Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Θράσος κακοποιού έβρισε αστυνομικούς, τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον συνέλαβαν γιατί οδηγούσε κλεμμένο μηχανάκι



Ένα περιστατικό με απύθμενο θράσος κακοποιού σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή των Εξαρχείων, με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης της Τάξης (ΥΑΤ) να περνούν χειροπέδες σε έναν 28χρονο άνδρα που ξαφνικά άρχισε να τους βρίζει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες όλα έγιναν στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Μεταξά, όταν ο 28χρονος εξύβρισε διμοιρία σε υπηρεσία, βρισκόμενος πάνω σε δίκυκλο. 

Άμεσα οι αστυνομικοί των σταμάτησαν και προχώρησαν σε έλεγχο και όπως διαπιστώθηκε το μηχανάκι του απασχολεί από την 1η Μαΐου το Αστυνομικό Τμήμα του Χαλανδρίου ως κλεμμένο. Τελικά, όπως προαναφέρθηκε, ο 28χρονος συνελήφθη για «απειλή», «εξύβριση» και «αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος».





Ακροαριστεροί και αριστεροί δημιουργούν επεισόδια στην Αθήνα κατά των ιδιωτικών πανεπιστήμιων


 

Θέλουν τα πανεπιστήμια άντρο κακοποιών και αντιεξουσιαστών.

Θέλουν τα πανεπιστήμια γιάφκες για να τις εξορμήσεις ακροαριστερών αντιεξουσιαστών, και έτσι αντιδρούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που έχουν κανονικότητα και ασφάλεια στους χώρους τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο ακροαριστερών και αριστερών φοιτητικών και πανεπιστημιακών φορέων και όχι μόνο γιατί οι περισσότεροι δεν είναι φοιτητές,  στο κέντρο της Αθήνας που αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, δημιουργώντας μάλιστα και επεισόδια στον Σύνταγμα έξω απο την Βουλή.

Κλειστοί είναι όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Πανεπιστημίου

Βασ. Αμαλίας

Βασ. Σοφίας προς τη Βουλή

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις. 

Στήριξη και ενεργό συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχουν ανακοινώσει ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ που αποτελούνται από ακροαριστερούς και αριστερούς στις διοικήσεις τους.

Παράλληλα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΚΝΕ) ανέφερε ότι κατάληψη της Σχολής τους έχουν αποφασίσει 115 φοιτητικοί σύλλογοι, και συνεχίζονται οι καταλήψεις σχολών απο ακροαριστερούς και αριστερούς σε βάρος της εξεταστικής των φοιτητών.

 



Με τραπεζικές κάρτες και smartphones η επιβίβαση στα ΜΜΜ


 

Προ των πυλών η πιλοτική εφαρμογή χρήσης τραπεζικών καρτών και smartphones για επιβιβάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΑ και του αναδόχου του έργου HST A.E., μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, για την τεχνολογική αναβάθμιση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), οι Συγκοινωνίες Αθηνών φέρνουν νέα εποχή στις παρεχόμενες υπηρεσίες μετακίνησης προς το επιβατικό κοινό.

Οι νέες εφαρμογές αναβάθμισης του ΑΣΣΚ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, επιτρέπουν τη χρήση τραπεζικών καρτών και κινητών συσκευών, για τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας του Οργανισμού (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ) και παρέχουν στο σύστημα τη δυνατότητα υποστήριξης MaaS (Mobility as a Service), για διασύνδεση με εφαρμογές συνεργατών κινητικότητας όπως ταξί, ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, κτλ.

Ειδικότερα, η εναλλακτική δυνατότητα χρήσης τραπεζικής κάρτας ανέπαφων συναλλαγών για κάθε επιβίβαση σε ΜΜΜ, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα αναβάθμισης των υπηρεσιών των Συγκοινωνιών Αθηνών, με σημαντικά οφέλη στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Οι επιβάτες, εκτός από ATH.ENA Ticket ή ATH.ENA Card, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τραπεζική κάρτα, ακόμα και αν είναι ενσωματωμένη, μέσω κάποιου App, στο κινητό τους τηλέφωνο.

Με την εφαρμογή της χρήσης τραπεζικών καρτών για την επιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το επιβατικό κοινό δεν θα χρειάζεται:

-Να προμηθευτεί εισιτήριο μέσω των εκδοτηρίων ή των εκδοτικών μηχανημάτων(ΑΜΕΚ).

-Να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην τραπεζική κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της βέλτιστης. Μια εξαιρετικά χρηστική λειτουργία για τους επιβάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα μετακινήσεων της Αθήνας, όπως οι επισκέπτες από άλλες πόλεις και οι τουρίστες.

-Να αναζητήσει σημεία πώλησης, προκειμένου να μετακινηθεί με τα ΜΜΜ.

H α΄ φάση της υλοποίησης θα εφαρμοστεί στα οχήματα των γραμμών λεωφορείων Express Αεροδρομίου, έως το τέλος Μαρτίου 2024, ενώ το σύνολο των εφαρμογών θα είναι διαθέσιμο στους επιβάτες έως το τέλος του έτους 2024.

«Η υλοποίηση των νέων εφαρμογών, εντάσσεται στις ευρύτερες δράσεις του Ομίλου ΟΑΣΑ με την HST AE, για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και προσβάσιμου συστήματος μετακίνησης με την υιοθέτηση σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών που βελτιώνουν τις παρεχόμενες συγκοινωνιακές υπηρεσίες, έχει ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και τη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών της Αττικής» σημειώνεται στην ανακοίνωση .

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, δήλωσε «Ο ΟΑΣΑ με την τεχνολογική αναβάθμιση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), προστίθεται στους ευρωπαϊκούς μητροπολιτικούς φορείς αστικών συγκοινωνιών (Λονδίνο, Λισσαβώνα, Βρυξέλλες, κ.α.) που έχουν εισάγει βέλτιστες πρακτικές των έξυπνων πόλεων. Η νέα προηγμένη εφαρμογή ανέπαφων συναλλαγών για κάθε επιβίβαση σε ΜΜΜ αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ, βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία των επιβατών, καθώς δεν θα απαιτείται έκδοση εισιτηρίων, συμβάλλοντας θετικά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Οργανισμού».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της HST ΑΕ, Δρ. Αλέξανδρος Καρυωτάκης δήλωσε τόνισε «Σε μία εποχή που τεχνολογικά εξελίσσεται δυναμικά, η κατεύθυνση προς την ψηφιακή καινοτομία με εγχώρια προστιθέμενη αξία αποτελεί στρατηγική επιλογή της HST και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία από το 2014 συμμετέχει σε ένα υψηλής τεχνολογίας Έργο, συμβάλλοντας ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Με την τεχνολογική αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος, σε ένα από τα πλέον πιο σύγχρονα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και «ανοιχτό» σύστημα συλλογής κομίστρου τεχνολογίας αιχμής, διευρύνεται το φάσμα των επιλογών μετακίνησης, βελτιώνοντας την ποιότητα και το επίπεδο εξυπηρέτησης που θα προσφέρεται στους επιβάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής».



Η ΔΕΔΔΗΕ θέλει να κλέψει τους καταναλωτές αυξάνοντας τα τέλη για να μετράνε οι εργολάβοι το ρεύμα

 



Αίτημα στην ΡΑΑΕΥ για αυξημένο λειτουργικό κόστος 77 εκατ. ευρώ - Σήμερα η εξέταση του θέματος από την Ολομέλεια της Αρχής.

Σημαντικές επιβαρύνσεις στα τέλη χρήσης του ΔΕΔΔΗΕ που ισοδυναμούν σε ετήσια βάση με 40 εκατ. ευρώ θα προκαλέσει η μηνιαία μέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που φέρνουν τα μέτρα του ΥΠΕΝ και προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Την μέτρηση την δίνει σε εργολάβους η ΔΕΗ και θέλει το κόστος να το μετακυλήσει στους καταναλωτές κάτι που θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς και το τίμιο θα ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, να μην συζητάει καν οποιαδήποτε αύξηση.

Μέχρι σήμερα η καταμέτρηση αυτή γινόταν στην καλύτερη περίπτωση, κάθε τετράμηνο με το επιχείρημα ότι ο Διαχειριστής δεν έχει κόσμο για να υποστηρίξει συχνότερη μέτρηση της κατανάλωσης, όταν αναφέρει κόσμο εννοεί εργολάβους για να τους πληρώνει.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που χρειάζεται να γίνει μέτρηση θα μειώνεται προοδευτικά όσο προχωρά η εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών. Στόχος είναι έως το 2030 να έχουν μπει τέτοιοι μετρητές σε όλα τα νοικοκυριά, διαδικασία η οποία επισπεύδεται με την τοποθέτηση περί των 350.000 μετρητών το επόμενο διάστημα.

Το θέμα, αναμένεται να τεθεί σήμερα στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ με επιστολή του ζητά τον επαναπροσδιορισμό των τελών χρήσης του δικτύου για το 2024, λόγω αύξησης του λειτουργικού κόστους (OPEX).



Ελικόπτερο της αστυνομίας στην Βραζιλία έκανε «βαριά προσγείωση» σε δρόμο


 

Παρολίγον τραγωδία τη Δευτέρα στη Βραζιλία όταν ένα ελικόπτερο της αστυνομίας έκανε βαριά προσγείωση σε δρόμο την ώρα που μετέφερε έναν τραυματία από τροχαίο που είχε σημειωθεί νωρίτερα.

Στο βίντεο φαίνεται το ελικόπτερο να στροβιλίζεται πριν τελικά να πέσει - ευτυχώς χωρίς να συντριβεί - σε δρόμο και χωρίς να τραυματιστεί κανένας.

Το ατύχημα σημειώθηκε στην πολιτεία Μίνας Γκερές αφού η αστυνομία είχε κληθεί για τροχαίο ατύχημα ε δύο αγροτικά και τρία φορτηγά οι οδηγοί των οποίων είχαν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τον διοικητή της τροχαίας που επέβαινε στο ελικόπτερο η πτώση προκλήθηκε όταν υπήρξε απώλεια περιστροφής.

«Μέσα στο ελικόπτερο ήμασταν συνολικά έξι άτομα. Ευτυχώς όλοι είμαστε καλά στην υγεία. Το σημείο που προσγειώθηκε το ελικόπτερο ήταν το καλύτερο δυνατόν μετά την απώλεια περιστροφής που είχαμε» είπε στο βραζιλιάνικο G1.







Economist: Έμφραγμα, εγκεφαλικό, άνοια – Οι μεγάλες απειλές για… Τραμπ και Μπάιντεν

 



«Τα γηρατιά, λένε, φέρνουν σοφία. Φέρνουν όμως και εξασθένηση του οργανισμού. Όταν το δεύτερο αρχίζει να υπερισχύει του πρώτου, ίσως είναι καιρός ακόμη και πιο οι φιλόδοξοι να σκεφτούν να αποσυρθούν».

Με την καυστική αυτή επισήμανση ο Economist εξετάζει σε νέο άρθρο του το κατά πόσον ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι κατάλληλοι για τον προεδρικό θώκο της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Είναι ένα ερώτημα που έθεσε πρόσφατα και η Eurasia.

Ο Τραμπ, 77 ετών σήμερα, και ο Μπάιντεν, 81 ετών, διεκδικούν δεύτερη θητεία σε μία από τις πιο εξαντλητικές δουλειές στον πλανήτη. Ο Τραμπ είναι τώρα 77 και θα γίνει 78 στις γενικές εκλογές. Αν κερδίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, στο τέλος της θητείας τους θα είναι 82 και 86 ετών, αντίστοιχα.

Η πιο δημοφιλής επιστημονική εξήγηση της γήρανσης, υποστηρίζει ότι η φυσική επιλογή ευνοεί τους νέους έναντι των γηραιότερων, καθώς αυτό εξυπηρετεί καλύτερα το έργο της μετάδοσης γονιδίων στην επόμενη γενιά. Και στις δύο περιπτώσεις των υποψηφίων, αυτό συνέβη. Ο κ. Μπάιντεν απέκτησε 4 παιδιά και έχει 7 εγγόνια. Ο Τραμπ έχει 5 παιδιά και 10 εγγόνια. Η άλλη πλευρά της μεγάλης ηλικίας τους γίνεται εμφανής σε ολισθήματα, λεκτικά και σωματικά, που γίνονται και από τους δύο, αλλά κυρίως από τον σημερινό πρόεδρο.

Να σημειωθεί πως οταν έγινε πρόεδρος το 2017, ο Τραμπ ήταν το γηραιότερο άτομο που ανέλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα. Αυτό το ρεκόρ ξεπεράστηκε το 2021 από τον Μπάιντεν. Περσινή ανάλυση από το Pew Research Centre είχε δείξει ότι από τις 187 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, μόνο οκτώ είχαν ηγέτες γηραιότερους από τον Μπάιντεν. Πράγματι, μεταξύ των πλούσιων δημοκρατιών του ΟΟΣΑ, η τάση από το 1950 ήταν οι αρχηγοί κυβερνήσεων να γίνονται νεότεροι, με τη μέση ηλικία κατά την έναρξη της εργασίας να πέφτει από τα 60,2 σε 55,5 έτη τον τελευταίο μισό αιώνα. Ένα προφανές ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο πιθανό θα ήταν είτε ο Μπάιντεν είτε ο Τραμπ να βγάλουν αλώβητοι τη θητεία τους.

Αυτό είναι ένα θέμα με πολλές μεταβλητές. Δεν είναι όλα τα σχετικά προσωπικά δεδομένα στο φως της δημοσιότητας. Και η επιστήμη της γήρανσης δεν δίνει σίγουρες απαντήσεις. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Case Western Reserve University εξέτασε τις εκλογές για αρχηγό κυβέρνησης σε 17 πλούσιες χώρες, που χρονολογούνται από το 1722. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νικητές έζησαν 4,4 λιγότερα χρόνια μετά την τελευταία τους εκλογή από εκείνους που δεν εξελέγησαν. Από την άλλη πλευρά, οι πρόεδροι βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τη διάρκεια ζωής, όπως δείχνουν άλλες έρευνες, όπως αυτές του Whitehall που διεξήχθησαν μεταξύ 1967 και 1988 από τον Michael Marmot του University College του Λονδίνου.

Μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό μπορεί να αναγκάσει σε παραίτηση…

Ο θάνατος, ωστόσο, δεν είναι το μόνο ιατρικό συμβάν που συντομεύει μία θητεία. Μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό μπορεί να αναγκάσει σε παραίτηση ή να απαιτήσει την επίκληση της 25ης Τροπολογίας του Συντάγματος της Αμερικής, η οποία αφορά την προεδρική αδυναμία. Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου διπλασιάζεται κάθε δεκαετία που περνάει. Αυτό είναι μια ανησυχία. Πέρα από τη σωματική υγεία κάθε υποψηφίου, υπάρχουν και ερωτήματα για την ψυχική του ευεξία. Η άνοια είναι μία απειλή για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Όλα αυτά μπορεί να είναι λόγοι για ανησυχία όταν έχουμε να κάνουμε με ηλικιωμένους υποψήφιους. Ωστόσο υπάρχουν και τα ιατρικά δεδομένα που είναι γνωστά. Πριν από τέσσερα χρόνια, διάρκεια του προηγούμενου διαγωνισμού Μπάιντεν-Τραμπ, ο Δρ Olshansky και πέντε συνάδελφοί του ανέλυσαν τα σχετικά δεδομένα που μπορούσαν να συλλέξουν σχετικά με τους δύο άνδρες. Και οι δύο προέρχονται από σχετικά μακρόβιες οικογένειες. Αυτός είναι ένας καλός προγνωστικός δείκτης μακροζωίας. Αλλά τα αδέρφια του Τραμπ πέθαναν σε ηλικία 42 και 71 ετών και ο πατέρας του εμφάνισε Αλτσχάιμερ. Και τα δύο μετρούν εναντίον του στον υπολογισμό – όπως και το βάρος του και η έλλειψη άσκησης σε σύγκριση με τον Μπάιντεν. Τα δημόσια περιστατικά ωστόσο που έχουν κάνει τους Αμερικανούς να εκφράσουν ανησυχία για την υγεία του προέδρου είναι μάλλον περισσότερα στην περίπτωση Μπάιντεν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ο Ρομά είχε ξαναχτυπήσει τον 4χρονο αλλά η εισαγγελία καθυστερούσε την προστατευτική απομάκρυνση των παιδιών της οικογένειας


Το αγοράκι νοσηλεύεται διασωληνωμένο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο τετράχρονος, ο οποίος διαμένει με την 29χρονη μητέρα του και τα αδέλφια του στον οικισμό Ρομά στο Βλυχό Μεγάρων αρχικά μεταφέρθηκε αναίσθητος από την μητέρα του στο τοπικό Κέντρο Υγείας και από εκεί στο Θριάσιο, ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να διακομιστεί σε νοσοκομείο Παίδων, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του. 

Ο ανήλικος φέρει πολλαπλές κακώσεις και η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη.

Από εχθές είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη.

Στο σπίτι της οικογένειας διαμένουν ακόμα τρία ανήλικα παιδιά, της 29χρονης, ηλικίας 8, 9 και 10 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η μητέρα στους αστυνομικούς, εκείνη προέρχεται από τη Λαμία και εκεί ζούσε μαζί με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της, μέχρι που γνώρισε τον συγκεκριμένο άνδρα και «κλεφτήκανε», όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Πλέον ζουν στον καταυλισμό του Βλυχού, στο σπίτι του 23χρονου. Εκεί, όπως ανέφερε η γυναίκα, το τελευταίο μήνα ο 23χρονος είχε αρχίσει να επιδεικνύει πολύ βίαιη συμπεριφορά έναντι όλων των παιδιών της και ειδικά στον τετράχρονο αλλά και στην ίδια και μάλιστα πρόσφατα έχει χρειαστεί να νοσηλευτεί και πάλι στο νοσοκομείο ο 4χρονος από βίαιο ξυλοδαρμό.

Είχε ενημερωθεί σχετικά η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και μάλιστα εκκρεμούσε αίτημα προς την Εισαγγελία Ανηλίκων για την προστατευτική απομάκρυνση των παιδιών της οικογένειας, κάτι που δεν πρόλαβε να γίνει. Τα υπόλοιπα αδερφάκια του 4χρονου, έχουν μεταφερθεί στο ίδιο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή, για την προστατευτική τους φύλαξη, όσο διαρκούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.



Τι προβλέπει η σύμβαση με την αεροπορική εταιρεία Aegean που κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή

 



Το Ελληνικό Δημόσιο εφήρμοσε κατά την περίοδο της πανδημίας μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων,  μεταξύ αυτών και της αεροπορικής εταιρείας Aegean η οποία υπέστη προφανές πλήγμα από την ματαίωση της μεγάλης πλειονότητας των αεροπορικών ταξιδιών. Ανάλογα μέτρα έλαβαν οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η συμφωνία που υπεγράφη το 2021 προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι έναντι μέρους της στήριξης που δόθηκε, το Δημόσιο απέκτησε δικαίωμα αγοράς “πακέτου” μετοχών της αεροπορικής εταιρείας το οποίο θα μπορούσε να επαναγοράσει η εταιρεία σε τιμή που αυξανόταν όσο ανέβαινε η αξία της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

Η επαναγορά αυτή ολοκληρώνεται τώρα με την κύρωση της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και Aegean, σε περίοδο σημαντικής ανόδου της μετοχής (είναι ενδεικτικό ότι η περίοδος που ελήφθη υπόψη για τον καθορισμό του τιμήματος που κατέβαλε η Aegean περιλαμβάνει και το ιστορικό υψηλό της μετοχής).

Ειδικότερα:

  • Η τιμή της μετοχής της Aegean το 2021, όταν συμφωνήθηκε το σχέδιο στήριξης της εταιρείας ήταν 5,5 ευρώ.
  • Η τιμή που ελήφθη υπόψη για τον υπολογισμό του τιμήματος που εισέπραξε το Δημόσιο, που είναι η μέση τιμή της μετοχής κατά την περίοδο 11 Αυγούστου 2023 - 3 Νοεμβρίου 2023 ήταν 11,43 ευρώ. Έτσι το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε ένα χρηματικό ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε όταν έγινε η συμφωνία διάσωσης.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο μετά τις αρχές Νοεμβρίου η τιμή της μετοχής κινήθηκε μεσοσταθμικά σε χαμηλότερα επίπεδα.  Έτσι, αν η διαδικασία αντί για τις αρχές Νοεμβρίου γινόταν για παράδειγμα στις αρχές του 2024, το Δημόσιο θα εισέπραττε μικρότερο τίμημα κατά 2,8 εκατ. ευρώ.

Προφανώς στο όφελος του Δημοσίου πρέπει να συνυπολογιστεί και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνει το κράτος από τη μείωση του Δημοσίου χρέους (και τον αντίστοιχο περιορισμό των τόκων) κατά το ποσό που εισπράχθηκε από την εταιρεία.



Νέα στοχευμένη παροχή για τη στήριξη ανέργων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες


 

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»,  η Κυβέρνηση προχώρησε στη συγχώνευση τριών παροχών και στη δημιουργία μιας νέας, πιο στοχευμένης παροχής για την ουσιαστική οικονομική στήριξη των ανέργων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ 113582/29.12.2023 καταργούνται 3 παροχές που είχαν δημιουργηθεί το 1989:

  • Το ειδικό βοήθημα 249 ευρώ που χορηγούνταν εφάπαξ σε επιδοτούμενους ανέργους που παρέμεναν άνεργοι ένα μήνα μετά την εξάντληση της επιδότησής τους, το οποίο έλαβαν συνολικά 21.632 άνεργοι το 2023.
  • Το ειδικό βοήθημα 287 ευρώ που χορηγούνταν έως 3 φορές σε μη επιδοτούμενους ανέργους που παρέμεναν άνεργοι για 3 μήνες εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, για το οποίο έγιναν συνολικά 7.155 πληρωμές το 2023.
  • Το ειδικό βοήθημα 383 ευρώ που χορηγούνταν έως 3 φορές σε μη επιδοτούμενους ανέργους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους ή που άσκησαν το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, το οποίο έλαβαν συνολικά 3 άνεργοι το 2023.

Την ίδια στιγμή, θεσπίστηκε ένα νέο ειδικό βοήθημα 718 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε παιδί) που θα χορηγείται σε ανέργους που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας και ανήκουν στις εξής ευάλωτες ομάδες:

  • Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας
  • Γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή/και έμφυλης βίας
  • Αποφυλακισμένοι
  • Απεξαρτημένοι
  • Θύματα βίας – εμπορίας

Οι αιτήσεις του νέου ειδικού βοηθήματος θα ξεκινήσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 18.000 άνεργοι από ευάλωτες ομάδες θα λάβουν ανά έτος το νέο ειδικό βοήθημα. Από τις παραπάνω αλλαγές δεν προβλέπεται καμία μείωση του προϋπολογισμού. Αντιθέτως, προβλέπεται συνολικός προϋπολογισμός  13 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 3 εκ. ευρώ συγκριτικά με τα 10 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν για τις καταργημένες παροχές.



Συνέπεια και δουλειά και με το νέο χρόνο


 

Από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Στο πρώτο μας Υπουργικό Συμβούλιο για το 2024 … Είναι μια καινούργια αφετηρία για την κυβέρνηση, όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

Θυμίζω, άλλωστε, ότι:

  • Ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, το οποίο θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή για άμεση ψήφιση.
  • Σε λίγες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. 
  • Αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, παράλληλα με τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Και βέβαια, την καλύτερη ζωή των πολιτών υπηρετούν και τα θέματα της σημερινής ατζέντας του Υπουργικού μας Συμβουλίου.

  • Από το σύνολό τους επιτρέψτε μου να αφιερώσω λίγο περισσότερο χρόνο και να προτάξω το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια… Τώρα, όμως, με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόβλημα αυτό επιτέλους διεκδικεί τη λύση του. Έτσι δρομολογείται πια η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια.
  • Θα είμαι σύντομος στην εισαγωγή μου, είναι πολλά αυτά τα οποία έχουμε να συζητήσουμε: πρωτοβουλίες, παραδείγματος χάρη, από την Πολιτική Προστασία έτσι ώστε πια να βάλουμε ένα πλαίσιο υποχρεωτικής ασφάλισης,ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε η κρατική αρωγή να κατευθύνεται σε αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη.
  • Η επιστολική ψήφος θα συμπληρωθεί από ένα πολύ καλά δουλεμένο τετραετές σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό το οποίο θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
  • Και βέβαια, συνεχίζουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την ενσωμάτωση σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Βέβαια θα μιλήσουμε και για την αναδιάταξη των σιδηροδρόμων μας, μια ακόμα προσπάθεια με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο.

Σύντομα μάλιστα, (σήμερα), θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και βέβαια, να αναφερθώ στη θετική εξέλιξη που είχαμε στα τιμολόγια του ρεύματος, συγχαίροντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συνέπεια και δουλειά, λοιπόν, είναι αυτά τα οποία θα μας χαρακτηρίσουν και με το νέο χρόνο.



Στις πρώτες θέσεις το ελληνικό διαβατήριο στα πιο ισχυρά στον κόσμο για το 2024

 


Τη λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο ανακοίνωσε η Henley & Partners για το 2024.

Κάθε χρόνο, η εταιρεία, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της IATA, κατατάσσει τα διαβατήρια όλων των κρατών, από το πιο ισχυρό μέχρι αυτό με τη μικρότερη δυναμική.

Στην κορυφή η Ιαπωνία δεν είναι μόνη της, αλλά «συγκατοικεί» με άλλες πέντε χώρες!

Μαζί με την Ιαπωνία, στο Νο1 είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σιγκαπούρη, που οι πολίτες τους απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατ' απαίτηση σε 194 προορισμούς σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, καθώς το ρεκόρ είχε πέρυσι η Ιαπωνία με 193.

Στη δεύτερη θέση υπάρχει επίσης ισοβαθμία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Νότιας Κορέας, που έχουν εύκολη πρόσβαση σε 193 χώρες, ενώ σε 192 χώρες έχουν άνετη πρόσβαση η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Δανία.

Στην 4η θέση βρίσκονται Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Πορτογαλία, ενώ ακολουθούν στην 5η θέση η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ελβετία. 

Η Ελλάδα μάλιστα ανεβαίνει από το Νο8, που ήταν για το 2023.

Στο Νο6 είναι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, μαζί με Τσεχία και Πολωνία, ενώ στο Νο7 ακολουθούν ΗΠΑ, Καναδάς και Ουγγαρία, που έχουν εύκολη πρόσβαση σε 188 κράτη.

