Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Economist: Έμφραγμα, εγκεφαλικό, άνοια – Οι μεγάλες απειλές για… Τραμπ και Μπάιντεν

 



«Τα γηρατιά, λένε, φέρνουν σοφία. Φέρνουν όμως και εξασθένηση του οργανισμού. Όταν το δεύτερο αρχίζει να υπερισχύει του πρώτου, ίσως είναι καιρός ακόμη και πιο οι φιλόδοξοι να σκεφτούν να αποσυρθούν».

Με την καυστική αυτή επισήμανση ο Economist εξετάζει σε νέο άρθρο του το κατά πόσον ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι κατάλληλοι για τον προεδρικό θώκο της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Είναι ένα ερώτημα που έθεσε πρόσφατα και η Eurasia.

Ο Τραμπ, 77 ετών σήμερα, και ο Μπάιντεν, 81 ετών, διεκδικούν δεύτερη θητεία σε μία από τις πιο εξαντλητικές δουλειές στον πλανήτη. Ο Τραμπ είναι τώρα 77 και θα γίνει 78 στις γενικές εκλογές. Αν κερδίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, στο τέλος της θητείας τους θα είναι 82 και 86 ετών, αντίστοιχα.

Η πιο δημοφιλής επιστημονική εξήγηση της γήρανσης, υποστηρίζει ότι η φυσική επιλογή ευνοεί τους νέους έναντι των γηραιότερων, καθώς αυτό εξυπηρετεί καλύτερα το έργο της μετάδοσης γονιδίων στην επόμενη γενιά. Και στις δύο περιπτώσεις των υποψηφίων, αυτό συνέβη. Ο κ. Μπάιντεν απέκτησε 4 παιδιά και έχει 7 εγγόνια. Ο Τραμπ έχει 5 παιδιά και 10 εγγόνια. Η άλλη πλευρά της μεγάλης ηλικίας τους γίνεται εμφανής σε ολισθήματα, λεκτικά και σωματικά, που γίνονται και από τους δύο, αλλά κυρίως από τον σημερινό πρόεδρο.

Να σημειωθεί πως οταν έγινε πρόεδρος το 2017, ο Τραμπ ήταν το γηραιότερο άτομο που ανέλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα. Αυτό το ρεκόρ ξεπεράστηκε το 2021 από τον Μπάιντεν. Περσινή ανάλυση από το Pew Research Centre είχε δείξει ότι από τις 187 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, μόνο οκτώ είχαν ηγέτες γηραιότερους από τον Μπάιντεν. Πράγματι, μεταξύ των πλούσιων δημοκρατιών του ΟΟΣΑ, η τάση από το 1950 ήταν οι αρχηγοί κυβερνήσεων να γίνονται νεότεροι, με τη μέση ηλικία κατά την έναρξη της εργασίας να πέφτει από τα 60,2 σε 55,5 έτη τον τελευταίο μισό αιώνα. Ένα προφανές ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο πιθανό θα ήταν είτε ο Μπάιντεν είτε ο Τραμπ να βγάλουν αλώβητοι τη θητεία τους.

Αυτό είναι ένα θέμα με πολλές μεταβλητές. Δεν είναι όλα τα σχετικά προσωπικά δεδομένα στο φως της δημοσιότητας. Και η επιστήμη της γήρανσης δεν δίνει σίγουρες απαντήσεις. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Case Western Reserve University εξέτασε τις εκλογές για αρχηγό κυβέρνησης σε 17 πλούσιες χώρες, που χρονολογούνται από το 1722. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νικητές έζησαν 4,4 λιγότερα χρόνια μετά την τελευταία τους εκλογή από εκείνους που δεν εξελέγησαν. Από την άλλη πλευρά, οι πρόεδροι βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τη διάρκεια ζωής, όπως δείχνουν άλλες έρευνες, όπως αυτές του Whitehall που διεξήχθησαν μεταξύ 1967 και 1988 από τον Michael Marmot του University College του Λονδίνου.

Μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό μπορεί να αναγκάσει σε παραίτηση…

Ο θάνατος, ωστόσο, δεν είναι το μόνο ιατρικό συμβάν που συντομεύει μία θητεία. Μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό μπορεί να αναγκάσει σε παραίτηση ή να απαιτήσει την επίκληση της 25ης Τροπολογίας του Συντάγματος της Αμερικής, η οποία αφορά την προεδρική αδυναμία. Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου διπλασιάζεται κάθε δεκαετία που περνάει. Αυτό είναι μια ανησυχία. Πέρα από τη σωματική υγεία κάθε υποψηφίου, υπάρχουν και ερωτήματα για την ψυχική του ευεξία. Η άνοια είναι μία απειλή για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Όλα αυτά μπορεί να είναι λόγοι για ανησυχία όταν έχουμε να κάνουμε με ηλικιωμένους υποψήφιους. Ωστόσο υπάρχουν και τα ιατρικά δεδομένα που είναι γνωστά. Πριν από τέσσερα χρόνια, διάρκεια του προηγούμενου διαγωνισμού Μπάιντεν-Τραμπ, ο Δρ Olshansky και πέντε συνάδελφοί του ανέλυσαν τα σχετικά δεδομένα που μπορούσαν να συλλέξουν σχετικά με τους δύο άνδρες. Και οι δύο προέρχονται από σχετικά μακρόβιες οικογένειες. Αυτός είναι ένας καλός προγνωστικός δείκτης μακροζωίας. Αλλά τα αδέρφια του Τραμπ πέθαναν σε ηλικία 42 και 71 ετών και ο πατέρας του εμφάνισε Αλτσχάιμερ. Και τα δύο μετρούν εναντίον του στον υπολογισμό – όπως και το βάρος του και η έλλειψη άσκησης σε σύγκριση με τον Μπάιντεν. Τα δημόσια περιστατικά ωστόσο που έχουν κάνει τους Αμερικανούς να εκφράσουν ανησυχία για την υγεία του προέδρου είναι μάλλον περισσότερα στην περίπτωση Μπάιντεν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου