Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Οι Κρητικοί έκαναν delivery εν πλω στην φρεγάτα «Σπέτσαι»

 


Την αναγνώριση του αγώνα που δίνουν νυχθημερόν στις θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, βίωσε το πλήρωμα της φρεγάτας «Σπέτσαι».

Το απόγευμα του 15Aύγουστου η φρεγάτα –συνοδευόμενη από δύο ακόμη πλοία- αποχώρησε από το πεδίο των επιχειρήσεων και αναζήτησε καταφύγιο στο λιμάνι της Ιεράπετρας Κρήτης. Και τα τρία πλοία έδεσαν σε απόσταση ενός μιλίου από την πόλη του Λασιθίου.

Ναύτες της φρεγάτας επικοινώνησαν με κατάστημα μαζικής εστίασης της Ιεράπετρας, με σκοπό να παραγγείλουν φαγητό. Η ιδιαιτερότητα της ημέρας και οι πολλές ώρες περιπολίας στη θάλασσα, τους έκαναν να θέλουν να γευτούν νοστιμιές που δεν μπορούσαν να βρουν στο πλοίο.

Μόλις ο καταστηματάρχης που πήρε την παραγγελία έκλεισε το τηλέφωνο, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας, Μανόλη Μιχελαράκη. «Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τα παιδιά που θαλασσοδέρνονται νυχθημερόν και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τούρκους να πληρώσουν. Αμέσως, ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο για να μαζέψουμε όσα περισσότερα φαγητά μπορούσαμε και να τους τα πάμε. Ήταν κάτι περισσότερο από συγκινητική η προσφορά των συναδέλφων. Όλοι ήθελαν να προσφέρουν για τα παλικάρια της φρεγάτας», είπε ο κ. Μιχελαράκης στον «Ε.Τ.».

Πράγματι, σε λίγα λεπτά της ώρας συγκεντρώθηκε ένα βουνό από… σουβλάκια, πίτσες και περισσότερες από 100 συσκευασίες φυσικού χυμού. Ταυτόχρονα, βρέθηκε και ο καπετάνιος που προσφέρθηκε να μεταφέρει δωρεάν με το καΐκι του τα φαγητά στη φρεγάτα. Λίγο πριν τη δύση, ένα πρωτότυπο δωρεάν delivery εν πλω, ήταν σε εξέλιξη. Τα φαγητά παραδόθηκαν και κεράστηκαν στο πλήρωμα της φρεγάτας με τις εγκάρδιες ευχαριστίες όλων των κρητικών και των Ελλήνων για τον δύσκολο αγώνα τους.


Πηγή φωτογραφίας: Ράδιο Ηχώ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο Δημόσιο - Δυνατότητα τηλεργασίας για υπαλλήλους



Τη χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, υποδεικνύει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με την ίδια εγκύκλιο δίδεται η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού. Επίσης,  παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 του μηνός με τηλεργασία ή back office, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα για το ωράριο λειτουργίας, η εγκύκλιος παρέχει τη δυνατότητα «κατά την κρίση των αρμοδίων διευθύνσεων προσωπικού και υπό τη στάθμιση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, να επανέλθουν σε ισχύ τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επιλογή των ανωτέρω τριών ωραρίων εργασίας, θα πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή του προσωπικού που θα κάνει χρήση αυτών και στα τρία ωράρια, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Κικίλιας: Τέλη Δεκεμβρίου στην Ελλάδα η πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό



ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά τρία εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca -σε περίπτωση που περάσει στη φάση 4- ενώ η πρώτη παρτίδα αναμένεται στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας τόνισε:

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις. Παράλληλα, ο ίδιος εξήγησε πως οι εμβολιασμοί για τη γρίπη θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη και θα εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες.

«Πήραμε ένα εκατομμύριο παραπάνω εμβόλια από πέρσι και πέρσι πήραμε ένα εκατομμύριο παραπάνω από πρόπερσι» τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως δεν είναι «ατέρμονη προσπάθεια».

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, υπάρχει ελπίδα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας» είπε ο κ. Κικίλιας, και συμπλήρωσε:

«Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με πάνω από 6.500 γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, είμαστε σε διαδικασία διπλασιασμού των ΜΕΘ μέχρι τέλος του έτους. Είναι αδύνατο να κρατήσουμε για πάντα στα σπίτια τους κλειδωμένους τους συμπολίτες μας. Πρέπει να εξηγήσουμε στους νέους ότι πρέπει να προστατέψουν και τους γονείς τους παππούδες και τις γιαγιάδες, δεν τους έχουμε απέναντι».

Μάλιστα, διερωτήθηκε σε ποια άλλη χώρα του κόσμου εμφανίστηκε καλύτερη στρατηγική από αυτή που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα για να «αντιγράψουμε και εμείς».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι οι Βαλκανικές χώρες τα έχουν καταφέρει εξίσου καλά με εμάς στον κορωνοϊό και είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Είναι σε καλύτερη κατάσταση στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες; Στη φάση που βρισκόμαστε τα πράγματα στη χώρα μας είναι καλύτερα απ’ όλες τις άλλες χώρες» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως ο κορωνοϊός δεν είναι ένας εποχικός ιός.

«Αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες δεν βγήκε, δηλαδή ότι θα μαζευτεί λόγω ζέστης και υγρασίας. Επειδή ξέρουμε ότι επωάζεται σε δύο εβδομάδες ο ιός, θα μετρήσουμε σε δύο εβδομάδες εάν θα μαζευτεί το πράγμα και θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα αν χρειαστεί.

«Εμείς φτιάξαμε σύστημα διακομιδών, πολλαπλό τέστινγκ με 700 παραπάνω υγειονομικούς το καλοκαίρι, για να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα και να μπορέσουν να δουλέψουν τα νησιά μας, όταν όμως υπάρχει λόγος για τοπικά lockdown ή να εφαρμόσουμε τοπικά μέτρα θα το κάνουμε αυτό, είναι προτιμότερο από τα οριζόντια μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.



Πηγή : Cnn.gr



6 αστυνομικοί βρέθηκαν θετικοί στο κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, άλλοι 50 με 60 είναι σε κατ΄οίκον καραντίνα.



Έξι αστυνομικοί βρέθηκαν θετικοί σε τεστ κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλοι περίπου 50 με 60 είναι σε κατ΄οίκον καραντίνα.

Σύμφωνα όσα δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Τσαϊρίδης, σήμερα αναμένονται και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ σε τρεις αστυνομικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, με έγγραφό της προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, η Ένωση απευθύνει έκκληση για πραγματοποίηση μοριακού τεστ σε όλους τους αστυνομικούς που επιστρέφουν από άδεια.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα της Covid-19 και τα  στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη διασπορά του στη χώρα μας, «αποτυπώνουν μια πραγματικότητα που προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε όλους, και ιδιαίτερα στους αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους πολίτες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους».

«Η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργού Υγείας για δωρεάν υποχρεωτικό μοριακό έλεγχο (PCR) σε όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που επιστρέφουν από κανονική άδεια, είναι μια θετική ενέργεια και προτείνουμε να επεκταθεί άμεσα και στο αστυνομικό προσωπικό», προσθέτουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

 Τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα του Covid-19 και τα αποθαρρυντικά  στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη διασπορά του στην χώρα μας, αποτυπώνουν μια πραγματικότητα που προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε όλους, και ιδιαίτερα στους Αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους πολίτες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί τον βασικότερο μηχανισμό ελέγχου τήρησης των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοί της επιβάλλεται να θωρακιστούν απόλυτα έναντι του ιού. Διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι πολύπλευρες και θα οδηγηθούμε στην αποχή μεγάλου μέρους του προσωπικού από τα καθήκοντά του. Το γεγονός αυτό, θα αποβεί μοιραίο για τις εσωτερικές λειτουργίες του Σώματος και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργού Υγείας για δωρεάν υποχρεωτικό μοριακό έλεγχο (PCR) σε όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που επιστρέφουν από κανονική άδεια, είναι μια θετική ενέργεια και προτείνουμε να επεκταθεί άμεσα και στο αστυνομικό προσωπικό.

Παρακαλούμε να εξετάσετε την πρότασή μας, καθώς με την υιοθέτηση αυτής, θα εξασφαλιστεί η ορθή αστυνόμευση της επικράτειας, θα περιοριστεί η δημιουργία “εστιών” μέσα στις αστυνομικές Υπηρεσίες και θα διασφαλιστεί η υγεία των συναδέλφων μας και των πολιτών.


Πηγή: voria.gr



Τούρκοι χάκερς “έριξαν” την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης!



Επίθεση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του 424 Γ.Σ.Ν.Ε. πραγματοποίησαν τούρκοι χάκερς το πρωί της Τρίτης.

Οι τούρκοι ανάρτησαν μία φωτογραφία με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis και έγραφαν το εξής μήνυμα: «Έχουμε έναν στρατό που αγαπάει τον θάνατο και το μαρτύριο (εννοείς όσους μαρτυρούν για την πίστη τους) τόσο όσο αγαπάτε εσείς τον κόσμο #BlueHomeLand». Το “Bluehomeland” αναφέρεται προφανώς στην “Γαλάζια Πατρίδα”, τα σχέδια δηλαδή επέκτασης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τούρκοι χάκερς επιτέθηκαν και στην σελίδα του 424 Γ.Σ.Ν.Ε., καθώς και εκεί ανάρτησαν την συγκεκριμένη φωτογραφία.



πηγή: grtimes.gr



Κορωνοϊός: Αρνητικά όλα τα τεστ που έγιναν στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας



Αρνητικά είναι τα ευρήματα σε όλα τα τεστ κορωνοϊού που έλαβαν χώρα την Κυριακή στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Η λήψη έγινε από τον ρινοφάρυγγα και αναλύθηκε με τη μέθοδο PCR. Η ανταπόκριση των πολιτών στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής ήταν μεγάλη, καθώς και στα δύο λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας διενεργήθηκαν, από τα εξειδικευμένα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών και με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών, πάνω από 300 δειγματοληπτικοί, επιδημιολογικοί έλεγχοι.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις λιμενικές Αρχές του Πειραιά και της Ραφήνας, καθώς και με τη Δημόσια Υγεία της Περιφέρειας Αττικής.

Τεστ κορωνοϊού κάθε μέρα στον Πειραιά κατά την επιστροφή των τουριστών

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και με δεδομένο ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται το μεγαλύτερο ποσοστό επιστροφής των εκδρομέων, προγραμματίζεται από τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1) από αύριο και κάθε μέρα ένα εξειδικευμένο κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών, το οποίο θα διενεργεί, σε εθελοντική βάση, ελέγχους σε επιβάτες που επιστρέφουν και εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι «τα αρνητικά αποτελέσματα των χθεσινών εξετάσεων αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα, ωστόσο απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση» και προσθέτει: «Θα συνεχίσουμε με στοχευμένες δράσεις, προκειμένου να περιφρουρήσουμε την ασφάλεια των πολιτών και της Αττικής μας».


Πηγή: iefimerida.gr




Ολόκληρο οπλοστάσιο βρέθηκε στην κατάληψη σε κτίριο στη Θεσσαλονίκη (Terra Incognita)

 


Ολοκληρώθηκε, κατόπιν σχετικής Εισαγγελικής παραγγελίας, αστυνομική επιχείρηση, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε κτήριο ιδιοκτησίας Α.Π.Θ., που τελούσε υπό κατάληψη (Terra Incognita) από το Φεβρουάριο του 2004, στη συμβολή των οδών Τάσκου Παπαγεωργίου και Ολύμπου. 

Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (17-08-2020) και στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφαλείας, Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, βρέθηκαν στους χώρους του κτηρίου και κατασχέθηκαν κράνη, κοντάρια,  αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί (μολότοφ), δοχεία με εύφλεκτο υλικό, μαχαίρια, ξύλινες ασπίδες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κροτίδες και πυροτεχνικές κατασκευές, πυροσβεστήρες, ασύρματοι, γραφομηχανή, μεγάλου μεγέθους τυπογραφική μηχανή και μηχάνημα κοπής χάρτου, πλαστή ταυτότητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χρηματικό ποσό, βιβλίο οικονομικών συνεισφορών, έντυπο υλικό κ.λ.π..

Προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.














Στη Λιβύη εκτάκτως ο Ακάρ – Οι επαφές – Εντονη αντίδραση Χαφτάρ



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ να ταξιδεύει εκτάκτως. συνοδευόμενος από το αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της επανεξέτασης των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν βάσει του παράνομου μνημονίου συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το CNN Turk στη συνάντηση παρευρέθηκαν και ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ Khalid bin Mohammed al-Atiyya, καθώς και ο υφυπουργός Άμυνας της Λιβύης Saladin al-Nimrush.

«Η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους»

«Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα υποστηρίζοντας τους Λιβύους αδελφούς μας στο δίκαιο σκοπό τους» είπε μεταξύ άλλων ο τούρκος υπουργός Άμυνας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τρίπολη. 

Έντονες αντιδράσεις από τον στρατό του Χαφτάρ

Η συνάντηση προκάλεσε την έντονη ανησυχία στον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για επίθεση που θα έχει ως σκοπό τις εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στον ανεπίσημο λογαριασμό του ΕΛΣ, αναφέρουν πως «διαρροές πληροφοριών από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ στην # Τρίπολη, καθώς έχουν εκφράσει την ανάγκη να επιτεθούν και να πάρουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου σε μια γρήγορη επίθεση, ελπίζοντας ότι αυτή η επίθεση πιάσει »στον ύπνο» τον Λιβυκό Στρατό δεν θα δώσει στην #Αίγυπτο αρκετό χρόνο να αντιδράσει».


ΤΟ ΒΗΜΑ



Τουρκία – Αγγίζουν τους 6.000 οι νεκροί από κορονοϊό



Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ξεπέρασε τις 250.000.

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 1.233 μολύνσεις, ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τους 6.000.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι άλλοι 22 άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 5.996.

Από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, οι 231.971 έχουν αναρρώσει.

«Η πλειοψηφία των νέων ασθενών μπορεί εύκολα να θεραπευτεί. Αλλά αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρά ασθενών, η θεραπεία των οποίων είναι δύσκολη» ανέφερε μέσω του Twitter ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.


Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ



Μάλτα: Κλείνουν μπαρ, κλαμπ, συναυλίες και αθλητικοί χώροι



Η Μάλτα αποφάσισε να κλείσουν τα νάιτκλαμπ και τα μπαρ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρις Φέρνι ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη. Ντισκοτέκ, νυχτερινά κέντρα, αίθουσες συναυλιών αλλά και αθλητικοί χώροι θα κλείσουν τις πύλες τους, μέχρι νεωτέρας.

Στους δημόσιους χώρους επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 15 προσώπων. Προς το παρόν, εστιατόρια και καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Όλα τα μέτρα βασίζονται στην τήρηση των αποστάσεων. Κρίναμε ότι έπρεπε να τα ενισχύσουμε», εξήγησε η Διευθύντρια των υπηρεσιών υγείας, Σαρμέιν Γκαουτσί.

Εδώ και έναν μήνα, ο αριθμός των μολύνσεων από την Covid-19 αυξάνεται στο νησί: συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.375 και 9 άνθρωποι πέθαναν. Δύο ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Μάλτα υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό.


Πηγή



Κορωνοϊός – Δημοσίευμα «βόμβα» από το Bloomberg: Βρέθηκε μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού δέκα φορές πιο ισχυρό



Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έρχεται να προκαλέσει δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει πως ανακαλύφτηκε στην Μαλαισία ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, 10 φορές ισχυρότερο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες και ονομάζεται D614G ενώ έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον τρία από τα 45 κρούσματα μιας συρροής που ξεκίνησε από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου που επέστρεψε από την Ινδία και παραβίασε την 14ήμερη καραντίνα αλλά και σε μία ακόμη συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που επέστρεψαν από τις Φιλιππίνες.

Η νέα αυτή αναφορά ανατρέπει τα δεδομένα καθώς το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος μπορεί να σημαίνει ότι οι μελέτες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού  μπορεί να είναι ελλιπείς ή αναποτελεσματικές έναντι της μετάλλαξης, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της Μαλαισίας, Noor Hisham Abdullah.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την άλλη μεριά λέει δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος φαίνεται να επικρατεί σιγά-σιγά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία», έγραψε ο Noor Hisham στο Facebook το Σάββατο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ιταλικά εγκώμια για την απαγόρευση σφαγής αλόγων

 


Εγκωμιαστικά σχόλια στην Ιταλία απέσπασε η Ελλάδα ύστερα από την απόφαση του υπουργεί Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει τη σφαγή αλόγων και ιπποειδών στη χώρα μας. Εφημερίδες όπως η ευρείας κυκλοφορίας La Stampa, αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας, χαιρέτισαν τα νέα από την Ελλάδα μετά την ψήφιση του σχετικού άρθρου στη Βουλή που προβλέπει εξίσωση των αλόγων με τους σκύλους και τις γάτες. Με άλλα λόγια, όλα τα ιπποειδή θεωρούνται πλέον κατοικίδια ζώα και ως εκ τούτου απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τους για την παραγωγή κρέατος, δέρματος, φαρμάκων και διαφόρων συναφών προϊόντων, όπως και απαγορεύεται η εξαγωγή τους για παρανόμους σκοπούς.

«Ιστορική» χαρακτήρισε την απόφαση η La Stampa, καθώς αποτελεί αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών να καταστεί η σφαγή των αλόγων παράνομη. Επίσης στο σχετικό άρθρο της επισημαίνει την από αρχαιοτάτων χρόνων ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων με αυτά τα ζώα, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο πρώτες λέξεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που αποκρυπτογραφήθηκαν ήταν ο άνθρωπος και το άλογο.

Η ιταλική εφημερίδα τονίζει παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι και η Ιταλία έχει θέσει ως στόχο της την απαγόρευση σφαγής των αλόγων, έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο καθώς η κατανάλωση κρέατος αλόγου στη γείτονα χώρα ενθαρρύνεται από ψευδείς μύθους και παράδοξες παραδόσεις και ως εκ τούτου μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο τεράστια συμφέροντα.

«Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι» καταλήγει το άρθρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναρτήσεις ιταλικών ιστοσελίδων που προστατεύουν και προασπίζονται την ευημερία των ζώων.

Η ιστοσελίδα «Puglia a cavallo» φιλοξενεί άρθρο υπό τον τίτλο: «Στην Ελλάδα δεν είναι είδη για σφαγή» στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

«Τι μεγάλο θάρρος Ελλάδα! Ένα έθνος που αμφισβητεί τα καθιερωμένα έθιμα σχετικά με τη σφαγή αλόγων, εξισώνοντας τα ζώα αυτά με τους σκύλους και τις γάτες, δηλαδή με άλλα κατοικίδια ζώα, απαγορεύοντας τη χρήση τους για την παραγωγή δέρματος, φαρμάκων και διαφόρων άλλων ουσιών. Και δεν το κάνουν μόνο για λόγους εσωτερικών εντυπώσεων, δεν νίπτουν τας χείρας τους αλλά απαγορεύουν ακόμα και την εξαγωγή τους».

Η ιταλική ιστοσελίδα ζήτησε μάλιστα και την άποψη της Ρομπέρτα Ραβέλο, προέδρου της Οργάνωσης «Horse Angels» επί της ελληνικής απόφασης η οποία ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα έδωσε πνοή σε ένα πρότυπο που συνιστά δημόσιο παράδειγμα, όχι μόνο επειδή έχει καταστήσει το κρέας αλόγου ως κρέας που δεν πρέπει να καταναλώνεται, αλλά επειδή πέτυχε να θεσπίσει μία πλήρη νομοθεσία χωρίς κανένα κενό». Η Ραβέλο υπογραμμίζει ότι η Ιταλία διαθέτει σχετική νομοθεσία την οποία ωστόσο χαρακτηρίζει «σουρωτήρι», καθώς, μεταξύ άλλων, δεν προβλέπει τιμωρία για την παράνομη σφαγή αλόγων.

