σύστημα και στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές χρέους για τις δανειακές της ανάγκες, καθώς και ότι το 2022 αποπλήρωσε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Το Reuters αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στη χώρα σε μεγάλο βαθμό», με τη θέση των διαδηλωτών που συγκεντρώνονταν κάποτε στην Πλατεία Συντάγματος να έχουν πάρει τώρα οι μουσικοί που διασκεδάζουν τους τουρίστες κάτω από τις σκιές των δέντρων.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να επωφεληθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον»

Το Reuters επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη στην Ελλάδα, της οποίας η κρίση χρέους απείλησε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης, είναι έντονη – τουλάχιστον στα χαρτιά. Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα: να συγκρατείται από τη στασιμότητα στους ίδιους γίγαντες της ευρωζώνης που κάποτε επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της».

Μετά από χρόνια αποκοπής από τις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα επέστρεψε στην πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Όταν το κρατικό ταμείο διάσωσης τον περασμένο μήνα πούλησε το μερίδιό του στην Τράπεζα Πειραιώς, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, η πώληση υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και η εξάπλωση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Περισσότερες από τις μισές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ (7,98 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, προέρχονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που παλεύουν με ασθενή ανάπτυξη. Οι ελληνικές εξαγωγές, όπως γεωργικά προϊόντα, καύσιμα και φαρμακευτικά προϊόντα – τα δύο τρίτα των οποίων κατευθύνονται στην ΕΕ – μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% πέρυσι. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023, εν μέρει ως αποτέλεσμα της υστέρησης των γειτόνων της.

«Οι χαμηλότερες προσδοκίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη επηρεάζουν την Ελλάδα με δύο βασικούς τρόπους. Μέσω της πίεσης στις εξαγωγές… και μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του IOBE.

Ωστόσο, για πολλούς Έλληνες, η οικονομική ανάκαμψη δεν μεταφράστηκε σε βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο.

Η ανεργία παραμένει πάνω από το 10%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στο μπλοκ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 1.175 ευρώ είναι 20% χαμηλότερος από ό,τι πριν από 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει τομείς όπου οι επενδύσεις είναι πιο μακροπρόθεσμες, είπε ο Βέττας από το ΙΟΒΕ, «όπως τα έργα υποδομής και η μεταποίηση».
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές σε κοσμηματοπωλεία

 Από το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από κοσμηματοπωλεία, κυρίως με τη μέθοδο «ριφιφί», σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες της Κυριακής 14 Απριλίου 2024, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και Τμημάτων Ασφαλείας του Πειραιά, συντονισμένη επιχείρηση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη -5- μελών της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση που διαπράττει διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών με όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, παραβίαση κατάσχεσης, πλαστογραφία, εμπρησμό, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι δρούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία και διαφορετική και εναλλασσόμενη κάθε φορά σύνθεση, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε κοσμηματοπωλεία, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi):

 • εντόπιζαν νωρίτερα τους στόχους τους και αφού κατόπτευαν τους χώρους γύρω από αυτούς, οργάνωναν τον τρόπο τέλεσης («ριφιφί» ή παραβίαση θυρών-ρολών ασφαλείας) αλλά και τη διαφυγής τους,
 • μεριμνούσαν πάντοτε να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες τύπου «full face» κατά την τέλεση των κλοπών και να διαθέτουν «τσιλιαδόρο», διασφαλίζοντας πάντα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος τους, ενώ
 • για την αποφυγή ταυτοποίησής τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα με πλαστές πινακίδες ή ενοικιαζόμενα, ενώ όταν μετακινούνταν ακτοπλοϊκά δήλωναν ψευδή στοιχεία.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • -6- οχήματα,
 • -5- κινητά,
 • κοσμήματα,
 • διαρρηκτικά εργαλεία,
 • είδη ρουχισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων και
 • -1500- ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί:

 • διακεκριμένη κλοπή σε κοσμηματοπωλείο στον Πόρο την 22-08-2023,
 • -6- περιπτώσεις απόπειρας διακεκριμένης κλοπής από κοσμηματοπωλεία σε Πόρο, Δελφούς και Αργοστόλι το διάστημα από 5-12-2023 έως 1-4-2024,
 • κλοπή οχήματος τον Σεπτέμβριο 2023 από την περιοχή των Μελισσίων και
 • κλοπή κατασχεμένου οχήματος και εμπρησμός αυτού την 3-2-2024.

Μέρος των κοσμημάτων που βρέθηκαν αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της παράνομης δράσης της οργάνωσης συνεχίζεται.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.Σε κανένα δεν κάνει εντύπωση που ο Νίκος Φίλης υιοθετεί τις κατηγορίες των Αλβανών εθνικιστών κατά του Φρέντι Μπελέρη

 


Ο Νίκος Φίλης είναι ένας δηλωμένος προκλητικός ακροαριστερός που έχει λειτουργήσει πολλές φορές ανθελληνικά, και δεν κάνει σε κανένα εντύπωση τα όσα προκλητικά αναφέρει κατά καιρούς.

Την αποπομπή του Φρέντι Μπελέρη από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ο ακροαριστερός υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. 

Παράλληλα ο ακροαριστερός υποψήφιος της Νέας Αριστεράς έκανε και μια σχετική ανάρτηση στο Facebook, με την οποία υιοθετούσε περίπου όλες τις κατηγορίες των Αλβανών εθνικιστών απέναντι στο πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη, ότι ήταν τρομοκράτης δηλαδή και ότι είχε εμπλακεί στο αιματηρό περιστατικό του Απριλίου 1994, στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής, όπου έγινε μία επίθεση από την οργάνωση ΜΑΒΗ, με αποτέλεσμα τον θάνατο δυο Αλβανών στρατιωτικών.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, ξεκαθάρισε ότι όσα αναφέρονται είναι ψευδής γιατί ο Φρέντι Μπελέρης από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 1994, βρισκόταν στην Κύπρο για επαγγελματική εκπαίδευση, πράγμα το οποίο προκύπτει από το διαβατήριο, τα εισιτήρια καθώς και τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει. Αυτό βέβαια δεν εξυπηρετεί το αφήγημα ενός ακροαριστερού όπως ο Φίλης και του αρέσει να λειτουργεί ανθελληνικά.

Εάν ήταν σοβαροί όλοι στην αριστερά σε μια εθνική υποψηφιότητα, θα ήταν ενωμένοι θα έλεγαν απλά καλή επιτυχία στον υποψήφιο και μετά αφού δεν τους αρέσει θα αδιαφορούσαν. Το να πετάνε λάσπη για να κάνουν αντιπολίτευση, σε ένα μέλος της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, με ψέματα του αλβανικού εθνικισμού, ειδικά μετά τις διώξεις που έχει υποστεί και από την Αλβανική μαφία, μόνο ένας αριστερός και ειδικά ανθέλληνας ακροαριστερός μπορεί να το κάνει.

app-facebook
Νίκος Φίλης / Nikos Filis
τη Δευτέρα

Για την υποψηφιότητα Μπελέρη:

Πρέπει να είναι πολύ δυσοίωνα τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων για να αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να δεχτεί την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, ανεξαρτήτως της περιπέτειάς του ως καταργηθείς Δήμαρχος Χιμάρας, που αντανακλά το προβληματικό επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία και επιδιώξεις σε βάρος του ελληνικού μειονοτικού στοιχείου, βαρύνεται με επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα παρα...

Δείτε περισσότερα
66
8
16


Προς ολοκλήρωση η διασύνδεση POS-Ταμειακών μηχανών

 Προς ολοκλήρωση βαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των υπόχρεων προς διασύνδεση επιχειρήσεων. Ήδη το 90% των επιχειρήσεων είτε έχει διασυνδέσει τα συστήματα του, είτε πρόκειται να το πράξει μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους τεχνικούς εγκατάστασης. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Σημειώνεται δε πως καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

 • Από την προηγούμενη εβδομάδα, η ΑΑΔΕ υλοποιεί ήδη ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ οι οποίες δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές, ούτε προγραμμάτισαν ραντεβού εντός του Απριλίου. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα 5 πρόστιμα ύψους 10.000 και 20.000€.
 • Εντός των επόμενων ημερών οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ασχέτως τζίρου. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία σε 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.
 • Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λπ.), που υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Στους ελέγχους που έχει ήδη υλοποιήσει η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι:
  • Σε 1.132 ταξί εντοπίστηκαν 27 που δεν διέθεταν POS.
  • Σε 1.592 πάγκους λαϊκών αγορών 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης.
 • Παράλληλα, η ΑΑΔΕ αποστέλλει συνεχώς μαζικά e-mail στις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους προκειμένου να συμμορφωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.


Ενδοοικογενειακή βία: Safe houses σε όλη την επικράτεια

 Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε όλη την επικράτεια, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, που χρειάζονται προστασία, όπως ανήλικα τέκνα.

 • Οι χώροι αυτοί φυλάσσονται από την ΕΛΑΣ ενώ, σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και άλλους κρατικούς και μη κρατικούς κοινωνικούς φορείς, θα παρέχεται στα θύματα κάθε αναγκαία υποστήριξη.
 • Η μεταφορά των θυμάτων στα “safe houses” θα πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία.

Η προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και μας καλεί να επαναξιολογούμε συνεχώς τους τρόπους αντιμετώπισής του, αλλά να φροντίζουμε για την θωράκιση της ασφάλειας των θυμάτων. Η ΕΛΑΣ, ήδη, τις προηγούμενες μέρες εξέδωσε νέα μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.14 μέτρα για την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας


 


Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Εργασίας, με θέμα την ισότιμη πρόσβαση των φύλων στην αγορά εργασίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας:

 1. Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται για 9 μήνες και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες. 
 2. Αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνει επιδότηση για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς 
 3. Παρέχεται το δικαίωμα στις μητέρες να μεταβιβάζουν έως 7 μήνες, από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, στον πατέρα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. 
 4. Το επίδομα γέννησης αυξήθηκε από τα 2.400 ευρώ έως 3.500 ευρώ και δίδεται στις νέες μητέρες για την ενίσχυση της οικογένειας και ιδίως το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού, που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες.
 5. Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
 6. Το δικαίωμα σε άδεια μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
 7. Η αύξηση των ημερών αδείας πατρότητας μετ' αποδοχών από 2 σε 14 που είναι περισσότερες από τις 10 ημέρες που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία.
 8. Η γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς. Μάλιστα οι δύο μήνες καλύπτονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό.
 9. Η άδεια φροντιστή για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ατόμων υπό τη φροντίδα τους (5 ημέρες). Επίσης οι γονείς / φροντιστές δικαιούνται 2 ημέρες άδεια μετ' αποδοχών λόγω ανωτέρας βίας.
 10. Φροντιστές / γονείς παιδιών έως 12 ετών δικαιούνται να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας από τους εργοδότες τους, όπως είναι η απομακρυσμένη εργασία, η μερική απασχόληση, το ευέλικτο ωράριο, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται για τουλάχιστον 6 μήνες στον ίδιο εργοδότη.
 11. Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. 
 12. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.
 13. Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας (μητέρες που έχουν μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους, πολίτες με αναπηρία, κ.ά.). 
 14. Μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 Ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά μας


 


Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 9ο «Our Ocean Conference», στην Αθήνα:

 • Η λύση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι πολύ σαφής: να επιτευχθεί δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 43% από το 2005- αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90%.
 • Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι, ειδικά σε νέους τομείς, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια.
 • Όμως, ο μετριασμός των επιπτώσεων και η προσαρμογή δεν αρκούν. Πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην προστασία και την αποκατάσταση, να προστατεύσουμε τη στεριά και τη θάλασσα από την επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα και να δώσουμε χώρο στη φύση να θεραπευτεί.
  • Εδώ στην Ελλάδα έχουμε υιοθετήσει με νόμο τον στόχο της προστασίας τουλάχιστον του 30% της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης μέχρι το 2030. Η Ελλάδα ήταν επίσης η πρώτη χώρα της ΕΕ που αναγνώρισε στην εθνική της νομοθεσία τις «Βασικές Περιοχές Βιοποικιλότητας».
  • Έχουμε θεσπίσει ένα ειδικό καθεστώς προστασίας για να απαγορεύσουμε την κατασκευή νέων δρόμων και άλλων τεχνητών επιφανειών σε εννέα εμβληματικές ορεινές περιοχές. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ονομάσαμε «Απάτητα Βουνά».
  • Έχουμε επεκτείνει την ίδια λογική στη θάλασσα, προσδιορίζοντας πάνω από 200 παραλίες σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές όπου εμποδίζουμε κάθε εμπορική εκμετάλλευση. Κάποιες περιοχές πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτες και τελείως ανεπηρέαστες από τον μαζικό τουρισμό.
 • Σε αυτή τη Διάσκεψη έχουμε επεκτείνει τις δεσμεύσεις μας, επιτρέψτε μου να αναδείξω τέσσερις πιο σημαντικές:
  • Θα δημιουργήσουμε δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας.
  • Θα απαγορεύσουμε την αλιεία με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.
  • Θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026.
  • Και θα απομακρύνουμε τα πλαστικά απορρίμματα στα ύδατα κατά 50% και τα μικροπλαστικά κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019.
 • Συνολικά, κατά την προετοιμασία της γι’ αυτή τη Διάσκεψη, η Ελλάδα έχει προσδιορίσει 21 δράσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας σημαντικά, πιστεύω, στην υγεία του Ωκεανού μας στο μέλλον.
 • Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εκκίνηση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας: ένα ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα νησιά μας, με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών. Το Ταμείο αυτό, οι πόροι του οποίου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα, πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων. Πάνω στο «απέραντο γαλάζιο» της, η «ελληνική Πολυνησία» πρέπει και θα γίνει πιο πράσινη.


Γυναίκα πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα για να υπογράψει για δάνειο €3.000!


 

Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο θέαμα ήρθαν υπάλληλοι τράπεζας στη Βραζιλία την Τρίτη όταν είδαν να προσεγγίζει το γκισέ μια γυναίκα και ένας άνδρας εμφανώς χλωμός σε αναπηρικό αμαξίδιο για να υπογράψουν για δάνειο καθώς, όπως διαπιστώθηκε, στη συνέχεια, ο δανειολήπτης ήταν νεκρός!

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα» ακούγεται να λέει η γυναίκα, η οποία στη συνέχεια υποστήριξε ότι ήταν ανιψιά του άνδρα και το άτομο που τον φρόντιζε.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό που κάνετε είναι νόμιμο. Δεν φαίνεται πολύ καλά ο κύριος. Είναι πολύ χλωμός» παρατήρησε υπάλληλος της τράπεζας σε γειτονιά στο δυτικό Ρίο ντε Τζανέιρο με την γυναίκα να απαντά «έτσι είναι πάντα» και να προσθέτει απευθυνόμενη προς τον - νεκρό - άνδρα στο αμαξίδιο «αν δεν αισθάνεσαι καλά μπορώ να σε πάω στο νοσοκομείο. Θέλεις να πάμε πάλι στο ξενοδοχείο;».

Επιμένοντας να ζητά από τον άνδρα που είχε αφήσει ήδη την τελευταία του πνοή, να υπογράψει η γυναίκα ακούγεται να του φωνάζει στη συνέχεια «υπέγραψε εδώ και σταμάτα να με κουράζεις».

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η αίτηση ήταν για δάνειο 17.000 βραζιλιάνικων ρεάλ (3.000 ευρώ).

Τελικά στο υποκατάστημα της τράπεζας κλήθηκαν διασώστες οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο 68χρονος Πάουλο Ρομπέρτο Μπράγκα, όπως ήταν το όνομα του άνδρα, είχε καταλήξει λίγες ώρες νωρίτερα.

Το επόμενο βήμα ήταν η γυναίκα που ήταν μαζί του, η Έρικα ντε Σόουζα Βιέιρα Νούνιεζ, να συλληφθεί.

Αυτό που εξετάζουν τώρα οι αρχές είναι υλικό από τις κάμερες ασφαλείας προκειμένου να διαπιστώσουν αν ενήργησε μόνη της ή έξω από την τράπεζα υπήρχαν συνεργοί της.Αναστάτωσαν την Ελλάδα με δήθεν ντοπαρισμένο παίκτη της Εθνικής μας


 


Για τρεις ολόκληρες ώρες έπαιζε δημοσίευμα ότι βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ένας ποδοσφαιριστής της Εθνικής ομάδας που μετείχε στην αποστολή της «γαλανόλευκης» στην Τιφλίδα οπού χάθηκε για την Ελλάδα η πρόκριση στα τελικά του Euro 2024. 

Μέχρι η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να ενημερώσει την ελληνική ότι δεν υπάρχει κανένα θετικό δείγμα διεθνή παίκτη, στα social media είχαν στηθεί λαϊκά δικαστήρια, με σκληρές κουβέντες απο γνωστούς γελοίους που βρίσκουν ευκαιρία.

Οι φήμες για το ποιος είναι ο δήθεν ντοπέ παίκτης λίγο έλειψε να βάλουν σε μπελάδες συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι όντως είχαν δώσει δείγμα τόσο στην Γεωργία όσο και στην Αθήνα αλλά και τα δύο ήταν αρνητικά. 

Συγκεκριμένα χθες η ιστοσελίδα dikisports.blogspot.com δημοσίευσε πως «θετικό είναι το πρώτο δείγμα Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή που μετείχε στην αποστολή της Εθνικής στην Τιφλίδα. Η πληροφορία της "Δίκης" επιβεβαιώνεται από το International Testing Agency που εδρεύει στη Λωζάνη. Το όνομα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν την εξέταση και του δεύτερου δείγματος. Φυσικά θα δημοσιοποιηθεί μόνο αν και εφ' όσον το δεύτερο δείγμα είναι θετικό. Σε κάθε περίπτωση η Εθνική Ελλάδος δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κύρωση, παρά μόνον ο παίκτης».

Η είδηση προκάλεσε αίσθηση με τα τηλέφωνα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να παίρνουν φωτιά, ενώ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν τα σενάρια για το ποιος είναι ο Έλληνας διεθνής που βρέθηκε ντοπέ. Ένας από τους παίκτες που φωτογραφήθηκε ήταν και ο Φώτης Ιωαννίδης, με τον 24χρονο επιθετικό του Παναθηναϊκού να στέλνει το δικό του μήνυμα προς όλους αυτούς που τον έβαλαν στο στόχαστρο προαναγγέλλοντας την προσφυγή του στη δικαιοσύνη.

«Σχετικά με κάποια ανυπόστατα και ψευδή σενάρια που κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, λυπάμαι πολύ αλλά θα πρέπει να στραφώ στη δικαιοσύνη εναντίον όσων προσπάθησαν να σπιλώσουν το όνομά μου», ανέφερε σε στόρι που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό και πλέον η σκυτάλη θα περάσει στην ελληνική δικαιοσύνη.

Από την πλευρά της ΕΠΟ με μια λακωνική ανακοίνωση αργά χθες το απόγευμα επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για θετικό δείγμα παίκτη, διαψεύδοντας με τη σειρά την πληροφορία.

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εύρεση θετικού δείγματος ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, γνωστοποιείται ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση» ,ανέφερε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Μάλιστα πριν την ΕΠΟ θέση στο όλο θέμα είχε πάρει και ο ΕΟΚΑΝ, καθώς ούτε ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμης Ντόπινγκ είχε λάβει την οποιαδήποτε ενημέρωση.

«Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημέρωση για θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή από τους πρόσφατους ελέγχους που διεξήχθησαν στους αγώνες της Εθνικής ομάδας», ήταν η απάντηση που δόθηκε στο protothema.gr από τον πρόεδρο του ΕΟΚΑΝ Δρ Γρηγόρη Λέων.

Επιπροσθέτως δεδομένου ότι ήδη σε κάποια ΜΜΕ είχαν αναφερθεί με όνομα ποδοσφαιριστή  που δήθεν βρέθηκε θετικός, ο κ.Λέων ξεκαθάρισε ότι «και τα δύο δείγματα του εν λόγω ποδοσφαιριστή ήταν αρνητικά. Παράλληλα έχοντας επαφές με τα εργαστήρια που διενεργούν τους ελέγχους, πρέπει να αναφέρουμε ότι αρνητικά είναι και τα υπόλοιπα δείγματα που έχουνε ελεγχθεί».

Καθώς σε περίπτωση θετικού δείγματος οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αλλά και την ποδοσφαιρική ομοσπονδίας της χώρας στην οποία ανήκει ο ποδοσφαιριστής, καθώς και τον σύλλογο του και τον ίδιο τον παίκτη.

Δεδομένου λοιπόν ότι ΕΟΚΑΝ και ΕΠΟ δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση, άρχισαν να δημιουργούνται τα μεγαλύτερα ερωτήματα. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση θετικού δείγματος οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αλλά και την ποδοσφαιρική ομοσπονδίας της χώρας στην οποία ανήκει ο ποδοσφαιριστής, καθώς και τον σύλλογο του και τον ίδιο τον παίκτη.

Την ίδια ώρα ένα άλλο στοιχείο που προκαλούσε εντύπωση είναι ότι στο κείμενο του «dikisports», που αποκάλυψε το θετικό δείγμα, γινόταν αναφορά στο International Testing Agency, ως τον ελεγκτικό μηχανισμό που πραγματοποίησε τη δειγματοληψία. Ωστόσο το ITA δεν είναι official partner ούτε της UEFA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου η οποία είχε την ευθύνη του συγκεκριμένου αγώνα), ούτε της FIFA (Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου). Κι αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η UEFA έχει δικούς της δειγματολήπτες (γιατί είναι μια εύρωστη οικονομικά ομοσπονδία η οποία μπορεί να το κάνει χωρίς να σκέφτεται τα έξοδα), αλλά και η μη ενημέρωση των αρχών έδινε την εντύπωση πως το όλο θέμα δεν στέκει.

Τελικά η λήξη του συναγερμού δώθηκε και με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς η UEFA σε επικοινωνία με την ΕΠΟ ενημέρωσε τα στελέχη της τελευταίας ότι δεν υπάρχει κανένα θετικό δείγμα στους ελέγχους που έγιναν στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας και έτσι το θέμα θεωρείται λήξαν.

Παρά το γεγονός ότι το δημοσίευμα διαψεύστηκε τόσο από την UEFA, όσο και από την ΕΠΟ και τον ΕΟΚΑΝ ο Κυριάκος Θωμαΐδης, ο οποίος είχε αποκαλύψει πως βρέθηκε Έλληνας ποδοσφαιριστής "ντοπαρισμένος" στον πρώτο έλεγχο που του έγινε, έδωσε τη δική του απάντηση.

«Προς βιαστικούς: Επειδή κάποιοι (κάνουν πως) δεν καταλαβαίνουν: Αν η Sportradar ανιχνεύσει ύποπτο ματς και δεν το έχει ακόμη στείλει στην UEFA και στην εθνική ομοσπονδία, σημαίνει ότι δεν υπάρχει φάκελος ύποπτου αγώνα; Προς βιαστικούς (2): Στανοζολόλη», έγραψε στο dikisports.blogspot.com αναφέροντας και την ουσία στην οποία βρέθηκε θετικός ο ποδοσφαιριστής.Κρυψώνα κακοποιών η πανεπιστημιούπολη - Συνελήφθησαν δύο ληστές που κρυβόντουσαν μέσα


 

Οι δύο κακοποιοί εντοπίστηκαν κατά την έξοδό τους από την Πανεπιστημιούπολη όπου είχαν καταφύγει μετά από ληστεία καταστήματος τυχερών παιχνιδιών, και φαίνεται ότι συνεχίζουν οι κακοποιοί να χρησιμοποιούν τους χώρους για κρυψώνα τους.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 12 Απριλίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφαλείας Αττικής, στην περιοχή του Ζωγράφου, συνελήφθησαν δύο νεαροί κακοποιοί 21 και 19 ετών, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ληστείες κατά συρροή, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, βία κατά υπαλλήλων και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, από τον Δεκέμβριο του 2023, οι κατηγορούμενοι διέπρατταν ένοπλες ληστείες με τη χρήση μαχαιριού σε καταστήματα στην περιοχή του Ζωγράφου, και μεετά κρυβόντουσαν ανενόχλητοι στην πανεπιστημιούπολη.

Ειδικότερα, ο 19χρονος, με τη συνδρομή του 21χρονου ο οποίος είχε το ρόλο του οδηγού, μετέβαινε κυρίως απογευματινές και βραδινές ώρες σε καταστήματα mini market, όπου με τη απειλή μαχαιριού ακινητοποιούσε τους υπαλλήλους και αφαιρούσε χρηματικά ποσά από τα ταμεία.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας μετά από έρευνα και ανάλυση δεδομένων, ταυτοποίησαν τους κατηγορούμενους και τους συνέλαβαν κατά την έξοδο τους με όχημα από την  Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου όπου είχαν καταφύγει έπειτα από ληστεία που είχαν διαπράξει λίγο νωρίτερα, σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο όχημα και σε δύο οικίες, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρι και πλαστικό γάντι που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάπραξη της παραπάνω ληστείας την περασμένη Παρασκευή, πτυσσόμενο πιστόλι χειρός, εκτοξευτής φυσιγγίου και το χρηματικό ποσό των 650 ευρώ.Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 11 ληστείες στην περιοχή του Ζωγράφου, ενώ οι έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση της εγκληματικής δραστηριότητάς τους συνεχίζονται.  Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.