Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Αιχμές Γιώργου Τσίπρα για Κασσελάκη που κρατιόταν να μην γελάσει : Σοκαριστική η αναφορά Κασσελάκη σε θαύματα

 


Σφοδρές αντιδράσεις φαίνεται να έχει πυροδοτήσει η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο «θαύμα της κολυμβήθρας» που γελάνε και οι εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας αφού κρατήθηκε για να μην γελάσει δήλωσε σοκαρισμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Κληθείς να σχολιάσει την στροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τη θρησκεία, κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Γιώργος Τσίπρας είπε «θαύματα η Αριστερά όχι δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο - όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχανε. Δηλαδή αυτά ανήκουν σε κάποιους ιδιαίτερους χώρους. Κάθε ορθολογιστής άνθρωπος, δεν μιλάει για τέτοια πράγματα», για να προσθέσει ότι «αυτό δεν είναι καλό στοιχείο, πάντως, με τα θαύματα. Ήταν λίγο σοκαριστικό (...) εμένα μου ήταν σοκαριστικό, με το θαύμα». Άρα, δεν σοκαρίστηκε μόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος, που απέκτησε ξαφνικά έναν αναπάντεχο ανταγωνιστή στο «εμπόριο πίστης», σοκαρίστηκαν και -ορισμένα τουλάχιστον- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, έχει η αναφορά του Γιώργου Τσίπρα, ότι «το κόμμα μας θα παραμείνει, κατά τη γνώμη μου, "κόμμα του Τσίπρα" αν θέλει να πάμε μπροστά και να ξαναεκφράσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη»

Αναλυτικά : 

Δημήτρης Οικονόμου: «Σας είχα ρωτήσει για το θέμα της αλλαγής που επιχειρεί ο πρόεδρός σας, το θέμα της θρησκείας, έκανε εντύπωση χθες».


Άκης Παυλόπουλος: «Με τη θρησκεία στη βιτρίνα, μπαίνει σε πρώτο πλάνο η πίστη, τα θαύματα λέει η Νέα Δημοκρατία».


Γιώργος Τσίπρας: «Κοιτάξτε, θαύματα η Αριστερά όχι δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο - όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχανε. Δηλαδή αυτά ανήκουν σε κάποιους ιδιαίτερους χώρους. Κάθε ορθολογιστής άνθρωπος, δεν μιλάει για τέτοια πράγματα».


Άκης Παυλόπουλος: «Τότε, γιατί το είπε ο κύριος Κασσελάκης;»


Γιώργος Τσίπρας: «Δεν ξέρω, πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος. Αυτό δεν είναι καλό στοιχείο, πάντως, με τα θαύματα. Ήταν λίγο σοκαριστικό».


Άκης Παυλόπουλος: «Ήταν σοκαριστικό;»



Γιώργος Τσίπρας: «Ε, νομίζω ναι. Εμένα μου ήταν σοκαριστικό, με το θαύμα».


Άκης Παυλόπουλος: «Μάλιστα. Γιατί έδωσε λαβή στο να συνεχίσει την κριτική η κυβερνητική παράταξη και την παρομοίωσή σας με το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου, του δίδυμου Κασσελάκης - Βελόπουλος. Λέει ότι μπλέξανε οι θαυματοποιοί, αυτό είπε ο κύριος Μαρινάκης χθες».


Γιώργος Τσίπρας: «Καλά, ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να ανακαλέσει αυτό που ήταν αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τότε. Δεν έχει καμία σχέση το σήμερα με το τότε».


Δημήτρης Οικονόμου: «Πάντως, εδώ κάτι επιχειρεί ο αρχηγός σας απ' ό,τι καταλαβαίνουμε, γιατί έχουν μαζευτεί πολλά. Τον άκουσα σε ένα ποστ να αναφέρεται σε πατρίδα - θρησκεία - οικογένεια, με τον δικό του τρόπο, δεν τον κατηγορώ. Αλλά θέλω να πω, βάζει άλλα πράγματα στην Αριστερά, που αυτά η Αριστερά δεν τα συζητούσε με αυτόν τον τρόπο. Εσείς διαβλέπετε ότι κάτι πάει να αλλάξει στο κόμμα σας; Στην αντίληψή του; Στην ιδεολογία του; Στη βάση του;»


Γιώργος Τσίπρας: «Να σας το θέσω ως εξής: το κόμμα μέχρι πέρυσι μπορεί να είχε πολλά στραβά -να το πω έτσι- τα οποία πρέπει να διορθωθούν, αυτό είναι ένα πράγμα. Η μετάλλαξη η ιδεολογική, είναι κάτι άλλο. Δε νομίζω ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια μετάλλαξη ιδεολογική του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψυχή που εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας, ό,τι λάθη και να έχει κάνει, είναι μια ψυχή που αυτή είναι η ψυχή μας. Την ψυχή σου δεν την αλλάζεις».


Άκης Παυλόπουλος: «Ναι, αλλά επιχειρείται αυτή η μετάλλαξη; Γιατί είπατε, ότι η αναφορά και μόνο από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στο θαύμα που επισυνέβη στην κολυμβήθρα, ήταν σοκαριστική αναφορά».


Γιώργος Τσίπρας: «Ακούστε λίγο η οικογένεια σήμερα, αυτό που είναι η οικογένεια, βάλλεται λόγω της οικονομικής κατάστασης και της φτώχιας. Δηλαδή, το δημογραφικό κατά κύριο λόγο είναι αποτέλεσμα του ότι δεν υπάρχουν οικογένειες. Φτάνει ο άλλος 40 χρονών, για να -και αν- κάνει οικογένεια, με ένα παιδί και τα λοιπά. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Για το πατρίδα επίσης, μπορεί να το έχει αναλάβει εργολαβικά η Νέα Δημοκρατία - καλά, ιστορικά η Αριστερά είχε περισσότερη σχέση με αυτό που είναι ο πατριωτισμός και η προάσπιση συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας. Και δεν νομίζω ότι σήμερα έχει μια πατριωτική πολιτική, στο πώς χειρίζεται τα ζητήματα. Νομίζω έχει περισσότερο μια ΙΧ πολιτική για το Μαξίμου. Και εξωτερική πολιτική και εξοπλιστική. Τώρα, όλο μαζί το σύνθημα πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, είναι ένα σύνθημα το οποίο έχει σχέση με τη χούντα -για να εξηγούμαστε. Ένα κομμάτι της ΝΔ μετά τη χούντα το συνέχισε γιατί ήθελε να έχει ένα συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο-»


Άκης Παυλόπουλος: «Τότε ο αρχηγός σας, γιατί τα επικαλείται τώρα αυτά;»


Γιώργος Τσίπρας: «Δεν είπε πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, καμία σχέση με αυτό το σύνθημα, καμία σχέση. Παραπέμπει στις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας».


Άκης Παυλόπουλος: «Ένα λεπτό κύριε Τσίπρα. Ο κύριος Κασσελάκης έχει ακολουθήσει μια διαδρομή για να εισαγάγει όλα αυτά τα στοιχεία, στον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για πατριωτική Αριστερά, τώρα βλέπουμε λίγο πριν τις εκλογές το πλάνο-»


Γιώργος Τσίπρας: «Κι εγώ της πατριωτικής Αριστεράς είμαι».


Άκης Παυλόπουλος: «Εντάξει, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, το θαύμα με την κολυμβήθρα, που εσείς το λέτε σοκαριστικό».


Γιώργος Τσίπρας: «Κοιτάξτε, η θρησκεία διαπερνά οριζόντια όλα τα κόμματα. Και στην Αριστερά υπάρχουν θρησκευόμενοι, άνθρωποι που πηγαίνουν στην εκκλησία. Και με τους φορείς της εκκλησίας έχουμε πολύ καλές σχέσεις, ή προσπαθούμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις, αυτό είναι άλλο θέμα. Το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, ήταν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύνθημα που παραπέμπει στην εθνικοφροσύνη του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους, στις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας παραπέμπει. Είναι άλλο πράγμα αυτό. Το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, είναι κάτι άλλο».


Δημήτρης Οικονόμου: «Εγώ καταλαβαίνω πάντως ότι εσείς δεν πρόκειται να δεχθείτε να αλλάξετε την ψυχή σας. Δηλαδή τη βάση, την ιδεολογία, την αντίληψη της Αριστεράς».


Γιώργος Τσίπρας: «Ποιος δέχεται να αλλάξει την ψυχή του;»


Δημήτρης Οικονόμου: «Δεν ξέρω, εγώ βλέπω ότι το επιχειρεί ο πρόεδρός σας, ότι θέλει να φτιάξει ένα διαφορετικό κόμμα. Θέλει να φτιάξει κάτι άλλο από αυτό που είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή το κόμμα σας τώρα πια, μη μου πείτε ότι το αναγνωρίζετε σαν "το κόμμα του Τσίπρα";»


Γιώργος Τσίπρας: «Το κόμμα μας θα παραμείνει, κατά τη γνώμη μου, "κόμμα του Τσίπρα" αν θέλει να πάμε μπροστά και να ξαναεκφράσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τα διάφορα λάθη, στραβά τα οποία είχαμε. Και είχαμε στραβά και νομίζω ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη για αυτόν τον λόγο έγινε, για να μην υπάρχουν τα στραβά. Όχι για να μεταλλαχτούμε, όχι να αλλάξουμε την ψυχή μας».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου