Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Κώστας Μπακογιάννης απλά μοναδικός!!!



Η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook που απλά τον κάνει μοναδικό :

"Την Τρίτη κλείνουν 28 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα μας. Ξέρω τι σημαίνει θυμός, οργή, μίσος. Τα έχω ζήσει βαθιά μέσα μου για εκείνους που στέρησαν τον άντρα της μάνας μου, τον πατέρα της αδερφής μου, τον παππού των παιδιών μας. Για τα κλάματα του παππού μου του παπά και της γιαγιάς μου της παπαδιάς, όταν θάβανε, ενάντια στη φύση, το παιδί τους και για την θεία μου που ακόμα του μιλάει κάθε βράδυ. Δυστυχώς, στη δίκη μας φυλακή, αυτή του βιώματος της παιδικής μας ηλικίας, αισθανόμαστε πάντοτε την βία στο πετσί μας. Ακόμη και όταν ασκείται σε άλλους. Μετράμε τις ζωές μας με κάθε δολοφονία: «Αλεξία, ο Περατικός είχε δυο παιδιά, σαν και εμάς...», «Κώστα, Παναγία μου, κάηκε η Μαρφίν, ήταν έγκυος...», «Μαμά, σκοτώσανε τον Φύσσα...». Και....και... και... Δραπετεύουμε βέβαια και προχωράμε μπροστά. Ανασαίνουμε βαθιά και χαμογελάμε. Η ζωή άλλωστε πάντα κερδίζει. Όμως κάθε επέτειος ρίχνει αλάτι στην πληγή. Και ο φόβος για το αύριο δεν ξεριζώνεται. Και άλλη κηδεία;

Αφορμή για αυτό το σημείωμα, είναι μια άλλη επέτειος. Η χθεσινή. Τα τέσσερα χρόνια από την δολοφονία ενός άλλου Παύλου. Του Παύλου Φύσσα. Σχεδόν με αυτοματισμό, αλλά όχι από συνήθεια, έκανα μια ανάρτηση. Το προφανές. Το αυτονόητο. «Ξεχάστε τις ιδεολογίες και την πολιτική. Ο Παύλος Φύσσας θα μπορούσε να είναι γιος, αδελφός, σύντροφος, φίλος του καθενός και της καθεμιάς μας. Ο φασισμός δεν πεθαίνει με ευχές, αλλά με δικαιοσύνη και δημοκρατία. Και όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, η δημοκρατία μας αποδυναμώνεται. Όχι μόνο για τη μνήμη του, αλλά για το μέλλον όλων μας».

Η αντίδραση κάποιων, ευτυχώς των ολίγων; Με τα λόγια τους τον δολοφόνησαν ξανά. Με λέξεις - κραυγές που σκίζουν το κεφάλι. Το έχω ξαναζήσει. Δεν είναι η πρώτη φορά. «Σ.... στον τάφο του Μπακογιάννη» ούρλιαζαν κάποιοι. Και εμείς σπαράζαμε σιωπηρά. Δημόσια πρόσωπα γαρ. Θα περάσει, λέγαμε ψιθυριστά. Κι όμως. Το τέρας έχει φωλιάσει μέσα μας. Χθες μια ομιλία ή ένα άρθρο του πατέρα μας, σήμερα οι στίχοι του Φύσσα, αύριο ποιος ή ποια έχει σειρά;

Η πικρή αλήθεια είναι πως στον έβδομο πλέον χρόνο της κρίσης είμαστε μια κοινωνία βαθιά διχασμένη. Σπασμένη σε πολλά κομμάτια. Περισσότερο ίσως από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Έτοιμοι από ουρλιαχτό, παραδινόμαστε αβίαστα στους χειρότερους μας εαυτούς. Το φως συγκρούεται με το σκοτάδι, η μέρα με την νύχτα. Διαρκώς και αδιάκοπα. Και δεν είναι μόνο η αριστερά με την δεξιά. Αυτά είναι περισσότερο επίπλαστα και λιγότερο αντιπροσωπευτικά. Είναι όλοι με όλους: οι φτωχοί με τους μεσαίους και τους πλούσιους, οι άνεργοι με τους εργαζόμενους, ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα, οι νέοι με τους ηλικιωμένους, η Αθήνα με την περιφέρεια, και ούτω καθεξής. Παγιδευόμαστε στους ετεροπροσδιορισμούς. Φτιάχνουμε αρένες και στήνουμε παλαίστρες. Οι ακραίοι εκατέρωθεν κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο. Με φωνές, με κραυγές, με ύβρεις. Βοηθάνε και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Τα μεγάφωνα των πάντων.

Λένε κάποιοι ό,τι είναι αυτή η κατάρα των Ελλήνων. Παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, στον Θουκυδίδη, στους τόσους εμφύλιους και στους διχασμούς 200 ετών σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Από τα Ευαγγελικά μέχρι το πρόσφατο δημοψήφισμα, όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Είναι το εύκολο άλλοθι μιας πολιτικής τάξης ή και μιας πνευματικής ελίτ ή και μιας επιχειρηματικής ηγεσίας που έχουν αποτύχει, γιατί δεν εννοούν να αντιληφθούν τις ευθύνες τους. «Το ήθος της πολιτικής γίνεται προοπτικά ήθος της κοινωνίας» είχε γράψει ο πατέρας μας πριν από τριάντα χρόνια, σαν να ήξερε πως θα πλήρωνε την πόλωση και την τοξικότητα με το αίμα του. Γιατί κανείς μας δεν γεννιέται όμηρος του φόβου, του κυνισμού ή του μίσους. Και αν παραδοθήκαμε σε αυτά, είναι επειδή, όχι μόνο δεν χτίσαμε ένα κράτος αλληλέγγυο και αποδοτικό, αλλά επειδή γενιές πάσης φύσεως και κάθε κατευθύνσεως δημοσιολόγων εξαγοράσανε την επιρροή, την ισχύ και την εξουσία, σπέρνοντας τη διχόνοια, την μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Το να γκρεμίζεις άλλωστε, είναι πολύ πιο εύκολο από το να χτίζεις όπως και το «όχι» είναι πολύ πιο εύκολο από το «ναι».

Ήδη από το πρώτο μνημόνιο, ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου. Πολιτικές καριέρες χτίστηκαν πάνω στα αποκαΐδια της κοινωνίας. Επιβραβεύσαμε τους πυρομανείς. Αρκετοί έγιναν και υπουργοί. Κάποιοι και πρωθυπουργοί. Το πολιτικό σύστημα απεδείχθη ανίκανο να ξεχάσει και αδιάφορο να μάθει υποτιμώντας την κρισιμότητα των στιγμών, το βάρος των προκλήσεων και το μέγεθος των ευθυνών. Διακομματική συναίνεση επετεύχθη μόνο γύρω από την άρνηση μας να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Κύπρου. Χωρών που μπήκαν μετά από εμάς στα δικά τους μνημόνια, αλλά βγήκαν νωρίτερα, επειδή κατάφεραν να συνεννοηθούν στα βασικά. Για να μην ξεχνιόμαστε, το αντιμνημονιακό τέρας εξετράφη βαθιά στην μήτρα του πολιτικού συστήματος και όχι στις παρυφές του. Ακόμα και όταν κατέρρευσε το τεχνητό δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο, παρά τον εκκωφαντικό κρότο, το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Η πολιτική όμως δεν είναι παιχνίδι. Ο δημόσιος χώρος μπορεί να είναι αδίστακτος και ανελέητος. Όχι τόσο για τον ίδιο τον πολιτευόμενο, άλλωστε και η σπουδαιότερη πολιτική σταδιοδρομία τελειώνει με δάκρυα, όπως είχε διαπιστώσει ο Μπίσμαρκ, αλλά για την κοινωνία ευρύτερα. Διότι αυτή η αντίληψη και πρακτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην προοπτική στέρηση της ελευθερίας της σκέψης. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνουμε τα αυτιά μας σε όλα, να απομακρυνόμαστε από τα κοινά που μας πληγώνουν, αφήνοντας τελικά το χώρο σε αυτούς ακριβώς που μας προδίδουν. Με ουρλιαχτά και κορώνες αποχαυνώνεται συνειδητά η κοινωνία προκειμένου να γίνει μια «άνευρη μάζα» που θα μπορεί να ελέγχεται καλύτερα. Τι νόημα έχουν 1.000 ή 5.000 παραπάνω σταυροί για κάποιον υποψήφιο, όταν συνειδητά τους ανταλλάσσει με το δηλητήριο που ποτίζει έναν ολόκληρο κόσμο ο οποίος μετατρέπεται αργά, αλλά σταθερά σε «ταλιμπάν»; Είναι θέμα χρόνου να πιει και εκείνος το ίδιο φαρμάκι. Πόσο μάλλον, όταν τα λόγια έχουν πραγματικές συνέπειες. Από εκείνες που μπορεί κυριολεκτικά να βουτηχτούν στο αίμα.

Την Τρίτη κλείνουν 28 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα μου. Έχω ζήσει πάνω από τα διπλάσια χρόνια μακριά του από ότι κοντά του. Ξέρω πλέον ότι ο θυμός, η οργή και το μίσος δεν οδηγούνε πουθενά. Δεν μπορώ να παραιτηθώ από τα συναισθήματα μου, θα ήταν υπεράνθρωπο. Μπορώ όμως να αναγνωρίσω την ευθύνη όλων μας, όσων μετέχουμε, από οποιαδήποτε θέση στον πολιτικό διάλογο, να υπερασπιστούμε έναν άλλον πολιτικό πολιτισμό. Χώρος για αντιπαράθεση άλλωστε πάντοτε θα υπάρχει. Και πρέπει να είναι σκληρή. Αρκεί να θυμόμαστε όμως πως υπάρχει πάντοτε ο επόμενος γύρος. Και πως αν δεν συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον, θα συνεχίσουμε να τρώμε τα σωθικά μας."





Ψάλτες αρπάχτηκαν την ώρα της Θείας Λειτουργίας!



Πρωτοφανές περιστατικό στα εκκλησιαστικά χρονικά του Πύργου, σημειώθηκε στον Κοιμητηριακό ναό των Αγίων Πάντων, στο Α΄ Κοιμητήριο Πύργου: κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, οι δύο ιεροψάλτες άνοιξαν μεταξύ τους από τα αναλόγια φραστικό «πόλεμο» διακόπτοντας την θεία Λειτουργία!

Το περιστατικό που αμαύρωσε την Θεία Λειτουργία και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στο εκκλησίασμα, σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες.

Ήταν Κυριακή και  στον Κοιμητηριακό ναό είχαν προσέλθει δεκάδες πιστοί αφού μετά την Θεία Λειτουργία θα ακολουθούσε μνημόσυνο.

Ο πατήρ Κωνσταντίνος τελούσε με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία και  οι πιστοί συμμετείχαν με ευλάβεια. Αίφνης ακούγεται η φωνή του ηλικιωμένου δεξιού ψάλτη από το αναλόγιό του: «Κατέβα κάτω ρε…Φύγε από κει ρε τενεκέ ξεγάνωτε!»…



Πηγή : patrastimes.gr


«Δεν είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες» λέει ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ



Συνέντευξη στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ, της νέας κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ εστιάζοντας παράλληλα στο θέμα της ονομασίας της χώρας και τη διαρκή διαμάχη με την Αθήνα.

«Η Αθήνα για χρόνια ένιωθε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προκαλούσε, όταν ονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μέγας Αλέξανδρος και μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο. (…) To κέντρο των Σκοπίων μοιάζει στο μεταξύ με κάτι ανάμεσε σε πάρκο αναψυχής και σκηνικό για την ταινία «Ο Αστερίξ και οι Έλληνες», γράφει η FAZ.

Μετά από τη βαθιά κρίση που πέρασε η ΠΓΔΜ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία οξύνθηκε τους τελευταίους μήνες, πλέον η πολιτική κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και η χώρα σταδιακά να ανακάμπτει. Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που έχει να εκπληρώσει ο Ντιμιτρόφ είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με την Αθήνα για το θέμα του ονόματος, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ από την πλευρά του επικρίνει αυτή την κατασκευαστική αρχαιολατρία της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.

«Δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο την ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως Μέγας Αλέξανδρος», λέει ο Ντιμιτρόφ. Ο υπ. Εξωτερικών της ΠΔΓΜ δεν θέλησε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση της FAZ εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να αποσύρει το όνομα «Μ. Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο Σκοπίων, όπως ζητά η Αθήνα. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές από τα Σκόπια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείουν να γίνει ένα τέτοιο βήμα μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να μετονομαστεί το αεροδρόμιο σε «Μητέρα Τερέζα», η οποία γεννήθηκε στα Σκόπια.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση»

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει έτοιμη να κάνει οτιδήποτε απαιτείται για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός της Αθήνας. «Ο Γκρουέφσκι ήταν ένα πρόβλημα, γιατί ήθελε να προβάλει μια Μακεδονία προ 2000 ετών. (…) Έκανε τη χώρα αντιπαθή. Κι αυτό έπληξε πολύ τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο θέμα του ονόματος Η ΠΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή», συνοψίζει ο Ντιμιτρόφ. Τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν ήδη ληφθεί. Ήδη υπάρχει πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών Σκοπίων και Αθήνας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή νέων διπλωματών ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στις δύο χώρες. «Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα.», αναφέρει ο Ν. Ντιμιτρόφ. Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας δηλώνει ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον έλληνα ομόλογό του, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στα ΗΕ. «Κι όπως έλεγε ο Τζον Φ. Κένεντυ: δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση», λεει ο ίδιος. Για το λόγο αυτό επέλεξε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό να είναι στην Αθήνα.

Θα έχει όμως τελικά περισσότερη επιτυχία στις διαπραγματεύσεις από ότι η προηγούμενη κυβέρνηση; Ο ίδιος δεν παίρνει σαφή θέση στη συνέντευξη αυτή ως προς αυτό καθαυτό το όνομα. Ο Νικολά Γκρουέφσκι θεωρούσε αδιαπραγμάτευτη την αφαίρεση της «Μακεδονίας» από την επίσημη ονομασία ή ακόμη και το Σύνταγμα της χώρας. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και για τον Ντιμιτρόφ ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Μακεδόνες δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε ποιοι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες ως συνέπεια μιας ιστορικής διαδικασίας, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη.»

Στη συνέχεια όμως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες. Αισθάνομαι Μακεδόνας, αλλά δεν έχω τίποτα αντίθετο και με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη που αισθάνεται το ίδιο Μακεδόνας, είτε με τη γεωγραφική είτε με την πολιτισμική σημασία».



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χειροπέδες στο πλήρωμα πλοίου που αντλούσε τα καύσιμα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» – Μετέφερε λαθραία καύσιμα



Ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του δεξαμενόπλοιου Lassea – το οποίο είχε κάνει την πρώτη απάντληση καυσίμων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», συνελήφθησαν και οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες του Λιμενικού εισέβαλαν στο πλοίο που είχε κάνει την απάντληση των καυσίμων και βρήκαν σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, καύσιμα που δεν είχαν δηλωθεί.

Η ποσότητα καυσίμων, που εντοπίστηκε μετά από έλεγχο του λιμενικού και για την οποία δεν υπήρχαν νόμιμα παραστατικά, ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 100 τόνους πετρελαίου!

Τα καύσιμα βρίσκονταν στα διπύθμενα του πλοίου και αμέσως μόλις έγινε ο έλεγχος χθες Τρίτη, κατασχέθηκαν.

Ετσι, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός του πλοίου Lassea και αυτή την ώρα οδηγούνται στον εισαγγελέα.



Πηγή : paraskhnio.gr


Και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπλοκάρει η επένδυση στις Σκουριές



Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εξέδωσε  ανακοίνωση κατά της επένδυσης, με την οποία κατηγορεί την εταιρία Eldorado ότι με τις πρόσφατες κινήσεις της εκβιάζει, ενώ καλεί την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω! 

«Η Eldorado –κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα– εκβιάζει με την αποχώρηση της επιζητώντας νέες άδειες που θα επεκτείνουν την καταστροφή που ήδη συντελείται στην περιοχή της Χαλκιδικής», αναφέρει η ανακοίνωση. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η περιβαλλοντική καταστροφή, η επιβάρυνση της υγείας αλλά και η εξαφάνιση χιλιάδων θέσεων εργασίας από άλλες δραστηριότητες, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, πόσο μάλλον όταν αυτή αποτελεί προϊόν τέτοιων κοινωνικών διεργασιών». Και καταλήγει: «Καλούμε την κυβέρνηση να μην κάνει άλλα βήματα πίσω, να παρθούν οι παράνομες άδειες για την Ολυμπιάδα πίσω και να μην δοθεί καμία νέα, να μη γίνει καμία επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Βορειοανατολική Χαλκιδική. Ο αγώνας των κατοίκων να προστατεύσουν τον ίδιο τους τον τόπο είναι απόλυτα δίκαιος. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε καθημερινά στο πλάι τους σε κάθε κινητοποίηση, διεκδικώντας την άμεση αθώωση των διωκόμενων».




Η ανικανότητα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μόλυνε τις παραλίες μας για 25 χρόνια



Δεν φτάνει που χρέωσαν την χώρα για 100 χρόνια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μόλυναν και τις παραλίες για 25 χρόνια από την ανικανότητα τους.

Ο διευθυντής της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης είπε¨στον Real FM καθαρά ότι : 

«Το πετρέλαιο είναι δύσκολο υλικό, σύνθετο με 3.000 στοιχεία. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό κάποια υλικά φτάνουν στην επιφάνεια, κάποια άλλα βυθίζονται και ένα μέρος ενσωματώνεται στο νερό. Αυτό που θα κατακαθίσει στο βυθό θα μείνει χρόνια, αν δεν πάρουμε μέτρα. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μένει 25 χρόνια σκεπάζοντας το ίζημα της θάλασσας και το νεκρώνει, υπάρχει τρόπος να καθαριστεί, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα» υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς με αυτό. Καθαρίζουν τις ακτές από το πετρέλαιο και το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

«Οι κρατικοί φορείς είναι ανύπαρκτοι. Όταν έγινε το ναυάγιο έτρεχαν να κάνουν συμβάσεις με τις εταιρείας. Υπάρχουν τρόποι να καθαριστεί ο βυθός, πρέπει να φέρουν σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν λίγα κράτη και να εντοπίσουν την μόλυνση για να καθαριστεί άμεσα, πριν το πετρέλαιο κατακαθίσει πάνω στο ίζημα του βυθού».

Η ανικανότητα τους έχει διαλύσει την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.


Ο Κοντονής έκανε δεκτή «στα κρυφά» τροπολογία για αναδρομική απαλλαγή του φόρου υπεραξίας



Με διαδικασίες οι οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για εξυπηρέτηση ύποπτων σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση μεθόδευσε με επιτυχία και τις θετικές ψήφους μόνο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να περάσει σήμερα από τη Βουλή, τροπολογία που προβλέπει «απαλλαγή από φόρο υπεραξίας της μίσθωσης ακινήτου, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, καθόσον δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης».

Η τροπολογία ήταν βουλευτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υποστηρίχθηκε-αιτιολογήθηκε από τον επισπεύδοντα βουλευτή (Σωκ. Βαρδάκη), δηλώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης –σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του οποίου εντάχθηκε- πως γίνεται αποδεκτή και τέθηκε σε ψηφοφορία χωρίς επιπροσθέτως ο κ. Στ.Κοντονής να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της αντιπολίτευσης να αιτιολογήσει την πράξη αποδοχής και να μιλήσει για το περιεχόμενο της ρύθμισης.

Η επίμαχη ρύθμιση, είχε πρωτοκατατεθεί ως διάταξη νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών στις αρχές Ιουνίου, αλλά τότε κάτω από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είχε αποσυρθεί – απ’ την υφυπουργό Αικατερίνη Παπανάτσιου. Επανήλθε ως βουλευτική τροπολογία (και πάλι του κ. Βαρδάκη) τον Αύγουστο, ανεπιτυχώς. Επανακατατέθηκε τώρα από τον ίδιο βουλευτή.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό. Είναι μια αιτιολογική έκθεση για την απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας της μίσθωσης ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση κλπ. Δεν μας καλύπτει, θέλουμε περισσότερες εξηγήσεις, γιατί έτσι όπως είναι διατυπωμένη περισσότερο ως φωτογραφική διάταξη μοιάζει. Θέλουμε περισσότερη εξήγηση», σχολίασε ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) λίγο μετά από τη στιγμή που ο κ. Κοντονής δήλωνε με τρόπο λακωνικό ότι κάνει αποδεκτή την τροπολογία.

Η πράξη αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, εκδηλώθηκε με τρόπο εξαιρετικά λακωνικό –σε μια προσπάθεια να περάσει απαρατήρητη: «Θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η τροπολογία γίνεται δεκτή και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» είπε αργά την νύχτα της Τρίτης ο κ. Κοντονής.

Δεν προηγήθηκε, όπως οφείλεται βάσει Κανονισμού, τοποθέτηση-παρουσίασή της από τον βουλευτή.

Πέραν τούτου, παραβιάστηκε ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα και ως προς τα ακόλουθα:

Πρώτον, είναι άσχετη με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στο οποίο εντάχθηκε και, Δεύτερον, συνεπάγεται επιβάρυνση του προϋπολογισμού: στο άρθρο 101 του Κανονισμού προβλέπεται ότι τέτοιες τροπολογίες δεν μπορούν να εισαχθούν προς συζήτηση αν δεν συνοδεύονται από Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η εν λόγω τροπολογία δεν συνοδεύεται από τέτοια Εκθεση.

«Δεν καταλαβαίνουμε ποιούς καλύπτετε, ποιούς θέλετε να απαλλάξετε, για ποιά ποσά. Δεν έχει επαρκή αιτιολόγηση για τί πρόκειται, σχολίασε σήμερα εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ.Γκιουλέκας, προκαλώντας τον υπουργό δικαιοσύνης να αναφερθεί στο θέμα, πριν από τη στιγμή της ψηφοφορίας. Ο κ. Κοντονής έκλεισε την διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, σχολιάζοντας σχεδόν όλα τα θέματα που είχαν τεθεί κατά την διάρκειά της, εκτός από την τροπολογία Βαρδάκη.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας, «παρών» δήλωσε η ΔΗΣΥ, και την καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.



ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κυριάκος Μητσοτάκης προς Κουρουμπλή : Θέλατε τρεις μέρες για να καταλάβετε τι έχει γίνει. Τι κάνατε στο Λονδίνο;



Διαβάζουμε στο protothema.gr  και παρατηρούμε ότι αυτός που κάνει κακός τον πρωθυπουργό της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κρυμμένος και δεν εμφανίστηκε σε τόσο σοβαρό θέμα συζήτησης.


protothema.gr

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής κατά την παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου  Μητσοτάκη, ο οποίος απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό προκαλώντας τον εκνευρισμό του δεύτερου. 


Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ακούγοντας  τους βουλευτές της κυβέρνησης «σκέφτηκα ότι είτε δεν έχουν συναίσθηση τη έκτασης της οικολογικής καταστροφής είτε  συνειδητά  την υποβαθμίζουν για να καλύψουν τις δικές τους αστοχίες και για το πως η πολιτεία χειρίστηκε αυτό που συνέβη». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε να λάβει απαντήσεις για τις παρατάσεις που δόθηκαν στο εν λόγω πλοίο, τι έγινε τις κρίσιμες ώρες από την ώρα που έγινε το ναυάγιο, γιατί καθυστέρησε ο υπουργός  να γυρίσει από το Λονδίνο τρεις ημέρες, αλλά το σημαντικότερο, όπου προκάλεσε και την έκρηξη του κ. Κουρουμπλή είναι  πως ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας να απαντήσει γιατί  γιατί καθυστέρησε 4 ημέρες να ζητήσει βοήθεια του αρμόδιο ευρωπαϊκού οργανισμού EMSA. 

Το έγγραφο του EMSA που δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν κινητοποίηση τέσσερις μέρες μετά τη βύθιση (κατατέθηκε στα πρακτικά από τον κ. Μητσοτάκη)



«Θέλατε τρεις μέρες για να καταλάβετε τι έχει γίνει. Τι κάνατε στο Λονδίνο; Τι εξηγήσεις έχετε να δώσετε για το γεγονός ότι ένα πλοίο το οποίο ξεκάθαρα δεν έπρεπε να πλέει κρίθηκε αξιόπλοο από το υπουργείο σας. Πείτε μου ποιος λέει ψέματα. Οι δήμαρχοι ή εσείς που μάλλον δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος του προβλήματος. Στην αυτοψία που έκανα εγώ στην περιοχή είδα δημάρχους οργισμένους να λένε ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση ή κατεύθυνση».


Η συζήτηση συνεχίστηκε σε έντονους τόνους, όπως φαίνεται και από τη στιχομυθία που ακολούθησε:

Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσατε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA  να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα, ή ο  EMSA λέει ψέματα ή εσείς!
Κουρουμπλής: Εσείς λέτε ψέματα
Κυριάκος: Ψεύδεστε κύριε υπουργέ
Κουρουμπλής: Μητσοτακέικο ψέμα
Κυριάκος: Μαζευτείτε κύριε υπουργέ
Κουρουμπλής: Δεν σας φοβάμαι. 
Μητσοτάκης: Ντροπή σας, τόσες μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, στο Λονδίνο. Σα δε ντρέπεστε. Έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί.
Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!

Απαντώντας για το Λονδίνο ο κ. Κουρουμπλής είπε την εξής ατάκα: «Δεν σας λέω για ποιο λόγο πήγα στο Λονδίνο γιατί είναι πολύ υψηλού εθνικού ενδιαφέροντος!».

Την ώρα που ήταν στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης μία σύμβουλος του κ. Κουρουμπλή έκανε γκριμάτσες και γέλια, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που την κάλεσε να αποχωρήσει αν δεν μπορεί να σοβαρευτεί. Και ο κ. Αμυράς από το Ποτάμι είπε στο προεδρείο της Βουλής: «Την παρακολουθώ τόση ώρα, πρώτη φορά βλέπω σύμβουλο να παρακολουθεί και να κάνει γκριμάτσες. Πού νομίζετε ότι είστε στο Μάπετ σόου;». Ο κ. Πλακιωτάκης από την πλευρά του  ζήτησε την αποβολή της από την αίθουσα.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Κουρουμπλής, είπε ότι «κυριε Μητσοτακη εντάξει να έχετε προσωπικό μένος μαζί μου αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό γιατί ξέρετε ότι την ευθύνη για αυτά δεν την έχει η πολιτική ηγεσία είναι το μόνο υπουργείο που δεν έχει. Μου φορτώνεται πράγματα που δεν είναι έτσι, αυτό δεν έχει  καμία ηθική».  

Στη συνέχεια, προσπάθησε να απαντήσει για την καθυστέρηση να καταθέσει το αίτημα στον EMSA, λέγοντας ότι το πλοίο αυτό ήταν σε αποστολή την Τρίτη και το απόγευμα έφτασε στον Πειραιά να ξεφορτώσει. 

«Αν σας λέω ψέματα να ζητήσω την παραιτήσή  μου. Δεν σας ενημέρωσαν σωστά», είπε ο υπουργός και συνέχισε «επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους του EMSA εδώ και μας είπαν ότι πλοίο ήταν σε αποστολή και μπορώ να σας το αποδείξω και όταν τελείωσε η αποστολή ζητήσαμε επίσημο αίτημα. Ετσι είναι η διαδικασία».

Κουρουμπλής: Ήμασταν αποτελεσματικοί

«Ήμασταν αποτελεσματικοί αλλά θα κριθούμε και στο τέλος της ημέρας» ήταν η γραμμή του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός δήλωσε, ενώπιον βουλευτών και του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «σε ένα  μήνα με 40 ημέρες θα είναι τα πράγματα τελείως διαφορετικά», υπογραμμίζοντας ότι «δεν προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι». 

Κάλεσε, δε, την αξιωματική αντιπολίτευση που καταγγέλλει καθυστερήσεις «να έρθει στο θάλαμο επιχειρήσεων να δει τις εντολές».

«Έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερα» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας συνεχίζοντας ότι «αν στο τέλος της ημέρας παρουσιαστούν αδυναμίες να τις συζητήσουμε και να δούμε το σχέδιο, που θα έχουμε, πιο ολοκληρωμένο». «Είμαι εδώ να ακούσω τους φορείς και βουλευτές  και θα απαντήσουμε και όλα τα ερωτήματα», τόνισε.  


Στην αρχή της ομιλία του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε δυστυχώς ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που έχει να κάνει με τη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το ατύχημα στη περιοχή της Σαλαμίνας. Ένα ατύχημα, που μας έχει συγκινήσει και ανησυχήσει όλους και μας έχει βάλει όλους σε προβληματισμό για το πως συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα».

Όσον αφορά την πορεία των ερευνών είπε ότι η δικαιοσύνη και οι αρχές βρίσκονται σε συνεργασία «για να δούμε τι έγινε και με τα βίντεο από τις καταδύσεις». «Σύντομα θα έχουμε μία πραγματική εικόνα», κατέληξε ο υπουργός. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμμελος διαβεβαίωσε ότι είναι αντιστρέψιμες οι επιπτώσεις και υπογράμμισε ότι το μέγεθος του περιβαλλοντικού προβλήματος θα κριθεί σε τρεις εβδομάδες από τώρα.

Μην πυροβολείτε τον Κουρουμπλή

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας είχε ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εσωτερική ενημέρωση των βουλευτών έγινε παραδοχή των λαθών καθώς και ότι έχει προκληθεί ζημιά στην κυβέρνηση ενώ ζητήθηκε να πέσουν οι τόνοι. Ενδεικτική είναι η οδηγία απο το Μέγαρο Μαξίμου «μην πυροβολείτε τον Κουρουμπλή».

Σημειωτέον ότι την τελευταία στιγμή απετράπη μετωπική της κυβέρνησης με τους εμπλεκόμενους δημάρχους, των οποίων οι περιοχές έχουν υποστεί ζημιές και παρά ταύτα δεν είχε προσκληθεί αρχικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Αφού υπήρξε κοινή δήλωση διαμαρτυρίας έξι δημάρχων, αλλά και πολιτική παρέμβαση από την αντιπολίτευση, οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προσκλήθηκαν τελικά στη διαδικασία.


Πηγή : protothema.gr


Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό



149 άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ότι έχασαν την ζωή τους τη ζωή τους από τον σεισμό των 7,1 βαθμών που έπληξε την Τρίτη το κεντρικό Μεξικό, σύμφωνα με νεότερο, επίσημο απολογισμό των αρχών.

Ο βαρύτερος απολογισμός καταγράφεται στην Πολιτεία Μορέλος, νότια της Πόλης του Μεξικού, η οποία θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς. Στην πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα δήλωσε πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον τέσσερις.



Στην Πολιτεία του Μεξικού οι νεκροί είναι τουλάχιστον οκτώ, ανέφερε ο κυβερνήτης Αλφρέδο δελ Μάσο. Έξι θάνατοι έχουν αναφερθεί από την Πολιτική Προστασία στην Πολιτεία Πουέμπλα, λίγο νοτιότερα




«Πονοκέφαλος» για τα συνεργεία απορρύπανσης η περιοχή στα Αστέρια Γλυφάδας


Την Τετάρτη θα επιχειρήσει το νέο δεξαμενόπλοιο προκειμένου να συνεχιστεί η μεταφορά των καυσίμων που έχουν παραμείνει στο βυθισμένο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ καθώς αυτό που βρισκόταν στο σημείο ως σήμερα Τρίτη έπρεπε να αποχωρήσει λόγω λήξης των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλοιοκτήτρια εταιρεία του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ ενημέρωσε το συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί για την εύρεση του νέου πλοίου.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η κατάσταση στις περιοχές που έχουν πληγεί από ρύπανση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις άλλες ημέρες ωστόσο «πονοκέφαλο» προκαλεί το σημείο στα Αστέρια Γλυφάδας στην εγκατάσταση ARC-BALUX καθώς παρά την ενίσχυση των δυνάμεων και των μέσων που επιχειρούν στο σημείο η κατάσταση παραμένει ίδια.

Eν τω μεταξύ τις επιχειρήσεις απορρύπανσης, που είναι σε εξέλιξη κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, επιθεώρησε και σήμερα Τρίτη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. 

Ο κ. Σαντορινιός επισκέφθηκε τον Άλιμο, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα, όπου συνομίλησε με τους υπεύθυνους κλαδάρχες που παρευρίσκονται στα σημεία, για την κατάσταση, την επάρκεια των μέσων και την πρόοδο των εργασιών.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση ο υφυπουργός παρατήρησε ότι «η εικόνα παρουσιάζει σαφή βελτίωση σε όλες τις περιοχές, πλην της περιοχής Αστέρια Γλυφάδας, όπου η κατάσταση παραμένει σταθερή».

Η εικόνα του Σαρωνικού σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού μετά την αποψινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση αντιρρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

- Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

- Στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.

- Στη Σαλαμίνα έγιναν εργασίες αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Παρατηρήθηκαν διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών στον Όρμο Κακής Βίγλας και Γυάλας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.

- Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

- Στη θαλάσσια περιοχή Ζέας δεν παρουσιάζεται επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες αντιρρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον “Όρμο Αφροδίτης” όπου παραμένει απορροφητικό φράγμα και λοιπά απορροφητικά υλικά. Μπροστά από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος καθαρισμός, ενώ συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής. Η γενική εικόνα της Πειραϊκής κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

- Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, ενώ καθαρισμό επιχείρησε συνεργείο τεσσάρων (04) ατόμων στη θέση Μπάτη Αλίμου.

- Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή και ικανοποιητική. Στην παραλία του Άγιου Κοσμά επιχείρησε ιδιωτικό συνεργείο 14 ατόμων. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχείρησαν συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας έξι ατόμων και δύο βυτιοφόρα οχήματα, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχείρησαν δύο βυτιοφόρα οχήματα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή 29 ατόμων και παραμένει τοποθετημένο πλωτό φράγμα.

- Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (2η-3η -4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν συνεργείο συνολικά 43 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, 10 άτομα του Δήμου Γλυφάδας, δώδεκα 12 εθελοντές και 40 Δόκιμοι Λιμενοφύλακες.

- Στην εγκατάσταση “ARC-BALUX” η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Επιχείρησαν 25 άτομα ιδιωτικής εταιρείας, τρία βυτία και πέντε αντλίες. Στα ανοιχτά του “ARC-BALUX” επιχείρησαν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ. και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.

- Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίστηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, από συνεργεία του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ωστόσο παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης “ASTIR BEACH” και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “ΑΣΤΕΡΑΣ”.

- Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “GRAND RESORT”.

Επιπλέον "αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε απογευματινές ώρες χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού Κόλπου δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση. Στο παραλιακό μέτωπο, από Σαρωνίδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά, δεν παρατηρήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα. Στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου – φράγματος ναυαγίου – Κυνόσουρας – Όρμου Σεληνίων παρατηρήθηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού. Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνέχισαν να πραγματοποιούν συνεχώς εργασίες αντιρρύπανσης."

Σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι τα μέσα που επιχείρησαν είναι "4 αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 1 ΠΛΣ, 7 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας τα οποία εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής."

Επιπροσθέτως: «Η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» έχει σταματήσει από το πλοίο που την εκτελούσε. Πλην όμως, είναι σε πλήρη εξέλιξη όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να συνεχιστεί η απάντληση των καυσίμων και σύμφωνα με την ανάδοχο εταιρεία, αύριο Τετάρτη 20-09-2017, νέο πλοίο θα συνεχίσει τις εργασίες απάντλησης. Με βάση την ενημέρωση της εταιρίας που έχει αναλάβει την απάντληση του φορτίου από το Δ/Ξ “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν απαντληθεί περίπου μέχρι στιγμής 1550m3 φορτίου».

Ακόμη σημειώνεται ότι «στις εργασίες αντιρρύπανσης θα συνδράμει την ανάδοχο εταιρεία το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το Τμήμα Βιοχημικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι, στις εργασίες αντιρρύπανσης που εκτελούνται δεν γίνεται η παραμικρή χρήση χημικών ουσιών παρά μόνο χρήση μηχανικών μέσων».




Βυθούλκας Διονύσης 
Πηγή : tovima.gr


Νέα Δημοκρατία : Η κυβέρνηση με αδιαφανείς διεργασίες προκαλεί αναμφισβήτητο πλήγμα για το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης



Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από τρεις μήνες και λίγο πριν την επίσημη έναρξη του νέου δικαστικού έτους, η Κυβέρνηση προχώρησε, με μεγάλη καθυστέρηση, τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. 

Η διαδικασία επιλογής ήταν ένας συνδυασμός κακού συντονισμού και αδιαφανών διεργασιών, με ουσιαστικό αποτέλεσμα, την παράλειψη δικαστών εγνωσμένου κύρους και καθολικής αποδοχής από το δικαστικό σώμα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, με όλα τα παραπάνω, προκαλεί αναμφισβήτητο πλήγμα για το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης».


Πρόσθεσαν τον «μποναμά» στο εισόδημα και πολλαπλασίασαν τον ΕΝΦΙΑ των συνταξιούχων!



Τρομερή γκάφα - Κατακέφαλα ήρθε ο ΕΝΦΙΑ σε όσους πήραν τον λεγόμενο «μποναμά Τσίπρα» - Τώρα λένε ότι ο ΕΦΚΑ θα στείλει διορθωμένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ και θα γίνει νέα εκκαθάριση

Σε νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του 2016, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. 


Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναγνωρίζει ότι o EΦKA της έστειλε λανθασμένα στοιχεία και έτσι κακώς υπολογίστηκε ο «μποναμάς» στα εισοδηματικά κριτήρια για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι να καλούνται να τον πληρώσουν στο ακέραιο, ενώ μέχρι το 2016 πλήρωναν τα μισά ή καθόλου.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ προκλήθηκε μετά την ερώτηση, την οποία κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μία μέρα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. 

Εκεί καυτηρίαζαν το γεγονός ότι, ενώ το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, συνυπολογίστηκε σαν εισόδημα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Παρότι ο νόμος 4445/2016 δεν λέει πουθενά ότι δεν συνυπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια, η ΑΑΔΕ σπεύδει με την ανακοίνωσή της να ξεκαθαρίσει ότι η παροχή δεν πρέπει να θεωρείται «εισόδημα», γιατί δεν δίδεται σε τακτική βάση. Η ΑΑΔΕ μάλιστα ζήτησε από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ να στείλουν νέα στοιχεία για να γίνει νέα εκκαθάριση, εξαιρώντας τον «μποναμά» από τα εισοδήματα του 2017. Δεν διευκρινίζεται, όμως, αν θα επιστραφούν ή συμψηφιστούν τα ποσά που τυχόν ήδη πληρώθηκαν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ εν όψει της απάντησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε σχετικά με την αντιμετώπιση για σκοπούς ΕΝΦΙΑ της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του  ν. 4445/2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

- Με τις διατάξεις του ν. 4445/2016 ορίζεται ότι η η εν λόγω εφάπαξ οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.

- Όπως έχει διευκρινιστεί (βλ. ΠΟΛ.1094/2015), χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση από το Δημόσιο, ή από άλλους δημόσιους φορείς, τα οποία δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δηλαδή δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν συνιστούν εισόδημα.

- Περαιτέρω, σε περίπτωση διαπίστωσης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ  προβλέπεται η χορήγηση εκπτώσεων από το φόρο αυτό, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους. Στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, δεν περιλαμβάνονται όμως ποσά που δεν συνιστούν εισόδημα (βλ. ΠΟΛ. 1212/2015).

- Δεδομένου ότι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση του ν. 4445/2016 δεν έχει  περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν συνιστά εισόδημα. Συνεπώς, δεν συνυπολογίζεται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα για σκοπούς ΕΝ.Φ.Ι.Α.

- Κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2016 (βλ. ΠΟΛ 1025/2017), τα ποσά της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης απεστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταβολή τους, εντασσόμενα σε κωδικό που αφορά εισοδήματα και επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα τα πληρωτέα ποσά ανά δικαιούχο να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος κατά την εκκαθάριση  του ΕΝΦΙΑ που διενεργήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε.

- Για την άμεση επίλυση του ζητήματος, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να μας αποσταλούν εκ νέου ηλεκτρονικά αρχεία, ύστερα από τις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να ακολουθήσει νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για τους δικαιούχους της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.


Κωστής Πλάτζος
Πηγή : protothema.gr


Πάτρα: Συμπλοκές μεταναστών με έναν τραυματία



Επεισόδια σημειώθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, απέναντι από το νέο λιμάνι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, απέναντι από το νέο λιμάνι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επεισόδια ενεπλάκησαν περισσότερα από 40 άτομα, ενώ ένας εξ αυτών τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας και έχουν απομακρύνει τους μετανάστες από το σημείο της συμπλοκής.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή και άλλο επεισόδιο με μετανάστες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Αφγανοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Δεκάδες παράτυποι μετανάστες έχουν βρει εδώ και αρκετό καιρό προσωρινή στέγη σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια απέναντι από το νέο λιμάνι και προσπαθούν σε καθημερινή βάση να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό που έχει ως προορισμό λιμάνι της Ιταλίας.



Πηγή: skai.gr


Απειλεί και… βρυχάται ο Ερντογάν



Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή, τόνισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Νέες κρίσεις στην περιοχή, όπως απόπειρες για ανεξαρτησία, μπορεί να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και θα πρέπει για αυτό το λόγο να αποφευχθούν με κάθε κόστος…Καλούμε την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσει τα βήματα που έχει λάβει προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο Ερντογάν προέτρεψε εκ νέου την Τρίτη το ιρακινό Κουρδιστάν να ακυρώσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του που προβλέπεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσει να απολέσει τις «ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται σήμερα».

«Καλούμε την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε» για την ανεξαρτησία της περιοχής, υπογράμμισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αν αγνοήσει την καθαρή και αποφασιστική θέση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδικασία που θα στερήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν τις ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται σήμερα», συνέχισε.

«Πρέπει όλοι να εργαστούμε για (...) την ηρεμία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι να πυροδοτούμε νέες συγκρούσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η τουρκική προεδρία είχε ήδη προτρέψει τη 14η Σεπτεμβρίου τους ιρακινούς κούρδους να ακυρώσουν το δημοψήφισμα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το κάνουν αυτό θα οδηγήσει στην «απομόνωση» της Αρμπίλ.

Ο Ερντογάν εξάλλου γνωστοποίησε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα συνεδριάσει την 22α Σεπτεμβρίου για να εξετάσει το θέμα αυτό.

Η ψηφοφορία προβλέπεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου σε αυτή την περιοχή του βόρειου Ιράκ, που έχει εξασφαλίσει από το 1991 μια αυτονομία που διευρύνθηκε με τα χρόνια.

Σχεδόν όλες οι χώρες, με την εξαίρεση του Ισραήλ, έχουν ταχθεί εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Η Άγκυρα και οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν έχουν μια περίπλοκη σχέση. Οι εμπορικές ανταλλαγές τους ακμάζουν, αλλά η Τουρκία υψώνει συχνά τη φωνή της κι απορρίπτει κάθε σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Η Άγκυρα, η οποία συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του PKK, ανησυχεί για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της.


Πηγή : newsbeast.gr


Κομισιόν: Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε ποια επιδόματα θα καταργηθούν



Η κατάργηση τεσσάρων ειδικών παροχών ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αποτελεί μέρος της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση στους φτωχότερους, ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως και η αύξηση των φόρων ήταν επιλογή της Αθήνας.

«Μέρος της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων η κατάργηση επιδομάτων»

«Οι συγκεκριμένες παροχές που καταργήθηκαν, επιλέχθηκαν από τις Ελληνικές αρχές, διότι ήταν μικρής κλίμακας και δαπανηρές στη διαχείρισή τους, η παρακολούθησή τους ήταν ανεπαρκής και υπήρχε επικάλυψη σε μεγάλο βαθμό με τις βασικές οικογενειακές παροχές, καθώς και με το σύστημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης που θεσπίστηκε πρόσφατα», τόνισε η Επίτροπος Απασχόλησης, Marianne Tyssen, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, «η κατάργηση αυτών των ειδικών παροχών αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων... που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση στους φτωχότερους, ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης». 

Επιπλέον, η κυρία Thyssen, αναφερόμενη στην κατάργηση της ενίσχυσης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας νέους έως 29 ετών σε περίπτωση απόλυσής τους, σημείωσε ότι, «εφαρμόζονται στην Ελλάδα αρκετά προγράμματα που υποστηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων ηλικίας έως 29 ετών, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου». 

«Απάντηση-προάγγελο των νέων περικοπών που έρχονται τώρα, με την τρίτη αξιολόγηση, σε προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, οικογενειακές και κοινωνικές παροχές», χαρακτηρίζει την απάντηση της Επιτρόπου ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.

Σύμφωνα με τον  κ. Χουντή, «Στην απάντηση της Κομισιόν φαίνεται με σαφήνεια, ότι έχει επικρατήσει πλήρως η μνημονιακή λογική, δηλαδή η ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, γεγονός που θα προκαλέσει ανατροπές με την κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, αναπηρίας, φοιτητικών βοηθημάτων, παροχών στέγασης κλπ., αλλά και τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων». 

Σημειώνεται πως στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής αναφερόταν στην πρόσφατη κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων που αφορούσαν τη στήριξη φτωχών και απροστάτευτων παιδιών αλλά και στήριξη νεοεισερχόμενων νέων στην αγορά εργασίας και ζητούσε την ανάκληση αυτών των αποφάσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης της Κομισιόν στον Νίκο Χουντή

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Θέμα: «Κατάργηση ακόμη και επιδομάτων απόλυτης ένδειας στην Ελλάδα»

Το πρόσφατα ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο, που ορισμένοι θεωρούμε 4ο μνημόνιο, έφερε και περικοπές επιδομάτων, μερικά εκ των οποίων θεσπίστηκαν ήδη από τις δεκαετίες 1960-1970, υπέρ των κατά τεκμήριο ασθενέστερων στρωμάτων, φτωχά ορφανά παιδιά, άπορους νέους και άτομα σε «απόλυτη ένδεια».

Βάσει της Έκθεσης 112/24/2017 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (σελ. 748 παρ.21), από τις περικοπές εκτιμάται ότι «θα υπάρξει εξοικονόμηση ποσού 8,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και ποσού 11,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2018», δηλαδή ένα συγκριτικά αμελητέο ποσό, με θύματα τους πλέον φτωχούς.
Τα άμεσα καταργούμενα επιδόματα είναι:

Επίδομα ενίσχυσης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά σχολικής ηλικίας (άρθρο 27 παρ. 3 ν. 3016/ 2002).
Επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας νέων έως 29 ετών σε περίπτωση απόλυσης (άρθρο 2 ν. 1545/1985).
Προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων (άρθρο 2 παρ. 3 ν.4051/1960).
Επίδομα ενίσχυσης φυσικών προσώπων σε κατάσταση απόλυτης ένδειας (άρθρο 1 παρ. 1 περ. α ν.δ. 57/1973).

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Γιατί οι θεσμοί, σε περίοδο κρίσης, επέλεξαν την κατάργηση αυτών ειδικά των επιδομάτων;
2. Προτίθεται να εισηγηθεί την επαναφορά τους, αφού κάποια που ισχύουν ήδη από τις δεκαετίες ’60-’70 καταργούνται τώρα, όταν τα ασθενέστερα στρώματα έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη;

Απάντηση της κ. Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να μεταρρυθμίσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητά του. Η κατάργηση των ειδικών παροχών στις οποίες αναφέρεται κ. βουλευτής αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κατακερματισμού και της πολυπλοκότητας του συστήματος και τον εξορθολογισμό του, με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την επικέντρωση στους φτωχότερους πολίτες (ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης).

Αυτές οι συγκεκριμένες παροχές που καταργήθηκαν επιλέχθηκαν από τις ελληνικές αρχές μετά από προσεκτική ανάλυση, διότι ήταν μικρής κλίμακας και δαπανηρές στη διαχείρισή τους, η παρακολούθησή τους ήταν ανεπαρκής και υπήρχε επικάλυψη, σε μεγάλο βαθμό, με τις βασικές οικογενειακές παροχές (για τις οποίες βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη μια διαδικασία μεταρρύθμισης), καθώς και με το σύστημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης που θεσπίστηκε πρόσφατα. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η κατάργηση των εν λόγω παροχών δεν συνεπάγεται μείωση του επιπέδου προστασίας από τη φτώχεια: πράγματι, τα ίδια τα νοικοκυριά και τα άτομα δικαιούνται οικογενειακές παροχές και/ή το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Όπως επισήμανε η Επιτροπή στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση 2433/2017: «[όσον αφορά το ΚΕΑ] Πρόκειται για παροχή που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και συμπληρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών ώστε να επιτευχθεί ένα καθορισμένο ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο το οποίο εξαρτάται από τη σύνθεση του νοικοκυριού. [...] Το ΚΕΑ είναι μια παροχή που χορηγείται ως έσχατο μέσο και καταβάλλεται αφού ληφθούν υπόψη όλα τα άλλα επιδόματα.»

Σχετικά με την αναφορά του κ. βουλευτή, ειδικά στους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφαρμόζονται στην Ελλάδα αρκετά προγράμματα που υποστηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων ηλικίας έως 29 ετών, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.



Πηγή : newpost.gr


Οι πολίτες πίστεψαν τον Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και τον ανέδειξαν νικητή


Οι πολίτες έδωσαν σαφή υπεροχή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ έναντι του Αλέξη Τσίπρα όπως, δείχνει έρευνα της εταιρείας Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό του iefimerida.gr,

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερέχει σε όλα τα ερωτήματα, αναδεικνύοντας τον οι πολίτες ως "πιο ειλικρινή" και "πιο ουσιαστικό".

• στο ερώτημα για τον "καταλληλότερο για πρωθυπουργό" και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν αύξηση μετά το καλοκαίρι (+2 ο Αλ. Τσίπρας, +1 ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, το Μάιο 2017). Η Απάντηση "κανένας" υποχωρεί στο 41%.

• στις συγκριτικές αξιολογήσεις (όπου απάντησαν όσοι παρακολούθησαν ή είχαν άποψη για την παρουσία στη ΔΕΘ και των δύο αρχηγών), οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν "προτιμήσεις" σημαντικά υψηλότερες από τα ποσοστά της Πρόθεσης Ψήφου των κομμάτων τους – τουλάχιστον όπως αυτή καταγράφηκε από την ίδια εταιρεία, το Μάιο 2017.

Στο ερώτημα "Ποιος τα πήγε καλύτερα στη ΔΕΘ" τα ποσοστά είναι:

Κυριάκος Μητσοτάκης 43%
Αλέξης Τσίπρας 26%

Στο ερώτημα "καταλληλότερος για πρωθυπουργός":

Κυριάκος Μητσοτάκης 35%
Αλέξης Τσίπρας 21%
Κανένας από τους δύο 41%
Στο ερώτημα "Ο πιο ειλικρινής":

Κυριάκος Μητσοτάκης 44%
Αλέξης Τσίπρας 23%
Το ίδιο και οι δύο 22%

Στο ερώτημα "Ποιος αντιλαμβάνεται τα προβλήματά σας":

Κυριάκος Μητσοτάκης 41%
Αλέξης Τσίπρας 26%
Το ίδιο και οι δύο 21%

Στο ερώτημα "Πιο ουσιαστικός":

Κυριάκος Μητσοτάκης 44%
Αλέξης Τσίπρας 24%
Το ίδιο και οι δύο 21%


Αναγκάστηκε να πάρει πίσω ο Κοντονής την αντιεθνική τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»



Αντί να μαζέψει αμέσως ο Κοντονής την αντιεθνική τροπολογία που θα νομιμοποιούσε την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε νομοσχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά, τόσο ανεύθυνα το αντιλαμβάνεται ο κ. Κοντονής.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Σε απόσυρση της τροπολογίας που άνοιγε τον δρόμο για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» υποχρεώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, την ξεκάθαρη στάση των ΑΝΕΛ ότι θα την καταψήφιζαν, αλλά και την διαφωνία που φαίνεται να εξέφρασαν για το περιεχόμενό της ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να προσδώσει «ηρωική» διάσταση στην απόσυρση των ρυθμίσεων, ενώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως, όσοι επέκριναν την διάταξη, «προσέφεραν κακές υπηρεσίες στη χώρα».
Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε ως «καραγκιοζιλίκια» την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση επέδειξε σοβαρότητα, ψηφίζοντας νομοσχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά, με τα οποία συμφωνούσε!

«Έχουν βάση οι γελοιότητες που ακούστηκαν από τους φασίστες (σ.σ. ΧΑ) ότι με αυτό τον τρόπο επιβάλλουμε αναγνώριση τουρκικών συλλόγων; Η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ελληνικά δικαστήρια τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν. Επομένως, εγκαθιδρύεται δικαίωμα επανεξετάσεως χωρίς τίποτε άλλο. Τα δικαστήριά μας θα αποφασίσουν χωρίς τίποτε άλλο. Όλες αυτές οι ερμηνείες το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο και την πατρίδα. Ανοίγετε εσείς θέματα εκεί που δεν υπάρχουν στην διάταξη» είπε ο κ. Κοντονής.

Και προσέθεσε: «Γι' αυτό και οι νεοναζί έλεγαν αυτά που έλεγαν. Σε αυτό το φασιστικό παραλήρημα ποιος απαντά; Η κυβέρνηση απαντά. Προς όλους λέει η κυβέρνηση πως το ΕΔΑΔ έχει εκδώσει και άλλες αποφάσεις, τις οποίες η χώρες τις κάνει σημαία. Με αυτές τις αποφάσεις που κατά συνθήκη μπορεί να μην βολεύουν την Ελλάδα τι θα κάνουμε; Θα συμπεριφερθούμε όπως η χούντα το ’68 που αποβλήθηκε; Λέμε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της να σέβεται ότι πρέπει να μετέχει στα όργανα και να σέβεται τις αποφάσεις τους και να δίνει δικαίωμα στους Έλληνες πολίτες επανεξέτασης της υπόθεσης όταν πετυχαίνουν θετική απόφαση από το ΕΔΑΔ. Πού είναι όλα αυτά για τα τουρκικά σωματεία;». 

Προκειμένου, δε, να υποστηρίξει την απόσυρση των διατάξεων, είπε: «Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κ. Περάκη, ότι αναβλήθηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Αντιπροσώπων και μας δίνεται το δικαίωμα να ενημερωθούν τα κόμματα καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη. Επαναλαμβάνω. Μην προσφέρετε κακές υπηρεσίες στην χώρα. Ανταποκρινόμενος και στο αίτημα του εισηγητή των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλου να δοθεί χρόνος μίας εβδομάδας-δέκα ημερών. Θα αποσυρθούν οι διατάξεις και θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο. Αυτά τα λέω γιατί έγινε η αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης. Αν δεν γινόταν, δεν θα τις απέσυρα».

Σε άλλο σημείο, δε, και προκειμένου να εξηγήσει την άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την τροπολογία, είπε: «Προ 2,5 ετών είχαμε μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας. Συμφωνούσαν τα κόμματα που την στήριζαν σε όλα τα νομοσχέδια;».

Και συνέχισε «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έφερε ο κ. Ρουπακιώτης νομοσχέδιο για ναρκωτικά, εμείς το στηρίξαμε. Δεν κάναμε τα καραγκιοζιλίκια που εσείς κάνετε σήμερα. Τι είστε; Πολιτικά σχιζοφρενείς; Δηλαδή λέτε "συμφωνούμε με αυτά που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά δεν τα ψηφίζουμε, για να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα". Εμείς τότε τα υπερψηφίσαμε όσα συμφωνούσαμε. Όπου εμείς συμφωνούσαμε με κάτι καλό, το ψηφίζαμε».

Υπενθυμίζεται ότι την επίμαχη τροπολογία έφερε στο φως την περασμένη Κυριακή το «Πρώτο Θέμα».

Όσο και αν προσπάθησε, δε, να πείσει περί του αντιθέτου, ο κ. Κοντονής αναγκάστηκε να αποσύρει τη διάταξη, καθώς τόσο οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ του ζήτησαν να το κάνει, δια του ειδικού αγορητή τους, Θανάση Παπαχριστόπουλου, όσο και γιατί η αντιπολίτευση απειλούσε να καταψηφίσει, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ξαναβάζει πλάτη, εάν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη» -εάν, δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν εμφανίζονται να συμπλέουν στην ψήφιση νομοσχεδίων.

Η τροπολογία φέρεται επίσης να είχε προκαλέσει την αντίδραση της βουλευτή Β' Πειραιά του κυβερνώντος κόμματος, Νίνας Κασιμάτη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούσε και δεν επρόκειτο να στηρίξει τη ρύθμιση.

Η νομοτεχνική βελτίωση Κοντονή για την απόσυρση της τροπολογίας :





Πυροβολισμοί με τραυματίες εχθές το βράδυ στην Καλλιθέα



Είναι γνωστό ότι η Καλλιθέα είναι φωλιά κακοποιών ημεδαπών και κακοποιών.

Εχθές το βράδυ η Άμεση Δράση δέχτηκε τηλεφώνημα για πυροβολισμούς από αγνώστους στην Πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα.

Αμέσως έσπευσαν περιπολικά στο σημείο για να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί και διαπιστώθηκε ότι λίγα λεπτά πριν, συμμορίες κακοποιών με άγνωστο αριθμό ατόμων συνεπλάκησαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν πυροβολισμούς. 

Από το σημείο μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο δύο άντρες Αλαβανοί τραυματισμένοι.

Στο σημείο επίσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τρεις κάλυκες και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Σημειώνουμε ότι η πλατεία Δαβάκη είναι κεντρική πλατεία στην Καλλιθέα με πάρα πολύ κόσμο όπου παίζουν και πολλά μικρά παιδιά.


Αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ: Καταζητούν 22 αστυνομικούς οι αντιεξουσιαστές



Ανάρτηση στο Facebook με φωτογραφίες δεκάδων αστυνομικών-φρουρών πολιτικών προσώπων

Αναστάτωση επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ ύστερα από αναρτήσεις στο διαδίκτυο από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, φωτογραφιών 22 αστυνομικών (ορισμένοι από τους οποίους είναι και φρουροί πολιτικών προσώπων), οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «καταζητούμενοι»!

Στην εν λόγω συγκεντρωτική φωτογραφία οι αστυνομικοί εμφανίζονται με πολιτικά ρούχα από διαφόρους χώρους σε πρόσφατο αλλά και προγενέστερο χρόνο. Με τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να εκφράζουν απορίες για τους δημιουργούς αυτού του «κολλάζ» με αστυνομικούς - συνοδούς ασφαλείας αλλά και αρκετούς που συμμετέχουν σε ομάδες εποπτείας και συλλήψεων σε περιπτώσεις επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Με τους ίδιους παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ να αναφέρονται «στην εντυπωσιακή μεθοδικότητα των αναρχικών» κι ένα δείγμα της ελευθερίας δράσης που έχουν αποκτήσει. Επιπλέον διατυπώνουν ερωτήματα για την στόχευση της δημοσιοποίησης αυτού του οπτικού υλικού με φόβους επιθέσεων εναντίον αστυνομικών που υπηρετούν σε κρίσιμες υπηρεσίες. Η φωτογραφία φέρεται να έχει αναρτηθεί από χρήστες του διαδικτύου με λεζάντα «άνθρωποι δίχως πρόσωπα, χωρίς διακριτικά, ανάμεσα μας» και πρόσθετη αναφορά «οι ασφαλίτες αυτοί δεν θα ξαναχαθούν μεταξύ μας». Στο σχετικό κείμενο υπάρχουν περιγραφές για αιφνιδιαστικές συλλήψεις στην διάρκεια επεισοδίων από άντρες με πολιτικά, στην προσπάθεια των συγκεκριμένων αστυνομικών να μην φωτογραφηθούν κλπ..

Με συνοδευτικά σχόλια «για να ξέρετε ποιους έχετε δίπλα σας» …


Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επεσήμαναν ότι στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί η δημοσιοποίηση μεμονωμένων φωτογραφιών αστυνομικών με πολιτικά. Όμως αυτή η μαζική φωτογράφηση θεωρείται πρωτοφανής κι ίσως προκαλέσει σειρά προβλημάτων για την ασφάλεια των αστυνομικών αλλά και στις ενέργειες ειδικών υπηρεσιών.



Λαμπρόπουλος Βασίλης 
ΒΗΜΑ