Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η συνέντευξη Κυριάκου πανικόβαλε κυβέρνηση και Γεροβασίλη



Όταν δεν μπορείς να τα βάλεις με την σοβαρότητα κάνεις ανούσια επίθεση την οποία δεν λαμβάνει κανένας πολίτης πλέον υπόψιν του κύριοι στους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση πανικοβλημένη μετά την χθεσινή συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη, αμόλησε την Γεροβασίλη για να εκτεθεί για ακόμα μία φορά λέγοντας : «Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη, οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ότι θα περάσει πραγματικά πολύς καιρός μέχρι να βρει η Νέα Δημοκρατία κάτι καινούριο να πει».

Μάλιστα η κ. Γεροβασίλη είχε το θράσος να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές: «Το μόνο ουσιώδες που προκύπτει από τη χθεσινή συνέντευξη είναι ότι κάθε φορά που η χώρα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει. Αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούριο». Κατέληξε δε πως: «Όσο η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από την κρίση, η αγωνία του κ. Μητσοτάκη πολλαπλασιάζεται. Σε αυτό έχει την απόλυτη κατανόησή μας».

Φυσικά και η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν δημιουργεί πρόβλημα στην διαπραγμάτευση, αντίθετα οι δανειστές βλέποντας την σοβαρότητα της Νέας Δημοκρατία σε αντίθεση με το τσίρκο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για το μέλλον της κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία απατώντας στην κυρία Γεροβασίλη είπε : «Η κυρία Γεροβασίλη έχει την κατανόησή μας για το δύσκολο και άχαρο ρόλο να είναι Κυβερνητική Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Της χρειάστηκαν 14 ώρες για να βρει κάτι να ψελλίσει...».





Ανάμεσα σε δύο σταθμούς στη βόρεια Ισπανία Ισπανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί μετά από εκτροχιασμό τρένου



Άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών – Σε πρόβλημα στις γραμμές τον απέδωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο

Δύο νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον εκτροχιασμό τρένου ανάμεσα στους σταθμούς Louredo-Valos και O Porrino στη βόρεια Ισπανία.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών καθώς το τρένο μετέφερε 60 άτομα.

Η εταιρεία Adif που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι ο εκτροχιασμός σημειώθηκε λόγω ενός προβλήματος στις γραμμές.

Ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το δυστύχημα συνέβη ανάμεσα στην ισπανική πόλη Βίγκο και την πορτογαλική Βαλέντσα ντο Μίνο.





Στο Ζάππειο οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου



Σε εξέλιξη βρίσκονται στο Ζάππειο Μέγαρο οι εργασίες της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συνομιλήσουν με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία τους, ενόψει της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα κυρίως πάνω στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

«Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους ηγέτες που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας υποδέχτηκε τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Αλέξη Τσίπρα πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.

Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία, ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δεκάδες συνεργεία τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την Ελλάδα και την Ευρώπη να έχουν γεμίσει την αίθουσα Τύπου.





Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


«Δεν επενδύω, δεν επενδύω», λένε οι ξένοι για την Ελλάδα




Στην απροθυμία των επενδυτών να τοποθετούν σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο φιλοξενούνται απόψεις αναλυτών που συνδέουν ευθέως την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης με την κυβερνητική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Bloomberg τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου φέρουν τις χειρότερες αποδόσεις συγκριτικά με όλα τα ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα τους τρεις τελευταίους μήνες, κάτι που δεν άλλαξε ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εξασφαλίσει συμφωνία με τους πιστωτές για την εκταμίευση της δόσης τον Ιούνιο.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί μόνο εκείνα της Νιγηρίας και της Βενεζουέλας στους δείκτες με τις μετοχές με τις χειρότερες αποδόσεις, γι' αυτή την περίοδο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν «κολλήσει» πολύ χαμηλά, παρά το κύμα που ανέβασε τις αγορές χρέους σε όλη την ευρωζώνη. Περίπου στο 8,2% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια, είναι πάνω από διπλάσιο σε σχέση με το 3% της Πορτογαλίας και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αρνητικές αποδόσεις σε Γερμανία και Ολλανδία. Η Κύπρος, η άλλη ευρωπαϊκή χώρα με βαθμολογία junk που δεν είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, δανείζεται με το μισό επιτόκιο σε σχέση με την Ελλάδα.

«Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε μια ερημιά από τον Ιούνιο», ανέφερε ο Patrick Esteruelas, επικεφαλής έρευνας στην Emso Asset Management, που διαχειρίζεται 3,2 δισ. δολάρια. «Όσο ο κόσμος αισθάνεται ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά αργά στην καλύτερη περίπτωση, ή θα αντιστρέψει αυτή την πορεία στη χειρότερη, θα έχει αμφιβολίες για τη σταθερότητα της διάσωσής της», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης που θα συναντηθούν στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή πιθανώς θα εκδώσουν τις συνηθισμένες προειδοποιήσεις και συστάσεις, ώστε η Ελλάδα να επιταχύνει τον ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την πληρωμή που εκκρεμεί από την πρώτη αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Μία ημέρα νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη, σχεδόν σίγουρα θα διατηρήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ εκκρεμούν μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχουν προγραμματιστεί για αργότερα φέτος.

«Η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, αλλά η Αθήνα είναι ήδη πίσω στα 15 μέτρα που συνδέονται με την πληρωμή της επόμενης υποδόσης», επεσήμανε ο Wolfango Piccoli, αναλυτής στην Teneo Intel με έδρα το Λονδίνο. «Στο μεταξύ, οι προοπτικές για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE και η ελάφρυνση χρέους -δύο θετικοί καταλύτες- φαίνονται όλο και πιο μακρινοί όσο περνάει ο καιρός», συμπλήρωσε.
Καθυστερημένες αξιολογήσεις, αργοπορημένες αποφάσεις για ελάφρυνση χρέους και δριμύτητα μεταξύ διαδοχικών κυβερνήσεων και ελεγκτών που εκπροσωπούν τους πιστωτές, όλα είναι υπερβολικά οικεία μοτίβα μέσα στην επταετή κρίση που έχει εξαλείψει περίπου το ένα τρίτο της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα σε αυτή την πορεία, εκείνοι που εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους σε κούφιες «θετικές» ενδείξεις είδαν τις επενδύσεις τους να εξανεμίζονται, πιο πρόσφατα όταν οι ελληνικές τράπεζες ζήτησαν ένεση κεφαλαίων για τρίτη φορά. Αυτό το πικρό παρελθόν, περιλαμβανομένης της απόφασης του Τσίπρα να διεξάγει το 2015 ένα δημοψήφισμα που σχεδόν έσπρωξε τη χώρα έξω από το ευρώ, είναι ένας από τους λόγους που οι επενδυτές απέχουν, υποστηρίζει το πρακτορείο. Οι όγκοι συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει σκιά των προ κρίσης επιπέδων τους, με την αγορά στην ουσία να έχει στερέψει, δείχνουν στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

«Τα πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται στην Αθήνα πάλι», υπογράμμισε ο Gabriel Sterne, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στο Oxford Economics στο Λονδίνο, προσθέτοντας πως «τα funds περιμένουν να δουν αν τα πράγματα θα εκτροχιαστούν και το 8% αντανακλά αυτή ακριβώς την προσδοκία».

Η αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα επίμονα υψηλά κόστη δανεισμού για την κυβέρνηση και τις ελληνικές εταιρίες επηρεάζουν αρνητικά μια οικονομία που ήδη ασφυκτιά από το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία.

«Το θέμα της επίτευξης μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπίλυτο -ούτε η κυβέρνηση ούτε οι πιστωτές φαίνεται να ενδιαφέρονται για οτιδήποτε άλλο πέραν των προϋποθέσεων που σχετίζονται με τη διάσωση», τόνισε ο Piccoli.

Όσο οι αποδόσεις παραμένουν τόσο ψηλά, ο στόχος της Ελλάδας να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων του χρόνου, πριν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, θα παραμένει μακρινός. «Το 8% στις σημερινές αγορές είναι εντυπωσιακά υψηλό. Είναι στα ίδια επίπεδα με τους Αφρικανούς εξαγωγείς εμπορευμάτων και τα κυβερνητικά ομόλογά τους», εξήγησε ο Sterne.

Για τον Esteruelas του Emso, η πιθανή περίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, έπειτα από μέτρα ελάφρυνσης χρέους, θα μπορούσε να προσφέρει μια «τεχνική στήριξη». Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, «έχω μια ξεκάθαρη αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν θα έχει προσφορές έως ότου η τωρινή κυβέρνηση αρχίσει να πλησιάζει προς την έξοδο», σχολίασε.



Πηγή : cnn.gr


Υποψίες για πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μετά από σεισμό 5,3 Ρίχτερ

ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS


Ο σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη», η οποία σημειώθηκε περί τις 03:30 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), διευκρινίζοντας πως δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει εάν επρόκειτο για μια πυρηνική δοκιμή.

«Πιθανή έκρηξη κοντά σε έναν χώρο όπου η Βόρεια Κορέα έχει διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές στο παρελθόν», ανέφερε το USGS, σημειώνοντας ότι η έκρηξη αυτή έγινε στην επιφάνεια και όχι υπογείως, σε κάποιο βάθος. «Εάν πρόκειται πράγματι για μια έκρηξη, (το USGS) δεν μπορεί να εξακριβώσει τι τύπου έκρηξη μπορεί να είναι, εάν ήταν πυρηνική ή άλλου (είδους)», εξήγησε.

Παράλληλα, το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη.

Το CENC ανέφερε στον ιστότοπό του ότι η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 08:30 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) και ήταν επιφανειακή.

Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων – κάνοντας λόγο για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που έχει δοκιμάσει ποτέ η Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον. Δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα», σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία πιστεύεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας) καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας.

Νότια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε την «πιο ισχυρή» πυρηνική βόμβα που παρήγαγε ως σήμερα

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, την «πιο ισχυρή» ως τώρα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο. Η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η Παρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.

Ιαπωνία: Επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ.

Η δοκιμή αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, παραβιάζει Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Κισίντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

 Κίνα: Το υπουργείο Περιβάλλοντος ελέγχει τα επίπεδα ραδιενέργειας

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας άρχισε κατεπειγόντως ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σήμερα σε πυρηνική δοκιμή, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση σε μια ανάρτηση σε κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγο.


Πηγή : kathimerini.gr



ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,4% περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο



Σε 1.124.541 άτομα ανήλθε ο αριθμός των ανέργων στη χώρα για τον μήνα Ιούνιο. Μάστιγα οι απολύσεις εργαζομένων στις ηλικίες 55-64 ετών.

Στο 23,4% περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος από 24,9% τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ μειώθηκε οριακά σε σχέση με το αναθεωρημένο προς τα άνω ποσοστό 23,6% τον Μάιο 2016. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.124.541 άτομα, με τα άτομα ηλικίας 15- 24 ετών να πλήττονται κατά κύριο λόγο, ενώ παράλληλα απολύονται εργαζόμενοι στις ηλικίες 55- 64 ετών για να προσληφθούν άλλοι με χαμηλότερες αμοιβές.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, Οι άνεργοι µειώθηκαν κατά 73.477 άτοµα σε σχέση µε τον Ιούνιο 2015 (µείωση 6,1%) και κατά 6.722 άτοµα σε σχέση µε τον Μάιο 2016 (µείωση 0,6%).

Το σύνολο των απασχολουµένων εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.674.957 άτοµα και αυξήθηκε κατά 61.612 άτοµα σε σχέση µε τον Ιούνιο πέρυσι (αύξηση 1,7%) και κατά 14.961 άτοµα σε σχέση µε τον Μάιο 2016 (αύξηση 0,4%).

Ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός (τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.249.057 άτοµα και μειώθηκε κατά 27.342 άτοµα σε σχέση µε τον Ιούνιο 2015 (µείωση 0,8%) και κατά 11.361 άτοµα σε σύγκριση µε τον Μάιο 2016 (µείωση 0,3%).

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας (27,8% τον Ιούνιο 2016 από 28,8% τον Ιούνιο 2015) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (19,8% από 21,8%), με την «ψαλίδα» μάλιστα να ανοίγει περαιτέρω.

Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα άτομα 15- 24 ετών (47,7% τον Ιούνιο 2016 από 48,2% τον Ιούνιο 2015) και 25- 34 ετών (29,5% από 31,7%). Ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 35- 44 ετών (19,5% από 22,8%), 45- 54 ετών (19,4% από 19,7%), 55- 64 ετών (19,3% από 16,5%) και 65- 74 ετών (12,4% από 12,3%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (26,8% τον Ιούνιο 2016 από 27,1% τον Ιούνιο 2015), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (25,8% από 26,3%) και η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (23,8% από 25,1%). Ακολουθούν, η Μακεδονία- Θράκη (23,1% από 25,3%), η Αττική (22,3% από 24,8%), η Κρήτη (22,3% από 24,2%) και το Αιγαίο (18,8% από 17,8%).


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ) news247.gr


Ο Καμμένος δεν παραιτείται για τον Καλογρίτσα




Τι είχες Καμμένε, τι είχα πάντα δεν παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι.

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ξαναμίλησε για τον κουμπάρο του Χρήστου Καλογρίτσα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διαλέξει: ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού ή την ιδιότητα του εργολήπτη δημοσίων έργων. 

Ο κύριος Καμμένος τόνισε: «Αν αποδείξει ότι έπαψε να είναι εργολάβος ή ότι έχει σταματήσει το σπορ ή αν περάσει τον έλεγχο Πόθεν Έσχες τότε καλώς να πάρει την άδεια», εκτίμησε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε τα χρήματα για να αποκτήσει την τηλεοπτική άδεια, αλλά άφησε αμφιβολίες για το εάν θα περάσει τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες.

Φυσικά όπως γίνεται κάθε φορά επισήμανε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση για το ζήτημα, όπως τον καλεί η ΝΔ λέγοντας «Πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να παραιτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος (σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεταίρος του κ. Καλογρίτσα)».


Ο Τόσκας νομίζει ότι δεν βλέπουμε και διαψεύδει τον προπηλακισμό του στην Καλαμάτα



Η κάμερα ήταν μάρτυρας των αποδοκιμασιών και μόνο ο κύριο Τόσκας δεν κατάλαβε ότι τον έκραζαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας.

''Γιατί ήρθατε με κουστούμια κι όχι με φτυάρια; 
Τι ήρθατε να κάνετε; 
Καταγραφή πτωμάτων; 
Δεν ντρεπόσαστε; 
Ντροπή σας! 
Ελάτε τουλάχιστον με φόρμες να βοηθήσετε, και όχι με τα κοστούμια σας''

Αυτά και άλλα πολλά φώναζαν οι αγανακτισμένοι κάτοικοι του νομού Καλάματας στον κύριο Τόσκα και στο βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κωνσταντινέα κατά τη διάρκεια της ''αυτοψίας'' που έκαναν στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία.

«Ο κόσμος στην Καλαμάτα ήταν αγανακτισμένος, όχι με εμάς, αλλά με τον δήμαρχο και με προηγούμενες καταστάσεις» είπε ο κύριος Τόσκας δείχνοντας να μην έχει καταλάβει τι έγινε.

Μιλώντας  τον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο κύριος Τόσκας δεν φάνηκε να καταλαβαίνει κατά τη διάρκεια της αυτοψίας την αποδοκιμασία των οργισμένων κατοίκων της Καλαμάτας και είπε τα δικά του, ότι «κάποιοι καλοθελητές σε κάποια κανάλια παρουσίασαν ότι αυτά τα παράπονα ήταν εναντίον μας. Καθόλου εναντίον μας δεν ήταν, ίσα-ίσα εμείς τολμήσαμε και πήγαμε εκεί που είναι το πρόβλημα, στις φτωχογειτονιές αυτές, τις εγκαταλελειμμένες και κοιτάξαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά απευθύνονταν τα παράπονα σε αυτούς που είχαν λόγους να απευθυνθούν. Και στο κράτος γενικότερα, που τους άφησε τόσα χρόνια ανοχύρωτους».

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από video το οποίο μάλλον δεν έχει δει ο κύριος Τόσκας :







Κυριάκος: Τέλος η υπερφορολόγηση - Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον Τσίπρα πρωθυπουργό




Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας προανήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο δρόμο προς τη ΔΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι και στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, αναφερόμενος στην επικείμενη παρουσία του στη ΔΕθ, την πρώτη του ως πρόεδρος της Ν.Δ., αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα πρώτα δυο έτη.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στη ΔΕΘ, κατά τη δική του παρουσία το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Θα μιλήσω όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουνε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κοστολογημένες και θα δεσμευτώ μόνο για πράγματα τα οποία ξέρω ότι θα μπορώ να υλοποιήσω» είπε και διευκρίνισε, ότι π.χ. «το λάθος ας πούμε το οποίο έκανε ο κύριος Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω».Ο ίδιος τόνισε πως θα δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός των πρώτων δύο ετών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η ομιλία του στη ΔΕΘ δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στο σκέλος των εσόδων και των φόρων, ενώ ξεκαθάρισε γιατί δέχεται μεγάλη επίθεση πως ο ίδιος κληρονόμησε την δέσμευση για απολύσεις. «Από την πρώτη στιγμή είπα ότι κατά την άποψή μου οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να πορευτεί κανείς αν θέλει να κάνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση το δημόσιο. Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι απολύσεων» είπε μεταξύ άλλων, υπεραμύνθηκε της αξιολόγησης, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν είναι το βασικότερο ζήτημα σήμερα η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ζητά εκλογές

Το αίτημα για εκλογές παραμένει στο τραπέζι για τον κ. Μητσοτάκη που θεωρεί ότι καλώς ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από την περασμένη Άνοιξη, καθώς κατά τον ίδιο, οι εξελίξεις τον δικαίωσαν. «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα» είπε και περιέγραψε μια σειρά από στοιχεία. «Εγώ δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο» τόνισε με νόημα και αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής στη χώρα.

«Θα εξακολουθώ να ζητώ τις εκλογές με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κύριο Τσίπρα Πρωθυπουργό και να σας πω και κάτι; Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Όχι τόσο πιο εύκολο» σημείωσε και αρνήθηκε την λογική του ώριμου φρούτου.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο βασικός λόγος που ζητά εκλογές δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο με την σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται.

Βλέπει αυτοδυναμία και κέντρο

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε και την αυτοδυναμία στις εκλογές, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει και προσδοκά ότι η Ν.Δ. «μπορεί και να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη» και προέβαλλε το στοίχημα της ανανέωσης των ψηφοδελτίων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για το άνοιγμα του κόμματος σε άλλους χώρους. «Η Ν.Δ. είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Σε αυτήν την παράταξη χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση». Όμως ο κ. Μητσοτάκης, διευκρίνισε, ότι πρόκειται για διεύρυνση ιδεών και δευτερευόντως προσώπων και εστίασε στις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας, έννοιες που κατά τον ίδιο, εκφράζουν τον ψηφοφόρο του μετριοπαθούς κέντρου.

Το βασικό όμως είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να σημειώσει με έμφαση ότι ο σκοπός του είναι σαφής: να προσεγγίσει ψηφοφόρους από το χώρο του κέντρου και να πείσει όσους απέχουν να ψηφίσουν. «Οι εκλογές κερδίζονται στο χώρο του πολιτικού κέντρου» είπε με νόημα και σε άλλο σημείο ανέφερε πως θέλει την προσέγγιση των πολιτών που ενδεχομένως να γύρισαν την πλάτη σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στη Ν.Δ. διότι μπορεί να την έβλεπαν ως ένα παλιό προϊόν, ως ένα Κόμμα το οποίο δεν εκφράζει τις δικές τους ανησυχίες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να μπει σε ονοματολογία, καθώς αυτό που τον ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι να προτάξει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, αλλά αφού διευκρίνισε ότι η Ν.Δ. είναι ανοικτή, συμπλήρωσε: «Όποιος ασπάζεται τις αρχές της, τις ιδέες της, τις αξίες της, αλλά και τον προγραμματικό της λόγο, είναι ευπρόσδεκτος. Θα αξιολογηθεί και στη συνέχεια θα κάνουμε και εμείς τις επιλογές μας».

Κατάργηση νόμου Παππά

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ακόμα και εάν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφασίσει ότι ο νόμος είναι συνταγματικός. «Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός» σημείωσε και εκτίμησε πως ο νόμος δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Αυτό που έκανε ο κος Παππάς είναι αντισυνταγματικό να πάρει ο ίδιος τις αρμοδιότητες και να στήσει ένα διαγωνισμό με περιορισμένο αριθμό αδειών που φιμώνει την πολυφωνία, δημιουργεί συνθήκες νέας διαπλοκής και κλείνει, κύριε Παπαχελά, υφιστάμενα κανάλια» τόνισε και συνέχισε: «Μα την εποχή του Internet, την εποχή όπου όλοι εκπέμπουν με όλους τους δυνατούς τρόπους είναι δυνατόν να συζητάμε για τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών για να δημιουργηθεί μια νέα διαπλοκή;».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε και θέμα για τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα, αν και δεν είπε το όνομά του. «Ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών είναι εργολάβος. Είναι κουμπάρος του υπουργού Υποδομών από τον οποίο παίρνει έργα και για τον ίδιο άνθρωπο ο Υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης έχει αφήσει υπονοούμενα ότι διακινεί μαύρα λεφτά. Εάν αυτό είχε γίνει επί δικών μας ημερών θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες» είπε και διερωτήθηκε: «Και εν πάση περιπτώσει πόσο λογικό και θεμιτό είναι ένας εργολάβος να έχει ένα κανάλι; Υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά ουσιαστικό ασυμβίβαστο;.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του ασυμβίβαστου, επαναφέροντας το ζήτημα του βασικού μετόχου και στηρίζοντας την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. «Εμείς το δοκιμάσαμε, δεν καταφέραμε τελικά να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή» ανέφερε. Υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας χτίζει συστηματικά μια νέα διαπλοκή και πως η Ν.Δ. απαιτεί συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως σήμερα έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ζήτησε να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. «Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα λεφτά τα έχουν και τα λεφτά αυτά είναι από νόμιμους πόρους όπως ορίζει ο νόμος. Και θα επιμείνουμε πάρα πολύ στα ζητήματα αυτά» είπε.

Κόμμα πολυτασικό η ΝΔ

Επί των εσωκομματικών ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η Ν.Δ., με αφορμή ερώτηση για τη στάση του κόμματος στο ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, είναι «απολύτως ενωμένη», «λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα» και επέμεινε με έμφαση, απαντώντας σε διάφορες αναφορές και δημοσιεύματα, ότι «δεν είναι ένα Κόμμα όπως συχνά παρουσιάζεται ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δικιά τους επιρροή».Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ν.Δ. είναι ένα ανοιχτό Κόμμα πολυτασικό, όπου «ανεχόμαστε», όπως σημείωσε, τη διαφορετική άποψη «και προσπαθούμε πάντα να τη συγκεράσουμε σε μία κοινή γραμμή».

Για ΕΛΣΤΑΤ

Επί του θέματος της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θέλησε να μπει στην ουσία της υπόθεσης, λέγοντας πως «δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη» και συμπλήρωσε πως «όσο αξία και αν έχει η ιστορική αναδρομή_ και έχει μία αξία να μάθουμε ακριβώς τι έγινε_ για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο δεν νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει γίνει ακόμα με την απαραίτητη νηφαλιότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης στηρίζοντας την διακυβέρνηση Καραμανλή επί της ουσίας, ανέφερε ότι δεν έχει σημασία τι έγινε το ’09 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%, αλλά το ζήτημα είναι το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα» είπε.

Σήμα διαγραφών

Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας επί της ουσίας πειθαρχικά μέτρα, είπε ότι ο ίδιος εστιάζει την προσοχή του στο πρόγραμμα της Ν.Δ.που θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία εσωστρέφεια γύρω από αυτό το ζήτημα. Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει αυτό, είπε ότι κοιτάμε μπροστά και δεν διυλίζουμε τον κώνωπα για μία υπόθεση η οποία ούτως ή άλλως ως προς το νομικό της σκέλος είναι στη δικαιοσύνη, και από εκεί και πέρα πολιτικά σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει κριθεί.

Η σχέση με Καραμανλή - Σαμαρά

Υποστήριξε ότι δεν έχει εισπράξει καμία προσωπική δυσαρέσκεια από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το θέμα, ενώ σημείωσε πως και με αυτόν και με τον άλλο πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, έχει «μία πολύ καλή προσωπική σχέση».

Μάλιστα, αποκάλυψε επί της ουσίας και επικοινωνίες τους, λέγοντα ότι σέβεται απόλυτα την άποψή τους, την οποία «καταθέτουν πάντα σε εμένα κατ’ ιδίαν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», αλλά ξεκαθάρισε: «Από εκεί και πέρα εγώ είμαι Πρόεδρος και εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες των αποφάσεων».

Συλλογικές ευθύνες

Για το εάν θα έπρεπε οι κκ. Καραμανλής και Σαμαράς να τοποθετηθούν για τις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τους ίδιους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό αφορά τον καθένα ξεχωριστά και έστρεψε τα βέλη του στον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Θεωρώ ότι ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν (σ.σ.για την έλευση του μνημονίου) και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια εποχή, που εν πάση περιπτώσει οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα».Στο σημείο αυτό στήριξε τον κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι έστω και με καθυστέρηση πρότεινε στους πολίτες έναν εθνικό συμβιβασμό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. «Υπάρχουν συλλογικές ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ πέρα και αφορούν όλους και μια καινούρια συμφωνία αλήθειας, για την οποία θα μιλήσω πολύ πιο αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» είπε με νόημα.

Οι ξένοι και οι Τσίπρας

Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό το έκαναν οι προκάτοχοί του και αποκάλυψε ότι το ακούει και από το εξωτερικό μερικές φορές, δηλ. να περιμένει να πέσει ο κ. Τσίπρας μόνος του. «Ας κάνει ο κύριος Τσίπρας τη βρώμικη δουλειά, δεν πειράζει. Θα έρθεις εσύ μετά καβάλα στο άλογο. Μα, δεν θα είναι έτσι. Για δείτε την Ελλάδα την οποία θα παραλάβουμε, όταν με το καλό καταφέρουμε να κερδίσουμε εκλογές και δυστυχώς προβλέπω η Ελλάδα σε 6 μήνες θα είναι χειρότερη από την Ελλάδα τη σημερινή και σε 12 μήνες θα είναι ακόμα χειρότερη».

Στο ερώτημα του κ. Παπαχελά εάν όντως δέχθηκε συμβουλές από κεντρικά πρόσωπα της Ε.Ε.να περιμένει 1 - 1,5 χρόνο μέχρι να έρθει η σειρά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έγινε αυτό. «Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα καμία παρότρυνση και καμία συμβουλή από κανένα ξένο ... και ξεκαθάρισα από την αρχή ότι εγώ είμαι υπόλογος στους έλληνες πολίτες και κάνω» είπε με νόημα.



Αρης Ραβανός
Newsroom ΔΟΛ