Η Ελλάδα, προσθέτει η Ραβέλο, με αυτόν τον νόμο κατέστη πραγματικά καινοτόμος, σε σχέση ακόμα και με τις ΗΠΑ και στην πραγματικότητα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει τα άλογα ως κατοικίδια ζώα, εξισώνοντας τα δικαιώματα τους με τους σκύλους και τις γάτες. Η Ελλάδα έχει κάνει μάλιστα ένα βήμα παραπάνω εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ, σημειώνει, καθώς απαγορεύει την εξαγωγή τους για παράνομη χρήση τους. Μία τέτοια προσέγγιση θα εξάλειφε και το πρόβλημα των ΗΠΑ, όπου απαγορεύεται μεν η σφαγή αλόγων, ωστόσο επιτρέπεται η εξαγωγή τους με αποτέλεσμα αρκετά ζώα να εξάγονται στον γειτονικό Καναδά και το Μεξικό όπου δεν ισχύει η απαγόρευση σφαγής τους.

Τέλος και η ιταλική οργάνωση για την προστασία των ζώων «Essere Animali» με κείμενό της στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο: «Στην Ελλάδα απαγόρευσαν τη σφαγή αλόγων» συγχαίρει την Ελλάδα για αυτή της την απόφαση, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση κρέατος αλόγου δεν είναι στην κουλτούρα των Ελλήνων, εντούτοις τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της ανάπτυξης που γνώρισαν οι αγώνες ιππασίας και οι ιπποδρομίες, σημειώθηκε αύξηση της παράνομης σφαγής αλόγων των οποίων το κρέας εξήχθη. Η οργάνωση αναφέρει ότι στην Ιταλία, η οποία είναι πρώτη χώρα σε κατανάλωση κρέατος αλόγου και πρώτη σε σφαγές αλόγων στην Ευρώπη, γίνεται από το 2014 μία μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των αλόγων που θανατώνονται για το κρέας τους, προσπάθεια που δείχνει να αποφέρει καρπούς καθώς το 2019 θανατώθηκαν 20.000 ζώα έναντι 65.000 το 2010.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα απαγορεύει τη σφαγή αλόγων» καταλήγει το άρθρο.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ιταλία: Οργή για τον βιασμό 15χρονης από ανήλικους μετανάστες

 


Οργή έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση για τον βιασμό μιας 15χρονης κοπέλας από δύο ανήλικους μετανάστες σε παραλία στα βορειοανατολικά της χώρας κοντά στη Βενετία.

Οι δύο ανήλικοι, ηλικίας 16 και 17 ετών, ζούσαν σε δομή για ασυνόδευτους νέους στη Λομβαρδία, σε μεγάλη απόσταση, δηλαδή, από την περιοχή όπου επιτέθηκαν στην 15χρονη.

Μαζί τους ήταν και ένας τρίτος ανήλικος μετανάστης, ο οποίος, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν κατηγορείται για βιασμό.

Μετά από ανθρωποκυνηγητό αστυνομικοί συνέλαβαν τους τρεις ανήλικους με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι ο ένας εξ αυτών έχει ποινικό μητρώο.

Ήδη Ιταλοί πολιτικοί ζητούν να μπουν περιορισμοί στις μετακινήσεις ανήλικων μεταναστών. «Τι δουλειά είχαν τρεις ξένοι ανήλικοί που ζούσαν σε δομή στη Λομβαρδία να βρίσκονται στην περιοχή μας; Ποιος έπρεπε να τους έχει υπό την ευθύνη του; Και ποιος πλήρωσε για τις διακοπές τους;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά δημοτικός σύμβουλος της περιοχής στην οποία σημειώθηκε η επίθεση.

Η επίθεση και ο βιασμός της 15χρονης σημειώθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου με την ιταλική Il Giorgnale να μεταφέρει την πληροφορία ότι δύο από τους τρεις ανήλικους είναι Αλβανοί και ο τρίτος Αιγύπτιος.


Πηγή : protothema.gr



Ο Τραμπ για να αντιπολιτευτεί τον Μπάιντεν πέφτει χαμηλά πλέκοντας το εγκώμιο του δικτάτορα Ερντογάν



Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπεσε πολύ χαμηλά και για να αντιπολιτευτεί τον αντίπαλο του στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι ο δημοκρατικός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι σε θέση να αντισταθεί στους «σκακιστές παγκόσμιας κλάσης», όπως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προκλητικά και χωρίς αίσθηση της ευθύνης του για ακόμα μία φορά λέει για τον δικτάτορα Ερντογάν «Αντιμετωπίζεις ανθρώπους που είναι πολύ έξυπνοι. Αντιμετωπίζεις σκακιστές παγκόσμιας κλάσης ανάμεσα στους ηγέτες αυτών των χωρών. Τα ξέρω όλα. Τα πάμε πολύ καλά με όλους αυτούς, τον Ερντογάν της Τουρκίας», είπε ο Τραμπ στο δίκτυο Fox. «Δεν μπορείς να έχεις (σσ για Πρόεδρο) έναν άντρα που δεν ξέρει πού βρίσκεται».

Ο Τραμπ είπε επίσης στο Fox News ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες τον κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας του να διαπραγματευτεί με τον Ερντογάν της Τουρκίας.

«Είσαι ο μόνος που θα ακούσει. Εμάς δεν μας ακούει», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό οφείλεται στο ρόλο του ως ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παγκόσμιοι ηγέτες του απάντησαν λέγοντας: «Λόγω της προσωπικότητάς σας», είπε πάντα ο Τραμπ.

«Δεν μου αρέσει να το λέω δημοσίως … ταιριάζω μαζί του. Ακούει », είπε ο Τραμπ για τον Ερντογάν.



Βίντεο με την αιματηρή συμπλοκή των Γάλλων τουριστών στη Χερσόνησο της Κρήτης



Την αιματηρή συμπλοκή μεταξύ νεαρών Γάλλων στη Χερσόνησο της Κρήτης με ένα σοβαρά τραυματία κατέγραψαν περαστικοί σε βίντεο ντοκουμέντο.

10 νεαροί Γάλλοι ηλικίας 18 – 30 ετών πιάστηκαν στα χέρια στην παραλιακή λεωφόρο της Χερσονήσου όπου έκαναν τις διακοπές τους. Πάνω στη συμπλοκή ένας Γάλλος κάρφωσε ένα συμπατριώτη του στα πλευρά με σπασμένο μπουκάλι.

Ο τραυματίας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου έφεραν τα πάνω κάτω για να ξετρυπώσουν τον 24χρονο δράστη, κανένας όμως δεν ταίριαζε στην περιγραφή του ατόμου που χτύπησε το θύμα με το σπασμένο μπουκάλι.

Ο δράστης ήταν ανάμεσα στους προσαχθέντες. Κανείς όμως δεν έμοιαζε στον μακρυμάλλη με τα μούσια που εικονίζεται να χτυπά το θύμα με το μπουκάλι.

οι αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου ξεκίνησαν από την αρχή, εξετάζοντας έναν έναν τους κατηγορουμένους, και τα δωμάτιά τους. Ο δράστης έκοψε τα μαλλιά του και ξυρίστηκε ώστε να μην μπορεί να τον συνδέσει κανείς με το αιματηρό επεισόδιο.

Στο δωμάτιο του βρέθηκε και η απάντηση αφού ο δράστης είχε μηχανή κουρέματος στο δωμάτιο του την οποία είχε χρησιμοποιήσει.

Η δίκη του δράστηνθα γίνει από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο στις 24 Αυγούστου.