Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018

Όταν δεν σε νοιάζει να ξεφτιλιστείς! Σπρίτζης: Ξέραμε για νεκρούς στη σύσκεψη με τον Τσίπρα, αλλά είχαν φύγει οι κάμερεςΌλοι ήξεραν και κανένας δεν μίλησε για να παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστούν περισσότερο.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ομολόγησε ότι οι υπουργοί που ενημέρωναν τον Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, από την φωτιά, αλλά δεν έκαναν κάποια αναφορά μπροστά στις κάμερες, δείχνοντας το πόσο ξεφτιλισμένη κυβέρνηση έχουμε στην Ελλάδα.

Ο ανεκδιήγητος αντρόπιαστος Χρήστος Σπίρτζης είχε το θράσος να δικαιολογήσει τη σιωπή αναφέροντας ότι οι πληροφορίες ήταν υποτίθεται ανεπιβεβαίωτες, αν και όπως όλη η Ελλάδα ξέρει ήταν επιβεβαιωμένες ώρες πριν το σώου της συνάντησης - ενημέρωσης Τσίπρα.

Η ξεφτίλα του πήγε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας χωρίς ίχνος ντροπής ότι οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν όλως τυχαίως μόλις έφυγαν οι κάμερες της ΕΡΤ, κοροιδεύοντας έτσι τον κόσμο και θεωρώντας ότι αυτό που είπε τους δικαιολογεί.

«Υπήρχε μία πληροφόρηση εξ όσων γνωρίζω, μετά την ενημέρωση που έγινε, όταν έφυγαν οι κάμερες για την πιθανότητα δύο αν θυμάμαι καλά ή ενός συμπολιτών, που ήταν ανεπιβεβαίωτες. Ήταν ανεπιβεβαίωτη. Όταν είχαμε πληροφόρηση, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μία ώρα μετά και μίλησε για πάνω από 20 νεκρούς. Είχαμε ανεπιβεβαίωτη ενημέρωση για δύο νεκρούς, εκείνη την ώρα οι προτεραιότητές μας ήταν τελείως διαφορετικές. Που θα αποσκοπούσε να κρύβαμε αν ξέραμε ότι είχαμε εκείνη τη στιγμή νεκρούς; Θα παίρναμε τους νεκρούς και θα φεύγαμε; Αυτά που γίνονται και αυτά που ακούγονται είναι τρελά πράγματα», είπε χωρίς ίχνος ντροπής ο Σπίρτζης

Δεν μας πηγαίνει το χέρι να γράψουμε τι άλλο είπε γιατί απλά δεν θέλουμε να συμμετέχουμε ότι στην πλήρη μεταφορά της ξεφτίλας που δέρνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τους αφήνουμε στην χλεύη σας.
Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για τις φονικές πυρκαγιέςΑπόδοση ποινικών ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική ζητά ένας πολίτης με την πρώτη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε τη Δευτέρα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντώνη Λιόγα.

Τη μήνυση κατέθεσε ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης και στρέφεται κατά παντός υπευθύνου:

Α) αρμοδίου υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, αιρετών υπαλλήλων της περιφέρειας Αττικής, αιρετών των Δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων έλαβαν χώρα οι φονικές πυρκαγιές την 23η Ιουλίου 2018.

Β) συμμετόχου και εμπλεκομένου, διά κοινής δράσης και κοινού δόλου, αρμοδίου υπηρεσιακού παράγοντος και εξωθεσμικού τοιούτου συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού.

Γ) Και κάθε άλλου προσώπου ως προς το οποίο προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.

Ο κ. Σταμάτης ζητεί να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί οι «αξιόποινες πράξεις αυτεπαγγέλτως διωκόμενες, κακουργηματικού χαρακτήρα και εξαιρετικής φύσης:

1) ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή

2) πυρκαγιά από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή

3) έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή

4) της παραβίασης οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους.

5) ή και άλλως της παράβασης καθήκοντος».

Μάλιστα, ο κ. Σταμάτης ζητεί από τον κ. Λιόγα να εισάγει την υπόθεση σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στην Ολομέλεια του Εφετείου, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη – ανακριτή και τα στοιχεία που έχει η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική έρευνα στον εφέτη – ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του απόστρατου αξιωματικού, ότι «κανένας αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων δεν έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί, Νέος Βουτζάς και Μάτι, αντίθετα με διάφορες πρεσβείες που έστειλαν μαζικά e-mail, στους πολίτες τους, που ήξεραν ότι είτε κατοικούσαν, είτε παραθέριζαν στην περιοχή προκειμένου να την εκκενώσουν έγκαιρα».

Αντίθετα, «οι παιδικές και στρατιωτικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα (πολύ κοντά από το πέρασμα της πυρκαγιάς) εκκενώθηκαν άμεσα, με τα εκατοντάδες παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλείς τοποθεσίες και στη συνέχεια στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου και παρελήφθησαν από τους γονείς τους».

Ακόμη, αναφέρει ότι «η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου, καθώς έντρομοι οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά, που βρίσκεται στην πάνω πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος, άρχιζαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με ό,τι μέσω διέθεταν, με κατεύθυνση το Μάτι, τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη» και συνεχίζει:

«Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε δυσχέρανε εξαιρετικά τις προσπάθειές τους, καθώς κάτοικοι κι επισκέπτες από το Μάτι προσπαθούσαν κι εκείνοι να διαφύγουν από την περιοχή.

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στους στενούς δρόμους της περιοχής, καθώς σε περίπτωση που κάποιος δεν είχε καλή γνώση της περιοχής παγιδευόταν σε έναν θανάσιμο λαβύρινθο, ενώ οι φλόγες πέρασαν σε κλάσματα δευτερολέπτου τη Λεωφόρο Μαραθώνος σε πολλά σημεία».

Σε άλλο σημείο γίνεται επισήμανση στην χαρακτηριστική περιγραφή του επικεφαλής διάσωσης του Ερυθρού Σταυρού, Βασίλη Ανδριόπουλου, που αναφέρει:

«Τις πρώτες πρωινές ώρες εντοπίσαμε τον πρώτο άνθρωπο. Είδαμε καμένα αυτοκίνητα με τα κλειδιά πάνω, με ανοιχτές τις πόρτες και αμέσως καταλάβαμε ότι θα υπάρχουν πολλοί νεκροί. Τα ξημερώματα είχαμε την εικόνα για το μέγεθος της τραγωδίας. Ανάμεσα σε δύο σπίτια, σε ένα χωράφι 300 τετραγωνικών μέτρων, 25 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Ανάμεσά τους δυστυχώς και μικρά παιδιά. Οικογένειες που αναζήτησαν τη λύτρωση, προσπάθησαν να διαφύγουν και δυστυχώς βρήκαν τον θάνατο». Οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν όχι να σώσουν την περιουσία τους, αλλά να σώσουν τη ζωή τους. Και δεν τα κατάφεραν».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Η Ν.Δ. για την επικοινωνιακή επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι : Πήγε σαν κλέφτηςΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι.

«Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα από την εθνική τραγωδία για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας σαν τον κλέφτη το Μάτι και μάλιστα σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον.

Οι πολίτες, όμως, δεν πείθονται πια από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Απαιτούν να μάθουν όλη την αλήθεια για το πώς χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι για τα λάθη και τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν».


Καταγγελία-βόμβα από το ΕΚΑΒ: Είχαμε από τις 21:50 παραλάβει νεκρό από την πυρκαγιά
Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκεται το σόου που έστησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Δευτέρας κατά την ενημέρωσή του από υπουργούς και σώματα ασφαλείας για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος αποκάλυψε ότι ήδη από τις 21:50 είχαν παραληφθεί οι πρώτοι νεκροί. Υπενθυμίζουμε πως πριν τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν σε live μετάδοση χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε νεκρούς και αγνοουμένους!

Όπως είπε ο κ. Μαθιόπουλος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ το ΕΚΑΒ ως τις 23:00 είχε παραλάβει τέσσερις νεκρούς. «Μετά σταματήσαμε γιατί είχε ενεργοποιηθεί το σχέδιο ταυτοποίησης διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και ταυτοποίησης, όταν ενεργοποιείται αυτό το σχέδιο σημαίνει ότι υπήρχαν πολλές απώλειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Τουλάχιστον τρεις υπουργοί ήξεραν για τους νεκρούς την ώρα του σόου του Τσίπρα.

Τουλάχιστον τρεις υπουργοί, ο Νίκος Τόσκας, ο Παύλος Πολάκης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ήξεραν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι διψήφιος όταν ο πρωθυπουργός στις 23.30 συμμετείχε στη σύσκεψη- ενημέρωσης για τις φωτιές.

Στελέχη της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, και του Λιμενικού επιβεβαιώνουν πως λίγα λεπτά από τη στιγμή που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα, στις 19:40, γίνεται ο εντοπισμός των πρώτων νεκρών, με την κυβέρνηση να αναφέρει για πρώτη φορά τη λέξη «νεκροί» στις 2:00 τα ξημερώματα, αφού πρώτα έχει δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό θέατρο μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση όχι μόνο όταν έκανε τη σύσκεψη ήξερε για τους νεκρούς, αλλά είχε ήδη συστήσει την Ειδική Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις 00:00 το βράδυ είχε γίνει και η πρώτη σύσκεψη της ομάδας αυτής.

Αποδόμηση

Το κυβερνητικό φιάσκο με τη σύσκεψη του πρωθυπουργού ξεκίνησε με τις κάμερες ανοιχτές να καταγράφουν την ενημέρωση του άρτι αφιχθέντος από το ταξίδι του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στις 23.30 το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιείται σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

Η ΕΡΤ ξεκινά να μεταδίδει τη σύσκεψη με εικόνα και ήχο. Ο πρωθυπουργός ρωτά επιμόνως πόσες εστίες έχουμε στην Κινέτα και ενημερώνεται για περισσότερο από 2 λεπτά για τα μέτωπα εκεί. Ο Παύλος Πολάκης κοιτάει νευρικά το κινητό του και όλοι οι υπόλοιποι παρακολουθούν με ενδιαφέρουν την παρουσίαση του υπαρχηγού Επιχειρήσεων Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Αν και ο αρχηγός ρωτά τον υπαρχηγό τι γίνεται στη Ραφήνα, εκείνος συνεχίζει την ενημέρωση λέγοντας την κατάσταση των πυρκαγιών στα Χανιά, στο Λουτράκι και τελευταία αναφέρει τη Ραφήνα (!), όπου τονίζει ότι «δεν έχουν ενεργό μέτωπο σε δάσος αυτή τη στιγμή, είναι σε ύφεση, είναι αυτό που κατέβηκε στον Ν. Βουτζά».

Ο πρωθυπουργός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπογραμμίζει ότι είναι κατοικημένες περιοχές και ρωτά δύο φορές με αγωνία για τις κατασκηνώσεις, αυτές για τις οποίες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε στο συντάκτη του «Ε.Τ.» στη συνέντευξη Τύπου να μην τις επικαλείται γιατί έχουν διαφορετική δομή από έναν οικισμό.

Ψέμα 1ο

Στα περισσότερο από τα 11,5 λεπτά που η σύσκεψη μεταδιδόταν ζωντανά δεν έγινε ούτε μία αναφορά για νεκρούς και για την κρισιμότητα της κατάστασης. Αντίθετα, όλοι παρουσίαζαν μία διαχειρίσιμη κατάσταση. Ο υπαρχηγός έλεγε ότι «το ενεργό μέτωπο είναι υπό ύφεση, αλλά με τη φωτιά όπως πέρασε κάηκαν κάποια σπίτια γιατί έχει δοθεί προτεραιότητα να σώσουμε τον κόσμο να πάει σε ασφαλές σημείο». Νίκος Τόσκας και Παύλος Πολάκης είπαν χαρακτηριστικά ότι «ήταν ένας εγκλωβισμένος κόσμος σε ένα λιμανάκι, το Κόκκινο Λιμανάκι, και το Μάτι. Τους μεταφέραμε από εκεί.

Συνεχίζεται η επιχείρηση προς το λιμάνι της Ραφήνας», με τον δεύτερο να συμπληρώνει: «Κάποιοι βαριά τραυματισμένοι ήρθαν με το πλωτό του Λιμενικού και τώρα μαζεύονται οι άλλοι και τους φέρνουν στη Ραφήνα. Οποιοι είναι τραυματίες μεταφέρονται σε Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμό και ΚΑΤ».

Με δηλώσεις τους 4 στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας αποδεικνύουν ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας ήξερε την κρισιμότητα. Συγκεκριμένα:

«Γύρω στις 23:30 ξέραμε ότι υπάρχουν κάποια θύματα, αλλά δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αριθμό», ανέφερε η Πηνελόπη Μηνιάτη, υποστράτηγος, διοικητής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
«Η πρώτη κλήση για νεκρό από την Πυροσβεστική στο ΕΚΑΒ έγινε στις 20:40 και αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε περιστατικά περίπου στις 21:50 – 21:55», είπε ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος.
«Φτάσαμε στο σημείο και ήταν ακόμα μέρα -απόγευμα-. όπου και αντικρίσαμε εγκλωβισμένους μέσα στη θάλασσα και σύντομα εντοπίστηκαν τα πρώτα θύματα», ανέφερε ο διοικητής της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαλτάκος.
«Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας», είπε ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Ψέμα 2ο

Στην ενημέρωση έλειπε ένας από τους βασικούς υπουργούς, ενδεικτικό της υποτίμησης του τι συνέβαινε στη θάλασσα εκείνη τη νύχτα. Ο,τι δηλαδή περίπου 1.500 είχαν εγκλωβιστεί στις βραχώδεις ακτές της περιοχής, με αρκετούς να γλιτώνουν από φωτιά και τελικά να πεθαίνουν από πνιγμό, άλλοι να παραμένουν περισσότερες από 5 ώρες στη θάλασσα παρασυρόμενοι από τα ρεύματα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, έλειπαν και από τη συνέντευξη Τύπου-φιάσκο της Πέμπτης. Το ρόλο της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για το τι συνέβαινε στη θάλασσα ανέλαβαν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και οι υπουργοί Νίκος Τόσκας και Παύλος Πολάκης. Οταν ο πρωθυπουργός ρώτησε αν υπάρχει εγκλωβισμένος κόσμος στο λιμάνι, οι δύο υπουργοί αναφέρουν ένα γενικόλογο ότι υπήρχαν, αλλά έχουν μεταφερθεί, με την επιχείρηση να είναι σε εξέλιξη.

Από τις 7:10 το Λιμενικό Σώμα είχε εικόνα του απόλυτου πανικού και στη σύσκεψη δεν αναφέρθηκε σχεδόν τίποτα.

Ψέμα 3ο

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας στο χαρτί του, ρωτά τον υπαρχηγό: «Φαντάζομαι, έχετε το σύνολο των επιχειρήσεων εκεί», για να εισπράξει την απάντηση: «Το μεγαλύτερο μέρος». Μόνο που το μεγαλύτερο μέρος ήταν στην Κινέτα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη επιχείρησαν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος διαδοχικά 5 αεροσκάφη Canadair και 5 ελικόπτερα. Οπως αναφέρει η Πυροσβεστική: «Οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα», κάτι που δεν έκαναν στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Σε αυτή τη φωτιά την κρίσιμη ώρα έλαβαν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη Canadair και 1 ελικόπτερο.

Η Κουρουμπλής γνώριζε, ο Μπαλτάκος ανασκεύασε
Η ανασκευαστική δήλωση του διοικητή της Μονάδας Υποβρύχιας Αποστολών για την αρχική του δήλωση ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ήξερε για νεκρούς στη θάλασσα πριν νυχτώσει ήταν ένας ακόμη κρίκος στο κυβερνητικό αλαλούμ.

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που επιχείρησαν στην παραλία στο Μάτι, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς πριν να νυχτώσει τη Δευτέρα και είχαν ενημερώσει το υπουργείο, με την πολιτική ηγεσία να μην αναφέρει κάτι για να μην προκληθεί πρόσθετη αναστάτωση.

Λίγο αργότερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού παραδέχθηκε ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό από το πύρινο μέτωπο στο Μάτι, το απόγευμα της Δευτέρας, σημείωσε ότι αξιολόγησε την πληροφορία ως μη ασφαλή. Ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6» ότι πράγματι «υπήρχε αυτή η πληροφορία», αλλά δεν αξιολογήθηκε ως «ασφαλής», αφού αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν στη θάλασσα.

Αργά το απόγευμα ο Δημήτρης Μπαλτάκος δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι «μόνον όταν ήρθαν ειδικοί πιστοποιήθηκε πως ήταν άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους. Εμείς όντως εντοπίσαμε νεκρούς, απλά γνωρίζουμε ότι είναι νεκροί σήμερα που μιλάμε. Τη στιγμή που εμείς τους εντοπίσαμε, οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε μια κατάσταση η οποία δεν ήταν αναγνωρίσιμη. Δεν ήταν δηλαδή δυνατόν κανείς άνθρωπος, παρά μόνο εξειδικευμένη υπηρεσία, να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ότι ήταν όντως άνθρωποι αυτό το οποίο βλέπαμε, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Λεπτό… λεπτό

16.49 Ξεσπά η φωτιά στο βουνό της Πεντέλης σε χαμηλή βλάστηση.
17.00 Ο Δήμος Αθηναίων και ΕΛ.ΑΣ. αστραπιαία εκκενώνουν τις παιδικές κατασκηνώσεις.
17.45 . Ωρα μηδέν. Οσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει μέχρι εκείνη την ώρα από τον οικισμό Μάτι εγκλωβίζονται μία ώρα αργότερα μέσα στα στενά παλεύοντας για τη ζωή τους.
18.00 Η φωτιά κατακαίει τον Ν. Βουτζά.
18.10 Δίνεται η εισήγηση από την Πυροσβεστική προς Περιφέρεια και δήμο για εκκένωση των περιοχών. Η φωτιά όμως ήδη κατέκαιγε τον Νέο Βουτζά.
18:13 Η φωτιά φτάνει στη Λεωφόρο Μαραθώνος και κλείνει ο δρόμος.
18.18Καταγράφεται πρώτο πέρασμα των 3 χιλιομέτρων φωτιάς στην άλλη πλευρά της Μαραθώνος.
18.30 Η φωτιά φτάνει στο Μάτι. Ξεκινάει ο απόλυτος Γολγοθάς.
18.59 Καταγράφεται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας η πρώτη κλήση για διάσωση.
19.15 Η φωτιά έχει ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο. Δεκάδες οδηγοί εγκλωβίζονται μέσα στα οχήματα, άλλοι τα εγκαταλείπουν και τρέχουν και καταλήγουν σε γκρεμούς. Η απόλυτη φρίκη έχει ολοκληρωθεί.
19.20 Σκάφος του Λιμενικού ξεκινάει να πηγαίνει στις παραλίες.
20.30 Γίνεται η πρώτη αναφορά ότι εντοπίστηκε νεκρός. Ο ένας φορέας παραπέμπει στον άλλον (ΕΚΕΠΥ-Πυροσβεστικό Σώμα-υπουργείο Υγείας- ΕΚΑΒ) διαψεύδοντας εμμέσως την αναφορά.
20:40 Εγινε η πρώτη κλήση για νεκρό από την Πυροσβεστική στο ΕΚΑΒ, με το ΕΚΑΒ να φτάνει 21:50-21:55.
23:30 «Ξέραμε ότι υπάρχουν κάποια θύματα, αλλά δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αριθμό», ανέφερε η Πηνελόπη Μηνιάτη, υποστράτηγος, διοικητής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
23.45 Πραγματοποιείται η σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Καμία αναφορά σε νεκρούς, όλα παρουσιάζονται διαχειρίσιμα. Κουβεντιάζουν πρώτα για τις φωτιές σε Χανιά, Κινέτα και Λουτράκι και τελευταία για Ραφήνα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


«Άκου να σου πω Αλέξη, τώρα που έθαψα τους νεκρούς μου» ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα
Απευθυνόμενη στον  Αλέξη Τσίπρα, η ανοιχτή επιστολή της γυναίκας φίλης της οικογένειας Φύτρου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα The President και έχει τίτλο: «Άκου να σου πω Αλέξη, τώρα που έθαψα τους νεκρούς μου»

Η επιστολή : 

Το παίζεις ψευτόμαγκας γιατί υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ – πολίτες – πολιτικοί που περιμένουν, ως είθισται από αρχαιοτάτων χρόνων, να ταφούν οι νεκροί τους για να σου απαντήσουν. Υπάρχουν δημοκράτες που περιμένουν να καταλαγιάσει ακόμα κ ο θυμός τους πριν σου απαντήσουν.

Οι δικοί μου νεκροί, ότι απέμεινε από το κορμάκι τους, βρίσκονται πια στο χώμα… για πάντα.

Άκου λοιπόν Αλέξη,

Από σήμερα εσυ κ οι όμοιοί σου είστε εχθροί μου.
Προσωπικοί εχθροί μου, όχι της χώρας. Δικοί μου εχθροί.
ΟΧΙ γιατί είπες τερατώδη ψέμματα σ έναν βασανισμένο λαό για να αρπάξεις την εξουσία
ΟΧΙ γιατί έριξες τη χώρα στο γκρεμό την ώρα που απέφευγε το χείλος του
Όχι γιατί μου πρότεινες το βράδυ των εκλογών από το μπαλκόνι σου, ή να με τελειώσεις ή να σε τελειώσω
ΟΧΙ γιατί έκανες στροφή στον «κυβερνητισμό» !!! 360ο μοιρών στροφή, μόνο αυτή έμαθες στο Πολυτεχνείο
ΟΧΙ γιατί μισείς τη μεσαία τάξη που σε γέννησε και σε εξέθρεψε κηφήνα – αμπελοφιλόσοφο
ΟΧΙ γιατί συνθλίβεις κάθε παραγωγική δύναμη που σπρώχνει τη χώρα προς τα πάνω
ΟΧΙ γιατί ελέγχεις όλες τις διακριτές εξουσίες ως άλλος δικτατορίσκος
ΟΧΙ γιατί μισείς την ελεύθερη γνώμη και προσπαθείς συνειδητά για την εξόντωση όσων διαφωνούν
ΟΧΙ γιατί έδωσες σύνθημα στα φιλαράκια σου για πλιάτσικο στη δημόσια ζωή της χώρας
ΟΧΙ γιατί πουλάς Τιμαλφή – Ιερά κ Όσια και γίνεσαι ο ικανότερος σφουγγοκωλαριος όλων των εποχών
ΟΧΙ γιατί χαϊδεύεις τη βία κ τους νταβαντζηδες της για να γαλουχήσεις με δηλητήριο τη νέα γενιά
ΟΧΙ γιατί με αναγκάζεις να φυγαδεύσω τα παιδιά μου από τη χώρα
ΟΧΙ γιατί άφησες ανθρώπους να καούν στο βωμό της ασχετοσύνης σου

Αλλά γιατί ….

μ έκανες να ντρέπομαι για τον τρόπο που μεγάλωσα στο σπίτι ενός αριστερού ΕΑΜίτη που, αμούστακος ακόμη, έτρεξε πίσω από τον Άρη. Πίστεψε σ έναν καλύτερο – δίκαιο κόσμο… πολέμησε … έχασε … διδάχτηκε.
Ντρέπομαι να πω αυτό που άλλοτε καυχιόμουν και ηλπιζα να το διδάξω στα παιδιά μου, τώρα που μεγαλώνουν σ έναν στρεβλό κόσμο.
Ντρέπομαι να πω πως έχω ήθος, ηθική, ανθρωπιά, αλληλεγγύη, ταπεινότητα, αξίες της αριστεράς με τις οποίες πορεύτηκα κ έγινα 50 χρόνων.
Για να έρθεις εσύ και να ντραπώ. Πολύ. Και να μην ξέρω τι να πω στα παιδιά μου.
Ξέρεις Αλέξη;
Υπήρξαν μεγάλοι Έλληνες πολιτικοί που μαζί, με τον πατέρα μου κ όσους έζησαν εμφύλιο, έκατσαν και έφτιαξαν μια δημοκρατία. Με κόπο κ πόνο είναι η αλήθεια … Μια δημοκρατία που σου επέτρεψε να εκλεγείς, εσυ και οι όμοιοί σου.
Και ήρθες για να ανασύρεις από την ψυχή του Έλληνα τα πιο ταπεινά του ένστικτα, αυτά που μπορείς να αναγνωρίσεις καλά και να τα ελέγξεις.
Εμφύλιος λοιπόν;
Τελείωσες την κοινή λογική, θα τελειώσεις και τη δημοκρατία;
Σε μια ύστατη προσπάθεια να καταλαγιάζω το θυμό μου και να φανώ αντάξια του δημοκράτη πατέρα μου, σου ζητώ εκλογές. Τώρα, όχι όποτε σε βολέψει.
Να κριθείς δημοκρατικά από το λαό. Για τις προθέσεις, τις πράξεις, τα λάθη κ τις παραλείψεις σου. Για την κυβέρνηση σου. Για τους συνεργάτες σου.
Δημοκρατικά από το λαό.
Αλλιώς, δεν μου αφήνεις άλλο περιθώριο από την προτροπή σου: ή να με τελειώσεις ή να σε τελειώσω.
Από σήμερα εχθρός μου λοιπόν, ο ΠΘ της χώρας μου. Προσωπικός εχθρός μου.
Το οφείλω. Στα δυο ξανθά αγγελούδια που έθαψα σήμερα.
Το οφείλω. Στο τελευταίο άδειο βλέμμα της ΜΑΝΑΣ τους, πριν αποσυρθεί από τα εγκόσμια για πάντα.

Αννίτα Π.
Ντροπιασμένη
Αηδιασμένη

Άοπλη στρατιώτης της δημοκρατικής λογικής


Ξεφτίλα! Πήγε σαν κλέφτης για να τον δουν οι κάμερες και έφυγε γρήγορα μην τον κυνηγήσουν


Μετά από μία εβδομάδα και αφού έχει ξεφτιλιστεί, ο Αλέξης Τσίπρας νωρίς το πρωί και για ούτε μισή ώρα, για να μην τον πάρουν χαμπάρι πήγε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους στα καμμένα.

Φροντίζοντας να έχει δικιά του κάμερα, και χωρίς να έχει ανακοινωθεί τίποτα για την επίσκεψη για ευνόητους λόγους και για να μην μαζευτεί κόσμος να τον λιντσάρει, είπε να κάνει μια γκεστ εμφάνιση για να ολοκληρωθεί το σώου.

Σαν κλέφτης που καταζητείται έκανε μια βόλτα ο Αλέξης Τσίπρας στα καμμένα, φροντίζοντας με το γνωστό ακροαριστερό επικοινωνιακό κόλπο να τον δουν οι κάμερες, αλλά να μην τον πάρουν χαμπάρι οι πολίτες ειδικά οι πυρόπληκτοι.


Το δελτίο τύπου από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μάτι.

Η επίσκεψη διήρκεσε περίπου μία ώρα. Ο Πρωθυπουργός, επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και του Στρατού στο Λεωφορείο Όλυμπος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Αναστωστάκη, αλλά και τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται στο πεδίο».


Και άλλη ξεφτίλα από κυβερνητική Συριζαία βουλευτή που προκαλεί τους πολίτεςΔεν έχουν φιλότιμο, ήθος και αξιοπρέπεια και το αποδεικνύουν καθημερινά με τις δηλώσεις τους προκαλώντας τα θύματα της πυρκαγιάς και όλους τους Έλληνες.

Η ανάρτηση της Αννέτας Καββαδία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο facebook που υπερασπίστηκε προκλητικά τον Αλέξη Τσίπρα δημιούργησε αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις με αποτέλεσμα να την κατεβάσει από το προφίλ της.


Έχουμε ένα δειλό, επικίνδυνο και ξεφτιλισμένο πρωθυπουργό ντροπή για την χώρα.Η παράσταση που έδωσε το βράδυ της φωτιάς ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ακόμα μία φορά το πόσο μικρός και ξεφτιλισμένος άνθρωπος είναι, ακατάλληλος για το μπόι της θέσης του πρωθυπουργού.

Η αποκάλυψη ότι το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ ήξερε, έδωσε παράσταση μπροστά στις κάμερες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής κάνοντας ότι δεν ξέρει και θέλοντας να κρύψει την αλήθεια, δείχνει ακόμα μία φορά το πόσο ξεφτίλα κυβέρνηση έχουμε στην χώρα που  είναι ταυτόχρονα ανίκανη και κυνική για να μην χάσει με κάθε τρόπο την εξουσία.

Αυτός ο ανίκανος και επικίνδυνος πρωθυπουργός δεν δίστασε να μετατοπίσει την ευθύνη μίας τραγωδίας στους πολίτες κάτι που δεν τόλμησε να κάνει ποτέ κανένας πρωθυπουργός σε εθνική τραγωδία. 

Νόμιζε ότι διορίζοντας τους πυρόπληκτους και δίνοντας τους λεφτά θα ξεχαστεί η ανικανότητα του, η κυνικότητα του και το πόσο επικίνδυνος είναι ο ίδιος και όλη η κυβέρνηση του.

Τι ασύμμετρες απειλές μας είπε, ακόμα και για τρομοκρατία μας ανέφερε, εμφάνιζαν χρησιμοποιημένα γκαζάκια από σκουπίδια για να αποδείξουν δήθεν εμπρησμό, χρησιμοποίησαν για άθλια προπαγάνδα αποπροσανατολισμού τα φιλικά ΜΜΕ, και όλα αυτά επειδή επειδή είναι δειλός και ξεφτιλισμένος πρωθυπουργός, και δεν ήθελαν να φανεί ότι έχει καταρρεύσει ο κρατικός μηχανισμός εντελώς .

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη», χωρίς να την συνοδεύει με την παραίτηση του και την παραίτηση της κυβέρνησης του, δεν είπε ούτε μία συγνώμη στα θύματα της ανικανότητας του, και να είσαστε σίγουροι ότι για το μόνο που έχει στεναχωρηθεί είναι ότι η πυρκαγιά και οι νεκροί του χάλασαν το πάρτι που θα έστηνε για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια.Βρήκαν ζωντανό σκύλο σε φούρνο καμένου σπιτιού στο Μάτι
Σύμφωνα με το zoosos.gr, φιλόζωοι εντόπισαν έναν σκυλάκο μέσα σε έναν φούρνο ενός καμένου σπιτιού ζωντανό και τρομαγμένο. 

Η Αρτεμις Κυριακοπούλου, που τράβηξε το βίντεο και έκανε την ανάρτηση, αναφέρει: «Σε ένα δάσος στην περιοχή Μάτι που έχει καταστραφεί ολοσχερώς και που αποτελεί τάφο για εκατοντάδες ζώα που αναζητούσαμε, καταφέραμε να βρούμε μέσα σε ένα φούρνο ενός καμένου σπιτιού αυτό εδώ το πλάσμα...

Καμένο, πληγωμένο, πεινασμένο και φυσικά φοβισμένο καταφέραμε μετά από 2,5 ώρες προσπάθειας να πιάσουμε αυτό και τον αδερφό του (που βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση) και να τα μεταφέρουμε μαζί με τη βοήθεια του Vets4life στο κτηνιατρείο».
91 οι νεκροί-25 οι αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίεςΠόσο τραγική και ανίκανη κυβέρνηση έχουμε ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Μετά από μια εβδομάδα και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε επιτέλους τον αριθμό των αγνοουμένων, χωρίς όμως να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία τους ή φωτογραφίες τους για να διευκολύνει τις έρευνες.

Οι αγνοούμενοι από τη φωτιά στο Μάτι ανέρχονται επίσημα πλέον σε 25 άτομα ανακοίνωσε λίγο μετά τις επτά και μισή το απόγευμα της Κυριακής το Πυροσβεστικό Σώμα.

Συνολικά πλέον, η τραγική λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής, έχει φτάσει τους 91 και όπως φαίνεται θα ξεπεράσουν τους 100.