Τη μεγαλύτερη άνοδο για το 2024 έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς μέσα σε 10 χρόνια έχουν προσθέσει στη λίστα τους 106 χώρες σε σχέση με το 2014 και βρίσκονται στο Νο11 πλέον.

Η λίστα με το Top10 των πιο ισχυρών διαβατηρίων στον κόσμο

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)

Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193)

Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία (192)

Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία (191)

ΕΛΛΑΔΑ, Μάλτα, Ελβετία (190)

Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189)

Καναδάς, Ουγγαρία, ΗΠΑ (188)

Εσθονία, Λιθουανία (187)

Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (186)

Ισλανδία (185)




Ο ακροαριστερός Πολάκης κέρδισε το φλουρί, η χαρά Κασσελάκη δεν κρύφτηκε πέφτοντας επάνω του κάνοντας αγκαλιές

 


Σε μια φτωχή συνάντηση μόνο 10 άνθρωποι μαζί με τον φωτογράφο, ο Στέφανος Κασσελάκης ντυμένος με τα στενά του ρούχα και μαζί με τους στενούς συνεργάτες του έκοψαν την πίτα του κόμματος.

Ο ακροαριστερός βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, η βούρκος όπως τον αποκαλεί η Νέα Αριστερά, ήταν ο τυχερός στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κέρδισε το φλουρί στην κοπή της πίτας του προεδρείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας της Κ.Ο Θεοδώρα Τζάκρη, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Διονύσης Καλαματιανός, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Νίκος Παππάς, η Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, οι γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του κόμματος, Μανώλης Καπνισάκης.

Η χαρά του Στέφανου Κασσελάκη που ο ακροαριστερός Παύλος Πολακής κέρδισε το φρουρί ήταν τεράστια και έπεσε επάνω του αρχίζοντας τις αγκαλιές.








Συνελήφθησαν από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. 3 μέλη εγκληματικής ομάδας που προέβαιναν σε κλοπές δικύκλων στον Πειραιά

 


Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 8-1-2023 στον Πειραιά, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), 2 17χρονοι και 44χρονος, ως μέλη εγκληματικής ομάδας για διακεκριμένες κλοπές και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. 

Αναζητείται συνεργός τους.

Ειδικότερα, περιπολούντες αστυνομικοί εντόπισαν τους 17χρονους από κοινού με συνεργό τους, να κινούνται με μοτοποδήλατο, το οποίο είχε κλαπεί και τους κάλεσαν σε έλεγχο.

Στη θέα των αστυνομικών οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να διαφύγουν, ωστόσο οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον οδηγό και έναν εκ των δύο επιβαινόντων.

Σε κοντινό σημείο, εντοπίστηκε και ο 44χρονος ο οποίος μετέφερε δίκυκλο σε υπόγεια οικία και σε έλεγχο που ακολούθησε εντός αυτής, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν επιπλέον -9- κλεμμένα δίκυκλα, πλήθος εξαρτημάτων δικύκλων και κινητό τηλέφωνο.

Σημειώνεται, ότι ο ένας 17χρονος έχει απασχολήσει τις Αρχές κατά το παρελθόν ως εμπλεκόμενος σε ληστεία.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Δημοτικού Θεάτρου, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.



Συνελήφθησαν 17χρονος και 16χρονος για σωματικές βλάβες σε βάρος 15χρονου


 

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μεσημβρινές ώρες της 7-1-2024 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 17χρονος και 16χρονος (ημεδαποί) για απλή σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 6-1-2024, ο 17χρονος από κοινού με τον 16χρονο αναζήτησαν 15χρονο σε πλατεία των Αχαρνών, με αφορμή περιστατικό που φέρεται να προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Αφού τον προσέγγισαν, ο 17χρονος του επιτέθηκε με γροθιές στο πρόσωπο, ενώ παράλληλα ο 16χρονος βιντεοσκοπούσε το γεγονός.

Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι προέβησαν στη δημοσιοποίηση της επίθεσης σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά από την καταγγελία του συμβάντος στο Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών, ανωτέρω αστυνομικοί εντόπισαν τους κατηγορουμένους, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των ανωτέρω πράξεων.

Επιπλέον, προσήχθησαν και συνελήφθησαν οι μητέρες των κατηγορουμένων για την παραμέληση της εποπτείας τους.

Ακόμη, κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο του 16χρονου και απεστάλη για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγεί το νομοσχέδιο που αφορά το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο, την αναγνώριση παιδιών και την υιοθεσία

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να εξηγήσει το νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή και θα αφορά το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο, την αναγνώριση παιδιών και την υιοθεσία, βάζοντας ως κόκκινη γραμμή την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με πιο γνωστό παράδειγμα αυτό της παρένθετης μητρότητας.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει για μια κατάσταση που ήδη υπάρχει. «Παιδιά υπάρχουν σήμερα. Και δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί μια πραγματικότητα: ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά να υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν. Πλην όμως, τα παιδιά αυτά, ξέρετε, δεν έχουν ίσα δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα παιδιά που ζουν σε οικογένειες με ομόφυλους γονείς και έχουν αποκτηθεί με βιολογικό τρόπο από τον έναν γονέα. 

Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι αποφάσισε να προχωρήσει με το νομοσχέδιο όταν άκουσε τις ιστορίες των παιδιών, τα οποία ήδη υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν πλήρη δικαιώματα. Όπως για παράδειγμα, παιδιά που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό και δεν τυγχάνουν αναγνώρισης στην Ελλάδα.

Από τη στιγμή που ένας άνδρας έχει το δικαίωμα να υιοθετεί κατά μόνος από το 1946, στην πραγματικότητα αποτελεί κενό νόμου να μην αναγνωρίζεται αυτό το παιδί στο πλαίσιο ενός ζευγαριού. Και γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει, το σύμφωνο συμβίωσης που έχει νομοθετηθεί από το 2015 δεν είναι αρκετό. «Θα ωφεληθούν κάποιοι, θα ωφεληθούν σημαντικά, με την έννοια ότι θα τους λύσουμε ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν θα ζημιώσουμε κάποιους άλλους, κανείς δεν ζημιώνεται από ένα τέτοιο ζήτημα. Μπορεί να διαφωνεί κάποιος αλλά δεν ζημιώνεται», υπογράμμισε σε άλλη αποστροφή του ο πρωθυπουργός.

Και ξεκαθαρίζει «λέμε ναι στον γάμο, αλλά όχι στην παρένθετη μητέρα. Δεν θα μπορεί ένας άνδρας μόνος του να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα. Δεν θα γίνουμε πειραματικό εργαστήρι στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο δεν θα έχει "γονέα 1" και "γονέα 2"».

Ο πρωθυπουργός, έδωσε διέξοδο χθες σε μια σειρά προβληματιζόμενων βουλευτών: την οδό της αποχής. Εξήγησε ότι η αποχή «είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του», προτρέποντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς όσους διαφωνούν να μην καταψηφίσουν. Κάτι που, επί της ουσίας, διευκολύνει και την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς και η αρνητική ψήφος δεν καταγράφεται, αλλά και ο πήχης της πλειοψηφίας στην ψηφοφορία χαμηλώνει. Οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ, πάντως, είναι αρκετοί, με αρκετούς απλώς να μην έχουν τοποθετηθεί δημοσίως. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν ότι αρκετοί θα μεταπειστούν στην πορεία, εφόσον το θέμα επεξηγηθεί περαιτέρω και οι βουλευτές οπλιστούν και με επιχειρήματα για τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά:





588ος από τους 749 ευρωβουλευτές βγήκε σε παραγωγικότητα ο Ανδρουλάκης θέλει και να κυβερνήσει

 



Ντροπιαστική για τον Νίκο Ανδρουλάκη η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την αποτελεσματικότητα των ευρωβουλευτών.

Το 2019, ο Νίκος Ανδρουλάκης –μαζί με τους άλλους συναδέλφους του στην Κομισιόν– αξιολογήθηκε για τη δράση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπως δείχνει η έρευνα  μεγαλούργησε αφού βγήκε 588ος από τους 749 ευρωβουλευτές!

Ανάμεσα στα κριτήρια ήταν η συμμετοχή τους κατά τις συνεδριάσεις των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, η συμμετοχή τους στην ολομέλεια, στις ψηφοφορίες, οι ερωτήσεις που κατέθεσαν αλλά και οι απαντήσεις που έδωσαν.

Η έρευνα που έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τότε την είχε παρουσιάσει το έγκυρο euronews.gr  έδειξε: Νίκος Ανδρουλάκης – ΠΑΣΟΚ – Ελιά, 13ος μεταξύ των 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών και 588ος από τους 749 ευρωβουλευτές.

Συμπέρασμα τζάμπα τα λεφτά που τον πλήρωναν στο ευρωκοινοβούλιο, ωχ τι έπαθε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα που τον έκανε αρχηγό του και έχουν κολλήσει στο 12% την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται.