Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Κυβερνητικό πρόγραμμα ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία




Τη σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος με τη συμμετοχή επιφανών προσώπων πέραν των ορίων του κόμματος, προαναγγέλλει ο υπεύθυνος για την κατάρτισή του, αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής. 

Όπως αναφέρει, για την κατάρτιση του προγράμματος θα εργαστούν αρκετές δεκάδες άνθρωποι των πανεπιστημίων, της αγοράς, της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων. «Δεν θα περιοριστούμε στα όρια της ΝΔ. Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση αξιόλογων Ελλήνων που μοιράζονται μαζί μας την πίστη για μια Ελλάδα της Ευρώπης» αναφέρει. 

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης απορρίπτει τον χαρακτηρισμό του «νεοφιλελεύθερου», σημειώνοντας ότι ορισμένοι στιγματίζουν ως «νεοφιλελεύθερη» οποιαδήποτε αλλαγή ή μεταρρύθμιση προωθείται, με στόχο να μην υλοποιηθεί, ενώ υποστηρίζει ότι το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι το «μεταμνημόνιο», δηλαδή «η Ελλάδα της νέας εποχής, της δημιουργίας, της αισιοδοξίας και της κοινωνικής συνοχής».



Πηγή


Λέσι: Προσπάθησα πολλές φορές να πάω στην Αλβανία, παντού όμως έβρισκα 'φράχτη' αστυνομικών



Αφυδατωμένος και ταλαιπωρημένος ο μικρός Φοίβος, όπως και ο Τζέιμς Κλοντ Λέσι. Ζούσαν όλο αυτό το διάστημα με φρούτα, κότες και κουνέλια που έκλεβε από κοτέτσια ο πατέρας του

Τέλος μπήκε μετά από σχεδόν 20 ημέρες στο θρίλερ αναζητήσεων του 33χρονου Αλβανού συζυγοκτόνου Τζέιμς Κλοντ Λέσι και του 4χρονου γιου του Φοίβου, που απήγαγε αμέσως μετά την φρικτή δολοφονία της πρώην συζύγου του, μπροστά στα μάτια του μεγαλύτερου γιου του, μόλις 6,5 ετών.

Ο Αλβανός δολοφόνος εντοπίστηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Κυριακής από άντρες της Αστυνομίας σε αποθήκη, μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από την Ορμύλια Χαλκιδικής, όπου και διέπραξε το ειδεχθές έγκλημα. Μαζί του ήταν και ο 4χρονος γιος του Φοίβος, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και ήδη παραδόθηκε από τους αστυνομικούς στον παππού και την γιαγιά του στην Ορμύλια.

Ο Λέσι οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Πολύγυρου Χαλκιδικής και εξετάστηκε από τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση ώστε να φωτιστούν οι λεπτομέρειες της φυγής του όλο αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του News247, ο δράστης είχε βρει καταφύγιο με το παιδί του στην συγκεκριμένη καλύβα με τα ελενίτ στην στέγη, με δύο ράντζα στο εσωτερικό της, μόλις το τελευταίο 24ωρο και τις Αρχές ειδοποίησε ένας Αλβανός εργάτης που κλάδευε ελιές στην περιοχή και αντιλήφθηκε τον πατέρα και τον γιο.

Συγκεκριμένα, ο εργάτης κάλεσε στις 10:30 το πρωί της Κυριακής και τους υπόλοιπους εργάτες όταν είδε έξω από την συγκεκριμένη καλύβα ίχνη φωτιάς και αυτό του τράβηξε την προσοχή και πήγε να δει τι ήταν, με αποτέλεσμα να δει τον Λέσι και το παιδί. Τότε ζήτησε από τους υπόλοιπους να πάνε να του πιάσουν κουβέντα για να τον καθυστερήσουν μέχρι να έρθουν οι Αρχές και έστειλε μήνυμα από το κινητό του στη σύζυγό του.

Στη συνέχεια, εκείνη κάλεσε τηλεφωνικά τον παππού του παιδιού που τον γνώριζε και εκείνος με τη σειρά του κάλεσε την Αστυνομία και ξεκίνησε και εκείνος να μεταβεί στην περιοχή. Οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση και έφτασαν σύντομα, με τον Λέσι να μην κάνει την παραμικρή προσπάθεια να αντισταθεί και έτσι του πέρασαν τις χειροπέδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247, η συγκεκριμένη καλύβα, σύμφωνα με το ημερολόγιο ερευνών, είχε ερευνηθεί πολλές διαδοχικές φορές τις προηγούμενες ημέρες από αστυνομικούς και εθελοντές που έψαχναν στην περιοχή, ενώ στην κατοχή του δράστη δεν βρέθηκαν χρήματα ούτε κινητό τηλέφωνο και τόσο εκείνος όσο και το παιδί ήταν αρκετά ταλαιπωρημένοι. Όλο αυτό το διάστημα άλλωστε επιβίωναν με φρούτα, κότες και κουνέλια που έκλεβε από κοτέτσια ο πατέρας του, όπως παραδέχτηκε ο Τζέιμς Κλοντ Λέσι στους αστυνομικούς.

Ο στενός αστυνομικός κλοιός τον εγκλώβισε στην Ορμύλια

Πρόσθετα, ο συλληφθείς φέρεται να είπε μεταξύ άλλων, στους αστυνομικούς που τον ανακρίνουν αυτή την ώρα, ότι τις τελευταίες ημέρες αποπειράθηκε μαζί με το γιο του, πολλές φορές και περπατώντας, να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη μέσω Μουδανιών, ώστε να διαφύγει στην Αλβανία, ωστόσο τον αποθάρρυναν τα πολυάριθμα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. που έβλεπε στην περιοχή και επέστρεψε πίσω στην περιοχή της Ορμύλιας συνεχίζοντας να αλλάζει καταφύγια, την ίδια στιγμή που ο κλοιός γύρω του συνεχώς στένευε. Ένας ηλικιωμένος είχε ενημερώσει τις προηγούμενες ημέρες τις τοπικές Αρχές πως τον είχε δει να περιφέρεται στην περιοχή των Μουδανιών.
Ο μικρός Φοίβος μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις, καθώς ήταν αφυδατωμένος και ταλαιπωρημένος, ενώ τόσο εκείνος όσο και ο πατέρας του φορούσαν τα ίδια ρούχα από την ημέρα εξαφάνισής τους. Ήδη έχει οριστεί ψυχολόγος της αστυνομίας για την απαραίτητη στήριξη που θα χρειαστεί το παιδί.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί, αυτό που το News247 είχε τονίσει σχετικά με την υπόθεση πως παρά τα όσα ισχυριζόταν ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, οι αποκαλύψεις του οποίου προκάλεσαν φρενίτιδα στους πολίτες της Αττικής, με αποτέλεσμα εκεί που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε η παραμικρή μαρτυρία για την Αθήνα και τα Μέγαρα, ξαφνικά όλοι να τον βλέπουν στην Αθήνα, οι αστυνομικές δυνάμεις της Κεντρικής Μακεδονίας συνέχισαν μέχρι και σήμερα τις αναζητήσεις τους και τις έρευνές τους στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.

Ούτε εκείνοι άλλωστε είχαν πειστεί, ενώ η σωστή τους απόφαση να «κλειδώσουν» την περιοχή με μπλόκα και να χτενίζουν τις αγροτοδασικές εκτάσεις, εγκλώβισε τον Λέσι στην συγκεκριμένη περιοχή. Άλλωστε ο ίδιος παραδέχτηκε μέσω της κατάθεσής του στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πολυγύρου: «Προσπάθησα πολλές φορές να φτάσω Θεσσαλονίκη για να πάω στην Αλβανία, παντού όμως έβρισκα έναν «φράχτη» αστυνομικών!».

Μάλιστα, όπως το News247 ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από την Βόρεια Ελλάδα δεν μπορούσαν να αποκλείσουν να χρησιμοποιήθηκε κάποιος ή να έπαιξε κάποιος επίτηδες τον ρόλο του «Lesi» στα Μέγαρα για να βοηθήσει τον Αλβανό συζυγοκτόνο να διαφύγει.

Υπενθυμίζεται, ότι μερικά χιλιόμετρα έξω από την Ορμύλια Χαλκιδικής, η Αστυνομία είχε βρει το μόνο στιβαρό στοιχείο που έδινε ένα στίγμα για τον Λέσι και αυτό δεν ήταν άλλο από το μηχανάκι μικρού κυβισμού με το οποίο και διέφυγε από τον τόπο του εγκλήματος, το οποίο το είχε εγκαταλείψει και κρύψει στα Ψακούδια. Από τότε οι αστυνομικοί σάρωναν και δεν σταμάτησαν να σαρώνουν όλα τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, αγροικίες και εξοχικά της ευρύτερης περιοχής με τα σημερινά αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά την δολοφονία της πρώην συζύγου του, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε πως ήταν προμελετημένη και ισχυρίστηκε πως ήταν αποτέλεσμα έντονου τσακωμού που είχαν εκείνη την ημέρα, ενώ αρνήθηκε πως μετέφερε μαζί του το μαχαίρι με το οποίο κατέσφαξε την πρώην σύζυγό του και ισχυρίστηκε επίσης, πως το βρήκε στο σπίτι και το άρπαξε πάνω στην οργή του. Ο Λέσι αναμένεται να οδηγηθεί αύριο το πρωί ενώπιον του Εισαγγελέα Χαλκιδικής με την βαρύτατη σε βάρος του σχηματισμένη δικογραφία.


Πηγή : news247.gr


Ούτε τα πλούτη ούτε η δόξα –Τι μας κάνει ευτυχισμένους



Παρατηρώντας την καθημερινότητα 724 ανθρώπων, επί 75 χρόνια, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησαν την συνταγή της ευτυχίας. 

Το συμπέρασμά τους ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015: ούτε τα πλούτη ούτε η δόξα αρκούν για να κάνουν κάποιον ευτυχισμένο. Αντίθετα, η ποιότητα των σχέσεων εγγυάται ευτυχία, υγεία και ...μνήμη.

Τον Νοέμβριο του 2015, σε μια συνέντευξη στο TEDx, ο Robert Waldinger αποκάλυψε ότι τελειώνει μια μακρά, πολύ μακρά μελέτη. Επί 75 χρόνια, οι ερευνητές του Harvard Medical School παρακολούθησαν λεπτομερώς την καθημερινότα 724 ανθρώπων. Ενώ οι έρευνες αυτού του τύπου σταματούν μερικές δεκαετίες αργότερα, αντίθετα, αυτή η μελέτη χρειάστηκε 4 επικεφαλής, από το 1938, για να ολοκληρωθεί.

Η μελέτη τιτλοφορείται Study of Adult Development και πέρασε από κόσκινο όλες τις όψεις της ζωής των συμμετεχόντων. Σε σταθερές ημερομηνίες οι ερευνητές έθεταν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες για τη δουλειά τους, την οικογένειά τους και την υγεία τους. Πραγματοποίησαν αναλύσεις αίματος, σκάνερ εγκεφάλου, έκαναν ακόμη και αυτοψίες σε νεκρούς που συμμετείχαν στην έρευνα όσο ζούσαν.

Το αρχικό σχέδιο ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο, τόσο σε επίπεδο συμπερασμάτων όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Επελέγησαν 268 άνδρες Καυκάσιου τύπου οι οποίοι είχαν φοιτήσει στο Χάρβαρντ τις χρονιές 1939-1944. Ανάμεσά τους υπήρχε και κάποιος Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι ο οποίος έγινε ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ μερικά χρόνια αργότερα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες επελέγησαν από τις φτωχογειτονιές της Βοστόνης και ήταν από 11-16 ετών.

Οι ερευνητές ενήργησαν σαν πραγματικοί ντετέκτιβ για να διερευνήσουν όλε τις πτυχές της ζωής των συμμετεχόντων στην έρευνα. Μελέτησαν τους ιατρικούς τους φακέλους, ανέλυσαν το αίμα τους, μίλησαν στα παιδιά και στις γυναίκες τους για να παρακολουθήσουν την εξέλιξή τους.

Τρία τέταρτα του αιώνα πέρασαν από την αρχή της μελέτης. Η πρώτη διαπίστωση είναι θεμελιώδης: οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εξαιρετικές για την ευζωία ενώ η μοναξιά σκοτώνει. Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που έχουν τις στενότερες σχέσεις με την οικογένειά τους, με τους φίλους τους και με τον κοινωνικό τους κύκλο είναι όχι μόνο πιο ευτυχισμένα αλλά και με καλύτερη υγεία. Αντίθετα, τα άτομα που είναι απομονωμένα είναι λιγότερο ευτυχισμένα και η υγεία τους επιδεινώνεται στη μέση ηλικία, όπως και οι διανοητικές τους ικανότητες. Τα μοναχικά άτομα πεθαίνουν, επίσης, πιο νωρίς.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως για να είναι κάποιος ευτυχισμένος, η ποιότητα των σχέσεων είναι πιο κρίσιμος παράγοντας από την ποσότητα. Εξάλλου είναι προτιμότερο να είναι κανείς μόνος, παρά δυστυχισμένος από την παρουσία άλλων. Απεδείχθη ότι η υγεία των ανθρώπων που έζησαν μια αντιδικία (έναν δύσκολο γάμο, για παράδειγμα) ήταν κατά μέσο όρο χειρότερη από των άλλων. Επίσης, ένα διαζύγιο είναι λιγότερο νοσηρό για την υγεία από ό,τι μια κακή σχέση.

Οι σχέσεις είναι ευεργετικές για το σώμα καθώς και για το μυαλό. Ένα άτομο που επενδύει σε μια σταθερή και καλή σχέση έχει καθαρό μυαλό για περισσότερο διάστημα. Τα ογδοντάχρονα ζευγάρια όπου ο καθένας ήξερε ότι μπορούσε να υπολογίσει στον άλλο σε ενδεχόμενη δυσκολία είχαν καλύτερη μνήμη από τους άλλους.

Η μελέτη περιλαμβάνει πάρα πολλές παραμέτρους και βασίστηκε αποκλειστικά σε άνδρες. Μόνο 60 από τους 724 συμμετέχοντες είναι ακόμη εν ζωή. Η δεύτερη γενιά της μελέτης αρχίζει μόλις τώρα, με τα παιδιά των συμμετεχόντων, αγόρια και κορίτσια αυτή τη φορά. Στόχος αυτή τη φορά είναι να μελετηθεί αν η ευτυχία επηρεάζεται από την εκπαίδευση και από τους γονείς. 




Πηγή : iefimerida.gr


Σωστή ή λάθος η χρήση τάμπλετ στα σχολεία;



Στην Ελλάδα, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που έχουν εντάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους προσωπικούς υπολογιστές και τα τάμπλετς στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν ξεπερνούν τα 20

Πριν από τρεις ημέρες οι καθηγητές Πληροφορικής εξέδωσαν μία ανακοίνωση για να υπερασπιστούν τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αφορμή ήταν ένα παλαιότερο άρθρο του επικεφαλής του τομέα Παιδείας του ΟΟΣΑ στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC. Στην παρέμβασή του ο κ. Αντρέας Σλέιτσερ υποστήριζε ότι η χρήση τάμπλετς και ηλεκτρονικών υπολογιστών στην τάξη όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στις επιδόσεις των μαθητών.

Το στέλεχος του ΟΟΣΑ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα με βάση τη διεθνή μαθητική αξιολόγηση PISA του Οργανισμού, που γίνεται κάθε τρία χρόνια σε 15χρονους μαθητές. Ανάλογο είναι και το συμπέρασμα του Μπενεντέτο Βερτέκι, ενός από τους πιο γνωστούς παιδαγωγούς στην Ιταλία. Ο κ. Βερτέκι, καθηγητής Πειραματικής Εκπαίδευσης στο ιταλικό πανεπιστήμιο Roma 3, δήλωσε στον ιταλικό Τύπο ότι η εκτεταμένη χρήση υπολογιστών και διαδικτύου στο σχολείο δεν εξασφαλίζει καλύτερες επιδόσεις των μαθητών. Αντίθετα, διαπιστώνεται ότι η τεχνολογία συμβάλλει αρνητικά στην ικανότητα των παιδιών να γράφουν σωστά, να γράφουν ορθογραφημένα, αλλά ακόμη και να χρησιμοποιούν το ψαλίδι. Συνέπειες υπάρχουν και στην απομνημόνευση, αφού «η τεχνολογία οδηγεί τα παιδιά να σκέπτονται ότι μπορούν να βρουν την απάντηση έξω από τις αποθήκες μνήμης του εγκεφάλου τους».

Είναι, λοιπόν, το τάμπλετ στο εδώλιο του κατηγορουμένου; Και θα έπρεπε να εξοριστεί από τις σχολικές τάξεις πριν γίνει αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως είναι σήμερα το βιβλίο, το τετράδιο, το μολύβι και ο χάρακας; Εκτός από την αρνητική απάντηση των καθηγητών Πληροφορικής, αρνητική είναι και η απάντηση που δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Οικονόμου, υπεύθυνος Συστημάτων Πληροφορικής στα «Εκπαιδευτήρια Δούκα» και εμπνευστής του προγράμματος «Μαθαίνοντας με το iPad» με πλήθος δημοσιεύσεων και διακρίσεων διεθνώς. «Αντί άλλης απάντησης θα σας πω τι μου είχε πει κάποτε ένας μαθητής: " Όταν μπαίνω στην αίθουσα για μάθημα, αισθάνομαι σα να μπαίνω σε αεροπλάνο. Εκεί μου ζητούν να κλείσω οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή έχω μαζί μου. Όσο διαρκεί το ταξίδι αισθάνομαι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο". Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν πρέπει να στερήσουμε αυτήν την επαφή με τον έξω κόσμο από τον μαθητή» υποστηρίζει ο κ. Οικονόμου.

«Αν επιχειρήσουμε να προσδώσουμε στην τεχνολογία τη θέση που της αναλογεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή ως εργαλείο διερεύνησης και μάθησης και όχι ως πανάκεια ή ευκαιρία για ανούσια και επιδερμική διασκέδαση ή μέσο για άσκοπες πλοηγήσεις, τότε ίσως έχουμε μπροστά μας μία άλλη οπτική γωνία. Αντίθετα με την παραδοσιακή άποψη που θέλει κάθε τι ευχάριστο να αποσπά την προσοχή στην τάξη, το μυστικό των τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ότι δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μαθαίνουν χωρίς να καταλαβαίνουν ότι μαθαίνουν» προσθέτει ο ίδιος.

Στην Ελλάδα, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που έχουν εντάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους προσωπικούς υπολογιστές και τα τάμπλετς στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν ξεπερνούν τα 20. «Τα σχολεία είναι σχετικά λίγα, αλλά η χώρα μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες. Κάθε φορά που παρουσιάζω εισηγήσεις σε εκπαιδευτικά συνέδρια του εξωτερικού, με μεγάλη υπερηφάνια διαπιστώνω ότι γινόμαστε σημείο αναφοράς για τον κατάλληλο σχεδιασμό και την οργάνωση των δομών λειτουργίας του εκπαιδευτικού οργανισμού. Το ίδιο διαπίστωσα και πέρσι στο Σιάτλ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών, όπου είχα την τιμή να είμαι ένας από τους 13 κριτές των εργασιών 270 επιλεγμένων πρωτοπόρων εκπαιδευτικών από όλο τον κόσμο» σχολιάζει ο κ. Οικονόμου.

Και η εμπειρία από τη χρήση των νέων τεχνολογιών τι λέει; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν εικόνες και βίντεο, ώστε να καταγράψουν τη διήγησή τους ψηφιακά και να τη μοιραστούν με τους συμμαθητές τους. Η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω συσκευών μετατρέπει τη συνεργασία των μαθητών σε κοινωνική δραστηριότητα και οι μαθητές ασχολούνται με κάτι, το οποίο στην παραδοσιακή αναλογική μορφή τούς φαίνεται εξαιρετικά βαρετό.

Ο κατάλογος είναι μακρύς: Οι μαθητές που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες συμμετέχουν σε ομαδοσυνεργατικές εργασίες, πειραματίζονται, δημιουργούν το δικό τους πολυμεσικό υλικό και το παρουσιάζουν, ενώ αυτοαξιολογούνται από ειδικά διαμορφωμένες εφαρμογές μέσα από ένα εύχρηστο και προσβάσιμο από οπουδήποτε περιβάλλον εργασίας. «Ο μαθητικός υπολογιστής δεν ανταγωνίζεται τους υπάρχοντες τρόπους διδασκαλίας αλλά τους συμπληρώνει» σημειώνει ο κ. Οικονόμου. «Δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να προσεγγίσει την πληροφορία με πολλαπλούς τρόπους. Καλλιεργεί την πρωτοβουλία, επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του εκπαιδευτικού και τον εφοδιάζει με χρήσιμα εργαλεία. Ενθαρρύνει την έρευνα μέσω της αναζήτησης πληροφοριών και τη σύμφωνα με κριτήρια επιλογή τους. Εξατομικεύει τη διδασκαλία. Ανατρέπει τη σειριακή μάθηση. Κατηγοριοποιεί τα δεδομένα και τις πληροφορίες. Βελτιώνει την ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης των πληροφοριών» συμπληρώνει.

Οι μητέρε, πάλι, (ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές) δεν βλέπουν μόνο κέρδη, αλλά και ζημιές. «Η χρήση του τάμπλετ στο σχολείο αρέσει στα παιδιά γιατί είναι ασφαλώς πιο διασκεδαστικό γι' αυτά. Έπειτα, η τσάντα είναι πιο ελαφριά, καθώς σχεδόν όλα τα βιβλία είναι περασμένα στο ipad, σε ψηφιακή μορφή, ενώ έχουν αποκτήσει δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Επειδή, όμως, είναι μικρά σε ηλικία, πολύ συχνά το μυαλό τους δεν είναι στα βιβλία, αλλά στα παιχνίδια που υπάρχουν μέσα. Επομένως, δυσκολεύει τη συγκέντρωση των παιδιών στη μελέτη» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Γ., μητέρα δύο παιδιών που φοιτούν σε σχολείο όπου από τν Δ' Δημοτικού έως την Α' Λυκείου οι μαθητές έχουν το δικό τους προσωπικό τάμπλετ.

Πάντως, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, τα τάμπλετς θα γίνουν μέρος της σχολικής ζωής. Κάποτε, σημειώνουν οι ειδικοί, δεν ήταν καθόλου προφανές ότι η αναλογία μαθητών-μολυβιών θα ήταν 1:1 ή ότι κάθε μαθητής θα είχε τα δικά του βιβλία. Η αναλογία 1:1 θα περάσει και στη σχέση μαθητή- ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και ο (πιο μακρινός) στόχος είναι κάθε μαθητής να αποκτήσει το δικό του προσωπικό αναλυτικό πρόγραμμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι υπολογιστές άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε κάποια σχολεία, ήδη, από τη δεκαετία του '60 και του '70, ενώ από τη δεκαετία του 1990 αναπτύχθηκαν προγράμματα πλήρους χρήσης των νέων τεχνολογιών. Ένα γυμνάσιο στο Κεντ έγινε η πρώτη σχολική μονάδα στη Βρετανία που εφοδίασε κάθε έναν από τους 1.400 μαθητές με ένα iPad. Το παράδειγμα ακολούθησε ένα άλλο σχολείο στο Έσεξ, προχωρώντας στην αγορά 1.200 τέτοιων συσκευών. Στον τομέα πρωτοπορούν, επίσης, σχολεία στις σκανδιναβικές χώρες. Μάλιστα, στη Φινλανδία υπάρχουν σκέψεις να αντικατασταθούν και τα τετράδια με τάμπλετς και τα παιδιά θα γράφουν αποκλειστικά με πληκτρολόγιο.

Και το επιχείρημα που λέει ότι τα τάμπλετς δεν κάνουν καλύτερους μαθητές; Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό αντεπιχείρημα: Οι μαθητές που απολαμβάνουν το σχολείο έχουν καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που δεν το απολαμβάνουν.





Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος χωρίς φάρμακα




Ο σύγχρονος ρυθμός της καθημερινότητας και τα πολλά προβλήματα που ενδεχομένως συσσωρεύονται στις σκέψεις σας (οικονομικά, υγείας, οικογενειακά, ερωτικά) είναι πιθανό να προκαλούν κατακόρυφη αύξηση του άγχους και του στρες, τα οποία έχουν και μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία σας.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην λύση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από το αυξημένο άγχος στην ζωή τους. Από τη στιγμή που αυτή είναι η άποψη του γιατρού σας, σαφώς και πρέπει να την ακολουθήσετε και μάλιστα κατά γράμμα.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος και να δείτε τα συμπτώματα που το συνοδεύουν να απομακρύνονται.

Χαμομήλι: Αν έχετε μια στιγμή εκνευρισμού, τότε ένα τσάι χαμομήλι μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Μερικές χημικές ενώσεις στο χαμομήλι (Matricaria recutita) έχουν την ιδιότητα να προσκολλώνται στους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου, όπως και ορισμένα φάρμακα για την μείωση του άγχους.

Μπορείτε επίσης να το πάρετε ως συμπλήρωμα, το οποίο συνήθως θα βρείτε στην αγορά να περιέχει 1,2% απιγενίνη (ενεργό συστατικό), μαζί με αποξηραμένους ανθούς χαμομηλιού.

L-θεανίνη (ή πράσινο τσάι): Λένε πως οι Ιάπωνες βουδιστές μοναχοί μπορούν να διαλογίζονται για ώρες και να βρίσκονται σε μια κατάσταση ταυτόχρονης εγρήγορσης και χαλάρωσης. Ένας λόγος μπορεί να αφορά ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο πράσινο τσάι που πίνουν καθημερινά, που ονομάζεται L-θεανίνη, σύμφωνα με το αμερικανικό Βοτανικό Συμβούλιο.

Έρευνες δείχνουν ότι η L-θεανίνη βοηθά να σταματήσει ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και μειώνει την πίεση του αίματος, ενώ σε μερικές μικρές μελέτες σε ανθρώπους έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το άγχος.

Βαλεριάνα: Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα μειώνουν το άγχος χωρίς να σας προκαλούν υπνηλία (όπως η L-θεανίνη), ενώ άλλα είναι ηρεμιστικά. Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) ανήκει ξεκάθαρα στην δεύτερη κατηγορία. Πρόκειται για μια εξαιρετική φυτική λύση για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Περιέχει χημικές ενώσεις με ηρεμιστική δράση. Η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την βαλεριάνα ως επίσημη θεραπεία για τα προβλήματα ύπνου.

Η βαλεριάνα δεν έχει πολύ καλή οσμή, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι την παίρνουν με την μορφή κάψουλας, αντί τσαγιού.

Άσκηση: Η άσκηση κάνει καλό στον εγκέφαλο και έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στην κατάθλιψη και το άγχος, τόσο με άμεση όσο και μακροπρόθεσμη δράση. Αν ασκείστε σε τακτική βάση, θα έχετε περισσότερη αυτοεκτίμηση και θα αισθάνεστε περισσότερο υγιείς γενικότερα.




Πηγή : health.com


Σνίφαραν κόκα στο Νταβός!



Δώδεκα Ελβετοί στρατιώτες, μέλη των δυνάμεων που είχαν αναλάβει την επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, περνούσαν την ώρα τους καπνίζοντας χασίς και σνιφάροντας κοκαΐνη. 

"Όλοι τους είχαν κάνει χρήση κάνναβης και οι πέντε από αυτούς, επιπροσθέτως, έκαναν και χρήση κοκαΐνης" ανέφερε ένας εκπρόσωπος του στρατού, ο Στέφαν Χόλντερ. "Αυτοί οι πέντε στάλθηκαν αμέσως στο σπίτι τους. Οι υπόλοιποι θα υποστούν πειθαρχικά μέτρα", πρόσθεσε.

Ο Χόλντερ διευκρίνισε ότι οι πέντε στρατιώτες που σνίφαραν κοκαΐνη απαλλάγησαν αμέσως από τα στρατιωτικά καθήκοντά τους και ο ένας από αυτούς, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν περίπου 3 γραμμάρια ναρκωτικής ουσίας, εκτός από τα στρατιωτικά πειθαρχικά μέτρα θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τα πολιτικά δικαστήρια.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η ασφάλεια του Οικονομικού Φόρουμ δεν διέτρεξε κίνδυνο από αυτό το επεισόδιο.

"Όπως το βλέπουμε εμείς, όλα πήγαν καλά: υπήρχε μια υποψία, την ερευνήσαμε και διαπιστώσαμε ότι οι 12 είχαν κάνει χρήση. Τους απομακρύναμε πριν πιάσουν στα χέρια τους όπλο ή οδηγήσουν κάποιο όχημα", εξήγησε.

Ο στρατός είχε διαθέσει περίπου 4.500 στρατιώτες για την ασφάλεια του Οικονομικού Φόρουμ. 



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr


Μητσοτάκης: Μεσοπρόθεσμα θα καταρρεύσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στην ειδική έκδοση του Economist «Ο κόσμος το 2016» παίρνει θέση για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού σε ένα ακόμη υφεσιακό έτος, όπως χαρακτηρίζει τη νέα χρονιά.

Αναλυτικά το άρθρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τίτλο «Αλλαγή πολιτικού σκηνικού»

«Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος. Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της φετινής χρονιάς θα βρεθούμε στην ίδια θέση που ήμασταν στο τέλος του 2014, και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα εξαιτίας των πρόσθετων φόρων και των περικοπών των συντάξεων αυτής της διετίας. Δύο χρόνια αδικοχαμένα, που έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Το ευκαιριακό κόστος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιο.

Η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ υλοποίησε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την πιο θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή που σημειώθηκε ποτέ στον κόσμο. Με όλα της τα επιμέρους ελαττώματα, η προσαρμογή αυτή ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη. Επέτυχε όμως η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και μάλιστα για δυο συνεχή έτη, να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Προφανώς, αυτή η προσαρμογή οδήγησε σε ύφεση, που ήταν το αναπόφευκτο τίμημα που έπρεπε να υποστούμε προκειμένου να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά μας. Όμως, η κατάσταση, στο τέλος του 2014, είχε σταθεροποιηθεί. Η χώρα, μετά από έξι συνεχόμενα έτη βαθιάς ύφεσης, επέστρεψε σε θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Και η στιγμή της ουσιαστικής συγκομιδής ήταν το 2015. Και αυτό ήταν αναμφισβήτητο. Ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξοι μακροοικονομολόγοι εκτιμούσαν σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας για το 2015 και προέβλεπαν ακόμη σημαντικότερη για το 2016.

Αν αυτό συνέβαινε, τα σημαντικά προβλήματα που καλείται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει και κυρίως το ασφαλιστικό, θα είχαν πολύ ευκολότερες λύσεις.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας οδήγησε σε δύο χρόνια ύφεσης ακριβώς τη στιγμή που ήμασταν έτοιμοι να δρέψουμε τους καρπούς της δραστικής δημοσιονομικής προσαρμογής που με κόπο και θυσίες υπέστη ο ελληνικός λαός. Το στατικό μέγεθος της εκτιμώμενης ζημιάς από την Κυβέρνηση αποτιμάται συνεπώς αθροιστικά σε περίπου 7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016.

Είναι συνεπώς τέτοια τα μεγέθη, οι παραλείψεις και οι ζημιές για την οικονομία της χώρας, που δικαιολογείται απόλυτα η απόφασή μας να διερευνήσουμε σε βάθος τι έγινε το καλοκαίρι του 2015 που οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Αυτό που είναι όμως εξίσου - αν όχι περισσότερο ανησυχητικό - είναι ότι δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται 100 δις ευρώ επενδύσεις αμέσως προκειμένου να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Η Κυβέρνηση, όμως, επιλέγει συνειδητά να αποθαρρύνει κάθε είδους επένδυση.

Με τις ενέργειές της, δυσφημίζεται η χώρα. Αφού η Κυβέρνηση κατέκτησε εκ μέρους μας τη διάκριση της χειρότερης και πιο κοστοβόρας διαπραγμάτευσης του 2015 (εκτίμηση πανεπιστημίου Χάρβαρντ), όσες φορές συνάντησε εν δυνάμει επενδυτές προκάλεσε θυμηδία και ταυτόχρονα απορία. Αρκεί να θυμηθούμε το ύφος του κ. Κλίντον στο περίφημο πάνελ επενδυτών για την Ελλάδα.

Στο τέλος του 2016 θα είμαστε στα επίπεδα του τέλους του 2014 αλλά με πολύ χειρότερους όρους και προοπτικές, διότι θα πρέπει να ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπιστία, που συστηματικά πριονίζεται. Και γιατί, στο μεταξύ, θα έχουν επιβληθεί 6 δις ευρώ πρόσθετα μέτρα λιτότητας, που η χώρα δεν χρειαζόταν στο τέλος του 2014. Μέτρα κυρίως στην κατεύθυνση της επιπλέον φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέτρα που «σκοτώνουν» την ιδιωτική οικονομία.

Το 2016 εκτιμώ ότι θα εξελιχθεί με ταχύ ρυθμό η θεσμική διάβρωση της χώρας από τη φασίζουσα κομματική νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επέλαση του κόμματος σε κράτος και θεσμούς είναι ήδη επιθετική και ανερυθρίαστη. Έχω περιγράψει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα παγόβουνο. Η λευκή κορυφή που προεξέχει είναι ο δήθεν μεταρρυθμιστικός μανδύας της μνημονιακής συμμόρφωσης. Κι από κάτω κρύβεται ο σκοτεινός απειλητικός όγκος του μεγάλου κομματικού κράτους, της υπερφορολόγησης, της χειραγώγησης ανεξάρτητων θεσμών και αρχών, του εξισωτισμού προς τα κάτω στην Παιδεία.

Αν μπορώ να δω μια αισιόδοξη προοπτική, μεσοπρόθεσμα αυτή θα είναι η κατάρρευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με αυτήν θα κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο στο βιβλίο του λαϊκισμού της μεταπολίτευσης.

Οι πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Οι 404.000 πολίτες που αυτόβουλα προσήλθαν σε μια επίπονη διαδικασία που απαιτούσε ώρες ορθοστασίας και καταβολή τιμήματος συμμετοχής έστειλαν ένα ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα: «δώστε τέρμα στο λαϊκισμό».

Η βαθιά κρίση – όπως συχνά συμβαίνει – οδήγησε την κοινωνία μας σε μια ταχεία ωρίμανση. Οι πολίτες όλο και περισσότερο αναζητούν ειλικρίνεια προκειμένου να αποκατασταθεί η διαταραγμένη σχέση πολιτικής - πολιτών. Συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πλέον αδιανόητο οι πιο παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, η δημιουργική Ελλάδα, η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, να μένει μακριά από την πολιτική.

Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει.

Είμαι αισιόδοξος διότι το έδαφος είναι ίσως πιο εύφορο από ποτέ για τη σφυρηλάτηση μιας νέας δημιουργικής σχέσης πολιτών - πολιτικής. Η Νέα Δημοκρατία θα τιμήσει την εμπιστοσύνη και την εντολή των πολιτών. Και θα καλλιεργήσει αυτή τη σχέση με συνέπεια δίνοντας νόημα στη δημιουργική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, δίνοντας νόημα στην πολιτική.

Η μέχρι πρότινος σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βγαίνει δυναμικά μπροστά και με όχημα τη Νέα Δημοκρατία παίρνει την Ελλάδα στα χέρια της. Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και τον εφιάλτη των μνημονίων».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Η Γερμανία αυξάνει 40% τη βοήθεια που δίνει στην Τουρκία για το προσφυγικό



«Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία και θα αυξήσουμε το ποσό της βοήθειας από τα 36 στα 50 εκατομμύρια ευρώ», δηλώνει στην «Bild am Sonntag» ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας, Γκερντ Μίλερ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην Τουρκία για τη διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης κατά 40% το 2016, δήλωσε ο υπουργός Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας, Γκερντ Μίλερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή.

«Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία και θα αυξήσουμε το ποσό της βοήθειας από τα 36 στα 50 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο κ. Μίλερ στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας Bild.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πραγματοποιήσει κοινή Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, στην οποία η Άγκυρα συμφώνησε να συμβάλει στην ανάσχεση της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και την επιτάχυνση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να έλθουν σε οριστική συμφωνία για τη διάθεση των 3 δισεκ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες αντιδράσεις να έρχονται από την Ιταλία, όμως την ίδια στιγμή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το ποσό τον 3 δισεκ. δεν επαρκεί και θα πρέπει να αυξηθεί.

Σύμφωνα πάντως με τον έως τώρα απολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατορθώσει να μειώσει ουσιαστικά το ανθρώπινο ρεύμα προς τη Γηραιά Ήπειρο.



Πηγή: skai.gr


Αγριο γιουχάισμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα μπλόκα



Επιθέσεις στο Κιλκίς στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρη Παραστατίδη και στο μπλόκο της Νίκαιας στον βουλευτή Λάρισας Νίκο Παπαδόπουλο.

Eκρηκτική είναι η κατάσταση στα αγροτικά μπλόκα με τους αγρότες να έχουν φτάσει στα όριά τους και να εξαπολύουν επιθέσεις σε όποιον βουλευτή της κυβέρνησης επιχειρεί να κατευνάσει την οργή τους για τα νέα μέτρα. Χαρακτηριστικές οι επιθέσεις στο Κιλκίς στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρη Παραστατίδη και στο μπλόκο της Νίκαιας στον βουλευτή Λάρισας Νίκο Παπαδόπουλο.

Ο Θοδωρής Παραστατίδης έδωσε το παρών σε σύσκεψη που είχε καλέσει η ΑΔΕΔΥ της περιοχής με βουλευτές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης.  Περίπου 50 αγρότες εισέβαλαν στη σύσκεψη, φωνάζοντας «αγρότη πολέμα, δε θα σου μείνει αίμα», ζητώντας από τους βουλευτές να πάρουν θέση για το ασφαλιστικό.

Τα αίματα άναψαν, όταν ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης, ανέβηκε στο βήμα και χτυπώντας το χέρι είπε πως οι αγώνες για να έχουν επιτυχία χρειάζεται να είναι σκληροί. "Και το 2007 ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να μας απεντάξει και κλείσαμε τα σύνορα στους Ευζώνους. Κατορθώσαμε και το πετύχαμε…».
Στα λόγια το δημάρχου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, λέγοντας: «Ηρεμα, ήρεμα…», με τον δήμαρχο να του απαντά: «Γιατί θιχτήκατε κύριε βουλευτά».

«Οι παλικαρισμοί τέτοιες εποχές δε χρειάζονται», τόνισε ο κ. Παραστατίδης, με τους αγρότες να φωνάζουν από κάτω:

«Το μνημόνιο ψήφισες».

Εκείνη τη στιγμή, κατά του υπουργού κινήθηκε ο πρώην δήμαρχος Γαλλικού Θανάσης Ρωσσόπουλος, ο οποίος μετά από διάλογο με τον βουλευτή, γύρισε και του είπε:  

«Όχι μαγκιές σε μένα, όχι μαγκιές…».

Εκείνη τη στιγμή, οι αγρότες εκνευρίστηκαν και άρχισαν να κατευθύνονται με άγριες διαθέσεις προς τον βουλευτή.

«Το μνημόνιο ποιος το ψήφισε; Το μνημόνιο ποιος το υπέγραψε; Σας είδαμε», φώναζαν.

«Δεν είμαστε από αυτούς που κολλάνε. Εμείς στους αγώνες ήμασταν μπροστά», τους έλεγε ο κ. Παραστατίδης.

«Ας υποθέσουμε ότι δεν το ψηφίζω και δεν περνάει. Λοιπόν, πέφτει η κυβέρνηση. Θα αναλάβετε την ευθύνη εσείς; Θα σας το πω ξεκάθαρα, αν δεν ψηφίσω, θα παραιτηθώ», δήλωσε ο βουλευτής.



Πηγή : thetoc.gr


Νέα δημοσκόπηση: Προηγείται η ΝΔ




Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό αλλάζουν.

Tο 62,1% αποδοκιμάζει τις ενέργειες του πρωθυπουργού τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη με μικρή διαφορά: 34,8% έναντι 33,2% . Ένα 23,7%,  απορρίπτει και τους δύο.

Η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης με 48,9%, ενώ στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής : 


ΝΔ: 20,8% (14,9%)
ΣΥΡΙΖΑ: 19,5% (18,4%)
ΧΑ: 5,8% (5,6%)
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 4,1% (4,5%)
ΚΚΕ: 5,3% (4,4%)
Το Ποτάμι: 2,1% (2,2%)
ΑΝΕΛ: 2,9% (2,1%)
Ένωση Κεντρώων: 2,4% (2,3%)
ΛΑΕ: 1,7% (1,9%)
Άλλο κόμμα: 2,7% (3,5%)


Αποστόλου για ασφαλιστικό: Αν πάρουμε πίσω τη συμφωνία, υπάρχει θέμα παραμονής στην ΕΕ



Στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε όλη την χώρα και ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Αποστόλου, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός καλεί τους αγρότες σε διάλογο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος συζητά με τους αγρότες από τον Οκτώβρη συζητώντας μαζί τους «πάνω στην συμφωνία που είχαμε υπογράψει». «Διότι η προστασία ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου ήταν κύριο ζητούμενο για μας» υπογράμμισε.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί ο διάλογος, και αυτό τέθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους αγρότες στους οποίους είπε ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό, αμέσως μόλις επιστρέψει από το Νταβός.

Επεσήμανε ότι ο αγροτικός χώρος χρειάζεται στήριξη, «αυτή την στήριξη την σέβεται και την υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει έναν κοινοτικό προϋπολογισμό για τον αγροτικό και δεν έχει άλλο, ιδιαίτερα για παραγωγικές δραστηριότητες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Για τους Έλλνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους διασφαλίζεται μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική ένα ποσό, σύμφωνα βεβαίως με τους αγρότες που υποβάλλουν δικαιώματα και υποβάλλουν δικαιώματα γύρω στους 700.000 αγρότες».

Αναφερόμενος στο φορολογικό των αγροτών, ο υπουργός τόνισε ότι το 2016 για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες θα πληρώσουν «αυτά που πλήρωσαν το '14, τα οποία είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν για το εισόδημά τους το '13. Αρα συμφωνούμε ότι και το 2016 θα πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που πλήρωναν τις προηγούμενες φορές».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου, ο υπουργός απάντησε ότι «αν πάρουμε πίσω την συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ, να τα καταλάβουν αυτά».

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των δρόμων ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι αυτό «είναι δικαίωμά τους και αυτοί οι ίδιοι αποφασίζουν για τον τρόπο με τον οποίον διεκδικούν».

«Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα τα οποία τους δημιουργούν προβλήματα ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο, «έχοντας μια συμφωνία, την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε. Όχι μόνο την έχει συμφωνήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας αλλά είναι και αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3.5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο. Διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μαι προσπάθεια να βγούμε μπροστά, το καταλαβαίνετε;»

Και αναφερόμενος στην πρόταση για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι πρόκειται για μια πρόταση η οποία θα έχει «σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε. Και η κατάσταση λέει ότι, σήμερα το ΟΓΑ ενισχύεται με 3,3 – 3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον Έλληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα εάν αφήσουμε τα πράΓματα όπως είναι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027 σε 0». Και πρόσθεσε ότι με την πρόταση αυτή «διασφαλίζουμε τα 384 ευρώ ως βασική σύνταξη για τους αγρότες» και συνεχίζεται η συζήτηση.

«Το ζήτημα είναι πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο ασφαλιστικό των αγροτών ναι ή όχι; Έτσι λοιπόν από την ώρα που πρέπει να κάνουμε παρέμβαση, πρέπει να' ρθουν οι αγρότες και να συζητήσουμε και με τον πρωθυπουργό αυτά τα οποία εμείς διαπραγματευόμαστε» τόνισε.



Πηγή : ethnos.gr