Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Χρυσοχοΐδης απαντά στον ακροαριστερό Βούτση: Τραμπούκοι δολοφόνοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς



Η αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται χωρίς ίχνος ηθικής και να επιχειρεί να μεταφέρει τα εκτεταμένα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία Συντάγματος εντός της Ολομέλειας, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παραιτηθεί.

Δεν φτάνει που ο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο βιολί τον αρχηγό της συμμορίας Αλέξη Τσίπρα ξεσήκωνε από εχθές και ετοίμαζε τα επεισόδια τώρα ζητάει και τα ρέστα.

Τον λόγο πήρε ο γνωστός ακροαριστερός πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκος Βούτσης που είπε με θράσος ;isvw επειδή ήταν ο γιός του ανάμεσα στους αντιεξουσιαστές που πετούσαν μολότοφ :. «Νομίζετε ότι μπορείτε να είστε σε αυτά τα έδρανα. Με ποιο διαίωμα χτυπήσατε αυτή τη διαδήλωση; Με ποιο δικαίωμα. προσχεδιασμένα χτύπησαν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων; Δεν υπάρχουν προσχήματα για το αν υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες κινήσεις ατόμων ή αν έγινε ρίψη μιας πέτρας ή μιας μολότοφ» είπε και συνέχισε: «Είστε και οι δύο για 15 χρόνια στα ηνία της αστυνομίας και του υπουργείου κατά διαστήματα. Δεν είχατε την εμπειρία ότι είστε απολύτως συνυπεύθυνοι ή υπεύθυνοι, αν γίνονταν σήμερα τα εκτεταμένα επεισόδια από τις δυνάμεις των οποίων προΐστασθε».

«Ρωτήστε εναντίον ποιων διαδηλωτών επιτέθηκαν σήμερα οι δυνάμεις των οποίων προΐστασθε επιτέθηκαν. Σας είχαμε πει ότι θύλακες των δυνάμενων των οποίων προΐστασθε χτυπούσαν νεολαίους που δεν τους άρεσε η φάτσα τους. Χτυπούσαν μοτοσικλετιστές. Σας προειδοποιούσαμε και το γνωρίζατε και ήρθατε την σημερινή ημέρα που γίνεται η ιστορική συζήτηση, με την έννοια ότι η κυβέρνησή σας γιορτάζει το πρώτο έτος της διακυβέρνησής σας με αυτό το νομοσχέδιο. Επιλέξατε αυτή την ημέρα να δώσετε εντολές ή να ανεχθείτε αυτό το επιχειρούμενο πογκρόμ στους δρόμους της Αθήνας, με το να γεμίσουν οι ιστοσελίδες με τίτλους “να τι γίνεται στο κέντρο";».

«Επιλέξατε ή ανέχεστε να γίνει σήμερα αυτή η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να είστε σε αυτά τα έδρανα. Πρέπει να αποχωρήσετε ή να απολογηθείτε ενώπιον του Κοινοβουλίου Το μήνυμα δίνεται με παρούσα όλη την Βουλή. Μηχανές με διάφορους που περνούν μέσα απο την διαδήλωση, νέα παιδιά που ανήκουν στην αστυνομία. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στις επόμενες διαδηλώσεις; Οταν θα έχει πέσει η νύχτα και δεν θα μπορούμε να καταγγείλουμε; Φέρατε ένα νομσοχέδιο για να οργανωθεί αυτή η καταστολή. Αν εσείς θέσατε εαυτούς υπεύθυνους αυτών των σοβαρών περιστατικών που γίνονται, να απολογηθείτε. Αν σας έχουν υπερβεί, θα πρέπει να παραιτηθείτε» κατέληξε.

«Άκουσα με δραματικό τόνο να περιγράφονται περιστατικά τα οποία ο κ. Βούτσης ερμηνεύει με την δική του αντίληψη. Υπάρχουν όμως πραγματικά περιστατικά. Οι δυνάμεις δέχθηκαν 15 μολότοφ. Οι μολότοφ σκοτώνουν, αν το γνωρίζετε. Τραμπούκοι δολοφόνοι επιτέθηκαν στην αστυνομία της Βουλής. Αυτοί διέλυσαν την διαδήλωση. Η αστυνομία αυτό που κάνει είναι να προστατεύει τους διαδηλωτές να διαδηλώσουν» απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αν νομίζετε ότι την πολιτική μάχη που χάσατε δύο μέρες θα την κερδίσετε με τραμπουκισμούς, κάνετε λάθος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να προασπίσουμε και την δημοκρατία και τις περιουσίες των ανθρώπων» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βούτσης επανήλθε: «Δεν χάνω την ψυχραιμία μου και δεν λέω για τραμπούκους και δολοφόνους. Επαναλαμβάνω ότι είστε έμπειροι για να γνωρίζετε ότι ακόμα και αν το αφήγημα που είπατε και υπήρξαν πράγματι επιθέσεις με μολότοφ σε ορισμένο σημείο, γνωρίζετε άριστα ότι βεβαίως και δεν διαλύεται μεγάλη διαδήλωση απο τμήματα ειρηνικά, στο όνομα ότι υπήρξαν επιθέσεις. Αλίμονο αν 5-10 που επιτίθενται στην αστυνομία... Επιτόπου αντιμετωπίζεται και δεν δίνεται εσκεμμένη εντολή να διαλύσουν την διαδήλωση ΠΑΜΕ και άλλων οργανώσεων. Εϊναι απαράδεκτο αυτό που ειπατε ότι εκπροσωπούμε τραμπούκους».

«Μου αποδίδετε πράγματα που δεν είπα» ανταπάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Εϊπα ότι τραμπούκοι δολοφόνοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς έξω απο την Βουλή. Επεσαν μολότοφ και έχουμε τραυματίες. Ολα τα άλλα δεν υπάρχουν πουθενά. Αυτοί που έκαναν την επίθεση, πρέπει να συλληφθούν και αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλοιώσετε την αλήθεια. Θα διαλευκανθεί η υπόθεση και θα συλληφθούν οι τραμπούκοι που επιχείρησαν να κάψουν αστυνομικούς.

Λίγη σοβαρότητα απο το ΚΚΕ θα μετρούσε διαφορετικά, αλλά ο Θανάσης Παφίλης πήρε το μέρος των κακοποιών αντιεξουσιαστών και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας : «Ή δεν σας ενημερώνουν ή σας κοροϊδεύουν. Εχουμε το κλασικό σχέδιο για διάλυση συγκέντρωσης. Εϊναι απαράδεκτα αυτά που λέτε. Οι αστυνομικοί έσπρωξαν αυτές τις δυνάμεις εδώ, για να βομβαρδίσουν την διαδήλωση. Οσα γίνονται είναι ζωντανή απόδειξη για όσα θα γίνουν. Αν νομίζετε ότι φοβόμαστε, γελιέστε. Πείτε μας γιατί έφαγαν δακρυγόνα οι βουλευτές του ΚΚΕ. Χτύπησαν όλη τη διαδήλωση. Αυτό που κάνατε ήταν προβοκατόρικο οργανωμένο σχέδιο να χτυπηθεί η διαδήλωση και να έχετε επιχειρήματα για τις περιουσίες και όσα λέτε. Αποσύρετε το νομοσχέδιο. Δεν θα περάσουν αυτά».

Αριστερά η ακροαριστερά και η ακροδεξιά οι μεγαλύτερες πληγές της δημοκρατίας σε οποιαδήποτε χώρα.


Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 19 μονάδες μπροστά η ΝΔ



Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ΝΔ προηγείται με 43% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αποτιμούν οι πολίτες τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τον ένα χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Θετικά αποτιμά η πλειοψηφία των πολιτών τη διακυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της εταιρίας Pulse RC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.305 ατόμων, το διάστημα 6 έως 8 Ιουλίου 2020.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με το 48% έναντι 24%  του Αλέξη Τσίπρα. Η ΝΔ διευρύνει την «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλη είναι και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη, φαίνεται πως δεν μένει ανεπηρέαστη από τις καταγγελίες Καλογρίτσα, ενώ αρνητικά αποτιμούν τα πεπραγμένα της από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες.

Ανοίγει η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ΝΔ προηγείται κατά 19 μονάδες με 43% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν στις 8 μονάδες. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν Χρυσή Αυγή (1%) και Έλληνες για την Πατρίδα (1%). Στο 7,5% οι αναποφάσιστοι.

Στην πρόθεση ψήφου στο σύνολο του δείγματος, η δημοσκόπηση δείχνει πως ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κατά 18 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το Κίνημα Αλλαγής 6%, το ΚΚΕ 5% και η Ελληνική Λύση 3,5%. Ακολουθούν με ποσοστά κάτω του 3% το ΜέΡΑ 25 με 2,5%, η Χρυσή Αυγή με 1% και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1%. Στο 7% οι αναποφάσιστοι.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων των κομμάτων

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει μεγάλη συσπείρωση της τάξης του 86% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ. Στο 9% οι εισροές νέων ψηφοφόρων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση φτάνει στο 69% και οι εισροές καινούριων ψηφοφόρων στο 2,5%.

Καταλληλότητα για την πρωθυπουργία

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το 24% ο Αλέξης Τσίπρας ενώ κανένας από τους δύο απάντησε το 23%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο ήταν οκτώ μονάδες πριν από έναν χρόνο και τώρα έχει διευρυνθεί στο 24%.

Για τις καταγγελίες Καλογρίτσα

Η υπόθεση με τις καταγγελίες Καλογρίτσα για την προηγούμενη κυβέρνηση με αιχμή τον Νίκο Παππά, φαίνεται πως έχει πλήξει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το 40% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι πρόσφατες καταγγελίες Καλογρίτσα έχουν επηρεάσει πολύ ή αρκετά την άποψή τους για την αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι 30% που απαντά ότι επηρεάστηκε ελάχιστα ή καθόλου. Το 21% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ

Για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ το 54% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα πήγε καλύτερα απ’ ότι περίμενε (31%) ή ότι τα πήγε καλά όπως το περίμενε (23%). Αντίθετα, το 39% απάντησε ότι η ΝΔ τα πήγε άσχημα όπως το περίμενε (22) ή χειρότερα απ’ ότι περίμενε (17%).

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 58% εκτιμά ότι τα πήγε καλά όπως το περίμενε (20%) ή και καλύτερα απ’ ότι περίμενε (38%). Από την άλλη, το 36% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός τα πήγε άσχημα (20%) ή χειρότερα απ’ ότι περίμενε (16%).

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση

Αρνητική είναι η αξιολόγηση των ερωτηθέντων για τον ένα χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πιο συγκεκριμένα, το 69% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε άσχημα όπως το περίμενε (34%) και χειρότερα από ότι περίμενε (35%) έναντι 24% που θεωρεί ότι τα πήγε καλά (18%) και καλύτερα από ότι περίμενε (5%).


Πηγή: skai.gr




Ο αρχηγός του παρακράτους Τσίπρας αμόλησε αντιεξουσιαστές και νεολαίους του να κάνουν μπάχαλο την Αθήνα



Μεγάλη ένταση και επεισόδια με ρίψη βόμβων μολότοφ και χρήση δακρυγόνων σημειώθηκε στο Σύνταγμα στο πλαίσιο της πορείας διαμαρτυρίας ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τις διαδηλώσεις και τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Η ένταση ξεκίνησε στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής όταν ακροαριστεροί φοιτητές με την συνδρομή κακοποιών αντιεξουσιαστών και νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να πλησιάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με τα ΜΑΤ να τους απαντούν κάνοντας χρήση χημικών.



Στη συνέχεια η ένταση κλιμακώθηκε με αντιεξουσιαστές που βγήκαν από την πορεία και άρχισαν τις δολοφονικές επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, ενώ άνδρες των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας την πορεία προς την Πανεπιστημίου, όπου βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. 

Ως αποτέλεσμα η χρήση χημικών συνεχίστηκε μέχρι και τα Προπύλαια, ενώ μεγάλο κομμάτι της πορείας εγκλωβίστηκε στο στενό Κριεζώτου. Η αντιεξουσιαστές έχουν βανδαλίσει κτίρια και περιουσίες ιδιωτών, έχουν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις και αναμένονται νεώτερα από την αστυνομία.


50 νέα κρούσματα στη χώρα -Τα 27 εισαγόμενα




Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

«Σήμερα ανακοινώνουμε 50 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.672, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες.

919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.



Έκρυψαν από την οδηγό ταξί που μετέφερε τους Σέρβους στο νοσοκομείο ότι ήταν ύποπτα κρούσματα κορονοϊού!



Αρχικά έγινε γνωστό ότι χρησιμοποίησαν όχι ένα αλλά… δύο ταξί για να πάνε στο νοσοκομείο, με προτροπή του κέντρου υγείας Ιστιαίας. Τώρα, αποκαλύπτεται ότι… απέκρυψαν κιόλας από την άτυχη οδηγό ταξί που κάλεσαν για τη μεταφορά τους, ότι ήταν πιθανά κρούσματα κορονοϊού.

Η οδηγός ταξί από την Αρκίτσα, που μετέφερε το ζευγάρι στο νοσοκομείο Λαμίας από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας τόνισε μιλώντας στο MEGA, ότι το μόνο που της είχαν πει, είναι ότι ένας διαβητικός τουρίστας πρέπει να πάει στο νοσοκομείο.

“Με είχαν πάρει τηλέφωνο και μου είπανε ότι θα έρθει ένα ζευγάρι Σέρβων ο οποίος είναι διαβητικός αυτός ο κύριος. Και περίμενα ένα ζευγάρι που έχει διαβήτη για να γίνουν εξειδικευμένες εξετάσεις. Από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας από έναν συνάδελφο και από μία ξεναγό. Αυτοί με πήραν τηλέφωνο, αυτό είναι καταγεγραμμένο στο κινητό μου, όλα μέσα”.

Όπως περιγράφει με τη σειρά της, η βοηθός ξεναγού, “όταν στο κέντρο υγείας γιατρός άκουσε ότι είναι Σέρβος και δεν αισθάνεται καλά, κατευθείαν τους απομάκρυναν και δεν ήθελαν καν ούτε να τους εξετάσουν για τον διαβήτη, ούτε τίποτα”.

Τους ζήτησαν να πάνε στη Λαμία με ταξί, γιατί το κέντρο υγείας διαθέτει ένα ασθενοφόρο μόνο και “είναι πολύτιμο”. Η οδηγός ταξί που τους μετέφερε στη συνέχεια είναι κατηγορηματική. Κανείς δεν την ενημέρωσε ότι οι δύο Σέρβοι ήταν ύποπτα κρούσματα. “Όχι ούτε κατά διάνοια. Ούτε κατά διάνοια”. Στο νοσοκομείο της είπαν πια την αλήθεια.

“Μου λέει αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι διαβητικοί, είναι για κορονοϊό. Και τρελαίνομαι εκείνη την ώρα”!

Το ζευγάρι που βρέθηκε θετικό από τον μοριακό έλεγχο, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λαμίας. Τεστ έκανε και η βοηθός ξεναγού ενώ σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι η οδηγός ταξί.


Πηγή : newsit.gr


Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Γεννηματά: «Τρεις φορές στηρίξατε τη ΝΔ» - «Ντροπή να καλύπτεις τα παραμάγαζα», απάντησε η Φώφη



Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στο ΚΙΝΑΛ για την επιλογή του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις πορείες.

Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της κ. Γεννηματά η οποία εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του τέως πρωθυπουργού. «Αν είναι κάτι ντροπή σήμερα, είναι να προσπαθεί κάποιος να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου χώρου όταν μάλιστα τον πολέμησε λυσσαλέα όλα τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα και σήμερα. Θα σας πω εγώ κ. Τσίπρα τι είναι ντροπή γιατί δεν έχετε το πολιτικό και το ηθικό ανάστημα να μου κουνάτε το δάχτυλο», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και συνέχισε:

«Ντροπή είναι να συγκυβερνάς από επιλογή με την ακροδεξιά και στην συνέχεια να την ενσωματώνεις, να υιοθετείς τις λογικές και τις πρακτικές της. Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μην χρεοκοπήσει η χώρα σου μετά από δύο απανωτές εκλογές . Η παράταξη μας έβαλε πλάτη για να μείνει όρθιος αυτός ο τόπος για να μην ζήσει ο ελληνικός λαός την άτακτη χρεοκοπία και τις επιπτώσεις της και γι' αυτό βάλαμε πλάτη και το καλοκαίρι του 2015 όταν τα θαλασσώσατε και κινδυνεύαμε να βρεθούμε εκτός ευρωζώνης».

Γεννηματά: «Είναι ντροπή να υποτάσσεσαι να παριστάνεις το καλό παιδί»

Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και για την περίοδο της διακυβέρνησής του λέγοντας: «Είναι ντροπή να ισοπεδώνεις την μεσαία τάξη είναι ντροπή να δίνεις στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια αρχαιολογικούς χώρους μνημεία περιοχές Νατούρα που δεν τόλμησε κανένας πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης να υποταχθεί με αυτό τον τρόπο στους εταίρους και δανειστές. Είναι ντροπή να υποτάσσεσαι να παριστάνεις το καλό παιδί επειδή θα σου χτυπήσουν την πλάτη και να κάνεις υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα και βέβαια είναι ντροπή κύριε Τσίπρα να καλύπτεις τα μαγαζιά τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό, τους κοριούς στο παρακράτος της παρακολούθησης ,την ξεφτίλα γιατί ή τα γνωρίζετε και τα καθοδηγούσατε ή δεν είχατε τη δύναμη και το σθένος να τα αντιμετωπίσετε να τα σταματήσετε. Με όλα αυτά έχετε βάλει ένα μεγάλο στίγμα στην αριστερά που θα κάνει πάρα πολλά χρόνια να φύγει πάνω από αυτό το χώρο».

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε πολλές φορές ότι με τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο άλλαξε και μετακινήθηκε από την αυταρχική κατεύθυνση στο οποίο ήταν η αρχική του μορφή ενώ κάλεσε την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της συζήτησης να υιοθετήσει κι άλλες αλλαγές και κυρίως την αλλαγή της αστικής ευθύνης για τον διοργανωτή μιας συγκέντρωσης προκειμένου εκτός από την επί της αρχής θετική ψήφο το κίνημα αλλαγής να ψηφίσει και άρθρα του νομοσχεδίου αλλά και το νομοσχέδιο στο σύνολο του.

Τσίπρας: «Η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβέρνηση είναι του κ. Μητσοτάκη είναι παράλογη»
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κ. Γεννηματά ότι τρεις φορές τα τελευταία χρόνια στήριξε πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Την πρώτη φορά όταν αρνήθηκε να ψηφίσει την απλή αναλογική, την δεύτερη όταν αντιτάχθηκε στην συμφωνία των Πρεσπών και την τρίτη σήμερα ψηφίζοντας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Μιλάτε εσείς εδώ με μια πολύ βαριά γλώσσα για παρακράτος και διαπλοκή. Εμείς αφήνουμε αυτές τις εκφράσεις γιατί θέλω να μιλήσω πολιτικά. Η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία ήταν μια εύλογη επιλογή.

Η επιλογή σας σήμερα να κάνετε αντιπολίτευση πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβέρνηση είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη είναι μία παράλογη και αυτοκαταστροφική για σας επιλογή. Αν θέλετε να στηρίξετε την κυβέρνηση ο δρόμος είναι ανοιχτός το μόνο πρόβλημα για σας ίσως να είναι ότι ίσως ο κ Μητσοτάκης σε λίγο να μη σας έχει και τόσο ανάγκη γιατί σας διεμβολίζει και παίρνει τα στελέχη που λοξοκοιτάνε και έχουν σαν όραμα και στόχο να βρεθούν ξανά στα έδρανα της κυβέρνησης .Ο καθείς και οι επιλογές του σε αυτή τη ζωή και ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννηματά: «Φροντίσατε να έρθει ο Μητσοτάκης καβάλα στο άλογο»

Στους ίδιους υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση της κυρίας Γεννηματά η οποία τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανάγκη το Kίνημα Aλλαγής διότι φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον φέρει «καβάλα στο άλογο στην εξουσία».

«Δεν ασχολούμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασχολούμαι με τα έργα και τις ημέρες αυτής της κυβέρνησης μιας και η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και είναι προφανές ότι αδυνατεί να διαδραματίσει το θεσμικό της ρόλο. Έχω όμως υποχρέωση και να απαντώ όταν ακούγονται αυτά τα ψέματα και όταν επιχειρείτε να με προσβάλλετε προσωπικά διότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο πολιτικά. Δεν έχει ανάγκη την στήριξη μου ο κ. Μητσοτάκης. Τον φέρατε «καβάλα στο άλογο».

Δημιουργήθηκε τέτοιο κλίμα για να φύγετε εσείς από την κυβέρνηση της χώρας που απαλλάξατε τη Νέα Δημοκρατία από όλες τις ευθύνες και την φέρατε ως λευκή περιστερά να σώσει τη χώρα μετά από αυτό που έζησε με το ΣΥΡΙΖΑ. Kαι ακούω κόσμο να λέει ακόμα σκέψου τι θα συνέβαινε αν είχαμε την πανδημία και κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό σας μιλάω για το στίγμα που έχετε φέρει σε αυτή τη χώρα στην αριστερά. Τώρα χρειάζεται ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Θα κάνει τον κύκλο της και η Νέα Δημοκρατία και το μέλλον είναι μπροστά και είναι εδώ».


Πηγή: iefimerida.gr 


Βέλγιο: Μη συμβουλεύεστε τη λίστα που έχει την Ελλάδα με πορτοκαλί σήμανση -Δεν είναι ανανεωμένη



«Μην κοιτάτε την τρίχρωμη σήμανση στην επιλογή "διακοπές" του υπουργείου Εξωτερικών. Έχει ακόμη πληροφορίες που έχουν σχέση με την παλιά σήμανση των χρωμάτων, η οποία έχει αλλάξει εντελώς», ανέφερε ο Υβ Βαν Λατέμ μιλώντας στο rtbf. 

Ο Βέλγος εκπρόσωπος για τη μάχη κατά του κορωνοϊού σημείωσε ότι «για τις επόμενες 24 με 36 ώρες οι πολίτες να μη συμβουλεύονται» τη συγκεκριμένη λίστα, η οποία θα ανανεωθεί και φυσικά η Ελλάδα είναι στην πράσινη λίστα των χωρών που ταξιδεύεις χωρίς φόβο.



Μητσοτάκης σε Τσίπρα : Μην ανησυχείτε θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε


Οδεύουμε προς εξεταστική επιτροπή με κατηγορούμενους τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά;;;

Μια αναφορά στην τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή βάζει… φωτιά στα σενάρια αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την υπόθεση Τσίπρα - Παππά.

«Δεν θα μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία γιατί πολύ φοβάμαι ότι έστω και μια δική μου αποστροφή θα μονοπωλήσει την δημοσιότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Μην ανησυχείτε θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Δεν ξεχνιούνται αυτά εύκολα και εν πάση περιπτώσει κάποια στιγμή θα χρειαστεί κι εσείς να απαντήσετε για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες».

Δευτερολογία και τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Πριν επιχειρήσω να απαντήσω στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, επιτρέψτε μου πρώτα από όλα ένα σχόλιο, απαντώντας σε μία αποστροφή της τοποθέτησης του κυρίου Βελόπουλου, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στον κορονοϊό.
Κοιτάξτε να δείτε, η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη είτε να λάβει πρόσθετα μέτρα -εάν αυτό είναι απαραίτητο- είτε να χαλαρώσει μέτρα τα οποία είχαν τεθεί σε εφαρμογή και τα οποία οι ειδικοί μας υποδεικνύουν ότι δεν είναι πια απαραίτητα.
Θέλω όμως, κύριε Πρόεδρε, να επισημάνω το εξής: Σήμερα η ανάγκη για εγρήγορση από όλους τους πολίτες, από όλους τους επαγγελματίες, είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από ένα μήνα. Για τον απλούστατο λόγο ότι πριν από ένα μήνα ουσιαστικά ο ιός δεν κυκλοφορούσε στη χώρα μας. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που πήραμε τη συνειδητή απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορά μας και να υποδεχτούμε με αυστηρούς όρους τουριστικές ροές, θα υπάρχουν και κάποια εισερχόμενα κρούσματα.
Κατά συνέπεια, για να μην έχουμε καινούργιες εστίες αναμετάδοσης και για να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτά τα εισαγόμενα κρούσματα στο ελάχιστο, απαιτείται με μεγαλύτερη συνέπεια, από ό,τι το κάναμε μέχρι σήμερα, να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα. Και εδώ έγκειται το οξύμωρο μιας κοινωνίας η οποία προφανώς είναι κουρασμένη μετά από μία συστράτευση των πολιτών που έφερε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τώρα που καλούμαστε να εξακολουθούμε να παραμένουμε σε εγρήγορση, παρατηρώ και εγώ και επισημαίνω κάποια φαινόμενα χαλάρωσης τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίζουν όλους.
Θέλω, λοιπόν, και εδώ από το Κοινοβούλιο να πω ότι οι έλεγχοι -εκεί που πρέπει να γίνονται έλεγχοι- θα συνεχίζονται. Ειδικά στο ζήτημα των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης οι έλεγχοι αυτοί θα είναι αυστηροί. Και θα είναι ακόμα πιο αυστηροί εκεί που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση, δηλαδή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη συμμόρφωση με τα ευρύτερα πρωτόκολλα τα οποία μας έχουν καθορίσει οι ειδικοί.
Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα αυτή τη στιγμή να χαλαρώσουμε. Εξακολουθεί ο ιός να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας σε σχέση με αυτό το οποίο συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν δει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης. Οφείλουμε, όμως, όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Οι κανόνες, θα το ξαναπώ, ισχύουν για όλους. Θα γίνονται ακόμα πιο συστηματικοί έλεγχοι και όπου απαιτείται θα επιβάλλονται και οι κυρώσεις τις οποίες ορίζει ο νόμος, για να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε πλήρως αυτή τη μεγάλη επιτυχία την οποία είχαμε στο πρώτο στάδιο αντιμετώπισης του ιού.
Έρχομαι τώρα σε όσα άκουσα από τους Πολιτικούς Αρχηγούς και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από τον κύριο Τσίπρα. Είπατε, κύριε Τσίπρα, σε μια αποστροφή αρκετά ειρωνική την οποία κάνατε, αφορώντας το ξεκίνημα των έργων στο Ελληνικό, ότι στο γκρέμισμα είστε καλός και αυτό το ξέρετε ως μηχανικός. Είστε όντως καλός στο γκρέμισμα κύριε Τσίπρα, αλλά αυτό το γνωρίζετε ως τέως Πρωθυπουργός. Όχι ως μηχανικός. Και εν πάση περιπτώσει, όταν μετά από μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση πολλών ετών, ένα έργο επιτέλους ξεκινάει και ξεκινάει πραγματικά με τις κατεδαφίσεις οι οποίες είναι απαραίτητο να γίνουν, τουλάχιστον οφείλετε να αναγνωρίζετε αυτήν την πραγματικότητα και να μην μας επαναφέρετε στη μνήμη τις περιπτώσεις αντίστοιχων δικών σας εγκαινίων όπου εγκαινιάζατε έργα με μουσαμάδες και ζωγραφισμένα εκδοτήρια.
Έρχομαι τώρα σε ένα δεύτερο θέμα, στο οποίο οφείλω να τοποθετηθώ και εγώ κύριε Τσίπρα, και αφορά το ζήτημα της αποστροφής του λόγου σας στο οποίο μνημονεύσατε τον Υπουργό Επικρατείας, τον κύριο Γεραπετρίτη. Κοιτάξτε να δείτε, αφήσατε μία σαφέστατη υπόνοια στο λόγο σας, ότι το κείμενο στο οποίο αναφερθήκατε, το έγραψε ο κύριος Γεραπετρίτης. Όταν γνωρίζετε πολύ καλά -έχω εδώ πέρα ακριβώς αυτό το οποίο είπατε- ότι ο επιμελητής ενός έργου προφανώς και δεν φέρει καμία συνολική ευθύνη ταύτισης με τις απόψεις όσων συμμετέχουν σε ένα τέτοιο συλλογικό έργο.
Θα σας παρακαλούσα λοιπόν την επόμενη φορά -για ακόμα μία φορά- όταν μιλάτε στη Βουλή και όταν καταθέτετε στοιχεία στα πρακτικά, να είστε ακριβής και να καταθέτετε όλα τα κείμενα και όχι μισά και να μην επιχειρείτε να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα και να δημιουργείτε εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε αυτή. Το έχετε κάνει πολλές φορές στη Βουλή, κάθε φορά που έχετε καταθέσει κάτι στα πρακτικά της Βουλής αποδεικνύεται ότι με κάποιο τρόπο παρουσιάζετε τη μισή αλήθεια, όπως το κάνατε και σήμερα. Μια σύσταση ακόμα, την επόμενη φορά να είστε πιο προσεκτικός ή τουλάχιστον ενημερώστε τους συνεργάτες σας να διαβάζουν λίγο καλύτερα αυτά τα οποία σας δίνουν να καταθέσετε στα πρακτικά.
Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του νομοσχεδίου. Μας ασκήθηκε μια κριτική από την αντιπολίτευση, και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ, γιατί καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αυτό, τώρα. Υπήρξε μία προσπάθεια σύνδεσης του χρόνου κατάθεσης του νομοσχεδίου με κάποια επερχόμενη οικονομική καταστροφή. Οτι εμείς θέλουμε να καταθέσουμε το νομοσχέδιο αυτό και να το ψηφίσουμε τώρα, διότι ο σκοπός μας στο βάθος του μυαλού μας είναι να συγκρατήσουμε το κύμα της κοινωνικής οργής, προφανώς απαγορεύοντας διαδηλώσεις οι οποίες μπορεί να γίνουν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Αν κατάλαβα καλά αυτός είναι ο συλλογισμός σας.
Λοιπόν, το νομοσχέδιο αυτό αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους. Το νομοσχέδιο αυτό δεν κατατέθηκε στη Βουλή μετά από συνειδητή απόφαση δική μου και μετά από αίτημα το οποίο κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα, διότι θεώρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα έπρεπε, κύριε Πρόεδρε, να συζητηθεί όταν η Βουλή θα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας. Όταν θα μπορούμε, δηλαδή, να συμμετέχουμε όλοι στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Και το αίτημα αυτό του Κομμουνιστικού Κόμματος το έκανα δεκτό. Ήταν εύλογο και γι’ αυτό το νομοσχέδιο συζητείται τώρα. Εάν δεν είχε προκύψει η κρίση του κορονοϊού το νομοσχέδιο αυτό θα είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο.
Τώρα, ως προς τον πυρήνα του επιχειρήματός σας, ότι έρχεται κάποια πρωτοφανής οικονομική κρίση η οποία θα προκαλέσει δυσαρέσκεια, η δυσαρέσκεια θα οδηγήσει σε αντιδράσεις και εμείς με κάποιο τρόπο θέλουμε να τις χαλιναγωγήσουμε. Κοιτάξτε, έχετε επιχειρήσει πολλές φορές να παρουσιάσετε την πραγματικότητα πολύ πιο μαύρη από ό,τι είναι. Είδα και ένα πολύ ωραίο διαφημιστικό σποτ σας το οποίο έλεγε ότι «ένας χρόνος όλα ανάποδα», ίσως εσείς τα βλέπετε όλα ανάποδα διότι δεν έχετε συνέλθει ακόμα από το επιχείρημά σας ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να κερδίσουμε τις εκλογές.
Εν πάση περιπτώσει, η πραγματικότητα είναι αυτή την οποία βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Μια πρωτοφανής οικονομική κρίση για την οποία προφανώς και δεν ευθύνεται αυτή η κυβέρνηση. Άρα το να μιλάτε για «ύφεση Μητσοτάκη» είναι παντελώς ανακριβές. Μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση, μιλάμε για ύφεση κορονοϊού, ούτε ύφεση Μητσοτάκη. Διότι με την ίδια λογική, κύριε Τσίπρα, όταν θα ανακάμψει η οικονομία, γιατί θα ανακάμψει κάποια στιγμή νομοτελειακά, θα μιλάτε και για ανάκαμψη Μητσοτάκη μετά την ύφεση Μητσοτάκη. Για να δούμε, θα το θυμηθείτε τότε; Όταν θα ανακάμψει η οικονομία;
Λοιπόν, τώρα ως προς την ουσία όσων είπατε. Κάνατε πολλές αναφορές στο Συνταγματικό Δίκαιο, ως προς το δικαίωμα της συνάθροισης. Εξακολουθείτε όμως επιμελώς να αποκρύπτετε ότι το Άρθρο 11 έχει δύο εδάφια, δύο παραγράφους και ότι στη δεύτερη παράγραφο με ρητή σαφήνεια ορίζεται ότι πρέπει να υπάρχει εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος ο οποίος να ορίζει το πλαίσιο των περιορισμών στις δημόσιες συναθροίσεις. Άρα το ίδιο το Σύνταγμα δέχεται επί της αρχής ότι το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση υπόκειται σε περιορισμό και εναπόκειται στον κοινό νομοθέτη να προσδιορίσει το πλαίσιο αυτό.
Λοιπόν, άλλα λέτε, στην ουσία άλλα λέτε. Διότι όταν λέτε ότι εμείς ερχόμαστε και καταστρατηγούμε το δικαίωμα στη συνάθροιση, δεν κάνουμε αυτό. Εμείς ορίζουμε με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν οι συναθροίσεις. Με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θίγονται τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε. Και εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω να μου υποδείξετε -μπορεί να σας τα πει και ο κύριος Τζανακόπουλος μετά αν θέλετε- μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία να μην υπάρχει κάποιο σχετικά αντίστοιχο πλαίσιο όρων διεξαγωγής δημόσιων συναθροίσεων. Μία. Η Ελλάδα ήταν η εξαίρεση και υπήρξε εξαίρεση και επί δικών σας ημερών. Γιατί δεν φέρατε εσείς καινούργιο πλαίσιο. Είχατε μείνει με το πλαίσιο του ’71 και απαγορεύατε συναθροίσεις κατά το δοκούν, μόνο όταν σας βόλευε.
Εμείς, λοιπόν, ερχόμαστε να εναρμονιστούμε με τις επιταγές του Συντάγματος αλλά ερχόμαστε να φέρουμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη άσκηση ισορροπίας μεταξύ δύο αντικρουόμενων δικαιωμάτων. Και αυτή η άσκηση δεν είναι εύκολη, δεν είναι εύκολη για οποιονδήποτε δημοκράτη πολιτικό, ο οποίος αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι πολλές φορές τα δικαιώματα έρχονται σε σύγκρουση και ότι το ζήτημα είναι το όριο το οποίο θέτουμε στα δικαιώματα, έτσι ώστε να μπορέσει η κοινωνία να λειτουργήσει με την απαραίτητη ισορροπία.
Αυτό κάνουμε και θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή, πέραν του ότι είναι κατά την άποψή μας ορθή για αυτό και την προτείνουμε προς νομοθέτηση στη Βουλή, είναι μία πρωτοβουλία η οποία, κύριε Τσίπρα, είναι και εναρμονισμένη με το αίσθημα των καιρών και με την επιθυμία των πολιτών.
Γιατί πρόθεσή μας δεν είναι να καταστρατηγήσουμε κανένα δικαίωμα. Αλλά, ναι, πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο το οποίο θα μας επιτρέπει, όπου κρίνεται, να περιορίζουμε διαδηλώσεις, έτσι όπως πρέπει να τις περιορίζουμε για να μην διαταράσσεται η ζωή της πόλης. Διότι η πραγματικότητα για την οποία σας μίλησε ο Υπουργός, είναι διαφορετική. Είναι ότι 50 άτομα σήμερα κλείνουν την Αθήνα σχεδόν κάθε μέρα, όπως το επιθυμούν και, ναι, να προσθέσουμε και την έννοια της αστικής ευθύνης. Προσοχή όμως, ως προς τις υποχρεώσεις του οργανωτή, οι οποίες είναι πολύ ξεκάθαρα οριζόμενες. Εκεί αφορά η αστική ευθύνη. Αν ο οργανωτής έχει κάνει τη δουλειά του, δεν κινδυνεύει από τίποτα. Δεν κινδυνεύει από τίποτα. Αυτό που ορίζει το άρθρο 4, πολύ απλά. Και εν πάση περιπτώσει, λάβαμε υπόψη πλήρως τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και ενσωματώσαμε στο ακέραιο τα προτεινόμενα από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Τώρα, δεν είναι εδώ η κυρία Γεννηματά, ως προς την λεκτική υπερβολή ότι το νομοσχέδιο αυτό ξαναγράφτηκε με δημοκρατικό μελάνι, εντάξει, τα προσπερνώ αυτά, εν τη ρύμη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας φαντάζομαι ότι ειπώθηκαν. Η αλήθεια είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση, κατά την άποψή του, να βελτιώσει το νομοθέτημα. Και η άποψή μας είναι ότι, ναι, σήμερα το νομοθέτημα είναι καλύτερο απ’ ότι ήταν όταν κατατέθηκε. Δεν έχω δυσκολία να το πω αυτό και αυτή εξάλλου είναι και η χρησιμότητα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Και σέβομαι και τιμώ ένα κόμμα το οποίο προσέρχεται στη Βουλή όχι με μία συλλήβδην απορριπτική διάθεση επί της αρχής, αλλά με διάθεση να προσέλθει και να κάνει ένα σχέδιο νόμου καλύτερο.
Αυτό έκανε το ΚΙΝΑΛ, αυτό δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κάθετα απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, εκφράζοντας ουσιαστικά την άρνησή του επί της αρχής. Και καταφεύγοντας σε μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία έρχονται από το βαθύτατο παρελθόν.
Τώρα, θέλω να κλείσω κύριε Πρόεδρε, με κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αναφορές, τις οποίες έκανε ο κύριος Τσίπρας σχετικά με τη μεταπολίτευση.
Εδώ άκουσα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Τα άκουσα για πρώτη φορά από εσάς. Μας είπατε πόσο τυχερός είσαστε. Τυχερός που γεννηθήκατε το 1974 και απολαύσατε τις μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Εσείς τα είπατε αυτά; Που κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα; Που έχετε χρησιμοποιήσει τους χειρότερους χαρακτηρισμούς για τη μεταπολίτευση, για τη Νέα Δημοκρατία, για το ΠΑΣΟΚ. Που μας κρεμάσατε όλους στα μανταλάκια λέγοντας περίπου ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη διαφθορά, για την καταστροφή της χώρας; Και έρχεστε τώρα, για να καρπωθείτε την πολιτική προίκα του συγγενούς σας χώρου, να μιλήσετε για το πόσο καλή είναι η μεταπολίτευση; Δεν είστε τυχερός, κύριε Τσίπρα, θρασύς είστε. Θρασύς, θρασύτατος.
Τώρα τη θυμηθήκατε τη μεταπολίτευση. Τώρα τη θυμηθήκατε. Ε, αυτή η παράταξη την έκανε τη μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έκανε τη μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα και σας επέτρεψε να έχετε τη ζωή και τη διαδρομή την οποία είχατε.
Αρκετά πια με την υποκρισία σε αυτή την αίθουσα. Και ποιοι είναι τελικά. κύριε Τσίπρα. οι υπέρμαχοι της παρακαταθήκης της μεταπολίτευσης; Αυτοί οι οποίοι κυβέρνησαν με τον κύριο Καμμένο; Εσείς κυβερνήσατε με τον κύριο Καμμένο, κύριε Τσίπρα. Επειδή ο κύριος Καμμένος δεν είναι σε αυτή την αίθουσα επιλέγετε να το ξεχνάτε. Είχατε την επιλογή, το 2015, να κυβερνήσετε με άλλα κόμματα και διαλέξατε να συστρατευθείτε με την κατ’ εξοχήν εκδοχή, τη χειρότερη εκδοχή του εθνικιστικού λαϊκισμού γιατί τελικά ταιριάζατε, κύριε Τσίπρα. Ταιριάζατε ως προς τις αντιλήψεις σας. Ήσασταν γέννημα της ίδιας πολιτικής μήτρας, της μάχης κατά των μνημονίων, και τελικά κυβερνήσατε με αυτούς οι οποίοι σας ταίριαζαν.
Γι’ αυτό σήμερα το να έρχεστε και να κάνετε μία απέλπιδα προσπάθεια να εμφανιστείτε ως πολιτικός κληρονόμος κάποιων δυνάμεων της μεταπολίτευσης φαντάζει, τουλάχιστον σε εμένα, ως μία προσπάθεια η οποία -για να μη χρησιμοποιήσω άλλο χαρακτηρισμό- είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Εγώ παρατήρησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το διάλογο μεταξύ της κυρίας Γεννηματά και μεταξύ εσάς, κύριε Τσίπρα, για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στη λεγόμενη κεντροαριστερά. Θα μου πείτε αυτό δεν είναι δικό μου ζήτημα, είστε δύο κόμματα τα οποία ερίζετε για τον ίδιο πολιτικό χώρο. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι η προσπάθειά σας να αλλάξετε το κόμμα σας όταν συστηματικά παρουσιάζετε μέσα από την έκφανση ενός πολιτικού αφηγήματος το οποίο παρουσιάζει τη χώρα στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής, αυτές είναι δύο έννοιες, κύριε Τσίπρα, οι οποίες δεν τέμνονται.
Δεν έχετε αλλάξει. Παραμένετε οι ίδιοι, αμετανόητοι. Ένας χρόνος στην Αντιπολίτευση δεν σας βοηθήσε να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα έχετε άλλα τρία χρόνια μπας και τυχόν καταφέρετε να βελτιωθείτε.

Τριτολογία του Πρωθυπουργού

Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, η ερμηνεία των πεπραγμένων κάθε κυβέρνησης υπόκειται προφανώς στη βάσανο της ιστορίας, αλλά και στη κρίση του ελληνικού λαού. Εσείς κριθήκατε πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Ο ελληνικός λαός σας έστειλε στην αντιπολίτευση. Επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει τον τόπο και κατά συνέπεια, το πώς εσείς αντιλαμβάνεστε όλα τα καλά τα οποία έχετε κάνει, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά εσωτερικά εσάς και τη διαδικασία αυτοκριτικής την οποία μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε. Είναι δικό σας εσωτερικό θέμα.
Δεν θα μπω στον πειρασμό καθόλου, κύριε Πρόεδρε, σήμερα να μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία, διότι πολύ φοβάμαι ότι έστω και μία δικιά μου αποστροφή, θα μονοπωλήσει τη δημοσιότητα και δεν θα δώσουμε επαρκή δυνατότητα προβολής σε όλα όσα σημαντικά ειπώθηκαν σήμερα σε αυτήν την αίθουσα.
Μην ανησυχείτε, θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Εδώ θα είμαστε. Δεν ξεχνιούνται αυτά εύκολα και εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή θα χρειαστεί και εσείς να απαντήσετε για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες.
Δεν είναι όμως σήμερα η ώρα για να γίνει αυτό. Εγώ θέλω να σταθώ σε μία αποστροφή του λόγου σας στην πρωτολογία, όταν πάλι αναφερόμαστε στον κύριο Γεραπετρίτη -δεν θα αναφερθώ στο άλλο ζήτημα- είπατε κάτι το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρον και το κατέγραψα, το κατέγραψα επί λέξει, διότι κάπου εκφράζει τη συνολική σας αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος συνολικά. Είπατε, επί λέξει: «Κάποτε περάσατε από το δημοκρατικό χώρο», προσέξτε, «αλλά τώρα ανήκετε στη Δεξιά». Αυτό είπατε επί λέξει για τον κύριο Γεραπετρίτη.
Προσέξτε, λοιπόν, τι κρύβει αυτή η αντίληψη. Αυτή η αντίληψη στην ουσία έρχεται και χτίζει πάνω στην δήθεν έννοια του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Και επιμένει την παράταξη την οποία εγώ έχω την τιμή να εκπροσωπώ -η οποία ναι, ενσωματώνει και αυτό το οποίο ονομάζουμε παραδοσιακή Δεξιά- αφήνετε το υπονοούμενο ότι με κάποιον παράξενο τρόπο δεν ήσασταν απλά καλύτεροι διαχειριστές, τα καταφέρατε καλύτερα στην οικονομία, αλλά είστε πιο δημοκράτες από εμάς και ότι εσείς έχετε το μονοπώλιο της δημοκρατικής ευαισθησίας επειδή….
(Διακοπή από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από το μικρόφωνο)
Κυριάκος Μητσοτάκης:
…Προφανώς το λέτε. Α, το λέτε κιόλας. Δεν το κρύβετε. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, στην δημοκρατία… Ε, πάρτε και τον κύριο Καμμένο παρέα τότε να μας μιλήσετε για μονοπώλιο δημοκρατικής ευαισθησίας.
Σε αυτή την αίθουσα είμαστε 300 βουλευτές. Ορκιζόμαστε όλοι με τον τρόπο τον οποίο θα επιλέξει ο καθένας μας, πίστη στο ίδιο Σύνταγμα. Και ουδέποτε θα διανοείτο οποιοσδήποτε σε αυτή την αίθουσα να αμφισβητήσει δημοκρατικά εχέγγυα κομμάτων τα οποία είναι εκλεγμένα από τον ελληνικό λαό.
Μην συγχέετε, λοιπόν, τα πεπραγμένα με τον πυρήνα του πολιτεύματος. Διότι ακριβώς αυτές οι λογικές είναι που σας οδήγησαν τελικά στις προεκτάσεις αντίληψης της λαϊκής εντολής ως δικαίωμα κατάκτησης της εξουσίας.
Αυτή η παράταξη, της οποίας εγώ έχω την τιμή να ηγούμαι, κύριε Τσίπρα, δεν ενδιαφέρεται να μονοπωλήσει τους αρμούς της εξουσίας. Ενδιαφέρεται να ενισχύει ανά πάσα στιγμή το δημοκρατικό πολίτευμα και θα αναγνωρίζει πάντα στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα και το δικαίωμα να βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο δημοκρατικής ευαισθησίας με οποιονδήποτε άλλον.
Αυτό επιβάλλει η σύγχρονη αντίληψη της δημοκρατίας. Είναι αυτό το οποίο δεν κάνατε όσα χρόνια ήσασταν στην κυβέρνηση. Και δυστυχώς βλέπω ότι εξακολουθείτε αυτές τις λογικές, να μετράτε τη δημοκρατικότητα των κομμάτων με βάση το δικό σας ζύγι και με βάση τη δική σας μεζούρα, να τις αναπαράγετε.
Δεν κάνει καλό στη δημοκρατία αυτή η άποψη. Εύχομαι κάποια στιγμή σύντομα να το αντιληφθείτε.




Μητσοτάκης: Να μην μιλούν για σχέδια καταστολής όσοι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των «μαγαζιών» τους



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, είχα σχεδιάσει έναν διαφορετικό πρόλογο για τη σημερινή μου τοποθέτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις. Όμως, ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός με υποχρεώνει να ξεκινήσω αλλιώς. Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Μάλιστα, βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin, αφαιρώντας μάλιστα από τη λιτή πλάκα και τον θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν, αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της.
Ας μη φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και, όμως, τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται, δυστυχώς, κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση.
Επικαλέστηκα το συμβάν αυτό για να αναδείξω τη σημασία του σημερινού νομοσχεδίου το οποίο έρχεται ακριβώς για να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να τη θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο κι όμως από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας. Σπεύδω να προλάβω κάθε ανέξοδο αντεπιχείρημα. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν, άλλωστε, τα Συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα από το 1864. Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα.
Το άρθρο 11 λέει επί λέξει: «Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η Αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευθούν με αιτιολογημένη απόφαση της Αστυνομικής Αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή αν απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής όπως ο νόμος ορίζει». Αυτό, λοιπόν, το άρθρο 11 του καταστατικού μας χάρτη πρέπει, επιτέλους, να γνωρίσει ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή, ώστε να οριστεί ακριβέστερα, όπως επιτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα, το περιεχόμενο του όρου «υπαίθρια δημόσια συνάθροιση». Και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή της με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει τη μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μιας ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη, εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες.
Αγαπητοί συνάδελφοι, μοιάζει οξύμωρο, είναι ένα θέμα το οποίο αναδείχθηκε και από αρκετούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, αξίζει όμως να επισημανθεί το καθεστώς των συγκεντρώσεων, των πορειών και των διαδηλώσεων ακόμα και τώρα διέπεται από 3 νομοθετήματα της Δικτατορίας. Το Νομοθετικό Διάταγμα 794/1971, τα Βασιλικά Διατάγματα 269 και 168/1972. Ξύλινα κείμενα, γύψινα για την ακρίβεια, τα οποία αργότερα αδρανοποιήθηκαν. Ουδέποτε, όμως, τόλμησε κανείς να τα καταργήσει.
Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εύλογα οι προτεραιότητες του Νομοθέτη ήταν διαφορετικές. Με τον καιρό, όμως, αυτό το κενό μετατράπηκε σε ένα άρρηκτο ταμπού, το οποίο βεβαίως κάποιοι έσπευσαν να καλύπτουν πάντα κατά το δοκούν. Γιατί, πράγματι, πολλοί έδειχναν επί χρόνια βολεμένοι με αυτήν την αντίφαση, να διαδηλώνουν δηλαδή δημοκρατικά αλλά υπό την τυπική ισχύ χουντικών διαταγμάτων. Φτάσαμε έτσι στην κατάσταση που όλοι σήμερα ξέρετε. Πρωτίστως στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα, αλλά και σε πολλά αστικά κέντρα, πορείες με ελάχιστους συμμετέχοντες αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Απροσπέλαστο το κέντρο, ακινητοποιημένα οχήματα στους δρόμους, πολιορκημένοι πολίτες οι οποίοι θέλουν να πάνε στις δουλειές τους και άδεια από πελάτες τα καταστήματα εμπορικών δρόμων. Μοναδικοί ψύχραιμοι κάποιοι τουρίστες που βλέπουν απορημένοι αυτό το άγνωστο στις χώρες τους θέαμα.
Ζημιωμένοι όμως, βγαίνουν και οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι. Σπάνια γίνονται γνωστά τα αιτήματά τους. Διότι πολύ απλά, όταν κλείνει το κέντρο της πόλης, κανείς δεν βλέπει τον διαμαρτυρόμενο ο οποίος περπατάει σε έναν κλειστό δρόμο. Και σχεδόν πάντα το τελικό αποτέλεσμα ποιο είναι; Αντί για συμπαράσταση και αποδοχή που θα έπρεπε να είναι το βασικό ζητούμενο οποιουδήποτε επιδιώκει να διαδηλώνει, συγκεντρώνουν τελικά οι διαδηλωτές την οργή των υπολοίπων πολιτών. Όλοι χάνουν από αυτήν την κατάσταση. Για να μην αναφερθώ βεβαίως και στις αρκετές, δυστυχώς, περιπτώσεις όπου οι εκδηλώσεις γίνονται άλλοθι και μετεξελίσσονται σε επιθέσεις βανδαλισμών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά. Ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων. Η Δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες. Όπως και το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει, αλλά προσβλέπει στην άσκησή τους από όλους χωρίς η ισχύς του ενός να θίγει το άλλο. Το πλαίσιο, λοιπόν, των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Εσείς βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας. Ίσως μπορεί να σας ενημερώσει ο εισηγητής σας ότι το κάνατε σε διαμαρτυρία αστυνομικών το 2017 στα Εξάρχεια, την ίδια χρονιά σε συγκέντρωση Κούρδων και τον Ιανουάριο του 2019 σε προγραμματισμένη διαδήλωση στο Σύνταγμα. Εσείς απαγορεύσατε αυτές τις συγκεντρώσεις, πατώντας πάνω σε χουντικά νομοθετήματα.
Αυτό σημαίνει όμως ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο και η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες δικαιοσύνης και λογικής, που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στο δημόσιο χώρο. Γιατί όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται, το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του, στο σπίτι του ή απλά να επιλέξει να βγάλει βόλτα τα παιδιά του. Δεν υπερισχύει σε μία Δημοκρατία το ένα δικαίωμα, έναντι των υπολοίπων.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ο νέος νόμος ασφαλώς και δεν αφορά, θα το ξαναπώ, δεν αφορά τις καθιερωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις ή πορείες, όπως αυτή της Πρωτομαγιάς, αυτή του Πολυτεχνείου. Θέτει, ωστόσο, ένα πλαίσιο για το πως θα προγραμματίζονται και θα πραγματοποιούνται οι δεκάδες μικρές διαδηλώσεις που απασχολούν καθημερινά τις πόλεις μας. Και συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε κατευθύνσεις. Πρώτον, προσδιορίζει με σαφήνεια τι σημαίνει η διατύπωση δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Τη διαχωρίζει από τυχαίες συγκεντρώσεις που μπορεί να προκύψουν στη λειτουργία μιας πόλης. Και από την άλλη πλευρά, προβλέπει κανόνες προστασίας της ομαλής κοινωνικής, οικονομικής ζωής, όπως επαναλαμβάνω επιτάσσει το άρθρο 11 του Συντάγματος, για το χρόνο και τη διαδρομή μιας πορείας ή πότε θα απλώνεται σε μέρος μόνο του οδοστρώματος. Εισάγεται έτσι μια βασική αρχή. Η αρχή της αναλογικότητας. Με βάση την έκταση μίας διαδήλωσης σε σχέση με το αποτύπωμά της στην καθημερινότητα. Μία ανοιχτή συνάθροιση μπορεί να διεξαχθεί χωρίς να αναστατώνει τους ρυθμούς στη γύρω περιοχή.
Έχω μία ειλικρινή απορία την οποία θα εκτιμούσα πάρα πολύ αν μπορούσατε να μου την απαντήσετε. Ζημιώνεται ή όχι ο διαδηλωτής αν περιοριστεί η διαδήλωση σε μία λωρίδα από τις τρεις που μπορεί να έχει στη διάθεσή του; Θα ήθελα να μου απαντήσετε με ένα ναι ή με ένα όχι. Εάν δηλαδή δεν μπορούμε, επιτέλους, να βρούμε μία χρυσή τομή, μεταξύ του δικαιώματος της συνάθροισης και της διαδήλωσης και του αναφαίρετου δικαιώματος που έχει η πόλη στο να εξακολουθεί να λειτουργεί. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Η πραγματικότητα είναι ότι μικρές πορείες γίνονται καταχρηστικές όταν επί ώρες περιδιαβαίνουν σε κεντρικούς δρόμους διακόπτοντας την κυκλοφορία σε ολόκληρη την πόλη.
Δεύτερον, η ίδια αρχή της αναλογικότητας ισχύει και στην αντιμετώπιση μιας πορείας ή μιας διαδήλωσης που κινδυνεύει να εκτραπεί από το στόχο της. Έτσι δεν διαλύεται μία συγκέντρωση αν αυτή μπορεί να περιοριστεί. Και στην εξαιρετική περίπτωση που θα χρειαστεί να διαλυθεί θα πρέπει να συμφωνεί και να παρίσταται ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών. Αυτή είναι μία βελτίωση η οποία προέκυψε κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση μετά από προτάσεις που έκανε το Κίνημα Αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η διάλυση μιας συγκέντρωσης αποτελεί πάντα το έσχατο μέτρο και θα αποφασίζεται μόνο αν εκεί τελούνται αξιόποινες πράξεις ή απειλείται η ζωή ή η σωματική ακεραιότητα κάποιου. Και πάλι, όμως, είναι κάτι το οποίο το αναγνώρισε και ο Υπουργός στην τοποθέτησή του. Οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώριο για την οικειοθελή αποχώρηση των διαδηλωτών. Και ασφαλώς να μην καταφεύγουν σε δυσανάλογα μέσα.
Το νομοσχέδιο εισάγει μία τρίτη καινοτομία: Τον οργανωτή μιας συνάθροισης, γιατί δεν υπάρχει δικαίωμα χωρίς ανάληψη ευθύνης. Ο οργανωτής, λοιπόν, θα είναι ο κύριος εκπρόσωπος των διαδηλωτών και ο κύριος συνομιλητής του ειδικού διαμεσολαβητή από πλευράς της Πολιτείας. Είναι κάτι το οποίο προβλέπεται, το γνωρίζετε φαντάζομαι, παντού στην Ευρώπη. Και αυτός θα μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης, ενημερώνοντας τα μέλη της, παραδείγματος χάριν, να μην κρατούν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση βίας. Και θα φροντίζει βέβαια και για την περιφρούρησή της από τη δράση των γνωστών-αγνώστων γιατί θα φέρει ο ίδιος αστική ευθύνη για τυχόν ζημιές που θα προκληθούν αν εγκαίρως δεν έχει κινηθεί να τις αποτρέψει.
Θέλω να τονίσω, επειδή γι’ αυτό το άρθρο έγινε μεγάλη συζήτηση και διάβασα πολύ προσεκτικά την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής, ότι ενσωματώσαμε αυτούσια τη διάταξη την οποία πρότεινε η Επιστημονική Επιτροπή για το ζήτημα της αστικής ευθύνης. Όπως βέβαια και στο άρθρο αυτό ενσωματώσαμε βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι προσήλθε σε αυτήν τη συζήτηση δημιουργικά, με προτάσεις και όχι απορρίπτοντας επί της αρχής και χρησιμοποιώντας, κατά την άποψή μου, απαράδεκτη φρασεολογία το νομοσχέδιο το οποίο προτείνουμε. Νομίζω ότι οι παρεμβάσεις αυτές συνολικά απέδειξαν ότι η Βουλή έχει τη δυνατότητα μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία των Επιτροπών και της Ολομέλειας να βελτιώνει τα νομοθετήματα, χωρίς όμως εν προκειμένω να αλλάξει τον κεντρικό στόχο που είναι η νέα κοινωνική ταυτότητα των συναθροίσεων στις πόλεις. Διαδηλώνω σημαίνει πρώτα απ’ όλα δηλώνω, είμαι δηλαδή εμφανώς και ειλικρινά παρών και βέβαια υπεύθυνος για τις επιλογές μου.
Τέταρτη ρύθμιση που εισάγεται με το νομοσχέδιο αποτελούν οι προϋποθέσεις για την απαγόρευση μιας συγκέντρωσης που προγραμματίζεται. Ρύθμιση που προφανώς θα εφαρμόζεται λελογισμένα. Γι’ αυτό και θα διατάσσεται μεν από την Αστυνομική Αρχή, θα μπορεί όμως αμέσως αυτή η απόφαση να προσβληθεί στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και αυτό μόνο αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια ή αν μία συνάθροιση αντιτίθεται στο σκοπό μιας άλλης, που επίσης θα έχει γνωστοποιηθεί. Ρύθμιση που προφανώς θα εφαρμόζεται λελογισμένα. Για αυτό και θα διατάσσεται μεν από την Αστυνομική Αρχή, θα μπορεί όμως αμέσως αυτή η απόφαση να προσβληθεί στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και αυτό μόνο αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια ή αν μία συνάθροιση αντιτίθεται στο σκοπό μιας άλλης, που επίσης θα έχει γνωστοποιηθεί. Θα αποφεύγονται έτσι οι αντισυγκεντρώσεις οι οποίες το ξέρουμε καλά οδηγούν συχνά σε συγκρούσεις. Οι Αρχές τότε θα μπορούν να υποδεικνύουν στον οργανωτή κάποιον άλλο χώρο.
Τέλος, κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι δημόσια και γνωστή σε όλους. Θα πρέπει να ανακοινώνεται εγκαίρως και μαζί με τον τόπο της, ώστε να ρυθμίζεται η κυκλοφορία και η συγκοινωνία στην περιοχή, να μην εμποδίζονται οι υπόλοιπες δραστηριότητες γύρω της. Είναι όμως και ένας νόμος -που εισηγούμαστε σήμερα προς ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία- ο οποίος προσαρμόζεται σε ιδιαίτερες συνθήκες. Ακόμα και αν μια διαδήλωση δεν γνωστοποιείται εγκαίρως δεν θα είναι παράνομη εάν τηρεί τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Απαλείφεται έτσι μια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις σύμφωνα με την οποία κάθε μη ανακοινωμένη συγκέντρωση ήταν τυπικά και απαγορευμένη. Σύντομα μάλιστα θα υπάρχει και ειδική ιστοσελίδα που θα ενημερώνει καθημερινά το κοινό για όλες τις εκδηλώσεις ή τις πορείες και τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ανατρέξω σε δυο κείμενα τα οποία γράφτηκαν από δύο εξαιρετικά έγκριτους και αναγνωρισμένους συνταγματολόγους οι οποίοι δεν πρόσκεινται στην Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Θα διαβάσω δυο αποσπάσματα τα οποία θα ήθελα να κατατεθούν στα πρακτικά διότι θεωρώ ότι περιγράφουν με ακρίβεια το γενικό πλαίσιο και τη φιλοσοφία της νομοθετικής παρέμβασης αυτής της Κυβέρνησης. Ξεκινώ από άρθρο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου σε κυριακάτικη εφημερίδα πριν από λίγες μέρες. Προφανώς το άρθρο αυτό είναι και μια έμμεση απάντηση σε απαράδεκτους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε αυτήν την αίθουσα, αλλά και στο δημόσιο λόγο συνολικά. Διαβάζω: «Όσο για τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι το ίδιο και χειρότερο από το νόμο της χούντας, είναι νομικά τόσο ασύστατος και πολιτικά τόσο αυθαίρετος που θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει αγυρτεία. Διότι το νομοσχέδιο αυτό, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο στοιχειωδώς ενημερωμένος νομικός» -φαντάζομαι διαθέτετε τέτοιους στην Παράταξή σας- «με λίγες βελτιώσεις, τις οποίες ο κ. Χρυσοχοΐδης θα μπορούσε εύκολα να επιφέρει» και θα προσέθετα εγώ, πολλές από αυτές τις οποίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στο τελικό σώμα του νομοσχεδίου, «χωρίς να αλλοιωθεί η ουσία του εναρμονίζεται πλήρως προς τα ισχύοντα στις πιο προηγμένες χώρες». Δεν τα λέω εγώ. Τα λέει ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος. Συνεργάτης είπατε, έτσι δεν είναι;
Πάμε, λοιπόν, σε έναν άλλον καθηγητή, ο οποίος προέρχεται ακόμα αριστερότητα του πολιτικού φάσματος. Τον κ. Μανιτάκη. Και αυτόν να τον απαξιώσουμε έτσι αβίαστα. «Η παρούσα Κυβέρνηση το τόλμησε. Καιρός ήταν. Δεν πήγαινε άλλο με αυτήν τη θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία του δικαιώματος της συνάθροισης, όπου κάθε ομάδα διαδήλωνε όποτε ήθελε, όπου ήθελε και όπως ήθελε, προβάλλοντας αιτήματα και διαδίδοντας ιδέες, που η ίδια ενέκρινε ότι είναι άξια προσοχής του κοινού. Και όλα αυτά αγνοώντας παντελώς και παρεμποδίζοντας ανενδοίαστα την ταυτόχρονη άσκηση των δικαιωμάτων των άλλων, των τρίτων, όπως του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης και επικοινωνίας, εργασίας και απασχόλησης, ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος». Ομότιμος καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης.
Μίλησα λίγο πιο αναλυτικά για το γράμμα του νομοσχεδίου. Οφείλω, όμως, να κάνω και μία πιο ειδική αναφορά στο πνεύμα του. Έχω παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή τις συζητήσεις στη Βουλή, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο διάλογο. Νομίζω ότι αν απομόνωνε κανείς κάποια στιγμιότυπα, από αυτά τα οποία έγιναν, εκτιμώ ενδεχομένως και από αυτά τα οποία θα γίνουν σε λίγη ώρα σε αυτήν την αίθουσα, θα έμενε κανείς με την εντύπωση ότι στην Ελλάδα ζούμε τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Εμφύλιο ή τα χρόνια αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή υπήρχαν ακόμα ανοιχτές, νωπές, εθνικές, κοινωνικές πληγές όταν η δημόσια διαμαρτυρία αποτελούσε πράγματι το καταφύγιο, το μόνο καταφύγιο ίσως, για την έκφραση πολιτών που δικαιολογημένα αισθάνονταν κατατρεγμένοι. Η σημερινή Ελλάδα, όμως, έχει αφήσει πίσω της εκείνες τις εποχές και δεν σκοπεύω να μπω σε μία άγονη αντιδικία με εκείνους που θεωρούν ότι τους ανήκουν ιδιοκτησιακά, όχι μόνο τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και οι δρόμοι και οι πλατείες της χώρας για να πραγματοποιούνται κατά βούληση πορείες και διαμαρτυρίες. Θα περιοριστώ απλώς σε ένα μόνο σχόλιο. Είτε από ιδεολογική ραθυμία είτε από μικροπολιτικό υπολογισμό αρνούνται να κατανοήσουν ότι η Πατρίδα έχει προχωρήσει μπροστά. Είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα με μία Κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες της, όπως νομίζω ότι τη σέβονται και αυτοί. Γι’ αυτό και επιστρέφω την θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς. Ας μην μιλούν, λοιπόν, για σχέδια καταστολής στους δρόμους και στις πλατείες όσοι έχει αποδειχθεί πια ότι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των «μαγαζιών» τους όπως οι ίδιοι έλεγαν.
Η Ελλάδα μετράει, ήδη, σχεδόν μισό αιώνα ομαλού κοινοβουλευτικού βίου. Διαθέτει και την πολιτική πείρα, αλλά και την κοινωνική ωριμότητα ώστε να προστατεύει και να διευρύνει τις συνταγματικές ελευθερίες, να διασφαλίζει τα δικαιώματα αλλά και να αποτρέπει την κατάχρησή τους. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει μία αναγκαιότητα που υπέδειξε, που ανέδειξε η ίδια η πραγματικότητα. Και ναι αποτελεί υλοποίηση μίας κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας. Κανέναν δεν αιφνιδιάζουμε με το να φέρουμε αυτό το νομοσχέδιο. Είχαμε μιλήσει επανειλημμένως για το ζήτημα αυτό, το είπαμε, έχουμε πάρει πολιτική νομιμοποίηση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και το κάνουμε πράξη. Πρέπει, λοιπόν, επιτέλους να πάρουμε τα δικαιώματα στα σοβαρά. Θα δανειστώ τον τίτλο ενός εμβληματικού βιβλίου, ενός μεγάλου Αμερικάνου νομικού στοχαστή, του Ronald Dworkin. Ένας στοχαστής ο οποίος απέρριπτε το ασυμβίβαστο μεταξύ ελευθερίας και ισότητας. Αυτό ακριβώς επιχειρούμε να κάνουμε σήμερα, να εναρμονίσουμε την ελευθερία όπως αυτή αποτυπώνεται συνταγματικά με την ισότητα των δικαιωμάτων, ώστε να πάψουν κάποτε οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των συνταγματικών ελευθεριών να τις καταχρώνται εις βάρος των υπολοίπων.
Το 1916 ένας νεαρός νομικός και μετέπειτα επιφανής συνταγματολόγος εξέδιδε το δεύτερο βιβλίο του. Τίτλος: «Αι εν υπαιθρίω συναθροίσεις κατά το δημόσιον ημών δίκαιον». Η πρώτη ελληνική πραγματεία για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Και ο συγγραφέας θεωρούσε την ελευθερία της δημόσιας συνάθροισης κομβικό δίαυλο δημοκρατικής έκφρασης. Εντόπιζε, όμως, το 1911 μια θεμελιώδη επί του θέματος ατέλεια. Την έλλειψη ειδικού νόμου για την επιβολή όρων τους οποίους συνοπτικά προέβλεπε το Σύνταγμα του 1911. Γιατί άνευ του κανονισμού τούτου έγραφε, κατ΄ ουσίαν δεν υπάρχουν ατομικαί ελευθερίαι. Γιατί αυτό αρμόζει, κατέληγε, σε κάθε φιλελεύθερη Πολιτεία. Και μάλιστα όταν πραγματεύεται τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να απαγορευθεί μια δημόσια συνάθροιση λέει επί λέξει: «ιδίως δεν αμφισβητείται ότι δικαιούται ο νόμος να απαγορεύσει συναθροίσεις εντός των δημοσίων οδών» το 1911 αυτό, «διότι αλλιώς θα παρεκωλύετο η ελευθέρα συγκοινωνία εν αυταίς επί βλάβει του κοινωνικού συνόλου».
Καλώ, λοιπόν, όλους τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης να ξαναδιαβάσουν το νομοσχέδιο στο φως των λόγων του Αλέξανδρου Σβώλου, του έγκυρου θεωρητικού, ηγετικής μορφής της εθνικής Αντίστασης και της Κεντροαριστεράς, του ίδιου του Προέδρου της Κυβέρνησης του Βουνού. Το λέω αυτό διότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αντεπιχείρημα από κανένα ιδεολογικό ρεύμα το οποίο να αμφισβητεί τον πυρήνα της θεσμικής τομής που φέρνει η Κυβέρνηση. Την επί της αρχής ανάγκη να ρυθμιστεί όπως επιτάσσει το Σύνταγμα το δικαίωμα της δημόσιας συνάθροισης. Μπορούμε να διαφωνήσουμε επί των συγκεκριμένων προβλέψεων του νόμου και να επιχειρήσουμε, όπως το κάναμε, να τον κάνουμε καλύτερο. Η επί της αρχής απόρριψη όμως, όπως διατυπώθηκε τουλάχιστον από δύο κόμματα της Εθνικής Αντιπροσωπείας του νομοθετήματος με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, συνιστά η ίδια παραβίαση του Συντάγματος. Διότι δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να φέρνουμε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τον εφαρμοστικό νόμο του άρθρου 11, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει.
Σας ευχαριστώ πολύ.




Βέμπερ: Δε μπορούμε να αφήσουμε Ελλάδα και Κύπρο μόνες τους απέναντι στην Τουρκία



Την ανησυχία του για τη στάση της Τουρκίας εξέφρασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Το ΕΛΚ ζήτησε να τεθεί το θέμα γιατί ανησυχούμε για τις επιθέσεις στα τουρκικά σύνορα, τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, τις συγκρούσεις στη Μεσόγειο» ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τονίζοντας ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ».

Ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται «για ελληνο-τουρκικό πρόβλημα, ή πρόβλημα μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, είναι ευρωτουρκικό πρόβλημα» και συμπλήρωσε ότι «δε μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο) μόνες τους».

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ευρώπη, αλλά η επιθετική διπλωματία της, η παράνομη γεώτρηση γύρω από την Κύπρο, οι επιθέσεις στα ελληνικά σύνορα και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι απαράδεκτες. Υποστηρίζουμε σθεναρά την Ελλάδα και την Κύπρο ενάντια στις τουρκικές επιθέσεις» δήλωσε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «είναι ώρα για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να βρούμε άλλο τρόπο συνεργασίας όταν η Αγκυρα θα είναι προετοιμασμένη».

Turkey is an important partner for Europe, but its aggressive diplomacy, the illegal drilling around Cyprus and it’s attacks on the Greek border and breaches of airspace are unacceptable. We stand firmly with Greece & Cyprus against Turkish aggressions. eppgroup.eu/newsroom/news/


Νωρίτερα, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ έκανε λόγο για «ανησυχητική επιθετικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας, «με αυξημένες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο, γεωτρήσεις, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει στείλει «ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία. Προστατεύει αξίες, σύνορα, αρχές και κυριαρχία των κρατών-μελών» και κάλεσε για πολιτική λύση στη Λιβύη και τη Συρία.

Επιπροσθέτως, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ υπογράμμισε ότι «η παρούσα αρνητική στάση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να σταματήσει και να αλλάξει».

Στην προκλητική στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε και η Αυστριακή ευρωβουλευτής Μπετίνα Βόλατ, η οποία ανέφερε ότι «απειλεί συνεχώς το διεθνές δίκαιο και αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