Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Σοκαριστικό βίντεο: Την έθαψαν ζωντανή - Προσπαθούσε επί 10 μέρες να βγει έξω!



Στο σοκαριστικό βίντεο φαίνεται η στιγμή που ντόπιοι βγάζουν το φέρετρο στο νεκροταφείο Riachao das Neves στη Βραζιλία και αφαιρούν το καπάκι που ήταν σφραγισμένο με καρφιά.

Συγκλονίζει ο τραγικός θάνατος της 37χρονης Rosangela Almeida dos Santos. Την έθαψαν κατά λάθος ζωντανή. Πέθανε μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες να βγει από τον τάφο.

Η άτυχη Rosangela ήταν ζωντανή στον τάφο και προσπάθησε μάταια να βγει μέχρι που πέθανε στο φέρετρο. Ντόπιοι ανέφεραν ότι άκουγαν κραυγές και η οικογένειά της έσπασε τον τάφο την περασμένη Παρασκευή. Αλλά δεν πρόλαβαν. Είχε ήδη αφήσει την τελευταία της πνοή.

Στο σοκαριστικό βίντεο φαίνεται η στιγμή που ντόπιοι βγάζουν το φέρετρο στο νεκροταφείο Riachao das Neves στη Βραζιλία και αφαιρούν το καπάκι που ήταν σφραγισμένο με καρφιά. Κάποιοι φωνάζουν να καλέσουν ασθενοφόρο και άλλοι αγγίζουν τα άκρα της σχολιάζοντας πόσο ζεστά είναι. 
Η παντρεμένη 37χρονη κυρήχθηκε νεκρή από το νοσοκομείο στις 28 Ιανουαρίου και την επόμενη μέρα τελέστηκε η κηδεία της.

Άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο νεκροταφείο ειδοποίησαν την οικογένειά της 9 με 11 μέρες μετά την κηδεία της γιατί άκουγαν κραυγές και χτυπήματα από τον τάφο.

Το σώμα της ήταν ακόμα ζεστό όταν άνοιξαν το φέρετρο. Είχε βγάλει το βαμβάκι από τα ρουθούνια και τα αυτιά της και είχε τραύματα στα χέρια και το μέτωπο στην προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί. Τα καρφιά στο φέρετρο είχαν μετακινηθεί προς τα πάνω και υπήρχε αίμα στο εσωτερικό του.

Η 37χρονη είχε μεταφερθεί με υπερκόπωση στο νοσοκομείο και έμεινε για μια εβδομάδα. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου της, είχε υποστεί δύο ανακοπές καρδιάς πριν πεθάνει από σηπτικό σοκ. Υπέφερε από μικρή ηλικία από λιποθυμικά επεισόδια και έπαιρνε αντιπηκτικά φάρμακα.




Πηγή : protothema.gr


Εξοργισμένη η Ένωσης Δικαστών με την Θάνου για την ανεπίτρεπτη παρέμβασή της για τη Novartis



Ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τη χθεσινή παρέμβαση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, για τη Novartis.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά των ενεργειών της Βασιλικής Θάνου:

Η χθεσινή δήλωση της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένη τουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησις της. Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της Χρυσής Αυγής στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού. Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το Νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους. Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος.


Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΠΑ


Τη συμμόρφωση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) στις έξι από τις συνολικά επτά υποχρεωτικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ και την προειδοποίησε με  νέο πρόστιμο και χρηματική ποινή, αν βεβαιωθεί η συνέχιση ή η επανάληψη των διαπιστωθεισών παραβάσεων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας, περί του αν η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) συμμορφώθηκε  προς τις δεσμεύσεις που η τελευταία ανέλαβε και έγιναν υποχρεωτικές με την υπ’ αριθ. 551/VII/2012 απόφαση της Επιτροπής, όπως η απόφαση αυτή στην πορεία τροποποιήθηκε ως προς τον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, με τις υπ’ αριθ. 589/2014, 596/2014, 618/2015 και 631/2016, έκρινε ότι:

