Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Μητσοτάκης σε Τσίπρα : Μην ανησυχείτε θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε


Οδεύουμε προς εξεταστική επιτροπή με κατηγορούμενους τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά;;;

Μια αναφορά στην τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή βάζει… φωτιά στα σενάρια αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την υπόθεση Τσίπρα - Παππά.

«Δεν θα μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία γιατί πολύ φοβάμαι ότι έστω και μια δική μου αποστροφή θα μονοπωλήσει την δημοσιότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Μην ανησυχείτε θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Δεν ξεχνιούνται αυτά εύκολα και εν πάση περιπτώσει κάποια στιγμή θα χρειαστεί κι εσείς να απαντήσετε για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες».

Δευτερολογία και τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Πριν επιχειρήσω να απαντήσω στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, επιτρέψτε μου πρώτα από όλα ένα σχόλιο, απαντώντας σε μία αποστροφή της τοποθέτησης του κυρίου Βελόπουλου, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στον κορονοϊό.
Κοιτάξτε να δείτε, η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη είτε να λάβει πρόσθετα μέτρα -εάν αυτό είναι απαραίτητο- είτε να χαλαρώσει μέτρα τα οποία είχαν τεθεί σε εφαρμογή και τα οποία οι ειδικοί μας υποδεικνύουν ότι δεν είναι πια απαραίτητα.
Θέλω όμως, κύριε Πρόεδρε, να επισημάνω το εξής: Σήμερα η ανάγκη για εγρήγορση από όλους τους πολίτες, από όλους τους επαγγελματίες, είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από ένα μήνα. Για τον απλούστατο λόγο ότι πριν από ένα μήνα ουσιαστικά ο ιός δεν κυκλοφορούσε στη χώρα μας. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που πήραμε τη συνειδητή απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορά μας και να υποδεχτούμε με αυστηρούς όρους τουριστικές ροές, θα υπάρχουν και κάποια εισερχόμενα κρούσματα.
Κατά συνέπεια, για να μην έχουμε καινούργιες εστίες αναμετάδοσης και για να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτά τα εισαγόμενα κρούσματα στο ελάχιστο, απαιτείται με μεγαλύτερη συνέπεια, από ό,τι το κάναμε μέχρι σήμερα, να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα. Και εδώ έγκειται το οξύμωρο μιας κοινωνίας η οποία προφανώς είναι κουρασμένη μετά από μία συστράτευση των πολιτών που έφερε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τώρα που καλούμαστε να εξακολουθούμε να παραμένουμε σε εγρήγορση, παρατηρώ και εγώ και επισημαίνω κάποια φαινόμενα χαλάρωσης τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίζουν όλους.
Θέλω, λοιπόν, και εδώ από το Κοινοβούλιο να πω ότι οι έλεγχοι -εκεί που πρέπει να γίνονται έλεγχοι- θα συνεχίζονται. Ειδικά στο ζήτημα των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης οι έλεγχοι αυτοί θα είναι αυστηροί. Και θα είναι ακόμα πιο αυστηροί εκεί που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση, δηλαδή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη συμμόρφωση με τα ευρύτερα πρωτόκολλα τα οποία μας έχουν καθορίσει οι ειδικοί.
Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα αυτή τη στιγμή να χαλαρώσουμε. Εξακολουθεί ο ιός να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας σε σχέση με αυτό το οποίο συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν δει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης. Οφείλουμε, όμως, όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Οι κανόνες, θα το ξαναπώ, ισχύουν για όλους. Θα γίνονται ακόμα πιο συστηματικοί έλεγχοι και όπου απαιτείται θα επιβάλλονται και οι κυρώσεις τις οποίες ορίζει ο νόμος, για να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε πλήρως αυτή τη μεγάλη επιτυχία την οποία είχαμε στο πρώτο στάδιο αντιμετώπισης του ιού.
Έρχομαι τώρα σε όσα άκουσα από τους Πολιτικούς Αρχηγούς και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από τον κύριο Τσίπρα. Είπατε, κύριε Τσίπρα, σε μια αποστροφή αρκετά ειρωνική την οποία κάνατε, αφορώντας το ξεκίνημα των έργων στο Ελληνικό, ότι στο γκρέμισμα είστε καλός και αυτό το ξέρετε ως μηχανικός. Είστε όντως καλός στο γκρέμισμα κύριε Τσίπρα, αλλά αυτό το γνωρίζετε ως τέως Πρωθυπουργός. Όχι ως μηχανικός. Και εν πάση περιπτώσει, όταν μετά από μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση πολλών ετών, ένα έργο επιτέλους ξεκινάει και ξεκινάει πραγματικά με τις κατεδαφίσεις οι οποίες είναι απαραίτητο να γίνουν, τουλάχιστον οφείλετε να αναγνωρίζετε αυτήν την πραγματικότητα και να μην μας επαναφέρετε στη μνήμη τις περιπτώσεις αντίστοιχων δικών σας εγκαινίων όπου εγκαινιάζατε έργα με μουσαμάδες και ζωγραφισμένα εκδοτήρια.
Έρχομαι τώρα σε ένα δεύτερο θέμα, στο οποίο οφείλω να τοποθετηθώ και εγώ κύριε Τσίπρα, και αφορά το ζήτημα της αποστροφής του λόγου σας στο οποίο μνημονεύσατε τον Υπουργό Επικρατείας, τον κύριο Γεραπετρίτη. Κοιτάξτε να δείτε, αφήσατε μία σαφέστατη υπόνοια στο λόγο σας, ότι το κείμενο στο οποίο αναφερθήκατε, το έγραψε ο κύριος Γεραπετρίτης. Όταν γνωρίζετε πολύ καλά -έχω εδώ πέρα ακριβώς αυτό το οποίο είπατε- ότι ο επιμελητής ενός έργου προφανώς και δεν φέρει καμία συνολική ευθύνη ταύτισης με τις απόψεις όσων συμμετέχουν σε ένα τέτοιο συλλογικό έργο.
Θα σας παρακαλούσα λοιπόν την επόμενη φορά -για ακόμα μία φορά- όταν μιλάτε στη Βουλή και όταν καταθέτετε στοιχεία στα πρακτικά, να είστε ακριβής και να καταθέτετε όλα τα κείμενα και όχι μισά και να μην επιχειρείτε να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα και να δημιουργείτε εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε αυτή. Το έχετε κάνει πολλές φορές στη Βουλή, κάθε φορά που έχετε καταθέσει κάτι στα πρακτικά της Βουλής αποδεικνύεται ότι με κάποιο τρόπο παρουσιάζετε τη μισή αλήθεια, όπως το κάνατε και σήμερα. Μια σύσταση ακόμα, την επόμενη φορά να είστε πιο προσεκτικός ή τουλάχιστον ενημερώστε τους συνεργάτες σας να διαβάζουν λίγο καλύτερα αυτά τα οποία σας δίνουν να καταθέσετε στα πρακτικά.
Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του νομοσχεδίου. Μας ασκήθηκε μια κριτική από την αντιπολίτευση, και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ, γιατί καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αυτό, τώρα. Υπήρξε μία προσπάθεια σύνδεσης του χρόνου κατάθεσης του νομοσχεδίου με κάποια επερχόμενη οικονομική καταστροφή. Οτι εμείς θέλουμε να καταθέσουμε το νομοσχέδιο αυτό και να το ψηφίσουμε τώρα, διότι ο σκοπός μας στο βάθος του μυαλού μας είναι να συγκρατήσουμε το κύμα της κοινωνικής οργής, προφανώς απαγορεύοντας διαδηλώσεις οι οποίες μπορεί να γίνουν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Αν κατάλαβα καλά αυτός είναι ο συλλογισμός σας.
Λοιπόν, το νομοσχέδιο αυτό αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους. Το νομοσχέδιο αυτό δεν κατατέθηκε στη Βουλή μετά από συνειδητή απόφαση δική μου και μετά από αίτημα το οποίο κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα, διότι θεώρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα έπρεπε, κύριε Πρόεδρε, να συζητηθεί όταν η Βουλή θα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας. Όταν θα μπορούμε, δηλαδή, να συμμετέχουμε όλοι στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Και το αίτημα αυτό του Κομμουνιστικού Κόμματος το έκανα δεκτό. Ήταν εύλογο και γι’ αυτό το νομοσχέδιο συζητείται τώρα. Εάν δεν είχε προκύψει η κρίση του κορονοϊού το νομοσχέδιο αυτό θα είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο.
Τώρα, ως προς τον πυρήνα του επιχειρήματός σας, ότι έρχεται κάποια πρωτοφανής οικονομική κρίση η οποία θα προκαλέσει δυσαρέσκεια, η δυσαρέσκεια θα οδηγήσει σε αντιδράσεις και εμείς με κάποιο τρόπο θέλουμε να τις χαλιναγωγήσουμε. Κοιτάξτε, έχετε επιχειρήσει πολλές φορές να παρουσιάσετε την πραγματικότητα πολύ πιο μαύρη από ό,τι είναι. Είδα και ένα πολύ ωραίο διαφημιστικό σποτ σας το οποίο έλεγε ότι «ένας χρόνος όλα ανάποδα», ίσως εσείς τα βλέπετε όλα ανάποδα διότι δεν έχετε συνέλθει ακόμα από το επιχείρημά σας ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να κερδίσουμε τις εκλογές.
Εν πάση περιπτώσει, η πραγματικότητα είναι αυτή την οποία βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Μια πρωτοφανής οικονομική κρίση για την οποία προφανώς και δεν ευθύνεται αυτή η κυβέρνηση. Άρα το να μιλάτε για «ύφεση Μητσοτάκη» είναι παντελώς ανακριβές. Μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση, μιλάμε για ύφεση κορονοϊού, ούτε ύφεση Μητσοτάκη. Διότι με την ίδια λογική, κύριε Τσίπρα, όταν θα ανακάμψει η οικονομία, γιατί θα ανακάμψει κάποια στιγμή νομοτελειακά, θα μιλάτε και για ανάκαμψη Μητσοτάκη μετά την ύφεση Μητσοτάκη. Για να δούμε, θα το θυμηθείτε τότε; Όταν θα ανακάμψει η οικονομία;
Λοιπόν, τώρα ως προς την ουσία όσων είπατε. Κάνατε πολλές αναφορές στο Συνταγματικό Δίκαιο, ως προς το δικαίωμα της συνάθροισης. Εξακολουθείτε όμως επιμελώς να αποκρύπτετε ότι το Άρθρο 11 έχει δύο εδάφια, δύο παραγράφους και ότι στη δεύτερη παράγραφο με ρητή σαφήνεια ορίζεται ότι πρέπει να υπάρχει εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος ο οποίος να ορίζει το πλαίσιο των περιορισμών στις δημόσιες συναθροίσεις. Άρα το ίδιο το Σύνταγμα δέχεται επί της αρχής ότι το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση υπόκειται σε περιορισμό και εναπόκειται στον κοινό νομοθέτη να προσδιορίσει το πλαίσιο αυτό.
Λοιπόν, άλλα λέτε, στην ουσία άλλα λέτε. Διότι όταν λέτε ότι εμείς ερχόμαστε και καταστρατηγούμε το δικαίωμα στη συνάθροιση, δεν κάνουμε αυτό. Εμείς ορίζουμε με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν οι συναθροίσεις. Με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θίγονται τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε. Και εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω να μου υποδείξετε -μπορεί να σας τα πει και ο κύριος Τζανακόπουλος μετά αν θέλετε- μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία να μην υπάρχει κάποιο σχετικά αντίστοιχο πλαίσιο όρων διεξαγωγής δημόσιων συναθροίσεων. Μία. Η Ελλάδα ήταν η εξαίρεση και υπήρξε εξαίρεση και επί δικών σας ημερών. Γιατί δεν φέρατε εσείς καινούργιο πλαίσιο. Είχατε μείνει με το πλαίσιο του ’71 και απαγορεύατε συναθροίσεις κατά το δοκούν, μόνο όταν σας βόλευε.
Εμείς, λοιπόν, ερχόμαστε να εναρμονιστούμε με τις επιταγές του Συντάγματος αλλά ερχόμαστε να φέρουμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη άσκηση ισορροπίας μεταξύ δύο αντικρουόμενων δικαιωμάτων. Και αυτή η άσκηση δεν είναι εύκολη, δεν είναι εύκολη για οποιονδήποτε δημοκράτη πολιτικό, ο οποίος αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι πολλές φορές τα δικαιώματα έρχονται σε σύγκρουση και ότι το ζήτημα είναι το όριο το οποίο θέτουμε στα δικαιώματα, έτσι ώστε να μπορέσει η κοινωνία να λειτουργήσει με την απαραίτητη ισορροπία.
Αυτό κάνουμε και θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή, πέραν του ότι είναι κατά την άποψή μας ορθή για αυτό και την προτείνουμε προς νομοθέτηση στη Βουλή, είναι μία πρωτοβουλία η οποία, κύριε Τσίπρα, είναι και εναρμονισμένη με το αίσθημα των καιρών και με την επιθυμία των πολιτών.
Γιατί πρόθεσή μας δεν είναι να καταστρατηγήσουμε κανένα δικαίωμα. Αλλά, ναι, πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο το οποίο θα μας επιτρέπει, όπου κρίνεται, να περιορίζουμε διαδηλώσεις, έτσι όπως πρέπει να τις περιορίζουμε για να μην διαταράσσεται η ζωή της πόλης. Διότι η πραγματικότητα για την οποία σας μίλησε ο Υπουργός, είναι διαφορετική. Είναι ότι 50 άτομα σήμερα κλείνουν την Αθήνα σχεδόν κάθε μέρα, όπως το επιθυμούν και, ναι, να προσθέσουμε και την έννοια της αστικής ευθύνης. Προσοχή όμως, ως προς τις υποχρεώσεις του οργανωτή, οι οποίες είναι πολύ ξεκάθαρα οριζόμενες. Εκεί αφορά η αστική ευθύνη. Αν ο οργανωτής έχει κάνει τη δουλειά του, δεν κινδυνεύει από τίποτα. Δεν κινδυνεύει από τίποτα. Αυτό που ορίζει το άρθρο 4, πολύ απλά. Και εν πάση περιπτώσει, λάβαμε υπόψη πλήρως τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και ενσωματώσαμε στο ακέραιο τα προτεινόμενα από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Τώρα, δεν είναι εδώ η κυρία Γεννηματά, ως προς την λεκτική υπερβολή ότι το νομοσχέδιο αυτό ξαναγράφτηκε με δημοκρατικό μελάνι, εντάξει, τα προσπερνώ αυτά, εν τη ρύμη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας φαντάζομαι ότι ειπώθηκαν. Η αλήθεια είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση, κατά την άποψή του, να βελτιώσει το νομοθέτημα. Και η άποψή μας είναι ότι, ναι, σήμερα το νομοθέτημα είναι καλύτερο απ’ ότι ήταν όταν κατατέθηκε. Δεν έχω δυσκολία να το πω αυτό και αυτή εξάλλου είναι και η χρησιμότητα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Και σέβομαι και τιμώ ένα κόμμα το οποίο προσέρχεται στη Βουλή όχι με μία συλλήβδην απορριπτική διάθεση επί της αρχής, αλλά με διάθεση να προσέλθει και να κάνει ένα σχέδιο νόμου καλύτερο.
Αυτό έκανε το ΚΙΝΑΛ, αυτό δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κάθετα απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, εκφράζοντας ουσιαστικά την άρνησή του επί της αρχής. Και καταφεύγοντας σε μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία έρχονται από το βαθύτατο παρελθόν.
Τώρα, θέλω να κλείσω κύριε Πρόεδρε, με κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αναφορές, τις οποίες έκανε ο κύριος Τσίπρας σχετικά με τη μεταπολίτευση.
Εδώ άκουσα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Τα άκουσα για πρώτη φορά από εσάς. Μας είπατε πόσο τυχερός είσαστε. Τυχερός που γεννηθήκατε το 1974 και απολαύσατε τις μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Εσείς τα είπατε αυτά; Που κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα; Που έχετε χρησιμοποιήσει τους χειρότερους χαρακτηρισμούς για τη μεταπολίτευση, για τη Νέα Δημοκρατία, για το ΠΑΣΟΚ. Που μας κρεμάσατε όλους στα μανταλάκια λέγοντας περίπου ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη διαφθορά, για την καταστροφή της χώρας; Και έρχεστε τώρα, για να καρπωθείτε την πολιτική προίκα του συγγενούς σας χώρου, να μιλήσετε για το πόσο καλή είναι η μεταπολίτευση; Δεν είστε τυχερός, κύριε Τσίπρα, θρασύς είστε. Θρασύς, θρασύτατος.
Τώρα τη θυμηθήκατε τη μεταπολίτευση. Τώρα τη θυμηθήκατε. Ε, αυτή η παράταξη την έκανε τη μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έκανε τη μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα και σας επέτρεψε να έχετε τη ζωή και τη διαδρομή την οποία είχατε.
Αρκετά πια με την υποκρισία σε αυτή την αίθουσα. Και ποιοι είναι τελικά. κύριε Τσίπρα. οι υπέρμαχοι της παρακαταθήκης της μεταπολίτευσης; Αυτοί οι οποίοι κυβέρνησαν με τον κύριο Καμμένο; Εσείς κυβερνήσατε με τον κύριο Καμμένο, κύριε Τσίπρα. Επειδή ο κύριος Καμμένος δεν είναι σε αυτή την αίθουσα επιλέγετε να το ξεχνάτε. Είχατε την επιλογή, το 2015, να κυβερνήσετε με άλλα κόμματα και διαλέξατε να συστρατευθείτε με την κατ’ εξοχήν εκδοχή, τη χειρότερη εκδοχή του εθνικιστικού λαϊκισμού γιατί τελικά ταιριάζατε, κύριε Τσίπρα. Ταιριάζατε ως προς τις αντιλήψεις σας. Ήσασταν γέννημα της ίδιας πολιτικής μήτρας, της μάχης κατά των μνημονίων, και τελικά κυβερνήσατε με αυτούς οι οποίοι σας ταίριαζαν.
Γι’ αυτό σήμερα το να έρχεστε και να κάνετε μία απέλπιδα προσπάθεια να εμφανιστείτε ως πολιτικός κληρονόμος κάποιων δυνάμεων της μεταπολίτευσης φαντάζει, τουλάχιστον σε εμένα, ως μία προσπάθεια η οποία -για να μη χρησιμοποιήσω άλλο χαρακτηρισμό- είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Εγώ παρατήρησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το διάλογο μεταξύ της κυρίας Γεννηματά και μεταξύ εσάς, κύριε Τσίπρα, για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στη λεγόμενη κεντροαριστερά. Θα μου πείτε αυτό δεν είναι δικό μου ζήτημα, είστε δύο κόμματα τα οποία ερίζετε για τον ίδιο πολιτικό χώρο. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι η προσπάθειά σας να αλλάξετε το κόμμα σας όταν συστηματικά παρουσιάζετε μέσα από την έκφανση ενός πολιτικού αφηγήματος το οποίο παρουσιάζει τη χώρα στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής, αυτές είναι δύο έννοιες, κύριε Τσίπρα, οι οποίες δεν τέμνονται.
Δεν έχετε αλλάξει. Παραμένετε οι ίδιοι, αμετανόητοι. Ένας χρόνος στην Αντιπολίτευση δεν σας βοηθήσε να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα έχετε άλλα τρία χρόνια μπας και τυχόν καταφέρετε να βελτιωθείτε.

Τριτολογία του Πρωθυπουργού

Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, η ερμηνεία των πεπραγμένων κάθε κυβέρνησης υπόκειται προφανώς στη βάσανο της ιστορίας, αλλά και στη κρίση του ελληνικού λαού. Εσείς κριθήκατε πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Ο ελληνικός λαός σας έστειλε στην αντιπολίτευση. Επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει τον τόπο και κατά συνέπεια, το πώς εσείς αντιλαμβάνεστε όλα τα καλά τα οποία έχετε κάνει, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά εσωτερικά εσάς και τη διαδικασία αυτοκριτικής την οποία μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε. Είναι δικό σας εσωτερικό θέμα.
Δεν θα μπω στον πειρασμό καθόλου, κύριε Πρόεδρε, σήμερα να μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία, διότι πολύ φοβάμαι ότι έστω και μία δικιά μου αποστροφή, θα μονοπωλήσει τη δημοσιότητα και δεν θα δώσουμε επαρκή δυνατότητα προβολής σε όλα όσα σημαντικά ειπώθηκαν σήμερα σε αυτήν την αίθουσα.
Μην ανησυχείτε, θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Εδώ θα είμαστε. Δεν ξεχνιούνται αυτά εύκολα και εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή θα χρειαστεί και εσείς να απαντήσετε για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες.
Δεν είναι όμως σήμερα η ώρα για να γίνει αυτό. Εγώ θέλω να σταθώ σε μία αποστροφή του λόγου σας στην πρωτολογία, όταν πάλι αναφερόμαστε στον κύριο Γεραπετρίτη -δεν θα αναφερθώ στο άλλο ζήτημα- είπατε κάτι το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρον και το κατέγραψα, το κατέγραψα επί λέξει, διότι κάπου εκφράζει τη συνολική σας αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος συνολικά. Είπατε, επί λέξει: «Κάποτε περάσατε από το δημοκρατικό χώρο», προσέξτε, «αλλά τώρα ανήκετε στη Δεξιά». Αυτό είπατε επί λέξει για τον κύριο Γεραπετρίτη.
Προσέξτε, λοιπόν, τι κρύβει αυτή η αντίληψη. Αυτή η αντίληψη στην ουσία έρχεται και χτίζει πάνω στην δήθεν έννοια του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Και επιμένει την παράταξη την οποία εγώ έχω την τιμή να εκπροσωπώ -η οποία ναι, ενσωματώνει και αυτό το οποίο ονομάζουμε παραδοσιακή Δεξιά- αφήνετε το υπονοούμενο ότι με κάποιον παράξενο τρόπο δεν ήσασταν απλά καλύτεροι διαχειριστές, τα καταφέρατε καλύτερα στην οικονομία, αλλά είστε πιο δημοκράτες από εμάς και ότι εσείς έχετε το μονοπώλιο της δημοκρατικής ευαισθησίας επειδή….
(Διακοπή από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από το μικρόφωνο)
Κυριάκος Μητσοτάκης:
…Προφανώς το λέτε. Α, το λέτε κιόλας. Δεν το κρύβετε. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, στην δημοκρατία… Ε, πάρτε και τον κύριο Καμμένο παρέα τότε να μας μιλήσετε για μονοπώλιο δημοκρατικής ευαισθησίας.
Σε αυτή την αίθουσα είμαστε 300 βουλευτές. Ορκιζόμαστε όλοι με τον τρόπο τον οποίο θα επιλέξει ο καθένας μας, πίστη στο ίδιο Σύνταγμα. Και ουδέποτε θα διανοείτο οποιοσδήποτε σε αυτή την αίθουσα να αμφισβητήσει δημοκρατικά εχέγγυα κομμάτων τα οποία είναι εκλεγμένα από τον ελληνικό λαό.
Μην συγχέετε, λοιπόν, τα πεπραγμένα με τον πυρήνα του πολιτεύματος. Διότι ακριβώς αυτές οι λογικές είναι που σας οδήγησαν τελικά στις προεκτάσεις αντίληψης της λαϊκής εντολής ως δικαίωμα κατάκτησης της εξουσίας.
Αυτή η παράταξη, της οποίας εγώ έχω την τιμή να ηγούμαι, κύριε Τσίπρα, δεν ενδιαφέρεται να μονοπωλήσει τους αρμούς της εξουσίας. Ενδιαφέρεται να ενισχύει ανά πάσα στιγμή το δημοκρατικό πολίτευμα και θα αναγνωρίζει πάντα στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα και το δικαίωμα να βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο δημοκρατικής ευαισθησίας με οποιονδήποτε άλλον.
Αυτό επιβάλλει η σύγχρονη αντίληψη της δημοκρατίας. Είναι αυτό το οποίο δεν κάνατε όσα χρόνια ήσασταν στην κυβέρνηση. Και δυστυχώς βλέπω ότι εξακολουθείτε αυτές τις λογικές, να μετράτε τη δημοκρατικότητα των κομμάτων με βάση το δικό σας ζύγι και με βάση τη δική σας μεζούρα, να τις αναπαράγετε.
Δεν κάνει καλό στη δημοκρατία αυτή η άποψη. Εύχομαι κάποια στιγμή σύντομα να το αντιληφθείτε.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου