Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα ΚΤΗΝΟΣ, ένα ΚΑΘΑΡΜΑ στην Θεσσαλονίκη συνέθλιψε με τα πόδια του γατάκι

 


Το ΚΑΘΑΡΜΑ που κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερο, πάρα το ότι το πρόσωπο του φαίνεται καθαρά στα video, δολοφόνησε το άτυχο ζώο.

Την δολοφονία κατέγραψε κάμερα καταστήματος στην Θεσσαλονίκη, που φαίνεται το ΚΤΗΝΟΣ να σκοτώνει το μικρό γατάκι που είδε στον δρόμο και να φεύγει το ΚΑΘΑΡΜΑ σαν να μην συμβαίνει τίποτα.



Το ΚΤΗΝΟΣ που απεικονίζεται στο βίντεο στην Θεσσαλονίκη, και είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, αφού ελέγχει πως δεν τον κοιτάζει κανείς, πλησιάζει το μικρό γατάκι, το τσαλαπατάει και φεύγει ανενόχλητος.

Δυστυχώς, το ζωάκι κατέληξε, με το βίντεο να ανεβαίνει στο διαδίκτυο από φιλοζωική εταιρεία, η οποία προχώρησε σε καταγγελία.

Το επικίνδυνο ΚΤΗΝΟΣ παραμένει ελεύθερο, και είναι θέμα χρόνου η σύλληψη του που θα τον οδηγήσει στον εισαγγελέα και στον ανακριτή για κακουργηματική πράξη που επισύρει ποινή κάθειρξης 10 έτη.






Πάνω από 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030

 



Όπως ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του  στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα σχέδιο με παραπάνω από 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030.  Είναι ένα σύνολο πολλαπλών, διαφορετικών, παράλληλων πρωτοβουλιών, που αλλάζουν σταδιακά και αναβαθμίζουν την πόλη και τη ζωή των κατοίκων της. Πρόκειται για 30 και πλέον project και παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 9,3 δισ. ευρώ που αφορούν τις Υποδομές, την  Υγεία και την Πρόνοια, την Επιχειρηματικότητα και  την καινοτομία καθώς και αναπλάσεις και επεμβάσεις με αναφορά στο Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στο Πράσινο, στην Αναψυχή και στο Πολεοδομικό σχεδιασμό. Τα 31 έργα που αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης είναι:


Στον τομέα Υποδομές:

Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver)

ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης / Βασική Γραμμή – Επέκταση Καλαμαριάς –  Επέκταση Δυτικής Θεσσαλονίκης – Επέκταση Αεροδρομίου

6ος Προβλήτας Λιμένα Θεσσαλονίκης & Αναβάθμιση υφιστάμενων λιμενικών υποδομών

Νέα Σιδηροδρομική σύνδεση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης

Σιδηροδρομικά Έργα

Οδικά Έργα

Αντιπλημμυρικά Έργα

Αεροδρόμιο Μακεδονία - Νέος Τερματικός Σταθμός

Cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας

Υλοποίηση 17 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ

Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης

Στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας:

Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Νέο Θεαγένειο»

Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων Κεντρικής Μακεδονίας

Εκσυγχρονισμός Κέντρων Υγείας Βόρειας Ελλάδας

Στον τομέα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας:

Μετατροπή Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Δυτικής Θεσσαλονίκης σε  Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου (ΕΠΕ Καλοχωρίου)

Εμπορευματικό Κέντρο Β. Ελλάδας Εθνικής Εμβέλειας - Στρατόπεδο Γκόνου

Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δ.Κ. Περαίας

Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων CISCO Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub – πρώην Εμπορικό Κέντρο “EAST PLAZA”

Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (βιομηχανία – μεταποίηση – logistics)

Για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, το Πράσινο, τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό:

Ανάπλαση Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου

Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του παραλιακού μετώπου του  Πολεοδομικού Συγκροτήματος (ΠΣΘ) Θεσσαλονίκης

Ανάπλαση Δυτικής Πύλης Θεσσαλονίκης

Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου - Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Ανάπλαση Τούμπας - Νέο Γήπεδο ΠΑΟΚ

Διπλή Ανάπλαση Θεσσαλονίκης - Νέο Γήπεδο Α.Σ. ΑΡΗ

Έργα Τοπικής Παρέμβασης Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης

Νέες Αστικές Αναπλάσεις Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης

Νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης

Αναπλάσεις Παλαιάς Παραλίας & Πλατείας Αριστοτέλους.




Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης


 

Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης  και ειδικότερα για τους μουφτήδες είναι παντελώς αβάσιμοι. Για μια ακόμη φορά η τουρκική πλευρά επιχειρεί την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την προβολή ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη.

Είναι άξιο απορίας σε ποια διάταξη της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία, συστηματικά, παραβιάζει η Τουρκία, αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη εκλέγονται. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να μας υποδείξει το συγκεκριμένο άρθρο.

Επιπλέον είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να καθιερώσει σε ένα τρίτο κράτος διαδικασίες εκλογής θρησκευτικών ηγετών, τις οποίες η ίδια δεν εφαρμόζει στην δική της επικράτεια.

Ως γνωστόν, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε πρόσφατα νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών. Ο νόμος αυτός δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη. Πλαίσιο πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ.

Η Ελλάδα, ευρωπαϊκή Δημοκρατία και κράτος δικαίου, τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης. Θα συνεχίσει να ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Αντιθέτως, η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα της σχεδόν αφανισμένης Ελληνικής Μειονότητας σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο.

 



Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Όμως … δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο.

Ο νόμος αυτός είναι ένας νόμος ο οποίος αυξάνει λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο -πιο δίκαια κατά την άποψή μου, διότι δίνει το bonus με έναν πιο κλιμακωτό τρόπο- και θέτει τον πήχη της αυτοδυναμίας περίπου στο 37 με 38%.

Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο, κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής σταθερότητας.

Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου, από το να κατεβάζω εκλογικούς πήχεις, στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να πετύχει μία ισχυρή κυβέρνηση μέσα από μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Κατά συνέπεια, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκτός από μία περίπτωση: αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και συμφωνήσουμε από κοινού να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, έτσι ώστε να αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής.

Επειδή εκτιμώ όμως ότι αυτό δεν θα συμβεί -και φαντάζομαι θα ερωτηθεί ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που θα δώσει την επόμενη Κυριακή- είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευτούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε καμία απολύτως αλλαγή ή προσαρμογή.

Και κάτι τελευταίο. Έχω χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Μέσα από τα καλά που έχουμε κάνει, μέσα από τα λάθη μας, μέσα από την ειλικρινή μου διάθεση, πάντα, να προσπαθώ κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος. Αυτήν τη σχέση εμπιστοσύνης δεν είμαι διατεθειμένος να την υποθηκεύσω για κανέναν απολύτως λόγο.




Οκτώ μέτρα στήριξης της κοινωνίας άμεσης εφαρμογής

 



Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ περιλαμβάνονται και οκτώ μέτρα στήριξης της κοινωνίας άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022.  Αυτά είναι:

Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν μιάμιση δόση.

Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν. Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας. Θα καταβληθεί έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

Οι δικαιούχοι του εξαιρετικά πετυχημένου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διαθέσουμε 140 εκ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμα πιο σημαντικό: εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού θέλουμε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως και τον Μάρτιο του 2023.

Διευθετούμε αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο έως και το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Και κάτι για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής, υπό μία προϋπόθεση, αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνον το χρόνο.



Έχει να πέσει ψέμα από τον Τσίπρα στην ΔΕΘ! Ετοιμάζουν τα μέτρα εξαπάτησης στην Κουμουνδούρου


 

Με την γνωστή συνταγή ΣΥΡΙΖΑ, πες ψέματα, εξαπάτησε, παραπληροφόρησε και όποιος τσιμπήσει, ανεβαίνει ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ.

Η Κουμουνδούρου μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει το κάνει, ετοιμάζει πυρετωδώς την απάντηση Τσίπρα, φτιάχνοντας τα νέα παραμύθια με μπόλικο ΘΑ και πολύ εξαπάτηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα έχει έτοιμο το δικό του προεκλογικό πρόγραμμα, κάτι που ξέρει καλά ο Ελληνικός λαός, ότι από τα 100 που θα πει τα 101 είναι ψέμα και απάτη.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα είναι η δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ένα σχέδιο στοχευμένων μειώσεων φόρων και παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Επίσης θα δεσμευτεί όπως έκανε πάντα και ειδικά το 2015 για να εξαπατήσει, για δήθεν ρύθμιση με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του πανδημικού χρέους, κατάργηση του πτωχευτικού νόμου και προστασία πρώτης κατοικίας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (υγεία-εκπαίδευση) και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Με λίγα λόγια πανηγύρι ψεύδους και απάτης το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη και όποιος αντέξει να ακούσει.



Τα έχασαν οι Τούρκοι με τον πατριωτισμό Μητσοτάκη και το «Νταηλίκια γιοκ»



Για πολλά χρόνια οι Τούρκοι δεν είχαν βρει τον δάσκαλο τους και τώρα τον βρήκαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι Τούρκοι έχοντας μνήμη καλή, και έχοντας ζήσει την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, με το περίφημο και ανθελληνικό η θάλασσα δεν έχει σύνορα, νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν παιχνίδι με τα εδάφη της χώρας μας.

Τα πράγματα όμως δυσκόλεψαν για τους φαιδρούς Τούρκους, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τους έδωσε να καταλάβουν ότι η Ελλάδα πλέον είναι σοβαρό κράτος, κυβερνάτε από σοβαρή κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με φαιδρό ανθέλληνα πρωθυπουργό όπως ο Αλέξης Τσίπρας, οπότε οι εποχές που ήξεραν να τις ξεχάσουν.

Ακραία φρασεολογία από τα τουρκικά ΜΜΕ, που χαρακτηρίζουν «ψευτονταή» τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία με τη φράση «νταηλίκια γιοκ» από το βήμα της ΔΕΘ.

Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ εξοργισμένη που η Ελλάδα είναι πλέον ένα σοβαρό κράτος παρουσιάζει τον κ. Μητσοτάκη στεφανωμένο με τις σημαίες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Γαλλίας, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης για το ΣΚΑΪ.

«Ψευδονταή Μητσο(τάκη)» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, με το δημοσίευμα να μην κρύβει την ενόχλησή του για τη συμμαχία Μητσοτάκη με Γαλλία, ΗΠΑ και την σοβαρότητα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ





Πέθανε η γυναίκα που την έκαψε με βενζίνη ο σύζυγός της


 

Δεν τα κατάφερε και έχασε τη μάχη που έδινε να κρατηθεί στη ζωή, η 55χρονη γυναίκα στην Κομοτηνή, την οποία περιέλουσε ο άντρας της με βενζίνη και της έβαλε φωτιά την περασμένη Πέμπτη.

Η 55χρονη νοσηλευόταν στη Μονάδα Εγκαυμάτων με καθολικά εγκαύματα, και δυστυχώς δεν τα κατέφερε.

Ο 63χρονος σύζυγός της έχει συλληφθεί και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ωστόσο από σήμερα η κατηγορία αλλάζει και θα δικαστεί για ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του xronos.gr, η γυναίκα είναι άτομο με αναπηρία.



Οι Ουκρανοί ύψωσαν τη σημαία τους στο Ιζιούμ οι Ρώσοι φεύγουν με την ουρά στα σκέλια

 


Η κατάσταση είναι «δύσκολη» στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, παραδέχτηκε σήμερα ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης Ντένις Πουσίλιν, μετά την ανακοίνωση του Κιέβου για σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε.

Στο Λιμάν, που έπεσε στα τέλη Μαΐου στα χέρια των Ρώσων, «η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, όπως και σε ορισμένες άλλες κοινότητες στη βόρεια Δημοκρατία» του Ντονέτσκ, είπε ο Πουσίλιν, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή γύρω από την πόλη Ιζιούμ, στην επαρχία του Χαρκόβου, για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλα σημεία στο γειτονικό Ντονέτσκ.






Οικονόμου για Τσίπρα: Δεν έχει σχέδιο, μόνο παρωχημένα συνθήματα, ψέματα και αερολογίες

 



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δήλωση του κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι επιλέγει να αναλώνεται σε «παρωχημένα συνθήματα, ψέματα και εύκολες αερολογίες».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη οικονόμου: 

«Στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στην κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας, στην ανάγκη διασφάλισης της Πατρίδας στην απαίτηση των πολιτών για συνέχιση και εμβάθυνση της ουσιαστικής στήριξής τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και στην ανάγκη κάλυψης των στεγαστικών αναγκών των νέων.

Με γνώση, με ενσυναίσθηση και πατριωτισμό ο Πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο εξόδου από τις κρίσεις και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε στην πορεία αυτή. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας, όπως επιβεβαίωσε κι απόψε, δεν έχει κανένα σχέδιο και καμιά γνώση. Μόνο παρωχημένα συνθήματα, ψέματα και εύκολες αερολογίες.

Οι πολίτες, συγκρίνοντας τους λόγους και τα έργα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, έχουν μια λογική επιλογή: τη σταθερότητα, τη συνέπεια και τη συνέχεια».



Στους «8» η Εθνική ομάδα

 


Η Εθνική ομάδα μπάσκετ πέρασε δύσκολα κόντρα στην Τσεχία, αλλά τελικά κατάφερε να κερδίσει με 94-88 και να προκριθεί στους «8» του Eurobasket 2022.

H Ελλάδα στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία (την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, 21:30), που χθες επικράτησε με 85-79 του Μαυροβουνίου.

Το παιχνίδι κόντρα στους Τσέχους ήταν θρίλερ μέχρι το τέλος, με την Εθνική ομάδα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τη σκληρή άμυνα των αντιπάλων, που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν έφτανε για να σταματήσει την Εθνική μας απο το να καθαρίσει το παιχνίδι. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε πετύχει ελάχιστους πόντους στο α' ημίχρονο.

Στο β' ημίχρονο, ο Γιάννης μαζί με Παπαπέτρου και Λαρεντζάκη οδήγησε την Εθνική ομάδα μπάσκετ στη μεγάλη πρόκριση.

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 41-45, 63-67, 94-88




Χυδαία συνθήματα απο την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και οργανωτή τον φαιδρό Αλέξη Τσίπρα

 



Η αθλιότητα, η χυδαιότητα και η παρακμή ενός κόμματος φαίνεται και απο την νεολαία του.

Ξέροντας όλη η Ελλάδα την φαιδρότητα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του μεγαλύτερου ανθέλληνα πολιτικού απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από την νεολαία του, που αποτελείται από ακροαριστερά μέλη.

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της καταγγέλλει τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποίησε υβριστικό σύνθημα για τον πρωθυπουργό σε εκδήλωση της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Σπούτνικ προβλήθηκε ένα υβριστικό σύνθημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη γραμμένο μάλιστα με ρωσικούς χαρακτήρες και δείχνοντας τα φιλορωσικά αισθήματα του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά προς το πρόσωπο του δικτάτορα Πούτιν.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι «πρόκειται πια για επίσημη προώθηση του συγκεκριμένου χυδαίου συνθήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Eνώ παράλληλα μέσω της δήθεν σάτιρας ξεπλένει και υιοθετεί την προπαγάνδα του Πούτιν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει: «Σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι πίσω από τα πιο χυδαία συνθήματα του διαδικτύου βρίσκεται ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίσημο φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μιλάει απόψε και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, προβλήθηκε υβριστικό σύνθημα για τον Πρωθυπουργό -γραμμένο με ρώσικους χαρακτήρες-, ενώ παράλληλα παρουσιαζόταν και δήθεν χιουμοριστική ζωντανή παράσταση με διασκευή γνωστού τραγουδιού στη βάση του ίδιου υβριστικού συνθήματος.

Πρόκειται πια για επίσημη προώθηση του συγκεκριμένου χυδαίου συνθήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένω παράλληλα μέσω της δήθεν σάτιρας ξεπλένει και υιοθετεί την προπαγάνδα του Πούτιν.

Και εις ανώτερα!».



Για την Αυτοδύναμη Ελλάδα του σήμερα και του αύριο!

 



Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Σταθήκαμε όρθιοι

 Ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης, η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή Εποπτεία. Ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές, στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική στήριξη. Όλα αυτά, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής υπευθυνότητας, ώστε να μην ζήσουν ποτέ ξανά οι νεότερες γενιές την ταπείνωση μιας Επιτροπείας.

 Μέσα σε τρία χρόνια, ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία. Στο πλευρό της πολιτείας, αντιστάθηκε σύσσωμος στις οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και στο Αιγαίο. Απέκρουσε τις προκλήσεις των γειτόνων στα νερά μας. Υπέμεινε και διδάχτηκε από τα χτυπήματα της φύσης. Κι όμως, τις ίδιες ώρες, εργάστηκε και πρόκοψε. Κέρδισε μία χαμένη τετραετία. Και τώρα σχεδιάζει μία ελπιδοφόρα δεκαετία.

 Ποτέ στη Μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσες κρίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά χάρη, πρώτα απ’ όλα, σε εσάς, στους πολίτες, σταθήκαμε όρθιοι. Και η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός μάς εμπιστεύτηκε την ευθύνη του τόπου.

Δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο

Το ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εξαρχής. Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση ως Πρωθυπουργός και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Δεν θα κρύψω, συνεπώς, ότι τώρα οι μεγάλες μας επιλογές είναι σαφέστερες από ποτέ:

 Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας –

πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και

τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών.

 Με λίγα λόγια: ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!

Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως, έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία.

Για την Αυτοδύναμη Ελλάδα του σήμερα και του αύριο!

Αναθέτοντας αυτή την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει.