η ΔΕΠΑ συμμορφώθηκε στις έξι από τις επτά συνολικά δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με την ως άνω υπ’ αριθ. 551/VII/2012 απόφαση της Επιτροπής, οι οποίες αφορούσαν α) την εισαγωγή του συντελεστή ευελιξίας β) την εισαγωγή της χρέωσης εισόδου ΕΣΦΑ στο νέο σύστημα τιμολόγησης της ΔΕΠΑ, γ) το πρόγραμμα διάθεσης ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, δ) τις πρότυπες συμβάσεις εκχώρησης ΔΜΙ ε) τις πρότυπες συμβάσεις  αγοροπωλησίας φυσικού αερίου εντός της δεξαμενής ΥΦΑ και στ) την εκχώρηση μη χρησιμοποιούμενης ΔΜΙ και δέσμευση μεταφορικής ικανότητας από τη ΔΕΠΑ στα σημεία εισόδου του ΕΣΦΑ αντίστοιχα. Η κρίση της αυτή για τις υπό στοιχεία α) και β) ήταν κατά πλειοψηφία και για τις λοιπές ομόφωνα.

έκρινε, επίσης, κατά πλειοψηφία, ότι η ΔΕΠΑ, δεν συμμορφώθηκε  στο διατακτικό της υπ’ αριθ. 551/VII/2012 Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με την πρώτη (1) από τις επτά (7) δεσμεύσεις που αναφέρονταν στην υποχρέωσή της να προσφέρει από τις 30 Νοεμβρίου 2012 και εφεξής στους Πελάτες της συγκεκριμένο τύπο Σύμβασης Πώλησης φυσικού αερίου, χωρίς την υπηρεσία μεταφοράς φυσικού αερίου και να μη διαφοροποιεί τις αποσυζευγμένες συμβάσεις ως προς την τιμή προμήθειας φ.α. από τους όρους των συζευγμένων συμβάσεων καθώς και να μη χορηγεί βάσει των όρων τους ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο οποιοδήποτε κίνητρο για τη σύναψη συζευγμένης σύμβασης ούτε αντιστρόφως να δημιουργεί αντικίνητρο στη σύναψη αποσυζευγμένης σύμβασης. Με την ίδια απόφασή της η Επιτροπή κατά πλειοψηφία,  αφού συνεκτίμησε το περιορισμένο εύρος της διαπιστωθείσας μη συμμόρφωσης της ΔΕΠΑ προς τις δεσμεύσεις της και την ειλικρινή διάθεση συνεργασίας της στην κατεύθυνση του ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου, α) της επέβαλε πρόστιμο ύψους εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τη μη συμμόρφωσή της προς την εν λόγω δέσμευση, και β) την απείλησε με πρόστιμο και χρηματική ποινή, αν με απόφαση της Επιτροπής βεβαιωθεί η συνέχιση ή η επανάληψη των διαπιστωθεισών παραβάσεων.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πηγές της ΔΕΠΑ, αναφέρουν τα εξής: 

"Με την υπ’ αριθ. 635/2016 Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τον έλεγχο συμμόρφωσης της ΔΕΠΑ με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2012 ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώνει την συμμόρφωση εκ μέρους της ΔΕΠΑ με τις δεσμεύσεις της για:

* την παροχή ευελιξίας στους πελάτες ως προς τη διαχείριση των συμβάσεων τους, 

* την εισαγωγή του συντελεστή ευελιξίας και την εφαρμογή της χρέωσης εισόδου στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, 

* τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγράμματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, 

* την κατάρτιση προτύπου σχεδίου σύμβασης αγοραπωλησίας φυσικού αερίου εντός της δεξαμενής ΥΦΑ, για την κατάρτιση προτύπου σχεδίου σύμβασης για την εκχώρηση δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας (ΔΜΙ) στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ από τα οποία εξυπηρετούνται οι εγκαταστάσεις πελατών της ΔΕΠΑ, 

* τη διάθεση μη χρησιμοποιούμενης από την ίδια δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΜΦΑ, και

* τη δέσμευση δυναμικότητας (Δεσμευμένης Μεταφορικής Ικανότητας) εκ μέρους της ΔΕΠΑ στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ. 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ωστόσο κατά πλειοψηφία ότι υπήρξε μικρή καθυστέρηση εκ μέρους της ΔΕΠΑ όσον αφορά στην προσφορά σύμβασης σε όλους τους πελάτες της άνευ υπηρεσιών μεταφοράς στην αγορά (και παρά τις ανακοινώσεις και τη σχετική ανάρτηση που είχε λάβει χώρα στην ιστοσελίδα της ΔΕΠΑ) και γι’ αυτό το λόγο επιβλήθηκε συμβολικό πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει την εξαιρετική συνεργασία της ΔΕΠΑ με τις Αρχές καθώς και τη συνολική συμβολή της στην διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στη Χώρα μας". 



Πηγή : capital.gr


Βίαζε την ανιψιά του από 8 χρονών



Βούλγαρος βίαζε την ανιψιά του από 8 ετών.

Μία απίστευτη καταγγελία έφτασε σήμερα σε αστυνομικό τμήμα της ενδοχώρας του Ηρακλείου από μία μητέρα κι ένα 12χρονο κορίτσι, με καταγωγή από την Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο θείος του κοριτσιού το βίαζε κατ’ επανάληψη απ’ όταν εκείνη ήταν 8 χρονών!

Η μητέρα του κοριτσιού δεν είχε καταλάβει το παραμικρό και σήμερα η 12χρονη αποφάσισε να εξιστορήσει όλα όσα έζησε στα χέρια του θείου της.

Ο 30χρονος Βούλγαρος - σύζυγος της αδερφής της μητέρας του κοριτσιού -  απο την πλευρά του αρνείται σθεναρά ότι βίαζε το μικρό κορίτσι ενώ ζήτησε δικηγόρο.

Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την ολοκλήρωση της δικογραφίας και το πόρισμα του ιατροδικαστή. 

Το κορίτσι υποστηρίζει ότι γινόταν κανονικά η σεξουαλικη πράξη από την ηλικία 9 ετών. Όπως αποκάλυψε η ίδια ο θείος της την έπαιρνε συνέχεια βόλτες ενώ ο ίδιος φέρεται να τη βίαζε μέσα στο αυτοκίνητο του 

Ο 30χρονος ζήτησε κάτι, η μικρή αρνήθηκε να το κάνει και τα είπε όλα στη μητέρα της που απευθύνθηκε στην αστυνομία.


Μητσοτάκης : Να κάνουμε πράξη, με αποτελεσματικότητα και χωρίς ταλαντεύσεις αυτά που έχει ανάγκη η χώρα



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε χθες, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, σε εκδήλωση αποφοίτων του Wharton Club of Greece, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Συλλόγου, κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δημιουργία προοπτικών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη του Wharton Club για την Παιδεία, την Οικονομία και το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που του τέθηκαν.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο όραμά του για την Ελλάδα του αύριο, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα διαθέτει ισχυρή οικονομία που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με σημαντική προστιθέμενη αξία.

«Μπορούμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά δική της επιλογή. Συνειδητά επέλεξε να υπερφορολογήσει την παραγωγική Ελλάδα για να δημιουργήσει μεγαλύτερα δημοσιονομικά πλεονάσματα από αυτά που της ζητούσαν για να μπορεί στη συνέχεια να επιστρέψει μέσω επιδομάτων σε κάποιες ομάδες στοχευμένα βοηθήματα». 



Υπογράμμισε ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να δημιουργήσει την κοινωνική δυναμική που θα της επιτρέψει την επόμενη μέρα «να κάνει πράξη, με αποτελεσματικότητα και χωρίς ταλαντεύσεις, αυτά που έχει ανάγκη η χώρα». Για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία έχει δεσμεύσει την Ελλάδα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση, που θα δείξει δείγματα γραφής και θα πείσει τους Ευρωπαίους ότι έχει την ιδιοκτησία των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε στο στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων».  

«Σήμερα, οι θεσμοί αρχίζουν και δέχονται αυτό που λέμε εμείς: Ότι, δηλαδή, χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που να συνδυάζει σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, εξορθολογισμό και καλύτερη αποτελεσματικότητα στις κρατικές δαπάνες, με μεγαλύτερη ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα σε υπηρεσίες που σήμερα παρέχει το Δημόσιο».   

Ειδικότερα, για τη μείωση της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για να κάνουμε μια τολμηρή μείωση φόρων θα πρέπει να την εξισορροπήσουμε με μια πολύ καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή. Επίσης, μπορούμε, μέσω της πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να πραγματοποιήσουμε στοχευμένους ελέγχους και να βελτιώσουμε τη φορολογική συμμόρφωση».

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση, τόνισε ότι η πολιτική της τωρινής Κυβέρνησης «μας πηγαίνει 40 χρόνια πίσω» και συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θέλουμε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα συνδέεται με την αγορά εργασίας, που θα αξιολογείται, θα έχει Συμβούλια Διοίκησης που θα βοηθούν το Πανεπιστήμιο να συγκεντρώνει πόρους, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση».   



Η αντιπολίτευση δικαίως ζητάει 11 κάλπη για τον Κουρουμπλή που καλύπτει αισχρά η κυβέρνηση



Ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για σκευωρία από πλευράς κυβέρνησης και αναρωτήθηκε «γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες, μία ακόμη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή»; 

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος ο πλέον ακατάλληλος να μιλάει για δικαιοσύνη, γιατί είναι αυτός που έχει φέρει τον εγκληματικό νόμο αποφυλακίσεων σε βάρος της κοινωνίας, υπεραμύνθηκε της πρότασης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση για 10 κάλπες».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εύλογα αναρωτιούνται αφού αναφέρεται το όνομά του στη δικογραφία γιατί να μην υπάρχει άλλη μία κάλπη γι΄ αυτόν. Χαρακτηριστιστική ήταν η ατάκα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. «Γιατί στη δικογραφία αναφέρεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως Π.Κ. Τι είναι ανήλικος»; Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Αμυράς, ο οποίος ανέφερε: «Γιατί έχει εξαιρεθεί από τις κάλπες ο κ. Κουρουμπλής;». 




Το ακροαριστερό αίσχος Τασία Χριστοδουλοπούλου βρίζει τον Αθανασίου: Άι στο διάολο!

Υπόθεση Novartis - Ακούστε την Τασία να καθυβρίζει τον Αθανασίου: Άι στο διάολο!


Δείτε το βίντεο από τη συζήτηση στη Βουλή - Η Χριστοδουλοπούλου δεν ανακάλεσε τις ύβρεις που εκτόξευσε ενώ προήδρευε της διαδικασίας για τη σύσταση προανακριτικής.

Σε μα απίστευτη λεκτική ακρότητα προέβη η Τασία Χριστοδουλοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα καταγγελλόμενα αδικήματα εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ζητούσε να λάβει το λόγο για να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας για το αν είναι σωστό να στηθούν μία, δέκα ή έντεκα κάλπες -ώστε να συμπεριληφθεί και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, όμως η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου αρνούνταν πεισματικά.


«Κύριε Αθανασίου τα νομικά αφήστε τα λοιπόν. Θέλετε να μιλήσετε νομικά, πολιτικά» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου ενώ προήδρευε της διαδικασίας. Και νομίζοντας προφανώς ότι έχει κλείσει το μικρόφωνό της, η Τασία Χριστοδουλοπούλου ξέσπασε εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου λέγοντας: «Αι στο διάολο...».

Το λεκτικό ατόπημα της κυρίας Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια.

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι η αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε από τα μικρόφωνα να... διαολοστέλνει τον Χαράλαμπο Αθανασίου.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αρχικά διέψευσε ότι έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο και στην συνέχεια αρνήθηκε να ανακαλέσει συνεχίζοντας τις ειρωνικές παρεμβάσεις.  


Διαβάστε το διάλογο που ακολούθησε μεταξύ της κυρίας Χριστοδουλοπούλου και του κ. Αθανασίου: 

Χαράλαμπος Αθανασίου: Αυτό που κάνετε είναι ανεπίτρεπτο. Έχουν ενοχλήσει οι παρεμβάσεις μου που οδήγησαν στην αποκάλυψης της σκευωρίας με τους μάρτυρες Ανακαλέστε.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Διαβάστε τους νόμους.

Χ. Αθανασίου: έχετε λάθος. Είναι ντροπή για το κοινοβούλιο

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Ήθελε επί προσωπικού ένα λεπτό δεν είπε τίποτα.

Χ. Αθανασίου: Θα ανακαλέσετε;

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Σας παρακαλώ τελειώσατε. Τότε θα δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε. Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο με τα δέκα ονόματα . Πως από πριν θα προσδιοριστεί ποιοι θα παραπεμφθούν στην προανακριτική; Πως από πριν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποιοι μπορεί να μην παραπεμφθούν;»



Πηγή : protothema.gr


Νέα Δημοκρατία για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis




Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη. 

Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη. Δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα να το κάνει. 

Η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το Κράτος δικαίου». 





«Τρικλοποδιά» Σταθάκη στις ιδιωτικοποιήσεις ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ



«Φρένο» στις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων, στο παρά πέντε της εκκίνησης της διαδικασίας για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ και του 65% της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης πρότεινε να εφαρμοστεί και στις δύο παραπάνω εταιρείες το μοντέλο που προκρίθηκε για το 17% της ΔΕΗ, δηλαδή αντί της πώλησης, την έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές.

Μάλιστα ο κ. Σταθάκης φέρεται να έχει προσλάβει ως σύμβουλο την ΒΝΡ Paribas για να εξειδικεύσει την πρότασή του, τη στιγμή που οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ (Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs για τα ΕΛΠΕ) δουλεύουν πάνω στα σενάρια που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Το βασικό σενάριο, σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, είναι η διάθεση του 35% που κατέχει το Δημόσιο σε στρατηγικό επενδυτή. Παράλληλα, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα διάθεσης ενός κοινού πακέτου Δημοσίου και Paneuropean που ελέγχει το 45,47% των ΕΛΠΕ, ώστε να διασφαλίζεται η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 51% της εταιρείας και του μάνατζμεντ, αλλά και τα προϋπολογισθέντα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού ο εποπτεύων υπουργός Γιώργος Σταθάκης, υπό την πίεση και των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή πρόταση για έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου που μεταθέτει ουσιαστικά την πώληση σε μελλοντικό χρόνο.

Η πρόταση προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος αντιλήφθηκε τις επιπλοκές που δημιουργεί αυτή στην ολοκλήρωση του προγράμματος και των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Η πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν διασφαλίζει τα έσοδα των 500 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί από την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, αντίθετα, το μετατρέψιμο ομολογιακό αυξάνει το χρέος. Οι πιστωτές τηρούν αυστηρή στάση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς θεωρούν ότι τα έσοδα από αυτές είναι η ελληνική συμβολή στη μείωση του χρέους. Η εφαρμογή των προγραμματισμένων διωτικοποιήσεων θα είναι ένα από τα σημεία στα οποία θα επιμείνουν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Επίσης, θα αποτελέσει βασικό στοιχείο του μεταμνημονιακού πλαισίου εποπτείας. Η πρόταση Σταθάκη δεν έχει φτάσει ακόμη στους θεσμούς, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα συμφωνήσουν. Στην περίπτωση της ΔΕΗ είχαν συμφωνήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου για τη διάθεση του 17%, αξιολογώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εταιρείας. Η έκδοση ομολόγου προσπερνάει το πρόβλημα της χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ αλλά και τις αβεβαιότητες σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Αντιθέτως, τα ΕΛΠΕ διάγουν σήμερα μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους. Η χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,17 δισ. ευρώ, η ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών περιθωρίων διύλισης έχει εκτοξεύσει την κερδοφορία του ομίλου σε ιστορικά ρεκόρ, οι ταμειακές ροές είναι ενισχυμένες και τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειωμένα, ενώ η συμμετοχή του στα προγράμματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στον τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσδίδει και γεωπολιτική αξία.

Εκκίνηση διαδικασίας

Με βάση αυτούς τους παράγοντες και δεδομένου του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για εκκίνηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ τον Μάρτιο του 2018, το σενάριο της διάθεσης ενός κοινού πακέτου μετοχών Δημοσίου και Paneuropean, κατά το μοντέλο αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, εμφανίζεται ρεαλιστικό υπό την προϋπόθεση ασφαλώς της συναίνεσης του ομίλου Λάτση.

Παραμονή στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Την παραμονή της ΔΕΠΑ με ένα ποσοστό της τάξης του 16% στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας επιδιώκει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, παρά τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς για πλήρη αποχώρηση και ενίσχυση της θέσης της στην ΕΠΑ Αττικής, υπό προϋποθέσεις.

Στις διαπραγματεύσεις με την ΕΝΙ, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ο κ. Σταθάκης φέρεται να έχει θέσει θέμα διατήρησης της συμμετοχής της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 16%, κάτι που αποδέχθηκε η ιταλική εταιρεία αφού και με το 84% διασφαλίζει πλήρως τον έλεγχο της ΕΠΑ. Σε ό,τι αφορά την ΕΠΑ Αττικής, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τη Shell για την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του 49% που κατέχει η πολυεθνική στην εταιρεία. Με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών, η συμφωνία εξόδου της Shell από την ΕΠΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Στη συνέχεια η ΡΑΕ, σε συνεργασία με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και μετά από διαβούλευση με την Ε.Ε., θα προβεί σε εκτίμηση των πιθανών εμποδίων στον ανταγωνισμό. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστωθούν σημαντικά εμπόδια, η διαδικασία αξιοποίησης της ΔΕΠΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη της τη δυσκολία προσέλκυσης αγοραστή για τη ΔΕΠΑ σε περίπτωση που η εταιρεία απολέσει πλήρως το χαρτοφυλάκιο της λιανικής. Και για την περίπτωση της ΔΕΠΑ πάντως ο υπουργός Γ. Σταθάκης πρότεινε την έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές.

Η συμφωνία πάντως με την ΕΝΙ για την εξαγορά του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας φαίνεται να έχει κλείσει και, όπως τονίζουν παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση, θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της ΕΠΑ Αττικής.



ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ακίνητα επωνύμων βγαίνουν στο σφυρί – Ξεκινούν σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί



Νέα εποχή από σήμερα, για τους πλειστηριασμούς. Δεν θα διεξάγονται πλέον στα Ειρηνοδικεία, αλλά μόνο ηλεκτρονικά για χρέη προς ιδιώτες, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία από την 1η Μαΐου. Οι τράπεζες, αλλά και οι ιδιώτες πιστεύουν ότι εφόσον ξεκινήσει να ρολάρει το σύστημα, πολλοί οφειλέτες θα σπεύσουν θα ρυθμίσουν το χρέος του μη θέλοντας, εφόσον έχουν την δυνατότητα, να χάσουν το ακίνητο. Ήδη μάλιστα όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός οφειλετών σπεύδει να ρυθμίσει το χρέος του.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 70 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών ενώ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα παίρνει φωτιά καθώς αναμένεται να βγουν στο σφυρί 260 ακίνητα. Μέχρι χθες είχαν αναρτηθεί 1.784 πλειστηριασμοί οι οποίοι θα διενεργούνται σταδιακά μέχρι το Σεπτέμβριο. Αφορούν κυρίως ακίνητα όλων των κατηγοριών, από κατοικίες, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία μέχρι εργοστάσια. Επισπεύδοντες είναι κυρίως τράπεζες με τους ιδιώτες να είναι ακόμα ελάχιστοι.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμφανίζονται και ακίνητα πτωχευμένων επιχειρηματιών οι οποίοι κάποτε κυριαρχούσαν στην αγορά. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα ακίνητα του Καρούζου, των αδερφών Κωνσταντόπουλοι και της Adams Αναγνωστόπουλος. Σε πλειστηριασμό είχε προγραμματιστεί να βγει σήμερα το κεντρικό εργοστάσιο της χρεοκοπημένης «Πετζετάκις» με τιμή εκκίνησης 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο πλειστηριασμός κρίθηκε άγονος πριν τη διεξαγωγή του καθώς δεν υπήρξε κανένας να ενδιαφερθεί για την κάποτε σημαντική ελληνική βιομηχανία.

Η μετάπτωση στο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γίνεται πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς ενώ περισσότεροι από 200 συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί των e-εκποιήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιώς Γιώργο Ρούσκα καθημερινά οι συμβολαιογράφοι γράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και άρχισαν πλέον να μπαίνουν και οι συμβολαιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τα Γιάννενα, τη Θράκη και την Πάτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή οι συμβολαιογράφοι που μπορούν πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι περισσότεροι από τους συμβολαιογράφους που διενεργούσαν πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Η νέα πραγματικότητα για τους κόκκινους δανειολήπτες θα φανεί τους επόμενους μήνες. Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων προσεγγίζοντας τον στόχο των 1.000 πλειστηριασμών το μήνα που είχε τεθεί από την ΕΚΤ για τους πρώτους μήνες του έτους. Από την αποτελεσματική έκβαση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο για 3.000 πράξεις έως και τον Απρίλιο. Κάθε μήνα ο αριθμός θα αυξάνεται με στόχο από το Σεπτέμβριο και μετά να γίνονται 2.000 πλειστηριασμοί το μήνα. Τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 – 12.000 πωλήσεις ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών αν και πιο συντηρητικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι ένας ρεαλιστικός στόχος θα πρέπει να κινείται στην περιοχή των 5.000 – 6.000.

Από την ημέρα πάντως που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πολλοί δανειολήπτες οι οποίοι ήταν για χρόνια εξαφανισμένοι, εμφανίστηκαν την παραμονή του πλειστηριασμού του ακινήτου τους και ζήτησαν ρύθμιση από την τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρεις στους δέκα επιχειρηματίες όταν βλέπουν να βγαίνει στο σφυρί η προσωπική τους περιουσία που συνδέεται με κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σπεύδουν να ζητήσουν διακανονισμό.


Του Θανάση Παπαδή
Πηγή : newsit.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης : «αν δεν προτίθενται να αλλάξουν το Σύνταγμα τους τώρα, εμείς, ως κόμμα, δεν πρόκειται να μπούμε σε συζητήσεις».



Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου  (Munich Security Conference), ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη για τα εθνικά θέματα στον δημοσιογράφο του Politico, Matthew Karnitschnig.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, σχολίασε πως:
«Θα πρέπει να υπάρξει λύση πακέτο. Όλα τα ζητήματα θα πρέπει να λυθούν ταυτόχρονα. Δεν είναι μόνο το όνομα, είναι ο αλυτρωτισμός, είναι το ζήτημα της αλλαγής των σχολικών βιβλίων, και είναι εν τέλει και η συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να διασφαλίσουμε πως ό,τι συμφωνηθεί θα αποτυπώνεται στο Σύνταγμα της χώρας».

Συμπλήρωσε δε, αναφερόμενος στην πιθανότητα ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ότι «αν δεν προτίθενται να αλλάξουν το Σύνταγμα τους τώρα, εμείς, ως κόμμα, δεν πρόκειται να μπούμε σε συζητήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τόνισε: «Υπάρχει λόγος ανησυχίας. Έχει αυξηθεί σημαντικά η ένταση στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο. Η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά εδάφη, κάτι που κάνει εδώ και 20 χρόνια. Αλλά το τελευταίο διάστημα, το κάνει πολύ πιο επιθετικά. Χρειάζεται να επιδείξουμε αποφασιστικότητα».

Αξίζει, τέλος, να σχολιαστεί πως ο κ. Τσίπρας  ακύρωσε τη συμμετοχή του στη διάσκεψη του Μονάχου, ενώ ο κ. Καμμένος διέκοψε την επίσκεψη του.




Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Βατερλό η πρόσκληση ενδιαφέροντος σε οικογενειακούς γιατρούς



Σε Βατερλό για το υπουργείο Υγείας, εξελίχθηκε η προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με οικογενειακούς γιατρούς αναφέρει ο ΙΣΑ.

Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χορήγησε 372 βεβαιώσεις και εκείνος του Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική.

«Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος, τον ερχόμενο μήνα όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας καθώς έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, που επισημαίνει ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ προβλέπει απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς, σε ένα θολό εργασιακό τοπίο.

«Πρόκειται για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την αδυναμία στελέχωσης των ΤοΜΥ, για τις οποίες ήταν ανάλογα χαμηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Είναι προφανές ότι ο ιατρικός κόσμος, γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρεί να επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ,αγνοώντας παντελώς τους φορείς. Είναι δε πρωτοφανής, η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα ,με την οποία αντιμετωπίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Ο ΙΣΑ ζητά για άλλη μια φορά να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, κατά πράξη και περίπτωση για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή ιατρού και για όσους ιατρούς το επιθυμούν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ανακοίνωση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες και το σχόλιο Βενιζέλου


«Στις 9 Φεβρουαρίου εγκρίναμε την πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς» αναφέρει η ανακοίνωση - Τρεις ημέρες μετά την κατάθεση της δικογραφίας στη Βουλή.

Με ανακοίνωσή του ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου αναφέρει ότι δεν υπέγραψε πράξη παροχής προστασίας των τριών μαρτύρων για την υπόθεση Novartis διότι «δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του νόμου». 

Όμως στις συνέχεια αναφέρει ότι «την 9 - 2 - 2018, εγκρίναμε άλλη Πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών (υπ ́ αριθμ. 3/2018), εκδοθείσα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 45Β § 1 ΚΠΔ (που προστέθηκε με το Ν. 4254/2014), με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα χαρακτηρίσθηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία για την Novartis στάλθηκε στη Βουλή στις 6 Φεβρουαρίου. Ο κ. Παπαγεωργίου υπέγραψε για τους μάρτυρες τρεις ημέρες μετά την κατάθεση της δικογραφίας.


Τι σχολιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τη σημερινή ανακοίνωση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Παπαγεωργίου, δήλωσε τα εξής:

«Από την ανακοίνωση του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθίσταται πλέον επισήμως σαφές ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εξετάσθηκαν χωρίς να έχουν προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Εξετάσθηκαν με βάση τη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 9 ν.2928/2001 που επιτρέπει να δοθεί το καθεστώς ανωνυμίας σε «οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμβάλλει ουσιωδώς» στην αποκάλυψη ορισμένων αξιόποινων πράξεων. Κατά την ορθή συστηματική ερμηνεία των παραγράφων 7 και 2 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001 και στις περιπτώσεις αυτές, όταν η πρωτοβουλία ανήκει στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, απαιτείται δική του διάταξη και έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του ΑΠ και δεν αρκεί διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπως έγινε με τους τρεις. Άρα η προδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και κακώς οι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα.

Τα πράγματα έγιναν όμως ακόμη χειρότερα, γιατί τώρα πληροφορούμαστε ότι μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, βλέποντας την ακυρότητα, χαρακτήρισε με διάταξή της, εκ των υστέρων, τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κατά το άρθρο 45Β του ΚΠΔ και η διάταξή της αυτή εγκρίθηκε από τον Αντεισαγγελέα του ΑΠ στις 9.2.2018. 

Συμπτωματικώς στις 9.2.2018 με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησα να διαβιβασθεί στη Βουλή η μη περιλαμβανομένη στη δικογραφία πράξη χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως δημοσίου συμφέροντος!

Δυστυχώς προκύπτουν έτσι δυο άλλα, ακόμη πιο μεγάλα, θέματα:

Πρώτον, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αρμόδιος εισαγγελέας είναι η ίδια η Βουλή είτε ως Ολομέλεια είτε ως κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν έχει πλέον δικαιοδοσία ούτε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς ούτε ο Αντεισαγγελέας του ΑΠ για τους μάρτυρες που έχουν καταθέσει σε δικογραφία της ποινικής δικαιοδοσίας της Βουλής. Ούτε φυσικά οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις μπορούν να διαβιβαστούν στη Βουλή, ούτε τη δεσμεύουν. Είναι άλλωστε παράνομες.

Δεύτερον, οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις με επίκληση του άρθρου 45 Β του ΚΠΔ εκδόθηκαν με τόσο ακραίο δικονομικά τρόπο προφανώς για να μπορεί να εφαρμοστεί η παράγραφος 3 του άρθρου 45Β και να παραγγελθεί η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη των ανώνυμων μαρτύρων μετά την ομοβροντία μηνύσεων για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση. Εφόσον όμως οι μηνύσεις γίνονται από πρόσωπα που υπάγονται στην ποινική δικαιοδοσία της Βουλής και οι πράξεις εκ των υστέρων χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως δημοσίου συμφέροντος εκδόθηκαν μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αποχή από την ποινική δίωξη δεν μπορεί να διαταχθεί.

Ελπίζω ότι ο κ. Αντεισαγγελέας του ΑΠ θα εγγυηθεί το σεβασμό βασικών εγγυήσεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και δεν θα επιτρέψει την κατάλυση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας για δυο πρώην πρωθυπουργούς, ένα πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Διοικητή της ΤτΕ, τον Έλληνα Επίτροπο στην ΕΕ, τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του δεύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και τρεις πρώην υπουργούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν εξομοιωθεί με την Πολωνία και την Ουγγαρία στην εκθεμελίωση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».


Κόλλια Ελευθερία 
ΤΟ ΒΗΜΑ


Σκοπιανό: Ερντογάν και Ιβάνοφ βάζουν “φωτιά” στη διαπραγμάτευση με προκλητικές δηλώσεις!



«Φωτιά» στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό βάζουν οι δηλώσεις τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του Γκιόργκε Ιβάνοφ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, ανέφερε: «Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν στηρίζει το όνομα «Μακεδονία»

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε:

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».



Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Milliyet
newsit.gr