Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Πανικός στον ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ που χάνει την κεντροαριστερά



Ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακροαριστερά, που με σχέδιο και απάτη εξαπάτησε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ που ήθελαν να επιβιώσουν και πολίτες που τους έπνιγε η κρίση, κατάφερε έτσι να φέρει την επικίνδυνη και ανίκανη ακροαριστερά στην κυβέρνηση με έναν παντελώς ακατάλληλο για πρωθυπουργό.

Η αναπάντεχη, μαζική συμμετοχή στις κάλπες για την εκλογή νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς δείχνει καθαρά στον ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό που έκανε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό χωρίς μάλιστα κανένα αποτέλεσμα κάνοντας τα πράγματα χειρότερα θα το πληρώσει πολύ άσχημα.

Η πολιτική επιβίωση πλέον Τσίπρα είναι σε τραγική θέση και όσο καθυστερεί τις εκλογές, δυναμώνοντας παράλληλα η κεντροαριστερά, τόσο χαμηλά θα είναι τα ποσοστά του στις επόμενες εκλογές.

Επομένως οι πρόωρες εκλογές για τον Τσίπρα είναι αναπόφευκτες για την επιβίωση του σε ποσοστά γύρω στο 10%.

Η παρέα των ακροαριστερών που νόμιζαν ότι θα εδραιώσουν καθεστώς Βενεζουέλας στην χώρα για να κάνουν κουμάντο ευτυχώς για την Ελλάδα και τους Έλληνες δεν τους βγήκε.

Η εξελίξεις πλέον στην κεντροαριστερά θα είναι ραγδαίες δίνοντας ένα καλό μάθημα στους απατεώνες της ακροαριστεράς να είναι προσεκτική στο όποιο πολιτικό μέλλον θα έχουν, και μακριά φυσικά από αποφάσεις για την χώρα και τους Έλληνες.


Τα πέντε ρήγματα στην Ελλάδα που τρομάζουν τους σεισμολόγους – Μπορούν να δώσουν σεισμούς έως 7,3 Ρίχτερ



Πάνω από 20 χιλιόμετρα το καθένα τα πέντε ρήγματα που βρίσκονται ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό - Θα μπορούσαν αν δώσουν σεισμούς 6,5 έως 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί χρονικά πότε μπορεί να γίνει σεισμός εξαιτίας των ρηγμάτων στο Αιγαίο - Τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια στο βυθό του Αιγαίου, στην ίδια περιοχή.

Μόνο… τρόμο μπορεί να προκαλέσει η εκτίμηση Ελλήνων και ξένων γεω-επιστημόνων για τα ρήγματα που βρίσκονται στο Αιγαίο. Ο βυθός ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα. Αυτά, μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών!

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά μόνο ο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι ενεργός.

Αυτό προκύπτει από νέες έρευνες ξένων και Ελλήνων γεω-επιστημόνων στην περιοχή, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σεισμός και τσουνάμι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, εκτός από το ρήγμα της Αμοργού που «έδρασε» πριν περίπου 60 χρόνια και χρειάζεται κάποιους αιώνες για να ξαναενεργοποιηθεί, τα υπόλοιπα ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμό. Δεν είναι όμως δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά αν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια. 



Όσον αφορά τον κίνδυνο ενός μελλοντικού τσουνάμι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή έχει το σεισμικό δυναμικό που χρειάζεται (μέγεθος σεισμού περίπου 7). Έχει επίσης πολλά απότομα ασταθή πρανή με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών. Μπορούν να δώσουν τσουνάμι, εφόσον ενεργοποιηθούν, όπως έγινε το 1956 με το μεγαλύτερο τσουνάμι του 20ου αιώνα στη Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί ο σεισμός του 1956, που προκάλεσε 53 θανάτους και πολλές καταστροφές στο νησί της Σαντορίνης. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι που είχε ύψος κύματος έως 30 μέτρων στην Αμοργό, 20 μέτρων στην Αστυπάλαια και δέκα μέτρων στη Φολέγανδρο.

Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια

Στην περιοχή αυτή του Αιγαίου υπάρχουν αρκετά υποθαλάσσια ηφαίστεια εκτός από το γνωστό Κολούμπο κοντά στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπισθεί περίπου 23 υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί κώνοι ευθυγραμμισμένοι στα βορειοανατολικά του Κολούμπου.

Είναι όμως πολύ μικρότεροι και οι κορυφές τους βρίσκονται πολύ βαθύτερα, έτσι ώστε δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσθετος ηφαιστειακός κίνδυνος. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία των επιστημόνων, η ηφαιστειακή δραστηριότητα περιορίζεται στον τομέα του Κολούμπου και δεν συνεχίζεται προς τους τομείς της Ανύδρου και της Αμοργού.

Μια προϊστορία 3 έως 4 εκατομμυρίων ετών

Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων στην τεκτονική ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού και η έναρξη καταβύθισης της περιοχής άρχισε πριν από τρία έως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Έκτοτε συνεχίζεται με την επέκταση και τη βάθυνσή της.

Οι επιστήμονες επιδιώκουν να χαρτογραφούν με μεγάλη λεπτομέρεια τα υποθαλάσσια ρήγματα. Στόχος να γνωρίζουν το δυναμικό τους και το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να δώσουν.

Μέχρι σήμερα ο βυθός της περιοχής ανατολικά της Σαντορίνης μελετήθηκε με το πλοίο «Αιγαίο» το 2001 και το 2006. Νότια της Αμοργού χαρτογραφήθηκε από το αμερικανικό πλοίο «Marcus Langseth» το 2015. Σχετική σεισμική έρευνα είχε γίνει από το γερμανικό πλοίο «Poseidon» το 2006.

Οι νέες έρευνες

Οι ερευνητές παρουσίασαν τη νέα εργασία στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Τεκτονοφυσική» (Tectonophysics) με θέμα «Επεκτεινόμενος εφελκυσμός, βύθιση και πλευρική κατάτμηση στις λεκάνες Σαντορίνης – Αμοργού κατά το Τεταρτογενές: Επιπτώσεις στα γεγονότα της Αμοργού του 1956».

Σε αυτήν παρουσιάζονται επεξεργασμένα νέα ψηφιακά στοιχεία. Αποκτήθηκαν από τις ωκεανογραφικές έρευνες, τόσο για την βαθυμετρία και την ανάλυση του αναγλύφου του θαλάσσιου πυθμένα.

Αναλύονται επίσης δεδομένα σεισμικής ανάκλασης για την ανίχνευση των γεωλογικών στρωμάτων και των τεκτονικών δομών, κυρίως των ρηγμάτων στο υπόβαθρο κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων, κατά μήκος της ενεργής Τεκτονικής Ζώνης Σαντορίνης-Αμοργού, η οποία έχει συνολικό μήκος 60-70 χλμ και πλάτος 20-25 χλμ.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές μετατοπίσεις στα ρήγματα είναι της τάξης του ενός έως 2,5 χιλιομέτρων, με τη δημιουργία υποθαλάσσιων κρημνών ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων.

Ενεργοποίηση μετά τον σεισμό του ’56

«Εντοπίσθηκαν πρόσφατοι ρηξικρημνοί με «άλματα» της τάξης των επτά έως εννέα μέτρων κατά μήκος της βάσης του ρήγματος της Αμοργού, αμέσως πάνω από τον σημερινό υποθαλάσσιο πυθμένα, που μαρτυρούν την ενεργοποίηση του ρήγματος κατά τον τελευταίο σεισμό μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ το 1956», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Νομικού.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια διακριτή υποθαλάσσια κατολίσθηση στη στενή περιοχή του ρήγματος, η οποία να μπορεί να ευθύνεται για το τσουνάμι που παρατηρήθηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο με το σεισμό.

«Έχουμε πλέον καταλάβει ότι το τσουνάμι του 1956 οφείλεται στην ταχεία ενεργοποίηση -στην τεκτονική κίνηση- του ρήγματος της Αμοργού και όχι στις κατολισθήσεις, που σαφώς και αυτές μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι», επισήμανε η κα Νομικού.

Την επιστημονική εργασία «υπογράφουν» πλην της Π. Νομικού, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Christian Hubscher, καθηγητής γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στη Γερμανία. Συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι διδάκτορες Γ. Φαραγγιτάκης και Δ. Λαμπρίδου του ΕΚΠΑ.



Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr


Το ΔΝΤ ζητά την αποχώρηση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια!



Ενώ οι αναταραχές από τα χρόνια της κρίσης έχουν υποχωρήσει, «το επόμενο βήμα θα είναι να διαχειριστούν την απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή», αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νεότερη μελέτη του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Στην έκθεση, αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα σημειώνει ότι από τα τέλη του 2015, οι απαιτήσεις των ιταλικών και ελληνικών τραπεζών αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο πάνω από το 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στα Σκόπια και τη Σερβία.

«Επί του παρόντος, οι ανησυχίες αφορούν μόνον σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες», αναφέρει η έκθεση και τονίζει πως στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν ασκηθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τους «πεινασμένους από ρευστότητα γονείς» (liquidity-starved parents). Και τονίζει την ανάγκη της απόσυρσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από την περιοχή των Βαλκανίων.

Ως παραδείγματα, το ΔΝΤ αναφέρει πως η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την πώληση των θυγατρικών της στην Αλβανία και τη Σερβία, ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν αποκλείεται να έχει πουλήσει έως τον Ιούνιο του 2018 τις θυγατρικές της σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων αυτών στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Η Εθνική έχει ήδη πουλήσει τις δύο θυγατρικές της στη Σερβία στον ουγγρικό όμιλο OTP, ενώ εκτός Σερβίας βρίσκεται και η Alpha Bank, έχοντας συμφωνήσει τη μεταβίβαση του τοπικού βραχίονά της στην σερβική MK Group.

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Ταμείο επαναλαμβάνει τις προβλέψεις που έκανε τον Οκτώβριο, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή φέτος και το επόμενο έτος – 1,8% και 2,6% αντίστοιχα – όμως στη συνέχεια θα αρχίσει να «ξεφουσκώνει».

Η έκθεση του ΔΝΤ

«Εκτός από την Ελλάδα, στην αναπτυγμένη Ευρώπη, τα κενά παραγωγής εκτιμάται ότι είναι σχετικά μικρά, κλειστά ή θετικά. Το κενό παραγωγής στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2018», αναφέρει η έκθεση.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης μείωσαν τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω προσαρμογών στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Ταμείο αυτό οδήγησε μόνο σε σταδιακή βελτίωση της καθαρής εξωτερικής θέσης της χώρας και συνεπώς τα πλεονάσματα πρέπει να διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017, 2,6% το 2018 και 1,9% του ΑΕΠ το 2019, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επί τα χείρω τη δική της πρόβλεψη (ανάπτυξη 1,6% το 2017).

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμά πως θα ανέλθει σε 1,7% του ΑΕΠ εφέτος, σε 1,1% το 2018 και πως το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2%. Για το δημόσιο χρέος θεωρεί πως θα ανέλθει σε 180,2% του ΑΕΠ εφέτος, σε 184,5% του ΑΕΠ το 2018 και σε 177,9% του ΑΕΠ το 2019.

Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα φθάσει το 0,2% αυτό το έτος και το 0,1% το 2018 και το 2019. Για την καθαρή εξωτερική θέση της χώρας (καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ) εκτιμά πως θα είναι αρνητική κατά 140,5% του ΑΕΠ εφέτος, κατά 130,8% του ΑΕΠ το 2018 και κατά 126,8% του ΑΕΠ το 2019.

Για την εγχώρια ζήτηση προβλέπει πως θα αυξηθεί κατά 0,6% εφέτος, κατά 2,4% το 2018 και κατά 1,9% το 2019. Για τις καθαρές επενδύσεις το Ταμείο βλέπει αύξηση 10,8% εφέτος, κατά 11,8% το 2018 και κατά 13,1% το 2019. Το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε ετήσια επίπεδα στο 1,2% και θα αυξηθεί οριακά σε 1,3% το 2018 και στο 1,4% το 2019. Για την ανεργία το Ταμείο εκτιμά ότι θα μειωθεί από το 22,3% εφέτος στο 20,7% το 2018 και στο 19,5% το 2019.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Ο Μαδούρο ζει αλλού μαζί με τον Τσίπρα σε άλλη χώρα : Η Βενεζουέλα δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ



Είναι πάγια τακτική τελικά των ακροαριστερών αποτυχημένων και επικίνδυνων καθεστώτων, να παραμυθιάζουν τον λαό τους λες και ζουν σε άλλη χώρα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.


Διαβάζουμε στο protothema.gr 

O Μαδούρο ζει... αλλού: Η Βενεζουέλα δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ

«Υπέθεταν ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Ποτέ! Δεν θα υπάρξει ποτέ στάση πληρωμών στη Βενεζουέλα», τόνισε κατά το χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα του δεν θα κηρύξει «ποτέ» στάση πληρωμών ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει σήμερα με τους διεθνείς πιστωτές του Καράκας.

«Υπέθεταν ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Ποτέ! Δεν θα υπάρξει ποτέ στάση πληρωμών στη Βενεζουέλα», τόνισε κατά το χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μαδούρο.

«Η Βενεζουέλα έχει πάντα μια ξεκάθαρη στρατηγική και τώρα η στρατηγική μας είναι να επαναδιαπραγματευτούμε και να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας», πρόσθεσε. «Ας είναι ξεκάθαρο σε όλους τους πιστωτές και όλους τους οίκους αξιολόγησης!».

Ο Μαδούρο αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Κίνα και τη Ρωσία, χώρες συμμάχους της Βενεζουέλας στις οποίες οφείλει 28 και 8 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, ενώ το σύνολο του χρέους της χώρας ανέρχεται σε 150 δισ. δολάρια.

Οι συνομιλίες με το Πεκίνο προχωρούν «άψογα» και αυτή την εβδομάδα συνήφθη συμφωνία με τη Μόσχα για την αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων, εξήγησε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Μαδούρο έχει συγκαλέσει σήμερα μια συνάντηση με τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας για να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας.

Οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της συνάντησης αυτής που θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας).

Η Ουάσινγκτον έχει απαγορεύσεις στις τράπεζες της και στους πολίτες της να αγοράζουν νέα ομόλογα της Βενεζουέλας ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες που προτείνει η κυβέρνηση της χώρας. Οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι Αμερικάνοι πιστωτές της Βενεζουέλας, που διακατέχουν το 70% του χρέους σύμφωνα με το Καράκας, θα απαντήσουν στην πρόσκληση Μαδούρο.

Επιπλέον τα δύο πρόσωπα που έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών Σιμόν Σέρπα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρέκ αλ Αϊσάμι, πλήττονται προσωπικά από τις κυρώσεις, γεγονός που εμποδίζει τους Αμερικανούς πολίτες να διαπραγματεύονται μαζί τους.

Παράλληλα στη Νέα Υόρκη μια ειδική επιτροπή της ISDA (Διεθνούς Ένωσης Παράγωγων Προϊόντων) θα ασχοληθεί με το ζήτημα της Βενεζουέλας στις 12:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Η 15μελής αυτή επιτροπή θα αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει μετά την καθυστέρηση από το Καράκας της καταβολής 1,16 δισεκ. δολαρίων για την αποπληρωμή χρεών.




Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση τιμωρεί τον διπλωμάτη για την υπόθεση με την Σαουδική Αραβία



Έκοψαν μόλις την περασμένη Παρασκευή την μετάθεση του κυρίου Κλουβάτου στο Λονδίνο από το Ριάντ, καταγγέλλει ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ

Τιμωρητικές αποφάσεις κατά του προξένου της Ελλάδας στο Ριάντ κ. Κλουβάτου και του ταξίαρχου Παπαδάκη, επειδή έκαναν τη δουλειά τους στο θέμα της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία καταλογίζει η ΝΔ στην κυβέρνηση. Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη φέρνουν την πολύκροτη υπόθεση στη Βουλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει ερώτηση εντός της ημέρας.  

Όπως κατήγγειλε μάλιστα στον Σκάι ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος η κυβέρνηση «έκοψε» τη μετάθεση του κ. Κλουβάτου για το Λονδίνο την περασμένη Παρασκευή. 

Σημειώνεται ότι ο διπλωμάτης έστειλε στις 12 Ιουνίου το τηλεγράφημα στην Αθήνα με το οποίο μετέφερε ότι οι Σαουδάραβες έλεγαν πως «δεν ξέρουμε κανένα αντιπρόσωπό μας, διότι αυτή είναι μια συμφωνία κυβέρνησης με κυβέρνηση».

«Ο κ. Κλουβάτος στις 9 Νοέμβριου, ενώ επρόκειτο να μετατεθεί στο Λονδίνο, με αποφασισμένη μετάθεση ήδη από το καλοκαίρι, κόπηκε η μετάθεση του από το υπηρεσιακό συμβούλιο και παραμένει στο Ριάντ» σημείωσε, και πρόσθεσε:

«Καταρρίπτεται έτσι η πολεμική Καμμένου κατά του Κλουβάτου… Αν είναι ανίκανος διπλωματικός υπάλληλος δεν τον στέλνεις στο Λονδίνο. Κι όμως, την Παρασκευή η μετάθεση ακυρώνεται, δραματικώ τω τρόπω, και παραμένει στο Ριάντ, αυτό ακυρώνει μια άλλη κριτική ότι είχε ειδικές σχέσεις με τους κύκλους της Σαουδικής Αραβίας δεν τον κρατάς».

«Πρόκειται για τιμωρητική απόφαση» σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.  

«Το θέμα φωνάζει από μόνο του ότι είναι σοβαρό, άφορα μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη περιοχή όπως οι διεθνείς επαφές στις χώρες στο αμυντικό κομμάτι, πλανώνται όχι απλώς σκιές, αλλά πολύ βαριά και μαύρα σύννεφα. Βλέπω μια εμπλοκή εκ των πραγμάτων και του ΥΠΕΞ και θα πρέπει να τη δούμε» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.  

«Ο ταξιαρχος Παπαδακης (επίσης αντιτασσόταν σε πώληση ελληνικών όπλων μέσω μεσάζοντα στη Σαουδική Αραβία) επίσης διασύρεται και τιμωρείται. Δυο άνθρωποι που φαίνεται ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους και τιμωρούνται από την κυβέρνηση. Απαιτούμε τη διαλεύκανση της υπόθεσης» ξεκαθάρισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. 


Πηγή : protothema.gr


Στο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας



Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, στις 28 Μαΐου 2016, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα ήταν πολύ πιο θερμή από σήμερα. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποβιβαζόταν στις Καρυές του Αγίου Aρους από την πολυτελή θαλαμηγό «Κύκνος 1» του Πολεμικού Ναυτικού για να συνεχίσει το δεύτερο και, όπως φάνηκε και τότε, πολιτικά σημαντικότερο γι’ αυτόν, σκέλος της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Εκείνο το πρωί σημειώθηκε ένα περιστατικό, το οποίο ενόχλησε έντονα την Αθήνα, αποσιωπήθηκε για λόγους διπλωματικούς και αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». Στην Ουρανούπολη, αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων, συνοδευομένων από τη φρουρά τους, επιχείρησε να επιβιβαστεί στη θαλαμηγό η οποία θα μετέφερε τον κ. Πούτιν στις Καρυές και στο Αγιον Ορος. Εκεί βρίσκονταν ήδη οι πάνοπλοι άνδρες της φρουράς του Ρώσου προέδρου, κάνοντας σαφές ότι δεν μπορεί να επιβιβαστεί στο σκάφος οποιοσδήποτε πέρα από τον κ. Πούτιν και τη συνοδεία του. Μάλιστα, οι Ρώσοι επισήμαναν ότι δεν μπορούσε να επιτραπεί ούτε η επιβίβαση Ελλήνων ενόπλων αστυνομικών. Αρχικά δημιουργήθηκε ένταση, ωστόσο η αυστηρή στάση της ρωσικής φρουράς δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις αποκλειστικά και μόνο λόγω της διακριτικότητας που έδειξε η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, ήδη από το προηγούμενο βράδυ και τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε φανεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε ως μοναδικό στόχο να προειδοποιήσει τους Δυτικούς από μια πρωτεύουσα χώρας της Ε.Ε. για την αντιπυραυλική ασπίδα.

Το συγκεκριμένο κλίμα αναβίωσε πριν από λίγες ημέρες, αυτή τη φορά λόγω διαρροών από τη ρωσική πλευρά για τη μετάβαση στη Μόσχα του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου. Οι δύο υπουργοί επρόκειτο να μεταβούν στη Μόσχα, όπου θα συνεδρίαζε η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας. Λίγο προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα, έγινε γνωστό ότι στο τραπέζι της Επιτροπής θα κάθονταν και τέσσερις αποκαλούμενοι «βουλευτές» από την Κριμαία. Η Αθήνα απάντησε ότι υπουργοί χώρας της Ε.Ε. δεν μπορεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους συγκεκριμένους «βουλευτές», καθώς δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Την επόμενη ημέρα έγινε προσπάθεια να σχεδιαστεί ξανά η συνεδρίαση, ωστόσο οι Ρώσοι επέμειναν ότι οι τέσσερις «βουλευτές» της Κριμαίας θα κάθονται στο τραπέζι. Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά σταμάτησε οποιαδήποτε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και η Διυπουργική ανεβλήθη για άγνωστη ημερομηνία.

Η απόσταση αυξάνεται

Η επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων δεν περιορίζεται μόνο σε επεισόδια όπως αυτά που μόλις προαναφέρθηκαν. Μετά το «ινδιάνικο καλοκαίρι» του πρώτου εξαμήνου του 2015 (όταν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συμμετείχε ακόμα η ρωσόφιλη πτέρυγα Π. Λαφαζάνη, Νάντιας Βαλαβάνη κ.ά.), άρχισε να γίνεται σαφές ότι η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τη Μόσχα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο φαίνεται. Η συγκεκριμένη απόσταση προέκυψε παρά τις αρχικές, σοβαρές προσπάθειες της Αθήνας να διαδραματίσει κατά το δυνατόν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας στην Αθήνα προσπαθούσαν να διαχειριστούν όσο πιο διπλωματικά γινόταν υψηλού συμβολισμού ρωσικές κινήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η δραστηριοποίηση συλλόγων παλιννοστούντων, προκειμένου να φανεί το ρωσικό αποτύπωμα στην περιοχή μέσω εορτασμού αμφιβόλου ιστορικής πραγματικότητας, από την Αλεξανδρούπολη έως τη Δυτική Μακεδονία. Ηδη τότε για την ελληνική διπλωματία δημιουργούσε πολύ σοβαρά προβλήματα και το «σκληρό» παιχνίδι που παίζεται με επίκεντρο το Πατριαρχείο της Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι τον κ. Πούτιν στο Αγιον Ορος και στη Μονή Παντελεήμονος συνόδευε τον Μάιο του 2016 και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Εκπαίδευση πιλότων

Ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα για την Αθήνα άρχισαν μετά τον Ιούλιο του 2016 και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Η προσέγγιση Αγκυρας - Μόσχας έχει φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο που προκαλεί ενόχληση στην Αθήνα. Η πιθανή πώληση πυραύλων S-400 στην Τουρκία ανησυχεί την Αθήνα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε καμία προκαταβολή, καθώς ζητούν και τεχνολογία, κάτι το οποίο οι Ρώσοι αρνούνται να παρέχουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Αντιθέτως, οι Ρώσοι έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμοι στους Τούρκους στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι Τούρκοι πιλότοι που έχουν απομείνει στην Πολεμική Αεροπορία της γειτονικής χώρας εκπαιδεύονται στη Συρία από τους Ρώσους. Οι πιλότοι αυτοί επιστρέφουν μετά στο Αιγαίο πέλαγος, έχοντας αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις και ικανότητες, εκπαιδευμένοι στο πλευρό μιας από τις πιο σημαντικές αεροπορίες του κόσμου. Επίσης, δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Μόσχα εκπαιδεύει και περίπου 600 Τούρκους επιστήμονες στην πυρηνική τεχνολογία. Αν και η πρόοδος στον σχεδιασμό και, πολύ περισσότερο, στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στον βορρά και τον νότο της Τουρκίας είναι ακόμη πολύ αργή, πρακτικά η Αγκυρα ήδη αρχίσει να επιμορφώνει την πρώτη γενιά δικών της πυρηνικών επιστημόνων.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται δέκτης πιέσεων από τη Μόσχα και για τον σχεδιαζόμενο Turkish Stream. Οι Ρώσοι προφανώς έχουν θορυβηθεί από τη σχεδιαζόμενη αμερικανική επένδυση στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι η αναβλητικότητα στη λήψη μιας οριστικής απόφασης για τη στάση που θα ακολουθήσει έναντι του Turkish Stream θα οδηγήσει στον ανασχεδιασμό του αγωγού και τη στροφή του προς βορρά και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία. Η γειτονική χώρα, βέβαια, όπως και ακόμη βορειότερα, η Ρουμανία, είναι στενά προσδεδεμένες στο άρμα του ΝΑΤΟ και δύσκολα θα προχωρούσαν σε μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Ακόμη περισσότερο, η Αθήνα δεν μπορεί να λάβει μια τέτοια απόφαση ερήμην της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως και οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το εγχείρημα του Turkish Stream είναι μη βιώσιμο. Ακόμη ένα στοιχείο έντασης ανάμεσα στην Μόσχα και την Αθήνα είναι και τα Ναυπηγεία της Σύρου, για τα οποία –θεωρητικά τουλάχιστον– υπήρχε ρωσικό ενδιαφέρον. Δεδομένου ότι αυξάνονται οι πιθανότητες απόκτησης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων από μια εταιρεία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, η ρωσική εμπλοκή έχει πρακτικά ακυρωθεί.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Καθημερινή


Προκλητικός ο Νίκος Βούτσης εξόργισε του πολίτες με τις δηλώσεις του



Εξοργίζοντας του πολίτες, προκλητικός και ψυχρός ο Νίκος Βούτσης έβγαλε πόρισμα ότι η επίθεση στα ΜΑΤ ήταν προβοκάτσια ομάδων που στοχεύουν στην τεχνητή όξυνση του κλίματος.

Το χειρότερο είναι ότι δικαιολογεί τον Ρουβίκωνα σπεύδοντας  να εντάξει τις ενέργειες του Ρουβίκωνα στον ακτιβισμό εξοργίζοντας περισσότερο την κοινή γνώμη.

Και για τα δύο ο πρόεδρος της Βουλής είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» για το ζήτημα των πυροβολισμών έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ : «Αυτό γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια. Και ευτυχώς όποτε γίνονται τέτοιες ακραίες εγκληματικές ενέργειες, που δεν είναι βεβαίως ακτιβισμοί, δεν έχουν θύματα ανθρώπινα. Δεν υπάρχουν επ’ αυτών διαφορετικές αντιμετωπίσεις ως προς την ανάγκη ακραίας αποδοκιμασίας τους! Αυτό είναι σαφές. Δεν πρέπει όμως να διαλανθάνεται της προσοχής μας το πότε και πώς γίνονται τέτοιες ενέργειες ανάλογα και με το κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Είμαι εναντίον της «προβοκατολογίας» αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε και αφελείς για το χρόνο που τέτοια συμπτώματα ξαφνικά οξύνονται!».

Ζητήθηκε επίσης απο τον Νίκο Βούτση να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι ο Ρουβίκωνας αποτελεί τον «προθάλαμο της τρομοκρατίας» και εκεί είπε: «Επειδή, δε, έχει γίνει μόνιμο τροπάρι να αναφέρονται στον Ρουβίκωνα και το γνωστό ακτιβισμό με το πέταγμα του τρικ για την Ηριάννα και τον Περικλή πριν από δύο μήνες στο προαύλιο της Βουλής, θέλω να σας παραπέμψω στην τρισέλιδη επιστολή μου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επισημάνω ότι δεν μιλάω δημόσια για λεπτά επιχειρησιακά θέματα» ενώ υποστηρίζει ότι «στο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε σαφώς μη εφαρμογή των δεδομένων που σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής υπάρχουν και εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις! Είναι λεπτά επιχειρησιακά ζητήματά και εγώ δεν συμπεριφέρομαι ανεύθυνα να τα ονοματίζω δημόσια, ακριβώς γιατί συμβαίνουν και αυτά, να υπάρχουν δηλαδή παρεξηγήσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας που εντέλλονται υπό τον φρούραρχο στη βουλή και σε άλλες που ενδεχομένως απ’ έξω με άλλες εντολές κάνουν άλλες ενέργειες. Και ο νοών νοείτω….».

Δικαιολόγησε προκαλώντας πάλι, και την χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα της 17Ν ο κ. Βούτσης λέγοντας πως «Ο νομικός μας πολιτισμός δεν εφαρμόζεται αλά καρτ», αλλά δεν είδαμε καμία ερώτηση και απάντηση για τον γιο του προέδρου της βουλής που ήταν στην επιτροπή καλωσορίσματος στον Κουφοντίνα έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Θα είχε ενδιαφέρον καθώς Ρουβίκωνας και γιος Βούτση δήλωσαν παρών στην άδεια Κουφοντίνα


Ν.Δ.: Στην χώρα υπάρχει πια γενικευμένη ανομία την οποία ενθαρρύνει με την ανοχή της η κυβέρνηση



Tην επίθεση που δέχθηκαν γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλιούπολη καταδίκασε η παράταξη με ανακοίνωσή της.

Ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκαν τα Γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλιούπολη.

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να  παραδεχθεί ότι στην χώρα υπάρχει πια γενικευμένη ανομία την οποία ενθαρρύνει με την ανοχή της.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα  να αναγνωρίσει τα λάθη του και να αλλάξει πολιτική, γιατί το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη είναι σημαντικότερο από τις εσωκομματικές ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ».

 Για το συμβάν διενεργείται έρευνα από την αστυνομία.


Πρώην διευθυντής CIA: Ο Τραμπ πρέπει να ντρέπεται



Ο Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να ντρέπεται» διότι αποκάλεσε «πουλημένους» τους πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι κατέληξαν τον Ιανουάριο στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στις αμερικανικές εκλογές, δήλωσε ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν.

«Μας αποκάλεσε πουλημένους διότι προσπαθεί να απονομιμοποιήσει τα συμπεράσματα» των υπηρεσιών πληροφοριών, επισήμανε ο Μπρέναν, που παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «State of the Union» του CNN, έχοντας στο πλευρό του τον πρώην επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ.

«Δεδομένης της πηγής των επικρίσεων, αντιλαμβάνομαι αυτή την κριτική ως τιμή» συμπλήρωσε ο πρώην διευθυντής της CIA, τον οποίο είχε διορίσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας σχετικά με τις κατηγορίες περί ανάμειξης της Μόσχας στις εκλογές που τον οδήγησαν στην εξουσία, ο αμερικανός πρόεδρος πρόταξε την κατηγορηματική διάψευση του επικεφαλής του ρωσικού κράτους, σε μια ένδειξη ότι του δίνει δίκιο.

Ένας δημοσιογράφος του υπενθύμισε τότε τα συμπεράσματα των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που ομόφωνα συμφώνησαν τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Μόσχα είχε αναμειχθεί στην εκλογική διαδικασία.

«Μας ειπώθηκε ότι ήταν 17 υπηρεσίες. Μάλλον είναι τρεις. Η μία εξ αυτών είναι ο Μπρέναν, η άλλη είναι ο... πως τον λένε. Πρόκειται για πουλημένους» απάντησε ο ίδιος.

«Ειλικρινά, έχετε τον Μπρέναν, έχετε τον Κλάπερ, έχετε τον Κόμεϊ» συμπλήρωσε, αναφερόμενος και στον πρώην διευθυντή του FBI, που απολύθηκε, τον Τζέιμς Κόμεϊ. «Ο Κόμεϊ απέδειξε ότι ήταν ένας ψεύτης και ότι οργάνωσε τις διαρροές».

Το να θέτει υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια του Τζιμ Κλάπερ, ενός στρατηγού ε.α, την 11η Νοεμβρίου, ανήμερα που τιμώνται οι βετεράνοι στρατιωτικοί, «είναι σκανδαλώδες», δήλωσε ο Μπρέναν.

«Πρόκειται για κάτι για το οποίο ο Τραμπ πρέπει να ντρέπεται, όμως φαίνεται πως είναι ανίκανος να νιώσει ντροπή γι' αυτό που είναι», συμπλήρωσε.

«Ο Τραμπ χειραγωγείται από τον Πούτιν»

Από την πλευρά του ο Κλάπερ επισήμανε την ανησυχία του για την άρνηση του μεγιστάνα να παραδεχθεί την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να αποδυναμώσει το σύστημά μας, τη δημοκρατία μας και το εκλογικό μας σύστημα» τόνισε ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, που εποπτεύει τις 17 υπηρεσίες.

«Ο πρόεδρος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μας αφήνει εμβρόντητους και αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα έναν κίνδυνο για τη χώρα μας», τόνισε.

Σήμερα, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε ότι «πιστεύει» τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, «όπως διευθύνονται τώρα, από πολύ καλούς ανθρώπους».

Ωστόσο, τα συμπεράσματα του Ιανουαρίου των υπηρεσιών πληροφοριών «συντάχθηκαν από αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών», όχι από τους επικεφαλής, σημείωσε ο Μπρέναν.

«Κι εγώ είμαι πεπεισμένος ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών θα συνεχίσουν να λένε την αλήθεια στην εξουσία, ακόμα κι αν η εξουσία αδιαφορεί για την αλήθεια» πρόσθεσε ο Κλάπερ.

Οι δύο πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, εξάλλου, είπαν πως φοβούνται ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χειραγωγείται από τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού είπε πως πιστεύει ότι είναι ειλικρινής, όταν διαψεύδει κάθε ρωσική ανάμειξη.

«Νομίζω ο κ. Τραμπ είτε, για οποιοδήποτε λόγο, εκφοβίζεται από τον κ. Πούτιν, φοβάται απ’ όσα θα μπορούσε να κάνει ή απ’ ό,τι θα μπορούσε να βγει ως συμπέρασμα σε αυτές τις έρευνες… Πρόκειται είτε για αφέλεια, άγνοια ή φόβο αναφορικά με το τι κάνει ο Τραμπ απέναντι στους ρώσους», υπογράμμισε ο Μπρέναν.

Ο Κλάπερ πρόσθεσε ότι οι ξένοι ηγέτες που απλώνουν το κόκκινο χαλί για τον Τραμπ είναι ικανοί στο να χειραγωγούν τον Τραμπ. «Πιστεύω ότι τόσο οι Κινέζοι όσοι και οι Ρώσοι πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν μαζί του».


Πηγή : tovima.gr


Βραχυκύκλωμα στους πλειστηριασμούς!


Θέτουν όρους οι συμβολαιογράφοι. «Όχι» από ΕΚΤ στο άτυπο όριο των 300.000 ευρώ. Οι Θεσμοί δεν κλείνουν την αξιολόγηση.

Κίνδυνο εμπλοκής στην τρίτη αξιολόγηση δημιουργεί η σοβαρή εκκρεμότητα με τους πλειστηριασμούς. Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι δεν έχουν βρει ακόμη τη συνταγή για μια συνολική συμφωνία μεταξύ τους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ανεκτή η επιβολή άτυπου ελάχιστου ορίου 300.000 ευρώ στην αξία των ακινήτων που θα βγουν «στο σφυρί» και οι Θεσμοί προειδοποιούν ότι δεν θα γίνει ανεκτή νέα καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς.

Μετά τη συνάντηση, που είχε το προεδρείο του συλλόγου συμβολαιογράφων Αθηνών – Πειραιώς με Στ. Κοντονή, Ν. Τόσκα και Δ. Λιάκο, εξαγγέλθηκαν αυστηρά αστυνομικά μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι «συλλογικότητες» που ματαιώνουν πλειστηριασμούς και όσοι προχωρούν σε βίαιες ενέργειες εκφοβισμού συμβολαιογράφων.

Κυριότερο μέτρο, σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι η καθιέρωση αυτεπάγγελτων διώξεων για αυτά τα αδικήματα, ώστε να γίνονται συλλήψεις χωρίς να απαιτείται υποβολή έγκλησης από τους παθόντες.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από αυτές τις υποσχέσεις. Στη συνεδρίαση του δ.σ. του μεγαλύτερου συμβολαιογραφικού συλλόγου της χώρας, που έγινε την Πέμπτη, συμφωνήθηκε ότι θα συγκληθεί γενική συνέλευση για να αποφασισθεί η αναστολή της αποχής από πλειστηριασμούς, χωρίς όμως να ορισθεί ημερομηνία για τη συνέλευση.

Αυτό έγινε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επειδή οι συμβολαιογράφοι θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα των ρυθμίσεων, στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, πριν πάρουν τις αποφάσεις τους. Άλλωστε, εκφράζεται η άποψη ότι τα αστυνομικά μέτρα δεν είναι αρκετά για να καλυφθούν τα αιτήματα των συμβολαιογράφων, όπως αυτά διατυπώθηκαν από την πρόσφατη γενική συνέλευση, που αποφάσισε την αποχή.

Οι συμβολαιογράφοι τα θέλουν όλα...

Οι συμβολαιογράφοι έχουν διατυπώσει αιτήματα που, κατά πληροφορίες, προκαλούν «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι εάν υιοθετηθούν, θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών και θα χρειασθεί νέα διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς των δανειστών.

Για παράδειγμα, οι συμβολαιογράφοι ζητούν, για την καλύτερη εποπτεία των πλειστηριασμών και προς διευκόλυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και των λοιπών παραγόντων της διαδικασίας, ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός να διεξάγεται μόνο μία μέρα την εβδομάδα και σε μία βάρδια.

Ειδικότερα, για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να διενεργούνται: α) στον ίδιο τόπο, δηλαδή σε αίθουσα Ειρηνοδικείου. β) Μία ημέρα την εβδομάδα και όχι διαζευκτικά Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, γ) Επί δίωρο (όχι έξι ώρες, σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το πρωί, ή τέσσερις ώρες σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το απόγευμα), με άμεση εποπτεία και διεύθυνση της διαδικασίας από το συμβολαιογράφο .

Επίσης, αποφάσισαν οι πλειστηριασμοί με τη φυσική παρουσία του συμβολαιογράφου θα διενεργούνται μόνο εντός αίθουσας Ειρηνοδικείου και η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται έως τις 15.00, μ.μ., δηλαδή εντός του ωραρίου συζήτησης των υποθέσεων από τους ειρηνοδίκες.

Επιπλέον, ζητούν τροποποίηση της διάταξης της Υ.Α 41756/30-5-17, με την οποία ορίζεται ότι η «ταυτοποίηση» των υποψηφίων πλειοδοτών/φυσικών, γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των στοιχείων του TAXIS. Ο έλεγχος της ταυτότητας των φυσικών/ νομικών προσώπων πλειοδοτών που διαθέτουν Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα, πρέπει να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδίων ή αντίστοιχα των εντολοδόχων τους ενώπιον του συμβολαιογράφου, με την σύνταξη σχετικής πράξης και να ακολουθεί η έγκριση της εγγραφής τους στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.).

Ζητούν, εξάλλου, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών να τεθεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του και θα ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τυχόν αστοχίες-αρρυθμίες στη λειτουργία του, καλύπτοντας και το ανεύθυνο του συμβολαιογράφου γι΄ αυτές.

Το όριο των 300.000 ευρώ

Τις εξελίξεις επί του θέματος παρακολουθεί η ΕΚΤ, η οποία ενδιαφέρεται να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και πιέζει να αρθούν τα εμπόδια. Mετά τις δημόσιες τοποθετήσεις Τσακαλώτου και τραπεζιτών ότι δεν βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, η ΕΚΤ ζήτησε εξηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος για αυτές τις εξαγγελίες, που δεν εδράζονται σε κάποια διάταξη νόμου, ούτε έχουν εγκριθεί από τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος προσπάθησε να αντιπαρέλθει το πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας την Φρανκφούρτη ότι πρόκειται μόνο για μια άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, η οποία θα εφαρμοσθεί μόνο στο αρχικό στάδιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ώστε να κατευνασθούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις.

Από τον επόμενο χρόνο, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται χωρίς όρια, διαβεβαίωσε η ΤτΕ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όρος για την αξιολόγηση

Πάντως, οι Θεσμοί θα έλθουν «αγριεμένοι» στην Αθήνα, στα τέλη Νοεμβρίου, αν δεν έχουν διευθετηθεί όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ηδη το ΔΝΤ δια του εκπροσώπου του συνέστησε στην κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην εφαρμογή αυτής της "μεταρρύθμισης", που θεωρείται σημαντική στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.

Οι Θεσμοί έχουν θέσει ένα σαφή όρο: η αξιολόγηση δεν θα κλείσει, εάν προηγουμένως δεν έχουν ολοκληρωθεί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα και σε αριθμό επαρκή ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την πραγματική αξία των ακινήτων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους ως εξασφαλίσεις για τα δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 1.500 - 2.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να κλείσει η αξιολόγηση, κάτι που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για απρόβλεπτες καθυστερήσεις πέραν του Ιανουαρίου 2018.



Πηγή : sofokleousin.gr


Στάση εργασίας σε Μετρό, προαστιακό και τρένα σήμερα Δευτέρα



Σε ανακοίνωση των εργαζομένων στο Μετρό αναφέρεται: «οι εργαζόμενοι στο Μετρό απαντάμε άμεσα και συνεχίζουμε το πρόγραμμα των δράσεων μας με στάση εργασίας τη Δευτέρα 13/11/17 από την έναρξη της λειτουργίας έως τις 9 η ώρα το πρωί. Προχωράμε άμεσα και δυναμικά για να μην τους επιτρέψουμε να βάλουν τις αστικές συγκοινωνίες στον πάγκο του κέρδους και της ιδιωτικοποίησης».

Έτσι, οι συρμοί του Μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 9 το πρωί. Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά.

Στάση εργασίας όμως θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τις 10 το πρωί έως και τις 13:00 το μεσημέρι όπως αποφάσισαν τα δύο σωματεία των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ΠΕΠΕ και ΠΕΠ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η στάση εργασίας γίνεται στη μνήμη των δυο συναδέλφων και του συμπολίτη μας που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο. Αγωνιζόμαστε για την άμεση ολοκλήρωση των έργων υποδομής (τηλεδιοίκηση - φωτοσήματα) για να έχουμε ακόμα πιο ασφαλή και γρήγορα τρένα στην Ελλάδα, στην υπηρεσία του επιβατικού κοινού. Ο σιδηρόδρομος ήταν, είναι και παραμένει το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς στην χώρα μας». Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν την τρίωρη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει από τις 10:00 το πρωί έως και τις 13:00 το μεσημέρι.


Ιράκ - Ιράν: Αυξάνονται οι νεκροί μετά τα 7,3 R



Ο απολογισμός του σεισμού των 7,3 Ρίχτερ ο οποίος συγκλόνισε την Κυριακή περιοχές κοντά στα σύνορα Ιράν-Ιράκ αυξήθηκε σε τουλάχιστον 129 νεκρούς στην ιρανική πλευρά, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση που μετέδωσε η δημόσια ιρανική ραδιοφωνία και τηλεόραση IRIB.

Κατά τον ιστότοπο της IRIB, ο αριθμός των θανάτων αυτών είχε καταγραφεί μέχρι τις 04:00 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας).

Οπως διευκρίνισε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ο απολογισμός αυτός αντιστοιχεί στον αριθμό των πτωμάτων που έχει καταγράψει ως τώρα η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας Κερμανσάχ (δυτικά). Κατά τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι τραυματίες ανέρχονται σε χιλιάδες.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, στέλεχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων δήλωσε ότι πολλά θύματα έχουν αναφερθεί στη Σαρπούλ ι Ζαχάμπ, περίπου 15 χλμ. από τα σύνορα με το Ιράκ.

Η σφοδρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 20.18 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή και σε περιοχές της Τουρκίας. Είχε εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Χαλάμπτζα, σε ορεινή περιοχή της ιρακινής επαρχίας Σουλεϊμανίγια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Μοτζταμπά Νικερντάρ, αντικυβερνήτης της επαρχίας Κερμανσάχ, στο Ιράν, είχε δηλώσει σε εθνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «μέχρι στιγμής, έχουμε 61 νεκρούς σε διάφορες πόλεις», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για απολογισμό ακόμη «προσωρινό», κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να αυξηθεί.

Ο Νικερντάρ έκανε λόγο για άλλους 300 τραυματίες και τόνισε πως ο τελικός απολογισμός δεν αναμένεται να γίνει γνωστός πριν περάσουν πολλές ακόμη ώρες.

Στο Ιράκ, η σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, που βρίσκεται στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν στην πόλη Νταρμπανταχάν, 60 χλμ νότια της πόλης της Σουλεϊμανίγιας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχός της, Νάσεχ Μούλα Χασάν.

Επιπλέον, «ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν» στην περιοχή Καλάρ, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου της περιοχής.

Στο σύνολο της επαρχίας, οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους στους δρόμους, ενώ έχουν καταγραφεί και υλικές ζημιές.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Δευτέρα, στις επαρχίες Κερμανσάχ και το Ιλάμ που επλήγησαν από το σεισμό.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ιλάμ, στα σύνορα με το Ιράκ, ζήτησε από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και να κοιμηθούν σε δρόμους και πάρκα, ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.


Πηγή : in.gr


Συγχαρητήρια στη Γεννηματά από τους συνυποψήφιους στις εκλογές


Με την θριαμβεύτρια του πρώτου γύρου των εκλογών για την Κεντροαριστερά, Φώφη Γεννηματά, επικοινώνησαν αρκετοί συνυποψήφιοί της.

Με την θριαμβεύτρια του πρώτου γύρου των εκλογών για την Κεντροαριστερά, Φώφη Γεννηματά, επικοινώνησαν αρκετοί συνυποψήφιοί της. Η προσοχή πλέον εστιάζεται στον β' γύρο της επόμενης Κυριακής, και τη «μάχη» μεταξύ Φώφης Γεννηματάς και Νίκου Ανδρουλάκη.

Πρώτος επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής του Ποταμιού, για να την συγχαρεί για την πρωτιά στις εκλογές.

Η κ. Γεννηματά τον ρώτησε τι θα κάνει στο δεύτερο γύρο και εκείνος απάντησε: «Περιμένω να ακούσω τι θα πείτε». Λίγο αργότερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωσή του, συνεχάρη την Φώφη Γεννηματά. «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται» είπε.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρεί.

«Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας. Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Με την Φώφη Γεννηματά επικοινώνησαν και οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης οι οποίοι την συνεχάρησαν. Σύμφωνα με την Χ. Τρικούπη της είπαν «είσαι ο νικητής των εκλογών».

Σε δήλωσή του, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση. Ευχαριστώ κάθε πολίτη ξεχωριστά που συμμετείχε στην ίδρυση της νέας προοδευτικής παράταξης. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στη διεξαγωγή αυτής της όμορφης διαδικασίας. Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις».

«Είμαστε συνιδρυτές και θα είμαστε όλοι παρόντες», δήλωσε ο Γ. Μανιάτης και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα όλες τις φίλες και τους φίλους της παράταξης, που προσήλθαν και ψήφισαν σήμερα στις κάλπες. Ιδιαίτερα, είμαι ευγνώμων προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους. Σήμερα η Παράταξη νίκησε. Οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας. Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Θέλω επίσης να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν σε αυτό τον αγώνα, στον Γιώργο Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Απόστολο Πόντα, τον Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον Δημήτρη Τζιώτη για την εξαιρετική παρουσία τους που ανέδειξε το υψηλότατο επίπεδο πολιτικής που πάντα χαρακτήριζε τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα και της ιδιαίτερα σοβαρής και συστηματικής δουλειάς του Νίκου Αλιβιζάτου και της Επιτροπής, το κύρος της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης».

Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε για να την συγχαρεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλος ο οποίος την συνεχάρη για την «καθαρή» της νίκη.

Με την Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Φώφη, συγχαρητήρια για την νίκη σου, πρέπει να πάμε ενωτικά» φέρεται να της είπε.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επεσήμανε την ανάγκη ενότητας. «Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 200 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές. Τους εθελοντές όλων των υποψηφίων, την επιτροπή Αλιβιζάτου πρώτα απ' όλα που οδήγησε άξια μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Ευχαριστώ τους προοδευτικούς πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα. Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε», είπε ο κ. Καμίνης.


Πηγή: skai.gr