Οι πέντε κεντρικές προτεραιότητες του 2019

Από την ίδια θέση, το 2019, μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, έθετα πέντε κεντρικές προτεραιότητες για την πρόοδο της πατρίδας: Χαμηλότερους φόρους και μεγαλύτερη ανάπτυξη για όλους. Περισσότερες δουλειές με φροντίδα για τους πιο αδύναμους. Υγεία και Παιδεία που θα προσφέρουν αξιοπρέπεια και μέλλον. Και ένα ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Η εύλογη καχυποψία, θυμάμαι, ήταν αποτυπωμένη στα βλέμματα πολλών από εσάς: «μπορεί να γίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα;» Ε, λοιπόν, ύστερα από τρία χρόνια, είμαι και πάλι ενώπιόν σας και σας απαντώ: ναι, έγιναν και γίνονται:

 Οι πολίτες πληρώνουν τώρα μικρότερο φόρο εισοδήματος με εισαγωγικό συντελεστή 9%, έχοντας υψηλότερο αφορολόγητο. Καταβάλλουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Και ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 22% από το 29%. Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν πάνω από τέσσερις μονάδες. Οι προκαταβολές φόρου έπεσαν κι αυτές. Ενώ σχεδόν κανείς δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του. Μάλιστα, την ίδια ώρα που η χώρα πρωταγωνιστεί στις φοροελαφρύνσεις, είχε την τρίτη δυναμικότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2021. Το ΑΕΠ της πέρυσι αυξήθηκε 8,3%. Στο πρώτο εξάμηνο ξεπεράσαμε όλες τις προσδοκίες κι αυξήθηκε 7,8%. Και η εκτίμηση που μας δίνει το οικονομικό επιτελείο σήμερα είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές έφτασαν τα 74 δισ. Και οι ξένες επενδύσεις αγγίζουν τα 5 δισ., την καλύτερη επίδοση εδώ και δεκαετίες. Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο Τουρισμός. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 46 δισ. σε 40 μήνες. Αυτή την εικόνα μίας δυναμικής οικονομίας συμπληρώνουν κι άλλα δεδομένα: η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, οι εκατοντάδες επενδύσεις, δημόσιες, ιδιωτικές, έργα ΣΔΙΤ, που προχωρούν σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο. Κονδύλια ύψους 20 δισεκατομμυρίων, που μεταφράζονται σε ένα πρόγραμμα υπερδιπλάσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: από οδικά δίκτυα που συνδέουν όλη την επικράτεια μέχρι τα νέα αεροδρόμια, αλλά και τα πολλά αρδευτικά έργα που γίνονται σε κάθε Περιφέρεια. Η Ελλάδα, όπως είχα δεσμευτεί, μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, κλείνοντας εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν.

 Για τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή του κοινωνικού κράτους, μιλούν οι αριθμοί: η Ελλάδα έχει, ήδη, τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Δημιούργησε, μέσα στην κρίση, 300.000 νέες δουλειές. Για πρώτη φορά, ο δείκτης απασχόλησης έφτασε τα 4,2 εκατομμύρια. Μόνο στο α’ εξάμηνο του ‘22 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 267.000 θέσεις. Και με ποιοτικούς όρους, καθώς πολλές νέες προσλήψεις είναι υψηλών δεξιοτήτων και με καλύτερες αμοιβές. Η πολιτεία διέθεσε 9,5 δισεκατομμύρια για να σώσει τις υπάρχουσες θέσεις τα δύο χρόνια της πανδημίας. Και το πέτυχε. Ενώ αύξησε κατά 63 ευρώ τον μήνα τον κατώτατο μισθό και κατά 12% τις υπερωρίες μερικής απασχόλησης. Στο μεταξύ, αλλάζει σταδιακά και το όλο το περιβάλλον της παραγωγής: χιλιάδες υπάλληλοι ελέγχουν ήδη την απόδοση και τις υπερωρίες τους με την Ψηφιακή Κάρτα. Οι κούριερ εργάζονται σε καθεστώς ασφάλειας και κανόνων. Η εξ αποστάσεως εργασία προβλέπει πια το δικαίωμα στην ηλεκτρονική αποσύνδεση. Οι διακρίσεις είναι παρελθόν. Οι άδειες μητρότητας, αλλά και πατρότητας αυξήθηκαν. Ενώ αντιμετωπίσαμε, επιτέλους, το άγος των εκκρεμών συντάξεων.

 Είχα μιλήσει, επίσης, για μία Υγεία που θα προστατεύει το παρόν. Για μία Παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον.

 Και, πράγματι, η μάχη με τον Covid ήταν η αρχή της επιχείρησης ανάταξης του Συστήματος

Υγείας. Όλες οι δομές του ΕΣΥ απέκτησαν καινούργιες μονάδες, νέο εξοπλισμό, ψηφιακές λειτουργίες. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 μόνιμοι και έκτακτοι γιατροί και υγειονομικοί. Και τώρα η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.


 Στην Παιδεία, η πολιτεία καθιέρωσε τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με αγγλικά από το νηπιαγωγείο, από τα τέσσερα χρόνια. Το Νέο Σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών, με την κατάργηση του ενός και μοναδικού βιβλίου. Τα προγράμματα των σχολείων, ειδικά των δημοτικών μας, εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα, όπως η κυκλοφοριακή αγωγή, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, ενώ, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Ταυτόχρονα, αναβαθμιζόταν και η επαγγελματική Παιδεία. Και το Πανεπιστήμιο πια συνδέεται με την εργασία και τις ανάγκες της οικονομίας.

 Ωστόσο, και στα δύο αυτά απολύτως κρίσιμα μέτωπα για το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Στην Υγεία παραμένει ανοιχτό το στοίχημα του δωρεάν Προσωπικού Γιατρού για Όλους, η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, όπως και οι πανελλαδικές δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

 Ενώ, με τη σειρά της, η Εκπαίδευση οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτερα τα νέα εργαλεία που νομοθετήθηκαν. Για παράδειγμα, τα εσωτερικά προγράμματα Erasmus ή την ευρύτερη επέκταση των εξαιρετικά επιτυχημένων δομών των πρότυπων Δημόσιων ΙΕΚ.

 Τέταρτη προτεραιότητα μας για την οποία είχα μιλήσει το 2019 ήταν το Ψηφιακό Κράτος.

 Ποιος από εσάς θα πίστευε, πριν από τρία χρόνια, ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο τηλέφωνό του και ότι από εκεί θα έλεγχε τις ιατρικές συνταγές και εξετάσεις του; Ποιος θα πίστευε ότι μέσα από το gov.gr, τις 1.500 σχεδόν υπηρεσίες του, θα κέρδιζε 60 ώρες ταλαιπωρίας. Αυτό είναι το όφελος για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα από την ψηφιακή επανάσταση η οποία συντελείται στις σχέσεις του πολίτη, της επιχείρησης, με το

κράτος. Ευκολία στον πολιτισμό και στην καθημερινότητα.

 Αυτή η στράτευση της τεχνολογίας υπέρ του πολίτη δεν είναι απλά μία κίνηση συμβατικού

εκσυγχρονισμού, είναι μία πολιτική επιλογή για το συμφέρον του. Το απέδειξε, εξάλλου, η εκστρατεία του εμβολιασμού, που σχεδιάστηκε εξ αρχής για να είναι απολύτως ψηφιακή. Το καταγράφει διαρκώς η ευρεία χρήση της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα.

 Γιατί αυτό που αποκαλούμε τελικά «Κράτος Πρόνοιας» δεν οικοδομείται μόνο με τολμηρά μέτρα, με τη στήριξη των πιο αδύναμων, με την ενίσχυση με 2.000 ευρώ κάθε νέας μητέρας ή με τον προσωπικό βοηθό στα άτομα με αναπηρίες. Αλλά με μία συνολική κρατική φροντίδα, που πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να αποπνέει σεβασμό.

 Γι’ αυτό, ακριβώς, και η ψηφιακή αυτή μετάβαση στην Ελλάδα συνδυάζεται με μία μετάβαση προς ένα αύριο των Δικαιωμάτων. Με την αναβάθμιση της γυναίκας στην εργασία και στην κοινωνία. Με την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλα. Για πρώτη φορά -είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό- η χώρα μας απέκτησε Εθνικά Σχέδια Δράσης κατά των διακρίσεων. Για την Ισότητα των Φύλων. Για τα άτομα με αναπηρία. Τους Ρομά. Την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Όπως και για τα δικαιώματα του παιδιού. Όλοι όσοι επί δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, τώρα αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση.

 Κλείνω αυτή τη σύντομη σύνοψη με την Περήφανη Πατρίδα που υποσχεθήκαμε. Και την έχουμε.

 Μια πατρίδα μεγαλύτερη, πια, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

 Μια πατρίδα με περισσότερους και ισχυρότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει, ήδη, δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες, με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

 Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει πάντα και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Θυμάμαι ότι από αυτό εδώ το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των μαχητικών Rafale. Τα πρώτα απ’ αυτά πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Λοριέν της Γαλλίας ναυπηγούνται ήδη οι δύο πρώτες από τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα ενταχθούν στον στόλο μας από το 2025.


Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού σχεδίου στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γιατί η Άμυνα θέλει σύνορα απαραβίαστα και την επικράτεια ασφαλή.

 Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοί. Τα 32 καινούργια σκάφη και μέσα επιτήρησης που αποκτήθηκαν στο Αιγαίο. Και, ασφαλώς, ασφαλώς και ο φράχτης στον Έβρο. Χάρη σε αυτά και σε αυτήν την πολιτική, οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 80%. Οι αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται, πλέον, σε ανθρώπινες δομές. Έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Και καθημερινά

αποτρέπονται περίπου 1.000 παράνομες είσοδοι.

 Όσο για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας, ένα θα πω: η απάντησή μας είναι η

επιφυλακή μας. Η ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεών μας. Η ακμαία οικονομία μας. Οι διεθνείς συμμαχίες μας, αλλά και η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Κυρίως, όμως, η ενότητα του λαού μας. Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν. Άλλωστε, στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του Έθνους μας: όχι, κύριε Ερντογάν. Και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα: τα νταηλίκια γιόκ με την Ελλάδα.

Τα κακώς κείμενα που παραμένουν

Οι πέντε αυτοί σταθμοί στην τρίχρονη πορεία της πρώτης μας 4ετίας συγκροτούν από μόνοι τους έναν απολογισμό. Δεν προσφέρονται, όμως, για κανέναν κομπασμό. Αντίθετα θα έλεγα, ότι αποτελούν νέες αφετηρίες. Όχι γιατί δεν έγιναν πολλά καλά. Αλλά γιατί παραμένουν και τα κακώς κείμενα.

 Οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμη χαμηλοί. Η αγορά δεν λειτουργεί πάντα προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους, τους εργαζομένους. Η γραφειοκρατία εξακολουθεί να πολιορκεί κρίσιμους τομείς. Όπως και οι παλαιές αγκυλώσεις την κοινωνία. Μπορεί με το «Πρώτο Ένσημο» ένας νέος να βρίσκει, τώρα, ευκολότερα δουλειά, μπορεί η κατώτατη αμοιβή να είναι καλύτερη, η εργασία του όμως πρέπει να γίνει σταθερή. Αλλά ο μισθός κυρίως πρέπει να του επιτρέπει να νοικιάζει ένα σπίτι και να μπορεί να κάνει σχέδια για το πως θα αποκτήσει οικογένεια.

 Μπορεί ένα σχέδιο επένδυσης άλλοτε να απαιτούσε 650 ημέρες, τώρα να είναι 100. Αλλά και αυτές είναι πολλές, σε σχέση με άλλες χώρες όπου η έγκριση γίνεται ταχύτερα.

 Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι ταχύτητες της απονομής της Δικαιοσύνης, παρά τις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή μας, δεν έχουν ακόμη συγχρονιστεί με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και οι αποφάσεις της δεν τελεσιδικούν, δυστυχώς, μέσα σε εύλογους χρόνους.

 Ενώ και άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα: δεν επιτρέπεται, για παράδειγμα, την ώρα που ο πολίτης εξυπηρετείται ηλεκτρονικά, όταν χρειαστεί να εμφανιστεί στο γκισέ, να υπάρχουν ακόμα σήμερα λίγοι υπάλληλοι που τον ταλαιπωρούν.

 Και ακόμη, όταν ξοδεύουμε πολλά χρήματα για την Υγεία, στα νοσοκομεία μας να υπάρχουν παράπονα. Ενώ οι Δήμοι χρηματοδοτούνται, να μην βρίσκουν τρόπους συχνά να υλοποιούν τα έργα. Και ενώ όταν έχουμε πληθώρα πτυχιούχων, να μας λείπουν οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες. Αλλά και ανειδίκευτο προσωπικό. Και είναι παράδοξο ενώ η παράγωγή μας αυξάνει να μην βρίσκονται -για παράδειγμα- εποχιακοί εργάτες για τη συγκομιδή της ελιάς.

 Δεν αρκεί ο ανάπηρος συμπολίτης μας να παίρνει χωρίς ταλαιπωρία τα επιδόματά του. Δεν χρειάζεται να πηγαίνει και να ξαναπηγαίνει στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), να έχει τον προσωπικό του βοηθό. Του οφείλουμε να έχει και δουλειά. Και να μπορεί να κυκλοφορεί απρόσκοπτα στον δρόμο.

 Για να μην φύγει έξω ο νέος γιατρός, πρέπει να βρει εδώ καλό μισθό στο νοσοκομείο και σωστές συνθήκες εργασίας. Και για να είναι παραγωγικός ο υπάλληλος πρέπει και να τον επιβραβεύει ο εργοδότης του.


Γι’ αυτό και επιμένω να βλέπω τα καθήκοντα μας ως μία διαρκή μάχη. Γιατί μία κυβέρνηση οφείλει να κάνει διαρκή αντιπολίτευση στα προβλήματα. Ποτέ, ποτέ να μην συνθηκολογεί με τις αστοχίες της.

Τα λάθη μας μετατρέπονται σε διδάγματα

Ο ίδιος έχω πει, άλλωστε, ότι τα αμέτρητα λάθη των αντιπάλων μας δεν κάνουν ελαφρύτερα τα δικά μας. Λάθη, όμως, που δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε και που δίνουμε μάχη ώστε να μετατρέπονται σε διδάγματα που θα οδηγούν τελικά στην υπέρβασή τους.

 Δεν υπάρχει, ίσως, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα απ’ αυτό της εμπειρίας της Πολιτικής

Προστασίας. Μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019, που γρήγορα συγκροτήθηκε σε αυτόνομη Γραμματεία για να δράσει καταλυτικά σε όλες τις φάσεις του κορονοϊού, ταυτόχρονα να εντάξει στη δράση της το «112» και να μπει με σχέδιο στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών. Αλλά και εκεί παραμόνευαν, δυστυχώς, αδυναμίες. Μετά τις περσινές φωτιές ανέλαβα με θάρρος την πολιτική ευθύνη. Και αναβαθμίσαμε την Πολιτική Προστασία σε αυτοτελές υπουργείο με πλήρη ευθύνη. Και, πράγματι, υπήρξε πρόοδος. Ένας χιονιάς ανέδειξε ξανά προβλήματα συντονισμού. Έφεραν νέες σκέψεις, νέα αυτοκριτική και νέα αναδιάταξη δυνάμεων. Το αποτέλεσμα; Ναι, είχαμε απώλειες, ευτυχώς ποτέ ανθρώπινες. Ναι, είχαμε παράπονα. Αλλά, τελικά φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμένα στρέμματα από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας. Με γρήγορη ανταπόκριση, με περισσότερα εναέρια μέσα, που βρίσκονταν όπου χρειαζόταν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν ακούσαμε τα συνηθισμένα παράπονα φέτος: «που είναι τα αεροπλάνα;», «που είναι τα ελικόπτερα;». Υπήρξε πολύ καλύτερη συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Στρατού, Δασικών Υπηρεσιών και εθελοντών.

 Θα μπορούσα, επίσης, να επικαλεστώ μία ανάλογη πορεία στο Μεταναστευτικό. Πώς, δηλαδή, μειώθηκαν οι ροές όταν η χαλαρότητα και η ανευθυνότητα έδωσαν τη θέση τους στην αυστηρότητα και στην αποτελεσματικότητα. Πώς τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έγιναν γρήγορα ανθρώπινες δομές φιλοξενίας. Πώς αναγκαστήκαμε, υπό την πίεση των γεγονότων, να αναθεωρήσουμε την άποψή μας και να ανασυστήσουμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και καλά κάναμε. Και έχουμε αποτελέσματα. Όχι μόνο στις επιχειρήσεις αποτροπής, αλλά στην επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Στην Ειδική Γραμματεία την οποία ιδρύσαμε που φρόντισε επιτέλους για τη ζωή και το μέλλον των πιο ευάλωτων, των χιλιάδων ανηλίκων προσφυγόπουλων τα οποία, δυστυχώς, βρισκόντουσαν συχνά σε τραγικές συνθήκες.

 Σε αυτή την κατηγορία θα ενέτασσα και το επεισόδιο με την επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Ένα επιχειρησιακό λάθος, για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Έθεσε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πρόσθετες δικαστικές εγγυήσεις στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών στη λειτουργία της. Το θέμα είναι, πλέον, στα χέρια της Δικαιοσύνης και στην ευθύνη της Βουλής. Προσοχή, όμως: η λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν, είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Και να διορθωθεί, όχι να ακυρωθεί. Αυτό, έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε και η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, στις φήμες, στα σενάρια. Ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας.

Κάθε πρόβλημα στο αληθινό του μέγεθος

 Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιχειρεί να καταστήσει τετελεσμένο την ανοιχτή παραβίαση των συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου. Και μαζί, να νομιμοποιήσει ένα παράδειγμα δεσποτικής επιθετικότητας σε κάθε πρόθυμο, τοπικό ταραχοποιό. Η απάντησή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι εθνική.


 Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Και, αλυσιδωτά, το κόστος όλων των προϊόντων. Η απάντησή μας, συνεπώς, οφείλει να είναι και ευρωπαϊκή.

 Αλλά υπάρχει και μία τρίτη συνέπεια: μετατρέποντας, η Μόσχα, το φυσικό αέριο σε όπλο, θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε πυροδότη κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Για να το πω διαφορετικά, η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια.

Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Αλλά πρέπει και να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή, αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ’ αυτόν που την προκαλεί, στον κ. Putin. Και η απάντησή μας πρέπει να είναι ώριμη και δημοκρατική. Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση και στα τρία μέτωπα:

 Στον πόλεμο της Ουκρανίας είμαστε με τον αμυνόμενο. Γιατί είμαστε με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο. Και όπως έχω πει πολλές φορές, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να το κάνουμε: γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η απειλή από γείτονες.

 Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε ήδη, εδώ και 12 μήνες, πρώτοι στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην ήπειρό μας. Αλλά η λύση, εδώ, δεν θα είναι επαρκής εάν δεν είναι ευρωπαϊκή, αν δεν είναι κοινοτική. Χαίρομαι που, έστω και με καθυστέρηση, οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στον ρυθμό των προτάσεων της Αθήνας. Γιατί σε εθνικό πεδίο αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε. Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή.

 Τέλος, όσον αφορά την «πολιτική» όψη του πολέμου, εκεί δεν υπάρχει κανένας δισταγμός: όσο κι αν κάποιοι μπορεί να επιθυμούν αναταραχή στην πατρίδα μας, δεν θα τους γίνει το χατίρι. Είμαστε κράτος ελεύθερο με δημοκρατικούς θεσμούς. Με μία κυβέρνηση συμπαγή, με πανίσχυρη εντολή. Με έναν Πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις. Και, κυρίως, μένει πιστός στο χρέος να περάσει και πάλι τη χώρα απέναντι. Να την οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο. Αυτό θα κάνω, όποιο και αν είναι το κόστος το οποίο θα χρειαστεί να αναλάβω. Αυτό μου επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε.

Πρωτοβουλίες για τη στήριξη της κοινωνίας

Το κλασικό ημερολόγιο γράφει ότι εισερχόμαστε στον τελευταίο χρόνο της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας. Το «κοινωνικό» ημερολόγιο, ωστόσο, δηλώνει πως οι ανάγκες των πολιτών ξεπερνούν τις τετραετίες. Πολύ περισσότερο όταν ζητά να λυθούν και παθογένειες ριζωμένες επί δεκαετίες. Το δικό μας «πολιτικό» ημερολόγιο θέλει να βλέπει τη σημερινή εικόνα στο φως της Ελλάδας του 2030. Γι’ αυτό και το σύνθημα «Το είπαμε, το κάναμε» πρέπει να στρέψει, πια, τη


δυναμική του προς το αύριο. Για αυτόν τον λόγο ανακοινώνω σήμερα 21 πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν σε τρεις χρονικούς κύκλους: οκτώ μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Δώδεκα μεγάλες αλλαγές που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση, θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε στο τέλος του έτους. Και ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων που απαντά σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως.

Τα οκτώ μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής:

1. Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση

θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν μιάμιση δόση.

2. Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν. Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

3. Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

4. Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας. Θα καταβληθεί έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

5. Οι δικαιούχοι του εξαιρετικά πετυχημένου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διαθέσουμε 140 εκ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμα πιο σημαντικό: εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

6. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού θέλουμε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως και τον Μάρτιο του 2023.

7. Διευθετούμε αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.


8. Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο έως και το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Και κάτι για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής, υπό μία προϋπόθεση, αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνον το χρόνο.

Η μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023:

 Μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει

το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό

βάρος για τις επιχειρήσεις.

Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος, ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι. Και βέβαια, στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Μία ακόμη ελάφρυνση. Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

 Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.

 Αναμορφώνουμε από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι, μεσοσταθμικά, της τάξης του 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους. Θα ήθελα να είναι μεγαλύτερη αλλά δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή περισσότερες δημοσιονομικές αντοχές. Ταυτόχρονα όμως ξεκινά και μία πολύ σημαντική άσκηση, που είναι η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση όχι μόνο στους χαμηλόμισθους, αλλά και με στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Σκοπός μας είναι να τεθεί το νέο Μισθολόγιο σε εφαρμογή από 1/1/2024.

 Για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες.

 Ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού.

 Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι και τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

 Και από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Είναι χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους, μαζί φυσικά με μία σύνθετη άσκηση, που αφορά την επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο χορηγούνται οι ΚΑΠ, προκειμένου να είναι πιο δίκαιοι και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων.


 Τέλος, με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Τα μέτρα που ανακοινώνω, σήμερα, έκτακτα για το υπόλοιπο του 2022, μόνιμα από το 2023, αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά -το τονίζω- να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει ήδη διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Αναπτύσσεται, έτσι, ένα δίχτυ προστασίας για την κοινωνία, μπαίνουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Τρεις είναι οι στόχοι μας: ανακούφιση των πολιτών, διατήρηση των θέσεων εργασίας, τόνωση των επιχειρήσεων.

Το σχέδιο-τομή για το πρόβλημα της στέγης, ιδίως των νέων

Θα δρομολογήσουμε ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

 Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και

με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

 Εγκαινιάζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων, καταρχάς ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.

 Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ιδιοκατοίκηση, θέλουμε να βρούμε εργαλεία και κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια. Είναι πολλά αυτά, το γνωρίζετε, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Γι’ αυτό και δημιουργούμε ένα ακόμη στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

 Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

 Θα θεσμοθετήσουμε ένα καινούργιο εργαλείο για δημόσια οικόπεδα και κτίρια -και γνωρίζετε ότι αυτά είναι πάρα πολλά- την έννοια της «κοινωνικής αντιπαροχής». Με απλά λόγια, το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές. Εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες. Ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν αντίστοιχα προβλήματα στέγης.

 Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνουμε πια το όριο της επένδυσης για χορήγηση άδειας Golden VISA από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.

 Ενώ απ’ τον Δεκέμβριο ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Έχουμε μεγάλη εμπειρία


σε αυτές τις διαδικασίες από το πρόγραμμα «Εστία», το οποίο είχαμε χρησιμοποιήσει προκειμένου να παράσχουμε στέγη σε μετανάστες και σε πρόσφυγες οι οποίοι είχαν ήδη αποκτήσει το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας.

Όπως διαπιστώνετε, πρόκειται για ένα συνεκτικό πρόγραμμα φροντίδας και ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα το οποίο ανακουφίζει εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνει και την επιχειρηματικότητα. Με μεθοδικές στοχεύσεις, ώστε να απευθύνεται σε όλα τα στρώματα και σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη έμφαση φυσικά στους νέους μας και, πιστό στην πολιτική των φοροελαφρύνσεων, να αυξάνει τον δημόσιο πλούτο.

Μας δεσμεύει μόνο το αποτέλεσμα για το συμφέρον της χώρας

Θέλω, ωστόσο, να επαναλάβω ότι όσα παρουσίασα σήμερα είναι πολύ προσεκτικά κοστολογημένα. Δεν μας εκτρέπουν σε καμία περίπτωση από τον δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλισης. Είναι, ωστόσο, όλα, απαραίτητα μέτρα ώστε να στηρίξουμε την κοινωνία και αυτή να μπορέσει να περάσει τον πιο δύσκολο χειμώνα εδώ και δεκαετίες.

 Στα «γεράκια» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά, απαντώ ευθέως: η πολιτική αυτή δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιη, είναι πολιτική οικονομικά ορθή.

 Διότι χωρίς τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων, το κόστος από ένα βομβαρδισμένο τοπίο το οποίο θα έπρεπε να διαχειριστούμε μετά θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Αυτός άλλωστε, ήταν και ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε την πανδημία. Και απεδείχθει στην πράξη ότι ενεργήσαμε σωστά.

 Σε αυτούς, τέλος, που θα αντιγράψουν αυτές τις ανακοινώσεις για να τις αυξήσουν επί 2, επί 3 ή επί 4 για να γίνουν αρεστοί, οι πολίτες έχουν να πουν μόνο το εξής: «Κύριοι, ευχαριστούμε, αλλά δεν σας ακούμε. Γιατί σας ζήσαμε, σας ξέρουμε και δεν πιστεύουμε λέξη από τις ψεύτικες υποσχέσεις σας».

Όσα περιέγραψα παραπάνω δεν είναι, απλά, ένα σχέδιο δράσης. Είναι η πρακτική αποτύπωση μιας δομημένης πολιτικής φιλοσοφίας.

 Που σκέφτεται φιλελεύθερα, αλλά ενεργεί με πρώτιστο κριτήριο την αποτελεσματικότητα.

 Δεν ταυτίζει το κρατικό με το δημόσιο. Δίχως, όμως, και να επιτρέψει στο ιδιωτικό να είναι μόνο

κερδοσκοπικό.

 Με μία αντίληψη, που θεωρεί την ανοιχτή οικονομία πεδίο προόδου για όλους. Η ατομική

προκοπή να μπορεί να αυξάνει τη δημόσια περιουσία και αυτή στη συνέχεια να μετατρέπεται σε

συλλογική ευημερία.

Κι αυτές είναι και κάποιες απαντήσεις σε όσους αναρωτιούνται πώς γίνεται μία κεντροδεξιά κυβέρνηση να ακολουθεί μια τόσο εκτεταμένη κοινωνική πολιτική. Σε αυτούς που επιμένουν να αμφισβητούν τον προωθητικό χαρακτήρα της ελεύθερης αγοράς. Αλλά και σε εκείνους που αιφνιδιάζονται από την πατριωτική μας στάση στην Άμυνα και στα εθνικά θέματα. Είναι απλό: μπορούμε να κινούμαστε έξω από το στενό «κουτί» των δικών τους δογμάτων. Και μας δεσμεύει μόνο το αποτέλεσμα για το συμφέρον της χώρας.

 Έχουμε αποδείξει -το γνωρίζουν και οι κύριοι Πρόεδροι, και οι τέως Πρωθυπουργοί- το έχουμε κάνει πολλές φορές στη διαδρομή μας, ότι μπορούμε να υπερβαίνουμε τα ιδεολογικά μας όρια και να εκφράζουμε τις προσδοκίες των περισσότερων Ελλήνων.

 Όσων ζητούν ασφάλεια και πρόοδο. Όσων θέλουν ένα κράτος να τους στηρίζει στα δύσκολα,

αλλά να μην καταπνίγει και τη δημιουργικότητά τους.

 Όσων αντιλαμβάνονται ότι στους πρωτόγνωρους καιρούς στους οποίους ζούμε, η ικανότητα

διαχείρισης κρίσεων δεν είναι απλά μία θεωρητική άσκηση, αλλά είναι συνθήκη επιβίωσης της χώρας. Έτσι, η πολιτική σταθερότητα παύει να είναι μία κομματική προτίμηση. Μετατρέπεται σε εθνική αναγκαιότητα.

 Όπως εθνική αναγκαιότητα, τώρα, είναι και η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να απαντά σε κάθε νέα πρόκληση.


 Διότι, κακά τα ψέματα. Όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα.

 Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια. Γρήγορα και αποτελεσματικά.

 Η διαπίστωση λοιπόν αυτή -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτήν την παρατήρηση- μετατρέπεται λοιπόν σε ένα δίλημμα για κάθε πολίτη: Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων; Οι δυσκολίες που έρχονται, αυξάνουν τις ευθύνες. Γι’ αυτό και σας ρωτώ: αν δεν τις αναλάβουμε εμείς, τότε ποιος;

Προχωρούμε, λοιπόν, με Σιγουριά και Συνέπεια. Με σχέδιο και αποτέλεσμα. Με αλήθεια και αισιοδοξία. Και με πίστη σε όσα θέλουν και μπορούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Για την Αυτοδύναμη Ελλάδα του σήμερα και του αύριο!