«Φρένο» στις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται στην τελική ευθεία.
Σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων, στο παρά πέντε της εκκίνησης της διαδικασίας για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ και του 65% της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης πρότεινε να εφαρμοστεί και στις δύο παραπάνω εταιρείες το μοντέλο που προκρίθηκε για το 17% της ΔΕΗ, δηλαδή αντί της πώλησης, την έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές.
Μάλιστα ο κ. Σταθάκης φέρεται να έχει προσλάβει ως σύμβουλο την ΒΝΡ Paribas για να εξειδικεύσει την πρότασή του, τη στιγμή που οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ (Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs για τα ΕΛΠΕ) δουλεύουν πάνω στα σενάρια που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Το βασικό σενάριο, σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, είναι η διάθεση του 35% που κατέχει το Δημόσιο σε στρατηγικό επενδυτή. Παράλληλα, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα διάθεσης ενός κοινού πακέτου Δημοσίου και Paneuropean που ελέγχει το 45,47% των ΕΛΠΕ, ώστε να διασφαλίζεται η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 51% της εταιρείας και του μάνατζμεντ, αλλά και τα προϋπολογισθέντα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού ο εποπτεύων υπουργός Γιώργος Σταθάκης, υπό την πίεση και των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή πρόταση για έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου που μεταθέτει ουσιαστικά την πώληση σε μελλοντικό χρόνο.
Η πρόταση προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος αντιλήφθηκε τις επιπλοκές που δημιουργεί αυτή στην ολοκλήρωση του προγράμματος και των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.
Η πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν διασφαλίζει τα έσοδα των 500 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί από την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, αντίθετα, το μετατρέψιμο ομολογιακό αυξάνει το χρέος. Οι πιστωτές τηρούν αυστηρή στάση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς θεωρούν ότι τα έσοδα από αυτές είναι η ελληνική συμβολή στη μείωση του χρέους. Η εφαρμογή των προγραμματισμένων διωτικοποιήσεων θα είναι ένα από τα σημεία στα οποία θα επιμείνουν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Επίσης, θα αποτελέσει βασικό στοιχείο του μεταμνημονιακού πλαισίου εποπτείας. Η πρόταση Σταθάκη δεν έχει φτάσει ακόμη στους θεσμούς, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα συμφωνήσουν. Στην περίπτωση της ΔΕΗ είχαν συμφωνήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου για τη διάθεση του 17%, αξιολογώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εταιρείας. Η έκδοση ομολόγου προσπερνάει το πρόβλημα της χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ αλλά και τις αβεβαιότητες σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αντιθέτως, τα ΕΛΠΕ διάγουν σήμερα μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους. Η χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,17 δισ. ευρώ, η ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών περιθωρίων διύλισης έχει εκτοξεύσει την κερδοφορία του ομίλου σε ιστορικά ρεκόρ, οι ταμειακές ροές είναι ενισχυμένες και τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειωμένα, ενώ η συμμετοχή του στα προγράμματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στον τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσδίδει και γεωπολιτική αξία.
Εκκίνηση διαδικασίας
Με βάση αυτούς τους παράγοντες και δεδομένου του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για εκκίνηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ τον Μάρτιο του 2018, το σενάριο της διάθεσης ενός κοινού πακέτου μετοχών Δημοσίου και Paneuropean, κατά το μοντέλο αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, εμφανίζεται ρεαλιστικό υπό την προϋπόθεση ασφαλώς της συναίνεσης του ομίλου Λάτση.
Παραμονή στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης
Την παραμονή της ΔΕΠΑ με ένα ποσοστό της τάξης του 16% στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας επιδιώκει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, παρά τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς για πλήρη αποχώρηση και ενίσχυση της θέσης της στην ΕΠΑ Αττικής, υπό προϋποθέσεις.
Στις διαπραγματεύσεις με την ΕΝΙ, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ο κ. Σταθάκης φέρεται να έχει θέσει θέμα διατήρησης της συμμετοχής της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 16%, κάτι που αποδέχθηκε η ιταλική εταιρεία αφού και με το 84% διασφαλίζει πλήρως τον έλεγχο της ΕΠΑ. Σε ό,τι αφορά την ΕΠΑ Αττικής, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τη Shell για την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του 49% που κατέχει η πολυεθνική στην εταιρεία. Με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών, η συμφωνία εξόδου της Shell από την ΕΠΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Στη συνέχεια η ΡΑΕ, σε συνεργασία με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και μετά από διαβούλευση με την Ε.Ε., θα προβεί σε εκτίμηση των πιθανών εμποδίων στον ανταγωνισμό. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστωθούν σημαντικά εμπόδια, η διαδικασία αξιοποίησης της ΔΕΠΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη της τη δυσκολία προσέλκυσης αγοραστή για τη ΔΕΠΑ σε περίπτωση που η εταιρεία απολέσει πλήρως το χαρτοφυλάκιο της λιανικής. Και για την περίπτωση της ΔΕΠΑ πάντως ο υπουργός Γ. Σταθάκης πρότεινε την έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές.
Η συμφωνία πάντως με την ΕΝΙ για την εξαγορά του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας φαίνεται να έχει κλείσει και, όπως τονίζουν παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση, θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της ΕΠΑ Αττικής.
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου